Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση
  • [02] Συνέντευξη Μπακογιάννη στη ΝΕΤ
  • [03] Βροχερή Πρωτομαγιά
  • [04] Απαρέγκλιτη εφαρμογή
  • [05] Σεισμογράφοι σε όλη την Αττική
  • [06] Θα συζητήσουν και για το Ιράν
  • [07] Κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ
  • [08] Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων
  • [09] Ενέργεια και από ιδιώτες
  • [10] Ικανοποιητική η πορεία της Οικονομίας
  • [11] Πέφτει η τιμή του πετρελαίου
  • [12] Ενεργειακός αγώνας δρόμου
  • [13] ΠΑΟ: Με Μπάκε στο "τιμόνι"
  • [14] Στις 10 Μαΐου ο τελικός Κυπέλλου
  • [15] ΑΕΚ: Σάντος για όλα
  • [16] "Personna non grata" ο Μερκ στο Μιλάνο
  • [17] Αμφίβολος ο Σιμάο για το Μουντιάλ

    [01] Πολιτική

    Στο επίκεντρο της 13ης συνόδου των περιφερειαρχών

    Περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση

    27/4/2006 7:30:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με σημεία αιχμής την περιφερειακή ανάπτυξη και την αποκέντρωση, ξεκίνησε, την Πέμπτη, στα Γιάννενα η 13η σύνοδος των γενικών γραμματέων, που ολοκληρώνεται αύριο. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι η περιφερειακή ανάπτυξη και η αποκέντρωση αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την πορεία της χώρας και αναφέρθηκε στα βήματα, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση των οικονομικών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όσον αφορά το 42%, είπε ότι πρόκειται για ένα χρήσιμο θεσμό με τον οποίο θα προκύψουν ισχυροί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ αναφέρθηκε και στους ταχείς ρυθμούς χρηματοδότησης των Δήμων, για τα έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα "Θησέας" και το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    "Απέναντι στην Ήπειρο, την περιοχή που οι προηγούμενες Κυβερνήσεις την άφησαν να έχει το θλιβερό προνόμιο της ουράς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, η Κυβέρνηση είναι συνεπής με αυτά τα οποία είχε πει", τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να γίνουν πολλά περισσότερα.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θανάσης Νάκος, προανήγγειλε τη χορήγηση δανείων σε Έλληνες Τσιγγάνους, που ζουν σε καταυλισμούς.

    [02] Πολιτική

    Στην εκπομπή "Άλλη Όψη"

    Συνέντευξη Μπακογιάννη στη ΝΕΤ

    27/4/2006 12:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή της ΝΕΤ, "Άλλη Όψη", έδωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. "Δεν υπάρχει πιο μεγάλο όραμα από το να δει κανείς μια Κύπρο ενωμένη και πρωτοπόρο σε θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και πολιτισμού" τόνισε για το ζήτημα της Κύπρου υπογραμμίζοντας ότι η οποία νέα λύση θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη. Επισήμανε ωστόσο ότι κάθε χρόνος που περνάει δημιουργεί νέα δεδομένα. Παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής σε θέματα όπως η αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε μακρύ και δύσκολο τον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας, καλώντας την Άγκυρα να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές και να υπολοποιήσει τις υποχρεώσεις της.

    "Η Τουρκία θα πρέπει να δείξει με συγκεκριμένες κινήσεις -όπως η αναγνώριση του Πατριαρχείου- ότι σέβεται τις υποχρεώσεις της απέναντι στην διεθνή κοινότητα" είπε χαρακτηριστικά,

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι "υπάρχουν προβλήματα αλλά οι δυο λαοί θέλουν να ζήσουν ενωμένοι, θέλουν το Αιγαίο γέφυρα φίλιας"

    Τέλος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ελληνική Βουλή ή Κυβέρνηση να συναινέσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το όνομα Μακεδονία, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να αντιληφθεί την ευαισθησία που έχει ο ελληνικός λαός στο θέμα αυτό.

