Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μη... αποδημητικές οι ανησυχίες
  • [02] Αεροπορική τραγωδία στο Περού
  • [03] Με πράσινο "άθλο" στους ομίλους
  • [04] Περιπέτεια εν πλω
  • [05] Σεισμός στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
  • [06] Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό 2006
  • [07] "Μέθυσε" η Βέρνη από την πρόκριση της Τουν

    [01] Υγεία

    Προβληματισμός και πρόληψη για τη γρίπη των πτηνών

    Μη... αποδημητικές οι ανησυχίες

    24/8/2005 10:38:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή έντονου προβληματισμού παραμένει για τη διεθνή κοινότητα το ζήτημα της επικίνδυνης για τον άνθρωπο, γρίπης των πτηνών. Η Ρωσία, η οποία στα μέσα του περασμένου Ιουλίου επιβεβαίωσε την ύπαρξη της νόσου σε πληθυσμούς πουλερικών, θέτοντας σε καραντίνα 12 χωριά στη Σιβηρία, ανακοίνωσε επισήμως ότι επιδημία τέθηκε υπό έλεγχο και η κατάσταση σταθεροποιείται σε γρήγορους ρυθμούς.

    Τη "σκυτάλη" όμως πήρε το Καζακστάν. Ο ιός H5N1 εντοπίσθηκε σε ορνιθοτροφεία επτά χωριών (στα οποία είχαν προηγουμένως αναφερθεί κρούσματα) και η δυτική περιφέρεια της χώρας, πάνω από την οποία πετούν τα πουλιά στο ταξίδι της αποδημίας τους προς την Κασπία, χαρακτηρίσθηκε "επικίνδυνη ζώνη". Αφορμή αποτέλεσε η εκτίμηση, ότι η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί κατά πολύ μέσω των αποδημητικών πουλιών , όπως αγριόχηνες, κύκνοι, αλλά κυρίως τις αγριόπαπιες, οι οποίες σύμφωνα με Ολλανδούς και Σουηδούς ερευνητές μπορούν να είναι φορείς μέχρι και έξι διαφορετικών παραλλαγών γρίπης.

    Το υπουργείο Υγείας του Καζακστάν ανακοίνωσε πως αν και από τις 15 Αυγούστου δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα , τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί θα παραμείνουν σε ισχύ ως τον Οκτώβριο.

    Μολονότι ο ιός H5N1 έχει προκαλέσει περισσότερα από 50 θύματα από το 2003 στην Ασία, μέχρι στιγμής δεν έχουν προσβληθεί απ αυτόν άνθρωποι σε καμία από τις δύο χώρες.

    "Παγκόσμιο πρόβλημα"

    Παρά τη θανάτωση 120.000 πουλερικών σε μονάδες εκτορφής, η Ρωσία τονίζει πως το πρόβλημα δεν έχει παρέλθει και πως από την πλευρά της δεν επαναπαύεται. Απευθυνόμενη προς τη διεθνή κοινότητα κάνει λόγο για "παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί σε διεθνές επίπεδο". Στο πλευρό της τάσσονται και κορυφαίοι επιστήμονες που δεν κρύβουν το φόβο τους για μία πανδημία γρίπης ακόμα και στην Ευρώπη.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτάσσει χαμηλούς τόνους απέναντι στο θέμα. Η Κομισιόν δια στόματος του εκπρόσωπου της Φίλιπ Τοντ χαρακτήρισε περιορισμένο τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου με αυτόν τον τρόπο. "Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά, χωρίς να είμαστε είμαστε υπερβολικά απαισιόδοξοι", είπε, επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα απαγόρευσης εισαγωγής οιουδήποτε ζώντος πτηνού και οποιουδήποτε προϊόντος από πουλερικό προερχόμενο από τη Ρωσία και το Καζακστάν, "διασφαλίζουν επαρκή προστασία". ’λλωστε τα "κράτη μέλη οφείλουν να ελέγχουν για τα άγρια πτηνά στο έδαφός τους" τόνισε. Πάντως εντός της εβδομάδας έχει συγκληθεί στις Βρυξέλλες μια έκτακτη συνάντηση Ευρωπαίων επιστημόνων σχετικά με το θέμα.

    Την ίδια ώρα, οι χώρες μέλη της ΕΕ αρθρώνουν η μία μετά την άλλη τις ανησυχίες τους και φροντίζουν να μη μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. Στην Ολλανδία από την περασμένη Δευτέρα ο χαρακτηρισμός "ελευθέρας βοσκής" πήγε περίπατο... στη θέση των πουλερικών, μια και οι ορνιθοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να κρατούν σε κλειστούς χώρους κοτόπουλα, χήνες, πάπιες και γαλοπούλες, σε μια προσπάθεια αποφυγής του συγχρωτισμού με άγριους πληθυσμούς.

