Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φεύγουν και οι τελευταίοι
  • [02] Διεθνής ανησυχία
  • [03] Τα πρώτα γενέθλια των Ολυμπιακών Αγώνων
  • [04] Εκρυθμη η κατάσταση στη Σρι Λάνκα
  • [05] Στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων ο Κ. Παπούλιας
  • [06] Ηχητικά ντοκουμέντα
  • [07] Παραμένουν οι αμερικανικές δυνάμεις
  • [08] "Μπέρδεμα" με τον Γιαννακόπουλο
  • [09] Πιο κοντά στην Τσέλσι ο Εσιέν
  • [10] Εντυπωσιακός ο Ολυμπιακός στο Μεστάγια
  • [11] "Έφυγε" ο Γιώργος Ζωγράφος
  • [12] Στο ράφι οι Νεοζηλανδές

    [01] Κοινωνία

    Αυξημένη αλλά ομαλή η κίνηση

    Φεύγουν και οι τελευταίοι

    13/8/2005 2:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/8/2005 4:38:07 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Κορυφώνεται σήμερα η έξοδος των εκδρομέων ενόψει του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου. Από νωρίς το πρωί παρατηρείται αυξημένη κίνηση στις δύο εθνικές οδούς, χωρίς όμως να υπάρχουν προβλήματα. Η φετινή έξοδος είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, καθώς όσοι έχουν απομείνει στα μεγάλα αστικά κέντρα αναμένεται να εκδράμουν προς την επαρχία εκμεταλλευόμενοι το τριήμερο της Παναγίας. Πάνω από 240.000 άτομα αναμένεται να διακινηθούν από το "Ελευθέριος Βενιζέλος", ενώ περίπου 200.000 επιβάτες θα ταξιδέψουν τις μέρες αυτές με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ και τα τρένα του ΟΣΕ. Μεγάλος πρωταγωνιστής και στη φετινή έξοδο είναι το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και της Ραφήνας, όπου ομαλά πραγματοποιούνται οι αναχωρήσεις των πλοίων, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν σε πληρότητα το 100%. Σήμερα είναι προγραμματισμένα 34 δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά και 14 από τη Ραφήνα εκ των οποίων τα τρία έκτακτα για την Τήνο. Μέχρι τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί 130 δρομολόγια από Πειραιά και 75 από Ραφήνα, με τα οποία θα διακινηθούν περίπου 300.000 επιβάτες και δεκάδες χιλιάδες οχήματα. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας καλεί όσους ταξιδέψουν με πλοίο να ενημερώνονται προηγουμένως για την ακριβή ώρα του απόπλου στον αριθμό 1440.

    Καθυστερήσεις στα δρομολόγια πλοίων

    Παρά τα έκτακτα μέτρα με καθυστερήσεις πραγματοποιούνται κάποια δρομολόγια στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, με 4 ώρες καθυστέρηση αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο "Εξπρές Πήγασος" το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Σύρο - Μύκονο - Εύδηλο - Καρλόβασι- Βαθύ. Το "Εξπρές Πήγασος" ήταν προγραμματισμένο να αποπλεύσει από τον Πειραιά στις 8 το βράδυ, ωστόσο όμως σύμφωνα με τους λιμενικούς αναμένεται να φτάσει στον Πειραιά στις 8.15. Επίσης, με μικρή καθυστέρηση έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά το "Παναγία Πάρο" προερχόμενο από Πάρο- Νάξο , ενώ η αναχώρησή του από τον Πειραιά ήταν να γίνει στις 4 το απόγευμα. Επίσης μικρή καθυστέρηση έχουμε στο ταχύπλοο "Σπιντ Ράνερ 1" το οποίο έφτασε στον Πειραιά στις 3.30 και ήταν να αναχωρήσει ξανά για Κύθνο Σέριφο -Σίφνο -Μήλο στις 4.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Όπου φύγει-φύγει