    [03] Κοινωνία

    Βροχερή Πρωτομαγιά

    27/4/2006 4:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με βροχές και καταιγίδες θα κυλήσουν οι επόμενες μέρες. Ιδιαίτερα για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, ο καιρός επιδεινώνεται και πάλι από αύριο και σε όλη τη χώρα αναμένονται ισχυρές καταιγίδες μέχρι και τη Δευτέρα 1 Μαΐου. Η επιστροφή των εκδρομέων της Πρωτομαγιάς, αλλά και εκείνων που παρέτειναν τις διακοπές του Πάσχα, αναμένεται να γίνει ομαλά, καθώς η Τροχαία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, έχει επιστρέψει μόνο το 1/3 των εκδρομέων του Πάσχα.

    Έκτακτα μέτρα

    Η Τροχαία έχει ήδη προβλέψει μέτρα για την επιστροφή των εκδρομέων της Πρωτομαγιάς:

    παραχώρηση μίας επιπλέον λωρίδας της αντίθετης κατεύθυνσης προς Αθήνα, από το 54ο χλμ έως το 46ο και και απαγόρευση των φορτηγών αυτοκινήτων στο ρεύμα εισόδου προς Αθήνα από τις 3 το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ.

    Επίσης, η Τροχαία συστήνει στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα, ώστε να μην αυξηθεί ο κατάλογος των θυμάτων, που φέτος το Πάσχα ήταν δυστυχώς για άλλη μία φορά μακρύς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ομαλή επιστροφή

    Σχετικά Links:

    Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

    [04] Κοινωνία

    Του κυβερνητικού προγράμματος για την Παιδεία

    Απαρέγκλιτη εφαρμογή

    27/4/2006 1:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Το κυβερνητικό πρόγραμμα για την Παιδεία θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, δήλωσε η Μαριέττα Γιαννάκου, αμέσως μετά τη συνεργασία που είχε το πρωί με τον Πρωθυπουργό. Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι η πρόοδος δεν συντελείται με συγκρούσεις, οι οποίες πολλές φορές έχουν στόχο να αφήσουν τα πράγματα όπως έχουν. "Η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμόσει". Σε σχετική ερώτηση αν η Κυβέρνηση συζητά για τα αιτήματα των καθηγητών, η κ. Γιαννάκου απάντησε ότι η Κυβέρνηση ασχολείται με όλα τα αιτήματα, σημείωσε δε ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια ικανοποιήθηκαν πολλά αιτήματα, όπως αυτό που αφορά τον τρόπο διορισμού των αναπληρωτών. Επίσης ανέφερε ότι το 2004 και το 2005 δόθηκαν 417 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης. Στο θέμα αυτό, επισήμανε, ότι πολλές φορές η δυσκολία δεν προέρχεται από τη χρηματοδότηση, αλλά από τη δυσκολία εξεύρεσης οικοπέδων για σχολική στέγη.

    Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πανελλαδικές

    Η κ. Γιαννάκου δήλωσε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις πανελλαδικές εξετάσεις και όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί σε αυτή την περίοδο, απάντησε "ρωτήστε τους καθηγητές".

    Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της επίσκεψης της κ. Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα και απάντησε ότι οι χειρισμοί του υπουργείου Εξωτερικών ήταν άψογοι και ουδείς από την κυβέρνηση έχει διαφωνία.

    Αναφερόμενη για το θέμα της υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς και για το εάν ο υποψήφιος θα πρέπει να προέρχεται από το χώρο της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, είπε πως αυτό που χρειάζεται είναι επάρκεια και εντιμότητα.

    Τέλος, σε ερώτηση σχετική με την παραίτηση του προέδρου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η κ. Γιαννάκου απάντησε ότι δεν θα κάνει σχόλια για ένα τέτοιο ζήτημα και ότι "ζούμε σε δημοκρατία".

