Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι έρευνες
  • [02] Δεύτερη ημέρα για τα εσπερινά
  • [03] Νέες βολές Τσάβες ενταντίον Μπους
  • [04] Απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ ζητά το Ιράν
  • [05] Αιματηρό επεισόδιο στην Τσετσενία
  • [06] Βήμα προς την ειρήνη
  • [07] Ανησυχητική εξέλιξη

    [01] Κοινωνία

    Για τον Έλληνα πιλότο

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    24/5/2006 10:38:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2006 11:38:55 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Χωρίς αποτέλεσμα οι μέχρι τώρα έρευνες στο Αιγαίο για τον Έλληνα πιλότο που εξακολουθεί να αγνοείται μετά τη σύγκρουση χθες ελληνικού και τουρκικού F16, νοτιοανατολικά της Καρπάθου και εντός του FIR Αθηνών. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ έχουν βρεθεί η κάσκα του και ο εξοπλισμός επιβίωσης. Στις έρευνες παίρνουν μέρος τρία super puma, ένα C- 130, μία φρεγάτα, μία κανονιοφόρος και οι δύτες του λιμενικού. Στο μεταξύ, Αθήνα και Άγκυρα ανέλαβαν κοινή προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης. Σήμερα ωστόσο η ελληνική πλευρά θα επιδώσει διαβήματα διαμαρτυρίας. Όπως τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, τον συντονισμό και τη διαταγή διάσωσης την έδωσε η ελληνική πλευρά και έγιναν οι κατάλληλες κινήσεις προς αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης. "Ψύχραιμοι χειρισμοί, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, απέτρεψαν την κρίση", τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος. Επίσης, υπογράμμισε ότι η σημερινή μέρα είναι "ημέρα εκτιμήσεων των συνθηκών του τραγικού συμβάντος, δεν είναι μια μέρα εντάσεων και ανησυχίας". Ο Τούρκος πιλότος, ο οποίος διεσώθη από εμπορικό πλοίο με παναμέζικη σημαία, παρελήφθη από τουρκικό ελικόπτερο, αφού αρνήθηκε τη βοήθεια του Λιμενικού και των Ελλήνων διασωστών. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Αμπντουλάχ Γκιουλ εξέφρασαν τη λύπη τους και την ελπίδα να μην διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύγκρουση στο Αιγαίο

    [02] Κοινωνία

    Για τις πανελλαδικές εξετάσεις

    Δεύτερη ημέρα για τα εσπερινά

    24/5/2006 9:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2006 10:22:44 πμ)

    Στη Βιολογία, τη Φυσική, την Ιστορία, καθώς και τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής διαγωνίζονται σήμερα οι υποψήφιοι των εσπερινών λυκείων και αύριο, οι υποψήφιοι των Γενικών, για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η πρεμιέρα των πανελλαδικών έγινε χθες με την Νεοελληνική Γλώσσα και τους υποψηφίους να βρίσκουν τα θέματα βατά, αλλά μη αναμενόμενα. Η ΕΡΤonline και φέτος βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών και των οικογενειών τους, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στο ειδικό site για τις Εξετάσεις 2006, μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα Ενιαία και Τεχνολογικά Λύκεια και οδηγίες προς τους υποψηφίους, ενώ θα είστε οι πρώτοι που θα μάθετε τα θέματα των εξετάσεων απευθείας από το ΥΠΕΠΘ και τις απαντήσεις τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρεμιέρα εξετάσεων

    [03] Κόσμος

    Νέες βολές Τσάβες ενταντίον Μπους

    24/5/2006 8:20:00 πμ

    Οι ΗΠΑ καθιστούν την αποκατάσταση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο "αδύνατη", δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, αντιδρώντας στα πρόσφατα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. "Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι διότι η ιμπεριαλιστική και πολεμόχαρη κυβέρνησή σας διαβρώνει επικίνδυνα την δυνατότητα της ειρήνης και της ζωής στον κόσμο", είπε ο Τσάβες, σφοδρός επικριτής, μεταξύ άλλων, του πολέμου των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ. Ο Μπους είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι ανησυχεί για την "διάβρωση της δημοκρατίας", που παρατηρείται, όπως υποστήριξε, στη Βενεζουέλα και τη Βολιβία.

