Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καμία συνομιλία
  • [02] Υδατοσφαίριση: "Χρυσές κοπέλες"
  • [03] Απέτρεψαν επίθεση με χημικά στη βρετανική Βουλή
  • [04] Σταθερότητα και ανάπτυξη για το 2006
  • [05] Διπλή ταλαιπωρία για 266 επιβάτες
  • [06] Απομακρύνονται και οι τελευταίοι
  • [07] Ελλείψει "αρχηγού" η Λίβερπουλ
  • [08] "Λύκος" ο Μαρλέ
  • [09] Δεύτερη ήττα για την Εθνική
  • [10] Κανόε/Καγιάκ: "Ασημένιος" ο Τσακμάκης
  • [11] "Χρυσό" άλμα στο θαλάσσιο σκι
  • [12] "Αμελέτητα" χτυπήματα
  • [13] Γαρμπή - Δάντης πάνε… βόρεια
  • [14] Πρώτος τίτλος για την "Μπάρτσα"
  • [15] Η Ίντερ το Super Cup Ιταλίας

    [01] Κοινωνία

    Εκκλήσεις βοήθειας και ανάσες στο μαύρο κουτί

    Καμία συνομιλία

    21/8/2005 1:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ - "Έθνος της Κυριακής" - "Ελευθεροτυπία"

    Κανένας διάλογος δεν φαίνεται να έχει καταγραφεί στο δεύτερο μαύρο κουτί του Μπόινγκ της εταιρίας "Helios", που παρέσυρε στον θάνατο 121 ανθρώπους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον καταγραφέα συνομιλιών εντός του πιλοτηρίου έχουν καταγραφεί μόνο τρεις εκκλήσεις για παροχή βοήθειας (το γνωστό σήμα mayday), βαριές ανάσες και μουγκρητά, που πιθανολογείται ότι είναι του ιπτάμενου φροντιστή Ανδρέα Προδρόμου, ο οποίος φαίνεται ότι προσπάθησε να προσγειώσει το μοιραίο αεροπλάνο. Παράλληλα, ακούγονται οι προειδοποιητικοί ήχοι από τα όργανα του αεροσκάφους. Την ίδια ώρα, στο νεκροτομείο Αθηνών, ολοκληρώθηκαν οι νεκροτομές στις σορούς, ενώ στα τελευταία της στάδια βρίσκεται η διαδικασία για τον διαχωρισμό και την παράδοση σε τιμαλφή και προσωπικά αντικείμενα στους συγγενείς των θυμάτων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση του αρχιμηχανικού της "Helios", που δημοσιεύεται στο "Έθνος της Κυριακής", το μοιραίο αεροπλάνο έφτασε τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου στη Λάρνακα από την Βρετανία με σοβαρή βλάβη στην πόρτα. Επίσης, συγκλονιστική είναι η αναφορά του αρχηγού του σχηματισμού των F-16, που αποκαλύπτει η "Ελευθεροτυπία".

    Συνεχίζεται η ιατροδικαστική έρευνα

    Νυχθημερόν εργάζεται η ομάδα ιατροδικαστών στο Γουδί, ώστε να διαπιστωθεί η ταυτότητα των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας. Σημαντική βοήθεια προσφέρει και ομάδα 7 ειδικευμένων οδοντιάτρων, που συμβάλλει στην εξακρίβωση των στοιχείων με την χρήση οδοντογραμμάτων, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η κατάσταση των σορών δεν επιτρέπει τη λήψη βιολογικού υλικού.

    Μέσω του DNA αναγνωρίσθηκαν 10 ακόμη θύματα, ενώ το Σάββατο έγινε η πρώτη αναγνώριση μέσω οδοντογράμματος: πρόκειται για έναν 29χρονο ελληνικής καταγωγής.

    Εξάλλου, εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την Τρίτη ή την Τετάρτη, αναμένονται τα αποτελέσματα των υπόλοιπων τοξικολογικών εξετάσεων, που θα δείξουν αν οι επιβάτες της μοιραίας πτήσης εισέπνευσαν άλλο αέριο, καθώς αυτές για μονοξείδιο του άνθρακα βγήκαν αρνητικές.

    Τέλος, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, τα θύματα που έχουν εμφανείς κακώσεις ήταν εν ζωή κατά την συντριβή του αεροσκάφους. Ωστόσο, στις σορούς που δεν μπορεί να διαπιστωθούν οι κακώσεις θα γίνουν και ιστολογικές εξετάσεις, ώστε να επισημοποιηθεί αν ήταν και αυτά τα θύματα ζωντανά.

    Αποκαλυπτικά δημοσιεύματα

    Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η έκθεση αρχιμηχανικού της "Helios" που φέρνει στο φως η εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής". Σύμφωνα με αυτή, στην προηγούμενη πριν την μοιραία πτήση, το Μπόινγκ επέστρεψε την Κύπρο με βλάβη στην πίσω πόρτα.

