Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βασανιστικές στιγμές
  • [02] Σκληρές διαπραγματεύσεις
  • [03] Ο κατάλογος των θυμάτων
  • [04] Η Ελλάδα πενθεί
  • [05] Έκρηξη στην Αίγυπτο
  • [06] Ιστορική συμφωνία
  • [07] Έκρηξη σε δημόσιο κτίριο
  • [08] Απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι
  • [09] "Πλήγμα" με Μπουφόν η "Γιούβε"
  • [10] Στην Τσέλσι ο Εσιέν
  • [11] Η μοναξιά της κορυφής
  • [12] Τελικός-θρίλερ με "ασημένιο τέλος"
  • [13] Παρέμεινε "Αρειανός" ο Ασημακόπουλος
  • [14] Ακόμα μία διάκριση για το Πόλο

    [01] Κοινωνία

    Συνεχίζεται η αναγνώριση

    Βασανιστικές στιγμές

    15/8/2005 6:29:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11 το πρωί της Δευτέρας στο νεκροτομείο στο Γουδί, η διαδικασία αναγνώρισης των 45 από τις 118 σορούς των θυμάτων της χθεσινής αεροπορικής τραγωδίας με 121 νεκρούς, μεταξύ αυτών και 22 παιδιά, ηλικίας από 4 έως 18 ετών. Προς το παρόν έχουν αναγνωριστεί 10 πτώματα. Στους νεκροθαλάμους στο Σχιστό παραμένουν οι σοροί που δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστούν και θα ακολουθηθεί η διαδικασία ταυτοποίησης μέσω DNA. Λίγα λεπτά μετά τις 5 ένα ακόμα ασθενοφόρο κατέφθασε εκεί χωρίς ακόμη να έχει διαπιστωθεί αν πρόκειται για τμήματα των σωρών των 3 τελευταίων αγνοουμένων. Το μεσημέρι της Δευτέρας έφτασε στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", από τη Λάρνακα, η ειδική ναυλωμένη πτήση, με τους συγγενείς των θυμάτων. Σε 10 ημέρες υπολογίζεται να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε και το δεύτερο "μαύρο" κουτί με τις συνομιλίες των δύο χειριστών του μοιραίου αεροσκάφους, αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι σε πολύ κακή κατάσταση και οι υπεύθυνοι με τις έρευνες δεν είναι σε θέση να απαντήσουν αν και κατά πόσο θα είναι αξιοποιήσιμο. Μεσίστιες κυματίζουν από την Κυριακή οι σημαίες στη Μεγαλόνησο, όπου βρίσκεται σε τριήμερο πένθος, ενώ η αυριανή ημέρα, κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους και στην Ελλάδα όπου θα τηρηθούν τρία λεπτά σιγής, στις 12 το μεσημέρι.

    Ζητούν τιμωρία

    Ένα "γιατί" παραμένει ανελέητο και ζητά απάντηση στα τόσα ερωτηματικά που παραμένουν αναπάντητα, ενώ ο θυμός και η αγανάκτηση ανεβαίνει στα χείλη των συγγενών που ζητούν την τιμωρία των υπαιτίων για την τραγωδία. Χαμένα βλέμματα, δακρυσμένα μάτια, πονεμένες κραυγές, ήταν η έκφραση του αβάσταχτου πόνου των ανθρώπων που δυσκολεύονται να συλλάβουν τη φρικτή αλήθεια που ξεδιπλώνεται αμείλικτη κάτω από τα μάτια τους, πάνω στα άψυχα, αποτεφρωμένα, ή διαμελισμένα κορμιά που τους ζητούν αναγνώριση. Αναγνώριση που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατή από ένα κόσμημα, κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα.

    Οι συγγενείς συγκεντρώνονται στο αμφιθέατρο του Λαϊκού νοσοκομείου, όπου βρίσκονται Έλληνες και Κύπριοι ιατροδικαστές, γενετιστές και ψυχολόγοι και στη συνέχεια περνούν στο χώρο του νεκροτομείου για τη μαρτυρική διαδικασία της αναγνώρισης.

    Πολλά πτώματα είναι μη αναγνωρίσιμα και θα παραμείνουν στο Σχιστό εν αναμονή μιας αναγνώρισης μέσω της εξέτασης του DNA, διαδικασία χρονοβόρα που θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα δεκαήμερο.

    Σύμφωνα με τον κατάλογο που έδωσε το μεσημέρι στη δημοσιότητα η κυπριακή αστυνομία, 99 επιβάτες της μοιραίας πτήσης ήταν Ελληνο-κύπριοι και 16 Έλληνες. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν Γερμανός, ενώ τα υπόλοιπα 5 μέλη του πληρώματος ήταν Κύπριοι. Δέκα οικογένειες ξεκληρίσθηκαν, ενώ πολλά παιδιά έχασαν τους γονείς.

    Βαρύ το πένθος σε ολόκληρη την Κύπρο και ειδικότερα σε ορισμένους Δήμους και Κοινότητες. Η κοινότητα Γερίου θρηνεί 20 ανθρώπους, από τους οποίους οι 10 ήταν κάτοικοι της κοινότητας και οι άλλοι 10 συγγενικά τους πρόσωπα που ταξίδευαν μαζί. Ο δήμος Εγκώμης θρηνεί τον ξεκληρισμό δύο 5μελών οικογενειών. Ο δήμος Παραλιμνίου έχασε 16 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 6 μικρά παιδιά. Τρεις οικογένειες ξεκληρίστηκαν, ενώ σε άλλες δύο περιπτώσεις σκοτώθηκαν οι γονείς, αφήνοντας ορφανά παιδιά. Ο δήμος Ιδαλίου πενθεί τον χαμό μιας 5μελούς οικογένειας.

    Συνεχίζονται τα δρομολόγια

    Ο πρόεδρος της εταιρείας "Helios" Ανδρέας Δράκος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η εταιρεία συνεχίζει τις πτήσεις της με τα αεροπλάνα της και διέψευσε ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη χθες είχε κριθεί ακατάλληλο να πετάξει. Ο κ. Δράκος τόνισε ότι το αεροπλάνο τύγχανε συντήρησης με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και τους κανονισμούς του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας. Ακόμη, ανέφερε ότι το αεροπλάνο, τύπου Μπόινγκ-737-300, μετά το επεισόδιο αποσυμπίεσης στην πτήση Βαρσοβίας-Λάρνακας έτυχε συντήρησης στο Λονδίνο και κρίθηκε κατάλληλο τόσο από διεθνή οίκο όσο και την κατασκευάστρια εταιρεία. Επίσης, ο ίδιος διέψευσε ότι την προηγούμενη της τραγωδίας μηχανικός το έκρινε ακατάλληλο και παραιτήθηκε, καθώς και ότι άλλος μηχανικός έδωσε την έγκρισή του για την αεροπλοϊμότητα του αεροπλάνου. Ο κ. Δράκος είπε ότι το τεχνικό προσωπικό της εταιρείας παρέχει κάθε βοήθεια προς της ελληνικές ερευνητικές αρχές.

    Όσον αφορά το ιστορικό του αεροσκάφους, ο κ. Δράκος είπε χαρακτηριστικά ότι τα στοιχεία θα δοθούν στην Ερευνητική Επιτροπή, όπως είναι καταγραμμένα στο μητρώο του αεροσκάφους και πρόσθεσε ότι είναι θέμα της Επιτροπής να δώσει το πόρισμά της. Ακόμη, διέψευσε ότι ο χειριστής που ήταν προγραμματισμένο να πετάξει με το αεροπλάνο αρνήθηκε να το πράξει και αντικαταστάθηκε, λέγοντας ότι ο προγραμματισμένος χειριστής ήταν αυτός που βρισκόταν στη μοιραία πτήση. "Προτού πετάξει το αεροπλάνο είχε γίνει ο έλεγχος και δόθηκε η έγκριση για την πτήση", επεσήμανε.