    Το παράδειγμα της Ολλανδίας ετοιμάζεται να ακολουθήσει και η Γερμανία, ενώ η Γαλλία αν και υιοθέτησε τη στάση της Κομισιόν εντούτοις συμβούλεψε τους ορνιθοτρόφους της να βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου. Η Βρετανία , που ασκεί αυτό το διάστημα την προεδρία της ΕΕ, διευκρίνισε πως δεν θεωρεί αναγκαία τη λήψη μέτρων αυτού του είδους.

    Εν τω μεταξύ, στην Ουγγαρία μόλις δοθεί το πράσινο φως από την Εθνική Επιτροπή Ιατρικής Δεοντολογίας της χώρας θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι δοκιμές ενός εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών σε 150 εθελοντές, μεταξύ αυτών και ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας. Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά έξι εβδομάδες μετά την ολοκλήρωσή τους.

    [02] Κόσμος

    Αεροπορική τραγωδία στο Περού

    24/8/2005 7:19:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ένα αεροπλάνο των περουβιανών αερογραμμών Tans συνετρίβη χθες, κοντά στην πόλη Πουκάιπα, στον περουβιανό Αμαζόνιο. Το αεροσκάφος τύπου Boeing 737-200, που εκτελούσε τοπικό δρομολόγιο από τη Λίμα, με τελικό προορισμό την τουριστική πόλη Ικίτος της Αμαζονίας, κοντά στα κολομβιανά σύνορα, με 92 επιβάτες και οκτώ μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων των πιλότων, κατέπεσε σε βαλτώδη περιοχή, σε απόσταση μόλις πέντε χιλιόμετρων από το αεροδρόμιο της Πουκάιπα, όπου ο πιλότος επιχείρησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση.

    Επιτόπου έσπευσαν άνθρωποι των σωστικών συνεργείων οι οποίοι ανέσυραν μέσα από τα συντρίμμια 40 θύματα, αλλά και τουλάχιστον 52 επιζώντες. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα κοντινά νοσοκομεία με εγκαύματα και κατάγματα. Οι ταυτότητες των επιβατών δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, εντούτοις ανακοινώθηκε πως μεταξύ των επιβατών ήταν και 16 ξένοι τουρίστες: 11 Αμερικανοί, ένας Αυστραλός, δύο Ιταλοί, μια Ισπανίδα και ένας Κολομβιανός, ενώ μεταξύ των επιζώντων περιλαμβάνεται μια πενταμελής οικογένεια Αμερικανών.

    Πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση λόγω κακοκαιρίας

    Τα αίτια της συντριβής προς το παρόν παραμένουν άγνωστα, ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, το μοιραίο αεροπλάνο συνάντησε καταιγίδα.

    Ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας, Χόρχε Μπελεβάν, υποστήριξε ότι το Boeing ήταν έτοιμο να προσγειωθεί όταν συνάντησε "αντίθετους ανέμους". Πρόσθεσε ότι η αναγκαστική προσγείωση που επιχειρήθηκε "επέτρεψε τουλάχιστον να υπάρχουν επιζώντες".‘Εν τω μεταξύ, άγνωστο παραμένει εάν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους επέζησε του δυστυχήματος.

    Πρόκειται για το έκτο δυστύχημα που σημειώνεται σε αεροπλάνο της εταιρείας Tans από το 1992. Στις 9 Ιανουαρίου 2003 ένα Fokker-28 συνετρίβη στην ορεινή επαρχία Τσατσαπόγιας, στα βόρεια του Περού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 46 άνθρωποι.

    [03] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Με πράσινο "άθλο" στους ομίλους

