Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο νέος κώδικας στο Μαξίμου
  • [02] Προβάδισμα μίας μονάδας για ΝΔ
  • [03] Επαφές Μπακογιάννη
  • [04] Ισχυρός σεισμός στην Αλγερία
  • [05] Διαδηλώσεις στη Λευκορωσία
  • [06] Στην Κίνα ο Ρώσος Πρόεδρος
  • [07] Έληξε χωρίς συμφωνία
  • [08] Δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου cruise
  • [09] Επίθεση ανταρτών στο Ιράκ
  • [10] Νέα κρούσματα του Η5Ν1

    [01] Πολιτική

    Στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής

    Ο νέος κώδικας στο Μαξίμου

    21/3/2006 10:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2006 11:30:05 πμ)

    Πηγή: NET-NET 105,8

    Ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, όπως διαμορφώθηκε μετά από επαφές της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με την ΑΔΕΔΥ, στο επίκεντρο της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο νέο κώδικα, μεταξύ άλλων προβλέπεται, νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με βάση αντικειμενικά κριτήρια, η απελευθέρωση των μετατάξεων μετά από αίτηση του υπαλλήλου και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δημοσίους υπάλληλους με οικογενειακές υποχρεώσεις. Ο νέος κώδικας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Μαρτίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο νέος Κώδικας για το Δημόσιο

    [02] Πολιτική

    Σε νέα δημοσκόπηση της GPO

    Προβάδισμα μίας μονάδας για ΝΔ

    21/3/2006 8:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2006 11:38:05 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Προβάδισμα στη Ν.Δ. και τον Κώστα Καραμανλή έναντι του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου δίνει δημοσκόπηση της GPO που παρουσίασε χθες βράδυ το MEGA. Το κυβερνών κόμμα προηγείται με 1% στην πρόθεση ψήφου, και συγκεντρώνει 35%, το ΠΑΣΟΚ 34%, ο ΛΑΟΣ 5,2% και ο Συνασπισμός 3,2%. Το 2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε άλλο κόμμα, το 3,7% λευκό-άκυρο και το 10,5% δεν απάντησε. Καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού θεωρείται ο κ. Καραμανλής με 47,8%, έναντι 35,7% του κ. Παπανδρέου. Θετική γνώμη για τον κ. Καραμανλή εκφράζει το 55,5% του ελληνικού λαού, ενώ σε ότι αφορά τον κ. Παπανδρέου οι αρνητικές γνώμες είναι 52,8%, ενώ οι θετικές 46%.

    Στο ερώτημα αν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε η ΝΔ προηγείται με 35% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 34%, το ΚΚΕ με 6,5%, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 3,2% και ο ΛΑΟΣ με 5,2%.

    Το 42,4% κρίνει θετικά και μάλλον θετικά συνολικά το έργο της κυβέρνησης ενώ το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 35,3%.

    Το 45,3% εκτιμά πως η απογραφή έβλαψε ή μάλλον έβλαψε τη χώρα, ωστόσο στο ερώτημα ποιο είναι το θετικότερο έργο της κυβέρνησης, η απογραφή και οι προσπάθειες εξυγίανσης της οικονομίας καταλαμβάνουν την πρώτη θέση.

    Η πιο αρνητική επίδοση της κυβέρνησης, καταγράφεται στην καταπολέμηση της ακρίβειας όπου το 24,1% των πολιτών, πιστεύει ότι το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης μέσω της ΝΕΤ 105,8, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, τόνισε ότι ο κόσμος εκφράζει δυσαρέσκεια, γιατί περιμένει να δει όσο το δυνατόν πιο σύντομα λύσεις και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι κληροδότησε ρεκόρ δημόσιου χρέους, ανεργίας και ακρίβειας.

    Δημοσκόπηση της ΝΕΤ

    Σε άλλη δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάστηκε στην εκπομπή της ΝΕΤ "Προσκήνιο" με το Γιάννη Πολίτη στο ερώτημα ποια θεωρείται καταλληλότερη κυβέρνηση το 39,3% απαντά σίγουρα μάλλον κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, σίγουρα μάλλον κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου 33,9%, ούτε κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό Καραμανλή ούτε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου 24,8%.

    Στο ερώτημα αν θα ψηφίσουν το ίδιο κόμμα με εκείνο το 2004 σίγουρα μάλλον το ίδιο απαντάει 54,2%, σίγουρα ή μάλλον δεν θα ψηφίσουν το ίδιο κόμμα 44,5%.

    Σχετικά με το βαθμό εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση θεμάτων οικονομικής, εξωτερικής και κοινωνικής πολιτικής, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τον Κώστα Καραμανλή για θέματα οικονομίας και τον Γιώργο Παπανδρέου για θέματα εξωτερικής και κοινωνικής πολιτικής.

