Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με επιμονή στις τομές
  • [02] Έκθεση "φωτιά" του ΟΟΣΑ
  • [03] Κάψ(ης)ωσε ο πρόεδρος
  • [04] Νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη
  • [05] Στο πλευρό των παλιννοστούντων
  • [06] Στο Φανάρι ο Πάπας
  • [07] Στο πλευρό των γυναικών προσφύγων
  • [08] Δύο μόνιμες έδρες στο Σ.Α. ζητά η Αφρική
  • [09] Εκλογικό θρίλερ στην Αλβανία
  • [10] Πρόσκληση σε διάλογο
  • [11] Καμπάνα στα σούπερ μάρκετ
  • [12] Χρυσό από το Δήμο
  • [13] "Πριβε" έρωτας για το Ρονάλντο
  • [14] "Νερατζούρι" για 4 χρόνια ο Σολάρι
  • [15] Στο... παιχνίδι του EURO 2012 και οι Ούγγροι
  • [16] Bye bye Αλοΐζι
  • [17] Άρχισε την προετοιμασία ο ΠΑΟΚ
  • [18] Τα γκρουπ της Ευρωλίγκα
  • [19] Ψάχνει για έδρα ο Ολυμπιακός
  • [20] Μουσική βραδιά στη Λίμνη Πλαστήρα
  • [21] Έτοιμο για εκτόξευση
  • [22] Στη Νορβηγία ο Φλο
  • [23] Που θα παίξει ο Φίγκο;
  • [24] Στη Μίλαν ο Βιέρι
  • [25] Αποσύρεται σάλτσα σόγιας
  • [26] "Η Ελλάδα στηρίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων"

    [01] Πολιτική

    Αποφασισμένος ο Πρωθυπουργός

    Με επιμονή στις τομές

    5/7/2005 3:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/7/2005 6:29:29 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αποφασισμένος να προχωρήσει στις τομές και τις μεταρρυθμίσεις, που έχει εξαγγείλει, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Βουλή, το οποίο ασχολήθηκε με την ενεργειακή πολιτική και με τις προαγωγές των δικαστικών. Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τα στελέχη της Κυβέρνησης να αυξήσουν την παραγωγικότητα του κάθε Υπουργείου στο μάξιμουμ και τόνισε, πως αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις αυτοί, που βολεύτηκαν για χρόνια με τα κακώς κείμενα. Στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας αναφέρθηκε σε σημαντικά ενεργειακά έργα αλλά και στη μελέτη, που ετοιμάζει η Κυβέρνηση με στόχο την ενοποίηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

    Νομοσχέδιο για την ενοποίηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης

    Το θέμα ενοποίησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης συζητήθηκε με εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

    Οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης θα φέρουν, σύμφωνα με δήλωση του κ. Σιούφα μέχρι το τέλος Ιουλίου νομοσχέδιο, που να ρυθμίζει το θέμα της ενοποίησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

    Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι, δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τον καταναλωτή και ότι, αναζητούνται οι τρόποι, με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λαθρεμπορίας των καυσίμων.

    Το σύστημα, είπε ακόμη, θα είναι τίμιο και απλό και θα διευκολύνει τους πολίτες ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή.

    Ο κ. Σιούφας προχώρησε σε μια συνολική ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική, αναφερόμενος στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου, που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία καθώς επίσης και για τον αγωγό φυσικού αερίου, που συνδέει τη χώρα μας με την Ιταλία.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι, οι δύο αυτοί αγωγοί διοχετεύουν το φυσικό αέριο από τις χώρες της Κασπίας στην Κεντρική Ευρώπη και σε συνδυασμό με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης καθιστούν τη χώρα μας σημαντικό ενεργειακό κόμβο και αναβαθμίζουν την γεωστρατηγική της σημασία σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας - Ιταλίας.

    Σε δηλώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης μετά τη συνεδρίαση επισήμανε ότι οι εξελίξεις αυτές θα φέρουν για το διάστημα 2005 - 2009 επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ στο χώρο της ενέργειας.

    "Οι ενέργειες αυτές, είπε ο κ. Σιούφας, συνδέονται και με την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου από την Κυβέρνηση". Ο Υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε τέλος το Υπουργικό Συμβούλιο για το σχέδιο νόμου για την επανασύσταση του Συμβουλίου Εθνικής και Ενεργειακής Πολιτικής, ώστε να έχει η Κυβέρνηση ένα όργανο για μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό.

    Επιφυλακτικό εμφανίστηκε το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την εξομοίωση της φορολογίας στο πετρέλαιο, το οποίο δια στόματος της Άννας Διαμαντοπούλου τόνισε ότι τα μέτρα δε θα πρέπει να θίξουν το εισόδημα των πολιτών, ενώ συμπλήρωσε ότι περιμένει την πλήρη κατάθεση της πρότασης της Κυβέρνησης για να τοποθετηθεί.

    Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ εκτίμησε ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε αύξηση τις τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρύνοντας τα ελληνικά νοικοκυριά. Παράλληλα, κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι με το άλλοθι της πάταξης της λαθρεμπορίας, προωθεί μέτρα για εισπρακτικούς λόγους αντί να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις.

    Το μάξιμουμ της παραγωγικότητας στα Υπουργεία

    Κλείνοντας τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ζήτησε επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερες ταχύτητες στους τομείς ευθύνης των Υπουργείων. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονόδρομο τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν και γίνονται και υπογράμμισε, πως "παραλάβαμε ένα δυσβάσταχτο και δυσλειτουργικό δημόσιο τομέα. Όταν κάνεις τομές και μεταρρυθμίσεις, συναντάς αντιδράσεις από αυτούς, που βολεύτηκαν χρόνια με τα κακώς κείμενα. Αυτοί, όμως, είναι οι λίγοι", συνέχισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε, "εμείς προχωράμε στις τομές για να ωφεληθούν οι πολλοί και γι αυτό μας στηρίζουν οι πολίτες σε αυτό το δρόμο".

    Ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στους Υπουργούς και ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, ζήτησε την αύξηση της παραγωγικότητας κάθε Υπουργείου στο μάξιμουμ, ώστε να υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες τα ταχύτητες και αποτελέσματα. Τέλος, μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ το χαρακτήρισε όμηρο του παρελθόντος, το οποίο, όμως, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία, την οποία αυτή η Κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη

    [02] Οικονομία

    Ζητά μέτρα για την μείωση του ελλείμματος

    Έκθεση "φωτιά" του ΟΟΣΑ

    5/7/2005 12:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Η άμεση δημοσιονομική αποκατάσταση και η επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης είναι οι δύο μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική Οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση του Oργανισμού Oικονομικής Συνεργασίας και Aνάπτυξης (ΟΟΣΑ), που θα δοθεί στην δημοσιότητα την προσεχή Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οργανισμός προβλέπει πως ο στόχος μείωσης του δημόσιου ελλείμματος και χρέους δεν θα επιτευχθεί έγκαιρα και γι αυτό απαιτούνται σημαντικές αλλαγές, στις οποίες καλείται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Παράλληλα, χαρακτηρίζει "ωρολογιακή βόμβα" το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας και προβλέπει ότι εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρή δημοσιονομική κρίση, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Τέλος, η έκθεση κάνει λόγο για την ανάγκη προώθησης γενναίων διαρθρωτικών μέτρων και προτείνει να υπάρξει άμεσα άνοιγμα στις αγορές προϊόντων και μεγαλύτερη ευλυγισία στην αγορά εργασίας.

