Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικρίσεις Παπανδρέου
  • [02] Χάρμα ...αρχαιολόγων
  • [03] Αντίδραση για δημοσίευμα περί ΕΥΠ
  • [04] "Τί γνώριζε ο Ράμσφελντ;"
  • [05] Αιματηρές συγκρούσεις
  • [06] Εξασφαλίστηκε ο Ιωνικός
  • [07] Σίγουρο τρίτο το Μαρούσι
  • [08] Νίκη στην παράταση ο Μακεδονικός
  • [09] "Ψυχοβγάλτης" ο Παναθηναϊκός
  • [10] "Άλωσε" την Λάρισα ο Πανιώνιος
  • [11] Σωτήρια νίκη ο Ηρακλής
  • [12] Νίκη τετράδας ο Πανελλήνιος

    [01] Πολιτική

    Περιοδεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία

    Επικρίσεις Παπανδρέου

    15/4/2006 9:45:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική αλλά και στο πρόσωπο του Πρωθυπουργό άσκησε απόψε ο Γιώργος Παπανδρέου, από τον Πύργο της Ηλείας, όπου πραγματοποιεί περιοδεία το Σαββατοκύριακο. "Ο κ. Καραμανλής δεν σεβάστηκε την εντολή που του έδωσε ο ελληνικός λαός. Αλλά είπε προεκλογικά και άλλα έκανε μετεκλογικά", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι δεν μπορεί να βγει να αντικρίσει με ειλικρίνεια τον ελληνικό λαό.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου κατέκρινε τον Πρωθυπουργό ότι δεν έκανε ολοκληρωμένη περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία "γιατί δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τους ανέργους και τους απολυμένους της Βέροιας και της Νάουσας". Πρόσθεσε πως με δήθεν δεσμεύσεις και με δήθεν πρόγραμμα η ΝΔ κορόιδεψε το λαό για να αρπάξει τη διακυβέρνηση, επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέψει να κυλήσει η χώρα στον κατήφορο. Τέλος, είπε πως τις επόμενες εκλογές θα κερδηθούν από το ΠΑΣΟΚ.

    Από την Πρέβεζα, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιανακοπύλου κατηγόρησε τη ΝΔ για εγκατάλειψη της περιφέρειας.

    Την Κυριακή ο Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί την Κοινότητα Χάβαρι του Δήμου Αμαλιάδος, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με πολίτες.

    [02] Κοινωνία

    Άναυδοι μπροστά στους θησαυρούς της Σχοινούσας

    Χάρμα ...αρχαιολόγων

    15/4/2006 9:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μεγάλης αρχαιολογικής αξίας εκτιμάται ότι είναι τα περισσότερα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην έπαυλη της Σχοινούσας. Αρχαιολόγοι και αστυνομικοί έχουν εντυπωσιαστεί με το ρωμαϊκό αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης που εικάζεται πως είναι έργο του Πραξιτέλη. Οι έρευνες γίνονται υπό την επίβλεψη του εισαγγελέα Διώτη ο οποίος και στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με μεγάλες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας.

    Στο νησί των Κυκλάδων η καταμέτρηση τελείωσε και αναμένεται στις αρχές της εβδομάδας τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν να μεταφερθούν στην Αθήνα

    Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να αξιολογήσουν όσα έχουν στα χέρια τους. Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει ο ναός του Αγίου Βασιλείου που είναι χτισμένος στον προαύλιο χώρο της πολυτελούς κατοικίας. Ο ναός έχει κατασκευαστεί από σπάνια βυζαντινά και αρχαία κομμάτια.

    Οι έρευνες φτάνουν ακόμη και μέχρι το μουσείο Getty .Είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό μουσείο στον κόσμο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν στα χέρια τους οι αρχές στο παρελθόν υπήρχε στενή συνεργασία του Ρόμπιν Σάιμς και του Χρήστου Μιχαηλίδη με την Μάριον Τρου πρώην έφορο του μουσείου Getty. Πριν από μερικές μέρες αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο σπίτι της Μάριον Τρού στην Πάρο όπου και εντόπισαν 17 αντικείμενα. Λίγες μέρες αργότερα έγινε η επιχείρηση στη Σχοινούσα.

