Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανησυχία και μέτρα
  • [02] "Σέρβις" στην καρδιά
  • [03] Αγωνία για το Σύνταγμα
  • [04] Εκτύπωση με… "ψυχή"
  • [05] Η γραφειοκρατία στο στόχαστρο
  • [06] Νέα προγράμματα από την Εργατική Εστία
  • [07] Μπλόκο για τη λυματολάσπη
  • [08] Εκλέγουν τον αντίπαλο του Μπερλουσκόνι
  • [09] Στο εδώλιο ο Σαντάμ
  • [10] Πρώτο τρίποντο για Πανιώνιο
  • [11] Στην κορυφή ο Μεσσηνιακός
  • [12] Προσημείωσε τις... μπύρες
  • [13] "Θα πέφτουν κεφάλια"

    [01] Υγεία

    Σε Ευρώπη και Τουρκία

    Ανησυχία και μέτρα

    16/10/2005 12:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2005 7:51:06 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Νέα ύποπτα κρούσματα εντοπίστηκαν, το Σάββατο, σε Ρουμανία και Τουρκία αναζωπυρώνοντας τους φόβους και τις ανησυχίες για την εξάπλωση ιού της γρίπης των πτηνών. Εκατοντάδες κοτόπουλα βρέθηκαν νεκρά σε πτηνοτροφείο της τουρκικής πόλης Αγκρί κοντά στα σύνορα με το Ιράν, τα οποία όπως αποδείχθηκε είχαν αγοραστεί από την Προύσα, στη δυτική Τουρκία. Το εύρημα αυτό διέψευσε τις ελπίδες των τουρκικών υγειονομικών Αρχών που πίστευαν ότι η γρίπη είχε περιοριστεί στην περιοχή Μάνιας, στα δυτικά. Οι πρώτες εργαστηριακές έρευνες για να εξακριβωθεί η αιτία θανάτου διεξάγονται στο Ερζερούμ. Την ίδια ώρα, τον πανικό έσπειραν δύο ύποπτα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε απομονωμένο χωρίο της επαρχίας Μαλιούτς στη Ρουμανία. Την έντονη ανησυχία ενισχύει το γεγονός ότι οι εργαστηριακές έρευνες, που έγιναν στη Βρετανία, για την αιτία θανάτου τριών πτηνών στη Ρουμανία, έδειξαν ότι τα πτηνά είχαν προσβληθεί από τον Η5Ν1, που ευθύνεται για το θάνατο 60 ανθρώπων στην Ασία. Σε επαγρύπνηση είναι και οι ελληνικές Αρχές, που διαμηνύουν ότι η χώρα μας έχει λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Έκτακτη σύσκεψη της Ε.Ε.

    Η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι τα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών επεκτείνονται σε όλη τη χώρα. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η απαγόρευση πώλησης ζωντανών πτηνών αλλά και χοίρων, που είναι πιθανό να προσβληθούν από τον ιό.

    Επίσης, οι ρουμανικές Αρχές προσανατολίζονται προς το συντονισμό των προσπαθειών με τις γειτονικές χώρες και ήδη αποφασίστηκε για σήμερα συνάντηση των Υπουργών Γεωργίας της Ρουμανίας και της Μολδαβίας.

    Μέτρα, όμως, για την αποτροπή της διάδοσης της ασθένειας λαμβάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την Τρίτη συνεδριάζει εκτάκτως στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου. Την χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος.

    Η Ελλάδα, προχώρησε ήδη, στην εξειδίκευση των μέτρων πρόληψης, της γρίπης των πουλερικών, ενώ οι επιστήμονες, συμβουλεύουν σε όλους τους τόνους, ψυχραιμία και όχι πανικό.

    Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνέστησε τον εμβολιασμό κατά της κοινής γρίπης μόνο για όσους ασχολούνται στην πτηνοτροφία, τόσο στα εκτροφεία, όσο και στα σφαγεία. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι του Κέντρου διευκρίνισαν πως ο εμβολιασμός αυτών των ομάδων συνιστάται για την αποφυγή ταυτόχρονης λοίμωξης, αν υπάρξει τέτοιο πρόβλημα στη χώρα μας, ενώ επεσήμαναν για ακόμη μία φορά πως το εμβόλιο κατά της κοινής γρίπης δεν προστατεύει από την γρίπη των πουλερικών και η υπερβολικά αυξημένη ζήτησή του θα έχει ως συνέπεια την στέρησή του από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

    "Στην Ελλάδα έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και σε περίπτωση εμφάνισης του ιού οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν πολύ καλά πώς να αντιδράσουν", δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός.

    Τέλος, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ κάλεσε το λαό να διεκδικήσει "την άμεση λήψη όλων των μέτρων για την έγκαιρη πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ευρωπαϊκά μέτρα κατά του ιού

    [02] Υγεία

    Ενέσιμο φάρμακο από Αυστραλούς επιστήμονες

    "Σέρβις" στην καρδιά

    16/10/2005 6:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ένα φάρμακο με βλαστοκύτταρα σε ενέσιμη μορφή, που θα "επισκευάζει" τις βλάβες που προκαλούνται στους μυς της καρδιάς μετά από καρδιακά επεισόδια, αναμένεται να διατεθεί σε ευρεία κυκλοφορία αν οι κλινικές έρευνες το επιτρέψουν. Ο Σιλβιο Ιτέσκου από την εταιρεία βιοτεχνικής Mesoblast και η ομάδα του, ανακάλυψαν ένα βλαστοκύτταρο στο μυελό των οστών, που έχει τη δυνατότητα να αναπλάθει τους κατεστραμμένους ιστούς της καρδιάς. Οι επιστήμονες καλλιέργησαν αυτά τα βλαστοκύτταρα τεχνητά, ενώ ανακοίνωσαν πως οι κλινικές έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός δύο μηνών και θα διαρκέσουν περίπου τρία χρόνια. "Η ανακάλυψη είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει σήμερα η επιστήμη σε όσους έχουν πάθει καρδιακά επεισόδια, μιας και θα λειτουργεί ως φάρμακο που επαναφέρει την καρδιά στην απόλυτα υγιή της κατάσταση", δήλωσε ο κ. Ιτέσκου.

    Επιστήμονες από όλο τον κόσμο τοποθετούν ήδη βλαστοκύτταρα στην καρδιά, χρησιμοποιώντας καθετήρα και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς η καρδιά χτυπά έως και τρεις φορές πιο δυνατά. Η ειδοποιός διαφορά της νέας μεθόδου έγκειται στο ότι η εμφύτευση των αρχέγονων κυττάρων γίνεται σε ενέσιμη μορφή.

    Αν οι κλινικές έρευνες στεφθούν με επιτυχία και είναι πλήρως αποτελεσματικές, δεν αποκλείεται οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς να αποτελέσουν παρελθόν και το φάρμακο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2008, να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους με βλάβες στους καρδιακούς μυς που περιμένουν, πολλές φορές μάταια, ένα μόσχευμα.

