Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκατόμβη νεκρών
  • [02] Online απεξάρτηση από το αλκόολ
  • [03] Αθώα τα κινητά;
  • [04] Κοντά σε λύση για το στοίχημα
  • [05] Απολογισμός για τη Γ. Γ. Ισότητας
  • [06] Στο επίκεντρο η ελληνική ναυτιλία
  • [07] Στάση εργασίας τα λεωφορεία
  • [08] Συνέλαβαν παραπληγικό για μία ράμπα!
  • [09] Η ώρα των καταθέσεων
  • [10] Στο έλεος της φύσης
  • [11] Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
  • [12] Επιθέσεις σε μαυσωλείο στη Βαγδάτη
  • [13] Αμερικανικό δικαστήριο δέσμευσε περιουσία της ΟΑΠ
  • [14] Στη "δίνη" του Κατρίνα και το πετρέλαιο
  • [15] Ανοιχτό το ενδεχόμενο για το επίδομα
  • [16] Αλογοσκούφης με ΣΕΒ και ΓΕΣΕΒΕ
  • [17] Χωρίς Ντάουνινγκ η Μίντλεσμπρο
  • [18] Στην Ρεάλ οδεύει ο Ράμος
  • [19] Ενισχύεται η Αρτμέντια
  • [20] Σε θέση μάχης "Original" - Ντέμης;
  • [21] Προεδρικά συχαρίκια
  • [22] ΑΕΚ: Ντύθηκε "στα κίτρινα" ο Κόπερναθ
  • [23] Πήρε Στιούορτ η Ολύμπια
  • [24] Ενισχύεται ο "Γηραιός"
  • [25] Τρίτωσε το κακό για τους Έλληνες
  • [26] Από τον καναπέ, στην... άμμο
  • [27] Τελευταία ευκαιρία για Γιάτση/"Ζωλό"
  • [28] Αργυρό μετάλλιο από τη χιονισμένη Αυστραλία
  • [29] Εβδομάδα ελληνικής μόδας στη ΔΕΘ
  • [30] Δώνης: "Πρόβλημα στην πάσα"

    [01] Ιράκ

    Στους 816 ο αριθμός των νεκρών

    Εκατόμβη νεκρών

    31/8/2005 11:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/8/2005 5:44:43 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τους χίλιους αναμένεται να φτάσει ο αριθμός των νεκρών από την τραγωδία που σημειώθηκε σήμερα σε γέφυρα του ποταμού Τίγρη της Βαγδάτης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα θύματα ανέρχονται σε 816, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα ενώ οι τραυματίες σε 323. Το πλήθος των Σιιτών προσκυνητών κατευθυνόταν προς το Τέμενος Καντμίγια για να τιμήσουν τη μνήμη του ιμάμη Μούσα αλ Κάζεμ, του έβδομου ιμάμη των Σιϊτών, όταν προκλήθηκε κύμα πανικού εξαιτίας φημών ότι καμικάζι ετοιμάζεται να ανατιναχθεί. Επικράτησε πανικός με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να ποδοπατηθούν στη γέφυρα ή να πνιγούν πέφτοντας στα νερά του Τίγρη. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιμπραήμ Τζααφάρι ανακοίνωσε ότι κηρύσσεται τριήμερο πένθος για την απίστευτη τραγωδία που συνέβη σήμερα. Εξάλλου, η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι 50 Σιίτες έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση, η οποία οφείλεται - σύμφωνα με πληροφορίες - σε εγκληματική ενέργεια. Νωρίτερα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 36 τραυματίστηκαν σε τρεις ξεχωριστές επιθέσεις με βλήματα όλμου εναντίον του πλήθους των πιστών. Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ Μπάγιαν Τζάμπορ απέδωσε σε "ένα τρομοκράτη" τη διάδοση της φήμης ότι μεταξύ του πλήθους υπήρχε ένας βομβιστής αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο πανικός και το ποδοπάτημα. "Αυτό που συνέβη ήταν ότι ο κόσμος άρχισε να σπρώχνεται όταν ένας τρομοκράτης διέδωσε τη φήμη ότι ανάμεσα στο πλήθος υπήρχε ένας καμικάζι", δήλωσε ο ιρακινός αξιωματούχος στην κρατική τηλεόραση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιθέσεις σε μαυσωλείο στη Βαγδάτη

    [02] Υγεία

    Πρωτοποριακή μέθοδος στην Ολλανδία

    Online απεξάρτηση από το αλκόολ

    31/8/2005 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Μία άκρως πρωτοποριακή μέθοδο βοήθειας ατόμων εξαρτημένων από το αλκοόλ ακολουθεί ινστιτούτο απεξάρτησης στην Ολλανδία. Αξιοποιώντας την αμεσότητα των νέων τεχνολογιών δημιούργησε ένα δικτυακό τόπο παρακολούθησης ασθενών που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της εξάρτησης. Στη σελίδα www.alcoholdebaas.nl οι ασθενείς μπορούν δωρεάν για μία περίοδο τριών μηνών να επικοινωνούν online με τους θεραπευτές τους, να τους αναφέρουν προβλήματα και να τους ενημερώνουν για το αν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τα tasks που τους ανέθεσαν. H παρακολούθηση γίνεται από έμπειρους επαγγελματίες θεραπευτές και είναι προσωπική και εμπιστευτική.

    Αποδίδει

    Τα πρώτα μηνύματα από τη μέχρι στιγμής πορεία του προγράμματος, είναι πραγματικά ελπιδοφόρα.

    Η συμμετοχή των ασθενών είναι διπλάσια σε σχέση με αυτούς που προσέρχονται αυτοπροσώπως στο Ινστιτούτο Tactus και πολύ λίγοι αλκοολικοί που έχουν ακολουθήσει την online θεραπεία έχουν επιστρέψει στο ποτό ή ανέφεραν προβλήματα υγείας.

    Οι ιθύνοντες αποδίδουν την επιτυχία του προγράμματος, στην αμεσότητα που προσφέρει το Internet.

    Η online μέθοδος θεραπείας εξυπηρετεί τους εργαζόμενους με βαρύ πρόγραμμα και μπορεί να ακολουθηθεί από όλους τους πολίτες της χώρας, μιας και το Internet καταργεί τις αποστάσεις.

    [03] Υγεία

    Τα 10 χρόνια χρήσης δεν προκαλούν καρκίνο

    Αθώα τα κινητά;

    31/8/2005 2:39:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC-Reuters-ΑΠΕ

    Πριν από ένα χρόνο Σουηδοί επιστήμονες του Ιδρύματος Καρολίνσκα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη σχέση μεταξύ της χρήσης των κινητών τηλεφώνων και την πρόκληση ακουστικού νευρώματος, ενός είδους όγκου στο ακουστικό νεύρο. Σήμερα, η μεγαλύτερη επίσημη έρευνα που διενεργήθηκε ποτέ, έρχεται να διαψεύσει τον ισχυρισμό. Σύμφωνα με το βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, η δεκαετής χρήση κινητών τηλεφώνων δεν εγκυμονεί κίνδυνο για καρκινογένεση αυτού του είδους. Στο "μάθημα" της ασφάλειας, λοιπόν, τα κινητά προβιβάζονται στην επόμενη τάξη, αποτελεί όμως αυτό εγγύηση για το μέλλον; Άγνωστο, παραδέχονται οι συντάκτες της επιστημονικής έκθεσης και επισημαίνουν πως το ερώτημα για το κατά πόσο ο κίνδυνος υφίσταται μακροπρόθεσμα, μένει να απαντηθεί μελλοντικά.

    Ορθολογική χρήση, συνιστούν οι ειδικοί

    Για τη διενέργεια της μελέτης οι ερευνητές του βρετανικού Ινστιτούτου συνέλεξαν στοιχεία και έρευνες για 4.000 ανθρώπους, από πέντε ευρωπαϊκές χώρες -τη Βρετανία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία - όπου υπάρχει ευρεία χρήση της κινητής τηλεπικοινωνίας. Από τη σύγκριση και την επεξεργασία των δεδομένων για 678 ανθρώπους με ακουστικό νεύρωμα και 3.553 υγιείς, δεν προέκυψε κάτι ανησυχητικό, τουλάχιστον για τα πρώτα δέκα χρόνια χρήσης της εν λόγω τεχνολογίας.

    Όμως, η συμβουλή των ειδικών για όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της συσκευής, παραμένει σε ισχύ. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Οι ίδιοι οι συντάκτες της έρευνας τονίζουν ότι το θέμα χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης, προκειμένου να ελεγχθούν συνολικά οι συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό από τη μακροχρόνια χρήση και αναφέρουν πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν ουσιαστικά τον προπομπό μιας ακόμα μεγαλύτερης μελέτης τα ευρήματα της οποίας πρόκειται να ανακοινωθούν μέσα στο 2006.

    Πάντως, άλλες παλαιότερες ανεξάρτητες έρευνες αναφέρουν ότι το σώμα αντιδρά όταν εκτίθεται σε ακτινοβολία. Ο εγκέφαλος θερμαίνεται και προκαλείται ναυτία. Οι εταιρείες όμως διαφωνούν. Αντιτείνουν ότι καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει πως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι επιβλαβής για την υγεία.

