Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκηνικό έντασης στη Μ.Ανατολή
  • [02] Αεροπορική τραγωδία στη Βενεζουέλα
  • [03] Έφυγε η Βίκυ Μοσχολιού
  • [04] Συνάντηση Καραμανλή-Σιούφα
  • [05] Ανείπωτος πόνος
  • [06] Διακοπή διαφήμησης τσιγάρου ζητά η γ.γ. Καταναλωτή
  • [07] Συντριβή ισπανικού ελικοπτέρου
  • [08] Αποχώρηση με επεισόδια
  • [09] Ενταση στην απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων
  • [10] Καλεσμένος του Μαραντόνα ο Πελέ
  • [11] Στη Μπόλτον ο Νακάτα
  • [12] Χάνει το φιλικό με Εϊρε ο Τότι
  • [13] Στις Βρυξέλλες η Εθνική
  • [14] Λάβετε θέσεις…
  • [15] Έφυγε η "αλεπού των γηπέδων"
  • [16] Επέστρεψαν οι δευτεραθλητές κόσμου
  • [17] Στη... στέγη του κόσμου η Ρωσία
  • [18] "Άλλα κόλπα" στην άμμο του Φαλήρου
  • [19] Θετικό το τεστ των γυναικών της πάλης
  • [20] "Τεχνητό" μάτι
  • [21] Υδρογόνο από τον ήλιο

    [01] Μ. Ανατολή

    Τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία εκκένωσης

    Σκηνικό έντασης στη Μ.Ανατολή

    16/8/2005 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μεγάλης κλίμακας εισβολή στον μεγαλύτερο οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν σήμερα οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και συγκρούστηκαν με Εβραίους διαδηλωτές που αψηφούν τις εντολές να εγκαταλείψουν τα κατεχόμενα εδάφη μέχρι τα μεσάνυκτα για να μην εξαναγκαστούν να το κάνουν με τη χρήση βίας. Στρατιώτες και αστυνομικοί στη προσπάθεια να ελέγξουν την κατάσταση στον οικισμό Νέβε Ντεκάλιμ, έσυραν μακριά περισσότερους από 50 νεαρούς, άλλους με κλωτσιές, άλλους ωθώντας τους και εξυβρίζοντας άλλους. Στα επεισόδια, τα βιαιότερα εντός της 48ωρης προθεσμίας που έχει δοθεί στους εποίκους για να απομακρυνθούν από τους οικισμούς, εκατοντάδες διαδηλωτές προσπαθούν να εμποδίσουν την κίνηση των στρατιωτικών οχημάτων καίγοντας σκουπίδια στον κεντρικό δρόμο. Τουλάχιστον 850 ακροδεξιοί έποικοι συνελήφθησαν από Ισραηλινούς στρατιώτες στο περιθώριο των διαδηλώσεων. Ολοκληρώθηκε ωστόσο η εκκένωση δύο εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και του πρώτου στη Λωρίδα της Γάζας. Τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία για την αποχώρηση όλων των εποίκων.

    "Θα συλληφθούν οι παραβάτες"

    Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, αυγά και μπαλόνια γεμάτα μπογιά εναντίον των στρατιωτών. Μία γυναίκα ξάπλωσε μπροστά από μία μπουλντόζα ενώ αρκετοί άνθρωποι είχαν αίματα στο πρόσωπο.

    Αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να κάνουν ότι είναι αναγκαίο για την απομάκρυνση των εποίκων στο πλαίσιο του σχεδίου "απεμπλοκής" από την διένεξη με τους Παλαιστίνιους του πρωθυπουργού Σαρόν. "Εάν δεν υπάρξει άλλη επιλογή η αστυνομία θα συλλάβει τους παραβάτες", τόνισε στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    "Ολόκληρος ο οικισμός Γκους Κάτιφ πενθεί", δήλωσε ο έποικος Γκιλάντ Μειμόν καθώς περίμενε ένα αυτοκίνητο με τα υπάρχοντα της οικογένειάς του για να αναχωρήσει οριστικά από τον οικισμό αυτό.

    Σε άλλους οικισμούς στη Γάζα, διαδηλωτές έκαψαν ελαστικά και αυτοκίνητα ενώ πυρπολήθηκε ένα σπίτι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποχώρηση με επεισόδια

    [02] Κόσμος

    Νεκροί και οι 152 επιβαίνοντες

    Αεροπορική τραγωδία στη Βενεζουέλα

    16/8/2005 2:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2005 7:22:27 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δεν υπάρχουν επιζώντες μεταξύ των 152 επιβατών και των μελών του πληρώματος τους αεροσκάφους της κολομβιανής εταιρείας, που συνετρίβη την Τρίτη σε απομακρυσμένη περιοχή στη Βενεζουέλα κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, όπως ανακοινώθηκε από τις κολομβιανές Αρχές στην Μποκοτά. "Οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο της πτώσης επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες", δήλωσε ο συνταγμάρχης Κάρλος Μοντεαλέγκρε, διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε και η γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Το αεροσκάφος, ένα MD-82 της εταιρείας West Caribbean Airways, εκτελούσε εκτελούσε την πτήση Παναμά-Μαρτινίκα με 152 επιβάτες, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και οκταμελές πλήρωμα. Σύμφωνα με το διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Βενεζουέλας, Γκερμάν Μπράτσο, οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν Γάλλοι. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας ανέφερε ότι το αεροπλάνο άλλαξε πορεία όταν διαπιστώθηκε για πρώτη φορά το μηχανικό πρόβλημα, θέλοντας να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης Μαρακαΐμπο, αλλά συνετρίβη στην ορεινή περιοχή Σιέρα Περίχα. Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχερένουν η ομίχλη και η βροχή που πέφτει στην περιοχή.

    "Το αεροπλάνο πετούσε πάνω από τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας όταν παρουσίασε πρόβλημα στον ένα κινητήρα, έπειτα στον άλλο και στη συνέχεια άρχισε να πέφτει με ταχύτητα 7.000 ποδών το λεπτό", δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Εσωτερικών, Τζέσε Σακόν.

