Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαγρυπνούμε δεν ανησυχούμε
  • [02] Αντιδράσεις από τη συνέντευξη Πάγκαλου
  • [03] Μέσω διπλωματίας η λύση για το Ιράν
  • [04] Καινοτόμο το πόρισμα για τα Πανεπιστήμια
  • [05] Νέοι δρόμοι συνεργασίας
  • [06] Καθοριστικές μάχες στο φινάλε
  • [07] Στο Φανάρι ο πρόεδρος της ΕΡΤ
  • [08] Επαναστατική ανακάλυψη

    [01] Πολιτική

    Ομιλία του Πρωθυπουργού στη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ

    Επαγρυπνούμε δεν ανησυχούμε

    2/5/2006 9:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2006 10:14:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Στην αρνητική, για την παγκόσμια οικονομία αλλά και ελληνική οικονομία, συγκυρία όπως αυτή διαμορφώνεται λόγω της κρίσης του Ιράν και της συνεχούς αύξησης της τιμής του πετρελαίου, αναφέρθηκε μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι το διεθνές περιβάλλον επιβαρύνεται από νέες αβεβαιότητες, πρόσθεσε πάντως ότι η ελληνικη κυβέρνηση δεν ανησυχεί ως προς τους στόχους της, αφού έχει κάνει ρεαλιστικές εκτιμήσεις και προχωρά με σύνεση, δρομολογώντας με γρήγορους ρυθμούς την νέα ενεργειακή πολιτική. "Επαγρυπνούμε, αλλά δεν ανησυχούμε ως προς τους στόχους μας", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι "η πρωτόγνωρη έκρηξη στις διεθνείς τιμές των καυσίμων πιέζει τις ευρωπαϊκές, τις δυτικές, αλλά και τις αναπτυσσόμενες Οικονομίες.

    Απεξάρτηση από το πετρέλαιο

    Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη νέα ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση ώστε να απεξαρτηθεί η ελληνική οικονομία από το πετρέλαιο επεσήμανε ότι δίνεται προτεραιότητα και έμφαση:

    - στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας,

    - την αξιοποίηση των βιοκαυσίμων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,

    - την επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου,

    - τον περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης,

    - την εξοικονόμηση ενέργειας.

    - αλλά και στην προώθηση μεγάλων έργων, που καθιστούν τη χώρα μας διεθνή ενεργειακό δίαυλο.

    Στο επίκεντρο το μέλλον του τουρισμού

    Κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων στον τομέα του τουρισμού τα δυο χρόνια της νέας Διακυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πλέον η Ελλάδα απέκτησε συγκροτημένη τουριστική πολιτική με σχέδιο, στρατηγική και συγκεκριμένους στόχους, με τη σύσταση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης να αποδεικνύει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα τουριστικά πράγματα.

    Βασικές προτεραιότητες, της νέας Διακυβέρνησης, τόνισε ο κ. Καραμανλής είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η προβολή του τουρισμού με σύγχρονο μάρκετιγκ, ο επαναπροσδιορισμός του τουριστικού προϊόντος σε κάθε αναπτυξιακό θύλακα, αλλά και ο εμπλουτισμός της σύνθεσης του τουριστικού προϊόντος με νέες μορφές τουρισμού.

    Όσον αφορά τον άξονα των επενδύσεων, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι για έργα υποδομών στον τουρισμό έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 480 επενδυτικά σχέδια και έχουν εγκριθεί περισσότερα από τα μισά με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 560 εκατ. ευρώ.

    Την πεποίθηση ότι ο ελληνικός τουρισμός τα επόμενα χρόνια θα βρίσκεται "πολλά σκαλιά πιο πάνω από εκεί που βρισκόταν το 2004", εξέφρασε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Η Υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι το Υπουργείο έχοντας ιεραρχήσει τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, προχωρά το σχεδιασμό του ώστε η Ελλάδα να γίνει ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη με δωδεκάμηνη διάρκεια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Καίνε" τα καύσιμα