    24/8/2005 12:20:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Συνεπής στο ευρωπαϊκό του ραντεβού με τους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ φάνηκε ο Παναθηναϊκός. Το "τριφύλλι" κατάφερε στην παράταση ενός συγκλονιστικού αγώνα με τη νίκη του 4-1 επί της Βίσλα Κρακοβίας να ανατρέψει το εις βάρος του 3-1 του πρώτου αγώνα και να πάρει μία παλικαρίσια πρόκριση. Στο πλευρό των "πρασίνων" γιόρτασαν στο ΟΑΚΑ μαζί 60.000 οπαδοί τους, που δημιούργησαν μία καυτή ατμόσφαιρα. Κορυφαίος για τον Παναθηναϊκό, που παρουσιάστηκε "διπρόσωπος" στο αγώνα, ο Κύπριος Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, που ήταν η κινητήρια δύναμη του "τριφυλλιού". Καθοριστικής σημασίας επίσης η απόδοση του Γκαλίνοβιτς, που έβαλε κι αυτός το "λιθαράκι" του στην πανηγυρική πρόκριση της ομάδας του, που θα περιμένει μέχρι την Πέμπτη να μάθει τους αντιπάλους του στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ, όπως και ο Ολυμπαικός. Εύσημα αξίζουν και στον Ιταλό τεχνικό, που νίκησε κατά κράτος τον Πολωνό ομόλογό του Γέρζι Ένγκελς στην "σκακιέρα" του αγώνα. Τα γκολ των "πράσινων" θριαμβευτών πέτυχαν οι Μορίς (62), Ολισαντέμπε (65), Παπαδόπουλος (87) και Κώτσιος (114), ενώ το μοναδικό γκολ των Πολωνών, που δεν αποδείχθηκε αρκετό σημείωσε ο Σομπολέφσκι (79), που δεν αγωνίστηκε στην παράταση, λόγω αποβολής στο 89 μεδεύτερη κίτρινη κάρτα.

    "Ξύπνησε" στο ημίωρο

    Παρά την κρισιμότητα του παιχνιδιού ο Παναθηναϊκός χωρίς ρυθμό και για ένα ακόμη παιχνίδι χωρίς τη βοήθεια των χαφ του Μπίσκαν, Κονσεϊσάο, μέχρι το πρώτο 20λεπτο έμοιαζε με ομάδα χωρίς αρχή και τέλος, καθώς οι κάθετες μπαλιές που περίμεναν στην επίθεση οι Γκέκας, Ολιζαντέμπε δεν έφταναν ποτέ. Έτσι οι Πολωνοί με άμυνα "μπετόν αρμέ" και γερά πνευμόνια, μάρκαραν ψηλά στην επίθεση τους "πράσινους", οι οποίοι με τις αδυναμίες που εμφάνισαν στη μεσαία γραμμή επέτρεπαν στους Πολωνούς να βγαίνουν ως κρυφούς επιθετικούς και να δημιουργούν φάσεις για γκολ. Παράλληλα οι φιλοξενούμενοι γύριζαν σχεδόν όλοι πίσω και προσπαθούσαν με κάθετες πάσες να βρούνε έναν από τους Φρανκόφσκι, Μπρόζεκ, κάτι που έγινε σε τρεις φάσεις, που ο Παναθηναϊκός απειλήθηκε σοβαρά.

    Η πρώτη ήταν στο 6 όταν μετά από σέντρα του Μπρόζεκ από τα αριστερά, ο Φρανκόφσκι έπιασε το σουτ στην κίνηση ανενόχλητος, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Το ίδιο έργο παίχθηκε και πέντε λεπτά αργότερα όταν στο 11 ένα ακόμη σουτ του Φρανκόφσκι από το ύψος της περιοχής, μπλόκαρε εύκολα ο Γκαλίνοβιτς. Παρά τις δύο ευκαιρίες των Πολωνών ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να παίζει σε άλλο γήπεδο, κάτι που φυσικά ευνοούσε τα σχέδια του Ένγκελ, που από την αρχή πίεζε για το γκολ που θα τον έστελνε με το μισό πόδι στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ. Έτσι στο 14 ο Φρανκόφσκι με ασίστ προς τον Ζίεντσουκ έβγαλε στην περιοχή τον συμπαίκτη του, αλλά το σουτ του Πολωνού έφυγε λίγο άουτ.

    Η κακή απόδοση των Μπίσκαν Κονσεϊσάο τόσο στα ανασταλτικά τους καθήκοντα, όσο και στα οργανωτικά, ανέδειξε ως πρωταγωνιστή του αγώνα τον Χαραλαμπίδη, ο οποίος με προσωπικές πρωτοβουλίες προσπαθούσε να τροφοδοτήσει τους συμπαίκτες του στην επίθεση και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για γκολ.

    Αντίθετα οι Πολωνοί έδειχναν να έχουν πάρει τα ηνία του αγώνα και στο 25 βλέποντας τους γηπεδούχους να τα χουν χαμένα επιδίωξαν το γκολ, αλλά στο 25 έπειτα από σέντρα του Ούτσε ο Γκαλίνοβιτς την τελευταία στιγμή έκλεψε τη μπουκιά από το στόμα του Φρανκόφσκι, που περίμενε με κεφαλιά να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

    Η εικόνα του αγώνα άλλαξε για τον Παναθηναϊκό από το ημίωρο του αγώνα και έπειτα, καθώς η ευχάριστη έκπληξη του "τριφυλλιού", ο Χαραλαμπίδης βρήκε επιτέλους κάποιες διόδους για την περιοχή της Βίσλα, τις οποίες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν με αξιώσεις οι συμπαίκτες του.

