Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτικές κόντρες για το Νέο Μαρμαρά
  • [02] Κοινή κηδεμονία παιδιών για ομόφυλα ζευγάρια
  • [03] Επιχορηγούνται επιχειρήσεις
  • [04] Κρούσμα Η5Ν1 σε οικόσιτα

    [01] Πολιτική

    Πυρπόλησαν αυτοκίνητα για την αυτονομία

    Πολιτικές κόντρες για το Νέο Μαρμαρά

    25/2/2006 12:33:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η αυτονόμηση των κοινοτήτων Βραχασίου, Ζωνιανών και Τσαριτσάνης. Οι κάτοικοι του Νέου Μαρμαρά στη Χαλκιδική διαμαρτυρόμενοι διότι δεν εντάχθηκε και η κοινότητά τους στην τροπολογία για την αυτονόμηση, πυρπόλησαν οχήματα στο λιμάνι του χωριού. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο με την τροπολογία και κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι "δεν υποστήριξε τον Καποδίστρια, τις συνενώσεις δηλαδή, όπως δεν υποστήριξε και καμία άλλη μεγάλη θεσμική παρέμβαση στον τομέα της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης, και ανοίγει έναν πολύ κακό δρόμο με αυτή τη διαδικασία". Απαντώντας, το γραφείο τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, υπογράμμισε, ότι "ως συνήθως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αγνοεί όχι μόνο την πραγματικότητα αλλά ακόμη και όσα δηλώνουν ο Αρχηγός του και στελέχη του ΠΑΣΟΚ... Ειδικά όμως για το θέμα του Βραχασίου, καλό θα ήταν να δει τι είπε ο κ. Παπανδρέου στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ της 21-23/10/2004, στο Ηράκλειο Κρήτης". Ανταπαντώντας, ο κ. Αθανασάκης κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, ότι θέλει να "φορτώσει στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τη δική της μονομερή απόφαση για το Βραχάσι και τις άλλες κοινότητες που θέλει να αποσπάσει από Καποδιστριακούς Δήμους". "Και η νέα δήλωση του κ. Αθανασάκη συνιστά μνημείο ανακρίβειας και διαστρέβλωσης της αλήθειας" ήταν η απάντηση του Υπουργείου, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι είχε οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση "σε θεσμική εγκατάλειψη και οικονομική κατάρρευση".

    [02] Κόσμος

    Στη Γαλλία, για τις ομόφυλες μητέρες

    Κοινή κηδεμονία παιδιών για ομόφυλα ζευγάρια

    25/2/2006 12:39:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με μια ιστορική απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Γαλλίας έκρινε την Παρασκευή ότι οι ομοφυλόφιλες μητέρες μπορούν να δώσουν "μέρος ή και όλη" την κηδεμονία των παιδιών τους στη σύντροφό τους. Ήταν η πρώτη φορά που μια τέτοια υπόθεση φτάνει στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε ότι μια μητέρα μπορεί να παραχωρήσει την κηδεμονία των παιδιών της "στη γυναίκα με την οποία διατηρεί σταθερή και συνεχή σχέση εφόσον το απαιτούν οι περιστάσεις και το συμφέρον του παιδιού". Το δικαστήριο επικύρωσε έτσι την απόφαση που είχε λάβει νωρίτερα το εφετείο, επιτρέποντας σε δύο γυναίκες που ζουν μαζί εδώ και 15 χρόνια να μοιραστούν την κηδεμονία των βιολογικών παιδιών της μίας από αυτές. Ο γενικός εισαγγελέας της Ανζέρ, αντιδρώντας σε αυτήν την απόφαση, είχε ασκήσει έφεση φέρνοντας την υπόθεση στο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Η Ένωση Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφισεξουαλικών και Τραβεστί χαιρέτισε την απόφαση αυτή που αποτελεί, όπως υποστηρίζει, "πλήγμα" για τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Βρετανία και η Ισπανία.

    [03] Οικονομία

    Επιχορηγούνται επιχειρήσεις

    24/2/2006 11:56:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, και απασχολούν έως εννέα εργαζόμενους, επιχορηγούνται για πρώτη φορά από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα. Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" υποβλήθηκαν 6.578 επιχειρηματικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 219,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία εγκρίθηκαν 2.588 σχέδια. Σε ποσοστό 80,18% πρόκειται για επιχειρήσεις της περιφέρειας, για την οποία όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, "ελήφθη ιδιαίτερη μέριμνα προκειμένου να ενισχυθεί η ξεχασμένη ελληνική περιφέρεια". Ο συνολικός προϋπολογισμός των επιχορηγούμενων έργων φτάνει τα 170 εκατομμύρια ευρώ ενώ η δημόσια δαπάνη τα 80,5 εκατομμύρια. Στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις που επιχορηγούνται είναι: λογιστικά γραφεία, διαφημιστικές εταιρίες, φωτογραφεία, κέντρα φωτοτυπιών, συνεργεία αυτοκίνητων, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ινστιτούτα ξένων γλωσσών, ωδεία και άλλα.

