Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η αγροτική πολιτική στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Επιδοτήσεις και αγροτική ανάπτυξη στην Κυβερνητική
  • [03] Επίτιμος διδάκτωρ ο Κ.Παπούλιας
  • [04] Vodafone κατά δημοσιευμάτων
  • [05] Στον ανακριτή ο συζυγοκτόνος
  • [06] Δεσμεύθηκε γάλα με αντιβιοτικά
  • [07] Πολύνεκρη έκρηξη στο Καράτσι
  • [08] Πανηγυρίζουν στη Γαλλία
  • [09] Στους δρόμους οι μετανάστες
  • [10] Συνελήφθη ο "Νονός των νονών"
  • [11] Στο εδώλιο για την 11η Μαρτίου
  • [12] "Πάγο" στην Παλαιστιανιακή Αρχή από το Ισραήλ
  • [13] Σε 24ωρη απεργία οδεύουν ΔΕΚΟ-Τράπεζες
  • [14] Ευρεία σύσκεψη στην Υπερνομαρχία
  • [15] Βραβεύτηκαν οι 20 καλύτεροι...
  • [16] Υπέρ του "Ιρλανδικού μοντέλου"
  • [17] "Καίει" το πετρέλαιο
  • [18] Ο Κοντογιαννίδης στο Καυταντζόγλειο
  • [19] Λάρισα-Ολυμπιακός η αυλαία
  • [20] Πρόκριση και ξεκούραση
  • [21] Χωρίς οπαδούς ο Ολυμπιακός στη Λάρισα
  • [22] Άρχισαν οι προσαγωγές
  • [23] Ραντεβού με το 4ο
  • [24] Σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη
  • [25] Αλτρουίστρια η Τσιτσιολίνα!

    [01] Πολιτική

    Έντονη κριτική Παπανδρέου στην Κυβέρνηση

    Η αγροτική πολιτική στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

    11/4/2006 4:17:00 μμ

    Έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα των αγροτικών ζητημάτων, άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ όπου αποκλειστικό θέμα ήταν η αγροτική πολιτική. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε μεγάλες ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία για την εγκατάλειψη των αγροτών και παρουσίασε έξι άξονες-δεσμεύσεις για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ποιότητα και ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων, η σύνδεση της γεωργίας με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, η επιχειρηματική γεωργία των πολλών, η επένδυση στον άνθρωπο, ο χωροταξικός σχεδιασμός και η συμπίεση του κόστους παραγωγής. Παράλληλα χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση εν αναμονή και απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους πολίτες και σε εκείνους που ψήφισαν ή θα ψηφίσουν ΝΔ, να συμμετάσχουν στο διάλογο για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

    [02] Πολιτική

    Στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε

    Επιδοτήσεις και αγροτική ανάπτυξη στην Κυβερνητική

    11/4/2006 2:00:00 μμ

    Θέματα αγροτικών επιδοτήσεων για την περίοδο 2006-2013 τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι προοπτικές της αγροτικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των επιδοτήσεων, καθώς και για την προώθηση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων. "Η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα στήριξης του αγρότη οικονομικά και κοινωνικά", υπογράμμισε ο κ. Μπασιάκος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το τέλος της συνεδρίασης. Εξάλλου ο κ. Μπασιάκος δεσμεύτηκε προσωπικά ότι οι επιδοτήσεις του 2006 θα δοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά αφού η χώρα μας την 1η Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην απόδοση των επιδοτήσεων αφού ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των οριστικών δικαιωμάτων.

    Ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυβέρνησης όσον αφορά τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων για το 2005 με αύξηση που έφτασε το 24% ενώ για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών σημείωσε πως ήδη 13 επιτροπές καταγράφουν και εξετάζουν τις δυνατότητες κάθε περιφέρειας ώστε να προτείνουν τις νέες καλλιέργειες στους αγρότες.

    [03] Πολιτική

    Του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

    Επίτιμος διδάκτωρ ο Κ.Παπούλιας

    11/4/2006 1:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2006 4:10:06 μμ)

    Σε μία λαμπρή τελετή, το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας αναγόρευσε το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών. Στις ομιλίες τους τόσο ο πρύτανης και αντιπρύτανης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, όσο και η Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, εξήραν στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας το πολιτικό και επιστημονικό ήθος, την προσήλωσή του στις αρχές και αξίες ενός άδολου πατριωτισμού, αλλά και τους αγώνες του για ειρήνη, δημοκρατία και εθνική αξιοπρέπεια. Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά τις πρυτανικές αρχές για την τιμή που του έγινε και στην ομιλία του με θέμα "Η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων", στάθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις και τις προοπτικές που διαγράφονται προς το συμφέρον τελικά της ίδιας της Ευρώπης.

    Η ομιλία του Προέδρου

    Ο κ. Παπούλιας επεσήμανε ότι ο εκδημοκρατισμός και η ευημερία των βαλκανικών χωρών, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή ταυτίζονται με την ένταξή τους στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, τη θέση της Ελλάδας απέναντι σε αυτό το ζήτημα, τον προβληματισμό για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων δεν θα λειτουργήσει ως βάρος στην πορεία της Ε.Ε. για ενίσχυση του διεθνούς της ρόλου, είπε και σημείωσε: "Οι λαοί των Βαλκανίων, οι ηγεσίες τους και οι ειλικρινείς φίλοι τους στην παγκόσμια σκηνή θα πρέπει να νοηματοδοτούν την ευρωπαϊκή προοπτική διαφορετικά από ό,τι οι "δεξαμενές σκέψεις" και οι επαγγελματίες των επενδύσεων. []Η καλύτερη ζωή που υποσχέθηκε η διεθνής κοινότητα μετά τους βομβαρδισμούς του 1999 χάθηκε στους γραφειοκρατικούς δαιδάλους της οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στα μεγάλα λόγια των ηγετών της παγκόσμιας κοινότητας που ξέχασαν γρήγορα ευθύνες και υποσχέσεις, στα σκοτάδια του οργανωμένου εγκλήματος και της παραοικονομίας, που υπήρξαν οι πραγματικοί νικητές του πολέμου. Οι "θεραπείες σοκ" που ακολουθήθηκαν αμέσως μετά το 1999 και η βίαιη μετάβαση σε μια διαστρεβλωμένη οικονομία της αγοράς δεν ικανοποίησαν την ανάγκη για επενδύσεις και στερεή ανάπτυξη. Ως ιδιωτικοποίηση εξελήφθη πολλές φορές το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας με αδιαφανείς διαδικασίες και αντί για ορθολογική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας είχαμε φαινόμενα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, αντί για ανάπτυξη ήρθε φτώχια, αντί για θέσεις εργασίας μεγαλύτερη εξαθλίωση, αντί για δημοκρατία επικράτηση της μαφίας. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά με κινητήρια δύναμη για την εμπέδωση δημοκρατικών θεσμών, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, την διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. Εφησυχάζουμε; Κάθε άλλο. Γρηγορούμε και αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να επιταχυνθεί η πορεία".

    "Στα Βαλκάνια υπάρχει πρόβλημα πολιτικής κουλτούρας ενώ ο εθνικισμός εξακολουθεί να είναι ένα από τα κυρίαρχα πολιτικά πάθη, με παράδειγμα το Κοσσυφοπέδιο. Υπάρχουν δύο βαθιά ριζωμένα σύνδρομα τα οποία πρέπει να εξαλειφθούν: Ότι τα Βαλκάνια είναι περιφέρεια της Ευρώπης και ότι είναι καταδικασμένα σε ενδημικές και ατελείωτες κρίσεις. Αν δεν πιστέψει η Ε.Ε. ότι οι βαλκανικές χώρες δεν είναι "φτωχοί συγγενείς" αλλά δυνάμει ισότιμοι εταίροι, δεν πρόκειται ούτε οι βαλκανικές χώρες να πιστέψουν ότι πρέπει να πορευθούν στον ευρωπαϊκό δρόμο χωρίς εκπτώσεις και αναχρονισμούς. Όμως και οι προς ένταξη χώρες πρέπει να πιστέψουν ότι τις ευθύνες δεν τις έχουν μόνο οι άλλοι αλλά και εμείς οι ίδιοι, όταν αρνούμαστε να κοιτάξουμε την ιστορία κατάματα".

