Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάσεις για το απόρρητο
  • [02] Στα χέρια της αστυνομίας
  • [03] Ληστεία με απαγωγή
  • [04] Δοκιμασία στις κάλπες
  • [05] Αίτημα για απελευθέρωση Κοζούλιν
  • [06] Στους δρόμους για τους μετανάστες
  • [07] Περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία
  • [08] Επιχείρηση κατά ανταρτών
  • [09] Μαθητής θύμα βομβιστικής επίθεσης
  • [10] Αντιπαράθεση με απεργίες
  • [11] Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή
  • [12] Συνεδριάζει η ΟΤΟΕ
  • [13] Όλα μοιρασμένα στη Νεάπολη
  • [14] Πήρε αυτό που άξιζε
  • [15] Ισοπαλία στο ντέρμπι της "ουράς"
  • [16] Στην κορυφή ο Αστέρας Τρίπολης
  • [17] Β’ Εθνική: Ήττα για τους πρωτοπόρους
  • [18] Βαθιά ανάσα για Μακεδονικό
  • [19] Σημαντική νίκη ο ΠΑΟΚ
  • [20] ΑΕΚ: Και επίσημα Μπλάσινγκεϊμ
  • [21] Στην 3η θέση η Μπέλγκοροντ
  • [22] Έκθεση Φωτογραφίας "V I P's"
  • [23] Μ.Α.D. Festival
  • [24] Συναυλία της Άνοιξης
  • [25] Ηλιακό "κρυφτούλι"

    [01] Κοινωνία

    Επιτροπή έξι ειδικών

    Προτάσεις για το απόρρητο

    26/3/2006 6:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δέσμη μέτρων για τη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, θα προτείνει στον Πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες, η επιτροπή των ειδικών, που εκλήθη προσφάτως στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι προτάσεις θα αφορούν σε τεχνικό, ποινικό και συνταγματικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, η επιτροπή θα προτείνει ελέγχους και σε ιδιωτικά τηλεπικοινωνιακά κέντρα, καθώς και θέσπιση πιστοποίησης τηλεπικοινωνιακής ασφάλειας δικτύων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, κλίμα έντονης όξυνσης και θεσμικής αντιπαράθεσης επικρατεί μεταξύ της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, λόγω συναρμοδιοτήτων που έχουν ανακύψει στην διασφάλιση του απορρήτου.

    Αλλαγές σε τρία επίπεδα

    Η επιτροπή, που αποτελείται από επιφανείς πανεπιστημιακούς καθηγητές και τεχνικούς , στο υπόμνημα της προτείνει σημαντικές παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί επαρκώς το απόρρητο των επικοινωνιών.

    Το υπόμνημα ξεκινά με αναφορά για το γίγνεσθαι του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου στην υπόλοιπη Ευρώπη .

    Ακολουθούν τρεις ενότητες σχετικά με τις παρεμβάσεις που προτείνονται στη χώρα μας για τη διασφάλιση του απορρήτου σε τεχνικό, ποινικό και συνταγματικό επίπεδο.

    Στο τεχνικό μέρος περιλαμβάνονται οι σημαντικότερες αλλαγές:

    Η ανεξάρτητη αρχή να έχει δικαίωμα ελέγχου εκτός από τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και σε ιδιωτικά τηλεπικοινωνιακά κέντρα,(εταιρειών, νοσοκομείων, ιδρυμάτων κ.λπ.) αφού προηγηθεί σχετική καταγγελία Η ασφάλεια των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και το απόρρητο των επικοινωνιών να περιέλθουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. Να θεσπιστεί πιστοποίηση τηλεπικοινωνιακής ασφάλειας δικτύων που θα χορηγείται από την ΑΔΑΕ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που θα διασφαλίζουν κατά το δυνατόν το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών.

    Νομική θωράκιση των παραπάνω επιδιώκεται με τις παρεμβάσεις που εισηγείται η επιτροπή των έξι σε συνταγματικό επίπεδο.

    Σε ό,τι αφορά το ποινικό δίκαιο για το απόρρητο των επικοινωνιών, χαρακτηρίζεται επαρκές.

    Οι προτάσεις της επιτροπής των έξι έρχονται μετά τη επίσκεψη τους την 13η Φεβρουαρίου στο Μαξίμου, όπου ο Πρωθυπουργός τους είχε ζητήσει να διερευνήσουν πώς μπορεί να ενισχυθεί το πλαίσιο για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.

    Σχετικά Links:

    ΑΔΑΕ

    ΕΕΤΤ

    [02] Κοινωνία

    Στα χέρια της αστυνομίας

    26/3/2006 8:50:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής παίρνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να προστατεύσει τους κατοίκους από τα αυξημένα κρούσματα διαρρήξεων που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες. Ήδη στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται συμμορία τσιγγάνων, που θεωρούνται υπεύθυνοι για ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων και πάνω από 150 διαρρήξεις σε Καπανδρίτι, Αυλώνα, Μαλακάσα και Ωρωπό, καθώς και για μία δολοφονία. Η αστυνομία εντόπισε 4 από τα 6 άτομα της συμμορίας, ανάμεσα τους και ένα ανήλικο 16 χρόνων.

    Ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων

    Στην Βορειοανατολική Αττική, τον τελευταίο καιρό ο αριθμός των ληστειών έχει αυξηθεί σημαντικά.

    Στην Παλλήνη, ένα σχολείο έγινε στόχος διαρρηκτών 5 φορές, ενώ κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για αυξημένη εγκληματικότητα.

    Μιλώντας στην εκπομπή "Σαββατοκύριακο" στην ΝΕΤ, ο εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας τόνισε πως θα ληφθούν άμεσα μέτρα, ενώ από την πλευρά τους, οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για ένα χρόνιο πρόβλημα στις περιοχές αυτές που πρέπει να λυθεί.

    Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε πρόσφατα την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με προσωπικό, ενώ θα πραγματοποιούνται συνεχείς περιπολίες στις περιοχές με αυξημένη εγκληματικότητα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μέχρι το λαιμό οι "Ληστές του Ωρωπού"

    [03] Κοινωνία

    Ληστεία με απαγωγή

    26/3/2006 6:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε υπόθεση απαγωγής με κίνητρο τη ληστεία, έριξαν φως οι άντρες της Ασφάλειας. Οι δράστες που είναι Ιρακινοί εμφανίστηκαν ως αστυνομικοί στο θύμα τους και αφού του έβαλαν χειροπέδες, τον οδήγησαν στο Πόρτο Ράφτη. Το περιστατικό έγινε σε διαμέρισμα στη Γλυφάδα. Οι έξι αλλοδαποί, αφού χτύπησαν τον 30χρονο, τού άρπαξαν 700 ευρώ, τρεις πιστωτικές κάρτες και το κινητό του τηλέφωνο. Από τους δράστες, συνελήφθησαν οι τρεις ενώ αναζητούνται οι υπόλοιποι.