    Η οικογένεια Παπαδημητρίου κληρονόμοι του Χρήστου Μιχαηλίδη στους οποίους ανήκει η έπαυλη με ανακοίνωση τους τονίζουν πως βρίσκονται εδώ και καιρό στο Λονδίνο για προσωπικές υποθέσεις και πως είναι στη διάθεση των αρχών για να δώσουν ό,τι διευκρινήσεις χρειαστούν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υποψίες για διεθνές κύκλωμα

    Αρχαϊκός ναός σε... βίλα

    [03] Κοινωνία

    Από τον διοικητή της υπηρεσίας

    Αντίδραση για δημοσίευμα περί ΕΥΠ

    15/4/2006 10:18:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαντά ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ιωάννης Κοραντής κατά της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, για στελέχη της ΕΥΠ.

    Ο κ. Κοραντής στην γραπτή του ανακοίνωση σημειώνει: "Ορισμένα από τα ονόματα που αναφέρει η εφημερίδα, ανήκουν στο στελεχιακό δυναμικό της Υπηρεσίας . Δυο εξ αυτών, επεξεργάστηκαν τα ευρήματα, της έρευνας πεδίου που διεξήγαγε η ΕΥΠ ,βάσει των δεδομένων που έλαβε από την εταιρεία Vodafone και κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών. Το πόρισμα της εν λόγω έρευνας, υπεβλήθη στην Δικαιοσύνη εμπροθέσμως. Ουδέν κρυπτόν. Κατά τα λοιπά, το μυθιστόρημα καλά κρατεί. Το δημοσίευμα και τα προηγηθέντα θα υποβληθούν ως μηνυτήρια αναφορά, στον Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης" καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Κοραντή.

    [04] Κόσμος

    Δημοσιεύματα για τον Αμερικανό υπουργό

    "Τί γνώριζε ο Ράμσφελντ;"

    15/4/2006 8:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2006 9:00:09 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-BBC

    Ρόλο "κυματοθραύστη" απέναντι στο διογκούμενο κύμα επικρίσεων κατά του προσώπου του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σχετικά με την επέμβαση στο Ιράκ, επέλεξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. "Η ενεργητική και σταθερή ηγεσία του υπουργού Ράμσφελντ είναι ότι χρειάζεται σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Έχει την πλήρη υποστήριξή μου και τη βαθύτατη εκτίμησή μου", ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ λίγο νωρίτερα ο ίδιος ο Ράμσφελντ είχε διευκρινίσει στους κατήγορους του, που του ζητούσαν να παραιτηθεί ότι δεν πρόκειται να τους κάνει τη χάρη: "Εάν κάθε φορά που διαφωνούσαν δυο ή τρεις από τους χιλιάδες στρατηγούς και ναυάρχους αλλάζαμε τον υπουργό Άμυνας, τότε θα γινόταν ανεμοστρόβιλος", είπε.

    Ανεμοστρόβιλος ή όχι, πάντως, τα νέα δημοσιεύματα που έρχονται σήμερα στο φως μέσω του περιοδικού Salon ξεπερνούν την κατάταξη των "θυελλωδών ανέμων". Σύμφωνα με αυτά, ο υπουργός Άμυνας ήταν ενήμερος για την πρόοδο της ανάκρισης ενός "σημαντικού" κρατουμένου που φερόταν μέλος της Αλ Κάιντα. Ο Σαουδάραβας υπέστη το 2002 και 2003, στη βάση του Γουαντάναμο, στην Κούβα, "βίαιη και προσβλητική" μεταχείριση από τους στρατιώτες, που εφάρμοζαν το σχέδιο ανακρίσεων που είχε εγκρίνει ο Ράμσφελντ. "Αποκύημα φαντασίας" χαρακτήρισε εκπρόσωπος του Πενταγώνου τα δημοσιεύματα τα οποία επικαλούνται εσωτερικό έγγραφο του αμερικανικού στρατού.

