Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη στην Πράσινη Γραμμή
  • [02] Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης
  • [03] "Προχωράμε με ορίζοντα τετραετίας"
  • [04] Στην Αθήνα ο Βαβύλης
  • [05] Μωρό προσβλήθηκε από ηπατίτιδα C
  • [06] "Παίζει" τον εισαγγελέα
  • [07] Κατασχέθηκαν 215 αμνοερίφια
  • [08] "Πορτοκαλί" Κυβέρνηση στην Ουκρανία
  • [09] Συνελήφθη συνεργάτης του Ζαρκάουι
  • [10] Στον Ολμέρτ η εντολή
  • [11] Πυρήνας δυναμικής ανάπτυξης
  • [12] "Προχωράμε με ορίζοντα τετραετίας"
  • [13] Μονιμοποιούνται 10.000 συμβασιούχοι
  • [14] Ολυμπιακός: Και τυπικά Νε
  • [15] Στην Ελλάδα το τρόπαιο του Μουντιάλ
  • [16] Αστέρας (Τρίπολης) για κορυφή
  • [17] Το ξανασκέφτηκε ο Σαββίδης
  • [18] Ακυρώθηκε ο Αλυφαντής
  • [19] Θέλει Τζέραρντ η "Γιούβε"
  • [20] "Ματς της χιλιετίας" στο Βουκουρέστι
  • [21] "Έφυγε" ο Στέφανος Στρατηγός
  • [22] "Μουσική κρουαζιέρα" με οπερέτα
  • [23] Το πιο γρήγορο ρομπότ του κόσμου
  • [24] Ο διαρρήκτης με τα… παϊδάκια
  • [25] Νέα, ελεύθερη και… αδύνατη

    [01] Πολιτική

    Πραγματοποίησε η Ντ. Μπακογιάννη

    Επίσκεψη στην Πράσινη Γραμμή

    6/4/2006 4:11:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Γεμάτο ήταν το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας της επίσημης επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, στην Κύπρο. Το πρωί της Πέμπτης, επισκέφθηκε το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκο Αναστασιάδη, πριν μεταβεί στην Πράσινη Γραμμή. Μετά τις συνομιλίες, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η ανάληψη του Υπ. Εξωτερικών από την κ. Μπακογιάννη "δημιουργεί νέα δεδομένα και ευκαιρίες" προσθέτοντας ότι και οι δύο συμφωνούν πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να ξαναρχίσουν σύντομα. Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για δύο αισιόδοξα μηνύματα, αναφερόμενη στη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Γ.Γ. του ΟΗΕ και στο ψήφισμα του ΕΛΚ με το οποίο υιοθετούνται οι ελληνοκυπριακές θέσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί κοινή προσπάθεια προκειμένου το όραμα "για μια ενωμένη, ανεξάρτητη, ευρωπαϊκή και ευημερούσα Κύπρο" να γίνει πραγματικότητα.

    Στη συνέχεια, συναντήθηκε με το δήμαρχο Λευκωσίας, Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ενώ στη σύντομη ομιλία της Δημοτικό Μέγαρο της πόλης εξέφρασε την ευχή να ενωθεί σύντομα η Λευκωσία, η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ζαμπέλας, υποδέχθηκε την κ. Μπακογιάννη λέγοντας: "Ο Ελληνισμός έχει μόνο να κερδίσει από τη νέα θέση ευθύνης, που αναλάβατε".

    Μετά τη συνάντηση, έκανε μια βόλτα στην πόλη και κατέληξε στο φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, απ όπου εκεί είδε τμήμα της ζώνης, που χωρίζει το ελεύθερο από το κατεχόμενο τμήμα της κυπριακής πρωτεύουσας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα δυναμική στο Κυπριακό

    "Κοινή γραμμή"

    Επί τάπητος το Κυπριακό

    Στην Κύπρο η Μπακογιάννη

    [02] Πολιτική

    Ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα

    Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης

    6/4/2006 4:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης ζήτησε σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΠΝΟ, σημειώνοντας ότι κατά τη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, για το θέμα αυτό, θα κριθεί η κυβέρνηση αλλά και το κάθε κόμμα. Η κ. Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε επίσης το ενδιαφέρον του κόμματός της "για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη δουλειά, στις ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, στους μισθούς, στις συντάξεις όλων των εργαζομένων στη ναυτιλία" και πρόσθεσε ότι "η πίεση πρέπει να αυξηθεί γιατί δεν μπορεί το 0,77 ευρώ να ισχύσει και στους ναυτεργάτες. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη του ΝΑΤ, που εμφανίζεται χρεοκοπημένο, χωρίς να ευθύνονται οι εργαζόμενοι. "Να το λύσουν λοιπόν μεταξύ τους", πρόσθεσε, "δηλαδή η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές, που είναι οι κοινωνικοί εταίροι". Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας στον χώρο της ναυτιλίας, τη στιγμή που, όπως είπε, η κερδοφορία των εφοπλιστών πηγαίνει πάρα πολύ ψηλά.

    [03] Πολιτική

    "Προχωράμε με ορίζοντα τετραετίας"

    6/4/2006 1:25:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, είχε, την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, προκειμένου να τον ενημερώσει για θέματα της οικονομικής πολιτικής και ειδικότερα για τα αποτελέσματα της χθεσινής Διυπουργικής για τις ΔΕΚΟ. Όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης σταθερή βούληση της Κυβέρνησης είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που όπως είπε, έχουν σχεδιαστεί και προχωρούν με ορίζοντα τετραετίας, και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ και οι εργαζόμενοι σε αυτές θα καταλήξουν σε συμφωνία, πριν το τέλος του μήνα, ώστε να μη χρειαστεί πολιτική παρέμβαση. "Ακολουθούμε μια πολιτική ανάταξης της Οικονομίας, αντιμετώπισης των προβλημάτων που κληρονομήσαμε", είπε ο κ. Αλογοσκούφης προσθέτοντας ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι μετά την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, να προχωρήσει στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης, για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Νωρίτερα, ο κ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, με τον οποίο συζήτησε τις δυνατότητες χορήγησης φορολογικών κινήτρων για την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    [04] Κοινωνία