    Ανάγκη για άμεσα μέτρα

    Προκειμένου να επιτευχθεί εγκαίρως η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, οι οικονομολόγοι του διεθνούς Οργανισμού, μεταξύ άλλων, συνιστούν: Λιτότητα στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου. "Mαχαίρι" στα επιδόματα. Mετάθεση αναψυκτικών, εστιατορίων, ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή 9% στον 19%.Eφαρμογή του ΦΠA και σε επαγγέλματα που δεν ισχύει, όπως δικηγόροι και συμβολαιογράφοι. Eπιβολή ΦΠA στις νέες οικοδομές. Περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου. Περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο. Μείωση επιχορηγήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και ΔEKO. Kατάργηση των τελών χαρτοσήμου. Mείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

    Παράλληλα, ο Οργανισμός προτείνει την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού, του εκπαιδευτικού και φορολογικού συστήματος και ζητεί η σύνταξη να μην υπερβαίνει τον τελευταίο μισθό. Στα μέτρα που συνιστά περιλαμβάνονται επίσης η μείωση των συντάξεων τις επόμενες δεκαετίες, ο επαναπροσδιορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, η κατάργηση των κινήτρων που οδηγούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση και η αναθεώρηση των κριτηρίων για τις συντάξεις αναπηρίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις το ΕΒΕΑ

    "Δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι"

    Ξεκινά ο διάλογος

    [03] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κάψ(ης)ωσε ο πρόεδρος

    5/7/2005 4:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/7/2005 6:08:02 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Αν και δεν φόρεσε ακόμα τη κόκκινη φανέλα, ο Μιχάλης Καψής θα πρέπει να θεωρείται ήδη παίκτης του Ολυμπιακού. Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός που ανήκει στη Μπορντό, έχει συμφωνήσει σε όλα με την ομάδα των ερυθρολεύκων και πλέον απομένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση από τον Πειραϊκό σύλλογο. Στα πλαίσια της επίσημης παρουσίασης του Τροντ Σόλιντ, ο Σωκράτης Κόκκαλης διέψευσε τα περί συμφωνίας με τον Έλληνα άσο της Μπορντώ, αφήνοντας παράλληλα σαφές υπονοούμενο για τον "αιώνιο αντίπαλο Παναθηναϊκό". "Είμαστε σοβαρός σύλλογος και δεν ανακοινώνουμε ονόματα πριν συμφωνήσουμε" τόνισε. Η επιβεβαίωση της είδησης πάντως ήρθε από τη Γαλλία και από τον πρόεδρο της Μπορντό Ζαν Λουί Τριό, που με δηλώσεις του στην εφημερίδα "L Equipe", αφού εξήρε το ήθος και την αξία του Έλληνα διεθνή αμυντικού πρόσθεσε: "Ο Μάικ, θα λάβει μέρος στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ολυμπιακό. Ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του ένα χρόνο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας". Ο Καψής, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπογράψει συμβόλαιο για 2+1 χρόνια, ενώ οι ετήσιες απολαβές του θα αγγίξουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

    Αμυντικό μπαμ

    Έναν Πρωταθλητή Ευρώπης, "βάζει στην αμυντική της γραμμή", ο Ολυμπιακός. Οι πληροφορίες λένε πως ο Καψής συμφώνησε σε όλα με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και από του χρόνου θα φοράει τα "κόκκινα".

    Ο 32χρονος άσος έχει ακόμα ένα χρόνο στην Μπορντώ, όμως η επιθυμία τόσο του ίδιου του προέδρου του Ολυμπιακού, όσο και του Έλληνα αμυντικού να επιστρέψει στην Ελλάδα, έδωσαν το οκ για την νέα συνεργασία τους.

    Έτσι ένα χρόνο μετά από την θητεία του στη Γαλλία, όλα δείχνουν πως ο Καψής επιστρέψει και η κίνηση αυτή θα βοηθήσει πολύ στην την αμυντική γραμμή των ερυθρολεύκων.

    Διάψευση από τον Ολυμπιακό

    Ωστόσο, το "μεταγραφικό μπαμ" δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, στα πλαίσια της επίσημης παρουσίασης του νέου τεχνικού του Ολυμπιακού, Τρον Σόλιντ, διέψευσε τα περί συμφωνίας με τον Μιχάλη Καψή, τονίζοντας δεν πρόκειταν να μιλήσει για ονόματα πριν υπάρξει η τελική συμφωνία.

    Παράλληλα, είπε πως ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Μπορντό και μάλιστα είναι όλα πάνε πολύ καλά και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να ανακοινωθεί και επίσημα η απόκτηση του.

    Η καριέρα του Καψή με αριθμούς

    1993/94 Εθνικός Πειραιώς: 7 συμμετοχές, 0 γκολ

    1994/95 Εθνικός Πειραιώς: 30, 0

    1995/96 Εθνικός Πειραιώς: 17, 0

    1996/97 Εθνικός Πειραιώς: 30, 0

    1997/98 Εθνικός Πειραιώς: 26, 1

    1998/99 Εθνικός Πειραιώς: 13, 0

    1998/99 ΑΕΚ: 15, 0

    1999/00 ΑΕΚ: 26, 2

    2000/01 ΑΕΚ: 25, 1

    2001/02 ΑΕΚ: 6, 0

    2002/03 ΑΕΚ: 20, 0

    2003/04 ΑΕΚ: 19, 0

    2004/05 Μπορντό: 29, 0

    Κόκκαλης εφ' όλης της ύλης

    Έγινε σήμερα η επίσημη παρουσίαση του Τροντ Σόλιντ, ως νέου προπονητή του Ολυμπιακού, ενώ παρουσιάστηκαν και οι συνεργάτες του Νορβηγού τεχνικού, Κρις φαν Πέβελντε και Τσέντομιρ Γιανέφσκι.

    Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού μίλησε για τους στόχους και τις φιλοδοξίες της ομάδας μίλησε για τα μεταγραφικά, έδωσε αναφορά στο τι συμβαίνει με την περίπτωση του Μιχάλη Κωνσταντίνου, διαψεύδοντας πως έχει κάνει νύξη για την απόκτηση του, αναφέρθηκε στον Μιχάλι Καψή και παράλληλα έδωσε και πάλι τις σπόντες του κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο Παναθηναϊκό. Παράλληλα, φάνηκε να συμφωνεί με το φάνηκε να συμφωνεί με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση για τον αθλητισμό και την καταπολέμηση της βίας, ενώ η... κουβέντα έφτασε και μέχρι την «Ιντρακόμ», όπου ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να μετακινήσει την επιχείρηση στο εξωτερικό.

    Αρχίζοντας την παρουσίαση του Νορβηγού τεχνικού, ο Σωκράτης Κόκκαλης είπε: «Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός έκανε την καλύτερη επιλογή που μπορούσε να γίνει για δύο χρόνια. Έχουμε εμπιστοσύνη τόσο στις ικανότητες και τις φιλοδοξίες του, όσο και σε θέματα επικοινωνίας μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Η φιλοδοξία η δική μου και όλων των φιλάθλων του Ολυμπιακού είναι να έχουμε μια ομάδα, που θα παίξει σύγχρονο και θεαματικό ποδόσφαιρο, που θα κατακτήσει τίτλους στην Ελλάδα και θα δώσει μάχη στο Τσάμπιονς Λιγκ για το καλύτερο. Δεν είναι τόσο εύκολο μέσα σε ένα χρόνο να κάνουμε το "μπαμ", αλλά θα γίνει κάθε προσπάθεια, ώστε η ομάδα να προχωρήσει ένα σκαλί παραπάνω».

    Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ έκανε μια πρώτη αναφορά στις μεταγραφές, λέγοντας: «Οι μεταγραφές που θα γίνουν αυτές τις ημέρες και μέχρι τις 16 του μήνα, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αρκετούς παίκτες, που θα ενισχύσουν την ομάδα. Εγώ και το Δ.Σ. είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συνεργασία που θα έχουμε με τον κ. Σόλιντ».

    Στη συνέχεια, ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό: «Ένα θέμα που μας απασχολεί τον τελευταίο καιρό είναι αυτό της αντιμετώπισης της βίας, γιατί ο Ολυμπιακός είχε πέρυσι τις περισσότερες ποινές. Είναι έτοιμο το καινούργιο νομοσχέδιο κι εμείς σαν Ολυμπιακός θέλουμε να έχουμε την ευθύνη των πράξεων εκείνων, που μπορούμε να έχουμε την ευθύνη, και αφορά τα μέλη μας, τα μέλη των αναγνωρισμένων συνδέσμων και εκείνων που ο Ολυμπιακός θα παίρνει εισιτήρια. Έχουμε ένα θετικό στοιχείο και αφορά τη δομή του νομοσχεδίου, που έχει μελετήσει ο πρόεδρος της κυβέρνησης. Το θετικό είναι ότι ο κ. Καραμανλής είναι φίλαθλος, αν και όχι φίλαθλος της δικής μας ομάδας, γνωρίζει το ποδόσφαιρο και θέλει να έρχεται κόσμος στα γήπεδα, χωρίς να υπάρχει βία. Θα είναι λοιπόν έτσι δομημένο, ώστε θα βοηθά σε αυτό τον τομέα».

    Από τη δική του μεριά, ο Τροντ Σόλιντ, βοηθούμενος στα αγγλικά και από τον κεφάτο Σωκράτη Κόκκαλη, είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που σας βρίσκω σήμερα εδώ, τόσο εγώ όσο και οι δύο συνεργάτες μου. Επιλέξαμε αυτή την ομάδα για δύο λόγους. Ο ένας είναι γιατί συμμετέχει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Για μένα θα είναι η τρίτη φορά και ελπίζω να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία. Ο άλλος λόγος είναι γιατί γνώρισα τον κ. Κόκκαλη και είδα ότι θέλει να πάει ψηλά τον Ολυμπιακό. Μπορούμε να έχουμε επιτυχίες τη νέα χρονιά. Ξέρω ότι ο Ολυμπιακός πήρε το νταμπλ και είναι δύσκολο αυτό για μένα, όμως θα προσπαθήσουμε να το πάρουμε και αυτή τη χρονιά».

    Ο Σόλιντ είπε ακόμη ότι θεωρεί τον Ολυμπιακό ως ένα βήμα παραπάνω στην καριέρα του. Παράλληλα, μίλησε για το στιλ παιχνιδιού που ταιριάζει, λέγοντας πως πρέπει να παίξει επιθετικά, με σκοπό να πετύχει περισσότερα γκολ, (περισσότερα από τα 54 που πέτυχε φέτος η πειραϊκή ομάδα). Τέλος, δεν θέλησε να αναφερθεί στο γιατί χάλασε η συμφωνία του Νορβηγού με τον Παναθηναϊκό. Ερωτηθείς ακόμη για το ντέρμπι των «αιωνίων» στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, απάντησε πως ξέρει ότι είναι το μεγάλο ντέρμπι της Ελλάδας, όπως είναι αυτό της Μπριζ με την Άντερλεχτ στο Βέλγιο.

    Τέλος, σε ερώτηση για το αν υπάρχει ειδικός όρος στο συμβόλαιό του, για την περίπτωση που ο Ολυμπιακός κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, απάντησε: «Ποτέ δεν περιμέναμε πως η Ελλάδα θα κατακτούσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στο ποδόσφαιρο όλα είναι πιθανά».

    [04] Κοινωνία

    Νέοι πρόεδροι στον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ

    Νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη

    5/7/2005 3:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/7/2005 6:27:04 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ομόφωνα επέλεξε το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνη Αναστάση Παπαληγούρα τους νέους προέδρους στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς επίσης δύο αντιπροέδρους στο ΣτΕ , πέντε στον Άρειο Πάγο και δύο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου τοποθετείται ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος Ρωμύλος Κεδίκογλου ενώ στη θέση του πρόεδρου του ΣτΕ προήχθη ο αντιπρόεδρος Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την προαγωγή πέντε νέων αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο, των αεροπαγιτών Ανδρέα Μοσχανδρέου, Σπύρου Γκιάφη, Θεόδωρου Αποστολόπουλου, Χρήστου Μπαλτά και Ευρυπίδη Αντωνίου. Στο ΣτΕ προήχθησαν ως αντιπρόεδροι οι Παναγιώτης Φλώρος και Σωτήρης Ρίζος και στο Ελεγκτικό Συνέδριο η Ελένη Φώτη και ο Ιωάννης Μπαλαφούτης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι, "η Κυβέρνηση επέλεξε τους αρίστους μεταξύ των ικανών, με αμιγώς αξιοκρατικά κριτήρια. Στην επιλογή λήφθηκαν υπόψη το ήθος, η κατάρτιση και η απόδοση των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών".

    "Ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να απαιτεί γρήγορη και ορθή απονομή Δικαιοσύνης. Οι δικαστικοί λειτουργοί είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στην απαίτησή του. Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα καταβληθεί συλλογική δικαστική συνδρομή και με προσωπική μου συμπαράσταση", δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμύλος Κεδίκογλου.

    Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γιώργος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στο βάρος των ευθυνών, που φέρει η νέα του θέση, βάρος, που αυξάνει στη σημερινή εποχή, λόγω της κρίσεως, που μαστίζει το θεσμό της Δικαιοσύνης γενικότερα. "Ευτυχώς, η κρίση αυτή δεν αφορά, εκτός τελείως μεμονωμένων περιπτώσεων, τη Διοικητική Δικαιοσύνης. Υπόσχομαι ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου, η οποία μοιραίως θα είναι και η τελευταία περίοδος της σταδιοδρομίας μου, θα καταβάλω, όπως και ο προκάτοχός μου, όλες μου τις δυνάμεις, ώστε το Συμβούλιο της Επικρατείας και η Διοικητική Δικαιοσύνη γενικότερα να καταστούν θεσμός περισσότερο δυνατός και περισσότερο σεβαστός όχι μόνον από την ελληνική κοινωνία, αλλά και γενικότερα από την διεθνή κοινότητα".

