Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκρήξεις στο Λονδίνο
  • [02] Σενάρια για την επιστροφή του φόρου
  • [03] "Καίει" ο μαύρος χρυσός
  • [04] Κολιέ μνήμης
  • [05] Νόμιμες υπό προϋποθέσεις οι κάμερες ασφαλείας
  • [06] Φωτιά σε έκθεση αυτοκινήτων στον Άλιμο
  • [07] Σύνοδος εν μέσω διαδηλώσεων
  • [08] Φιμώνουν την ελευθεροτυπία οι ΗΠΑ
  • [09] Λουτρό αίματος στο Ιράκ
  • [10] Ισόπαλος ο βραζιλιάνικος "εμφύλιος"
  • [11] "Βόμβα" Μποντίρογκα στο "τριφύλλι"
  • [12] "Ξόρκισε" τον κακό της δαίμονα η Εθνική
  • [13] "Σύγκρουση" Μπους με αστυνομικό

    [01] Κόσμος

    Εκρήξεις στο Λονδίνο

    7/7/2005 11:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/7/2005 11:53:31 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Σε τεχνικό πρόβλημα που προκλήθηκε από την απότομη άνοδο της τάσης του ρεύματος αποδίδονται μέχρι στιγμής οι εκρήξεις που σημειώθηκαν πριν λίγη ώρα στους σταθμούς Όλντγκεϊτ και Έντζουεαρ Ρόουντ στο Μετρό του Λονδίνου. Η αστυνομία επιβεβαίωσε την ύπαρξη ελαφρά τραυματιών, ενώ ασθενοφόρα σπεύδουν στους σταθμούς. Εκκενώθηκαν οι γειτονικοί σταθμοί, ενώ διακόπτεται η λειτουργία ολόκληρου του δικτύου λόγω διακοπής ρεύματος.

    [02] Οικονομία

    Από την ενοποίηση στη φορολογία του πετρελαίου

    Σενάρια για την επιστροφή του φόρου

    7/7/2005 10:58:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Μια "τίμια και απλή λύση", σύμφωνα με τη δέσμευση του Υπουργείου Ανάπτυξης, αναζητά η Κυβέρνηση για τον τρόπο επιστροφής στους πολίτες της διαφοράς του φόρου, μετά την ενοποίηση της φορολογίας στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Οι σχετικές ρυθμίσεις, για την άμεση επιστροφή των χρημάτων, θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του Ιουλίου, ενώ η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δε θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά, που ανησυχούν ότι το χειμώνα θα κληθούν να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης όσο κοστίζει το ντίζελ. Στόχος του νέου μέτρου είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου, εξαιτίας του οποίου το Δημόσιο χάνει σε ετήσια βάση έσοδα ύψους 1,2 έως 2 δις ευρώ. Μέχρι στιγμής, τρία είναι τα σενάρια που εξετάζει η Κυβέρνηση, ενώ όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στη ΝΕΤ η επιστροφή θα γίνεται με κριτήρια κοινωνικά και γεωγραφικά.

    Οι λύσεις που εξετάζονται

    Να χωριστεί η χώρα σε ζώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες (με διαφορετικά κριτήρια στις βόρειες και τις νότιες περιοχές) και να καθιερωθεί εισοδηματικό πλαφόν πάνω από το οποίο δε θα δίνεται η επιδότηση. Ο φόρος να επιστρέφεται μέσω των τιμολογίων κάποιας ΔΕΚΟ, όπως της ΔΕΗ και με βάση τα τετραγωνικά του κάθε νοικοκυριού. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται εδώ και καιρό και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι καταναλωτές να συγκεντρώνουν τις αποδείξεις αγοράς πετρελαίου και να τις υποβάλλουν στις κατά τόπους εφορίες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ούτε ένα ευρώ ζημιά"

    [03] Οικονομία

    Στην Ασία

    "Καίει" ο μαύρος χρυσός

    7/7/2005 10:47:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στα 61,53 δολάρια το βαρέλι εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου στην Ασία, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Η αγορά εκφράζει φόβους ότι οι τροπικές καταιγίδες που σαρώνουν τον κόλπο του Μεξικού θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην αμερικανική παραγωγή. Στις 05.20 (ώρα Ελλάδος) η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου είχε διαμορφωθεί στα 61,48 δολάρια, 20 σεντς υψηλότερη από το χθεσινό κλείσιμο των 61,28 δολαρίων στην Νέα Υόρκη. Νωρίτερα, η τιμή είχε "πετάξει" για λίγο και στα 61.53 δολάρια. Η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου, προκάλεσε την Τετάρτη, πτώση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,97% και τον Nasdaq κατά 0,49%.

    "Η βασική αιτία για την άνοδο των τιμών είναι οι τροπικές καταιγίδες στον κόλπο του Μεξικού. Οι επενδυτές είναι νευρικοί καθώς φοβούνται ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις παραδόσεις του πετρελαίου", δήλωσε ο Μαρκ Πίρβαν, αναλυτής της Daiwa Securities στη Μελβούρνη.

