Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ώρα της παράδοσης
  • [02] Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού
  • [03] Έρευνα για "μαζική νοθεία"
  • [04] Αιματηρές διαδηλώσεις για τα σκίτσα
  • [05] Δεν έφτασε η "τεσσάρα" στη "βασίλισσα"
  • [06] "Προληπτικές" συσκέψεις

    [01] Πολιτική

    Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της Κυβέρνησης

    Η ώρα της παράδοσης

    15/2/2006 10:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/2/2006 11:17:54 πμ)

    Ορκίστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στις 10 το πρωί τα νέα μέλη της Κυβέρνησης. Μετά τη λήξη της τελετής οι Υπουργοί κατευθύνθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για την εθιμοτυπική φωτογραφία. Οι νέοι Υπουργοί ήταν φειδωλοί στις δηλώσεις τους και μόνο η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η νέα Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ετοίμασε τις βαλίτσες της προκειμένου να συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στο Βερολίνο, ενώ έχει προγραμματίσει κι άλλα ταξίδια. Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα σύνθεση του ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οι τελετές παράδοσης παραλαβής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης

    Τα νέα πρόσωπα της Κυβέρνησης

    Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

    [02] Πολιτική

    Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού

    15/2/2006 8:34:00 πμ

    Η ταχύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και η επανίδρυση του κράτους είναι ο στόχος του ανασχηματισμού, τόνισε στο διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός, διαμηνύοντας, ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα, θα ενσκήψει περισσότερο στα προβλήματα του πολίτη. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων είναι κομβικής σημασίας, γι' αυτό και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και εντονότερους ρυθμούς. Επίσης, επανέλαβε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το κόμμα του απέναντι στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες θα τηρηθούν στο ακέραιο με την ολοκλήρωση της τετραετίας.

    "Το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει ένα σκοπό: Να προχωρήσει ακόμα πιο αποφασιστικά, πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος: Στο Κράτος, την Οικονομία, την Παιδεία, την Υγεία. Και πρώτα απ' όλα, στις αλλαγές που νομοθετήσαμε για τις ΔΕΚΟ. Γιατί η μεταρρύθμιση αυτή επιδρά θετικά και άμεσα τόσο στο Κράτος, όσο και στην Οικονομία. Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων είναι κομβικής σημασίας. Αυτή τη στρατηγική θα συνεχίσουμε. Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Με ακόμα εντονότερους ρυθμούς.

    Η μεγάλη πρόκληση αφορά την Οικονομία: Είναι γνωστό πως η ανευθυνότητα και η σπατάλη των προηγούμενων κυβερνήσεων, το 2004, εκτόξευσαν το έλλειμμα στο 6,6% του ΑΕΠ, ποσοστό δηλαδή υπερδιπλάσιο του ανώτατου ορίου της Ευρωζώνης. Και αυτό επιφύλασσε βαρύτατο κόστος και για την κοινωνία, και για τους πολίτες και ειδικά τους οικονομικά ασθενέστερους. Αυτή την πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα κληθήκαμε να αναστρέψουμε. Και το κάνουμε με σίγουρα, υπεύθυνα, αποφασιστικά βήματα. Αλλά και με τον πιο ήπιο τρόπο. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ορισμένες από τις αποφάσεις που εφαρμόζουμε δεν είναι, για την ώρα, ευχάριστες. Είναι βέβαιο όμως ότι πρόκειται να αποδώσουν καρπούς για όλους. Κυρίως μάλιστα για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Γνωρίζετε ότι στην πολιτική μου διαδρομή είχα πάντα ως πρώτη προτεραιότητα την εφαρμογή πολιτικής που να χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία. Προσωπικά, νιώθω τεράστιο βάρος που δεν υπάρχουν, στο στάδιο αυτό, μεγαλύτερα περιθώρια για άμεση στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και ειδικά των συνταξιούχων. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντί τους θα τηρηθούν στο ακέραιο με την ολοκλήρωση της τετραετίας.

    Δεν αρνούμαι ότι στην περίοδο 2004-2005 οι προσπάθειές μας είχαν και επί μέρους αδυναμίες. Δεν διεκδικήσαμε και δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Το σημαντικό όμως είναι ότι χειριστήκαμε κρίσιμες εθνικές υποθέσεις με ευθύνη και απόλυτη επιτυχία. Το σημαντικό είναι πως βάζουμε γερές βάσεις για την ανασύνταξη της Οικονομίας. Για να μειωθούν οι σπατάλες του δημόσιου τομέα. Για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Για να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες επενδύσεων και νέες θέσεις εργασίας.

