Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απειλές τρόμου στην Ολλανδία
  • [02] Άρχισαν οι καταθέσεις στη Λωζάννη
  • [03] Ιδανική πρεμιέρα για την Εθνική Νέων
  • [04] "Βαρύς ο πέλεκυς" για τους "αιώνιους"
  • [05] Θέλει ρεβάνς ο Ολυμπιακός
  • [06] Μάχη... ράμφος με ράμφος
  • [07] "Σεφτέ" θέλουν οι "Λόρδοι"
  • [08] Πιέσεις από ΗΠΑ στη Σερβία
  • [09] Η προσφορά του επαρχιακού Τύπου
  • [10] Αντίσταση και αλλαγή

    [01] Κόσμος

    Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατική δράση

    Απειλές τρόμου στην Ολλανδία

    14/10/2005 10:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με μια σειρά συλλήψεων σε τρεις πόλεις απάντησαν οι Δυνάμεις Ασφάλειας της Ολλανδίας στις νέες απειλές, που δέχτηκαν δύο βουλευτές. Και οι δύο έχουν δημόσια ταχθεί κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν έξι άνδρες και μία γυναίκα σε επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στη Χάγη, το Άμστερνταν και το γειτονικό Αλμέρ. Μεταξύ τους και ένας Ολλανδός μαροκινής καταγωγής, που είχε συλληφθεί πάλι τον Απρίλιο, με την κατηγορία, ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές ενέργειες κατά του αεροδρομίου του Άμστερνταμ, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν προέκυψαν αποδείξεις. Τα μέτρα ασφάλειας έχουν ενισχυθεί στο κάστρο Μπίνεχοφ, όπου ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και άλλα μέλη της Κυβέρνησης έχουν τα γραφεία τους.

    [02] Αθλητισμός

    Άρχισαν οι καταθέσεις στη Λωζάννη

    14/10/2005 10:29:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Παρουσία των Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου ξεκίνησε σήμερα με τις καταθέσεις των μαρτύρων στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) η ακροαματική διαδικασία της εκδίκασης της έφεσης που άσκησε η IAAF κατά της απόφασης της Δικαστικής Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ για τα γεγονότα της 12ης Αυγούστου 2004, παραμονής της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με αυτή οι Έλληνες πρωταθλητές του στίβου, Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου είχαν απαλλαχθεί από τις κατηγοριών για παράβαση του κανονισμού περί ντόπινγκ (άρνηση υποβολής σε έλεγχο και τρία "Non Show"). Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με τις καταθέσεις των Κεντέρη, Θάνου και τις αγορεύσεις των δικηγόρων των δύο πλευρών, ενώ η απόφαση αναμένεται να τελεσιδικήσει σε περίπου ένα μήνα.

    Τηλεφωνικά κατέθεσε ο Παπατώλης

    Για την υπόθεση που εδώ και ένα χρόνο περίπου απασχολεί τον κόσμο του Παγκοσμίου Κλασικού Αθλητισμού κατέθεσαν απόψε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ελβετική έδρα, Βασίλης Σεβαστής, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Σταματόπουλος, ο πρόεδρος της υγειονομικής Επιτροπής της ΔΟΕ Πατρίκ Σαμάς, αλλά και ο άνθρωπος που είχε αναζητήσει τους δύο αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό για να υποβληθούν σε έλεγχο Δημήτρης Βαλασιάδης. Τηλεφωνικά, έδωσε επίσης κατάθεση για τα γεγονότα και ο πρώην Εθνικός προπονητής Οδυσσέας Παπατώλης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο "εδώλιο" Κεντέρης-Θάνου

    [03] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ιδανική πρεμιέρα για την Εθνική Νέων

    14/10/2005 9:26:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Νικηφόρο ήταν το άνοιγμα της αυλαίας του 10ου προκριματικού ομίλου του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νέων (U-19) για τα ελληνικά χρώματα, καθώς οι διεθνείς του Νίκου Νιόμπλια επιβλήθηκαν με 3-2 της αντίτοιχης ομάδας της Ολλανδίας καλύτερο δυνατό ξεκίνημα πραγματοποίησε η εθνική ομάδα Νέων στο στάδιο "Γιαν Λούντβιγκ" του γερμανικού Χέρφορντ. Δύο γκολ για την Εθνική σημείωσε ο Παπασταθόπουλος (31΄, 44΄) και ένα ο Μήτρογλου (49΄), ενώ για τους "πορτοκαλί" σκόραραν οι Σνο (2') και Μπρούινς (61΄). Ο επόμενος αγώνας της Εθνικής Νέων θα διεξαχθεί την Δευτέρα 17/10 και ώρα 18:00 με αντίπαλο τη διοργανώτρια Γερμανία.

