Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εποικοδομητικές συμφωνίες και επαφές
  • [02] Επικριτικό το ΠΑΣΟΚ για την Ενέργεια
  • [03] Τιμώντας την Πρωτομαγιά
  • [04] Επιστρέφουν και οι τελευταίοι
  • [05] "Γκρίζα" πρόκληση κατά του Πατριάρχη
  • [06] Στη Βουλή η ΑΔΑΕ
  • [07] Μνημόσυνο για τον ήρωα
  • [08] Η Εργατική Πρωτομαγιά στον κόσμο
  • [09] Αυστραλία: Ζωντανοί οι χρυσωρύχοι
  • [10] "Φιάσκο" η απογραφή
  • [11] Επικριτικό το ΠΑΣΟΚ για την Ενέργεια
  • [12] Νέα εστία του Η5Ν1 ανακοίνωσε η Κίνα

    [01] Πολιτική

    Με τις αραβικές χώρες

    Εποικοδομητικές συμφωνίες και επαφές

    1/5/2006 6:43:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Συνεχίζονται οι επαφές και η σύναψη σημαντικών συμφωνιών Ελλάδας και Αράβων, με αφορμή την επίσημη περιοδεία, που πραγματοποιεί στις χώρες του Κόλπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Την Κυριακή, η ελληνική αποστολή έφτασε στη Ντόχα του Κατάρ, για επίσημες συνομιλίες με τον εμίρη Σεΐχ Χαμάντ. Στο επίκεντρο των συναντήσεων, βρίσκεται, εκτός από τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, η ανησυχία, που επικρατεί στον αραβικό κόσμο εξαιτίας της κρίσης με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, για την οποία ο κ. Παπούλιας υποστήριξε ότι μπορεί να εκτονωθεί μόνο με τη διπλωματία. Όσον αφορά τις εμπορικές συμφωνίες, το τετραμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, που συνοδεύει τον Πρόεδρο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα της "επιτυχημένης επίσκεψης" τονίζοντας ότι ανοίγονται "νέοι δρόμοι συνεργασίας" προς όφελος και των δύο πλευρών. Επίσης, διαπιστώθηκε η δυνατότητα για σημαντικές συνεργασίες στον τομέα των κατασκευών, την ενέργειας, του τουρισμού αλλά και των μεταφορών, ενώ ο υφυπουργός Οικονομίας, Πέτρος Δούκας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επενδυτικής συνεργασίας για την "Ολυμπιακή Αεροπορία".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Κατάρ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Περιοδεία στις χώρες του Κόλπου

    [02] Πολιτική

    Θα καταθέσει στη Βουλή πρόσκληση για τον ΥΠΑΝ

    Επικριτικό το ΠΑΣΟΚ για την Ενέργεια

    1/5/2006 5:57:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Κριτική στην ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης άσκησε, τη Δευτέρα, το ΠΑΣΟΚ δια στόματος της αρμοδίου τομεάρχη, Άννας Διαμαντοπούλου, που έκανε γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει στη Βουλή πρόσκληση για τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, προκειμένου να συζητηθούν θέματα ενέργειας. Η κ. Διαμαντοπούλου κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ανεπάρκεια στο σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής και τόνισε ότι η Βουλή πρέπει να ενημερωθεί άμεσα για το θέμα του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, τις συνομιλίες με Ρώσους και Αμερικανούς αξιωματούχους και για τις συζητήσεις στη Βαλκανική συνδιάσκεψη των Υπουργών Ενεργείας. Επίσης, υποστήριξε ότι έχει χαθεί ο έλεγχος στην αγορά καυσίμων, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να χτυπήσει την κερδοσκοπία και η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη προ φόρων απ ότι σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, είπε ότι η Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, καθώς το 80% των ενεργειακών πηγών της ΔΕΗ δεν προέρχονται από το πετρέλαιο.

