Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καλημέρα" με ληστείες
  • [02] Πρεμιέρα για το "Πρίσμα+"
  • [03] "Λουκέτο" στα ΑΕΙ
  • [04] Κυκλώνας "σαρώνει" την Αυστραλία
  • [05] Εμμένει ο Ντε Βιλπέν
  • [06] Πρόεδρος ξανά ο Λουκασένκο
  • [07] Αισιόδοξος ο Μπους για το Ιράκ
  • [08] Μια προσευχή για τα παιδιά
  • [09] Περιμένουν ακόμα το ζεύγος Pitt

    [01] Κοινωνία

    Ανθρωποκυνηγητό από την Αστυνομία

    "Καλημέρα" με ληστείες

    20/3/2006 7:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2006 11:32:36 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Με απόπειρα ληστείας χρηματαποστολής και ληστεία σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ ξεκίνησε η μέρα σε δύο διαφορετικές περιοχές της Αθήνας. Περίπου στις 7 το πρωί, τρεις άγνωστοι με καλάσνικοφ έκλεισαν το δρόμο σε όχημα της εταιρίας χρηματαποστολών "Ερμής" στην οδό Σπύρου Πάτση 50 στον Βοτανικό και, όταν το όχημα σταμάτησε, πυροβόλησαν εναντίον του. Μία από τις σφαίρες διαπέρασε το όχημα και τραυμάτισε τον οδηγό στο πόδι. Παρά τον τραυματισμό του, ο οδηγός της χρηματαποστολής -που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Τζάνειο Νοσοκομείο μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη για να του αφαιρεθεί η σφαίρα από το πόδι- ανέπτυξε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, με αποτέλεσμα οι δράστες να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να τραπούν σε φυγή. Στη συμβολή της Ιεράς Οδού με την λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως το όχημα της χρηματαποστολής συγκρούστηκε με αυτοκίνητο του Δήμου και ακινητοποιήθηκε.

    Λίγο αργότερα, δύο άγνωστοι εισέβαλαν στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην οδό Βασικλέους 19 στο Παγκράτι και με την απειλή όπλων αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια, διέφυγαν με μηχανή προς άγνωστη κατεύθυνση.

    [02] Κοινωνία

    Οι εκπομπές αρχίζουν τη Δευτέρα 20 Μαρτίου

    Πρεμιέρα για το "Πρίσμα+"

    20/3/2006 11:38:00 πμ

    Αρχίζει τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 17.00 η εκπομπή του πρώτου ψηφιακού καναλιού της ΕΡΤ ΠΡΙΣΜΑ+. Καθημερινά και για 7 ώρες ένα νέο πολυσυλλεκτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στα άτομα με αναπηρία και θα μεταδίδεται με νοηματική διερμηνεία και υπότιτλους.

    Το πρόγραμμα αρχίζει στις 17.00 με ένα 5λεπτο δελτίο ειδήσεων. Ακολουθεί παιδικό πρόγραμμα μέχρι τις 18.00. 18.00 19.00 θα μεταδίδονται ντοκυμαντέρ και στις 19.00 20.00 το ενημερωτικό μαγκαζίνο, "Πρόσκληση σε όλους". Ένα πρόγραμμα με ποικίλο περιεχόμενο και χρηστικές πληροφορίες για όλους. Παρουσιάζουν ο Νίκος Λεπενιώτης και η Τένια Παπαγεωργίου. Στις 20.00 θα μεταδίδεται ελληνική σειρά και στις 21.00 μια εντυπωσιακή καινοτομία. Το κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ θα αναμεταδίδεται ταυτόχρονα από το ΠΡΙΣΜΑ+, με νοηματική διερμηνεία. Αμέσως μετά το δελτίο κάθε βράδυ θα προβάλλεται και μια κινηματογραφική ταινία για τους φίλους του ΠΡΙΣΜΑ+. Στο πρόγραμμα του σαββατοκύριακου θα υπάρχει και ένα νέο ντοκυμαντέρ με τίτλο "Μορφές και Χρώματα".

    Το πρόγραμμα εκτός των δελτίων ειδήσεων θα επαναλαμβάνεται μέχρι την επόμενη στις 17.00. Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής του προγράμματος θα προβάλλονται κάρτες και τρέηλερ με πληροφορίες για τα επόμενα στάδια της πιλοτικής εφαρμογής του ψηφιακού προγράμματος, τους αποκωδικοποιητές, τον τρόπο επιλογής προγραμμάτων και υποτίτλων και κάθε χρηστική πληροφορία που αφορά το κοινό του ΠΡΙΣΜΑ+.

