Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγή φρουράς
  • [02] Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Επαφές με Σολάνα και Σέφερ
  • [04] Αυξήσεις στα κόμιστρα
  • [05] Υπολειτούργησαν λόγω στάσης
  • [06] Υπέρ άμεσης λύσης του Ασφαλιστικού
  • [07] Κατάσχεση ακατάλληλων τροφίμων
  • [08] Δίωξη για κακούργημα στον πρώην λέκτορα
  • [09] Βέλη Χρυσόστομου κατά Χριστόδουλου
  • [10] Προκαταρκτική εξέταση για το 19χρονο
  • [11] Τελεσίγραφο για Μλάντιτς
  • [12] Τιμή στον Ούλοφ Πάλμε
  • [13] Συνάντηση Ανάν-Παπαδόπουλου
  • [14] Μπαράζ εκρήξεων στην Βαγδάτη
  • [15] Πράσινο φως για τράπεζες
  • [16] Στον αθλητικό δικαστή ο ΠΑΟΚ
  • [17] Ξεκίνημα για την Εθνική
  • [18] Καταδικάστηκε ο Γρανούζης
  • [19] Ο Κασναφέρης στο ντέρμπι
  • [20] Μετά τον Πέρεθ και ο Ρονάλντο
  • [21] Ο Δ. Σγούρος σε βραδιά ρομαντικής μουσικής
  • [22] Έσκισαν τον "Χορό" του Πικάσο
  • [23] Εξαπλώνεται η γρίπη των πτηνών
  • [24] Σκεφτείτε θετικά και ζήστε περισσότερο
  • [25] Hasta la… Vista σε έξι βερσιόν
  • [26] Από μικρός στην παρανομία…
  • [27] "Σπάνιο είδος" οι ξανθιές στην Ιαπωνία
  • [28] Στην Αθήνα για τον "Καποδίστρια"

    [01] Πολιτική

    Νέοι αρχηγοί σε ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ. και Γ.Ε.Σ.

    Αλλαγή φρουράς

    28/2/2006 11:13:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/2/2006 7:00:53 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Αλλαγές στην ηγεσία της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Γενικού Επιτελείου Στρατού αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), που συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης υπό τον Πρωθυπουργό. Νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ επιλέχθηκε ομόφωνα ο μέχρι σήμερα επιτελάρχης του Σώματος αντιστράτηγο Αναστάσιος Δημοσχάκης, που οι πληροφορίες τον τελευταίων ημερών τον ήθελαν ως τον επικρατέστερο υποψήφιο για τη θέση. Νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος επιλέχθηκε ο μέχρι σήμερα Α υπαρχηγός του Σώματος Αντιπύραρχος Ανδρέας Κόης. Η μόνη αντικατάσταση στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αφορά το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ). Νέος αρχηγός ΓΕΣ επιλέχθηκε ο μέχρι σήμερα διοικητής ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Δημήτριος Γράψας, που προέρχεται από τα τεθωρακισμένα. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, ανέφερε ότι οι αποφάσεις για τα Σώματα Ασφαλείας ήταν ομόφωνες κατόπιν εισηγήσεών του ενώ με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα και ενόψει των σημερινών κρίσεων είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ότι έπρεπε να φωτίσουν μίαν άλλη πτυχή του θέματος περισσότερο, δηλαδή το γεγονός ότι είναι άκομψο και δεν ταιριάζει στις αρχές του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης τις κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας να τις κάνουν οι απερχόμενοι αρχηγοί.

    Επικρίσεις από το ΠΑΣΟΚ

    Με την επιλογή του αντιστράτηγου Δημητρίου Γράψα στη θέση του αρχηγού ΓΕΣ αποστρατεύεται ως ευδοκίμως τερματίσας τη θητεία του ο αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας, στον οποίο απονέμεται ο βαθμός του στρατηγού. Ο αντιστράτηγος Δημήτριος Γράψας, μέχρι σήμερα διοικητής ΑΣΔΕΝ, θα διαδεχθεί τον αντιστράτηγο Νικόλαο Ντούβα στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2006 σε επίσημη τελετή παράδοσης - παραλαβής στη Σχολή Ευελπίδων.

    Παράλληλα, αποστρατεύονται ο έως σήμερα γενικός επιθεωρητής Στρατού αντιστράτηγος Παναγιώτης Καράμπελας, ο έως σήμερα α υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Στέλιος Παναγόπουλος και ο έως σήμερα διοικητής της ΑΣΔΥΣ αντιστράτηγος Ευθύμιος Γρετσίστας. Οι υπόλοιποι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένουν στις θέσεις τους. Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    "Με απόφαση του πρωθυπουργού και του νέου υπουργού Δημόσιας Τάξης επισφραγίζονται σκληρές κομματικές επιλογές στην θέση των αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο τομέας Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για απογοήτευση των πολιτών από τις κυβερνητικές επιλογές στα θέματα δημόσιας τάξης.

    Απαντώντας στις επικρίσεις, ο κ. Πολύδωρας επεσήμανε πως το σχέδιο της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας έχει ορατά και αισιόδοξα αποτελέσματα και κατέληξε: "τα πρόσωπα επιλέγονται με δύο μόνο κριτήρια: Αξιοσύνη και Εντιμότητα".

    Τα βιογραφικά των νέων αρχηγών

    Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης γεννήθηκε στο Ισαάκιο Διδυμοτείχου Έβρου, στις 19/11/1955.

    Κατατάχθηκε στην Αστυνομία στις 13/9/1974 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1977. Είναι απόφοιτος της Σχολής Πολέμου και Εθνικής Άμυνας, των σχολών Ξένων Γλωσσών Αστυνομίας και Στρατού, όπως και της Γαλλικής Ακαδημίας Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε σε Σχολές της Αγγλίας, της Αμερικής, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας, ενώ συμμετείχε σε ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Υπηρέτησε ως Αξιωματικός σε μάχιμες και επιτελικές Υπηρεσίες. Στο βαθμό του Ταξίαρχου διετέλεσε διαδοχικά Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αναπληρωτής Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής.

    Στο βαθμό του Υποστράτηγου διετέλεσε αναπληρωτής Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής και Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

    Στο βαθμό του Αντιστράτηγου κατείχε, από 5-10-2004, τη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

    Ο νέος αρχηγός της Αστυνομίας είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

    Ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κόης, γεννήθηκε το 1950 στον Άγιο Χαράλαμπο Φθιώτιδας.

    Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1974 και από το Τμήμα Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας αποφοίτησε το 1978. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Εθνικής Ασφάλειας.

    Υπηρέτησε στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, στην Π.Υ. Άμφισσας και ως Διοικητής στην Π.Υ. Καρπενησίου και σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς των Αθηνών. Στον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, ήταν Διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, του οποίου μεγάλο μέρος της περιοχής ευθύνης του υπέστη τις συνέπειες του σεισμού.

    Τον Μάιο του 2002 τοποθετήθηκε Διοικητής της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. και συμμετείχε στην κατάσβεση μεγάλων δασικών πυρκαγιών (Αρκαδία, Αχαΐα, Φθιώτιδα, Σκιάθο και Ιωάννινα), στην περισυλλογή των θυμάτων του πολύνεκρου ναυαγίου του οχηματαγωγού "Σάμινα" στην Πάρο και στις εκτεταμένες πλημμύρες στην περιοχή της Αττικής.

    Τον Μάρτιο του 2001 τοποθετήθηκε Διοικητής στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας, ενώ, έναν χρόνο αργότερα, προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και υπηρέτησε ως Διοικητής στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής.

    Από τον Απρίλιο του 2004 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και ανέλαβε καθήκοντα Α΄ Υπαρχηγού του Π.Σ. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας ( ΚΕ.ΜΕ.Α.) από την ίδρυσή του. Έχει προαχθεί σε όλους τους βαθμούς κατ εκλογήν και έχει τιμηθεί με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικα, τον Ταξιάρχη της Τιμής και πολλές ηθικές και υλικές αμοιβές.

    Ο κ. Κόης είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.

    Ο Δημήτριος Γράψας γεννήθηκε το 1948 στην Υπάτη Φθιώτιδας, όπου περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1967, από την οποία, μετά από τέσσερα χρόνια σπουδών, αποφοίτησε ως Ανθυπολοχαγός Ιππικού - Τεθωρακισμένων.

    Ως κατώτερος αξιωματικός έχει υπηρετήσει σε σημαντικές μονάδες Ιππικού - Τεθωρακισμένων. Αποφοίτησε απ όλα τα σχολεία γενικής στρατιωτικής μόρφωσης στην Ελλάδα. Επίσης είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας.

    Προήχθη στο βαθμό του Υπολοχαγού το 1974 και το 1978 έγινε Λοχαγός. Το 1983 προήχθη στο βαθμό του Ταγματάρχη, το 1988 στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και το 1995 στο βαθμό του Συνταγματάρχη. Το 1999 του απονεμήθηκε ο βαθμός του Ταξιάρχου, ενώ το 2002 προήχθη σε Υποστράτηγο. Τέλος, το 2004, προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου.

    Έχει υπηρετήσει σε διάφορες Μονάδες Ιππικού - Τεθωρακισμένων και σε Σχηματισμούς, σε διοικητικές και επιτελικές θέσεις. Μεταξύ άλλων διετέλεσε: Διοικητής Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως, Διευθυντής Επιτελικών Γραφείων ΧΧV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, Επιτελής Διεύθυνσης Ιππικού - Τεθωρακισμένων ΓΕΣ, Επιτελάρχης 96 Ανωτάτης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, Α΄ Βοηθός Επιτελάρχη Ανώτερης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων, Διοικητής ΧΧV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, Επιτελάρχης Δ΄ Σώματος Στρατού, Διευθυντής Διεύθυνσης Εκπαιδεύσεως ΓΕΣ, Διευθυντής Διεύθυνσης Δόγματος Εκπαιδεύσεως ΓΕΣ, Διοικητής ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού και B΄ Yπαρχηγός ΓΕΣ.

    Κατά τη διάρκεια της μακράς και παραγωγικής καριέρας του έχει τιμηθεί με πλειάδα στρατιωτικών παρασήμων και μεταλλίων.