    Πιο συγκεκριμένα, στις 04:15 το πρωί της 14ης Αυγούστου, όταν το αεροσκάφος - φέρετρο έφτασε στην Κύπρο από το βρετανικό αεροδρόμιο Λούτον, το πλήρωμα καμπίνας παραπονέθηκε για έντονο θόρυβο από την πίσω πόρτα.

    Η βλάβη αυτή συνδέεται με πρόβλημα στην συμπίεση, καθώς ο θόρυβος καταδεικνύει πως η πόρτα δεν σφραγίζει καλά και άρα μπορεί να μπει στο αεροσκάφος αέρας απ έξω. Το σκάφος ελέγχθηκε, όμως, οι τρεις ειδικοί βρήκαν τα πάντα εντάξει και, πέντε ώρες αργότερα, απογειώθηκε για το μοιραίο ταξίδι.

    Εξίσου συγκλονιστική, όμως, είναι και η αναφορά του πιλότου του F-16 που πέταξε δίπλα στο αεροπλάνο της "Helios" τα τελευταία δραματικά λεπτά και αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 36χρονος πιλότος αρχικά χρησιμοποιεί την τυπική αεροπορική ορολογία (π.χ. "το αεροσκάφος βρίσκεται στα 10.000 πόδια"). Κάθως, όμως, περνούν τα λεπτά, ο τόνος της φωνής του φανερώνει μεγάλο άγχος και στο τέλος "σπάει", φωνάζει και καταλήγει: "έχουμε πτώση πολιτικού αεροσκάφους".

    Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρει πως οι μάσκες οξυγόνου στην καμπίνα των επιβατών έχουν πέσει και ένας άνδρας κινείται. Στη συνέχεια, το εν λόγω άτομο μπαίνει στο πιλοτήριο, κάθεται στη θέση του κυβερνήτη και προσπαθεί να ελέγξει το αεροπλάνο, ενώ ακολουθεί στο θάλαμο διακυβέρνησης και δεύτερο πρόσωπο, που κάθεται στη θέση του συγκυβερνήτη. Όμως, κανείς από τους δύο δεν φορά ακουστικά, κάτι που μαρτυρά η έλλειψη επικοινωνίας με το αεροσκάφος

    Η αναφορά αυτή, καθώς και τα στοιχεία από το μαύρο κουτί, αναμένεται να συμβάλλουν στην διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας, ενώ δείχνουν την ηρωική προσπάθεια του Ανδρέα Προδρόμου να αποτρέψει το συμβάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Άνοιξε" και το δεύτερο κουτί

    Επιβεβαιώνονται τα σενάρια

    [02] Υδατοσφαίριση: "Χρυσές κοπέλες"

    21/8/2005 5:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2005 7:30:02 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες στην ιστορία της πέτυχε σήμερα η Εθνική ομάδα Υδατοσφαίρισης των Γυναικών. Η ομάδα του Κούλη Ιωσηφίδη, μετά το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, νίκησε στον τελικό της διοργάνωσης του 2ου World League τη "γηπεδούχο" Ρωσία με 13-10 και κατέκτησαν την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση που διεξήχθη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε την πρώτη θέση αήττητο νικώντας στην πορεία την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ουγγαρία με 6-4 , τον Καναδά με 10-9 και την Ιταλία, ομάδα που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, με 15-6. Τα οκτάλεπτα: 4-3, 2-5, 0-4, 4-1.

    Η σύνθεση της εθνικής μας: Ελληνάκη, Μαυρέλου, Κοζομπόλη 1, Μωραϊτίδου 1, Ιωσηφίδου, Καραγιάννη 5, Ασημάκη, Κάντζου 1, Λιόση 1, Οικονομοπούλου 1, Ρουμπέση 3, Λαρά, Τσούρη. Προπονητής: Κούλης Ιωσηφίδης

    Η σύνθεση της Ρωσίας: Βορόντσοβα, Σεπέλινα, Γκόφλερ, Κόνουχ 3, Βισνιάκοβα, Κισέλεβα, Σομπόλεβα, Σάρποβιτς, Φομίτσεβα 3, Σμούροβα 1, Ζούμπκοβα, Γιάινα 3. Προπονητής: Αλεξάντερ Κλεϊμένοφ.

    Τα υπόλοιπα

    Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Αυστραλία, η οποία νίκησε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ουγγαρία με 6-4.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα στους αγώνες κατάταξης (σε παρένθεση τα οκτάλεπτα):

    Θέσεις 3-4: Αυστραλία-Ουγγαρία 6-4 (1-1, 1-1, 2-1, 2-1)

    Θέσεις 5-6: ΗΠΑ-Καναδάς 6-3 (2-0, 2-1, 1-2, 1-0)

    Θέσεις 7-8: Ολλανδία-Ιταλία 11-6 (4-0, 2-2, 2-2, 3-2)

    "Απόλυτη ικανοποίηση"

    Λίγο μετά τον θρίαμβο της Εθνικής ομάδας και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, όλοι ήταν πανευτυχείς και προχώρησαν σε δηλώσεις.

    Ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας, Κούλης Ιωσηφίδης είπε: "

    Μετά την ιστορική επιτυχία της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών και την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο World League με νίκη 13-10 στον τελικό επί της Ρωσίας, οι πρωταγωνιστές του θριάμβου δήλωσαν:

    "Ήταν το τελευταίο ματς μιας φανταστικής χρονιάς. Δικαιωθήκαμε μετά από μια μεγάλη προσπάθεια δύο χρόνων. Στο Παγκόσμιο του Μόντρεαλ χάσαμε την ευκαιρία να διπλασιάσουμε τα μετάλλια, αλλά νομίζω πως τώρα ήρθε η στιγμή της δικαίωσης. Επιβραβεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι προσπάθειες των κοριτσιών. Ευχαριστώ όλους εκείνους που μας βοήθησαν, κυρίως τον βοηθό μου Γιώργο Μορφέση, τον Γιώργο Χριστοφοράτο, τις (φυσικοθεραπεύτριες) Ρίτσα Παπάζογλου, Σταυρούλα Νεοχωρίτη, καθώς και τον πρόεδρο της ΚΟΕ, κύριο Διαθεσόπουλο, ο οποίος μας στήριξε αφάνταστα στις δύσκολες στιγμές".

    Στο ίδιος μήκος ήταν και οι δηλώσεις των υπολοίπων της ομάδας. Γιώργος Μορφέσης (βοηθός προπονητή): "Ήταν το πιο ιδανικό κλείσιμο για μας. Σαφώς είναι μια μεγάλη επιτυχία των κοριτσιών. Στη Ρωσία αποδείξαμε ότι η Ελλάδα είναι μια μεγάλη δύναμη στο παγκόσμιο στερέωμα".

    Σταυρούλα Κοζομπόλη: "Η χαρά μας είναι απερίγραπτη. Είναι η πρώτη φορά που η εθνική ομάδα πόλο των γυναικών κατακτά το χρυσό τρόπαιο. Παίξαμε με τις καλύτερες ομάδες του κόσμου".

    Κυριακή Λιόση: "Είμαστε πολύ χαρούμενες για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Δεν παύουμε να είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη".

    Γεωργία Ελληνάκη: «Είμαι πολύ συγκινημένη από την επιτυχία μας. Οι κόποι μας δικαιώθηκαν. Αποδείξαμε ότι δεν υπάρχει δύσκολος αντίπαλος για μας».

    Ευτυχία Καραγιάννη: "Δεν σας κρύβω τη συγκίνησή μου. Ανεβήκαμε στο πρώτο σκαλί του βάθρου της διοργάνωσης. Ο στόχος μας έγινε πραγματικότητα".

    Αντιγόνη Ρουμπέση: "Παίξαμε με αυτοσυγκέντρωση και κερδίσαμε δίκαια το τρόπαιο. Είμαστε πρωταθλήτριες του World League"!

    * Η ελληνική αποστολή επιστρέφει μέσω Φρανκφούρτης τη Δευτέρα το μεσημέρι μεταξύ 15:00 και 16:00 ώρα Ελλάδας.

    [03] Κόσμος

    Απέτρεψαν επίθεση με χημικά στη βρετανική Βουλή

    21/8/2005 4:05:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Sunday Times, NET, ΑΠΕ

    Μια σημαντική αποκάλυψη κάνει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Sunday Times, σύμφωνα με την οποία, η Σκότλαντ Γιάρντ ανακάλυψε και κατάφερε να αποτρέψει οργανωμένη επίθεση της Αλ Κάιντα, που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει με χημικά στη Βουλή των Κοινοτήτων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το σχέδιο είχε προετοιμαστεί το περασμένο έτος και αποκαλύφθηκε όταν βρέθηκαν κωδικοποιημένα emails σε υπολογιστές υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες, που κατασχέθηκαν σε Βρετανία και Πακιστάν. Κατόπιν, η βρετανική αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν έναν θύλακα της Αλ Κάιντα, που είχε πραγματοποιήσει μεγάλης έκτασης έρευνα για την προετοιμασία της επίθεσης. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τα κωδικοποιημένα emails αποκωδικοποιήθηκαν με τη βοήθεια ενός πληροφοριοδότη της Αλ Κάιντα, ενώ η αποκάλυψη του κώδικα βοήθησε τις Αρχές ασφαλείας να εξαρθρώσουν και άλλα σχέδια. Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την αποκάλυψη του σχεδίου, αυξήθηκε το επίπεδο ασφαλείας στο Κοινοβούλιο.

    Θα χρησιμοποιούσαν αέριο σαρίν

    Μάλιστα, η εφημερίδα κατάφερε να πάρει στα χέρια της εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας, στο οποίο αναφέρεται ότι έγινε μυστική σύσκεψη για την υπόθεση, ενώ ανώτατος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι το σχέδιο προέβλεπε επίθεση με μια "βρώμικη βόμβα" και αέριο σαρίν για να προσθέσει: "Ένας από τους στόχους τους ήταν η Βουλή καθώς και το Μετρό".