    [03] Κοινωνία

    Με δύο χωριστές συγκεντρώσεις

    Τιμώντας την Πρωτομαγιά

    1/5/2006 11:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2006 5:11:52 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με ξεχωριστές συγκεντρώσεις εορτάστηκε και φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήσαν πορεία προς τη Βουλή. Τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως και διαδήλωσαν μέχρι την αμερικανική πρεσβεία. Χωριστές συγκεντρώσεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη. Πορεία από την πλατεία Αριστοτέλους έως το Μνημείο του Καπνεργάτη πραγματοποίησαν το Εργατικό Κέντρο της πόλης και οι Δημοσιοϋπαλληλικές Οργανώσεις, ενώ τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και ακολούθησαν ξεχωριστή πορεία με κατάληξη και πάλι το Μνημείο του Καπνεργάτη. Στο επίκεντρο των διαδηλώσεων βρέθηκαν το Ασφαλιστικό, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και το Ιράν.

    Κλειστές παρέμειναν λόγω των συγκεντρώσεων η Πατησίων από την Κοδριγκτώνος προς το Πεδίο του Άρεως, η Αλεξάνδρας από το ύψος της Μουστοξύδη και η Πανεπιστημίου έως το Σύνταγμα.

    Αντιπροσωπεία των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ επέδωσε ψήφισμα στη Βουλή, ενώ νωρίς το πρωί οι πρόεδροι και των τριών κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο Εκτελεσθέντων στην Καισαριανή και στο Πολυτεχνείο.

    Στο πρωτομαγιάτικο μήνυμά της, η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια, σημειώνει ότι οι αγώνες των εργαζομένων θα συνεχισθούν και θα ενταθούν, και τονίζει την ανάγκη ενότητας καθώς "σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οι εργαζόμενοι δέχονται την ολομέτωπη επίθεση του νεοφιλελευθερισμού".

    Στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως, συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΝΔ με επικεφαλής το γραμματέα της Κ.Ε., Λευτέρη Ζαγορίτη, ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε ότι η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος "έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο του μόχθου, της εργασίας και της δημιουργίας και δουλεύει σκληρά προκειμένου να λύσει τα πολλά και μεγάλα προβλήματα, που υπάρχουν σε επίπεδο ανεργίας".

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, η γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που συμμετείχε στη συγκέντρωση, τόνισε ότι το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, είπε ότι η Πρωτομαγιά είναι ημέρα αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες και την ειρήνη.

    Μετά τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε: "Ούτε πόντο πίσω, ούτε σπιθαμή πίσω. Ενωτικά, ταξικά, μαχητικά μπροστά, κατά της βαρβαρότητας του λεγόμενου εκσυγχρονισμού των μεταρρυθμίσεων, κατά της βαρβαρότητας της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης".

    Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συμμετείχε και η Αλεΐδα Γκεβάρα, κόρη του Τσε Γκεβάρα, που τόνισε την ανάγκη αλληλεγγύης και ενότητας των εργατών.

    Στους αγώνες των εργαζομένων αναφέρθηκε στο μήνυμά του ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, λέγοντας ότι οι αγώνες για την αξιοπρέπεια στην εργασία θα συνεχίσουν σε όλες τις εποχές.

    Στη Θεσσαλονίκη, το "παρών" στη συγκέντρωση του ΕΚΘ έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής, η βουλευτής του ΣΥΝ, Ασημίνα Ξηροτύρη, και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Α. Τζέκης.

    Και οι δύο πορείες πέρασαν από την οδό Τσιμισκή, μπροστά από το Προξενείο των ΗΠΑ, όπου φώναξαν αντιαμερικανικά συνθήματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Ιράν.

    Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν όταν μεμονωμένοι διαδηλωτές, έγραψαν συνθήματα έξω από υποκατάστημα Τράπεζας, στην οδό Τσιμισκή, ενώ κάποιοι άλλοι έσπασαν τζάμι στο κτήριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας.

    Τα μηνύματα των κομμάτων

    "Η Πρωτομαγιά του 2006 βρίσκει τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, σε φάση προβληματισμού και αναζήτησης απαντήσεων στις νέες προκλήσεις που φέρνει μαζί της η νέα εποχή", τονίζει στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής προσθέτει ότι "απόφασή μας είναι να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα αίτια των προβλημάτων και να συνεχίσουμε αταλάντευτα τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε".