    Είχε δώσει έγκριση για τις ανακριτικές μεθόδους

    Το ρεπορτάζ δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.salon.com, υπό τον τίτλο "Τί γνώριζε ο Ράμσφελντ". Σύμφωνα με αυτό, ο υπουργός είχε τακτική επικοινωνία με τον υποστράτηγο Τζέφρι Μίλερ, αξιωματικό με ουσιαστικό ρόλο στις ανακρίσεις κρατουμένων στο Γουαντάναμο, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης του Μοχάμεντ αλ-Κατάνι, ενός Σαουδάραβα που υπάρχουν υποψίες ότι επρόκειτο να πάρει μέρος στις αεροπειρατείες που έγιναν για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Salon, επί 54 μέρες, στα τέλη του 2002, οι Αμερικανοί στρατιώτες υποχρέωναν τον Κατάνι να στέκεται γυμνός μπροστά σε μία γυναίκα ανακρίτρια, τον κατηγορούσαν ότι είναι ομοφυλόφιλος, τον υποχρέωναν να φορά γυναικεία εσώρουχα και να συμπεριφέρεται σαν σκυλί. Το έγγραφο του στρατού στο οποίο στηρίζεται το ρεπορτάζ αυτό είναι μία έκθεση 391 σελίδων, που έχει στη διάθεσή της η οργάνωση Freedom of Information Act.

    Η ιστοσελίδα Salon επικαλείται ένορκη κατάθεση του στρατιωτικού εισαγγελέα Ράνταλ Σμιντ, ο οποίος ανέφερε ότι "ο υπουργός Άμυνας είχε προσωπική εμπλοκή στην ανάκριση ενός ατόμου". Στην κατάθεσή του ο Ράνταλ Σμιντ ανέφερε πως κατά την εκτίμησή του ο Ράμσφελντ μπορεί να μην γνώριζε ειδικά τις μεθόδους ανακρίσεων που χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση του Κατάνι, αλλά είχε εγκρίνει ένα ευρύ πλαίσιο πολιτικής, που επέτρεπε τη χρήση βίας.

    Το Πεντάγωνο απέρριψε τα δημοσιεύματα, αλλά έχει επιβεβαιώσει ότι ο Κατάνι κατά την ανάκρισή του έδωσε πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του Οσάμα μπιν Λάντεν και τις μεθόδους που ακολουθεί για να μην εντοπίζεται.

    Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από την κυβέρνηση Μπους διερεύνηση της υπόθεσης από ειδικό εισαγγελέα, κατηγόρησε τον Ράμσφελντ για "προσωπική ανάμειξη" στις ανακρίσεις και τον χαρακτήρισε "εγκληματικά υπεύθυνο" για τα βασανιστήρια που υπέφερε ο Σαουδάραβας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Salon - What Rumsfeld knew

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Να φύγει ο Ράμσφελντ ζητούν Αμερικανοί στρατηγοί

    [05] Κόσμος

    Μεταξύ Ταλιμπάν και αστυνομίας στο Αφγανιστάν

    Αιματηρές συγκρούσεις

    15/4/2006 8:25:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σαράντα-ένας μαχητές Ταλιμπάν και έξι Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες στη διάρκεια σφοδρής μάχης στο νότιο Αφγανιστάν. Στη μάχη έγινε στην περιοχή Ζάρε Ντάστ ενεπλάκησαν και άνδρες των ξένων δυνάμεων χωρίς όμως να σημειώσουν απώλειες.

    Δε συνέβη όμως το ίδιο και την Πέμπτη, σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη πόλη Λασχάρ Γκαχ, πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ. Ο καμικάζι, ο οποίος σκοτώθηκε, έριξε το αυτοκίνητο κοντά στην είσοδο μίας βάσης που χρησιμοποιούν ξένα στρατεύματα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Βρετανοί και να σκοτωθούν τρεις Αφγανοί αστυνομικοί. Στην ίδια πόλη την περασμένη εβδομάδα, τραυματίστηκαν με παρόμοιο τρόπο τρεις Αμερικανοί, ενώ την περασμένη Δευτέρα από έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη σε δρόμο στην επαρχία Χελμάντ τραυματίστηκαν τρεις Βρετανοί στρατιώτες.