    Η νέα ανταλλαγή φραστικών αντεγκλήσεων αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο στον "πόλεμο" λέξεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Καράκας. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Τσάβες ότι επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την Λατινική Αμερική. Ο ηγέτης της Βενεζουέλας κατηγορεί τον Λευκό Οίκο ότι επιχειρεί να τον ανατρέψει ή να τον δολοφονήσει με στόχο την υφαρπαγή των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας του.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα μια χώρα, η οποία τοποθετείται εναντίον του ίδιου της του λαού και εναντίον των λαών του κόσμου. Είναι αντιδημοκρατική", είπε ο Τσάβες μιλώντας σε συγκεντρωμένους υποστηρικτές του. "Αποκάλεσαν τον 20ο αιώνα τον 'Αμερικανικό Αιώνα'. Θαυμάσια. Ο 21ος αιώνας θα αποκληθεί ο αιώνας στον οποίο επήλθε το τέλος της Βορειοαμερικανικής αυτοκρατορίας", κατέληξε ο Τσάβες.

    [04] Κόσμος

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της "The Washington Post"

    Απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ ζητά το Ιράν

    24/5/2006 7:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2006 8:18:16 πμ)

    Η κυβέρνηση του Ιράν απευθύνει συνεχώς αιτήματα για άμεσες συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα προς τις ΗΠΑ, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο, η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ, Ιρανούς αναλυτές και ξένους διπλωμάτες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, Ιρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν σχετικά αιτήματα, για να αρχίσουν άμεσες διμερείς συνομιλίες, διαμέσου της Ινδονησίας, του Κουβέιτ, του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Άναν και του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι καταστήσουν σαφές στην κυβέρνηση Μπους ότι προτίθενται να αρχίσουν άμεσες διμερείς συνομιλίες. "Αυτή είναι ένδειξη μιας μεταβαλλόμενης στρατηγικής. Η κυβέρνηση του Ιράν συνειδητοποιεί ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη και ότι δεν πρέπει να χάσει χρόνο", επισημαίνει στην εφημερίδα, ο Σαΐντ Λεϊλάζ, αναλυτής στην Τεχεράνη και πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νάνσυ Μπεκ είπε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο προς το παρόν σχετικά με το δημοσίευμα της Ποστ. Ο Λευκός Οίκος έχει έως σήμερα απορρίψει τις εκκλήσεις για άμεσες συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ιράν προκειμένου να επιλυθεί η κρίση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Στο μεταξύ, το απόγευμα, στο Λονδίνο συναντώνται σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και η Γερμανία προς διαμόρφωση του πακέτου κινήτρων προς την Τεχεράνη για τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου. Οι προτάσεις θα οριστικοποιηθούν και θα υποβληθούν ακολούθως προς έγκριση στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

    Αυστηρές κυρώσεις

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει την απεμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας εφόσον το Ιράν συμφωνήσει στην αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, προειδοποιεί όμως ταυτόχρονα πως η Τεχεράνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις εάν αρνηθεί να συμβιβαστεί και δεν άρει την απαγόρευση στις αιφνίδιες επιθεωρήσεις της ΙΑΕΑ.

    Παράλληλα, υπάρχει δέσμευση για διεθνή συμβολή στην κατασκευή νέων αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος και διαβεβαιώσεις για την παροχή από το εξωτερικό πυρηνικών καυσίμων για πολιτικούς σκοπούς για διάστημα πενταετίας. Η Τεχεράνη καλείται σε αντάλλαγμα να συμφωνήσει στη μεταφορά του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου στη Ρωσία.

    Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες έχουν επιδιώξει σκληρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με απειλή χρήσης βίας σε περίπτωση που το Ιράν εμμείνει σε αδιάλλακτη στάση. Ωστόσο, Μόσχα και Πεκίνο έχουν κατ' επανάληψη διαμηνύσει πως θα αντισταθούν σε όποια κίνηση περιέχει έστω και έμμεση απειλή χρήσης βίας ως μέσο επιβολής των αξιώσεων της διεθνούς κοινότητας.