    Οι Αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν πως είχαν χάσει την επαφή τους με το αεροσκάφος, ενώ νωρίτερα ο πιλότος είχε αναφέρει ότι υπήρχε μηχανικό πρόβλημα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε έκρηξη κοντά στα σύνορα με την Κολομβία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους πρόλαβε να στείλει σήμα κινδύνου, αλλά αμέσως σταμάτησε ο ένας κινητήρας και επτά λεπτά αργότερα ο άλλος. Κατόπιν διακόπηκε η ασύρματη επικοινωνία με το αεροσκάφος.

    Άμεση ήταν η κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων, τα οποία μετέβησαν στην περιοχή προκειμένου να αναζητήσουν τους επιβάτες του αεροσκάφους.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο δυστύχημα με νεκρούς της ίδιας εταιρείας μέσα σε πέντε μήνες. Τον Μάρτιο, ένα δικινητήριο Let-410 είχε συντριβεί σε ορεινή περιοχή μετά την απογείωσή του από το νησί Προβιντάνς και είχαν σκοτωθεί έξι από τους 12 επιβάτες και τα δύο μέλη του πληρώματος.

    [03] Πολιτισμός

    Έφυγε η Βίκυ Μοσχολιού

    16/8/2005 2:16:00 μμ

    Έσβησε σήμερα μετά από σκληρή μάχη δύο χρόνων με την επάρατη νόσο, η μεγάλη κυρία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, η Βίκυ Μοσχολιού. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια άφησε την τελευταία της πνοή το πρωί στο ιδιωτικό νοσοκομείο "ΥΓΕΙΑ", όπου νοσηλευόταν. Σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείο Πολιτισμού εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για το θάνατο της Ελληνίδας τραγουδίστριας. "Η σεμνή παρουσία της φίλης Βίκυς Μοσχολιού και το αστείρευτο ταλέντο της, τίμησαν το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, τίμησαν τον ελληνικό πολιτισμό. Όλοι οι φίλοι της, όλοι οι Έλληνες θα τη θυμόμαστε πάντα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της", ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένειά της Βίκυς Μοσχολιού απέστειλε και η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημειώνοντας: "Δεχθείτε τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο της Βίκυς Μοσχολιού. Θα μείνει αξέχαστη για την πραγματικά ωραία λαϊκή φωνή της, τις σπουδαίες ερμηνείες, την απλότητα και το ήθος που τη διέκρινε. Η προσφορά της λαϊκό τραγούδι ήταν μεγάλη". Η κηδεία της Βίκυς Μοσχολιού θα γίνει, ως ένδειξη τιμής προς την εκλιπούσα με δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Η καλλιτεχνική της πορεία

    Η Βίκυ Μοσχολιού γεννιέται το 1943 στο Μεταξουργείο.

    Στο πάλκο ανεβαίνει σε ηλικία μόλις 19 ετών, το 1962, τραγουδώντας στην "Τριάνα του Χειλά", δίπλα στο Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα. Όλοι τότε, σωστά, όπως αποδείχτηκε, προέβλεπαν, ότι ξεκινά η καριέρα μιας μεγάλης τραγουδίστριας. Εκείνη από την πλευρά της δήλωνε ευτυχής, που ξεκινήσει την καριέρα της δίπλα στη Δούκισα και το Γρηγόρη Μπιθικώτση.

    Δύο χρόνια αργότερα, η καριέρα της εκτοξεύεται, όταν ο Μπιθικώτσης τη συστήνει στο Σταύρο Ξαρχάκο για το τραγούδι "Χάθηκε το φεγγάρι" στην ταινία "Λόλα". Η ερμηνεία της στο κομμάτι αυτό θα αποτελέσει μια ξεχωριστή και αξέχαστη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

    Από εκείνη τη στιγμή πραγματοποιεί συνεργασίες με όλους τους μεγάλους συνθέτες: Ξαρχάκο, Σπανός, Ζαμπέτας, Καλδάρας, Μούτσης, Θεοδωράκης, Κουγιουμτζής, Τσιτσάνη, Βαμβακάρη.

    Παράλληλα, δύο νυχτερινά κέντρα παίρνουν το όνομά τους από τα τραγούδια της: "Τα ξημερώματα" και "Τα Δειλινά".

    Στις αρχές της δεκαετίας του '60 η Βίκυ Μοσχολιού αρχίζει συναυλίες με το Σταύρο Ξαρχάκο και το Γρηγόρη Μπιθικώτση σε όλη την Ελλάδα, ενώ το 1968 πραγματοποιεί με δικά της έξοδα, την πρώτη μεγάλη συναυλία Έλληνα καλλιτέχνη στην Κύπρο.

    Το 1967 η μεγάλη λάϊκή ερμηνεύτρια παντρεύεται με τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Μίμη Δομάζο. Ο γάμος τους μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα όλων των τα περιοδικών της εποχής.

    Καρπός του μεγάλου αυτού έρωτα, ο οποίος, ωστόσο, κατέληξε σε διαζύγιο, είναι δύο κόρες, που τα τελευταία χρόνια την έκαναν και γιαγιά.

    [04] Πολιτική

    Για θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης

    Συνάντηση Καραμανλή-Σιούφα

    16/8/2005 2:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δίωρη συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξιμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για όλα τα θέματα ανάπτυξης ενόψει της ΔΕΘ. Αύριο το πρωί στις 10 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και στη συνέχεια θα προεδρεύσει συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    [05] Κοινωνία

    Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα

    Ανείπωτος πόνος

    16/8/2005 1:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε ατμόσφαιρα οδύνης και βαρύτατου πένθους αναπέμφθηκε στις 11.30 το πρωί στον ιερό ναό Φανερωμένης στη Λευκωσία επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 121 ατόμων που χάθηκαν τόσο απρόσμενα. Στη δέηση χοροστάτησε ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος και παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, Υπουργοί, βουλευτές, οι ηγεσίες της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, οι δημοτικές αρχές, εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών, συγγενείς των θυμάτων και πολλοί άλλοι. Επιμνημόσυνες δεήσεις τελέστηκαν επίσης στη Λεμεσό και στο Παραλίμνι. Στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, έγινε τριών λεπτών σιγή για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας. Στο μεταξύ, στο Σπίτι της Κύπρου, Ηρακλείτου 10, στο Κολωνάκι ανοίχτηκε βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα. Θα παραμείνει ανοικτό και αύριο Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005, από τις 10:00 πμ-1μμ.