    Για το Κοσσυφοπέδιο, επισήμανε, ότι η διεθνής διπλωματία είχε ήδη μια σοβαρή αποτυχία και εξήγησε: "Από το 2000 μέχρι σήμερα η Ε.Ε. έχει προσφέρει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα ανέρχεται στα 1230 ευρώ μόλις, το 37% του πληθυσμού ζει κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, η ανεργία κινείται στο 35% και ο δείκτης της παιδικής θνησιμότητας είναι ο υψηλότερος της περιοχής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και βέβαια οι πληθυσμοί εξακολουθούν να είναι διχασμένοι, συμπέρασμα δραματικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πόλεμος έγινε στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας και της καταπολέμησης των μεγαλοϊδεατισμών. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι, κατά την εκτίμησή μου, ότι τα Βαλκάνια αντιμετωπίζονται ακόμη ως δυνάμει σφαίρα επιρροής, αλλά και ότι οι ίδιες οι χώρες συχνά έτσι βλέπουν τον εαυτό τους, ότι δεν έχουν απαλλαγεί από την κηδεμονία της διεθνούς διπλωματίας".

    Ως προς τη στάση της Ελλάδας υπογράμμισε: "Για την Ελλάδα η ευρωπαϊκή προοπτική της Νοτιανατολικής Ευρώπης είναι όραμα και αταλάντευτη επιδίωξη προκειμένου να γίνει η γειτονιά μας περιοχή ειρηνικής συνεργασίας και συνύπαρξης. Μπορεί η θέση αυτή να ακούγεται ως απλή επανάληψη στερεοτύπων αλλά δεν είναι. Είναι ουσία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προσδοκία και ταυτόχρονα ανάγκη. Αποτιμώντας την πολυετή θητεία μου ως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στέκομαι πάντα στην άρση της εμπολέμου καταστάσεως με την Αλβανία, στην εξομάλυνση των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, στην υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης".

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Βελέντζας, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του κ. Παπούλια και επισήμανε τη θέληση και απόφαση του ελληνικού λαού να ακολουθήσει τους δρόμους της φιλίας και της συνεργασίας με τους γειτονικούς και μ όλους τους λαούς, καθώς και στην απόφαση να μην επιτρέψει καμιά αμφισβήτηση όσον αφορά τα ιερά του και τα όσια του, την αξιοπρέπεια και την τιμή του, την ιστορία και τον πολιτισμό του.

    Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το βιβλίο του κ. Παπούλια, κυρίως για ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης, η πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών, Μαγδαληνή Ψαρρού.

    Ο πρύτανης επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τιμητική πλακέτα και αναμνηστικά δώρα. Μετά την τελετή, ο κ. Παπούλιας είχε συνάντηση με τον πρύτανη κ. Βελέντζα και στη συνέχεια παρακάθισε σε γεύμα προς τιμήν του.

    [04] Κοινωνία

    Εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση

    Vodafone κατά δημοσιευμάτων

    11/4/2006 6:53:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Πλήθος λαθών που αλλοιώνουν την πραγματικότητα, ανακρίβειες και ασάφειες, μη τεκμηριωμένα συμπεράσματα, επιλεκτική αναφορά προσώπων και παράθεση στοιχείων, καθώς και εσφαλμένες ημερομηνίες διαπιστώνει η Vodafone στα σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων, που αναφέρονται στο δεύτερο ενδιάμεσο πόρισμα της ΑΔΑΕ.

    Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας έπειτα από τη χθεσινή κατάθεση του υπομνήματος της ΑΔΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μέσω της οποίας της καταλογίζονται σημαντικές ευθύνες στην υπόθεση των υποκλοπών. Η Vodafone στη λακωνική ανακοίνωση της προσθέτει ότι ζήτησε τόσο από την ΑΔΑΕ, όσο και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να της κοινοποιηθεί η σχετική έκθεση προκειμένου να λάβει επισήμως γνώση του κειμένου.

    Εν τω μεταξύ, πεπεισμένος ότι ο Κώστας Τσαλικίδης δολοφονήθηκε, εμφανίστηκε σε ραντεβού που είχε το πρωί, με το δικηγόρο της οικογένειας Θέμη Σοφό, ο μάρτυρας-σκιά, που υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία για την υπόθεση του θανάτου του και για τις υποκλοπές. Ο μάρτυρας δηλώνει διατεθειμένος να προσέλθει στον εισαγγελέα και να καταθέσει στοιχεία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βαριές ευθύνες στη Vodafone

    [05] Κοινωνία

    Στον ανακριτή ο συζυγοκτόνος

    11/4/2006 10:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2006 12:45:01 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, παραπέμπεται στον ανακριτή ο κτηνοτρόφος Ιωάννης Αγγελόπουλος, που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη σύντροφό του, μπροστά στα μάτια των δύο ανήλικων παιδιών της, στον Ασπρόπυργο. Οι ισχυρισμοί του ότι δεν έπεισαν τον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εις βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και τον παρέπεμψε στον ανακριτή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στον Εισαγγελέα ο συζυγοκτόνος

    [06] Κοινωνία

    Προερχόμενο από την ΠΓΔΜ

    Δεσμεύθηκε γάλα με αντιβιοτικά

    11/4/2006 6:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2006 7:36:28 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ογδόντα τόνοι γάλακτος, που προερχόταν από την ΠΓΔΜ, δεσμεύτηκαν, την Τρίτη, όταν μετά από εργαστηριακούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι περιείχε κατάλοιπα αντιβιοτικών, τα οποία απαγορεύεται να περιέχονται στο γάλα που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Το γάλα προοριζόταν για την παρασκευή τυριών από την εταιρεία ΜΠΙΖΙΟΣ Α.Ε. Βοδιανά Ελασσόνας. Με έγγραφό του προς την κτηνιατρική υπηρεσία Λάρισας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, έδωσε εντολή να δεσμευτεί άμεση όλη η ποσότητα γάλακτος καθώς και τα προϊόντα, που παρασκευάσθηκαν από την εν λόγω εταιρεία, και βρίσκονται στις αποθήκες της.

    [07] Κόσμος

    Βόμβα σε θρησκευτική εκδήλωση

    Πολύνεκρη έκρηξη στο Καράτσι

    11/4/2006 7:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με αίμα βάφτηκε μια συγκέντρωση σουνιτών μουσουλμάνων για την επέτειο γέννησης του Μωάμεθ στο πάρκο Νιστάρ στο Καράτσι του Πακιστάν. Τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 50 τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας. Αμέσως μετά την έκρηξη εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού και πολλοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ. Επίσης, εξαγριωμένοι πιστοί επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον των ανδρών της Αστυνομίας, που προσπαθούσαν να ελέγξουν την κατάσταση, κατηγορώντας τους ότι δεν κατάφεραν να παράσχουν την απαιτούμενη ασφάλεια. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από την εξέδρα όπου προσεύχονταν οι θρησκευτικοί ηγέτες, ενώ τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Η Αστυνομία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς να αποκλείει αυτό της επίθεσης αυτοκτονίας. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την αιματηρή έκρηξη, που θεωρείται η χειρότερη αυτού του είδους στο Πακιστάν.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    The Hindu: Over 30 killed in Karachi blast

    Toronto Star: Bomb at Pakistani prayer service kills dozens

    [08] Κόσμος

    Συνδικάτα και φοιτητές για τον CPΕ

    Πανηγυρίζουν στη Γαλλία

    11/4/2006 6:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2006 7:20:02 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πορείες διαμαρτυρίας αλλά και πανηγυρικές διαδηλώσεις σημάδεψαν την επομένη της απόφασης για αντικατάσταση του άρθρου 8 του Νόμου Πρώτης Απασχόλησης (CPE), που ξεσήκωσε τους νέους της Γαλλίας. Εκατοντάδες νέοι ξεχύθηκαν και πάλι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις μεταρρυθμίσεις, που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση, σχετικά με τα εργασιακά των νέων, ζητώντας πλέον την επίσημη ακύρωση του επίμαχου νόμου, ο οποίος έχει κυρωθεί από τη Βουλή. Αν και μικρότερης έκτασης και έντασης, οι διαδηλώσεις προκάλεσαν και την Τρίτη αναταραχή, κυρίως στην Τουλούζη, όπου περίπου 2.500 νέοι βγήκαν στους δρόμους, ενώ μικρότερες πορείες έγιναν στη Γκρενόμπλ, τη Μασσαλία και το Παρίσι. Στον απόηχο των εξελίξεων, ο πρωθυπουργός, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, που χαρακτηρίζεται ως "ο μεγάλος χαμένος", δήλωσε ότι δεν έχει βλέψεις για την Προεδρία της χώρας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στο μεγάλο του αντίπαλο και υπουργό Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί.