    Που βρίσκεται λοιπόν η αλήθεια; Επικίνδυνο ή όχι, το κινητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας δυο δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, ενώ μόνο μέσα στο επόμενο έτος υπολογίζεται ότι 780 εκατομμύρια συσκευές θα αποκτήσουν ιδιοκτήτες. Παν μέτρον άριστον, υπενθυμίζουν οι γιατροί και προτρέπουν τους χρήστες κινητών να είναι λακωνικοί στα τηλεφωνήματα τους ή έστω να χρησιμοποιούν hands-free. "Το πράγμα που έχει σημασία είναι η δόση, όπως συμβαίνει με πολλούς παράγοντες με ηλεκτρομαγνητικά πεδία και ακτινοβολία", δηλώνει ο Γκερντ Ομπερφελντ μέλος του Ιατρικού Συλλόγου της Αυστρίας, ο οποίος επικαλούμενος έρευνες Σουηδών συναδέλφων του, επιμένει στην άποψη ότι ο κίνδυνος για πρόκληση κάποιας μορφής καρκίνου δεν είναι αμελητέος. Παράλληλα επισημαίνει πως από αυτό το αξεσουάρ του σύγχρονου τρόπου ζωής, οι μικρές ηλικίες πρέπει να μένουν μακριά. Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά κάτω των 16 ετών καλό είναι να χρησιμοποιούν το κινητό μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης, καθώς ο εγκέφαλος και το νευρικό τους σύστημα, όντας σε διαδικασία ανάπτυξης, είναι ευάλωτα.

    [04] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κοντά σε λύση για το στοίχημα

    31/8/2005 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Παρότι Σωκράτης Κόκκαλης και Γιώργος Ορφανός τα έλεγαν κοντά στις δυο ώρες, το ερώτημα για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στο στοίχημα, δεν απαντήθηκε. Η κυβέρνηση "καίγεται" να αρχίσει η διαδικασία εισαγωγής των ομάδων στο διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, καθώς θα της αποφέρει σημαντικά έσοδα, αλλά το ζήτημα "κολλάει" στο νομικό κενό που υπάρχει, όσον αφορά το ασυμβίβαστο της συμμετοχής του Ολυμπιακού σε αυτόν, καθώς ο πρόεδρος της ομάδας είναι και ο κύριος μέτοχος της Ιντραλότ, της εταιρείας δηλαδή που έχει αναλάβει την διεξαγωγή του. Πάντως η λύση βρίσκεται κοντά και όπως όλα δείχνουν η 17η ημέρα του Σεπτέμβρη, θα είναι η ημέρα που για πρώτη φορά ελληνικές ομάδες θα συμμετάσχουν στο "Πάμε Στοίχημα".

    Θα ξεπεραστεί το ασυμβίβαστο

    Αυτό τουλάχιστον μπορούμε να συμπεράνουμε από τις δηλώσεις του πρόεδρου του Ολυμπιακού, αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης, που ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι, το πρόβλημα θα ξεπεραστεί σύντομα: "Όσοι παίζουν στοίχημα το ελληνικό πρωτάθλημα, θα το παίζουν σύντομα νόμιμα και καλά", τόνισε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, και συμπλήρωσε:

    "Απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να μπουν όλες οι ελληνικές ομάδες στο Στοίχημα. Το ασυμβίβαστο είναι δευτερεύον, το πρωτεύον είναι να υπάρξει μία γενική αναβάθμιση του πρωταθλήματος μέσα στην οποία εντάσσεται και το Στοίχημα" τόνισε αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα όποια προβλήματα θα έχουν ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα έως τις 17η Σεπτεμβρίου (3η αγωνιστική για την Α` εθνική), ημερομηνία ορόσημο για τον διαγωνισμό.

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού από την πλευρά του όταν ρωτήθηκε σχετικά, απέφυγε να απαντήσει άμεσα δηλώνοντας ότι προέχει η αναβάθμιση του ελληνικού πρωταθλήματος: " Αναμένουμε τις τελικές προτάσεις των νομικών για τη λύση του ζητήματος. Στο άμεσο μέλλον, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου".

    Στη συζήτηση εξετάστηκε και το θέμα της Σούπερ Λίγκας, της κίνησης που ηγούνται οι πρόεδροι του Παναθηναϊκού, Γιάννης Βαρδινογιάννης και της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαΐδης.

    Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ήταν ιδιαίτερα σκληρός με την προσπάθεια αυτή, την οποία χαρακτήρισε κατασκεύασμα. "Τέτοιες προτάσεις και τέτοια κατασκευάσματα δεν είναι σωστό να γίνονται δύο μήνες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Χρειάζεται προεργασία. Περιμένουμε τις προτάσεις του Υπουργού για την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου".

    [05] Πολιτική

    Οι κύριοι άξονες για την εξάλειψη των διακρίσεων

    Απολογισμός για τη Γ. Γ. Ισότητας

    31/8/2005 6:15:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στους κύριους άξονες που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών καθώς και στον απολογισμό του έργου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του τελευταίου 18μηνου, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και η γ.γ. Ισότητας Ευγενία Τσουμάνη, ενώ ανακοίνωσαν και το σχεδιασμό των ενεργειών τους για το επόμενο εξάμηνο. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης της Εθνικής Έκθεσης της Ελλάδας του 2001-04 για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των γυναικών. Όπως προκύπτει από την Έκθεση παρατηρείται συνεχής πτωτική τάση των γεννήσεων στην Ελλάδα ενώ παράλληλα μειώνεται ο αριθμός των γάμων και αυξάνονται τα διαζύγια. Επίσης, παρατηρείται μικρή αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική, μείωση όμως εντοπίζεται στην συμμετοχή τους στην Κυβέρνηση από 1996 μέχρι το 2004.

    Στρατηγικός σχεδιασμός

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό της πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος συνοψίζεται στη σύνδεση των θεμάτων ισότητας ανδρών και γυναικών με τις εθνικές προτεραιότητες, όπως την ανάπτυξη, την απασχόληση και την εκπαίδευση, στη διαμόρφωση πλαισίου πολιτικής για την περίοδο 2004 - 2008 με άξονες την απασχόληση των γυναικών, στην καταπολέμηση των στερεότυπων μέσω της εκπαίδευσης, στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και στην ενίσχυση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

    Όσον αφορά την προώθηση της γυναικείας απασχόλησης, δήλωσε πως η Γενική Γραμματεία Ισότητας υλοποιεί το έργο: "Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις υπέρ των γυναικών", στο πλαίσιο του Γ ΚΠΣ, έργο το οποίο αφορά άνεργες γυναίκες κάθε ηλικίας, συνολικού προϋπολογισμού 53 εκ. ευρώ. Από το έργο ωφελούνται συνολικά 9.018 γυναίκες.

    Επίσης, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ προωθούνται άμεσα στην απασχόληση 4.785 άνεργες γυναίκες, μέσα από νέες θέσεις εργασίας και επιχορήγηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών.

    Παράλληλα, στον Υπαλληλικό Κώδικα σχετικά με τις γονικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων προωθείται η χορήγηση γονικής άδειας και στον πατέρα.

    Υλοποιείται επίσης το έργο "Θετικές δράσεις υπέρ των γυναικών στις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις", στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ.

    Έτοιμο είναι και το πόρισμα της Ομάδας Εγασίας που λειτούργησε στη Γενική Γραμματεία Ισότητας για την ενδοοικογενειακή βία. Σε αυτό η Γ.Γ. Ισότητας συμμετέχει στο σχεδιασμό και υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος δράσεων για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων (trafficking). Η Γ.Γ. Ισότητας προσφέρει υποστήριξη των θυμάτων μέσα από τα Συμβουλευτικά Κέντρα, καθώς και θέσεις εργασίας.

    Για το επόμενο τετράμηνο προγραμματίζεται η σύσταση Εθνικής Επιτροπής Ισότητας Ανδρών και Γυναικών ως μηχανισμός κοινωνικού διαλόγου, κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ποσόστωση σε βάρος των γυναικών που επιθυμούν να προσληφθούν στη Δημοτική Αστυνομία ή να καταταγούν ως επαγγελματίες οπλίτες κ.λπ.

    Η κα Τσουμάνη τόνισε πως έχουν εντοπισθεί τα πεδία όπου χρειάζεται και όπου μπορούν να γίνουν άμεσα νομοθετικές παρεμβάσεις για να σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στη χώρα μας, και οι παρεμβάσεις αυτές ανταποκρίνονται σε πάγια αιτήματα ΜΚΟ του γυναικείου κινήματος, ενώ απολαμβάνουν και τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων.

    [06] Πολιτική

    Αξιοποίηση των πόρων

    Στο επίκεντρο η ελληνική ναυτιλία

    31/8/2005 1:07:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Η πορεία της ελληνικής ναυτιλίας και ιδιαίτερα η αξιοποίηση των πόρων που εισρέουν στη χώρα μας, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που είχε το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι κ.κ. Καραμανλής και Κεφαλογιάννης συζήτησαν για το πώς προχωρά το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο ύψους 3 δισ. ευρώ, καθώς και για τέσσερα μεγάλα προγράμματα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με σύμπραξη ιδιωτών και δημοσίου. Από την πλευρά του, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι η πολιτεία εγγυάται την ασφάλεια των μεταφορών και σημείωσε πως ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων είναι χαμηλός, ενώ τα περισσότερα πλοία είναι ποιοτικά και αξιόπιστα. Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, οι εισροές από τον τομέα της ναυτιλίας κάθε χρόνο φθάνουν κατά μέσο όρο τα 17 δισ. δολάρια και υπογράμμισε ότι, για όσα από τα παλαιά πλοία προτίθενται να αναλάβουν δράση και τη νέα χρόνια, θα τεθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

    Ανακοινώσεις για την ακτοπλοϊκή πολιτική

    Όπως ανέφερε ο υπουργός, τους καλοκαιρινούς μήνες μετακινήθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά 2,5 εκατ. πολίτες και σε όλα τα λιμάνια της χώρας, περισσότερα από 5 εκατομμύρια.

