Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρνείται τις κατηγορίες η Μπουρμπούλια
  • [02] Κάηκε ζωντανός
  • [03] Δωρεάν αποκωδικοποιητές
  • [04] Ανακαλούνται Daihatsu Hijet
  • [05] Απών από την δίκη ο Σαντάμ
  • [06] "Τρίποντο λουκούμι" ο Λεβαδειακός
  • [07] Με το "τριφύλλι" στην καρδιά ο "Εκι"
  • [08] Έχασε έδαφος ο Θρασύβουλος
  • [09] Δεν "θα πέσει αμαχητί" η "Ένωση"
  • [10] Η UEFA τίμησε τον Πούσκας
  • [11] FotoTherapy 2006
  • [12] Υποτροφίες για τον Πολιτισμό

    [01] Κοινωνία

    Σε μία εβδομάδα η απόφαση της γαλλικής Δικαιοσύνης

    Αρνείται τις κατηγορίες η Μπουρμπούλια

    1/2/2006 7:40:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ενώπιον του εφετείου του Παρισιού βρέθηκε, την Τετάρτη, η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, προκειμένου να εξεταστεί. Η πρώην ανακρίτρια απείλησε να προχωρήσει σε αποκαλύψεις, σε περίπτωση που εκδοθεί στη χώρα μας, μίλησε για σπίλωση του ονόματός της και ισχυρίστηκε ότι δε θα έχει δίκαιη δίκη στην Ελλάδα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ελληνικές δικαστικές Αρχές της είχαν πει πως η απολογία της θα γινόταν με υπόμνημα, ενώ ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν έλαβε κλήση για να καταθέσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας του γαλλικού δικαστηρίου ζήτησε επιπλέον έγγραφα από τη συνήγορο του Ελληνικού Δημοσίου, σχετικά με την υπόθεση Μπουρμπούλια, ενώ το γαλλικό εφετείο αναμένεται να πάρει απόφαση για την εκτέλεση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος σύλληψης, την ερχόμενη Τετάρτη. Κατόπιν αυτών των εξελίξεων εκφράζεται η εκτίμηση ότι η έκδοση της Μπουρμπούλια, η οποία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να εκδοθεί, θα καθυστερήσει πολύ.

    [02] Κοινωνία

    Τραγωδία στον Ανθότοπο Κοζάνης

    Κάηκε ζωντανός

    1/2/2006 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Σε αδιανόητο σημείο έφερε η έξη στο ποτό έναν 50χρονο άνδρα από την Κοζάνη, ο ποίος λίγο έλειψε να αφαιρέσει τη ζωή της υπερήλικης θείας του, όταν εκείνη αρνήθηκε να του δώσει να πιει. Τελικά σκοτώθηκε ο ίδιος με τον τραγικότερο τρόπο. Το περιστατικό έγινε το πρωί στο χωριό Ανθότοπος Κοζάνης, μέσα στο σπίτι της 90χρονης γυναίκας, η οποία ζούσε μόνη της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανιψιός της, που αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού, την επισκέφθηκε για να ανάψει τη σόμπα της, κάτι που έκανε σχεδόν καθημερινά. Τελικά κατάληξε να την γρονθοκοπεί. Την περιέλουσε με βενζίνη και επιχείρησε να την πυρπολήσει. Όμως πήραν φωτιά και τα δικά του ρούχα, καθώς όπως φαίνεται το εύφλεκτο υγρό είχε χυθεί και στο παντελόνι του χωρίς να το αντιληφθεί, με αποτέλεσμα να παγιδευτεί μέσα στο σπίτι και να καεί ζωντανός. Αντίθετα, η ηλικιωμένη, πρόλαβε και γλίτωσε βγαίνοντας στην αυλή. Διακομίστηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου - με εγκαύματα σε διάφορα σημεία του σώματός της - στο νοσοκομείο Κοζάνης.