    [04] Τεχνολογία

    Κολιέ μνήμης

    7/7/2005 8:53:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Θα θέλατε να έχετε πιο "δυνατή" μνήμη και να θυμάστε με κάθε λεπτομέρεια τι κάνατε μέσα στη μέρα; Ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση αυτής της επιθυμίας σάς φέρνει μια καινούρια εφεύρεση. Όχι. Δεν πρόκειται για κάποιο φάρμακο, αλλά για ένα ηλεκτρονικό κολιέ, που αναλαμβάνει να "θυμάται" όσα ξεχνάτε. Το εν λόγω κόσμημα δεν είναι παρά μια υψηλής τεχνολογίας φορητή κάμερα η οποία τραβά φωτογραφίες τα μέρη, που επισκέπτεστε και τους ανθρώπους, που συναντάτε, ώστε να έχετε πλήρες αρχείο των πεπραγμένων σας στο τέλος της ημέρας. Συνολικά μπορεί να τραβήξει μέχρι 2000 φωτογραφίες των 64 Κilobyte. Το όνομά της είναι Sensecam και συνιστά το αποτέλεσμα της συνεργασίας του βρετανικού Πανεπιστημιού του Cambridge και της Microsoft. Έχει τις διαστάσεις μιας τράπουλας και έχει εγκατεστημένο ένα φακό τύπου fishey, ο οποίος διαθέτει ευρεία γωνία λήψης, ενώ η μνήμη της φτάνει τα 128 Μegabyte.

    H Sensecam μπορεί ακόμη να καταγράψει και ερεθίσματα, όπως κινήσεις, επίπεδο φωτός και θερμοκρασία. Η καταγραφή τους όμως γίνεται διαφορετικά από εκείνη των φωτογραφιών. Για παράδειγμα, όταν ο ιδιοκτήτης της μπαίνει σε ένα δωμάτιο, η κάμερα ανιχνεύει αυτόματα την αλλαγή του επιπέδου φωτός και φωτογραφίζει το χώρο υπό τα νέα δεδομένα.

    Ακόμη, καταγράφει το χρόνο, αλλά και τις ξαφνικές κινήσεις, ακόμη και χειρονομίες.

    Μάλιστα, διαθέτει έναν ειδικό επιταχυντή, ώστε να εξασφαλίζεται η καθαρότητα των φωτογραφιών.

    Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν, ότι έχει την ίδια λειτουργία με εκείνη του "μαύρου κουτιού" του αεροπλάνου, αλλά είναι προσαρμοσμένη στην ανατομία του ανθρωπίνου σώματος.

    Οι ίδιοι προσθέτουν, ότι η Sensecam μπορεί φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στις περιπτώσεις των μικρών κενών μνήμης, που συχνά όλοι αντιμετωπίζουμε. Έτσι δε θα χρειάζεται να αναρωτιόμαστε, πού παρατήσαμε τα γυαλιά ή τα κλειδιά μας και να σπάμε το κεφάλι μας προσπαθώντας να τα βρούμε.

    Επίσης, μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην περίπτωση ατυχήματος του ιδιοκτήτη της, παρέχοντας όλες τις πληροφορίες για το πώς προκλήθηκε.

    Ακόμη μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στο να κρατά κάποιος ημερολόγιο.

    Κι αν ενθουσιαστήκατε και θέλετε να αγοράστε τη Sensecam, θα πρέπει να συγκρατήσετε την ανυπομονησία σας, καθώς προς το παρόν χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς και δεν έχει αποφασιστεί πότε θα διατεθεί στο εμπόριο.

    [05] Κοινωνία

    Νόμιμες υπό προϋποθέσεις οι κάμερες ασφαλείας

    7/7/2005 8:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/7/2005 8:53:15 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Υπό αυστηρούς όρους επέτρεψε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για ένα εξάμηνο τη λειτουργία των καμερών ασφαλείας, που παρακολουθούν την κίνηση στην Αθήνα, ενώ από τις 18 Μαΐου εκκρεμεί νέα αίτηση από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η οποία εξετάζεται από την ανεξάρτητη Αρχή. Το θέμα κυριάρχησε στη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους την Τετάρτη ο πρόεδρος, Δημήτρης Γουργουράκης, με αφορμή την παρουσίαση των πεπραγμένων της Αρχής κατά το 2004. Σύμφωνα με τον κ. Γουργουράκη, οι κάμερες, που είχαν τοποθετηθεί πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μπορούν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, ενώ απαγορεύεται ρητά η χρήση του υλικού τους, ακόμη και αν πρόκειται για παραβατικές πράξεις, που είναι άσχετες με το κυκλοφοριακό.