    [05] Κοινωνία

    Θωράκιση απέναντι στους σεισμούς

    Σεισμογράφοι σε όλη την Αττική

    27/4/2006 1:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέο πρόγραμμα καταγραφής σεισμών, για τη χαρτογράφηση των ενεργών σεισμικών ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής καταρτίζει το Εθνικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθούν νέοι σταθμοί με προηγμένο εξοπλισμό. Η έγκαιρη και έγκυρη καταγραφή των σεισμών γίνεται επιτακτικότερη, ιδιαίτερα στην Αττική που ακόμη κι ένας μικρός σεισμός μπορεί να ενεργοποιήσει κάποιο ρήγμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 μόνιμοι σεισμογραφικοί σταθμοί, στο Θησείο, τη Πεντέλη, την Αίγινα, τη Σαλαμίνα, την Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα, οι οποίοι όμως δεν καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή.

    Το νέο σχέδιο που υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας θα αποτελείται από τοπικά σεισμογραφικά δίκτυα υψηλής τεχνολογίας και θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί στο μέλλον σε οποιαδήποτε περιοχή είναι εκτεθειμένη σε σεισμικό κίνδυνο.

    Οι ψηφιακοί σεισμογράφοι θα αναπτυχθούν σε περιοχές μέχρι 150 χλμ από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπως η κεντρική Εύβοια, το νότιο τμήμα της Κορίνθου τη Δεσφίνα, το Πυργί Βοιωτίας και το Διακοφτό.

    Το δίκτυο θα περιλαμβάνει:

    - σταθερούς σεισμογραφικούς σταθμούς που θα στέλνουν σεισμικά σήματα απευθείας στο γεωδυναμικό ινστιτούτο

    - φορητούς σταθμούς εξοπλισμένους με βραχείας περιόδου σεισμόμετρα και εξοπλισμό για δορυφορική σύνδεση με το γεωδυναμικό ινστιτούτο και

    - μία πρότυπη κινητή μονάδα που θα έχει τη δυνατότητα να μετακινείται σε κάθε περιοχή που παρατηρείται μικροσεισμική δραστηριότητα.

    Τα σεισμικά σήματα που θα συλλέγουν όλοι οι σταθμοί θα συγκεντρώνονται και θα αναλύονται καθημερινά σε κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή στο γεωδυναμικό ινστιτούτο.

    [06] Κόσμος

    Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

    Θα συζητήσουν και για το Ιράν

    27/4/2006 3:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας πρόκειται να ξεκινήσουν το απόγευμα στη Σόφια της Βουλγαρίας οι εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετέχει και η Ντόρα Μπακογιάννη. Αν και δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη, το θέμα του Ιράν αναμένεται να συζητηθεί στο δείπνο, που θα έχουν το βράδυ οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλώντας, στη ΝΕΤ 105,8 για το ζήτημα του Ιράν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε κατηγορηματικά, ότι η ελληνική Κυβέρνηση πιστεύει στην ανάγκη εξάντλησης των διπλωματικών μέσων.

    Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί επίσης, η διεύρυνση της Συμμαχίας και η πορεία των εν εξελίξει στρατιωτικών επιχειρήσεων της καθώς και οι σχέσεις ΝΑΤΟ- Ρωσίας.

    Στο περιθώριο των εργασιών, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών ενδέχεται να συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της.

    [07] Μ. Ανατολή

    Μεταξύ του Καντίμα και του Εργατικού κόμματος

    Κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ

    27/4/2006 2:21:00 μμ

    Το κεντρώο κόμμα Καντίμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ και το Εργατικό Κόμμα υπό τον Αμίρ Περέτζ ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Το Καντίμα εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της 28ης Μαρτίου και χρειάζεται την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος και άλλων, μικρότερων κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης. "Σήμερα, στις 15:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), οι διαπραγματευτικές ομάδες του Καντίμα και του Εργατικού Κόμματος θα συναντηθούν για να υπογράψουν τη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού", δήλωσε εκπρόσωπος του Περέτζ.