    Ο νέος αρχηγός ΓΕΣ είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλαγή "φρουράς"

    Παραίτηση αρχηγού πυροσβεστικής

    Γραπτή παραίτηση Αγγελάκου

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

    Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

    [02] Πολιτική

    Για τις εκλογές στους ΟΤΑ

    Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ

    28/2/2006 5:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/2/2006 7:54:35 μμ)

    Τους υποψηφίους που θα στηρίξει στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σε 30 περιοχές της χώρας ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ των υποψηφίων βρίσκονται νυν Δήμαρχοι και Νομάρχες, αλλά και νέα πρόσωπα, τα οποία -όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών του κόμματος, Αλέκος Παπαδόπουλος- αναδείχθηκαν με "πρωτόγνωρες δημοκρατικές διαδικασίες διαβούλευσης". Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει τις προσεχείς εκλογές στους ΟΤΑ "κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση, που συμπυκνώνει τα πολιτικά μηνύματα των πολιτών" και κατηγορεί την ΝΔ για αντιλαϊκή πολιτική, προσθέτοντας πως στόχος των υποψηφίων του, που επιλέχθηκαν με γνώμονα το ήθος και την αναγνώριση από τις τοπικές κοινωνίες, είναι να δώσουν μάχη για τους πολίτες και την ανάπτυξη της περιοχής τους. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν κι άλλες υποψηφιότητες. Στο μεταξύ, η πολιτική επικαιρότητα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι ο κόσμος στρέφεται όλο και περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ είναι σε αδιέξοδο και δεν μπορεί πλέον να κυβερνήσει, ενώ για το θέμα των υποκλοπών τόνισε ότι δεν θα ξεχαστεί μέχρι να εξιχνιασθεί.

    Τα ονόματα

    Νομαρχίες

    Αχαΐας: Κατσικόπουλος Δημήτριος, νυν Νομάρχης Βοιωτίας: Περγαντάς Κλέαρχος, νυν Νομάρχης Εύβοιας: Μπουραντάς Αθανάσιος, νυν Νομάρχης Θεσπρωτίας: Λιάκος Ηλίας , νυν Νομάρχης Κυκλάδων: Μπάιλας Δημήτριος, νυν Νομάρχης Λασιθίου: Στρατάκης Αντώνιος, νυν Νομάρχης Πρέβεζας: Ιωάννου Βασίλειος, νυν Νομάρχης Ρεθύμνου: Παπαδάκης Γιώργος, νυν Νομάρχης Πέλλας: Καραμάνης Μιχαήλ, υποψήφιος 2002 Ηλείας: Καφύρας Χαράλαμπος, νέα υποψηφιότητα Πιερίας: Παπαθανασίου Γιώργος, νέα υποψηφιότητα Αιτωλοακαρνανίας: Σώκος Ευθύμιος, νέα υποψηφιότητα Ευρυτανίας: Παπαδόπουλος Γιάννης, νέα υποψηφιότητα Κορινθίας: Παπαιωάννου Νίκος, νέα υποψηφιότητα Αρκαδίας: Σπυρόπουλος Ροβέρτος, νέα υποψηφιότητα Μεσσηνίας: Μαλαπάνης Χρήστος, νέα υποψηφιότητα

    Δήμοι

    Έδεσσας: Σόντρας Ιωάννης, νυν Δήμαρχος Κατερίνης: Αμοιρίδης Ιωάννης, νυν Δήμαρχος Άρτας: Οικονομίδης Παναγιώτης, νυν Δήμαρχος Πρέβεζας: Κλάπας Ηλίας Μιλτιάδης, νυν Δήμαρχος Καρπενησίου: Καραμπάς Βασίλειος, νυν Δήμαρχος Χαλκίδας: Αναγνωστάκης Δημήτρης, νυν Δήμαρχος Ερμούπολης: Δεκαβάλας Ιωάννης, νυν Δήμαρχος Ηρακλείου: Κουράκης Ιωάννης, νυν Δήμαρχος Βέροιας: Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδου Χαρούλα, υποψήφια 2002 Πάτρας: Φούρας Ανδρέας, νέα υποψηφιότητα Καβάλας: Σημιτζής Κωστής, νέα υποψηφιότητα Λαμίας: Σερέτης Φώτης, νέα υποψηφιότητα Ρεθύμνου: Μαρινάκης Γιώργος, νέα υποψηφιότητα Λάρισας: Σάπκας Ιωάννης, νέα υποψηφιότητα

    [03] Πολιτική

    Στις Βρυξέλλες είχε η Ντόρα Μπακογιάννη

    Επαφές με Σολάνα και Σέφερ

    28/2/2006 4:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Συναντήσεις με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, καθώς και με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ είχε στις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Στις επαφές με τους κ Σολάνα και Σέφερ τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Επίσης, στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκαν και οι αντιδράσεις, που έχουν δημιουργηθεί στο μουσουλμανικό κόσμο, έπειτα από τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ. Μάλιστα, η κ Μπακογιάννη σημείωσε στους συνομιλητές της, ότι καθώς η Ελλάδα διατηρεί στενές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το μήνυμα της συμφιλίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [04] Κοινωνία

    Από την 1η Μαρτίου

    Αυξήσεις στα κόμιστρα

    28/2/2006 6:07:00 μμ

    Νέες τιμές στα κόμιστρα των συγκοινωνιών και των ταξί της Αθήνας τίθενται σε ισχύ από την 1η Μαρτίου. Συγκεκριμένα, το απλό εισιτήριο για λεωφορεία και τρόλεϊ θα κοστίζει 50 λεπτά και το μειωμένο 0,25 λεπτά, ενώ για τα λεωφορεία που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" καθορίζεται σε 3,20 και το μειωμένο σε 1,60. Στον ΗΣΑΠ, το απλό εισιτήριο θα κοστίζει 70 λεπτά και το μειωμένο 40, ενώ στο Μετρό το εισιτήριο θα είναι 0,80 ευρώ με δικαίωμα μετεπιβίβασης στη γραμμή του ΗΣΑΠ. Ίδιες παραμένουν οι τιμές των εισιτηρίων στο Τραμ και τον Προαστιακό, όπως επίσης και οι τιμές του ημερησίου και του εβδομαδιαίου εισιτηρίου και των καρτών απεριορίστων διαδρομών.

    Στα ταξί, η σημαία διαμορφώνεται στο 1 ευρώ και το κόστος ελάχιστης διαδρομής για την Αθήνα θα φτάσει τα 2,5 ευρώ, ενώ για την επαρχία τα 2,70.

    Επίσης, αυξάνονται κατά 7% οι τιμές των εισιτηρίων στον ΟΣΕ για τους άξονες Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Πειραιά - Χαλκίδα.

    Κατά 7% αυξάνονται και οι τιμές κομίστρων σε αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ, καθώς και σε φορτηγά και βυτιοφόρα δημόσιας χρήσης.

    Όσοι επιβάτες έχουν ήδη προμηθευτεί την ετήσια κάρτα θα μπορούν να την χρησιμοποιούν για τα συγκοινωνιακά μέσα για τα οποία ισχύει, ενώ όσοι διαθέτουν εισιτήρια με τις παλιές τιμές θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν μέχρι και την 31η Μαΐου 2006.

    [05] Κοινωνία

    Στάση εργασίας ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ - απεργία ΟΤΟΕ

    Υπολειτούργησαν λόγω στάσης

    28/2/2006 4:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Με αρρυθμίες πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές του κοινού με τις δημόσιες υπηρεσίες και τις τράπεζες, αλλά και οι μετακινήσεις, λόγω της τετράωρης στάσης εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, καθώς και της 24ωρης απεργίας της ΟΤΟΕ. Με αιχμή την υπεράσπιση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και τις ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα και στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κατάστημα της Eurobank στην οδό Καλλιρρόης και έκαναν πορεία προς τον ΣΕΒ. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχε και η ΠΟΣΠΕΡΤ, με 2ωρη στάση εργασίας από την 1 έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ οι επιβάτες 24 πτήσεων εσωτερικού της Ολυμπιακής που ακυρώθηκαν προωθήθηκαν στους προορισμούς τους με άλλες πτήσεις. "Η Κυβέρνηση σέβεται και στηρίζει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των συνδικάτων.

    Πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Μιλώντας στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, προέτρεψε Κυβέρνηση και εργοδότες να αλλάξουν στάση και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία που έχει ήδη προκηρυχθεί για τις 15 Μαρτίου.

    Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρετάκος, επέκρινε την Κυβέρνηση, λέγοντας πως με το πρόσχημα των μεταρρυθμίσεων προωθεί την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την υποβάθμιση των συνδικάτων.

    Ταύτιση με τους τραπεζίτες καταλόγισε στην Κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Τσουκαλάς, υπενθυμίζοντας στους συγκεντρωμένους τις μεγάλες απεργίες των τραπεζοϋπαλλήλων το 79 και το 82 για τις αυξήσεις και το ωράριο.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε τις απεργίες δικαίωμα των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να υλοποιήσει μια κοινωνική και οικονομική πολιτική, "η οποία θα λύσει προβλήματα του παρελθόντος και θα δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα".

    Τη θέση της Κυβέρνησης ότι άνοιξε ο διάλογος ανάμεσα στους κοινωνικούς φορείς για το ασφαλιστικό, ο οποίος πρέπει να συνεχιστεί για να αναδειχθούν όλα τα προβλήματα και να αρχίσει η εξεύρεση λύσεων, επανέλαβε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Προσερχόμενος στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, εξέφρασε τη συμπαράσταση του κόμματός του στους εργαζόμενους και κατέληξε: "η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το χάος που δημιουργεί".

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη, με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, για μια συζήτηση εφ όλης της ύλης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στάση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    [06] Κοινωνία

    Η πλειοψηφία των πολιτών "δείχνει" νέα δημοσκόπηση

    Υπέρ άμεσης λύσης του Ασφαλιστικού

    28/2/2006 4:23:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τις απόψεις και τις τάσεις της ελληνικής κοινωνίας για το εργασιακό τοπίο καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας Rass, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΕΡΤ, και παρουσιάστηκε από την εκπομπή της ΝΕΤ "Προσκήνιο", με το Γιάννη Πολίτη. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, το 77,7% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το ασφαλιστικό πρέπει να λυθεί άμεσα γιατί θα χειροτερεύει όσο ο χρόνος περνά, ενώ όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις το 49,7% πιστεύει ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις, σε αντίθεση με το 42,9% που υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν μόνο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Η δημοσκόπηση, έγινε με τη μέθοδο της τηλεφωνικής συνέντευξης από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1004 πολιτών.

