Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα οι πρώτες απαντήσεις
  • [02] Εκρήξεις στην Ιορδανία
  • [03] Εξασφάλισε το μετάλλιο η Ιωάννου
  • [04] Συνεχίζεται η εκκένωση των οικισμών
  • [05] Ζητούν διάλογο
  • [06] Έσβησε ο Φρέντι Αλμπόρτα
  • [07] "Νυχτερίδα" έγινε από "αετός" ο Μιγκέλ
  • [08] "Όρτσα" για την AEGEAN REGATTA 2005"
  • [09] Μάθε παιδί μου... ξιφομαχία
  • [10] Ελληνικό κινητό νοσοκομείο στην Καμπούλ

    [01] Κοινωνία

    Για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας

    Σήμερα οι πρώτες απαντήσεις

    19/8/2005 10:06:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Εντός της ημέρας αναμένεται να βγουν τα πρώτα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων των θυμάτων του κυπριακού Μπόινγκ και να διαπιστωθεί αν οι επιβάτες του μοιραίου αεροπλάνου είχαν εισπνεύσει τοξικά ή δηλητηριώδη αέρια από τα οποία να λιποθύμησαν. Εξάλλου, σε περίπου 10 ημέρες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις του γενετικού υλικού, όπου και θα προσδιοριστούν και οι μη αναγνωρίσιμες σοροί. Μάλιστα, αποστέλλονται αεροπορικώς στην Αθήνα δείγματα DNA, που έχουν ληφθεί από συγγενείς των θυμάτων, τα οποία δεν μπορούν να αναγνωριστούν. Τα δείγματα μεταφέρει και θα παραδώσει στις ελληνικές Αρχές, υπαστυνόμος της κυπριακής αστυνομίας, ο οποίος αναχώρησε το πρωί με πτήση των "Κυπριακών Αερογραμμών". Εκπρόσωπος της κυπριακής αστυνομίας δήλωσε ότι τα δείγματα γενετικού υλικού, που λήφθηκαν από συγγενείς πρώτου βαθμού των θυμάτων του δυστυχήματος, ανέρχονται στα 133. Στο μεταξύ, οι αρχές συνεχίζουν την αναζήτηση των σορών δύο ακόμη επιβατών, καθώς και του Γερμανού πιλότου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρώτες ενδείξεις

    [02] Κόσμος

    Εκρήξεις στην Ιορδανία

    19/8/2005 10:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/8/2005 11:57:32 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS

    Τρεις ρουκέτες ή βλήματα όλμου έπληξαν το ιορδανικό λιμάνι της Ακαμπα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν θύματα, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Οι ιορδανικές αρχές διεξάγουν έρευνα για τα αίτια, δήλωσε ο Ιορδανός ΥΠΕΞ, Αουνι Γιάρφας. "Οι τοπικές αρχές άκουσαν εκρήξεις, η αιτία είναι άγνωστη και οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν ανακρίσεις", επεσήμανε ο ίδιος. Στο λιμάνι της Ακαμπα έχουν αγκυροβολήσει εδώ και 10 ημέρες δύο αμερικανικά πολεμικά σκάφη. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν μάλιστα στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι η έκρηξη έγινε κοντά στα αμερικανικά πλοία.

    [03] Εξασφάλισε το μετάλλιο η Ιωάννου

    19/8/2005 10:01:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωτάθληματος παίδων-κορασίδων, εφήβων- νεανίδων, που διεξάγεται στην πόλη Σίκελμποργκ της Δανίας, προκριθηκε η 14χρονη Ελένη Ιωάννου. Το "κορίτσι θαύμα" της ελληνικής τοξοβολίας αγωνιζόμενη στον Ολυμπιακό γύρο του σύνθετου τόξου της κατηγορίας των κορασίδων, ισοβάθμισε το παγκόσμιο ρεκόρ με 115 στα 12 βέλη, επικρατώντας της Βελγίδας αντιπάλου της Ντεσόι Κάθλιν με 115-106. Τελευταίο εμπόδιο της "μικρούλας" του σκοπευτικού ομίλου Ελευσίνας για το χρυσό μετάλλιο θα είναι σε λίγες ώρες μια Ρωσίδα πρωταθλήτρια . Στην πορεία της προς το βάθρο η Ιωάννου πέρασε μπάι στον πρώτο γύρο και στα προημιτελικά αντιμετώπισε την Βελγίδα Σάρα Πρίελς. Οι δύο κοπέλες αναδείχθηκαν ισόπαλες 112-112 και στον αγώνα μπαράζ, η Ιωάννου επιβλήθηκε με 10-8 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση. "H Ελένη δεν ξεκίνησε πολύ καλά την αναμέτρηση με την Πρίελς αλλά στην συνέχεια βελτίωσε τις προσπάθειές της και κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τα ημιτελικά στο μπαράζ, δείχνοντας ψυχραιμία την πιο κατάλληλη στιγμή" επισήμανε ο Ομοσπονδιακός προπονητής Αλέξανδρος Νασούλας, ο οποίος βρίσκεται μαζί με την πρωταθλήτριά μας στην Δανία.