    [04] Κόσμος

    Τεστ αντοχής για τον Βικτόρ Γιούσενκο

    Δοκιμασία στις κάλπες

    26/3/2006 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΒΒC

    Πάνω από ένας χρόνος πέρασε από την "Πορτοκαλί Επανάσταση" που ανέδειξε στον προεδρικό θώκο της Ουκρανίας τον Βικτόρ Γιούσενκο και σήμερα οι κάλπες υποδέχονται ξανά τους ψηφοφόρους για τις "πρώτες έντιμες και δημοκρατικές κοινοβουλευτικές εκλογές", όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος λίγο μετά την εκπλήρωση του εκλογικού του καθήκοντος στο Κίεβο. Όμως το πολιτικό σκηνικό από τότε έχει υποστεί αρκετές αλλαγές και οι αναλυτές επισημαίνουν πως η σημερινή διαδικασία είναι μια δοκιμασία αντοχής για τον φιλελεύθερο σχηματισμό του Γιούσενκο, τη "Νέα Ουκρανία", που κινδυνεύει με σημαντικές απώλειες και πτώση στη δεύτερη θέση.

    Στο διάστημα από την "πορτοκαλί επανάσταση" του 2004, ο ρυθμός των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων υπήρξε αργός, η καταστολή της διαφθοράς και η αντιμετώπιση της φτώχειας ήταν απογοητευτική, η οικονομία παρουσίασε κάμψη και οι δυνάμεις του κόμματος διασπάσθηκαν λόγω της εσωτερικής πολιτικής διαπάλης, με αποτέλεσμα η ίδια η δημοτικότητα του Γιούσενκο να παρουσιάζει υποχώρηση.

    Ο ίδιος τόνισε πως θα πρέπει να ξεκινήσουν από αύριο "διαβουλεύσεις" ώστε να υπάρξει μία πιθανή ανασύνθεση των "πορτοκαλί" δυνάμεων. Δεν θα πρέπει να χαθεί "καμία ευκαιρία για συσπείρωση" τόνισε ο 62χρονος Ουκρανός πρόεδρος, που ψήφισε φορώντας μία εμβληματική πορτοκαλί γραβάτα.

    Όμως Βίκτορ Γιούσενκο μοιάζει να γνωρίζει ότι οι σημερινές βουλευτικές εκλογές, για ένα κοινοβούλιο το οποίο θα διαθέτει για πρώτη φορά την δυνατότητα να ορίζει τον πρωθυπουργό, είναι πολύ πιθανό να σημάνει την επιστροφή του αντιπάλου του, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την επανάκαμψη των πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Ρωσία.

    Στις εκλογές που θα αναδείξουν τους 450 βουλευτές λαμβάνουν μέρος 45 κόμματα, αλλά οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι μόνο πέντε έως επτά θα ξεπεράσουν το όριο του 3% σε εθνικό επίπεδο ώστε να καταλάβουν έδρες στην Βουλή, ενώ οι αναλυτές θεωρούν αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο της δημιουργίας συνασπισμού για το σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που θα απαιτήσει μακρές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις. Οι κάλπες κλείνουν στις 22:00 (ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της αποψινής νύκτας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC-Voters to deliver Ukraine verdict

    [05] Κόσμος

    Αγνοείται Ρώσος δημοσιογράφος

    Αίτημα για απελευθέρωση Κοζούλιν

    26/3/2006 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC

    Έκκληση για την απελευθέρωση του συλληφθέντος από το καθεστώς Λουκασένκο στελέχους της αντιπολίτευσης, Αλεξάντερ Κοζούλιν, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κοζουλίν, όπως και εκατοντάδες άλλα άτομα, συνελήφθησαν το Σάββατο από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Αλεξάντερ Λουκάσενκο. Όπως δήλωσε σήμερα η σύζυγος του στελέχους της αντιπολίτευσης, Ιρίνα Κοζούλινα, αφότου απείλησε ότι εκείνη και ομάδα δημοσιογράφων και οπαδών του κόμματος θα παραμείνουν έξω από φυλακή του Ζόντινο, ανατολικά του Μινσκ, οι σωφρονιστικές αρχές παραδέχτηκαν ότι ο Κοζουλίν κρατείται εκεί. Επίσης, άγνωστο παραμένει το πού βρίσκεται ο Ρώσος δημοσιογράφος, Πάβελ Σέρεμτ, τολμηρός επικριτής του Λουκασένκο.

    Χρήση βίας και συλλήψεις

    Σε ανακοίνωσή της, η αυστριακή προεδρία της Ε.Ε. εκφράζει την ανησυχία της, τόσο για τη χρήση βίας εις βάρος των διαδηλωτών από τις λευκορωσικές αρχές, όσο και για τη σύλληψη διαδηλωτών και μελών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση απελευθέρωσή τους.

    Σύμφωνα με την Κοζούλινα, εναντίον του συζύγου της διεξάγεται έρευνα για "χουλιγκανισμό", αδίκημα που επισύρει ποινή εξαετούς κάθειρξης.

    Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής την πληροφορία αυτή.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Κοζούλιν ηγήθηκε ομάδας διαδηλωτών που μετέβησαν σε φυλακή του Μινσκ όπου κρατούνται εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι συνελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα. Η αστυνομία επενέβη χρησιμοποιώντας κλομπς κατά των διαδηλωτών, πολλούς από τους οποίους συνέλαβε.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: EU condemns Belarus violence

    BBC: EU demands Belarus leader freed

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ταραχές στους δρόμους του Μινσκ

    [06] Κόσμος

    Μισό εκατομμύριο διαδήλωσαν στο Λος Αντζελες

    Στους δρόμους για τους μετανάστες

    26/3/2006 3:04:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΒΒC

    Ένα νομοσχέδιο που θα συζητηθεί από την αμερικανική Γερουσία, την ερχόμενη εβδομάδα, έχει διχάσει το ρεπουμπλικανικό κόμμα και έχει κατεβάσει χιλιάδες πολίτες των δρόμους πολλών αμερικανικών πόλεων, τις τελευταίες ημέρες. Η κορύφωση των κινητοποιήσεων ήρθε με τη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά του Λος Άντζελες, με τη συμμετοχή περίπου μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.

    Το πλήθος κρατώντας μεξικανικές και αμερικανικές σημαίες κατευθύνθηκε προς το δημαρχείο της πόλης φωνάζοντας το σύνθημα "αμνηστία για όλους", καθώς το επίμαχο σχέδιο νόμου ανάγει σε ομοσπονδιακό ποινικό αδίκημα την παραμονή και εργασία επί αμερικανικού εδάφους ατόμων χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα, διώκει τους εργοδότες που απασχολούν παράνομους μετανάστες και προβλέπει την περίφραξη του ενός τρίτου των αμερικανο-μεξικανικών συνόρων.

    Ο Χαβιέ Ροντρίγκεζ, εκπρόσωπος της Συμμαχίας της 25ης Μαρτίου που οργάνωσε τη διαδήλωση, τόνισε ότι στόχος είναι να αποτρέψουν την υιοθέτηση του νομοσχεδίου για την μετανάστευση, ζητώντας "μια ανθρώπινη και δίκαιη μεταρρύθμιση χωρίς ρατσιστικό χαρακτήρα".

