Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εν αναμονή των στοιχείων
  • [02] "Αποστολή ειρήνης" με 10.000 στρατιώτες
  • [03] Τέλος καλό για το βρετανικό Μπόινγκ
  • [04] Νέα πολύνεκρη τραγωδία για την Κύπρο
  • [05] Συνάντηση Τάντιτς - Παπανδρέου
  • [06] Στο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο ο Πρόεδρος
  • [07] Ιλιγγιώδης αποζημίωση για το Vioxx

    [01] Κοινωνία

    Του δεύτερου "μαύρου κουτιού"

    Εν αναμονή των στοιχείων

    20/8/2005 9:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/8/2005 11:05:39 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Αχτίδα φωτός στο μυστήριο της πτώσης του μοιραίου Μπόινγκ της "Helios" ήταν η ανεύρεση, την Παρασκευή, του δεύτερου "μαύρου κουτιού", το εσωτερικού του οποίου εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση από την ουρά της ατράκτου. Ρόλος του είναι η καταγραφή των τελευταίων 30 λεπτών των συνομιλιών των πιλότων μέσα στο πιλοτήριο αλλά και με τους Πύργους Ελέγχους, στοιχεία που αναμένεται να δώσουν σημαντικές απαντήσεις στο πλήθος των ερωτηματικών, για την τραγωδία στο Γραμματικό. Τα ευρήματα του πρώτου "μαύρου κουτιού", που καταγράφει τι έγινε κατά την πτήση, δίνουν νέα τροπή στις έρευνες καθώς από την ανάλυσή τους προέκυψε ότι μόλις οκτώ λεπτά από την απογείωση του Μπόινγκ σήμανε συναγερμός και έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου, που σημαίνει ότι στην καμπίνα των επιβατών υπήρχε αρκετή ποσότητα οξυγόνου. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η μαρτυρία Ολλανδού πιλότου, αεροσκάφους που εκτελούσε πτήση τσάρτερ, σύμφωνα με την οποία άκουσε από τον ασύρματο γυναικείες κραυγές, σε γλώσσα που δεν καταλάβαινε. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που είχαν μπει στο πιλοτήριο προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μέσω ασυρμάτου, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν την κατάλληλη συχνότητα. Στο μεταξύ, οι τοξικολογικές εξετάσεις, που έγιναν σε έξι θύματα, που έχουν αναγνωριστεί, απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι επιβαίνοντες να έχουν εισπνεύσει μονοξείδιο του άνθρακα και τώρα οι έρευνες στρέφονται προς την ανίχνευση άλλων ουσιών, που ενδέχεται να είχαν εισχωρήσει στο αεροπλάνο.

    Την ίδια ώρα μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει και τη συνομιλία που είχε ο Γερμανός κυβερνήτης, Χανς Γιούργκεν Μέρτεν, με το μηχανικό εδάφους της εταιρείας "Helios", την οποία είχε ενημερώσει λίγα λεπτά μετά την απογείωση ότι το αεροπλάνο αντιμετώπιζε πρόβλημα με το σύστημα ψύξης. Η αεροπορική εταιρεία επιβεβαίωσε το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε συνομιλία, η οποία, όμως, δεν κατεγράφη. Πάντως, εικάζεται, ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπήρχε πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των δύο ανδρών, πιθανότατα λόγω γλώσσας, πρόβλημα το οποίο φαίνεται ότι στάθηκε μοιραίο για την τύχη του αεροσκάφους.

    Αινιγματικός, όμως, φαίνεται ότι είναι και ο ρόλος που διαδραμάτισε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τα πρώτα κρίσιμα λεπτά, οπότε και το αεροσκάφος εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο. Με ανακοίνωσή της, η ΥΠΑ απαντά στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για καθυστερήσεις και τονίζει ότι εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή όλες οι συνομιλίες από τα κέντρα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ενώ οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα κινηθούν χωρίς καμία παρέκκλιση.