    [08] Οικονομία

    Ζητά στην έκθεσή του ο Ν. Γκαργκάνας

    Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

    27/4/2006 12:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2006 7:28:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Άμεση προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με αιχμή το Ασφαλιστικό και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ζητά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας, στην ετήσια έκθεσή του για την Οικονομία, που παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης. Ο κ. Γκαργκάνας σημείωσε ότι απαιτείται περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων καθώς από το 2015 αναμένονται σοβαροί κλυδωνισμοί του συστήματος. Παράλληλα, συνέστησε συγκρατημένες αυξήσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ προανήγγειλε νέα αύξηση των επιτοκίων καλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις να συγκρατήσουν τις δανειακές τους ανάγκες. Εξέφρασε δε την ανησυχία του για τις αρνητικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη από την κούρσα της τιμής του πετρελαίου, αν -και όπως είπε- προς το παρόν δεν είναι σημαντικές. Παράλληλα, εκτίμησε ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί ελαφρώς σε σχέση με πέρυσι και θα διαμορφωθεί στο 3,5% από 3,7%, ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί περίπου στο 3,3% από 3,5%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΤτΕ, αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια το βαρέλι θα επιφέρει επιβάρυνση του πληθωρισμού φέτος κατά 0,3%, επιβραδύνοντας ταυτόχρονα το ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,15% την τρέχουσα διετία (2006-2007).

    Διαρθρωτικό το πρόβλημα της ανεργίας

    Σύμφωνα με την Έκθεση, η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας καθίσταται επείγουσα εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης του δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων (ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 65 ετών ως ποσοστό του πληθυσμού 15-64 ετών) από 26,8% το 2005 σε 60,4% το 2050. Η δημοσιονομική επιβάρυνση από την εξέλιξη αυτή αντανακλάται στην αύξηση των δαπανών για συντάξεις από 12,4% του ΑΕΠ το 2005 σε 22,6% το 2050 και των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης από 5,1% του ΑΕΠ σε 6,8% του ΑΕΠ αντιστοίχως.

    Αναφερόμενος στο υψηλό ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας παρά του υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών, ο κ. Γκαργκάνας υπογράμμισε ότι το "πρόβλημα της ανεργίας είναι διαρθρωτικό". Για να αυξηθεί η απασχόληση πρότεινε την υιοθέτηση πολιτικών, που θα στοχεύουν στη βελτίωση της ευκαμψίας στην αγορά εργασίας, την προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά καθώς και στη συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Προέκρινε τη στήριξη των εργαζομένων (επιδόματα ανεργίας, προγράμματα επανακατάρτισης) από τη δαπανηρή συντήρηση μη βιώσιμων επιχειρήσεων και κλάδων.

    Ο διοικητής της ΤτΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών σε μη διατηρήσιμα επίπεδα (8% του ΑΕΠ), εξέλιξη η οποία, όπως είπε, αντανακλά τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι την πενταετία 2001-5 η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει υποχωρήσει κατά 12,5%, ενώ σε όρους κόστους εργασίας έχει μειωθεί κατά 30%.

    Για το λόγο αυτό η ΤτΕ προτείνει μεταρρυθμίσεις σε ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας για τη βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να συμβάλλουν στη μείωση των δυσκαμψιών στις αγορές εργασίας και προϊόντων και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, του φορολογικού συστήματος και της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα.

    Σύμφωνα με την ΤτΕ, απαιτείται επίσης η αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου καθώς η τεράστια προσφορά ανειδίκευτης εργασίας ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενώς τις προοπτικές για την απασχόληση και τις μισθολογικές απολαβές του ανειδίκευτου εγχώριου εργατικού δυναμικού.

    Αντιδράσεις από τα κόμματα

    Για θέσεις, που δε δίνουν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι η κυβερνητική οικονομική πολιτική "έχει οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο και τους πολίτες σε απόγνωση". Αναφερόμενο στις δηλώσεις Γκαργκάνα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι αποκαλύπτουν τα πραγματικά κίνητρα και τους στόχους των μέτρων και των σχεδιασμών της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό, που συνεργάζονται για την εφαρμογή των έως τώρα αντιασφαλιστικών μέτρων και την επιβολή νέων.

    Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ σημειώνει ότι η έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ "ελάχιστα διαφέρει από ένα πλήρες αντεργατικό μανιφέστο", που έχει ως στόχο "την ολοκλήρωση μιας συνολικής και γενικής κατεδάφισης των μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ικανοποιητική η πορεία της Οικονομίας

    [09] Οικονομία

    Ενέργεια και από ιδιώτες

    27/4/2006 6:15:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Νέα εποχή ανοίγει στον ενεργειακό τομέα της χώρας με την προκήρυξη διαγωνισμού ανάθεσης σε ιδιώτες μονάδας παραγωγής ενέργειας. Οι τρεις μονάδες παραγωγής που θα κατασκευαστούν θα βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος ενεργειακής επάρκειας. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μίλησε για σημαντική εξέλιξη για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ενέργεια, και τόνισε ότι διασφαλίζονται, με κανόνες και διαφάνεια, προϋποθέσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που προβλέπεται τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ συνολικά, στον τομέα της ενέργειας. Η πρώτη ιδιωτική μονάδα παραγωγής ρεύματος προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2009 ενώ ακολουθούν, στο τέλος του χρόνου και τον Απρίλιο του 2007, προκηρύξεις για άλλες δύο μονάδες. Εξάλλου, η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της, που κάνουν χρήση του μειωμένου (νυχτερινού) οικιακού τιμολογίου, ότι αυτό θα ισχύσει - όπως κάθε χρόνο - κατά την περίοδο από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου 2006 και για τις ώρες 23.00 - 7.00.

    Διαγωνισμοί για τρεις μονάδες

    Η πρώτη μεγάλη προκήρυξη για διαγωνισμό ανάθεσης σε ιδιώτες μονάδας παραγωγής ενέργειας ισχύος 900MW είναι γεγονός. O διαγωνισμός θα προκηρυχθεί από το Διαχειριστή του Συστήματος (ΔEΣMHE) με βάση το νόμο που προβλέπει εγγυήσεις σε ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος για τη συγκεκριμένη ισχύ.

    Επενδύσεις ύψους 75.000 ευρώ και οριστική λύση στο θέμα της ενεργειακής επάρκειας στις νότιες περιοχές, κυρίως της Πελοποννήσου, θα δώσει η κατασκευή τριών μονάδων παραγωγής.

    Η διαδικασία υποβολής των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές θα διαρκέσει έξι μήνες από την προκήρυξη, στις αρχές του 2007 προβλέπεται να γίνει η κατακύρωση και ακολουθεί η κατασκευαστική περίοδος της μονάδας.

    Θα γίνουν τρεις διαγωνισμοί για τρεις μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο, που θα κατασκευαστούν στη νότια Ελλάδα, με κριτήριο κατακύρωσης το χαμηλότερο εγγυημένο έσοδο που θα ζητήσουν οι ιδιώτες. H προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπει ανώτατο και κατώτατο εύρος προσφορών από 75.000 έως 92.000 ευρώ ανά μεγαβάτ και η εγγύηση παρέχεται για δώδεκα χρόνια.

    Την κατοχύρωση της διαφάνειας στον διαγωνισμό υπογράμμισε ο υφυπουργός. Ανάπτυξης, Αν. Νεράντζης , τονίζοντας ότι ανοίγονται νέες δυνατότητες για τη χώρα.

    Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. Ανάπτυξης, Νίκος Στεφάνου, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης των τιμών του πετρελαίου στα τιμολόγια της ΔΕΗ και ανέφερε: "Θεωρώ ότι δεν θα μπει, για τους επόμενους μήνες, ρήτρα πετρελαίου στην ΔΕΗ, πάντως η πρόταση της ΡΑΕ για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου με βρίσκει σύμφωνο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλαγές στη μεταφορά ενέργειας

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    [10] Οικονομία

    Συνάντηση Καραμανλή - Αλογοσκούφη

    Ικανοποιητική η πορεία της Οικονομίας

    27/4/2006 12:50:00 μμ

    Αισιόδοξος για τις εξελίξεις στην Οικονομία εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε ικανοποιητική την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2006, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σε καλή πορεία η μείωση του ελλείμματος με στόχο να πέσει από το 3% στο τέλος του 2006, καθώς επίσης και οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις. Τέλος, ανέφερε ότι σε καλή τροχιά είναι και η εφαρμογή του νόμου για τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, όπως επίσης και οι συνομιλίες με τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