    Για την αρνητική στάση του προσωπικού να πετάξει με τη σημερινή πτήση προς τη Σόφια, ο κ. Δράκος δήλωσε ότι οι άνθρωποι ήταν φίλοι με τα μέλη του πληρώματος του αεροπλάνου.

    Τέλος, ο πρόεδρος της εταιρείας "Helios" διευκρίνισε ότι είναι εντελώς λανθασμένη η πληροφορία που μεταδόθηκε πως στη διάρκεια της πτήσης ο κυβερνήτης του αεροπλάνου επικοινώνησε με την εταιρεία μέσω της ιδιωτικής συχνότητας, για να αναφέρει ότι υπήρχε πρόβλημα με το σύστημα κλιματισμού.

    Περίεργα σενάρια

    Σύμφωνα με πληροφορίες η επεξεργασία των στοιχείων για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, υπολογίζεται σε 10 ημέρες, ενώ το πόρισμα για τα αίτια της πτώσης θα αργήσει ακόμη περισσότερο καθώς πρέπει να συνεκτιμηθεί και η άποψη των Αμερικανών ειδικών που καταφθάνουν από την κατασκευάστρια εταιρεία του αεροσακφους.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της επιτροπής διερεύνυσης αεροπορικών ατυχημάτων, Ακριβός Τσολάκης, ενημέρωσε τον υπουργό Μεταφορών για την πορεία των ερευνών, ενώ θα συναντηθεί και με τους πιλότους των δύο F-16, που είχαν οπτική επαφή με το αεροσκάφος πριν τη συντριβή του.

    Όπως αναφέρουν πηγές η επιτροπή αξιολογεί ως περίεργο το γεγονός ότι οι επιβάτες του μοιραίου αεροπλάνου δεν είχαν σερβιριστεί, αν και το αεροσκάφος βρισκόταν πλέον κοντά στη διαδικασία προσγείωσης. Μεγάλα ερωτηματικά δημιουργούνται από τα δύο άτομα που εθεάθησαν στο πιλοτήριο, ενώ ανεξακρίβωτο παραμένει πότε ακριβώς σταμάτησε η επικοινωνία του αεροσκάφους με τον πύργο ελέγχου της Κύπρου.

    Έρευνες και ανακρίσεις για το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα άρχισε και η κυπριακή αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια ανακριτών θα πάρουν καταθέσεις από άτομα που έχουν σχέση με τη μοιραία πτήση, από πολίτες, οι οποίοι μετά το τραγικό γεγονός προέβησαν σε καταγγελίες κατά της εταιρείας "Helios", καθώς και από πρώην μηχανικούς και πιλότους οι οποίοι παραιτήθηκαν από την εταιρεία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο κατάλογος των θυμάτων

    Η Ελλάδα πενθεί

    Το μαρτύριο της αναγνώρισης

    [02] Ιράκ

    Σύνταξη του Ιρακινού Συντάγματος

    Σκληρές διαπραγματεύσεις

    15/8/2005 5:37:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS

    Μάχη με το χρόνο δίνουν οι πολιτικές δυνάμεις του Ιράκ, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη σύνταξη του νέου Συντάγματος της χώρας πριν από τα μεσάνυχτα, οπότε λήγει η προθεσμία που έχει ορισθεί για την επίτευξη σχετικής συμφωνία, ενώ κατατίθεται αύριο για ψήφιση στη Βουλή. Από την πλευράς της η οργάνωση της Αλ Κάιντα έχει υποσχεθεί θάνατο σε όποιον συνεργαστεί ή επικυρώσει το "προδοτικό" Σύνταγμα. Την ίδια ώρα, επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνισε το κέντρο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 άνθρωποι. Ένας άνδρας που επέβαινε σε μοτοσυκλέτα και ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχτηκε μπροστά σε εστιατόριο, όπου συχνάζουν αστυνομικοί, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή. Η επίθεση σημειώθηκε στο εστιατόριο Αμπού Αχμεντ στην πολυσύχναστη συνοικία Καράντα της ιρακινής πρωτεύουσας, την ώρα του γεύματος, με αποτέλεσμα το κατάστημα να είναι γεμάτο θαμώνες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χωρίς συμφωνία

    [03] Κοινωνία

    Δόθηκε στη δημοσιότητα

    Ο κατάλογος των θυμάτων

    15/8/2005 3:10:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στη δημοσιότητα δόθηκε από την κυπριακή αστυνομία η λίστα των επιβατών και του πληρώματος της μοιραίας πτήσης του Μπόινγκ της εταιρείας HELIOS. Όπως προκύπτει από τον κατάλογο, 103 από τους επιβάτες ήταν Κύπριοι, αρκετοί αρμενικής καταγωγής και 12 Ελληνες. Συνολικά στην πτήση επέβαιναν 22 ανήλικα άτομα. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν Γερμανός, ενώ τα υπόλοιπα πέντε μέλη του πληρώματος ήταν Κύπριοι. Στον κατάλογο καταχωρούνται το ονοματεπώνυμο, η ηλικία, η διεύθυνση και το επάγγελμα των θυμάτων. Ο υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου κατά τη δημοσιοποίηση του καταλόγου δήλωσε ότι αυτός ετοιμάστηκε μετά από επίπονες προσπάθειες της Κυπριακής Αστυνομίας. Εξήγησε δε ότι η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση του οφείλεται, αφενός στο ότι τα στοιχεία που έδωσε η εταιρία HELIOS ήταν ελλιπή, και αφετέρου, γιατί έπρεπε να ενημερωθούν πρώτα οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων.

    Οι ταυτότητες

    1. Παρασκευάς Δημητρίου, 30 ετών, Ζέφυρου 5 Λάρνακα, υπάλληλος ΑΤΗΚ.

    2. Μαρία Ρίκκου, 27 ετών, Ζέφυρου 5 Λάρνακα, χημικός.

    3. Αδάμος Ευριπίδου, 61 ετών, Αρχάγγελος Λευκωσία, εκτελωνιστής.

    4. Νίκη Ευριπίδου, 52 ετών, Αρχάγγελος Λευκωσία, εκτελωνιστής.

    5.Ανδρούλλα Καρκανιά, 46 ετών, Πενταδακτύλου 10, Τραχώνι Λεμεσός, ιδιοκτήτρια φρουταρίας.

    6. Παναγιώτης Καρκανιά, 48 ετών, Πενταδακτύλου 10, Τραχώνι Λεμεσός, Ιδιοκτήτης Φρουταρίας.

    7. Γεώργιος Ιακώβου, 54 ετών, Χρίστου Τσιάρτα 20-22, Διαμ. 41, Λ/σια, ιατρικός επισκέπτης.

    8. Μαργαρίτα Ιακώβου, 46 ετών, Χρίστου Τσιάρτα 20-22, Διαμ. 41, Λ/σια, ιδιωτική υπάλληλος.

    9. Αναστάσιος Αγαθαγγέλου, 32 ετών, Κυράς Μόρφου 4Δ, Κάτω Λακατάμεια, Λοχαγός Ε.Φ.

    10. Κυριάκος Αλιούρης, 31 ετών, Καρπασίας Κάψαλος Λεμεσός, Μηχανολόγος Μονή Βασιλικού.

    11. Ανδρέας Χριστοδούλου (Μαυρης), 44 ετών, Παναγίας Κύκκου 62, Λακατάμεια, τραπεζικός υπάλληλος (Λαϊκή).

