Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος"
  • [02] Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Κ.Παπούλιας
  • [03] Δηλητηριάσεις από χόρτα
  • [04] Απάτη – "πυραμίδα"
  • [05] Κόρινθος: Πυρκαγιά σε πολυκατοικία
  • [06] Απεργία ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [07] Καταδίκη για το θάνατο στρατιωτών
  • [08] Στον εισαγγελέα ο Αραμπατζής
  • [09] Στο Ηράκλειο το "Ποσειδών"
  • [10] Απέρριψε την πρόταση
  • [11] Η μοιραία πτώση στο Πεντάγωνο
  • [12] Στο φως τα αρχεία της θηριωδίας
  • [13] Η κυβέρνηση Πρόντι
  • [14] Άνοιξε πυρ στο δικαστήριο
  • [15] Σχέδιο Μοράλες για φτωχούς αγρότες
  • [16] Ισχυρός σεισμός στη Ν. Ζηλανδία
  • [17] Πολύνεκρο δυστύχημα στη Γκάνα
  • [18] Ανακοινώνει κυβέρνηση ο Πρόντι
  • [19] Στόχος η πλήρης αποκρατικοποίηση
  • [20] ΠΑΟΚ: Απέσυρε το ενδιαφέρον του ο Σαββίδης
  • [21] Έχασε εδαφος η "Εθνική""
  • [22] Ο Γκάτλιν έχασε... κατά λάθος το ρεκόρ
  • [23] "Τρομο-δίχτυ" πάνω από το Μουντιάλ
  • [24] Στα σκάρια νέα "Αψίδα Θριάμβου" στο Παρίσι
  • [25] Στο "τριφύλλι" ο Τσίγκας
  • [26] 12ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
  • [27] "Η Μαρινέλλα τραγουδά την Ελπίδα"
  • [28] Προτεραιότητα η αξιοπρέπεια των πολιτών
  • [29] Γιορτή με νέες τεχνολογίες
  • [30] Η νέα μορφή του "Δέντρου της ζωής"
  • [31] Χωρίζουν Μακ Κάρτνεϊ - Μιλς;

    [01] Πολιτική

    "Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος"

    17/5/2006 6:21:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Θέματα σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων από την "Κοινωνία της Πληροφορίας" και από τους πόρους του Δ' Κοινωνικού Πλαισίου Στήριξης συζήτησαν την Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, και Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, με αντιπροσωπεία πρυτάνεων. Νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας συναντήθηκε και με εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Η αντιπροσωπία της ΚΕΔΚΕ ζήτησε να αυξηθεί το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ για τους δικαιούχους φοιτητές που πηγαίνουν στην επαρχία για να φοιτήσουν. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η στενή συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ζητήματα σχολικής στέγης, για τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης αλλά και την υλοποίηση του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία.

    [02] Πολιτική

    Θερμή υποδοχή

    Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Κ.Παπούλιας

    17/5/2006 3:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/5/2006 7:46:15 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Τη ύπαρξη σοβαρών ελλείψεων στο δημοκρατικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην ομιλία του το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, υπό τον τίτλο "Για μιά ανθρωποκεντρική Ευρώπη". Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τη λήψη μέτρων για την ίση μεταχείριση των οικονομικών μεταναστών και την ενίσχυση των οικονομικά ασθενεστέρων. Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπογράμισε ο κ. Παπούλιας ότι "η Αγκυρα θα πρέπει να σεβαστεί τις Αρχές και του κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η "πράσινη γραμμή" που εξακολουθεί να χωρίζει την Κύπρο στα δύο, ορίζει ένα μεγάλο ευρωπαικό πρόβλημα, που περιμένει ακόμη τη λύση του. Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος του Ε.Κ Ζοζέφ Μπορέλ, με θερμό χαιρετισμό υποδέχθηκε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τονίζοντας ότι "η Ευρωβουλή μας σας υποδέχεται σαν έναν άνθρωπο της ειρήνης και ένα άτομο που έχει δεσμευθεί υπέρ της ευρωπαϊκής οικοδόμησης".

    "Τιμάτε το λόγο που δίνετε"

    Ειδική αναφορά στη επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, έκανε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπενθυμίζοντας ότι χάρις στην παρέμβαση του Κάρολου Παπούλια ως υπουργού Εξωτερικών το 1983, πολλοί Παλαιστίνιοι διέφυγαν σε μία δραματική στιγμή, επιβιβαζόμενοι σε ελληνικά πλοία, αποστροφή η οποία προκάλεσε το ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα του ημικυκλίου. Ακόμη, έκανε αναφορά στις θέσεις που έχει υποστηρίξει ο Έλληνας Πρόεδρος σε σχέση με την ένταξη των βαλκανικών χωρών. "Είστε ένας άνθρωπος που τιμάτε το λόγο που δίνετε. Λέτε αυτό που σκέφτεστε και κάνετε αυτό που υπόσχεστε, στοιχείο ιδιαίτερα αξιόλογο σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές για την Ευρώπη", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ζοζέφ Μπορέλ.

    [03] Κοινωνία

    Επτά άτομα νοσηλεύονται

    Δηλητηριάσεις από χόρτα

    17/5/2006 11:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/5/2006 1:41:51 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Συμπτώματα δηλητηρίασης από κατανάλωση χόρτων, παρουσίασαν επτά άτομα και μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός και Ιπποκράτειο. Δύο από τους ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική ωστόσο για κανείς δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο.Τα ακατάλληλα χόρτα είχαν προμηθευτεί από το σούπερ μάρκετ Βερόπουλος, στην οδό Παρθενώνος στο Κουκάκι. Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ, που ζήτησε άμεσα από την επιχείρηση την ανάκληση της ανωτέρω παρτίδας από την αγορά, ενώ με ανακοίνωσή του κάλεσε τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν χόρτα που προμηθεύτηκαν από το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ. Κλιμάκιο επιθεωρητών διενεργεί έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν άλλα αποθέματα από τα επικίνδυνα χόρτα.

    Μέχρι στιγμής η ακριβής αιτία της δηλητηρίασης των επτά ανθρώπων, από την κατανάλωση βλήτων, δεν έχει γίνει γνωστή.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο ΕΦΕΤ, από τον υπεύθυνο επικοινωνίας της αλυσίδας των σούπερ μάρκετ Βερόπουλος, Γιώργο Λυμπέρη, η δηλητηρίαση δεν οφείλεται σε φυτοφάρμακα, αλλά σε κάποιο άλλο χόρτο που είχε αναμειχθεί με τα προς πώληση βλήτα.

    Την άποψη αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει και ο παραγωγός, Λουκάς Παναγιώτης, ο οποίος βεβαιώνει ότι κατά την παραγωγή βλήτων δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες, ούτε ως λίπασμα ούτε ως ψεκαστικό υγρό.

    Παράλληλα υποστηρίζει οτι πρέπει να εξακριβωθεί ποια ακριβώς παρτίδα ήταν μολυσμένη, καθώς είναι πολλοί οι προμηθευτές και μπορεί τα συγκεκριμένα χόρτα να μην ήταν δικής του παραγωγής.

    Ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να στείλει άμεσα ελεγκτές στα Μέγαρα όπου καλλίεργήθηκαν τα επικίνδυνα χόρτα.

    Η παρτίδα των χορταρικών έχουν ήδη αποσυρθεί.

    [04] Κοινωνία

    Απάτη "πυραμίδα"

    17/5/2006 4:13:00 μμ

    Πηγή: NET - ΑΠΕ

    Τρία άτομα - μία Ουκρανή, έναν Ρώσο και έναν Ουζμπέκο - συνέλαβε η ασφάλεια Αττικής, τα οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, τον περασμένο Οκτώβριο - παρουσιάζονταν ως εκπρόσωποι επιχείρησης, που αποκαλούσαν "Σύστημα Κύκλου Δωρητών", με έδρα τη Γερμανία. Έπειθαν τα θύματά τους να γίνουν μέλη της επιχείρησης καταβάλλοντας το ποσό των 1.250 ευρώ με την υπόσχεση ότι θα κέρδιζαν τα οκταπλάσια από αυτά που έδιναν, και με την προϋπόθεση κάθε μέλος να πείσει να συμμετάσχουν στο σύστημα άλλα δύο άτομα. Με τον τρόπο αυτό, μπήκαν στην πυραμίδα πάνω από 100 άτομα, ενώ τα κέρδη των τριών εγκεφάλων της υπόθεσης ανέρχονται περίπου σε 50.000 ευρώ. Παράλληλα, το Τμήμα Εγκλημάτων Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής εξάρθρωσε συμμορία που αποτελείτο από τρεις άνδρες από την ΠΓΔΜ και μια Ουκρανή, και κατηγορούνται για σωρεία κλοπών και ληστειών στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι δράστες εδώ και τρία χρόνια περίπου είχαν διαπράξει πάνω από 200 κλοπές στην Αττική, κλέβοντας χρήματα και αντικείμενα αξίας, τα οποία έστελναν στην πατρίδα τους. Για την ίδια υπόθεση αναζητείται και ένας ακόμη 36χρονος Σέρβος.