    [11] Οικονομία

    Νέα υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

    Πέφτει η τιμή του πετρελαίου

    27/4/2006 12:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2006 12:13:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέα υποχώρηση κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά και τη δημοσιοποίηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ τα οποία υποχώρησαν κατά 200.000 βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι πτώσης 100.000 βαρελιών που ανέμεναν οι αναλυτές. Η τιμή του αργού για παραδόσεις Ιουνίου στις ασιατικές αγορές υποχώρησε κάτω από τα 72 δολάρια το βαρέλι κλείνοντας στα 71,73 δολάρια, μειωμένη κατά 20 σεντς. Χθες στη Νέα Υόρκη, το αργό έκλεισε στα 71,93 δολάρια, μειωμένο κατά 95 σεντς. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πτώση για το Μπρεντ, 1,12 δολάρια, με την τιμή του να φτάνει στα 72,09 δολάρια το βαρέλι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αισιοδοξία για το πετρέλαιο

    [12] Οικονομία

    Ενεργειακός αγώνας δρόμου

    27/4/2006 6:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ- BBC

    Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται η προσπάθεια των μεγάλων διεθνών δυνάμεων να διασφαλίσουν μέρος από την παγκόσμια παραγωγή στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο την περίοδο, που οι ανάγκες αυξάνονται προοδευτικά και οι δυνατότητες κάλυψής του, λόγω και της διεθνούς έντασης, παραμένουν περιορισμένες. Κι ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε την Ρωσία να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρώπης και να παραμείνει αξιόπιστος εταίρος στον τομέα της ενέργειας, ενώ δέχτηκε τις διαβεβαιώσεις του Ρώσου Προέδρου.

    Διαβεβαιώσεις από Πούτιν

    Συγκεκριμένα μιλώντας σε Ρώσους και Γερμανούς επιχειρηματίες στο Τομσκ της Σιβηρίας, η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα πως η Ρωσία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος στον ενεργειακό τομέα, όπως κάνει τα τελευταία 40 χρόνια. Σημείωνουμε, ότι οι γερμανικές ανησυχίες έχουν προκληθεί από απειλές της Gazprom, ότι θα στραφεί σε αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας, αν η Ευρώπη συνεχίσει να αντιτίθεται στα σχέδια εξάπλωσής της.

    "Μπορώ να πω ότι ακούσαμε όλα τα ερωτήματα της γερμανικής πλευράς και εκείνοι ακούσανε τις δικές μας ανησυχίες", τόνισε ο Πούτιν. Ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε , ότι η προσπάθεια περιορισμού της ρωσικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά έκανε τη Ρωσία να αναζητά νέες αγορές για το πετρέλαιο και το φυσικό της αέριο.

    Παράλληλα, υπεραμυνόμενος της αξιοπιστίας της χώρας του, τόνισε, ότι η Ρωσία ακόμη και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου δε σταμάτησε να εκπληρώνει τις ενεργειακές της υποχρεώσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

    Εξάλλου, σημείωσε, ότι στα σχέδια της χώρας του δεν περιλαμβάνεται μείωση της παροχής ενέργειας προς την Ευρώπη.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟ: Με Μπάκε στο "τιμόνι"

    27/4/2006 6:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Χανς Μπάκε θα είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού. Ο 54χρονος Σουηδός προπονητής βρέθηκε στην Αθήνα και συμφώνησε με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Βαρδινογιάννη για συνεργασία 1+1 χρόνια. Οι δύο άντρες μίλησαν για πολλά θέματα, μεταξύ αυτών και το θέμα των άμεσων συνεργατών του Μπάκε προπονητή και -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν διαφαίνεται περίπτωση επαφής με πρώην άσους του Παναθηναϊκού, όπως ο Ρενέ Χένρικσεν και ο Γιαν Μικάελσεν. Ο Σουηδός τεχνικός αναμένεται μάλιστα να παραμείνει στην Ελλάδα το προσεχές τριήμερο προκειμένου να παρακολουθήσει την Κυριακή το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με το Αιγάλεω στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στις 10 Μαΐου ο τελικός Κυπέλλου