    Αισιοδοξία για την Οικονομία

    [02] Πολιτική

    Καυστικός ο πρώην υπουργός

    Αντιδράσεις από τη συνέντευξη Πάγκαλου

    2/5/2006 8:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕτ 105,8

    Πριν καλά-καλά κλείσει το μέτωπο Βενιζέλου - Παπαδόπουλου για το ζήτημα του ασφαλιστικού, άνοιξε νέο, αυτή τη φορά ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Θεόδωρο Πάγκαλο, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για την υποψηφιότητα στο δήμο Θεσσαλονίκης. Σε συνέντευξή του στα "Νέα", ο κύριος Πάγκαλος χρησιμοποιεί αιχμηρή γλώσσα για πρόσωπα και πράγματα στο ΠΑΣΟΚ. Να σταματήσουν τις δημόσιες αντεγκλήσεις, κάλεσε εμμέσως τα κορυφαία στελέχη ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Νίκος Αθανασάκης.

    Στη συνέντευξή του στα "Νέα" ο κ. Πάγκαλος τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας στελεχών "πρώτου μεγέθους" σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη τονίζοντας ότι τα στελέχη πρέπει να "σκύβουν το κεφάλι" και να κάνουν ό,τι αποφασίζει το κόμμα και όχι "προσωπική πολιτική".

    "Δε μου αρέσει ο αριβισμός και η αναρρίχηση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαιτέρα καυστικός και έναντι όσων θέτουν σήμερα θέμα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.

    "Όταν χειρίζεται κανείς τις φιλοδοξίες του με αυτό τον τρόπο ξεφεύγει από το ελαφρύ ψώνιο που χαρακτηρίζει όλους εμάς που ασχολούμαστε με την πολιτική, στη σφαίρα του αγρίου ψώνιου το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τον πρώην υπουργό στον Δήμο Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι δεν μπορεί κάποιος να αρνείται να είναι υποψήφιος δήμαρχος.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μέσω της ΝΕΤ 105,8 κάλεσε τον κ. Πάγκαλο να μην προχειρολογεί και αφήνει αιχμές κατά συναδέλφων του δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις. Πρόσθεσε δε ότι δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς εκτιμά πως το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από τη δική του φωνή στην κεντρική πολιτική σκηνή.

    Μιλώντας, εξάλλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΛΦΑ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι όταν κατεβαίνει κάπου υποψήφιος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το κάνει για να κερδίσει και όχι για να διαχειρισθεί μια ήττα με καλύτερα ποσοστά.

    Ο κ. Βενιζέλος, κάλεσε παράλληλα τον Θεόδωρο Πάγκαλο να ασχοληθεί με την εκλογική του περιφέρεια και όχι με τη Θεσσαλονίκη και ειδικά όταν δε γνωρίζει τα δεδομένα.

    Αντιθέτως, ο Χάρης Καστανίδης, στον οποίο επίσης αναφέρεται ο κ. Πάγκαλος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

    Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης υπογραμμίζει ότι "ανεξάρτητα του πώς αξιολογεί κανείς κάθε δήλωση, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν πότε οι δημόσιες παρεμβάσεις τους λειτουργούν θετικά και πότε όχι".

    Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι παρεμβάσεις του Γιώργου Παπανδρέου στις συνεδριάσεις των συντονιστών αύριο, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη και του Πολιτικού Συμβουλίου την Παρασκευή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Για όλους και για όλα ο Πάγκαλος

    [03] Πολιτική

    Προτείνει ο Παπούλιας από το Μπαχρέιν

    Μέσω διπλωματίας η λύση για το Ιράν

    2/5/2006 7:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Φόβους ότι η κρίση με τα πυρηνικά του Ιράν θα διαρκέσει πολύ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας από το Μπαχρέιν, λίγο πριν επισκεφθεί το Εθνικό Μουσείο της χώρας, ωστόσο δεν απέφυγε να εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης. Ειδικότερα, ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι είμαστε μπροστά σε μια κρίση που θα διαρκέσει, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δυνατότητες της διπλωματίας είναι απεριόριστες, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που δίνει η διπλωματία. Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων. "Είμαι αισιόδοξος γιατί κανένας δεν θέλει να βυθιστεί ο κόσμος σε ένα χάος, θα βρούμε μία λύση και θα ξεπεράσουμε την κρίση", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το μεσημέρι, ο κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε στην πίστα της φόρμουλα 1 που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.