    Το νομοσχέδιο υπερασπίστηκε ο πρόεδρος Μπους ζητώντας να πέσουν οι τόνοι και λέγοντας ότι "η Αμερική είναι ένα έθνος μεταναστών, αλλά επίσης και ένα έθνος του νόμου. Και οι νόμοι μας για την μετανάστευση πρέπει να αλλάξουν". Προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού πρότεινε τη θέσπιση μέτρου του "φιλοξενούμενου-εργαζόμενου" το οποίο θα δίνει δικαίωμα παραμονής για την περάτωση συγκεκριμένων εργασιών, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται διχασμένοι επί του θέματος. Άλλωστε το μπλοκ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων δεν θεωρούνται αμελητέος παράγοντας στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

    Εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται περί τα 11.5 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες, η πλειοψηφία των οποίων απασχολείται στους τομείς της γεωργίας, των κατασκευών και της παροχής υπηρεσιών.

    Φυσικά υπάρχουν και οι υπέρμαχοι του νόμου οι όποιοι ετοιμάζονται για τις δικές τους διαδηλώσεις σε Ουάσιγκτον και Βοστόνη, τη Δευτέρα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ΒΒC-US activists rally for immigrants

    [07] Κόσμος

    Περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία

    26/3/2006 5:32:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Σε τέσσερα κρατίδια στη Γερμανία η νέα Καγκελάριος δοκιμάζει σήμερα τη δύναμη της μετά από τέσσερις μήνες στην εξουσία. Τα 12,4 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στα κρατίδια της Βάδης-Βιρτεμβέργης, της Ρηνανίας - Παλατινάτου και της Σαξωνίας-Ανχαλτ, που αριθμητικά αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο του εκλογικού σώματος στη Γερμανία, καλούνται να ανανεώσουν τη θητεία των τοπικών Κοινοβουλίων, ενώ στην Έσση θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να δίνουν προβάδισμα στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), στα τρία από τα τέσσερα κρατίδια, ωστόσο, υπάρχει ανησυχία στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος για τυχόν μεγάλες απώλειες του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, με το οποίο μοιράζονται την εξουσία.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, η CDU αναμένεται να επικρατήσει στη Βάδη-Βιρτεμβέργη, το πλουσιότερο από τα γερμανικά κρατίδια μαζί με τη Βαυαρία, και στο οποίο οι Χριστιανοδημοκράτες κυβερνούν αυτοδύναμα την τελευταία 50ετία.

    Στη Σαξωνία-Άνχαλτ, της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας, που πλήττεται από καλπάζουσα ανεργία, οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται άνετα, όμως τα πενιχρά ποσοστά των Φιλελευθέρων του FDP - με τους οποίους συνεργάζονται στην κυβέρνηση την τελευταία 4ετία - ενδέχεται να οδηγήσει σε έναν "μεγάλο συνασπισμό" με τους Σοσιαλιστές, κατά τα πρότυπα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες, αντίθετα, φέρονται επικρατέστεροι στη Ρηνανία-Παλατινάτου, ένα από τα λιγοστά κρατίδια που έχουν ακόμη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Herald Tribune: Party hopes Germany's vote renews faded luster

    Bloomberg: Germany's Biggest Parties Are Likely Winners in State Votes

    [08] Ιράκ

    Δεκάδες πτώματα αποκεφαλισμένα

    Επιχείρηση κατά ανταρτών

    26/3/2006 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΠΕ

    Σαράντα αντάρτες, μεταξύ των οποίων και οπαδοί του Ιορδανού εξτρεμιστή Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι, συνελήφθησαν έπειτα από επιχείρηση του ιρακινού στρατού και με την από αέρος υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κιρκούκ. Όπως ανακοίνωσε Ιρακινός στρατηγός, η επιχείρηση κράτησε τρεις ημέρες και διεξήχθη κυρίως στην επαρχία Χαουίτζα προπύργιο των σουνιτών ανταρτών - όπου 40 οπαδοί του επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ένοπλες οργανώσεις που συνδέονται με αυτόν ή το παλαιό καθεστώς συνελήφθησαν. Στόχος της "Επιχείρησης Σκορπιός" ήταν "ο τερματισμός τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον πολιτών, αστυνομικών δυνάμεων, αρχηγών φυλών και στις πράξεις δολιοφθοράς εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων". Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι δήλωναν πως εντοπίστηκαν 30 πτώματα, τα περισσότερα αποκεφαλισμένα, κοντά στην Μπακούμπα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: 'Beheaded bodies' found in Iraq

    [09] Ιράκ

    Νέα περιστατικά βίας

    Μαθητής θύμα βομβιστικής επίθεσης

    26/3/2006 2:10:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στη χθεσινή αλυσίδα αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων όπου έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, προστέθηκε σήμερα άλλος ένας κρίκος. Μια βόμβα που εξερράγη στις 07.15, ώρα Ελλάδος κοντά σε σχολείο της Βασόρας, στέρησε τη ζωή από έναν μικρό μαθητή, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του.

    Όμως η βία δεν σταμάτησε εκεί. Όπως ανακοίνωσε από αστυνομικές πηγές, άλλοι δύο Ιρακινοί ιδιωτικοί φύλακες εγκαταστάσεων έχασαν τη ζωή τους στο Μπαλάντ, βορείως της Βαγδάτης από πυρά αγνώστων, ενώ στη Βαγδάτη, ένας δικαστής τραυματίσθηκαν από επίθεση ενόπλων.

    Τέλος, ένα μέλος της Επιτροπής Μουσουλμάνων Ουλεμάδων-της κυριότερης σουνιτικής ένωσης στο Ιράκ-ο σεΐχης Αμπάς Φαντέλ Νακσαμπάντι συνελήφθη χθες βράδυ κοντά στη Σαμάρα από τις αμερικανο-ιρακινές δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα ο γιός του.

    [10] Οικονομία

    Κλειστές την Τρίτη οι τράπεζες

    Αντιπαράθεση με απεργίες

    26/3/2006 8:32:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΟΤΟΕ προκαλεί η τροπολογία για το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης, που κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή οι αρμόδιοι υπουργοί. Με την τροπολογία αυτή, οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας υπάγονται στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων. Το απόγευμα της Κυριακής, μετά από έκτακτη συνεδρίαση, η ΟΤΟΕ αποφάσισε 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη, ενώ αύριο Δευτέρα απεργούν οι εργαζόμενοι στην Εμπορική. Η εφαρμογή του νόμου γίνεται στο πλαίσιο του Συντάγματος, με στόχο τη βιωσιμότητα των ταμείων των τραπεζών, απαντά η κυβέρνηση. Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η ΓΣΕΕ, η οποία χαρακτηρίζει αναποτελεσματική την τροπολογία, και τονίζει ότι ικανοποιεί τις απαιτήσεις των τραπεζιτών. Σημειώνεται ότι η σχετική τροπολογία θα συζητηθεί το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή.

    Συναντήσεις και αιτήματα

    Για "συνταγματικό πραξικόπημα" καταγγέλλει την κυβέρνηση η ΟΤΟΕ, αποφασίζοντας, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, σειρά από κινητοποιήσεις.

    Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι της Εμπορικής Τράπεζας ενώ για την Τρίτη έχει κηρυχθεί 24ωρη απεργία σε όλες τις τράπεζες.

    Παράλληλα με την απεργιακή κινητοποίηση, η ΟΤΟΕ προγραμματίζει συγκέντρωση την Δευτέρα στην Εμπορική Τράπεζα. Συγκέντρωση, επίσης, θα γίνει και την Τρίτη και θα κατευθυνθεί προς τα Υπουργεία Απασχόλησης και Οικονομίας .