    [03] Κοινωνία

    Στα άτομα με ειδικές ανάγκες

    Δωρεάν αποκωδικοποιητές

    1/2/2006 4:03:00 μμ

    Το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης που η λειτουργία της ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα πιλοτικά από την ΕΡΤ, με τρία κανάλια, ήρθε στη Βουλή την Τετάρτη όπου ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος έκανε σαφή τη κυβερνητική πολιτική στο τομέα αυτό και τόνισε ότι θα δώσει δυνατότητες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας σε χιλιάδες άτομα, με ειδικές ανάγκες που ως τώρα ήταν τελείως αποκλεισμένα. Όπως τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος "μπορεί να επαίρεται και η χώρα μας γιατί μπήκε στην πράξη στην ψηφιακή, και όχι στα λόγια. Στα λόγια ακούγαμε πολλά επί χρόνια και δεν είχε γίνει τίποτα". Αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) υπογράμμισε πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και τους αποκωδικοποιητές θα τους "προμηθευτούν σχεδόν 100.000 συμπολίτες μας , ΑΜΕΑ για τους οποίους φτιάχνεται ειδικό πρόγραμμα απ την σημερινή κυβέρνηση γιατί ήταν αποκλεισμένοι τελείως από την ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Θα διαπιστώσουν στην πράξη ότι εμείς προχωρήσαμε σε αυτό που όφειλε να είχε κάνει χρόνια η χώρα μας".

    Από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας - Αλληλεγγύης

    Οι αποκωδικοποιητές θα διατεθούν στα πλαίσια της Κοινωνίας της Πληροφορίας από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και τη συνεργασία της ΕΡΤ. Ο κ. Ρουσόπουλος κατέληξε με την επισήμανση ότι η "η ΕΡΤ παρέχει δημόσια υπηρεσία. Το σημαντικό είναι ότι προχωρούν τα προγράμματα με την Κοινωνία της Πληροφορίας για την διάθεση περίπου 100.000 αποκωδικοποιητών δωρεάν σε ΑΜΕΑ" με αφορμή αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών και του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη για δωρεάν παραχώρηση αποκωδικοποιητών στους Βουλευτές.

    [04] Κοινωνία

    Ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

    Ανακαλούνται Daihatsu Hijet

    1/2/2006 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Γ.Γ.Κ.

    Ανακαλούνται από την αγορά ελαφρά επαγγελματικά οχήματα Daihatsu, μοντέλο Hijet, για έλεγχο της ροπής σύσφιξης του παξιμαδιού του ακραξονίου. Η ανάκληση αφορά 513 οχήματα (ανοικτά / κλειστά), στα οποία, λόγω μη σωστού ελέγχου της ροπής σύσφιξης του παξιμαδιού του ακραξονίου, υπάρχει η πιθανότητα να χαλαρώσει το παξιμάδι, εάν το όχημα χρησιμοποιείται όπως είναι και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανώμαλο κραδασμό κατά τη διάρκεια που το όχημα βρίσκεται σε λειτουργία. Η διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή συνεργάζεται με την εταιρεία Agripan SA και τη Γενική Αντιπροσωπεία Αυτοκινήτων Daihatsu στην Ελλάδα και παρακολουθεί τη διαδικασία ανάκλησης για δωρεάν έλεγχο και αλλαγή των σχετικών ανταλλακτικών, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

    [05] Ιράκ

    Την Πέμπτη συνεχίζεται η διαδικασία

    Απών από την δίκη ο Σαντάμ

    1/2/2006 6:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΒΒC - Reuters

    Χωρίς την παρουσία του Σαντάμ Χουσέιν, της υπεράσπισής του και άλλων τεσσάρων κατηγορουμένων επαναλήφθηκε σήμερα η δίκη για τους φόνους 148 Σιιτών χωρικών στο Ντουτζάιλ, το 1982. Η υπεράσπιση του πρώην ηγέτη του Ιράκ ζητά την παραίτηση του νεοδιορισθέντος προέδρου του δικαστηρίου, Ραούφ Αμπντούλ Ραχμάν. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής της υπερασπιστικής ομάδας του Σαντάμ, Χαλίλ αλ - Ντουλαίμι, κατηγόρησε τον κ. Ραχμάν, που είναι μέλος της κουρδικής κοινότητας η οποία είχε γίνει αντικείμενο καταπίεσης από τον πρώην Ιρανικό πρόεδρο, για μεροληπτική τακτική και βιασύνη για έκδοση καταδικαστικής απόφασης. Μάλιστα, ο επικεφαλής της υπερασπιστικής ομάδας κατέθεσε έγγραφο με 11 προϋποθέσεις ώστε να σταματήσει το μποϊκοτάζ της διαδικασίας, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την διεξαγωγή της δίκης σε άλλη χώρα, "η οποία μπορεί να προσφέρει ασφάλεια".

