Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ήλιος, εχθρός και φίλος
  • [02] Χτυποκάρδια στο …αμφιθέατρο
  • [03] Καταδικάζουν τις επιθέσεις
  • [04] Ο ΣΥΝ για τις δημοτικές
  • [05] Απαγωγή μετά φόνου στην Χαλκιδική
  • [06] Εισροή υδάτων σε τουριστικό πλοίο
  • [07] Επέλαση του Ντένις στην Κούβα
  • [08] Στο Πεκίνο η Κοντολίζα Ράις
  • [09] Ισπανικό "καρφί" σε "Μιχαλάκη"
  • [10] Πέταξε για Μπόρμιο ο ΠΑΟ
  • [11] Στον ΟΦΗ ο Κόλτζος
  • [12] Ενθουσιασμός "διαρκείας" στον Ατρόμητο
  • [13] Φιλίππου: "Δεν φεύγω από την ΑΕΚ"
  • [14] Η κλήρωση του ULEB Cup 2005-2006
  • [15] Παίκτη από ΝΒΑ για τον Ολυμπιακό
  • [16] Ασταμάτητο γυναικείο δίδυμο
  • [17] Πόλο: Νίκη-πρόκριση η Εθνική
  • [18] Πρωτοχρονιά λίγο πιο …μετά
  • [19] Περιπέτεια εν πλω

    [01] Ζωής ...σΤάσεις

    Tips για άψογο μαύρισμα

    Ήλιος, εχθρός και φίλος

    9/7/2005 6:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Καλοκαίρι, ζέστη και τι πιο ιδανικό από μια απόδραση στην παραλία, όπου, εκτός από βουτιές, θα κάνετε και ηλιοθεραπεία; Άλλωστε, το μαυρισμένο δέρμα θεωρείται σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Όμως, εκτός από το να βοηθά στο να αποκτήσετε το σοκολατί χρώμα που ονειρεύεστε, ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία, αρχής γενομένης από τα εγκαύματα. Το μαύρισμα δεν είναι τίποτε άλλο από τις φυσιολογικές προστατευτικές αντιδράσεις του οργανισμού και το σκούρο χρώμα οφείλεται στα μελανοκύτταρα, που βρίσκονται στο δέρμα και παράγουν την μελανίνη, ουσία που παράγεται όλο και περισσότερο όταν το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Αν λοιπόν θέλετε να μαυρίσετε σωστά, χωρίς να εκθέσετε την υγεία σας σε κίνδυνο, διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω συμβουλές και καταπλήξτε τους πάντες με το άψογο μαύρισμά σας!

    Επιλέγοντας αντιηλιακό

    Σήμερα, υπάρχουν αρκετά καλά αντηλιακά ευρέως φάσματος, με αποτελεσματικά φίλτρα κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA και UVB). Η επιλογή του κατάλληλου αντιηλιακού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία και ο τύπος του δέρματος.

    Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες συνιστούν αντιηλιακά με δείκτη προστασίας (SPF) από 15 έως 30. Ωστόσο, ο δείκτης μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος.

    Αν έχετε πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το μαύρισμα είναι δύσκολη υπόθεση και το δέρμα σας παθαίνει πολύ εύκολα εγκαύματα. Για τον λόγο αυτό, ο δείκτης προστασίας στο αντιηλιακό σας πρέπει να είναι τουλάχιστον 15.

    Αν έχετε λιγότερο ανοιχτό δέρμα, που είναι πιο ανθεκτικό στον ήλιο και μαυρίζει σταδιακά, το ενδεδειγμένο αντιηλιακό πρέπει να έχει δείκτες από 10 έως 15, ενώ για το λεγόμενο δέρμα τύπου 4 (μέτρια σκούρο) ενδείκνυται δείκτης μεταξύ του 6 και του 10.

    Περισσότερο "τυχεροί" φαίνεται πως είναι οι μελαχρινοί άνθρωποι, καθώς το δέρμα τους μαυρίζει πάντα και παθαίνει εγκαύματα σε ακραίες καταστάσεις. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, το αντιηλιακό σας μπορεί να έχει δείκτη από 1 μέχρι 6.

    Αν κάποιος έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα ή στο ιατρικό της οικογένειάς του υπάρχει άτομο με καρκίνο του δέρματος, πρέπει να αγοράζει αντιηλιακά μόνο μετά από σύσταση του δερματολόγου του.

    Επίσης, αν έχετε ήδη μαυρίσει, δεν πρέπει να σταματήσετε να βάζετε αντιηλιακό. Απλά, χρησιμοποιείστε κάποιο με μικρότερο δείκτη προστασίας.

    Αξίζει να σημειωθεί, πως οι παραπάνω δείκτες είναι ενδεικτικοί και, φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιηλιακό με υψηλότερο SPF.

    Με χρώμα σοκολάτας

    Πριν ξεκινήσετε την επιχείρηση μαύρισμα, είναι καλό να έχετε κατά νου τα εξής: το αντιηλιακό απλώνεται σε στεγνό δέρμα για να απορροφάται καλύτερα και πρέπει να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (ιδίως όταν ιδρώνετε ή βουτάτε στη θάλασσα), ενώ πρέπει να το χρησιμοποιείτε ακόμα και όταν κάθεστε κάτω από την ομπρέλα, καθώς οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται στην άμμο.

    Προκειμένου να αποκτήσετε το σοκολατί που ονειρεύεστε, φροντίστε να εκθέτετε το σώμα σας σταδιακά στο ήλιο, χρησιμοποιώντας πάντα το αντιηλιακό που ενδείκνυται για τον τύπο του δέρματός σας.

    Επίσης, να προτιμάτε το πρωινό και το απογευματινό μπάνιο, αποφεύγοντας το χρονικό διάστημα μεταξύ 12:00 και 16:00, γιατί τότε η ακτινοβολία είναι περισσότερο ισχυρή και επικίνδυνη. Έχετε κατά νου, πως ο ήλιος είναι πανταχού παρών και γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιηλιακή προστασία παντού, όπως για παράδειγμα όταν οδηγείτε.

    Η σωστότερη θέση του σώματος για να δεχτεί τις ακτίνες του ήλιου είναι η οριζόντια, καθώς έτσι μπορείτε να μαυρίσετε γρήγορα και εύκολα. Παρόλα αυτά, μην ξεχνάτε να βρέχετε το σώμα σας και να κινείσθε, γιατί έτσι αποφεύγετε το κίνδυνο να υποστείτε κάποιο έγκαυμα. Ακόμα, να αλείφετε ομοιόμορφα το αντιηλιακό, για να πετύχετε ομοιόμορφη προστασία και, συνεπώς, ομοιόμορφο μαύρισμα.