    Το σημαντικό είναι ότι προχωρούμε με αποφασιστικά βήματα στην επανίδρυση του κράτους. Στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, που ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρήσεις. Στην μετάβαση σε ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, κοντά στον πολίτη. Κράτος πραγματικά κοινωνικό και ανθρώπινο. Οι πολιτικές μας παράγουν ήδη απτά αποτελέσματα. Οι μεταρρυθμίσεις τόσο στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, όσο και σε όλους τους άλλους τομείς, θα προχωρήσουν μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

    Επιδιώκουμε σε κάθε περίπτωση το διάλογο, τη συνεννόηση, τη σύνθεση. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι ανοιχτός για όλους. Όσοι επιλέξουν να μείνουν πίσω, να ξέρουν πως θα ξεπεραστούν από το καθολικό αίτημα της κοινωνίας για αλλαγές. Στο επόμενο διάστημα, οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν αποφασιστικά και με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε δεν υπηρετούν ιδεολογίες. Υπηρετούν τον τόπο. Υπηρετούν την κοινωνία. Υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

    Ανταποκρινόμαστε ταυτόχρονα με ευθύνη και πρόθεση συνεννόησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου στη μεγάλη πρόκληση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Μια αναθεώρηση προσανατολισμένη στις ανάγκες της νέας εποχής, στις ανάγκες της ανάπτυξης, στις ανάγκες και τα συμφέροντα του πολίτη.

    Έχουμε επίγνωση των σοβαρών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα. Ένα όμως είναι βέβαιο: Με μια ώριμη κοινωνία στο πλευρό μας, με τόλμη και εντατική δουλειά, θα τις ξεπεράσουμε. Βάζουμε τις βάσεις που απαιτούνται για τη νέα προοπτική. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι κάτι καινούργιο γεννιέται. Προχωρούμε μαζί με τους πολίτες. Η κοινωνία, πιο ώριμη παρά ποτέ, στηρίζει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Οι πολίτες γνωρίζουν πως μόνον έτσι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος και θα ανοίξουν νέες προοπτικές για τη χώρα. Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ασφάλειας, συνεχούς ανάπτυξης, διαρκούς ευημερίας για όλους. Η πραγματικότητα αυτή μεγαλώνει τις ευθύνες μας. Και στις ευθύνες που αναλάβαμε, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στο ακέραιο".

    [03] Κόσμος

    Από το προσωρινό εκλογικό συμβούλιο της Αϊτής

    Έρευνα για "μαζική νοθεία"

    15/2/2006 7:38:00 πμ

    Το προσωρινό εκλογικό συμβούλιο της Αϊτής ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα πραγματοποιήσει έρευνα μετά τις καταγγελίες του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Ρενέ Πρεβάλ για "μαζική νοθεία" και την εύρεση καμένων ψηφοδελτίων του, σε κρατικό χώρο αποθήκευσης απορριμμάτων. Ο Πρεβάλ τόνισε ότι μόνο η "νοθεία" τον εμπόδισε να νικήσει από τον πρώτο γύρο στις εκλογές της 7ης Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, οπαδοί του Ρενέ Πρεβάλ "κατέβηκαν" στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη "μαζική νοθεία" στις εκλογές. Ο γενικός γραμματέας του προσωρινού εκλογικού συμβουλίου Ροζμόντ Πραντέλ, επέρριψε ευθύνες για την απώλεια των ψηφοδελτίων στη δύναμη του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι αυτή είχε αναλάβει την τήρηση της τάξης στην Αϊτή, γνωστή με το ακρωνύμιό της, MINUSTAH. "Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο, το συμβούλιο δεν χειριζόταν τα ψηφοδέλτια. Θα ορίσουμε μια επιτροπή για να ερευνήσει το πρόβλημα", είπε ο Πραντέλ. Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Ντέιβιντ Ουίμχερστ είπε ότι οι ψήφοι υποτίθεται ότι θα έπρεπε να βρίσκονταν σε ειδικούς σάκους, να είχαν σφραγιστεί και στη συνέχεια να είχαν τοποθετηθεί σε κοντέινερ, όπου θα φυλάσσονταν από στρατιώτες της MINUSTAH. "Δεν είναι φυσιολογικό ότι αυτές οι ψήφοι βρέθηκαν εκεί", είπε ο Ουίμχερστ και υποστήριξε ότι οι ψήφοι μπορεί να προέρχονται από εννέα εκλογικά κέντρα έξω από το Πορτ-ο-Πρενς, τα οποία λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των εκλογών με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 35.000 ψήφοι. Αναγνώρισε επίσης ότι οι εργαζόμενοι στις τοπικές εκλογικές επιτροπές μπορεί να αναμίχθηκαν σε μια προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποτελέσματα με επεισόδια

    [04] Κόσμος

    Δύο νεκροί στο Πακιστάν

    Αιματηρές διαδηλώσεις για τα σκίτσα

    15/2/2006 11:23:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - BBC

    Δίχως τέλος μοιάζουν τα βίαια επεισόδια που ξεσπούν για τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ. Στην πόλη Πεσαβάρ του Πακιστάν, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - ανάμεσά τους κι ένας οκτάχρονος - σε βίαιες διαδηλώσεις, ενώ, άλλοι δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν την Τρίτη στη Λαχώρη. Επιπλέον, χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Ντάκα του Μπαγκλαντές και στην Μανίλα των Φιλιππίνων. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επαφές του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, στην περιοχή, σε μια προσπάθειας βελτίωσης του κλίματος.