    Με πτήση από την ιταλική πρωτεύουσα

    Στην Αθήνα ο Βαβύλης

    6/4/2006 2:53:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Λίγο μετά τις 14:00 της Πέμπτης, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" το αεροσκάφος της Ολυμπιακής, που μετέφερε τον Απόστολο Βαβύλη. Ο "άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα" συνοδευόταν από κλιμάκιο τριών Ελλήνων αξιωματικών, που βρέθηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα και στους οποίους ο κρατούμενος παραδόθηκε μέσα στα κρατητήρια του ιταλικού αεροδρομίου. Αμέσως, ο Βαβύλης παραλήφθηκε από αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ. και μετέβη με αστυνομική συνοδεία στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, όπου πέρασε από τις τυπικές διαδικασίες σήμανσης. Το απόγευμα, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών, για την υπόθεση των επτά ετών κάθειρξης, στα οποία έχει καταδικασθεί για ναρκωτικά από το δικαστήριο Βόλου, το 1997. Ο Βαβύλης θα διανυκτερεύσει στη ΓΑΔΑ, ενώ το πρωί θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Εφετών και το Αυτόφωρο για τα πλαστά έγγραφα, που χρησιμοποιούσε, και στη συνέχεια στον ανακριτή για τις κατηγορίες, που τον βαρύνουν, ενώ μετά θα οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Στις 14 Απριλίου θα διεξαχθεί η πρώτη δίκη στην οποία θα παραστεί, που είχε αναβληθεί, για πλαστογραφία ταυτότητας και ταξιδιωτικών εγγράφων.

    Φορώντας ράσα και σανδάλια και χωρίς χειροπέδες, ο Βαβύλης λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις και περιορίστηκε απλώς να πει: "Καλό Πάσχα" και ότι θα μιλήσει μόνο ενώπιον της Δικαιοσύνης.

    Στην Ελλάδα, ο Βαβύλης θα πρέπει να λογοδοτήσει για σειρά κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, που αφορούν τη δράση του σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισραήλ, καθώς διώκεται για:

    Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, που αφορά τη σχέση του με μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ Απάτη Πλαστογραφία μετά χρήσεως Άμεση συνέργια σε υπεξαίρεση, που αφορά τη σύσταση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείου Μάγκνα Γκρέτσια.

    Σημειώνεται ότι ο Βαβύλης φέρεται, σε συνεργασία με τον απόστρατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., Γιάννη Τριανταφυλλάκη, να έχουν εισπράξει σημαντικά χρηματικά ποσά από Έλληνες επιχειρηματίες εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι του Πατριαρχείου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εν πτήσει ο Βαβύλης

    [05] Κοινωνία

    Δεν μεταδόθηκε από μολυσμένο αίμα

    Μωρό προσβλήθηκε από ηπατίτιδα C

    6/4/2006 12:21:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Την περίπτωση ενός οκτάμηνου βρέφους που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με τον ιό της ηπατίτιδας C, ερευνούν οι υγειονομικές αρχές. Το αγοράκι που παρουσιάζει υδροκεφαλισμό (μια συγγενή ανωμαλία του νευρικού συστήματος), καθώς και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, υπεβλήθη σε ηλικία μόλις 40 ημερών σε επέμβαση στον εγκέφαλο, στο Νοσοκομείο Γεννηματά, ενώ μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί σε συνολικά 11 εγχειρίσεις και έχει μεταγγιστεί τέσσερις φορές.

    Το βρέφος, που κατάγεται από περιοχή της Θράκης, τόσο πριν την εγχείριση, όσο και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, δέχθηκε φιάλες αίματος, που προέρχονταν από τα νοσοκομεία Γεννηματά, Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στα οποία κατά καιρούς νοσηλεύτηκε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες άρχισαν αμέσως τη διερεύνηση του περιστατικού εξετάζοντας το ενδεχόμενο είτε της μετάγγισης μολυσμένου αίματος, είτε την πιθανότητα της ενδονοσοκομειακής λοίμωξης. Οι δότες αίματος μεταξύ αυτών και οι γονείς του - ελέγχθηκαν και βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό. Αυτό έκανε τις αρχές να αποκλείσουν το ενδεχόμενο του μολυσμένου αίματος.

    Το γεγονός επιβεβαίωσε το πρωί με δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ήταν ενήμερος για το θέμα από την πρώτη στιγμή και βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τους αρμοδίους, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις. Τελικά, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις η μόλυνση πρέπει να προήλθε είτε από κάθετη μετάδοση (δηλαδή από κληρονομικούς λόγους), είτε από παθολογικά αίτια, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να κόλλησε είτε από επαφή με αίμα του πατέρα ή κάποιου άλλου συγγενή.

    [06] Κοινωνία

    Κρατούμενος φυλακών και ζητάει χρήματα

    "Παίζει" τον εισαγγελέα

    6/4/2006 7:17:00 μμ

    Μια παράξενη υπόθεση, με πρωταγωνιστή τρόφιμο των φυλακών, έχει θορυβήσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Ο κρατούμενος, η ταυτότητα του οποίου είναι γνωστή, εμφανίζεται ως ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ζητάει τηλεφωνικά από ανώτατα τραπεζικά στελέχη, διευθυντές τηλεοπτικών επιχειρήσεων, διοικητές νοσοκομείων, μητροπολίτες και ηγουμένους να ενισχύσουν οικονομικώς αναξιοπαθούντα άτομα. Δίνει μάλιστα και λογαριασμό για να κατατεθούν χρήματα και αναφέρει αριθμό κινητού τηλεφώνου, που ανήκει δήθεν σε αυτόν, για περαιτέρω πληροφορίες.

    Επειδή το φαινόμενο αυτό έχει λάβει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Τα φαινόμενα αυτά έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, παρά τις αυστηρές συστάσεις που έχουν γίνει στο εν λόγω πρόσωπο και την επισήμανση ότι οι ενέργειες του συνιστούν αξιόποινη πράξη. Προς αποφυγή παραπλάνησης όσων δέχονται ανάλογα τηλεφωνήματα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ουδέποτε έχει ζητήσει, ούτε πρόκειται να ζητήσει, τη συνδρομή οποιουδήποτε υπέρ τρίτων προσώπων".

    [07] Κοινωνία

    Κατασχέθηκαν 215 αμνοερίφια

    6/4/2006 12:30:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Αμνοερίφια Ουγγαρίας, Ρουμανίας και ελληνικά κατασχέθηκαν το πρωί της Πέμπτης στην κρεαταγορά του Ρέντη από κτηνιάτρους της νομαρχίας Πειραιά, διότι δεν έφεραν την προβλεπόμενη τομή στο διάφραγμα για να ελεγχθεί το εσωτερικό τους. Όπως τόνισαν οι κτηνίατροι, το λάθος έγινε στον ελεγκτικό μηχανισμό των σφαγείων και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα κρέατα αυτά είναι ακατάλληλα. Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν 213 αμνοερίφια, συνολικού βάρους 2.190 κιλών. Σύμφωνα με την Νομαρχία Πειραιά, μόνο τον Μάρτιο κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από 15 τόνοι ακατάλληλων κρεάτων, αλιευμάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι έλεγχοι της Νομαρχίας Πειραιάς, ενόψει του Πάσχα, έχουν ενταθεί, σε καθημερινή βάση, δήλωσε ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας.