    Στο πλευρό των συγγενών η Κυπριακή κυβέρνηση

    Το βαθύτατο πόνο και τη θλίψη του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''για τον αδόκητο χαμό τόσων πολλών ανθρώπων'', διαβεβαιώνοντας ότι ''το κράτος δεν θα περιοριστεί μόνο σε έκφραση συλλυπητηρίων, αλλά θα σταθεί δίπλα τους και θα παράσχει κάθε βοήθεια που έχουν ανάγκη και μπορεί να την δώσει''.

    Σε δηλώσεις στον Ιερό Ναό Φανερωμένης μετά την επιμνημόσυνο δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των τραγικών θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος, ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε επίσης ολόκληρο τον κυπριακό λαό ότι ''η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια με σοβαρότητα για την πλήρη διερεύνηση των αιτιών και των υπευθύνων της τραγωδίας''. Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν θα διστάσει να φέρει ''εμπειρογνώμονες, ανεξάρτητους και αντικειμενικούς, μέχρι την πλήρη διερεύνηση, χωρίς καμία σκοπιμότητα και την απόδοση ευθυνών όποιους και αν βαρύνουν, όποιοι και να 'ναι''.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανατρεπτικά στοιχεία

    [06] Κοινωνία

    Ανακαλούνται αυτοκίνητα για επιδιόρθωση

    Διακοπή διαφήμησης τσιγάρου ζητά η γ.γ. Καταναλωτή

    16/8/2005 7:33:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την παρέμβαση του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας της ΕΔΕΕ με σκοπό την άμεση διακοπή διαφήμισης του τσιγάρου μάρκας «Black Devil», προϊόν της ολλανδικής Καπνοβιομηχανίας Heupink & Bloemen ζήτησε η γ.γ. Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το τσιγάρο αυτό εισάγεται και διακινείται στην Ελλάδα από την Ανώνυμη Εμπορική Εταιρία "Τομπάκο Κιοσκ Ελλάς" και η διαφήμιση του δημιουργεί συνειρμούς νόμιμης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με το χρησιμοποιούμενο μήνυμα "τώρα το μαύρο κυκλοφορεί ελεύθερο", με το οποίο λανσάρεται στην αγορά. Στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Αθανάσιος Σκορδάς ανακοίνωσε ότι η εταιρία Σφακιανακης ΑΕΒΕ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου εκτελούν πρόγραμμα ανάκλησης αυτοκινήτων μάρκας Suzuki μοντέλων Ignis 1.5.

    Η ανάκληση περιλαμβάνει 538 οχήματα κατασκευής από 1-8-2003 έως 9-1-2004, με εύρος πλαισίων από JSAFHV81S00100188 έως JSAFHV81S00105149, και αφορά την ασφάλεια του αριστερού ημιαξονίου, η οποία ύστερα από παρατεταμένη σκληρή χρήση ενδέχεται να ξεκουμπώσει από τη θήκη του διαφορικού, προκαλώντας την ακινητοποίηση του οχήματος.

    Όλοι οι κάτοχοι των οχημάτων αυτών έχουν ειδοποιηθεί σχετικά, με προσωπικές επιστολές από τη Σφακιανάκης ΑΕΒΕ. Για το λόγο αυτό η εταιρία καλεί όλους τους ιδιοκτήτες των παραπάνω οχημάτων να επισκεφθούν τον πλησιέστερο Εξουσιοδοτημένο Επισκευαστή Suzuki, προκειμένου να ελέγξει και να επιδιορθώσει το αυτοκίνητό τους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

    [07] Κόσμος

    Νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες

    Συντριβή ισπανικού ελικοπτέρου

    16/8/2005 3:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τραγικό θάνατο βρήκαν 17 Ισπανοί στρατιώτες, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε και συνετρίβη στο Αφγανιστάν. Την είδηση αρχικά δημοσιοποίησε η εφημερίδα El Mundo στην ηλεκτρονική της σελίδα, ενώ λίγες ώρες αργότερα την επιβεβαίωσε και το ισπανικό υπουργείο Άμυνας με επίσημη ανακοίνωσή του στην οποία διευκρινιζόταν, ότι δεν υπήρχαν επιζώντες. Στο μεταξύ, ο κρατικός ραδιοσταθμός RNE μετέδωσε ακόμα, ότι το μοιραίο ελικόπτερο ακολουθούσε ένα δεύτερο το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί από τους επιβαίνοντες σε αυτό. Την είδηση επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος τύπου της νατοϊκής ISAF, της πολυεθνούς Δύναμης Ασφάλειας και Σταθεροποίησης στο Αφγανιστάν, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό θυμάτων. "Έχουμε μία αναφορά που κάνει λόγο για συντριβή ενός ελικοπτέρου. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι στρατιώτες σκοτώθηκαν", δήλωσε η Άντρια Τόλαν και πρόσθεσε: "δε γνωρίζω όμως τον αριθμό των νεκρών. Το ελικόπτερο συνετρίβη ενώ πραγματοποιούσε άσκηση". Τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος δεν έχουν εξακριβωθεί μέχρι στιγμής. Σημειώνουμε, ότι στο Αφγανιστάν σταθμεύουν συνολικά 850 Ισπανοί στρατιώτες, οι οποίοι μετέχουν στην ISAF, με αποστολή να εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας ενόψει των βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζονται για τις 18 Σεπτεμβρίου.