    Ξεπέρασαν γρήγορα το σοκ οι διεθνείς

    H Ολλανδία ξεκίνησε δυνατά τον αγώνα και μόλις στο 2 από φάουλ του Ντρέντε ο προωθημένος Σνο με εντυπωσιακή κεφαλιά "ψαράκι" έδωσε προβάδισμα 1-0 στους "οράνιε". Οι Έλληνες διεθνείς , παρά την ψυχρολουσία, δεν το έβαλαν κάτω και μετά από δυο τρεις ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες, ισοφάρισαν σε 1-1 όταν από φάουλ του Πλιάτσικα ο προωθημένος Παπασταθόπουλος, εκμεταλλευόμενος την άστοχη έξοδο του Ολλανδού πορτιέρο, έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα. Το ημίχρονο δεν έληξε με αυτό το σκορ, αφού στο 44΄ η κεφαλιά του Μήτρογλου αποκρούστηκε από τον Ελία πάνω στη γραμμή, αλλά στην επαναφορά ο Παπασταθόπουλος με σουτ έβαλε με 2-1 στη θέση του οδηγού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Με κεκτημένη ταχύητα από το πρώτο μέρος στο δεύτερο 45λεπτο η Ελλάδα άνοιξε περισσότερο την ψαλίδα της διαφοράς. Στο 49΄ ο Μήτρογλου έκανε το 3-1 εκμεταλλευόμενος ωραία σέντρα του Αραβίδη, ενώ οι Ολλανδοί στη συνέχεια του αγώνα το μόνο που κατάφεραν ήταν να διαμορφώσουν στο 61΄ με κεφαλιά του Μπρούινς το τελικό 3-2.

    Διαιτητής: Βίκτορ Κάσαϊ (Ουγγαρία)

    Κίτρινες: Αραβίδης, Μήτρογλου, Κονέ-Σνο, Ελία

    ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Κορ Ποτ): Ντέντε, φαν ντερ Σλος (40΄ Βίλε), Αλτέερ, Σνο (59΄ Πόεπον), Ντρέντε, Χόλα, Μπέερενς (59΄ φαν Μπέκελ), Ντροστ, Ελία, Μπρούινς, Μάρτινα.

    ΕΛΛΑΔΑ (Νίκος Νιόπλιας): Σωτηρίου, Κουτρουμάνος, Γκιάτας, Αλιχανίδης, Παπασταθόπουλος, Σιόντης, Πλιάτσικας, Κονέ (76΄ Στάθης), Κασναφέρης (66΄ Τζαβέλας), Αραβίδης (90΄ Μαυρουδής), Μήτρογλου.

    Κονέ: "Λέγαμε ότι πάμε για εξάρα..."

    Εκτός από τους δύο πρώτους βαθμούς οι διεθνείς του Νίκου Νιόπλια κέρδισαν και το αυθόρμητο χειροκρότημα των Γερμανών φιλάθλων, ενώ οι ομογενείς ζητούσαν αυτόγραφα των διεθνών σε μπλούζες της Εθνικής.

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Νιόπλιας στις δηλώσεις του μετά την πρεμιέρα επεσήμανε ότι το ξεκίνημα με το δεξί θα αποτελέσει μία καλή ψυχολογική ένεση για τους παίκτες του, οι οποίοι όμως πρέπει να καταλάβουν ότι με τη νίκη αυτή δεν τελείωσε τίποτα: "Δεν κάναμε καλό πρώτο 15λεπτο αλλά ήταν φυσιολογικό, λόγω του ότι είμαστε μια νέα ομάδα. Το θέμα ήταν από ποια στιγμή και ύστερα θα βρισκόμασταν στο γήπεδο, και ευτυχώς αυτό έγινε γρήγορα. Οσο περνούσε η ώρα γινόμασταν και καλύτεροι. Είμαι ευχαριστημένος και από το αποτέλεσμα και από την εμφάνιση" τόνισε ο τιμονιέρης της Εθνικής