    Αλλοι, τρεις Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες όταν βόμβα που ενεργοποιήθηκε με τηλεχειρισμό έπληξε το αυτοκίνητό τους σε ένα κεντρικό δρόμο στα περίχωρα της πόλης Χοστ, στο ΝΑ τμήμα της χώρας. Τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματικού.

    Οι επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών και ξένων δυνάμεων έχουν κλιμακωθεί στο Αφγανιστάν αφότου οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι άρχισαν ένα νέο κύμα επιθέσεων.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εξασφαλίστηκε ο Ιωνικός

    15/4/2006 8:53:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Ιωνικός πήρε τον έναν βαθμό που αναζητούσε για να εξασφαλίσει και μαθηματικά την παραμονή του στην Α' Εθνική κατηγορία. Το 1-1 με το Αιγάλεω τον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 28ης αγωνιστικής, είναι αρκετό στην ομάδα Σάκη Τσιώλη, ενώ θα μπορούσε να είναι και νίκη για τον Ιωνικό, αν οι γηπεδούχοι δεν είχαν καταφέρει να ισοφαρίσουν, λίγα λεπτά πριν το τέλος. Ο Ιωνικός έδειξε από νωρίς τις προθέσεις του, αφού το συγκρότημα της Νίκαιας δεν επέλεξε την άμυνα ως τρόπο λειτουργίας στον αγωνιστικό χώρο αλλά κυνήγησε το γκολ, για να πάρει το τρίποντο που θα διασφάλιζε την παραμονή του στην κατηγορία. Ετσι, μόλις στι 5΄ ο Παπουτσής πρόλαβε να βάλει την κόντρα στο σουτ του Μακόρ, για να «απαντήσουν» οι γηπεδούχοι στο 7΄: τότε, ο Αγίτης πραγματοποίησε εξαιρετική προσπάθεια και πάσαρε στον Σαγανά, το σουτ του οποίου εξουδετέρωσε ο Μπεκιάι. Ο Ιωνικός απείλησε εκ νέου στο 27΄, αυτή τη φορά με τον Περόνε ο οποίος με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα άουτ. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι το ημίχρονο θα λήξει 0-0, το ολέθριο σφάλμα του Κίεζεκ, που έχασε τη μπάλα από τα χέρια του χωρίς καν να πιέζεται (!), επέτρεψε στον Ονουάτσι που παρακολουθούσε τη φάση να σπρώξει από κοντά τη μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 0-1.

    Στην επανάληψη, ο Γιώργος Χατζάρας αποφάσισε να ρισκάρει αλλάζοντας την αγωνιστική διάταξη σε 4-3-3 (από 4-4-2), ρίχνοντας στον αγωνιστικό χώρο τους Κυβελίδη και Τσέζαρεκ. Ακόμη κι έτσι όμως, η παρουσία των γηπεδούχων ήταν «αναιμική», είναι δε χαρακτηριστικό ότι η πρώτη καλή στιγμή στο β΄ ημίχρονο καταγράφηκε μόλις στο 72΄, όταν ο Παπουτσής σέντραρε στον Κυβελίδη, που έπιασε την κεφαλιά αλλά αστόχησε. Στο 86΄ το Αιγάλεω έχασε μοναδική ευκαιρία για να ισοφαρίσει, όταν ο Τσέζαρεκ πάσαρε μέσα από τη μεγάλη περιοχή στον Αγρίτη, ο οποίος δεν μπόρεσε να σουτάρει προ του Μπεκιάι (μπλόκαρε ο τερματοφύλακας του Ιωνικού). Κι ενώ όλα έδειχναν ότι ο Ιωνικός θα έφευγε από το «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με τους τρεις βαθμούς, ήρθε το γκολ του Κυβελίδη στο 88΄, για να λήξει το ματς ισόπαλο 1-1.