    Όσον αφορά τους μισθούς, το 44,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα πρέπει να συμφωνούνται βάσει συλλογικής σύμβασης, ενώ το 34,4% με συμβάσεις του κάθε εργαζόμενου με τον εργοδότη. Τέλος, μόνο το 13,5% τάσσεται υπέρ των ξεχωριστών συμβάσεων των εργαζομένων στην κάθε επιχείρηση.

    Το 80,4% των πολιτών πιστεύει πάντως πως τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι έχουν κάνει πολλές υποχωρήσεις και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

    Τέλος, το 50,6% εκτιμά ότι τα συνδικάτα μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζομένους, αν και το 87,1% πιστεύει ότι οι συνδικαλιστικές φορείς είναι ταυτισμένοι με κόμματα και ανταποκρίνονται λίγο έως καθόλου στις ανάγκες των εργαζομένων.

    [07] Κοινωνία

    Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 10.300

    Κατάσχεση ακατάλληλων τροφίμων

    28/2/2006 4:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην κατάσχεση 419 κιλών ακατάλληλων τροφίμων, επειδή είχε λήξει το όριο συντήρησης και είχαν υποστεί αλλοιώσεις προχώρησαν κλιμάκια της Νομαρχίας Αθηνών μετά από ελέγχους, που πραγματοποίησαν σε καταστήματα. Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν ακατάλληλα κρέατα, κατεψυγμένα χταπόδια, αλλιεύματα, κουνέλια και τυριά, ενώ για τις παραβάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 10.300 ευρώ.

    Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις παρακάτω επιχειρήσεις:

    ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΘΗΝΙΩΤΗΣ & ΥΙΟΣ Ε.Ε.- κρεοπωλείο (Αριστογείτονος 22, Αθήνα): κατασχέθηκαν 230 κιλά χοιρινού νωπού κρέατος και επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000

    ΚΡΕΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε. κρεοπωλείο (Αρμοδίου 4, Αθήνα): κατασχέθηκαν 39 κιλά νωπού χοιρινού κρέατος και επιβλήθηκε πρόστιμο 300

    ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α.Ε. Super Market (Ελαίων 38, Ν. Κηφισιά): κατασχέθηκαν 82 κιλά διάφορων κατεψυγμένων προιόντων (χταπόδια, αλιεύματα, κουνέλια και ελάφι) και επιβλήθηκε πρόστιμο 4.000

    SANTZONI& SANTZONI O.E. κατάστημα Delicatessen (Θέτιδος 22, Παλ. Φάληρο): κατασχέθηκαν 68 κιλά τυριού και επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000

    Οι παραπάνω ποσότητες θα καταστραφούν σε ειδική εγκατάσταση αδρανοποίησης, σύμφωνα με τη Νομοθεσία και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα.

    [08] Κοινωνία

    Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του

    Δίωξη για κακούργημα στον πρώην λέκτορα

    28/2/2006 2:10:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 63χρονος πρώην λέκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Χριστόπουλος μετά την απολογία του στην 6η ανακρίτρια. Στον Χριστόπουλο ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με την κατηγορία ότι απέσπασε από ανυποψίαστους πολίτες χρηματικά ποσά που φτάνουν τα 25 εκατομμύρια ευρώ, για να τα επενδύσει με υψηλές αποδόσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρώην λέκτορας στον Εισαγγελέα

    [09] Κοινωνία

    Με επιστολή αναστάτωσε την Ιερά Σύνοδο

    Βέλη Χρυσόστομου κατά Χριστόδουλου

    28/2/2006 1:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/2/2006 7:50:35 μμ)

    Αναστάτωση προκάλεσε στους κόλπους της Ιεραρχίας που συνεδριάζει από το πρωί στη Μονή Πετράκη, με αντικείμενο την εκλογή νέων μητροπολιτών Πειραιά και Σισανίου, μια επιστολή που διένειμε σ΄ όλους τους Ιεράρχες ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, στην οποία κατηγορεί τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για χουντική συμπεριφορά. Παράλληλα επισυνάπτει την αλληλογραφία του με τον Αρχιεπίσκοπο για το θέμα που αφορά στην υπόθεση του αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Οικονόμου, ενώ τον κατηγορεί ότι στόχος του είναι ο απόλυτος έλεγχος των μητροπολιτών. "Στην Ιεραρχία υπάρχει πλήρης ελευθερία", ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Στο μεταξύ, νέος Μητροπολίτης Πειραιώς εξελέγη ο επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Σεραφείμ Μετζελόπουλος, έως σήμερα αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ενώ μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης εξελέγη ο μέχρι σήμερα αρχιμανδρίτης Παύλος Ιωάννου.

    [10] Κοινωνία

    Που έχασε τη ζωή του σε γήπεδο 5χ5

    Προκαταρκτική εξέταση για το 19χρονο

    28/2/2006 7:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/2/2006 7:50:04 μμ)

    Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το θάνατο 19χρονου που συνέβη το περασμένο Σάββατο σε γήπεδο 5Χ5 στην πόλη της Ρόδου, διέταξε σήμερα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Γ. Οικονόμου, προκειμένου να διερευνηθούν αν υπάρχουν υπόνοιες για την διάπραξη των αδικημάτων της παράλειψης αποτροπής κοινού κινδύνου και οφειλόμενης βοήθειας, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της έκθεσης και παράβασης καθήκοντος από την πλευρά του Δημοτικού Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Νομαρχίας Δωδεκανήσου. Ο 19χρονος Ηλίας Κουρούνης πέθανε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου από ανακοπή καρδιάς, την ώρα που έπαιζε ποδόσφαιρο μαζί με φίλους του στο συγκεκριμένο γήπεδο, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο και στο οποίο σε καθημερινή βάση αθλούνται εκατοντάδες παιδιά όλων των ηλικιών.

    [11] Κόσμος

    Τρία σενάρια για το σκληρό παζάρι

    Τελεσίγραφο για Μλάντιτς

    28/2/2006 6:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με πάγωμα της ευρωπαϊκής της προοπτικής, απειλεί τη Σερβία- Μαυροβούνιο η ΕΕ, σε περίπτωση, που η πρώτη δεν παραδώσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου τον καταζητούμενο Σερβοβόσνιο στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς. Στο μεταξύ, αν και επίσημα ουδείς γνωρίζει, που είναι, ανεπίσημα φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη σκληρό παζάρι ανάμεσα στο Βελιγράδι και τον Μλάντιτς, ο οποίος φέρεται να ζητά αμοιβή και διασφάλιση των μελών της οικογένειας του για να παραδοθεί. Μάλιστα, τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια, όσον αφορά τις εν λόγω διαπραγματεύσεις: Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο ο Μλάντιτς διαπραγματεύεται την παράδοση του έναντι 4, 5 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ζητά ασφαλιστικές δικλείδες για την οικογένεια του.

    Στο δεύτερο η αμοιβή φτάνει τα 10 εκατομμύρια δολάρια, ζητά να μην διαπομπευτεί και να μεταφερθεί απ' ευθείας στη Χάγη χωρίς ενδιάμεσο σταθμό το Βελιγράδι.

    Το τρίτο και πιο ακραίο θέλει τον Μλάντιτς να μη συζητά την παράδοσή του και να φυλάσσεται από καλά εκπαιδευμένους έμπιστους παρακρατικούς.

    Άγνοια δηλώνει το Βελιγράδι

    Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, ο Μλάντιτς, όπως και ο έτερος καταζητούμενος Ράντοβαν Κάρατζιτς δεν έχουν σταθερή διαμονή και κινούνται με την προστασία παρακρατικών πρώην συντρόφων, ίσως και θεσμικών παραγόντων στον άξονα Βελιγράδι Μαυροβούνιο και σερβικό τομέα της Βοσνίας.

    Από την πλευρά του, το Βελιγράδι, διαψεύδει πως ο καταζητούμενος για γενοκτονία στρατηγός, κρύβεται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας.

    Αν ωστόσο παραδοθεί ο Μλάντιτς, τότε στις 4 Απριλίου ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεών Ευρωπαϊκής Ένωσης-Σερβίας Μαυροβουνίου. Αν όχι, το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης θα απολέσει οποιαδήποτε ελπίδα συντήρησης του Κοσσυφοπεδίου υπό την σκέπη του.

    [12] Κόσμος

    Εκδηλώσεις μνήμης στη Σουηδία

    Τιμή στον Ούλοφ Πάλμε

    28/2/2006 4:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/2/2006 7:29:55 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Δίνοντας έμφαση στο πολιτικό του έργο, η Σουηδία τιμά σήμερα την 20η επέτειο από την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της, Ούλοφ Πάλμε, ενώ βασικά ερωτήματα της υπόθεσης παραμένουν αναπάντητα. Εκατοντάδες πολίτες άφησαν λουλούδια στην μπρούτζινη πλάκα που δείχνει την ακριβή τοποθεσία στην οποία σκοτώθηκε ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, στο κέντρο της Στοκχόλμης, ενώ μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος επισκέφθηκαν τον τάφο του. Επίσκεψη στην τελευταία κατοικία του Πάλμε πραγματοποίησε το απόγευμα και ο σοσιαλδημοκράτης νυν πρωθυπουργός, Γκόραν Πέρσον, ο οποίος εκφώνησε ομιλία για την πολιτική κληρονομιά που άφησε ο δολοφονηθείς ηγέτης. "Χάσαμε έναν σπουδαίο πολιτικό άνδρα", δήλωσε ο διάδοχος του Πάλμε, Ίνγκβαρ Κάρλσον, ενώ η δήμαρχος της Στοκχόλμης, Ανίκα Μπίλστρομ, επεσήμανε ότι "οι άνθρωποι τον αγαπούσαν πολύ και τον θαύμαζαν".