    [08] Μ. Ανατολή

    Από το μεγαλύτερο οικισμό της Γάζας

    Αποχώρηση με επεισόδια

    16/8/2005 1:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Συνεχίζεται η επιχείρηση για την απομάκρυνση των εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας. Στο μεγαλύτερο οικισμό, τον Νεβέ Ντεκαλίμ οι ισραηλινές Αρχές εισέβαλαν, καταστρέφοντας την πόρτα ασφαλείας στην κεντρική είσοδο, ενώ ακολούθησε η εισβολή ανδρών της ομάδας καταστολής, καθώς και διαφορετικών ομάδων του στρατού. Τουλάχιστον για την πρώτη μισή ώρα μαίνονταν συμπλοκές μεταξύ των εποίκων και των αρχών ασφαλείας, ενώ πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συλλήψεις σκληροπυρηνικών εποίκων. Επισήμως από τον εκπρόσωπο Τύπου των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο, ωστόσο ανώνυμα, άλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν, ότι η επιχείρηση αυτή ανοίγει ουσιαστικά την αυλαία για την απομάκρυνση των εποίκων.

    Εκατοντάδες συλλήψεις σκληροπυρηνικών

    Επίσης, οι ισραηλινές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ακόμη 500 σκληροπυρηνικών εβραίων, που αντιτίθενται στην αποχώρηση από τη Γάζα, την ώρα που εκείνοι επιχειρούσαν να διεισδύσουν σε εβραϊκούς οικισμούς.

    Οι διαδηλωτές συνελήφθησαν κοντά στο φυλάκιο Κισουφίμ, ανάμεσα στους οικισμούς Ισραέλ και Γκους Κατίφ, που αποτελούν τα μεγαλύτερα συγκροτήματα των εβραίων εποίκων στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας.

    Μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν αρκετά στελέχη των εποίκων.

    Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αξιωματικός του στρατού.

    Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η εκκένωση δύο εβραϊκών οικισμών στη βόρεια Δυτική Όχθη, των πρώτων από τους τέσσερις που πρόκειται να κατεδαφιστούν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. "Η εκκένωση των οικισμών Γκανίμ και Καντίμ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία", δήλωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών Αρχών Ασφαλείας. "Πρόκειται για τις δύο πρώτες κοινότητες που εκκενώνονται πλήρως και επιτυχώς", τόνισε.

    Οι δύο άλλοι οικισμοί στην ίδια περιοχή είναι οι Χομές και Σανούρ, στους οποίους έχουν καταφύγει εξτρεμιστές εβραίοι έποικοι που αντιτίθενται στην αποχώρηση.

    Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Σαούλ Μοφάζ ανακοίνωσε, ότι "θα υπάρξει μια καθυστέρηση τεσσάρων εβδομάδων μετά την εκκένωση των οικισμών, στη διάρκεια των οποίων δεν θα επιτραπεί στους Παλαιστινίους να εισέλθουν ".

    Όπως διευκρίνισε, οι Αρχές θα αποφασίσουν αύριο τα μεσάνυχτα με τη λήξη της προθεσμίας για την αποχώρηση, τα επόμενα βήματα, που θα εφαρμοστούν "στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρχισε η αποχώρηση

    [09] Οικονομία

    Στις 5 το απόγευμα συγκέντρωση απεργών

    Ενταση στην απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων

    16/8/2005 11:49:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μετ' εμποδίων πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στις τράπεζες, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει οι τραπεζοϋπάλληλοι, που αντιδρούν στις κυβερνητικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό τους. Το πρωί στις 7.30, δημιουργήθηκε ένταση στο κεντρικό κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Σοφοκλέους 11, στην Αθήνα, όταν απεργοί υπάλληλοι, που περιφρουρούσαν την είσοδο του απομακρύνθηκαν βιαίως από άνδρες των ΜΑΤ από την είσοδο της τράπεζας. Σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου της ΟΤΟΕ, Δημήτρη Τσουκαλά, οι αστυνομικές δυνάμεις προσκλήθηκαν από τον ίδιο τον διοικητή της Τράπεζας, Γ. Προβόπουλο, ενώ ως προς τη συμμετοχή στην απεργία ο κ. Τσουκαλάς υποστηρίζει πως κυμαίνεται σε πολύ υψηλά ποσοστά. Στο μεταξύ, στις 5 το απόγευμα έξω από τη Σοφοκλέους θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση απεργών τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ την ίδια στιγμή θα αρχίζει η γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής για να εγκρίνουν την ένταξη του επικουρικού ταμείου της τράπεζας στο νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, όπως προβλέπεται από το νόμο, που πρόσφατα ψηφίστηκε για τα ασφαλιστικά των τραπεζών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Καλεσμένος του Μαραντόνα ο Πελέ

    16/8/2005 1:25:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δύο πρόσωπα που έχουν "διχάσει" τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους για το ποιός είναι ο πραγματικός "Θεός του ποδοσφαίρου", διασταύρωσαν τα ξίφη τους για πρώτη φορά χθες στην Αργεντινή. Ο Βραζιλιάνος "βασιλιάς του παγκόσμιου ποδοσφαίρου" Έντσο Αράντσες Ντο Νασιμέντο, κατά κόσμον, "Πελέ" και το "χρυσό παιδί της μπάλας" Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα "διασταύρωσαν τα ξίφη τους", όχι στο χορτάρι κάποιου γηπέδου, αλλά σε ένα τηλεοπτικό στούντιο, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής "Η νύχτα των 10" του "Καναλιού 13" της Αργεντινής. Στην εκπομπή, που αποτέλεσε ένα αφιέρωμα του καναλιού προς τιμήν του ζωντανού μύθου του ποδοσφαίρου της Αργεντινής και όχι μόνο, ο Μαραντόνα έκανε ντεμπούτο στη νέα του καριέρα ως τηλεπαρουσιαστής, αλλά το "κλου της βραδιάς" ήταν η εμφάνιση του Πελέ.