    Η σημερινή ακροαματική διαδικασία άρχισε με τρίωρη καθυστέρηση, καθώς προηγήθηκε κεκλεισμένων των θυρών διαβούλευση των μελών του δικαστηρίου για διαδικαστικά θέματα. Στο δικαστήριο κατέθεσαν πέντε μάρτυρες, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις δοκιμασίες που υπέστησαν ως αντίποινα για την δολοφονική απόπειρα σε βάρος του Σαντάμ το 1982 στο εν λόγω χωριό.

    Αργότερα, ο κ. Ραχμάν διέκοψε για την Πέμπτη, τονίζοντας πως η διαδικασία θα προχωρήσει χωρίς την παρουσία των κατηγορουμένων, ενώ το δικαστήριο διόρισε αυτεπαγγέλτως δικηγόρους στη θέση των συνηγόρων υπεράσπισης του Σαντάμ.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Washington Post: Hussein and Co-Defendants Absent as Trial Continues

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Τρίποντο λουκούμι" ο Λεβαδειακός

    1/2/2006 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με τον καλύτερο τρόπο ολοκλήρωσε την 17η αγωνιστική ο Λεβαδειακός, αφού στον εξ αναβολής αγώνα με την Καλαμαριά πήρε την νίκη με 1-0 και ξεκόλλησε από τον πάτο της βαθμολογίας. Οι γηπεδούχοι είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων στην μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου μέρους και δημιούργησαν δύο καλές φάσεις, εκ των οποίων η μία μεταφράστηκε σε γκολ, μέσω πέναλτι. Στο 41' ο Μουράφσκι ανέτρεψε τον Γκούρμα μέσα στην περιοχή του Απόλλωνα και ο Μπούσι ευστόχησε για να κάνει το 1-0. δύο λεπτά αργότερα και σε ιδανικό χρονικό σημείο, οι γηπεδούχοι έχασαν την ευκαιρία να διώξουν τελείως το άγχος τους για την νίκη, αφού η γυριστή κεφαλιά του Γκούρμα πέρασε λίγο άουτ. Στο δεύτερο μέρος η Καλαμαριά προσπάθησε να "γυρίσει" την εις βάρος της εικόνα και το σκορ, αλλά τα κατάφερε μόνο στο πρώτο σκέλος, αφού οι ευκαιρίες που δημιούργησε σταμάτησαν πάνω στον τερματοφύλακα των γηπεδούχων.

    Διαιτητής: Φινοκαλιώτης (Αθήνας) Κίτρινες κάρτες: Ανδράλας, Ζαφειρόπουλος - Καραμανλής, Μουράφσκι, Ιωάννου

    ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Ζαφειρόπουλος, Άντερσον, Δήμου (56` Σαμουλίδης), Δημητρόπουλος, Καλλιμάνης, Μαχαίρας, Βιτάλι, Μπασαλά, Γκούρμα, Μπούσι (70` Περόνε), Χρυσάφης (64` Ζησόπουλος). ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ (Μάκης Κατσαβάκης): Κόβατς, Αμπονσά, Φυτανίδης, Παπαδόπουλος, Ιωάννου (77` Σπυρόπουλος), Μουράφσκι, Ορφανός, Καραμανλής (42` Παρμαξίδης), Σαμουηλίδης (53` Μουζαουί), Κλέιτον, Παππάς.