    [04] Κοινωνία

    Του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

    Καινοτόμο το πόρισμα για τα Πανεπιστήμια

    2/5/2006 9:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2006 9:52:55 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Η αναγνώριση των μεταπτυχιακών διπλωμάτων ως μάστερ, τα οποία χορηγούνται από τα Πολυτεχνεία και τη Γεωπονική Σχολή, είναι μία από τις σημαντικότερες προτάσεις που περιλαμβάνει το πόρισμα για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια που παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Παιδείας, οι υπεύθυνοι του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Βερεμή. Η επιτροπή προτείνει να ενισχυθούν οι συνεργασίες των ελληνικών Πανεπιστημίων με τα ξένα, μέσω κοινών προγραμμάτων, αλλά συγχρόνως να γίνονται, όχι μόνον η διδασκαλία, αλλά και διατριβές, σε διαφορετική γλώσσα και όχι μόνον ελληνική, έτσι ώστε να μπορούν να διδάξουν και ξένοι καθηγητές. Επίσης, άλλο ένα βασικό σημείο του πορίσματος είναι και να δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές, που δεν μπορούν να "περάσουν" ένα μάθημα και για το οποίο έχουν κοπεί για τρεις συνεχείς φορές, να προσφύγουν σε ειδική επιτροπή , ζητώντας μάλιστα και την εξαίρεση του καθηγητή που τους "έκοψε".

    Θεσμοθετείται "Συνήγορος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας"

    Άλλη μια καινοτομία θεωρείται και η πρόταση της επιτροπής να θεσπιστεί "Συνήγορος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας", ένας θεσμός, αντίστοιχος, δηλαδή, του "Συνηγόρου του Πολίτη", που θα έχει ως στόχο να επιλύει τις διαφορές μεταξύ φοιτητών, μεταξύ καθηγητών κλπ. Έτσι θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Ο "Συνήγορος" θα είναι μία επιτροπή που θα αποτελείται από τρία μέλη και θα στοχεύει στην προστασία από τυχόν αδικίες, στην τήρηση των κανόνων της πανεπιστημιακής κοινότητας και διασφάλισης της νομιμότητας.

    Εξίσου καινοτόμα θεωρείται και η πρόταση της επιτροπής να καθιερωθούν, για τους οικονομικά ασθενείς φοιτητές, υποτροφίες ανταποδοτικού χαρακτήρα . Δηλαδή φοιτητές που θα μπορούν να εργάζονται μέσα στα πανεπιστήμια περίπου 40 ώρες εβδομαδιαίως, με αντάλλαγμα υποτροφία.

    Σημαντική, όμως, είναι και η πρόταση να δημιουργηθεί σε κάθε πανεπιστήμιο υπηρεσία υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών , η οποία θα παρέχει βοήθεια στους φοιτητές που έρχονται για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο, όχι μόνον για να εγκλιματιστούν, αλλά και για να βρουν στέγη, ακόμη και εργασία, εφόσον οικονομικά είναι ασθενείς.

    Το πόρισμα του ΕΣΥΠ, περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα προτείνεται να τεθεί πλαφόν φοίτησης, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο των "αιωνίων φοιτητών", να μπει "μάνατζερ" στα πανεπιστήμια, δηλαδή οικονομικός διευθυντής, επαναπροσδιορίζεται το Πανεπιστημιακό άσυλο, να καταργηθούν οι μετεγγραφές από τα περιφερειακά ΑΕΙ προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι φοιτητές στις πρυτανικές εκλογές , να καταργηθεί το ένα σύγγραμμα κλπ.

    Το πόρισμα έχει ήδη επιδοθεί στην υπουργό Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου και σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων αναμένεται να υιοθετηθεί στο νέο νόμο-πλαίσιο, που θα κατατεθεί μέσα στον Ιούνιο και θα περιέχει ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ.