    Η σοβαρότερη ληστεία είχε γίνει στο Μαρούσι, στις 9 Μαρτίου 2006, όπου ακινητοποίησαν γνωστό δικηγόρο την ώρα που κοιμόταν, του έριξαν αναισθητικό σπρέι και του έκλεψαν μια δικηγορική σφραγίδα, προσωπικά έγγραφα, κάρτες ανάληψης και πιστωτικές κάρτες και κοσμήματα συνολικής αξίας 30.000 ευρώ.

    Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του συνεργού τους.

    [05] Κοινωνία

    Κόρινθος: Πυρκαγιά σε πολυκατοικία

    17/5/2006 3:25:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Κορίνθου, ένας 60χρονος άνθρωπος με προβλήματα υγείας, μετά από φωτιά που εκδηλώθηκε στη πολυκατοικία που διέμενε. Οι πυροσβέστες, που ενημερώθηκαν με καθυστέρηση για τη φωτιά, απεγκλώβισαν τον άτυχο ηλικιωμένο και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Η φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα του 3ου ορόφου σε πολυκατοικία στην οδό Δερβενακίων 6 στην Κόρινθο, πιθανότατα από ξεχασμένο τσιγάρο. Από τη φωτιά τραυματίσθηκε ένας πυροσβέστης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα 2ου βαθμού.

    [06] Κοινωνία

    Απεργία ΑΕΙ-ΤΕΙ

    17/5/2006 2:07:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων. Κλειστά θα είναι την Πέμπτη και όλα τα ΤΕΙ, καθώς η ομοσπονδία των διδασκόντων αποφάσισε να πραγματοποιήσει δύο 24ωρες απεργίες την Πέμπτη και την ερχόμενη Παρασκευή 26 Μαίου.

    [07] Κοινωνία

    Στο φυλάκιο Μανίτσα του Έβρου

    Καταδίκη για το θάνατο στρατιωτών

    17/5/2006 1:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και έξι μηνών καταδίκασε έπειτα από μαραθώνια διαδικασία το στρατοδικείο Ξάνθης τον λοχαγό Γεώργιο Μπιδιαδάκη, καθώς τον βρήκε υπαίτιο του θανάτου των πέντε στρατιωτών στο φυλάκιο Μανίτσα, τον Μάρτιο του 2004. Με την ίδια απόφαση αθωώθηκε ο δεύτερος κατηγορούμενος αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Κονιτόπουλος, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν διοικητής του τάγματος που υπηρετούσαν οι άτυχοι στρατιώτες.

    [08] Κοινωνία

    Στον εισαγγελέα ο Αραμπατζής

    17/5/2006 11:15:00 πμ

    Στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης οδηγείται το μεσημέρι ο κρατούμενος των φυλακών Κασσαβέτειας, Κώστας Αραμπατζής, δράστης της χθεσινής απαγωγής του διευθυντή και του επιστάτη της γερμανικής σχολής. Όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές αρχές, ο δράστης της απαγωγής παραδόθηκε χθες το βράδυ στις δικαστικές φυλακές και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Κατά την ανάκριση ο Αραμπατζής είπε στους αστυνομικούς ότι χθες το απόγευμα μόλις απελευθέρωσε τον Γερμανό διευθυντή του σχολείου και κατευθυνόταν στις φυλακές του Βόλου εγκατέλειψε σε περιοχή έξω από την Κατερίνη την τσάντα με τα εκρηκτικά. Αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης αναζητούν στο σημείο που τους υπέδειξε για να τα περισυλλέξουν.

    Ο κρατούμενος των φυλακών Κασσαβέτειας χθες το πρωί εισέβαλε στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης και με την απειλή εκρηκτικών απήγαγε το διευθυντή Γιοαχίμ Φέγκεντιν και τον επιστάτη Ξενοφώντα Αλτίνη. Επιβιβάστηκε μαζί με τους δύο άνδρες σε αυτοκίνητο και διέφυγε από τη σχολή, ενώ το απόγευμα απελευθέρωσε τον επιστάτη και στη συνέχεια το διευθυντή και επέστρεψε στις φυλακές.

    Ο 52χρονος είχε καταδικαστεί το 1999 σε κάθειρξη 24 χρόνων και πάλι για απαγωγή τριών Γερμανών τραπεζιτών, ενώ στα μέσα της περασμένης δεκαετίας κατηγορήθηκε για άλλη μια απαγωγή Γερμανού επιχειρηματία, μέσω του οποίου ο δράστης εισήγαγε στην Ελλάδα μοτοσικλέτες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αραμπατζής απήγαγε το διευθυντή και τον επιστάτη του σχολείου θέλοντας με τον τρόπο αυτό να διαμαρτυρηθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και 12 περίπου χρόνια με το γερμανικό κράτος. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί στους αστυνομικούς το γεγονός ότι ο 52χρονος είχε εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του και επρόκειτο να αποφυλακιστεί σύντομα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αίσιο τέλος στο θρίλερ

    [09] Κοινωνία

    Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι έρευνες του

    Στο Ηράκλειο το "Ποσειδών"

    17/5/2006 7:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε στις 9 το πρωί το γερμανικό ωκεανογραφικό σκάφος "Ποσειδών" το οποίο τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησε σεισμολογικές έρευνες, στα διεθνή ύδατα βορείως της Κρήτης.

    Το γερμανικό πλοίο θα παραμείνει στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό, αλλαγή πληρώματος και προμήθεια εξοπλισμού και αναμένεται να αποπλεύσει το Σάββατο το πρωί για την δεύτερη φάση των επιστημονικών ερευνών.

    Σε διπλωματική νότα που επιδόθηκε χθες στην Άγκυρα η ελληνική πλευρά επισημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι έρευνες διεξάγονται σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο και τα αποτελέσματα της θα είναι προς όφελος και των δυο λαών, οι οποίοι έχουν υποφέρει πολλά από τους καταστροφικούς σεισμούς.

    Το "Ποσειδών" είχε έλθει και πάλι στο Ηράκλειο, πριν από δεκαπέντε ημέρες, στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιεί.

    [10] Κόσμος

    Αδιάλακτος ο Αχμαντινετζάντ

    Απέρριψε την πρόταση

    17/5/2006 10:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/5/2006 6:12:11 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    "Μας δίνουν σοκολατάκια και καρύδια για να πάρουν από εμάς χρυσάφι", ήταν η απάντηση του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στην πρόταση της Ε.Ε. να προσφέρουν στο Ιράν, έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος, στο πλαίσιο των κινήτρων για τη διακοπή του προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου. Αδιάλλακτος, παρά τις διεθνείς πιέσεις ο πρόεδρος του Ιράν, υπερασπίστηκε την επιλογή του να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, τονίζοντας ότι "οι Ιρανοί δεν θα πέσουν στην ίδια παγίδα δύο φορές". "Αποδεχτήκαμε την διακοπή του προγράμματος εμπλουτισμού για δύο χρόνια και αυτή ήταν μία πικρή εμπειρία για τον ιρανικό λαό" τόνισε ο Αχμαντιμνετζάντ, απορρίπτοντας τις προτάσεις της διεθνούς κοινότητας.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Φορέιν Οφις, αναβάλλεται η σύνοδος του Λονδίνου για το Ιράν που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή μεταξύ Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας, για να επιτραπούν περαιτέρω προετοιμασίες. "Αιτία της αναβολής είναι η ανάγκη για λεπτομερέστερη προετοιμασία των προτάσεων των τριών ευρωπαϊκών χωρών προς το Ιράν", τόνισε Βρετανός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η σύνοδος είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί εντός δέκα ημερών.

    Χθες και κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συζήτησης που είχε με τον Ιρανό ομόλογό της Μανουσέρ Μοτακί, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη της, ζήτησε από την Τεχεράνη να μελετηθεί σοβαρά η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια προσπάθεια διπλωματικής διευθέτησης του θέματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

    Ωστόσο Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν προβλέψει τη στάση της Τεχεράνης, τονίζοντας αφενός ότι η συναίνεση του Ιράν στην πρόταση θα αποτελούσε έκπληξη και, αφετέρου, ότι η απόρριψη της ενδεχομένως σημαίνει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν στοχεύει αποκλειστικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, όπως διατείνεται η Τεχεράνη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μπακογιάννη - Μοτακί

    Πυρηνική προσφορά της ΕΕ

    [11] Κόσμος

    Βίντεο-ντοκουμέντο

    Η μοιραία πτώση στο Πεντάγωνο

    17/5/2006 8:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/5/2006 6:14:35 μμ)

    Για πρώτη φορά δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο-ντοκουμέντο από τη συντριβή της υπό κατάληψη μοιραίας πτήσης 77 της American Airlines στο Αμερικανικό Πεντάγωνο την 11η Σεπτεμβρίου 2001 με 184 νεκρούς. Το βίντεο προέρχεται από κάμερα ασφαλείας του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και φαίνεται το αεροπλάνο να συντρίβεται στο Αμερικανικό Πεντάγωνο και να τυλίγεται στις φλόγες. Μέχρι σήμερα το μόνο που είχε δει δοθεί στη δημοσιότητα ήταν φωτογραφίες των όσων εκτυλίχθηκαν μετά την επίθεση. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να δώσει το βίντεο στη δημοσιότητα μετά από απαίτηση της μή κυβερνητικής οργάνωσης Judicial Watch, που παρακολουθεί την εφαρμογή της νομικής δεοντολογίας, επικαλούμενη το νόμο περί ελευθερίας της διακίνησης των πληροφοριών. Η οργάνωση εκτιμά ότι με τη δημοσιοποίηση του βίντεο, την οποία είχε αρχικά αρνηθεί το Πεντάγωνο καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη του Ζακαρία Μουσάουι, θα δοθεί τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφόρησαν σχετικά με τη συγκεκριμένη πτήση, ότι δηλαδή το αεροσκάφος καταρρίφθηκε εν πτήσει και ότι το Πεντάγωνο χτυπήθηκε από πύραυλο.