    Σχετικά Links: Μesoblast

    [03] Ιράκ

    Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στο Ιράκ

    Αγωνία για το Σύνταγμα

    16/10/2005 5:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται στο Ιράκ η καταμέτρηση των ψήφων του ιστορικού δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα της χώρας, που διεξήχθη το Σάββατο. Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένονται την Τρίτη, ενώ η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου. Το νέο Σύνταγμα του Ιράκ συντάχθηκε με τη στήριξη της σιιτικής και κουρδικής πλειοψηφίας και τα "ναι" αναμένεται να φτάσουν το 60%. Εντούτοις, το Σύνταγμα μπορεί να απορριφθεί αν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων σε τρεις επαρχίες του Ιράκ ψηφίσουν "όχι". Κι ενώ το "ναι" φαίνεται να επικρατεί, το ενδεχόμενο απόρριψης δεν έχει απομακρυνθεί εντελώς: στην Σαλαχεντίν, τόπο γέννησης του Σαντάμ Χουσεΐν, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα κάνουν λόγο για ηχηρό "όχι", σε ποσοστό 70%, ενώ στην επαρχία Ανμπάρ το 99% των ψηφοφόρων φαίνεται ότι καταψήφισε το Σύνταγμα. Ωστόσο, στη βόρεια επαρχία Νινεβί το "ναι" φέρεται να επικρατεί, όπως επίσης και στην επαρχία Ντιγιάλα, όπου πληροφορίες κάνουν λόγο για ποσοστό 70%. Εάν ο Καταστατικός χάρτης εγκριθεί, θα γίνουν βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας το τέλος της σημερινής μεταβατικής περιόδου, ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, οι Ιρακινοί θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα νέο κείμενο. Την ικανοποίησή τους για το δημοψήφισμα εξέφρασαν ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. και η Ουάσινγκτον.

    Βίαια επεισόδια

    Κι ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται, τα περιστατικά βίας δεν έλειψαν.

    Τρεις Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση κοντά στην Μπακούμπα, την ώρα που μετέφεραν κάλπες από εκλογικά κέντρα, όταν το αυτοκίνητό τους πάτησε σε νάρκη. Σε άλλη επίθεση, κοντά στην ίδια πόλη, τραυματίστηκαν τρεις άμαχοι, καθώς το αυτοκίνητό τους, με το οποίο μετέφεραν κάλπες, δέχθηκε επίθεση ένοπλων ανταρτών.

    Επίσης, το Σάββατο, πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε από βόμβα στη πόλη Ραμάντι.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι συνελήφθη ένας εκ των επικεφαλής της προπαγάνδας της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ο Αμπού Ντιτζάνα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης στις 25 Σεπτεμβρίου στην Καραμπίλα, κοντά στα σύνορα με την Συρία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εν αναμονή του αποτελέσματος

    [04] Πολιτική

    Δημιούργημα της Siemens

    16/10/2005 3:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: New Scientist

    Πώς θα σας φαινόταν αν με το πάτημα ενός κουμπιού σε μια συσκευασία χαπιών μπορούσατε να μάθετε πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται τα χάπια ή αν σε ένα εισιτήριο μιας έκθεσης μπορούσατε νε δείτε που βρίσκεται κάθε περίπτερο; Σίγουρα δεν πρόκειται για σενάριο από το απώτερο μέλλον, αλλά για μια εφεύρεση της εταιρίας Siemens, η οποία ανέπτυξε ένα είδος διαδραστικής κινούμενης εκτύπωσης, με πάχος περίπου όσο του χαρτιού και υπόσχεται να φέρει τα πάνω κάτω σε εισιτήρια συναυλιών, διαφημίσεις σε περιοδικά και κουτιά δημητριακών μέχρι το 2007! Το "μυστικό" κρύβεται σε μια πρωτότυπη μονόχρωμη επιφάνεια, τα δύο χρώματα της οποίας εναλλάσσονται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Το δημιούργημα της Siemens, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη, λειτουργεί με μια απλή μπαταρία, είναι πιο γρήγορο και με καλύτερη ανάλυση απ ότι οι "πρόγονοί" του, ενώ η παραγωγή του είναι πιο απλή και φθηνότερη σε σχέση με της συσκευές "ηλεκτρονικού χαρτιού", που πρέπει να συνδεθούν με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επίσης, όπως επεσήμανε ο "πατέρας" της, ’ξελ Γκερλτ, είναι δυνατόν να εκτυπωθούν πολλαπλοί κώδικες στην ίδια απεικόνιση, προσφέροντας πιο "ζωντανή" κίνηση, ενώ, σύντομα, θα μπορεί να εμπλουτισθεί με περισσότερα χρώματα.

    Μυστική η "συνταγή"

    Η απεικόνιση της Siemens αποτελείται από ένα στρώμα ηλεκτροχρωμικού υλικού, που τοποθετείται μεταξύ δύο στρωμάτων ηλεκτροδίων. Η εναλλαγή των χρωμάτων επιτυγχάνεται με την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ τα στρώματα ηλεκτροδίων είναι κατασκευασμένα από διαφανές πλαστικό, επιτρέποντας στον χρήστη να δει τις πληροφορίες.