    Η "μαύρη" πλευρά του μαυρίσματος

    Εκτός, όμως, από το μαύρισμα, είναι εξίσου σημαντικό να θυμάστε πως η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει σημαντικής σημασίας εγκαύματα, αλλά και πρόωρη γήρανση του δέρματος (η υπεριώδης ακτινοβολία συντελεί ώστε οι ινοβλάστες να μη παράγουν καλής ποιότητας κολλαγόνο και ελαστίνη).

    Επίσης, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία, φωτοδερματίτιδα (μια αλλεργική αντίδραση του δέρματος στον ήλιο), αλλά και επιπεφυκίτιδα (ασθένεια των ματιών, αφού ο βλεννογόνος δεν διαθέτει προστατευτικό στρώμα κερατίνης στιβάδας όπως το δέρμα).

    Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι υπεριώδεις ακτινοβολίες μπορούν εύκολα να μειώσουν την αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να καταπολεμήσει τις ασθένειες, αλλά και να προκαλέσουν καρκίνο.

    Να θυμάστε, λοιπόν, ότι η ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει κατά 4% για κάθε 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ είναι απαραίτητο να προστατεύετε τα μάτια σας και να προτιμάτε ρούχα με πυκνή ύφανση και ανοιχτά χρώματα.

    Εάν παρατηρήσετε στο δέρμα σας κάποια μικρά ογκίδια ή ελιές, που εμφανίστηκαν ύστερα από την έκθεσή σας στον ήλιο και δεν υπήρχαν πριν, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε αμέσως δερματολόγο.

    Τέλος, έχετε κατά νου πως το δέρμα έχει "μνήμη" και κάθε στιγμή έκθεσης στον ήλιο προστίθεται στις προηγούμενες, καθιστώντας ένα μελλοντικό πρόβλημα υγείας ακόμα πιο πιθανό.

    [02] Παράξενα

    Χτυποκάρδια στο αμφιθέατρο

    9/7/2005 3:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Η ώρα στο πανεπιστήμιο Bijelo Polje στο Μαυροβούνιο περνούσε βασανιστικά για τον 29χρονο φοιτητή της Νομικής, Εντίν Σμαΐλοβιτς, που κοιτούσε την κόλλα του και μάταια προσπαθούσε να απαντήσει σε κάποιο από τα θέματα των εξετάσεων. Ξαφνικά, βρήκε έναν τρόπο να "σπάσει" την πλήξη. Ζήτησε άδεια από τους επιτηρητές για να απευθυνθεί στους συμφοιτητές του και αυτοί του την έδωσαν, πιστεύοντας πως θα ρωτούσε κάτι σχετικό με τα θέματα που αφορούσε όλους τους εξεταζόμενους. Έκπληκτοι, όμως, είδαν τον 29χρονο να πηγαίνει προς το μέρος της 26χρονης κοπέλας του, Έντιτα Μπίκιτς, να γονατίζει και να την ζητά σε γάμο! Όπως εξήγησε ο 29χρονος, το ζευγάρι είχε κανονίσει διακοπές στην Αίγυπτο μετά τις εξετάσεις και ο ίδιος σχεδίαζε να κάνει τότε την πρόταση γάμου. "Βαριόμουν τόσο πολύ στις εξετάσεις και είχα ενθουσιαστεί με την ιδέα του γάμου, που δεν άντεξα να περιμένω μέχρι τις διακοπές", είπε χαρακτηριστικά. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Έντιτα είπε το πολυπόθητο "ναι" και οι δύο νέοι θα έλθουν εις γάμου κοινωνία στα τέλη του μήνα. Εμείς τι άλλο να πούμε; Να ζήσετε!

    [03] Κοινωνία

    Δημοσκόπηση για τις επιθέσεις στο Λονδίνο

    Καταδικάζουν τις επιθέσεις

    9/7/2005 2:56:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Απερίφραστα καταδικάζει τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, που δημοσιεύεται στο "Βήμα" για το 84,6% των Ελλήνων τα γεγονότα της 7ης Ιουλίου αποτελούν εγκληματική ενέργεια. Αν και υπάρχει ένα 8% που επικροτεί τα γεγονότα του Λονδίνου ως ενέργεια αντίστασης κατά των μεγάλων δυνάμεων. Το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει, ότι η χώρα μας θα πρέπει να μείνει αμέτοχη και ουδέτερη σε ενδεχόμενη σκληρή απάντηση. Όσο για την επίδραση, που μπορεί να έχει στη χώρα μας η επίθεση στο Λονδίνο, το 60% πιστεύει πως δε θα είναι αρνητική, αντίθετα με το 33%, που περιμένει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα. Ακόμα, το 85% πιστεύει, ότι η λύση του προβλήματος της διεθνής τρομοκρατίας βρίσκεται στη λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη των φτωχών χωρών, ενώ το 10% θεωρεί ως ενδεικτική λύση την λήψη μέτρων θωράκισης και χτυπήματος και χτυπήματος της τρομοκρατίας.

    Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους δεν εκδηλώθηκε τρομοκρατικό χτύπημα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα, οι Έλληνες απαντούν, ότι οφείλεται πρώτον στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες και δεύτερον στην καλή αντιτρομοκρατική προετοιμασία της χώρας.

    Στην ερώτηση για το ποια ήταν τα αίτια του χτυπήματος, πρώτα έρχεται το γεγονός, ότι θεωρείται ως η φυσική συνέχεια των χτυπημάτων σε Νέα Υόρκη και Μαδρίτη, και ακολουθούν μία επίθεση εναντίον της G8 και η προοπτική διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

    [04] Πολιτική

    Ομιλία Αλαβάνου στην Κεντρική Επιτροπή

    Ο ΣΥΝ για τις δημοτικές

    9/7/2005 4:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το 2006, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Κατά την ομιλία του, ο Αλέκος Αλαβάνος άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό, κάνοντας λόγο για "συντονισμένη επίθεση", με στόχο την δημόσια περιουσία, το κοινωνικό Κράτος και την ελληνική οικογένεια. Αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα στο Λονδίνο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και ζήτησε από την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (την προεδρία του οποίου έχει για αυτόν τον μήνα η χώρα μας), ώστε να απομακρυνθούν τα ευρωπαϊκά και αμερικανοβρετανικά στρατεύματα από το Ιράκ και να προωθηθεί οριστική λύση στο παλαιστινιακό. Όσον αφορά στις εκλογές του 2006, ο κ. Αλαβάνος τόνισε, πως οι τοπικές πολιτικές κινήσεις του ΣΥΝ θα αποφασίσουν από μόνες τους για τους υποψηφίους, στα πλαίσια του προγράμματός τους και του γενικότερου πολιτικού πλαισίου. Επίσης, στις Νομαρχίες, τους τρεις μεγαλύτερους Δήμους και τους μεγάλους Νομούς της χώρας, θα επιδιωχθεί η παρουσία του ΣΥΝ μέσα από ψηφοδέλτια της ευρύτερης Αριστεράς.