    "Σε ό,τι αφορά τα παλαιά πλοία", τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης, "εντείνονται οι έλεγχοι από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν προβλήματα".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σύντομα θα περάσει από τη Βουλή διάταξη με την οποία οι Έλληνες ναυτικοί που θα δουλεύουν στα λιμάνια θα μπορούν πλέον να ασφαλίζονται προαιρετικά στο ΝΑΤ, ενώ μέχρι σήμερα ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ.

    Εντός του Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνεται και η διαδικασία πρόσληψης συμβούλων που θα βοηθήσουν στις ανακατασκευές και στις επεκτάσεις των λιμανιών της χώρας.

    Τέλος, την ερχόμενη βδομάδα, ο κ. Κεφαλογιάννης αναμένεται να ανακοινώσει ένα συνολικό πακέτο σε ό,τι αφορά την ακτοπλοϊκή πολιτική και τα κριτήρια που θα τεθούν για την επιδότηση της άγονης γραμμής.

    [07] Κοινωνία

    Ζητούν συλλογική σύμβαση

    Στάση εργασίας τα λεωφορεία

    31/8/2005 7:07:00 μμ

    Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει για αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί των λεωφορείων θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Στο μεταξύ, από αύριο αναστέλλει η Τραμ ΑΕ τη λειτουργία 7 προσωρινών εκδοτηρίων που είχε εγκαταστήσει και λειτουργούσε κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Πρόκειται για τα εκδοτήρια στις στάσεις "Αιγαίου", "Φλοίσβος", "Καλαμάκι", "Μήδειας", "Μυκάλης", "Παναγίτσα", "Μεγάλου Αλεξάνδρου" και "Μουσών".

    [08] Κοινωνία

    Θέλησε να έχει πρόσβαση στο σπίτι του

    Συνέλαβαν παραπληγικό για μία ράμπα!

    31/8/2005 6:29:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνελήφθη παραπληγικός και οδηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, διότι κατασκεύασε μόνος του ράμπα μπροστά από το σπίτι του για να έχει πρόσβαση σε αυτό. Πρόκειται για τον 35χρονο παραπληγικό Μιχάλη Τσιούκα, ο οποίος συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του μετά από καταγγελία γείτονα για την παραπάνω ράμπα. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιούκας η συγκεκριμένη ράμπα κατασκευάστηκε έπειτα από αίτησή του και απόφαση του τοπικού συμβουλίου του δημοτικού διαμερίσματος Πρίνου του δήμου Κόζιακα. Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος είχε καλέσει το δήμαρχο κ. Χρησταντώνη να κάνει αυτοψία στο χώρο και να κρίνει αν είναι παράνομος ο διάδρομος, χωρίς όμως να γίνει κάτι τέτοιο ποτέ. Η σύλληψη του 35χρονου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), η οποία με ανακοίνωση της "καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός το οποίο αποδίδει σε απροκάλυπτο έλλειμμα κοινωνικού και πολιτικού πολιτισμού" και προσθέτει ότι, "είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος ο οποίος εξασφάλισε την πρόσβαση του κινούμενος αυτοβούλως, προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο της αδιαφορίας και της γραφειοκρατίας, να οδηγείται στα κρατητήρια".

    [09] Κοινωνία

    Κατάθεση-κλειδί Βρετανού μηχανικού

    Η ώρα των καταθέσεων

    31/8/2005 9:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/8/2005 6:58:42 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Θέμα ασφάλειας επικαλείται ένας εκ των μηχανικών της εταιρείας "Ήλιος", ο οποίος αρνήθηκε να έρθει στην Κύπρο για να καταθέσει ενώπιον της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τον αρχιμηχανικό της εταιρείας, Άλαν Άιρβιν, ο οποίος εξέτασε το Μπόινγκ, πριν από τη μοιραία πτήση του και είχε την τελευταία συνομιλία με τον Γερμανό κυβερνήτη του αεροσκάφους. Ο κ. Θράσου δήλωσε ότι έχουν γίνει οι απαιτούμενες διευθετήσεις για μετάβαση της Επιτροπής Διερεύνησης στο Λονδίνο, προκειμένου να ληφθούν καταθέσεις. Ωστόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ακριβός Τσολάκης απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Βρετανός αρχιμηχανικός της εταιρείας "Ήλιος" έχει διαμηνύσει στην Επιτροπή ότι δεν επιθυμεί, στο παρόν στάδιο, να έλθει στην Κύπρο ούτε να συμμετάσχει στις έρευνες. Σε ερώτηση αν με βάση το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να υποχρεωθεί να καταθέσει, ο κύριος Τσολάκης είπε ότι πρόκειται για αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης και απαιτείται νομικός χειρισμός.

    Στο μεταξύ σήμερα καταθέτουν ενώπιον των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων μηχανικοί και χειριστές της εταιρείας "Ήλιος". Χθες, στο κλιμάκιο της επιτροπής κατέθεσαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, που είχαν βάρδια στον πύργο ελέγχου της Λάρνακας την ημέρα της μοιραίας πτήσης, καθώς και μηχανικοί της κυπριακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Τις επόμενες ημέρες η επιτροπή θα συναντηθεί με κυβερνήτες και μέλη πληρωμάτων που είχαν ταξιδέψει με το μοιραίο αεροσκάφος. Οι εργασίες της Επιτροπής διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας. Εξάλλου ο επικεφαλής της Επιτροπής κ. Τσολάκης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος, καθώς οι έρευνες είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν σε τουλάχιστον έξι μήνες και πρόσθεσε ότι το μοναδικό πόρισμα που θα εκδοθεί για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό θα είναι από την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων και οτιδήποτε άλλο δημοσιοποιείται δεν έχει σχέση με τα αίτια του δυστυχήματος.

    Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι έρευνες

    Την ίδια ώρα, η κυπριακή αστυνομία έχει πάρει περισσότερες από 130 καταθέσεις στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας, η οποία συνεχίζεται, για να διαφανεί κατά πόσον υπήρξε αμέλεια, που οδήγησε στη συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας "HELIOS". Ο αρχηγός αστυνομίας, Τάσος Παναγιώτου, δήλωσε ότι οι έρευνες προχωρούν κανονικά και με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά θα απαιτηθεί αρκετό διάστημα. Επιπλέον ανέφερε πως στις έως τώρα έρευνές της η αστυνομία είχε τη βοήθεια ειδικών, μεταξύ των οποίων μηχανικοί και πιλότοι και δε σημειώθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα. Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε εξάλλου, ότι χθες συναντήθηκε με το γενικό εισαγγελέα, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα συνδράμουν στο έργο της αστυνομίας.

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας έχει συγκαλέσει για σήμερα σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων για την αεροπορική τραγωδία, προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού για συγκρότηση επιτροπής ποινικών ανακριτών για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε έξι μήνες το πόρισμα

    [10] Κόσμος

    Εικόνες βιβλικής καταστροφής

    Στο έλεος της φύσης

    31/8/2005 8:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/8/2005 3:43:27 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC - CNN - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση διάσωσης και παροχής βοήθειας, με ελικόπτερα και πλωτά μέσα, στους εκατοντάδες πληγέντες του αμερικανικού νότου βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα. Οι αρχές εκφράζουν φόβους για εκατοντάδες νεκρούς στις πολιτείες Μισισιπί και Λουϊζιάνα, ενώ σε πολλές χιλιάδες ανέρχονται οι άστεγοι. Μέχρι στιγμής, έχουν καταμετρηθεί κάπου 80 νεκροί, ενώ το κόστος των ζημιών σε κτήρια, συγκοινωνιακές υποδομές και στα δίκτυα επικοινωνιών, ηλεκτρικού και ύδρευσης, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αστυνομία έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές συνοικίες της Νέας Ορλεάνης, όπου σημειώθηκαν λεηλασίες. Στην ίδια πόλη, χωρίς ρεύμα έμεινε τη νύχτα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τουλέιν, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να απομακρυνθούν με ελικόπτερα. Δύσκολες οι συνθήκες και για όσους κατέφυγαν στο στάδιο Σούπερντομ, αφού και εκεί διακόπηκε η παροχή ρεύματος. Έκκληση να συνδράμουν οικονομικά τους πληγέντες απηύθυνε στους πολίτες και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ο Πρόεδρος Μπους, ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του, εξαιτίας της θεομηνίας που πλήττει τα νότια της χώρας.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ν. Ορλεάνη

    Συγκλονιστική είναι η περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στη Νέα Ορλεάνη , από την κυβερνήτη της Λουϊζιάνα. Η Κάθλιν Μπλάνκο έκανε λόγο για πλημμύρες, γενική διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, για εκτός λειτουργίας δίκτυο επικοινωνιών και τόνισε ότι μόνο ένας οδικός άξονας συνδέει την πόλη με τον έξω κόσμο.

    Συγκεκριμένα, το 80% της πόλης βρίσκεται κάτω από το νερό, η στάθμη του οποίου συνεχίζει να ανεβαίνει, καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες για την ενίσχυση ενός φράγματος.