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Με το "τριφύλλι" στην καρδιά ο "Εκι"

    1/2/2006 6:07:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την ώρα που οι υπόλοιποι συμπαίκτες τους συμμετείχαν στο οικογενειακό διπλό του Παναθηναϊκού, ο Αργεντίνος άσος των "πρασίνων", Εζέκιελ Γκονζάλες υπέγραφε με τη διοίκηση του τριφυλλιού το συμβόλαιο ανανέωσης της συνεργασίας του μέχρι το καλοκαίρι του 2009. Αυτή η υπογραφή έκανε τον 25χρονο παίκτη κατά τι πλουσιότερα σε σχέση με τις 750.000 ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο συμβόλαιο, όταν είχε αποκτηθεί στις 2 Φεβρουαρίου του 2004, από τη Ροζάριο Σεντράλ.

    Σαν θέλει η νύφη και ο γαμπρός....

    Η τελική συμφωνία ήταν θέμα χρόνου , καθώς ο "Έκι" είχε δηλώσει πολλάκις ότι θέλει να παραμείνει για πολλά χρόνια στον Παναθηναϊκό και να οδηγήσει την ομάδα σε τίτλους, ενώ η διοίκηση της ομάδας, αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Αργεντίνου τον ηγέτη των επόμενων χρόνων των "πρασινων".

    Μέχρι σήμερα πάντως, στα δύο χρόνια που φοράει ο Νοτιοαμερικάνος άσος τα "πράσινα" έχει συνολικά 70 συμμετοχές και 17 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τον Παναθηναϊκό, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή του στην κατάκτηση του νταμπλ την περίοδο 2003-2004.

    Νίκησαν οι "κίτρινοι"

    Λόγω της ανανέωσης του συμβολαίου του ο Γκονζάλες, μαζί τους Άντερσον (ακολούθησε το πρόγραμμά του), Σανμαρτεάν (γυμνάστηκε μόνος του) και Νίλσον (έκανε θεραπεία), απουσίαζε από το σημερινό οικογενειακό διπλό της ομάδας, στο οποίο οι "κίτρινοι" νίκησαν με 3-2 τους "πράσινους".

    Για τους νικητές σκόραρε δις ο Παπαδόπουλος και ο Λεοντίου. Τα τέρματα των ηττημένων πέτυχε ο Γκέκας.

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έχασε έδαφος ο Θρασύβουλος

    1/2/2006 5:55:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μια νίκη και μια ισοπαλία ήταν ο απολογισμός των σημερινών εξ αναβολής, αγώνων της Β' Εθνικής! Η νίκη είναι της Βέροιας που δεν συνάντησε δυσκολίες από τον Πανηλειακό και με το 3-0 πρόσθεσε τρεις βαθμούς στην συγκομιδή της, οι οποίοι την επαναφέρουν στην μέση της βαθμολογίας. Η ισοπαλία είναι το 2-2 στην ζεστή σήμερα, Καστοριά, με το οποίο οι γηπεδούχοι έκοψαν την φόρα του Θρασύβουλου και τον άφησαν σε απόσταση από την κορυφή. Η ομάδα της Φυλής δεν κατάφερε να συνεχίσει τις νίκες έτσι πήρε έναν μόνο βαθμό και έφτασε τους 34, τέσσερις δηλαδή πίσω από την πρωτοπόρο Κέρκυρα.

    Τα αποτελέσματα

    Προοδευτική-Αρης 0-1 Καλαμάτα-Νίκη Βόλου 0-0 Κέρκυρα-ΑΣΚ Ολυμπιακός 2-0 Εργοτέλης-Ηλυσιακός 2-1 Χαϊδάρι-Εθνικός Αστέρας 1-1 Παναχαϊκή-Πανσερραϊκός 2-1 Καστοριά-Θρασύβουλος 2-2 Βέροια-Πανηλειακός 3-0

    Η βαθμολογία

    1. Κέρκυρα 38 2. Θρασύβουλος 34 3. Εργοτέλης 31 4. Αρης 30 5. Εθνικός Αστέρας 27 6. Νίκη Βόλου 24 - Προοδευτική 24 8. Βέροια 23 9. Πανσερραϊκός 22 - Χαϊδάρι 22 11. Καστοριά 21 12. Παναχαϊκή 18 13. Καλαμάτα 17 - ΑΣΚ Ολυμπιακός 17 15. Ηλυσιακός 15 16. Πανηλειακός 3 * Ο Πανηλειακός έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [09] Μπάσκετ