    Αναπάντητα ερωτήματα

    Ο Πάλμε, που διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 1969 - 1976 και από το 1982 έως το θάνατό του, δολοφονήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1986, σε ηλικία 59 ετών, την ώρα που έβγαινε από κινηματογράφο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Λίσμπετ, χωρίς σωματοφύλακες. Ο δράστης της επίθεσης κατάφερε να διαφύγει, ενώ το όπλο του εγκλήματος δεν βρέθηκε ποτέ.

    Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του σουηδικού Τύπου, το παλτό που φορούσε ο πρώην πρωθυπουργός όταν δολοφονήθηκε θα υποβληθεί σε τεστ DNA στη Γερμανία και τη Βρετανία, ώστε να ριχθεί φως στην υπόθεση.

    Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 1986 ένας άνδρας, η ταυτότητα του οποίου εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη, πυροβόλησε τον Πάλμε από πίσω και, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έβαλε το χέρι του στον ώμο του πριν πυροβολήσει.

    Όπως ανέφερε η εφημερίδα "Aftonbladet", η αστυνομία πιστεύει πως το παλτό του πρώην πρωθυπουργού μπορεί να φέρει ίχνη του DNA του δολοφόνου, πράγμα που θα καθιστούσε δυνατή την αναγνώρισή του. Πάντως, ο Στιγκ Έντκβιστ, υπεύθυνος της έρευνας για τη δολοφονία του Πάλμε, είπε στην εφημερίδα ότι το δείγμα γενετικού υλικού ενδέχεται να είναι ανεπαρκές.

    Ο βασικός ύποπτος για το έγκλημα, Κρίστερ Πέτερσον, ο οποίος είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο 1989 για το φόνο και μετά αθωώθηκε στο Εφετείο ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων, πέθανε το 2004.

    Οι έρευνες για τον φόνο στράφηκαν προς κάθε κατεύθυνση: έγινε λόγος για ανάμειξη της CIA, της KGB, των ιρανικών ή των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, ακόμη και Κούρδων ανταρτών. Στο μικροσκόπιο, πάντως, δεν μπήκαν ποτέ οι ακροδεξιοί κύκλοι της αστυνομίας και του στρατού της Σουηδίας, που δεν είδαν με καλό μάτι την άνοδο του Πάλμε στην πρωθυπουργία, καθώς "φλέρταρε" με το κομμουνιστικό μπλοκ σε περίοδο κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου.

    Επίσης, παρά τα δεκάδες χιλιάδες στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στις δύο δεκαετίες μετά το φόνο, πέπλο μυστηρίου καλύπτει και το όπλο, ένα μάγκνουμ 357, που εξακολουθεί να παραμένει άφαντο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    The Local: Olof Palme: the controversy lives on

    [13] Κόσμος

    Το απόγευμα στο Παρίσι

    Συνάντηση Ανάν-Παπαδόπουλου

    28/2/2006 12:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται για την πορεία του Κυπριακού η συνάντηση που θα έχει στις 4 το απόγευμα στο Παρίσι, ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Όπως αναφέρουν κυπριακές πηγές, ο κ. Παπαδόπουλος προσέρχεται στη συνάντηση ενισχυμένος από τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων μέσω της κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Παπαδόπουλος αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Ανάν την επίσπευση της επίσκεψής του στη Λευκωσία, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιμείνει στην εμπλοκή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    [14] Ιράκ

    Με 40 νεκρούς και 130 τραυματίες

    Μπαράζ εκρήξεων στην Βαγδάτη

    28/2/2006 12:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/2/2006 7:48:26 μμ)

    Πηγή: BBC, Reuters

    Σε αναβρασμό βρίσκεται το Ιράκ, μια μέρα μετά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Από το πρωί τουλάχιστον 40 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους κι ακόμα 130 τραυματίστηκαν λόγω των εχθροπραξιών, που έχουν ξεσπάσει. Σε τρεις επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην αγορά του Καράντα, στο κέντρο της Βαγδάτης, στην περιοχή Τζαντίντα, κοντά σε ένα ταχυδρομικό γραφείο και στη συνοικία αλ Αμίν, δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 τραυματίστηκαν. Η πλέον αιματηρή επίθεση με 20 νεκρούς και 100 τραυματίες σημειώθηκε ανατολικά της περιοχής Νέα Βαγδάτη, όπου ένας καμικάζι ανατινάχθηκε κοντά σε βενζινάδικο. Το απόγευμα της Τρίτης, μια νέα έκρηξη συγκλόνισε την ιρακινή πρωτεύουσα: τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 40 τραυματίστηκαν από εκρήξεις σε μικρή απόσταση από σιίτικο τζαμί.

    Επίσης:

    -Νότια της Μπακούμπα, βρέθηκαν τα πτώματα εννέα Ιρακινών μεταξύ των οποίων και ενός Άραβα σουνίτη αρχηγού φυλής.

    -Δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ακόμα ένας τραυματίστηκε από την έκρηξη βόμβας στα περίχωρα της Αμάρα, στο νότιο Ιράκ

    -Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε εχθροπραξίες δυτικά της Βαγδάτης

    -Σοβαρές ζημιές στον τάφο του πατέρα του Σαντάμ Χουσεΐν στην πόλη Τικρίτ προκλήθηκαν από έκρηξη βόμβας, λίγες ώρες προτού ο τέως ηγέτης του Ιράκ επιστρέψει στην αίθουσα του δικαστηρίου

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Iraqi capital hit by three blasts

    Reuters: Saddam trial to resume amid sectarian violence

    [15] Οικονομία

    Ιδιωτικοποιούνται Εμπορική και Αγροτική

    Πράσινο φως για τράπεζες

    28/2/2006 2:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/2/2006 7:17:11 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Οι αποκρατικοποιήσεις ιδίως των τραπεζών Εμπορική και Αγροτική βρέθηκαν στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνεδρίασε την Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, o υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι ένας από τους σημαντικότερους άξονες της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της οικονομίας, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα "έχει στεφθεί από μεγάλη επιτυχία" καθώς από το 2004 έχουν συγκεντρωθεί έσοδα, που αγγίζουν τα 3 δις ευρώ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι άλλα τα μέλη είναι απόλυτα σύμφωνα με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

    Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι ο στόχος για τα έσοδα, το 2006, είναι ίδιος με τον περσινό, ανέρχεται δηλαδή στα 1,6 δις ευρώ και συμπλήρωσε ότι και οι δύο τράπεζες έχουν εξυγιανθεί σε σημαντικό βαθμό, κάτι στο οποίο βοήθησε η προώθηση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού των τραπεζών. Επίσης, τόνισε ότι οι διαδικασίες θα είναι ανοιχτές, θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια, με στόχο το μέγιστο όφελος για την κοινωνία, την οικονομία και τα έσοδα του Δημοσίου.

    "Η κυβέρνηση της ΝΔ, κλιμακώνοντας το δρόμο των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, προωθεί μια νέα φάση γενικού ξεπουλήματος του δημόσιου τομέα", δήλωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Τι προβλέπεται από το πρόγραμμα

    Στην εισήγησή τους, οι Υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Απασχόλησης τονίζουν ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων προχωρά με "αποφασιστικά βήματα" προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου καθώς και η αποτελεσματικότερη λειτουργία της οικονομίας, η απελευθέρωση των αγορών, η προσέλκυση επενδύσεων, η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και η μείωση των δημοσίων δαπανών και του χρέους.

    Στη συνέχεια, γίνεται μία αναδρομή στις αποκρατικοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2004-2005, που υπερκάλυψε με 2,1 δις ευρώ τον αρχικό στόχο του προϋπολογισμού, που ήταν 1,6 δις ευρώ.

    Στο πρόγραμμα του 2006, με στόχο την άντληση 1,6 δις ευρώ, περιλαμβάνονται η Εμπορική Τράπεζα, η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι εγκαταστάσεις και επιχειρηματικές μονάδες της ΕΤΑ και η ΔΕΠΑ.

    Όσον αφορά την Εμπορική, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) θα διερευνήσει, μέσω νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου, τη δυνατότητα να διατεθεί το σύνολο των μετοχών της ΔΕΚΑ, που ανέρχεται στο 9,26%, καθώς και το 12,3%, που κατέχουν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΟΑΕΔ, ΟΓΑ και ΕΤΕΑΜ).

    Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο είναι έτοιμο για τη διάθεση μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας μέσω δευτερογενούς προσφοράς σε θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να αυξήσει τη διασπορά και να ενισχύσει τη ρευστότητα της μετοχής. Ο ακριβής αριθμός των μετοχών, που θα διατεθούν, και ο χρόνος της διάθεσης θα αποφασιστούν από τη ΔΕΑ.

    Στην εισήγηση της ΔΕΑ προσθέτει ότι κατόπιν απόφασης (Ιούνιος 2005), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ο αριθμός των μετοχών που θα διατεθούν θα καθοριστεί με νεώτερη απόφαση της Επιτροπής. Παράλληλα, αποφασίστηκε η διερεύνηση της δυνατότητας και των προϋποθέσεων μετοχικής συνεργασίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των ΕΛΤΑ.

    Αναφορικά με τις εγκαταστάσεις και τις επιχειρηματικές μονάδες των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), τον Οκτώβριο 2005 είχε αποφασιστεί τη διερεύνηση της δυνατότητας και των εναλλακτικών μεθόδων αξιοποίησης τους. Η απόφαση αυτά αφορά: τον Τουριστικό Λιμένα (Μαρίνα) Φαλήρου, το Ελληνικό Καζίνο Κέρκυρας Α.Ε., το Γκολφ Αφάντου Ρόδου, τις Αλυκές Αναβύσσου και τα Ξενία Βυτίνας, Λιμένα Θάσου, Σκιάθου και Τσαγκαράδας.