    Ωστόσο, παρά την αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας στη Βουλή και την επιτυχή εξάρθρωση του τρομοκρατικού σχεδίου, οι αξιωματούχοι της αστυνομίας ανησυχούν και χαρακτηρίζουν "απαράδεκτα" τα μέτρα ασφαλείας της Βουλής.

    Μάλιστα, ένα αστυνομικό υπόμνημα, που συντάχθηκε μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου, αποκαλύπτει αφενός ότι υπάρχει φόβος να επιχειρηθεί επίθεση και αφετέρου το πόσο εύκολο είναι μια τέτοια επίθεση να σκοτώσει τους Βρετανούς βουλευτές.

    Σχετικά Links: Times

    Βουλή των Κοινοτήτων

    Σκότλαντ Γιάρντ

    [04] Οικονομία

    Βασικοί στόχοι του Υπουργείου Οικονομίας

    Σταθερότητα και ανάπτυξη για το 2006

    21/8/2005 2:59:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, της επιχειρηματικότητας και την αύξηση της παραγωγικότητας είναι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης για το ερχόμενο έτος, καθώς κύκλοι του Υπουργείου Οικονομίας τονίζουν ότι το "στοίχημα" για το 2006 είναι να προωθηθούν ταχύτατα οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες. Σταθερός στόχος της Κυβέρνησης είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, ενώ παράλληλα να περιοριστεί η κρατική σπατάλη, συνδυασμός ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει θετικά αποτελέσματα. Οι παραπάνω στόχοι επαναπροσδιορίζονται ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2006, που έχει τρεις βασικούς άξονες: τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, την άνοδο της ανάπτυξης πάνω από το 3,5% και τη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών. Όσον αφορά τον τελευταίο στόχο, η Κυβέρνηση επιχειρεί να τον πετύχει με την περιστολή της δημόσιας σπατάλης, το "νοικοκύρεμα" των ΔΕΚΟ, τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

    Μείωση των κονδυλίων

    Παράλληλα, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Υπουργείων που απορροφούν κονδύλια από τον Προϋπολογισμό, το 2006 προβλέπεται να μειωθούν τα κονδύλια για: υπερωρίες, οδοιπορικά και επιχορηγήσεις.

    Τέλος, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ενώ το νέο μοντέλο των ΔΕΚΟ θα βασίζεται σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

    Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι παρά το ότι το 2005 ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των οφειλών εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και λόγω της αύξηση της τουριστικής κίνησης.

    [05] Κοινωνία

    Των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Alitalia

    Διπλή ταλαιπωρία για 266 επιβάτες

    21/8/2005 7:15:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ

    Μικρά προβλήματα, που όμως καθυστέρησαν δύο πτήσεις, παρατηρήθηκαν, την Κυριακή, αναβάλλοντας για λίγες ώρες την απογείωση ενός αεροσκάφους των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Alitalia. Πιο συγκεκριμένα, 140 επιβάτες της πτήσης 735 Θεσσαλονίκη-Μιλάνο της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας ταλαιπωρήθηκαν, καθώς ένα πουλί μπήκε στην τουρμπίνα του αεροσκάφους με το οποίο θα ταξίδευαν. Τελικώς, οι επιβάτες αναχώρησαν μετά από εννέα ώρες με άλλο αεροπλάνο, ενώ το αεροσκάφος έμεινε για επισκευή στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Το δεύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε σε ένα Μπόινγκ 737 των ΟΑ, με 126 επιβάτες, που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρνακα-Θεσσαλονίκη (OAL-336). Λίγο πριν την απογείωσή του, παρουσίασε ένδειξη για πρόβλημα σε τμήμα του ηλεκτρικού συστήματος και ο πιλότος ζήτησε να γίνει έλεγχος, που έδειξε ότι δεν υπήρχε βλάβη και το αεροσκάφος αναχώρησε στις 14:45.

    [06] Μ. Ανατολή

    Ολοκληρώνεται η εκκένωση των εβραϊκών οικισμών

    Απομακρύνονται και οι τελευταίοι

    21/8/2005 11:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2005 2:34:10 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με την εισβολή ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στους οικισμούς Κατίφ και Σλαβ, όπου οι κάτοικοι έβαλαν φωτιά σε ελαστικά για να τους εμποδίσουν, συνεχίστηκε την Κυριακή η εκκένωση των εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, μετά το "διάλειμμα" λόγω της αργίας του εβραϊκού Σαββάτου. Στη συνέχεια, άνδρες του ισραηλινού στρατού και αστυνομικοί εισέβαλαν στον οικισμό της Ατζμόνα, όπου με το σύνθημα "Οι Εβραίοι δεν απελαύνουν Εβραίους", τους "υποδέχθηκαν" 400 κάτοικοι και 200 διαδηλωτές - αντίπαλοι της εκκένωσης. Κι ενώ μέχρι το βράδυ της Δευτέρας οι εβραϊκοί οικισμοί θα αποτελούν οριστικά παρελθόν, η Κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε το τελευταίο στάδιο της αποχώρησης από την Λωρίδα της Γάζας και μερικούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης. Έτσι, την "σκυτάλη" θα πάρουν τρεις οικισμοί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας (Νισανίτ, Ντουγκίτ και Ελέι Σινάι) και, πιθανότατα την Τετάρτη, οι οικισμοί Σα Νουρ και Χομές στην Δυτική Όχθη. Ήδη, δυνάμεις ασφαλείας μπήκαν στον Ελέι Σινάι, όπου παραμένουν 15 οικογένειες, ενώ οι οικισμοί Γκανίμ και Καντίμ της Δυτικής Όχθης έχουν εκκενωθεί από την περασμένη Δευτέρα. Στο μεταξύ, τα σχέδιά του για την Λωρίδα της Γάζας ανέπτυξε το Σάββατο ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς.