    Πρόστιμα και έκτακτοι έλεγχοι

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει ζητήσει να επιτραπεί η συνέχιση της λειτουργίας των ηλεκτρονικών ματιών για την εξυπηρέτηση ειδικών αναγκών ασφαλείας αλλά και για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία θα είναι σύμφωνη με τις οδηγίες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται και άλλες σημαντικές αποφάσεις για διάφορες υποθέσεις, που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Αρχής, όπως είναι η επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων, η επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων υγείας από ασφαλιστικές εταιρίες καθώς και η επέμβαση εργοδοτών στους προσωπικούς υπολογιστές εργαζομένων.

    Σχετικά με το θέμα της διαβίβασης των προσωπικών δεδομένων των επιβατών που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ, κάτι που ζητούσε η χώρα από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2004, εκδόθηκε η οριστική άδεια χορήγησης τους αφού πρώτα έχουν ενημερωθεί οι επιβάτες.

    Για τους αλλοδαπούς, η Αρχή, με σειρά αποφάσεών της, διέταξε τη διαγραφή προσώπων από το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, είτε γιατί είχαν ακυρωθεί οι αποφάσεις με τις οποίες καταχωρήθηκαν, είτε γιατί έπρεπε να διαγραφούν αυτοδίκαια βάσει του νόμου για τη μονιμοποίησή τους.

    Πρόστιμο 5.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή στην ΕΣΗΕΑ για τη δημοσιοποίηση στο Internet των στοιχείων των δημοσιογράφων, τα οποία μάλιστα δεν είχαν επακριβώς ελεγχθεί.

    Στην στρατολογία επετράπη ο έλεγχος των "απαλλαγμένων" από τη θητεία νέων, όχι, όμως, και η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

    Επίσης, η Αρχή έκρινε νόμιμη τη δημοσιοποίηση του πορίσματος ελέγχου των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών, ενώ έγιναν έλεγχοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αεροπορικές και μεταφορικές εταιρείες, τηλεοπτικά αρχεία κ.α. που χρησιμοποιούν αρχεία και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης. Ακόμη, έγιναν 1971 έκτακτοι έλεγχοι σε διάφορους φορείς και υπηρεσίες, μετά από προσφυγές και καταγγελίες πολιτών.

    Σχετικά Links: Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

    [06] Κοινωνία

    Έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών

    Φωτιά σε έκθεση αυτοκινήτων στον Άλιμο

    7/7/2005 10:23:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Έκθεση αυτοκινήτων με την επωνυμία Spicar στην οδό Αλίμου 70, τυλίχτηκε στις φλόγες τα ξημερώματα, μετά από επίθεση αγνώστων, οι οποίοι πέταξαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό. Επτά αυτοκίνητα υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Οι δράστες μετά την ενέργειά τους εξαφανίστηκαν, ενώ η φωτιά σβήστηκε από συνεργείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Έρευνες γίνονται από την αστυνομία, για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής που ανέλαβαν τη διαλεύκανση της υπόθεσης εικάζουν ότι πιθανότερη αίτία είναι οι δράστες να ανήκουν σε κύκλωμα εκβιαστών και να πέταξαν τον εμπρηστικό μηχανισμό επειδή ο ιδιοκτήτης δεν τους έδινε χρήματα για παροχή προστασίας.

    [07] Κόσμος

    Άρχισε η συνάντηση των "8"

    Σύνοδος εν μέσω διαδηλώσεων

    7/7/2005 12:08:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με διαδηλώσεις και επεισόδια, καθώς αριστεροί και αντικαπιταλιστές διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους, σταμάτησαν τρένα και συνεπλάκησαν με την αστυνομία, άρχισε το βράδυ της Τετάρτης στο θέρετρο Γκλενίγκλς της Σκωτίας η διήμερη Σύνοδος της G8. Οι εργασίες ξεκίνησαν με επίσημο δείπνο που παρέθεσε η βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, καθώς και των προσώπων που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στη Σύνοδο, η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με την φτώχεια στην Αφρική και τις κλιματικές αλλαγές και όχι με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον σε παλαιότερες Συνόδους. Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, απεύθυνε έκκληση στους "8" να διπλασιάσουν οπωσδήποτε την αναπτυξιακή βοήθεια προς τους φτωχούς κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την συναυλία του Live8 στο Εδιμβούργο, στέλνοντας στους ηγέτες το μήνυμα "περισσότερη Δικαιοσύνη για τους φτωχούς της Αφρικής".

    Το μενού των συζητήσεων

    Μεταξύ των "8" (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία) επικρατεί κλίμα αμηχανίας, ιδίως μετά την κόντρα Βρετανίας - Γαλλίας για τον προϋπολογισμό και τις αγροτικές επιδοτήσεις της Ε.Ε., καθώς και την a priori απόρριψη από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, οποιασδήποτε συμφωνίας για το περιβάλλον όμοιας με το Πρωτόκολλο του Κιότο. Επίσης, έντονες διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται ως προς την υιοθέτηση δικαιότερων κανόνων διεθνούς εμπορίου.