    Επίσης, η ηγεσία της ΟΤΟΕ θα επιδιώξει συναντήσεις με τους κ.κ. Σ. Τσιτουρίδη και Γ. Αλογοσκούφη, ενώ την Τρίτη υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση της ΟΤΟΕ με το γραμματέα της Κ.Ε. της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτη .

    Με την απεργιακή κινητοποίηση, Η ΟΤΟΕ επιδιώκει να αναβαθμίσει τέσσερα αιτήματα:

    να αποσυρθεί η τροπολογία σχετικά με την Εμπορική, να αποσυρθεί ο νόμος για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και να προχωρήσει διάλογος με την ΟΤΟΕ πάνω στο θέμα, να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση που να πιέζει τους τραπεζίτες να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με την ΟΤΟΕ για κλαδική σύμβαση στις τράπεζες και να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στον τραπεζικό τομέα.

    Αντίδραση ΓΣΕΕ

    Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η τροπολογία προδικάζει γενικευμένες ανατροπές στο ασφαλιστικό, με αυξήσεις ορίων ηλικίας και μειώσεις των ποσοστών της σύνταξης.

    "Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωναν ότι καμιά ανατροπή δεν θα γίνει στο ασφαλιστικό, ότι θα γίνουν σεβαστοί οι Νόμοι και οι ΣΣΕ, καθώς και ότι θα προηγηθεί κοινωνικός διάλογος για την αναγκαία κοινωνική αποδοχή, κατατίθεται νύχτα και αυταρχικά τροπολογία που είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματική, γιατί, εκτός των άλλων καταργεί και το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη για την προστασία των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεδριάζει η ΟΤΟΕ

    [11] Οικονομία

    Αυστηροί έλεγχοι

    Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή

    26/3/2006 2:23:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Η πάταξη της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ, καθώς και οι έλεγχοι στο κύκλωμα των καυσίμων, θα αποτελέσουν βασική προτεραιότητα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Με εγκύκλιό της προς όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις και αφού παραθέτει στοιχεία για την πορεία των σχετικών εσόδων, η Υπηρεσία ζητά να ενταθούν οι έλεγχοι ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υστέρηση στην απόδοση του ΦΠΑ.

    Όσον αφορά στα καύσιμα, σχεδιάζονται εντατικοί έλεγχοι σε όλο το κύκλωμα εμπορίας, με έμφαση στα πρατήρια. Συγκεκριμένα θα γίνεται έλεγχος στα στοιχεία για τις παραλαβές, τα οποία θα συγκρίνονται με τα αποθέματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν συμφωνούν τα τιμολόγια και οι αποδείξεις με τις πωλήσεις

    [12] Οικονομία

    Με αφορμή την τροπολογία για το ασφαλιστικό τους

    Συνεδριάζει η ΟΤΟΕ

    26/3/2006 1:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2006 8:46:18 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνεδριάζει από τις 15.30 το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΤΟΕ, προκειμένου να εξετάσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την κατάθεση της τροπολογίας για το ασφαλιστικό των τραπεζών στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης. Με την τροπολογία αυτή, οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ταμείου επικουρικής ασφάλισης προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος υπάγονται υποχρεωτικά στο ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης μισθωτών και στο ενιαίο ταμείο ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων. Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η ΓΣΕΕ, η οποία χαρακτηρίζει αναποτελεσματική την τροπολογία, και τονίζει ότι ικανοποιεί τις απαιτήσεις των τραπεζιτών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Βουλή το ενιαίο ταμείο

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Όλα μοιρασμένα στη Νεάπολη

    26/3/2006 8:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ισόπαλοι αναδείχτηκαν Ιωνικός και Ξάνθη, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι το 0-0, στο παιχνίδι για την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α Εθνικής. Στη Νεάπολη και οι δύο ομάδες δεν προσέφεραν θέαμα αφού και οι δύο έδειξαν αμυντικές τάσεις και βολεύτηκαν με το βαθμό της ισοπαλίας. Στο πρώτο μέρος έγιναν μόνο δύο καλές φάσεις. Η πρώτη ήταν για τους γηπεδούχους στο 5, όταν ο Γκούτμαν «έσπασε» το τεχνητό οφ-σάιντ και γύρισε προς τον Περόνε, αλλά πρόλαβε ο Άντζας και έκοψε. Η δεύτερη ήταν για τους φιλοξενούμενους, όταν στο 27 ο Μάνσο "βρήκε" τον Τσικίνιο που σούταρε, ο Μπεκιάι απέκρουσε και στη συνέχεια η μπάλα πήγε στο δοκάρι. Στο δεύτερο ημίχρονο αξιόλογες φάσεις δεν υπήρξαν και οι δυο ομάδες αρκέστηκαν στο να πάρουν από ένα βαθμό.

    Διαιτητής: Βασσάρας (Θεσσαλονίκης) Κίτρινες: Φλίσκας, Άντζας Οι συνθέσεις: ΙΩΝΙΚΟΣ: Μπεκιάι, Τσιμπλίδης, Κινγκ, Γκούτμαν (68 Τσιμπλίδης), Κοτίτσας, Βουραξάκης, Πουλόπουλος, Περόνε, Μακόρ, Κακαράς (46 Λετιέρι), Ουκάρ. ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Παπαδημητρίου, Άντζας, Σίκοφ, Ζουέλα, Φλίσκας (53 Γαρπόζης), Μάνσο (71 Καζάκης), Μαχράτζε, Γαρπόζης, Κιντάνα, Λαμπριάκος.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πήρε αυτό που άξιζε

    26/3/2006 8:18:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Δραματικό ήταν το φινάλε του αγώνα της Λιβαδειάς ανάμεσα στον Λεβαδειακό και το Αιγάλεω, που τελικά βρήκε νικήτρια την γηπεδούχο ομάδα με 2-1. Το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε χάρη σε ένα γκολ του Σίσιτς στις καθυστερήσεις και αποκατέστησε την τάξη μετά την ισοφάριση του Αιγάλεω στο 88'. Το παιχνίδι πάντως από το ξεκίνημά του ήταν αρκετά ενδιαφέρον και το Αιγάλεω ήταν αυτό που έφτασε κοντά στο γκολ με τον Αγρίτη να εκμεταλλεύεται λάθος του Λεβαδειακού στην άμυνα, αλλά να στέλνει την μπάλα άουτ. Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν και πήραν την πρωτοβουλία των κινήσεων, φτάνοντας αρκετές φορές κοντά στο να δημιουργήσουν τις συνθήκες για το γκολ, κάτι που τελικά κατάφεραν ακριβώς στο 45' με τον Άλεξ που πριν λίγα λεπτά είχε περάσει ως αλλαγή και αποδείχτηκε "χρυσή".

    Στην επανάληψη το καλό παιχνίδι και των δύο ομάδων σταμάτησε, αφού ήρθε το άγχος, ενώ το μόνο αξιόλογο ήταν το φάουλ του Ρούσεφ στο 51' το οποίο έσωσε ο Κίεζεκ. Έτσι φτάσαμε στο τέλος και συγκεκριμένα στο 88' όταν ο Παπουτσής με όμορφο σουτ έκανε το 1-1, όμως εκεί που το Αιγάλεω έδειχνε να παίρνει τον βαθμό, ήρθε η άλλη αλλαγή του Λεμονή, ο Σίσιτς να διαμορφώσει το τελικό 2-1 με κεφαλιά.