    Συγκεκριμένα στο 32 ο Κύπριος έκανε τη σέντρα από δεξιά και ο τερματοφύλακας των Πολωνών Μαϊνταν- μέχρι τότε θεατής του αγώνα- έδιωξε με τα ακροδάχτυλα πριν η μπάλα φτάσει στον Ολιζαντέμπε. Η φάση όμως συνεχίστηκε, ο Βίντρα έπιασε έξω από την περιοχή ένα δυνατό σουτ και ανάγκασε τον Μαϊνταν, στη δεύτερη αξιόλογη επέμβαση.

    Η προσπάθεια αυτή του Παναθηναϊκού, "ζέστανε" την εξέδρα των 60.000 οπαδών του "τριφυλλιού", οι οποίοι με τις φωνές τους "έδωσαν φτερά" στα πόδια των γηπεδούχων που δύο λεπτά αργότερα έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή του Μαϊνταν. Αυτή τη φορά ο Βόουτερ τροφοδότησε τον Γκέκα, αλλά εκείνος δεν πρόλαβε να "κλέψει" τη μπάλα και να αποφύγει τον Μάινταν.

    Ο Παναθηναϊκός σε αυτό το πεντάλεπτο έμοιαζε μεταμορφωμένος καθώς για τρίτη φορά οι παίκτες του Μαλεζάνι απείλησαν τους φιλοξενούμενους, που έμοιαζαν ταραγμένοι από το απότομο ξύπνημα των "πράσινων". Στο 36 λοιπόν ο κινητικός τα τελευταία λεπτά Ολισαντέμπε έδωσε στον Βόουτερ κι αυτός έξω από την περιοχή δε δίστασε να πιάσει το σουτ το οποίο σταμάτησε όμως ο Μάινταν.

    Η αρχή της... ανατροπής

    Από την αρχή του αγώνα τα ζητούμενα για τον Παναθηναϊκό στον αποψινό επαναληπτικό του γ γύρου του Τσάμπιονς Λίγκ με τη Βίσλα προκειμένου να ανατρέψει το εις βάρος του 3-1 ήταν δύο: Πρώτον να πετύχει ένα γρήγορο γκολ και να μην δεχθεί τέρμα από τους Πολωνούς. Στο δεύτερο λοιπόν ημίχρονο, μετά από δύο καλές ευκαιρίες των "συνήθων υπόπτων" απόψε Μπρόζεκ (48) Φρανκόφσκι (50), που σταμάτησε με μοναδικό τρόπο ο Γκαλίνοβιτς, ο Παναθηναϊκός "καρδιοκτύπησε" για τα καλά τους Πολωνούς. Στο 55 ο Ολισαντέμπε βρέθηκε στην περιοχή αμαρκάριστος, απέναντι στο Μαϊνταν, αλλά προφανώς από υπερβολική σιγουριά πλάσαρε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Πολωνού πορτιέρο, χάνοντας την καλύτερη ευκαιρία μέχρι κείνη τη στιγμή.

    Η ψυχολογία του Παναθηναϊκού έδειχνε ανεβασμένη κατακόρυφα και στο 57 ο κορυφαίος παίκτης των "πρασίνων", αφού ταλαιπώρησε για άλλη μια φορά τους αντιπάλους του, έβγαλε σε καλή θέση το Γκέκα, ο οποίος με την άκρη του ματιού του είδε σε καλή θέση το "Μανόλη", του έκοψε την μπάλα, αλλά το πλασέ που επιχείρησε ο φορ της ελληνικής ομάδας κόντραρε σε πόδια αμυντικών και έφυγε μακριά. Στο 58 ήταν η σειρά του Σέριτς να απειλήσει την εστία της Βίσλα, αλλά το όμορφο, ευθύβολο σουτ έβγαλε σε κόρνερ ο Μαϊνταν, το οποίο πέρασε στη συνέχεια ανεκμετάλλευτο. Φάση "καρμπόν" και στο επόμενο λεπτό, όταν στο 59 μετά από μπαλιά -ποιου άλλου- του Χαραλμαπίδη, ο Βόουτερ βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, αλλά και πάλι ο Πολωνός γκολκίπερ έδιωξε σε κόρνερ.