    Διαιτητής: Γκαϊτατζής (Δράμας) Κίτρινες: Ντα Κόστα

    ΑΙΓΑΛΕΩ (Γιώργος Χατζάρας): Κίεζεκ, Παπουτσής, Εντουσέι, Όμο, Λιαπάκης, Λαμπρόπουλος, Γιάντσετιτς (46΄ Μουστόγιαννης), Σαγανάς (62΄ Κυβελίδης), Σκοπελίτης, Αγρίτης, Χρήστου (57΄ Τσέζαρεκ). ΙΩΝΙΚΟΣ (Σάκης Τσιώλης): Μπεκιάι, Ουκάρ, Κοτίτσας, Πουλόπουλος, Κινγκ, Γκούτμαν (70΄ Ντα Κόστα), Ρόκας (85΄ Μελαμπιανάκης), Μακόρ, Περόνε, Λετιέρι, Ονουάτσι (64΄ Παχουέλο).

    [07] Μπάσκετ

    Σίγουρο τρίτο το Μαρούσι

    15/4/2006 9:48:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την τρίτη θέση της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο εξασφάλισε το Μαρούσι, το οποίο νίκησε σήμερα τον ΠΑΟΚ στο κλειστό του Αγίου Θωμά με 89-70, σε αναμέτρηση για την 23η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ των ανδρών. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, το σύνολο του Παναγιώτη Γιαννάκη έφτασε τους 40 βαθμούς, τρεις περισσότερους από τον τέταρτο Πανελλήνιο, ο οποίος, όμως, υστερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας με τους «κιτρινόμαυρους», αφού οι «Ολυμπιονίκες» μετρούν δύο ήττες στα μεταξύ τους παιχνίδια.

    Μπορεί ο Κυρίτσης να είχε έναν επιπόλαιο τραυματισμό στο γόνατο στη διάρκεια της εβδομάδας, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να μπει «ζεστός» στον αγώνα. Το Μαρούσι πήρε από την αρχή το προβάδισμα στο σκορ και ο πρώην παίκτης του Αρη ήταν το πρώτο... βιολί στην επίθεση των γηπεδούχων. Οι «κιτρινόμαυροι» προηγήθηκαν 29-24 στις αρχές της δεύτερης περιόδου, με τον Κυρίτση να έχει σημειώσει 11 πόντους, ενώ οι γηπεδούχοι «έκλεισαν» το ημίχρονο στο +10 (43-33), την ώρα που οι καλύτεροι του ΠΑΟΚ ήταν οι Μαυροκεφαλίδης και Μακσάντσεφ. Στο τρίτο δεκάλεπτο η άμυνα του Αμαρουσίου «εγκλώβισε» τον «Δικέφαλο» και οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 58-40 και 65-46. Από εκείνο το σημείο και μετά, ο αγώνας έλαβε διαδικαστικό χαρακτήρα και οι παίκτες του Αμαρουσίου πήραν τελικά τη νίκη με 89-70.

    Τα δεκάλεπτα: 25-16, 43-33, 67-48, 89-70. Διαιτητές: Πιτσίλκας, Γκούμας, Φούφης.

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 9 (1), Νικολαϊδης, Μπουντούρης 3 (1), Κυρίτσης 21 (1), Σέκουλιτς 13, Χόμαν 9, Στεφανίδης 3 (1), Κολώκας 9 (2), Καϊμακόγλου 8, Γιαννουλάκος 3, Λόλας 8 (2), Καράγκουτης 3 (1). ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Ξανθόπουλος, Μανωλόπουλος 7 (1), Βεργίνης 4, Μακσάντσεφ 8, Ζούγιοβιτς 11, Γκαγκαλούδης 10 (1), Μαυροκεφαλίδης 15 (1), Σίμονς 7 (1), Γεωργίτσης, Χένιακ 4, Εντζάι 4.