    [05] Οικονομία

    Άνοιγμα επενδύσεων στη Σαουδική Αραβία

    Νέοι δρόμοι συνεργασίας

    2/5/2006 8:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εποικοδομητικές επαφές με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες του Αραβικού Κόλπου είχε ο Υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη επίσκεψή του σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Μπαχρέιν. Ο κ. Δούκας είχε μεταξύ άλλων και συναντήσεις με τους εκπροσώπους της "Qatar Αir", όπου συζητήθηκε η προοπτική συνεργασίας με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές σε επιχειρησιακό επίπεδο. Σημειώνεται ότι αρκετοί Σαουδάραβες επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για επενδύσεις στις κατασκευές και τη ναυτιλία στην Ελλάδα, αλλά και πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία.

    Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ο υφυπουργός αρχικά συναντήθηκε με το προεδρείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και την επομένη μέρα με την αρμόδια Αρχή Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, συναντήσεις των οποίων την έναρξη εργασιών έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

    Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την προώθηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βιομηχανιών στη Σαουδική Αραβία, ενώ έντονο ήταν το ενδιαφέρον από την Σαουδαραβική πλευρά για τον κατασκευαστικό και τον ναυτιλιακό τομέα.

    Η αρμόδια Αρχή Iδιωτικών Επενδύσεων S.A.G.I.A. (Saudi Arabian Investment Authority) παρουσίασε στην ελληνική αποστολή το σχέδιο για την κατασκευή μιας νέας υπερσύγχρονης πόλης, βόρεια της Τζέντα, που θα φέρει το όνομα του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ.

    Στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, δεύτερο σταθμό της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής των Πανασιατικών αγώνων που θα γίνουν στην Ντόχα, καθώς και με επιχειρηματίες της χώρας, συναντήσεις τις οποίες χαρακτήρισε ως "νέους δρόμους συνεργασίας" ο κ. Σιούφας.

    Ανάλογες συναντήσεις είχε και σήμερα ο Πέτρος Δούκας με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας του Μπαχρέιν και με τους εκπροσώπους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Μπαχρέιν, στην πρωτεύουσα Μανάμα.

    Οι κατασκευές και η συντήρησή τους, τα οικοδομικά υλικά, οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα τρόφιμα αλλά και η ναυτιλιακές συνδέσεις με την Ινδία και το Πακιστάν παρουσίασαν μεγάλο ενδιαφέρον για τους Έλληνες επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον κ. Παπούλια στην επίσκεψή του σε χώρες του Περσικού Κόλπου.

    [06] Μπάσκετ

    Καθοριστικές μάχες στο φινάλε

    2/5/2006 8:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στη μάχη για την κατάκτηση της τέταρτης θέσης που διεκδικούν Πανελλήνιος και Άρης Θεσσαλονίκης αλλά και για την ομάδα που θα "χορέψει" με τον Κολοσσό Ρόδου το χορό του Ζαλόγγου, εστιάζεται το ενδιαφέρον των φίλων του μπάσκετ κατά την αυριανή διεξαγωγή της 26ης και τελευταίας αγωνιστικής για την κανονική περίοδο της Α1 Ανδρών. Το τοπικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον γηπεδούχο Άρη και τον Ηρακλή, που θα μεταδοθεί αύριο στις 16:30 απευθείας από την ΕΤ-1, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για τους δύο μονομάχους. Οι "κίτρινοι" θα κυνηγήσουν τη νίκη ελπίζοντας σε μπλε" στραβοπάτημα στο Γαλάτσι, όπου η ΑΕΚ υποδέχεται τον Πανελλήνιο. Από την άλλη η νίκη αποτελεί μονόδρομος για τον "Γηραιό", που για να σωθεί ελπίζει παράλληλα και σε ήττα του Γυμναστικού Συλλόγου Λάρισας από τον συμπολίτη του ΠΑΟΚ. Εύκολο έργο αναμένεται να έχουν Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ και Ολυμπιακός στη Λάρισα επί Μακεδονικού και Ολύμπιας αντίστοιχα. Στη Ρόδο ο ήδη υποβιβασμένος Κολοσσός υποδέχεται τον αδιάφορο Απόλλωνα Πατρών στην τελευταία του παράσταση στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας, ενώ στο Ελληνικό ο Πανιώνιος που έχει καπαρώσει την 8η θέση υποδέχεται το σίγουρα 3ο της κανονικής περίοδου Μαρούσι.