    [12] Κόσμος

    Στο φως τα αρχεία της θηριωδίας

    17/5/2006 7:31:00 μμ

    Πηγή: BBC - ΝΕΤ

    Ανοίγουν μετά από 60 χρόνια τα ναζιστικά αρχεία του Μπαντ Άρολσεν, όπου καταγράφεται η τραγική μοίρα 17,5 εκατομμυρίων θυμάτων της θηριωδίας. Η απόφαση ελήφθη από τα 11 κράτη (Γερμανία, Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ολλανδία, ΗΠΑ) που είναι συναρμόδια για τη διαχείριση των αρχείων. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι θα πάρουν απαντήσεις για τη ζωή των θυμάτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και για τους δοσίλογους - συνεργάτες των Ναζί, των οποίων τα ονόματα καταγράφονται στα αρχεία. Μέχρι σήμερα, τα αυτά ήταν στην αποκλειστική χρήση του Ερυθρού Σταυρού, με σκοπό να βοηθηθούν οι πολίτες που αναζητούσαν αγνοούμενους του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

    Απίστευτες λεπτομέρειες

    Στα υπόγεια ενός κτηρίου, στο Μπαντ Άρολζεν της κεντρικής Γερμανίας, είναι στοιβαγμένα 47.000.000 αρχεία, στα οποία καταγράφεται η σκληρή μοίρα 17,5 εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού.

    Οι Ναζί συνήθιζαν να καταγράφουν: από τα ονόματα όσων υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία, τα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης έως τους πολιτικούς κρατούμενους.

    Κατέγραφαν ακόμη και το πόσες ψείρες είχε στο κεφάλι του ο κρατούμενος έως τον ακριβή τόπο και χρόνο της εκτέλεσής του.

    Για τον καθέναν που αναφέρεται, υπάρχει ως κύριο χαρακτηριστικό το όνομα του, η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης αλλά και προσωπικά δεδομένα όπως, ασθένειες, θρησκεία, και αιτίες εγκλεισμού του (π.χ. ομοφυλοφιλία).

    Όμως, ίσως ακόμη σημαντικότερο να είναι το στοιχείο ότι στα αρχεία καταγράφονται τα ονόματα των δοσίλογων συνεργατών των Ναζί, που πλέον θα γίνουν γνωστά, έστω και με καθυστέρηση 60 ετών.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Nazi crimes archives set to open

    CBS: Panel Agrees To Open Nazi Files

    Σχετικά Links:

    International Tracing Service - Bad Arolsen

    [13] Κόσμος

    Η κυβέρνηση Πρόντι

    17/5/2006 4:36:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, τη σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης, μετά από πολλές συζητήσεις που είχε τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να διατηρήσει τις ισορροπίες στο κυβερνητικό σχήμα. Η νέα κυβέρνηση θα έχει δύο αντιπροέδρους: τον ηγέτη των Δημοκρατών της Αριστεράς, Μάσιμο ντ Αλέμα, που αναλαμβάνει και το υπουργείο Εξωτερικών, και τον ηγέτη της "Μαργαρίτας", Φρανσέσκο Ρουτέλι, ο οποίος αναλαμβάνει και το υπουργείο Πολιτισμού. Συνολικά, η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 17 υπουργούς και 8 άνευ χαρτοφυλακίου, κάτι που προκάλεσε αρκετές δυσαρέσκειες, όπως άλλωστε και η κατανομή των υπουργείων. Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τις επόμενες ημέρες. Το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας, θα ανακοινωθούν τα ονόματα και των υπουργών άνευ χαρτοφυλακίου, όπως και των Γ.Γ. των διαφόρων υπουργείων.

    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι:

    Πρωθυπουργός: Ρομάνο Πρόντι Εξωτερικών: Μάσιμο ντ Αλέμα Οικονομίας: Τομάζο Πάντοα-Σκιόπα (πρώην επίτροπος της Ε.Ε.) Εσωτερικών: Τζουλιάνο Αμάτο (Σοσιαλιστικό Κόμμα) Δικαιοσύνης: Κλεμέντε Μαστέλα (Χριστιανοδημοκρατικό) Πολιτισμού: Φρανσέσκο Ρουτέλι Παιδείας: Τζιουζέπε Φιορόνι (Μαργαρίτα) Δημοσίων Έργων: Αντόνιο Ντι Πιέτρο (Ανεξάρτητος) Άμυνας: Αρτούρο Παρίζι (Μαργαρίτα) Εργασίας: Τσέζαρε Νταμιάνο Οικονομικής Ανάπτυξης (Βιομηχανίας): Πιερλουϊτζι Μπερσάνι Επικοινωνιών: Πάολο Τζεντιλόνι Πανεπιστημίων και Έρευνας: Φάμπιο Μούσι Γεωργίας: Πάολο ντε Κάστρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Πρόνοιας): Πάολο Φερέρο Μεταφορών: Αλεσάντρο Μπιάνκι Περιβάλλοντος: Αλφόνσο Πεκοράρο Σκάνιο (Πράσινοι) Υγείας: Λίβια Τούρκο (Δημοκράτες της Αριστεράς).

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Prodi names new Italy government

    Corriere della sera: Prodi: «E' una squadra coesa»

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανακοινώνει κυβέρνηση ο Πρόντι

    [14] Κόσμος

    Δυο σοβαρά τραυματίες

    Άνοιξε πυρ στο δικαστήριο

    17/5/2006 11:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/5/2006 12:52:02 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Δύο δικαστές γνωστοί για την υποστήριξη του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους τραυματίσθηκαν σοβαρά και τρεις ελαφρά, όταν ένοπλος δικηγόρος εισέβαλε σε αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης και πυροβόλησε εναντίον τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNN-Turk, ο δράστης, δικηγόρος Ασλάν Αλπασλάν, εισέβαλε στην αίθουσα και πυροβόλησε από μικρή απόσταση εναντίον των δικαστών που συνεδρίαζαν εκείνη την ώρα φωνάζοντας "Ο θεός είναι μεγάλος". Ο ένας από τους σοβαρά τραυματίες δικαστής Μουσταφά Μπιρντέν, είχε υπογράψει τις αποφάσεις περί απαγόρευσης της ισλαμικής μαντήλας στις δημόσιες υπηρεσίες και τα τουρκικά πανεπιστήμια. Ο δράστης συνελήφθη και ανακρίνεται. Ηταν οπλισμένος με αυτόματο πιστόλι Glock που μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τους ανιχνευτές μετάλλων. Την δολοφονική απόπειρα, καταδίκασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Σαχίν, τονίζοντας ότι δεν είναι γνωστά τα κίνητρα του δράστη.

    [15] Κόσμος

    Αναδιανομή κρατικής γης

    Σχέδιο Μοράλες για φτωχούς αγρότες

    17/5/2006 7:43:00 πμ

    Σχέδιο για την αναδιανομή γης στους φτωχούς αγρότες παρουσίασε η κυβέρνηση της Βολιβίας, αποκλείοντας τις μαζικές απαλλοτριώσεις και υποσχόμενη αντ' αυτών την άμεση διανομή της κρατικής έγγειας περιουσίας. Η ανακοίνωση αυτή σημειώνεται δύο εβδομάδες μετά την απόφαση του αριστερού προέδρου Έβο Μοράλες να εθνικοποιήσει την εγχώρια ενεργειακή βιομηχανία, εκπλήσσοντας τις γειτονικές χώρες και ξένες πετρελαϊκές εταιρίες. Η κίνηση αυτή αποτελεί άλλο ένα βήμα του Μοράλες στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ανακτήσει τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας, ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να καθησυχάσουν τους γαιοκτήμονες υποσχόμενοι ότι δεν θα κατασχεθούν παραγωγικές αγροτικές γαίες.

    Σημείο τριβής η αγροτική μεταρρύθμιση

    Ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας Άλβαρο Γκαρσία κάλεσε τους πολίτες να συζητήσουν την πρόταση και πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες φήμες περί απαλλοτριώσεων και υποστηριζόμενων από την κυβέρνηση καταλήψεων απορρέουν από τους εκβιασμούς όσων αντιτίθενται στην "αγροτική επανάσταση".

    Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι θα κατανείμει έως και 5 εκατ. εκτάρια γης που ανήκει στο κράτος σε ομάδες ιθαγενών και κατόπιν θα εντοπίσει τις μη-παραγωγικές γαίες που είναι πιθανό να αναδιανεμηθούν.

    Αν και η εθνικοποίηση της βιομηχανίας της ενέργειας δεν αντιμετώπισε σοβαρές αντιστάσεις εντός της Βολιβίας, η αγροτική μεταρρύθμιση αποτελεί σημείο σοβαρής τριβής ανάμεσα στην πλειοψηφία φτωχών ιθαγενών και την καταγόμενη από την Ευρώπη πλούσια λευκή ελίτ.