    [04] Μ. Ανατολή

    Ικανοποίηση από ΗΠΑ και ΟΗΕ

    Συνεχίζεται η εκκένωση των οικισμών

    19/8/2005 8:46:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η εκκένωση των οικισμών Νέβε Ντεκαλίμ και Κφαρ Νταρόμ, όπου έγιναν και τα σοβαρότερα επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των εποίκων. Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού υπό πίεση και γερανούς προκειμένου να αντιμετωπίσει τους εβραίους που είχαν οχυρωθεί στη συναγωγή του οικισμού Κφαρ Νταρόμ. Οι έποικοι πετούσαν στους αστυνομικούς πέτρες, λαμπτήρες γεμάτους με μπογιά και οξύ. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 31 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ συνελήφθησαν 160 εβραίοι για αντίσταση εναντίον των αρχών. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο ισραηλινός στρατός, από το Νεβέ Ντεκαλίμ απομακρύνθηκαν 1.850 Ισραηλινοί και από το Κφαρ Νταρό άλλοι 655 έποικοι, ενώ μετά από τη χθεσινή επιχείρηση, έχει ολοκληρωθεί κατά 80% η απομάκρυνση των 8500 εποίκων από τη Γάζα. Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει τον οικισμό εποίκων Γκαντίντ, έναν από τους τελευταίους τέσσερις οικισμούς στη Γάζα όπου παραμένουν ακόμη οι εβραίοι κάτοικοι, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα εκκενώσεις τους υπόλοιπους. Οι επιχειρήσεις εκκένωσης διά της βίας των οικισμών των εποίκων στη Γάζα θα σταματήσουν προσωρινά το Σάββατο -ημέρα αργίας στο Ισραήλ- και θα συνεχιστούν και πάλι την Κυριακή. Ο Λευκός Οίκος και ο ΟΗΕ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση των σχεδίων του Αριέλ Σαρόν.

    Εντονες αντιδράσεις

    Την ίδια ώρα, οι αντίπαλοι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν υποστηρίζουν ότι η εκκένωση των οικισμών στη Γάζα είναι νίκη των Παλαιστινίων εξτρεμιστών και συνιστά προδοσία, που μπορεί να λειτουργήσει ως προηγούμενο και για άλλες περιοχές όπου υπάρχουν έποικοι.

    Από την πλευρά του, ο Σαρόν μιλάει για "απεμπλοκή" από τις συγκρούσεις και σύμφωνα με τους αναλυτές οι περισσότεροι Ισραηλινοί υποστηρίζουν αυτή την πολιτική επιλογή. Επιπλέον οι αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή η πολιτική θα οδηγήσει στην εκτόνωση των πιέσεων που δέχεται το Ισραήλ για την εκκένωση άλλων μεγαλύτερων οικισμών στη Δυτική Όχθη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εισβολές και συγκρούσεις

    Κατεδαφίσεις εβραϊκών οικισμών

    [05] Κοινωνία

    Στο επίκεντρο η αύξηση της τιμής πώλησης

    Ζητούν διάλογο

    19/8/2005 12:22:00 πμ

    Την απόφαση να ζητήσουν συνάντηση με τους κονσερβοποιούς τη Δευτέρα, πήραν οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Πέλλας, προκειμένου να συζητηθεί το αίτημά τους για αύξηση της τιμής πώλησης του προϊόντος τους στις βιομηχανίες κατά ένα λεπτό -από 0,19 ευρώ στα 0,20. Σημειώνουμε, ότι οι κονσερβοποιοί είχαν αποφασίσει σε σύσκεψη, που είχαν την Τρίτη ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν το συμπύρηνο (βιομηχανικό) ροδάκινο στα 0,19 λεπτά.