    [02] Οικονομία

    Στα 67 δολάρια το αργό

    Διεθνής ανησυχία

    13/8/2005 1:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/8/2005 3:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού, να ξεπεράσουν τα 70 δολάρια το βαρέλι. Την Παρασκευή, στη Νέα Υόρκη ο αργός κατέγραψε και νέο ρεκόρ στα 66,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ, στο Λονδίνο, έκλεισε στα 66,70 δολάρια. Από ελληνικής πλευράς, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά αναγκαία μέτρα για να περιορισθούν ανατιμήσεις και φαινόμενα αισχροκέρδειας από την ιλιγγιώδη άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Στα νησιά, η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ το λίτρο. "Όπου υπάρχουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις στις τιμές των καυσίμων, οι κυρώσεις θα είναι αμείλικτες", δήλωσε την Παρασκευή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, μετά την σύσκεψη με εκπροσώπους της αγοράς καυσίμων. Από την πλευρά τους οι εμπλεκόμενοι φορείς διαβεβαίωσαν ότι θα προσπαθήσουν να συμπιέσουν τα περιθώρια του κέρδους τους, ώστε να μην περάσει ολόκληρη η αύξηση στον καταναλωτή.

    "Πρωτοφανή" χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, την άνοδο στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ για την αύξηση του πληθωρισμού, τόνισε ότι το θέμα δεν προσφέρεται για φθηνή αντιπολίτευση.

    "Ο κ. Σιούφας θέλει να αγνοεί την ακρίβεια που πληρώνουν καθημερινά οι πολίτες", απάντησε το ΠΑΣΟΚ.

    Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα ζήτησε το ΚΚΕ, ενώ για άγριο χαράτσι των πολιτών κατήγγειλε ο ΣΥΝ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκτακτη σύσκεψη

    [03] Πολιτισμός

    Με εορταστικές εκδηλώσεις

    Τα πρώτα γενέθλια των Ολυμπιακών Αγώνων

    13/8/2005 5:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/8/2005 7:20:52 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και από το πρωί πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο. Όλα τα στάδια άνοιξαν και οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις φιλοξενούν μικρούς και μεγάλους. Με τη χαρά και τη δημιουργικότητα των παιδιών κόπηκε στο ΟΑΚΑ η τούρτα των πρώτων γενεθλίων των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας από την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά. Περισσότερα από 150 μικρά παιδιά, από δύο κατασκηνώσεις της Αττικής, γέμισαν με την ζωντάνια τους γιορτινά το χώρο και έφτιαξαν τη μεγάλη τούρτα σε ανάμνηση και περηφάνια της μεγάλης περυσινής μέρας, της τελετής έναρξης των Αγώνων, που έκανε να καρδιοχτυπά όλη την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το βράδυ στο Ολυμπιακό Κέντρο του Μπιτς Βόλεϊ στο Φάληρο με τη συναυλία της Έλενας Παπαρίζου.

    "Ονειρεμένη Ολυμπιάδα με μόνο χορηγό τον Ελληνα πολίτη"

    Η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι ήρθε πλέον η ώρα να κεφαλαιοποιηθούν τα οφέλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η μεγάλη κληρονομιά που αυτοί μας άφησαν, προσθέτοντας ότι είναι πολύ αισιόδοξη και για τα δεύτερα γενέθλια. Η Ολυμπιάδα μας, επεσήμανε η κ. Πετραλιά, ήταν μία ονειρεμένη Ολυμπιάδα, στην οποία ο μόνος χορηγός ήταν ο Έλληνας πολίτης και φορολογούμενος, γι' αυτό ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τα οφέλη σε αυτόν. Με κέντρο τον άνθρωπο προχωρούμε.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι τα Ανοιχτά Στάδια είναι εκδηλώσεις που θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά με παιδιά από όλα τα σχολεία, όχι μόνον του Λεκανοπεδίου, που προσεγγίζουν και μυούνται στον αθλητισμό και τα Ολυμπιακά Αθλήματα. Η γιορτή του Ολυμπισμού θα συνεχίζεται, είπε χαρακτηριστικά η κ. Πετραλιά.

    Διαξιφισμοί μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

    Με αφορμή την επέτειο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό για τη μή αξιοποίηση της δυναμικής-όπως ανέφερε- που απέκτησε η χώρα μας από την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάλεσε μάλιστα τον Κώστα Καραμανλή να παραιτηθεί από τη θέση του Υπουργού Πολιτισμού, ως δείγμα, όπως είπε, αυτοκριτικής για τον χαμένο χρόνο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Απαντώντας στον κ. Παπανδρέου, η κ. Πετραλιά τόνισε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "αντιμετωπίζει το θέμα με μικροπολιτικό τρόπο".

