Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρκαγιά σε πολυκατοικία της Μόσχας
  • [02] Σε κρίσιμη κατάσταση ο Σαρόν
  • [03] Μία Τελετή γεμάτη πάθος

    [01] Κόσμος

    Επτά νεκροί

    Πυρκαγιά σε πολυκατοικία της Μόσχας

    11/2/2006 10:28:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά στη πολυκατοικία που διέμεναν στη Μόσχα. Όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο πηγές της πυροσβεστικής υπηρεσίας, τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Η φωτιά εκδηλώθηκε στο ισόγειο και γρήγορα επεκτάθηκε στους τρεις πρώτους ορόφους. Το ένα από τα θύματα βρήκε τραγικό θάνατο όταν πήδησε από παράθυρο.

    [02] Μ. Ανατολή

    "Κινδυνεύει η ζωή του"

    Σε κρίσιμη κατάσταση ο Σαρόν

    11/2/2006 11:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/2/2006 11:53:44 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, έπειτα από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν στο πεπτικό του σύστημα, ανακοίνωσε ο Ρον Κρούμερ, εκπρόσωπος του νοσοκομείου Χαντάσα της Ιερουσαλήμ, στο οποίο νοσηλεύεται από τις αρχές του Ιανουαρίου ο Αριέλ Σαρόν. "Μπορούμε να πούμε ότι η ζωή του κινδυνεύει", δήλωσε ο Ρον Κρούμερ. Ο 77χρονος Σαρόν βρίσκεται σε κώμα εδώ και πέντε εβδομάδες, ύστερα από εγκεφαλική αιμορραγία.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Ariel Sharon's condition worsens

    Reuters: Sharon undergoes emergency surgery

    [03] Μία Τελετή γεμάτη πάθος

    10/2/2006 11:47:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Υπό το αγέρωχο βλέμμα των χιονισμένων Άλπεων και με τη γνωστή ιταλική φινέτσα και στυλ πραγματοποιήθηκε παρουσία 30.000 θεατών στο στάδιο "Ολύμπικο" του Τορίνο, η φαντασμαγορική τελετή των 20ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που ονομάστηκε "Σπίθες Πάθους". Κυριάρχα θέματα της Τελετής έναρξης, στην πρώτη πρωτεύουσα της Ιταλίας, ήταν η ιστορία και η παράδοση της πόλης. Στο σημαντικότερο χειμερινό ραντεβού του πλανήτη, που από σήμερα και μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου θα στρέψει τους προβολείς του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στην επαρχία του Πιεμόντε, θα δώσουν το παρών περίπου 2.500 αθλητές από 80 χώρες, αριθμός ρεκόρ στο θεσμό. Τα "ελληνικά χρώματα", που συμμετέχουν για 16η φορά σε αντίστοιχη διοργάνωση, εκπροσωπούν οι διεθνείς Μάγδα Καλομοίρου, Παναγιώτα Τσακίρη, Βασίλης Δημητριάδης, Σταύρος Χριστοφορίδης και ο έμπειρος Λευτέρης Φάφαλης, που όπως και στο Σόλτ Λεϊκ Σίτι των ΗΠΑ, ήταν απόψε ο σημαιοφόρος στην παρέλαση των ομάδων. Μεσα από τις 32 κάμερες, που υπήρχαν στο στάδιο του Τορίνο, το ομολογουμένως μαγικό θέαμα παρακολουθήσαν πάνω από 2 δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα από τις συχνότητες της ΕΤ1 και του ψηφιακού καναλιού "Σπορ+", που εγκανιάσε απόψε τις μεταδόσεις του.

    "Γαλανόλευκο" χρώμα στην παρέλαση

    Το ανακαινισμένο στάδιο του Τορίνο ζωντάνεψε απόψε από τα χρώματα, τα φώτα, την ποίηση και τους ρυθμούς, που πλημμύρισαν το φετινό "Σπίτι" των 20ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Την έναρξη της τελετής κήρυξε ο κορυφαίος γυμναστής της Ιταλίας Γιούρι Τσέκι, χτυπώντας με ένα σφυρί ένα ασημένιο αμόνι. Στην "παγοπίστα" του Τορίνο οι 240 επαγγελματίες, σε απόλυτη συνεργασία με τους 6.100 εθελοντές παρουσίασαν, ένα μοναδικό υπερθέαμα, στο πλαίσιο της Τελετής Έναρξης, με την οποία οι Ιταλοί οικοδεσπότες "καλωσόρισαν" με ένα ξέφρενο πάρτι τις αποστολές των 80 χωρών, αλλά και μετέδωσαν μαζί με το Ολυμπιακό Φως, το πάθος, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ζωής.

    Το γνωστό τοπ μόντελ, Κάρλα Μπρούνι έδωσε την ιταλική σημαία στους "καραμπινιέρι" και ένα 9χρονο κοριτσάκι, η Ελεονόρα Μπενέτι, ντυμένη με χιονοδρομική στολή, έψαλλε τον ιταλικό ύμνο και ξεκίνησε η έπαρση της σημαίας.

    Πεντακόσιοι επαγγελματίες χορευτές, αλλά και απλοί εθελοντές, σχημάτισαν το λατινικό 20 "ΧΧ" των 20ων Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ στη συνέχεια τα δύο "XX" μετατράπηκαν, μέσα σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα σε ένα γιγαντιαίο εντυπωσιακό σκιέρ που ετοιμαζόταν για το μεγάλο του άλμα.