    Επιπλέον, η Μπλάνκο σημείωσε ότι μελετά ένα σχέδιο για την μεταφορά των κατοίκων που εξακολουθούν να παραμένουν στην πόλη, παρά την διαταγή εκκένωσης που εκδόθηκε την Κυριακή.

    "Δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, και δεν θα υπάρχει για αρκετό καιρό...Δεν υπάρχει πόσιμο νερό, και δεν υπάρχουν τρόφιμα. Θα πρέπει να στείλουμε τρόφιμα τόσο στους διασώστες όσο και στα θύματα της θεομηνίας που επέζησαν", τόνισε η ίδια.

    "Τώρα, θα πρέπει να αντλήσουμε από την εσωτερική μας δύναμη. Σε ορισμένες συνοικίες θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε τα πάντα... Ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος έχει γίνει κομμάτια, σαν ένα παζλ", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Όσον αφορά στους δεκάδες χιλιάδες πληγέντες που έχουν βρει καταφύγιο στο στάδιο Σούπερντομ της πόλης, οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Σύμφωνα με την Κάθλιν Μπλάνκο, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί ενώ με δυσκολία μπορούν να τους προμηθεύσουν τρόφιμα.

    "Βυθίστηκε" και ο Μισισίπι

    Δύσκολα, όμως, είναι τα πράγματα και για το Μισισίπι. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Χάλεϊ Μπάρμπορ δήλωσε σήμερα ότι 90% των κτιρίων της ζώνης, πού βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστρεπτικής μανίας του κυκλώνα Κατρίνα, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και εκφράζονται φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς. "Κατά μήκος της παραλίας όλα τα κτίρια έχουν καταρρεύσει", δήλωσε ο Μπάρμπορ στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. "90% των κτιρίων έχουν εξαφανιστεί εντελώς (...) Είναι απίστευτο. Πηγαίνεις από τη μία γειτονιά στην άλλη και δεν βλέπεις πια σπίτια. Δεν έχει απομείνει κυριολεκτικά τίποτα", πρόσθεσε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φονική η Κατρίνα

    [11] Κόσμος

    Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

    31/8/2005 12:09:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στο βορειανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή ζημιές σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ανακοίνωσαν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες.

    Ο σεισμός, που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στις 21.11 ώρα Ελλάδας, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί Χονσού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

    Το παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του βρισκόταν στον Ειρηνικό ωκεανό σε απόσταση περίπου 210 χλμ βορειανατολικά της πόλης Σεντάι.

    [12] Ιράκ

    Επτά νεκροί και 36 τραυματίες

    Επιθέσεις σε μαυσωλείο στη Βαγδάτη

    31/8/2005 9:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/8/2005 1:11:17 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Επτά άτομα σκοτώθηκαν και 36 τραυματίστηκαν από επιθέσεις με όλμους σε σιϊτικό μαυσωλείο στη βόρεια Βαγδάτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών. Την ώρα των επιθέσεων χιλιάδες σιίτες είχαν σχηματίσει ουρές για να τιμήσουν τη μνήμη του ιμάμη Μούσα αλ Κάζεμ, του έβδομου ιμάμη των σιϊτών. Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, τρεις όλμοι εξερράγησαν στο πλήθος των πιστών που κατευθύνονταν προς το μαυσωλείο. Η επίθεση σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι ιρακινές αρχές είχαν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από το μαυσωλείο καθώς εκφράζονταν φόβοι για επιθέσεις από σουνίτες αντάρτες.

    [13] Μ. Ανατολή

    Για τη δολοφονία ενός ζευγαριού στο Ισραήλ

    Αμερικανικό δικαστήριο δέσμευσε περιουσία της ΟΑΠ

    31/8/2005 10:33:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το πάγωμα όλων όλων των περιουσιακών στοιχείων της Παλαιστινιακής Αρχής στις ΗΠΑ διέταξε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ρόουντ Άιλαντ επειδή η παλαιστινιακή κυβέρνηση δεν κατέβαλε αποζημίωση ύψους 116 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δολοφονία ενός Αμερικανού υπηκόου και της Ισραηλινής συζύγου του. Μετά από πενταετή δικαστική διαμάχη το δικαστήριο είχε διατάξει πέρυσι την Παλαιστινιακή Αρχή να πληρώσει αποζημίωση για το θάνατο του Αμερικανού Γιαρόν Ουνγκάρ και της συζύγου του, Εφράτ, οι οποίοι πυροβολήθηκαν το 1996 κοντά σε πόλη του Ισραήλ. Επειδή τα χρήματα δεν καταβλήθηκαν, ο δικηγόρος των κληρονόμων του Ουνγκάρ, Ντέιβιντ Στράτσμαν, ζήτησε από το δικαστήριο να μπλοκάρει τα περιουσιακά στοιχεία της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Αποστάσεις κρατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, το ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε τον περασμένο Απρίλιο το προσωρινό πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, όμως τον Μάιο προχώρησε σε πάγωμα επ' αόριστον.

    Κατόπιν τούτου, η παλαιστινιακή κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιεί συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να πληρώνει τα καθημερινά έξοδα των γραφείων της στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

    Ο δικηγόρος του ζευγαριού Ντέιβιντ Στράτσμαν δήλωσε ότι έχει προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας επίσης να κατασχεθεί και να πουληθεί ένα κτήριο στη Νέα Υόρκη που ανήκει στους Παλαιστίνιους και όπου εδρεύουν τα γραφεία των Παλαιστίνιων παρατηρητών στον ΟΗΕ.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, απέφυγε να σχολιάσει την προσφυγή, αναφέροντας μόνο ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει εμπλακεί στην υπόθεση. Στην ερώτηση αν το υπουργείο έχει κάνει ενέργειες για το "ξεπάγωμα" των περιουσιακών στοιχείων, ο εκπρόσωπος είπε ότι από όσο γνωρίζει μέχρι τώρα δεν έχει κατασχεθεί τίποτα.

    [14] Οικονομία

    Πάνω από τα 70 δολ. το αμερικανικό αργό

    Στη "δίνη" του Κατρίνα και το πετρέλαιο

    31/8/2005 9:29:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/8/2005 3:48:35 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Σε επίπεδα πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι επέστρεψε σήμερα ταχύτατα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού. Η αγορά φοβάται σημαντική πίεση στην τροφοδοσία με καύσιμα, καθώς ο τυφώνας "Κατρίνα" υποχρέωσε πλατφόρμες άντλησης αργού και ζωτικής σημασίας μονάδες διύλισης στις αμερικανικές ακτές του Κόλπου του Μεξικού να αναστείλουν την παραγωγή τους. Ο τυφώνας "Κατρίνα", ένας από τους ισχυρότερους στην αμερικανική ιστορία, υποχρέωσε πετρελαϊκές εταιρίες και διυλιστήρια να αναστείλουν άνω του 10% της παραγωγικής δυναμικότητας των ΗΠΑ στον τομέα της διύλισης και το ένα τέταρτο της παραγωγής πετρελαίου στη χώρα, πυροδοτώντας εκτίναξη των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης. Χθες, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας προς στιγμήν τα 70,85 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει σημαντικά στη συνέχεια κάτω από τα 70 δολάρια. Ωστόσο, σήμερα τέθηκε και πάλι σε ανοδική τροχιά, σημειώνοντας το μεσημέρι κέρδη 52 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με την τιμή στην οποία "έκλεισε" χθες στο Nymex, ανερχόμενη στα 70,33 δολάρια. Στο Λονδίνο, το Μπρεντ κέρδιζε 22 σεντς στο βαρέλι, με την τιμή του να ανέρχεται στα 67,79 δολάρια. Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ενδέχεται να κινηθούν προς ακόμη υψηλότερα επίπεδα, αν οι ζημίες που προκάλεσε η "Κατρίνα" στις εγκαταστάσεις είναι μεγάλης κλίμακας. Χρειάστηκαν έξι μήνες για να αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγή μετά το πέρασμα, το Σεπτέμβριο του 2004, του τυφώνα "Ιβάν", του οποίου η τροχιά ήταν αντίστοιχη με του "Κατρίνα".Στην αγορά της Σιγκαπούρης η τιμή του πετρελαίου για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου είχε διαμορφωθεί το πρωί στα 70,50 δολάρια. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας Σαμ Μπόντμαν ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος ενέκρινε τον "δανεισμό" ποσοτήτων πετρελαίου από τα 700 εκατ. βαρέλια από τα Στρατηγικά Αποθέματα της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη πετρελαίου, καθώς παραμένουν κλειστές 711 πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού. "Χθες το βράδυ εγκρίθηκε", δήλωσε ο Μπόντμαν στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. "Πιστεύω ότι θα έχουμε μία ανακοίνωση αργότερα σήμερα", πρόσθεσε. Εξαιτίας του κυκλώνα Κατρίνα δεν κατέστη δυνατό να αντληθεί το 90% του αργού πετρελαίου που αντλείται από τον Κόλπο του Μεξικού, ο οποίος καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση για δανεισμό πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα η τιμή του μαύρου χρυσού άρχισε να ακολουθεί καθοδική πορεία.

    Ενόψει του απολογισμού

    Οι τιμές του μαύρου χρυσού αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, αν αποδειχτεί ότι η Κατρίνα προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις πετερλαϊκές εγκαταστάσεις.

    Η εταιρία Shell ανακοίνωσε ότι η εναέρια επιθεώρηση στις πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου που έχει στον Κόλπο του Μεξικού έδειξε ότι υπάρχουν κάποιες ζημιές στο άνω κατάστρωμα.