    Ανταπαντώντας το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η κ. Πετραλιά επιχειρεί με δηλώσεις αμετροέπειας και αυταρέσκειας να καλύψει μια πραγματικότητα που βλέπουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Η πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή οδήγησε το όνειρο στην απαξίωση και διέψευσε τις προσδοκίες των Ελλήνων, οι οποίοι τώρα, το μόνο που μπορούν να περιμένουν από την πολιτική της κυβέρνησης, είναι ακόμη χειρότερες ημέρες, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

    [04] Κόσμος

    Μετά τη δολοφονία του υπουργού Εξωτερικών

    Εκρυθμη η κατάσταση στη Σρι Λάνκα

    13/8/2005 3:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/8/2005 5:33:16 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για απεριόριστο χρόνο, τέθηκε η Σρι Λάνκα, μετά τη δολοφονία του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, από ελεύθερους σκοπευτές, κοντά στο σπίτι του στο Κολόμπο. Ο στρατός ζήτησε από τους κατοίκους της πρωτεύουσας να παραμείνουν στα σπίτια τους, ώστε να μην παρεμποδίσουν τις έρευνες που διεξάγονται για τον εντοπισμό των σκοπευτών. Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει δύο συλλήψεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι δράστες φέρεται να ανήκουν στο ανταρτικό αυτονομιστικό κίνημα των Ταμίλ, οι οποίοι όμως αρνούνται κάθε ανάμειξη. Ζητούν μάλιστα από την κυβέρνηση να κοιτάξει στο εσωτερικό της για να βρει τους δολοφόνους. "Η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει να βρει τους δράστες της δολοφονίας μεταξύ αυτών που θέλουν να σαμποτάρουν την ειρηνευτική διαδικασία που δεν προχωράει από τον Απρίλιο του 2003", αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης που εμφανίστηκε σε ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νιμάλ Σιριπάλα ντε Σίλβα τονίζει ότι η δολοφονία του Λακσμάν Καντιργκάμαρ αντιπροσωπεύει μία "σοβαρή οπισθοδρόμηση" για την ειρηνευτική διαδικασία στη Σρι Λάνκα. Παράλληλα, αναφέρει ότι για τη δολοφονία ευθύνονται οι αντάρτες Ταμίλ, παρά το γεγονός ότι το αρνούνται. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2002 η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα και οι αντάρτες Ταμίλ υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπό την αιγίδα της Νορβηγίας.

    Καταδικάζει η Ε.Ε τη δολοφονία

    Στο μεταξύ, η αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις Ευρωπαία επίτροπος Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ, καταδίκασε τη δολοφονία του υπουργού Εξωτερικών της Σρι Λάνκα ως μία "βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια". Παράλληλα, τονίζει, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διακρίνει "μία σαφή πρόθεση από την πλευρά των δολοφόνων να αναβιώσουν τη σύγκρουση και να αποστερήσουν από τον αξιο λαό της χώρας την ειρήνη, την εθνική συμφιλίωση και την ευημερία που αξίζει μετά από τόσες δεκατίες εμφυλίου πολέμου και μετά τα καταστρεπτικά τσουνάμι του Δεκεμβρίου 2004".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δολοφονήθηκε υπουργός στη Σρι Λάνκα

    [05] Πολιτική

    Θερμή υποδοχή από τους συντοπίτες του

    Στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων ο Κ. Παπούλιας

    13/8/2005 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Την ιδιαίτερη πατρίδα του, την ακριτική Πωγωνιανή Ιωαννίνων, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με αφορμή και το διήμερο συνέδριο των Πωγωνισίων. Η υποδοχή που του επεφύλαξαν οι κάτοικοι της περιοχής ήταν ιδιαίτερα θερμή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυβε τη συγκίνησή του. Ο κ. Παπούλιας, απαντώντας στο χαιρετισμό που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Κοινότητας Παντελής Τσέβης, είπε: "Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, στέρεψαν όμως τα δικά μου λόγια από τη συγκίνηση" και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα δικαιολογημένα παράπονα από τον πρόεδρο της Κοινότητας για την εγκατάλειψη της περιοχής, τονίζοντας ότι η Πολιτεία δεν συνειδητοποίησε ακόμη ότι αυτή η ηρωική επαρχία της Ελλάδας είναι το ανάχωμα του Έθνους και του Ελληνισμού.