    27/4/2006 3:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2006 5:42:46 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την Τετάρτη 10 Μαΐου και σίγουρα στο Παγκρήτιο, και όχι το Σάββατο στις 6 του μηνός, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, θα πραγματοποιηθεί τελικά ο τελικό του Κυπέλου Ελλάδας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Ο λόγος της νέας ημερομηνίας είναι πως η στις 6 Μαΐου έχει προγραμματιστεί ανοικτή συγκέντρωση από το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στο Πεδίο του Άρεως, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να μην μπορεί να διαθέσει δύναμη για το Παγκρήτιο" στάδιο, όπου και θα γίνει ο τελικός. Η σχετική ανακοίνωση της ΕΠΟ: "Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας Ολυμπιακός-ΑΕΚ να διεξαχθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου και ώρα 18:30 στο Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου, επειδή η Αστυνομία δεν μπορούσε να διαθέσει πρόσθετες δυνάμεις πριν από τις 9/5".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ΑΕΚ: Σάντος για όλα

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΑΕΚ: Σάντος για όλα

    27/4/2006 5:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο πλευρό του προέδρου της ΑΕΚ, Ντέμη Νικολαΐδη τάχθηκε ο Φερνάντο Σάντος. Ο πρόεδρος της "Ένωσης" είχε μιλήσει για «σφιχτή πολιτική» και ο Πορτογάλος τεχνικός τάχθηκε υπέρ της πολιτικής του χαμηλού μπάτζετ. "Πάντα το λέω και θα το ξαναπώ. Είμαι 200% σύμφωνος με την πολιτική που ορίζει ο πρόεδρος. Η πολιτική του συλλόγου πρέπει να ορίζεται από τον πρόεδρό της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πρόεδρος έχει κάνει εξαιρετικό έργο. Έσωσε το σύλλογο από μία δύσκολη θέση, άρα έχει το δικαίωμα να ορίζει την πολιτική του συλλόγου. Ο δικός μου ρόλος είναι ο προσανατολισμός της ομάδας, για να κατακτήσει τους στόχους που έβαλε. Εδώ και μήνες το έχουμε συζητήσει αυτό με τον πρόεδρο και γι΄ αυτό είπα ότι για μένα δεν είναι κάτι καινούργιο. Το κατανοώ πλήρως", είπε χαρακτηριστικά. Από εκεί και πέρα μίλησε για τον τελικό του Κυπέλλου και τόνισε πως πρώτα υπάρχει ο αγώνας με την Καλαμαριά και πως θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα και πως το μόνο αποτέλεσμα είναι η νίκη που θα την φέρει ακόμα πιο κοντά στην υπόθεση Τσάμπιονς Λιγκ. Όσον αφορά τον ίδιο και τον μέλλον του στην ΑΕΚ είπε: "Δεν θ΄ απαντήσω. Έχω αφιερωθεί και είμαι συγκεντρωμένος στην ομάδα και στους στόχους που έχουμε θέσει".