    Δεν "θα πέσει αμαχητί" η "Ένωση"

    1/2/2006 7:08:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Έχοντας χάσει πλέον το... τρένο της πρόκρισης στους "16" της Ευρωλίγκα, το ζητούμενο για την ΑΕΚ στην αυριανή αναμέτρηση με την Μπενετόν στο Τρεβίζο (21:45, Supersport 3), στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του Α ομίλου, είναι απλά μία καλή εμφάνιση. Τα πράγματα πάντως δεν θα είναι καθόλου εύκολα για τον τεχνικό των "κιτρινόμαυρων", Λευτέρη Κακιούση, ο οποίος δεν θα έχει στη διάθεσή του τους τραυματίες Τέιλορ Κόπενραθ και Σπύρο Παντελιάδη. Παρόλα αυτά ο κ. Κακιούσης δε χάνει την αισιοδοξία του, καθώς δήλωσε ότι η ομάδα του θα κυνηγήσει τη νίκη απέναντι στην ιταλική ομάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα λόγια του Γιάννη Καλαμπόκη, ο οποίος επεσήμανε, ότι παρά την απογοήτευσή της για τον αποκλεισμό από την επόμενη φάση, η ομάδα του δεν πρέπει να πέσει αμαχητί".

    Κακιούσης: "Θα παλέψουμε για το καλύτερο"

    Ρεαλιστής εμφανίστηκε στις δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης ο τεχνικός της ΑΕΚ, Λευτέρης Κακιούσης, λίγες ώρες πριν από την -άνευ βαθμολογικής σημασίας- αναμέτρηση του "Παλαβέρντε". "Όπως είναι γνωστό, δεν καταφέραμε να προκριθούμε στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκα και υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα", δήλωσε ο Έλληνας τεχνικός και συμπλήρωσε: "Ίσως η ΑΕΚ δεν ήταν έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις δύο δύσκολων διοργανώσεων, όπως η Ευρωλίγκα και το ελληνικό πρωτάθλημα, την ίδια στιγμή. Επιπλέον, "χτυπηθήκαμε" και από τραυματισμούς, οι οποίοι μας κόστισαν.

    Πρέπει, όμως, να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Είμαστε εκτός της φάσης των "16" και σίγουρα πρέπει να ενισχυθούμε την επόμενη σεζόν, εάν καταφέρουμε να λάβουμε μέρος στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Πάμε στο Τρεβίζο χωρίς δύο βασικούς παίκτες, τους Τέιλορ Κόπενραθ και Σπύρο Παντελιάδη, αλλά είμαστε συνηθισμένοι να μην έχουμε "παίκτες-κλειδιά". Θα παλέψουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα" υποστήριξε ο Λευτέρης Κακιούσης.

    Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καλαμπόκης επεσήμανε: "Πρώτα απ΄ όλα, θα έλεγα ότι κανείς από εμάς δεν είναι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματά μας στην Ευρωλίγκα. Στην αρχή της σεζόν, είχαμε τη φιλοδοξία να προκριθούμε στην επόμενη φάση, αλλά αποτύχαμε και είμαστε πολύ απογοητευμένοι που δεν τα καταφέραμε. Τώρα απομένουν δύο παιχνίδια έως το τέλος της κανονικής περιόδου. Αντιμετωπίζουμε την Μπενετόν Τρεβίζο εκτός έδρας και ο στόχος μας είναι να παίξουμε ελεύθερα και ό,τι βγει. Η σεζόν έχει τελειώσει για εμάς, αλλά δεν θα πρέπει να παραδοθούμε και να χάσουμε, χωρίς να προσπαθήσουμε".