    Παρά τις προηγούμενες προσπάθειες αναδιανομής της γης στην φτωχότερη χώρα της Νότιας Αμερικής, πρόσφατη έρευνα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έδειξε ότι το 90% της γης ανήκει σε μια μικρή ομάδα πλουσίων επιχειρηματιών. Το υπόλοιπο 10% μοιράζονται τα τρία εκατομμύρια ιθαγενείς αγρότες, που αποτελούν και την εκλογική βάση του Μοράλες.

    [16] Κόσμος

    7,4 Ρίχτερ "ταρακούνησαν" τη νήσο

    Ισχυρός σεισμός στη Ν. Ζηλανδία

    17/5/2006 7:14:00 πμ

    Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή του Ειρηνικού 600 χιλιόμετρα βόρειο-ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, λίγες ώρες πριν αρχίσει μια πολυεθνική άσκηση για την αντιμετώπιση του τσουνάμι. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε πολλές περιοχές, ενώ σημειώθηκαν και μικρές υλικές ζημιές, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός της Νέας Ζηλανδίας. Ο σεισμολόγος Κεν Γκλέντχιλ του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Πυρηνικών Επιστημών, ανακοίνωσε ότι η δόνηση ήταν υποθαλάσσια, είχε εστιακό βάθος 150 χιλιομέτρων και σημειώθηκε ανοικτά των νήσων Κερμαντέκ. Η αίσθηση που προκάλεσε ήταν ότι όλα κυλούσαν και διήρκεσε μισό λεπτό. "Ήταν πολύ ισχυρός σεισμός, αλλά το εστιακό του βάθος περιόρισε την έκταση των ζημιών", τόνισε ο Γκλέντχιλ. Η αρχική εκτίμηση για το μέγεθος της δόνησης ήταν 7,5 Ρίχτερ, στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι ήταν 7,6 και τέλος σύμφωνα με Αμερικανούς σεισμολόγους 7,4 Ρίχτερ, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός.

    [17] Κόσμος

    39 άτομα σκοτώθηκαν

    Πολύνεκρο δυστύχημα στη Γκάνα

    17/5/2006 7:23:00 πμ

    Τριάντα εννέα άτομα σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση δύο λεωφορείων στην κεντρική Γκάνα. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο GNA, το δυστύχημα συνέβη την Τρίτη στο οδικό δίκτυο Κούμασι-Σούνγιανι, όταν λεωφορείο που μετέφερε 38 μέλη μιας χορωδίας, τα οποία πήγαιναν σε μία κηδεία, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με λεωφορείο της Κρατικής Εταιρίας Μεταφορών. Από τη σύγκρουση σκοτώθηκε και ο οδηγός του κρατικού οχήματος. Ο αξιωματούχος της αστυνομίας Μάξγουελ Οσέι είπε ότι το δυστύχημα σημειώθηκε όταν το λεωφορείο που μετέφερε τα μέλη της χορωδίας επιχείρησε να προσπεράσει ένα αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα. Σημειώνεται ότι στη Γκάνα γίνονται κάθε χρόνο πολλά θανατηφόρα τροχαία, παρά τις συνεχείς εκστρατείες για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

    [18] Κόσμος

    Πιθανότατα το απόγευμα

    Ανακοινώνει κυβέρνηση ο Πρόντι

    17/5/2006 8:51:00 πμ

    Το απόγευμα αναμένεται να ανακοινώσει ο Ρομάνο Πρόντι τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, μετά από πεντέμισι εβδομάδες διενέξεων στους κόλπους του ευρέως συνασπισμού του. Ο 66χρονος πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, που ονομάστηκε χθες πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δεν έχει αποκαλύψει τον κατάλογο των υπουργών του και δεν αποκλείονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Αν και ο Πρόντι είχε πει σε αρκετές περιστάσεις ότι το κυβερνητικό σχήμα είχε ήδη σχηματιστεί, ηγέτες κομμάτων που μετέχουν στον συνασπισμό υπό την ηγεσία του τον διέψευδαν συνεχώς. Ελάχιστες θέσεις φέρονται να είναι οριστικοποιημένες: αυτή του υπουργού Οικονομίας, που θεωρείται βέβαιο ότι θα ανατεθεί στον Τομάσο Πάντοα-Σκιόπα, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), και αυτή του υπουργείου Εξωτερικών, που πιστεύεται ότι θα καταλήξει στον πρώην πρωθυπουργό Μάσιμο ντ Αλέμα. Η κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί σήμερα, ενώ την Παρασκευή θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας και, την επόμενη εβδομάδα, την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

    [19] Οικονομία

    Για την Ολυμπιακή

    Στόχος η πλήρης αποκρατικοποίηση

    17/5/2006 6:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με στόχο την πλήρη αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής συνεχίζονται οι προσπάθειες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για ανεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή" διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη γίνει επαφές με πολλούς επενδυτές για την ανεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων ώστε να επιτευχθεί το ζητούμενο.

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει από τις 29 Απριλίου τις προτάσεις της στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την Ολυμπιακή. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται και η θέση του ελληνικού δημοσίου για επιστροφή των παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

    Αντίθετος στη λογική υπαγωγής της Ολυμπιακής στο άρθρο 44 ή 46 εμφανίζεται ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Όπως επισημαίνει ο κ. Λιαπης: "βρισκόμαστε σε φάση όπου το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει αναπτύξει σημαντική πρόοδο στην αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Επομένως δε μπαίνω στη λογική εφαρμογής των άρθρων 44 ή 46 ή άλλων άρθρων.

    Οι τεχνικές λεπτομέρειες της ελληνικής πρότασης για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες με κοινοτικούς αξιωματούχους.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟΚ: Απέσυρε το ενδιαφέρον του ο Σαββίδης

    17/5/2006 7:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν υπήρχε θετική εξέλιξη στο θέμα της απόκτησης του ΠΑΟΚ από τον Ιβαν Σαββίδη. Ο Ρώσος επιχειρηματίας που, όπως δήλωσε, απέσυρε το ενδιαφέρον του την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, αφού όπως ο ίδιος διαπίστωσε οι μεγαλομέτοχοι του ΠΑΟΚ βρίσκονται σε συζητήσεις με άλλους ενδιαφερόμενους αγνοώντας την δική του παρουσία και πρόθεση. Φήμες θέλουν τον Θόδωρο Αγγελόπουλο να ενδιαφέρεται για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του "δικεφάλου του Βορρά", χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ιβάν Σαββίδη είναι η εξής: "Συζητήσαμε χθες με τον κ. Παγώνη και είχαμε την διάθεση να συζητήσουμε με τον πρόεδρο του ΑΣ κ. Κατσαρή, μια συζήτηση όμως που για κάποιους λόγους που δεν κατάλαβα, δεν έγινε. Μεταφέρθηκε για σήμερα η συνέχεια των συζητήσεων αλλά πάλι δεν υπήρξε μια κατανοητή επικονωνία. Εγώ είμαι άνθρωπος που δεν μπορώ να λειτουργώ έτσι και ακούγονται συνεχώς πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης, ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με άλλους επιχειρηματίες για να μεταβιβαστεί εκεί ο ΠΑΟΚ. Έχω τερματίσει λοιπόν τον κύκλο των συζητήσεων για την εξαγορά αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση των ανθρώπων του ΠΑΟΚ τι θέλουν να κάνουν ακριβώς. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος με τους φιλάθλους και επιθυμία μου είναι να βρεθεί μια λύση η καλύτερη για την ομάδα και τα προβλήματα της. Ξαναλέω ότι επιθυμία μου είναι να βγει ο ΠΑΟΚ από το αδιέξοδο. Στις επόμενες δυο μέρες θα δώσω έγγραφη δήλωση για τους λόγους που με αναγκάζουν να πάρω αυτή την απόφαση μου. Εγώ ήρθα να προσφέρω λύση και με τα εκατομμύρια αλλά δεν μπορώ να βρω ανταπόκριση. Στέλνω όλη μου την αγάπη στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ και την ίδια την ομάδα, και εγώ ήδη έχω γίνει ήδη ΠΑΟΚτσής".

    "Καρφιά Γούμενου"

    "Καρφώνουν" τον Ιβάν Σαββίδη οι μεγαλομέτοχοι του ΠΑΟΚ. Οι Γούμενος και Παγώνης κατηγορούν τον Ρώσο επιχειρηματία για αθέτηση συμφωνίας, σχετικά με την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ, κάτι που, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, ουδέποτε ήταν στις προτεραιότητές του.

    Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής: «Από νωρίς σήμερα το πρωί αναμέναμε από την πλευρά του κ. Ι. Σαββίδη (όπως είχαμε συμφωνήσει χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο Hyatt) κατάσταση με τα έγγραφα τα οποία θα χρειάζονταν για την αποσαφήνιση της εικόνας του για την ΠΑΕ, καθώς και σχέδιο Memorandum Of Understanding, στο οποίο θα κατεγράφετο η αμοιβαία πρόθεση εκείνου και ημών για την αγοραπωλησία του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ (και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι και πληθώρα τέτοιων εγγράφων του είχαμε παράσχει στο παρελθόν αλλά και σε σχέδιο M.O.U. είχαμε συμφωνήσει). Αντ αυτού πληροφορηθήκαμε από το ραδιόφωνο(!) την αποχώρηση του υποψήφιου αγοραστή από τις διαπραγματεύσεις. Τα σοβαρά ερωτηματικά που μας δημιουργήθηκαν τον τελευταίο μήνα αναφορικά με την ειλικρινή του πρόθεση να επενδύσει στην ΠΑΕ, τείνουν να καταστούν βεβαιότητα. Τουλάχιστον, ο εξ ημών Βασίλης Παγώνης, με επιτελείο συνεργατών μας, όχι μόνο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και δηλώνει άμεση διαθεσιμότητα για συνέχιση των σχετικών συζητήσεων (όπως εξάλλου του έχει ήδη τηλεφωνικά δηλώσει). Αν τούτο είναι στις προθέσεις του κ. Σαββίδη...».

    Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι έγινε το δείπνο του αποχαιρετισμού στο ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ, σε εξοχικό κέντρο στην Καρδία της Θεσσαλονίκης. Αρχικά επρόκειτο να γίνει χθες, αλλά για την παρουσία όλων των ποδοσφαιριστών μετατέθηκε για σήμερα. Στο γεύμα αυτό, όπου επικράτησε κέφι και... αρκετό κρασί, ήταν και ο γνωστός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς, που ευχήθηκε σε παίκτες και τεχνική ηγεσία το «καλό καλοκαίρι» και καλή συνέχεια την καινούργια σεζόν.

    Ο Ιλιε Ντουμιτρέσκου παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και οι παίκτες, τις χθεσινές και σημερινές εξελίξεις στα διοικητικά της ομάδας και ευχή όλων είναι να φύγουν σε διακοπές με λιγότερο άγχος και ανασφάλεια. Ο Ρουμάνος προπονητής μοίρασε πρόγραμμα ατομικής προετοιμασίας σε όλους τους παίκτες και τους ευχήθηκε να τους συναντήσει και πάλι στο ραντεβού, που είναι προγραμματισμένο για τις 2 Ιουλίου.

    Ο Αρμάντο Φουτσίνι είναι από χθες εκτός Ελλάδος και πλέον αναμένει την απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών, η οποία πιθανότατα θα αφήσει ελεύθερο τον Καμερουνέζο ποδοσφαιριστή.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έχασε εδαφος η "Εθνική""

    17/5/2006 1:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία θέση υποχώρησε στην κατάταξη της FIFA (Coca-Cola ranking) υποχώρησε αυτό το μήνα η Εθνική Ελλάδας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που το μήνα Απρίλιο βρισκόταν στην 19η θέση της σχετικής λίστας, "έπεσε" σήμερα στη 20ή θέση συγκεντρώνοντας 694 βαθμούς. Στην κορυφή παραμένουν οι Βραζιλία, Τσεχία και Ολλανδία, ενώ στις θέσεις των αντιπάλων μας στην προκριματική φάση του EURO 2008 δεν σημειώθηκαν σημαντικές μεταβολές. Όσον αφορά στο φιλικό της Εθνικής με την Αυστραλία στη Μελβούρνη αύριο στις 11:00, ο κ. Οτο Ρεχάγκελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΠΟ στο Ελληνικό.

    Η πρώτη δεκάδα της κατάταξης

    1.Βραζιλία 2.Τσεχία 3.Ολλανδία 4.Μεξικό (+2) 5.ΗΠΑ (-1) -.Ισπανία 7.Πορτογαλία (+1) 8.Γαλλία (-1) 9.Αργεντινή (-1) 10.Αγγλία

    [22] Ο Γκάτλιν έχασε... κατά λάθος το ρεκόρ

    17/5/2006 3:46:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Όταν πριν από λίγες μέρες γράφαμε, ότι στο σούπερ γκραν πρι στίβου της Ντόχα τα χρονόμετρα "έσπασαν", δε φανταζόμασταν ποτέ ότι θα γίνοταν αιτία να ακυρωθεί το παγκόσμιο ρεκόρ 9.76 του Αμερικανού σπρίντερ Τζάστιν Γκάτλιν στα 100μ. Σήμερα όμως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF), με επίσημη ανακοίνωσή της επικαλείται λάθος στην "ανάγνωση" του αποτελέσματος, αφού η εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την χρονομέτρηση της διοργάνωσης, ενημέρωσε την IAAF ότι ο χρόνος του Αμερικανού ήταν τελικά 9.77. Κατά συνέπεια ο Γκάτλιν δεν σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ του Τζαμαϊκανού Ασάφα Παόυελ στις 14 Ιουνίου 2005 στο ΟΑΚΑ, στη διάρκεια των "Τσικλητηρείων".

    Η ανακοίνωση της IAAF

    "Η IAAF έχει μόλις ενημερωθεί από την Tissot Timing για ένα λάθος στην ανάγνωση του αποτελέσματος που σημείωσε ο Τζάστιν Γκάτλιν (ΗΠΑ) στο Σούπερ Γκραν Πρι της IAAF στην Ντόχα του Κατάρ την Παρασκευή 12 Μαϊου 2006. Βάσει του χρόνου του, που καταγράφηκε μεετά τη νίκη του στην κούρσα, ο Γκάτλιν έτρεξε τα 100μ. σε 9.766 δευτερόλεπτα, επίδοση που τότε ανακοινώθηκε ως 9.76 - ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ γι΄ αυτή την απόσταση.

    Όμως, σύμφωνα με τους κανονισμούς της IAAF, αυτός ο χρόνος θα έπρεπε να στρογγυλοποιηθεί σε 9.77. Συνεπώς, ο χρόνος του Γκάτλιν θα προσαρμοστεί τώρα στο 9.77 και, εκκρεμούσης της επικύρωσης του ρεκόρ, θα ισοφαρίσει το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ των 100μ. του Ασάφα Πάουελ (Τζαμάικα), το οποίο έκανε το 2005".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Εξωγήινος" Γκάτλιν στη Ντόχα

    [23] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Τρομο-δίχτυ" πάνω από το Μουντιάλ

    17/5/2006 2:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Φόβοι για εκδήλωση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ της Γερμανίας εκφράζονται από το Ομοσπονδιακό Εγκληματολογικό Γραφείο της Γερμανίας (BKA). Σύμφωνα την εμπιστευτική έκθεση του BKA, τμήμα της οποίας δημοσιεύτεαι στο τελευταίο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού "Στερν", τουλάχιστον 21 αγώνες του Παγκσομίου Κυπέλλου απειλούνται από τρομοκρατικά χτυπήματα φανατικών ισλαμιστών. Η εν λόγω έκθεση αναφέρει πως ο εναρκτήριος αγώνας του τουρνουά, που θα διεξαχθεί στις 9 Ιουνίου στο Μόναχο ανάμεσα στη Γερμανία και την Κόστα Ρίκα, καθώς και ο τελικός στις 9 Ιουλίου, κρύβουν μεγάλο κίνδυνο, καθώς και οι αγώνες της ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου της Αμερικής και του προέδρου της Τζόρτζ Μπους στον παγκόσμιο "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας". Αναλογοι κίνδυνοι όμως υπάχρουν και στους αγώνες της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Αυστραλίας, επειδή οι κυβερνήσεις των παραπάνω χωρών υποστήριξαν την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

    Χωρίς στοιχεία

    Μολονότι οι γερμανικές αρχές έχουν υπογραμμίσει πως η χώρα δεν έχει πληροφορίες για οποιαδήποτε συγκεκριμένη απειλή εναντίον του Μουντιάλ, εκπρόσωπος της BKA ανακοίνωσε πως δεν είναι μυστικό το γεγονός, ότι το Ομοσπονδιακό Εγκληματολογικό Γραφείο έχει συντάξει εκθέσεις σχετικά με το σημαντικότερο ποδοσφαιρικό ραντεβού, "Αλλά δεν θα κάνουμε δήλωση γι αυτό, εφόσον κατ αρχήν δεν σχολιάζουμε εσωτερικές αναφορές και έγγραφα", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

    [24] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στα σκάρια νέα "Αψίδα Θριάμβου" στο Παρίσι

    17/5/2006 10:19:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για πέμπτη φορά στην ιστορία του το Παρίσι ανοίγει απόψε στις 21:45 (MEGA) τις πύλες του για να φιλοξενήσει τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Στο επιβλητικό "Σταντ ντε Φρανς" Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ, μετά από μία ονειρεμένη πορεία στο Τσάμπιονς Λίγκ θα προσπαθήσουν να στήσουν τη δική τους "αψίδα θριάμβου" και να κάνουν την υπέρβαση κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο. Φαβορί ασφαλώς για τον τίτλο φαντάζει η παρέα του πιο ακριβοπληρωμένου παίκτη του κόσμου, του Βραζιλιάνου "μάγου" Ροναλντίνιο. Ποιος μπορεί όμως να "ξεγράψει" έτσι εύκολα τα "κανόνια" των Αρσέν Βενγκέρ και Τιερί Ανρί, που θα διεκδικήσουν επί ίσοις όροις τον τίτλο; Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Νορβηγός Τέργε Χάουγκε.

    Με Μέσι οι Καταλανοί

    Όσοι λοιπόν είναι επηρεασμένοι από την "Πόλη του Φωτός" και την ρομαντική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει το Παρίσι, ας τα ξεχάσουν αυτά για απόψε. Οι δύο μονομάχοι είναι αποφασισμένοι για μία μάχη μέχρι τελικής πτώσεως που εκτός από το γόητρο και το τρόπαιο στο νικητή θα χαρίσει και "λεφτά με ουρά".

