Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο στη Βουλή το εργασιακό
  • [02] Σε επιφυλακή Μεξικό και Ταϊβάν
  • [03] Πέθανε ο Έντουαρντ Χηθ
  • [04] Πυροσβέστες κάηκαν ζωντανοί
  • [05] Συνεχίζεται η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας
  • [06] Με το δεξί οι Ελληνίδες

    [01] Οικονομία

    Έντονες αντιδράσεις από αντιπολίτευση

    Αύριο στη Βουλή το εργασιακό

    18/7/2005 7:43:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Εν μέσω αντιδράσεων από συνδικάτα και αντιπολίτευση αρχίζει αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Το νομοσχέδιο του υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας πήρε το δρόμο της Βουλής, χωρίς το επίμαχο διευθυντικό δικαίωμα, αφού πήρε το "πράσινο φως" από την Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο μεταξύ, την Τρίτη, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, η οποία έχει προειδοποιήσει για απεργία και προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, προκειμένου να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της.

    Τι προβλέπουν οι διατάξεις

    Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, δεν υπάρχει διευθυντικό δικαίωμα. Για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας ορίζεται εφαρμογή σε ετήσια ή τετράμηνη βάση, που θα καθορίζεται με απ ευθείας συμφωνία εργαζομένων εργοδοτών.

    Στην περίπτωση της τετράμηνης διευθέτησης, αν δεν επιτυγχάνεται συμφωνία με την επιχείρηση, θα αποφασίζει πενταμελής επιτροπή, σε επίπεδο Νομού, στην οποία θα συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων και δύο των εργοδοτών, ενώ θα προεδρεύει επιθεωρητής του υπουργείου Απασχόλησης. Επίσης, ο εργαζόμενος προστατεύεται απόλυτα αν δεν αποδεχθεί την διευθέτηση, ενώ για τους παραβάτες εργοδότες τριπλασιάζονται τα κατώτερα όρια χρηματικής ποινής, από 293 σε 900 ευρώ.

    Όσον αφορά το κόστος των υπερωριών, επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε πριν από τον νόμο Γιαννίτση. Από την 41η ώρα της εβδομάδας μέχρι και την 45η όταν πρόκειται για πενθήμερο, ή την 48η ώρα για το 6ήμερο, η προσαύξηση μειώνεται στο 25% από 50%. Για τις υπερωρίες πέραν αυτού του ορίου και μέχρι τις 120 ώρες το χρόνο το κόστος είναι 50%, ενώ για πέραν των 120 ωρών το κόστος ανέρχεται σε 75%.

    Ακόμα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και ασφαλιστικές διατάξεις. Οι πολίτες που πλησιάζουν στη σύνταξη μπορούν να εξαγοράσουν μέχρι και 150 ένσημα, επαναχορηγείται η σύνταξη σε χήρους και χήρες άνω των 40 ετών που τώρα δίνεται μόνο για τρία χρόνια, ενώ οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος μπορούν να αναγνωρίσουν τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

    Τέλος, ρυθμίζεται σε 80 δόσεις η καταβολή των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία Τύπου, ξενοδοχοϋπαλλήλων και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ σε 120 μηνιαίες δόσεις, χωρίς πρόσθετα τέλη, μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το ΙΚΑ οι γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Βουλή το εργασιακό

    [02] Κόσμος

    Σε επιφυλακή Μεξικό και Ταϊβάν

    18/7/2005 9:55:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC

    Συνεχίζει το ταξίδι του ο τυφώνας Έμιλι, που έφτασε στις ανατολικές ακτές του Μεξικού, και συγκεκριμένα στη χερσόνησο Γιουκατάν, όπου ήδη πλήττονται περιοχές, 100 χλμ. νότια του περίφημου θερέτρου Κανκούν. Εκεί, το διεθνές αεροδρόμιο έκλεισε προληπτικά, ενώ 8.000 τουρίστες εγκατέλειψαν την περιοχή και οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε καταφύγια. Το Σαββατοκύριακο, η Έμιλι, στο κέντρο της οποίας πνέουν άνεμοι με 235 χλμ. την ώρα, πέρασε νότια της Τζαμάικα και από τις νήσους Καϊμάν, ευτυχώς χωρίς θύματα. Εξάλλου, σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι αρχές στην Ταϊβάν καθώς ο τυφώνας Χαϊτάνγκ αρχίζει να πλήττει τη νήσο, με θυελλώδεις ανέμους και κατακλυσμιαίες βροχές. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ένας άνθρωπος αγνοείται και 14 τραυματίστηκαν, ενώ, σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει τα σχολεία, τα κυβερνητικά γραφεία και οι χρηματαγορές.