    12. Καλυψώ Χριστοδούλου, 42 ετών, Παναγίας Κύκκου 62, Λακατάμεια, ιδιωτική υπάλληλος.

    13. Ελένη Κωνσταντίνου, 39 ετών, Δικώμου 5 Λατσιά, Ασφαλιστική Εταιρία ΚΟΣΜΟΣ

    14. Θεοφάνης Κωνσταντίνου, 42 ετών, Δικώμου 5 Λατσιά, Ιδιωτικός υπάλληλος.

    15. Δένα Καρακώστα, 43 ετών, Κρήτης 14 Παλλουριώτισσα, φαρμακοποιός.

    16. Νίκος Καρακώστα, 53 ετών, Κρήτης 14 Παλλουριώτισσα φαρμοκοποιός.

    17. Νίκος Νικολάου, 27 ετών, Κύπρου 3Α , Ζακάκι, Λ/σός, Μηχανοδηγός.

    18. Θέτη Νικολάου, 4 ετών, Κύπρου 3Α, Ζακάκι, Λ/σός, -

    19. Νόνη Νεοκλέους, 30 ετών, Νικοτσαρά 4Α Λεμεσός, δασκάλα.

    20. Κώστας Χριστοδουλόπουλος, 45 ετών, Αθήνα- Ελλάδα, Ελληνας υπήκοος, αξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού.

    21. Φωτεινή Χριστοδουλόπουλου, 18 ετών Αθήνα- Ελλάδα, φοιτήτρια.

    22. Αναστάσιος Αναστασίου, 36 ετών, Λάρνακα, επιχειρηματίας.

    23. Στέφανη Χάσουλα, 18 ετών, Αθήνα - Ελλάδα, φοιτήτρια.

    24. Μαρία Καρακώστα, 43 ετών, Θεοδώρου Ζήνωνος, Λεμεσός, βοηθός εκτελωνιστή.

    25. Ανδρέας Καρακώστας, 46 ετών, Θεοδώρου Ζήνωνος, Λεμεσός, εκτελωνιστής.

    26.Πάμπος Καζαμίας, 59 ετών, Τεύκρου Ανθία, Λάρνακα, Ιδιοκτήτης Πλυντηρίου Αυτοκινήτων.

    27. Πανίκος Κιτρομηλίδης, 43 ετών, Καμελίας 80 Εκάλη, Λεμεσός, εκτελωνιστής.

    28. Φάνη Καπετάνιου Κιτρομηλίδου, 42 ετών, Καμελίας 80, Εκάλη, Λεμεσός, Καθηγήτρια.

    29. Μαρίνα Νικολάου Χριστοδουλόπουλου, 43 ετών, Αθήνα-Ελλάδα, γυμναστικός.

    30. Ελένη Ονησιφόρου, 27 ετών, Λεοντίου Μαχαιρά 43, Λεμεσός, νηπιαγωγός.

    31. Γιαννούλα Νεοφύτου, 55 ετών Ζήνωνος 12, Κοκκινοτριμιθιά, οικοκυρά.

    32. Μιχάλης Νεοφύτου, 28 ετών, Γράμμου 8, Ακρόπολη Λευκωσία, καθηγητής.

    33. Ελενα Μιχαήλ, 29 ετών Ψημολόφου, ιδιωτική υπάλληλος.

    34. Αντρη Κυπριανού, 28 ετών, Μαχαιρά 27 Παλιομέτοχο, γραμματέας.

    35. Ευγενία Κέντα, 32 ετών, Αγιος Δομέτιος Λευκωσία, συνεργατικός υπάλληλος.

    36. Σωτήρης Κατσέξου, 60 ετών Μεσαορίας 2, Κόκκινες, Στρόβολος, οδοντοτεχνίτης.

    37. Μαρία Κατσέξου, 54 ετών, Μεσαορίας 2, Κόκκινες, Στρόβολος , ιδιωτική υπάλληλος.

    38. Οδυσέας Κουτσόφτα, 28 ετών Παραλίμνι, Μηχανικός αυτοκινήτων.

    39. Χρυσούλα Κουτσόφτα, 5 ετών Παραλίμνι

    40. Ξένια Κουτσόφτα Βρακά, 27 ετών, Αγίου Θωμά 20, Παραλίμνι, ιδιωτική υπάλληλος.

    41. Γεώργιος Θεοφάνης, πιθανόν Ελληνας υπήκοος, ταξιδιωτικό γραφείο LIBRA TOURS.

    42. Μαρία Θεοφάνη, πιθανόν Ελληνας υπήκοος, ταξιδιωτικό LIBRA TOURS.

    43. Αρτέμης Θεοφάνη, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ταξιδιωτικό LIBRA TOURS.

    44. Μαρία Παπαγιάννη, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ταξιδιωτικό LIBRA TOURS.

    45. Ιωάννης Αλεξανδρής, 37 ετών, Αθήνα, Δικηγόρος.

    46. Αρης Αδελίδης, Αθήνα, δικηγόρος.

    47. Ιωάννης Παπαϊωάννου, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ταξιδιωτικό LIBRA TOURS.

    48. Ευσταθία Μούσα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ταξιδιωτικό γραφείο LIBRA.

    49. Θεόδωρος Δούνας, 38 ετών, Νέας Εγκωμης 7, Εγκωμη Λευκωσία, ιατρός.

    50. Μιχαήλης Δούνα, 10 ετών, Νέας Εγκωμης 7, Εγκωμη Λευκωσία-

    51. Βασιλική Δούνα, 8 ετών, Νέας Εγκωμης 7, Εγκωμη Λευκωσία -

    52. Τάσος Δούνας, 5 ετών, Νέας Εγκωμης 7, Εγκωμη Λευκωσία -

    53. Χριστίνα Τσοπανή , 34 ετών, Νέας Εγκωμης 7, Εγκωμη Λευκωσία -

    54. Χρίστος Πυρίλης, 40 ετών, Παραλίμνι -

    55.Αντωνία Μανώλη Πυρίλη, 36 ετών, Παραλίμνι -

    56. Εύα Πυρίλλη, 12 ετών, Παραλίμνι -

    57. Ξένιος Πυρίλλη, 10 ετών, Παραλίνι-

    58. Μάρκος Πυρίλλη, 6 ετών, Παραλίμνι-

    59. Αντώνης Αντωνίου, 39 ετών, Παραλίμνι -

    60. Μαρία Αντωνίου, 35 ετών, Παραλίμνι -

    61. Χρίστος Αντωνίου, 9 ετών, Παραλίμνι -

    62. Χριστίνα Αντωνίου, 6 ετών, Παραλίμνι -

    63. Μιχάλης Γιωργαλλή, 51 ετών, Δημοκρατίας 11, Γέρι, Λευκωσία -

    64. Ανθούλλα Γιωργαλλή, 47 ετών, Δημοκρατίας 11, Γέρι, Λευκωσία -

    65. Αγάθη Ευριπίδου, 41 ετών, Μαρίνας Γερουδάνας 65, Κ. Πολεμίδια -

    66. Ευριπίδης Ευριπίδου, 47 ετών, Μαρίνας Γερουδάνας 65, Κ. Πολεμίδια -

    67. Πολίνα Ευριπίδου, 12 ετών, Μαρίνας Γερουδάνας 65, Κ. Πολεμίδια -

    68. Στέφανη Ευριπίδου, 17 ετών, Μαρίνας Γερουδάνας 65, Κ. Πολεμίδια -

    69. Κυριάκος Κυπριανού, 48 ετών, Κολοκοτρώνη Δάλι, έμπορας.