    Στο μήνυμα του ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι "η 120ή επέτειος της Πρωτομαγιάς βρίσκει την ανθρωπότητα μπροστά στην απειλή πολέμου και επεμβάσεων, που δημιουργεί κλίμα εναντίον της ειρήνης, επιτείνοντας την ανησυχία και τη γενικευμένη ανασφάλεια των πολιτών".

    Από την πλευρά του το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες και τους νέους να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την εργατική τάξη όλου του κόσμου. "Είναι καιρός η εργατική τάξη να νιώσει και να δείξει την πραγματική της δύναμη στους εκμεταλλευτές της και στα κόμματα που τους υπηρετούν" επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Ο Συνασπισμός με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει τις αδύναμες κυρίως κοινωνικές ομάδες. Στηρίζουμε τον αγώνα για την προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και την προστασία του δικαιώματος των συλλογικών συμβάσεων έναντι κυβερνητικών και εργοδοτικών αυταρχισμών".

    Στάσεις εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στο μεταξύ, ακινητοποιημένα παραμένουν και πάλι από τις 22:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας τα μπλε λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ενώ ηλεκτρικός και μετρό δε λειτουργούν από τις 21:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    Στη Θεσσαλονίκη, τα αστικά λεωφορεία δεν κυκλοφόρησαν από τις 12 μ.μ. έως τις 16:00, τα πλοία δεν έκαναν δρομολόγια από τις 8:00 π.μ. έως τις 12:00 μ.μ., ενώ το ΕΚΑΒ καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας δέχεται μόνο επείγουσες κλήσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στάσεις εργασίας για την Πρωτομαγιά

    [04] Κοινωνία

    Από τις διακοπές του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

    Επιστρέφουν και οι τελευταίοι

    1/5/2006 4:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2006 6:15:46 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Διακοπές τέλος και για τους τυχερούς, που συνέχισαν τις διακοπές του Πάσχα με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς. Από το πρωί της Δευτέρας, η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός για την ομαλή και, προπαντός, ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων, που γυρίζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μετά το μεσημέρι, η κίνηση άρχισε να αυξάνεται και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα καθώς, όπως φαίνεται, οι εκδρομείς επέλεξαν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους, αφού πρώτα "έπιασαν το Μάη". Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ο καιρός δε βοηθά ιδιαίτερα, λόγω των κατά τόπους βροχοπτώσεων, ωστόσο, η κίνηση διεξάγεται χωρίς προβλήματα. Στην Κακιά Σκάλα, στο ρεύμα εισόδου σημειώθηκε καραμπόλα δέκα αυτοκινήτων, εξαιτίας της αυξημένης ταχύτητας, ενώ υπάρχει πρόβλεψη να παραχωρηθεί μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στο ρεύμα εισόδου στην Αθήνα (από το 540 έως το 46ο χλμ), εάν κριθεί απαραίτητο. Για τη διευκόλυνση των οδηγών, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών σε τμήματα των εθνικών δικτύων και στο ρεύμα εισόδου από τις 15:00 έως τις 23:00. Από τις 15:00, ισχύουν τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ενώ έως τις 23:00 ισχύει ο περιορισμός για την κυκλοφορία φορτηγών και βαρέων οχημάτων και στα τρία ρεύματα εισόδου στην πόλη.