    Στο θέμα της φτώχειας στην Αφρική, οι ηγέτες φαίνεται πως τα έχουν βρει, καθώς συμφωνούν στο να διπλασιαστεί η ετήσια βοήθεια, φτάνοντας τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ, να διαγράψουν τα χρέη 18 φτωχών χωρών (14 εκ των οποίων στην Μαύρη Ήπειρο) προς τα ξένα κράτη και να μειώσουν τα χρέη τους προς τις ξένες εταιρείες και την παγκόσμια τράπεζα κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των αποφάσεων εκκρεμεί και διχάζει.

    Στο μεταξύ, υπέρ του διπλασιασμού της βοήθειας προς την Αφρική τάχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόσο, ένας εκ των προσκεκλημένων του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, που προεδρεύει της G8. Ωστόσο, ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε μη εφικτό το ενδεχόμενο συμφωνίας, ενώ επεσήμανε πως η Ε.Ε. έχει υποσχεθεί να διπλασιαστεί η δική της βοήθεια, από 46 δισεκατομμύρια ευρώ σήμερα σε 66 δισεκατομμύρια το 2010 και 90 δισεκατομμύρια γύρω στο 2015.

    "Οι φτωχοί του πλανήτη μας έχουν την ανάγκη μιας πιο ουσιαστικής βοήθειας, μιας μεγαλύτερης ποιότητας", επεσήμανε από το Λονδίνο ο κ. Ανάν, τονίζοντας ότι "είναι η στιγμή του τώρα ή ποτέ".

    Κατά το επίσημο δείπνο, πάντως, οι οκτώ ηγέτες είχαν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να απολαύσουν αρνάκι, φιλέτο, σολωμό καπνιστό, αστακό, σαλάτες, διάφορα είδη τυριών, κρασί από την Γαλλία ή την Καλιφόρνια και πουτίγκα σοκολάτας, ενώ, όσοι θέλησαν, ήπιαν και ένα ποτηράκι βότκα.

    Να σημειωθεί, πως, εκτός από τον κ. Μπαρόσο, έχουν προσκληθεί στη Σύνοδο οι πρόεδροι της Κίνας και της Νιγηρίας, Χου Ζιντάο και Ολεσέγκουν Ομπαζάνιο, οι ομόλογοί τους από την Βραζιλία και το Μεξικό, Λούλα ντα Σίλβα και Βισέντε Φοξ, καθώς και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμόχα Σινγκ.

    Τραγούδια και παρατράγουδα

    Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, το απόγευμα της Τετάρτης διαδηλωτές κατόρθωσαν να πλησιάσουν το Γκλενίγκλς και συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις μπροστά από το μεταλλικό φράγμα που περιβάλλει το ξενοδοχείο.

    Περίπου 30 διαδηλωτές, που είχαν αποκοπεί από το κύριο σώμα της διαδήλωσης στην πόλη Αουχτεράρντερ, προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν τον φράχτη και πέταξαν πέτρες στην αστυνομία, προτού τους απωθήσουν με βιαιότητα οι δυνάμεις της τάξης, που χρησιμοποίησαν τα γκλόμπ τους.

    Νωρίτερα, βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη Στέρλινγκ, με αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης, ενώ διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης επιτέθηκαν με αυτοσχέδιες βόμβες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν τουλάχιστον 70 συλλήψεις.

    Επίσης, ζημιές υπέστη η βιτρίνα ενός καταστήματος βρετανικής αλυσίδας εστιατορίων και περίπου 200 διαδηλωτές επιχείρησαν να σταματήσουν την κυκλοφορία σε μία από τις μεγαλύτερες διασταυρώσεις, στην εθνική οδό Μ9.

    Η πρώτη μέρα της Συνόδου επεφύλαξε και ένα ευτράπελο στον Αμερικανό πρόεδρο. Ενώ έκανε ποδήλατο στο Γκλενίγκλς, ο κ. Μπους έπεσε πάνω σε έναν από τους αστυνομικούς που φρουρούν την περιοχή, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει και ο ίδιος να γρατσουνίσει τα χέρια του και να διακομιστεί προληπτικά στο νοσοκομείο.

    Πάντως, όσοι θέλησαν να διαδηλώσουν ειρηνικά για τα προβλήματα της Αφρικής, ένωσαν την φωνή τους με τους Τζέιμς Μπράουν, Ρόναν Κίτινγκ, Γιουσού Νου Ντούρου και Τράβις, που τραγούδησαν στην τελευταία συναυλία του Live8, στην πρωτεύουσα της Σκωτίας.