    Δεκάδες τραυματίες

    Στην Πεσαβάρ, κατά τη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων την Τετάρτη, τραυματίστηκαν περίπου 20 άτομα.

    Συγκεκριμένα, εκατοντάδες Πακιστανοί διαδήλωσαν κατά της δημοσίευσης σκίτσων του Μωάμεθ, πυρπολώντας εστιατόριο της αμερικανικής αλυσίδας Kentucky Fried Chicken καθώς και κατάστημα κινητής τηλεφωνίας πακιστανικής εταιρείας.

    Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: KFC 'torched' in cartoon protest

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνομιλίες Σολάνα για τα σκίτσα

    [05] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δεν έφτασε η "τεσσάρα" στη "βασίλισσα"

    15/2/2006 11:21:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία ανάσα από τα ημιτελικά του "Κόπα ντελ Ρεϊ" έφτασε χθες η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία πραγματοποιώντας επιβλητική εμφάνιση κατάφερε στον επαναληπτικό της διοργάνωσης να "ισοπεδώσει" τη Ρεάλ Σαραγόσα με 4-0. Παρά το θρίαμβο όμως της "βασίλισσας", που στο πρώτο δεκάλεπτο είχε φιλοδωρήσει τους αντιπάλους της με τρία γκολ, το εισιτήριο για την επόμενη φάση κατέληξε στα χέρια των φιλοξενούμενων, που στον πρώτο αγώνα είχαν "σαρώσει" την παρέα του Ζιντάν με 6-1. Από τη στιγμή που έγινε η σέντρα στο "Μπερναμπέου" οιτέσσερις σωματοφύλακες της Βραζιλίας ανέλαβαν το έργο της επικής ανατροπής. Η αρχή έγινε στο 1 με τον Σισίνιο 1-0, στο 5 ο Ρομπίνιο ζευγάρωσε τα τέρματα των "μερένγκες" 2-0, ενώ στο 10 ο Ρονάλντο έκανε το 3-0 σκορ με το οποίο έληξε το πρώτο μέρος. Στην επανάληψη, ο Ρομπέρτο Κάρλος έκανε στο 61 το 4-0, αλλά το πέμπτο γκολ που θα έστελνε τους "γκαλάκτικος" στον τελικό δεν ήρθε ποτέ κι έτσι η Σαραγόσα, δικαιούται να κάνει από χθες όνειρα για την "κούπα του Βασιλιά".

    [06] Υγεία

    Για την αντιμετώπιση του ιού Η5Ν1

    "Προληπτικές" συσκέψεις

    15/2/2006 10:39:00 πμ

    Σε εγρήγορση και επιφυλακή βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και για την ενημέρωση των πολιτών. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη γρίπη των πτηνών πραγματοποιείται στη νομαρχία Θεσσαλονίκης ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Παναγιώτη Ψωμιάδη και με τη συμμετοχή δημάρχων και εκπροσώπων υγειονομικών και κτηνιατρικών υπηρεσιών. Στη σύσκεψη, πρόκειται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο οι δήμαρχοι του νομού να προχωρήσουν άμεσα στις διαδικασίες για τη συγκρότηση συνεργείων από κτηνιάτρους. Οι ομάδες κτηνιάτρων θα ενημερωθούν από τους συναδέλφους τους, που υπηρετούν στις υπηρεσίες της Νομαρχίας, με πιο τρόπο θα συμμετάσχουν στην περισυλλογή νεκρών αποδημητικών πτηνών. Επίσης, θα συμμετάσχουν στη μεγάλη επιχείρηση ενημέρωσης των κατοίκων του νομού για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται σε πτηνοτροφεία της περιοχής.

    Στο νοσοκομείο δύο ηλικιωμένα άτομα

    Στο μεταξύ, στα νοσοκομεία Σερρών και Έδεσσας εξακολουθούν νοσηλεύονται δύο ηλικιωμένα άτομα, με συμπτώματα γρίπης, τα οποία ήρθαν σε επαφή με νεκρά πουλερικά. Συγκεκριμένα, μία 78χρονη γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Έδεσσας και οι γιατροί αναμένουν τα αποτελέσματα της εξέτασης δείγματος από το επίχρισμα του ρινοφάρυγγα από το εργαστήριο μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ηλικιωμένη διακομίστηκε με πυρετό στο κέντρο υγείας Σκύδρας Πέλλας και όταν αποκάλυψε στους γιατρούς ότι ήρθε σε επαφή με νεκρό κοτόπουλο τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη μεταφορά στο νοσοκομείο.

    Εξάλλου, στο θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου Σερρών νοσηλεύεται και ο 65χρονος κτηνοτρόφος από τη Ροδόπολη, ο οποίος έθαψε με γυμνά χέρια νεκρό κοτόπουλο. Ο κτηνοτρόφος είναι απύρετος και σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Εγρήγορση και όχι πανικός"

    Αρνητικοί στον ιό


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 February 2006 - 9:51:48 UTC