    Το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής

    Νεάπολη 16:30 Ολύμπια Λ.-Ολυμπιακός (ΕΤ-1) Τανατζής-Μαχαιριανάκης-Γκούμας

    Γαλάτσι 16:30 ΑΕΚ-Πανελλήνιος (Supersport 3) Ζαβλανός-Πηλοϊδης-Μιχαλόπουλος

    Βενετόκλειο 16:30 Κολοσσός Ρ.-Απόλλων Π. Παπαδημητρίου-Ταβουλαρέας-Παφίλης

    Ελληνικό 16:30 Πανιώνιος-Μαρούσι Χριστοδούλου-Γκόντας-Παπαπέτρου

    Αλεξάνδρειο 16:30 Άρης-Ηρακλής (ET-1) Κουκουλεκίδης-Σπυρίδωνος-Χουλιάρας

    ΠΑΟΚ 16:30 ΠΑΟΚ-Γυμναστικός Λάρισας Βορεάδης-Μουζάκης-Θεοδωρόπουλος

    Γαλάτσι 21:15 Παναθηναϊκός-Μακεδονικός Σχινάς-Μπήτης-Ξενικάκης

    Η Βαθμολογία (σε 25 αγώνες)

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Η Ν-Η Ν-Η ΠΟΝΤΟΙ Β.

    Παναθηναϊκός 25 23-2 12-0 11-2 2162-1837 48

    Ολυμπιακός 25 21-4 13-0 8-4 2050-1798 46

    Μαρούσι 25 17-8 11-2 6-6 1820-1710 42

    Πανελλήνιος 25 14-11 8-5 6-6 1884-1857 39

    Αρης 25 14-11 9-3 5-8 1848-1765 39

    ΠΑΟΚ 25 12-13 8-4 4-9 1916-2003 37

    ΑΕΚ 25 12-13 8-4 4-9 1937-1894 37

    Πανιώνιος 25 11-14 9-3 2-11 1899-1984 36

    Ολύμπια Λάρισας 25 10-15 7-5 3-10 1860-1860 35

    Μακεδονικός 25 9-16 7-6 2-10 1900-2009 34

    Απόλλων Πατρών 25 9-16 6-7 3-9 1930-1976 34

    Γ.Σ. Λάρισας 25 8-16 8-5 1-11 1924-2070 34

    Ηρακλής 25 8-17 7-6 1-11 1775-1904 33

    Κολοσσός Ρόδου 25 6-19 5-7 1-12 1746-1984 31

    [07] Πολιτισμός

    Συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

    Στο Φανάρι ο πρόεδρος της ΕΡΤ

    2/5/2006 9:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2006 9:20:38 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Την ενδυνάμωση της συνεργασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την ΕΡΤ συζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Χρήστο Παναγόπουλο, ο οποίος επισκέφθηκε το Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε στον Πατριαρχικό Οίκο σε εγκάρδιο κλίμα, τον κ. Παναγόπουλο, ο οποίος συνοδευόταν από τον σύμβουλο της ΕΡΤ κ. Πάνο Λουκάκο. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά στη συμβολή της ΕΡΤ στην σύνδεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το ποίμνιό του στα τέσσερα σημεία της Οικουμένης. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ παρουσίασε στον Πατριάρχη τις σκέψεις για την μετάβαση της ΕΡΤ στις νέες τεχνολογίες. Ο Πατριάρχης παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου της ΕΡΤ γεύμα, στο οποίο παρακάθησαν οι μητροπολίτες Πέργης Ευάγγελος, Δέρκων Κωνσταντίνος, Αυστρίας Μιχαήλ, Σασσίμων Γεννάδιος, Πριγκιποννήσων Ιάκωβος, ο Σεβαστείας Δημήτριος, ο ηγούμενος της μονής της Χάλκης μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος και ο καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας του πανεπιστημίου του ST. ANDREW στην Σκοτία, Παύλος Μαγδαληνός. Επίσης, ο κ. Παναγόπουλος περιηγήθηκε από μέλη της Πατριαρχικής Αυλής στον Πατριαρχικό ναό, τη βιβλιοθήκη και τον Πατριαρχικό Οίκο.