    70. Αναστασία Κυπριανού, 44 ετών, Κολοκοτρώνη Δάλι, έμπορας.

    71.Στέλλα Κυπριανού, 16 ετών Κολοκοτρώνη Δάλι , μαθήτρια

    72. Χρίστα Κυπριανού, 14 ετών Κολοκοτρώνη Δάλι , μαθήτρια

    73. Χριστόδουλος Κυπριανού, 5 ετών Κολοκοτρώνη Δάλι

    74. Τουτουντζιάν Αρα (ΤOYTOYNZIAN ARA), 16 ετών, Ελευθερίας 3, διαμ. 202, Στρόβολος, Λευκωσία, μαθητής.

    75. Τουτουντζιάν Μπαριέτ (TOYTOYNZIAN BARIET), 12 ετών, Ελευθερίας 3, διαμ. 202, Στρόβολος, Λευκωσία, μαθητής.

    76.Tουτουντζιάν Χίλντα, (TOYTOYNZIAN HILDA) 45 ετών, Ελευθερίας 3, διαμ. 202, Στρόβολος, Λευκωσία, ιδιωτικός υπάλληλος.

    77. Tουτουντζιάν Χαγκοπ, (TOYTOYNZIAN HAGOP), 51 ετών, Ελευθερίας 3, διαμ. 202, Στρόβολος, Λευκωσία, ηλεκτρολόγος.

    78. Σωτήρης Κωνσταντίνου, 10 ετών, Αρχ. Μακαρίου 21, Γέρι, μαθητής.

    79. Ειρήνη Κωνσταντίνου, 36 ετών, Αρχ. Μακαρίου 21, Γέρι, τραπεζικός.

    80. Μιχάλης Κωνσταντίνου, 39 ετών, Αρχ. Μακαρίου 21, Γέρι, εισαγωγέας.

    81. Πέτρος Κωνσταντίνου, 13 ετών, Αρχ. Μακαρίου 21, Γέρι, μαθητής.

    82. Πολυξένη Σοφοκλέους, 30 ετών, Λεωφ. Λυκαβητού 14, Μακεδονίτισσα, Cyprus Airways.

    83. Χριστόδουλος Προκοπίου, 34 ετών , Λευκωσία, λογιστής.

    84. Μαρία Πογιατζή, 23 ετών, Γράμμου 8 , Ακρόπολη Λευκωσία, λογίστρια.

    85. Ιωάννης Παπαχριστοδούλου, 31 ετών, Δοθισέου Οικονόμου, Εθνική Φρουρά.

    86. Μαίρη Γεωργίου, 42 ετών, 1ης Απριλίου 44, Μοσφιλωτή, οικοκυρά.

    87. Μιχάλης Κωνσταντίνου, 54 ετών, Πέρα Χωρίο, ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ.

    88. Καλλιόπη Κωνσταντίνου, 49 ετών, Πέρα Χωρίο, ιδιοκτήτρια πρακτορείου ΠΡΟΠΟ.

    89. Χριστίνα Λαππά, 25 ετών, Αφάνειας 2, Γέρι.

    90. Καραπάμπας Κ, Ελλάδα M.I.B.S.

    91. Αναστάσιος Κιρλακίτσης, Θεσσαλονίκη Amfitrion Holidays, στρατιωτικός.

    92. Λιμπιτσούνη Ε., Ελλάδα

    93. Μιχαηλίδης Κ., Ελλάδα M.I.B.S.

    94. Γαβριηλίδου Ε. , 29 ετών Κύπρου 3α Ζακάκι Λεμεσός, ιδιωτικός υπάλληλος.

    95. Κλεόπας Νικολάου, 66 ετών, Κοκκινοτριμιθιά

    96. Δημήτριος 'Ομπασιης, 26 ετών, Λευκωσία.

    97. Γεώργιος Γ. ,25 ετών, Καϊμακλί.

    98. Νίκος Νικολάου, 30 ετών, Ψημολόφου.

    99. Γεώργιος Γεωργίου, 31 ετών, Γεώργιος Παπανδρέου 6, Γέρι Ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων.

    100. Ντίνα Κωνσταντινίδη, Δοθισέου Οικονόμου 11, Δ Ρίτα Κώρτ 101, Λεμεσός, δασκάλα.

    101. Αντριάνα Χρυσάνθου, 63 ετών, 1ης Απριλίου 46, Μοσφιλωτή, συνταξιούχος.

    102. Σωτήρης Χρυσάνθου, 65 ετών, 1ης Απριλίου 46, Μοσφιλωτή, συνταξιούχος.

    103. Νίκος Χαραλάμπους, 34 ετών, Μαχαιρά 14 ή 15 Παλιομέτοχο, βαφέας αυτοκινήτων.

    104. Κούλα Χαραλάμπους, 59 ετών, Παλιομέτοχο, καθαρίστρια Τμήμα Υδάτων Λευκωσία.

    105. Κωνσταντίνα Χαραλάμπους, 6 ετών, Μαχαιρά 14 ή 15 Παλιομέτοχο.

    106. Πανίκος Αναστασίου, 38 ετών, Νικοτσαρά 4Α , Λεμεσός Τεχνικός Θερμάνσεων.

    107. Μαρία Ελένη Γιασουμή, 9 ετών, Καρμίου, Λακατάμεια.

    108. Σύλβια Γιασουμή, 46 ετών, Καρμίου, Λακατάμεια, καθηγήτρια.

    109. Ιάσονας Γιασουμή, 47 ετών, Καρμίου Λακατάμεια , ιδιωτικός υπάλληλος.

    110. Δήμος Ξιούρουππας, 39 ετών, Ισοκράτους 1 Αραδίππου, επιχειρηματίας.

    111. Μαργαρίτα Ξιούρουππα, 34 ετών, Ισοκράτους 1, Αραδίπου, οικοκυρά.

    112. Σοφία Ξιούρουππα, 10 ετών, Ισοκράτους 1, Αραδίπου, μαθήτρια.

    113. Ιωάννα Ξιούρουππα, 9 ετών, Ισοκράτους 1, Αραδίπου, μαθήτρια.

    114. Βασίλης Ρέγκο, 31 ετών, Αγ. Ιλαρίωνα 16 Κάψαλος Λεμεσός υπάλληλος ΑΤΗΚ.

    115. Περικλής Ψαρούδης, 34 ετών, Αναγνωσταρά 7α Κ. Πολεμίδια Λεμεσός, υπάλληλος ΑΤΗΚ.

    Τα ονόματα των μελών του πληρώματος:Marten Hans Jurgen, 50 ετών, κυβερνήτης Πάμπος Χαραλάμπους, 40 ετών, συγκυβερνήτης Λουΐζα Βουτέρη, 20-30 ετών, αεροσυνοδός Μερόπη Σοφοκλέους, 20-30 ετών, αεροσυνοδός Ανδρέας Προδρόμου, 20-30 ετών, αεροσυνοδός Χάρις Χαραλάμπους, 20-30 ετών, αεροσυνοδός.

    Σημειώνεται ότι το τηλέφωνο του ταξιωτικού γραφείου LIBRA TOURS είναι το 00302109483203.