    [05] Κοινωνία

    Από τους Γκρίζους Λύκους, στην Καππαδοκία

    "Γκρίζα" πρόκληση κατά του Πατριάρχη

    1/5/2006 7:17:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σε νέα πρόκληση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, προχώρησε, το Σάββατο, ομάδα Γκρίζων Λύκων στη Μαλακοπή Καππαδοκίας. Περίπου 50 ακραίοι εθνικιστές περίμεναν τον κ. Βαρθολομαίο έξω από την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων, όπου έψαλε τον εσπερινό, και φώναξαν συνθήματα σχηματίζοντας με τα χέρια τους το σύμβολο της οργάνωσής τους. Ο κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον εσπερινό, χωρίς να δώσει σημασία στους διαμαρτυρόμενους, όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός λέγοντας ότι τα συνθήματα των συγκεντρωμένων έλεγαν ότι "Ο Θεός είναι μέγας", κάτι στο οποίο πιστεύουν και οι Χριστιανοί. "Και εμείς λέμε ότι είναι μέγιστος ο Θεός, ύψιστος ο Θεός. Για εμάς είναι ο Αναστάς εκ των νεκρών, για εμάς είναι ο Τριαδικός Θεός. Έχουμε κατανόηση, δε μνησικακούμε εναντίον ουδενός, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτός ο μέγιστος και ύψιστος Θεός, τον οποίον επικαλούνται και αυτοί, δεν αρέσκεται και δεν ευαρεστείται σε τέτοιου είδους μισαλλοδοξίες και φανατισμούς", είπε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης καταδικάζοντας το θρησκευτικό φανατισμό, απ όπου κι αν προέρχεται αυτός.

    [06] Κοινωνία

    Την ερχόμενη Πέμπτη

    Στη Βουλή η ΑΔΑΕ

    1/5/2006 6:23:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την ερχόμενη Πέμπτη, θα βρεθούν εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα μέλη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, προκειμένου να παραθέσουν τα νέα στοιχεία, που προέκυψαν από τις έρευνες για την υπόθεση των υποκλοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή της Βουλής θα εξετάσει το ενδεχόμενο να έχουν αναμειχθεί στην υπόθεση στελέχη της Vodafone και της Ericsson, ενώ η ΑΔΑΕ δεν αποκλείει τη συμμετοχή εργαζομένων των δύο εταιρειών στις υποκλοπές. Όσον αφορά το τελικό πόρισμα, αυτό αναμένεται σε περίπου ένα μήνα, καθώς στόχος της ΑΔΑΕ είναι η τεκμηρίωση των ευρημάτων των ερευνών, ούτως ώστε το πόρισμα να μην είναι ευάλωτο σε πιθανές ενστάσεις από την πλευρά των εμπλεκομένων. Μαζί με το πόρισμα αναμένονται και υψηλά πρόστιμα, που δεν αποκλείεται να αφορούν περισσότερες από μία εταιρείες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΔΑΕ θα υποστηρίξει ότι:

    Η τοποθέτηση και ενεργοποίηση του παράνομου λογισμικού έγινε με φυσική παρουσία μέσα από τις εγκαταστάσεις της Vodafone. Είναι μάλλον απίθανο οι υποκλοπείς να έδρασαν μέσα από το κέντρο της Παιανίας, δεδομένου ότι ο χώρος είναι περιορισμένος και καλά ελεγχόμενος. Ο Κώστας Τσαλικίδης ήταν το άτομο, που ενημερώθηκε από την Ericsson τον Ιανουάριο του 2002, πως το πρόγραμμα νομίμων συνακροάσεων περιλαμβάνεται στο αναβαθμισμένο λογισμικό που παρέλαβε η Vodafone από την Ericsson. To παράνομο λογισμικό έδινε τη δυνατότητα στους υποκλοπείς να γνωρίζουν επακριβώς και τη θέση των παρακολουθούμενων και αυτών που τους καλούσαν. Δεν αποκλείεται να βρεθεί και πέμπτο μολυσμένο κέντρο περιοχή εκτός Νομού Αττικής.