    Η Valero Energy Corp. ανακοίνωσε πάντως ότι το διϋλιστήριό της κοντά στη Νέα Ορλεάνη δεν υπέστη σοβαρές ζημιές και θα επαναλειτουργήσει σε δύο εβδομάδες. Συνολικά, εννιά διϋλιστήρια έχουν κλείσει λόγω του κυκλώνα και άλλα τέσσερα λειτουργούν με μειωμένη απόδοση.

    Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να διαθέσει πρόσθετο πετρέλαιο στην αγορά για να συγκρατηθούν οι τιμές.

    Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, οι τιμές είναι πιθανόν να εκτιναχτούν στα 80 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή αυτή αποπληθωρισμένη, μπορεί να συγκριθεί με εκείνη που είχε διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά το 1980, μετά την ιρανική επανάσταση και την ανατροπή του σάχη.

    Γερμανικά πυρά κατά ΗΠΑ

    Η Γερμανία δεν έδειξε οίκτο σήμερα για τη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα πετρελαίου του πλανήτη, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για ανεπαρκή παραγωγική δυναμικότητα στον τομέα της διύλισης.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Κλέμεντ προχώρησε σε δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό, εκτιμώντας ότι το πλήγμα που κατάφερε η "Κατρίνα" στην παραγωγική δυναμικότητα των ΗΠΑ στον τομέα διύλισης, θα ωθήσει πιθανότατα τις αμερικανικές εταιρίες να αγοράσουν περισσότερο πετρέλαιο από την Ευρώπη, γεγονός που θα δώσει νέα ώθηση στις τιμές.

    "Εδώ και πολύ καιρό η παραγωγική δυναμικότητα των ΗΠΑ στον τομέα διύλισης ήταν ανεπαρκής και τώρα πιθανώς υπέστη βλάβες και η κατάσταση επιδεινώθηκε", δήλωσε ο Κλέμεντ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εφιάλτης ο "μαύρος χρυσός"

    [15] Οικονομία

    Στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο για το επίδομα

    31/8/2005 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες, εξετάζει η Κυβέρνηση, εξαιτίας της ξέφρενης κούρσας στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη, ότι θα υπάρξει νέα κυβερνητική πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Είχε προηγηθεί η πρόταση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα σε περιόδους υψηλών διεθνών τιμών, η οποία ωστόσο, δεν υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

    Δραστικούς ελέγχους ζητά ο ΣΥΝ

    Στο μεταξύ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΝ, δήλωσε, πως η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε δραστικό έλεγχο των τιμών σε όλους τους κρίκους, που διαμορφώνουν την τελική τιμή της βενζίνης και πετρελαίου κίνησης.

    Επίσης, κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη δραστική μείωση του Φ.Π.Α. στα πετρελαιοειδή και να ανακοινώσει την πρόθεσή της να χορηγήσει ειδικό επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου.

    Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς και με βάση τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά από τον Οκτώβριο, προβλέπεται να ξεπεράσει τα 60 λεπτά το λίτρο από 46 έως 48 που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο.

    [16] Οικονομία

    Συναντήσεις ενόψει της ΔΕΘ και του προϋπολογισμού

    Αλογοσκούφης με ΣΕΒ και ΓΕΣΕΒΕ

    31/8/2005 2:41:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αισιόδοξα χαρακτήρισε τα μηνύματα από την πορεία του Τουρισμού και τους ρυθμούς ανάπτυξης της Οικονομίας ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, ενόψει της ΔΕΘ και της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού. λέγοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα συμβάλλει και στη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης στα επίπεδα του 3,5% το 2005. Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μεγάλη άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων που, όπως είπε, επηρεάζει όλους μας. Στο μεταξύ ειδική φορολογική μεταχείριση (μηδενικός φόρος) κυρίως για τις περιοχές που εμφανίζουν υψηλή ανεργία και προώθηση της μείωση της φορολογίας στις ατομικές επιχειρήσεις, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, το προεδρείο της ΓΕΣΕΒΕ. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τις μικρές επιχειρήσεις, ενίσχυση των οικογενειακών επιχειρήσεων, επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Ο κ. Ασημακόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ξέφρενη κούρσα των τιμών του πετρελαίου ενώ ερωτηθείς για την εισοδηματική πολιτική, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τη ΓΣΕΕ για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είπε ότι ο εργαζόμενος που είναι παράλληλα και καταναλωτής θα πρέπει να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα γιατί με χαμηλό κόστος εργασίας ούτε η αγορά κινείται ούτε οι επιχειρήσεις.

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Χωρίς Ντάουνινγκ η Μίντλεσμπρο

    31/8/2005 6:39:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μια σημαντική απουσία θα έχει η Μίντλεσμπρο στον πρώτο αγώνα με την Ξάνθη για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου UEFA, στις 15 Σεπτεμβρίου. Ο αριστερός μέσος της ομάδας, Στιούαρτ Ντάουνινγκ, ο παίκτης που είχε σκοράρει και πέρσι εναντίον του Αιγάλεω, δεν θα μπορέσει να δώσει το παρών στην αναμέτρηση, αφού η διοίκηση της Μίντλεσμπρο ανακοίνωσε σήμερα πως ο ποδοσφαιριστής θα υποβληθεί αύριο σε εγχείριση στο γόνατο του δεξιού ποδιού του. Πάντως δεν ανακοινώθηκε αν θα λείψει και από τον δεύτερο αγώνα στις 29 Σεπτεμβρίου

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην Ρεάλ οδεύει ο Ράμος

    31/8/2005 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Όλα πήγαν καλά όπως φαίνεται για τον Σέρτζιο Ράμος ο οποίος τις προάλλες είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Σεβίλλης να κάνει ό,τι μπορεί για την μεταγραφή του στην Ρεάλ. Σήμερα σύμφωνα με την Μάρκα το μόνο που απομένει για να ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταγραφή πριν εκπνεύσει η μεταγραφική περίοδος, είναι η σύμφωνη γνώμη της ομάδας, αφού η Ρεάλ και ο Ράμος έχουν συμφωνήσει σε όλα για συνεργασία πέντε ετών με αποδοχές για τον παίκτη 10 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή διπλάσια ετήσια αμοιβή από εκείνη που είχε στην Σεβίλλη. Όλα αυτά βέβαια θα ισχύουν για τον Ισπανό αμυντικό αφού συμφωνήσει και ο πρόεδρος της Σεβίλλης, ο οποίος πριν την έκκληση του παίκτη, εμφανιζόταν ανένδοτος στο ενδεχόμενο μεταγραφής του, εάν δεν καταβάλλονταν στην Σεβίλλη, τα 27 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται από το συμβόλαιό του.

    [19] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ενισχύεται η Αρτμέντια

    31/8/2005 6:02:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τον 25χρονο Τσέχο Άλες Ούρμπανεκ από την Σπαρτάκ Μόσχας και τον 28χρονο Λούκας Χάρτιγκ από την Ζενίτ Αγίας Πετροπούπολης, πρόσθεσε στο δυναμικό της η νεοφώτιστη ομάδα του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, η Αρτμέντια Μπρατισλάβας. Σύμφωνα με τον διευθυντή της σλοβάκικης ομάδας, Πετρ Κασπάρ, η συμφωνία και με τους δύο έχει επιτευχθεί και απομένει να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Οι δύο αυτές προσθήκες, ο Ούρμπανεκ ως δανεικός και ο Χάρτιγκ για τρία χρόνια, αναμένεται να βοηθήσουν αρκετά την ομάδα, δεδομένου πως αμφότεροι οι ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση με την Σπάρτα Πράγας.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σε θέση μάχης "Original" - Ντέμης;

    31/8/2005 3:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις του Ντέμη Νικολαΐδη, με τον μεγαλύτερο σύνδεσμο οργανωμένων φιλάθλων της ΑΕΚ, "Original 21". Τα επεισόδια που δημιούργησαν οπαδοί της Ένωσης, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα με τον Ατρόμητο, οδηγούν την ομάδα ενώπιον του Αθλητικού Δικαστή, με βαρύ κατηγορητήριο, το οποίο μπορεί να της στοιχίσει την τιμωρία της έδρας της για 1 έως 3 αγωνιστικές. Η πιθανή τιμωρία θα έχει ως αποτέλεσμα η ΠΑΕ, να χάσει σημαντικά κέρδη από την πώληση των εισιτηρίων, γεγονός που έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο εκνευρισμό στη διοίκηση. Ο Ντέμης Νικολαΐδης, σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα και αφού πρώτα συμβουλεύτηκε τον υπεύθυνο ασφαλείας και τον υπεύθυνο των συνδέσμων, αποφάσισε να παραδώσει στην αστυνομία το βίντεο των επεισοδίων και να καταθέσει μηνύσεις κατά αγνώστων, για διαφυγόντα κέρδη. Αν μην τι άλλο η κίνησή του, δείχνει ότι επιδιώκει τη ρήξη με φιλάθλους που θα θελήσουν να δημιουργήσουν και στο μέλλον επεισόδια, που όμως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν, έντονες αντιδράσεις από τους οργανωμένους.

    Η θέση της "original"

    Η ηγεσία της Original πάντως μέσω του τηλεφωνικού της μηνύματος διαψεύδει πως υπάρχει κόντρα: "Για όσους αναφέρουν ότι υπάρχει κόντρα, πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία κόντρα. ", αναφέρεται σχετικά.