    Νέα σπίτια και λιμάνι

    Τα πλάνα του για την Λωρίδα της Γάζας, μετά την εκκένωση των εβραϊκών οικισμών, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Μαχμούντ Αμπάς.

    Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, 3.000 νέα σπίτια θα ανεγερθούν στον πρώην εβραϊκό οικισμό Μοράγκ, που βρίσκεται κοντά στον παλαιστινιακό καταυλισμό Χαν Γιουνίς, έργο που θα χρηματοδοτήσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επίσης, στον οικισμό Νετζαρίμ, που αναμένεται να εκκενωθεί εντελώς την Δευτέρα, θα δημιουργηθεί ένα νέο λιμάνι.

    Ο κ. Αμπάς χαρακτήρισε την εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας το "πρώτο στάδιο", υπογραμμίζοντας πόσο ζωτικό είναι να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από όλους τους τομείς που έχει ανακαταλάβει από την έναρξη της Ιντιφάντα, τον Σεπτέμβριο του 2000, στη Δυτική Όχθη. "Μετά, το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τον εποικισμό και τον εξιουδαϊσμό της Ιερουσαλήμ", πρόσθεσε ο Πρόεδρος των Παλαιστινίων και κατέληξε: "όσοι συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες θα αποδείξουν ότι δεν θέλουν την ειρήνη".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζεται η εκκένωση των οικισμών

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ελλείψει "αρχηγού" η Λίβερπουλ

    21/8/2005 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Χωρίς τον Στίβεν Τζέραρντ, θα παραταχθεί η Λίβερπουλ στον αγώνα ρεβάνς της Τρίτης με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας για τον Γ΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αρχηγός των "ρεντς" τραυματίστηκε στη γάμπα, στη διάρκεια του χθεσινού αγώνα πρωταθλήματος με τη Σάντερλαντ, και ο Ράφα Μπενίτεθ τον αντικατέστησε στο 55΄. Μετά τον αγώνα, ο προπονητής των Πρωταθλητών Ευρώπης είπε πως ο Τζέραρντ "αισθάνεται κάτι στην γάμπα" και για αυτό το λόγο θεώρησε προτιμότερο να τον αφήσει εκτός για τον αγώνα της Τρίτης. Ούτως ή άλλως, η Λίβερπουλ είναι και με τα δύο "πόδια" στην κλήρωση για τους ομίλους, μετά την νίκη με 3-1 στη Σόφια επί της ΤΣΣΚΑ και έτσι δεν θα χρειάζεται να πάρει μέρος. Ωστόσο, ο Ισπανός τεχνικός, ο οποίος ξέρει ότι την επόμενη Παρασκευή οι "κόκκινοι" θα αντιμετωπίσουν στο «Λουί Ντε» του Μονακό την κάτοχο του Κυπέλλου UEFA, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, τόνισε πως ο αρχηγός θα είναι κατά πάσα πιθανότητα έτοιμος να αγωνιστεί.

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Λύκος" ο Μαρλέ

    21/8/2005 6:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην απόκτηση του Στιβ Μαρλέ, προχώρησε η Βολφσμπουργκ. Οι "λύκοι" ανακοίνωσαν σήμερα την απόκτηση του Γάλλου διεθνή, με το συμβόλαιο του παίκτη να είναι μονοετούς διάρκειας με τη δυνατότητα οψιόν ανανέωσης της συνεργασίας των δύο πλευρών για ακόμη ένα χρόνο, εφόσον ο Μαρλέ αγωνιστεί φέτος σε συγκεκριμένο αριθμό παιχνιδιών. Ο 31χρονος άσος, ο οποίος αγωνίστηκε τα δύο τελευταία χρόνια με τη μορφή του δανεισμού στη Μαρσέιγ, είχε συμφωνήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες με τον γερμανικό σύλλογο, ωστόσο η Βόλφσμπουργκ περίμενε να λυθούν τα προβλήματα που είχε ο παίκτης με το συμβόλαιό του με τη Φούλαμ, προκειμένου να οριστικοποιήσει τη μεταγραφή του. Εξάλλου, η Βολφσμπουργκ παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί και επίσημα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, μαζί με το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Βόλφσμπουργκ, τον Πορτογάλο Αλεξ. "Ο Στιβ Μαρλέ είναι πολύ γνωστός σε διεθνές επίπεδο. Είναι ένας γρήγορος επιθετικός, ο οποίος προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες και ο οποίος θα μας βοηθήσει πολύ, όπως και ο Αλεξ", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Βόλφσμπουργκ, Τόμας Στρουντς.