    Πάντως, η εταιρία δεν αποκάλυψε το ηλεκτροχρωμικό υλικό που χρησιμοποιεί. Συνήθως, αυτά τα υλικά περιλαμβάνουν αγώγιμα πολυμερή, όπως η πολυανιλίνη. Τα στρώματα ηλεκτροδίων αποτελούνται από δέσμες αγώγιμων γραμμών τοποθετημένες με τέτοιον τρόπο, ώστε ένα pixel να μπορεί να ενεργοποιηθεί με το άναμμα δύο γραμμών που τέμνονται σε κάποιο σημείο.

    Τέλος, η απεικόνιση ελέγχεται από ένα εκτυπωμένο κύκλωμα, που τροφοδοτείται από μια πολύ λεπτή μπαταρία ή ένα φωτοβολταϊκό κύτταρο. Στόχος της εταιρίας είναι η δημιουργία ολόκληρης της συσκευής (της απεικόνισης και του μηχανισμού λειτουργία της) από την ίδια μέθοδο εκτύπωσης, κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί το 2007.

    Σχετικά Links: Siemens

    [05] Πολιτική

    Σειρά μέτρων από το Υπουργείο Εσωτερικών

    Η γραφειοκρατία στο στόχαστρο

    16/10/2005 2:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: "Τύπος της Κυριακής"

    Μέχρι και οικοδομική άδεια θα μπορούν σύντομα να βγάζουν μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή οι Έλληνες πολίτες, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής" ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. Μιλώντας για την μάχη κατά της γραφειοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει πως στόχος είναι ο πολίτης να μην χρειάζεται να έρχεται σε συναλλαγή με πολλές υπηρεσίες και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις κοινωνικές παροχές. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός αναφέρεται στην μείωση των απαιτούμενων πιστοποιητικών και την αναβάθμιση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και τονίζει πως υπάρχει πρόγραμμα για την μείωση της γραφειοκρατίας μέχρι το τέλος της τετραετίας. Απαντώντας σε ερώτηση για τους διορισμούς "γαλάζιων" παιδιών που καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιχειρεί να κρύψει την πραγματικότητα και επισημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ "μολονότι θεσπίστηκε το ΑΣΕΠ έμπαζε από τις πόρτες και τα παράθυρα χιλιάδες ανθρώπων, οδηγώντας τους όμηρους στις εκλογές". Τέλος, ο Υπουργός επισημαίνει ότι οι διαδικασίες στο ΑΣΕΠ για την μετατροπή των συμβάσεων όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε αορίστου χρόνου προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και ανακοινώνει πως πριν από το τέλος του έτους θα δημιουργηθούν οι πέντε αναπτυξιακές περιφέρειες που θα διαχειρισθούν το Δ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, κάτι που δεν συνεπάγεται την κατάργηση των υφιστάμενων περιφερειών, οι οποίες παραμένουν.

    [06] Κοινωνία

    Ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα

    Νέα προγράμματα από την Εργατική Εστία

    16/10/2005 5:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τρία φθινοπωρινά προγράμματα τουρισμού και εκδρομών που απευθύνονται σε 8.000 άτομα, δικαιούχους παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στο νομό Αττικής, δαπάνης 852.000 ευρώ, τίθενται σε εφαρμογή από την ερχόμενη εβδομάδα. Με τα προγράμματα αυτά δίνεται η δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων να απολαύσουν τις ομορφιές της χώρας μας μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα διακοπών, που περιλαμβάνουν τετραήμερες κρουαζιέρες στον Αργοσαρωνικό, χερσαίες εκδρομές και προγράμματα αλιευτικού τουρισμού. Από την Τρίτη αρχίζουν οι κρουαζιέρες, τέλος Οκτωβρίου οι χερσαίες εκδρομές και από τον επόμενο μήνα ο εναλλακτικός αλιευτικός τουρισμός. Τα νέα αυτά προγράμματα εκπληρώνουν και τον στόχο για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τόνωση των τοπικών κοινωνιών.