    Πόλη - φάντασμα η Ταϊπέι

    Την ίδια ώρα, 1.000.000 σπίτια στην Ταϊβάν έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό, οι περισσότεροι δρόμοι έχουν κλείσει, τα σιδηροδρομικά δρομολόγια έχουν διακοπεί και οι πτήσεις ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν.

    Στις ορεινές περιοχές της χώρας, ο τυφώνας - που στο κέντρο του πνέουν άνεμοι με 184 χλμ. την ώρα - έχει προκαλέσει πτώσεις βράχων και οι αρχές αποφάσισαν να μετακινήσουν περίπου 2.000 ανθρώπους σε ασφαλή μέρη.

    Πόλη-φάντασμα θυμίζει η συνήθως πολύβουη πρωτεύουσα Ταϊπέι, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν οχυρωθεί στα σπίτια τους, για να προφυλαχθούν από τις καταιγίδες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μετά τον Ντένις η Έμιλι

    [03] Κόσμος

    "Πολιτικός γίγαντας"

    Πέθανε ο Έντουαρντ Χηθ

    18/7/2005 9:14:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Σε ηλικία 89 ετών έφυγε την Κυριακή από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, σερ Εντουαρντ Χηθ. Ηγήθηκε του Συντηρητικού κόμματος από το 1965 ως το 1975 οπότε και τον διαδέχθηκε η Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο Έντουαρντ Χηθ κυβέρνησε τη Βρετανία από τον Ιούνιο του 1970 ως το Μάρτιο του 1974. Μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία των Συντηρητικών παρέμεινε βουλευτής της περιφέρειας Ολντ Μπέξλεϊ του Λονδίνου ως το 2001. Η διάδοχός του Μάργκαρετ Θάτσερ, είπε για τον εκλιπόντα, πως ήταν ένας "πολιτικός γίγαντας" και ο πρώτος "μοντέρνος Συντηρητικός ηγέτης". Ο Έντουαρντ Χηθ, ο οποίος χρίστηκε σερ το 1992, πρωτοεξελέγη βουλευτής το 1950. Έβαλε τη Βρετανία στην ΕΟΚ και έστειλε στρατεύματα στη Βόρεια Ιρλανδία. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, τόνισε, ότι ο εκλιπών ήταν άνθρωπος ακέραιος και υπερασπιζόταν σθεναρά τα πιστεύω του. Την περασμένη βδομάδα είχε γιορτάσει τα 89α του γενέθλια.

    [04] Κόσμος

    Πυροσβέστες κάηκαν ζωντανοί

    18/7/2005 8:08:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2005 10:04:43 πμ)

    Εν ώρα καθήκοντος "έπεσαν" 14 εθελοντές πυροσβέστες στην πόλη Γουαδαλαχάρα, στην κεντρική Ισπανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών αρχών άλλος ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι εθελοντές πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να κατασβέσουν πυρκαγιά, που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Γουαδαλαχάρα. Η πυρκαγιά, που αποτέφρωσε 50.000 στρέμματα περίπου, ξέσπασε το Σάββατο και μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο. Το Σάββατο στην Ισπανία ξέσπασαν τρεις πυρκαγιές, στη Γκουανταλαχάρα, τη Ζαμόρα και τη Σαραγόσα.

    Τους καταπλάκωσε φλεγόμενος τοίχος

    Στο μεταξύ, στην κεντρική Γαλλία, άλλοι τρεις εθελοντές πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή τη νύχτα, όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο φλεγόμενης αγροικίας στο Μετς λε Κοντ.

    Οι τρεις άνδρες, ηλικίας 38,40, και 45 ετών, είχαν καταφθάσει στην αγροικία, όπου βρίσκονταν πολλά δέματα σανού για να κατασβέσουν τη φωτιά, αλλά ένα από τα ερείσματα, που στήριζαν τον σκελετό της αποθήκης, ύψους πάνω από 10 μ., κατέρρευσε προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι τρεις πυροσβέστες να βρεθούν κάτω από τα ερείπια. Τα σωστικά συνεργεία τους ανέσυραν νεκρούς.