    [08] Υγεία

    Γονιδιακή θεραπεία κατά της Μεσογειακής Αναιμίας

    Επαναστατική ανακάλυψη

    2/5/2006 8:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2006 8:54:07 μμ)

    Δώρο ζωής για δεκάδες εκατομμύρια ανά τον κόσμο πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, αποτελεί η νέα επαναστατική γονιδιακή θεραπεία κατά της νόσου, που μπαίνει σε κλινική εφαρμογή - σε παγκόσμια πρώτη -τον επόμενο μήνα στη χώρα μας. Η επαναστατική ανακάλυψη των Ελλήνων γιατρών αναμένεται να ανατρέψει θετικά την ζωή εκατομμυρίων ασθενών, σε πάνω από 20 χώρες, καθώς αποτελεί δυνητικά την οριστική θεραπευτική λύση για τη Μεσογειακή Αναιμία, καθιστώντας τους ασθενείς ανεξάρτητους μεταγγίσεων αίματος!

    Κατά την Γονιδιακή Θεραπεία γίνεται εισαγωγή γενετικού υλικού (π.χ. αντίγραφο φυσιολογικού γονιδίου) στα κύτταρα ενός οργανισμού με σκοπό την αποκατάσταση μιας παθολογικής κυτταρικής λειτουργίας.

    Στην περίπτωση της Μεσογειακής Αναιμίας προβλέπεται η εισαγωγή του φυσιολογικού γονιδίου της β-σφαιρίνης στα πρώιμα στελεχιαία αιμοποιητικά κύτταρα (που αυτοανανεώνονται διαρκώς και δίνουν γένεση σε όλα τα κύτταρα του αίματος) των ασθενών και στη συνέχεια η φυσιολογική έκφρασή του στα ερυθρά αιμοσφαίρια, αναμένεται να οδηγήσει σε παραγωγή αιμοσφαιρίνης σε επίπεδα ικανά να καταστήσουν τους ασθενείς ανεξάρτητους από μεταγγίσεις αίματος.

    Για τη μεταφορά του θεραπευτικού γονιδίου στα κύτταρα χρησιμοποιούνται κυρίως απενεργοποιημένοι, μη λοιμογόνοι ιοί στους οποίους αντικαθίσταται σημαντικό μέρος του γενετικού τους υλικού με το φυσιολογικό β-γονίδιο.

    Προϋπόθεση για την επιτυχία της θεραπείας είναι η επιλογή του κατάλληλου φορέα, ώστε να μεταφέρεται σταθερά η γενετική πληροφορία σε όλα τα κύτταρα-απογόνους και να μην εξαλείφεται στη διάρκεια των αλλεπάλληλων διαιρέσεων των κυττάρων.

    Η Μεσογειακή Αναιμία αποτέλεσε κλασσικό στόχο της Γονιδιακής Θεραπείας από το τέλος της δεκαετίας του 80.

    Τα αποτελέσματα των ερευνών, όμως, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 90 δεν επέτρεπαν αισιοδοξία για ριζικό θεραπευτικό όφελος στις κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες.

    Ωστόσο τα τελευταία έξι χρόνια, τα επιστημονικά δεδομένα άλλαξαν ριζικά έτσι ώστε να επιτραπεί η έναρξη κλινικών μελετών σε ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία.

    Η θεραπεία, όπως τονίστηκε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στα πλαίσια του "Πανελλήνιου Συνεδρίου Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικών Συνδρόμων", θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης στη Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας.

    Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ Ειρήνη Γιαννάκη, επιμελήτρια της Αιματολογικής Κλινικής και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.

    Στη μελέτη, η οποία θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, θα συμμετάσχουν 24 ασθενείς με μείζονα β0-Μεσογειακή Αναιμία και θα εξεταστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας λήψης αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα των ασθενών.

    Η λήψη των αιμοποιητικών κυττάρων θα γίνει από μυελό των οστών, η γενετική διόρθωσή τους με λεντιικό φορέα και τα διορθωμένα κύτταρα θα επανεγχυθούν στους ασθενείς μετά τη χορήγηση χημειοθεραπευτικού (προπαρασκευαστικού) σχήματος που θα επιτρέψει την εγκατάσταση των διορθωμένων κυττάρων στο μυελό των οστών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 May 2006 - 20:51:45 UTC