    Μετά την κατάκτηση του ισπανικού τίτλου οι "μπλαουγκράνα" θέλουν απόψε να κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο τη χρονιά στόχο κοσμώντας την πλούσιατροπαιοθήκη της με το δεύτερο στέμμα πρωταθλητριών Ευρώπης. Οι παίκτες της ισπανικής ομάδας, παρά το άγχος του φαβορί, διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία έπειτα από τέσσερις συμμετοχές (1961, 1986, 1992, 1994) απέναντι στους πρωτάρηδες σε τελικό Πρωταθλητριών, Άγγλους.

    Ο Ολλανδός τεχνικός της "Μπάρτσα", Φρανκ Ράϊκαρντ στην αποψινή μονομαχία θα έχει στη διάθεσή του μετά από αρκετές εβδομάδες και τον Αργεντίνο άσο, Λιονέλ Μέσι ο οποίος αποθεραπεύτηκε και συμπεριλήφθηκε κανονικά στην αποστολή της ισπανικής ομάδας, αλλά η θέση του στη βασική ενδεκάδα παραμένει αμφίβολη.

    Η πιθανή σύνθεση της Μπαρτσελόνα: Βίκτορ Βαλντές, Μπελέτι ή Ολεγκέρ, Πουγιόλ, Μάρκες, Φαν Μπρόνκχορστ, Εντμιλσον, Ντέκο, Ινιέστα ή Φαν Μπόμελ, Ροναλντίνιο, Ζιουλί, Ετό.

    Θα τριτώσει το καλό για τα "κανόνια";

    Με μπροστάρη τον Γάλλο σουπερσταρ Τιερί Ανρί, οι συμπατριώτες του Αρσέν Βενγκέρ, Φλαμινί, Ντιαμπί, Πιρές, Γκλισί και Σιγκάν θέλουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι να γράψουν ιστορία. Σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου τα "κανόνια" θα γίνει μία από τις πέντε ομάδες που έχουν κατακτήσει και τα τρία ευρωπαϊκά κύπελλα, αφού κατέχει το UEFA του 1970 και το κυπελλούχων του 1994. Κάτι που έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής όνο ο Αγιαξ, η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν και η Γιουβέντους.

    Παράλληλα σε περίπτωση που ο "Τιτί" κάνει και απόψε το θαύμα του θα φτάσει τα 50 γκολ στα κύπελλα Ευρώπης, κάτι που έχουν πετύχει μόνο πέντε ποδοσφαιριστές στην ιστορία: ο Γκερντ Μίλερ, ο Εουσέμπιο, ο Αντρέι Σεβτσένκο, ο Γιουπ Χάινκες και ο Ραούλ.

    Ο Αλσατός τεχνικός, Αρσέν Βενγκέρ που πιστεύει στο θαύμα θα έχει στη διάθεσή του τον Ασλεϊ Κόουλ, ο οποίος αν και προέρχεται από τραυματισμό θα φορά και απόψε στο μπράτσο του το περιβράχιόνιο του αρχηγού.

    Η πιθανή σύνθεση της Άρσεναλ: Λέμαν, Εμπουε, Τουρέ, Κάμπελ, Κόουλ, Χλεμπ, Φάμπρεγας, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Πιρές, Ρέγιες, Ανρί

    "Νυχτερίδες κι αράχνες..."

    Οι δύο αποψινοί φιναλίστ θα έλεγε κανείς, ότι φέτος έχουν ξεχάσει να χάνουν αφού η Μπαρτσελόνα συμπλήρωσε 14 μήνες αήττητη στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς η τελευταία αποτυχία της σημειώθηκε στις 8 Μαρτίου του 2005 όταν έχασε 4-2 από την Τσέλσι στο Λονδίνο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι Καταλανοί έχουν δώσει 12 αγώνες χωρίς να ηττηθεί, ενώ στους τελευταίους τέσσερις δεν έχει δεχθεί γκολ.

    Σε καλύτερη μοίρα όμως είναι ακόμη είναι η Αρσεναλ που παραμένει αήττητη για 15 μήνες (τελευταία ήττα 3-1 από τη Μπάγερν στις 22 Φεβρουαρίου 2005) και 13 συνεχείς αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ. «Αράχνες» επίσης έχουν πιάσει και τα δίχτυα του Γερμανού τερματοφύλακα των «κανονιών», Γένς Λέμαν, ο οποίος διατηρεί την εστία του απαραβίαστη εδώ και 746 λεπτά.

    Κόντρα στην παράδοση οι Άγγλοι

    Η Άρσεναλ πάντως έχει πικρή εμπειρία από ισπανικές ομάδες, αφού δύο φορές έχασε το κύπελλο κυπελλούχων στους τελικούς με τη Βαλένθια (1980) και τη Σαραγόσα (1995), ενώ η Βαλένθια ήταν αυτή που της έκοψε το δρόμο προς τους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ το 2001. Μέχρι σήμερα, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ δεν είχε φτάσει ποτέ ούτε στους "4" της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ενώ είχε... τραγική παράδοση εναντίον ισπανικών συλλόγων. Κι επειδή (όπως όλοι λένε) οι παραδόσεις υπάρχουν για να... καταρρίπτονται, η Αρσεναλ ξεπέρασε τόσο τη Ρεάλ Μαδρίτης όσο και τη Βιγιαρεάλ στην πορεία της προς τον 51ο τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών.

    "Πλήρωσε" ακριβά την ανοησία του

    Ο Νορβηγός Τέργε Χάουγκε θα είναι ο άρχοντας του αποψινού τελικού με συνεργάτες τους συμπατριώτες του Στεϊναρ Χόλβικ και Αριλντ Σούντετ. Ο τελευταίος μάλιστα θα μετέβη εσπευσεμένα σήμερα το πρωί στο Παρίσι, μετά την απόφαση της UEFA να αντικαταστήσει τον Ολε Χέρμαν Μπόργκαν.

    Ο Νορβηγός που επρόκειτο να είναι ο ένας από τους δύο αποψινούς βοηθούς του κ. Χάουγκε "κόπηκε" από τη διορανώτρια αρχή, αφού παραμονέςτου αγώνα φωτογραφήθηκε με φανέλα των "μπλαουγκράνα" για λογιαριασμό της νορβηγικής εφημερίδας "Drammens Tidende".Μολονότι όμως ο κ. Μπόργκαν παραδέχθηκε το λάθος του δηλώνοντας ότι έκανε μία ανοησία, αντικαταστάθηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα από τον συμπατριώτη του.

    Μισός αιώνας αναμετρήσεων

    Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται απόψε από την πρεμιέρα των αναμετρήσεων για το Κυπελλο Πρωταθλήτριων το σημερινό Τσάμπιονς Λίγκ. "Πατέρας" της ιδέας για τη διεξαγωγή του ήταν ο Γάλλος δημοσιογράφος της "Εκίπ", Γκαμπριέλ Ανό.

    Η ομάδα που έχει κατακτήσει τις περισσότερες φορές το τρόπαιο είναι η Ρεάλ Μαδρίτης (9) και ακολουθούν η Μίλαν (6), η Λίβερπουλ (5), Μπάγερν, Αγιαξ (από 4), Πόρτο, Μπενφίκα, Ιντερ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νότιγχαμ (από 2) και από μία οι Αστον Βίλα, Μπαρτσελόνα, Ντόρτμουντ, Σέλτικ, Ερυθρός Αστέρας, Φέγενορντ, Αμβούργο, Μαρσέιγ, Αϊντχόβεν και Στεάουα Βουκουρεστίου

    1956: Παρίσι ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Ρεμς 4-3

    1957: Μαδρίτη ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Φιορεντίνα 2-0

    1958: Βρυξέλλες ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Μίλαν 3-2 παράταση (2-2)

    1959: Στουτγκάρδη ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Ρεμς 2-0

    1960: Γλασκόβη ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Αϊντραχτ 7-3

    1961: Βέρνη ΜΠΕΝΦΙΚΑ-Μπαρτσελόνα 3-2

    1962: Αμστερνταμ ΜΠΕΝΦΙΚΑ-Ρεάλ 5-3

    1963: Γουέμπλεϊ ΜΙΛΑΝ-Μπενφίκα 2-1

    1964: Βιένη ΙΝΤΕΡ-Ρεάλ 3-1

    1965: Μιλάνο ΙΝΤΕΡ-Μπενφίκα 1-0

    1966: Βρυξέλλες ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Παρτιζάν 2-1

    1967: Λισαβόνα ΣΕΛΤΙΚ-Ιντερ 2-1

    1968: Γουέμπλεϊ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝ.-Μπενφίκα 4-1 παράταση (1-1)

    1969: Μαδρίτη ΜΙΛΑΝ-Αγιαξ 4-1

    1970: Μιλάνο ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ-Σέλτικ 2-1 παράταση (1-1)

    1971: Γουέμπλεϊ ΑΓΙΑΞ-Παναθηναϊκός 2-0

    1972: Ρότερνταμ ΑΓΙΑΞ-Ιντερ 2-0

    1973: Βελιγράδι ΑΓΙΑΞ-Γιουβέντους 1-0

    1974: Βρυξέλλες ΜΠΑΓΕΡΝ-Ατλέτικο Μαδρ. 1-1 (4-0 στον επαναληπτικό)