    [05] Κοινωνία

    Αναζητείται ο 43χρονος δράστης

    Απαγωγή μετά φόνου στην Χαλκιδική

    9/7/2005 4:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές δυνάμεις της Χαλκιδικής για τον εντοπισμό ενός 43χρονου, ο οποίος απήγαγε την εν διαστάσει σύζυγό του, αφού προηγουμένως σκότωσε τον άνδρα με τον οποίο συζούσε. Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Ζέπκο, στο Στρατώνι, όταν ο δράστης πήγε στο σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του και πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο τον 50χρονο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Στη συνέχεια, απήγαγε την 34χρονη, με την οποία έχουν τέσσερα ανήλικα παιδιά από 7 έως 16 χρόνων και τράπηκε σε φυγή.

    [06] Κοινωνία

    Καλά όλοι οι επιβάτες

    Εισροή υδάτων σε τουριστικό πλοίο

    9/7/2005 3:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Καλά στην υγεία τους είναι οι επιβάτες και το πλήρωμα τουριστικού σκάφους, στο οποίο διαπιστώθηκε εισροή υδάτων, ενώ έπλεε ανοικτά της Σαντορίνης. Το πλοίο "Διογένης Β" παρουσίασε εισροή υδάτων 1,5 ναυτικό μίλι από τον όρμο Φηρών της Σαντορίνης, στις εννέα παρά τέταρτο το πρωί. Άμεσα έσπευσαν στην περιοχή λάντζες για τη συνδρομή βοήθειας, οι οποίες μετέφεραν τους 28 επιβάτες (25 αλλοδαπούς και τρεις Έλληνες) στο λιμάνι της Θήρας. Το σκάφος, μήκους 45 μέτρων, με το δεκαμελές του πλήρωμα έπλευσε έως τον όρμο Παλαιάς Καμένης, όπου και προσάραξε στα αβαθή, χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος να βυθιστεί. Κατά τη διάρκεια του συμβάντος στην περιοχή επικρατούσε άπνοια. Προανάκριση για να διαπιστωθούν τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί η Λιμενική Αρχή Θήρας.

    [07] Κόσμος

    Επέλαση του Ντένις στην Κούβα

    9/7/2005 1:48:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δε γλίτωσε από την οργή του Ντένις, του τρομερού τυφώνα, η Κούβα. Όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος μόλις 18 μηνών σκοτώθηκαν από τον τυφώνα, που σάρωσε τις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού. Πριν φτάσει στην Κούβα είχε ήδη σαρώσει την Αϊτή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι, ενώ στην Τζαμάικα προκάλεσε πλημμύρες. Ο τυφώνας Ντένις κατευθύνεται προς τον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ, όπου βρίσκονται εξέδρες άντλησης πετρελαίου και ευάλωτες παράκτιες περιοχές. Ο Πρόεδρος της Κούβας δήλωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ότι παρά την κινητοποίηση και την εκκένωση πολλών περιοχών, υπήρξαν 10 νεκροί, οι περισσότεροι από την κατάρρευση σπιτιών σε δύο παράκτιες πόλεις στην επαρχία Γκρανμά. Σύμφωνα με αξιωματούχους, 15.400 από τα 20.000 σπίτια των πόλεων, που βρέθηκαν στην πορεία του Ντένις υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από τον άνεμο, που είχε ταχύτητα 240 χλμ. την ώρα. Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στην πόλη Σιενφουέγκος, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν απώλειες.

    Σε συναγερμό η Φλόριδα

    Οι αρχές των ΗΠΑ διέταξαν τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή του Κι Ουέστ και τα χαμηλότερα σημεία των Φλόριδα Κιζ.

    Ο Ντένις είναι ο ισχυρότερος τυφώνας στον Ατλαντικό που σχηματίζεται τόσο νωρίς στην περίοδο από την έναρξη των σχετικών καταγραφών το 1851 και ακολουθεί παρόμοια τροχιά με τον τυφώνα Ιβάν, που έπληξε την Καραϊβική τον περασμένο Σεπτέμβρη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Dennis ο τρομερός

    [08] Κόσμος

    Ξεκινά ασιατική περιοδεία

    Στο Πεκίνο η Κοντολίζα Ράις

    9/7/2005 7:20:00 μμ

    Σε τέσσερις ασιατικές χώρες θα περιοδεύσει η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις, που έφτασε το απόγευμα του Σαββάτου στο Πεκίνο, όπου την Κυριακή θα έχει συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους. Όπως δήλωσε η κ. Ράις, θα θίξει στην κινεζική ηγεσία τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά του Πεκίνου, κυρίως στο Θιβέτ, το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και τη σκληρή πολιτική για το γιουάν. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στις εξαμερείς συνομιλίες για την κρίση που έχει δημιουργηθεί από την ανάπτυξη του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος. Μετά την Κίνα, η Αμερικανίδα υπουργός θα μεταβεί για συνομιλίες στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και την Νότιο Κορέα.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ισπανικό "καρφί" σε "Μιχαλάκη"

    9/7/2005 5:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    "Άμα είσαι καλός θα παίξεις, ειδάλλως". Αυτό είπε σε δηλώσεις του, ο Βαντερλέι Λουξεμπούργκο. Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, μία μέρα μετά την πρώτη συγκέντρωση των «μερένγκες» για την νέα περίοδο, δίνοντας το έναυσμα για το υπάρχον σύστημα της ομάδας. Όπως είπε ο Βραζιλιάνος προπονητής, "δεν μπορούμε να λέμε ότι παραμένουμε στην ομάδα, μόνο εφόσον παίζουμε. Αυτοί που θέλουν να μείνουν, θέτοντας ως όρο ότι πρέπει να παίζουν, καλύτερα να φύγουν. Όταν είσαι στην Ρεάλ, σημαίνει ότι είσαι μέλος της ομάδας και βρίσκεσαι πάντα στην διάθεση της. Όσοι δεν συμφωνούν μ΄ αυτό, καλύτερα να το πουν στην διοίκηση, η οποία και θα αποφασίσει για το τι θα συμβεί".