    [05] Πολιτική

    Στο πλευρό των παλιννοστούντων

    5/7/2005 5:58:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Σημαντικά μέτρα με στόχο τη στεγαστική αποκατάσταση και την κοινωνική ένταξη των παλιννοστούντων Ελλήνων και των Τσιγγάνων, υιοθέτησε την Τρίτη η Κυβερνητική Επιτροπή, μετά από εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών. Όπως, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο αρμόδιος υπουργός, Προκόπης Παυλόπουλος, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τις δύο αυτές κοινωνικές ομάδες "θα γίνουν πράξη το συντομότερο δυνατό", ενώ οι συγκεκριμένες δράσεις θα ανακοινωθούν έως το τέλος του μήνα. Συγκεκριμένα, δρομολογείται η ολοκλήρωση του προγράμματος των υποδομών, για τους παλιννοστούντες, και αντιμετωπίζονται άμεσα τα ζητήματα που σχετίζονται με την επιχορήγηση των δανείων και την επιδότηση του ενοικίου, ενώ σε ό,τι αφορά τους Τσιγγάνους, ο κ. Παυλόπουλος έκανε γνωστό ότι θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα σχετικά με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για τα στεγαστικά τους δάνεια.

    [06] Κοινωνία

    Ιστορική επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Στο Φανάρι ο Πάπας

    5/7/2005 6:50:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πρόσκληση να επισκεφθεί το Φανάρι, απηύθυνε στον Πάπα Βενέδικτο τον XVI ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Δημοσιεύματα στην Ιταλία και την Τουρκία, αναφέρουν ότι ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας έχει αποδεχθεί την πρόσκληση και θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, στις 30 Νοεμβρίου, στην γιορτή του Αγίου Ανδρέα, η οποία γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επίσημα πάντως, η Αγία Έδρα δεν επιβεβαιώνει την είδηση.

    Δεκτή η πρόσκληση Βαρθολομαίου

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλιέτ αντικείμενο των συζητήσεων των δυο προκαθημένων θα είναι ο διάλογος μεταξύ των Eκκλησιών και οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Πάπας, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, θα ξεναγηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Καππαδοκία.

    Στην ιστορική επίσκεψη του Ποντίφηκα στο Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρονται επίσης οι ιταλικές εφημερίδες La Stampa και Il Tempo και το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Adn Kronos.

    Σύμφωνα μάλιστα με την ιταλική εφημερίδα Il Tempo, η οποία επικαλείται ως πηγή της την τουρκική "Vatan", ο Βενέδικτος ο 16ος, συμφώνησε να γίνει η επίσκεψη, μετά την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

    Η ιταλική εφημερίδα, σημειώνει ότι είναι εντυπωσιακή η χειρονομία φιλίας του Ποντίφηκα και η επιλογή του να επισκεφθεί τους Αδελφούς Ορθοδόξους, στην καρδιά μιας μουσουλμανικής χώρας.

    [07] Κοινωνία

    Μνημόνιο στήριξης και ανθρωπιάς

    Στο πλευρό των γυναικών προσφύγων

    5/7/2005 6:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Κίνηση ανθρωπιάς και στήριξης για τις γυναίκες πρόσφυγες συνιστά το μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψαν στο Ζάππειο Μέγαρο η Γενική Γραμματεία Ισότητας και η Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα παρόντος του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπη Παυλόπουλου. Ο Υπουργός τόνισε ότι πρωταρχικοί στόχοι του μνημονίου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Περιφέρειας (μέσω των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας), η παρακολούθηση των συνθηκών διαμονής και φιλοξενίας των γυναικών στα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων, καθώς και η στενή συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων (Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Υγείας) για τη βελτίωση των κέντρων και την ανάδειξη καλών πρακτικών. Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη μέριμνας από την πλευρά της πολιτείας για την κοινωνική τους ενσωμάτωση των γυναικών προσφύγων και την αξιοποίησή τους στη συνέχεια ως σημαντικού παραγωγικού δυναμικού.

    Στους ιδιαίτερους τρόπους δίωξης, που πλήττουν ειδικά τις γυναίκες στάθηκε η Γενική Γραμματέας Ισότητας εξηγώντας πώς το αίτημα ασύλου της γυναίκας διαφέρει από εκείνο του άνδρα.

    Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, Karen Madeleine Farkas τόνισε, ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αφενός τα ίδια προβλήματα με όλους τους πρόσφυγες, ωστόσο πολύ συχνά βρίσκονται μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις και αναγκάζονται να κερδίζουν τα προς το ζην και να παρέχουν φυσική προστασία και φροντίδα για ολόκληρη την οικογένεια.

    "Κάποιες από αυτές τις γυναίκες μπορεί να έχουν σχετικά χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ενώ άλλες μπορεί να είναι έφηβες, έγκυες ή να έχουν επιβιώσει μετά από βασανιστήρια" πρόσθεσε υπογραμμίζοντας, ότι είναι ευθύνη όλων μας να τις βοηθήσουμε.

    [08] Κόσμος

    Με ψήφισμα στη Σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης

    Δύο μόνιμες έδρες στο Σ.Α. ζητά η Αφρική

    5/7/2005 4:27:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Σχέδιο να ζητήσουν δύο μόνιμες έδρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υιοθέτησαν οι ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης (AU), κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας μέρας της Συνόδου Κορυφής στη Σύρτη της Λιβύης. Ωστόσο απέφυγαν να συζητήσουν τον τρόπο επιλογής των αντιπροσώπων. Διπλωμάτες, που μετέχουν στη Σύνοδο δήλωσαν ότι, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να αντιμετωπιστεί τώρα το ζήτημα της επιλογής καθώς οι ηγέτες δεν θέλουν να δημιουργηθούν πικρίες μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων, της Νιγηρίας, της Νότιας Αφρικής και της Αιγύπτου. Έτσι οι Αφρικανοί ηγέτες αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ τη σύσταση Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, των χωρών, που μετέχουν στην AU, όπου θα συζητηθεί το αίτημα για τις δύο μόνιμες έδρες.

    Νέα Σύνοδος για την επιλογή των αντιπροσώπων

    Οι αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων επέκτειναν επίσης ένα παράλληλο αίτημα για μη μόνιμες έδρες, ζητώντας πέντε αντί των τριών, που πρότειναν οι Υπουργοί τους. "Συμφωνήσαμε κατ αρχήν, αλλά δεν έχουμε μπει στη διαδικασία της επιλογής", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Νκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα. "Θα γίνει διαπραγμάτευση".

    "Η Αφρική έχει ένα τρόπο να επιλέγει τους αντιπροσώπους της και έτσι θα γίνει αυτή η επιλογή", πρόσθεσε ο Σαΐντ Ντζίνιτ, Επίτροπος της Αφρικανικής Ένωσης αρμόδιος για την Ειρήνη και την Ασφάλεια. Η Λιβύη, η Κένυα, η Σενεγάλη και η Γκάνα αναφέρθηκαν επίσης ως πιθανές υποψήφιες για τις δύο μόνιμες έδρες της Αφρικής, αλλά σε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης αναφέρεται, πως η έδρα πρέπει να δοθεί σε μια μικρή χώρα, που είναι πιθανότερο να δουλέψει για ολόκληρη την Αφρική, παρά για τον εαυτό της.

    [09] Κόσμος

    Εκλογικό θρίλερ στην Αλβανία

    5/7/2005 3:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/7/2005 4:32:35 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Δύο 24ωρα μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στην Αλβανία και τα τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό. Και οι δύο υποψήφιοι, Σαλί Μπερίσα και Φάτος Νάνο, δηλώνουν αδιαμφισβήτητοι νικητές. Αργά το μεσημέρι της Τρίτης, η κεντρική εκλογική επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα κερδίζει σε 53 από τις 100 εκλογικές περιφέρειες. Το βράδυ της Δευτέρας, οι οπαδοί του Μπερίσα βγήκαν στους δρόμους των Τιράνων για να πανηγυρίσουν τη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα προηγούνταν. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, δηλώνει ότι αναμένει την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Και οι δύο "νικητές"...