    Τέλος, στην εισήγηση αναφέρεται ότι το Φεβρουάριο του 2006, αποφασίστηκε από τη ΔΕΑ η έναρξη των διαδικασιών για την εισαγωγή της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στον αθλητικό δικαστή ο ΠΑΟΚ

    28/2/2006 6:08:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ενώπιον του αθλητικού δικαστή θα βρεθεί την προσεχή Παρασκευή στις 09:30 η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, για να απολογηθεί για τα επεισόδια των οπαδών της, που "αμαύρωσαν" τον πρόσφατο ποδοσφαιρικό αγώνα της Τούμπας με τον Ολυμπιακό. Το κατηγορητήριο, για το οποίο καλείται να απολογηθεί η ομάδα της Θεσσαλονίκης, είναι "βαρύ", καθώς σε αυτό περιγράφονται λεπτομερώς οι βανδαλισμοί των χούλιγκανς των γηπεδούχων, οι ρίψεις διαφόρων αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο, η φωτιά που άναψαν στην κερκίδα, αλλά και ο πετροπόλεμος που προηγήθηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Το κατηγορητήριο "καίει" τους "ασπρόμαυρους"

    Συγκεκριμένα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης εγκαλείται, εκτός των υβριστικών συνθημάτων που ακούστηκαν στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, επειδή: "... Περί την 16:15 ώρα 15-20 φίλαθλοι της εγκαλούμενης κατέστρεψαν τα εκδοτήρια εισιτηρίων έξω από τις θύρες 4 και 4Α. Στη συνέχεια πριν την έναρξη του αγώνα αλλά και μόλις άρχισε ο αγώνας 200 περίπου φίλαθλοι έσπασαν την πόρτα στην θύρα 4 και μπήκαν μέσα στο γήπεδο χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο, αφού είχαν πετάξει πέτρες στην αστυνομία..

    Κατά τη διάρκεια του α΄ ημιχρόνου φίλαθλοι της εγκαλούμενης από την κερκίδα 4 άναψαν και έριξαν εντός του αγωνιστικού χώρου τρεις (3) φωτοβολίδες. Στο 38΄ λεπτό του αγώνα φίλαθλοι της εγκαλούμενης έριξαν προς τη πλευρά του β΄ βοηθού διαιτητή και εντός του αγωνιστικού χώρου πέντε έως δέκα (5-10) πέτρες χωρίς να τον κτυπήσουν, με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή του αγώνα για ένα (1) λεπτό... Στο 57΄ λεπτό του αγώνα φίλαθλοι της εγκαλούμενης άναψαν και πέταξαν τρία (3) καπνογόνα στον περιβάλλοντα χώρο και ένα (1) εντός του αγωνιστικού χώρου. Στο 60΄ λεπτό του αγώνα φίλαθλοι της εγκαλούμενης έριξαν προς την πλευρά του β΄ βοηθού διαιτητή και εντός του αγωνιστικού χώρου τεμάχια από κεραμίδια (7-10) και ένα (1) κινητό τηλέφωνο χωρίς να τον κτυπήσουν με αποτέλεσμα την διακοπή του αγώνα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις από τα μεγάφωνα του γηπέδου.

    Στο 70΄ λεπτό του αγώνα φίλαθλοι της ιδίας ομάδας έριξαν εντός του αγωνιστικού χώρου και στο ύψος της μικρής περιοχής μία (1) φωτοβολίδα δίπλα στον τερματοφύλακα της φιλοξενούμενης ομάδας χωρίς να τον κτυπήσουν. Στο 82΄ λεπτό του αγώνα φίλαθλοι της εγκαλούμενης έριξαν εντός του αγωνιστικού χώρου τριάντα με σαράντα (30-40) πέτρες και πλακάκια, αναπτήρες, κέρματα με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή του αγώνα για δύο (2) λεπτά. Στο ίδιο λεπτό του αγώνα φίλαθλοι της εγκαλούμενης άναψαν φωτιά σε πολλά καθίσματα η οποία σβήστηκε με την επέμβαση της πυροσβεστικής και ο αγώνας συνεχίστηκε. Στο 86΄ λεπτό του αγώνα έγινε προσωρινή διακοπή του αγώνα για τρία (3) λεπτά διότι φίλαθλοι της εγκαλούμενης έριξαν εντός του αγωνιστικού χώρου περίπου τριάντα (30) πέτρες και πλακάκια, τα οποία έσπασαν από τουαλέτες. Στο ίδιο λεπτό φίλαθλοι της ιδίας ομάδας έριξαν προς την πλευρά του β΄ βοηθού διαιτητή διάφορα αντικείμενα (πέτρες, μπουκάλια και πλακάκια) χωρίς να τον κτυπήσουν".

    Παραπτώματα και από άλλες ομάδες

    Εκτός όμως της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου της ΕΠΑΕ θα παρουσιαστούν προκειμένου να απολογηθούν για διάφορα παραπτώματα οι ΠΑΕ, ΑΕΚ (ρίψη κροτίδων, καπνογόνα και υβριστικό σύνθημα), Αιγάλεω (υβριστικά συνθήματα και ρίψη πλαστικών μπουκαλιών), Καλλιθέα (και ο βοηθός προπονητή Α. Μάντζιος-ρίψη κροτίδων, υβριστικά συνθήματα), Νέος Πανιώνιος (υβριστικά συνθήματα και ρίψη βεγγαλικών), Λάρισα (και ο διερμηνέας Ν. Λυράκης-υβριστικά συνθήματα και ρίψη πλαστικών ποτηριών), ΟΦΗ (και ο προπονητής Μ. Σηφάκης-υβριστικά συνθήματα, διαμαρτυρία του προπονητή) και Ηρακλής (ανάρτηση πανό). Από τη Β΄ Εθνική κλήθηκαν οι ΠΑΕ Ηλυσιακός, Παναχαϊκή 2005, Χαϊδάρι, Αρης και από τη Γ΄ Εθνική οι ΠΑΕ Εθνικός, Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός, Μεσσηνιακός, Χαλκίδα/Λήλας Βασιλικού και Δόξα Δράμας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναβολή για τους έξι...

    Θλιβερά έκτροπα στην Τούμπα

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ξεκίνημα για την Εθνική

    28/2/2006 12:55:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με τον αγώνα απέναντι στην Λευκορωσία ξεκινά τις υποχρεώσεις της στο τουρνουά της κυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, η Εθνική μας, απόψε στις 7, ο οποίος θα μεταδοθεί από την ΝΕΤ. Η διοργάνωση αποτελείται από δύο ομίλους και σε εκείνον της Ελλάδας είναι εκτός από την Λευκορωσία και η Φινλανδία και το Καζακστάν. Σε αγωνιστικό επίπεδο η ομάδα είναι έτοιμη χωρίς τραυματισμούς, ενώ και ο Σωτήρης Κυργιάκος είναι υγιής και έτοιμος να δώσει κανονικά το "παρών". Στις δηλώσεις του ο αμυντικός της Ρέιντζερς τόνισε πως σημασία έχει να είναι σε καλή κατάσταση ηομάδα όταν ξεκινήσουν τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ για τους προκριματικούς αυτούς την αισιοδοξία του εξέφρασε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Καταδικάστηκε ο Γρανούζης

    28/2/2006 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με ποινή φυλάκισης 21 μηνών με τριετή αναστολή τιμώρησε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης το νυν πρόεδρο της ΠΑΕ Αρης, Γιάννη Γρανούζη για την υπόθεση των επεισοδίων που σημειώθηκαν στον περυσινό αγώνα πρωταθλήματος με τον Ηρακλή, δίνοντας έτσι τέλος στην υπόθεση, που κόστισε στην ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης , τον υποβιβασμό της στην Β Εθνική. Εκτός όμως από την παραπάνω ποινή, το Δικαστήριο επέβαλε σε πέντε οπαδούς που συμμετείχαν στα επεισόδια κατά τη διάρκεια της ίδιας αναμέτρησης -εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου ποινές από 12 έως 24 μήνες. Οι ποινές έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα και οι καταδικασθέντες, που άσκησαν έφεση, έχουν την υποχρέωση πριν από τους αγώνες της ομάδας τους και για ένα 6μηνο να προσέρχονται στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Αρης, Λάμπρος Σκόρδας, ο πρόεδρος του συνδέσμου "Σούπερ 3", Γιάννης Σαουρίδης, καθώς και άλλοι εννέα οπαδοί τους οποίους όμως το δικαστήριο αθώωσε.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Κασναφέρης στο ντέρμπι

    28/2/2006 2:40:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τον Γιώργο Κασναφέρη ανέδειξε η κληρωτίδα ως "άρχοντα" της μεγάλης αναμέτρησης της 22ης αγωνιστικής, του ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ, στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Κασναφέρης που και για τις δύο ομάδες δεν είναι ιδιαιτέρως συμπαθής, φέτος έχει σφυρίξει δύο αγώνες της ΑΕΚ, με τον Ακράτητο και το Αιγάλεω, ενώ δεν έχει βρεθεί στον δρόμο του Παναθηναϊκού μέχρι στιγμής φέτος.