    Διαιτητής: Πολατιάν (Πέλλας) Κόκκινες: 77' Σαγανάς (2η κίτρινη)

    ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Ζαφειρόπουλος, Άντερσον, Δημητρόπουλος, Ανδράλας, Καλλιμάνης, Χρυσάφης, Βιτάλι, Μπασαλά, Ρούσεφ, Μπούσι (80' Σίσιτς), Γκούρμα (38' Άλεξ). ΑΙΓΑΛΕΩ: Κίεζεκ, Παπουτσής, Ζαπρόπουλος, Ψωμάς (25' Μάριτς), Ποπόφ (60' Σαγανάς), Όμο, Σκοπελίτης, Τσάτσος, Γιάντσετιτς, Μουστογιάννης (46' Χώνος), Αγρίτης.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ισοπαλία στο ντέρμπι της "ουράς"

    26/3/2006 8:07:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ένταση και αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό περιελάμβανε το "ντέρμπι" της 25ης αγωνιστικής ανάμεσα στον ΟΦΗ και τον Πανιώνιο που αμφότεροι ήθελαν όσους περισσότερους βαθμούς μπορούσαν, κάνοντας τις ύστατες προσπάθειες για την σωτηρία. Τελικά το 1-1 που διαμορφώθηκε από το πρώτο μέρος δείχνει μάλλον το μέγεθος του άγχους που είχαν και οι 22 ποδοσφαιριστές. Μόλις στο 5' άνοιξε το σκορ και οι γηπεδούχοι ευτύχησαν να προηγηθούν με 1-0 χάρη σε ένα γκολ του Νουαφόρ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε ολιγωρία στην άμυνα του Πανιωνίου. Από εκεί και πέρα το ματς έγινε ολοκληρωτικά "ανοιχτό" με τις άμυνες να περνάνε σε δεύτερη μοίρα και τις προσπάθειες των μεν να εντείνονται για το 2-0 και των δε για την ισοφάριση. Για τον Πανιώνιο το 1-1 θα μπορούσε να έχει έρθει από το 15' όταν ο Καμπάνταης μόνος του σε κενή εστία, πλάσαρε αλλά πρόλαβε πάνω στην γραμμή ο Αναστασιάδης. Τελικά οι "κυανέρυθροι" κατάφεραν να πετύχουν αυτό που αναζητούσαν με την συμπλήρωση των 45 λεπτών με τον Λουτσιάνο που σκόραρε με κεφαλιά απο σέντρα του Κουτσόπουλου.

    Στην επανάληψη ο Μύρωνας Σηφάκης είδε το ματς από την εξέδρα αφού σε μια αναταραχή στο τέλος του πρώτου μέρους, αποβλήθηκε και από εκείνο το σημείο είδε την ομάδα του να χάνει μεγάλη ευκαιρία για το προβάδισμα στο 47', όταν ο Ντεγιάνοφ αστόχησε. Το παιχνίδι βρισκόταν πλέον στην κόψη του ξυραφιού, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν το γκολ και να χάνουν διαδοχικά ευκαιρίες. Στο 61' ο Βάνιακ εξουδετέρωσε το σουτ του Μαχλά και στο 71' ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου πραγματοποίησε νέα σωτήρια επέμβαση σε κεφαλιά του Ντεγιάνοφ. Στο 78' ο Σηφάκης με υπερένταση απέκρουσε το σουτ του Κουτσόπουλου και στο επόμενο λεπτό, από σέντρα του ίδιου παίκτη, ο Δημητριάδης έστειλε με κεφαλιά την μπάλα να περάσει δίπλα από το δοκάρι. Στο τελευταίο δεκάλεπτο η αγωνία χτύπησε "κόκκινο", όμως το γκολ δεν ήρθε για καμία από τις δύο ομάδες.

    Διαιτητής: Κοντογιαννίδης (Θράκης) Κίτρινες: Νουαφόρ

    ΟΦΗ: Σηφάκης, Αναστασιάδης, Ισά, Ντάβιντσον, Πίτσος (81' Δέντσας), Χατσαντριάν (87' Εντνίλσον), Τσίπεφ, Ντιεγιάνοφ (81' Ρουμπάκης), Νουαφόρ, Οφορίκουε, Μαχλάς. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Βάνιακ, Γιαννόπουλος, Γκασπάρ, Γουνδουλάκης, Κουτσόπουλος, Μαγκντί (89' Μάκος), Εξουζίδης, Ζωγραφάκης (48' Ζωγραφάκης), Μπρέσκα, Λουτσιάνο, Καμπάνταης (55' Δημητριάδης).

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στην κορυφή ο Αστέρας Τρίπολης

    26/3/2006 8:42:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ανατροπή κορυφής έκανε ο Αστέρας Τρίπολης που αν και βρέθηκε να χάνει εντός έδρας από τον Λήλα Βασιλικού, πήρε την νίκη και σε συνδυασμό με την "τεσσάρα" που υπέστη ο Μεσσηνιακός τον "έπιασε" στην κορυφή της βαθμολογίας του 1ου ομίλου. Για τον Μεσσηνιακό το σοκ ήταν ισχυρό και μάλλον ήρθε εκεί που δεν το περίμενε κανείς, αφού ο Ατσαλένιος έμοιαζε δυνατός αντίπαλος, όχι όμως σε σημείο να συντρίψει τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας.

    Η τριπλή ισοβαθμία καλά κρατεί

    Στον 2ο όμιλο η 25η αγωνιστική δεν επέφερε καμία αλλαγή σε επίπεδο κορυφής. Ο ΠΑΣ Γιάννενα είδε τον Θερμαϊκό να φιλοδοξεί να κάνει την έκπληξη και να προηγείται μέσα στα Γιάννενα με 1-0, όμως από εκεί και πέρα οι γηπεδούχοι σοβαρεύτηκαν και πήραν εύκολη τελικά νίκη με 3-1. Εξίσου εύκολες ήταν και οι νίκες των άλλων δύο πρωτοπόρων του ομίλου! Ο Αγροτικός Αστέρας επικράτησε 2-0 της Λαμίας και με το ίδιο σκορ πήρε την νίκη ο Πανθρακικός με αποτέλεσμα και οι τρεις ομάδες να έχουν φτάσει τους 55 βαθμούς.