    Εγκαινίασε έκθεση φωτογραφίας

    "Εμείς το ζήσαμε -είπε ο κ. Παπούλιας- ζήσαμε εκείνο τον Οκτώβριο του 1940, ζήσαμε τις επιδρομές των Ούνων, ζήσαμε την τραγικότερη μορφή και την τραγικότερη σελίδα της ελληνικής ιστορίας, τον εμφύλιο πόλεμο, και είμαι αισιόδοξος όταν κοιτάζω τα δικά μου βήματα. Ξεκίνησα από αυτό τον τόπο, με όλες τις δυσκολίες, με την πείνα και τους κατατρεγμούς, με την ξυπολησιά, αλλά και με το θάρρος και την ελπίδα ότι το αύριο θα είναι καλύτερο. Και πιστεύω ότι το αύριο θα είναι καλύτερο γι' αυτόν τον τόπο, όχι μόνο γιατί το αξίζει, αλλά και γιατί το αγωνιστικό θάρρος των ανθρώπων του τόπου είναι η μεγάλη εγγύηση για ένα καλύτερο αύριο".

    Και κατέληξε: "Δεν μπορώ να είμαι έξω από τον αγώνα και βέβαια εκπροσωπώ των Ελληνισμό, αλλά εκπροσωπώ και αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού, αυτό το στερημένο και ματωμένο κομμάτι. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί, με αυτά τα διδάγματα που μας δίδαξε η πτωχή μας, αλλά "πλούσια" ζωή, σας λέγω και είμαι βέβαιος ότι το αύριο θα είναι καλύτερο".

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε, στην αίθουσα τελετών του Κέντρου παιδικής μέριμνας, έκθεση φωτογραφίας με θέμα: "Παρελθόν και παρόν του τόπου μας". Αμέσως μετά επισκέφθηκε το λαογραφικό Μουσείο Πωγωνιανής. Το μεσημέρι στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου παρατέθηκε προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας επίσημο γεύμα από την κοινότητα Πωγωνιανής.

    [06] Κόσμος

    Επιστρέφουν μνήμες φρίκης

    Ηχητικά ντοκουμέντα

    13/8/2005 12:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/8/2005 4:42:43 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS, New York Times

    "Έχω παγιδευτεί. Δεν θα μπορώ να αναπνεύσω για πολύ ακόμα. Σώστε με. Δεν έχω πολύ αέρα. Παρακαλώ βοηθήστε με. Μόλις που αναπνέω", ζητά απεγνωσμένα βοήθεια ένας πανικόβλητος πολίτης, την ώρα των τρομοκρατικών επιθέσων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Μετά από δικαστική προσφυγή της εφημερίδας "New York Times", οι Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, ηχητικό υλικό που αφορά στις συνομιλίες που καταγράφηκαν ανάμεσα στους πυροσβέστες και τα κεντρικά γραφεία της Πυροσβεστικής, αλλά και μαρτυρίες των σωστικών συνεργείων. Οι ηχογραφημένες κασέτες, απομαγνητοφωνήσεις μηνυμάτων μέσω ραδιοπομπών των εργαζομένων στις υπηρεσίες διάσωσης και προφορικές μαρτυρίες διασωστών μετά τις επιθέσεις αφηγούνται τις βασανιστικές και καταθλιπτικές στιγμές, όταν χιλιάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν και πέθαναν στις φλόγες και στα ερείπια των δίδυμων πύργων.

    Μιλούν οι περιγραφές

    Η πυροσβέστης Μορίν Μακάρντολ-Σούλμαν περιγράφει: ένα "σταθερό" ποτάμι ανθρώπων πέφτει από τους πύργους. "Αισθάνθηκα σαν να παρενέβαινα σε ένα θρησκευτικό μυστήριο. Επέλεγαν να πεθάνουν κι εγώ τους παρακολουθούσα ενώ δεν έπρεπε, έτσι εγώ και ένας άλλος γυρίσαμε το πρόσωπο στον τοίχο και παρ' όλα αυτά εξακολουθούσαμε να τους ακούμε να χτυπάνε καθώς έπεφταν".

    Ο διασώστης Λόνι Πεν λέει: πως βρήκε ανθρώπινα μέλη, ανάμεσά τους και το πόδι ενός μικρού κοριτσιού. "Ήταν σαν ένα ροζ πάνινο παπούτσι".