    [03] Πολιτική

    Με Καραμανλή, Ρις και Χριστιόφα

    Επαφές Μπακογιάννη

    21/3/2006 9:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2006 10:57:43 πμ)

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή θα έχει το πρωί της Τρίτης η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Στο επίκεντρο της συζήτησης το ταξίδι της υπουργού στις ΗΠΑ, αλλά και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή 23 και24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Λίγο αργότερα στις 2 η κ. Μπακογιαννη θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη Τσαρλς Ρις, για την προετοιμασία του ταξιδιού της στις ΗΠΑ, και τη συνάντησή της με την ομόλογό της των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις. Στις 7 η υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, με σκοπό να την ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [04] Κόσμος

    4 νεκροί - 53 τραυματίες

    Ισχυρός σεισμός στην Αλγερία

    21/3/2006 7:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2006 9:02:20 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, Reuters, ΑΠΕ

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 53 τραυματίστηκαν από το σεισμό μεγέθους 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε το βράδυ της Δευτέρας την επαρχία Μπετζάια, ανατολικά του Αλγερίου. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και 36 τραυματίες. Η διευθύντρια της υπηρεσίας υγείας του διαμερίσματος της Μπετζάια δήλωσε πως οι τραυματίες δεν φέρουν σοβαρά τραύματα. Περίπου τριάντα σπίτια κατέρρευσαν, μετέδωσε το ραδιόφωνο. Οι αρχές έστειλαν στην περιοχή δυνάμεις πολιτικής προστασίας και στρατού. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την ανατολική περιοχή του διαμερίσματος της Μπετζάια, σε ακτίνα 100 χλμ, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.

    Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή Χεράτα (βορειοανατολικά του Αλγερίου) της Μπετζάια, ενώ έπληξε τις περιοχές Τζιτζέλ (360 χλμ ανατολικά του Αλγερίου) και Σετίφ (300 χλμ ανατολικά), όπου όμως δεν υπήρξαν θύματα, σύμφωνα με το ραδιόφωνο.

    Σύμφωνα με το αλγερινό κέντρο ερευνών (CRAAG), ο σεισμός σημειώθηκε στις 20:44 τοπική ώρα (21:44 ώρα Ελλάδας). Το επίκεντρό του εντοπίστηκε βορειονατολικά της πόλης Χεράτα, ανάμεσα στην Μπετζάια και τη Σετίφ. Το αμερικανικό γεωλογικό παρατηρητήριο στο Ντένβερ (Κολορόντο) εκτίμησε από την πλευρά του ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 5 βαθμοί της Κλίμακας Ρίχτερ.

    [05] Κόσμος

    Κατά του εκλογικού αποτελέσματος

    Διαδηλώσεις στη Λευκορωσία

    21/3/2006 10:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2006 11:54:57 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο στην προεδρία της Λευκορωσίας. Η Ουάσιγκτον δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, καταγγέλλοντας βία και νοθεία, ενώ απειλεί το Μίνσκ με κυρώσεις. Το ενδεχόμενο επιβολής ταξιδιωτικών κυρώσεων σε λευκορώσους αξιωματούχους μελετά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ από την πλευρά της η Μόσχα χαρακτήρισε τις εκλογές αδιάβλητες. Το βράδυ εκατοντάδες υποστηρικτές του αρχηγού της αντιπολίτευσης Αλεξάντερ Μιλίνκεβιτς, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Οκτώβρη, διαμαρτυρόμενοι για το εκλογικό αποτέλεσμα και ζητώντας την επανάληψη των εκλογών. Οι υποστηρικτές του Μιλίνκεβιτς κατασκήνωσαν έχοντας εφοδιαστεί με τρόφιμα, ποτά και κουβέρτες, ενέργειες που θυμίζουν την οργανωμένη "πορτοκαλί επανάσταση" στην Ουκρανία. Η αντιπολίτευση αξιώνει να στηθούν και πάλι οι κάλπες τον Ιούλιο και οι υποστηρικτές της διοργανώνουν και νέα ολονύκτια διαμαρτυρία στο κέντρο του Μινσκ για απόψε. Η αστυνομία της Λευκορωσίας συνέλαβε 20 διαδηλωτές όταν μετά τα μεσάνυχτα χαρακτήρισε "παραβίαση της δημόσιας τάξης" την κατασκήνωση των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στην Πλατεία το Οκτώβρη. Η κρατική τηλεόραση, μεταδίδοντας πλάνα από την διαδήλωση, έκανε λόγο για "μια ομάδα νεαρών μεθυσμένων".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ΒΒC: Protesters continue Belarus rally

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρόεδρος ξανά ο Λουκασένκο

    [06] Κόσμος

    Θέματα ενέργειας θα συζητηθούν

    Στην Κίνα ο Ρώσος Πρόεδρος

    21/3/2006 9:19:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, REUTERS, ΑΠΕ

    Στο Πεκίνο έφθασε την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για διήμερη επίσκεψη στην Κίνα, με αντικείμενο των συνομιλιών τα εμπορικά ζητήματα, ιδίως θέματα ενέργειας. Συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και μελών της Κυβέρνησης, ο Πούτιν αναμένεται να συναντήσει το απόγευμα της Τρίτης, τον πρόεδρο Χου Ζιντάο. Μετά το τέλος της συνάντηση θα υπογραφεί μια σειρά εμπορικών συμφωνιών. Για το Πεκίνο, η επίσκεψη Πούτιν είναι μία ακόμη ευκαιρία να ξεδιπλώσει την ενεργειακή διπλωματία του με την ελπίδα να δώσει ώθηση σε ένα σχέδιο αγωγού για τη μεταφορά πετρελαίου από τη Σιβηρία. Η ρωσική εταιρία Gazprom, που κατέχει το ένα τρίτο του παγκόσμιου φυσικού αερίου, αναμένεται να υπογράψει μια συμφωνία με την κυριότερη εταιρία παραγωγής και διανομής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, China National Petroleum Corp (CNPC). Συνολικά, αναμένεται να συνομολογηθούν 15 συμφωνίες,