    Μέσα από μία τεράστια αψίδα ξεκίνησε η παρέλαση των 80 ομάδων που μετέχουν στους αγώνες με περίπου 2.5000 αθλητές, αριθμό ρεκόρ της διοργάνωσης. Σημαιοφόρος όπως και στο Σόλκ Λεϊκ Σίτι, ήταν ο ένας από τους πέντε Έλληνες πρωταθλητές μας, που θα διεκδικήσουν τη διάκριση, ο 30χρονος Λευτέρης Φάφαλης. Μεταξύ των 80 αποστολών που παρηλάσανε ήταν και η Κύπρος, με δύο αθλητές.

    Το πέρας της παρέλασης των ομάδων έφερε στο προσκήνιο Ιταλούς νυν και πρώην πρωταθλητές, που τίμησαν τη γειτονική χώρα με τις επιδόσεις τους σε προηγούμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων, οι πέντε ενωμένοι κύκλοι, έλαμπε στην ψηλότερη κατασκευή που έγινε ποτέ.

    Από τον Δάντη στη... Φεράρι

    Από τους στίχους της ποίησης του Ντάντε Αλιγκιέρι οι διοργανωτές με εξαιρετικά κοστούμια εποχής, με την υπογραφή του Τζιόρτζιο Αρμάνι και μελωδικούς ήχους κατάφεραν σε λίγα λεπτά να μας "ταξιδέψουν" από τον Μεσαίωνα, στην Αναγέννηση και στην εποχή του Μπαρόκ, όπου το πάθος και η Τέχνη είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτή η σημασία στην ιταλική κουλτούρα εκφράστηκε ανάγλυφα από τις, γεμάτες συμβολισμούς, αρμονικές κινήσεις ακροβατών και χορευτών.

    Με ένα τεράστιο φανταστικό άλμα περάσαμε ξάφνου στο κίνημα του Φουτουρισμού, του πρώτου ολοκληρωμένου αισθητικού κινήματος του 20ού αιώνα. Μπορεί ο Φουτουρισμός, να ξεκίνησε το 1908 από μία Μπουγκάτι, που από τα χέρια του Φίλιππο Τομάζο Μαρινέτι βγήκε απ το δρόμο της και έπεσε σ ένα χαντάκι, αλλά στη χώρα της Φεράρι, δεν θα μπορούσε λείψει το κόκκινο μονοθεσίου της γνωστής ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, που οδηγούσε ο δοκιμαστής της "σκουντερία", Λούκα Μπαντοέρ.

    "Δια χειρός" Μπελμοντό άναψε η Φλόγα

    Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η είσοδος της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων, που για πρώτη φορά στην ολυμπιακή ιστορία, κρατούσαν οκτώ γυναίκες παγκοσμίου φήμης και καταξίωσης, μεταξύ των οποίων η Σοφία Λόρεν, η Ιζαμπέλα Αλιέντε, η Μαρία Μούτολα και η Σούζαν Σάραντον.

    Μερικοί από τους πρωταγωνιστές της ονειρικής αυτής βραδιάς ήταν ο γνωστός Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Αντριάνο Τζιανίνι, η βραβευμένη με Οσκαρ, Σοφία Λόρεν, ο διάσημος τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι, που σήμερα συμπλήρωσε 70 χρόνια ζωής, ο Βρετανός τραγουδιστής Πήτερ Γκάμπριελ, που ερμήνευσε το τραγούδι του Τζων Λένον "Imagine", η σύζυγος του αξέχαστου "σκαθαριού", η Γιαπωνέζα Γιόκο Όνο το τοπ μόντελ, Έβα Χερτζίκοβα

    Η μεγάλη στιγμή της φλόγας έφτασε. Από τα χέρια του Ιταλού Ολυμπιονίκη Αλμπερτο Τόμπα, δια μέσου άλλων μεγάλων μορφών του ιταλικού αθλητισμού, κατέληξε στην Ιταλίδα σκιερ αντοχής, την Ολυμπιονίκη Στεφανία Μπελμοντό, η οποία ως τελευταία λαμπαδηδρόμος άναψε το βωμό του σταδίου, στέλνοντας το "Αιώνιο Φως" σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

    Με αυτόν τον τρόπο άρχισαν και τυπικά οι 20οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Τορίνο, τους οποίους είχε κηρύξει επισήμως, ως είθισται, ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι, που μαζί με τον Βέλγο πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρόγκ καλωσόρισαν όλες τις αποστολές και ευχαρίστησαν τους 25.000 συνολικά εθελοντές που βοήθησαν με στόχο την επιτυχία της διοργάνωσης. Μεταξύ των χιλιάδων προσωπικοτήτων της παγκόσμιας, πολιτικής και αθλητικής ζωής του κόσμου, στις κερκίδες του "Ολύμπικο" βρέθηκαν η αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο Υπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, το μέλος της ΔΟΕ, Λάμπης Νικολάου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Μίνως Κυριακού και η Πρόεδρος της ΟΕΟΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

    Στην πρεμιέρα του αυριανού αγωνιστικού προγράμματος θα υπάρχει ελληνική παρουσία, καθώς οι διεθνείς Λευτέρης Φάφαλης και Παναγιώτα Τσακίρη θα αγωνιστούν στα 20 χλμ. individual στο σκι αντοχής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 11 February 2006 - 9:50:49 UTC