    Όλες αυτές οι φάσεις για γκολ σκόρπισαν ενθουσιασμό στους γηπεδούχους, οι οποίοι στο 60 λίγο έλειψαν να βρεθούν από κάτω, αφού ο δαιμόνιος Φρανκόφσκι, εκμεταλλευόμενος λάθος του Βύντρα έστειλε για μερικά εκατοστά τη μπάλα άουτ από την εστία του Γκαλίνοβιτς, απελευθερώνοντας έτσι ένα επιφώνημα ανακούφισης από την "πράσινη" εξέδρα.

    Από τη στιγμή λοιπόν που οι παίκτες των δύο ομάδων δεν κατάφερναν να στείλουν την μπάλα στο πλεκτό των αντιπάλων, οι δύο προπονητές το ριξαν στο σκάκι, προσπαθώντας να οδηγήσουν τους ποδοσφαιριστές στη νίκη. Ο Ιταλός τεχνικός του Παναθηναϊκού, Αλμπέρτο Μαλεζάνι στο 61 αντικατέστησε τον Βόουτερ με τον ταχύτατο Παπαδόπουλο, και πριν ο τέταρτος διαιτητής κατεβάσει την ταμπέλα της αλλαγής, ο προπονητής της Βίσλα Κρακοβίας, Γέρζι Ένγκελς απάντησε περνώντας το Ροντρίγκεζ στη θέση του Ζίεντσουκ.

    Πριν καλά καλά όμως προλάβει ο Παπαδόπουλος να λερώσει τα παπούτσια του από το χορτάρι του ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ με 1-0 . Στο 62 ο Κονσεϊσαό παραχώρησε τη θέση του για την εκτέλεση φάουλ στο Χαραλαμπίδη. Ο Κύπριος άσος βρήκε με "συστημένη" μπαλιά το κεφάλι του Νασίφ Μόρις και ο Ν. Αφρικανός νίκησε για πρώτη φορά απόψε το Μαϊνταν, προκαλώντας ντελίριο στους οπαδούς των γηπεδούχων.

    Σαν σε ριπλεϊ στο 65 και αφού στο 63 η Βίσλα είχε προχωρήσει στη δεύτερη αλλαγή της (Πένκσα αντί Μπρόζεκ) το "τριφύλλι" ξανά από στημένη φάση διπλασίασε το σκορ, αγκαλιάζοντας την πρόκριση. Ο Βραζιλιάνος Κονσεϊσάο εκτέλεσε αυτή τη φορά ο ίδιος το φάουλ που είχε κερδίσει η ομάδα του, με συρτή πάσα στον Σέριτς, ο οποίος εξαπέλυσε ένα δυνατό σουτ. Ο Μαϊνταν αρχικά απέκρουσε ασταθώς και ο Ολιζαντέμπε πραγματοποιώντας την υπόσχεση που είχε δώσει στους συμπατριώτες του, κέρδισε το ριμπάουντ και με κεφαλιά από κοντά έκανε το 2-0, γκολ που πανηγύρισε δεόντως με τους συμπαίκτες του.

    Οι Πολωνοί έδειχναν πλέον να τα χουν χαμένα, αλλά τη στιγμή που ο Μαλεζάνι είχε πραγματοποιήσει δύο ακόμη αλλαγές (70 Αντριτς Ολισαντέμπε, 74 Λεοντίου-Μπίσκαν) ήρθε το γκολ για τη Βίσλα που έγειρε την ζυγαριά της πρόκρισης στη μεριά των φιλοξενούμενων. Στο 79 σε ένα από τα λιγοστά κόρνερ που κέρδισαν απόψε οι πρωταθλητές Πολωνίας ο Κονσεϊσάο στην προσπάθειά του να διώξει τροφοδότησε τον Σομπολέφσκι, ο οποίος με άπιαστο σουτ νίκησε το Γκαλίνοβιτς γράφοντας το 2-1. Στο 85 μάλιστα οι Πολωνοί βρέθηκαν κοντά στην ισοφάριση, καθώς ένα ακόμη λάθος του Βύντρα, πέρασε "ανώδυνα" για τους "πράσινους", καθώς ο Παουλίστα υποχρέωσε τον Γκαλίνοβιτς να διώξει με υπερένταση.