    "Εγώ αποφασίζω"

    Ο Λουξεμπούργκο γνωρίζει πως ο Όουεν αλλά και ο Φίγκο έχουν ακόμα συμβόλαιο με τη Ρεάλ, και ξέρει πως ο Άγγλος θέλει να παραμείνει στην Μαδρίτη. Όμως " το να ξέρουν εάν θα παίζουν ή όχι, είναι κάτι διαφορετικό. Εγώ αποφασίζω για την ομάδα και εάν κρίνω ότι κάποιος δεν πρέπει, δεν θα παίξει». Ο Λουξεμπούργο έκανε ανάλογη αναφορά και στον Γκούτι, που δεν κατάφερε να βρει ομάδα, ενώ μίλησε και για την περίπτωση Ρομπίνιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η μεταγραφή θα ολοκληρωθεί.

    Αναφορικά με τον Άγγλο διεθνλη, υπάρχουν ήδη άλλες προτάσεις για την απόκτηση του, οι περισσότερες δε από την Αγγλία. Συγκεκριμένα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι και η Άρσεναλ.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πέταξε για Μπόρμιο ο ΠΑΟ

    9/7/2005 5:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μέσω Μιλάνου, η ομάδα του Παναθηναϊκού, ξεκίνησε το ταξίδι της για την Ιταλία, όπoυ θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Λίγο φύγει από την Ελλάδα, οι Εζέκιελ Γκονζάλες και Εμάννουελ Ολισαντέμπε έδωσαν το στ΄θγμα τους για τη νέα περίοδο. Ο «Έκι», είπε ξεκάθαρα πως οι στόχοι του ΠΑΟ παραμένουν ίδιοι. Πρωτάθλημα και κύπελλο στην Ελλάδα και μία καλή πορεία στην Ευρώπη, ενώ ο «Μανόλης» τόνισε, : «Θα περάσουμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα, παραδοσιακά το πετύχαινε, το ίδιο θα κάνει και τώρα. Σε ό,τι αφορά εμένα, εφέτος νιώθω πολύ καλά». Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η συμφωνία του Παναθηναϊκού, με τον Κύπριο τερματοφύλακα, Μιχάλη Σιημητρά, ο οποίος την περασμένη περίοδο αγωνίσθηκε στον Ιωνικό, ενώ οι παίκτες που αναχώρησαν για την Ιταλία είναι οι Γκαλίνοβις, Εμπέντε, Σιημητράς, Βύντρα, Κώτσιος, Γκούμας, Μόρις, Σέριτς, Άντριτς, Βόουτερ, Γκονζάλες, Σανμαρτεάν, Χαραλαμπίδης, Παπαδόπουλος, Γκέκας, Ολισαντέμπε, Τζιόλης, Μάντζιος, Θεοδωρίδης, Λεοντίου, Δάρλας, Γκάντσεφ, Κρητικός, Στάθης και Κοκολάκης.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στον ΟΦΗ ο Κόλτζος

    9/7/2005 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Από την Κέρκυρα στον ΟΦΗ. Ο Γιώργος Κόλτζος, ο οποίος είχε μείνει ελεύθερος από τους Φαίακες, συναντήθηκε στο Ηράκλειο με τον ιδιοκτήτη της κρητικής ΠΑΕ, Φανούρη Βατισνά, και υπέγραψε συμβόλαιο για δύο χρόνια. Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής (γεννήθηκε 3/9/1976), δήλωσε ικανοποιημένος από τη νέα του πορεία στην Κρήτη. "Χαίρομαι ιδιαίτερα που ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα. Ελπίζω με τη σκληρή δουλειά να υλοποιήσουμε τους στόχους του ΟΦΗ, που πρέπει να είναι πάντα πρωταγωνιστικοί. Από την πλευρά του, ο Φανούρης Βατσινάς τόνισε: "Στόχος είναι η ενίσχυση της ομάδας μας. Αποκτήσαμε έναν έμπειρο παίκτη και είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια που θα κάνουμε για να διακριθεί η αγαπημένη μας ομάδας".

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ενθουσιασμός "διαρκείας" στον Ατρόμητο

    9/7/2005 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μόλις δύο εβδομάδες χρειάστηκε η ομάδα του Ατρομήτου, προκειμένου να σπάσει το φράγμα των 1000 εισιτηρίων διαρκείας, από την ημέρα διάθεσης τους. Με τον ρυθμό αυτό, είναι αντιληπτό πως και αυτό το νούμερο, θα παραμείνει για πολύ λίγο, αφού ο ενθουσιασμός στις τάξεις των φιλάθλων βρίσκεται στα ύψη κι αυτό μεταφράζεται και στις κρατήσεις που γίνονται καθημερινά. Αυτό κάβει και τυς υπεύθυνους της ομάδας να πιστεύουν πως θα θα φτάσει ψηλά το τελικό νούμερο πώλησης. Σε ό,τι αφορά την ομάδα, με πρωινή προπόνηση θα συνεχιστεί αύριο το πρόγραμμα της προετοιμασίας. Την Δευτέρα θα γίνουν δύο προπονήσεις (πρωί και απόγευμα), ενώ την Τετάρτη η αποστολή θα αναχωρήσει για τα Τρία-Πέντε Πηγάδια της Νάουσας. Στις προπονήσεις συμμετέχουν κανονικά και οι Σένσο Μόγιο και Αλέν Ραγκουέλ, οι οποίοι μέχρι την Τρίτη θα περάσουν και τις εργομετρικές εξετάσεις.