    Για πρώτη φορά και μετά την μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και συνταξιούχων στις κρουαζιέρες την ’νοιξη, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας επεκτείνει το πρόγραμμα με 14 θαλλάσσιες εκδρομές σε Αίγινα, Πόρο, Ύδρα και Σπέτσες. Από 15 έως 31 Οκτωβρίου 2005, θα αναχωρούν καθημερινά από τον Πειραιά 300 άτομα, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι δεν έλαβαν φέτος καμία παροχή του Οργανισμού, καθώς και εκείνοι που πέρυσι πήραν εισιτήρια 7ημερων εκδρομών ή κοινωνικού τουρισμού.

    Επίσης, από το τέλος Οκτωβρίου και για έναν μήνα, 2200 άτομα θα μπορούν να πάνε για ένα 4ημερο σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας μας. Για τους συνταξιούχους η αναχώρηση γίνεται Δευτέρα μέχρι Πέμπτη και για τους εργαζόμενους από Πέμπτη έως Κυριακή. Δικαιούχοι του προγράμματος χερσαίων εκδρομών είναι όσοι πήραν εισιτήρια για καλλιτεχνικές παραστάσεις

    Τέλος, στο πρόγραμμα εναλλακτικού τουρισμού μπαίνει και ο αλιευτικός τουρισμός. Όλο τον Νοέμβριο, 600 άτομα θα επισκεφθούν λιμνοθάλασσες, ενώ οι νεότεροι τον ποταμό Λάδωνα και τη Δάφνη Καλαβρύτων, για ράφτιγκ και πεζοπορία.

    Σχετικά Links: Οργανισμός Εργατικής Εστίας

    [07] Κοινωνία

    Στη λεωφόρο Φυλής και την Αττική Οδό

    Μπλόκο για τη λυματολάσπη

    16/10/2005 1:45:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν και πάλι το πρωί της Κυριακής η Διαδημοτική Επιτροπή και οι κάτοικοι των ’νω Λιοσίων, διαμαρτυρόμενοι για την παραμονή της χωματερής στην περιοχή, την εναπόθεση λυματολάσπης και τη χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ στο Θριάσιο Πεδίο. Οι κάτοικοι έκλεισαν τη λεωφόρο Φυλής, στη γέφυρα της Ζοφριάς, αλλά και τις εισόδους και εξόδους της Αττικής οδού (Νο 6) προς τη λεωφόρο Φυλής. Ο αποκλεισμός διήρκησε μέχρι τις 13:10, ενώ τώρα η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

    [08] Κόσμος

    Φαβορί ο Ρομάνο Πρόντι

    Εκλέγουν τον αντίπαλο του Μπερλουσκόνι

    16/10/2005 4:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής οι Ιταλοί, σε μια ψηφοφορία που διεξάγεται στους κόλπους της Αντιπολίτευσης προκειμένου να εκλεγεί ο αντίπαλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, την ’νοιξη του 2006. Περίπου 10.000 εκλογικά κέντρα είναι ανοικτά από τις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ (τοπική ώρα), ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ της Κυριακής. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ιταλοί ψηφοφόροι. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες, ενώ φαβορί θεωρείται ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, που αναμένεται να επικρατήσει μεταξύ των άλλων έξι υποψηφίων από τον χώρο της Αριστεράς και νίκησε τον κ. Μπερλουσκόνι στις εκλογές του 1996.