    [09] Μπάσκετ

    Δεύτερη ήττα για την Εθνική

    21/8/2005 4:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Όντας ακόμα στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας της, η Εθνική Μπάσκετ των Ανδρών έδειξε πως θέλει ακόμα, λογικό άλλωστε, δουλεία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο Τουρνουά του Πόρτο Σαν Τζόρτζιο έχασε για δεύτερη φορά σε ισάριθμα παιχνίδια από την Λετονία με 72-76. Για ακόμα μία φορά το αποτέλεσμα δεν μετράει αφού την συγκεκριμένα περίοδο ο Παναγιώτης Γιαννάκης έχει ως στόχο το καλύτερο δυνατό δέσιμο της ομάδας, που θα είναι καθ όλα έτοιμη για το Eurobasket που θα γίνει, (16-25 Σεπτεμβρίου) στη Σερβία / Μαρυροβούνιο. Στα του αγώνα, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής μας άφησε εκτός δωδεκάδας τους Φώτση, Βασιλόπουλο και Διαμαντίδην και χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες που είχε στη διάθεση του και μπόρεσε να βγάλει κάποια ακόμα κρίσιμα συμπεράσματα. Με 19 πόντους ο Νίκος Χατζηβρέττας και με 13 πόντους ο Μιχάλης Κακιούζης ήταν οι μοναδικοί παίκτες που σημείωσαν διψήφιο νούμερο πόντων για την Εθνική μας. Στον αντίποδα, η Λετονία είχε πολυφωνία στην επίθεση, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι πέντε της παίκτες σημείωσαν διψήφιο νούμερο. Τη διοργανώτρια του τουρνουά Ιταλία αντιμετωπίζει απόψε στις 21:00 ώρα Ελλάδας η Εθνική μας, τελευταίος της αντίπαλος επί ιταλικού εδάφους. Τα δεκάλεπτα: 21-25, 33-42, 48-52, 72-76

    Η εικόνα

    ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 4, Σπανούλης 3, Ζήσης 9, Κόμματος 5, Παπανικολάου 2, Χατζηβρέττας 19, Ντικούδης 9, Κακιούζης 13, Παπαδόπουλος, Τσαρτσαρής 8.

    ΛΕΤΟΝΙΑ(Μουζινιεκς): Χελμάνις 10, Βίτολς 5, Σκέλε 13, Στελμάχιερς 10, Σ.Βάλτερς 4, Κ.Βάλτερς 10, Σκίμανς 6, Γκραφς 15, Γιανισένοκς 3.

    [10] Κανόε/Καγιάκ: "Ασημένιος" ο Τσακμάκης

    21/8/2005 5:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σλάλομ του κάνοε/καγιάκ εφήβων-νεανίδων και κάτω των 23 ετών, το οποίο διεξήχθη στην Κρακοβία, ανέβηκε ο Χρήστος Τσακμάκης. Στον τελικό του C1 των εφήβων, ο Έλληνας αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Μεθάνων, κατέκτησε το τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο με χρόνο 227 δευτερόλεπτα και 17 εκατοστά, χάνοντας για περίπου έξι δευτερόλεπτα το χρυσό μετάλλιο από τον Γάλλο Νόρμπερτ Νεβού (221΄΄,15). Στο μεταξύ, ο Θανάσης Γιαννόπουλος κατέλαβε την 39η θέση στα ημιτελικά του Κ1 κάτω των 23 ετών και δεν μπόρεσε να προκριθεί στον τελικό, ενώ στο ομαδικό αγώνισμα Κ1 κάτω των 23 ετών η Ελλάδα κατέλαβε την 18η θέση μεταξύ 20 χωρών. Το ελληνικό πλήρωμα αποτελούσαν οι Λάμπρος Μουρεχίδης, Θανάσης Γιαννόπουλος και Γιώργος Καλτσής και σημείωσαν επίδοση ήταν 347΄΄,36.

    [11] "Χρυσό" άλμα στο θαλάσσιο σκι

    21/8/2005 3:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αποδεικνύοντας πως βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της ζωής της, η Αγγελική Ανδριαοπούλου αναδείχτηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο άλμα. Η Ελληνίδα αθλήτρια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο του αγωνίσματος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα θαλασσίου σκι ανδρών - γυναικών που έλαβε χώρα στη λίμνη Ντόνγκλι στο Τιανγιν της Κίνας, ενώ παράλληλα πήρε το ασημένιο μετάλλιο στις φιγούρες αλλά και στο τρίαθλο. Στο άλμα η Ανδριοπούλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με επίδοση 52,40 μ αφήνοντας πίσω της την Γιούνε Φλάντμποργκ από τη Δανία. Η Ανδριοπούλου πλησίασε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ που ήταν 53,30 μ (απο τις 7/8/2005). Στο ίδιο αγώνισμα η δεύτερη ελληνίδα που μπήκε στον τελικό, η Μαρία Βιμπρανιέτσοβα κατέλαβε την όγδοη θέση με επίδοση 47,60 μ. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η χώρα μας κατάφερε να έχει δυο συμμετοχές σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος Α-Γ.