    [08] Κόσμος

    Συμφώνησαν οι πρώην σύμμαχοι

    "Πορτοκαλί" Κυβέρνηση στην Ουκρανία

    6/4/2006 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Συνασπισμός τριών κομμάτων θα κυβερνήσει την Ουκρανία, έπειτα από τη συμφωνία των πρώην συμμάχων της "Πορτοκαλί Επανάστασης". Το κόμμα του Oυκρανού προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο αποφάσισε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους πρώην συμμάχους του, δηλαδή το κόμμα "Η Ουκρανία μας" της Γιούλα Τιμόσενκο και τους Σοσιαλιστές. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, πρώτο ήρθε το φιλορωσικό "Κόμμα των Περιφερειών" του Βίκτορ Γιανούκοβιτς με 32% και ακολούθησαν "Η Ουκρανία μας" με 22,4% και το κόμμα του προέδρου Γιουστσένκο με 15%, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκαν οι Σοσιαλιστές με 8% και στην τελευταία το Κομουνιστικό Κόμμα με 3,3%.

    Μετά τη συμφωνία των τριών κομμάτων, το "Κόμμα των Περιφερειών" θα μείνει στην Αντιπολίτευση, ενώ οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων συνεχίζονται, με κύριο θέμα την κατανομή των χαρτοφυλακίων.

    Άγνωστο, πάντως, παραμένει ποιός θα αναλάβει την Πρωθυπουργία της χώρας. Η κ. Τιμόσενκο έχει εκφράσει την επιθυμία να είναι ξανά πρωθυπουργός, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά το κόμμα του Ουκρανού Προέδρου, καθώς, πριν από μερικούς μήνες, η ίδια είχε παραιτηθεί από το αξίωμα κατηγορούμενη για διαφθορά.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    RIA Novosti: Our Ukraine approves coalition talks with Tymoshenko, Socialists

    Reuters: Ukraine president opts for Orange coalition

    [09] Ιράκ

    Μαίνεται η βία στο Ιράκ

    Συνελήφθη συνεργάτης του Ζαρκάουι

    6/4/2006 4:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τη σύλληψη ενός στενού συνεργάτη του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, γνωστοποίησε ο αμερικανικός στρατός. Πρόκειται για τον Μοχάμεντ αλ Ουμπαΐντι, πρώην ανώτερο αξιωματούχο της υπηρεσίας πληροφοριών επί Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος πιστεύεται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ζαρκάουι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, ο αλ Ουμπαΐντι συνελήφθη από τις ιρακινές δυνάμεις στο νότιο τμήμα της Βαγδάτης στις 7 Μαρτίου και θεωρείται ως ο κύριος ύποπτος για την απαγωγή της 57χρονης Ιταλίδας δημοσιογράφου Τζουλιάνα Σγκρένα, το Φεβρουάριο του 2005. Η ομηρία της Σγκρένα είχε γίνει ευρέως γνωστή όταν κατά την απελευθέρωσή της, ένα μήνα αργότερα, Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου που την μετέφερε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Ιταλός πράκτορας Νικόλα Καλιπάρι.

    Στο μεταξύ, άλλη μία αιματηρή επίθεση συγκλόνισε σήμερα το Ιράκ. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 30 τραυματίσθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Νατζάφ, κοντά στο μαυσωλείο του ιμάμη Άλι.

    Επίσης, στο Κιρκούκ, ανακαλύφθηκαν οκτώ ομαδικοί τάφοι που περιέχουν τα λείψανα 1.000 ανθρώπων. Όπως πιστεύεται, πρόκειται για τα θύματα της αιματηρής καταστολής σιιτικής εξέγερσης στην περιοχή από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, το 1991.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Washington Post: US says Iraqi militant behind kidnapping caught

    [10] Μ. Ανατολή

    Διεργασίες για την νέα Κυβέρνηση του Ισραήλ

    Στον Ολμέρτ η εντολή

    6/4/2006 5:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης έλαβε και επίσημα σήμερα ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ισραήλ και νικητής των πρόσφατων εκλογών, Εχούντ Ολμέρτ, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Μοσέ Κατσάβ. Σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, ο επικεφαλής του Καντίμα έχει συνολικά στη διάθεσή του 28 ημέρες για να σχηματίσει την νέα ισραηλινή Κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να αποτελείται από συνασπισμό πέντε κομμάτων, ενώ μπορεί να ζητήσει παράταση 14 ημερών σε περίπτωση που οι διαβουλεύσεις αποτύχουν. Ο κ. Ολμέρτ, το κεντρώο κόμμα του οποίου κέρδισε 29 από τις 120 έδρες στη Κνεσέτ, εκτιμάται πως θα σχηματίσει Κυβέρνηση συνασπισμού με τους Εργατικούς του Αμίρ Περετζ (19 βουλευτές), το ΣΑΣ (12 βουλευτές), το Κόμμα των Συνταξιούχων (7 βουλευτές) και το Τοράχ (6 βουλευτές). Στην περίπτωση αυτή, θα έχει την πλειοψηφία με 73 έδρες στη Κνεσέτ. Ερωτηματικό, πάντως, αποτελεί η συμμετοχή στην Κυβέρνηση του υπερεθνικιστικού Γισραέλ Μπεϊτενού (11 βουλευτές) και του Μερέτζ (5 βουλευτές).

    Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

    Ο ηγέτης του Καντίμα έχει δηλώσει πως επιθυμεί να σχηματίσει Κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό. Ήδη, την Τετάρτη, αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου ότι είχε μυστικές διαβουλεύσεις με τον κ. Περέτζ, χαρακτηρίζοντας τους Εργατικούς "σημαντικό κυβερνητικό εταίρο".

    Όπως δήλωσε ο κ. Ολμέρτ, στόχος του είναι η δημιουργία ενός ισχυρού συνασπισμού, που θα υλοποιήσει το σχέδιό του για τον καθορισμό των συνόρων του Ισραήλ μέχρι το 2010.

    Οι επίσημες επαφές για το σχηματισμό Κυβέρνησης θα αρχίσουν την Κυριακή, ενώ το Καντίμα θα αναλάβει 10 χαρτοφυλάκια. Μεταξύ των στελεχών του κόμματος που ίδρυσε ο Αριέλ Σαρόν τα οποία αναμένεται να υπουργοποιηθούν είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Σιμόν Πέρες και η νυν υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι.

    Σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο, έξι Υπουργεία θα αναλάβουν οι Εργατικοί, τρία το ΣΑΣ και το Γισραέλ Μπεϊτενού, δύο οι Συνταξιούχοι και ένα το Τοράχ.

    Όπως γράφουν οι ισραηλινές εφημερίδες, ο κ. Περέτζ θα αναλάβει το Υπουργείο Άμυνας, ενώ το Υπουργείο Οικονομίας θα παραμείνει στα χέρια του Καντίμα. Επίσης, "μάχη" γίνεται για το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο οι Εργατικοί φαίνεται να επιθυμούν διακαώς και ο Αριέλ Σαρόν είχε υποσχεθεί σε στενό του συνεργάτη.

    Να σημειωθεί πως ο κ. Ολμέρτ ανέλαβε τα ηνία μετά το εγκεφαλικό που υπέστη ο Αριέλ Σαρόν, στις 4 Ιανουαρίου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Ha'aretz: Katsav invites Olmert to form next government

    Le Monde: Le president Katsav confie a Ehoud Olmert la charge de former un gouvernement

    USA Today: Olmert formally chosen Israeli prime minister

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καντίμα "καλεί" Εργατικούς

    [11] Οικονομία

    Η ελληνική οικονομία

    Πυρήνας δυναμικής ανάπτυξης

    6/4/2006 4:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η Κυβέρνηση δίνει έμφαση στο διάλογο για το ασφαλιστικό, καθώς θα πρέπει να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Ο διάλογος, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, θα είναι μακράς πνοής και θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι παράμετροι, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να προετοιμάσουμε τις συνθήκες, ώστε η κυβέρνηση της "επόμενης τετραετίας" να ξεκινήσει και να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα. "Το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με τη μέγιστη αξιοποίηση των ευκαιριών, ώστε να καταστεί η Ελλάδα "πυρήνας δυναμικής ανάπτυξης", είπε ο κ. Αλογοσκούφης. Παράλληλα, επεσήμανε ότι βασική προτεραιότητα της Kυβέρνησης παραμένει η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους και των δημοσίων ελλειμμάτων.

    "Πέτυχαν οι μεταρρυθμίσεις"

    Αναφερόμενος στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των Ελλήνων (ως ποσοστού του ΑΕΠ των "15" της ΕΕ), είπε ότι από 75,4% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, το 2005 έφθασε το 77,1% και το 2007 θα αυξηθεί στο 80%. Οπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, αύξηση σημείωσαν και το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων, τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών, οι εξαγωγές και ο τουρισμός. Ολες οι ανωτέρω θετικές εξελίξεις -είπε, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης κατά 1,3% και για πρώτη φορά τη μείωση της ανεργίας σε ποσοστό κάτω του 10%.

    Επίσης, ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας "έκλεισε" στο 3,7% το 2005, παρά τις μεγάλες αυξήσεις που σημειώθηκαν στις τιμές του πετρελαίου και την οικονομική στασιμότητα της Ευρωζώνης. "Οι μεταρρυθμίσεις πέτυχαν το στόχο τους και η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται. Τα αποτελέσματα αυτά δεν ήρθαν από μόνα τους", είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ήταν αποτέλεσμα του ριζικού ανασχηματισμού της οικονομίας. Αλλάζουμε, πρόσθεσε, ένα στρεβλό παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης, που στηριζόταν στην αύξηση των ελλειμμάτων και στην αύξηση του δημόσιου χρέους.

    Ακόμη, ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε ότι οι θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν μεταξύ του 1994 και του 2003 κατά 25%. Οπως είπε, οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν 476.000 το 1994 και το 2003 έφθασαν τους 597.000. Η κατάσταση αυτή, πρόσθεσε, δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Υπενθύμισε επίσης ότι το δημόσιο χρέος είχε φθάσει το 110% του ΑΕΠ και ότι για την εξυπηρέτησή του δαπανώνται 10 δισεκ. ευρώ ετησίως. Βασική μας προτεραιότητα, κατέληξε ο υπουργός, ήταν και παραμένει η διόρθωση της ανισορροπίας της οικονομίας και θα συνεχιστεί η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους και των δημοσίων ελλειμμάτων.

    [12] Οικονομία

    "Προχωράμε με ορίζοντα τετραετίας"

    6/4/2006 1:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2006 2:07:02 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, είχε, την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, προκειμένου να τον ενημερώσει για θέματα της οικονομικής πολιτικής και ειδικότερα για τα αποτελέσματα της χθεσινής Διυπουργικής για τις ΔΕΚΟ. Όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης σταθερή βούληση της Κυβέρνησης είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που όπως είπε, έχουν σχεδιαστεί και προχωρούν με ορίζοντα τετραετίας, και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ και οι εργαζόμενοι σε αυτές θα καταλήξουν σε συμφωνία, πριν το τέλος του μήνα, ώστε να μη χρειαστεί πολιτική παρέμβαση. "Ακολουθούμε μια πολιτική ανάταξης της Οικονομίας, αντιμετώπισης των προβλημάτων που κληρονομήσαμε", είπε ο κ. Αλογοσκούφης προσθέτοντας ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι μετά την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, να προχωρήσει στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης, για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Νωρίτερα, ο κ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, με τον οποίο συζήτησε τις δυνατότητες χορήγησης φορολογικών κινήτρων για την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    [13] Οικονομία

    Που εργάζονται στις προνοιακές υπηρεσίες των Δήμων

    Μονιμοποιούνται 10.000 συμβασιούχοι

    6/4/2006 5:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ευχάριστα νέα ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση, που είχε την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) καθώς έγινε γνωστό ότι θα μονιμοποιηθούν 10.000 συμβασιούχοι, που εργάζονται στις προνοιακές υπηρεσίες των Δήμων, ενώ εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση των προγραμμάτων "Βοήθεια στο σπίτι", Σχολικοί Τροχονόμοι και σχολικοί φύλακες, έως το Μάιο του 2007. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν, επίσης, οι τελικές διατάξεις του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ενώ μετά από το Πάσχα θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος με τον οποίο θα πάρουν πίσω οι Δήμοι τα χρήματα, που τους είχαν παρακρατηθεί από το 1997 έως το 2003.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολυμπιακός: Και τυπικά Νε