    [06] Κόσμος

    Σε ηλικία 73 ετών

    Έσβησε ο Φρέντι Αλμπόρτα

    19/8/2005 12:34:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Έχασε τη μάχη για τη ζωή, ο Βολιβιανός φωτορεπόρτερ, Φρέντι Αλμπόρτα, που έγινε διάσημος από τη φωτογραφία του νεκρού Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Ο Αλμπόρτα, που έφυγε σε ηλικία 73 ετών εργαζόταν μέχρι τις αρχές του έτους, όμως, αναγκάστηκε να συνταξιοδοτηθεί λόγω ασθενείας. Το 1967 συμμετείχε στην ομάδα των δημοσιογράφων στους οποίους επετράπη να δουν τη σορό του Γκεβάρα, ο οποίος είχε συλληφθεί και εκτελεστεί από το βολιβιανό στρατό. Η φωτογραφία του νεκρού επαναστάτη, με τα μάτια ανοιχτά και περιτριγυρισμένου από στρατιώτες, δημοσιεύτηκε πρώτα σε μια εφημερίδα της Βολιβίας και στη συνέχεια έκανε το γύρο του κόσμου, κάνοντας διάσημο το φωτορεπορτέρ.

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Νυχτερίδα" έγινε από "αετός" ο Μιγκέλ

    19/8/2005 11:36:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Και με τη βούλα" παίκτης της ισπανικής Βαλένθια είναι από χθες το βράδυ ο Μιγκέλ Μοντέιρο. Ο Πορτογάλος διεθνής αμυντικός της των "αετών της Λισσαβόνας" έμεινε ελεύθερος από την Μπενφίκα και υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ισπανική ομάδα. Οι "νυχτερίδες" μαζί με τον Μιγκέλ έφτασαν τα πέντε φετινά αποκτήματα καθώς προηγήθηκαν οι μετεγγραφές των Πάτρικ Κλάιφερτ, Εντού, Νταβίντ Βίγια και Μάριο Ρεγκέιρο. Για το νέο του συμβόλαιο οι απολαβές του Μιγκέλ θα φτάσουν περίπου τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

    [08] "Όρτσα" για την AEGEAN REGATTA 2005"

    19/8/2005 11:05:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Ανοίγει πανιά" αύριο η 5η "AEGEAN REGATTA 2005". Στο διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα που διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και θα ξεκινήσει από την Αστυπάλαια θα δώσουν φέτος το παρών 85 σκάφη με 700 ιστιοπλόους με στόχο τον τερματισμό της 27ης Αυγούστου στη Ρόδο. Την τελετή έναρξης των αγώνων θα κηρύξει ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος θα ρίξει και την αυλαία των αγώνων κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής της λήξης. Στους φετινούς αγώνες εντυπωσιακή είναι και η συμμετοχή από το εξωτερικό με οκτώ ξένα πληρώματα, από την Αργεντινή, την Τσεχία, την Γερμανία, την Αγγλία, την Κύπρο, την Ιταλία και τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

    Κυραρχεί φέτος η Δωδεκάνησος

    Την Κυριακή 21/8, στις 10.00 θα δοθεί η εκκίνηση στα περίπου 85 σκάφη, τα οποία θα βάλουν πλώρη για την Τήλο, τον πρώτο σταθμό της ρεγκάτας. Η Δωδεκάνησος κυριαρχεί στη φετινή "Ρεγκάτα του Αιγαίου" καθώς μετά την Τήλο, τα ιστιοπλοϊκά θα κατευθυνθούν στη Σύμη και στη Ρόδο, όπου το Σάββατο 27 Αυγούστου μετά από 5 συνολικά ιστιοδρομίες θα γίνει και η απονομή των επάθλων στους νικητές. Η αυλαία της φετινής AEGEAN REGATTA θα ρίξει στις 21:30 η συναυλία δύο τοπικών συγκροτημάτων με ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου "ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ". Την ίδια ώρα της 20ης Αυγούστου το άνοιγμα της αυλαίας θα σφραγίσου με τις μελωδικές τους φωνές οι Τάνια Τσανακλίδου και Ελένη Τσαλιγοπούλου, στη συναυλία που θα δώσουν στο Λιμάνι Πέρα Γιαλού της Αστυπάλαιας.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των Αγώνων

    Σάββατο, 20 Αυγούστου 2005, Αστυπάλαια

    Ώρα 10:00 έως 19:00 Έλεγχος καταμετρήσεων και επιθεωρήσεις σκαφών

    Ώρα 20:00 Συγκέντρωση Κυβερνητών, Δημοτικό Σχολείο

    Ώρα 20:30 Τελετή Έναρξης ,Λιμάνι Πέρα Γιαλού

    Ώρα 21:30 Συναυλία με τις Τάνια Τσανακλίδου και Ελένη Τσαλιγοπούλου, Λιμάνι Πέρα Γιαλού

    Κυριακή, 21 Αυγούστου

    1η Ιστιοδρομία: Αστυπάλαια Τήλος Εκκίνηση: Από Αστυπάλαια, ώρα 09:00-Απόσταση: 53 ν.μ.