    Το πρόγραμμα μεταδίδεται στην Αττική από τη συχνότητα UHF, κανάλι 48 από τον πομπό στον Υμηττό και από τις αρχές Απριλίου και από τους πομπούς της Πάρνηθας και της Αίγινας. Στη Θεσσαλονίκη μεταδίδεται από τη συχνότητα UHF κανάλι 56, από τον πομπό του Χορτιάτη. Από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα μεταδίδεται και στη Θεσσαλία, από τη συχνότητα UHF κανάλι 53 από τον πομπό του Πηλίου. Η έναρξη του δεύτερου ψηφιακού προγράμματος της ΕΡΤ, ΣΙΝΕ+, θα γίνει τον Απρίλιο ενώ το πρόγραμμα του ΣΠΟΡ+ θα αρχίσει τον Μάιο. Οι θεατές μπορούν να επικοινωνούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση prisma@ert.gr

    [03] Κοινωνία

    Πενθήμερη απεργία των καθηγητών

    "Λουκέτο" στα ΑΕΙ

    20/3/2006 9:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2006 11:35:40 πμ)

    Εβδομάδα κινητοποιήσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αρχίζει σήμερα. Οι διδάσκοντες στα πανεπιστήμια απεργούν μέχρι και την Παρασκευή, αντιδρώντας στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και ζητώντας αύξηση της χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια και ικανοποίηση μισθολογικών αιτημάτων του κλάδου. Την Πέμπτη, οι πανεπιστημιακοί θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ, την ίδια μέρα, κλειστά θα είναι και τα ΤΕΙ. Στο πλευρό των καθηγητών τάσσονται πρυτάνεις και φοιτητές, ενώ οι διδάσκοντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προειδοποιούν με επ αόριστον απεργία από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου αν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Παιδείας

    ΠΟΣΔΕΠ

    [04] Κόσμος

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

    Κυκλώνας "σαρώνει" την Αυστραλία

    20/3/2006 10:19:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το βορειοανατολικό άκρο της Αυστραλίας, ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Χάουαρντ, μετά το ισχυρότατο πλήγμα, που δέχθηκε από τον τροπικό τυφώνα Λάρι. Κινούμενος με ταχύτητα 290 χλμ την ώρα, ο Λάρι προκάλεσε πλημμύρες, κατέστρεψε καλλιέργειες, ξερίζωσε στέγες και δέντρα κοντά στην πόλη Κερνς και προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε όλη την ακτογραμμή. Τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, πάνω από 50.000 κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν αναφερθεί δεκάδες ελαφρά τραυματίες. Σοβαρές καταστροφές έχουν υποστεί οι καλλιέργειες ζάχαρης και μπανάνας, που αποτελούν το κύριο εισόδημα της πόλης Ινισφέιλ. Οι τοπικές Αρχές κάνουν λόγο για πρωτοφανές φαινόμενο, ενώ ο Πρωθυπουργός έθεσε σε κατάσταση ετοιμότητας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για να πάρουν μέρος σε επιχειρήσεις διάσωσης ή για να μεταφέρουν εφόδια στις πληγείσες περιοχές.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Cyclone batters Australian coast

    ABC: Tropical Cyclone Hits Northeast Australia

    [05] Κόσμος

    Για τον νόμο CPE

    Εμμένει ο Ντε Βιλπέν

    20/3/2006 10:42:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Έτοιμος για διάλογο με στόχο την βελτίωση του νόμου για την απασχόληση των νέων (Σύμβαση Πρώτης Πρόσληψης, γνωστός ως CPE) δηλώνει ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, απορρίπτοντας, όμως, το ενδεχόμενο απόσυρσής του. Την ίδια ώρα, εργατικά συνδικάτα και φοιτητές εμμένουν στο δικό τους τελεσίγραφο για απόσυρση του CPE, το οποίο λήγει απόψε το βράδυ. Μιλώντας στο νεανικό περιοδικό "Citato", ο κ. Ντε Βιλπέν ζήτησε μια ευκαιρία για να εφαρμοστεί ο νόμος στην πράξη, υποστηρίζοντας πως θα καταπολεμήσει την ανεργία των νέων καθιστώντας την αγορά εργασίας περισσότερο ευέλικτη και εξέφρασε τη θλίψη του για το ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν κατανόησαν την ουσία της νομοθεσίας. Το πρωί, ο Γάλλος Πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαντινιόν με εκπροσώπους των επιχειρηματιών, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με εκπροσώπους των φοιτητών. Πάντως, τα εργατικά συνδικάτα απειλούν με γενική απεργία, οι φοιτητές έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο την Πέμπτη, ενώ ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, κάλεσε την Κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου ως το 2007 προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας "Liberation", το 35% των πολιτών προτιμά την οριστική κατάργηση του CPE και το 28% ζητά αλλαγές. Υπέρ της απόσυρσης του νόμου τάσσεται το 60% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της εφημερίδας "Depeche du Midi", ενώ το 63% θεωρεί πως ο κ. Ντε Βιλπέν δεν θα υποχωρήσει.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Le Monde: CPE : les syndicats et les etudiants maintiennent la pression, Villepin reste determine