    6/4/2006 6:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την απόκτηση για δεύτερη φορά (η πρώτη ανακοίνωση της συμφωνίας μαζί του είχε γίνει στις 4 Ιανουαρίου και ήταν ο πρώτος παίκτης που είχε αποκτηθεί, καθώς ακολούθησαν οι Ζεβλάκοφ, Μπούτινα και Ντομί) του Μάρκο Νε ανακοίνωσε ο Ολυμπιακός. Ο Αφρικανός μέσος, που γεννήθηκε στις 17/7/1983βρέθηκε με τον αντιπρόεδρο της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ, Γιώργο Λούβαρη, ενώ μαζί τους ήταν και ο μάνατζερ του ποδοσφαιριστή, Ντιμίτρι Σέλουκ και υπέγραψε συμβόλαιο για τρία χρόνια. Αμέσως μετά εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: "Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ΣΦΠ ήρθε σε συμφωνία συνεργασίας, τριετούς διάρκειας, με τον ποδοσφαιριστή Μάρκο Νε, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ κ. Γιώργος Λούβαρης με τον ποδοσφαιριστή και με τον μάνατζέρ του Ντιμίτρι Σέλουκ, στα γραφεία της πλατείας Αλεξάνδρας. Ο Μάρκο Νε θα ενταχθεί στο δυναμικό της ομάδας από την 1η Ιουλίου 2006".

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στην Ελλάδα το τρόπαιο του Μουντιάλ

    6/4/2006 6:06:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ,ΝΕΤ

    Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ, παρουσιάστηκε το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου αυτό για το οποίο θα μονομαχήσουν οι 32 ομάδες στο Μουντιάλ που θα γίνει στα γήπεδα της Γερμανίας, που βρίσκεται από την Τετάρτη στην Ελλάδα και την Αθήνα, την 32η πόλη που το φιλοξενεί. Το τρόπαιο άρχισε το ταξίδι του στις 7 Ιανουαρίου από την Άκρα της Αύριο. Το κοινό θα μπορεί να το θαυμάσει από κοντά στο κλειστό προπονητήριο του μπάσκετ στο ΟΑΚΑ, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν μαζί του και να παρακολουθήσουν μια τρισδιάστατη ταινία με την ιστορία του θεσμού. Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για πρώτη φορά στην Ιστορία έκανε περιοδεία σε 29 χώρες και στις πέντε ηπείρους, προκειμένου να έρθει κοντά στον κόσμο που λατρεύει το άθλημα και την κορυφαία διοργάνωσή του. Επόμενος σταθμός της περιοδείας θα είναι η Ρώμη και στη συνέχεια θα κλείσει ο κύκλος στις πόλεις της Γερμανίας, οι οποίες θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 από 9 Ιουνίου έως 9 Ιουλίου. Την παρουσίαση του τροπαίου έκανε ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ελλάδας Ότο Ρεχάγκελ, ο ο οποίος τόνισε ότι δεν θέλει να μιλάει για τον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδας από το εφετινό Μουντιάλ, γιατί ματώνει η καρδιά του, ενώ ο πρόεδρος της ΕΠΟ, κ. Βασίλης Γκαγκάτσης έδωσε μία ευχή: "Την επόμενη φορά που θα έρθει το τρόπαιο στην Αθήνα, να είναι γιατί θα το έχουμε κατακτήσει". Από τη δική του μεριά, ο εκπρόσωπος της FIFA, Εμανουέλ Μαράντας, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της περιοδείας, τον κοινωνικό ρόλο του ποδοσφαίρου και τα χαρακτηριστικά του τροπαίου.

    Η ιστορία του τροπαίου

    Πέραν του Ότο Ρεχάγκελ, επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, που πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας, ο Γιάτσεκ Γκμοχ, που ήταν βοηθός προπονητή και προπονητής της Εθνικής Πολωνίας στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1974 και του 1978, ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου ως βασικός στέλεχος της Εθνικής Ρουμανίας το 1994, ο Στράτος Αποστολάκης ως μέλος της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, ο Ματέϊ Μουράφσκι του Απόλλωνα Καλαμαριάς, που αγωνίστηκε το 2002 με την Εθνική Πολωνίας, και ο διεθνής αμυντικός Γιάννης Γκούμας, ως εκπρόσωπος της Εθνικής ομάδας η οποία κατέκτησε το τρόπαιο στο EURO 2004. Άπαντες μίλησαν για την εμπειρία τους.

    Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει ύψος 36 εκατοστά, βάρος 4,970 κιλά και είναι φτιαγμένο από χρυσό 18 καρατίων. Το φιλοτέχνησε ο Ιταλός Σίλβιο Γκατσανίγκα, απεικονίζει δύο φιγούρες αθλητών τη στιγμή της νίκης και επιλέχθηκε από 53 άλλα σχέδια, που είχαν προταθεί. Εκανε την πρώτη εμφάνισή του στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974, η οποία διεξήχθη στη Δυτική Γερμανία, κι αυτό γιατί το 1970 η Βραζιλία κατέκτησε για τρίτη φορά το τρόπαιο, που τότε ήταν το περιφημο «Ζιλ Ριμέ» και το κράτησε για πάντα. Από τότε και μέχρι σήμερα, το σήκωσαν ως αρχηγοί των Εθνικών τους ομάδων οι Φραντς Μπεκενμπάουερ (Δ. Γερμανία), Ντανιέλ Πασαρέλα (Αργεντινή), Ντίνο Τζόφ (Ιταλία), Ντιέγκο Μαραντόνα (Αργεντινή), Λόταρ Ματέους (Γερμανία), Κάρλος Ντούνγκα (Βραζιλία), Ντιντιέ Ντεσάμπ (Γαλλία) και Καφού (Βραζιλία). Πέρυσι έκανε και ένα... λίφτινγκ στο Μιλάνο.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αστέρας (Τρίπολης) για κορυφή

    6/4/2006 7:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τη μοναξιά της κορυφής του 1ου ομίλου στη Γ Εθνική απολαμβάνει ο Αστέρας Τρίπολης. Η ομάδα της Αρκαδίας πέτυχε εύκολη και σημαντική νίκη με 6-2 επί του Απόλλωνα Αθηνών εντός έδρας και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον την ήττα του Μεσσηνιακού με 2-0 από τον Αιολικό στη Μυτιλήνη. Το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ του Μεσσηνιακού και του Αστέρα Τρίπολης γίνεται στις 16 Απριλίου και αναμένεται να κρίνει πολλά για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα στον 1ο όμιλο.