    1ος όμιλος - Αποτελέσματα

    Διαγόρας-Παναιτωλικός 0-0 Αγ. Δημήτριος-Αχαρναϊκός 2-1 Ατσαλένιος-Μεσσηνιακος 4-0 Εθνικός-Ρόδος 2-2 Βύζας-Απόλλων Αθηνών 1-0 Ιωνία Χανίων-Αχαϊκή 4-1 Αιολικός-Θύελλα Πατρών 1-1 Αστέρας Τρίπολης-Χαλκίδα/Λήλας 2-1 Ρεπό: Κερατσίνι

    2ος όμιλος - Αποτελέσματα

    Πιερικός-Δόξα Δράμας 1-3 Αναγ. Καρδίτσας-ΑΕ Γιάννενα 1-1 Ενωση Θράκης-Πολύκαστρο 4-2 Αγροτικός Αστέρας-Λαμία 2-0 Πανθρακικός-Πτολεμαϊδα 2-0 Τρίκαλα-Κοζάνη 2-1 ΠΑΣ Γιάννινα-Θερμαϊκός 3-1 Αναγ. Αρτας-Καβάλα 2-0

    1ος όμιλος - Βαθμολογία

    Μεσσηνιακός 24 49 Αστέρας Τρίπολης 24 49 Εθνικός 23 43 Χαλκίδα/Λήλας 24 39 Ατσαλένιος 24 38 Θύελλα Πατρών 24 37 Διαγόρας 23 34 Αγιος Δημήτριος 24 33 Αχαρναϊκός 23 32 Παναιτωλικός 23 32 Αιολικός 24 30 Βύζας 24 27 Ρόδος 23 26 Απόλλων Αθ. 24 25 Ιωνία Χανίων 23 16 Κερατσίνι 23 15 Αχαϊκή 23 13

    2ος όμιλος - Βαθμολογία

    Αγροτικός Αστέρας 55 ΠΑΣ Γιάννινα 55 Πανθρακικός 55 ΑΕ Γιάννενα 38 Καβάλα 36 Πιερικός 36 Δόξα Δράμας 36 Ενωση Θράκης 35 Θερμαϊκός 30 Αναγέννηση Αρτας 28 Αναγέννηση Καρδ. 26 Τρίκαλα 26 Κοζάνη 25 Λαμία 25 Πολύκαστρο 25 Πτολεμαϊδα 14

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Β Εθνική: Ήττα για τους πρωτοπόρους

    26/3/2006 7:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σημαντική νίκη πέτυχε ο Θρασύβουλος, ο οποίος επικράτησε στο μεγάλο ντέρμπι της πρωτοπόρου Κέρκυρας με 2-0 και παράλληλα μείωσε τη διαφορά από τον Άρη που βρίσκεται στην 3η θέση και αναδείχτηκε ισόπαλος με την Παναχαϊκή. Την ήττα της 25ης αγωνιστικής γνώρισε ο δεύτερος Εργοτέλης από τον "καταδικασμένο" Πανηλειακό με 2-0 και δεν μπόρεσε να πλησιάει τους Φαίακες. Στα υπόλοιπα παιχνίδια η Νίκη Βόλου επικράτησε με 2-1 της Προοδευτικής, ο Ηλυσιακός νίκησε με 3-1 την Καλαμάτα, Εθνικός Αστέρας και Καστοριά αναδείχτηκαν ισόπαλοι με 1-1, ενώ το Χαϊδάρι επικράτησε με 1-0 εκτός έδρας του Πανσερραϊκού. Τη Δευτέρα η 25η αγωνιστική ολοκληρώνεται με το παιχνίδι του Ολυμπιακού Βόλου και της Βέροια.

    Τα αποτελέσματα

    Παναχαϊκή-Αρης 1-1 Νίκη Βόλου-Προοδευτική 2-1 Ηλυσιακός-Καλαμάτα 3-1 Πανηλειακός-Εργοτέλης 2-0 Θρασύβουλος-Κέρκυρα 2-0 Εθνικός Αστέρας-Καστοριά 1-1 Πανσερραϊκός-Χαϊδάρι 0-1 ΑΣΚ Ολυμπιακός-Βέροια 27/3

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 25 αγώνες)

    Κέρκυρα 53 Εργοτέλης 48 Αρης 46 Θρασύβουλος 43 Χαϊδάρι 37 Εθνικός Αστέρας 36 Προοδευτική 34 Νίκη Βόλου 32 Καστοριά 31 Καλαμάτα 30 Βέροια 29-24αγ. Ηλυσιακός 29 ΑΣΚ Ολυμπιακός 27-24αγ. Πανσερραϊκός 27 Παναχαϊκή 26 Πανηλειακός 7

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Πανηλειακός έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [18] Μπάσκετ

    Βαθιά ανάσα για Μακεδονικό

    26/3/2006 8:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μεγάλη νίκη πέτυχε ο Μακεδονικός στην Κοζάνη, επικρατώντας του Αμαρουσίου με 86-74 σε παιχνίδι για την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ. Με αυτή τη νίκη οι «πράσινοι» της Κοζάνης πήραν βαθιά βαθμολογική ανάσα όσον αφορά το θέμα παραμονή στην μεγάλη κατηγορία, ενώ από την άλλη η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη παρέμεινε στην 3η θέση της βαθμολογίας και έμεινε πίσω στο θέμα της δεύτερης θέσης. Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Γιώργου Καλαφατάκη ήταν ο Μπράιαντ Μπρέισι με 20 πόντους, ενώ για την ομάδα του Αμαρουσίου ξεχώρισε ο Μπλάκνεϊ με 18 πόντους. α δεκάλεπτα: 16-13, 35-32, 56-43, 86-74.

    Διαιτητές: Κορομηλάς Κ., Αφεντουλίδης, Θεοδωρόπουλος

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΑΚΗΣ):Μπρέισι 20 (2), Λι 11 (2), Χαραλαμπίδης 15 (1), Καράμπουλας 5, Τότσιος 12 (1), Τόμπσον, Συμεωνίδης 9, Τζακόπουλος, Γκιζογιάννης, Καραποστόλου 14 (3), Δαλιάρης, Πέτρουλας.

    ΜΑΡΟΥΣΙ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ):Μπλάκνεϊ 18 (3), Νικολαίδης 3 (1), Μπουντούρης 1, Κυρίτσης 11 (1), Χόμαν 7, Στεφανίδης 7, Κολώκας 5 (1), Καϊμακόγλου 15 (1), Δέσπος, Λόλας 2, Καράγκουτης 5.

    [19] Μπάσκετ

    Σημαντική νίκη ο ΠΑΟΚ

    26/3/2006 8:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ακόμα ένα σημαντικό βήμα για να παραμείνει στο κυνήγι της οκτάδας και να πάρει μία θέση που οδηγεί στα πλέι οφ πέτυχε ο ΠΑΟΚ, που επικράτησε με 77-65 της Ολύμπια Λάρισας, σε παιχνίδι για της 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ. Από την άλλη η ομάδα του Βαγγέλη Μαρκόπουλου γνώρισαν την ένατη ήττα της, όμως διατήρησε τις ελπίδες της για μία θέση στην οκτάδα και που οδηγεί στα πλέι οφ. Τα δεκάλεπτα: 23-13, 37-26, 57-49, 77-65.

    Διαιτητές: Ζαβλανός, Μουζάκης, Παφίλης

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΟΚ (ΣΟΥΛΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ): Ξανθόπουλος 6 (2), Μανωλόπουλος, Τζινόπουλος, Βασιλειάδης 10, Βασιλείου, Ζούγιοβιτς, Γκαγκαλούδης 11, Μαυροκεφαλίδης 20, Σίμονς 9 (1), Γεωργίτσης 3 (1), Χένιακ 2, Εντιαγέ 16.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ): Βουκατίνοφ 3 (1), Μέισον 9 (1), Νικολαίδης 3 (1), Παπαβασιλείου 2, Λάππας 11 (1), Αποστολίδης 7 (1), Κακλαμάνος 2, Ραντόγεβιτς 2, Γιόνζεν 4, Χαρισμίδης, Στιούαρτ 22.