    Επίσης, ο διοργανωτής του Live8, Μπομπ Γκέλντοφ, άναψε την "φλόγα της Δικαιοσύνης" στο πλαίσιο εκδηλώσεων της οργάνωσης Christian Aid, συναντήθηκε, συνοδευόμενος από τον Μπόνο των U2, με τον κ. Μπλερ και τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ανόητους, όσους εμπλέκονται σε επεισόδια με την αστυνομία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Σύγκρουση" Μπους με αστυνομικό

    "Σκωτσέζικο ντους" για 8

    Σχετικά Links: G8

    Live8

    [08] Κόσμος

    Φυλακίστηκε δημοσιογράφος της New York Times

    Φιμώνουν την ελευθεροτυπία οι ΗΠΑ

    7/7/2005 9:38:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/7/2005 10:29:30 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, New York Times, ΑΠΕ

    Έκδηλη ανησυχία στα ΜΜΕ των ΗΠΑ έχει προκαλέσει η απόφαση δικαστηρίου της Ουάσινγκτον, να καταδικάσει σε 4μηνη φυλάκιση τη δημοσιογράφο της εφημερίδας New York Times, Τζούντιθ Μίλερ, επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές της, σε εισαγγελέα που ερευνά υπόθεση διαρροής στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την αποκάλυψη της ταυτότητας ενός πράκτορα της CIA. Η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει τις ΗΠΑ το 2003, όταν αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους είχε αποκαλύψει στον Τύπο ότι η Βάλερι Πλέιμ, σύζυγος πρώην πρέσβη, που είχε ασκήσει κριτική στον Αμερικανό Πρόεδρο, ότι ήταν πράκτορας της CIA. Ο σύζυγος της Πλαμ, Τζόζεφ Ουίλσον, είχε κατηγορήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο για τα στοιχεία που είχε χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για την εισβολή στο Ιράκ. Μετά την αποκάλυψη, ο Ουίλσον είπε ότι η διαρροή της ιδιότητας της συζύγου του στον Τύπο έγινε για λόγους εκδίκησης. Σημειώνεται ότι η αποκάλυψη του ονόματος κάποιου πράκτορα της CIA συνιστά ομοσπονδιακό αδίκημα.

    "Εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ελευθεροτυπία"

    Το θέμα πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης και την υπόθεση ανέλαβε ο εισαγγελέας Πάτρικ Φιτζέραλντ, που την περασμένη εβδομάδα είχε υποστηρίξει ότι η Μίλερ καθώς και ο δημοσιογράφος του περιοδικού Time, Μάθιου Κούπερ, που είχε επίσης ασχοληθεί με την υπόθεση, θα έπρεπε να φυλακιστούν για την άρνησή τους να αποκαλύψουν τις πηγές τους.

    Τελικά, ο Κούπερ κατέθεσε τα στοιχεία που είχε με αποτέλεσμα να αποφύγει τη φυλάκιση, ενώ δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι η πηγή του του είπε ότι είναι μπορεί να την αποκαλύψει.

    "Μπροστά μου, έχω ένα άτομα που αψηφά το νόμο", είπε ο δικαστής Τζον Λόγκαν αναφερόμενος στην απόφαση της Μίλερ και απεφάνθη ότι η Μίλερ θα παραμείνει στη φυλακή έως ότου αποκαλύψει τις ανώνυμες πηγές της ή έως τη λήξη της ποινής της, τον Οκτώβριο.

    Με την απόφασή της αυτή, η Μίλερ μπήκε στη λίστα των δημοσιογράφων που κατά καιρούς αποφάσισαν να φυλακιστούν παρά να αποκαλύψουν τις πηγές τους, μία στάση που, σύμφωνα με τον Χόγκαν, δεν αξίζει να γίνεται σεβαστή.

    "Εάν οι πηγές δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους δημοσιογράφους, τότε οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν κι επομένως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ελευθεροτυπία", είπε η ρεπόρτερ στο δικαστήριο.

    Από την πλευρά του, ο εκδότης της εφημερίδας είπε ότι η Μίλερ λειτούργησε για το καλό της δημοκρατίας τιμώντας την υπόσχεσή της ότι θα προστατεύει τις πηγές της.

    Ο διευθυντής της εφημερίδας, Μπιλ Κέλερ, χαρακτήρισε γενναία την επιλογή της Μίλερ και συνέχισε λέγοντας ότι αντικατοπτρίζει το σεβασμό στην ατομική συνείδηση, "που αποτελεί μέρος της παράδοσης αυτού του κράτους από την πρώτη στιγμή της ίδρυσή του".

    New York Times: "Είμαστε σίγουροι ότι η Μίλερ έκανε το σωστό"

    Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, η υπόθεση αυτή είναι μία από τις πιο σοβαρές νομικές "συγκρούσεις" των τελευταίων δεκαετιών μεταξύ των ΜΜΕ και της κυβέρνησης και έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με το μέλλον της ελευθεροτυπίας στις ΗΠΑ.