    Καταβαραθρώθηκε ο Βιλπέν

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και αν έθετε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2007, θα ήταν χαμένος εξαρχής καθώς η υψηλή δημοτικότητα, που απολάμβανε έως και τις αρχές του έτους, είναι πλέον παρελθόν.

    Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η δημοτικότητα του Βιλπέν τον Ιούνιο του 2005 ήταν στο 41%, το Δεκέμβριο του 2005 έφτασε στο ζενίθ του 50% για να βρεθεί έκτοτε σε ελεύθερη πτώση και να καταλήξει σήμερα στο 25%.

    Παρά την πολιτική του ήττα, ο Βιλπέν αρνήθηκε ότι έχει χάσει την εύνοια του Ζακ Σιράκ και ότι η κρίση έχει διχάσει τη συντηρητική παράταξη.

    "Έχω πει εξαρχής ότι δεν έχω προεδρικές φιλοδοξίες", δήλωσε για να προσθέσει ότι προτεραιότητά του είναι να υπηρετήσει το έθνος και όχι να εποφθαλμιά την Προεδρία.

    Μάλιστα, διέψευσε εμμέσως τις φήμες, που τον θέλουν να παραιτείται, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να μάχεται.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: "France faces more protests, asks if reform possible"

    CNN: "De Villepin: No presidential ambitions"

    BBC: "French students keep up protests"

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλάζει ο CPE

    Ανυποχώρητοι οι Γάλλοι φοιτητές

    [09] Κόσμος

    Κύμα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ

    Στους δρόμους οι μετανάστες

    11/4/2006 6:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Δίχως τέλος μοιάζουν οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά του νέου νόμου για τη μεταναστευτική πολιτική, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ποινικοποίηση της παράνομης μετανάστευσης. Στους δρόμους 100 αμερικανικών πόλεων -ανάμεσα στις οποίες η Ουάσινγκτον, το Λος Άντζελες, το Λας Βέγκας, το Φοίνιξ, το Σικάγο και η Νέα Υόρκη- βγήκαν και τη Δευτέρα περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Οι διαδηλωτές ζητούν από το Κογκρέσο να υιοθετήσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία δεν θα απελαύνονται οι μετανάστες που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ τάσσονται κατά της ολοκλήρωσης ενός τείχους, μήκους περίπου χιλίων χιλιομέτρων, στα σύνορα με το Μεξικό. Ο επίμαχος νόμος της Κυβέρνησης Μπους "πέρασε" τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή η Γερουσία δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία, που θα επέτρεπε σε περίπου 12 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες να καταθέσουν αίτηση για να πάρουν την αμερικανική υπηκοότητα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απορρίπτει το αίτημα των μεταναστών, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, ενώ η Γερουσία θα εξετάσει εκ νέου το θέμα σε περίπου δύο εβδομάδες.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    USA Today: Immigrants claim pivotal role in economy

    Le Monde: Les Latinos montrent leur force aux Etats-Unis

    The Age: America marches on immigration

    [10] Κόσμος

    Μετά από 42 χρόνια

    Συνελήφθη ο "Νονός των νονών"

    11/4/2006 4:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2006 5:46:33 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, Reuters, ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Θα μπορούσε να είναι ένα ευφάνταστο σενάριο χολιγουντιανής παραγωγής για την ιταλική Μαφία. Όμως, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, είναι η αληθινή ιστορία του Μπερνάρντο Προβεντσάνο, του αρχηγού της Κόζα Νόστρα, που κατάφερε να διαφεύγει της σύλληψης επί 42 ολόκληρα χρόνια. Όπως, όμως, και στις ταινίες, οι "καλοί" βγαίνουν πάντα νικητές και έτσι, την Τρίτη, η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τελικά τον 72χρονο, πλέον, νονό της Μαφίας της Σικελίας, και μάλιστα σε μία αγροικία κοντά στη γενέτειρα του Κορλεόνε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Προβεντσάνο, γνωστός και ως "Φάντασμα του Κορλεόνε", είχε γίνει θρύλος καθώς η πιο πρόσφατη φωτογραφία, που είχαν οι Αρχές στα χέρια τους, χρονολογούνταν από το 1959, ενώ από το 1963 δε χρησιμοποιούσε τηλέφωνο για να μην εντοπιστεί. Μόνος τρόπος επικοινωνίας με τους δικούς του ήταν με κρυπτογραφημένα μηνύματα σε μικρά κομμάτια χαρτιού, γνωστά ως pizzini, που μεταφέρονταν από έμπιστούς του.

    Μια ζωή σαν ταινία

    Ο Προβεντσάνο βγήκε στην παρανομία το 1963 και ήταν γνωστός ως ο "υπερ-φυγάς" της Ιταλίας. Όταν το 1993, συνελήφθη ο αρχινονός Τοτό Ριίνα, που οργάνωσε τη δολοφονία των δικαστών, πολέμιων της Μαφίας Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, ο Προβεντσάνο πήρε τη θέση του.

    Στην τελευταία φωτογραφία του, ήταν 25 ετών και η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να δημιουργήσει φωτογραφίες με τον Προβεντσάνο σε μεγαλύτερη ηλικία.

    Το "Φάντασμα του Κορλεόνε" είχε καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια για τα πιο γνωστά εγκλήματα της Μαφίας, τις τελευταίες δεκαετίες, μεταξύ των οποίων οι δολοφονίες των δύο δικαστών.

    Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, που τον συνέλαβαν, δεν προέβαλε την παραμικρή αντίσταση, ενώ αρχικά αρνήθηκε ότι είναι ο Προβεντσάνο, όμως, οι γενετικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του. Μετά τη σύλληψή του, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε μυστική τοποθεσία.

    Η σύλληψη του Προβεντσάνο αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία της αστυνομίας τα τελευταία 13 χρόνια, ενώ ο Ιταλός Πρόεδρος, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, συνεχάρη τον υπουργό Εσωτερικών, Τζιουζέπε Πιζάνου, και τις Υπηρεσίες για την επιτυχία τους.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η χρονική στιγμή της σύλληψης αποτελεί έναν άσο στο μανίκι του Ρομάνο Πρόντι, που έχει δηλώσει αποφασισμένος να καταπολεμήσει τη Μαφία. Μάλιστα, υποψήφια για την προεδρία της Σικελίας με το κόμμα της κεντροαριστεράς, είναι η Ρίτα Μπορσελίνο, αδελφή του δολοφονηθέντος δικαστή.

    Η ίδια μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Pais, υποστήριξε ότι η Μαφία είναι ισχυρότερη από ποτέ, ενώ καταφέρθηκε εναντίον του νυν προέδρου της Σικελίας, Τοτό Κουφάρο, λέγοντας ότι "είναι ηθικά αφόρητο" να κυβερνά ένας άνθρωπος, που έχει παραπεμφθεί δύο φορές σε δίκη για εύνοια προς τη Μαφία. Επίσης, δε δίστασε να πει ότι ο Προβεντσάνο κατάφερνε να μη συλληφθεί χάρη στις διασυνδέσεις, που είχε στη Δικαιοσύνη και την αστυνομία.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: "Mafia boss Provenzano arrested after decades on run"

    Independent: "Italy's 'top Mafia boss' is arrested "

    Times: "Italy's most wanted mafia boss captured after 40 years"

    BBC: "Top Mafia boss caught in Italy"

    CNN: "Italy arrests Mafia supremo"

    [11] Κόσμος

    Βαριές κατηγορίες για 6

    Στο εδώλιο για την 11η Μαρτίου

    11/4/2006 2:35:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Κατηγορίες σε βάρος 29 ατόμων, για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη που είχαν ως αποτέλεσμα 191 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο απήγγειλε σήμερα ο δικαστής Χουάν ντελ Όλμο. Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κατηγορητήριο για πέντε Μαροκινούς οι οποίοι κατηγορούνται για 191 δολοφονίες και 1.755 απόπειρες δολοφονιών, ενώ 23 άτομα προσάγονται στη δίκη για συμμετοχή στο τρομοκρατικό χτύπημα. Για την δολοφονία 192 ατόμων προσάγεται και ένας Ισπανός ο Χοσέ Εμίλιο Σοάρες Τρασόρας, ο οποίος προμήθευσε με πλαστικά εκρηκτικά τους καμικάζι και σκότωσε ένα αστυνομικό, κατά τη διάρκεια επιδρομής της αστυνομίας για τη σύλληψη υπόπτων.