    Οι διαιτητές της 22ης αγωνιστικής

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (4.3.06) ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Κάκος Α. ΣΔΠ Κέρκυρας ΒΟΗΘΟΣ Γούκος Δ. ΣΔΠ Ηπείρου ΒΟΗΘΟΣ Δάλλας Κ. ΣΔΠ Ηπείρου 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Μπριάκος Α. ΣΔΠ Ηπείρου ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Παπατριανταφύλλου Ε. ΣΔΠ Κιλκίς ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Ντάουλας Δ. ΣΔΠ Αιτ/νίας

    ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Μαζαράκος Η. ΣΔΠ Αρτας ΒΟΗΘΟΣ Μπερσής Δ. ΣΔΠ Αρκαδίας ΒΟΗΘΟΣ Τσούκας Γ. ΣΔΠ Αρκαδίας 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Κουκλάκης Α. ΣΔΠ Χανίων ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Καλύβας Δ. ΣΔΠ Βοιωτίας ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Ματσούκας Μ. ΣΔΠ Εύβοιας

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Νταμπώσης Δ. ΣΔΠ Πιερίας ΒΟΗΘΟΣ Κωτσιαντής Σ. ΣΔΠ Ημαθίας ΒΟΗΘΟΣ Τζούνας Ν. ΣΔΠ Κοζάνης 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Κοντογιαννίδης Ρ. ΣΔΠ Ξάνθης ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Τσιρικίδης Σ. ΣΔΠ Θεσ/νίκης ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Γιαννόπουλος Γ. ΣΔΠ Αθηνών

    ΞΑΝΘΗ-ΑΙΓΑΛΕΩ (4.3.06) ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Παμπορίδης Β. ΣΔΠ Κιλκίς ΒΟΗΘΟΣ Ρόντσης Γ. ΣΔΠ Καστοριάς ΒΟΗΘΟΣ Κωνσταντάρας Δ. ΣΔΠ Καβάλας 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Πολατιάν Λ. ΣΔΠ Πέλλας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Μιντιούρης Ν. ΣΔΠ Σερρών ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Κεμπαρίδης Α. ΣΔΠ Θεσ/νίκης

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΚ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Κασναφέρης Γ. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Ιωσηφόγλου Ν. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Μαυρόπουλος Π. ΣΔΠ Θεσ/νίκης 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Φινοκαλιώτης Κ. ΣΔΠ Αθηνών ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Χαρλαβάνης Σ. ΣΔΠ Εύβοιας ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Λεφάκης Α. ΣΔΠ Χανίων

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ-ΛΑΡΙΣΑ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Δέτσης Δ. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Γενναίος Χ. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Αρκουμάνης Κ. ΣΔΠ Αθηνών 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Γκαιτατζής Θ. ΣΔΠ Δράμας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Μιχαηλίδης Λ. ΣΔΠ Πειραιά ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Χατζής Η. ΣΔΠ Καρδίτσας

    ΙΩΝΙΚΟΣ-ΠΑΟΚ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Φλαμπούρης Ι. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Καλάβρια Σ. ΣΔΠ Ανατολικής Αττικής ΒΟΗΘΟΣ Χριστόπουλος Κ. ΣΔΠ Αθηνών 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Γιαννόπουλος Γ. ΣΔΠ Αθηνών ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Κακλαμάνος Α. ΣΔΠ Αρκαδίας ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Ντάουλας Δ. ΣΔΠ Αιτ/νίας

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΟΦΗ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τεροβίτσας Β. ΣΔΠ Αιτ/νίας ΒΟΗΘΟΣ Φίτσας Η. ΣΔΠ Πρέβεζας ΒΟΗΘΟΣ Πάνου Γ. ΣΔΠ Αιτ/νίας 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Σταθόπουλος Γ. ΣΔΠ Αθηνών ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Ζαχαριάδης Α. ΣΔΠ Θεσ/νίκης ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Καρδόνας Α. ΣΔΠ Κέρκυρας

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μετά τον Πέρεθ και ο Ρονάλντο

    28/2/2006 12:11:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μόνο ο Φλορεντίνο Πέρεθ ήταν ο λόγος που έμενε ο Ρονάλντο στην Ρεάλ Μαδρίτης, όπως φαίνεται, αφού πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την παραίτηση του Ισπανού από τον προεδικό θώκο της "Βασίλισσας", πληθαίνουν τα δημοσιεύματα αποχώρησης του Βραζιλιάνου σταρ. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρονάλντο σύμφωνα με τις οποίες ο κόσμος δεν τον αγαπάει αλλά και η απαίτηση που φαίνεται να υπάρχει από τον Φάμπιο Καπέλο για αποχώρησή του Βραζιλιάνου, προκειμένου εκείνος να επιστρέψει στην Μαδρίτη, είναι τα δύο κύρια στοιχεία που δείχνουν πως η συνεργασία οδεύει προς το τέλος. Την εικόνα αυτή εντείνει και η ιταλική εφημερίδα "Γκαζέτα ντελο Σπορτ" που αναφέρει πως οι δύο ομάδες του Μιλάνου, Μίλαν και Ίντερ θα διεκδικήσουν τον Ρονάλντο, αφού και εκείνος θέλει να επιστρέψει στην Ιταλία, κάτι που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εφημερίδα είναι πολύ πιθανό.

    Αλλαγή κατεύθυνσης

    Στο μεταξύ το βράδυ της Δευτέρας, στο έκαστο διοικητικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο Φλορεντίνο Πέρεθ ανακοίνωσε την παραίτησή του τονίζοντας πως η Ρεάλ Μαδρίτης, χρειάζεται μια αλλαγή κατεύθυνσης. "Αποφάσισα να συγκαλέσω σήμερα το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, γιατί πιστεύω ότι ο σύλλογος χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης. Ως συνέπεια, αποφάσισα να παραιτηθώ από πρόεδρος της Ρεάλ. Κάτι πηγαίνει στραβά και αυτό ήταν εμφανές σε όλους στο ματς με τη Μαγιόρκα. Ελπίζω η απόφαση αυτή να μας βοηθήσει να αλλάξουμε κατεύθυνση και πιστεύω ότι έχουμε ακόμη μία ευκαιρία να πετύχουμε κάτι καλό φέτος στην Ευρώπη. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, ελπίζω ότι θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε σωστά την επόμενη σεζόν". Η παραίτησή του έγινε αποδεκτή από το Δ.Σ. του συλλόγου και αντικαταστάτης, προφανώς προσωρινά θα είναι ο αντιπρόεδρος Φερνάντο Μάρτιν.

    [21] Πολιτισμός

    Ρεσιτάλ πιάνου στο ΜΜΘ

    Ο Δ. Σγούρος σε βραδιά ρομαντικής μουσικής

    28/2/2006 3:57:00 μμ

    Ένας από τους σημαντικότερους πιανίστες της διεθνούς μουσικής σκηνής, ο Έλληνας Δημήτρης Σγούρος εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 2 Μαρτίου, ώρα 21.00 σε ένα ρεσιτάλ αφιερωμένο στην ρομαντική μουσική. Το μουσικόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον διακεκριμένο Έλληνα σολίστα σε αγαπημένα έργα της ρομαντικής περιόδου, όπως η Σονάτα Νο. 3 σε σι ελάσσονα του Φρεντερίκ Σοπέν, το Gaspard de la nuit (Ο Γκασπάρ της νύχτας) του Μωρίς Ραβέλ και το Venezia e Napoli (Βενετία και Νάπολη) του Φραντς Λιστ. Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 12, 20 και 30, μαθητικά-φοιτητικά 12.

    O Arthur Rubinstein είχε δηλώσει για τον Δημήτρη Σγούρο: "Ευχαριστώ τον Θεό που με κράτησε ζωντανό ώστε ν ακούσω με τα ίδια μου τ αυτιά τον Σγούρο να παίζει. Είναι ο καλύτερος πιανίστας που άκουσα ποτέ, καλύτερος ακόμα κι από μένα". Παιδί ακόμα, ο Σγούρος εξέπληξε τους φιλόμουσους όλου του κόσμου με το εκπληκτικό ταλέντο του. Φημισμένος στον κόσμο της κλασικής μουσικής, έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, όπως το Carnegie Hall, το Royal Festival Hall του Λονδίνου, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Όπερα του Σίντνεϊ, το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με μερικούς από τους μεγαλύτερους μαέστρους και ορχήστρες του κόσμου, όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Συμφωνική του Λονδίνου, η Φιλαρμονική του Λονδίνου, η London Philarmonia, η Συμφωνική του B.B.C., η Αγγλική Ορχήστρα Δωματίου, η Συμφωνική της Οξφόρδης, η Santa Cecilia της Ρώμης, η N.S.O. της Μαδρίτης, η Συμφωνική της Βιέννης, η Dallas & Fortworth Symphonies, η Συμφωνική NHK της Ραδιοφωνίας της Ιαπωνίας, η Συμφωνική του Σίντνεϊ και της Μελβούρνης στην Αυστραλία και άλλες πολλές. Έχει ηχογραφήσει δέκα άλμπουμ που κυκλοφορούν σε πολλές χώρες, με συνθέσεις για πιάνο σόλο των Schumann, Brahms, Beethoven, Chopin, Liszt και Mozart, καθώς και το Κονσέρτο για Πιάνο αρ. 3 του Rachmaninoff με την Φιλαρμονική του Βερολίνου, το Πρώτο Κονσέρτο για Πιάνο του Tchaikovsky και τη Φαντασία του Tchaikovsky με την Φιλαρμονική του Λονδίνου, το Κονσέρτο αρ. 2 του Liszt με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σλοβενίας και, μεταξύ άλλοων, το Πρώτο και Δεύτερο Κονσέρτο για Πιάνο του J. Brahms με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας. Το 1988, καθιερώθηκε ένα φεστιβάλ στ όνομά του στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Έκτοτε Φεστιβάλ Σγούρου οργανώνονται σε πόλεις στις δυο άκρες του πλανήτη, όπως το Άμστερνταμ και η Σινγκαπούρη. Ο Δημήτρης Σγούρος έχει αποκληθεί "μουσικό φαινόμενο" και "ελληνικός μύθος" και πολλοί τον συγκρίνουν ακόμα και με τον Mozart. Ο Yevgeni Svetlanov, ο μεγάλος ρώσος μαέστρος, έχει πει: "Ο καθένας μας θα ήθελε να έχει έναν Σγούρο κοντά του".

    Σχετικά Links:

    Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

    [22] Πολιτισμός

    Δηλώνουν πως θα ανακαλύψουν τους κλέφτες

    Έσκισαν τον "Χορό" του Πικάσο

    28/2/2006 2:37:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Όχι μόνο "έκανε φτερά" αλλά υπέστη και σοβαρές ζημιές. Ο λόγος για τον πίνακα του Ισπανού κυβιστή ζωγράφου, Πάμπλο Πικάσο, "Ο χορός". Ο πίνακας του Πικάσο καθώς και έργα των Νταλί, Μονέ και Ματίς, εκλάπησαν την Παρασκευή εν μέσω καρναβαλιού, από το μουσείο Σακάρα ντο Σέου στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Ο 61χρονος φύλακας, Ρομπέρτου Ροντρίγκες Μασάντου, έπιασε στα πράσα τον κλέφτη και προσπάθησε να τον εμποδίσει, αλλά δυστυχώς, το μόνο που έγινε ήταν να σκιστεί ο πίνακας, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε το 1956. Η αστυνομία της Βραζιλίας, δηλώνει ότι γνωρίζει και πως εκλάπησαν και πως μεταφέρθηκαν τα έργα, ενώ έχει αναγνωρισθεί ένας από τους ληστές. Πάντως, οι Αρχές πιστεύουν πως οι ληστές δεν ήταν επαγγελματίες στην κλοπή έργων τέχνης, καθώς ήταν οπλισμένοι, αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να δρούσαν για λογαριασμό κάποιας οργάνωσης κλεπταποδόχων.