    "Δεν έπρεπε να πετά η Helios"

    Σήμερα, η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" σε δημοσίευμά της υποστηρίζει ότι οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), που είχαν μεταβεί στην Κύπρο για έλεγχο του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας, είχαν υποδείξει ότι "ούτε το Τμήμα ήταν σε θέση να αναλάβει έλεγχο αεροπορικών εταιρειών, αλλά και υπό τις συνθήκες που υπήρχαν δεν έπρεπε να δοθεί άδεια λειτουργίας στην HELIOS AIRWAYS".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αρμόδιοι του ICAO είχαν ήδη από το 1999 εντοπίσει "κενά και αδυναμίες" στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου τα οποία είχαν υποδείξει, ενώ τονίζουν ότι υφίστανται άκρως εμπιστευτικές εκθέσεις τους για το θέμα της "Helios" προς το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, οι οποίες θα πρέπει να τεθούν υπόψη της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων και Συμβάντων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναστάτωση με αεροσκάφος της "Helios"

    Βρέθηκε και το δεύτερο κουτί

    Αρνητικά τα αποτελέσματα

    [02] Κόσμος

    Άρχισαν τα σινο-ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια

    "Αποστολή ειρήνης" με 10.000 στρατιώτες

    20/8/2005 11:12:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    "Αποστολή ειρήνης 2005" είναι η κωδική ονομασία των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων Κίνας και Ρωσίας, η δεύτερη φάση των οποίων ξεκίνησε το Σάββατο, στην ανατολική χερσόνησο του Σαντόνγκ. Δέκα χιλιάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων και από τις δύο χώρες παίρνουν μέρος στα πρώτα μεγάλα σινο-ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια, που γίνονται σε κινεζικό έδαφος και που θα διαρκέσουν έως τις 25 Αυγούστου. Η πρώτη φάση των γυμνασίων πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη, στο Βλαδιβοστόκ, ενώ εκτός των στρατιωτών παίρνουν μέρος πολεμικά σκάφη, υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Το σενάριο των σημερινών ασκήσεων περιλαμβάνει την "εισβολή" στη χερσόνησο Σαντόνγκ με τη συμμετοχή πεζοναυτών και αλεξιπτωτιστών. Οι ασκήσεις παρακολουθούνται στενά από τις ΗΠΑ, που εκφράζουν την ελπίδα ότι "θα διεξαχθούν με τρόπο που θα υποστηρίζει την σταθερότητα στην περιοχή, στόχο τον οποίο συμμερίζονται οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία", όπως είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν ΜακΚόρμακ. Ωστόσο, Κίνα και Ρωσία έχουν τονίσει επανειλημμένως ότι οι ασκήσεις δεν έχουν ως στόχο να εκφοβίσουν αλλά "να προστατέψουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και σε όλον τον κόσμο" καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο του αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.

    [03] Κόσμος

    Πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση

    Τέλος καλό για το βρετανικό Μπόινγκ

    20/8/2005 10:35:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέο περιστατικό αναγκαστικής προσγείωσης με αεροσκάφος Μπόινγκ 737 σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν αεροπλάνο της βρετανικής εταιρείας τσάρτερ Astreus, παρουσίασε πρόβλημα με τη "βαλβίδα" στο σύστημα αποσυμπίεσης και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βρέστης, στη δυτική Γαλλία. Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση Μινόρκα-Λιντς (Βρετανία), όταν ο πιλότος διαπίστωσε το πρόβλημα και το προσγείωσε για προληπτικούς λόγους. Το πρωί οι 144 επιβάτες μετέβησαν στον προορισμό τους με ένα Μπόινγκ 757. Αν και η προσγείωση έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του αεροδρομίου, ανέφερε ότι τρεις επιβάτες παρουσίασαν προβλήματα υγείας λόγω της ταχείας καθόδου του αεροσκάφους. "Μία Βρετανίδα υπέστη κρίση άσθματος, ένας άλλος επιβάτης νευρική κρίση και ένας τρίτος παραπονέθηκε για προβλήματα στην περιοχή της γνάθου" τόνισε η ίδια πηγή.