    Εμπνεύστηκε από την Αλ Κάϊντα

    Στην ίδια επίθεση είχαν σκοτωθεί και ο Μαροκινός Τζαμάλ Αχμιντάν με τον Τυνήσιο Σερχάν μπεν Αμπντελματζίντ που σύμφωνα με τον Ντελ Όλμο ήταν οι επικεφαλής του πυρήνα.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η επίθεση έγινε από ανεξάρτητο τοπικό ισλαμικό πυρήνα που εμπνεύστηκε αλλά δεν καθοδηγήθηκε από την Αλ Κάιντα.

    Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει το νωρίτερο στα τέλη του 2006 και μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Madrid bombing suspects charged

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έτοιμη η έκθεση για τα χτυπήματα στη Μαδρίτη

    [12] Μ. Ανατολή

    "Εχθρική τρομοκρατική οντότητα"

    "Πάγο" στην Παλαιστιανιακή Αρχή από το Ισραήλ

    11/4/2006 5:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η ισραηλινή Κυβέρνηση επικύρωσε σήμερα την απόφαση για διακοπή των επαφών με την Παλαιστινιακή Αρχή που έχει γίνει μία "εχθρική τρομοκρατική οντότητα" μετά τον σχηματισμό μίας παλαιστινιακής Κυβέρνησης από ριζοσπάστες ισλαμιστές της Χαμάς, τονίζεται σε κυβερνητική ανακοίνωση. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί στις 9 Απριλίου κατά την διάρκεια μίας διυπουργικής συνόδου υπό την προεδρία του ασκούντος καθήκοντα πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ και επικυρώθηκε επίσημα από την Κυβέρνηση. "Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι μία εχθρική τρομοκρατική οντότητα για το Ισραήλ. Το κράτος του Ισραήλ και τα μέλη της Κυβέρνησής του δεν θα έχουν καμία επαφή με την Παλαιστινιακή Αρχή και τους υπευθύνους της", αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση. Η ισραηλινή Κυβέρνηση επικύρωσε επίσης σήμερα την απόφαση για μποϊκοτάζ των ξένων (διπλωματών) οι οποίοι θα συναντηθούν με στελέχη της παλαιστινιακής Κυβέρνησης υπό την Χαμάς. Η απόφαση αυτή είχε επίσης ληφθεί κατά την διάρκεια της ίδιας διυπουργικής συνόδου στις 9 Απριλίου. "Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την διεθνή κοινότητα στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προοριζόμενης για τον παλαιστινιακό πληθυσμό", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [13] Οικονομία

    Την Παρασκευή η απόφαση από τη ΓΣΕΕ

    Σε 24ωρη απεργία οδεύουν ΔΕΚΟ-Τράπεζες

    11/4/2006 1:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2006 5:45:23 μμ)

    Με 24ωρη απεργία στις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες στις 4 Μαΐου συνεχίζουν τα συνδικάτα την αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική. Αυτό προέκυψε σήμερα κατά την κοινή σύσκεψη του προεδρείου της ΓΣΕΕ με τις Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ, σε μια κατάμεστη από συνδικαλιστές αίθουσα με θέμα τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η απεργία θα αποφασιστεί οριστικά από το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ που συγκαλείται την Παρασκευή, αν και ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος ουσιαστικά την εξήγγειλε από σήμερα, δεσμευόμενος ότι θα την προτείνει. Οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν την εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ που προβλέπει, μεταξύ άλλων, πλαφόν 3% στις αυξήσεις του 2006 στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ ενώ αγκάθι αποτελεί και η αλλαγή των κανονισμών προσωπικού. Στο μεταξύ αύριο υπογράφεται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων. Εξάλλου σε 24ωρη απεργία στις 11 Μαΐου προσανατολίζεται και η ΑΔΕΔΥ, με οικονομικά αιτήματα.

    Κρίσιμη σύσκεψη

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφέρθηκε στη σύμβαση που συμφωνήθηκε με τις εργοδοτικές οργανώσεις, κάνοντας λόγο για αποτέλεσμα με μεγάλη κοινωνική αποδοχή γιατί επιτεύχθηκε σε πολύ δύσκολες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες, διαμορφώνει μια θετική βάση εκκίνησης για τις κλαδικές συμβάσεις, ασκεί πίεση στην κυβέρνηση και στους τραπεζίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γενικής Σύμβασης και τελικά διαμορφώνει κλίμα κοινωνικής συνεννόησης, με ισχυρό το ρόλο των συνδικάτων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος απάντησε έντονα στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αλλά και στο ΚΚΕ, αναφερόμενος στη συνέντευξη της γ.γ. του κόμματος Αλέκας Παπαρήγα. "Κηρύσσουν ανένδοτο εναντίον μας, είπε, στοχοποιώντας με διάφορες ενέργειες και κατηγορίες τη ΓΣΕΕ, τα στελέχη της και πρωτίστως τον πρόεδρό της". "Οι συμπεριφορές αυτές δεν μας ξενίζουν, υπογράμμισε, και προπαντός δεν μπορούν να απαξιώσουν τη σοβαρή προσπάθεια που κάνουμε ως συνδικαλιστές, να εκφράζουμε και να υποστηρίζουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων, οι οποίοι με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο μας έχουν εκλέξει.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος συμπλήρωσε ότι το θέμα της έντονης αντιπαράθεσης με το ΠΑΜΕ θα τεθεί στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, το οποίο, σύμφωνα με το Καταστατικό, ενέχει θέσεις συνεδρίου και υπαινίχθηκε ότι εκεί μπορεί να παρθούν ακόμα και οργανωτικές αποφάσεις.

    Αναφερόμενος στα κρίσιμα ζητήματα των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, ο κ. Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ότι τα συνδικάτα δεν θα αποδεχθούν τετελεσμένα δια της επιβολής. Κάλεσε την Κυβέρνηση να αποδείξει ότι ο χαιρετισμός για τη συμφωνία εργοδοτών και ΓΣΕΕ δεν ήταν υποκριτικός, αφήνοντας να εξελιχθούν ελεύθερα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

    Απευθυνόμενος προς τους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ, ο κ. Πολυζωγόπουλος πρότεινε μια τακτική που θα χαρακτηρίζεται από τα εξής σημεία: Κανένας διαχωρισμός ανάμεσα σε παλαιούς και νέους εργαζόμενους, ίδιο μισθολόγιο για όλους ανάλογα με τη θέση και το έργο που εκτελούν, ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Σχετικά με τους κανονισμούς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι, αν υπάρξει ανάγκη αναθεωρήσεων, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από συλλογική σύμβαση και το περιεχόμενο των αλλαγών να αφορά το σύνολο των εργαζομένων.

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης με δήλωσή του προς τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, υπογράμμισε ότι η βελτίωση της βιωσιμότητας των ΔΕΚΟ δεν πρέπει για μία ακόμη φορά να γίνει σε βάρος των εργαζομένων, που καλούνται να αναλάβουν το σύνολο του κόστους των αλλαγών.

    Ο κ. Πουπάκης αναφέρθηκε στην ευθύνη των διοικήσεων και, αναφερόμενος ονομαστικά στον πρόεδρο του ΟΤΕ κ. Π.Βουρλούμη, έκανε λόγο για "παράγκες" που ανακαλύφθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια και διατηρούνται στη θέση τους. Καταφέρθηκε επίσης κατά του άρθρου 14 του νόμου για τις ΔΕΚΟ, υποστήριξε την ανάγκη για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει με προσοχή και με διάλογο σε όλα τα σχετικά ζητήματα.

    Προς απεργία οδεύει και η ΑΔΕΔΥ

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, που ξεκινάει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις αυξήσεις και τις μισθολογικές προσαρμογές για το 2007, θα εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο της Οργάνωσης που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή, την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στο Δημόσιο στις 11 Μαΐου. Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ είναι η διεκδίκηση νέου μισθολογίου με βασικό μισθό 1.200 ευρώ, η εισαγωγή των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων στο Δημόσιο, η καταβολή διορθωτικού ποσού για τις απώλειες του 2005 και του 2006. Επίσης διεκδικεί θεσμοθέτηση στο ωράριο στην κατεύθυνση του 35ωρου και υπογραμμίζει ότι δεν θα συμμετάσχει σε διάλογο για δυσμενείς τροποποιήσεις των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

    Η ΑΔΕΔΥ οργανώνει εξάλλου την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ που θα συγκληθεί στις 4 έως 7 Μαΐου στην Αθήνα, καθώς και στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 6 Μαΐου, μαζί με τα ευρωπαϊκά κοινωνικά κινήματα.