    [05] Μ. Ανατολή

    Χωρίς θύματα

    Συνεχίζεται η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας

    18/7/2005 11:21:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Με βλήματα όλμων και πυραύλους απάντησαν οι Παλαιστίνιοι στην ισραηλινή επίθεση, που στοίχισε τη ζωή του διοικητή της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, Σαΐντ Σεϊγιάμ. Οι παλαιστινιακές επιθέσεις από τη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα το πρωί, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, ούτε προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Στο μεταξύ, η ισραηλινή κυβέρνηση απειλεί με χερσαία επιδρομή αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν καταστείλει τη δράση των ακραίων παλαιστινιακών ομάδων. Στις απειλές του Ισραήλ, η Χαμάς είπε, πως διατίθεται να σταματήσει τις επιθέσεις, υπό όρους, χωρίς αυτό να σημαίνει, πως παραιτείται της "αντίστασης και της άμυνας". Παράλληλα, χθες ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, επισήμανε, πως είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος, με κάθε κόστος, στις επιθέσεις με πυραύλους εναντίον ισραηλινών στόχων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Όλοι εναντίον όλων

    [06] Με το δεξί οι Ελληνίδες

    18/7/2005 11:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2005 11:39:55 πμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Χωρίς να πιάσει μεγάλη απόδοση, η Εθνική Ελλάδας Υδατοσφαίρισης των γυναικών, νίκησε την Νέα Ζηλανδία με 9-4, στα πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής του Γ ομίλου, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, που διεξάγεται στο Μόντρεαλ του Καναδά. Κορυφαία για της Ελληνίδες ήταν η Αντιγόνη Ρουμπέση. Τα ελληνικά τέρματα σημείωσαν οι Ρουμπέση 4, Καραγιάννη 2, Κοζομπόλη 2, Λιόση 1. Η Εθνική πάντως δεν έπαιξε καλά κι αυτό τόνισε και ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής, Κούλης Ιωσηφίδης.

    «Πολύ προσοχή με Ρωσία»

    Ο προπονητής της Εθνικής, είπε μετά το παιχνίδι. «Υποπέσαμε σε επιπόλαια λάθη, που μπορούμε να κάνουμε με μια ομάδα όπως η Νέα Ζηλανδία, αλλά όχι με την επόμενη αντίπαλό μας, τη Ρωσία. Βάλαμε γκολ όταν δεν έπρεπε, χάσαμε άλλα όταν δεν έπρεπε και γενικώς πρέπει να παρουσιάσουμε διαφορετικό πρόσωπο στο επόμενο ματς»

    Τώρα, η Ελλάδα καλείται να δώσει τον κρίσιμο αγώνα της για την προκριματική φάση με αντίπαλο τη Ρωσία, ο οποίος είναι προγραμματισμένος για την Τρίτη (10.15 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

    Τα επτάλεπτα: 2-1, 3-2, 3-1, 1-0

    Ελλάδα: Ρουμπέση 4, Καραγιάννη 2, Κοζομπόλη 2, Λιόση 1.

    Στα άλλα παιχνίδια είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Βενεζουέλα - Κούβα 6-6, Κίνα - Ουγγαρία 18-4, Ισπανία - ΗΠΑ 6-6, Ρωσία - Ουζμπεκιστάν 18-0.

    Η νίκη του Καναδά επί της «χρυσής» Ολυμπιονίκη Ιταλίας ξεχώρισε μεταξύ των όσων συνέβησαν στο πλαίσιο της πρεμιέρας των αγώνων υδατοσφαίρισης των γυναικών.

    Τα αποτελέσματα των αγώνων της πρεμιέρας στις γυναίκες:

    Βενεζουέλα - Κούβα 6-6

    Τα επτάλεπτα: 2-1, 1-1, 2-0, 1-4.

    Βενεζουέλα: Αγκιλάρ 3, Ρέγκο 1, Καλίς 1, Αλας 1.

    Κούβα: Φρομέτα 2, Ερνάντες 1, Καμπαγέρο 1, Σολέρ 1, Τρούφιν 1.

    Κίνα - Ουγγαρία 4-18

    Τα επτάλεπτα: 1-4, 0-4, 2-5, 1-5.

    Κίνα: Τενγκ 2, Σουν 1, Χε 1.

    Ουγγαρία: Τεστάλτα 6, Ντράβους 5, Πέλε 3, Στίμπερ 2, Τοτ 1, Βαλκάι 1.

    Ισπανία - ΗΠΑ 6-6

    Τα επτάλεπτα: 2-1, 1-1, 0-3, 3-1.

    Ισπανία: Χιλ 3, Παρέχα 1, Πάρδο 1, Λόπεθ 1.

    ΗΠΑ: Βίγια 2, Λόρεντς 1, Γκόλντα 1, Φιγκ 1, Ρούλον 1.

    Ρωσία - Ουζμπεκιστάν 18-0

    Τα επτάλεπτα: 4-0, 5-0, 5-0, 4-0.