    Από την πλευρά του ο εισαγγελέας είπε ότι εάν οι δημοσιογράφοι τύγχαναν "ειδικής μεταχείρισης", όπως είναι ο κατ οίκον περιορισμός, αυτό θα τους έδινε μεγαλύτερη άνεση στο να αψηφούν την εξουσία των δικαστηρίων. "Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί να υπόσχονται απόλυτη εμπιστευτικότητα. Κανείς στην Αμερική δεν έχει αυτή την εξουσιοδότηση", είπε χαρακτηριστικά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκάλυψη της ταυτότητας της Πλέιμ δεν έγινε ούτε στη Μίλερ ούτε στον Κούπερ, αλλά ο εισαγγελέας ασχολήθηκε μαζί τους εξαιτίας των ερευνών που άρχισαν να κάνουν για την υπόθεση. Οι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τις Αρχές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση καθώς υποστήριξαν ότι, λόγω της ελευθεροτυπίας που προστατεύεται και από το αμερικανικό Σύνταγμα, δεν μπορούσαν να αποκαλύψουν τις πηγές τους.

    Την Τετάρτη, η ηλεκτρονική σελίδα της New York Times φιλοξένησε 5σέλιδο άρθρο με όλο το χρονικό της υπόθεσης καθώς και δηλώσεις των πρωταγωνιστών, ενώ στο άρθρο του αρχισυντάκτη αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    "Μία εκ των δημοσιογράφων μας, η Τζούντιθ Μίλερ, αποφάσισε να δεχτεί να φυλακιστεί παρά να αποκαλύψει στο δικαστήριο μία ανώνυμη πηγή της. Μακάρι να μην είχε αναγκαστεί να το επιλέξει, αλλά είμαστε σίγουροι ότι έκανε το σωστό".

    Σχετικά Links: New York Times

    Time

    [09] Ιράκ

    Τουλάχιστον 13 νεκροί και 30 τραυματίες

    Λουτρό αίματος στο Ιράκ

    7/7/2005 12:58:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Άλλη μια πολύνεκρη επίθεση τάραξε αργά το βράδυ της Τετάρτης το Ιράκ. Δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα εξερράγησαν ταυτόχρονα στην Μασρούχ, 60 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι και να τραυματισθούν άλλοι 30, 13 από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Όπως δήλωσε αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας, το πρώτο αυτοκίνητο εξερράγη γύρω στις 22:00 (ώρα Ελλάδος), προκαλώντας το θάνατο αρκετών ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων, ενώ το δεύτερο εξερράγη τρία λεπτά αργότερα, την ώρα που τα συνεργεία διάσωσης προετοιμάζονταν να μεταφέρουν τα θύματα από τον τόπο όπου σημειώθηκε η διπλή επίθεση.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ισόπαλος ο βραζιλιάνικος "εμφύλιος"

    7/7/2005 11:03:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ένα σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του φετινού Κόπα Λιμπερταδόρες πραγματοποίησε χθες η Σάο Πάουλο, η οποία πήρε πολύτιμη ισοπαλία από τη την Ατλέτικο Παραναένσε στο ουδέτερο "Μπέιρα Ρίο" του Πόρτο Αλέγκρε, καθώς το γήπεδο της δεύτερης δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή του βραζιλιάνικου εμφύλιου τελικού της διοργάνωσης. Ο Αλοϊσιο της Ατλέτικο έδωσε στο 15, το προβάδισμα στην ομάδα του, αλλά τελικά μετά από ένα σκληρό παιχνίδι, η Σαν Πάουλο διαμόρφωσε το τελικό 1-1, χάρις σε ένα αυτογκόλ του Ντουρβάλ στο 62. Μάλιστα πριν από την έναρξη του αγώνα δεν έλειψαν και κάποιες μικροσυμπλοκές των αντίπαλων οπαδών. Ο επαναληπτικός που θα κρίνει και τον Κυπελλούχο θα διεξαχθεί στις 14 Ιουλίου στο γήπεδο των "παουλίστας".

    [11] Μπάσκετ

    "Βόμβα" Μποντίρογκα στο "τριφύλλι"

    7/7/2005 10:39:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στη χώρα και στην ομάδα που λατρεύτηκε σαν θεός, την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, επιστρέφει την άλλη εβδομάδα ο Σέρβος διεθνής άσος της Μπαρτσελόνα Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Η αγάπη των οπαδών του "τριφυλλιού" και η εκτίμηση που τρέφουν οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι προς το πρόσωπό του έκαναν τον φόργουορντ των "μπλαουγκράνα", να αρνηθεί προτάσεις άλλων μεγάλων ομάδων και να φορέσει ξανά τα "πράσινα". Ο 32χρονος "Μπόντι", παρά τις διαψεύσεις της διοίκησης των "νταμπλούχων", που φοβούνται μέχρι την τελευταία στιγμή μην τύχει οτιδήποτε απρόοπτο και χαλάσει η "δουλειά", θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 17 Ιουλίου και στη συνέχεια θα υπογράψει το τριετές του νέο συμβόλαιο με αντάλλαγμα περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Δε χρειάζεται βέβαια να πούμε ότι με την προσθήκη των Σέρβων διεθνών Τομάσεβιτς , Μποντίρογκα αλλά και το υπόλοιπο περσινό έμψυχο υλικό του, πως το τριφύλλι δικαιούται να κάνει την προσεχή σεζόν μεγάλα ευρωπαϊκά όνειρα.