    Αμφίρροπη μάχη με χαμηλή συμμετοχή

    Εκλογές στην Αλβανία

    [10] Οικονομία

    Επιστολή στους κοινωνικούς εταίρους

    Πρόσκληση σε διάλογο

    5/7/2005 1:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/7/2005 7:38:25 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Επιστολή-πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους απέστειλε, την Τρίτη, ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, με την οποία τους προσκαλεί σε συζήτηση για το εργασιακό. Η επιστολή απευθύνεται προσωπικά στους προέδρους της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της Συνομοσπονδίας Εμπόρων καθώς και της ΓΣΕΒΕΕ. Τα βασικά θέματα συζήτησης θα είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση και η μείωση του κόστους των υπερωριών. Ο υπουργός Απασχόλησης θα συναντηθεί την Τετάρτη με τους εκπροσώπους των εμπόρων και την Πέμπτη με τον ΣΕΒ. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλο, ορίστηκε για τη Δευτέρα το απόγευμα, επειδή ο τελευταίος απουσιάζει στο εξωτερικό. Στο μεταξύ, στις 12.30 μ.μ. της Τετάρτης, οι εμποροϋπάλληλοι της Αττικής ξεκινούν στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διεύρυνση του ωραρίου εργασίας στα εμπορικά καταστήματα, ενώ και οι επαγγελματοβιοτέχνες έχουν αποφασίσει να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματα, αντιδρώντας στην ίδια ρύθμιση.

    ΓΣΕΕ: "Να μην υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις"

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η ΓΣΕΕ στην απαντητική της επιστολή στην οποία αναφέρει ότι το χρονικό περιθώριο των 24 ωρών δε συνηθίζεται σε περιπτώσεις επίσημης συνάντησης καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί τελεσίγραφο.

    Στη συνέχεια, σημειώνει ότι ο κ. Πολυζωγόπουλος απουσιάζει στο εξωτερικό, ενώ προσθέτει ότι η 6η Ιουλίου είναι ημέρα απεργιακής κινητοποίησης στην οποία συμμετέχει και η ΓΣΕΕ.

    Λόγω της απουσίας του κ. Πολυζωγόπουλου, ο υπουργός Απασχόλησης όρισε νέα συνάντηση για τη Δευτέρα, στις 6.30 το απόγευμα.

    Η ΓΣΕΕ πάντως τονίζει ότι η συμμετοχή της στο διάλογο θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό του, το οποίο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τα γενικότερα θέματα ρύθμισης και όχι απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, από την επάρκεια χρόνου προκειμένου να υπάρξουν συμφωνίες καθώς και από την κυβερνητική δέσμευση ότι δε θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του διαλόγου.

    Αντιδράσεις

    Στο μεταξύ, ουκ ολίγες αντιδράσεις συναντά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για το ωράριο των καταστημάτων και τη λειτουργία της αγοράς.

    Αντίθετη με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας είναι η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) καθώς θεωρεί ότι η διεύρυνση του ωραρίου όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τον καταναλωτή και δεν αυξάνει την απασχόληση, αλλά κλονίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Με δηλώσεις της, η πρόεδρος της Ένωσης, υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά , τόνισε ότι το πρόβλημα των καταναλωτών είναι η ακρίβεια και όχι το ωράριο, ενώ η ΕΝΑΕ εκτιμά ότι η διεύρυνση του ωραρίου θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας, που θα μετακυλιστεί στις τιμές των προϊόντων, και θα ευνοήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις.

    Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να γίνουν τροποποιήσεις καθώς εκτιμά ότι τα μέτρα που προωθούνται θα δημιουργήσουν χιλιάδες προβληματικές επιχειρήσεις.

    Στο μεταξύ, σε συνεδρίασή του, το Δ.Σ. της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) εκτίμησε ως θετικές τις διατάξεις που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο, τις λαϊκές αγορές και τις ρυθμίσεις διεύρυνσης του ωραρίου στις εποχιακά λειτουργούσες περιοχές, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην άρση του δικαιώματος των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων να κατοχυρώνουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

    Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά στις 6 Ιουλίου.

    Σκληρή γλώσσα από την αντιπολίτευση

    "Αυτά που κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με το ασφαλιστικό και το εργασιακό είναι ταξικά, δηλαδή είναι κοινωνικά άδικα και μονομερή", τόνισε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι ΝΔ δεν μπορεί να φέρει μια πρόταση που να ενέχει "το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισορροπίας".

    Η εργατική τάξη πρέπει να γυρίσει την πλάτη στον "κοινωνικό διάλογο" που σφαγιάζει το 8ωρο και αυξάνει τον απλήρωτο χρόνο εργασίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, που καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν και να απορρίψουν "τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ".

    Ο ΣΥΝ έκανε λόγο για εκμετάλλευση των εργαζομένων και χαρακτήρισε το διάλογο "τυρί στη "φάκα" της συνενοχής στις προειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης για κατεδάφιση των ήδη υποβαθμισμένων εργασιακών σχέσεων" και πρόσθεσε ότι το κόμμα θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων "για την αντιμετώπιση του νεοφιλελεύθερου χειμώνα που ενέσκηψε μέσα στο καλοκαίρι".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξεκινά ο διάλογος

    Σχετικά Links: ΓΣΕΕ

    ΣΕΒ

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    ΓΣΕΒΕΕ

    [11] Οικονομία

    Για την πολιτική εναρμονισμένων τιμών

    Καμπάνα στα σούπερ μάρκετ

    5/7/2005 5:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Η ώρα της λυπητερής έφθασε για επτά αλυσίδες σούπερ μάρκετ και το Σύνδεσμο τους που κατηγορούνται για την πρακτική εναρμονισμένων τιμών. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, τους επέβαλε συνολικά πρόστιμο που ανέρχεται στα 17,9 εκατομμύρια Ευρώ για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα στον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας επιβάλλεται πρόστιμο 15 εκατομμυρίων Ευρώ και πρόστιμα από 6.000 μέχρι 721.000 Ευρώ σε επτά αλυσίδες. Αναλυτικά τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν τα σούπερ μάρκετ έχουν ως εξής : Ατλάντικ 430.000 Ευρώ, Βερόπουλος 500.000 Ευρώ, Μετρό 338.000 Ευρώ, Σκλαβενίτης 611.000 Ευρώ, Μασούτης 374.000 Ευρώ, ΑΒ Βασιλόπουλος 721.000 Ευρώ και Τροφίνο 6.000 Ευρώ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δίωξη κατά σούπερ μάρκετ

    [12] Αθλητισμός

    Χρυσό από το Δήμο

    5/7/2005 2:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/7/2005 5:20:39 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ένα χρόνο περίπου μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, βράβευσε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο κάποιους από τους πρωτεργάτες του 2004. Για την προσφορά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες και γενικότερα στον αθλητισμό η "Πρώτη Πολίτης της Αθήνας" τίμησε με το "Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλης των Αθηνών" την κα Φάνη Πετραλιά και τους κ.κ. Γιώργο Ορφανο, Βαγγέλη Βενιζέλο, Νάσο Αλευρά, Σπύρο Καπράλο και Κώστα Καρτάλη.