    Στήριξη από τους οπαδούς

    Σε ένα ακόμα σημείο που συμφωνεί ο Πορτογάλος τεχνικός με τον Ντέμη Νικολαΐδη ήταν το θέμα της στήριξης που παρείχαν φέτος οι οπαδοί στην ομάδα. Ο Σάντος παραδέχτηκε ότι περίμενε περισσότερα πράγματα από τον κόσμο: "Αυτό το ένιωσα στα δύο πρώτα εντός έδρας παιχνίδια που παίξαμε χωρίς την παρουσία του κόσμου. Πέρυσι σε όλα τα ματς είχαμε τη στήριξη τους. Όντως φέτος βρίσκονται κάπως απέναντί μας κι αυτό δεν έχει νόημα. Είχαμε ποντάρει πολλά στη στήριξη των οπαδών μας και φέτος δεν ήταν τόσο πολύ κοντά μας, γεγονός που δεν κάνει καλό στην ομάδα. Η ΑΕκ που γνωρίζω είναι μία ενωμένη οικογένεια, σε καλές και κακές στιγμές. Δεν καταλαβαίνω γιατί έγιναν αυτά τα πράγματα φέτος κι εύχομαι αυτή η κατάσταση να ξεπεραστεί γρήγορα. Πολλές φορές τέτοια θέματα δεν έχουν σχέση με το αγωνιστικό μέρος. Ο πρόεδρος έκανε ό,τι έπρεπε κι έσωσε την ομάδα από την χρεωκοπία. Η ΑΕΚ έγινε ξανά ένας σεβαστός σύλλογος. Σήμερα οι ομάδες που παίζουν απέναντι μας μας φοβούνται, ενώ πριν πίστευαν πως θα μας νικήσουν εύκολα. Η ΑΕΚ βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Πρέπει όλοι να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο. Ακόμα κι αυτοί που έχουν διαφορετικές απόψεις πρέπει να είναι μαζί μας και στο σχέδιο που ορίσαμε για το καλό του συλλόγου".

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Personna non grata" ο Μερκ στο Μιλάνο

    27/4/2006 12:47:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πνέουν τα μένεα στο Μιλάνο για την χθεσινή διαιτησία του Γερμανού ρέφερι, Μάρκους Μέρκ στο "Καμπ Νου", καθώς θεωρούν ότι τα "σφυρίγματά" του έκριναν το τελικό αποτέλεσμα του β ημιτελικού του Τσάμπιονς Λίγκ, Μπαρτσελόνα-Μίλαν. Χαρακτηριστική η αντίδραση του προέδρου της Μίλαν, Αντριάνο Γκαλιάνι, ο οποίος δεν μπορεί να χωνέψει πως οι "ροσονέρι" έμειναν εκτός τελικού. "Ξεκινάμε από τα λεπτά της καθυστέρησης. Τα τρία που δόθηκαν είναι λίγα, ενώ δεν μπόρεσα να κατανοήσω γιατί η λήξη σφυρίχτηκε είκοσι δευτερόλεπτα πριν εκπνεύσουν. Προσθέστε σε αυτά και το γκολ που ακυρώθηκε και δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Το γκολ του Σεφτσένκο ήταν κανονικότατο και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο διαιτητής το ακύρωσε", τόνισε ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής ομάδας και συμπλήρωσε "Οι δύο αγώνες ήταν πολύ ισορροπημένοι και είναι πράγματι κρίμα που αποκλειστήκαμε λόγω ενός διαιτητικού λάθους. Η Μπάρτσα και η Μίλαν παίζουν το καλύτερο και πιο ποιοτικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Δυστυχώς, εμείς πληρώσαμε το γκολ που δεχτήκαμε στην έδρα μας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έβγαλε εισιτήριο για Παρίσι η Μπάρτσα

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αμφίβολος ο Σιμάο για το Μουντιάλ

    27/4/2006 12:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την πόρτα του αρχηγού της Μπενφίκα, Σιμάο Σαμπρόσα χτύπησε χθες η ατυχία και πλέον η συμμετοχή του Πορτογάλου άσου στο Μουντιάλ της Γερμανίας κρίνεται αμφίβολη. Ο συμπαίκτης του Γιώργου Καραγκούνη, που αναμένεται τις επόμενες μέρες να υποβληθεί σε εξετάσεις, για να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος της ζημιάς, τραυματίστηκε στον αγώνα του πρωταθλήματος κόντρα στην Νασιονάλ (1-1) και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα μείνει για ένα μήνα εκτός δράσης. Παρόλα αυτά ο Σιμάο θέλει να πιστεύει ότι θα καταφέρει να είναι συνεπής στο σημαντικό ραντεβού του ραντεβού το καλοκαίρι στα γερμανικά γήπεδα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 April 2006 - 16:53:10 UTC