    1975: Παρίσι ΜΠΑΓΕΡΝ-Λιντς 2-0

    1976: Γλασκόβη ΜΠΑΓΕΡΝ-Σεντ Ετιέν 1-0

    1977: Ρώμη ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Γκλάντμπαχ 3-1

    1978: Γουέμπλεϊ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Μπριζ 1-0

    1979: Μόναχο ΝΟΤΙΓΧΑΜ-Μάλμε 1-0

    1980: Μαδρίτη ΝΟΤΙΓΧΑΜ-Αμβούργο 1-0

    1981: Παρίσι ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0

    1982: Ρότερνταμ ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ-Μπάγερν 1-0

    1983: Αθήνα ΑΜΒΟΥΡΓΟ-Γιουβέντους 1-0

    1984: Ρώμη ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Ρόμα 1-1 (5-3 στα πέναλτι)

    1985: Βρυξέλλες ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-Λίβερπουλ 1-0

    1986: Σεβίλη ΣΤΕΑΟΥΑ-Μπαρτσελόνα 0-0 (2-0 στα πέναλτι)

    1987: Βιένη ΠΟΡΤΟ-Μπάγερν 2-1

    1988: Στουτγκάρδη ΑΙΝΤΧΟΒΕΝ-Μπενφίκα 0-0 (6-5 στα πέναλτι)

    1989: Βαρκελόνη ΜΙΛΑΝ-Στεάουα 4-0

    1990: Βιένη ΜΙΛΑΝ-Μπενφίκα 1-0

    1991: Μπάρι ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ-Μαρσέιγ 0-0 (5-3 στα πέναλτι)

    1992: Γουέμπλεϊ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-Σαμπντόρια 1-0 παράταση (0-0)

    1993: Μόναχο ΜΑΡΣΕΙΓ-Μίλαν 1-0

    1994: Αθήνα ΜΙΛΑΝ-Μπαρτσελόνα 4-0

    1995: Βιένη ΑΓΙΑΞ-Μίλαν 1-0

    1996: Ρώμη ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-Αγιαξ 1-1, (4-2 στα πέναλτι)

    1997: Μόναχο ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ-Γιουβέντους 3-1

    1998: Αμστερνταμ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Γιουβέντους 1-0

    1999: Βαρκελόνη ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝ.-Μπάγερν 2-1

    2000: Παρίσι ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Βαλένθια 3-0

    2001: Μιλάνο ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ-Βαλένθια 1-1, (5-4 στα πέναλτι)

    2002: Γλάσκόβη ΡΕΑΛ ΜΑΔΙΤΗΣ-Λεβερκούζεν 2-1

    2003: Μάντσεστερ ΜΙΛΑΝ-Γιουβέντους 0-0 (3-2 στα πέναλτι)

    2004: Γκελζενκίρχεν ΠΟΡΤΟ-Μονακό 3-0

    2005: Κωνσταντινούπολη ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Μίλαν 3-3 (3-2 στα πέναλτι)

    [25] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στο "τριφύλλι" ο Τσίγκας

    17/5/2006 2:14:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την έναρξη της συνεργασίας της με τον 24χρονο επιθετικό Θανάση Τσίγκα ανακοίνωσε σήμερα η ΠΑΕ Παναθηναίκός. Ο παίκτης που το καλοκαίρι του 2004 παραχωρήθηκε από το "τριφύλλι" στην Καλλιθέα με τη μορφή του δανεισμού και στο παρελθόν είχε φορέσει τη φανέλα του Πανηλειακού υπέγραψε συμβόλαιο για 4 χρόνια στους "πράσινους". Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναφέρει τα εξής: "Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Θανάση Τσίγκα. Ο 24χρονος επιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο για 4 χρόνια".

    [26] Πολιτισμός

    Από 14 έως τις 23 Ιουλίου

    12ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

    17/5/2006 6:41:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το 12ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκινά δυναμικά στις 14 Ιουλίου και έως τις 23 Ιουλίου θα υποδεχθεί 11 χορευτικά σχήματα από 8 χώρες σε 20 παραστάσεις. Οι στόχοι του Φεστιβάλ παραμένουν ίδιοι εδώ και δώδεκα χρόνια, "να παρουσιάσει όλες τις τάσεις του σύγχρονου χορού με την πρωτοτυπία των δημιουργών τού σήμερα", επεσήμανε η καλλιτεχνική του διευθύντρια Βίκυ Μαραγκοπούλου, στην παρουσίαση του προγράμματος, πλαισιωμένη από τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη και τον δήμαρχο Καλαμάτας Γ. Κουτσούλη.

    Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει προ πολλού κερδίσει το στοίχημα να γεφυρώσει την εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή με τα αντίστοιχα διεθνή ρεύματα και έχει αποδείξει στα δώδεκα χρόνια ζωής του τη δυναμικότητα και αυθεντικότητα του πρωτοποριακού αυτού θεσμού που ξεκινά από την Περιφέρεια, τόνισε ο κ. Βουλγαράκης.

    Ο υπουργός Πολιτισμού, ανακοίνωσε επίσης, ότι μέσα στο 2006 θα διαθέσει το απαραίτητο κονδύλι για τις επιχορηγήσεις του χορού, το οποίο, όπως είπε, δεν είχε εγγραφεί πέρσι στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου, οπότε τώρα οι επιτροπές θα ξεκινήσουν άμεσα να εξετάζουν τις 56 αιτήσεις για επιχορήγηση που κατατέθηκαν στο υπουργείο, για την καλλιτεχνική περίοδο 2006.

    Πολυμορφία και πρωτοτυπία

    Η πολυμορφία του διεθνούς σύγχρονου χορού και η ανάδειξη της ελληνικής χορευτικής σκηνής, επιτυγχάνεται φέτος από το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που ξεκινά στις 14 Ιουλίου με τις "Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι" σε χορογραφία του Ανζελέν Πρελζοκάζ, με σκηνικά του πολυβραβευμένου εικαστικού Φαμπρίς Ιμπέρ, συνεχίζει στις 15/7, με την ανερχόμενη, δυναμική χορογράφο Γιασμίν Γκόντερ από το Ισραήλ στην παράστασή της "Two Playful Pink", τον Λατινοαμερικανό χορογράφο αυτοσχεδιασμού Νταβίντ Ζαμπράνο που ανήκει εδώ και χρόνια στην κοινότητα χορού του Άμστερνταμ, στην παράσταση Mama-Dama, από κοινού με τον "δικό μας" Ερμή Μαλκότση της ομάδας SineQuaNon. Ακολουθούν, στις 16/7, οι "Βία Κάτλεχονγκ", με χορούς νοτιοαφρικανικούς, αντίστασης κατά του απαρτχάιντ , στην παράσταση Nkulukelo.

    Στη συνέχεια, δύο νέες χορογράφοι με διακρίσεις στον ευρωπαϊκό χώρο: Η Ελληνίδα Ζωή Δημητρίου, χορογράφος- ερευνήτρια από το Λονδίνο στο σόλο Can u see me και η Κύπρια Αλεξάνδρα Βάγερσταλ στο σόλο Affect, σε μια από κοινού παράσταση στις 17/7, ενώ στις 18/7 ο Φώτης Νικολάου, παρουσιάζει με την ομάδα του X-it την παράσταση "Οχι ακόμα".

    Τις νέες τάσεις της βελγικής σκηνής φέρνουν στην Καλαμάτα οι "Πίπινγκ Τομ", με το Le salon, στις 20/7 και θέμα την παρακμή και τη φθορά σε μια προβληματική κοινωνία. Η Σόνια Μπατίστα από την Πορτογαλία, παρουσιάζει μια παράσταση στην οποία "παντρεύει" αισθητικά στοιχεία της Άπω Ανατολής με τη Δύση, (21/7), ενώ από την Αυστρία, ο Κρις Χάρινγκ δίνει μια παράσταση-παιχνίδι ανάμεσα σε τρεις αντι-ηρωικούς, ντροπαλούς χαρακτήρες, στις 22/7 και τέλος, στις 23/7, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, κλείνει με τον Εμάνουελ Γκατ και τις τολμηρές, ανανεωτικές χορογραφίες του, πάνω σε μουσικές-σημεία αναφοράς στην ιστορία του χορού, όπως το "Χειμωνιάτικο Ταξίδι" του Σούμπερτ και την "Ιεροτελεστία της Άνοιξης", του Ιγκορ Στραβίνσκι.