    Τα αποτελέσματα

    Κερατσίνι-Αχαϊκή 0-1

    Παναιτωλικός-Χαλκίδα/Λήλας 0-0

    Αγιος Δημήτριος-Εθνικός 0-1

    Βύζας Μεγάρων-Ατσαλένιος 2-2

    Ιωνία Χανίων-Αχαρναϊκός 2-2

    Αιολικός-Μεσσηνιακός 2-0

    Διαγόρας Ρόδου-Ρόδος 2-1

    Αστέρας Τρίπολης-Απόλλων 6-2

    Ρεπό: Θύελλα Πατρών

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓ. Β.

    Αστέρας Τρίπολης 26 55

    Μεσσηνιακός 26 52

    Εθνικός 25 47

    Ατσαλένιος 26 42

    Χαλκίδα/Λήλας 25 40

    Θύελλα Πατρών 25 37

    Παναιτωλικός 25 36

    Διαγόρας 25 38

    Αχαρναϊκός 25 34

    Αγιος Δημήτριος 26 33

    Αιολικός 26 33

    Ρόδος 25 29

    Απόλλων Αθ. 26 28

    Βύζας 26 28

    Αχαϊκή 25 17

    Ιωνία Χανίων 25 17

    Κερατσίνι 25 15

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Το ξανασκέφτηκε ο Σαββίδης

    6/4/2006 1:58:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στασιμότητα επικρατεί στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΠΑΟΚ, καθώς ο ομογενής εκ Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης, που φέρεται να έχει δείξει ενδιαφέρον να αναλάβει τις τύχες της ομάδας, απέσυρε προσωρινά το ενδιαφέρον του. Σύμφωνα με το νομικό εκπρόσωπο του κ. Σαββίδη, Γιάννη Καχριμάνη, ο υποψήφιος αγοραστής των "ασπρόμαυρων" μετοχών, εκτίμησε πως επί της παρούσης οι συνθήκες μεταβίβασης δεν είναι ώριμες. Εν τούτοις, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο γνωστός επιχειρηματίας στην ελληνορωσική κοινότητα να εκδηλώσει στο μέλλον ξανά ενδαιφέρον, καθώς όπως τόνισε ο κ. Καχριμάνης, ο κ. Σαββίδης παρακολουθεί λεπτομερώς τις εξελίξεις που αφορούν την ομάδας της Θεσσαλονίκης.

    [18] Ακυρώθηκε ο Αλυφαντής

    6/4/2006 3:28:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Εκτός βάθρου του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 25άρας πισίνας έμεινε σήμερα στη Σαγκάη ο Έλληνας πρωταθλητής Ρωμανός Αλυφαντής. Ο ασημένιος πρωταθλητής Ευρώπης, μετά από εξαιρετική προσπάθεια στον τελικό 100μ. πρόσθιου, τερμάτισε δεύτερος με επίδοση 58.49, πίσω από τον Ρώσο πρωταθλητή Όλεγκ Λίσογκορ, που διήνυσε την απόσταση σε 58.14, αλλά οι κριτές στέρησαν από τον πρωταθλητή μας τη χαρά του μεταλλίου. Με ανακοίνωσή τους ακύρωσαν την κούρσα του κολυμβητή της Μεταμόρφωσης, για την αντικανονική χρήση των ποδιών του. Έτσι μετά την απόφαση αυτή τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Αυστραλός, Ρίτσαρντ Μπρέντον με 58.70" και στην τρίτη ο Νορβηγός, Αλεξάντερ Ντέιλ Οεν με 59.16". Χθες εξάλλου η Ζωή Δημοσχάκη δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά των 100 μέτρων ελεύθερο, καθώς κατετάγη στην 8η θέση με επίδοση 56.46.

    Οι σημαντικότερες παρουσίες στα προηγούμενα Παγκόσμια πρωταθλήματα

    1995 Ρίο ντε Τζανέϊρο 10η Μαχαίρα (200μ ελεύθερο) 14η Σούλτη (800μ ελεύθερο) 1997 Γκέτεμποργκ 6ος Μαγγανάς (400μ ελεύθερο) 16ος Μαγγανάς (200μ ελεύθερο) 2000 Αθήνα 6η Δάφνη (400μ Μ.Ατομική) 7η Δάφνη (400μ ελεύθερο) 7η Εθνική γυναικών (Μάρκου, Μαχαίρα, Μελαχροινού, Κώστα) 4χ100μ ελεύθερο

    [19] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Θέλει Τζέραρντ η "Γιούβε"

    6/4/2006 1:12:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Να αφήσει ακέφαλη τη Λίβερπουλ ετοιμάζεται η Γιουβέντους, που θέλει να φέρει στο Τορίνο τον αρχηγό των "ρεντς", Στίβεν Τζέραρντ. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας Sun η "Μεγάλη Κυρία" του καμπιονάτο προτίθεται να δαπανήσει περίπου 42 εκατομμύρια ευρώ, για τον 25χρονο ηγέτη της πρωταθλήτριας Ευρώπης, ή να τον ανταλλάξει με τον Γάλλο άσο, Πατρίκ Βιεϊρά, ο οποίος δύσκολα θα παραμείνει στο "Ντελε Άλπι" και την επόμενη περίοδο. Το έργο πάντως των μπιανκονέρι προβλέπεται αρκετά δύσκολο, καθώς οΤζέραρντ αποτελεί και "στόχο" της αγγλικής Τσέλσι.

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Ματς της χιλιετίας" στο Βουκουρέστι

    6/4/2006 12:19:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA "σφραγίζουν" απόψε στην Αγία Πετρούπολη η ισπανική Σεβίλη και στην "Αούφ Αρίνα", η γερμανική Σάλκε. Στους επαναληπτικούς των "8" το 4-1 της ομάδας της Ανδαλουσίας επί της Ζενίτ και το 3-1 των Γερμανών επί της Λέφσκι Σόφιας αντίστοιχα, δίνουν, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, στις δύο ομάδες ένα σαφές προβάδισμα για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Αντίθετα δύσκολο έργο αναμένεται να έχει στο "Ρίβερσαϊντ" η αγγλική Μίντλεσμπρο, που καλείται να ανατρέψει κόντρα στην ελβετική Βασιλεία το εις βάρος της 2-0 και να κάνει το επόμενο βήμα για τα ημιτελικά. Ξεχωριστό ενδιαφέρον όμως κρύβει για Ραπίντ Βουκουρεστίου και Στεάουα ο ρουμανικός "εμφύλιος" της 8άδας, μετά το 1-1 της πρώτης αναμέτρησης. Μάλιστα για τους Ρουμάνους, η αποψινή ρεβάνς χαρακτηρίζεται ως το "ματς της χιλιετίας"

    Συνοπτικά οι αγώνες ρεβάνς των "8"

    Μίντλεσμπρο-Βασιλεία (0-2) Ζενίτ-Σεβίλλη (1-4) Σάλκε-Λέφσκι (3-1) Στεάουα-Ραπίντ (1-1)