    Τα ασημένια

    Από την αρχή η Ελληνίδα αθλήτρια έδειξε πως τα μετάλλια "τις ανήκουν". Στις φιγούρες η Ανδριοπούλου πέρασε με την καλύτερη επίδοση στον τελικό: έκανε 7190 έναντι 7170 της Αμερικανίδας Μάντι Ναϊτινγκέιτ. Στον τελικό όμως η Αμερικανίδα συγκέντρωσε συνολικά 7490 έναντι 6710 της Ανδριοπούλου που ήταν δεύτερη.

    Τέλος, στο τρίαθλο η Αγγελική πήρε το τρίτο της μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Συγκέντρωσε συνολικά 2788,03 β και ήταν δεύτερη, έναντι 2825,84 β της νικήτριας Ρεγκίνα Τζακς από τις ΗΠΑ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έκανε τις εξής επιδόσεις: 1,00/55/11.25 στο σλάλομ, 6760 β στις φιγούρες και 52,60 μ στο άλμα.

    Μία χρονιά γεμάτη τίτλους

    Η Ελληνίδα αθλήτρια πιστοποίησε πως πραγματοποιεί φέτος την καλύτερη χρονιά της καριέρας της, αφού ανέβηκε στο βάθρο σε όλες τις σημαντικές διοργανώσεις του 2005. Συγκεκριμένα, η Ανδριοπούλου αναδείχτηκε φέτος πρωταθλήτρια Ευρώπης στο άλμα και δεύτερη στις φιγούρες, στους αγώνες που έγιναν στο Λίντς της Αυστρίας απο 3-7 Αυγούστου. Τρία μετάλλια, στα τέσσερα αγωνίσματα του προγράμματος, κατέκτησε στους Παγκόσμιους Αγώνες (World Games) που έγιναν στην πόλη Ντούισμπουργκ της Γερμανίας. Η ελληνίδα πρωταθλήτρια πήρε το χρυσό στο άλμα και το ασημένιο μετάλλιο στο σλάλομ και στις φιγούρες. Επίσης κατέκτησε μετάλλια στα κορυφαία τουρνουά του θαλασσίου σκι αρχίζοντας με δυο χρυσά μετάλλια στο τρίαθλο και στις φιγούρες στο Μούμπα Καπ που έγινε στην Μελβούρνη στις 11-14 Μαρτίου. Τέλος, στο French Masters που έγινε 2-3 Ιουλίου στο Λακανό της Γαλλίας κατέκτησε το χρυσό στο άλμα το ασημένιο στις φιγούρες.

    [12] Παράξενα

    "Αμελέτητα" χτυπήματα

    21/8/2005 2:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Επίδειξη δύναμης και στρατηγικής σε δύο επίδοξους ληστές έκανε μια 93χρονη γυναίκα από την Λιθουανία. Ένα όμορφο πρωί, δύο νεαροί χτύπησαν την πόρτα της Soja Popova, η οποία έσπευσε να ανοίξει. Μπαίνοντας στο σπίτι, οι ληστές την έσπρωξαν στο πάτωμα, πιστεύοντας ότι θα είναι εύκολο θύμα λόγω της ηλικίας της. Ωστόσο, μάλλον υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο Πεσμένη στο πάτωμα, η κ. Popova άπλωσε το χέρι της και έπιασε τον έναν επίδοξο ληστή από τους όρχεις και άρχισε να τον πιέζει στο ευαίσθητο σημείο με όση δύναμη είχε! Οι κραυγές πόνου προκάλεσαν την παρέμβαση του έτερου νεαρού, που έσπευσε να βοηθήσει τον συνέταιρό του, αλλά και θορύβησαν τους γείτονες, οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία. Οι επίδοξοι ληστές διέφυγαν από το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας και συνελήφθησαν λίγα μέτρα πιο κάτω από τον τόπο του εγκλήματος. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ο ένας περπατούσε με δυσκολία και υποδέχθηκε το περιπολικό με ανακούφιση, ζητώντας από τους αστυνομικούς να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο γιατί υπέφερε από τους πόνους. Κι ενώ ο ένας ληστής νοσηλεύεται και ο άλλος τον περιμένει πίσω από τα κάγκελα, η κ. Popova υπερηφανεύεται για τα στιβαρά της χέρια, υποστηρίζοντας πως οφείλει την δύναμή της στο κατσικίσιο γάλα που πίνει!