    Η ΑΔΕΔΥ επαναλαμβάνει επίσης την υποστήριξή της στους αγώνες των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ/ΟΤΑ), τα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), την εκπαίδευση (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, Ομοσπονδία ΑΕΙ,ΤΕΙ) και καταγγέλλει τις πρακτικές παρεμβάσεων και εκφοβισμού και ιδίως τις συλλήψεις εργαζομένων και την παρέμβαση των ΜΑΤ στις απεργιακές διαδικασίες. Εξάλλου για αύριο κήρυξε 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι στις δημόσιες υπηρεσίες στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ως συμπαράσταση στους απεργούς στην ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ταυτόχρονα η ΑΔΕΔΥ καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι μπροστά στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

    Στο ίδιο θέμα, την αλληλεγγύη του προς τον αγώνα της ΠΟΕ-ΟΤΑ εξέφρασε με δήλωσή του ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος που κάλεσε την Κυβέρνηση να ευαισθητοποιηθεί και να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της ικανοποιώντας τα δικαιολογημένα και ρεαλιστικά αιτήματα των εργαζόμενων στην καθαριότητα.

    [14] Οικονομία

    Για την αισχροκέρδεια

    Ευρεία σύσκεψη στην Υπερνομαρχία

    11/4/2006 5:50:00 μμ

    Ευρεία σύσκεψη στη Νομαρχία Αθηνών - Πειραιά με παράγοντες της αγοράς πραγματοποιήθηκε σήμερα ενόψει των εορτών του Πάσχα. Αμέσως μετά τη λήξη της σύσκεψης, η υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιά Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι από κοινού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι εκπρόσωποι της αγοράς δίνουν τη μεγάλη μάχη κατά της αισχροκέρδειας: "Είμαστε αποφασισμένοι όλοι μαζί, να προστατεύσουμε τον καταναλωτή αλλά και να προστατεύσουμε και τον έντιμο επιχειρηματία", είπε η κα Γεννηματά, τονίζοντας ακόμη ότι: "Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα, ότι τις ημέρες των γιορτών οι έλεγχοι θα γίνουν ακόμη πιο εντατικοί. Απευθυνόμαστε σε όσους σκοπεύουν να παρανομήσουν τις μέρες αυτές και τους λέμε ότι έρχονται γι αυτούς πολύ δύσκολες ώρες". Στην ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας ανάμεσα στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους επιχειρηματίες, στάθηκε ιδιαιτέρα ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός.

    "Η απομόνωση των ασυνείδητων, είτε επιχειρηματιών, είτε καταστηματαρχών, είναι ο πρώτος στόχος της Υπερνομαρχίας σε Αθήνα και Πειραιά, ώστε να μπορέσει να προστατευθεί και το καταναλωτικό κοινό από τη μία, αλλά και οι έντιμοι επιχειρηματίες από την άλλη. Οι έλεγχοι συνεχίζονται εντατικά και από εκεί και πέρα πλέον τα αποτελέσματα δημοσιεύονται με όνομα και διεύθυνση", τόνισε ο κ. Σγουρός.

    Από την πλευρά του, ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο της "ελληνοποίησης" εισαγόμενων αρνιών.

    "Όταν ένα προϊόν έρχεται από τη Βουλγαρία ή τα Σκόπια και πωλείται σε τιμή ελληνικού προϊόντος, τότε μιλάμε για αισχροκέρδεια. Το μήνυμα που βγαίνει από τη σημερινή συνάντηση είναι ότι διασφαλίζουμε την ποιότητα των κρεάτων, είτε εισαγόμενα, είτε ελληνικά. Όμως ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει την προέλευσή του, να επιλέγει και να πληρώνει στη σωστή τιμή. Ότι ελληνοποιείται, εφόσον φτάνει στα όρια της Υπερνομαρχίας, θα περνάει από αυστηρό έλεγχο και θα εντοπίζεται".

    Ο εκπρόσωπος της αγοράς του Ρέντη κ. Λ. Παντελίδης, διαβεβαίωσε το καταναλωτικό κοινό, ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλισθεί η καλή ποιότητα κρέατος, είτε ελληνικού, είτε εισαγόμενου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εμπόρων Κρέατος της Βαρβακείου Αγοράς κ. Κ. Τσιρώνης , αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία των εμπόρων με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. "Πιστεύουμε ότι αυτά που συζητηθήκαν σήμερα εδώ θα τηρηθούν από όλους, τόσο για τις τιμές όσο και για την ποιότητα του κρέατος", δήλωσε ο κ. Τσιρώνης.

    Τέλος ένας από τους εκπροσώπους των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ο κ. Γ. Βογιαντζάκης, σημείωσε ότι μέσα από τη συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, "σκοπό έχουμε την καλύτερη ποιοτική εξυπηρέτηση του καταναλωτή, στις σωστές τιμές".

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκπρόσωποι της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος Αθηνών, της Βαρβακείου Αγοράς, Ένωσης Κρέατος Πειραιά, της ΕΤΑΝΑΛ, της Ιχθυόσκαλας και των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

    [15] Οικονομία

    Οι εταιρίες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον

    Βραβεύτηκαν οι 20 καλύτεροι...

    11/4/2006 5:00:00 μμ

    Παρουσία των Υπουργών Ανάπτυξης και Απασχόλησης πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική τελετή η βράβευση των 20 εταιριών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, οι οποίες συμμετείχαν στο διαγωνισμό "Best Workplaces 2006", που διοργανώνεται στην Ελλάδα από το Great Place Τo Work Institute Hellas. Η αξιολόγηση των εταιριών έγινε σε συνεργασία με το τμήμα εφαρμοσμένης έρευνας του Alba. Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της καλύτερης δυνατής ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και, στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε επενδύσεις σε υποδομές φύλαξης και φροντίδας των ανήλικων τέκνων των εργαζομένων. "Προτιθέμεθα να συμβάλουμε στη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων υποδομών μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013", δήλωσε ο Υπουργός και παράλληλα επεσήμανε με έμφαση ότι η ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματικότητα, τονίζοντας ότι στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από ένα ευνοϊκό περιβάλλον δραστηριοποίησής τους.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης υπογράμμισε την παράμετρο της ύπαρξης δικαιοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον. Η κυβέρνηση, όπως είπε, αγωνίζεται προκειμένου οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ασφαλείς στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται.

    Οι 20 καλύτερες εταιρίες του φετινού διαγωνισμού είναι οι ακόλουθες: 1) Colgate Palmolive Hellas, 2) Piscine Ideals, 3) Genesis Pharma, 4) Wyeth Hellas, 5) Procter & Camble Hellas, 6) Chipita International, 7) Cadbury Hellas, 8) Αθηναϊκή Ζυθοποϊία, 9) International Life AEAZ, 10) Citibank Consumer Bank, 11) TNT Hellas, 12) UCB, 13) Δέλτα Συμμετοχών, 14) ΕΜΑ, 15) Diageo Hellas, 16) Johnson & Johnson Hellas, 17) Xerox Hellas, 18) Μελισσοκομική εταιρία Αττική Αλέξανδρος Πίττας, 19) Frieshland Food Hellas και 20) AIG Hellas.

    Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που διοργανώθηκε στην Ελλάδα ο διαγωνισμός "Best Workplaces", με τις συμμετοχές των εταιριών να φτάνουν τις 61, εκ των οποίων οι 27 ήταν πολυεθνικές και οι 34 ελληνικές εταιρίες. Η μεγαλύτερη εταιρία που συμμετείχε στο διαγωνισμό είχε πάνω από 10.000 εργαζομένους, ενώ η μικρότερη εταιρία 54. Συνολικά εστάλησαν στους εργαζόμενους 12.870 ερωτηματολόγια και επεστράφησαν συμπληρωμένα 8.010 ερωτηματολόγια, με ποσοστό συμμετοχής 63%.

    Από τις 20 εταιρίες που διακρίθηκαν στο φετινό διαγωνισμό, οι 13 είναι πολυεθνικές και οι επτά είναι ελληνικές. Αναλογικά, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να χαρακτηρισθούν ως εταιρίες με καλό εργασιακό περιβάλλον, αλλά είναι ιδιαίτερα θετικό ότι οι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις του διαγωνισμού είναι αμιγώς ελληνικές.