    [07] Κοινωνία

    Μνημόσυνο για τον ήρωα

    1/5/2006 4:33:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα, από την Πρωτομαγιά του 1976, όταν ο Αλέκος Παναγούλης έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. Δεκάδες φίλοι, συγγενείς και συναγωνιστές παρέστησαν στην επιμνημόσυνη δέηση, που τελέσθηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, για να τιμήσουν τη μνήμη του. "Τριάντα χρόνια μετά η Πολιτεία σιωπά, αλλά ο λαός θυμάται... Ίσως ήταν καλύτερα που έφυγε τότε, να μη βλέπει τη σήψη και τη διαφθορά, ιδιαίτερα όσων αποκαλούνται δημοκράτες και σοσιαλιστές", είπε χαρακτηριστικά ο αδερφός του, Στάθης, ενώ ο δεσμοφύλακάς του, Γιώργος Μωράκης, χαρακτήρισε "μαύρη" την ημέρα, που σκοτώθηκε ο Παναγούλης, προσθέτοντας ότι λείπει σε όλους, αλλά κυρίως στην Ελλάδα, που έχει ανάγκη από άνδρες και πολιτικούς του ήθους και του αναστήματός του. Το "παρών" έδωσαν, μεταξύ άλλων, τα παιδιά του, και οι: Δ. Μπέης, Γ. Ανωμερίτης, Κ. Γείτονας, Β. Βασιλικός, Λ. Βερυβάκης και ο θεολόγος Γ. Μουστάκης.

    [08] Κόσμος

    Διαδηλώσεις και πορείες

    Η Εργατική Πρωτομαγιά στον κόσμο

    1/5/2006 12:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2006 2:16:23 μμ)

    Με διαδηλώσεις και πορείες γιορτάζεται από χθες το βράδυ η Εργατική Πρωτομαγιά ανά τον κόσμο. Στο Βερολίνο, βίαια επεισόδια ξέσπασαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και νεαρούς διαδηλωτές. Όπως κάθε χρόνο την παραμονή της Πρωτομαγιάς στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας συγκεντρώθηκαν περίπου χίλια άτομα ενώ δυο χιλιάδες αστυνομικοί αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και προέβησαν σε συλλήψεις. Αρκετοί από τους διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να μην εορτάζεται η Εργατική Πρωτομαγιά, ωστόσο, περίπου 12 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής, αποφάσισαν να μην εργαστούν σήμερα, ώστε να δείξουν την αντίθεσή τους στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Μπους. Ταραχές και συλλήψεις σημάδεψαν διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη.

    Στην Ινδονησία, δεκάδες χιλιάδες άτομα κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Τζακάρτα. Με χορούς και τραγούδια, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τα σχέδια της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας. Οι αρχές έλαβαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Δεκάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν αναπτυχθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου για να απωθήσουν τους διαδηλωτές που θα επιχειρούσαν να εισβάλλουν στο κτίριο.

    Δεκάδες πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται από το πρωί στις Φιλιππίνες. Στην πρωτεύουσα, Μανίλα, μέλη εργατικών συνδικάτων, αλλά και υποστηρικτές του πρώην Προέδρου Τζόζεφ Εστράντα, πραγματοποίησαν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο

    Αφορμή, εκτός από την εργατική πρωτομαγιά ήταν η συμπλήρωση πέντε χρόνων απο τις αιματηρές διαδηλώσεις του 2001 όταν οπαδοί του επιχείρησαν να τον επαναφέρουν στην εξουσία.

    Με πρωτότυπο τρόπο επέλεξαν οι Φιλανδοί να γιορτάσουν την Εργατική Πρωτομαγιά. Οι εκδηλώσεις στο κέντρο του Ελσίνκι θύμιζαν περισσότερο πάρτι. Είχαν χρώμα, πρόσφεραν θέαμα και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον δεκάδων τουριστών.

    Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε περίπου είκοσι αριστερούς διαδηλωτές που γιόρταζαν την εργατική Πρωτομαγιά σε περιοχή της Κωνσταντινούπολης όπου απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή".

    Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλομπ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που είχαν κατακλύσει την πλατεία Ταξίμ και αντιστάθηκαν στη σύλληψη χτυπώντας τους αστυνομικούς με ξύλα, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι NTV. Το κανάλι ανέφερε ότι υπάρχουν και τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών.

    Κανένα επεισόδιο δεν έχει σημειωθεί πάντως στο Καντίκιοϊ όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των τουρκικών συνδικάτων.

    Άλλη μία μεγάλη διαδήλωση έχει οργανωθεί και στην Άγκυρα. Οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στην Τουρκία εξελίσσονται συχνά σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Το 1996 τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε ταραχές που ξέσπασαν στο Καντίκιοϊ.