    Την ίδια ώρα, πηγές των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας υποστηρίζουν ότι το Ιράν προέβη στη δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Το ακριβές βεληνεκές του πυραύλου δεν έγινε γνωστό, ωστόσο σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή η δοκιμή δεν φαίνεται να είχε στοιχεία κάποιας τεχνολογικής καινοτομίας. Η τελευταία δοκιμή από το Ιράν πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο. Ιρανοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν την πληροφορία ούτε υπήρξε άλλη ανεξάρτητη επιβεβαίωση της είδησης.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    The Washington Post: "Iran Requests Direct Talks on Nuclear Program"

    [05] Κόσμος

    Μεταξύ Ρώσων στρατιωτών και Τσετσένων ανταρτών

    Αιματηρό επεισόδιο στην Τσετσενία

    24/5/2006 7:34:00 πμ

    Τέσσερις Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν την Τρίτη σε συγκρούσεις με αυτονομιστές μαχητές στη νότια Τσετσενία, ανέφερε σήμερα μη κατονομαζόμενη πηγή του υπουργείου Εσωτερικών την οποία επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Σύμφωνα με την πηγή, "μια ομάδα μαχητών επιτέθηκε εναντίον μιας θέσης των δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών" στην περιοχή Ιτσίλ-Χατόι, στην περιφέρεια Βέντενο, με αποτέλεσμα ένας αξιωματικός και τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι τρεις, περιλαμβανομένου ενός αξιωματικού, τραυματίστηκαν". Η πηγή δεν έκανε λόγο για απώλειες από μέρους των αυτονομιστών. Οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες εισέβαλαν στην Τσετσενία τον Οκτώβριο του 1999 σε μια "αντιτρομοκρατική επιχείρηση", με στόχο να τερματίσουν την αυτονομιστική εξέγερση που είχε οδηγήσει στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας (1994-96) αντιμετωπίζουν διαρκείς αντάρτικες επιθέσεις στην δημοκρατία αυτή του Βορείου Καυκάσου.

    [06] Μ. Ανατολή

    "Οι τολμηρές ιδέες του Ολμέρτ", δήλωσε ο Τζ. Μπους

    Βήμα προς την ειρήνη

    24/5/2006 8:22:00 πμ

    Ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη μπορεί να αποτελέσουν οι "τολμηρές ιδέες" του πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ για τη Δυτική Όχθη, και αφορούν στη μονομερή αποχώρηση από περιοχές της Δ. Όχθης και χάραξης των οριστικών συνόρων του Ισραήλ, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Λευκό Οίκο. Επισήμανε ωστόσο ότι" οποιοδήποτε οριστικό καθεστώς συμφωνίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των αμοιβαία συμφωνηθέντων αλλαγών". Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Τζορτζ Μπους τόνισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συμφώνησε μαζί του "ότι ένα διαπραγματεύσιμο τελικό καθεστώς συμφωνίας εξυπηρετεί καλύτερα τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστινίους και τον αγώνα για ειρήνη".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Ουάσινγκτον ο Ολμέρτ

    [07] Υγεία

    Ανησυχητική εξέλιξη

    24/5/2006 10:47:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Ως την πιο σημαντική εξέλιξη που έχει σημειωθεί έως σήμερα στην εξάπλωση του ιού της γρίπης των πτηνών, χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το θάνατο επτά Ινδονήσιων πολιτών, μέλη της ίδιας οικογένειας από το θανατηφόρο ιό, νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο ΠΟΥ εκφράζει παράλληλα την ανησυχία τόσο για το μέγεθος όσο και για την πηγή και τον τρόπο μετάδοσής του ιού. "Αυτή είναι η πιο σημαντική εξέλιξη που είχαμε μέχρι στιγμής με όρους δημόσιας υγείας", δήλωσε ο Πίτερ Κόρντινγκλι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για την περιφέρεια του Δυτικού Ειρηνικού, στην τηλεόραση του Reuters. Μάλιστα, τόνισε, ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει εξήγηση για το πώς προσβλήθηκαν οι άνθρωποι αυτοί από τον ιό, αφού στην περιοχή δεν έχουν βρεθεί άρρωστα ζώα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει συμβεί περιορισμένη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο στα μέλη της οικογένειας, σε χωριό της Βόρειας Σουμάτρας, αλλά δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί για να μπορεί να περάσει εύκολα σε ανθρώπους, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει περάσει εκτός οικογενείας. Πάντως, για τον ΠΟΥ είναι πιο ανησυχητικό το γεγονός να νοσήσουν τα μέλη της ίδιας οικογένειας, παρά μεμονωμένα περιστατικά, καθώς αυξάνεται το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 May 2006 - 8:50:50 UTC