    [09] Ιράκ

    Την Τετάρτη ξεκινά η δίκη

    Στο εδώλιο ο Σαντάμ

    16/10/2005 6:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Κατηγορούμενοι για τον φόνο 143 χωρικών Σιιτών το 1982 στο Ντουτζάιλν βόρεια της Βαγδάτης, θα καθίσουν την ερχόμενη Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, στο εδώλιο του Ειδικού Ιρακινού Δικαστηρίου ο Σαντάμ Χουσέιν και επτά στενοί του συνεργάτες. Στο μεταξύ, ο συνήγορος του πρώην αντιπροέδρου της ιρακινής κυβέρνησης, Τάρεκ Αζίζ, διέψευσε τις πληροφορίες πως ο πελάτης του διαπραγματεύθηκε την ελευθερία του με αντάλλαγμα να καταθέσει κατά του πρώην ισχυρού άνδρα του Ιράκ, του πρώτου έκπτωτου ηγέτη στον αραβικό κόσμο που θα δικαστεί στη χώρα του. "Είναι εντελώς ψέματα και δηλώνω για μία ακόμη φορά ότι ο Τάρεκ Αζίζ δεν είχε ποτέ την πρόθεση να καταθέσει κατά του Σαντάμ Χουσέιν", είπε ο Μπάντι Ιζάτ Αρέφ, τονίζοντας πως ουδέποτε δεν δήλωσε το αντίθετο στην βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, η οποία τον επικαλείται σε σχετικό δημοσίευμά της την Κυριακή.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρώτο τρίποντο για Πανιώνιο

    16/10/2005 5:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2005 7:16:04 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την πρώτη του νίκη μετά τις πέντε πρώτες "στείρες" αγωνιστικές κατάφερε να πάρει ο Πανιώνιος ο οποίος επιβλήθηκε της Καλλιθέας με 1-0 στο παιχνίδι για την 6η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Α Εθνικής. Οι "κυανέρυθροι" ήταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και δίκαια κατάφεραν να πάρουν τους τρεις πόντους βαθμούς τους για τη φετινή περίοδο. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση υπέρ του Πανιωνίου πέτυχε ο Ναλιτζής στο 58.

    Καλύτεροι οι "κυανέρυθροι"

    Από την αρχή ο Πανιώνιος μπήκε δυνατά και μάλιστα είχε δοκάρι στο 27 από εκτέλεση φάουλ του Κιάσσου. Από εκεί και περά το πρώτο ημίχρονο δεν είχε φάσεις και τελείωσε με 0-0.

    Στην πρώτη καλή στιγμή του δευτέρου ημιχρόνου, ο Πανιώνιος ευτύχησε να ανοίξει το σκορ. Ο νεοεισελθών Φερνάντες έδωσε στον Ναλιτζή κι αυτός, αφού απέφυγε τον Σουλογάνη έκανε το 1-0. Από εκεί και πέρα η Καλλιθέα προσπάθησε για την ισοφάριση αλλά δεν τα κατάφερε στις λίγες φάσεις που έκανε και οι Νεοσμυρνιώτες πήραν την πρώτη τους νίκη στο πρωτάθλημα. Αντίθετα η Καλλιθέα έμεινε για έκτη συνεχόμενη φορά χωρίς νίκη και παρέμεινε στην ουρά της βαθμολογίας με μόλις ένα βαθμό.

    Διαιτητής: Μαζαράκος (Αρτας)

    Κίτρινες: Βενέτης, Λαζανάς

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Βάνιακ, Τσιχόν, Εξουζίδης (51 Μάκος), Γαλανόπουλος, Σμίλιανιτς, Μαγκντί, Κιάσσος, Λάνγκερ, Όραβετς (64 Φερνάντες), Μπρέσκα (86 Γουνδουλάκης), Ναλιτζής.

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Σουλογάνης, Βενέτης, Κουλακιώτης, Βόκολος, Γκεοργκίεφ (85 Πασάς), Γιάντσεφ, Μουτζίρι (64 Διαμάντης), Τελκίνσκι, Τσιώλης (73 Κουτσοσπύρος), Λαζανάς, Σιλά.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στην κορυφή ο Μεσσηνιακός

    16/10/2005 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τη μοναξιά της κορυφής του 1ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής απολαμβάνει ο Μεσσηνιακός μετά τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη του επί του Λήλα Βασιλικού με 3-1 για την 4η αγωνιστική. Στη δεύτερη θέση πέρασε πλέον ο Ατσαλένιος που επικράτησε εκτός έδρας του Κερατσινίου με 4-1. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 4ης αγωνιστικής Παναιτωλικός και Ρόδος έμειναν στο 1-1, η Αχαϊκή επικράτησε του Αγίου Δημητρίου, ενώ Αστέρας Τρίπολης και Εθνικός έμειναν στο 0-0.