    [21] Πολιτισμός

    Το Σάββατο το πρωί η κηδεία του

    "Έφυγε" ο Στέφανος Στρατηγός

    6/4/2006 5:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2006 6:54:23 μμ)

    Έφυγε από την ζωή σήμερα το πρωί, σε ηλικία 83 ετών, ο ηθοποιός Στέφανος Στρατηγός στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός" από λοίμωξη του αναπνευστικού, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν. Ο Στέφανος Στρατηγός που γεννήθηκε στη Αθήνα και σπούδασε στη δραματική σχολή του Βασιλικού Θεάτρου διακρίθηκε σε ρόλους δυναμικών ηρώων του κινηματογράφου και του θεάτρου. Η πρώτη παράσταση που εμφανίστηκε ήταν με τον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη, συνεργάστηκε με πολλούς και αξιόλογους θιάσους στη συνέχεια, ενώ το 1963 δημιουργώντας τον δικό του θίασο καταπιάνεται και με την σκηνοθεσία. Η κηδεία του θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στις 11 το πρωί, ενώ η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στον Ναό της Ευαγγελιστρίας στο Περιστέρι.

    [22] Πολιτισμός

    "Μουσική κρουαζιέρα" με οπερέτα

    6/4/2006 5:00:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο πλαίσιο μιας πρωτότυπης "μουσικής κρουαζιέρας" τους στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, ο θίασος της επονομαζόμενης "Μέκκας της οπερέτας", του "Φεστιβάλ Μέρμπις" της Αυστρίας - του μεγαλύτερου φεστιβάλ οπερέτας στον κόσμο - με επικεφαλής τον διάσημο διευθυντή του Χάραλντ Σεραφίν μαζί με εκατοντάδες λάτρεις του μουσικού αυτού θεάτρου, θα βρεθούν την Πέμπτη στον Πειραιά και την Αθήνα και την Παρασκευή στα νησιά του Αιγαίου. Η "μουσική κρουαζιέρα" ξεκίνησε τη Δευτέρα από τη Γένοβα της Ιταλίας με πρώτο σταθμό τη Νάπολι και επόμενο το λιμάνι του Πειραιά, με ολοήμερη παραμονή και ξενάγηση στα αξιοθέατα της ελληνικής πρωτεύουσας. Επόμενοι σταθμοί της κρουαζιέρας που διαρκεί μέχρι τις 14 Απριλίου, θα είναι η Γιάλτα, η Οδησσός, η Κωνσταντινούπολη, η Κατανία, το Κάπρι, με τερματισμό στη Γένοβα τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

    Η ψυχή της οπερέτας

    Στη διάρκεια της "μουσικής κρουαζιέρας" οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πάνω στο κρουαζιερόπλοιο "Σινφονία" μια ανθολόγηση παραστάσεων με τις ωραιότερες μελωδίες από οπερέτες των μεγάλων του είδους, Στράους, Κάλμαν, Λέχαρ μέχρι Στολτς, από το θίασο των ξακουστών Φεστιβάλ Μέρμπις.

    Το Μέρμπις είναι μία γραφική αυστριακή κωμόπολη στις όχθες της Νόιζιντλερζε - της μεγαλύτερης στεπώδους λίμνης της Ευρώπης στην επαρχία Μπούργκενλαντ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά της Βιένης δίπλα στα σύνορα με την Ουγγαρία - όπου διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι, από το 1953 και μετά, το πλέον φημισμένο φεστιβάλ οπερέτας στον κόσμο. Το πρωτότυπο υπαίθριο Φεστιβάλ του Μέρμπις, "το φεστιβάλ της λίμνης", συγκεντρώνει, με μια παραγωγή οπερέτας από τα έργα των γνωστότερων μουσουργών, στις έξι εβδομάδες διάρκειάς του, πάνω από 200 χιλιάδες επισκέπτες. Για τις φετινές παραστάσεις με το κλασικό έργο του Φραντς Λέχαρ "Ο κόμης του Λουξεμβούργου", που διαρκούν μέχρι τις 27 Αυγούστου, έχουν προπωληθεί και τα 220.000 εισιτήρια.

    Δεν είναι καθόλου υπερβολή, που το Μέρμπις θεωρείται εδώ και αρκετά χρόνια η "Μέκκα της οπερέτας", αφού εκεί αυτό το ελαφρύ λυρικό θέατρο με τις βιενέζικες ρίζες, γνωρίζει μια πραγματική αναγέννηση και τις μεγαλύτερες ανά τον κόσμο δόξες του.

    Ψυχή και κινητήρια δύναμη του "Φεστιβάλ του Μέρμπις" είναι ο για πολλά χρόνια πρωταγωνιστής της φημισμένης "Λαϊκής Όπερας Βιέννης", Χάραλντ Σεραφίν, ο οποίος παραλαμβάνοντας το Φεστιβάλ πριν δεκατέσσερα χρόνια στα πρόθυρα του κλεισίματός του, το έφθασε σήμερα να είναι ίσως το πλέον επιτυχημένο θερινό θέατρο στην Ευρώπη.

    [23] Τεχνολογία

    Το πιο γρήγορο ρομπότ του κόσμου

    6/4/2006 4:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: New Scientist

    Μπορεί στο μάτι να είναι μικρό, αλλά οι δυνατότητές του είναι πολύ μεγάλες. Ο λόγος για το RunBot, ένα δίποδο ρομπότ, δημιούργημα Γερμανών και Σκοτσέζων επιστημόνων, που έχει τη δυνατότητα να τρέχει πιο γρήγορα από κάθε άλλο ρομπότ. Το RunBot μπορεί να τρέχει με ταχύτητα που φτάνει τους 3,5 δρασκελισμούς το δευτερόλεπτο, αφήνοντας δεύτερο το Spring Flamingo του MIT, που είναι τέσσερις φορές πιο ψηλό αλλά τρέχει με 1,4 δρασκελισμούς το δευτερόλεπτο. Το ρομπότ λειτουργεί με ένα απλό πρόγραμμα, που μιμείται τους νευρώνες και τα αντανακλαστικά των ανθρώπων αλλά και των ζώων. "Θέλαμε να δείξουμε πως βασισμένο σε ένα απλό σύστημα το ρομπότ μπορεί να περπατήσει γρήγορα με φυσικό τρόπο", είπε ο Florentin W&#246;rg&#246;tter, από το πανεπιστήμιο G&#246;ttingen της Γερμανίας, που μαζί με τους ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Γλασκόβης και του Στέρλινγκ και τα δύο στη Σκοτία, δημιούργησαν το RunBot.