    Δευτέρα, 22 Αυγούστου, ΤΗΛΟΣ

    Ώρα 20:30 Απονομή Επάθλων 1ης Ιστιοδρομίας, Λιμάνι Τήλου

    Τρίτη, 23 Αυγούστου

    2η Ιστιοδρομία: Τήλος - Σύμη

    Εκκίνηση: Από Τήλο, ώρα 10:00

    Απόσταση: 32 ν.μ.

    Τετάρτη, 24 Αυγούστου, ΣΥΜΗ

    Ώρα: 20:30 Απονομή Επάθλων 2ης Ιστιοδρομίας

    Ώρα: 21:30 Πολιτιστική Εκδήλωση, Κεντρική Πλατεία Γιαλού

    Πέμπτη, 25 Αυγούστου

    3η Ιστιοδρομία: Σύμη - Ρόδος

    Εκκίνηση: Από Σύμη, ώρα 10:00

    Απόσταση: 22 ν.μ.

    Παρασκευή, 26 Αυγούστου, ΡΟΔΟΣ

    Ελεύθερη μέρα

    Σάββατο, 27 Αυγούστου

    4η Ιστιοδρομία: Inshore Ιστιοδρομία (μόνο για σκάφη ORC-Club)

    Eκκίνηση: Από θαλάσσια περιοχή Ρόδου, ώρα 10:00

    Διαδρομή -Απόσταση: Θα ανακοινωθούν στις Οδηγίες Πλου

    4η & 5η Ιστιοδρομία: Inshore Ιστιοδρομίες (μόνο για σκάφη I.M.S.)

    Εκκίνηση: Από θαλάσσια περιοχή Ρόδου, ώρα 10:20

    Διαδρομή: Όρτσα - Πρίμα

    Απόσταση: 6 ν.μ.

    Ώρα 20:30 Τελετή λήξης. Απονομή Επάθλων

    Ώρα 21:30 Συναυλία δύο τοπικών συγκροτημάτων με ελληνικό και ξένο

    ρεπερτόριο, Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου "ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ"

    [09] Μάθε παιδί μου... ξιφομαχία

    19/8/2005 11:01:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια επαναλειτουργεί από την ερχόμενη Δευτέρα (22/8) η σχολή προπονητών της ΓΓΑ. Πρωταθλητές και πανελληνιονίκες της ξιφασκίας ετοιμάζονται να καθίσουν στα θρανία της, με προορισμό την απόκτηση διπλώματος και (κατά ένα τρόπο) την επαγγελματική τους κατοχύρωση. Τα μαθήματα θα διαρκέσουν, συνολικά, τρεις εβδομάδες (μέχρι 10/9) και εκτός της προπονητικής των τριών όπλων (που θα διδάξουν οι ομοσπονδιακοί προπονητές της ΕΟΞ), το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργοφυσιολογία, αθλητική ψυχολογία, διατροφολογία, καθώς και στοιχεία σχετικά με αθλητικές κακώσεις, αθλητικό δίκαιο και, φυσικά, διαιτησία.

    [10] Υγεία

    Ήδη παρείχε ιατρική βοήθεια σε 100 άτομα

    Ελληνικό κινητό νοσοκομείο στην Καμπούλ

    18/8/2005 11:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/8/2005 12:24:45 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Από την Τετάρτη 17 Αυγούστου ξεκίνησε η λειτουργία του κινητού νοσοκομείου, που παρέχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Ήδη, μέχρι στιγμής έχει παρασχεθεί ιατρική βοήθεια σε 100 περίπου άτομα - 80 Αφγανούς πολίτες και 20 Στρατιωτικούς-, ενώ έχουν νοσηλευτεί 10 άτομα, στην πλειονότητά τους Αφγανοί. Στο νοσοκομείο, που θα παραμείνει 18 μήνες στην Καμπούλ, υπάρχει η δυνατότητα νοσηλείας 30 ασθενών, διενέργειας 10 εγχειρήσεων την ημέρα, ενώ υπάρχει και μονάδα εντατικής θεραπείας. Το νοσοκομείο στελεχώνεται με 40 έλληνες γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ συμμετέχουν και άλλα 22 άτομα από χώρες της περιοχής των Βαλκανίων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 August 2005 - 8:52:04 UTC