    Για μια ακόμη φορά όμως, προς τέρψιν του Παναθηναϊκού επιβεβαιώθηκε ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου, που θέλει την ομάδα που πιέζει για γκολ, να το δέχεται από τον αντίπαλο. Η χρυσή αλλαγή του Μαλεζάνι, ο Παπαδόπουλος πλάσαρε στο 87 το Μαϊνταν και μετά από λίγο μπιλιάρδο στα πόδια των αμυντικών η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα και οι γηπεδούχοι στα ουράνια, αφού με το γκολ αυτό το "τριφύλλι" έσωσε την παρτίδα -ισοφαρίζοντας το 3-1 του πρώτου αγώνα- και έστειλε την υπόθεση πρόκριση στην παράταση. Εκεί όμως η Βίσλα Κρακοβίας έμελλε να παίξει χωρίς τον σκόρερ της, Σομπολέφσκι που δέχθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα για φάουλ στον Λεοντίου.

    ’ξιζε την πρόκριση το "τριφύλλι"

    Στο πρώτο μέρος της παράτασης ο Παναθηναϊκός συνέχισε να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και έφτασε τρεις φορές κοντά στο γκολ με τους Χαραλαμπιδή (97), Γκέκα (99) και Λεοντίου (101), χωρίς όμως να βρει στόχο.

    Στο τελευταίο μέρος αυτού του αποψινού αγώνα "γκραν γκινιόλ" που ασφαλώς παίκτες και φίλαθλοι θα θυμούνται για χρόνια, ο Παναθηναϊκός από την αρχή ανέβασε ταχύτητα και "στρίμωξε στα σκοινιά" τους Πολωνούς. Ότι όμως δεν πέτυχε στο 111 ο Γκέκας, στο 113 οι Χαραλαμπίδης, Μόρις το κατάφερε στο επόμενο λεπτό ο Ηλία Κώτσιος, "πυρπολώντας" ουσιαστικά το ΟΑΚΑ και βάζοντας ταφόπλακα στα όνειρα των Πολωνών. Από κόρνερ του Χαραλαμπίδη στο 114 ο Έλληνας αμυντικός νίκησε τον ανήμπορο Μαϊνταν και με 4-1 έριξε με θριαμβευτικό τρόπο την αυλαία της σεμνής αυτής τελετής.

    Διαιτητής: Μαρκ Ράιλι (Αγγλία)

    Κίτρινες: Παπαδόπουλος, Φλάβιο Κονσεϊσάο, Σέριτς, Κώτσιος - Φρανκόφσκι, Σομπολέφσκι, Πένκσα

    Κόκκινη: Σομπολέφσκι (89΄ - δεύτερη κίτρινη)

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Κώτσιος, Μόρις, Σέριτς, Μπίσκαν (74΄ Λεοντίου), Κονσεϊσάο, Χαραλαμπίδης, Βόουτερ (60΄ Παπαδόπουλος), Γκέκας, Ολισαντέμπε (70΄ Αντριτς).

    ΒΙΣΛΑ: Μάινταν, Μπατζίνσκι, Γκλοβάτσκι, Ούτσε (75΄ Κούζμπα), Ζίεντσουκ (60΄ Ροντρίγκες), Καντόρο, Ντούντκα, Κλος, Σομπολέφσκι, Πάβελ Μπρόζεκ (63΄ Πένκσα), Φρανκόφσκι

    Πίστη στην πρόκριση

    Σε πελάγη ευτυχίας έπλεαν μετά το τέλος του αγώνα "θρίλερ" οι παίκτες του Παναθηναϊκού, που απέναντι σε μία πολύ επικίνδυνη και αξιόλογη ομάδα έδειξαν ότι το "τριφύλλι" διαθέτει αν μη τιο άλλο στόφα ευρωπαϊκού συλλόγου. Ο Ολλανδός μέσος Βόουτερ φανερά ανακουφισμένος από την πρόκριση έδειχνε ότι ούτε μια στιγμή δεν πίστεψε ότι οι πράσινοι θα μπορούσαν να απουσιάσουν από το ραντεβού των ομίλων: "Πετύχαμε μια μεγάλη νίκη" ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Βόουτερ που όπως τόνισε "γιατί πίστεύαμε στην πρόκριση. Βάλαμε τέσσερα γκολ και ακόμη όταν δεχθήκαμε το τέρμα των Πολωνών δεν το βάλαμε κάτω"

    Η χρυσή αλλαγή όπως αποδείχθηκε του Ιταλού Αλμπέρτο Μαλεζάνι, ο Δημήτρης Παπαδόπολος έδειξε ότι έχει ιδιαίτρερα ανεπτυγμένο το αίσθημα δικαίου: "Δικαιούμασταν να περάσουμε στην επόμενη φάση. Ήμασταν καλύτεροι από τους αντιπάλους μας και θα ήταν αδικία να μην προκριθούμε. Η παρουσία του κόμσου μας βοήθησε πολύ και τον ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας".