    Δεν τον έχουν ξεχάσει στη Νάπολη

    Η εκπομπή που διαφημίστηκε ως το τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς στην τηλεόραση της Αργεντινής, άνοιξε με την εμφάνιση του Ντιεγκίτο εν μέσω των πανέμορφων χορευτριών του "δροσερού" μπαλέτου και υπό τη μελωδία του τραγουδιού του Ροντρίγκο Μπουένο "Μαραντό, Μαραντό".

    Στη συνέχεια σε απευθείας σύνδεση με την ιταλική Νάπολη, την ιταλική πόλη που ο Μαραντόνα λατρεύτηκε σαν "Θεός", 3000 Ναπολιτάνοι πιστοί οπαδοί του "χρυσού παιδιού" χαιρέτησαν το είδωλό τους και εξέφρασαν για μια ακόμη φορά τη λατρεία τους. Ακολούθησαν μηνύματα αγάπης και θαυμασμού από δύο σταρ του αθλητισμού της Αργεντινής, τον πρώην διεθνή της "μπιανκοσελέστε" Γκαμπριέλ Μπατιστούσα, την πρωταθλήτρια του τένις Γκαμπριέλα Σαμπατίνι αλλά και την "εκρηκτική" Ιταλίδα ηθοποιό, Μαρία Γκράτσια Κουτσινοτά, για τον θρυλικό οικοδεσπότη της βραδιάς.

    Μία νέα καριέρα για τον "Ντιεγκίτο"

    Ο Μαραντόνα στο ντεμπούτο του ως παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής ήταν άλλος άνθρωπος. Εμφανώς αδυνατισμένος, ντυμένος με τζιν παντελόνι, πουκάμισο και μπλε σακάκι δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνηση του, όταν ήρθε η σειρά του να μιλήσει:

    "Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, η οποία με κάνει να αισθάνομαι, όπως αισθάνομαι. Αυτό δεν οφείλεται σε κάποιο θαύμα. Οφείλεται στις κόρες μου Ντάλμα και Τζιανίνα, τη μητέρα μου τον πατέρα μου και τα αδέλφια μου. Όλοι τους στάθηκαν στο πλευρό μου τις στιγμές που εγώ ήμουν ουσιαστικά "νεκρός" τόνισε ο Ντιεγκίτο που έδειξε πανέτοιμος να κατακτήσει ένα ακόμη κοινό και σίγουρα πιο απαιτητικό από αυτό των γηπέδων, το τηλεοπτικό.

    Στα προσεχή πλάνα του διάσημου Αργεντίνου είναι να φιλοξενήσει στην εκπομπή του τους άσους του ΝΒΑ, Μαϊκλ Τζόρνταν, Σακίλ ο Νιλ, τον κορυφαίο Αμερικανό γκόλφερ, Ταϊγκερ Γουντς, τον πρόεδρο της χώρας Νέστορ Κίρχνερ. Παράλληλα ο Μαραντόνα δεν έκρυψε ότι όνειρό του είναι μία συνέντευξη με τον Κουβανό ηγέτη και φίλο του, Φιντέλ Κάστρο, αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε ότι "δεν είμαι σίγουρος αν θα θέλει να έρθει".

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στη Μπόλτον ο Νακάτα

    16/8/2005 3:24:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά από επταετή παρουσία στα γήπεδα του καμπιονάτο, ο διεθνής Ιάπωνας άσος της Φιορεντίνα, Χιντετόσι Νακάτα, μετακομίζει στην αγγλική πρέμιερσίπ. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας της Φλωρεντίας, ο Νακάτα θα φοράει από φέτος τη φανέλα της αγγλικής Μπόλτον και θα είναι συμπαίκτης του διεθνή Στέλιου Γιαννακόπουλου. "Είμαι πολύ ικανοποιημένος" δήλωσε ο άσος της "Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου", που τόνισε ότι προτεραιότητά του πλέον είναι το Μουντιάλ της Γερμανίας: "Θέλω να κάνω μία πολύ καλή χρονιά για μένα και τη νέα μου ομάδα με στόχο το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006" επεσήμανε ο Ασιάτης ποδοσφαιριστής.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Χάνει το φιλικό με Εϊρε ο Τότι

    16/8/2005 1:08:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς τον τραυματία Τζιανλουίτζι Μπουφόν και τον ασθενή Φρανσέσκο Τότι αναχωρεί σήμερα το απόγευμα από το αεροδρόμιο "Βεσπούκι" η αποστολή της "σκουάντρα ατζούρα" για την Ιρλανδία. Στο Δουβλίνο η Ιταλία θα δώσει αύριο φιλικό αγώνα με τη γηπεδούχο ομάδα του Εϊρε. Ο Τότι, που τις προηγούμενες ημέρες "ψηνόταν" στον πυρετό, μετά από σύσταση των γιατρών δεν ακολούθησε την ομάδα του με τη συγκατάθεση πάντα και του ομοσπονδιακού τεχνικού των "ατζούρι" Μαρσέλο Λίπι.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στις Βρυξέλλες η Εθνική

    16/8/2005 6:06:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ως πολύ καλό τεστ αντιμετωπίζει ο Ότο Ρεχάγκελ και οι διεθνείς την φιλική αναμέτρηση με το Βέλγιο αύριο το βράδυ στις 21:15 (ΝΕΤ) στο γήπεδο "Κινγκ Μποντουέν", όπου οι παίκτες μας θα φορούν μάυρα περιβραχιόνια σε ένδειξη πένθους για την αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό. Η αποστολή της Ελλάδας έφτασε το μεσημέρι με τέσσερα νέα πρόσωπα τους αμυντικούς Μόρα και Αλεξόπουλο και τους επιθετικούς Λυμπερόπουλο και Σαλπιγγίδη, οι οποίοι εντυπωσίασαν στην χθεσινή προπόνηση επί ελληνικού εδάφους και αναμφίβολα εμφανίζονται με μεγάλη θέληση για τις προσκλήσεις τους. Όσο για τον Ρεχάγκελ εκείνος τόνισε πως η πρόκριση είναι ένα όνειρο, ωστόσο θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια. "Το όνειρό μας είναι η πρόκριση στο παγκόσμιο κύπελλο", ανέφερε ο Γερμανός τεχνικός και πρόσθεσε, "Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τα τρία παιχνίδια με το Καζακστάν, τη Δανία και τη Γεωργία. Το φιλικό με το Βέλγιο θα είναι ένα πολύ καλό τεστ για αυτά τα παιχνίδια και θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάποιους νέους παίκτες".