    [09] Κόσμος

    Εντοπίστηκαν σε βάθος 1χλμ μετά από μία εβδομάδα

    Αυστραλία: Ζωντανοί οι χρυσωρύχοι

    1/5/2006 1:06:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Θαύμα" χαρακτηρίζουν σήμερα τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης το γεγονός ότι δυο χρυσωρύχοι, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί μέσα σε ορυχείο, πριν μια εβδομάδα, σε βάθος χιλίων μέτρων, εντοπίστηκαν ζωντανοί. "Η είδηση αυτή γέμισε με χαρά το σύνολο του αυστραλιανού λαού", σχολίασε ο πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, ο οποίος εξέφρασε την θλίψη του που ένας άλλος χρυσωρύχος, ο 44χρονος Λάρι Νάϊτ, σκοτώθηκε από κατολισθήσεις βράχων μέσα στο ορυχείο. Το ατύχημα έγινε πριν μια εβδομάδα, στην πόλη Μπίκονσφιλντ της Τασμάνιας, όταν σεισμός προκάλεσε καθίζηση στο χρυσωρυχείο με αποτέλεσμα τρεις χρυσωρύχοι να παγιδευτούν ενώ άλλοι 11 κατόρθωσαν να διασωθούν. Αν και τα συνεργεία διάσωσης δεν είχαν καμιά επικοινωνία με τους παγιδευθέντες, εντούτοις συνέχιζαν τις προσπάθειές τους να τους βρουν και μόλις την Κυριακή κατόρθωσαν να επικοινωνήσουν μαζί τους. Το γεγονός ότι εντοπίστηκαν ζωντανοί προκάλεσε θύελλα ενθουσιασμού όχι μόνο στους δικούς τους αλλά και σε ολόκληρη την Αυστραλία. Ίσως περάσουν ακόμα δυο 24ωρα πριν ανασυρθούν στην επιφάνεια οι δυο άνδρες, ο 34χρονος Τοντ Ράσελ και ο 37χρονος Μπραντ Γουέμπ. Για την ώρα θα λάβουν φαγητό και νερό μέσα από μια μικρή τρύπα που ανοίχθηκε.

    [10] Κόσμος

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο

    "Φιάσκο" η απογραφή

    1/5/2006 1:00:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η τουρκοκυπριακή ηγεσία παραδέχθηκε ότι υπήρχε σκοπιμότητα πίσω από τη χθεσινή απογραφή του πληθυσμού στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η απογραφή έγινε για να ενισχυθεί η θέση των Τουρκοκυπρίων σε οποιουσδήποτε σχεδιασμούς και διαπραγματεύσεις. Επίσης, η πρόεδρος της ψευδοβουλής, Φατμά Εκένογλου δήλωσε ότι η απογραφή θα αποτελέσει τη βάση στους νέους σχεδιασμούς του παράνομου κατοχικού καθεστώτος. Εξάλλου, ο λεγόμενος "πρωθυπουργός" Φερντί Σογιέρ ισχυρίστηκε ότι η απογραφή έγινε με τους διεθνείς κανονισμούς και σύμφωνα με τις προδιαγραφές των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, τουρκοκυπριακές εφημερίδες αμφισβητούν την εγκυρότητα της απογραφής. Η εφημερίδα "Αφρίκα" χαρακτηρίζει φιάσκο την απογραφή, αναφέροντας ότι οι απογραφείς δεν επισκέφθηκαν πολλά σπίτια και οι ένοικοι περίμεναν άδικα.

    Τι έγραψε ο τουρκοκυπριακός Τύπος

    Την ίδια επισήμανση κάνουν επίσης οι εφημερίδες "Κίπρισλι", "Χαλκίν Σεσί", "Ορτάμ" και "Βατάν", η οποία ειρωνεύεται τον τρόπο της απογραφής, παραθέτοντας στίχους από γνωστό τουρκικό τραγούδι, το "σας περιμέναμε αλλά δε ήλθατε".