    [13] Μπάσκετ

    Φιλίππου: "Δεν φεύγω από την ΑΕΚ"

    9/7/2005 6:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μίλησε και είπε πολλά ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ, Γιάννης Φιλίππου. Πρώτα από όλα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να φύγει από την ομάδα. Εν συνεχεία όμως, πέταξε το δικό του καρφί αν αποχωρήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως αν κάποιος θέλει να την πάρει, "αρκεί να μου καταβάλλει 20 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, θα έχει και από εμένα βοήθεια με τη μορφή χορηγίας. Θα του δίνω 500.000 ευρώ ετησίως για τα επόμενα δέκα χρόνια, με εγγυημένο κλειστό συμβόλαιο". Ωστόσο τόνισε πως κανένας δεν έχει δείξει τέτοιο ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα, μίλησε για το τι σκέφτεται να κάνει για τη νέα περίοδο, τι θα γίνει με τα όσα ακούγονται για τον Ζήση και τον Χατζή και μίλησε για το που πρέπει να γίνει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

    "Δεν χτυπιούνται οι Αφοι Γιαννακόπουλοι"

    Ο πρόεδρος της κιτρινόμαυρης ΚΑΕ, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Sportime FM πως δεν φεύγει.

    «Δεν σκοπεύω να αποχωρήσω από την ΑΕΚ. Βέβαια, όταν πήρα την ομάδα, ο μακαρίτης ο Λεφάκης δεν μου είχε αποκαλύψει τα χρέη της ΚΑΕ. Αν τα γνώριζα, ίσως να μην είχε εμπλακεί σ αυτή την περιπέτεια. Θα είχα αποχωρήσει τότε. Ακόμα και τώρα εξακολουθούμε να πληρώνουμε παλαιά χρέη».

    Για το Ελληνικό πρωτάθλημα, τόνισε πως, «δεν μπορεί να χτυπηθεί η οικογένεια Γιαννακόπουλου. Ο Παύλος είναι φίλος μου αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω αυτά που κάνει ο Παναθηναϊκός που ξοδεύει ασύλληπτα χρήματα. Πρέπει να εφαρμοστεί σάλαρι καπ. Η ΑΕΚ δεν δίνει ποτέ μαύρα χρήματα. Δείτε όμως τι συμβαίνει με τα συμβόλαια που κατατίθενται στον ΕΣΑΚΕ και τα ποσά που αναγράφονται. Με αυτά τα νούμερα πολλοί παίκτες δεν θα αγωνίζονται στις ομάδες που είναι τώρα».

    Για τη μεταγραφή του Ζήση και τον Χατζή, είπε πως δεν έχει μιλήσει ακόμα μιλήσει με τον πρώτο ενώ με τον δεύτερο περιμένει να δει τις αποφάσεις του. «Δεν έχω μιλήσει ακόμα με τον Ζήση. Μόνο από τον μάνατζέρ του έχω μάθει για το ενδιαφέρον της ιταλικής ομάδας και την προσφορά των 400.000 ευρώ. Δεν μπορώ να πληρώσω όσο και όσο για να μείνει ο Ζήσης. Υπάρχει όριο στις πληρωμές. Δεν θα του στερήσω τη δυνατότητα να παίξει σε μια ομάδα οικονομικά ισχυρότερη. Δεν ξέρω αν θα φύγει ο Χατζής. Του έχει γίνει πρόταση για επέκταση του συμβολαίου του, με μειωμένες αποδοχές. Είναι δικό του θέμα τι θα κάνει».

    Όσον αφορά το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, ο Φιλίππου είπε πως προτιμάει να μείνει στη Νέα Φιλαδέλφεια. : «Στη συνάντηση που είχα με τον Αχιλλέα Κουρέπη (σ.σ. πρόεδρος της ερασιτεχνικής) και τον Ντέμη Νικολαΐδη, είπα ότι προτιμώ τη Νέα Φιλαδέλφεια. Μόνο εκεί φαντάζομαι ότι μπορεί να παίζει η ΑΕΚ. Ο χώρος θα περιλαμβάνει και γήπεδο μπάσκετ, 6.000 θέσεων, που είναι καλό. Αν η ΠΑΕ βρει τρόπο να το φτιάξει αλλού, θα ακολουθήσουμε και εμείς. Είναι έγκλημα όμως να μην γίνει εκεί αν είναι εφικτό».

    Τις αντιδράσεις του κόσμου: «Με ποιο δικαίωμα μιλούν στο γήπεδο και λένε για ακριβά εισιτήρια; Το θέμα του μπάτζετ θα ξεκαθαρίσει όταν θα οριστικοποιηθεί το θέμα των εσόδων. Αν είναι αυξημένο, θα έχουμε και μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Εφόσον ο κόσμος απουσιάζει θα κοιτάξουμε να πορευτούμε ανάλογα με τα οικονομικά μας δεδομένα. Ας συνεχίζουν αυτοί οι κύριοι να φωνάζουν μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία. Όλοι αυτοί οι κύριοι που επιθυμούν να έρθουν να παραλάβουν την ΑΕΚ. Απλά να μου φέρουν και μια εγγυητική επιστολή. Εγώ θα τα λέω όλα μέχρι ο κόσμος να αρχίσει να καταλαβαίνει. Εγώ δεν πρόκειται να κάνω πολιτική απάτης».

    [14] Μπάσκετ

    Η κλήρωση του ULEB Cup 2005-2006

    9/7/2005 5:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στον πρώτο και στον δεύτερο όμιλο θα ξεκινήσουν τα μονοπάτια τους στο Ευρωπαϊκό Μπάσκετ, οι Άρης και Πανιώνιος αντίστοιχα. Ο Άρης θα αντιμετωπίσει την ισπανική Εστουντιάντες Αντέκο, την Βέντσπιλς, την Αλμπα Βερολίνου, την Ακαντέμικ Λουκόιλ και την Μπρι, ενώ οι «κυανέρυθροι» θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Χεμοφαρμ, την Ανβιλ, την Ρέτζιο Εμίλια, την Αντέκο Ασβελ και την Αστρονοτς. Όπως ανακοινώθηκε αργότερα, το Ευρωπαϊκό Κύπελλο θα ξεκινήσει την δράση του στις 8 Νοεμβρίου, και οι κίτρινοι ξεκινάνε εντός έδρας με την γερμανική Άλμπα, ενώ η ομάδα της Νέας Σμύρνης ξεκινάει τις υποχρεώσεις της εκτός έδρας στην Ιταλία μα την Ρέτζιο Εμίλια.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα

    1ος όμιλος

    ΑΡΗΣ

    Αντέκο Εστουντιάντες (Ισπανία)

    Βέντσπιλς (Λετονία)

    Ακαντέμικ Σόφιας (Βουλγαρία)

    Αλμπα Βερολίνου (Γερμανία)

    Μπρι (Βέλγιο)

    1η ημέρα (8/11/2005) - 6η ημέρα (13/12/2005)