    Το "ιπποτικό" χειροκρότημα των οπαδών του Παναθηναϊκού για αυτό τον άξιο αντίπαλο αλλά και τα συγαχρητήρια των 800 φιλάθλων της Βίσλα Κρακοβίας, για την προσπάθειά της, δεν στάθηκαν ικανά να διώξουν την απογοήτευση από το πρόσωπο του τεχνικού της πολωνικής ομάδας, Γέρζι Ένγκελ: "Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό, ήταν πολύ καλός αντίπαλος. Εμείς ήμασταν άτυχοι που δεν σκοράραμε στο 3-2 και να καθαρίσουμε την πρόκριση"

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Μέθυσε" η Βέρνη από την πρόκριση της Τουν

    Με το... σεντόνι στο χέρι η Ραπίντ

    [04] Κοινωνία

    Περιπέτεια εν πλω

    24/8/2005 11:33:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Συναγερμός σήμανε το πρωί στο Θάλαμο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όταν το ιταλικής σημαίας κρουαζιερόπλοιο "Costa Classica", με 1585 επιβάτες και 583 μέλη πληρώματος, εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστες μέχρις στιγμής αιτίες, στην πρύμνη του πλοίου, ενόσω αυτό έπλεε ανοιχτά του Πόρου. Η κινητοποίηση υπήρξε άμεση. Επιτόπου έσπευσαν δυνάμεις του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και παραπλέοντα σκάφη, τα οποία με συνδυασμένες προσπάθειες έθεσαν σύντομα τη φωτιά υπό έλεγχο. Αυτήν την ώρα το πλοίο καταπλέει συνοδευόμενο από σκάφη του Λιμενικού στον Πειραιά.

    [05] Κοινωνία

    Καμία ανησυχία από τους σεισμολόγους

    Σεισμός στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

    24/8/2005 11:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2005 11:39:46 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06:06 το πρωί, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Πλήρως καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, χαρακτηρίζοντας το σεισμό "σύνηθες φαινόμενο για τα δεδομένα της περιοχής". Όπως εξηγούν στην περιοχή αυτή του Βορείου Αιγαίου, έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν και ισχυρότερες δονήσεις, με μεγέθη μέχρι και 7 Ρίχτερ, χωρίς, όμως, να είναι ιδιαίτερα καταστροφικοί, καθώς το επίκεντρο τους βρισκόταν στο θαλάσσιο χώρο.

    [06] Οικονομία

    Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό 2006

    24/8/2005 8:27:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Κρίσιμη σύσκεψη για την κατάρτιση του επόμενου προϋπολογισμού πραγματοποιείται το απόγευμα στο Υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να εξετασθούν τα περιθώρια της εισοδηματικής πολιτικής του 2006, αλλά και τα κονδύλια που θα δοθούν στα Υπουργεία για προσλήψεις.

    Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να συγκρατήσει τον ρυθμό αύξησης των δημοσίων δαπανών προκειμένου, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Μέθυσε" η Βέρνη από την πρόκριση της Τουν

    24/8/2005 1:19:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την ιστορική πρόκριση για πρώτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ πανηγυρίζει από χθες στη Βέρνη η ελβετική Τουν που με τη νίκη της 3-0 (Μπερναντί 26, Λουστρινέλι 40, 65) επί της Μάλμε στον επαναληπτικό του γ προκριματικού γύρου της διοργάνωσης με του Σουηδούς, έκλεισε θέση στην κλήρωση της επόμενης φάσης στο Μονακό. Εκεί θα βρεθεί και η ισπανική Μπέτις, που μετά το 1-0 του α αγώνα, πήρε χρυσή ισοπαλία 2-1 στο Μονακό από την ομάδα του πριγκιπάτου, που στην ποδοσφαιρική γιορτή της Πέμπτης, στο "σπίτι" της δεν θα έχει εκπρόσωπο.

    "Ανώδυνη" ήττα για τη Λίβερπουλ

    Στα πέναλτι κρίθηκε η πρόκριση στο Βελιγράδι, ανάμεσα στη γηπεδούχο Παρτιζάν και τη σλοβακική Αρτμέντια Μπρατισλάβας. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0 στην κανονική διάρκεια του αγώνα, σκορ που δεν άλλαξε ούτε στην ημίωρη παράταση. Τελικά στη "ρώσικη ρουλέτα" από τα 11 μέτρα, νικητές με 4-3 αναδείχθηκαν οι φιλοξενούμενοι.