    [08] Μπάσκετ

    Νίκη στην παράταση ο Μακεδονικός

    15/4/2006 9:35:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σημαντική νίκη, στην προσπάθεια που καταβάλλει για παραμονή στην κατηγορία, σημείωσε απόψε ο Μακεδονικός, ο οποίος επικράτησε στην Κοζάνη του Γυμναστικού Λάρισας με 117-114 στην παράταση, σε αναμέτρηση για την 23η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ των ανδρών. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, το σύνολο του Γιώργου Καλαφατάκη έφτασε τους 31 βαθμούς και άφησε τον Γυμναστικό στους 30, ωστόσο οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να πάρουν τη διαφορά, καθώς είχαν ηττηθεί 73-66 στον α΄ γύρο. Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά στο πρώτο δεκάλεπτο και προηγήθηκαν 22-15, ωστόσο ο Μακεδονικός αντεπιτέθηκε, με ηγέτη τον Χαραλαμπίδη, και προηγήθηκε 28-27 στο 10΄. Οι γηπεδούχοι διατήρησαν το προβάδισμα και στη δεύτερη περίοδο, ενώ στην τρίτη προηγήθηκαν 71-63. Η Λάρισα «απάντησε» με ένα επιμέρους σκορ 11-4 και μείωσε στον πόντο (75-74), με τον Πετρόφ να έχει 13 πόντους στο ντεμπούτο του.

    Στο τέταρτο δεκάλεπτο οι φιλοξενούμενοι πέρασαν μπροστά με 88-83 και στη συνέχεια με 98-93, ωστόσο ο Λι με δύο βολές έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Ο Μακεδονικός είχε το προβάδισμα στο έξτρα πεντάλεπτο και ο Γυμναστικός προσπάθησε για την ανατροπή, μειώνοντας σε 116-114 με δίποντο του Κατσαρέ. Εξι δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, ο Χαραλαμπίδης ευστόχησε σε μια από τις δύο βολές που εκτέλεσε, όμως το τρίποντο που επιχείρησαν οι φιλοξενούμενοι δεν βρήκε στόχο και ο Μακεδονικός πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη.

    Τα δεκάλεπτα: 28-27, 53-50, 75-74, 102-102 (καν. αγ.), 117-114 (πρτ.). Διαιτητές: Κορομηλάς Κ., Χριστοδούλου, Μητσόπουλος.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ (Γιώργος Καλαφατάκης): Μπρέισι 24 (1), Λι 17 (3), Χαραλαμπίδης 25 (1), Καράμπουλας 2, Τότσιος 12 (1), Τόμσον 7, Συμεωνίδης 8, Τζακόπουλος, Γκιζογιάννης 5, Καραποστόλου 17 (3). ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ (Κώστας Πιλαφίδης): Γκάρνερ 15 (1), Λεπόγεβιτς 9 (2), Παπανικολόπουλος 15 (3), Παπαχρήστος 2, Κατσαρές 5, Μπόγδανος 2, Σπανούλης, Παυλίδης, Αγγελακόπουλος 4, Πετρόφ 16 (4), Μάσεϊ 31, Τόμας 15.

    [09] Μπάσκετ

    "Ψυχοβγάλτης" ο Παναθηναϊκός

    15/4/2006 8:45:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Επηρεασμένος από την ήττα από την Ταού και τον αποκλεισμό από το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, ο Παναθηναϊκός τα χρειάστηκε για να λυγίσει την αντίσταση του Απόλλωνα στην Πάτρα και να πάρει τελικά τη νίκη με 89-86. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με «λαβωμένη» ψυχολογία κατάφερε πολύ δύσκολα να πάρει τη νίκη μέσα στην Πάτρα, και αυτό χάρη στις εύστοχες βολές στα τελευταία δευτερόλεπτα. Από την άλλη πλευρά το πάλεψαν μέχρι τέλους οι Πατρινοί, αλλά δεν μπόρεσαν στο τέλος να κάνουν πράξη την έκπληξη. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε «μουδιασμένα» τον αγώνα κόντρα στους Πατρινούς και με εμφανέστατο πρόβλημα στα ριμπάουντ -κυρίως τα επιθετικά- έδωσε το δικαίωμα στους γηπεδούχους να επιβάλουν τον ρυθμό τους και να ξεφύγουν στο σκορ. Με πρωταγωνιστή τον Φορτέ, ο Απόλλων έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο όντας μπροστά στο σκορ 29-22.