    Εστουντιάντες-Ακαντέμικ Σόφιας

    Αλμπα Βερολίνου-ΑΡΗΣ

    Μπρι-Βέντσπιλς

    2η ημέρα (15/11/2005) - 7η ημέρα (20/12/2005)

    Βέντσπιλς-Εστουντιάντες

    ΑΡΗΣ-Μπρι

    Ακαντέμικ Σόφιας-Αλμπα Βερολίνου

    3η ημέρα (22/11/2005) - 8η ημέρα (3/1/2006)

    Εστουντιάντες-Αλμπα Βερολίνου

    Μπρι-Ακαντέμικ Σόφιας

    Βέντσπιλς-ΑΡΗΣ

    4η ημέρα (29/11/2005) - 9η ημέρα (10/1/2006)

    Εστουντιάντες-ΑΡΗΣ

    Ακαντέμικ Σόφιας-Βέντσπιλς

    Αλμπα Βερολίνου-Μπρι

    5η ημέρα (6/12/2005) - 10η ημέρα (17/1/2006)

    Μπρι-Εστουντιάντες

    Βέντσπιλς-Αλμπα Βερολίνου

    ΑΡΗΣ-Ακαντέμικ Σόφιας

    2ος όμιλος

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    Χέμοφαρμ Βρσατς (Σερβία/Μαυροβούνιο)

    Ανβίλ Βλοκλάβεκ (Πολωνία)

    Ρέτζιο Εμίλια (Ιταλία)

    Αντέκο Ασβέλ Λιόν (Γαλλία)

    Αστρονοτς Αμστερνταμ (Ολλανδία)

    1η ημέρα (8/11/2005) - 6η ημέρα (13/12/2005)

    Αστρονοτς-Αντέκο Ασβέλ

    Ανβίλ Βλοκλάβεκ-Χέμοφαρμ

    Ρέτζιο Εμίλια-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    2η ημέρα (15/11/2005) - 7η ημέρα (20/12/2005)

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-Αστρονοτς

    Χέμοφαρμ-Ρέτζιο Εμίλια

    Αντέκο Ασβέλ-Ανβίλ Βλοκλάβεκ

    3η ημέρα (22/11/2005) - 8η ημέρα (3/1/2006)

    Αστρονοτς-Ανβίλ Βλοκλάβεκ

    Ρέτζιο Εμίλια-Αντέκο Ασβέλ

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-Χέμοφαρμ

    4η ημέρα (29/11/2005) - 9η ημέρα (10/1/2006)

    Αστρονοτς-Χέμοφαρμ

    Αντέκο Ασβέλ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    Ανβίλ Βλοκλάβεκ-Ρέτζιο Εμίλια

    5η ημέρα (6/12/2005) - 10η ημέρα (17/1/2006)

    Ρέτζιο Εμίλια-Αστρονοτς

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-Ανβίλ Βλοκλάβεκ

    Χέμοφαρμ-Αντέκο Ασβέλ

    3ος όμιλος

    Ετόσα Αλικάντε (Ισπανία)

    Σαρλερουά (Βέλγιο)

    Ουνίξ Καζάν (Ρωσία)

    BC FMP Ζελέζνικ (Σερβία/Μαυροβούνιο)

    Μπεσίκτας (Τουρκία)

    Κελούζ Σίντρα (Πορτογαλία)

    1η ημέρα (8/11/2005) - 6η ημέρα (13/12/2005)

    Αλικάντε-Σαρλερουά

    Ουνίξ Καζάν-Κελούζ

    Ζελέζνικ-Μπεσίκτας

    2η ημέρα (15/11/2005) - 7η ημέρα (20/12/2005)

    Μπεσίκτας-Αλικάντε

    Κελούζ-Ζελέζνικ

    Σαρλερουά-Ουνίξ Καζάν

    3η ημέρα (22/11/2005) - 8η ημέρα (3/1/2006)

    Αλικάντε-Ουνίξ Καζάν

    Ζελέζνικ-Σαρλερουά

    Μπεσίκτας-Κελούζ

    4η ημέρα (29/11/2005) - 9η ημέρα (10/1/2006)

    Αλικάντε-Κελούζ

    Σαρλερουά-Μπεσίκτας

    Ουνίξ Καζάν-Ζελέζνικ

    5η ημέρα (6/12/2005) - 10η ημέρα (17/1/2006)

    Ζελέζνικ-Αλικάντε

    Μπεσίκτας-Ουνίξ Καζάν

    Κελούζ-Σαρλερουά

    4ος όμιλος

    Βίρτους Ρόμα (Ιταλία)

    Χάποελ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ)

    Ερυθρός Αστέρας (Σερβία/Μαυροβούνιο)

    Λε Μαν (Γαλλία)

    Σκαϊλάινερς (Γερμανία)

    Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία)

    1η ημέρα (8/11/2005) - 6η ημέρα (13/12/2005)

    Ντιναμό Μόσχας-Ερυθρός Αστέρας

    Λε Μαν-Χάποελ Ιερουσαλήμ

    Σκαϊλάινερς-Βίρτους Ρόμα

    2η ημέρα (15/11/2005) - 7η ημέρα (20/12/2005)

    Βίρτους Ρόμα-Ντιναμό Μόσχας

    Χάποελ Ιερουσαλήμ-Σκαϊλάινερς

    Ερυθρός Αστέρας-Λε Μαν

    3η ημέρα (22/11/2005) - 8η ημέρα (3/1/2006)

    Ντιναμό Μόσχας-Λε Μαν

    Σκαϊλάινερς-Ερυθρός Αστέρας

    Βίρτους Ρόμα-Χάποελ Ιερουσαλήμ

    4η ημέρα (29/11/2005) - 9η ημέρα (10/1/2006)

    Ντιναμό Μόσχας-Χάποελ Ιερουσαλήμ

    Ερυθρός Αστέρας-Βίρτους Ρόμα

    Λε Μαν-Σκαϊλάινερς

    5η ημέρα (6/12/2005) - 10η ημέρα (17/1/2006)