    Δηλώσεις από την πλευρά των διεθνών πριν την αναχώρηση της αποστολής της εθνικής στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" έκανε ένας εκ των "νέων" της ομάδας, ο αμυντικός της ΑΕΚ Βαγγέλης Μόρας, ο οποίος ανέφερε, "Ένα όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα. Περίμενα από καιρό την κλήση μου στην εθνική ομάδα και ο στόχος μου είναι να καταφέρω να καθιερωθώ σε αυτή την ομάδα. Το παιχνίδι με το Βέλγιο προσφέρεται για δοκιμές προκειμένου να είμαστε έτοιμοι στα τρία παιχνίδια που απομένουν για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου και ελπίζω να είμαι και εγώ στην ομάδα για τα επίσημα παιχνίδια. Οσο για την πρόκριση στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου, νομίζω ότι δεν έχει χαθεί τίποτα και ότι αυτή είναι εφικτή". Την αποστολή της εθνικής ομάδας στις Βρυξέλλες περίμεναν οι Στέλιος Γιαννακόπουλος που μετέβη στη βελγική πρωτεύουσα αεροπορικώς από το Μάντσεστερ και ο Αγγελος Χαριστέας που μετέβη οδικώς από το Αμστερνταμ. Έτσι, ο Οτο Ρεχάγκελ έχει στη διάθεσή του και τους 19 παίκτες της αποστολής που είναι οι Νικοπολίδης, Σηφάκης, Σεϊταρίδης, Βύντρα, Κυργιάκος, Αλεξόπουλος, Φύσσας, Καψής, Μπασινάς, Καφές, Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος, Σαλπιγγίδης, Βρύζας, Λυμπερόπουλος, Χαριστέας, Μόρας και Λάκης.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Λάβετε θέσεις

    16/8/2005 5:11:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στις 28 Αυγούστου θα αρχίσει οριστικά το νέο πρωτάθλημα της Α` Εθνικής, όπως αποφάσισε πριν από λίγο η γενική συνέλευση της ΕΠΑΕ. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο αγώνας του Λεβαδειακού με τον Ιωνικό, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 4 Σεπτεμβρίου, μετά από αίτημα της γηπεδούχου ΠΑΕ, λόγω των εργασιών που γίνονται στην έδρα όπου θα φιλοξενηθεί η συνάντηση. Με το αίτημα της ΠΑΕ Λεβαδειακός δεν συμφώνησε ο Ιωνικός, ωστόσο η Γ.Σ. αποφάσισε ότι υφίσταται λόγοι αναβολής και έτσι θα γίνει τον επόμενο μήνα.

    Στο μεταξύ όπως αποφάσισε η γενική συνέλευση, χωρίς οπαδούς του φιλοξενούμενου θα διεξαχθούν φέτος τα ντέρμπι πρωταθλήματος ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός αποδέχθηκε πρόταση των "ερυθρολεύκων" για αμοιβαία απαγόρευση στις μετακινήσεις των οπαδών. Έτσι, στις 28 Αυγούστου στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Α΄ εθνικής, το ΟΑΚΑ θα είναι κατάμεστο μόνο από "πράσινους" φιλάθλους και αντίστοιχα στην έναρξη του Β΄ γύρου, το "Γ. Καραϊσκάκης" θα χορεύει σε... αποκλειστικά κόκκινους ρυθμούς. Ακόμη, η γενική συνέλευση αποφάσισε πως θα υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση οπαδών των ομάδων, χωρίς ωστόσο ν` αποφασιστεί και το ποσοστό, κάτι που αναμένεται να γίνει τις προσεχείς ημέρες.

    [15] Μπάσκετ

    Έφυγε η "αλεπού των γηπέδων"

    16/8/2005 3:09:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο άνθρωπος που άλλαξε το ρουν του ρωσικού και του παγκόσμιου μπάσκετ, ο Ρώσος τεχνικός Αλεξάντερ Γκομέλσκι "έσβυσε" σε ηλικία 78 ετών χτυπημένος από την επάρατη νόσο, σε νοσοκομείο της Μόσχας . Ο Ρώσος προπονητής, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στον πάγκο της Σοβιετικής Ένωσης το 1965, διετέλεσε επί σειρά ετών ομοσπονδιακός τεχνικός της σοβιετικής αρμάδας και έχει συνδέσει το όνομά του με τις σημαντικότερες επιτυχίες του ρωσικού μπάσκετ. Στην πλούσια τροπαιοθήκη του είχε ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ (1988), δύο παγκόσμια πρωταθλήματα (1967, 1982), οκτώ πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα (1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1969, 1979, 1981) και 15 πρωταθλήματα Ρωσίας.

    Ευρωπαϊκό βραβείο με το όνομά του

    Τα πρώτα του βήματα στην προπονητική πραγματοποίησε το 1948 με τη φανέλα της ομάδας του Λένινγκραντ, όπου παρέμεινε στον πάγκο της μέχρι το 1952 και στη συνέχεια μεταπήδησε στον πάγκο της ΑΣΚ Ρίγα, μέχρι και τα επόμενα 13 χρόνια. Ακολούθησαν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η ισπανική Τενρίφη και η γαλλική Λιμόζ. Αξίζει να σημειωθεί ότι προς τιμής του Ρώσου τεχνικού, θεσπίστηκε το ομόνυμο βραβείο Αλεξάντερ Γκομέλσκι, το οποίο απονεμήθηκε πρόσφατα στην Πράγα, στο κορυφαίο Ισραηλινό τεχνικό της Μακάμπι, Πίνι Γκέρσον.