    Ωστόσο είναι γνωστή η αντίθεσή της στις αποφάσεις της διοίκησης που αφορούν το θέμα του γηπέδου (κάθετη η αντίθεσή της να γίνει το γήπεδο εκτός Νέας Φιλαδέλφειας), αλλά και για το θέμα διάθεσης όλων των εισιτηρίων από την ΠΑΕ και όχι μέσω των συνδέσμων, οι οποίοι έπαιρναν έως τώρα ένα σεβαστό αριθμό εισιτηρίων προς διάθεση στους οργανωμένους και όχι μόνο φιλάθλους της Ένωσης.

    Αυτό το δεύτερο έχει και σημαντικό αντίκτυπο στα οικονομικά της "Orginal", καθώς πάντα πουλούσαν τα εισιτήρια με "μικρό καπέλο", ώστε να συγκεντρώνουν μέσω αυτού ένα χρηματικό ποσό για τα έξοδά τους.

    Το σίγουρο είναι ότι αν οι δυο πλευρές δεν κάτσουν σε ένα τραπέζι να συζητήσουν και να βρουν αποδεκτές από όλες τις πλευρές λύσεις, τότε κινδυνεύει η ενότητα του συλλόγου και "το μάρμαρο θα πληρώσει", η ίδια η ομάδα που όλοι κόπτονται για το πόσο την αγαπάνε.

    Ας σκεφτούνε ψύχραιμα λοιπόν γιατί δεν είναι και τόσο μακριό το παρελθόν, όπου ο διχασμός για τον Μπάγεβιτς οδήγησε την ΑΕΚ να γίνει ΑΕΚακι

    Επιστροφή Σοάρες

    Με τον Αλεσάντρε Σοάρες να ολοκληρώνει το πρόγραμμα αποθεραπείας, διεξήχθη η σημερινή προπόνηση της ΑΕΚ στις εγκαταστάσεις των Θρακομακεδόνων.

    Από αύριο ο Βραζιλιάνος επιθετικός, ο οποίος απουσίασε από την πρεμιέρα με τον Ατρόμητο, θα τεθεί στην διάθεση του Φερνάντο Σάντος για τις υποχρεώσεις της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

    Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε ο Γιώργος Αλεξόπουλος, ενώ ο Διονύσης Χιώτης έκανε ασκήσεις στο γυμναστήριο.

    Επίσης, ο νεαρός Βασίλης Πλιάτσικας, ο οποίος εντυπωσίασε στον αγώνα του Περιστερίου, αποχώρησε από την προπόνηση, καθώς δέχτηκε γονατιά στον τετρακέφαλο του δεξιού ποδιού -σημείο που είχε αιμάτωμα από τον αγώνα με τον Ατρόμητο-, όμως αύριο αναμένεται να προπονηθεί κανονικά.

    Τέλος, ο Αγγελος Κομβολίδης δεν θα προπονηθεί το επόμενο διήμερο, καθώς ταλαιπωρείται από ελαφρύ τραυματισμό στον δικέφαλο, ενώ η αποθεραπεία του Μπρούνο Τσιρίλο εξελίσσεται χωρίς προβλήματα.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προεδρικά συχαρίκια

    31/8/2005 10:39:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Παρουσία του Σωκράτη Κόκκαλη πραγματοποιήθηκε η προπόνηση της Τρίτης του Ολυμπιακού. Ο πρόεδρος της ομάδας, φανερά ευχαριστημένος από τη νίκη επί του "αιωνίου" αντιπάλου, με το που επέστρεψε από τη Μύκονο, πήγε στις εγκαταστάσεις της ομάδας του στον Ρέντη και έδωσε συγχαρητήρια σε όλους για το "τρίποντο" μέσα στο ΟΑΚΑ. Ο κ. Κόκκαλη, είχε μεγάλα κέφια και αστειεύτηκε αρκετές φορές, τόσο με τους παίκτες, όσο και τους ανθρώπους του τεχνικού επιτελείου. Πάντως, ο Τροντ Σόλιντ συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους και, όπως είπε στους παίκτες, έγιναν και λάθη στο ντέρμπι, τα οποία θα πρέπει να διορθώσουν στη συνέχεια.

    Με απουσίες η προπόνηση

    Όσον αφορά τα αγωνιστικά, με πολλές απουσίες έγινε η προπόνηση της Τετάρτης. Απόντες ήταν οι διεθνείς και ο Τουρέ με τον Μπαμπανγκίντα, που αναχώρησαν για την πατρίδα τους προκειμένου να τακτοποιήσουν κάποια θέματα που αφορούν τη βίζα τους.

    Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε ο Ριβάλντο, λόγω του προβλήματος στο δάχτυλο του ποδιού του.

    Ωστόσο, το μυαλό του Νορβηγού προπονητή έχει αρχίσει να στρέφεται στη Ρόζενμποργκ και μάλιστα ετοιμάζεται ταξίδι συνεργάτη του στο Τροντχάιμ, προκειμένου να παρακολουθήσει αγωνιζόμενη την πρώτη αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο Σόλιντ έχει αρχίσει ήδη να συγκεντρώνει πληροφορίες για την πρώην ομάδα του, κάτι που μόνο δύσκολο δεν είναι για τον ίδιο.

    Σε ρυθμούς Ρόζεμποργκ

    Εν τω μεταξύ την Πέμπτη, ο Ολυμπιακός θα παραδώσει τη λίστα των 25 παικτών και δύο νεαρών που θα έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στους αγώνες του Champions League. Εκτός λίστας αναμένεται να βρεθούν οι ανέτοιμοι λόγω των σοβαρών τραυματισμών τους Βενετίδης και Πατσατζόγλου, αλλά και οι Κυριάκος, Φιλιππάκος και Κουλουχέρης που δεν υπολογίζονται από τον Τροντ Σόλιντ. Οι δύο νεαροί είναι οι Καστίγιο και Ντουγέρογλου.

    Σε ρυθμούς Champions League κινούνται πλέον και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού. Ήδη υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα εισιτήρια του αγώνα της 13ης Σεπτεμβρίου με τη Ρόζενμποργκ, στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

    Σε αυτό το παιχνίδι οι "ερυθρόλευκοι" φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ομάδα τους από κοντά μετά τον αγώνα με την Εσπανιόλ, καθώς λόγω της γνωστής τιμωρίας των τριών αγωνιστικών που έχει υποβληθεί στην ομάδα, λόγω των επεισοδίων που έγιναν στον τελικό του κυπέλλου με τον Άρη, δεν έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν την ομάδα τους, σε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος.

    Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος λοιπόν ότι, το παιχνίδι της πρεμιέρας με τη Ρόζενμποργκ θα είναι το μοναδικό σ ένα διάστημα περίπου δύο μηνών, που θα μπορέσει να παρακολουθήσει ο κόσμος της ομάδας.

    [22] Μπάσκετ

    ΑΕΚ: Ντύθηκε "στα κίτρινα" ο Κόπερναθ

    31/8/2005 6:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Και επίσημα παίκτης της ΑΕΚ είναι ο Τέιλορ Κόπενραθ. Ο Αμερικανός πάουερ φόσγουρντ έστειλε υπογεγραμμένο το νέο του συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών, όπως ανακοίνωσε η "κιτρινόμαυρη ΚΑΕ και αποτελεί τον πρώτο "ξένο" της ομάδας. Ο ύψους 2,06μ. άσος είναι 25 ετών, (γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1981 στο Βερμόντ), αφού τελείωσε το τοπικό Λύκειο, επιλέχθηκε και από το Κολέγιο της περιοχής. Από την πρώτη χρονιά του στο Κολέγιο του Βερμόντ πήρε φανέλα βασικού και δεν την άφησε μέχρι την αποφοίτησή του, ενώ απέσπασε πολλές διακρίσεις στα τέσσερα χρόνια που αγωνίστηκε στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Επελέγη δύο φορές στην καλύτερη πεντάδα της American East Conference (2003, 2005), ενώ ανακηρύχθηκε καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος στην ίδια περιφέρεια το 2002 και μέλος της καλύτερης πεντάδας των ρούκι της ίδιας σεζόν. Το 2003 και το 2005 στέφθηκε πρωταθλητής με το Βέρμοντ στην AEC, ενώ τις ίδιες χρονιές αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της περιφέρειας. Αφού αποφοίτησε από το κολέγιο, δοκίμασε την τύχη του σε δύο τουρνουά πριν από το ντραφτ και σε ένα καμπ των Σέλτικς τον Ιούλιο, ενώ στη συνέχεια του παρουσιάστηκε η πρόταση της ΑΕΚ, την οποία αποδέχτηκε.

    [23] Μπάσκετ

    Πήρε Στιούορτ η Ολύμπια

    31/8/2005 6:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Και επίσημα παίκτης της Ολύμπια Λάρισας είναι ο Λάρι Στιούορτ. Όπως ανακοίνωσε η θεσσαλική ομάδα, ο Αμερικανός φόργουορντ έστειλε αργά χθες το βράδυ υπογεγραμμένο το συμβόλαιό του στα γραφεία της ΚΑΕ και θα είναι μέλος των "πορτοκαλί" από τη νέα σεζόν. Εξάλλου στην ανακοίνωση της η Ολύμπια αναφέρει "πως ολοκληρώθηκε το παζλ της θεσσαλικής ομάδας για τη νέα χρονιά, το οποίο απαρτίζεται από ποιοτικούς παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα να πραγματώσει τους στόχους της". Επίσης, υπογραμμίζεται ότι ο Στιούαρτ θα ενσωματωθεί στην προετοιμασία της Ολύμπια την επόμενη Πέμπτη. Τέλος, ενημερώθηκαν σήμερα οι ιθύνοντες της του θεσσαλικού συλλόγου για το τουρνουά στο Λέσκοβατς (15-17/9), όπου θα πάρουν μέρος και θα είναι στον ίδιο όμιλο με την Παρτιζάν Βελιγραδίου και τη διοργανώτρια Λέσκοβας. Στο μεταξύ, την Παρασκευή επιστρέφει η αποστολή της ομάδας στη Λάρισα από την Οχρίδα, όπου πραγματοποιεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της.