    The Guardian: De Villepin faces strike threat after weekend of riots

    Der Spiegel: Villepin beharrt auf Arbeitsmarktreform

    The Independent: Unions pile pressure on Villepin with threat of a national strike action

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φωνή λαού...

    [06] Κόσμος

    Επανεκλογή με 82,6%

    Πρόεδρος ξανά ο Λουκασένκο

    20/3/2006 7:05:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στο προεδρικό αξίωμα της Λευκορωσίας επανεκλέγη την Κυριακή ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ηγέτης της χώρας επί 12 χρόνια. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, Λίντια Γιερμόσινα, ο νυν πρόεδρος συγκέντρωσε 82,6% έναντι μόλις 6% του κυριότερου αντιπάλου του, Αλεξάντρ Μιλίνκεβιτς, ενώ ακολούθησαν ο έτερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης και υποστηρικτής του Μιλίνκεβιτς, Αλεξάντρ Κοζούλιν με 2,3% και ο φιλοκαθεστωτικός Σεργκέι Γκαϊντουκέβιτς με 3,5%. Πάντως, η Αντιπολίτευση αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα και ζητά την ακύρωση της ψηφοφορίας, κάνοντας λόγο για νοθεία. "Δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα, πρόκειται για μια φάρσα", δήλωσε ενώπιον οπαδών του ο κ. Μιλίνκεβιτς. Μάλιστα, περίπου 10.000 υποστηρικτές της Αντιπολίτευσης διαδήλωσαν στο Μίνσκ μετά το κλείσιμο των καλπών, ενώ νέα διαδήλωση σχεδιάζεται για απόψε το βράδυ. Με ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα η ανακοίνωση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχετικά με το αν υπήρξαν παρατυπίες ή όχι.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Washington Post: Incumbent Declared Winner of Belarus Vote

    ΒΒC: Landslide win for Belarus leader

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λευκορωσία: Έκλεισαν οι κάλπες

    [07] Ιράκ

    Τρία χρόνια από την αμερικανική εισβολή

    Αισιόδοξος ο Μπους για το Ιράκ

    20/3/2006 10:01:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΒΒC

    Τρία χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και εκτίμησε ότι η πολιτική, που ακολουθείται, θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας ασφαλούς χώρας για τις επόμενες γενιές. Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι πολιτικοί βρίσκονται κοντά στη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τους κάλεσε να προσπαθήσουν περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση. Στην ομιλία του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Αμερικανούς στρατιώτες, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να ευχαριστούν αυτούς και τις οικογένειές τους, για την προσφορά τους. Εντελώς, όμως, αντίθετη γνώμη έχει ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ιγιάντ Αλάουϊ, που υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου καθώς ήδη δρομολογείται εθνοκάθαρση.

    "Εσωτερικά" πυρά για το Ράμσφελντ

    Ο Μπους δε σχολίασε τις εκτιμήσεις του Αλάουϊ, όμως, ο πρόεδρος της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί, εκτίμησε ότι προς το παρόν ο κίνδυνος ενός εμφυλίου βρίσκεται μακριά και τόνισε ότι οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκονται σε καλό δρόμο, γεγονός το οποίο εκμηδενίζει το ενδεχόμενο εκδήλωσης εμφυλίου.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, με άρθρο του στη "Washington Post" υποστήριξε ότι εάν οι Αμερικανοί αποχωρούσαν τώρα από το Ιράκ, θα ήταν μία πράξη αντίστοιχη με την παράδοση της Γερμανίας στους Ναζί, μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Όμως και ο Ράμσφελντ δέχθηκε πυρά για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε και χειρίζεται την εισβολή στη χώρα. Ο ταγματάρχης εν αποστρατεία, Πολ Ίτον, που την περίοδο 2003-4 ήταν επικεφαλής της εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, με άρθρο του στη "New York Times", χαρακτήρισε τον Υπουργό Άμυνας "ανίκανο" και τον κάλεσε να παραιτηθεί καθώς τον θεωρεί κατεξοχήν υπεύθυνο για το τι έχει συμβεί στο Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καθεστώς εμφυλίου στο Ιράκ "βλέπει" ο Αλάουι