    [04] Μ. Ανατολή

    Επτά νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα στην Αίγυπτο

    Νέα πολύνεκρη τραγωδία για την Κύπρο

    19/8/2005 9:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/8/2005 12:27:46 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επτά Κύπριοι τουρίστες, οι τέσσερις μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν και έξι ακόμα τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στην Αίγυπτο, που συνέβη στις 4 το απόγευμα στο δρόμο από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά προς το τουριστικό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ. Το δυστύχημα συνέβη όταν το μίνι μπας, στο οποίο επέβαιναν, ανετράπη σε μια επικίνδυνη στροφή λόγω υπερβολικής ταχύτητας, πολύ κοντά στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Τα ονόματα των νεκρών ανακοίνωσε απόψε ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος, εκφράζοντας συγκλονισμό και τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των νεκρών.

    Υπερβολική ταχύτητα η αιτία

    Νεκροί είναι ο Δήμος Παϊσίου, 35 χρόνων, η σύζυγος του Ιλιάδα 28 χρόνων, η κόρη τους Στέλλα, 8 χρόνων και ο γιος τους Μάριος 2 χρόνων. Ελαφρά τραυματίστηκαν τα άλλα τρία παιδιά της οικογένειας, τα δίδυμα Χρίστος και Γιώργης δέκα χρόνων και Χριστιάνα, επτά χρόνων. Το ζεύγος Παϊσίου καταγόταν από τον Πωμό της Πάφου και κατοικούσε στη Λευκωσία. Νεκροί είναι επίσης ο Ανδρέας Μιλτιάδους, 48 χρόνων και η σύζυγός του Ανδρούλα Πατούνα, 44 χρόνων από την Λευκωσία καθώς και η Μαρία Δημητρίου, 43 χρόνων, υπάλληλος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Το ζεύγος Νίκου και Ευσταθίας Πολυκάρπου, καθώς και ο σύζυγος της νεκρής Μαρίας Δημητρίου που επέβαιναν στο λεωφορείο, φέρουν ελαφρούς μώλωπες. Νεκρός είναι και ο οδηγός του μικρού λεωφορείου.

    Ο κ. Ζακχαίος ανέφερε ότι το μοιραίο λεωφορείο οδηγούσαν εναλλάξ δύο Αιγύπτιοι. Ο ένας είπε, σκοτώθηκε, ενώ ο δεύτερος συνελήφθη και θα δικαστεί. Όπως ανέφερε ο κ. Ζακχαίος, οι αιγυπτιακές αρχές υποστηρίζουν ότι το δυστύχημα συνέβη όταν έσκασε ελαστικό του οχήματος, με αποτέλεσμα να κτυπήσει σε ηλεκτρικό πάσσαλο και να ανατραπεί.

    Ο Νίκος Πολυκάρπου, όμως, υπάλληλος του ΡΙΚ, που τραυματίστηκε ελαφρά και έδωσε πρώτος την πληροφορία για το δυστύχημα τηλεφωνικώς, ανέφερε ότι το λεωφορείο είχε ανατραπεί σε στροφή του δρόμου λόγω υπερβολικής ταχύτητας, ενώ επέστρεφαν από επίσκεψη στη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η μεταφορά των νεκρών και των τραυματιών θα γίνει την Κυριακή, καθώς δεν υπάρχουν προγραμματισμένες για αύριο πτήσεις και για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τις αιγυπτιακές αρχές.

    [05] Πολιτική

    Για διακοπές στην Ελλάδα ο Σέρβος Πρόεδρος

    Συνάντηση Τάντιτς - Παπανδρέου

    19/8/2005 11:55:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος βρισκόταν τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα για διακοπές, είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, και η κατάσταση που επικρατεί ευρύτερα στην περιοχή, ενώ εκτιμήθηκαν και οι εξελίξεις στο θέμα του Κοσόβου. Συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος της Σερβίας συμφώνησαν ότι απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παρακολούθηση των εξελίξεων στα Βαλκάνια. Εξάλλου ο Γιώργος Παπανδρέου είχε χθες το βράδυ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στάνισεφ, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, στον οποίο εξέφρασε τα συγχαρητήριά του, και τις ευχές του για επιτυχία στο έργο του.