    Την τιμητική του είχε το "Στοίχημα"

    Αμέσως μετά τη λαμπερή εκδήλωση η η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη- Πετραλιά δήλωσε ότι " η βράβευση αυτή αποτελεί μεγάλη τιμή, ενώ ανακοίνωσε ότι μέχρι την Παρασκευή,θα δημοσιοποιηθούν οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση τριών ολυμπιακών ακινήτων. Παράλληλα η κ. Πετραλιά επεσήμανε ότι θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί η υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ΕυάγγελοςΒενιζέλος ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της απελευθέρωσης του "Στοιχήματος", συνέστησε στην κυβέρνηση να σταματήσει το κυνήγι μαγισσών στο οποίο έχει περιέλθει. Χρειάζονται άλλοι όροι και κανόνες που θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της οικονομικής διαχείρισης.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο κ.Ορφανός ο οποίος τόνισε για μια ακόμη φορά, ότι στο θέμα του "Στοιχήματος" "θα υπάρξει ανοιχτός διαγωνισμός και είναι ελεύθερη να συμμετάσχει όποια εταιρεία επιθυμεί".

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Πριβε" έρωτας για το Ρονάλντο

    5/7/2005 3:20:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: tgcom.it

    Ένας νέος έρωτας ήρθε να ταράξει τη ζωή του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, Ρονάλντο, λίγους μήνες μετά τον πρόσφατο χωρισμό του με το γνωστό μοντέλο της χώρας της σάμπας", Ντανιέλα Τσικαρέλι. Ο άσος της "σελεσάο", σύμφωνα με ιταλική ιστοσελίδα, οργάνωσε "prive" party σε γνωστό ξενοδοχείο του Σαν Πάολο, με μοναδικό καλεσμένο τον εμίρη του Ντουμπαϊ, Μακτούμ Χασέρ Μακτούμ Αλ Μακτούμ και δεκάδες τοπ μόντελ, που βρέθηκαν στην πόλη της Βραζιλίας, με την ευκαιρία της εκδήλωσης "Fashion Week". Mία όμως από τις εντυπωσιακές αυτές κοπέλες, η 21χρονη Ραϊκα Ολιβεϊρα, φαίνεται, ότι "πήρε τα μυαλά" του άσου της "σελεσάο", καθώς παρά την πληθώρα των πανύψηλων καλλονών, το "φαινόμενο" δεν ξεκόλλησε στιγμή τα μάτια του από την όμορφη κοπέλα, με την οποία διασκέδασαν παρέα μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

    Λάτρης της ομορφιάς και της ταχύτητας ο σεϊχης

    Μετά από την... έντονη βραδιά στο Σαν Πάολο ο εμίρης του Ντουμπαϊ, σεϊχης Μακτούμ Χασέρ Μακτούμ Αλ Μακτούμ, αποχώρησε από το ξενοδοχείο με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο εν λόγω σεϊχης πάντως εκτός από λάτρης του ωραίου φύλλου, είναι και εραστής της ταχήτητας, αφού ο ίδιος στις 25 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει ένα νέου τύπου αγώνων αυτοκινήτου με την ονομασία "Α1 Grand Prix". Στο νέο αυτό πρωτάθλημα ο Ρονάλντο θα είναι ιδιοκτήτης της ομάδας "Team Brazil", που θα εκπροσωπεί ασφαλώς τη Βραζιλία.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Νερατζούρι" για 4 χρόνια ο Σολάρι

    5/7/2005 1:24:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά τον Πορτογάλο Λουίς Φίγκο, που αποχώρησε από τη Ρεάλ Μαδρίτης ως ανεπιθύμητος, αφού δε συμπεριλαμβάνεται στα πλάνα του Βραζιλιάνου τεχνικού, Βαντερλεϊ Λουξεμπούργκο, ένας ακόμη άσος της "βασίλισσας", έριξε "μαύρη πέτρα", στο "Σαντίαγκο Μπερναμπέου" για τα μάτια της Ίντερ Μιλάνου. Ο Αργεντίνος διεθνής ο Σαντιάγκο Σολάρι, συμφώνησε χθες με την ιταλική ομάδα για 4 χρόνια με ετήσιες απολαβές 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Από τα λεφτά που θα πάρει ο άσος της "μπιανκοσελέστε" οι "μερένγκες" θα εισπράξουν μόλις 500.000 ευρώ, αφού ο παίκτης, είχε προνοήσει, όταν υπέγραφε πριν από πέντε μήνες στη Ρεάλ Μαδρίτης. Με ειδικό όρο, που είχε θέσει στο συμβόλαιό του, θα μπορούσε να μείνει ελεύθερος με ένα ελάχιστο αντίτιμο, εφόσον παρέμενε στον πάγκο των αναπληρωματικών, όπως κι έγινε. Επόμενος παίκτης που αναμένεται να δει την πόρτα εξόδου της Ρεάλ Μαδρίτης, καθ υπόδειξη του Λουξεμπούργο, αναμένεται να είναι ο Βάλτερ Σάμουελ.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στο... παιχνίδι του EURO 2012 και οι Ούγγροι

    5/7/2005 12:52:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Έναν ακόμη αντίπαλο, στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η χώρα μας για την ανάληψη της διοργάνωσης του EURO 2012, θα βρει απέναντί της η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Αργά χθες το βράδι το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, άναψε το "πράσινο φως" στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, για την από κοινού με την Κροατία διεκδίκηση της διοργάνωσης της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2012. Αυτή είναι η τρίτη φορά που οι Ούγγροι θέτουν υποψηφιότητα για την ανάληψη ανάλογης διοργάνωσης, αφού προηγήθηκαν οι προσπάθειες με την Αυστρία για το EURO 2004 και το EURO 2008. Την τελική απόφαση για την ανάθεση της διοργάνωσης θα λάβει η UEFA τον Δεκέμβριο του 2006.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Bye bye Αλοΐζι

    5/7/2005 5:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/7/2005 6:36:18 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Έφυγε πριν καν έρθει να αγωνιστεί στους πράσινους, ο Τζον Αλοΐζι. Η διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία τονίζει πως το θέμα του προβλήματος με τους χιαστούς του Αυστραλού επιθετικού είναι "ανυπέρβλητο" και για αυτό δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Η ανακοίνωση : «Μετά το πέρας των ιατρικών εξετάσεων, στις οποίες υποβάλλονται όλοι οι προς απόκτηση ποδοσφαιριστές πριν από την μετεγγραφή τους, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποφάσισε να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση της μετεγγραφής του Αυστραλού ποδοσφαιριστή, Τζον Αλοϊζι».

    Ήρθε και έφυγε

    Οριστικά τέλος στη συνεργασία με τον Αυστραλό στράϊκερ, έδωσε ο Παναθηναϊκός. Τα προβλήματα και στα δύο ποδιά κράτησαν τους πράσινους μακριά από την απόκτηση του Αλοΐζι και έτσι δεν θα αγωνιστεί ποτέ με την φανέλα του τριφυλλιού.

    Αρχικά, οι πράσινοι προσπάθησαν να βρουν μία φόρμουλα, προκειμένου να κρατήσουν τον Αλοΐζι στην Ελλάδα. Η σκέψη της ομάδας ήταν να δώσουν ένα "ειδικό συμβόλαιο" στο οποίο θα έλεγε πως στην περίπτωση νέου τραυματισμού θα γινόταν άμεση διακοπή συμβολαίου. Όμως τελικά προτίμησαν τη "σίγουρη λύση" και έτσι δεν θα αγωνιστεί με τους πράσινους ο Αυστραλός.