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης έδωσε στη δημοσιότητα περίπου 15 ώρες ραδιοφωνικών μεταδόσεων και προφορικών μαρτυριών από περισσότερους από 500 πυροσβέστες και παραϊατρικό προσωπικό μετά τις επιθέσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 3.000 ανθρώπων στους πύργους, μεταξύ των οποίων και 343 πυροσβέστες.

    Ορισμένες από τις οικογένειες των θυμάτων είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι οι απομαγνητοφωνήσεις και οι κασέτες θα βοηθούσαν να ξεκαθαρίσει το κατά πόσον οι καταδικασμένοι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να ακούσουν τις εντολές να εκκενώσουν το κτίριο ή επέλεξαν να συνεχίσουν να διασώζουν κόσμο στα ερείπια παρά τις μοιραίες συνέπειες. Η πόλη αντιστάθηκε στη δημοσιοποίηση με το επιχείρημα ότι ορισμένες προφορικές μαρτυρίες δόθηκαν με τη δέσμευση της εμπιστευτικότητας και ορισμένες λεπτομέρειες μπορεί να αναστάτωναν τις οικογένειες εκείνων που πέθαναν.

    Mετά από δικαστική προσφυγή της εφημερίδας "New York Times" και πολλών οικογενειών των θυμάτων, το εφετείο της πολιτείας διέταξε τη δημοσιοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των πληροφοριών. Ορισμένες κασέτες καταγράφουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες των συνεργείων έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει μια αντιπαράθεση για τις αποτυχίες της αστυνομίας και των πυροσβεστικών υπηρεσιών να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και πιθανά προβλήματα με τους ραδιοπομπούς των διασωστών. Σε ένα μήνυμα σχεδόν τρεις ώρες μετά το πρώτο αεροπορικό πλήγμα, μια φωνή λέει: "Έχω τέσσερις διαφορετικούς αρχηγούς που μου δίνουν τέσσερις διαφορετικές θέσεις.... Κάποιος επιτόπου πρέπει να με βοηθήσει και να το συγκεντρώσει όλο αυτό". "Αυτή τη στιγμή είμαστε ολομόναχοι", λέει μια φωνή σε μια άλλη κασέτα. "Το δεύτερο κτίριο κατέρρευσε. Δεν μπορώ να δω έτσι δεν έχουμε επαφή με κανέναν αυτήν την ώρα".

    Κλήσεις σε άλλες μονάδες συναντούν μιαν απόκοσμη σιωπή, ενώ οι γεμάτες ένταση φωνές των πυροσβεστών που ανεβαίνουν περισσότερους από τους μισούς από τους 110 ορόφους των πύργων ακούγονται τις στιγμές πριν καταρρεύσουν οι πύργοι. Οι άνδρες περιγράφουν πώς τους είχε κοπεί η ανάσα και άρχισαν να βγάζουν τα βαριά σακάκια τους στην αφόρητη ζέστη.

    Ο πυροσβέστης Ρόμπερτ Ντορίτι περιγράφει μια γυναίκα, η οποία πηδώντας στο θάνατο από έναν πύργο προσγειώθηκε πάνω σε έναν πυροσβέστη. "Μια κυρία με μπλε φόρεμα έπεσε. Έπεσε από τον ουρανό και κτύπησε αυτόν τον άνδρα.... και τον διέλυσε".

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου η Σάλι Ρέγκενχαρντ, ο πυροσβέστης γιος της οποίας, ο Κρίστιαν, σκοτώθηκε, είπε για τη δημοσιοποίηση: "Είναι ευχάριστο που έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια, τελικά μαθαίνω κάποιες πληροφορίες για το τι συνέβη στο γιο μου. Είναι πολύ λυπηρό να το περνάω, να το ξαναζώ, να ακούω τις κλήσεις και να διαβάζω τις περιγραφές". Εκείνη όπως και άλλες οικογένειες θυμάτων κατηγορούν την πόλη για αυτό που πιστεύουν πως ήταν ελαττωματικοί ραδιοπομποί.

    Ο απόμαχος αρχιπυραγός Αλ Φουέντες, που βοήθησε να διασωθούν άνθρωποι από ένα γειτονικό ξενοδοχείο, είπε : "Είμαστε αναγκασμένοι να καταφύγουμε σε σήματα με τα χέρια για να βγάλουμε έξω τους τελευταίους ανθρώπους".