    Στη δεύτερη περίοδο η εικόνα δεν άλλαξε στα πρώτα λεπτά. Οι Πατρινοί εκμεταλλεύτηκαν την αδράνεια των «πράσινων» και ξέφυγαν ακόμα και με 10 πόντους (32-22). Εκεί ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έπαιξε ζώνη και άλλαξε τις ισορροπίες. Ετσι, παρά τα τραγικά ποσοστά ευστοχίας στις βολές, παρά το πρόβλημα στα επιθετικά ριμπάουντ, ο Παναθηναϊκός βελτίωσε την άμυνά του, κυκλοφόρησε την μπάλα με υπομονή, έβγαλε ελεύθερα σουτ και κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση. Μπατίστ και Παπανικολάου οι κύριοι εκφραστές των επιθέσεων του Παναθηναϊκού και εκείνοι που πέτυχαν μερικά από τα κρίσιμα καλάθια της ομάδας τους. Ο Απόλλωνας επέμεινε, αλλά τότε μίλησε η ψυχή των πρωταθλητών και η διαφορά κλάσης και εμπειρίας. Με μπροστάρη τον Σπανούλη και άξιο συμπαραστάτη τον Μπατίστ, οι φιλοξενούμενοι γύρισαν το ματς, πήραν κεφάλι στο σκορ και έγειραν προς το μέρος τους την πλάστιγγα.

    Τα δεκάλεπτα: 29-22, 47-50, 72-71, 86-89

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Εκινέ 4, Κουμπούρας 9, Γκιζογιάννης 13, Φορτέ 27, Έϊμπραμς 12, Γκργκατ 17, Λιούμπιν 4. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Παπανικολάου 8, Λάκοβιτς 14, Μπατίστ 23, Χατζηβρέττας 7, Σπανούλης 17, Τσαρτσαρής 11, Διαμαντίδης 8, Τομάσεβιτς 1.

    [10] Μπάσκετ

    "Άλωσε" την Λάρισα ο Πανιώνιος

    15/4/2006 8:38:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σημαντικό βήμα για την κατάληψη μιας θέσης στην πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας έκανε ο Πανιώνιος, ο οποίος νίκησε στο κλειστό της Νεάπολης την Ολύμπια Λάρισας με 74-70, σε αναμέτρηση για την 23η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ των ανδρών. Ηταν μόλις η δεύτερη εφετινή εκτός έδρας νίκη για τους «κυανέρυθρους», οι οποίοι έφτασαν τους 34 βαθμούς. Οι Εϊβερι και Οικονόμου ήταν «ζεστοί» στο ξεκίνημα, με αποτέλεσμα οι Νεοσμυρνιώτες να προηγηθούν 28-19, ωστόσο η αντεπίθεση της Ολύμπιας, με «αιχμή» τον Βουκαντίνοφ, είχε σαν αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να βρεθούν στο -2 στο 10΄ (21-23). Εϊβερι, Οικονόμου και Ηλιάδης συνέχισαν το... βιολί τους στη δεύτερη περίοδο, με αποτέλεσμα ο Πανιώνιος να βρεθεί στο +10 (32-42) στο ημίχρονο.

    Οι γηπεδούχοι μείωσαν 53-55 λίγο πριν τη συμπλήρωση του 30ου λεπτού, ωστόσο οι «κυανέρυθροι» διατηρούσαν το προβάδισμα. Η Ολύμπια έκανε την ύστατη προσπάθεια για να πάρει τη νίκη στα τελευταία δευτερόλεπτα, όταν μείωσε στους δύο πόντους και οδήγησε τους παίκτες του Πανιωνίου στη γραμμή του φάουλ, ωστόσο οι φιλοξενούμενοι ήταν ψύχραιμοι και με 4/4 βολές πήραν τη νίκη με 74-70.

    Τα δεκάλεπτα: 21-23, 32-42, 53-57, 70-74. Διαιτητές: Μαστραφτσής, Αφεντουλίδης, Θεοδωρόπουλος.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Βουκαντίνοφ 18 (4), Μέισον 11 (2), Νικολαϊδης 14 (2), Παπαβασιλείου 4, Λάππας, Αποστολίδης 6, Κακλαμάνος, Ραντόγεβιτς 8, Γιόνζεν 2, Χαρισμίδης 4, Μιχαϊλοβιτς, Στιούαρτ 3 (1). ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Νίκος Λινάρδος): Κέκκελης 5 (1), Ραντοβάνοβιτς, Βασιλόπουλος, Εϊβερι 25 (2), Αγγελόπουλος 2, Ηλιάδης 17 (2), Οικονόμου 11 (1), Μαυροειδής, Μαρμαρινός, Ταπούτος, Οουενς 14.