    *** Σαν σήμερα (1991) ο ΠΑΟΚ πανηγύριζε την κατάκτηση του κυπέλλου Κυπελλούχων στη Γενεύη.

    [20] Μπάσκετ

    ΑΕΚ: Και επίσημα Μπλάσινγκεϊμ

    26/3/2006 6:59:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την απόκτηση του Τζερέλ Ρόμεν Μπλάσινγκεϊλ ανακοίνωσε και η επίσημα η ΑΕΚ. Ο Αμερικανός παίκτης που αγωνίζεται ως πλέι μέικερ αναμένεται να έρθει στην Αθήνα τη Δευτέρα, και θα βοηθήσει την ομάδα της «Ένωσης» μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν. Ο Τζερέλ Ρόμεν Μπλάσινγκεϊμ γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1981 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Έχει ύψος 1.78 και αγωνίζεται στη θέση του πλέι μέικερ. Στα γυμνασιακά του χρόνια έπαιξε στο τοπικό σχολείο και συνέχισε σε Τζούνιορ Κόλετζ, το Λ.Α. Κόλετζ. Τη σεζόν 2002-03 αναδείχθηκε πρωταθλητής στην πολιτεία της Καλιφόρνια, ενώ κέρδισε και τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη (MVP) του τουρνουά. Στον τελικό το Λος Αντζελες κέρδισε 90-82 το Φρέσνο Σίτι με τον Μπλέσινγκεϊμ να έχει 18 πόντους και 4 ασίστ.

    Τις επόμενες δύο σεζόν ο Μπλέσινγκεϊμ αγωνίστηκε στο πασίγνωστο UNLV, το πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας που έχει αναδείξει μεγάλα αστέρια του ΝΒΑ όπως ο Λάρι Τζόνσον, ο Στέϊσι Ογκμον και ο Σον Μάριον. Τελείωσε τη σεζόν 2003-04, την πρώτη του στην ομάδα με 11.2 πόντους και 6.6 ασίστ. Ήταν ο... στρατηγός των «Ράνινγκ Ρέμπελς» πάνω στο παρκέ αναγκάζοντας τον προπονητή του Λον Κρούγκερ να δηλώσει: «Ο Τζερέλ είναι ένας από τους καλύτερους πλέι μέικερ στη χώρα. Μπορεί να τρέξει την ομάδα, έχει καλό περιφερειακό σουτ και δεν κρύβεται στα κρίσιμα σημεία του αγώνα.»

    Την επόμενη χρονιά οι μέσοι όροι του στο UNLV έπεσαν (8.9π, 5.5ασ) και τη φετινή σεζόν βρέθηκε στην Κύπρο και αγωνίστηκε με τη φανέλα της ΕΝΑΔ. Ηταν τρίτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 21.5 πόντους, πρώτος στις ασσίστ με 5.2 ανά παιχνίδι και 5ος στα κλεψίματα με 1.7 μέσο όρο. Ρεκόρ πόντων έκανε στη 10η αγωνιστική όταν πέτυχε 35, περισσότερους από τους μισούς της ομάδας του στη νίκη με 66-64 επί του Απόλλωνα. Τις περισσότερες ασσίστ (12) έδωσε και πάλι με τον Απόλλωνα στην ήττα 77-70 του πρώτου γύρου (4η αγωνιστική). Η ομάδα του κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο με 10 νίκες και 4 ήττες. Στον ημιτελικό των πλέι οφ όμως η ΕΝΑΔ έχασε με 3-0 από την ΑΕΛ και αποκλείστηκε από τον τελικό. Ο Μπλάσιγκεϊμ σκόραρε 30 πόντους στο πρώτο παιχνίδι (62-72), 23 πόντους με 4 ασσίστ στο δεύτερο (73-87) και 26 πόντους με 4 ασσίστ στο τρίτο (64-66).

    Ο Τζερέλ Μπλάσινγκεϊμ έχει σπουδάσει κοινωνιολογία. Έχει ένα γιο, τον οποίο έχει ονομάσει Τζερέλ Τζούνιορ και έχει επίσης άλλα πέντε αδέλφια: μια αδελφή και τέσσερις αδελφούς.

    [21] Βόλεϊ

    Στην 3η θέση η Μπέλγκοροντ

    26/3/2006 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στον μικρό τελικό της διοργάνωσης, ή όπως λέγεται στον τελικό της παρηγοριάς, η Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ επικράτησε με 3-1 σετ της Ντιναμό Μόσχας και κατέλαβε την 3η θέση στο φάινολ-4 του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μπελογκόριε όπως λέγεται και αλλιώς- πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο θεσμό, ακριβώς όπως και πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, στην τελική φάση του θεσμού. Τα σετ: 19-25, 25-21, 20-25, 20-25.

    [22] Πολιτισμός

    Μέσα από το φακό του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα

    Έκθεση Φωτογραφίας "V I P's"

    26/3/2006 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Την έκθεση φωτογραφίας "V I Ps" του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα παρουσιάζει η Ελληνοαμερικανική Ένωση, στις γκαλερί Κέννεντυ και Χατζηκυριάκος-Γκίκας (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). O Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, 36 χρόνια πίσω από το φακό, απαθανάτισε μεγάλο μέρος της πρόσφατης ιστορίας του τόπου μας. Από νωρίς τον κέρδισε η γοητεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, στην οποία αφιερώθηκε από το 1961, όταν ξεκίνησε από την Ένωση από τα μεγαλύτερα ελληνικά φωτοειδησεογραφικά πρακτορεία της εποχής - και έπειτα ως ανταποκριτής του Associated Press. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί και το βιβλίο "Αναμνήσεις ενός Έλληνα φωτορεπόρτερ", του ιδίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ποταμός". Τα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία επιμελείται ο δημοσιογράφος Μ. Ν. Κατσίγερας, θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2006 στις 8:30 μ.μ., ενώ η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την ίδια ημέρα, στις 7:00.

    Κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα

    Με αφορμή την ατομική του έκθεση, καταγράφονται στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ζωής καθώς και προσώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων.

    Η σημαντικότερη στιγμή στην μακρόχρονη πορεία του ήταν αναμφισβήτητα η νύχτα της 17ης Νοεμβρίου 1974, όταν απαθανάτισε την έφοδο του τανκ στο Πολυτεχνείο.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Απριλίου 2006.

    Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα Παρασκευή 12:00 21:00, Σάββατο 10:30 14:30, Κυριακή κλειστά.

    Σχετικά Links:

    Ελληνοαμερικανική Ένωση

    [23] Πολιτισμός

    Από 28/4 έως 7/5 στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

    Μ.Α.D. Festival

    26/3/2006 3:48:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Κίνηση, Μουσική, Εικόνα. Αυτοί είναι οι τρείς άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί έναν νέο φεστιβάλ, το Music Arts Dance Festival (M.A.D.) που χαράζει φέτος για πρώτη φορά πορεία, με πρωτοβουλία της ομάδας "Χορευτές".

    Από τις 28 Απριλίου μέχρι και τις 7 Μαΐου, το κτήριο 5 του Ελληνικού Κόσμου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα μετατραπεί σε σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων για καλλιτέχνες και κοινό που μοιράζονται την αγάπη για τον χορό, τη μουσική και τα εικαστικά. Επί δέκα ημέρες, ο χώρος θα φιλοξενεί καθημερινά τρεις ομάδες χορού και από ένα έως δύο μουσικά σχήματα, τα οποία οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν, πλαισιωμένοι από εικαστικές εγκαταστάσεις και προβολές video dance.

    Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα εμφανιστούν τα μουσικά συγκροτήματα: Illegal Operation, Film, Palyrroia, Sigmatropic, Happy Dog, Sharp Ties, Jessica, Closer, Δημήτρης Μαραμής, Σόλης Μπαρκή, Νίκος Γεωργάκης, Lost bodies, Shubtle, Γύρω-Γύρω, Αντώνης Λιβιεράτος.

    Οι χορευτικές ομάδες: Χορευτές, Οκτάνα, Griffon, Adlib, Αμάλγαμα, Φυγείν Αδύνατον, Ομάδα 11, Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου, Yelp!, Lemurius: Γιάννης Μανταφούνης, Κατερίνα Σκιαδά, Τζένη Αργυρίου, Αντώνης Φονιαδάκης, Βeedha: Rowan Thorpe Dance Co.

    Και οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Μάκης Φάρος, Ash Bulayev, Βασίλης Μπούτος, Στάθης Λυμπερόπουλος, Απόστολος Ζερδεβάς,Τάκης Ζερδεβάς, Εύα Μιχαλάκη, Πέρλα Φιλιππίδου, Ρίκα Κριθαρά

    Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν καινούργιες δουλειές αλλά και έργα ρεπερτορίου και η κάθε χορευτική ομάδα θα παρουσιαστεί δύο φορές.

    Στον "Ελληνικό κόσμο" Πειραιώς 254 Ταύρος τηλ. Ώρα έναρξης 21:30 ( οι πόρτες θα ανοίγουν από τις 20:00) Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ Κάρτα 5 παραστάσεων: 60 ευρώ Κάρτα για όλο το φεστιβάλ 100 ευρώ

    Σχετικά Links:

    Ομάδα "Χορευτές"

    [24] Πολιτισμός

    Από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

    Συναυλία της Άνοιξης

    26/3/2006 3:05:00 μμ

    Μελωδίες του Στράους, του Μπετόβεν, του Σούμαν και του Ραβέλ θα πλημμυρίσουν την Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με αφορμή τη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Απριλίου και ώρα 20:30.

    Στο πρώτο μέρος της συναυλίας η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα θα ερμηνεύσει το Βαλς Φωνές της Άνοιξης του Γιόχαν Στράους. Στη συνέχεια θα παιχθεί η Συμφωνία αρ. 6 Ποιμενική του Μπετόβεν, η σπουδαιότερη συμφωνική μουσική σύλληψη που ανταποκρίνεται στη γιορτή της φύσης.

    Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί το Kοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Σούμαν, με αφορμή τη φετινή επέτειο του συνθέτη, ένα έργο απόλυτης μουσικής ευαισθησίας, κορυφαίο στην ιστορία του ρομαντισμού.

    Η συναυλία θα κλείσει με το Βαλς του Ραβέλ, έργο με συναρπαστικά ορχηστρικά χρώματα που ανακαλεί και μεταμορφώνει τους ήχους του βιενέζικου βαλς.

    Σολίστ είναι η πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου. Την ορχήστρα διευθύνει ο αρχιμουσικός Νίκος Χριστοδούλου.

    Τα εισιτήρια της συναυλίας διατίθενται από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ, 15 ευρώ, 11 ευρώ, 6 ευρώ, 3,50 ευρώ (φοιτητικό)

    [25] Τεχνολογία

    Ολική έκλειψη στις 29 Μαρτίου

    Ηλιακό "κρυφτούλι"

    26/3/2006 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Γη, Σελήνη και Ήλιος την ερχόμενη Τετάρτη θα στοιχηθούν σε ευθεία διάταξη προσφέροντας στους Έλληνες ένα μοναδικά επιβλητικό θέαμα, που όμοιο του μπορεί να περιγράψει μόνο κάποιος που γεννήθηκε πριν το 1936. Ένα θέαμα που δεν πρόκειται να επαναληφθεί ξανά παρά μόνο σε 82 χρόνια, στις 21 Απριλίου του 2088! Η ολική έκλειψη της 29ης Μαρτίου είναι η πρώτη έκλειψη της χιλιετίας και θα είναι ορατή μόνο από το ακριτικό Καστελόριζο που έχει την τύχη να βρίσκεται στο "διάβα" της, ενώ από την υπόλοιπη Ελλάδα θα είναι ορατή μερικώς σε ποσοστό από 70% έως και 95%.

    Το θέαμα θα έχει την ευκαιρία να το θαυμάσει πρώτα η Βραζιλία, όπου η σκιά της Σελήνης πάνω στη Γη θα πέσει για πρώτη φορά στις 8:36 (διεθνή ώρα). Αφού διασχίσει τον Ατλαντικό, θα πέσει στη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία και θα τερματιστεί στη Βόρεια Μογγολία.

    Στην Ελλάδα, όσοι βρεθούν στο Καστελόριζο, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ουράνιο φαινόμενο, το οποίο θα αγγίξει το μέγιστο σημείο του στις 13:53 (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει 2.5 λεπτά. Εκείνη τη στιγμή, όλα θα σκοτεινιάσουν και στη θέση του ηλιακού δίσκου θα φαίνεται μόνο η λάμψη ενός διαμαντένιου δακτυλίου. Στη φύση θα απλωθεί ησυχία και θα είναι ορατά τα πιο λαμπρά αστέρια, όπως η Αφροδίτη, ενώ ο ορίζοντας θα είναι πιο φωτεινός.

    Η προνομιακή θέση του ακριτικού νησιού, απ όπου θα μπορεί να παρατηρήσει κανείς την ολική έκλειψη καλύτερα από κάθε άλλη περιοχή της Ευρώπης, το έχει ήδη καταστήσει πόλο έλξης επισκεπτών. "Κυνηγοί εκλείψεων" και επιστήμονες που θα καταγράψουν το φαινόμενο, ερασιτέχνες φίλοι της αστρονομίας και τουρίστες, έχουν δώσει επί του νησιού, άτυπο ραντεβού με την ιστορία, για το μεσημέρι της Τετάρτης.

    Από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η έκλειψη θα είναι μερική, σε ποσοστό 84% και 75%, αντίστοιχα και θα αγγίξει το μέγιστο σημείο της για λίγα λεπτά στις 13:47 το μεσημέρι.

    Για ασφαλή παρατήρηση

    Όσοι θελήσουν λοιπόν να γίνουν μάρτυρες του γεγονότος δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η παρατήρηση με γυμνό οφθαλμό ή με αυτοσχέδιες προφυλάξεις, ακόμα και για σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στα μάτια. Οι ειδικοί προτείνουν είτε παρατήρηση με τηλεσκόπιο ή κιάλια, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με τα ειδικά φίλτρα, είτε τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά με τον χάρτινο σκελετό που μπορεί να προμηθευτεί κανείς από καταστήματα οπτικών.

    Όσοι πάλι δεν θα έχουν καν τη δυνατότητα να βρεθούν σε ανοιχτό χώρο, υπάρχει και η λύση του διαδικτύου, απ όπου μπορούν να παρακολουθήσουν απευθείας τα ουράνια τεκταινόμενα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://solar-eclipse.uoa.gr/

    Σχετικά Links:

    ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

    ΗΛΙΟΠΑΡΤΙ ΣΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ-ΕΚΛΕΙΨΗ 2006


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 26 March 2006 - 17:55:37 UTC