    [12] "Ξόρκισε" τον κακό της δαίμονα η Εθνική

    7/7/2005 11:15:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Καλύτερο ξεκίνημα της Εθνικής Ανδρών υδατοσφαίρισης στην πρεμιέρα της ημιτελικής φάσης των ομίλων του 4ου World League δεν θα μπορούσε να περιμένει στο Τορόντο, ούτε ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Κώστας Διαθεσόπουλος. Τα παιδίά του Ιταλοί Σάντρο Καμπάνια, κοίταξαν στα μάτια την πανίσχυρη Σερβία και Μαυροβούνιο και με 8-7 υποχρέωσαν τους πρωταθλητές Ευρώπης 2001 και 2003 στην πρώτη τους φετινή ήττα στη διοργάνωση. Εκτός όμως από τους πολύτιμους βαθμούς, που δίνουν ένα σημαντικό προβάδισμα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, για πρόκριση στον τελικό, η νίκη αυτή έχει και ιστορικό χαρακτήρα, καθώς στο Τορόντο τερματίστηκε μία δεκαετής αρνητική παράδοση που θέλει τα γαλανόλευκα σκουφάκια να φεύγουν πάντα ηττημένα από την "μεγάλη των πρώην Πλάβι σχολή". Σήμερα τα ξημερώματα, η Εθνική ομάδα δίνει το δεύτερο της αγώνα με την ριζικά ανανεωμένη Ισπανία.

    Πέρασαν "χειροπέδες" στους Σέρβους

    Μετά τη φιλική νίκη του 1995 στην Κατάνια επί εποχής Στάμενιτς,έπειτα από 10 χρόνια ο Ιταλός ομοσπονδιακός τεχνικός Σάντρο Καμπάνια κατάφερε στον 84ο αγώνα του στον ελληνικό πάγκο να οδηγήσει την Εθνική σε νίκη 8-7 επί των Σέρβων. Στον αγώνα που άνοιξε τις πρώτες πρωινές ώρες την αυλαία του Α ομίλου των ημιτελικών του 4ου World league στο Τορόντο του Καναδά, οι διεθνείς ξεκίνησαν πολύ δυνατά και σε κανένα σημείο δεν επέτρεψαν στους πανίσχυρους αντιπάλους τους να επιβάλλουν το ρυθμό τους.

    "Κλειδί" της ελληνικής ομάδας στη μεγάλη αυτή επιτυχία, ήταν η ασφυκτική άμυνα πάνω στους ασημένιους Ολυμπιονίκες της Αθήνας, οι οποίοι δύσκολα έβρισκαν το δρόμο προς τα δίχτυα του Ρέππα, ο οποίος όποτε χρειάστηκε κατέβασε κυριολεκτικά ρολά στην εστία του. Αρκετές φορές μάλιστα οι διεθνείς εκτός από τους αντιπάλους τους χρειάστηκε να αντιμετωπίσει και τις ανθελληνικές υποδείξεις του Ολλανδού διαιτητή Μπούκελμαν, ο οποίος έκανε κατάχρηση των αποβολών. Για τους Σέρβους, πρώτο βιολί ο Αλεξάντερ Σάπιτς, ο οποίος για άλλη μια φορά απέδειξε την παγκόσμια κλάση του.

    Οι περίοδοι του αγώνα (πρώτη η Εθνική) 4-2, 1-2, 1-1, 2-2

    ΕΛΛΑΔΑ (Σάντρο Καμπάνια): Ρέππας, Σχίζας, Μάζης, Μυλωνάκης, Χατζηθεοδώρου 1, Βουλγαράκης, Χρ. Αφρουδάκης, Ντόσκας 1, Γ. Αφρουδάκης 1, Σάντα 2, Βλοντάκης 2, Θεοδωρόπουλος 1.

    Στατιστικά στοιχεία: 5/6 με παίκτη παραπάνω, 3 στα ίσια (ένα από τον φουνταριστό). Τις 6 αποβολές κέρδισαν: Γ. Αφρουδάκης 3, Βουλγαράκης 1, Βλοντάκης 1, Σάντα 1. Τις 10 αποβολές χρεώθηκαν: Χατζηθεοδώρου 3 (αποβλήθηκε 4΄.35΄΄ πριν από τη λήξη), Μάζης 3 (αποβλήθηκε 2΄.20΄΄ πριν από τη λήξη), Βουλγαράκης 2, Σχίζας 2.