    [16] Μπάσκετ

    Επέστρεψαν οι δευτεραθλητές κόσμου

    16/8/2005 2:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά από την περιπλάνησή της στα γήπεδα της Αργεντινής, όπου "άγγιξε" την κορυφή του κόσμου, η ασημένια τελικά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Εθνική ομάδα Νέων ανδρών επέστρεψε στα πάτρια εδάφη. Στο αεροδρόμιο τα παιδιά του Μάνου Μανουσέλη που, παρά την ήττα τους στον τελικό από τη Λιθουανία για δυο πόντους, κράτησαν ψηλά για 14 μέρρες τη "γαλανόλευκη", υποδέχθηκαν μεταξύ άλλων στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Παναγιώτης Γιαννάκης, ενώ "έλαμψε δια της απουσίας της" η Πολιτεία. "Στον τελικό έγινε ένα σκληρό παιχνίδι που τελικά κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Δεν ήταν, όμως, πολύ δίκαιο μια προσπάθεια δεκατεσσάρων ημερών να τελειώνει με ένα σφύριγμα του διαιτητή. Δεν πρέπει, όμως, να μεμψιμοιρούμε. Είμαστε υπερήφανοι" τόνισε ο τιμονιέρης της Εθνικής, Μάνος Μανουσέλης, ενώ ο κ. Γιαννάκης επεσήμανε ότι "τα παιδιά αυτά μας έδειξαν ένα σπουδαίο δρόμο".

    [17] Βόλεϊ

    Στη... στέγη του κόσμου η Ρωσία

    16/8/2005 11:53:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τα... δόντια της έδειξε στην Ινδία η νεαρή "αρκούδα του παγκόσμιου βόλεϊ", καθώς η Ρωσία στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου σε νέους κάτω των 21 ετών. Στο Βισακχαπάναμ της Ινδίας, στο πλαίσιο του τελικού του παγκόσμιου πρωταθλήματος κάτω των 21 ετών (Under 21), οι "κόκκινοι" επικράτησαν με 3-0 (30-28, 25-18, 25-23) των μελλοντικών αστεριών της "σελεσάο" και αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές. Κορυφαίος πάικτης της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Βραζιλιάνος Άλβες Τιάγκο, ένα όνομα που αναμένεται να απασχολήσει στο μέλλον όλες τις ομάδες και τους φίλους του αθλήματος. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Κούβα, καθώς στο μικρό τελικό οι "πάνθηρες" επικράτησαν με 3-0 (25-23, 25-18, 30-28) των Ολλανδών.

    [18] Βόλεϊ

    "Άλλα κόλπα" στην άμμο του Φαλήρου

    16/8/2005 11:48:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δύο καινοτομίες σκέφτεται να εισαγάγει στο προσεχές τουρνουά ΟΠΕΝ INFOTE της Αθήνας (30/8-4/9), η Διεθνής Ομοσπονδία του αθλήματος (FIVB). Οι αγώνες του τουρνουά του παγκοσμίου σιρκουί 2005 αναμένεται να αποτελέσουν τεστ για την είσοδο των προπονητών του μπιτς βόλει στους αγωνιστικούς χώρους. Αυτοί θα κάθονται σε πάγκο και θα έχουν δικαίωμα να μιλούν μόνο στα ταιμ αουτ, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς. Παράλληλα η FIVB θα κάνει γκάλοπ κατά την διάρκεια των αγώνων σε θεατές, παίκτες, διαιτητές και τα αποτελέσματα τους θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την καθιέρωση της παρουσίας των προπονητών στο γήπεδο.

    [19] Θετικό το τεστ των γυναικών της πάλης

    16/8/2005 12:07:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με τρία μετάλλια επέστρεψε από τη Βαρσοβία η τετραμελής ελληνική αποστολή των διεθνών της πάλης, όπου πραγματοποίησε ένα καλό αγωνιστικό τεστ εν όψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και κατετάγη στην 5η θέση με 30 βαθμούς. Στους αγώνες του "Κύπελλου Βαρσοβίας" η Βούλα Ζυγούρη στην κατηγορία των 67 κιλών, νίκησε στον τελικό της κατηγορίας της 7-1 (2-1 περίοδοι) την Καναδή Μπούντενς και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Το ασημένιο μετάλλιο κρέμασε στο στήθος της η Φανή Ψαθά που ηττήθηκε με πτώση στον τελικό των 48 κιλών από τη Ρωσίδα Καραμτσάκοβα. Το χάλκινο μετάλλιο ήρθε από την κατηγορία των 63 κιλών, όπου η Αγόρω Παπαβασιλείου νίκησε 3-1 (2-0) τη Γερμανίδα Γκρος. Μοναδική Ελληνίδα που δεν ανέβηκε στο βάθρο ήταν η Μαρία-Λουίζα Βρυώνη, που αποκλείστηκε στην κατηγορία των 72 κιλών.

    [20] Τεχνολογία

    Υπόσχεται να βοηθήσει όσους δεν βλέπουν

    "Τεχνητό" μάτι

    16/8/2005 11:02:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Ευχάριστα νέα για όσους έχουν χάσει την όρασή τους έρχονται από το Πανεπιστήμιο του Άαχεν της Γερμανίας, όπου επιστήμονες κατασκεύασαν ένα "τεχνητό" μάτι το οποίο θα εμφυτεύσουν πειραματικά σε έναν τυφλό ασθενή. Δεν πρόκειται για ένα μάτι σαν το ανθρώπινο, αλλά για ένα ζευγάρι γυαλιών πάνω στα οποία έχει τοποθετηθεί μία μικροσκοπική κάμερα. Οι εικόνες που δέχεται η κάμερα μεταφέρονται σε έναν κωδικοποιητή που τις μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα και τις διοχετεύει σε ένα μόσχευμα το οποίο εμφυτεύεται στο πίσω μέρος του ματιού πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Η όλη διαδικασία έχει ως στόχο να μπορέσει ο άνθρωπος που δεν έχει καμία οπτική επαφή με το περιβάλλον να διακρίνει έστω τα περιγράμματα των αντικειμένων, να αντιλαμβάνεται την εναλλαγή φωτός-σκότους και να ξεχωρίζει το άσπρο από το μαύρο.