    Σκαϊλάινερς-Ντιναμό Μόσχας

    Βίρτους Ρόμα-Λε Μαν

    Χάποελ Ιερουσαλήμ-Ερυθρός Αστέρας

    [15] Μπάσκετ

    Παίκτη από ΝΒΑ για τον Ολυμπιακό

    9/7/2005 4:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την κόκκινη φανέλα θα φορέσει από τη νέα περίοδο, ο νέος Αμερικανός του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες προχώρησαν σήμερα στην απόκτηση του Αμερικανού φόργουορντ, Κουίνσι Λιούις, ο οποίος έχει θητεία και στον ΝΒΑ, έχοντας αγωνιστεί με τους Μινεσότα Τίμπεργουλφς και του Γιούτα Τζαζ. Η σχετική ανακοίνωση των «ερυθρολεύκων»: «Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του καλαθοσφαιριστή Κουίνσι Λιούις (28-2.01). Ο Αμερικανός φόργουορντ απέστειλε το Σάββατο (9/7) υπογεγραμμένο το νέο του συμβόλαιο διάρκειας δυο ετών, και είναι πλέον επίσημα μέλος της «ερυθρόλευκης» οικογένειας

    Το βιογραφικό του Λιούις

    ΟΝΟΜΑ : Κουίνσι Λιούις

    ΥΨΟΣ : 2.01

    ΗΜ. ΓΕΝ. : 26/6/1977

    ΘΕΣΗ : Φόργουορντ

    ΠΡΟΗΓ. ΟΜΑΔΕΣ: Μινεσότα (1995-99), Γιούτα Τζαζ (1999-2002), Μακάμπι Τελ Αβίβ (2002-03), Μινεσότα Τίμπεργουλβς (2003), Αλικάντε (2003-05)

    ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Νούμερο 19 στο ντραφτ του 1999 από τους Γιούτα Τζαζ

    Τα στατιστικά του Λιούις

    Με την Αλικάντε

    2004-05: Σε 39 αγώνες είχε κατά μέσο όρο 15,2π. με 128/158 βολές (81%), 122/267 δίποντα (46%), 74/216 τρίποντα (35%), 2,5 ριμπ., 1,5ασ., 1κλ. 0,7μπλ. σε 32 λεπτά συμμετοχής.

    2003-04: Σε 17 αγώνες είχε κατά μέσο όρο 15π. με 39/54 βολές (72%), 63/129 δίποντα (49%), 30/95 τρίποντα (32%), 2,2 ριμπ., 1,2ασ., 1,7 κλ., 0,3μπλ. σε 30 λεπτά συμμετοχής.

    Με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στην Ευρωλίγκα

    2002-03: Σε 20 αγώνες είχε κατά μέσο όρο 11,3π. με 44/59 βολές (74,5%), 59/119 δίποντα (49,6%), 21/71 τρίποντα (29,6%), 2,5 ριμπ., 0,7ασ., 0,9 κλ., 0,3μπλ. σε 22 λεπτά συμμετοχής. Την ίδια σεζόν στο Ισραήλ κατέκτησε το νταμπλ (πρωτάθλημα και κύπελλο).

    Στο ΝΒΑ

    Αγωνίστηκε τρία χρόνια στους Γιούτα Τζαζ και μισή χρονιά στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς. Σε 171 συνολικά αγώνες στο ΝΒΑ είχε κατά μέσο όρο 3,6π. με 66/93 βολές (71%), 195/473 δίποντα (42%), 37/111 τρίποντα (34%), 1,4 ριμπ., 0,6ασ., 0,4 κλ., 0,2μπλ. σε 11,8 λεπτά συμμετοχής.

    [16] Βόλεϊ

    Ασταμάτητο γυναικείο δίδυμο

    9/7/2005 6:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με κεκτημένη ταχύτητα από τις μεγάλες πρόσφατες επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δύο Ελληνίδες Βολεϊπολίστριες δείχνουν πως δεν έχουν αντίπαλο. Οι Καραντάσιου / Αρβανίτη, προκρίθηκαν στα ημιτελικά του 2ου τουρνουά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ, που διεξάγεται στη Βαλένθια της Ισπανίας, επικρατώντας σχετικά άνετα των Μινούσα και Πουλίνα από την Λετονία με 2-0 (21-14, 21-14). Τώρα, τα δύο κορίτσια, που βρίσκονται στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, περιμένουν να μάθουν τις αντιπάλους τους, στον αποψινό ημιτελικό της διοργάνωσης.

    [17] Πόλο: Νίκη-πρόκριση η Εθνική

    9/7/2005 4:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τη δεύτερη νίκη της στο πλαίσιο του Α ομίλου της ημιτελικής φάσης του 4ου World League σημείωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Τορόντο η εθνική γουότερ πόλο ανδρών. Η Ελλάδα νίκησε με 10-8 την Γερμανία και εξασφάλισε την πρόκριση της στην τελική φάση που θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι από τις 11 ως τις 14 του προσεχούς Αυγούστου. Μάλιστα, αν η Εθνική Ελλάδας νικήσει την αντίστοιχη του Καναδά, τότε θα καταλάβει και την πρώτη θέση, στον Α΄Όμιλο.

    "Το στόρι"

    Το σκορ ανά οκτάλεπτο: 2-1, 3-3, 4-2, 1-2. Τα γκολ της ελληνικής ομάδας σημείωσαν οι: Χατζηθεοδώρου 5, Χρ. Αφρουδάκης 1, Βουλγαράκης 1, Σάντα 1, Βλοντάκης 1, Σχίζας 1.

    Στον άλλο αγώνα της τρίτης αγωνιστικής του Α ομίλου η Σερβία - Μαυροβούνιο επιβλήθηκε του Καναδά με 14-3.

    Η βαθμολογία (σε παρένθεση οι αγώνες): Ελλάδα 7 (3), Σερβία / Μαυροβούνιο 6 (3), Ισπανία 5 (2), Γερμανία 0 (2), Καναδάς 0 (2).

    Το πανόραμα του Α ομίλου

    1η αγωνιστική: Ισπανία - Καναδάς 14-8, Ελλάδα - Σερβία / Μαυροβούνιο 8-7. Ρεπό η Γερμανία

    2η αγωνιστική: Ελλάδα - Ισπανία 20-21 (στα πέναλτυ, 7-7 στην κανονική διάρκεια), Σερβία / Μαυρβούνιο - Γερμανία 13-9

    3η αγωνιστική: Σερβία / Μαυροβούνιο - Καναδάς 14-3, Ελλάδα - Γερμανία 10-8.

    Η βαθμολογία (σε παρένθεση οι αγώνες): Ελλάδα 7 (3), Σερβία / Μαυροβούνιο 6 (3), Ισπανία 5 (2), Γερμανία 0 (2), Καναδάς 0 (2). Το σύστημα βαθμολόγησης στους αγώνες του World League έχει ως εξής: Νίκη: 3 βαθμοί. Ηττα: 0 βαθμοί. Νίκη στα πέναλτι: 2 βαθμοί. Ηττα στα πέναλτι: 1 βαθμός.