    Αισιόδοξη η αστυνομία

    Η υπεύθυνη των ερευνών, αρμόδια για τα εγκλήματα κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς, Ιζαμπέλ Βασκουνσέλους δήλωσε "αισιόδοξη" για τις πιθανότητες να εντοπιστούν οι ληστές, ενώ εκτιμά πως τα έργα που αφαιρέθηκαν δεν θα πρέπει να βγήκαν εκτός της πόλης.

    Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι ληστές ήταν τέσσερις κι έδρασαν αστραπιαία: μέσα σε 20 είχαν ακινητοποιήσει τους τρεις φύλακες του Μουσείου, τους οποίους κράτησαν ομήρους μαζί με τέσσερις τουρίστες, προτού διαφύγουν πεζή και αναμειχθούν με τους καρναβαλιστές.

    Εκτός από τον πίνακα του Πικάσο, εκλάπησαν επίσης ένα βιβλίο με χαρακτικά του Ισπανού ζωγράφου για τα ποιήματα του Πάβλο Νερούδα, καθώς και οι πίνακες "Θαλασσινό του Κλοντ Μονέ, "Κήπος του Λουξεμβούργου" του Ανρί Ματίς και "Δύο Μπαλκόνια" του Σαλβαδόρ Νταλί. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η αξία των πινάκων φτάνει τα 50 εκατομμύρια δολάρια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καρναβα-ληστές

    Σχετικά Links:

    Επίσημο site του Πάμπλο Πικάσο

    [23] Υγεία

    Νέα κρούσματα στη Σουηδία

    Εξαπλώνεται η γρίπη των πτηνών

    28/2/2006 1:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/2/2006 7:37:09 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο νησί Ρίγκεν στη βορειοανατολική Γερμανία εντοπίστηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού Η5Ν1 σε γάτα. Είναι η πρώτη φορά που η νόσος ανιχνεύεται σε ζώο και όχι σε πτηνό. Αυτή τη στιγμή γίνονται εξετάσεις για να διευκρινιστεί αν πρόκειται για την υψηλά παθογόνο μορφή του ιού, η οποία έχει μολύνει τους ανθρώπους που έχουν αρρωστήσει στην Ασία και στην Τουρκία, διευκρίνισε το εργαστήριο Φρίντριχ Λέφλερ. "Στην Ασία είναι ήδη γνωστό ότι οι γάτες μπορούν να μολυνθούν αν φάνε μολυσμένα πουλιά" προσθέτει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο. Την ίδια ώρα ύποπτα κρούσματα εντοπίστηκαν και στη Βαυαρία. Το περιφερειακό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε, ότι τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε άγρια πτηνά στις όχθες της λίμνης Κονστάνς κοντά στα αυστριακά σύνορα. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για την ιδιαίτερα παθογόνο μορφή του ιού, ασιατικής προέλευσης, ή για μια λιγότερο παθογόνο μορφή του. Συνεπώς πέντε από τα 16 γερμανικά κρατίδια έχουν πληγεί από τον ιό Η5Ν1. Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των άγριων πτηνών που έχουν προσβληθεί από τον ιό Η5Ν1 στη Γερμανία αυξάνεται στα 129, από τα οποία τα 121 καταγράφηκαν μόνο στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομεναρίας στη βορειοανατολική Γερμανία. Την ίδια ώρα, τέσσερα νέα ύποπτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν στον Έβρο και τη Ροδόπη. Πρόκειται για τρεις κύκνους και έναν κορμοράνο στους οποίους απομονώθηκε ο υπότυπος Η5.

    "Χτύπησε" και τη Σουηδία

    Ο ιός, όμως, χτύπησε και την πόρτα της Σουηδίας, όπου σε δύο άγρια πτηνά, που βρέθηκαν νεκρά στην περιοχή Οσκαρσάμν, εντοπίστηκε μορφή "υψηλής παθογένειεας" του ιού Η5. Όπως ανακοινώθηκε από το εθνικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο, γίνονται τώρα εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για το θανατηφόρο στέλεχος.

    Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε 7-10 ημέρες, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Γεωργίας, Αν Κριστίν Νίκβιστ το νέο "είναι σοβαρά αλλά αναμενόμενο".

    Στο μεταξύ, στην Ουκρανία τμήμα του ζωολογικού κήπου της Οδησσού τέθηκε σε καραντίνα μετά την ανακάλυψη πολλών νεκρών πουλιών την περασμένη εβδομάδα. Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου ανέφεραν ότι διεξάγονται αναλύσεις για να διαπιστωθεί αν ο θάνατος πολλών φασιανών και παπαγάλων οφείλεται στον φονικό ιό H5N1.

    Οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν ότι τα πουλιά είχαν μολυνθεί από τον ιό Η5, δήλωσε ο υπεύθυνος του ζωολογικού κήπου Πάβελ Μέλνικ. Εστίες της νόσου των πτηνών εντοπίστηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο στην χερσόνησο της Κριμαίας, 200 χιλιόμετρα από την Οδησσό.

    Εντοπίστηκε σε οικόσιτα στη Ρουμανία

    Την ίδια ώρα, οι κτηνιατρικές αρχές της Ρουμανίας επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του θανατηφόρου ιού H5N1 της γρίπης των πτηνών σε οικόσιτα πουλερικά στο χωριό Τοπάλου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι θα θανατωθούν σήμερα όλα τα πουλερικά στο χωριό Τοπάλου, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο της θανάτωσης αφορά 15.000 πουλερικά.

    Σημειώνεται ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει ανιχνευτεί σε 35 χωριά και ένα θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα από τον περασμένο Οκτώβριο, όπου εντοπίστηκε ο ιός για πρώτη φορά σε άγρια πουλιά στο Δέλτα του Δούναβη.

    Φόβοι για τον Η5Ν1 και στην Αιθοπία

    Στο μεταξύ, στην Αιθιοπία περίπου 6.000 πουλερικά έχουν πεθάνει από τις 16 Φεβρουαρίου, από μια ασθένεια που θα μπορούσε να είναι η γρίπη των πτηνών και σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Αιθιοπίας δείγματα θα σταλούν στην Ιταλία για να εξακριβωθεί η αιτία του θανάτου τους. Συγκεκριμένα, τα δείγματα που ελήφθησαν από ορισμένα από τα νεκρά πουλερικά στην περιοχή Εντιμπίρ στη νότια Αιθιοπία θα σταλούν εντός των προσεχών 48 ωρών σε εργαστήριο της Πάντοβα. "Με βάση τις εξετάσεις που έγιναν εδώ είναι πιθανό να πρόκειται για τη γρίπη των πτηνών, όμως πρέπει να σταλούν δείγματα στην Ιταλία για επιβεβαίωση. Αυτή είναι η διαδικασία", δήλωσε ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας, δόκτωρ Σελάσι Ζέουντε.

    Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό πότε θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα του εργαστηρίου στην Πάντοβα. Σύμφωνα με τον δόκτωρα Σελάσι, 6.082 πουλερικά πέθαναν σε κρατικό πτηνοτροφείο στο Γκούμπερε, περίπου 175 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αντίς Αμπέμπα. Οι εξετάσεις που έγιναν σε 49 νεκρά πουλερικά έδειξαν την παρουσία ενός ιού που μοιάζει με τον ιό της γρίπης των πτηνών. Τα περίπου 9.000 ζωντανά πουλερικά του πτηνοτροφείου αυτού θα θανατωθούν και στη συνέχεια θα αποτεφρωθούν.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου, ελήφθησαν προληπτικά μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως την απαγόρευση της πώλησης πουλερικών ή πτηνοτροφικών προϊόντων σε μια ακτίνα 60 χιλιομέτρων γύρω από το Γκούμπερε.

    Τον Δεκέμβριο, οι πρώτες εξετάσεις που είχαν γίνει σε περίπου 60 νεκρά περιστέρια και πουλερικά, πιθανά κρούσματα της γρίπης των πτηνών, κυρίως στη νοτιοανατολική Αιθιοπία, ήταν αρνητικές.

    [24] Υγεία

    Σκεφτείτε θετικά και ζήστε περισσότερο

    28/2/2006 12:22:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    Θέλετε να ανακαλύψετε το μυστικό της μακροζωίας; Δε χρειάζεται να ψάχνετε εναλλακτικά γιατροσόφια και μεθόδους διαλογισμού. Το μυστικό βρίσκεται μέσα σας, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν Ολλανδοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα είναι μέσα στο μυαλό μας και το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε θετικές σκέψεις. Για του λόγου το αληθές, οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις 545 Ολλανδών ανδρών, ηλικίας 64 έως 84 ετών. Οι πιο αισιόδοξοι εμφάνιζαν 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, που θα αποβούν μοιραία, τα επόμενα 15 χρόνια. Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάζονται στην ιατρική επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.

    Λιγότερο αισιόδοξοι με τα χρόνια...

    Προηγούμενες έρευνες τόνιζαν ότι οι πιο οπτιμιστές απολαμβάνουν γενικότερα καλύτερη υγεία, ενώ οι θετικές σκέψεις βοηθούν τους καρδιοπαθείς, που υποφέρουν από στένωση αρτηριών.

    Η εν λόγω έρευνα ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, προκειμένου να εκτιμηθεί η "εξέλιξη" της αισιοδοξίας των ερωτηθέντων.

    Όσοι συμμετείχαν, ήδη από την πρώτη φορά, δεν υπέφεραν από καρδιαγγειακά προβλήματα ή καρκίνο.

    Οι επιστήμονες "μέτρησαν" το πόσο αισιόδοξος ήταν ο κάθε ένας σχετικά με τη ζωή του. Οι επιστήμονες τους ζήτησαν να σχολιάσουν ορισμένες δηλώσεις, όπως: "δεν περιμένω τίποτα από τη ζωή μου τα επόμενα χρόνια", "οι μέρες μου περνούν αργά", "έχω ακόμα πολλά σχέδια, που θέλω να πραγματοποιήσω".