    [07] Ιράκ

    Μέχρι να επέλθει δημοκρατία

    Παραμένουν οι αμερικανικές δυνάμεις

    13/8/2005 6:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποσύρουν πρόωρα τις δυνάμεις τους από το Ιράκ, ειδικά τώρα που οι ηγέτες της χώρας αυτής προχωρούν στην κατάρτιση του Συντάγματος, ολοκληρώνοντας μία κρίσιμη φάση στη διαδικασία εμπέδωσης της δημοκρατίας. Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στη εβδομαδιαία ραδιοφωνική ομιλία του, επισημαίνοντας ότι απέσυραν οι ΗΠΑ πρόωρα τα στρατεύματά μας από το Ιράκ θα πρόδιδαν τον ιρακινό λαό και θα έκαναν τους άλλους να αμφισβητήσουν τη δέσμευση της Αμερικής στη διάδοση της ελευθερίας και στη νικητήρια έκβαση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. "Οι τρομοκράτες δεν μπορούν να μας νικήσουν στο πεδίο της μάχης. Ο μόνος τρόπος να νικήσουν είναι να χάσουμε εμείς την ψυχραιμία μας. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσο εγώ είμαι φρουρός", τόνισε ο Τζορτζ Μπους. Την ίδια ώρα, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ολοένα και λιγότεροι Αμερικανοί υποστηρίζουν τους χειρισμούς του Μπους, καθώς αυξάνονται οι απώλειες Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Μπέρδεμα" με τον Γιαννακόπουλο

    13/8/2005 4:52:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Διαψεύδει η Μπόλτον, επιβεβαιώνει η Μάντσεστερ Σίτι, την επίσημη πρόταση για τον Στέλιο Γιαννακόπουλο και ο Έλληνας διεθνής μάλλον οδεύει προς το Μάντσεστερ. Όλα ξεκίνησαν από το σημερινό δημοσίευμα της Daily Mirror στο οποίο αναφερόταν πως η Μάντσεστερ Σίτι έχει ήδη κάνει επίσημη πρόταση στην Μπόλτον για τον Γιαννακόπουλο. Αμέσως η διοίκηση της Μπόλτον με δήλωση του προέδρου στην επίσημη ιστοσελίδα διέψευσε πως η ομάδα έχει κάνει επίσημη πρόταση και μάλιστα μαζί με αυτό τόνισε πως η διοίκηση της Μπόλτον διαπραγματεύεται την ανανέωση του συμβολαίου του Έλληνα παίκτη και επιθυμεί να του προσφέρει και περισσότερα χρήματα. Τελικά έπειτα από όλα αυτά ο εκπρόσωπος της Μάντσεστερ Σίτι, Πολ Τάιρελ, δήλωσε πως όντως έχει γίνει πρόταση στην Μπόλτον, ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών. Ο προπονητής της Σίτι, Στιούαρτ Πιρς, μάλιστα βλέπει στο πρόσωπο του 31χρονου διεθνή μας τον αντικαταστάτη του Σον Ράιτ-Φίλιπς, που μεταγράφηκε στην Τσέλσι αντί 21 εκ. λιρών. Από την άλλη πλευρά, η Μπόλτον προσπαθεί να ανανεώσει το συμβόλαιο του Γιαννακόπουλου, που λήγει το επόμενο καλοκαίρι, και ο πρόεδρός της, Φιλ Γκαρτσάιντ, τονίζει ότι ο παίκτης δεν πρόκειται να παραχωρηθεί.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πιο κοντά στην Τσέλσι ο Εσιέν