    [27] Πολιτισμός

    Στο Ηρώδειο στις 29 και 30 Μαΐου

    "Η Μαρινέλλα τραγουδά την Ελπίδα"

    17/5/2006 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Δυο μαγικές συναυλίες με τη φωνή της μεγάλης ερμηνεύτριας του ελληνικού τραγουδιού Μαρινέλλα, θα πραγματοποιηθούν στο Ηρώδειο στις 29 και 30 Μαΐου, αφιερωμένες στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο "ΕΛΠΙΔΑ", με τίτλο "Η Μαρινέλλα τραγουδά την Ελπίδα". Καλλιτεχνική επιμέλεια Σταμάτη Φασουλή. Συγκινημένη η μεγάλη ερμηνεύτρια υποσχέθηκε στο κοινό δύο φωτεινές βραδιές με αγαπημένα τραγούδια. "Νιώθω μεγάλη ευθύνη, να γίνω για 2 βραδιές η φωνή, να γίνει το Ηρώδειο αλληλεγγύη", είπε χαρακτηριστικά η Μαρινέλλα. Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος του Συλλόγου "ΕΛΠΙΔΑ", Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αναφερόμενη στη δημιουργία του ογκολογικού νοσοκομείου για παιδιά, έκανε λόγο για όραμα που σύντομα θα γίνει πραγματικότητα. "Της απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ που στο αποκορύφωμα της καριέρας της θέλησε να θέσει το ταλέντο της και την τέχνη της στην υπηρεσία των παιδιών της "ΕΛΠΙΔΑΣ", εκφράζοντας τη μεγάλη της καρδιά και τη βαθιά της ευαισθησία", τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου "ΕΛΠΙΔΑ". Χορηγός των συναυλιών είναι το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

    [28] Υγεία

    Συνάντηση Καραμανλή-Αβραμόπουλου

    Προτεραιότητα η αξιοπρέπεια των πολιτών

    17/5/2006 12:19:00 μμ

    Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στον τομέα της υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας. Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Κυβέρνηση προχωρά δυναμικά μπροστά και ήδη τα πρώτα μηνύματα τόσο από την περιφέρεια όσο και από τα αστικά κέντρα, δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα καταργηθούν ορισμένες ΔΗΠΕ, όπως μετονομάστηκαν τα ΠΕΣΥ, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι διοικητικές τομές προβλέπονται από το πρόγραμμα της ΝΔ, σημειώνοντας ότι το νέο σχήμα που θα προωθηθεί θα επιφέρει οικονομίες κλίμακας, καλύτερη παροχή υπηρεσιών, πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική λειτουργία και θα συμβάλει στο νοικοκύρεμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών από 17 που είναι σήμερα σε οκτώ, ενώ με την αναδιάρθρωση των ΔΥΠΕ πρόκειται να επανέλθουν στις οργανικές τους θέσεις 700 άτομα.

    [29] Τεχνολογία

    Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

    Γιορτή με νέες τεχνολογίες

    17/5/2006 2:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/5/2006 6:33:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο για τρεις ήμερες θα έχουν όσοι πολίτες επιθυμούν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες και τις λειτουργίες του Internet. Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών που εορτάζεται σήμερα , εγκατέστησε στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προηγμένης τεχνολογίας μηχανήματα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει από κοντά διάφορες τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας . Ο κ. Μιχάλης Λιάπης, που εγκαινίασε το πρωί τις εκδηλώσεις αυτές, δοκίμασε τις δυνατότητες ενός αγωνιστικού ποδήλατου που ήταν συνδεδεμένο με υπολογιστή και μέσω οθόνης προβαλλόταν σε ψηφιακή μορφή η διαδρομή. Ο κ. υπουργός Μεταφορών συνομίλησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, και με μαθητές γυμνασίου από την ορεινή Κορινθία στους οποίους ανακοινώσε ότι θα τους εξασφαλίσει δωρεάν δορυφορικό διαδίκτυο.

    Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερα μεγάλη αποδοχή που είχε η απόφαση της κυβέρνησης για την παροχή φθηνού και γρήγορου internet στους φοιτητές, αφού μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί πάνω από πέντε χιλιάδες φοιτητές, ενώ ο ρυθμός εγγραφής σημειώνει ανοδική τάση και καθημερινώς εγγράφονται πάνω από 150 άτομα.

    Ο κ. Λιάπης παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι "η Ελλάδα δεν είναι από τους πρωτοπόρους στη διάδοση του internet και των ευρυζωνικών υπηρεσιών, αλλά κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια με την ανάπτυξη των υποδομών να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και κάθε μέρα το κερδίζουμε".

    Αναφερόμενος στην εκδήλωση τόνισε ότι "στόχος της είναι ν αναδείξουμε τη σημαντικότητα των τηλεπικοινωνιών και κυρίως στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς οι εφαρμογές είναι ποικίλες και καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης ζωής από την ενημέρωση μέχρι τη διασκέδαση, τις εμπορικές συναλλαγές, τηλεκπαίδευση, τηλεϊατρική, ταξίδια και άλλα".

    [30] Παράξενα

    Ανακάλυψαν επιστήμονες

    Η νέα μορφή του "Δέντρου της ζωής"

    17/5/2006 1:10:00 μμ

    Στη δημιουργία ενός νέου πληρέστερου "δέντρου της ζωής" προχώρησαν Γερμανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Science, επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL), στη Χαϊδελβέργη, κατάφεραν 136 χρόνια μετά τη σχεδίαση του πρώτου "δέντρου της ζωής" που αποτύπωνε τις γενετικές σχέσεις ζώων και φυτών από τον Γερμανό επιστήμονα Έρνστ Χέκελ αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για το αρχικό στάδιο ανθρώπων, φυτών και βακτηρίων. Το νέο "δέντρο της ζωής", με τα δεκάδες παρακλάδια του, δίνει απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα αναφορικά με τους μικροοργανισμούς, αλλά και στην πολυσυζητημένη γενετική σχέση ανθρώπων και πιθήκων. Ο επιστήμονας Τομπίας Ντερκς, από το εργαστήριο Περ Μπορκ της Χαϊδελβέργης, μιλώντας στη Ντόιτσε Βέλε ("ΝΒ"), τόνισε χαρακτηριστικά: "Το δέντρο της ζωής που φτιάξαμε είναι σχεδόν στρογγυλό. Έχει περισσότερα από 190 παρακλάδια, που είναι γεμάτα διακλαδώσεις. Χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες, στις οποίες ανήκουν άνθρωποι, φυτά και βακτήρια, στα οποία ανήκουν και τα αρχέτυπα βακτήρια".

    Αναγνωρίστηκαν συνολικά 31 γονίδια

    Στο δέντρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, παρουσιάζονται οι μεταλλαγές - και το σημαντικότερο - οι γενετικές σχέσεις όλων σχεδόν των οργανισμών με αποκωδικοποιημένο γενετικό κώδικα.

    Τα κομμάτια του DNA που εξετάστηκαν περιγράφουν ένα προς ένα τα βήματα της μεταλλαγής και εξέλιξης των ειδών. Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι η ποσότητα των δεδομένων είναι τεράστια. Μόνον οι πληροφορίες για τον ανθρώπινο γενετικό κώδικα θα γέμιζαν σχεδόν 200 τηλεφωνικούς καταλόγους. Ο Τομπίας Ντερκς και οι συνάδελφοί του επεξεργάστηκαν τη μεγάλη βάση δεδομένων με υπολογιστές που χρησιμοποιούνται και στη βιοπληροφορική.

    Το εργαστήριο Περ Μπορκ της Χαϊδελβέργης ειδικεύεται στην ανάλυση γενετικού υλικού με υπολογιστές. Η ανάλυση έδειξε ότι οι περισσότεροι οργανισμοί έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγονο και πολλά κοινά γονίδια. Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν συνολικά 31 γονίδια, τα οποία αποτελούν τη "ραχοκοκαλιά" του "δέντρου της ζωής".

    [31] Ζωής ...σΤάσεις

    Μετά από τέσσερα χρόνια γάμου

    Χωρίζουν Μακ Κάρτνεϊ - Μιλς;

    17/5/2006 2:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/5/2006 6:59:32 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Daily Mirror, AΠΕ

    Μετά από τέσσερα χρόνια γάμου αποφασίζουν να χωρίσουν, ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ και η σύζυγός του, Χίδερ Μιλς. Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mirror, ο 63χρονος τραγουδιστής των Μπιτλς ετοιμάζεται να ανακοινώσει επίσημα στην οικογένεια του και στους φίλους του την απόφασή του να πάρει διαζύγιο. Όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα.φίλος του ζευγαριού: "ο Πολ αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Ο ίδιος και η Χίδερ δεν συμφωνούν καθόλου και τους είναι αδύνατο να ζούν κάτω από την ίδια στέγη". Όσο για την κόρη τους, Μπεατρίς, ηλικίας δύο ετών, πηγαινοέρχεται στα δύο σπίτια.

    Κερδισμένη η Μιλς

    Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 1999, ένα χρόνο μετά το θάνατο της Λίντα, πρώτης συζύγου του Μακ Κάρτνεϊ. Παρά τις αντιρρήσεις των παιδιών του, κυρίως της κόρης του, Στέλλα, ο Πολ και η Χίδερ παντρεύτηκαν τον Ιούνιο του 2002 στην Ιρλανδία, ενώ 300 ήταν οι προσκεκλημένοι στη γαμήλια τελετή και στη δεξίωση που ακολούθησε.

    Εδώ και αρκετούς μήνες το ζευγάρι ζει χωριστά. Σε περίπτωση που καταλήξουν στο διαζύγιο, η Μιλς μπορεί να λάβει το ποσό των 50 έως 200 εκατομμυρίων στερλινών (72 έως 290 εκατομμύρια ευρώ) από την περιουσία του πρώην Σκαθαριού, η οποία ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια στερλίνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

    Να σημειωθεί ότι η Χίδερ, πρώην φωτομοντέλο, με ακρωτηριασμένο το ένα πόδι ύστερα από τροχαίο το 1993, είναι μέλος της φιλανθρωπικής εταιρίας "Υιοθέτησε ένα ναρκοπέδιο" που αγωνίζεται για την εξάλειψη των ναρκών κατά προσωπικού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 May 2006 - 16:54:56 UTC