    Βέβαια, ο επικεφαλής της έρευνας Erik Giltay, από το Ινστιτούτο Πνευματικής Υγείας, στο Ντεφτ της Ολλανδίας, τονίζει ότι μπορεί εύκολα να εκτιμηθεί πόσο αισιόδοξος είναι κάποιος, αν υπολογιστούν οι θετικές σκέψεις του σε μεγάλες περιόδους της ζωής του. Επίσης, τόνισε ότι η αισιοδοξία τείνει να φθίνει με την ηλικία.

    Μάλιστα, σε μία κλίμακα μέτρησης της αισιοδοξίας από το μηδέν ως το τρία, οι ερωτηθέντες "άγγιξαν" το 1,3, ενώ το 1985 είχαν φτάσει το 1,5.

    Τα πιο υψηλά "σκορ" σημείωσαν οι νεότεροι, όσοι είχαν καλύτερη εκπαίδευση, όσοι έμεναν με άλλους, ήταν πιο υγιείς και ασκούνταν περισσότερο.

    Πάντως, όπως τονίζει ο κ. Giltay, μένει ακόμα να ερευνηθεί αν η βελτίωση της αισιοδοξίας ενός ηλικιωμένου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μοιραίων καρδιαγγειακών προβλημάτων.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Want to live longer? Think positive thoughts

    ΑΙΜ: Dispositional Optimism and the Risk of Cardiovascular Death

    Σχετικά Links:

    Archives of Internal Medicine

    [25] Τεχνολογία

    Hasta la Vista σε έξι βερσιόν

    28/2/2006 1:35:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Έξι νέες εκδοχές των Vista, τον "απόγονο" των Windows, ετοιμάζει μέχρι τα τέλη του 2006 η Microsoft. Πρόκειται για τρεις βερσιόν του λογισμικού, οι οποίες προορίζονται για "οικιακή χρήση", δύο για εταιρίες και μία για αναπτυσσόμενες αγορές. Μάλιστα, μία από τις βερσιόν των Vista, που θα προορίζονται για ιδιώτες, θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες και αποθηκεύουν και να αναπαράγουν στον υπολογιστή τους τηλεοπτικά προγράμματα. Για την ώρα η Microsoft δεν έχει ανακοινώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, οπότε θα διαθέσει στο εμπόριο το νέο λογισμικό, αλλά ούτε και το κόστος των Vista.

    Διαφορετικές λειτουργίες, για διαφορετικούς χρήστες

    Τα Microsoft Vista, που αρχικά ήταν γνωστά ως Longhorn, έχουν αρκετές διαφορές από τα Windows, μερικές από τις οποίες είναι ο τρόπος που "χειρίζεται" το νέο λογισμικό το δίκτυο και τον ήχο.

    Σύμφωνα με την εταιρία, οι έξι βερσιόν ου λογισμικού είναι σχεδιασμένες ώστε να ικανοποιούν διαφορετικές απαιτήσεις των χρηστών.

    Το Vista Business θα είναι το βασικό λογισμικό για τις εταιρίες, ανεξαρτήτως μεγέθους.

    Το Vista Enterprise θα περιέχει τις λειτουργίες του Vista Business, μαζί με το BitLocker, ένα σύστημα που θα προστατεύει τις απόρρητες πληροφορίες αν ένα PC χαθεί ή κλαπεί.

    Το Home Basic απευθύνεται σε όσους θέλουν να χρησιμοποιούν το PC τους για σερφάρισμα στο διαδίκτυο, για αποστολή e-mail και για σύνταξη εγγράφων.

    Το Vista Home Premium περιλαμβάνει τις λειτουργίες του Basic, μαζί με ένα σύστημα γραφικών, το Aero. Όπως τονίζει η εταιρία με το νέο πρόγραμμα, οι χρήστες θα μπορούν να "απολαμβάνουν" περισσότερο τις ψηφιακές φωτογραφίες, τη μουσική και τα DVD. Επίσης, θα περιέχει εργαλεία, που θα βοηθούν τους χρήστες να δημιουργήσουν και να γράψουν DVD. Επίσης, τα PC με την Premium έκδοση, θα μπορούν ακόμα να συνδέονται με την κονσόλα Xbox 360.

    Το Vista Ultimate περιλαμβάνει και τις λειτουργίες των Vista για οικιακή χρήση και των Vista που προορίζονται για εταιρίες.

    Το Starter αναφέρεται σε μικρότερης ισχύος υπολογιστές, που βρίσκονται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

    Επίσης, θα διατίθεται μία βερσιόν ειδικά για την Ευρώπη, σύμφωνη με τους κανονισμούς της ΕΕ, δηλαδή χωρίς το Windows media player.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Microsoft unveils Vista editions

    Σχετικά Links:

    Microsoft

    Windows Vista

    [26] Παράξενα

    Από μικρός στην παρανομία

    28/2/2006 5:01:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μπορεί να είναι μόλις 14 ετών, αλλά φαίνεται ότι απέχει πολύ από τους συνομήλικούς του. Το μυαλό του δεν το έχει ούτε στα μαθήματα, αλλά ούτε και στις κοπάνες Ο λόγος για ένα έφηβο από τη Βοσνία, ο οποίος μπήκε από νωρίς στα βάσανα των "επιχειρήσεων", προκειμένου να αυξήσει το χαρτζιλίκι του. Ο μικρός κατάφερε να "τρυπώσει" σε ένα δωματιάκι πάνω από τα γυναικεία αποδυτήρια μίας τοπικής ομάδας μπάσκετ και με την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου κατέγραφε τα κορίτσια ενώ έκαναν ντους. Στη συνέχεια πουλούσε τις πονηρές εικόνες, μέσω SMS, για 2,5 ευρώ τη μία. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, όμως, και τελικά οι φωτογραφίες έφτασαν στα χέρια μίας αθλήτριας, που έμαθε ότι κυκλοφορούν στην πόλη άκρως αποκαλυπτικές φωτογραφίες της. Γρήγορα οι Αρχές έφτασαν στον υπεύθυνο, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δικαστήριο ανήλικων.

    [27] Ζωής ...σΤάσεις

    "Σπάνιο είδος" οι ξανθιές στην Ιαπωνία

    28/2/2006 3:20:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    Αν 10 χρόνια πριν κάνατε μία βόλτα στο Τόκιο θα βλέπατε να κατακλύζουν τους δρόμους εντυπωσιακές ξανθιές Γιαπωνέζες. Πλέον, η μόδα στη "Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου" έχει αλλάξει χρώμα και οι ξανθιές Γιαπωνέζες σκούρυναν και έγιναν καστανές. Μάλιστα, πλέον το μόνο ξανθό που κυκλοφορεί στο Τόκιο, είναι αυτό στα εξώφυλλα των περιοδικών μόδας, που φιλοξενούν ξένα μοντέλα. Η Yuko Shimizu, μία από τις πιο διάσημες κομμωτριες στο Τόκιο, τονίζει πως πλέον το ξανθό έχει "ξεθωριάσει" και οι γυναίκες πλέον επιθυμούν περιποιημένα μαλλιά σε χαριτωμένες κουπ, που δεν τα κάνουν να χάνουν τη φυσικότητά τους. Στην "αποκήρυξη" των ευρωπαϊκών προτύπων στην Ιαπωνία, έχει συμβάλλει τα μέγιστα και ο κινέζικος κινηματογράφος, που προβάλλει πανέμορφες πρωταγωνίστριες με λαμπερά μαύρα μαλλιά, να τονίζουν την ασιατική καταγωγή τους.

    Ωστόσο, οι γυναίκες στην Ιαπωνία αν και αποφεύγουν πλέον τα ανοιχτά χρώματα, δεν γυρνούν τελείως στα φυσικά τους, καθώς η πλειοψηφία θεωρεί πως τα ολόισια μαύρα μαλλιά δεν είναι διόλου κολακευτικά. Μάλιστα, μία από τις πιο γνωστές στυλίστριες, η Kenichi Uehara, τονίζει πως παρόλο που το μαύρο είναι το φυσικό χρώμα μαλλιών για τις Γιαπωνέζες, δεν τους ταιριάζει πλέον καθώς έχει ανοίξει ο τόνος της επιδερμίδας τους.

    [28] Κοινωνία

    Στην Αθήνα για τον "Καποδίστρια"

    28/2/2006 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET - NET 105,8

    Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν οι αντιδράσεις για το σχέδιο "Καποδίστριας", καθώς κάτοικοι από το Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, τον Πλαταμώνα και άλλα χωριά του νομού Πιερίας συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, διαμαρτυρόμενοι για την εξαίρεσή τους από την τροπολογία Παυλόπουλου, βάσει της οποίας αυτονομούνται οι κοινότητες Βραχασίου και Ζωνιανών στην Κρήτη και της Τσαρίτσανης στο νομό Λάρισας. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι κοινότητες, οι κάτοικοι των οποίων ζητούν τη διοικητική τους αυτοτέλεια. Συναντήσεις με βουλευτές από όλα τα κόμματα θα επιδιώξει αντιπροσωπεία κατοίκων των πρώην Κοινοτήτων Ραψάνης και Φαλάνης, ενώ στο χορό των αντιδράσεων προστέθηκαν και οι κοινότητες Κανάλια Μαγνησίας και Μαυρομάτι Καρδίτσας. Την ίδια ώρα, κλειστά παραμένουν τα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες στη Νεάπολης Λασιθίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόσχιση του Βραχασίου από το Δήμο.

    Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ζητά ο Π. Κουκουλόπουλος

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρης Κουκουλόπουλος, ζήτησε εκ νέου την απόσυρση της τροπολογίας και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι όμηρος προεκλογικών δεσμεύσεων.

    Απαντώντας, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα απόσπασμα ομιλίας του στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ το 2004, όπου αναφερόμενος στο Βραχάσι, είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να λύσει το θέμα με ευθεία νομοθετική ρύθμιση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τέλος στις αυτονομήσεις


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 February 2006 - 18:00:22 UTC