    [06] Κοινωνία

    Κήρυξε την έναρξη των εργασιών της 7ης συνάντησης

    Στο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο ο Πρόεδρος

    20/8/2005 12:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/8/2005 9:09:23 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την έναρξη των εργασιών του 7ου Παγκόσμιου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου κήρυξε απόψε στο υπαίθριο θέατρο της εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών στα Γιάννενα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Στο συνέδριο συμμετέχουν 1300 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι η Ήπειρος παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που έχει επιτευχθεί βιώνει ακόμη σε μεγάλο βαθμό τη γεωγραφική της απομόνωση, ενώ έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον σχεδιασμό μιας κοινής δράσης ώστε να προσφερθούν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Ηπείρου, που πρέπει να ισορροπήσει, να προσαρμοστεί αλλά και να προχωρήσει πιο μπροστά. "Οι προσπάθειες για ανάπτυξη των συγκοινωνιακών υποδομών", είπε ο κ. Παπούλιας , η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού καθώς και η δημιουργία της Ιονίας Οδού και της σιδηροδρομικής σύνδεσης είναι καθοριστικοί παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης. Δυστυχώς η εθνική σημασία των υποδομών αυτών σύνδεσης της Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό δεν εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε. Η προώθηση των υποδομών ενέργειας, της βιομηχανίας, της διασυνοριακής συνεργασίας, καθώς και της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, είναι επίσης απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιτύχουμε τους στόχους μας". Το Συνέδριο μεταδίδεται ζωντανά μέσω Internet από το Ert.gr.

    Ανάπτυξη για την Ήπειρο

    Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας αναφέρθηκε στη στρατηγική της Κυβέρνησης στο να αναδείξει την Ήπειρο σε πύλη εισόδου από Ευρώπη και Βαλκάνια κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Εγνατία Οδό αλλά και την Ιόνια, που θα είναι πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια. Επίσης έκανε αναφορά στους εθνικούς ευεργέτες και τα έργα, που σημαδεύουν το χθες και το μέλλον, επισημαίνοντας ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες ώστε να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο για την ανάπτυξη.

    Επίσης έδωσε στοιχεία για τις τελευταίες ενέργειες της Κυβέρνησης που αφορούν την Ήπειρο και την ανάπτυξή της σε πολλούς τομείς.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το απόγευμα

    [07] Υγεία

    Επιδικάστηκε καταβολή 253,4 εκ. δολαρίων

    Ιλιγγιώδης αποζημίωση για το Vioxx

    20/8/2005 12:12:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στην καταβολή αποζημιώσεων ύψους 253,4 εκατομμυρίων δολαρίων για αμέλεια όσον αφορά τη διάθεση στην αγορά ενός αμφιλεγόμενου αντιφλεγμονώδους, του Vioxx, καταδίκασε δικαστήριο στο Τέξας το φαρμακευτικό γίγαντα Merck. Ο φαρμακευτικός όμιλος άσκησε αμέσως έφεση στην απόφαση. Οι δικαστές του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Άνγκλετον στο Τέξας επέβαλαν στην Merck να καταβάλει αυτό το ποσό έπειτα από το θάνατο του Ρόμπερτ Ερνστ, ενός άνδρα που είχε λάβει το Vioxx πριν από τον ξαφνικό θάνατό του το Μάιο του 2001. Η πρωτόδικη αυτή απόφαση συνιστά μια σημαντική ήττα για τον όμιλο στην αρχή μιας διαδικασίας που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Είχε προηγηθεί ακροαματική διαδικασία έξι εβδομάδων. Είναι η πρώτη εκδικασθείσα από τις πολλές χιλιάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί εναντίον της Merck. Έπειτα από τρία χρόνια μελετών, η Merck αποφάσισε να αποσύρει το Vioxx από την παγκόσμια αγορά στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2004, αφού εκτίμησε πως αυξάνει τους κινδύνους καρδιακού επεισοδίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 August 2005 - 8:50:49 UTC