    Από την άλλη, ο 29χρονος επιθετικός της Οσασούνα, εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από αυτή την εξέλιξη και πληροφορίες λένε πως είναι διατεθειμένος να προσφύγει ακόμα και στη FIFA.

    Ρελάνς με Μπέρνι-γκολ;

    Μετά την αλλαγή των δεδομένων, οι πράσινοι ξεκινάνε εκ νέου τον αντικαταστάτη του Κωνσταντίνου και του Αλοΐζι, στην επιθετική γραμμή. Το όνομα του Μπερνάρντο Ρομέο είναι αυτό που δίνει τη λύση στους πράσινους, ενώ και ο ίδιος παραδέχτηκε, σε δηλώσεις του σε γερμανικό σάϊτ, πως έχει μιλήσει με τον μάνατζερ του με τον Παναθηναϊκό, και πως θα ήθελε να συνεχίσει την καριέρα του στον ΠΑΟ. Είπε συγκεκριμένα :

    «Ο μάνατζερ μου έχει μιλήσει με τον Παναθηναϊκό και το ίδιο θα κάνω και εγώ τις επόμενες ημέρες. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν και έρθουμε σε συμφωνία σίγουρα είναι μία επιλογή για εμένα και θα μπορούσα να συνεχίσω την καριέρα μου εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο 28χρονος Αργεντινός.

    Μάλιστα, το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις του προπονητή του γερμανικού συλλόγου Τόμας Ντολ, ο οποίος αναφέρει: «θα ήταν καλύτερο για τον παίκτη αν θα ξεκαθάριζαν όλα σύντομα».

    Για τον Ρομέο ενδιαφέρον υπάρχει και από τη Ρωσία, ενώ και ο ίδιος έχει πει θέλει να αποχωρήσει από το Αμβούργο, αφού του ξεκαθάρισαν πως δεν είναι στα πλάνα τους για τη νέα περίοδο.

    Στην τελευταία σεζόν, ο 28χρονος Αργεντινός αγωνίστηκε έξι φορές με την φανέλα του Αμβούργου σημειώνοντας δύο γκολ. Το μισό δεύτερο της θητείας του μεταγράφηκε υπό τη μορφή δανεισμού στην Μαγιόρκα, χωρίς όμως να μπορέσει να δώσει το κάτι παραπάνω, εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού.

    Στον ισπανικό σύλλογο είχε 10 συμμετοχές και πέτυχε δύο τέρματα. Με τη φανέλα του Αμβούργου αγωνίζεται από το 2002 και έχει παίξει συνολικά σε 77 ματς στα οποία «χρίστηκε» 35 φορές σκόρερ. Στο σύνολο της καριέρας του και αγωνιζόμενος με τις Εστουντιάντες, Σαν Λορέντζο, Αμβούργο και Μαγιόρκα μετράει 225 συμμετοχές και έχει σημειώσει 85 γκολ.

    95-96 Εστουντιάντες 9 / 0

    96-97 Εστουντιάντες 19 / 3

    97-98 Εστουντιάντες 12 / 1

    98-99 Εστουντιάντες 23 / 3

    99-00 Σαν Λορέντζο 29 / 13

    00-01 Σαν Λορέντζο 33 / 26

    01-02 Σαν Λορέντζο 12 / 2

    01-02 Αμβούργο 16 / 8

    02-03 Αμβούργο 26 / 14

    03-04 Αμβούργο 29 / 11

    04-05 Αμβούργο 6 / 2

    04-05 Μαγιόρκα 10 / 2

    Τέλος, ο νέος βοηθός του Αλμπέρτο Μαλεζάνι, είναι ο Ράικο Γιάνγιανιν, ο οποίος μέχρι και πέρυσι ήταν προπονητής στην ομάδα νέων. Αυτό έγινε μετά από εισήγηση του Ιταλού τεχνικού. Παράλληλα, ο Τότης Φυλακούρης θα αναλάβει καθήκοντα πρεσβευτή των «πρασίνων», αλλά και συνεργάτη του Σπύρου Λιβαθηνού στο τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Άρχισε την προετοιμασία ο ΠΑΟΚ

    5/7/2005 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της, ξεκίνησε ο Δικέφαλος του Βορρά και θα παραμείνει εκεί τις επόμενες 12 μέρες. Η ομάδα ήδη ξεκίνησε το πρόγραμμα με την πρώτη απογευματινή προπόνηση, που γίνεται με την παρουσία και των 25 παικτών που συγκροτούν την αποστολή. Από την αποστολή δεν ήρθαν καν, οι Ζησόπουλος, Κανακούδης, Ψωμιάδης και Ανδριόπουλος, καθώς δεν είναι στα πλάνα του Καραγεωργίου και αναζητούν ομάδα για να συνεχίσουν την καριέρα τους, είτε σαν δανεικοί, είτε σαν ελεύθεροι. Μάλιστα γίνονται συζητήσεις με τον Νίκο Σκαρμούτσο, ώστε να λυθεί το συμβόλαιο μαζί του και να επιλέξει αυτός την ομάδα στην οποία θα συνεχίσει την καριέρα του. Τέλος, όσον αφορά το θέμα του Στέλιου Ηλιάδη, δεν υπήρχε καμία σημαντική πρόοδο, με το μόνο δεδομένο είναι η διοίκηση του Απόλλωνα Καλαμαριάς, να αναζητεί δικλείδες ασφαλείας για την είσπραξη του ποσού που θα πάρει από τον ΠΑΟΚ με την μετακίνηση του παίκτη.

    [18] Μπάσκετ

    Τα γκρουπ της Ευρωλίγκα

    5/7/2005 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας τοποθετήθηκε ο Παναθηναϊκός, μαζί με τις Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ταού. Αυτό σημαίνει πως οι νταμπλούχοι Ελλάδας και τρίτοι στην Ευρωλίγκα, δεν θα αναμετρηθούν στη διάρκεια της κανονικής περιόδου της διοργάνωσης με την Πρωταθλήτρια και τη δευτεραθλήτρια Ευρώπης. Η ΑΕΚ βρίσκεται στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας μαζί με Αρμάνι Μιλάνο και Ούλκερ, ενώ ο Ολυμπιακός έχει τοποθετηθεί στο 6ο γκρουπ με τις Μπάμπεργκ (Γερμανία) και Ορτέζ (Γαλλία).

    Τα οκτώ γκρουπ

    1ο γκρουπ: Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Ταού (Ισπανία), Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)

    2ο γκρουπ: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία), Εφες Πίλσεν (Τουρκία), Μπενετόν Τρεβίζο (Ιταλία)

    3ο γκρουπ: Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία), Ούλκερ (Τουρκία), ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ)

    4ο γκρουπ: Κλίμαμιο Μπολόνια (Ιταλία), Σιένα (Ιταλία), Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

    5ο γκρουπ: Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία), Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ (Κροατία), Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)

    6ο γκρουπ: Πρόκομ Τρεφλ (Πολωνία), Μάλαγα (Ισπανία), Ολίμπια Λιουμπλιάνας (Σλοβενία)

    7ο γκρουπ: Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ), Μπάμπεργκ (Γερμανία), Ορτέζ (Γαλλία)

    8ο γκρουπ: Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία/Μαυροβούνιο), Στρασμπούρ (Γαλλία), Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία)

    [19] Βόλεϊ

    Ψάχνει για έδρα ο Ολυμπιακός

    5/7/2005 7:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ακατάλληλο κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία (CEV) το κλειστό γυμναστήριο του Ρέντη. Με έγγραφό της προς την ΕΟΠΕ, η CEV διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο γήπεδο δεν είναι κατάλληλο για αγώνες τσάμπιονς λιγκ. Οπως επισήμανε, οι υπεύθυνοι που είδαν τις φωτογραφίες του γηπέδου διαπίστωσαν ότι βγαίνοντας από τη φυσούνα βλέπεις έναν άδειο τοίχο, ενώ ίδια είναι η εικόνα που δείχνουν και οι τηλεοπτικές κάμερες, οι οποίες θα έπρεπε να βρίσκονται απέναντι από τις κερκίδες. Έτσι οι κόκκινοι είναι σε αναζήτησε νέου γηπεδικού χώρου που θα στεγάσει τους εντός έδρας αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ και παράλληλα θα πρέπει να δηλώσει νέα έδρα μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιουλίου.