    Βασισμένο στα αντανακλαστικά

    Η λειτουργία του RunBot είναι σχετικά απλή. Όταν το ένα πόδι του ρομπότ αγγίζει το έδαφος το άλλο πόδι ταλαντεύεται μπροστά, με αποτέλεσμα το ρομπότ να χάνει την ισορροπία του. Αυτόματα το γόνατο του ταλαντευόμενου ποδιού, λυγίζει αυτόματα μέχρι που ένας αισθητήρας στο γοφό το αναγκάζει να τεντωθεί και να πατήσει το έδαφος. Μόλις το πόδι πατήσει το έδαφος η διαδικασία αρχίζει ξανά με το άλλο πόδι.

    Όπως τονίζει ο δρ. W&#246;rg&#246;tter, τα περισσότερα ρομπότ που περπατάνε δε λειτουργούν έτσι, αλλά με πιο περίπλοκους τρόπους.

    Προκειμένου να δώσουν φυσική κίνηση στο RunBot, η ομάδα του δρ. W&#246;rg&#246;tter βασίστηκε στη βιολογία, στα νευρικά συστήματα και στα αντανακλαστικά. Το RunBot λειτουργεί αντανακλαστικά όταν το ένα πόδι του πατήσει στο έδαφος.

    Για την ώρα το ρομπότ έχει τη δυνατότητα να κινείται κυκλικά γύρω από ένα δωμάτιο, καθώς το στηρίζει ένας βραχίονας που ξεκινά από το κέντρο του δωματίου, αλλά ο δρ. W&#246;rg&#246;tter και η ομάδα του σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα RunBot που να στέκεται μόνο του.

    Μιλώντας στο New Scientist o Russ Tedrake, από το Robot Locomotion Group του πανεπιστημίου MIT, λέει ότι το RunBot δείχνει τη δύναμη της ρομποτικής βασισμένη σε βιολογικά συστήματα. Μάλιστα, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα εντυπωσιακό.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Speedy robot legs it to break record

    [24] Παράξενα

    Ο διαρρήκτης με τα παϊδάκια

    6/4/2006 2:01:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Αντιμέτωπος με ένα περίεργο εισβολέα βρέθηκε ο ένοικος ενός διαμερίσματος στο Γλεν Φολς της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ. Ο ένοικος του διαμερίσματος είχε βγει το βράδυ και γύρισε σπίτι του το πρωί για ανακαλύψει ότι δεν ήταν μόνος του στο διαμέρισμα. Κάποιος είχε μπει, είχε περάσει από την κουζίνα, είχε βγάλει παϊδάκια από το ψυγείο, τα είχε ψήσει, είχε ξεκολλήσει τον ανιχνευτή καπνού από το ταβάνι της κουζίνας και είχε πάει στο μπάνιο. Δεν ήταν δύσκολο να καταλάβει ότι ο διαρρήκτης ήταν τύφλα στο μεθύσι. Ο ένοικος κάλεσε την αστυνομία η οποία συνέλαβε τον μεθυσμένο και πεινασμένο, αφού δεν είχε προλάβει να φάει τα παϊδάκια, 37χρονο εισβολέα. Όπως αποδείχτηκε ήταν ο προηγούμενος ένοικος του διαμερίσματος και μέσα στη ζάλη του ποτού μπερδεύτηκε λιγάκι. Μάλιστα ο τωρινός ιδιοκτήτης είπε πως είχε γνωρίσει στο παρελθόν τον εισβολέα, αλλά δεν ήξερε τίποτα παραπάνω από το μικρό του όνομα. Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα Post Star, η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν έδωσε το ελαφρυντικό της μέθης στο διαρρήκτη και τον συνέλαβε για ληστεία και εγκληματική πράξη. Όσο για τον τωρινό ιδιοκτήτη, ναι μεν έχει να επιδιορθώσει τον ανιχνευτή καπνού, αλλά τουλάχιστον του έμειναν τα παϊδάκια

    [25] Ζωής ...σΤάσεις

    Νέα, ελεύθερη και αδύνατη

    6/4/2006 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΒΒC

    Θέλετε να μείνετε αδύνατη για πάντα, αλλά θέλετε παράλληλα να συγκατοικήσετε με τον φίλο σας; Δυστυχώς σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες δεν μπορείτε να τα έχετε όλα και θα πρέπει να επιλέξετε: συμβίωση ή ένα λεπτό κορμί; Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Newcastle, συγκέντρωσαν τα ευρήματα επτά ερευνών, που διεξήχθησαν στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο γάμος και η συμβίωση δρουν καταστροφικά στη σιλουέτα των γυναικών, ενώ αντίθετα, οι άνδρες τείνουν να υιοθετούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

    Μετά το γάμο... η ζάχαρη!

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετά τη συμβίωση ή το γάμο, οι γυναίκες αυξάνουν την κατανάλωση ζάχαρης και λιπαρών, τροφές που αρέσουν ιδιαίτερα στους άντρες, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα να παίρνουν βάρος. Αντίθετα, οι σύντροφοί τους αυξάνουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

    Αυτό γίνεται επειδή το ένα ταίρι προσπαθεί να ικανοποιήσει τα χατίρια του άλλου, φτιάχνοντας και τρώγοντας τα φαγητά που του/της αρέσουν.

    Η συγγραφέας της έρευνας, Αμέλια Λέικ, τονίζει ωστόσο, ότι οι γυναίκες καταλαβαίνουν ότι η διατροφική επιρροή των φίλων τους είναι αρνητικοί, ενώ οι άνδρες βλέπουν ότι η διατροφή τους έχει βελτιωθεί αισθητά χάρη στις γυναίκες τους.

    Η Δρ. Λέικ υπογραμμίζει, ότι οι διατροφικές αλλαγές είναι κατανοητές και αναπόφευκτες, γιατί σε μία συμβίωση ο ένας πρέπει να συμβαδίζει με τους ρυθμούς του άλλου. Δεν μπορεί ο ένας πχ να τρώει μόνο σαλάτα και ο άλλος να ζητά συνέχεια καρμπονάρα. Πρέπει όμως να υπάρχει ένα είδος συμβιβασμού και οι γυναίκες κυρίως, να μην παρασύρονται ούτε από τις μερίδες, ούτε από τα πλούσια σε λιπαρά γεύματα που αρέσουν στους άντρες. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του ζευγαριού να δει την αλλαγή στη ζωή του ως μία θετική αλλαγή παντού, ακόμα και στις διατροφικές του συνήθειες.

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο Νewcastle


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 April 2006 - 16:57:42 UTC