    [13] Ζωής ...σΤάσεις

    Εμφανίσεις στο Odeon της Θεσσαλονίκης

    Γαρμπή - Δάντης πάνε βόρεια

    21/8/2005 3:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Φθινοπωρινές νύχτες γεμάτες κέφι υπόσχονται στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας η Καίτη Γαρμπή και ο Χρήστος Δάντης. Αφού συνεργάστηκαν για τον νέο δίσκο της Καίτης, με τίτλο "Έχω Στα Μάτια Ουρανό", οι δύο δημοφιλείς καλλιτέχνες θα ενώσουν και επί πίστας τις δυνάμεις τους, πλαισιωμένοι από τον Θεσσαλονικιό τραγουδιστή Χρήστο Αβραμίδη, τον νέο και επιτυχημένο Ανδρέα Έκτορα και την γνωστή από την τηλεοπτική μουσική ακαδημία, Fame Story II, Ιωάννα Κουταλίδου. Οι εμφανίσεις τους, που αναμένεται να ξεκινήσουν την 1η Σεπτέμβρη, θα γίνουν στο νυχτερινό κέντρο Odeon, έναν πλήρως ανακαινισμένο χώρο στην περιοχή του αεροδρομίου, δίπλα στο καζίνο, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σταθμό στη νυχτερινή ζωή της συμπρωτεύουσας. Μέχρι την έναρξη των εμφανίσεων και αφού περιόδευσε σε Ελλάδα, Κύπρο και Αμερική, η Καίτη Γαρμπή δίνει συναυλίες σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, με επόμενους σταθμούς της τα Άνω Λιόσια (27 Αυγούστου) και το Αιγάλεω (31 Αυγούστου).

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρώτος τίτλος για την "Μπάρτσα"

    21/8/2005 4:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Όπως τελείωσε το περσινό πρωτάθλημα, έτσι ξεκίνησε και το φετινό για την Μπαρτσελόνα στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Οι πρωταθλητές Ισπανίας ηττήθηκαν με 1-2 στο "Καμπ Νοθ" από την κυπελλούχο Μπέτις στον δεύτερο τελικό του Super Cup, όμως η νίκη τους στο πρώτο παιχνίδι με 3-0 περίσσευε για να πανηγυρίσει τον πρώτο τίτλο της φετινής χρονιάς. Το σκορ άνοιξε ο Ετό για τους «μπλαουγκράνα» στο 15ο λεπτό, αλλά η Μπέτις απάντησε με δύο γκολ του Ντάνι στο 24΄και στο 29. Αυτή είναι η έκτη φορά που η Μπαρτσελόνα κατακτά το Super Cup.

    Η εικόνα

    Οι συνθέσεις:

    Μπαρτσελόνα: Βαλντές, Μπελέτι (45΄ Μάρκεθ), Πουγιόλ, Ολεγκέρ, Σιλβίνιο, Έντμιλσον, Τσάβι, Ντέκο (80΄Γκάμπρι), Ζουλί (84 Λάρσον), Ροναλντίνιο, Ετο

    Μπέτις: Κοντρέρας, Όσκαρ Λόπεθ (80΄Λέμπο), Νάνο, Μέγι, Καστεγίνι, Άρθου (72΄Ριβέρα), Μιγκέλ Άνχελ, Βαρέλα (68΄ Ίσραελ), Τσίσκο, Ντάνι, Φερνάντο.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η Ίντερ το Super Cup Ιταλίας

    21/8/2005 4:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με ένα γκολ του Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν στην παράταση, η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι πήρε τον πρώτο τίτλο της φετινής χρονιάς στο Καμπιονάτο, αφού νίκησε στο Super Cup την πρωταθλήτρια Γιουβέντους. Το παιχνίδι ήταν πολύ καλό, με την "Γιούβε" να είναι κυρίαρχη σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού αλλά την κυπελλούχο Ιταλίας να παίρνει τελικά τον τίτλο. Το παιχνίδι που έγινε στο "Ντέλε Άλπι" έγινε υπό συνεχή καταρρακτώδη βροχή, ενώ στα αξιοσημείωτα του αγώνα ήταν η άσχημη εντύπωση που προκάλεσε η ενέργεια του Σάμουελ να φτύσει τον Νέντβεντ, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τον Ντε Σάντις. Το γκολ τιυ Αργεντίνου χαφ που έκρινε και την αναμέτρηση, επετεύχθη στο 96 λεπτό μετά από ωραία πάσα του Αντριάνο.

    Η εικόνα

    Διαιτητής: Μάσιμο Ντε Σάντις

    Οι συνθέσεις:

    Γιουβέντους (Φάμπιο Καπέλο): Κιμέντι, Ζεμπινά (111 Μούτου), Κόβατς, Καναβάρο, Ζαμπρότα, Καμορανέζι (70 Ντελ Πιέρο), Εμερσον, Βιεϊρά, Νέντβεντ, Ιμπραΐμοβιτς, Τρεζεγκέ (103 Ζαλαγέτα)

    Ιντερ (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Τόλντο, Ζε Μαρία (59 Πιζάρο), Κόρντομπα, Ματεράτσι (63 Σάμουελ), Φαβάλι, Χ. Ζανέτι, Καμπιάσο, Βερόν, Στάνκοβιτς, Αντριάνο, Μάρτινς (99 Ρεκόμπα)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 August 2005 - 16:51:44 UTC