    [24] Μπάσκετ

    Ενισχύεται ο "Γηραιός"

    31/8/2005 5:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την γραμμή του στην περιφέρεια θέλησε να ενισχύσει ο Ηρακλής, εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου και για αυτό προχώρησε στην απόκτηση δύο γκαρντ. Συγκεκριμένα, οι "κυανόλευκοι" προχώρησαν στην απόκτηση του Βλάντιμιρ Αντζούλοβιτς, ο οποίος αγωνιζόταν στην ουγγρική Ντεμπρετσένι, καθώς και του Σάσα Στεφάνοβιτς, που ενίσχυσε πέρυσι την τουρκική Τουρκ Τέλεκομ.

    [25] Βόλεϊ

    Τρίτωσε το κακό για τους Έλληνες

    31/8/2005 6:26:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Παρά τον καινούριο παρτενέρ-λόγω του τραυματισμού του μόνιμου συμπαίκτη, Ηλία Αραμπατζή- και την ολιγοήμερη προετοιμασία ο Γιώργος Γιάτσης, λίγο έλειψε με τον Ηλία Ζωλασταθιάδη να επιβληθούν των Ιταλών Αμόρε/Φενίλι στην σημερινή πρεμιέρα των προκριματικών των ανδρών του INFOTE Athens Open. Τελικά όμως οι διεθνείς, αν και ξεκίνησαν πολύ δυνατά στη συνέχεια κάπου έμειναν από βενζίνη και έδωσαν το δικαίωμα στους αντιπάλους τους να ισορροπήσουν τον αγώνα. Τελικά στο ταϊ μπρεϊκ οι Γιάτσης/Ζωλασταθιάδης γνώρισαν την ήττα από τους "ατζούρι" με 2-1 (15-21, 21-13, 15-10) και αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση. "Κάναμε καλή αρχή, αλλά κάτι δεν λειτούργησε σωστά" ήταν οι πρώτη εκτίμηση του Ζωλασταθιάδη και συνέχισε: "Μας επηρέασε η μεγάλη διακοπή από το πανελλήνιο πρωτάθλημα και μείναμε από δυνάμεις. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κύριο Θανάση Μπελιγράτη για τις ενέργειες που έχει κάνει για εμάς". Από την πλευρά του Γιώργος Γιάτσης τόνισε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή του αλλά όπως δήλωσε: "παίξαμε με μία από τις καλύτερες ομάδες των προκριματικών. Πιέσαμε στο σερβίς, αλλά μας έλειπε η φυσική κατάσταση".

    Οι νικητές των προκριματικών

    Έπειτα λοιπόν από τα σημερινά προκριματικά και τον αποκλεισμό των Πετρέα/Κουζούνη, Δημητριάδη/Νιώπα Γιάτση/Ζωλασταθιάδη το εισιτήριο για το κυρίως ταμπλό των ανδρών "σφράγισαν" οι εξής ομάδες: Ρουίζ Νούνεζ / Κορέα (Ισπανία), Ροσέλ / Βιλάρ (Κούβα), Γκος / Στράους (Αυστρία), Ασάχι / Γουατανάμπε (Ιαπωνία), Λιονέ / Βαρνιέρ (Ιταλία), Ντόλιγκερ / Μπακουμόφσκι (Γερμανία), Αμόρε / Φενίλι (Ιταλία) και Πίτμαν / Λόχεντ (Ν. Ζηλανδία) είναι οι οκτώ ομάδες που προκρίθηκαν στο κυρίως ταμπλό των ανδρών του INFOTE Athens Open, μέσα από τη διαδικασία της προκριματικής φάσης.

    Τα αποτελέσματα των προκριματικών

    Α΄ γύρος

    2. Νότα / Ντομενγκίνι (Ιταλία) - Ρουίζ Νούνεζ / Κορέα (Ισπανία) 0-2 (14-21, 12-21)

    3. Ροσέλ / Βιλάρ (Κούβα) - Τσικοβάνι / Λομπζανίντζε (Γεωργία) 2-0 (21-11, 21-18)

    4. Δημητριάδης / Νιώπας (Ελλάδα) - Ε. Μποέρσμα / Μ. Μποέρσμα (Ολλανδία) 1-2 (21-14, 20-22, 18-20)

    6. Σαούλκο / Κουστάλοφ (Καζακστάν) - Λάριο / Λούνα (Ισπανία) 0-2 (13-21, 13-21)

    5. Γκος / Στράους (Αυστρία) - Πετρέας / Κουζούνης (Ελλάδα) 2-0 (21-11, 21-19)

    7. Γκαγκλιάνο / Νταγκερέ (Γαλλία) - Νίκολα / Άντονιτς (Σερβία) 2-0 (27-25. 21-16)

    10. Χούμπερ / Μπόιελ (Αυστρία) - Λιονέ / Βαρνιέρ (Ιταλία) 1-2 (17-21, 21-17, 10-15)

    11. Σαλβέτι / Ντουγκρίπ (Γαλλία) - Ντόλιγκερ / Μπακουμόφσκι (Γερμανία) 0-2 (16-21, 18-21)

    12. Ντουντίκοβ / Τκατσένκο (Μολδαβία) - Βορόμπβεβ / Ζαμπουσλάγεφ (Γερμανία) 0-2 (15-21, 16-21)

    13. Αμόρε / Φενίλι (Ιταλία) - Γιάτσης / Ζωλασταθιάδης (Ελλάδα) 2-1 (15-21, 21-13, 15-10)

    14. Καβαλιέρ / Τσερνίκοφ (Ιταλία) - Κανέ / Aμέλ (Γαλλία) 0-2 (13-21, 14-21)

    15. Ντιατσένκο / Κούρινιχ (Ουκρανία) - Σέρι / Ρόβκιν (Καζακστάν) 2-0 (21-18, 22-20)

    Β΄ γύρος

    Κούνα / Φράνκο (Βραζιλία) - Ρουίζ Νούνεζ / Κορέα (Ισπανία) 1-2 (14-21, 21-18, 15-17)

    Ροσέλ / Βιλάρ (Κούβα) - Ε. Μποέρσμα / Μ. Μποέρσμα (Ολλανδία) 2-0 (21-10, 21-15)

    Γκος / Στράους (Αυστρία) - Λάριο / Λούνα (Ισπανία) 2-1 (21-14, 23-25, 15-10)

    Γκαγκλιάνο / Νταγκερέ (Γαλλία) - Ασάχι / Γουατανάμπε (Ιαπωνία) 1-2 (14-21, 21-13, 13-15)

    Παπαλέο Πέρεζ / Χερνάντεζ (Πουέρτο Ρίκο) - Λιονέ / Βαρνιέρ (Ιταλία) 1-2 (14-21, 21-19, 14-16)

    Ντόλιγκερ / Μπακουμόφσκι (Γερμανία) - Βορόμπβεβ / Ζαμπουσλάγεφ (Γερμανία) 2-0 (21-19, 21-18)

    Αμόρε / Φενίλι (Ιταλία) - Κανέ / Aμέλ (Γαλλία) 2-0 (21-18, 21-19)

    Ντιατσένκο / Κούρινιχ (Ουκρανία) - Πίτμαν / Λόχεντ (Ν. Ζηλανδία) 0-2 (22-24, 18-21)

    [26] Βόλεϊ

    Από τον καναπέ, στην... άμμο

    31/8/2005 1:05:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια στη Ρόδο αλλά και στο ολυμπιακό τουρνουά μπιτς βόλεϊ, έτσι και φέτος η ΕΤ1 θα είναι συνεπής στο ραντεβού της με το δημοφιλέστερο άθλημα της άμμου. Από σήμερα και μέχρι το πέσιμο της αυλαία του INFOTE Athens Open οι κάμερες του πρώτου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης θα βρίσκονται στο κατάμεστο Ολυμπιακό Κέντρο Beach Volleyball και θα μεταδίδουν απ'ευθείας δύο ώρες καθημερινά από τις προσπάθειες των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών του κόσμου, αλλά και τις θεαματικές μάχες των διεθνών μας για τη διάκριση. Αναλυτικά το πρόγραμμα μεταδόσεων της ΕΤ-1: Τετάρτη 31/08/2005: 21:00-23:00, Πέμπτη 01/09/2005: 21:00-23:00, Παρασκευή 02/09/2005: 21:00-23:00, Σάββατο 03/09/2005: 21:00-23:00, Κυριακή 04/09/2005: 12-13.