    Χάθηκαν οικογένειες

    Τουλάχιστον δέκα οικογένειες ξεκληρίστηκαν στο χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα, ενώ πολλές άλλες έχασαν και τους δύο γονείς. Οι οικογένειες που χάθηκαν είναι:Τετραμελής οικογένεια δήμου Ξιούρουπα, από την Αραδίππου, με δύο κορίτσια 10 και 9 χρόνων. Τετραμελής οικογένεια Αγκόπ Τουτουντζιάν, με δυο παιδιά 16 και 12 χρόνων, από τη Λευκωσία. Τετραμελής οικογένεια Μιχάλη Κωνσταντίνου, με δύο αγόρια 13 και 10 χρόνων, από το Γέρι. Πενταμελής οικογένεια Κυριάκου Κυπριανού, από το Δάλι, με δύο κορίτσια 16 και 14 χρόνων και ένα αγόρι 5 χρόνων. Πενταμελής οικογένεια Χρίστου Πυρίλη, από το Παραλίμνι, με ένα κορίτσι 12 χρόνων και δύο αγόρια 10 και 6 χρόνων. Τετραμελής οικογένεια Αντώνη Αντωνίου, με ένα αγόρι 9 χρόνων και ένα κορίτσι, 6 χρόνων, από το Παραλίμνι. Τριμελής οικογένεια Οδυσσέα Κουτσόφτα, με ένα κοριτσάκι 5 χρόνων, από το Παραλίμνι. Τετραμελής οικογένεια Ευριπίδη Ευριπίδους, με δύο κορίτσια 17 και 12 χρόνων, από τη Λεμεσό. Τετραμελής οικογένεια Γεώργιου Θεοφάνη, με δύο παιδιά, από την Ελλάδα. Πενταμελής οικογένεια Θεόδωρου Δούνα, με δύο αγόρια 10 και 5 χρόνων και ένα κορίτσι οκτώ χρόνων, από την Εγκώμη Λευκωσίας. Όπως προκύπτει από τον κατάλογο των θυμάτων, στο δυστύχημα σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον 13 ζευγάρια.

    Βαρύ το τίμημα για κοινότητες και δήμους στην Κύπρο

    Από την αεροπορική τραγωδία, επλήγησαν ιδιαίτερα η κοινότητα Γερίου και οι Δήμοι Εγκώμης, Παραλιμνίου και Ιδαλίου.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, η κοινότητα Γερίου, 10χλμ από τη Λευκωσία, θρηνεί 20 ανθρώπους, από τους οποίους οι 10 είναι κάτοικοι της κοινότητας και οι άλλοι 10 συγγενικά πρόσωπα που ταξίδευαν μαζί. Από το Γέρι κατάγεται και ο συγκυβερνήτης Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο οποίος νυμφεύθηκε και κατοικούσε στην Εγκώμη, προάστιο της Λευκωσίας.

    Ο δήμος Εγκώμης θρηνεί επίσης τον ξεκληρισμό πενταμελούς οικογένειας και ενδεχομένως και δεύτερης, δεδομένου ότι υπάρχουν πληροφορίες πως οι δύο οικογένειες ταξίδευαν μαζί.

    Ο δήμος Παραλιμνίου, κοντά στην Αμμόχωστο, έχασε 16 ανθρώπους του, μεταξύ των οποίων και έξι μικρά παιδιά. Τρεις οικογένειες ξεκληρίστηκαν, ενώ σε άλλες δύο περιπτώσεις σκοτώθηκαν οι γονείς, αφήνοντας ορφανά τα παιδιά.

    Ο δήμος Ιδαλίου πενθεί τον χαμό μιας πενταμελούς οικογένειας και κήρυξε σαρανταήμερο πένθος.

    [04] Κοινωνία

    Μαύρος Δεκαπεντάυγουστος

    Η Ελλάδα πενθεί

    15/8/2005 2:52:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε πένθιμο κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, στους ναούς της χώρας, ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η τραγική κατάληξη των 121 ανθρώπων του μοιραίου αεροσκάφους της κυπριακής εταιρείας "Helios", επισκίασε τους χιλιάδες προσκυνητές που κατέκλυσαν τους ναούς της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο, της Παναγίας Σουμελά στην Βέροια, αλλά και της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Ύδρα. "Τη σημερινή μεγάλη μέρα της Ορθοδοξίας σκιάζει το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν άδικα τη ζωή τους, πολλοί συνάνθρωποί μας. Δεν μπορεί κανένας με λόγια να περιγράψει την οδύνη και τον πόνο όλων μας αλλά ιδιαίτερα των οικείων τους. Είμαστε κοντά στον μεγάλο πόνο και την οδύνη των οικείων τους και ευχόμαστε η Παναγία να τους παρηγορήσει στον μεγάλο τους αυτό πόνο", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τη Μονή Παναγίας της Μολυβδοσκεπάστου στην περιοχή της Κόνιτσας Ιωαννίνων, όπου παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία. Ο κ. Παπούλιας παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της χθεσινής αεροπορικής τραγωδίας, η οποία ετελέσθη κατόπιν επιθυμίας του. Στη δοξολογία που τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, παρέστη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μέλοι του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και Υπουργοί της Κυπριακής κυβέρνησης που βρίσκονται στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτές τις ώρες οι σκέψεις όλων είναι κοντά τους, προσθέτοντας ότι μέσα από την ενδελεχή έρευνα θα αποσαφηνιστούν πλήρως τα αίτια της τραγωδίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου παρέστη στις εκδηλώσεις στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή της Πάρου. Στην Ύδρα στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην δοξολογία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Ιερό λείψανο παρέδωσαν στην Παναγία Σουμελά

    Αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνα και Αρχιεπίσκοπο Ιασίου, Δανιήλ και τον Αρχιεπίσκοπο Σουτσεάβας και Ραδαούτσι, Ποιμένα, παρέδωσαν στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, τεμάχιο του ιερού λειψάνου από το χέρι του αγίου νεομάρτυρα Ιωάννη του Τραπεζούντιου, που μαρτύρησε το 1492 στο Ασπρόκαστρο ή Ακερμαν της Μολδαβίας.

    Μετά από απόφαση του ιδρύματος "Παναγία Σουμελά", απονεμήθηκε χρυσό μετάλλιο, στον μητροπολίτη Μολδαβίας. Τιμητική διάκριση και υποτροφία ύψους 3.000 ευρώ δόθηκε στην αριστούχο μαθήτρια του Λυκείου Μακροχωρίου, Καλλιόπη Παπαδοπούλου, στην μνήμη των συμμαθητών της που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα. Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και κατάθεση στεφάνων, ενώ έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού αρχιμανδρίτη Αμβρόσιου Σουμελιώτη, ο οποίος υπήρξε μοναχός της μονής Παναγία Σουμελά, στον Πόντο. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν: ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δήμαρχος Κοζάνης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλο, ο β' αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι βουλευτές Στέλιος Παπαθεμελής, Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, ο αρχηγός ΓΕΣ, Νικόλαος Ντούβας, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Ματθαίος Τσούγκας, ο πρόεδρος του ιδρύματος "Παναγία Σουμελά", Γιώργος Τανιμανίδης και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ποντιακών συλλόγων και πλήθος κόσμου.

    "Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλης της εθνικής αντιπροσωπείας και ολόκληρου του ελληνικού λαού για τον άδικο χαμό των συναθρώπων μας και εύχομαι η Παναγία μας εδώ να βοηθήσει να είναι το τελευταίο αυτό ατύχημα", δήλωσε ο ο β' αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας. "Μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, για ολόκληρο τον Ελληνισμό, ο Δεκαπενταύγουστος, η προστασία της Παναγίας για τα καλά και η σκέπη της για όλους όσους δυστυχούν και ιδιατέρως αυτές τις ημέρες με τη μεγάλη αεροπορική τραγωδία", σημείωσε η κ. Αράπογλου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι την μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία καλύπτει η οδύνη για το τραγικό δυστύχημα. Παράλληλα, επισήμανε ότι σήμερα είναι ημέρα προβληματισμού για το αν κάναμε όσα οφείλαμε για την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού.