    Ρωσία: Φομίτσεβα 4, Κάρποβιτς 3, Ιάινα 2, Βισνιάκοβα 2, Σμούροβα 2, Γκάουφλερ 2, Σεπέλινα 1, Σομπόλεβα 1, Ζούμπκοβα 1.

    Ουζμπεκιστάν: -.

    Αυστραλία - Γερμανία 15-2

    Τα επτάλεπτα: 3-0, 2-0, 6-1, 4-1.

    Αυστραλία: Νόργουντ 3, Γκόφερς 3, Γκίντερ 2, Μπάλα-Γκάου 2, Μπίντσγουερθ 1, Ρ. Ρίπον 1, Μ. Ρίπον 1, Νοξ 1, Φρέιζιερ 1.

    Γερμανία: Ντίρολφ 2.

    Βραζιλία - Ολλανδία 6-7

    Τα επτάλεπτα: 3-1, 0-1, 2-1, 1-4.

    Βραζιλία: Πάλμα 2, Βασκονσέλος 1, Φερνάντες 1, Πεντρόζα 1, Καρβάλιο 1.

    Ολλανδία: Σίμπρινγκ 3, Φαν ντερ Σλοτ 2, Φαν ντεν Χαμ 1, Οστεντορπ 1.

    Καναδάς - Ιταλία 8-7

    Τα επτάλεπτα: 3-1, 2-2, 2-2, 1-2.

    Καναδάς: Ντάου 4, Αλόγκμπο 2, Γκάρντινερ 1, Ντιόν 1.

    Ιταλία: Τζάνκι 3, Μιτσέλι 1, Μποζούρτζι 1, Ντι Μάριο 1, Τοτ 1.

    Πρόκριση στον τελικό

    Στον τελικό της συγχρονισμένης κατάδυσης από βατήρα 3μ. προκρίθηκαν οι Γιάννης Γαβριηλίδης και Αλέξανδρος Μάνος. Στην πρεμιέρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος υγρού στίβου, που διεξάγεται στο Μόντρεαλ του Καναδά, το ελληνικό δίδυμο πήρε μέρος στον προκριματικό του αγωνίσματος, κατέλαβε την 11η θέση με 290.91 βαθμούς και πέρασε στον τελικό, που θα διεξαχθεί αύριο.

    Αναλυτικά, η βαθμολογία στις πέντε καταδύσεις των Γαβριηλίδη-Μάνου ήταν 45.60, 48.00, 69.30, 62.31, 65.70.

    Συνεχίζονται οι τελικοί

    Το παρόν στον τελικό του ντουέτου της συγχρονισμένης κολύμβησης, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου θα δώσει η Ελλάδα. Οι Ελευθερία Φτούλη και Ευανθία Μακρυγιάννη κατέλαβαν την 8η θέση στον προκριματικό του ελεύθερου προγράμματος του ντουέτου με 46.167 βαθμούς, ενώ το δίδυμο Ελευθερία Φτούλη/Ναταλία Ανθοπούλου είχε πάρει την ίδια θέση στον προκριματικό του τεχνικού προγράμματος με 45.583 βαθμούς.

    Το ελληνικό δίδυμο προκρίθηκε στον τελικό με την όγδοη καλύτερη βαθμολογία (91.750), ενώ τη 12άδα του τελικού συνθέτουν:

    1. Αναστασία Νταβίντοβα-Αναστασία Ερμάκοβα (Ρωσία) 98.750

    2. Σάχο Χαράντα-Εμίκο Σουζούκι (Ιαπωνία) 97.001

    3. Γκέμα Μενγκουάλ-Πάολα Τιράδος (Ισπανία) 97.000

    4. Γκου Μπεϊμπέι-Ζανγκ Σιαοχουάν (Κίνα) 94.417

    5. Σάρα Λόου-Στέφανι Νέσμπιτ (ΗΠΑ) 94.251

    6. Νικόλ Κάργκιλ-Κόρτνι Στιούαρτ (Καναδάς) 93.917

    7. Λορένα Ζάφαλον-Τζόι Πατσανιέλα (Ιταλία) 93.168

    8. Ευανθία Μακρυγιάννη-Ελευθερία Φτούλη (ΕΛΛΑΔΑ) 91.750

    9. Σαλόμ Λαφαϊ-Λίλα Μεεσεμάν-Μπακίρ (Γαλλία) 90.084

    10= Κιμ Μιν Τζέονγκ-Γιού Να Μι (Νότια Κορέα) 90.001

    10= Μπιάνκα φεν ντερ Φέλντεν-Σόνια φεν ντερ Φέλντεν (Ολλανδία) 90.001

    12. Κάρνια Σιντορένκο-Ντάρια Γιούσκο (Ουκρανία)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 July 2005 - 8:50:44 UTC