    Στην ψυχραιμία της Εθνικής μετά το "κρύο ντουζ" που δέχθηκε στο 2 αλλά και στην πολύ καλή της απόδοση στη συνέχεια στάθηκε ο νεαρός διεθνής της ΑΕΚ, Παναγιώτης Κονέ: "Μετά το 3-1 λέγαμε ότι πάμε για εξάρα. Ακόμη και όταν μείωσαν το φέραμε το ματς όπως θέλαμε και κρατήσαμε τη νίκη μάλλον άνετα. Μετά το 20ο λεπτό παίξαμε πολύ καλά. Αγώνα με τον αγώνα θα πηγαίνουμε καλύτερα γιατί θα δένουμε σαν ομάδα. Γι αυτό άλλωστε δεν μας αιφνιδίασε το γρήγορο γκολ που δεχθήκαμε".

    [04] Μπάσκετ

    "Βαρύς ο πέλεκυς" για τους "αιώνιους"

    14/10/2005 8:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Οι χθεσινές εικόνες ασχήμιας που παρακολουθήσαμε όλοι στο επεισοδιακό ντέρμπι "αιωνίων" του Κυπέλλου Ελλάδας, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον αθλητικό δικαστή, ο οποίος τιμώρησε με "βαριά καμπάνα" Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό για τα έκτροπα και τις ζημιές που προκάλεσαν οι οπαδοί τους στο κλειστό του ΣΕΦ. Αμφότεροι οι σύλλογοι τιμωρήθηκαν με ποινή δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών (1η και 3η αγωνιστική) και με πρόστιμο 5.200 ευρώ. Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα και οι διαιτητές των ημιτελικών του Κυπέλλου.

    Μοναξιά και πρόστιμα

    Αναλυτικά οι ποινές και για τις δύο ομάδες είναι: α) για επεισόδια (ρίψεις φωτοβολίδων, αντικειμένων κ.λ.π.) στις κερκίδες και στον αγωνιστικό χώρο, ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές (κεκλεισμένων των θυρών) 2 αγωνιστικών ημερών και πρόστιμο 4.000 ευρώ και β) για τα υβριστικά συνθήματα ποινή επίπληξης και πρόστιμο 1.200 ευρώ.

    Οι "ερυθρόλευκοι" θα παίξουν χωρίς τον κόσμο τους στις αναμετρήσεις με Πανελλήνιο και Μαρούσι, ενώ οι πρωταθλητές θα στερηθούν τη συμπαράσταση των φιλάθλων τους με ΓΣ Λάρισα και ΠΑΟΚ.

    Το πρόγραμμα και οι διαιτητές των ημιτελικών

    Την κυριακή θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου οι χθεσινοί θριαμβευτές Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσουν στο δρόμο προς τον τελικό την ΑΕΚ και το Μαρούσι αντίστοιχα.

    Τον αγώνα του ΟΑΚΑ (17:00) μεταξύ Παναθηναϊκού-ΑΕΚ, που θα μεταδόσει απευθείας η ΝΕΤ θα σφυρίξουν οι Καρούσης, Μουζάκης, Τανατζής.

    Στον άλλο αγώνα της "4άδας", που θα καλύψει τηλεοπτικά απευθείας η ΕΤ-1, ο "δικέφαλος του Βορρά" υποδέχεται στις 19:00 στο "PAOK Sports Arena" της Πυλαίας το Μαρούσι με ρέφερι τους Παπαδημητρίου, Πιτσίλκα, Πηλοϊδη.

    [05] Βόλεϊ

    Θέλει ρεβάνς ο Ολυμπιακός

    14/10/2005 9:56:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση της Λαμίας, όπου ο νταμπλούχος Ηρακλής συνεχίζοντας το αήττητο σερί της περσινής χρονιάς κατέκτησε κόντρα στον Ολυμπιακό και το Super Game, οι δύο ομάδες "διασταυρώνουν τα ξίφη τους" αύριο στο Ρέντη (19:00, ΕΤ-1) στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής Α1 Ανδρών. Το πρόγραμμα της αγωνιστικής όμως, που θα ολοκληρωθεί σε τρεις δόσεις εκτός από το ντέρμπι Ολυμπιακού-Ηρακλή, περιλαμβάνει κι άλλες ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις όπως το σημερινό ντέρμπι νεοφωτίστων Λαμίας-Πανερυθραϊκού και την αυριανή κόντρα του Έβρου, όπου ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης φιλοξενεί τη φιλόδοξη ομάδα της ΕΑ Πατρών. Η αυλαία της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος θα πέσει τη Δευτέρα στη Γλυφάδα, όπου ο ενισχυμένος φέτος και φαβορί για τον τίτλο Παναθηναϊκός, υποδέχεται τον "κακό του δαίμονα" τα τελευταία χρόνια, την ομάδα του Παγκρατίου, σε έναν αγώνα που θα μεταδώσει απευθείας η ΕΤ-1.