    [11] Μπάσκετ

    Σωτήρια νίκη ο Ηρακλής

    15/4/2006 8:26:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Δημήτρης Γαλάνης ήταν στον πάγκο του Ηρακλή στον αποψινό αγώνα με την ΑΕΚ, αφού παρά την κρισιμότητα της αναμέτρησης, ο Γιούρι Ζντοβτς αποφάσισε να κλιμακώσει την διαμαρτυρία του προς την διοίκηση της ομάδας και να μην κάτσει στον πάγκο. Παρόλα αυτά η ομάδα του ανταποκρίθηκε στην πρόκληση θετικότατα και με πρωταγωνιστή τον Παρεζάνοβιτς που σημείωσε 12 πόντους και ακολουθήθηκε σε παραγωγικότητα από τον Κούρτοβιτς με 11, πήρε την νίκη επί της ΑΕΚ με 75-68. Η ΑΕΚ το μόνο που κατάφερε να κάνει, σε έναν αγώνα που ο Ηρακλής ήταν συνεχώς μπροστά στο σκορ, ήταν να προσπαθήσει στο τέλος να "κλέψει" την νίκη, μειώνοντας σε 60-58.

    Τα δεκάλεπτα: 18-14, 33-27, 56-46, 75-68 Διαιτητές: Κουκουλεκίδης, Σπυρίδωνος, Μπήτης.

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Δημήτρης Γαλάνης): Κινγκ 17 (1), Παναγιωτόπουλος 2, Γιαννουζάκος 4, Σφέικος, Χρήστου 10, Κούρτοβιτς 11 (1), Μάγλος 7, Δέδας 8 (2), Ντράγκζιτς 4, Παρεζάνοβιτς 12 (1). ΑΕΚ (Λευτέρης Κακιούσης): Μπλάσινγκεϊμ 2, Χάτζατζ 7 (1), Ρίματς 4, Πελεκάνος 20 (1), Μαγκουνής, Καλαμπόκης 8, Παπανικολάου, Τσιάρας 10, Μπουρούσης 9, Παπαϊωακείμ 8.

    [12] Μπάσκετ

    Νίκη τετράδας ο Πανελλήνιος

    15/4/2006 8:10:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το καλό του πρόσωπο έδειξε ο Κολοσσός της Ρόδου απέναντι στον Πανελλήνιο σε αγώνα για την 23η αγωνιστική της Α1 ανδρών στο μπάσκετ, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για την νίκη, αφού η ομάδα της Κυψέλλης, έστω και αν δυσκολεύτηκε κατάφερε να φτάσει στο 92-86. Με την νίκη αυτή ο Πανελλήνιος έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την τετράδα στην κανονική περίοδο και πλέον του απομένει μία μόνο νίκη για να σιγουρέψει μια θέση σε αυτήν. Από την άλλη πλευρά ο Κολοσσός δεν έχει πλέον την παραμικρή ελπίδα να παραμείνει στην μεγάλη κατηγορία. Παρόλα αυτά σήμερα κατάφερε να δυσκολέψει πάρα πολύ τον αντίπαλο και παρά το ότι ο Πανελλήνιος ήταν μπροστά στο σκορ στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, οι Ρόδιοι διατηρούνταν κοντά και σε ορισμένα σημεία απείλησαν κιόλας.

    Τα δεκάλεπτα: 24-15, 52-27, 73-60, 92-86.

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: Μουλαομέροβιτς 26, Τσαλδάρης 9, Ναντζφέι 21, Γιόνσεν 11, Κοπρίβιτσα 1, Τσόπης 3, Μπούμτζε Μπούμτζε 13, Τόμας 8. ΚΟΛΟΣΣΟΣ: Χάνσελ 17, Πέινλαντ 25, Παπαδάτος 3, Παναγιωταράκος 2, Τόμιτς 2, Νάκιτς 6, Σούλης 5, Μπράιαντ 17, Μακρής 4, Τσιάκος 5.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 15 April 2006 - 20:51:37 UTC