    [16] Οικονομία

    Τάχθηκε ο Υπουργός Οικονομίας

    Υπέρ του "Ιρλανδικού μοντέλου"

    11/4/2006 3:57:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Πιο κατάλληλο υπόδειγμα για την Ελλάδα χαρακτήρισε το "Ιρλανδικό μοντέλο", ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας, την Τρίτη, σε εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε η έκθεση του ΟΗΕ για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση και την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία εστιάζονται στη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, και από το 2007 για τα φυσικά πρόσωπα, όπως έγινε στην Ιρλανδία. Ο Υπουργός εξήγησε ότι το "ιρλανδικό μοντέλο" στηρίζεται στη χαμηλή φορολογία και τις χαμηλές δημόσιες δαπάνες, σε αντίθεση με το μοντέλο της Σκανδιναβίας, που προβλέπει αφενός υψηλές κοινωνικές δαπάνες και υψηλή φορολογία και αφετέρου ελεύθερες απολύσεις με ταυτόχρονη εγγύηση του εισοδήματος των απολυομένων. Επίσης, τόνισε ότι, στην Ιρλανδία, υπήρξε πολιτική συναίνεση για δραστικές μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα έναν εντυπωσιακό μετασχηματισμό της οικονομίας της.

    Στην Ελλάδα, το πρόβλημα της αγοράς εργασίας δεν είναι θέμα απολύσεων αλλά θέμα διαφορών μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και διευκρίνισε ότι το σύστημα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι ικανοποιητικό επισημαίνοντας την ανάγκη σύγκλισης στις αγορές εργασίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

    Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, ο Υπουργός Οικονομίας είπε ότι μια συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα μπορεί να χρησιμεύσει και ως πείραμα για τη διεύρυνση του διαλόγου γύρω και από άλλα θέματα, ενώ επανέλαβε ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει χωρίς οξύτητες και ότι δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα από την παρούσα κυβέρνηση.

    Για την παγκόσμια οικονομία, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι πολλά προβλήματά της θα μπορούσαν να επιλυθούν με καλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, ενώ δε συμμερίστηκε ορισμένα συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΗΕ για το ρυθμό ανάπτυξης και την απασχόληση, τα οποία χαρακτήρισε "σχετικά απαισιόδοξα".

    Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ για την Ελλάδα, προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3,1%, ο πληθωρισμός στο 3% και η ανεργία στο 10,9%.

    [17] Οικονομία

    Στα 69 δολάρια το βαρέλι

    "Καίει" το πετρέλαιο

    11/4/2006 12:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2006 2:05:47 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σε ύψη ρεκόρ έχει φτάσει η διεθνής τιμή του πετρελαίου, καθώς οι εστίες έντασης στα μέτωπα Ιράν και Νιγηρίας προκάλεσαν αβεβαιότητα και ανησυχία. Στις αγορές της Ασίας, το βαρέλι το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 69 δολάρια. Στο Λονδίνο το Μπρεντ έφρασε τα 68,93, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε τα 69 δολάρια το βαρέλι. Στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, την τελευταία εβδομάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 0,988 ευρώ το λίτρο, αυξημένη κατά 1,75%. Αυξημένη είναι και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,64% την τελευταία εβδομάδα, φτάνοντας στα 0,623 ευρώ το λίτρο. Στους ακριβότερους νομούς συμπεριλαμβάνονται αυτοί της Θεσπρωτίας, Ρεθύμνου, Ευρυτανίας, Κέρκυρας, Κεφαλλήνιας και Λέσβου ενώ στους φθηνότερους οι νομοί Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας, Αχαΐας και Θεσσαλονίκης.

    Μέτρα για απεξάρτση από το πετρέλαιο

    Από τον Ιανουάριο 2004 έως φέτος το Μάρτιο το πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 116% και η διεθνής τιμή της βενζίνης κατά 114%.

    Την ιδία περίοδο στην Ελλάδα η ανατίμηση στη βενζίνη όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ήταν 35%.

    Με στόχο την απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο ο κ. Σιούφας ανακοινώσε ότι από την 1ηΙανουαρίου του 2007, θα τεθούν σε ισχύ τα φορολογικά κίνητρα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Τα μέτρα που θα ενταχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, προβλέπουν έκπτωση δαπάνης έως 20% για την αγορά ηλιακών συλλεκτών και αντίστοιχο ποσοστό έκπτωσης για αποκεντρωμένα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Παράλληλα αυξάνεται το ποσό που εκπίπτει από την εφορία σε 700 από 500 ευρώ για την αλλαγή εγκατάστασης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο.

    Στόχος, όπως είπε ο κ. Σιούφας, είναι έως το 2010 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές να φτάσει στο 20 με 21% και έως το 2020 στο 29% του συνόλου της παραγωγής.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Κοντογιαννίδης στο Καυταντζόγλειο

    11/4/2006 3:45:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης του συνδέσμου Ξάνθης θα διευθύνει τον κυριακάτικο αγώνα της 28ης αγωνιστικής, ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Παναθηναϊκό. Την αναμέτρηση Λάρισας-Ολυμπιακού θα διευθύνει ο Ηλίας Μαζαράκος (Άρτας), ενώ αυτή ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΟΦΗ ο Δημήτρης Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης).

    ΠΑΟΚ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Δέτσης Δημήτριος ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Χριστόπουλος Κ. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Καραπαναγιώτης Γ. ΣΔΠ Αθηνών 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Ζωγράφος Χ. ΣΔΠ Αθηνών ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Συρμακέζης Α. ΣΔΠ Λάρισας ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Σίπκας Α. ΣΔΠ Φλώρινας

    ΛΑΡΙΣΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Μαζαράκος Ηλίας ΣΔΠ Αρτας ΒΟΗΘΟΣ Δάλλας Κ. ΣΔΠ Ηπείρου ΒΟΗΘΟΣ Γούκος Δ. ΣΔΠ Ηπείρου 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Μπριάκος Α. ΣΔΠ Ηπείρου ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Γιαννόπουλος Γ. ΣΔΠ Αθηνών ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Καλύβας Δ. ΣΔΠ Βοιωτίας

    ΑΕΚ-ΟΦΗ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Καλόπουλος Δημήτριος ΣΔΠ Θεσ/νίκης ΒΟΗΘΟΣ Παπαδόπουλος Δ. ΣΔΠ Θεσ/νίκης ΒΟΗΘΟΣ Σκαφίδας Γ. ΣΔΠ Θεσ/νίκης 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Φωτιάδης Θ. ΣΔΠ Θεσ/νίκης ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Μποροβήλος Γ. ΣΔΠ Αρκαδίας ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Καρδόνας Α. ΣΔΠ Κέρκυρας

    ΑΙΓΑΛΕΩ-ΙΩΝΙΚΟΣ (15.4.06) ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Γκαιτατζής Θεόδωρος ΣΔΠ Δράμας ΒΟΗΘΟΣ Θεοφανίδης Δ. ΣΔΠ Δράμας ΒΟΗΘΟΣ Ζαχαρόπουλος Ε. ΣΔΠ Δράμας 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Σέγγος Γ. ΣΔΠ Εύβοιας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Μεσσαλάς Β. ΣΔΠ Αχαΐας ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Μπρέντας Γ. ΣΔΠ Θεσ/νίκης

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Παμπορίδης Βασίλειος ΣΔΠ Κιλκίς ΒΟΗΘΟΣ Ιτσκος Δ. ΣΔΠ Σερρών ΒΟΗΘΟΣ Σκουλής Ε. ΣΔΠ Πέλλας 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Καρατζάς Χ. ΣΔΠ Εύβοιας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Κακλαμάνος Α. ΣΔΠ Αρκαδίας ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Νικάκης Β. ΣΔΠ Αιτ/νίας

    ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Κοντογιαννίδης Ρωμανός ΣΔΠ Ξάνθης ΒΟΗΘΟΣ Μπιτσίδης Δ. ΣΔΠ Θράκης ΒΟΗΘΟΣ Χατζηγεωργίου Ρ. ΣΔΠ Καβάλας 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τσαχειλίδης Ι. ΣΔΠ Πειραιά ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Μπίκας Γ. ΣΔΠ Χαλκιδικής ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Αθανασόπουλος Χ. ΣΔΠ Πιερίας