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Putin visits China to boost ties

    Reuters: Putin brings energy chiefs to China talks

    [07] Κόσμος

    Για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

    Έληξε χωρίς συμφωνία

    21/3/2006 8:11:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ

    Χωρίς συμφωνία έληξε τα ξημερώματα η συνάντηση στη Νέα Υόρκη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. "Είχαμε μια καλή συζήτηση, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία συμφωνούμε", δήλωσε ο πολιτικός διευθυντής του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Σόουερς. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία "συμφώνησαν" να σταματήσουν το Ιράν από το να γίνει μια στρατιωτική πυρηνική δύναμη. Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, είπε ότι "είναι απαραίτητο να διεξαχθούν και άλλες συναντήσεις|.

    [08] Κόσμος

    Με επιτυχία

    Δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου cruise

    21/3/2006 7:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2006 8:10:40 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Πακιστάν, η δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου cruise, ικανού να μεταφέρει πυρηνικό φορτίο. Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, ο μηχανισμός αυτός μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 500 χιλιομέτρων. Ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ παρακολούθησε τη δοκιμή και συνεχάρη την επιστημονική ομάδα. Το Πακιστάν είχε πραγματοποιήσει μια πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου τύπου Hatf VII Babur τον Αύγουστο του 2005. Η Ινδία και το Πακιστάν προχώρησαν σε δοκιμές πυρηνικών όπλων το 1998 και πραγματοποιούν τακτικά δοκιμές πυραύλων με πυρηνική ικανότητα. Πέρυσι ξεκίνησαν μια διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεών τους αφότου το 2002 είχαν φθάσει για άλλη μια φορά στα πρόθυρα πολέμου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Pakistan launches cruise missile

    [09] Ιράκ

    18 νεκροί

    Επίθεση ανταρτών στο Ιράκ

    21/3/2006 7:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2006 9:08:25 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ

    Στο αρχηγείο της αστυνομίας επιτέθηκαν αντάρτες στην ιρακινή πόλη Μουκνταντίγια, βόρεια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα 18 άτομα να σκοτωθούν. Σύμφωνα με την Αστυνομία οι αντάρτες απελευθέρωσαν κρατουμένους. Οι δράστες, που ήταν οπλισμένοι με πυραυλοπροωθούμενες βομβίδες, όλμους και επιθετικά όπλα AK-47 έβαλαν φωτιά στο κτίριο και επιτέθηκαν στο δικαστήριο της πόλης.

    [10] Υγεία

    Σε Μαλαισία - Πακιστάν

    Νέα κρούσματα του Η5Ν1

    21/3/2006 9:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2006 11:40:26 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Δύο νέα κρούσματα του ιού της γρίπης των πτηνών H5N1 εντοπίστηκαν σε κοτόπουλα στην κεντρική επαρχία Περάκ της Μαλαισίας. Ο ιός εντοπίστηκε σε ζωντανά οικόσιτα που είχαν μεταφερθεί από περιοχές κοντά στις τοποθεσίες όπου είχαν σημειωθεί προηγούμενα κρούσματα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Μπερνάμα. Το υπουργείο Γεωργίας του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι αναλύσεις έδειξαν για πρώτη φορά την παρουσία του θανατηφόρου ιού. Σύμφωνα με το ιδιωτικό κανάλι Geo News, ο ιός ανιχνεύτηκε σε δείγματα που ελήφθησαν στο τέλος του περασμένου μήνα από πουλερικά στην Επαρχία Βορειοδυτικών Συνόρων. Τα δείγματα εστάλησαν στη Βρετανία, όπου διαπιστώθηκε ότι τα πτηνά είχαν προσβληθεί από τον ιό. Στη δυτική Ινδία, αρνητικοί στον ιό της γρίπης των πτηνών τέσσερις Ινδοί που είχαν τεθεί σε καραντίνα, όταν παρουσίασαν συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά του ιού. Οι τέσσερις, μεταξύ αυτών ένας γιατρός και ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, ζουν στην περιοχή Ζαλγκαόν στο κρατίδιο Μαχαράστρα. "Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν αρνητικά, αλλά τους χορηγείται προληπτικά το φάρμακο Tamiflu", ανακοίνωσαν ποι υπηρεσίες υγείας του κρατιδίου. Μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στην Ινδία. Οι αρχές της Ζαλγκαόν προχώρησαν στη θανάτωση 90.000 πουλερικών σε τέσσερα χωριά, ενώ παράλληλα απολυμαίνουν σπίτια και αυλές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 21 March 2006 - 9:52:28 UTC