    Σχετικά Links:

    BBC: Bush upbeat on Iraq anniversary

    [08] Πολιτισμός

    Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Μια προσευχή για τα παιδιά

    20/3/2006 8:41:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2006, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του συνθέτη Λεωνίδα Κωττάκη (Leo Cottakis) A Midnight Prayer (Μεσονύκτια Προσευχή). Το έργο, εμπνευσμένο από το "Πάτερ Ημών" και γραμμένο για την τσέχικη πολυβραβευμένη χορωδία κοριτσιών Sever&#225;&#269;ek, είναι αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Είναι γραμμένο για κουιντέτο πνευστών, δύο τρομπέτες, κρουστά και εκκλησιαστικό όργανο. H συναυλία διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Τσεχίας, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και είναι αφιερωμένη στους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο "Ελπίδα". Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο Σύλλογο για την κατασκευή του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα.

    Λίγα λόγια για το συνθέτη

    Ο Λεωνίδας Κωττάκης, διαπρεπής Έλληνας συνθέτης που ζει και δημιουργεί στο Λονδίνο, έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και για ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν από το ΒΒC. Επίσης, έχει συνθέσει έργα μουσικής δωματίου καθώς και έργα μεγαλύτερης γκάμας.

    Τόπος:

    Μέγαρο Μουσική Αθηνών Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1 Ώρα έναρξης: 20.30 Τιμές εισιτηρίων: 60, 43, 30, 15 και 10 ευρώ. Τηλ: 210-7282333

    [09] Ζωής ...σΤάσεις

    Ουδείς γνωρίζει αν έγινε ο γάμος Πιτ- Τζολί

    Περιμένουν ακόμα το ζεύγος Pitt

    20/3/2006 11:02:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: BBC

    Τον ενθουσιασμό διαδέχτηκε η απογοήτευση, στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας, όπου δεκάδες Ιταλοί περίμεναν να πάρουν μία γεύση από το γεγονός της χρονιάς. Οι πληροφορίες ότι το σαββατοκύριακο, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ο γάμος της Αντζελίνα Τζολί και του Μπραντ Πιτ, δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά. Κανείς, δεν είδε τους νεόνυμφους να περνούν το κατώφλι της βίλας του Τζορτζ Κλούνεϊ στην πόλη Λάγλιο και στην πόλη Τσερνόμπιο, ο μόνος πολιτικός γάμος που διεξήχθη, μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν αυτός ενός ηλικιωμένου ζευγαριού.

    Απογοήτευση

    Τις προηγούμενες μέρες, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν αφιερώσει εκτενή ρεπορτάζ στο θέμα του γάμου, ο οποίος, όπως ανέφεραν, θα γινόταν στη βίλα του Κλούνεϊ, στη πόλη Λάγλιο.

    Επιπλέον, η δήμαρχος της πόλης Τσερνόμπιο, είχε πει στους δημοσιογράφους ότι "της είχαν ζητήσει, να είναι standby, αυτές τις δυο μέρες".

    Δεν ανέφερε όμως, ποιος και γιατί της το ζήτησε.

    Με δεδομένα όλα αυτά τα στοιχεία, δεκάδες Ιταλοί, απλοί θαυμαστές, οι γνωστοί περίεργοι αλλά και παπαράτσι, άρχισαν να συρρέουν στο τουριστικό θέρετρο.

    Η αστυνομία, είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ έξω από το σπίτι του Τζορτζ Κλούνεϊ, το έργο της αστυνόμευσης είχε αναλάβει ιδιωτική εταιρεία security.

    Η αναμονή για τους fan του ζευγαριού, δεν είχε αίσιο τέλος.

    Όχι μόνο δεν κατάφεραν να δουν τους αγαπημένους τους celebrities, αλλά ούτε να επιβεβαιώσουν το γάμο της χρονιάς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 March 2006 - 9:52:42 UTC