    Σε τρεις δόσεις η 2η αγωνιστική

    Σάββατο 15/10: ΠΑΟΚ 6μμ: ΠΑΟΚ - ΑΕ Νίκαια (Αμασιάδης, Λέκκας), Ρέντη 7μμ (ΕΤ-1): Ολυμπιακός - Ηρακλής (Βαρθαλίτης, Γεωργουλέας), Χαλκιοπούλειο 6μμ (Star Κεντρικής Ελλάδας): Λαμία - Πανερυθραϊκός (Αντωνούλης, Θεμελής), Κυριακή 16/10: Πανελληνίου 5μμ: Πανελλήνιος - Ορεστιάδα (Ράπτης, Βουδούρης), Αλεξανδρούπολης 8μμ (ΕΤ-3): Εθνικός Αλεξανδρούπολης - ΕΑ Πατρών (Μιχελινάκης, Γεωργιάδης Ε.), Δευτέρα 17/10: Γλυφάδας 6μμ (ΕΤ-1): Παναθηναϊκός - Παγκράτι (Ιορδανίδης, Θανόπουλος)

    [06] Μάχη... ράμφος με ράμφος

    14/10/2005 8:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με το ιστορικό ντέρμπι των "δικέφαλων αετών" ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στις Συκιές να δεσπόζει, αλλά και αρκετές αμφίρροπες αναμετρήσεις συνεχίζεται αύριο το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής Α1 Ανδρών. Στη Ν. Φιλαδέλφεια ο Φίλιππος Βέροιας εύκολα ή δύσκολα αναμένεται να φτάσει στη νίκη, ενώ ο ΑΣΕ Δούκα στην Καλαμαριά, αναμένεται να έχει δύσκολο έργο απέναντι στους μαχητικούς "Πόντιους". Δυνατή μάχη αναμένεται να γίνει όμως και στο Άργος, όπου ο τοπικός Διομήδης φιλοξενεί το φιλόδοξο φέτος Κιλκίς. Τον πρώτο λόγο στη νίκη τέλος έχουν στους αγώνες με ΧΑΝΘ και Γ.Σ Κορωπίου Βριλήσσια και ΒΑΟ.

    Το σαββατιάτικο πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής

    Συκεών 16.00 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ(ο αγώνας θα μεταδοθεί απευθείας από την ΤV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

    Ιωνικού 17.00 Ιωνικός Ν.Φιλαδελφείας- Φίλλιπος FILOXIL

    Μετς 17.30 Βριλήσσια ΧΑΝΘ

    ΒΑΟ 18.30 ΒΑΟ-Γ.Σ Κορωπίου

    Αργους 19.00 Διομήδης Άργους ΓΑΣ Κιλκίς

    ΔΑΚ Καλαμαριάς 19.30 Απόλλων Καλαμαριάς ΑΣΕ Δούκα

    [07] "Σεφτέ" θέλουν οι "Λόρδοι"

    14/10/2005 8:09:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την πρώτη του νίκη στο πλαίσιο του Β ομίλου του Τσάμπιονς Λίγκ θα κυνηγήσει αύριο στο Βύρωνα (17:15) ο Αθηναϊκός στον αγώνα της 3ης αγωνιστικής με τη σουηδική Σάβενχοφ, του διεθνή Σπύρου Μπαλωμένου. Στο ματς που θα μεταδοθεί απευθείας από το SuperSport 4, οι "Λόρδοι" του Γιώργου Κρανάκη θα αγωνιστούν με πολύ καλή ψυχολογία έπειτα από τη νίκη με 29-22 επί του Πανελληνίου, για το πρωτάθλημα. Σήμερα το βράδυ πραγματοποιήθηκε η τεχνική σύσκεψη υπό την προεδρία του παρατηρητή Γιούγκοβιτς, ενώ το πρωί με ξεναγό τον Έλληνα άσο, Σπύρο Μπαλωμένο, η σουηδική αποστολή επισκέφτηκαν την Ακρόπολη. Στο πλευρό της σκανδιναβικής ομάδας αναμένεται να βρεθούν αύριο 10-15 φίλαθλοι από την Σουηδία. Διαιτητές της συνάντησης θα είναι οι Πρίπας και Πλέσα από την Ρουμανία, ενώ χρέη παρατηρητή θα έχει ο Γιούγκοβιτς από την Κροατία.