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΞΑΝΘΗ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Κάκος Αναστάσιος ΣΔΠ Κέρκυρας ΒΟΗΘΟΣ Φίτσας Η. ΣΔΠ Πρέβεζας ΒΟΗΘΟΣ Χυτήρης Χ. ΣΔΠ Κέρκυρας 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τεροβίτσας Β. ΣΔΠ Αιτ/νίας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Παπαδάκος Σ. ΣΔΠ Λακωνίας ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Καλαθενός Μ. ΣΔΠ Δωδ/νήσου

    ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΝΕΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τσίκινης Ηρακλής ΣΔΠ Μεσσηνίας ΒΟΗΘΟΣ Τομαράς Σ. ΣΔΠ Αιτ/νίας ΒΟΗΘΟΣ Τσούκας Γ. ΣΔΠ Αρκαδίας 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Βασάρας Κ. ΣΔΠ Θεσ/νίκης ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Αδαμόπουλος Κ. ΣΔΠ Αθηνών ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Τριανταφύλλου Ι. ΣΔΠ Δωδ/νήσου

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Λάρισα-Ολυμπιακός η αυλαία

    11/4/2006 3:38:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το βράδυ της Κυριακής, στις 21:15, θα ξεκινήσει το τελευταίο παιχνίδι της 28ης ημέρας του πρωταθλήματος της Α` Εθνικής κατηγορίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η ΕΠΑΕ. Ο αγώνας με τον οποίο θα πέσει η αυλαία θα είναι αυτός ανάμεσα στη Λάρισα και τον Ολυμπιακό, ενώ έξι ακόμη αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν την ίδια μέρα θα ξεκινήσουν στις 19:00. Η 28η ημέρα θα ξεκινήσει το Σάββατο με τον αγώνα Αιγάλεω-Ιωνικού (17:45).

    Αναλυτικά το πρόγραμμα

    Σάββατο 15 Απριλίου Σ. Μαυροθαλασσίτης 17:45 Αιγάλεω-Ιωνικός (Alpha)

    Κυριακή 16 Απριλίου Τούμπα 19:00 ΠΑΟΚ-Λεβαδειακός (Supersport) ΟΑΚΑ 19:00 ΑΕΚ-ΟΦΗ (Supersport) Άνω Λιοσίων 19:00 Ακράτητος-Καλαμαριά (Alpha) Καυτατζόγλειο 19:00 Ηρακλής-Παναθηναϊκός (Alpha) Γ. Λαμπράκης 19:00 Καλλιθέα-Ξάνθη (Supersport) Περιστερίου 19:00 Ατρόμητος-Πανιώνιος (Alpha) Αλκαζάρ 21:15 Λάρισα-Ολυμπιακός (Alpha)

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρόκριση και ξεκούραση

    11/4/2006 3:21:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σημαντικές απουσίες προέκυψαν στην ΑΕΚ, μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων στους τραυαμτίες, Μπρούνο Τσιρίλο και Τραϊανό Δέλλα. Ο Ιταλός κεντρικός αμυντικός της Ένωσης, θα χάσει σίγουρα και τον προσεχή εντός έδρας αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στον ΟΦΗ, και τον επαναληπτικό με τον Αγροτικό φυσικά, αφού έμεινε εκτός αποστολής, καθώς οι εξετάσεις που έκανε στο γόνατο έδειξαν ότι υπέστη ρήξη β΄ βαθμού στον έσω μηνίσκο και θ' ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή για δύο εβδομάδες. Ανάλογο είναι και το χρονικό διάστημα που θ` απουσιάσει από τις προπονήσεις και ο Τραϊανός Δέλλας, ο οποίος έχει ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου και β΄ βαθμού ρήξη μηνίσκου. Όσοι δεν θα ταξιδέψουν στην Θεσσαλονίκη θα προπονηθούν κανονικά αύριο το πρωί.

    Έτσι ο Σάντος δεν θα έχει στην διάθεσή του για τον αγώνα με τον Αγροτικό τους δύο κεντρικούς αμυντικούς, καθώς επίσης και τους Λυμπερόπουλο, Κατσουράνη, Τζιωρτζόπουλο και Χιώτη, οι οποίοι προτιμήθηκε να ξεκουραστούν για την δύσκολη συνέχεια. Οι 18 που επέλεξε ο Πορτογάλος για τον αγώνα με τον Αγροτικό Αστέρα είναι οι: Σορεντίνο, Αραμπατζής, Κόντης, Μόρας, Αλεξόπουλος, Μάλμπασα, Τσάνκο, Κυριακίδης, Λάκης, Σαπάνης, Σοάρες, Καπετάνος, Γεωργέας, Μπούρμπος, Έμερσον, Ίβιτς, Ζούλιο Σέζαρ και Κουτρουμάνος.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χωρίς οπαδούς ο Ολυμπιακός στη Λάρισα

    11/4/2006 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Εκεί που όλα έδειχναν, ότι ο επαναληπτικός ημιτελικός του Κυπέλλου Λάρισας-Ολυμπιακού θα διεξαχθεί κανονικά αύριο στις 19:00 με οπαδούς και των δύο ομάδων στις εξέδρες του "Αλκαζάρ", η ερυθρόλευκη ΠΑΕ, με σημερινή της ανακοίνωση, εξέφρασε την άρνησή της να πάρει τα εισιτήρια που δικαιούται για τον συγκεκριμένο αγώνα. Παράλληλα μεταξύ άλλων η πειραϊκή ΠΑΕ, κατέκρινε τους απαράδεκτους χειρισμούς της θεσσαλικής ΠΑΕ, την οποία κατηγόρησε, ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση εν όψει της αναμέτρησης του Κυπέλλου Ελλάδας.

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

    "Παρακολουθούμε εδώ και ένα μήνα, τις απαράδεκτες ενέργειες της Διοίκησης της ΠΑΕ Λάρισας να δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση εν όψει του επαναληπτικού αγώνα Κυπέλλου Ελλάδος.

    Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους φιλάθλους της Λάρισας, τους οποίους δεν εμποδίσαμε να παρακολουθήσουν και να υποστηρίξουν την ομάδα τους στους αγώνες Πρωταθλήματος και Κυπέλλου στο στάδιο Καραϊσκάκη, αλλά καταδικάζουμε τις ενέργειες της Διοίκησης που παραβιάζοντας τη νομιμότητα, τους παρασύρει με στόχο να δημιουργηθούν βίαια επεισόδια.

    Ταυτόχρονα, διαπιστώνουμε ότι οι υπεύθυνοι κρατικοί και ποδοσφαιρικοί φορείς, προεξαρχούσης της διοίκησης της Α.Ε.Λ. και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας αρνούνται, ή ακόμη χειρότερα αδυνατούν, να εφαρμόσουν τις νόμιμες διαδικασίες.

    Ο Ολυμπιακός αρνείται να συμμετέχει σε ένα ιδιότυπο παζάρι συμβιβασμών, εκδουλεύσεων και εξυπηρετήσεων εις βάρος του θεσμού του Κυπέλλου και εν τέλει των φιλάθλων που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

    Τα γεγονότα αυτά μας οδηγούν στην απόφαση εφ όσον δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, να μην παραλάβουμε ούτε ένα εισιτήριο και να δεχθούμε δήθεν «συμβιβαστικές» λύσεις.

    Η ΠΑΕ Ολυμπιακός καλεί όλους τους υπεύθυνους φορείς, είτε αυτοί είναι κυβερνητικοί, είτε ποδοσφαιρικοί, να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

    Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους αυτοί που δημιούργησαν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους όλη αυτή την ανωμαλία, που είναι ένα πλήγμα για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου και όχι μόνον".