    "Εύχομαι η Παναγία να βοηθάει όλο τον κόσμο, να δίνει την ευλογία της και από την Παναγία Σουμελά να περάσει το μήνυμα της αγάπης προς τον συνάνθρωπο μας", υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης.

    Ο κ. Γκιουλέκας τόνισε ότι τιμάμε την Κοίμηση της Θεοτόκου σε βαρύ κλίμα, μετά την χθεσινή αεροπορική τραγωδία.

    Ο χρυσός Ολυμπιονίκης στις καταδύσεις, Νίκος Συρανίδης, ευχαρίστησε για την τιμή που τον έγινε να κρατήσει την εικόνα της Παναγίας κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης.

    [05] Κόσμος

    Σε αεροδρόμιο της πολυεθνικής δύναμης

    Έκρηξη στην Αίγυπτο

    15/8/2005 11:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/8/2005 5:51:21 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε τρομοκρατική ενέργεια αποδίδει ο κυβερνήτης του Βορείου Σινά Αχμεντ Αμπντέλ Χαμίντ, την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί σε ένα μικρό λεωφορείο στο Ελ Γκόρα, ένα στρατόπεδο στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου Σινά, που χρησιμοποιείται από την πολυεθνή δύναμη επιτήρησης MFO. Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης την είδηση που είχε μεταδοθεί νωρίτερα, ότι δηλαδή δύο άτομα τραυματίστηκανελαφρά, τα οποία ήταν Καναδοί στρατιωτικοί. Σημειώνεται ότι η δύναμη MFO έχει συσταθεί για να επιτηρεί την εφαρμογή των όρων ασφαλείας της αιγυπτιακο-ισραηλινής συνθήκης ειρήνης.

    [06] Κόσμος

    Υπεγράφη μεταξύ Τζακάρτας και ανταρτών

    Ιστορική συμφωνία

    15/8/2005 4:27:00 μμ

    Τέλος στη διένεξη που υπάρχει εδώ και 30 χρόνια μεταξύ της κυβέρνησης της Τζακάρτας και των αυτονομιστών ανταρτών της επαρχίας της Ινδονησίας Ατσεχ με τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα στο Ελσίνκι, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαμίντ Αουλουντίν από την πλευρά της κυβέρνησης και τον Μαλίκ Μαχμούντ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κινήματος για ένα ελεύθερο Ατσεχ (GAM). Το πρωτόκολλο της συμφωνίας είχε υπογραφεί στις 17 Ιουλίου, ύστερα από πέντε διαπραγματευτικές συνόδους στο Ελσίνκι, στις οποίες έλαβε μέρος και ο πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αρτισάρι. Στην υπογραφή της συμφωνίας παρέστη και ο Αρτισάρι.

    [07] Κόσμος

    Νοτιοανατολικά της Τουρκίας

    Έκρηξη σε δημόσιο κτίριο

    15/8/2005 2:17:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε κτίριο της νομαρχίας στην επαρχία Σιρνάκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή τραυματίες. Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNN-Turk, η βόμβα μεγάλης ισχύος εξερράγη στην πόλη Μπεϊτούσεμπαπ, στο υπόγειο του κτιρίου όπου στεγάζονται γραφεία της νομαρχίας και άλλων δημοσίων υπηρεσιών της πόλης. Εν τω μεταξύ, οι αρχές δεν έχουν κάνει λόγο για ανάληψη ευθύνης, αλλά στην περιοχή αυτή, όπου είναι έντονο πληθυσμιακά το κουρδικό στοιχείο, οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) έχουν κλιμακώσει τους τελευταίους μήνες τις ένοπλες επιχειρήσεις τους εναντίον κυβερνητικών και στρατιωτικών στόχων.

    [08] Οικονομία

    Αύριο

    Απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι

    15/8/2005 4:26:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία κήρυξε για αύριο Τρίτη, η ΟΤΟΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δρομολόγηση της μεταφοράς του επικουρικού ταμείου της Εμπορικής στο νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Το απόγευμα της Τρίτης θα συνέλθει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας για να εγκρίνει εισήγηση του διοικητή της τράπεζας κ. Προβόπουλου προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη του επικουρικού ταμείου της Τράπεζας στο νέο φορέα. Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Κουσελάς δήλωσε ότι "κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που θα παρευρεθούν θα επιστήσουν την προσοχή στους μετόχους ότι με βάση γνωματεύσεις καθηγητών οι διατάξεις είναι αντισυνταγματικές και ότι ο κάθε ένας μέτοχος ξεχωριστά θα έχει ποινικές και αστικές ευθύνες σε περίπτωση που υπερψηφίσουν την πρόταση του διοικητή της Τράπεζας".

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Πλήγμα" με Μπουφόν η "Γιούβε"

    15/8/2005 7:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Απών από την έναρξη του Καμπιονάτο αλλά και από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, θα είναι ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Ο Ιταλός διεθνής γκολκίπερ υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα της "μεγάλης κυρίας" με τη Μίλαν, (σ` ένα άτσαλο πέσιμο, στην προσπάθειά του να εμποδίσει τον Κακά να πετύχει γκολ, στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης που διεξήχθη στο Σαν Σίρο), και οι γιατροί της ομάδας μιλάνε για απουσία τουλάχιστον δύο μηνών. Εκτός από το πρωτάθλημα Ιταλίας αλλά και το CL, ο Μπουφόν θα από το φιλικό της Ιταλίας με την Ιρλανδία την προσεχή Τετάρτη.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην Τσέλσι ο Εσιέν

    15/8/2005 6:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παίκτης των Πρωταθλητών Αγγλίας είναι πλέον ο Μικαέλ Εσιέν. Το στόρι που κράτησε πάνω από ενάμιση μήνα κατέληξε σε "γάμο" και ο Γκανέζος άσος θα ενταχθεί στη μηχανή της Τσέλσι, κάτι που ήθελε πολύ και ο Ζοσέ Μουρίνιο. Οι "μπλε" θα καταβάλλουν στην -πρώην πλέον- ομάδα τους Λιόν, το ποσό των 38 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Εσιέν βρίσκεται ήδη στο Λονδίνο, όπου θα υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα υπογράψει το νέο του πενταετές συμβόλαιο.

    Λύπη για την απομάκρυνση, χαρά για τα λεφτά

    Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας της Τσέλσι με τα "Λιοντάρια", ο πρόεδρος του γαλλικού συλλόγου Μισέλ Ολά δήλωσε για την μεταγραφή του Γκανέζου άσου:"Τον θέλαμε εδώ αλλά δεν μπορούσαμε να τον κρατήσουμε με το ζόρι. Με μεγάλη μας λύπη θα τον δούμε να φεύγει. Είναι οδυνηρός ο χωρισμός. Ωστόσο, για το σύλλογο είναι πολύ καλή συμφωνία και πιο προσοδοφόρα από αυτή του Ντρογκμπά. Είχαμε πολλές συζητήσεις με την Τσέλσι και αποφασίσαμε ότι είναι καλύτερο να τον αφήσουμε να φύγει. Άλλωστε και η προσφορά είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Κάναμε τα πάντα για να τον κρατήσουμε, αλλά τους δύο τελευταίους μήνες δεν ήθελε να παίξει στην Λιόν".