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η UEFA τίμησε τον Πούσκας

    1/2/2006 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών στα Κύπελλα Ευρώπης, τον 78χρονο Ούγγρο ποδοσφαιριστή Φέρεντς Πούσκας, τίμησε σήμερα η ΟΥΕΦΑ για την τεράστια προσφορά του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η απονομή της τιμητικής πλάκέτας στον Ούγγρο άσο, που οδήγησε το "τριφύλλι" στη μεγαλύτερη μέχρι τώρα στιγμή της ιστορίας, πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο της Βουδαπέστης, καθώς ο Πούσκας, πάσχει από Αλτσχαϊμερ και δεν μπορούσε να ταξιδέψει. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμπλήρωσης μισού αιώνα ζωής παρόντες στην τελετή βράβευσης ήταν οι μοναδικοί έτεροι επιζώντες από την μεγάλη Ουγγαρία της δεκαετίας του 1950, Γκιούλα Γκρόσιτς (80 ετών) και Γένο Μπουζάνσκι (81 ετών).

    [11] Πολιτισμός

    Aπό την Παρασκευή 10/2 στο Ξενία Ρεθύμνου

    FotoTherapy 2006

    1/2/2006 5:42:00 μμ

    Η Cocun είναι μια ομάδα νέων καλλιτεχνών που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2005. Μια από τις βασικές της δραστηριότητες είναι η διοργάνωση του φεστιβάλ FotoTherapy, που φέτος διεξάγεται υπό την αιγίδα του Δημοτικού Θεάτρου Ρεθύμνου. Φιλοδοξεί, μέσα από εκθέσεις και δρώμενα, να παρουσιάσει μια διαφορετική, νέα προσέγγιση της φωτογραφικής τέχνης μέσα από το δημιουργικό συνδυασμό νέων και παραδοσιακών τεχνικών καθώς και μέσα από τη συνολική προβολή πολλών διαφορετικών καλλιτεχνικών απόψεων πάνω σε κοινούς αισθητικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς. Κύριος στόχος της καλλιτεχνικής ομάδας είναι η προβολή νέων τάσεων στα πλαίσια ενός εικαστικού διαλόγου που είναι ανοιχτός σε κάθε καινούρια ενδιαφέρουσα πρόταση.

    Το θέμα της FotoTherapy για αυτή τη χρονιά έχει τίτλο "Αστικές Μεταλλάξεις". Επικεντρώνεται στις μικρές και μεγάλες μεταλλάξεις που υφίστανται οι παραδοσιακές δομές κατά τη βίαιη μετάβασή τους στη σύγχρονη αστική πραγματικότητα καθώς και στα ίχνη αυτής της μετάβασης όπως αποτυπώνονται πάνω στο σύγχρονο άνθρωπο που ζει και αλληλεπιδρά στο πλαίσιο ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος.

    Τα έργα που θα παρουσιαστούν στη FotoTherapy 2006 αποτελούν βασικά στοιχεία ενός πραγματικού εικαστικού διαλόγου, αφού τα περισσότερα από αυτά δημιουργήθηκαν από τους καλλιτέχνες ειδικά για τις ανάγκες της έκθεσης, και είναι προϊόντα μίας γόνιμης ανταλλαγής καλλιτεχνικών απόψεων και δημιουργικών ιδεών. Δεν περιορίζονται σε απλές φωτογραφικές αναπαραστάσεις - απεικονίσεις των θεμάτων άλλα με βασικό μέσο τη φωτογραφία, δημιουργούν τα δικά τους τοπία με τη χρήση σύγχρονών και παραδοσιακών τεχνικών. Μέσα από φωτογραφίες φωτομοντάζ, video art, sound installations και 3d photos επιχειρούν να ξεναγήσουν τον θεατή σε αστικά τοπία που, με την πρώτη ματιά φαίνονται ονειρικές παραμορφώσεις, όμως τελικά, διαμορφώνουν ένα οικείο περιβάλλον, με ζωντανές εικόνες της πραγματικότητας εμποτισμένες με συμβολισμούς και ζωτικά ερωτήματα.