    Η βαθμολογία του 2ου ομίλου

    Πιβοβάρνα Λάσκο (Σλοβενία) 4

    Σάβενχοφ (Σουηδία) 2

    Αντεμάρ Λεόν (Ισπανία) 2

    Αθηναϊκός 0

    * Σε δύο αγώνες

    [08] Κόσμος

    Δυσαρεστημένες οι ΗΠΑ, λέει ο Μπερνς

    Πιέσεις από ΗΠΑ στη Σερβία

    14/10/2005 11:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Εμπόδιο θα αποτελέσει για το δρόμο της Σερβίας-Μαυροβουνίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ η μη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς και του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς. "Είμαστε απογοητευμένοι και η Σερβία-Μαυροβούνιο θα υποστεί τις συνέπειες. Οι δύο αυτοί φυγάδες παρεμποδίζουν το δρόμο σύνδεσης της Σερβίας με το ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ καθώς και την Ευρώπη", ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Μπερνς από το Βελιγράδι τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στα Βαλκάνια. "Η Σερβία έχει δείξει ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Χάγη και να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της", απάντησε ο σέρβος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Ωστόσο, να σημειωθεί, ότι η Σερβία-Μαυροβούνιο επιμένει, ότι δεν γνωρίζει που βρίσκονται οι δύο καταζητούμενοι. Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς κατηγορούνται για γενοκτονία, για τη σφαγή οκτώ χιλιάδων Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα και για τον αποκλεισμό του Σεράγεβο, που θεωορύνται τα χειρότερα εγκλήματα του πολέμου της Βοσνίας (1992-95).

    [09] Κοινωνία

    Η προσφορά του επαρχιακού Τύπου

    14/10/2005 9:42:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Την εθνική και κοινωνική προσφορά του επαρχιακού Τύπου στην ανάπτυξη της περιφέρειας, εξήρε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, που διοργανώνεται στη Βέροια, και όπου αναδείχθηκαν τα προβλήματα αλλά και οι σημαντικές προοπτικές της ελληνικής περιφέρειας. Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο υπουργός Τύπου, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, που τόνισε ότι η αναβάθμιση του περιφερειακού Τύπου είναι επιλογή της κυβέρνησης, καθώς και η ανάγκη να ξεπεραστεί η νοοτροπία που θέλει τις "δύο Ελλάδες", γιατί, όπως είπε, αυτή υπονομεύει κάθε φιλόδοξο σχεδιασμό. Μάλιστα, σημείωσε ότι η ελληνική περιφέρεια χρειάζεται Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που θα πληρούν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις: "Να είναι υπεύθυνα και έγκυρα, οικονομικά εύρωστα που θα λειτουργούν σε ένα πλουραλιστικό περιβάλλον, με κανόνες εκ των προτέρων γνωστούς, διαφανείς και κοινούς για όλους".

    Σχέδιο νόμου

    "Ο επαρχιακός Τύπος επιτελεί ένα σημαντικότατο λειτούργημα, αναγκαίο για την ελληνική κοινωνία", είπε ο κ. Παπούλιας, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως "ο επαρχιακός Τύπος δεν είναι Τύπος δεύτερης ταχύτητας. Εχει να επιδείξει εθνική και κοινωνική προσφορά, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και προκλήσεις για ένα καλύτερο μέλλον".

    Σε σειρά δράσεων που έχει ήδη προωθήσει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση του περιφερειακού Τύπου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε διεξοδικά ο κ. Ρουσόπουλος, για να τονίσει ότι το σχετικό σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή θα ρυθμίζει με όρους διαφάνειας τους κανόνες του παιχνιδιού.