    Το πρόγραμμα των υπολειπόμενων αγώνων στον Α όμιλο (ώρες Ελλάδος):

    4η αγωνιστική

    Κυριακή, 10 Ιουλίου

    00.00: Ισπανία - Γερμανία

    02.00: Ελλάδα - Καναδάς

    Ρεπό η Σερβία / Μαυροβούνιο

    5η αγωνιστική

    Κυριακή, 10 Ιουλίου

    20:00: Ισπανία - Σερβία / Μαυροβούνιο

    22:00: Καναδάς - Γερμανία

    Η τελική φάση του 4ου World League θα διεξαχθεί από τις 11 ως τις 14 Αυγούστου στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή έξι ομάδων, των πρώτων τριών από τον Α όμιλο (Τορόντο) και των πρώτων τριών από τον Β όμιλο (Λονγκ Αϊλαντ). Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις προηγούμενες τρεις διοργανώσεις, στο εφετινό Super Final-6 κάθε ομάδα θα παίξει τέσσερις αγώνες: τρεις εναντίον των ομάδων του άλλου ομίλου και έναν για την τελική κατάταξή της.

    [18] Τεχνολογία

    Ένα δευτερόλεπτο παραπάνω στο 2005

    Πρωτοχρονιά λίγο πιο μετά

    9/7/2005 2:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: nature.com

    Μπορεί ακόμα να είναι καλοκαίρι, όμως, οι επιστήμονες μερίμνησαν ήδη για την Πρωτοχρονιά και ανακοίνωσαν, ότι το 2006 θα μας κάνει ποδαρικό ένα δευτερόλεπτο αργότερα! Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία για την Περιστροφή της Γης (IERS), που εδρεύει στο Παρίσι, το επιπλέον δευτερόλεπτο στο 2005 κρίνεται αναγκαίο, καθώς η διάρκεια της μέρας έχει αυξηθεί, εξαιτίας της επιβράδυνσης στην περιστροφή της Γης. Επίσημα, ο χρόνος μετράται με μια σειρά από ατομικά ρολόγια, που τέθηκαν σε λειτουργία το 1958 σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, τα οποία ορίζουν την διάρκεια του δευτερολέπτου, ενώ οι επιστήμονες μετρούν το χρόνο και με αστρονομικές παρατηρήσεις. Για να αποφευχθεί η απόκλιση μεταξύ αστρονομικού και ατομικού χρόνου, οι ειδικοί αναγκάζονται να προσθαφαιρούν δευτερόλεπτα στον ατομικό χρόνο, κάτι που έχει γίνει 32 χρονιές, από το 1970 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, το τελευταίο έτος που παρατάθηκε κατά ένα δευτερόλεπτο ήταν το 1997.

    Καθοριστικός παράγοντας η περιστροφή της Γης

    Η αναπαράσταση του χρόνου από τα ατομικά ρολόγια και τις αστρονομικές παρατηρήσεις των επιστημόνων εμφάνισε κατά καιρούς μικρές αποκλίσεις, που αποδίδονται σε διακυμάνσεις στην ταχύτητα περιστροφής της Γης και, συνεπώς, σε διακυμάνσεις στην διάρκεια της ημέρας.

    Οι επιστήμονες προσθαφαιρούν δευτερόλεπτα προκειμένου να "εμποδίσουν" τις αποκλίσεις, αν και το πότε χρειάζεται να προστεθεί ή να αφαιρεθεί ένα δευτερόλεπτο δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί από αρκετά χρόνια πριν, καθώς οι διακυμάνσεις στην ταχύτητα περιστροφής της Γης είναι απρόβλεπτες. Είναι άλλωστε ενδεικτικό, πως η έλξη που ασκούν στη Γη ο Ήλιος και η Σελήνη, αλλά και γεωλογικά φαινόμενα, όπως το τσουνάμι που "χτύπησε" την νοτιοανατολική Ασία τον Δεκέμβριο του 2004, επηρεάζουν την ταχύτητα περιστροφής.

    Κι αν αναρωτιέστε γιατί ξέρουμε από πριν πότε ένα έτος είναι δίσεκτο και γιατί "έρχεται" ανά τέσσερα χρόνια, οι επιστήμονες έχουν την απάντηση: η διαφορά ανάμεσα στις ημέρες του έτους και στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο πλανήτης μας για να κάνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο, παραμένει σταθερή και προβλέψιμη.

    Σχετικά Links: IERS

    [19] Κοινωνία

    Δημιουργήθηκε ρήγμα στην πρύμνη

    Περιπέτεια εν πλω

    9/7/2005 4:32:00 μμ

    "Λαχτάρησαν" οι 1840 επιβάτες του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου "Εξπρές Σαντορίνη", όταν "είδαν" το καράβι, ενώ προσπαθούσε να δέσει στο λιμάνι της Πάρου, να προσκρούει με δύναμη στην τσιμεντένια προβλήτα. Η πρόσκρουση, που ευτυχώς δεν προκάλεσε κανέναν τραυματισμό, σημειώθηκε όταν, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, το "Εξπρές Σαντορίνη" με πλοίαρχο τον Σπύρο Θηραίο, είχε ξεκινήσει τους χειρισμούς πρόσδεσης με την πρύμνη στο λιμάνι του νησιού. Ξαφνικά και από άγνωστη αιτία σημειώθηκε "μπλακ άουτ" στις μηχανές του με αποτέλεσμα το πλοίο να προσκρούσει στην προβλήτα του λιμανιού της Παροικιάς. Από την πρόσκρουση δημιουργήθηκε μικρό ρήγμα στο στεγανό τμήμα της πρύμνης. Στο "Εξπρές Σαντορίνη" που είχε αποπλεύσει το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά για Πάρο, Νάξο, Εύδηλο, Καρλόβασι και Βαθύ, απαγορεύθηκε ο απόπλους μέχρι να επιθεωρηθεί, ενώ αν η συνέχεια του ταξιδιού κριθεί -λόγω ρήγματος- ανασφαλής οι περίπου 1500 επιβάτες, που θα ταξίδευαν από Πάρο, θα μεταφερθούν στον προορισμό τους με άλλα πλοία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 July 2005 - 16:56:45 UTC