    Στόχος η ενθάρρυνση των επενδύσεων

    Ποσοστά επιχορηγήσεων: -έως 45%: Ν.Αττικης - N.Θεσ/νίκης -έως 55%: - Περιοχές εντός ζώνης 20χλμ από σύνορα, νησιά έως 3.100 κατοίκους, Νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Καβάλας, Δράμας, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Δωδεκανήσου -έως 50% υπόλοιπη ελληνική επικράτεια

    Ο κ. Σιούφας επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που στηρίζονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, σε συνέχεια του προγράμματος που ανακοινώθηκε πρόσφατα και αφορούσε τη στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων, όπου και εκεί για πρώτη φορά, στηρίχθηκαν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, τονίζοντας, ότι "πρωταρχική μέριμνα και της Κυβέρνησης και βασικός στόχος και του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι να διασφαλίσουμε βιώσιμη ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα και να ενθαρρύνουμε τις παραγωγικές επενδύσεις". Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δείχνει το ενδιαφέρον της "στην πράξη και όχι στα λόγια", τονίζοντας, ότι αυτή είναι "η βασική διαφορά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".

    [04] Υγεία

    Σε πτηνοτροφική μονάδα της Γαλλίας

    Κρούσμα Η5Ν1 σε οικόσιτα

    25/2/2006 10:27:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/2/2006 11:37:44 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το πρώτο πλήγμα από τον θανατηφόρο ιό της γρίπης των πτηνών σε εκτροφείο πουλερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γεγονός. Το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι ο Η5Ν1 εντοπίστηκε σε πτηνοτροφική μονάδα στο διαμέρισμα Εν στην κεντροανατολική Γαλλία. "Το Εθνικό Εργαστήριο AFSSA στο Πλουφραγκάν επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού H5N1 σε πτηνοτροφείο με 11.000 γαλοπούλες στην κοινότητα Βερσαϊγιέ, που είναι κατά 99% ίδιος με τον ιό που ανιχνεύτηκε σε αγριόπαπια στο Ζουαγιέ, στην περιφέρεια Εν στις 18 Φεβρουαρίου", τονίζεται στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας. Τουλάχιστον 400 πουλερικά του πτηνοτροφείου αυτού βρέθηκαν νεκρά την περασμένη Πέμπτη. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν θανατωθεί όλες οι γαλοπούλες στο συγκεκριμένο πτηνοτροφείο και οι εγκαταστάσεις του απολυμαίνονται. Εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας ανέφερε ότι τα μέτρα ελέγχου είχαν ήδη ενισχυθεί στην περιοχή, με τη διεύρυνση της ζώνης επιτήρησης σε 160 κοινότητες, πριν επιβεβαιωθεί το κρούσμα. Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν υποσχέθηκε πρόσθετη βοήθεια, ύψους 52 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των πτηνοτρόφων και την ενίσχυση των μέτρων προστασίας κατά της θανατηφόρου νόσου.

    Νέα εστία μόλυνσης στο Νέο Δελχί

    Την ίδια ώρα, το Νέο Δελχί ανακοίνωσε την ύπαρξη και δεύτερης εστίας της θανατηφόρου νόσου των πτηνών στη δυτική Ινδία, κοντά στην περιοχή όπου είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά η νόσος πριν μία εβδομάδα. Η πρώτη εστία της νόσου είχε εντοπιστεί το περασμένο Σάββατο στην περιφέρεια Ναντουρμπάρ, στο κρατίδιο Μαχαράστρα ,450 χιλιόμετρα βόρεια της Βομβάης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IANS, 10 άνθρωποι νοσηλεύονται κάτω από στενή ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομεία της περιφέρειας . Στην περιοχή αυτή βρέθηκαν χιλιάδες νεκρά πουλιά που είχαν μολυνθεί από τον θανατηφόρο και για τον άνθρωπο ιό Η5Ν1 της νόσου των πουλερικών. Οι τοπικές αρχές έδωσαν εντολή για να θανατωθούν κάπου 200.000 κοτόπουλα στις αρχές της εβδομάδας.

    Επίσης, στην Τζακάρτα, μια 27χρονη γυναίκα υπέκυψε από τη θανατηφόρο νόσο των πτηνών στην Ινδονησία, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Πρόκειται για το 20ο επιβεβαιωμένο θύμα της νόσου στην Ινδονησία.Οι υγειονομικές αρχές της χώρας είχαν στείλει δείγματα της ασθενούς στο αμερικανικό κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων στην Ατλάντα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα ύποπτα κρούσματα

    Σε επιφυλακή η Γαλλία


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 25 February 2006 - 9:50:38 UTC