    13/8/2005 3:50:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ένα σίριαλ που ξεκίνησε στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2004/2005, ολοκληρώνεται -όπως όλα δείχνουν- ακριβώς στο ξεκίνημα της επόμενης. Ο πρόεδρος της Λιόν, Ζαν-Μισέλ Ολά, δεσμεύθηκε ότι αύριο το βράδυ θα πάρει την οριστική του απόφαση όσον αφορά τη μεταγραφή του Γκανέζου Μικαέλ Εσιέν στην Τσέλσι. "Συζητήσαμε ξανά την υπόθεσή του, όμως δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Αύριο το βράδυ θα αποφασίσουμε, αμέσως μετά το ματς με τη Μαρσέιγ", είπε ο Ολά μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τον εκτελεστικό διευθυντή των "μπλε", Πίτερ Κένιον. Η πρωταθλήτρια Γαλλίας αντιμετωπίζει αύριο τη Μαρσέιγ στις 21.45 (ώρα Ελλάδας). Η Τσέλσι είχε προσεγγίσει τη Λιόν τον περασμένο Μάιο και μετά τις συνεχείς πιέσεις που δέχθηκε και αρνήσεις που εισέπρατε, έχει ανεβάσει την προσφορά της σε... αστρονομικά επίπεδα για να κάνει δικό της το νεαρό μέσο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση 38εκ. ευρώ συν τον Πορτογάλο Τιάγκο ως αντάλλαγμα, όμως μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι Γάλλοι παρέμεναν αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους, που είναι 45εκ. ευρώ μετρητά! Ο 21χρονος Εσιέν έχει ήδη εκφράσει δημόσια την επιθυμία να συνεχίσει στους πρωταθλητές Αγγλίας και κάτι τέτοιο φαίνεται πλέον πιο πιθανό από ποτέ. Ο 21χρονος μέσος δεν έχει αγωνιστεί φέτος με τη Λιόν, ενώ ο Ζεράρ Ουγιέ τον άφησε εκτός αποστολής για το αυριανό ματς με τη Μαρσέιγ.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εντυπωσιακός ο Ολυμπιακός στο Μεστάγια

    13/8/2005 9:58:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Οι "νυχτερίδες" δεν κατάφεραν να αντισταθούν στην εκπληκτική εμφάνιση του Ολυμπιακού την Παρασκευή το βράδυ, στο πρώτο από τα δύο φιλικά των "ερυθρολεύκων" στην Ισπανία για το τουρνουά "Ναράνγια". Οι παίκτες του Σόλιντ μπήκαν ζωηροί μέσα στον αγωνιστικό χώρο και κατάφεραν να προηγηθούν πολύ νωρίς με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου να σημειώνει το πρώτο γκολ στην νέα του ομάδα, μόλις στο 6'. Οι γηπεδούχοι δεν απάντησαν ούτε ουσιαστικά, ούτε τυπικά! Προσπάθησαν να ισορροπήσουν το ματς αλλά δεν τα κατάφεραν παρά το γεγονός πως Τουρέ και Στολτίδης έδειχναν κουρασμένοι και επιρρεπείς στα λάθη. Το αντίθετο όμως συνέβαινε με την αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού αλλά και μπροστά αφού Τζόρτζεβιτς και Καφές ταλαιπωρούσαν αρκετά τους Ισπανούς με αποτέλεσμα να μην τους αφήνουν να έχουν βλέψεις αντεπίθεσης.

    Ο Τουρέ και όλοι τους!

    Στην επανάληψη η Βαλένθια δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και αφού πλέον οι παίκτες της είχαν κάνει άπειρες ανεπιτυχείς προσπάθειες να σπάσουν το τεχνητό οφσαίντ του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος, στο δεύτερο έδειξαν πως είχαν καταλάβει και είχαν βελτιωθεί. Στο 69΄ ο Μίστα ισοφάρισε σε μια επίθεση των γηπεδούχων και με ένα σουτ που ευνοήθηκε και από την κόντρα με τον Μαυρογενίδη. Όμως αυτό δεν άλλαξε τίποτα στην ροή του αγώνα! Τουλάχιστον δεν άλλαξε τίποτα υπέρ της Βαλένθια, αφού από εκεί και έπειτα ανέλαβε δράση ο, σαν ξεκούραστος, Τουρέ. Στο 77' πέρασε όσους αντιπάλους βρήκε μπροστά του, πέντε δηλαδή, με μαγικές ενέργειες και παρά την προσπάθεια του τελευταίου να διώξει, ο Αφρικανός πέφτοντας σημείωσε το 2-1. Δύο λεπτά μετά δημιούργησε το τελικό 3-1 το οποίο διαμόρφωσε ο νεαρός Νιγηριανός Μπαμπαγκίντα, που δοκιμάζεται από τον Ολυμπιακό, μετά από πάσα "πάρε-βάλε" του Τουρέ.