    ΣΕΡΒΙΑ/ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ (Πέταρ Πόρομπιτς): Σέφικ, Ικοντίνοβιτς 1, Ζλόκοβιτς 1, Βουγασίνοβιτς, Τρμπόγεβιτς, Σάβιτς, Νίκιτς, Σάπιτς 5, Γιάνοβιτς, Γκόικοβιτς, Τζόκιτς, Ουντόβισιτς.

    Στατιστικά στοιχεία: 5/10 με παίκτη παραπάνω, ένα στα ίσια, ένα στην κόντρα.

    Διαιτητές: Μπούκελμαν (Ολλανδία) - Βαλκάρε (Αργεντινή).

    Έστειλαν μήνυμα οι διεθνείς

    Εντύπωση προκάλεσε σε όλους η αντίδραση των διεθνών, οι οποίοι δεν πανηγύρισαν καν τη νίκη επί της ασημένιας Ολυμπιονίκη του 2004, σαν να έπαιζαν με κάποια ομάδα της σειράς. "Περισσότερο και από αυτή καθαυτή τη νίκη, εκείνο που μετράει είναι οτι τη δεχθήκαμε σαν ένα πολύ φυσιολογικό γεγονός. Απόδειξη; Κανείς μας δεν πανηγύρισε" συνομολόγησαν ο Σάντρο Καμπάνια και ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου

    Ο "ερυθρόλευκος" άσος μάλιστα συμπέρανε, ότι αν και υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης, η Εθνική συγκαταλέγεται πλέον στην ελίτ του παγκόσμιου πόλο: "Η ομάδα έχει ωριμάσει πλέον και συνειδητοποιεί ότι ανήκει στην ελίτ της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης, άρα μπορεί να στέκεται όρθια απέναντι στις κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες του πλανήτη. Ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι, αλλά πρέπει να πιστωθεί η άμυνα μας, που δεν επέτρεψε στους Σέρβους να κάνουν το παιχνίδι τους. Στην επίθεση και σε κάποια συγκεκριμένα κομμάτια έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης" γνωμάτευσε ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, συμπληρώνοντας ότι "η μεγαλύτερη αξία αυτής της νίκης, πέραν της ιστορικής διάστασής της, είναι ότι εκπέμπει ένα μήνυμα προς πολλούς παραλήπτες. Τους αντιπάλους μας στο Μόντρεαλ, τους διαιτητές, ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα του γουότερ πόλο".

    Τα καλύτερα έρχονται...

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ιταλού εκλέκτορα της Εθνικής, ο οποίος αφού απένειμε τα εύσημα στους παίκτες του, ερμήνευσε αυτή την μεγάλη νίκη ως μία φυσική κατάληξη της δουλειάς που έχει γίνει: "Αυτά συμβαίνουν, όταν η ομάδα έχει αυτοσυγκέντρωση, αυτοπεποίθηση και μεγάλη επιθυμία. Και αυτά θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν, εφόσον πληρούμε τις ίδιες προϋποθέσεις" επεσήμανε ο κ. Καμπάνια.

    [13] Κόσμος

    "Σύγκρουση" Μπους με αστυνομικό

    7/7/2005 7:19:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, CNN

    Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της G8, στο Γκλένιγκλς της Σκωτίας, και τα βλέμματα όλων κατάφερε να κλέψει άλλη μια φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος. Όχι, όμως, με τις δηλώσεις του, αλλά λόγω ενός κακού υπολογισμού που έκανε την ώρα που απολάμβανε μία βόλτα με το ποδήλατό του, στους κήπους του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, όπου διεξάγεται η Σύνοδος. Η βόλτα του Τζορτζ Μπους έληξε μάλλον άδοξα όταν, μετά από μία ώρα ποδηλασίας, συγκρούστηκε με ένα φρουρό ασφαλείας, που βρισκόταν στο πόστο του. Ο αστυνομικός χτύπησε στον αστράγαλο, το ποδήλατο υπέστη ζημιές και ο Αμερικανός Πρόεδρος, που τη... γλίτωσε με μερικές γρατσουνιές, επέστρεψε στο ξενοδοχείο με αυτοκίνητο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που τον συνόδευε.

    Έφταιγε ο ...κακός καιρός

    Τα αίτια του ατυχήματος φαίνεται ότι ήταν το ψιλόβροχο, η κούραση αλλά και η ταχύτητα καθώς ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, είπε ότι ο Μπους πήγαινε αρκετά γρήγορα όταν έπεσε πάνω στον άτυχο φρουρό.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι περίπου πριν ένα χρόνο, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε και πάλι ατύχημα με το ποδήλατό του, στο ράντσο του στο Τέξας, με αποτέλεσμα να πέσει και να γδάρει το πρόσωπό του και τα γόνατά του.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν το ατύχημα οφείλεται σε λάθος του Αμερικανού Προέδρου, ο Μακλίλαν είπε ότι προς το παρόν προέχει η υγεία του φρουρού, τον οποίο ο Μπους επισκέφθηκε μετά το ατύχημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 7 July 2005 - 8:52:07 UTC