    Ο υπουργός Τύπου είπε ότι έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες για να είναι συμβατό με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου προβλέπουν: Τον εκσυγχρονισμό και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας σε ένα ενιαίο νομοθέτημα για την καταχώρηση υποχρεωτικών δημοσιεύσεων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο. Το σαφή καθορισμό των κριτηρίων που αφορούν το είδος της εφημερίδας, τη μορφή και το μέγεθός της, τα έτη κυκλοφορίας, την ελάχιστη κυκλοφορία ανά έκδοση, τον αριθμό των απασχολούμενων δημοσιογράφων.

    Στο διεθνές συνέδριο, που οργανώθηκε για πρώτη φορά από τους ιδιοκτήτες τους επαρχιακού τύπου με στόχο να εξελιχθεί σε θεσμό, έδωσαν το παρόν ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, βουλευτές από όλα τα κόμματα, οι τοπικές αρχές καθώς και πολλοί άνθρωποι από το χώρο του Τύπου.

    [10] Πολιτική

    Γεωγραφικός ο όρος "Μακεδονία"

    Αντίσταση και αλλαγή

    14/10/2005 7:59:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε συστηματική αντίσταση, διεκδίκηση και αλλαγή πολιτικών προσανατολισμών, κάλεσε τον ελληνικό λαό η Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό "Star". Για την "αδράνεια" του κόσμου απέναντι στην πολιτική, η κα Παπαρήγα τόνισε ότι τα τελευταία 15 χρόνια συνέβησαν μεγάλες, αρνητικές αλλαγές, καθώς υπήρχαν "και κόμματα τα οποία στήριζαν αγώνες, πριμοδοτούσαν αγώνες, αλλά ξεγέλασαν τον κόσμο, προκάλεσαν απογοήτευση και όλα αυτά φέρνουν μία αδράνεια". Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπάρχει "πλύση εγκεφάλου στον κόσμο" με κύριους φορείς της "τα κόμματα, ο χώρος της δουλειάς, ο χώρος της Παιδείας", ενώ είπε για τα ΜΜΕ ότι αναπαράγουν μία "κυριαρχούσα επιχειρηματολογία και προπαγάνδα". Όσον αφορά στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι ο όρος "Μακεδονία" πρέπει να είναι καθαρά γεωγραφικός και όχι εθνοτικός. Για την πρόταση Νίμιτς, είπε ότι υπάρχει και ένα ακόμη πρόβλημα, καθώς βάζει ζήτημα να προσδιοριστεί πώς θα ονομάζεται μία περιοχή εσωτερικά της Ελλάδας, η Μακεδονία. "Εμείς λέμε, ας έχει τον όρο 'Μακεδονία' η γειτονική χώρα, καθαρά γεωγραφικώς. Δεν μπορούμε, όμως, να δεχτούμε να βάλουμε έναν επιθετικό προσδιορισμό πως θα είναι Βόρεια ή Νότια".

    Αυξάνεται η επιρροή του ΚΚΕ

    Για την τελευταία δημοσκόπηση της VPRC που δίνει στο ΚΚΕ 8% στην πρόθεση ψήφου, η Γ.Γ. του κόμματος σημείωσε ότι η επιρροή του είναι πολύ μεγαλύτερη, ενώ εκτίμησε ότι η ανάκαμψη του κόμματος θα έλθει από τις νεότερες ηλικίες.

    Η Αλέκα Παπαρήγα τάχθηκε υπέρ του επιδόματος στο πετρέλαιο θέρμανσης στους φτωχότερους, αλλά τόνισε ότι για το ΚΚΕ, υπάρχει η δυνατότητα να πέσει γενικά η τιμή του πετρελαίου, ζητώντας να καταργηθούν όλοι οι ειδικοί φόροι.

    Σε σχέση με την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς, υποστήριξε ότι "χρόνο με το χρόνο ψηφίζονται νόμοι οι οποίοι νομιμοποιούν τη διαφθορά", ενώ εκφράστηκε αρνητικά για την ελεύθερη αγορά και την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων.

    Επιπλέον, χαρακτήρισε σκάνδαλο τη "μαύρη εργασία" , ειδικά όταν αναδεικνύεται ως μορφή απασχόλησης, και κατηγόρησε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και την κυβέρνηση που επέτρεψαν "την ενοικίαση εργαζομένων".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 October 2005 - 20:52:12 UTC