    ΒΑΛΕΝΘΙΑ: Μπουτέγιε, Αγιάλα (72΄ Νταβίντ Ναβάρο), Καρμπόνι, Πέδρο Λόπεθ, Μορέτι, Αλμπιόλ (85΄ Ντι Βάιο), Ανγκούλο, Βίγια (77΄ Κλάιφερτ), Έντου (63΄ Ρούμπεν Μπαράχα), Μίστα (70΄ Αϊμάρ), Ρεγκέιρο (74΄ Φάμπιο Αουρέλιο)

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης (71΄ Κουλουχέρης), Κωστούλας, Ανατολάκης (90΄ Βάλλας), Γεωργάτος, Τουρέ, Στολτίδης (84΄ Μάριτς), Καφές (78΄ Μπαμπανγκίντα), Ριβάλντο (84΄ Μπουλούτ), Τζόρτζεβιτς, Κωνσταντίνου (84΄ Οκκάς)

    [11] Πολιτισμός

    "Έφυγε" ο Γιώργος Ζωγράφος

    13/8/2005 11:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/8/2005 4:07:49 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ο τραγουδιστής και ηθοποιός Γιώργος Ζωγράφος, βρέθηκε νεκρός το μεσημέρι της Παρασκευής, στο διαμέρισμα που έμενε μόνος του, στον 6ο όροφο πολυκατοικίας της οδού Σεμέλης 5, στο Σύνταγμα. Ο 69χρονος καλλιτέχνης δεν είχε δώσει σημεία ζωής το τελευταίο δεκαπενθήμερο και τον αναζήτησε ένας φίλος του, ο οποίος φτάνοντας στο διαμέρισμα ένιωσε έντονη δυσοσμία και αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία και έναν κλειδαρά. Οι αστυνομικοί που μπήκαν στο σπίτι βρήκαν τον 69χρονο καλλιτέχνη νεκρό σε προχωρημένη σήψη. Τα αίτια του θανάτου του σύμφωνα με την αστυνομίαα είναι πιθανότατα παθολογικά αλλά διατάχθηκε νεκροτομή και διενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος. ΚΚΕ και ΣΥΝ απέστειλαν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα για το θάνατο του Γιώργου Ζωγράφου. Τα συλληπητήρια του στην οικογένεια του Γιώργου Ζωγράφου εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου στη δήλωσή του τονίζει "μέσα από τα τραγούδια του εξέφρασε μια εποχή αναζητήσεων, δημιουργίας και αγώνων για την Ελλάδα. Αλλά και με την προσωπική του στάση έδινε πάντα την αίσθηση της ήρεμης δύναμης, που τόσο είχε ανάγκη εκείνη την περίοδο η ελληνική κοινωνία".

    Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου του 1936 και ήταν γιος της ηθοποιού Αλίκης Ζωγράφου. Ο Γιώργος Ζωγράφος, ο οποίος ήταν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του "Νέου Κύματος", του μουσικού ρεύματος που εμφανίστηκε στην Ελλάδα την δεκαετία του '60.

    [12] Παράξενα

    Δυσκολεύονται να βρουν ελεύθερο άντρα

    Στο ράφι οι Νεοζηλανδές

    13/8/2005 2:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δύσκολες οι εποχές για τις Νεοζηλανδές γυναίκες, οι οποίες παραπονούνται ότι δυσκολεύονται να βρουν σύζυγο. Σύμφωνα με τον Αυστραλό ερευνητή Μπέρναρντ Σαλτ, ο οποίος έχει μελετήσει δημογραφικά στατιστικά στοιχεία, πέρυσι υπήρχαν 24.000 γυναίκες περισσότερες από τους άνδρες στη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με τον Σαλτ, μια 34χρονη Νεοζηλανδή έχει τόσες ευκαιρίες να βρει ένα σύντροφο της ηλικίας της όσες μια 85χρονη γυναίκα. Αιτία είναι το γεγονός ότι πολλοί νέοι στη Νέα Ζηλανδία, άνδρες και γυναίκες εγκαταλείπουν την πατρίδα τους στα είκοσι τους για να ζήσουν και να εργαστούν σε άλλη χώρα. Οι γυναίκες επιστρέφουν στην πατρίδα τους, όμως, οι άνδρες ή παραμένουν στη νέα τους πατρίδα όπου και παντρεύονται ή επιστρέφουν παντρεμένοι στη Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο, η Νεοζηλανδή σύμβουλος σχέσεων Χίλαρι Σμιθ, αρνείται ότι υπάρχει το πρόβλημα αυτό. Υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι δεν επιλέγουν πάντα ως ταίρι άτομα της ίδιας με αυτούς ηλικίας ή άτομα του αντίθετου φύλου και συνέστησε στις γυναίκες να μην καταστρέφουν τη ζωή τους αναζητώντας τον κ. Τέλειο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 August 2005 - 16:51:16 UTC