    [27] Βόλεϊ

    Τελευταία ευκαιρία για Γιάτση/"Ζωλό"

    31/8/2005 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Παρά τη μαχητικότητά τους οι νεαροί διεθνείς Πετρέας/Κουζούνης, Δημητριάδης/Νιώπας δεν κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των αντιπάλων τους στην σημερινή πρεμιέρα των προκριματικών του INFOTE Athens Open στο Ολυμπιακό Κέντρο μπιτς βόλεϊ. Οι Πετρέας/Κουζούνης αποκλείστηκαν με 2-0 (21-11, 21-19) από τους Αυστριακούς, Γκος/Στράους, ενώ οι Δημητριάδης/Νιώπας έχασαν στα σημεία με 2-1 (14-21, 22-20, 20-18) από τους Ολλανδούς αδελφούς Μπόερσμα. Σε λίγες ώρες θα αγωνιστεί και η τελευταία ελληνική και πιο έμπειρη ομάδα των προκριματικών, αυτή των Γιάτση/Ζωλοσταθιάδη που αντιμετωπίζουν τους Ιταλούς Αμόρε/Φενίλι. Ο "Ζωλό" αντικατέστησε την ύστατη στιγμή λόγω τραυματισμού τον παρτενέρ του Γιώργου Γιάτση, Ηλία Αραμπατζή. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των προκριματικών είναι: Νότα / Ντομενγκίνι (Ιταλία) - Ρουίζ Νούνεζ / Κορέα (Ισπανία) 0-2 (14-21, 12-21), Ροσέλ / Βιλάρ (Κούβα) - Τσικοβάνι / Λομπζανίντζε (Γεωργία) 2-0 (21-11, 21-18), Δημητριάδης / Νιώπας (Ελλάδα) - Ε. Μποέρσμα / Μ. Μποέρσμα (Ολλανδία) 1-2 (21-14, 20-22, 18-20), Σαούλκο / Κουστάλοφ (Καζακστάν) - Λάριο / Λούνα (Ισπανία) 0-2 (13-21, 13-21), Γκος / Στράους (Αυστρία) - Πετρέας / Κουζούνης (Ελλάδα) 2-0 (21-11, 21-19).

    "Μίλησε" η εμπειρία

    Η εμπειρία των Ολλανδών αντιπάλων μας υπερίσχυσε του πάθους και του ενθουσιασμού των νεαρών πρωταθλητών μας Δημητριάδη / Νιώπα στο άνοιγμα της αυλαία των προκριματικών ανδρών, αλλά παρόλα αυτά οι διεθνείς μας δεν το βάζουν κάτω: "Είμαι δυσαρεστημένος από την απόδοσή μας και απογοητευμένος από το αποτέλεσμα. Η ολλανδική ομάδα είναι πολύ καλύτερη από εμάς. Εντάξει, μικροί είμαστε ακόμα, προχωράμε...", δήλωσε ο Νιώπας

    Ανάλογα όμως ήταν και τα συναισθήματα και της άλλης ελληνικής ομάδας, των Πετρέα/Κουζούνη, που γνώρισαν τον αποκλεισμό, από τους Αυστριακούς, Γκος/Στράους: "Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς. Πρώτη φορά αγωνιστήκαμε σε τόσο δύσκολο τουρνουά και είχαμε τρακ στο πρώτο σετ. Στη συνέχεια μπήκαμε στο κλίμα, αλλά όταν έχεις τόσο δύσκολους αντιπάλους, δεν είναι εύκολο να έχεις καλύτερη τύχη", υποστήριξε ο Πετρέας. Από την πλευρά του ο συμπαίκτης του, Κουζούνης συμπλήρωσε: "Παίξαμε για την εμπειρία. Κάναμε καλή προσπάθεια και αν δεν υπήρχε το άγχος στο πρώτο σετ, ίσως κάναμε κάτι καλύτερο...".

    [28] Ήρθε για τη χώρα μας στο Αλπικό σκι

    Αργυρό μετάλλιο από τη χιονισμένη Αυστραλία

    31/8/2005 1:57:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Μια σημαντική διάκριση στο Αλπικό σκι ήρθε για τη χώρα μας από τη χιονισμένη Αυστραλία. Η Μάγδα Καλομοίρου, στους αγώνες που διεξάγονται αυτές τις μέρες στο Μάουντεν Μπιούλερ για το λεγόμενο αυστραλό- νεοζηλανδικό Κύπελλο, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο αγώνισμα της γιγάντιας τεχνικής ανάβασης(σλάλομ), κατακτώντας έτσι το αργυρό μετάλλιο. Η πρωταθλήτριά μας έχασε για λίγο την πρώτη θέση καθώς είχε συνολικό χρόνο και στις δύο διαδρομές 2 1271, έναντι 2 0713 της Αυστραλέζας νικήτριας, Τόμι Κρούις. Η επιτυχία αυτή ήταν πολύ σημαντική για την αθλήτρια του ΕΟΣ Θες/νικης, καθώς προσέθεσε ακόμη 89,99 βαθμούς FIS στην προσπάθειά της να προκριθεί στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2006 στο Τορίνο.

    [29] Ζωής ...σΤάσεις

    Με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων σχεδιαστών

    Εβδομάδα ελληνικής μόδας στη ΔΕΘ

    31/8/2005 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνολικά 21 επιδείξεις μόδας, κορυφαίων Ελλήνων σχεδιαστών, θα παρουσιαστούν στο πενθήμερο μόδας (11 - 15 Σεπτεμβρίου) «Fashion Forward International Thessaloniki», που διοργανώνει η Helexpo, στο πλαίσιο της 70ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Σχεδιαστών Μόδας. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιας μορφής διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να καθιερωθεί ως ένα διεθνές γεγονός, προβάλλοντας την ελληνική μόδα, στα πρότυπα των μεγάλων διοργανώσεων του εξωτερικού. Στο περίπτερο 10 της ΔΕΘ, σε μία μεγάλη πασαρέλα, που θα στηθεί για τις ανάγκες των παρουσιάσεων, θα γίνονται καθημερινά τέσσερις επιδείξεις (στις 18.00, 19.00, 20.00 και 21.00) γνωστών σχεδιαστών, για τις νέες κολεξιόν του χειμώνα 2005 2006, μεταξύ των οποίων Aslanis, Makis Tselios, Valente, Konstantinos, Loukia, Nikos - Takis, Kathy Heyndels, Nikolas, Parthenis, Veloudakis, Xenis κ.α., με τη συμμετοχή μοντέλων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ακόμη, στο χώρο του Fashion Forward θα λειτουργήσει έκθεση με 22 δημιουργίες των σχεδιαστών που συμμετέχουν στις επιδείξεις. Παράλληλα, θα υπάρχει και το εκθεσιακό τμήμα μόδας στον περιβάλλοντα χώρο του περιπτέρου, όπου αντιπρόσωποι οίκων μόδας του εξωτερικού, βιομηχανίες ένδυσης και υπόδησης και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μόδας και της ομορφιάς, θα παρουσιάζονται μέχρι τη λήξη της ΔΕΘ, στις 18 Σεπτεμβρίου.

    Πολλές εκπλήξεις

    "Η Helexpo υλοποιεί έναν από τους βασικούς στρατηγικούς της στόχους: τη λειτουργία της γενικής έκθεσης ως θερμοκοιτίδας για την ανάπτυξη νέων κλαδικών εκθέσεων, νέων προϊόντων, θεσμών και γεγονότων", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Helexpo, Αριστοτέλης Θωμόπουλος και επεσήμανε ότι η διοργάνωση θα εξασφαλίσει ωφέλιμες συνεργασίες, αλλά και προβολή της ελληνικής μόδας στο εξωτερικό, αφού θα την παρακολουθήσουν επιχειρηματίες και ξένοι δημοσιογράφοι.

    Σημαντική για τη δημιουργία νέων συνεργασιών στο χώρο της μόδας χαρακτήρισαν τη διοργάνωση και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Σχεδιαστών Μόδας, Δάφνη Βαλέντε, αλλά και ο παραγωγός του Fashion Forward, Αντώνης Κιούκας.

    Η Ελληνική Εβδομάδα Μόδας θα κλείσει με παρουσιάσεις εσωρούχων, ενδυμάτων, γούνας και αξεσουάρ, ενώ οι διοργανωτές επιφυλάσσουν εκπλήξεις για το κλείσιμο της έκθεσης, στις 18 Σεπτεμβρίου.

    [30] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δώνης: "Πρόβλημα στην πάσα"

    31/8/2005 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ικανοποιημένος από την εμφάνιση της ΑΕΛ στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο, εμφανίστηκε ο Γιώργος Δώνης. Ωστόσο, ο προπονητής της Λάρισας, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τη νέα σεζόν, τόνισε πως το πρόβλημα που έχει η ομάδα του "δεν είναι στην τελική προσπάθεια αλλά στην τελική πάσα". Αυτό διέγνωσε ο Έλληνας τεχνικός και συνέχισε: "Πρέπει ο κόσμος να βοηθήσει, ώστε να γίνεται κατανοητή η τακτική της ομάδας, γεγονός που θα συμβάλει με τη σειρά του στην διαμόρφωση ορθής κρίσης από τους φιλάθλους", ο οποίος δε θέλησε να σχολιάσει τη διαιτησία του αγώνα. Κλείνοντας, είπε πως το φιλικό που θα δώσει η ΑΕΛ την Κυριακή με τον ΠΑΟΚ στο Αλκαζάρ θα αποτελέσει μία πολύ καλή δοκιμασία ενώ ερωτηθείς για το τι πιστεύει για την Εθνική ομάδα είπε: "Το ματς με το Καζακστάν είναι μια ευκαιρία τόνωσης του ηθικού των παικτών, ενόψει των δύσκολων αγώνων που ακολουθούν, στην προσπάθεια για πρόκριση στο Μουντιάλ της Γερμανίας".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 31 August 2005 - 16:58:11 UTC