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η μοναξιά της κορυφής

    15/8/2005 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μετά από τρεις μόνο στροφές στο Σαμπιονά, δύσκολα μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα. Ωστόσο, αλλαγές πάντα υπάρχουν και αυτό φάνηκε στην σε αυτή την αγωνιστική. Συγκεκριμένα, μόνη πρώτη στη βαθμολογία είναι πλέον η Παρί Σεν Ζερμαίν, που νίκησε την Τουλούζ με 2-0 και οδηγεί από τη μοναξιά της πρώτης θέσης την "γαλλική κούρσα". Εκτελεστής της ομάδας ήταν Πορτογάλος Παουλέτα, ο οποίος με δύο δικά του τέρματα έδωσε τη νίκη στους "μπλε". Η Πρωταθλήτρια Λιόν από την άλλη δεν κατάφερε να πάρει την τρίτη σερί νίκη, αφού ήρθε ισόπαλη με τη Μαρσέιγ στη Μασσαλία.

    Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία

    Παρί Σεν Ζερμέν-Τουλούζ 2-0

    (43΄, 61΄ Παουλέτα)

    Οσέρ-Μπορντό 1-0

    (36΄ Πιερόνι)

    Λε Μαν-Ρεν 4-0

    (10΄ πεν., 32΄ Τούλιο, 55΄ Λικάου, 78΄ Μπανγκούρα)

    Λιλ-Τρουά 1-2

    (69΄ Ντεμπουσί - 2΄ πεν. Νιβέ, 44΄ Νταλέ)

    Νανσί-Λανς 1-2

    (46΄ Ζερκα - 15΄ Ντιαρά, 18΄ Ντιντάν)

    Ναντ-Αζαξιό 0-2

    (56΄ Ντε Φαριά, 73΄ Ρόκι)

    Νις-Σοσό 1-2

    (44΄ Τραορέ - 74΄πεν. 75΄ Ιλαν)

    Σεντ Ετιέν-Μετζ 2-0

    (25΄, 31΄ Πικιόν

    Στρασμπούρ-Μονακό 1-2

    (90 Λε Πεν-48 Σκιλασί, 79 Σεβαντόν)

    Μαρσέιγ-Λιόν 1-1

    (6 Ταϊβό-35 Κάριου)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 3 αγώνες)

    Παρί Σεν Ζερμέν 9

    Οσέρ 7

    Λιόν 7

    Ναντ 6

    Μπορντό 6

    Λανς 6

    Μονακό 6

    Αζαξιό 5

    Σεντ Ετιέν 5

    Τρουά 5

    Λε Μαν 4

    Νις 4

    Λιλ 4

    Σοσό 3

    Τουλούζ 3

    Στρασμπούρ 1

    Μαρσέιγ 1

    Μετζ 1

    Νανσί 0

    Ρεν 0

    [12] Μπάσκετ

    Τελικός-θρίλερ με "ασημένιο τέλος"

    15/8/2005 3:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ένας εκπληκτικός τελικός, αντάξιος των προσδοκιών του 4ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπάσκετ νέων, η αυλαία του οποίου έπεσε σήμερα τα ξημερώματα στη Μαρ ντελ Πλάτα, τουρνουά, ήταν ο αγώνας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Λιθουανία. Τελικά η Εθνική μας, δεν κατάφερε να φτάσει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, αφού ηττήθηκε από τους Λιθουανούς με 65-63, κατακτώντας έτσι το ασημένιο μετάλλιο. Ο τελικός ήταν συναρπαστικός και κρίθηκε με δύο βολές του Ρενάλντο Σεϊμούτις, (θα αγωνίζεται στην Ελλάδα με τη φανέλα του Ολυμπιακού από τη νέα περίοδο), σε νεκρό χρόνο και ενώ μέχρι τότε οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες 63-63. Παρά την μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας, οι παίκτες του Μάνου Μανουσέλη ξέσπασαν σε λυγμούς, καθώς γνώριζαν πως μπορούσαν να φτάσουν στο χρυσό.

    Κρίθηκε στο φινάλε

    Σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι στο σκορ. Όλα έγιναν τελικά στα τελευταία τριάντα δευτερόλεπτο, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να "τα βάζει με την ατυχία του" αφού δεν κατάφερε να πάρει τιο πάνω χέρι στην κατάλληλη και πιο δύσκολη στιγμή. Συγκεκριμένα, 26 δευτερόλεπτα πριν το τέλος οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες 63-63 με τους Λιθουανούς να έχουν τη μπάλα στην κατοχή τους αλλά ο Γιόνας Μασιούλις αστόχησε. Τρεις Έλληνες παίκτες πήδησαν για το ριμπάουντ, αλλά δυστυχώς ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος πάτησε εκτός γηπέδου και έτσι η μπάλα πήγε και πάλι στους παίκτες της ομάδας της Λιθουανίας, 4.8 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

    Ο προπονητής της Λιθουανίας πήρε αμέσως τάιμ άουτ και όταν οι δύο ομάδες επέστρεψαν στο τερέν, η μπάλα κατέληξε στον Ρενάλντας Σεϊμπούτις ο οποίος επιχείρησε να κάνει το τελικό σουτ ακριβώς με την εκπνοή του αγώνα, αλλά ο Βασιλόπουλος του έκανε φάουλ και ο Σεϊμπούτις με δύο εύστοχες βολές σε νεκρό χρόνο διαμόρφωσε το τελικό 65-63.

    Ένας "κόκκινος", ο MVP της διοργάνωσης

    "Δήμιος" της Εθνικής στο τέλος ήταν ένας παίκτης, που από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο λόγος για τον Σειμπούτις, ο οποίος ήταν ο καλαθοσφαιριστής που ευστόχησε στις δύο βολές και χάρισε τοχρυσό μετάλλιο στους Λιθουανούς.

    Δείγμα της εκπληκτικής παρουσίας της Ελλάδας σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αποτέλεσε το γεγονός πως δύο παίκτης της Εθνικής μας συμπεριλήφθηκαν στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος, την οποία αποτελούν οι Ρενάλντας Σεϊμπούτις (Λιθουανία), Γιοτάμ Χαλπερίν (Ισραήλ), Κώστας Βασιλειάδης (Ελλάς), Λεβόν Κεντάλ (Καναδάς) και Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (Ελλάς).

    Τέλος, στον «μικρό» τελικό, ο Καναδάς νίκησε 79-74 την Αυστραλία και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ στον αγώνα για την πέμπτη θέση η ομάδα των ΗΠΑ νίκησε 111-85 την Αργεντινή.

    Η τελική κατάταξη:

    1. Λιθουανία

    2. ΕΛΛΑΣ

    3. Καναδάς

    4. Αυστραλία

    5. ΗΠΑ

    6. Αργεντινή

    7. Πουέρτο Ρίκο

    8. Σλοβενία

    9. Νιγηρία

    10. Ισραήλ

    11. Κίνα

    12. Ιράν

    [13] Μπάσκετ

    Παρέμεινε "Αρειανός" ο Ασημακόπουλος

    15/8/2005 7:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/8/2005 7:33:23 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στους "κίτρινους" θα συνεχίσει να αγωνίζεται ο Αντώνης Ασημακόπουλος. Ο Έλληνας φόεγουορντ δέχτηκε την πρόταση την πρόταση που του έγινε για ν΄ ανανεώσει τη συνεργασία του με την ομάδα και θα αγωνίζεται με τη φανέλα του Άρη για έναν ακόμη χρόνο. Εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στο να περιμένει το τελευταίο διάστημα τους Θεσσαλονικείς, από το να αποδεχτεί προτάσεις από άλλους συλλόγους που είχε στα χέρια του, ο Ασημακόπουλος είπε αυτό που τον κράτησε στην ομάδα, ήταν οι θερμές προς το πρόσωπο του εκδηλώσεις των φιλάθλων των "κίτρινων". "Με εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε ο κόσμος του Αρη για μένα. Το ότι εξέφραζε το τελευταίο διάστημα την επιθυμία του να μείνω στην ομάδα μέτρησε πολύ στην τελική μου απόφαση", σημείωσε ο Ασημακόπουλος.