    Στο ’νφιλντ οι πρωταθλητές Ευρώπης σε ένα ματς αγγαρεία μετά το εκτός έδρας 0-3 του α αγώνα επί της ΤΣΣΚΑ Σόφιας, γνώρισαν "γλυκεία" ήττα με 0-1 από τους Βούλγαρους. Αντίθετα η αγωνία έφτασε στο κατακόρυφο σε Ιταλία και Νορβηγία, όπου οι γηπεδούχες Ουντινέζε και Ρόζενμποργκ επιβλήθηκαν με 3-2 των Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και Στεάουα Βουκουρεστίου αντίστοιχα και "σφράγισαν" το διαβατήριό τους στους ομίλους. Απόψε η αυλαία του γ προκριματικού γύρου της διοργάνωσης πέφτει με τις υπόλοιπες οκτώ αναμετρήσεις.

    Συνοπτικά τα χθεσινά αποτελέσματα

    -Στο Μονακό:

    Μονακό (Γαλλία)-Μπέτις (Ισπανία) 2-2

    Σκόρερ: 33΄ Γκεράρδ, 63΄ Μαουλίντα - 17΄, 75΄ Ολιβέιρα

    Θεατές: 15.000

    * Πρώτος αγώνας 0-1. Προκρίθηκε η Μπέτις με συνολικό σκορ 3-2

    -Στο Βελιγράδι:

    Παρτιζάν Βελ. (Σερβία/Μαυρ.)-Αρτμέντια Μπρατισλάβας (Σλοβακία) 0-0 (παρ.)

    * Πρώτος αγώνας 0-0. Προκρίθηκε η Αρτμέντια με 4-3 στα πέναλτι

    -Στο Τρόντχαϊμ:

    Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)-Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 3-2

    Σκόρερ: 38΄ Σόλι, 57΄ Οντεγκααρντ, 60΄ Ραντόι (αυτ) - 74΄ Ραντόι, 75΄ Ιάκομπ

    Θεατές: 13.000

    * Πρώτος αγώνας 1-1. Προκρίθηκε η Ρόζενμποργκ με συνολικό σκορ 4-3

    -Στη Βέρνη:

    Τουν (Ελβετία)-Μάλμε (Σουηδία) 3-0

    Σκόρερ: 26΄ Μπερνάρντι, 40΄, 66΄ Λουστρινέλι

    Θεατές: 32.000

    * Πρώτος αγώνας 1-0. Προκρίθηκε η Τουν με συνολικό σκορ 4-0

    -Στο Λίβερπουλ:

    Λίβερπουλ (Αγγλία)-ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) 0-1

    Σκόρερ: 16΄ Ιλιεφ

    Θεατές: 42.000

    * Πρώτος αγώνας 3-1. Προκρίθηκε η Λίβερπουλ με συνολικό σκορ 3-2

    -Στη Μόσχα:

    Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία)-Ραπίντ Βιένης (Αυστρία) 0-1

    Σκόρερ: 84΄ Βαλάτσοβιτς

    Θεατές: 28.800

    * Πρώτος αγώνας 1-1. Προκρίθηκε η Ραπίντ με συνολικό σκορ 2-1

    -Στο Ούντινε:

    Ουντινέζε (Ιταλία)-Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία) 3-2

    Σκόρερ: 23΄ Ιακίντα (πεν), 35΄ Νατάλι, 90΄ Μπαρέτο - 43΄ Ντουάλα, 90΄+ Πινίγια

    Θεατές: 13.000

    * Πρώτος αγώνας 1-0. Προκρίθηκε η Ουντινέζε με συνολικό σκορ 4-2

    Οκτώ ομάδες ερίζουν για το σεντόνι

    Με τις εξής αναμετρήσεις απόψε πέφτει η αυλαία των επαναληπτικών του γ' προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λίγκ Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία)-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία) 24/8 (0-3)

    Βιγιαρεάλ (Ισπανία)-Έβερτον (Αγγλία) 24/8 (2-1)

    Ρέιντζερς (Σκωτία)-Ανόρθωση (Κύπρος) 24/8 (2-1)

    Μπριζ (Βέλγιο)-Βαλερένγκα (Νορβηγία) 24/8 (0-1)

    Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία)-Βασιλεία (Ελβετία) 24/8 (1-2)

    Ίντερ (Ιταλία)-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 24/8 (2-0)

    Σλάβια Πράγας (Τσεχία)-’ντερλεχτ (Βέλγιο) 24/8 (1-2)

    ’γιαξ (Ολλανδία)-Μπρόντμπι (Δανία) 24/8 (2-2)

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με πράσινο "άθλο" στους ομίλους

    Με το... σεντόνι στο χέρι η Ραπίντ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 August 2005 - 8:51:26 UTC