    Την έκθεση επιμελούνται ο Στέλιος Καλογεράκης, ο Μιχάλης Σταράκης και ο Γιώργος Σταυρουλάκης. Ειδικά για τις ανάγκες του FotoΤherapy, στο χώρο της έκθεσης θα παρουσιαστεί sound installation με την επίβλεψη του Μίνωα Φιτσανάκη, καθηγητή του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, ΤΕΙ Κρήτης.

    Συμμετέχουν επίσης με έργα τους οι: Πολυχρόνης Αγγελιδάκης, Νίκος Μαρκογιαννάκης, Γιώργος Γαβαλάς, Στέλιος Δαφέρμος, Γιώργος Αληφραγκής, Γιώργος Φαρμάκης, Κατερίνα Ξένου, Μανόλης Σταμματογιαννάκης ενώ αναμένονται και άλλες ειδικές συμμετοχές guest καλλιτεχνών και live ηχητικές παρεμβάσεις στους χώρους της έκθεσης.

    To πρώτο φεστιβάλ FotoTherapy θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 10 έως και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, στο κτίριο του Ξενία, στην παραλιακή οδό Σοφ. Βενιζέλου στο Ρέθυμνο. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, στις 9:00 μ.μ.

    Ο εκθεσιακός χώρος θα παραμένει ανοικτός τις απογευματινές ώρες 5:00-10:30 μ.μ. όλο το οκταήμερο διεξαγωγής του φεστιβάλ, ενώ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ προγραμματίζονται προβολές κινηματογραφικών ταινιών με σχετική θεματολογία σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Φοιτητών Ρεθύμνου.

    [12] Πολιτισμός

    Από το IFPC

    Υποτροφίες για τον Πολιτισμό

    1/2/2006 7:19:00 μμ

    Πηγή: UNESCO - Aschberg

    Ανακοινώνεται η έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων των υποτροφιών UNESCO - Aschberg. Οι υποτροφίες διοργανώνονται από το Διεθνές Ταμείο για την Προώθηση του Πολιτισμού (IFPC), το οποίο τελεί υπό την εποπτεία της UNESCO και έχει σαν βασικό του στόχο την ενίσχυση των καλλιτεχνών στην προσπάθειά τους να βρουν πρόσθετη χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων τους.

    Σκοπός των υποτροφιών UNESCO - Aschberg είναι η παροχή δημιουργικής φιλοξενίας σε καλλιτέχνες ώστε να διευρύνουν τις δυνατότητές τους για πρόσβαση στη διεθνή πολιτιστική αγορά, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής πολυμορφίας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.

    Για την υλοποίηση του προγράμματος υποτροφιών UNESCO - Aschberg ένα διεθνές δίκτυο συνεργαζόμενων κέντρων συνεργάζεται με το IFPC για να φιλοξενήσει τους καλλιτέχνες που θα επιλεχθούν. Οι προθεσμίες υποβολής υποψηφιοτήτων αν και διαφέρουν ανά καλλιτεχνικό φορέα, θα πρέπει να κατατεθούν μέσα στην άνοιξη του 2005 είτε στο ίδιο το καλλιτεχνικό κέντρο είτε στη διεύθυνση του IFPC: IFPC, UNESCO - Aschberg Bursaries for Artists Program, International Fund for the Promotion of Culture, (IFPC) 1, Rue Miollis, 75732, Paris, cedex 15, France, αλλά πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη την προθεσμία υποβολής και τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζονται ανά καλλιτεχνικό φορέα.

    Για τη διαδικασία επιλογής και συγκρότησης των φακέλων υποψηφιότητας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να ανατρέξουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

    Η Αίτηση υποψηφιότητας για υποτροφία είναι προσιτή στη διεύθυνση Γενικές πληροφορίες δίνονται στο website του IFPC στην ηλεκτρονική διεύθυνση: , στο τηλέφωνο (0033 - 1) 45 68 43 37, στο fax: (0033 -1) 45 68 55 95 στο e-mail: dir.ifpc@unesco.org καθώς στο website των υποτροφιών Archberg , e-mail: dir.aschberg@unesco.org , fax:(+33) 1 45 68 55 93

    Σχετικά Links:

    IFPC


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 1 February 2006 - 17:52:41 UTC