    Περιμένει τον Μπλάκνεϊ

    Μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον Έλληνα φόργουορντ, ο Άρης περιμένει το υπογεγραμμένο συμβόλαιο του Ρόντρικ Μπλάκνει, (η συμφωνία έχει επέλθει). Παράλληλα, όλα είναι έτοιμα για την αυριανή πρώτη εν όψει της νέας περιόδου συγκέντρωση παικτών και τεχνικής ηγεσίας.

    [14] Ακόμα μία διάκριση για το Πόλο

    15/8/2005 4:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μετά την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των Ανδρών παρέμεινε στην κορυφαία εξάδα του κόσμοθ. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Σάντρο Καμπάνια πήρε την πέμπτη θέση του World League, νικώντας στο παιχνίδη κατάταξης 5-6 τη Ρωσία, με 14-9.

    Τα οκτάλεπτα: 0-2, 4-4, 1-4, 4-4.

    Ρωσία (Αλεξάντερ Καμπάνοφ): Γιούρτσικ 2, Γκουμπάρεφ 2, Αγκάρκοφ 2, Καλτούριν 1, Ντοκουτσάεφ 1, Μάλκοφ 1.

    Ελλάδα (Σάντρο Καμπάνια): Χατζηθεοδώρου 3, Χρ. Αφρουδάκης 3, Βλοντάκης 2, Μάζης 1, Μυλωνάκης 1, Θεοδωρόπουλος 1, Χατζηκυριακάκης 1, Βουλγαράκης 1, Θωμάκος 1.

    Χρυσό οι "πλάβι"

    Την πρώτη θέση κατέλαβε η Σερβία / Μαυροβούνιο, η οποία νίκησε στον τελικό της Ουγγαρία με το εντυπωσιακό 16-6. Φαίνεται πως οι "πλάβι" έχουν πάρει για τα καλά τον αέρα των Ούγγρων, αφού ήταν το δεύτερο χρυσό μετάλλιο που τοποθετούν στην τροπαιοθήκη τους, σε διάστημα ενός μήνα. Υπενθυμίζεται πως η ομάδα της Σερβίας είχε επικρατήσει της Ουγγαρίας και στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος τον Ιούνιο.

    Τα οκτάλεπτα: 4-2, 6-0, 3-2, 3-2.

    Σερβία /Μαυροβούνιο (Πέταρ Πόρομπιτς): Σάπιτς 7, Ουντόβισιτς 2, Σάβιτς 2, Πιέτλοβιτς 2, Γιάνοβιτς 1, Γκόσιτς 1, Πρλαϊνοβιτς 1.

    Ουγγαρία (Ντένες Κέμενι): Σ. Κις 2, Μπίρος 2, Μάνταρας 1, Σίβος 1.

    *** Πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά, μετά από ψηφοφορία των έξι προπονητών, αναδείχθηκε ο Σέρβος Βλάντιμιρ Βουγιασίνοβιτς, ενώ καλύτερος τερματοφύλακας, ο Σέρβος Ντένις Σέφικ.

    Τέλος, την τρίτη θέση κατέλαβε η Γερμανία, αφού στον "μικρό τελικό" νίκησε την Κροατία με 10-8.

    Τα οκτάλεπτα: 3-1, 2-1, 2-3, 1-5.

    Κροατία (Ράτκο Ρούντιτς): Μπόσκοβιτς 4, Φράνκοβιτς 2, Αντονίεβιτς 1, Βράνιες 1.

    Γερμανία (Χάγκεν Σταμ): Νόσεκ 3, Σερτβίτις 3, Πόλιτζε 2, Ντίερολφ 1, Κρόιτζμαν 1.

    Διαιτητές: Μπαλφανμπάεφ (Καζακστάν) - Φερνάντεζ (Ισπανία).

    Φανταστική χρονιά

    Ο προπονητής της Εθνικής μας ομάδας δεν έκρυψε την ικανοποίηση του, για την πολύ επιτυχή πορεία της Ελλάδας τη φετινή χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο.

    "Ήταν το τελευταίο ματς μιας φανταστικής χρονιάς. Καταφέραμε να νικήσουμε και να παρουσιαστούμε βελτιωμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια. Το όφελός μας από αυτή τη διοργάνωση, ήταν ότι είδαμε νέους παίκτες, στους οποίους θα στηριχθεί το μέλλον του ελληνικού πόλο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά όλων των παιδιών, από την πρώτη ημέρα που φτάσαμε στο Βελιγράδι, μέχρι και σήμερα. Αν και μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ, αισθανόμασταν άδειοι, τιμήσαμε τη χώρα, την Εθνική ομάδα και την ομοσπονδία. Παίξαμε πολύ καλά σε αυτό το τουρνουά, αλλά είναι απίστευτο να σου ζητούν να παίξεις σε μια τέτοιου τύπου διοργάνωση, αμέσως μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Γνωρίζαμε ότι θα ερχόμασταν στο Βελιγράδι και θα είχαμε τους βαθμούς που πήραμε στην ημιτελική φάση και ξαφνικά άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής. Παίξαμε με την Ουγγαρία, τη Ρωσία και την Κροατία και δεν παίξαμε με τη Γερμανία, που είναι στην τετράδα. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό το σύστημα. Έπρεπε να κάνουμε κάτι για να μην ισχύσει αυτό το πράγμα. Δεν με νοιάζει όμως και τόσο πολύ. Τη δύναμή μας άλλωστε, τη δείξαμε στο Μόντρεαλ. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με βοήθησαν, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, τους παίκτες και όλο το επιτελείο μου, για τη φανταστική χρονιά που είχαμε", είπε ο Σάντρο Καμπάνια.

    Δηλώσεις παικτών

    Μανώλης Μυλωνάκης

    "Ευτυχώς, τελειώσαμε αυτή τη χρονιά με νίκη. Δεν είχαμε προετοιμαστεί ειδικά γι αυτή τη διοργάνωση, γιατί δεν ήταν μέσα στους στόχους μας. Δώσαμε πάντως, το καλύτερο που μπορούσαμε. Αν αφαιρέσουμε τα δύο ματς με Ουγγαρία και Κροατία, που στο τέλος μείναμε από δυνάμεις, μπορούμε να πούμε ότι πήγαμε σχετικά καλά. Τώρα, το μόνο που σκεφτόμαστε είναι η ξεκούραση».

    Γιώργος Ρέππας

    "Ολοκληρώθηκε η πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Και είναι θετικό που ολοκληρώθηκε με μια νίκη επί της Ρωσίας. Πλέον, στο μυαλό μας θα πρέπει να υπάρχει ήδη η προετοιμασία για τις επόμενες διοργανώσεις. Έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο και να φτάσουμε ακόμη πιο ψηλά. Ήταν πολύ δύσκολο για όλους μας να παίξουμε σε αυτούς τους αγώνες, γιατί η ομάδα άδειασε από δυνάμεις μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Κάθε παιχνίδι πάντως, ήταν μια εμπειρία και βγήκαμε κερδισμένοι από αυτό το τουρνουά, γιατί είδαμε πώς είναι να παίζεις χωρίς δυνάμεις. Κοντράραμε όλα τα ματς, αλλά μας έλειπε αυτό το κάτι παραπάνω, που είχαμε στο Μόντρεαλ και μας έκανε να είμαστε ακόμη πιο σκληροί".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 August 2005 - 16:52:14 UTC