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Άρχισαν οι προσαγωγές

    11/4/2006 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πράξη τα όσα δήλωσε στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου με αφορμή τον πρόσφατο προπηλακισμό της αποστολής της ΑΕΚ στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", από απογοητευμένους οπαδούς, έκανε ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαϊδης. Ένας από τους ανθρώπους που υπέδειξε στην Αστυνομία ο κ. Νικολαϊδης, ως υπαίτιους των επεισοδίων προσήχθη στη Δικαιοοσύνη, ωστόσο ο 41χρονος οπαδός ζήτησε και πήρε τριήμερι αναβολή μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, προκειμένου να ετοιμάσει την κατάθεσή του. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ, κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας και με την κίνησή του αυτή έδειξε πως είναι αποφασισμένος για όλα και δεν θα κάνει με τίποτα πίσω. "Και δύο χρόνια να πάρει αυτή η ιστορία δεν θα σταματήσω. Ένας από αυτούς που υπέδειξα βρίσκεται εδώ και δικάζεται τόσο γρήγορα. Δεν νομίζω πως θα επηρεαστεί ο κόσμος της ΑΕΚ. Πιστεύω πως η ενέργεια αυτή θα βρει ανταπόκριση, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ανθρώπους που κάνουν κακό στην ΑΕΚ", τόνισε ο πρόεδρος της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ. Παράλληλα τρεις ακόμη οπαδοί, κατηγορούμενοι για τα επεισόδια, οδηγήθηκαν και κρατούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Τμήμα Εκβιαστών της ΓΑΔΑ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νικολαϊδης: "Στημένα τα επεισόδια"

    Επίθεση οπαδών στο Ντέμη

    [23] Μπάσκετ

    Ραντεβού με το 4ο

    11/4/2006 2:54:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η μεγάλη ώρα έφτασε για τον Άρη του Αντρέα Ματσόν που το βράδυ αγωνίζεται στον τελικό του ULEB Cup απέναντι στην Ντιναμό Μόσχας και διεκδικεί τον τέταρτο ευρωπαϊκό του τίτλο, στον τέταρτο τελικό που συμμετέχει. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα αντιμετωπίσει στις 21.30 την ρωσική ομάδα στο Σαρλερουά, σε αγώνα που θα μεταδοθεί από την ΕΤ3 και έστω και αν σε ένα τελικό δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ, ο Ματσόν έχει φροντίσει να διώξει το άγχος από τους παίκτες του και ενδεχομένως να το έχει φορτώσει σε εκείνους του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

    Για τον Άρη ο τελικός αυτός είναι εξίσου σημαντικός με τους τρεις προηγούμενους και αυτό όχι μόνο επειδή διεκδικεί ένα ακόμη τρόπαιο στην Ευρώπη, αλλά γιατί μέσω αυτού θα εξασφαλίσει το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου, στόχος που είναι το ίδιο σπουδαίος με την καθεαυτή κατάκτηση του ULEB Cup. Αυτό εξάλλου παραδέχθηκε και ο προπονητής της ομάδας στις δηλώσεις του, τονίζοντας χαρακτηριστικά, "Αυτός ο τελικός είναι μεγάλη ευκαιρία για την ομάδα, τη διοίκηση και τον κόσμο. Ο Άρης αξίζει και πρέπει να βρεθεί στην Ευρωλίγκα μέσω του αυριανού τελικού". Ο Ματσόν επεσήμανε επίσης την βεβαιότητά του για την μαχητικότητα της ομάδας, ενώ στάθηκε στον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό των λαθών της ομάδας του, αφού θεωρεί πως αυτό είναι το σημαντικό στοιχείο για έναν τέτοιο τελικό.

    Η επιστολή Γκάλη

    Στο πλευρό της ομάδας και ο άνθρωπος που την έχει οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης και σε μερικές από τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της, ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος φρόντισε να κάνει πράξη την ηθική του συμπαράσταση και να στείλει ευχετήρια επιστολή στον προπονητή και τους παίκτες. Η επιστολή έχει ως εξής: "Αντρέα και αγαπητοί παίκτες του Άρη, Είναι τιμή για σας που είστε μέλη της ένδοξης ομάδα του Άρη, μίας ομάδας που έχει γράψει ιστορία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δείτε τον τελικό της Τρίτης σα μια ευκαιρία για να προσθέσετε τα ονόματά σας με χρυσά γράμματα στην 92χρονη ιστορία του Άρη μας. Πιστεύω, ότι μπορείτε να κερδίσετε το τρόπαιο και να το χαρίσετε στους φίλους του Άρη, όπου και αν αυτοί βρίσκονται. Το βράδυ της Τρίτης θα παίζετε με έναν παίκτη παραπάνω. Ο κόσμος του Άρη θα είναι δίπλα σας και με τον τρόπο που μόνο αυτός γνωρίζει, θα σας οδηγήσει στη νίκη. Παίξτε με ψυχή και το τρόπαιο θα έρθει στη Θεσσαλονίκη".

    Ποιο φαβορί;

    Από την άλλη πλευρά και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ακολουθεί ανάλογη τακτική σχετικά με το θέμα των πιθανοτήτων για την νίκη. Αποποιείται τον χαρακτηρισμό του φαβορί και προσπαθεί να διατηρήσει τους παίκτες του ήρεμους, ενώ φρόντισε να τονίσει και τον σεβασμό του για την ομάδα του Άρη, λέγοντας πως έχει ωραίες αναμνήσεις από την Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησε ουσιαστικά η προπονητική του καριέρα. Όσον αφορά τα υπόλοιπα είπε,"Είμαι πολύ χαρούμενος που η ομάδα μου είναι στον τελικό σε μια σπουδαία διοργάνωση. Είχαμε δύσκολο δρόμο μέχρι να έρθουμε εδώ. Στον τελικό παίζουν δυο μεγάλες ομάδες. Απο εσάς ακούω ότι είμαστε φαβορί. Δεν υπάρχουν φαβορί σε ένα τελικό. Ενας τελικός είναι ένας τελικός. Έχουμε καλή ομάδα και πιστεύουμε στον εαυτό μας. Θα παίξουν δύο μεγάλες ομάδες σε ένα μεγάλο τελικό. Εμείς έχουμε πλέον και τον Πόποβιτς και είμαστε πανέτοιμοι αφού και ο Τσιντάτζε που είναι ένα μικροπρόβλημα είναι πλέον καλά. Έχουμε φτάσει πλέον σε επίπεδο για τέτοια παιχνίδια".

    [24] Τεχνολογία

    Σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη

    11/4/2006 2:48:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Με επιτυχία στέφθηκε η αποστολή του ευρωπαϊκού διαστημικού σκάφους Venus Express, καθώς νωρίς την Τρίτη, τέθηκε σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη, μετά από ένα ταξίδι περίπου 5 μηνών! Με μεγάλο ενθουσιασμό, οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσαν ότι στις 11:08 (ώρα Ελλάδας), το Venus Express τέθηκε σε τροχιά, 400 χλμ. από την επιφάνεια του πλανήτη και σχεδόν 120 εκατ. χλμ. από τη Γη. Αποστολή του σκάφους είναι η παρατήρηση - επί 486 γήινες ημέρες της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης, που είναι ιδιαίτερα συμπαγής και θερμή, αποτελούμενη κατά 96% από διοξείδιο του άνθρακα.

    Τα μυστικά της ατμόσφαιράς της

    Ο πλανήτης Αφροδίτη, η οποία συχνά θεωρείται από τους αστρονόμους ως η δίδυμη αδελφή της Γης, καλύπτεται από πυκνό νεφώδες στρώμα, του οποίου τα μυστικά θα προσπαθήσει να ανακαλύψει το διαστημικό σκάφος, με επτά ειδικά όργανα, για να αντλήσει πληροφορίες για τη γεωλογία του πλανήτη και την ενδεχόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα

    Το Venus Express εκτοξεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου από έναν προωθητή Soyouz-Fregat από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν. Έως σήμερα, μόνο αμερικανικά και σοβιετικά διαστημικά σκάφη είχαν φθάσει στον πλανήτη.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Probe makes encounter with Venus

    Σχετικά Links:

    Venus Express - ESA

    [25] Παράξενα

    Αλτρουίστρια η Τσιτσιολίνα!

    11/4/2006 12:39:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    "Κάποιος πρέπει να σταματήσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για την αποστολή αυτή, είμαι εγώ". Αλήθεια, ποιος θα μπορούσε να αποδώσει τη φράση αυτή στην πιο διάσημη πορνοστάρ της Ιταλίας; Και, όμως, για μία ακόμη φορά, η Τσιτσιολίνα κάνει την... υπέρβαση και προσφέρει τον εαυτό της, ψυχή τε και σώματι, στον Μπιν Λάντεν, προκειμένου αυτός να "τερματίσει την τυραννία του", όπως δηλώνει η ίδια. Η 55χρονη Άννα Ιλόνα Στάλερ, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, σε συνέδριο με θέμα τον ερωτισμό στο Βουκουρέστι δήλωσε πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμφωνία με τον Νο1 καταζητούμενο των ΗΠΑ. Εξάλλου, τη δεκαετία του 90, είχε προσφέρει τον εαυτό της στον Σαντάμ Χουσεΐν. "Αν είχε δεχτεί την πρότασή μου, ποιος ξέρει πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα", δηλώνει σχετικά η Τσιτσιολίνα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 April 2006 - 16:56:52 UTC