    Σε πειραματικό στάδιο

    Οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν σε ασθενείς που πάσχουν από κληρονομικές αμφιβληστροειδοπάθειες και κυρίως σε αυτές που προκαλούν βαθμιαία δυσλειτουργία των φωτοευαίσθητων κυττάρων του χιτώνα. Αν οι δοκιμές αυτές στεφθούν από επιτυχία, η τεχνική θα επεκταθεί και σε ασθενείς με άλλα είδη τύφλωσης.

    Προς το παρόν το συγκεκριμένο "τεχνητό μάτι" βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο αλλά η επιστημονική ομάδα που συμμετέχει στην όλη διαδικασία, τρέφει την αισιοδοξία ότι θα είναι δυνατή η ευρεία χρήση του μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, δίνοντας λύση σε πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την όρασή τους.

    [21] Τεχνολογία

    Ανακάλυψη από χημικό του MIT

    Υδρογόνο από τον ήλιο

    16/8/2005 2:49:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Ένας χημικός του MIT, ο Daniel Nocera, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ηλιακή ενέργεια για να διαχωρίσει το νερό στα βασικά του συστατικά, δηλαδή το υδρογόνο και το οξυγόνο. Αυτό αποτελεί ένα όνειρο της ανθρωπότητας καθώς θα εξασφαλίσει φτηνή και άφθονη ενέργεια. Το υδρογόνο είναι το αφθονότερο στοιχείο στον κόσμο, αλλά είναι γενικά κλειδωμένο στις ενώσεις με άλλα στοιχεία. Αυτήν την περίοδο, το παίρνουμε κυρίως από τα ορυκτά καύσιμα, η χρήση των οποίων είναι η κύρια αιτία των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι ο Nocera προσπαθεί να παράγει υδρογόνο με "καθαρό" τρόπο, χωρίς τη χρήση άνθρακα, με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας. Η πρόκληση είναι όχι μόνο η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας αλλά η αποθήκευση της. Κάτι που οι υπάρχουσες ηλιακές τεχνολογίες δεν κάνουν παρά μόνο σε πολύ περιορισμένο βαθμό. "Αυτό είναι το όνειρο όλων, αν δεν το κάνουμε θα πάψουμε να υπάρχουμε ως ανθρωπότητα", λέει ο Nocera.

    Μια σημαντική ανακάλυψη

    Ενώ αυτό το φαινόμενο έχει μελετηθεί από πολλούς ο Nocera έχει κάνει μια σημαντική ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science: χρησιμοποίησε το φως για να καταφέρει πολλά άτομα υδρογόνου να γίνουν υγρό με τη βοήθεια ενός σωστού χημικού καταλύτη. Φέτος ο Nocera κέρδισε το βραβείο της εταιρείας Italgas 100.000 δολαρίων, που απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν κορυφαίο ενεργειακό ερευνητή.

    Ο Nocera έχει εκτελέσει την αντίδραση αυτή με όξινα διαλύματα, αλλά όχι με νερό ακόμα. Ο καταλύτης που χρησιμοποίησε ήταν μια ένωση που περιλαμβάνει ένα ακριβό μέταλλο, το ρόδιο (rhodium). Για να γίνει μια φτηνή ενεργειακή λύση, θα πρέπει να γίνει από ανέξοδα στοιχεία, όπως είναι ο σίδηρος, το νικέλιο ή το κοβάλτιο.

    Η αντίδραση του Nocera πήρε τα φωτόνια για να ελευθερώσει τα άτομα του υδρογόνου, αλλά αυτό είναι μόνο το μισό βήμα. Το δυσκολότερο μέρος θα είναι να συλληφθεί επίσης το οξυγόνο, που προκύπτει όταν διαχωρίζονται τα μόρια του νερού. Με αυτόν τον τρόπο και τα δύο στοιχεία μπορούν να τροφοδοτήσουν μία κυψέλη καυσίμων, κάνοντας τη διαδικασία αυτή όσο το δυνατόν αποδοτικότερη.

    Ο Nocera και οι επιστήμονες που δεν συνδέονται με την εργασία του λένε ότι αυτά τα βήματα είναι επιτεύξιμα. Ακόμη ο Nocera θεωρεί ότι πρέπει να περάσουν 20 χρόνια προτού να σχεδιάσουν οι μηχανικοί συστήματα βασισμένα στην εργασία του.

    Και άλλο μεγάλο εμπόδιο

    Υπάρχει κι ένα άλλο μεγάλο εμπόδιο. Ενώ ο Nocera βλέπει σαν λύση την αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας, οι περισσότεροι επιστήμονες εγκρίνουν να συνεχιστεί η καύση των ορυκτών καυσίμων που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. "Δηλητηριαζόμαστε κυριολεκτικά", αναφέρει ο Nocera. "Οι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν επειδή δεν μπορούν να το δουν."

    Αλλά αυτό είναι ένα έντονα πολιτικοποιημένο θέμα στις ΗΠΑ, όπου μερικοί ισχυροί πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να μην αλλάξουν το σημερινό στάτους όσον αφορά την καύση των ορυκτών καυσίμων.

    Ο γνωστός φυσικός Arno Penzias, που κέρδισε το Νόμπελ για την επιβεβαίωση του Big Bang και επενδύει τώρα σε εναλλακτικής ενεργειακές λύσεις, αναφέρει για το πρόγραμμα του Nocera: "είναι απίθανο να είναι πρακτικό. Δεν είναι και τόσο επαναστατικό και δεν αξίζει και τόσο".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 August 2005 - 16:53:17 UTC