    Εξάλλου, η "Κίπρισλι" γράφει ότι πολλοί έποικοι, παράνομοι εργάτες, απέφυγαν τους απογραφείς, για να αποφύγουν ενδεχόμενες συνέπειες.

    Την αίσθηση ότι το αποτέλεσμα της απογραφής δεν είναι έγκυρο μετέφεραν και Τουρκοκύπριοι σε συνομιλία τους με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, αναφέροντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι αρκετοί έποικοι προσπάθησαν και απέφυγαν τους απογραφείς, φοβούμενοι πιθανές επιπτώσεις στην παραμονή τους στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Τουρκοκυπριακές εφημερίδες γράφουν, εξάλλου, ότι οικογένειες αρνήθηκαν να δεχθούν τα συνεργεία απογραφής. Η εφημερίδα "Κίπρις" έγραψε ότι την απογραφή παρακολούθησαν ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες που είναι διαπιστευμένες στην Κύπρο, ενώ ο ψευδοπρωθυπουργός Σογιέρ δήλωσε ότι κανένας δεν παρακολούθησε την απογραφή.

    Προκαταρκτικά αποτελέσματα της απογραφής θα είναι έτοιμα εντός 2-3 ημερών, ενώ τα επίσημα θα κυκλοφορήσουν και σε βιβλιαράκι, εντός εξαμήνου.

    [11] Οικονομία

    Θα καταθέσει στη Βουλή πρόσκληση για τον ΥΠΑΝ

    Επικριτικό το ΠΑΣΟΚ για την Ενέργεια

    1/5/2006 5:57:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Κριτική στην ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης άσκησε, τη Δευτέρα, το ΠΑΣΟΚ δια στόματος της αρμοδίου τομεάρχη, Άννας Διαμαντοπούλου, που έκανε γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει στη Βουλή πρόσκληση για τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, προκειμένου να συζητηθούν θέματα ενέργειας. Η κ. Διαμαντοπούλου κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ανεπάρκεια στο σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής και τόνισε ότι η Βουλή πρέπει να ενημερωθεί άμεσα για το θέμα του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, τις συνομιλίες με Ρώσους και Αμερικανούς αξιωματούχους και για τις συζητήσεις στη Βαλκανική συνδιάσκεψη των Υπουργών Ενεργείας. Επίσης, υποστήριξε ότι έχει χαθεί ο έλεγχος στην αγορά καυσίμων, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να χτυπήσει την κερδοσκοπία και η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη προ φόρων απ ότι σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, είπε ότι η Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, καθώς το 80% των ενεργειακών πηγών της ΔΕΗ δεν προέρχονται από το πετρέλαιο.

    [12] Υγεία

    Εντοπίστηκε σε αγριόχηνες στα ΒΔ της χώρας

    Νέα εστία του Η5Ν1 ανακοίνωσε η Κίνα

    1/5/2006 12:27:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέα εστία της γρίπης των πτηνών εντόπισαν οι κινεζικές αρχές σε αγριόχηνες στα βορειοδυτικά της χώρας. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό Υπουργείο Γεωργίας στην ιστοσελίδα του εντοπίστηκε το ιδιαίτερο παθογόνο στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών σε αγριόχηνες στη βορειοδυτική επαρχία Τσινγκάι. Η παρουσία του ιού επιβεβαιώθηκε το περασμένο Σάββατο σε εξετάσεις από τοπικό εργαστήριο δειγμάτων ενός πτηνού που βρέθηκε νεκρό στις 23 Απριλίου στο καντόνι Γκανγκτσά, προσθέτει η ίδια πηγή. Αμέσως διατάχθηκαν να εφαρμοσθούν μέτρα για την απομόνωση και την απολύμανση σε όλη την ζώνη. Την περασμένη Πέμπτη, η Κίνα είχε ανακοινώσει το 18ο ανθρώπινο κρούσμα της γρίπης των πτηνών, που αφορούσε ένα μικρό κορίτσι στη νότια επαρχία Σιτσουάν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 May 2006 - 16:57:58 UTC