    Αποτελέσματα και βαθμολογία 1ου ομίλου

    Παναιτωλικός-Ρόδος 1-1

    Λήλας Βασιλικού-Μεσσηνιακός 1-3

    Αχαϊκή-Αγιος Δημήτριος 2-0

    Θύελλα Πατρών-Απόλλων Αθ. 2-0

    Αστέρας Τρίπολης-Εθνικός 0-0

    Κερατσίνι-Ατσαλένιος 1-4

    Αιολικός-Ιωνία Χανίων 4-1

    Διαγόρας-Βύζας Μεγάρων 0-1

    * Ρεπό: Αχαρναϊκός

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)

    1. Μεσσηνιακός 10

    2. Ατσαλένιος 9

    3. Αστέρας Τρίπολης 8

    4. Αιολικός 7

    . Βύζας 7

    . Λήλας Βασιλικού 7

    7. Εθνικός 5

    . Παναιτωλικός 5 -3αγ.

    9. Διαγόρας 4

    . Αχαρναϊκός 4 -3αγ.

    . Αγιος Δημήτριος 4

    . Θύελλα Πατρών 4

    . Αχαϊκή 4 -3αγ.

    14. Ιωνία Χανίων 3

    15. Κερατσίνι 2

    . Ρόδος 2 -3αγ.

    17. Απόλλων Αθ. 1

    Αγροτικός Αστέρας 4χ4

    Την τέταρτη του νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια πέτυχε ο Αγροτικός Αστέρας που επικράτησε της Δόξας Δράμας με 4-0 και παρέμεινε μόνος πρώτος στην κορυφή του Β ομίλου της Γ Εθνικής. Στο άλλο μεγάλο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής ο Πανθρακικός επικράτησε των Ιωαννίνων με 1-0 και πλέον οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

    Αποτελέσματα και βαθμολογία του Β ομίλου

    Ενωση Θράκης-Αναγέννηση Καρδίτσας 4-0

    Καβάλα-Κοζάνη 1-0

    Θερμαϊκός-Πιερικός 2-0

    Αναγένηση Αρτας-Πτολεμαϊδα 3-0

    ΠΑΣ Γιάννινα-Λαμία 1-0

    Αγροτικός Αστέρας-Δόξα Δράμας 4-0

    Τρίκαλα-Πολύκαστρο 2-2

    Πανθρακικός-ΑΕ Γιάννενα 1-0

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)

    1. Αγροτικός Αστέρας 12

    2. ΠΑΣ Γιάννινα 10

    . Πανθρακικός 10

    4. Δόξα Δράμας 7

    . Αναγέννηση Αρτας 7

    . Ενωση Θράκης 7

    . Θερμαϊκός 7

    8. Πτολεμαϊδα 6

    9. ΑΕ Γιάννινα 5

    10. Λαμία 4

    . Πιερικός 4

    12. Καβάλα 3

    13. Πολύκαστρο 2

    . Τρίκαλα 2

    15. Αναγ. Καρδίτσας 1

    . Κοζάνη 1

    [12] Παράξενα

    Για να βρει τον κλέφτη

    Προσημείωσε τις... μπύρες

    16/10/2005 3:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2005 3:55:07 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Associated Press

    Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι απατεώνες εντοπίζονται εύκολα όταν έχουν εισπράξει χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητές τους. Αιτία τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Μία μέθοδος, που αποδεικνύεται αλάνθαστη και πολύ αποτελεσματική στο πέρασμα του χρόνου. Την ίδια μέθοδο, αλλά με παραλλαγές, σκέφτηκε να εφαρμόσει ένας ιδιοκτήτης μπαρ, που έβλεπε τα αποθέματα με τα κουτάκια μπύρας μυστηριωδώς να "κάνουν φτερά". Ο Φρανκ Μάρτιν, ιδιοκτήτης του Alibi Bar, έψαχνε να βρει ίχνη διάρρηξης για να δικαιολογήσει τη χασούρα. Όταν, όμως, δεν κατάφερε να βρει τίποτα, άρχισε να υποψιάζεται ότι η "δουλειά" γινόταν από μέσα. Έπιασε, τότε, μια εξάδα μπύρες και έγραψε με μαρκαδόρο στον πάτο των αλουμινένιων κουτιών. Οι υποψίες του, τον έστρεψαν προς έναν πρώην υπάλληλό του, τον Ρόναλντ Πέιβερ, και είχε δίκιο.

    Τον τσάκωσε!

    Ο Μάρτιν είπε στην αστυνομία ότι υποψιάζεται πως ο Πέιβερ ήταν ο κλέφτης και μετά από έρευνα των αστυνομικών στον κάδο όπου πετούσε τα κουτάκια για ανακύκλωση, ανακάλυψαν τα πειστήρια του εγκλήματος και τον συνέλαβαν.

    Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι ο Μάρτιν είχε επιλέξει να προσημειώσει τα κουτάκια με τη λέξη Busted, που σημαίνει "Σε τσάκωσα", γράφοντας ένα γράμμα στον πάτο κάθε κουτιού.

    Ο Πέιβερ, που τώρα αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της διάρρηξης και κλοπής, δούλευε στο Alibi Bar μέχρι την άνοιξη, όταν όμως έφυγε δεν επέστρεψε το κλειδί του μαγαζιού, ισχυριζόμενος ότι το είχε χάσει. Η αστυνομία ανακάλυψε και το κλειδί, που το φυλούσε ως πολύτιμο αντικείμενο, μέσα σε μία κοσμηματοθήκη!

    [13] Πολιτική

    Προειδοποίηση Μεϊμαράκη κατά της διαφθοράς

    "Θα πέφτουν κεφάλια"

    16/10/2005 2:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Διάλογο με όλους τους φορείς και τα μέσα ενημέρωσης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλεί η καθημερινή μέτρηση της τηλεθέασης προτείνει ο γραμματέας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής". Ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος ασκεί κριτική στα ΜΜΕ για τον τρόπο παρουσίασης των ειδήσεων και κάνει λόγο για "γενικευμένη επίθεση κατά της Κυβέρνησης, που έχει στόχο να πλήξει την εικόνα της, ιδιαίτερα σε θέματα ηθικής και αξιοπιστίας", εκτιμώντας ότι στην προσπάθεια αυτή, όπως λέει, "ορισμένα γλωσσικά ολισθήματα ή και μεμονωμένα περιστατικά μεγεθύνονται, παραμορφώνονται και παρουσιάζονται ως κανόνας". Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης προειδοποιεί ότι "θα πέφτουν κεφάλια" σε κάθε υπόθεση διαφθοράς στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, τονίζοντας ότι στις μεμονωμένες περιπτώσεις που έχουν παρουσιαστεί και που δεν απηχούν το σύνολο της οργάνωσης υπήρξε ακαριαία παρέμβαση. "Η Kυβέρνηση, η ΝΔ και προσωπικά ο Κώστας Καραμανλής με την πολιτική της μηδενικής ανοχής επιδιώκουν να βγαίνουν όλα στο φως και όχι να κουκουλώνονται, όπως συνέβαινε στο παρελθόν", επισημαίνει ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας πως ο νοσηρός κομματισμός της τελευταίας εικοσαετίας δημιούργησε τη διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα του Κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Δευτέρα, θα σταλεί εγκύκλιος από την Ρηγίλλης σε όλες τις κομματικές οργανώσεις, με την οποία θα ζητείται το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ακολουθήσει διαχειριστικός έλεγχος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 October 2005 - 16:53:49 UTC