    [20] Πολιτισμός

    "Διαδρομές αγάπης - Από τον Μπαχ στον Θεοδωράκη"

    Μουσική βραδιά στη Λίμνη Πλαστήρα

    5/7/2005 2:01:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Μουσικοθεατρική παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 9 Ιουλίου 2005, στις 9 το βράδυ, στο υπαίθριο Θέατρο της Λίμνης Πλαστήρα (Καλύβια Πεζούλας-πλαζ). Στην εκδήλωση με τίτλο "Διαδρομές αγάπης-Από τον Μπαχ στον Θεοδωράκη", θα ακουστούν μελωδίες μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών. Διοργανωτής είναι το Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας, σε συνεργασία με τους: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, ΤΕΔΚ Ν. Καρδίτσας, Δήμο Καρδίτσας, Δήμο Νεβρόπολης Αγράφων και Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Νομού Καρδίτσας. Να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιουλίου διοργανώνεται το 28ο Ασφάλτινο Rally Sprint Λίμνης Νικολάου Πλαστήρα, από την ΑΛΑΜΑΠ. Πρόκειται για άλλους είδους διαδρομές, αυτών που αγαπούν τους αγώνες αυτοκινήτου. Η φετινή διοργάνωση σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών, αφού στον αγώνα θα λάβουν μέρος περισσότερα από 80 πληρώματα από ολόκληρη την Ελλάδα.

    Παραδοσιακά τραγούδια

    Η εκδήλωση περιλαμβάνεται σ έναν κύκλο εκδηλώσεων του σεμιναρίου για το κλασικό και σύγχρονο τραγούδι με τίτλο "Η ανθρώπινη φωνή", που επιμελείται η σοπράνο Νίνα Καλούτσα, η οποία και θα τραγουδήσει μαζί με σπουδαστές της στην μουσική βραδιά.

    Ακόμη, θα ακουστούν δημοτικά τραγούδια, που θα ερμηνεύσει στην εκδήλωση ο Σύλλογος Γυναικών Νεοχωρίου Νεβρόπολης Αγράφων.

    Στη μουσική βραδιά παίρνουν μέρος οι: Χρήστος Αηδόνης(βουλευτής), Ειρήνη Αναστασοπούλου(δημοσιογράφος), Λασκαρίνα Γερασίμου(δημοσιογράφος- και ο γιος της Γιώργος), Κατερίνα Γκίκα (δημοσιογράφος), η 6χρονη Μυρτώ Γαλανοπούλου (κόρη του δημοσιογράφου Αντώνη Γαλανόπουλου), Νίκος Γεωργιάδης (βουλευτής), Γιάννης Ε. Διακογιάννης (δημοσιογράφος), Νικολέτα Δρούγκα (δημοσιογράφος), Ροδούλα Ζήση (βουλευτής και η αδελφή της Κατερίνα), Αδαμαντία Καριοφύλλη (δημοσιογράφος), Ηλίας Μάρκου (προϊστάμενος εκδόσεων της Βουλής), Έλσα Παπαδημητρίου (βουλευτής), και Γιώργος Χατζηδημητρίου (δημοσιογράφος).

    [21] Τεχνολογία

    Στις 13 Ιουλίου αναχωρεί το Discovery

    Έτοιμο για εκτόξευση

    5/7/2005 12:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την πρώτη εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου μετά την τραγωδία του Columbia, το 2003, προγραμματίζει για την Τετάρτη, 13 Ιουλίου, η NASA. Έπειτα από πυρετώδεις ελέγχους προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν στο έπακρο οι πιθανότητες ενός νέου δυστυχήματος, το Discovery και το 7μελές πλήρωμά του θα αναχωρήσουν στις 23:15 ώρα Ελλάδας από την Φλόριντα, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μεταφέροντας προμήθειες που έχουν καθυστερήσει να παραδοθούν. "Βασισμένοι σε μια εξαιρετικά ενδελεχή και πολύ επιτυχή ανασκόπηση της ετοιμότητας πτήσης, είμαστε έτοιμοι για την εκτόξευση στις 13 Ιουλίου", δήλωσε ο διοικητής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, Μάικ Γκρίφιν. Η NASA φαίνεται ότι έχει προετοιμαστεί για τα καλά, αφού, για πρώτη φορά, το σκάφος Atlantis θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί επιχείρηση διάσωσης. Ωστόσο, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία απέτυχε να υλοποιήσει δύο από τις συνολικά 14 συστάσεις που της έγιναν από την αρμόδια επιτροπή για το δυστύχημα του Columbia.

    "Μάχη" για τα τρωτά

    Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Επιτροπή Διερεύνησης για το Columbia, η NASA απέτυχε σε δύο σημεία.

    Πρώτον, το σκάφος συνεχίζει να κινδυνεύει από κομμάτια πάγου ή μονωτικού αφρού, που μπορεί να αποκολληθούν από την εξωτερική δεξαμενή και να χτυπήσουν την άτρακτο (κάτι που συνέβη στο Columbia, το οποίο υπέστη ρήγμα στην αριστερή πτέρυγα) και, δεύτερον, σε περίπτωση ζημιάς στην άτρακτο, οι αστροναύτες δεν διαθέτουν μέσα για να επιδιορθώσουν τη βλάβη ενώ πριν από την επιστροφή τους στη Γη.

    Από την πλευρά της, η διαστημική υπηρεσία εκτιμά πως ο κίνδυνος έχει μειωθεί σε αποδεκτά επίπεδα. "Αν κάποιος θέλει περισσότερα, θα πρέπει να βρουν ανθρώπους εξυπνότερους από εμάς", σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γρκίφιν.

    Σημειώνεται, πως το παράθυρο για την εκτόξευση του Discovery διαρκεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, στην περίπτωση που υπάρξει νέα αναβολή, καθώς, η εκτόξευση προγραμματιζόταν αρχικά για το διάστημα 15 Μαΐου έως 3 Ιουνίου.

    Σχετικά Links: NASA

    [22] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στη Νορβηγία ο Φλο

    5/7/2005 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Αρκετές μέρες τώρα, ο Τόρε Άντρε Φλο αποτέλεσε "όνομα" απόκτησης από τον Ολυμπιακό αλλά και τον Παναθηναϊκό, μετά από το «ναυάγιο» της μεταγραφής του Τζον Αλοϊζι. Όμως, ο Νορβηγός επιθετικός, ο οποίος φέτος αγωνίστηκε στην ιταλική Σιένα, δεν πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα, αλλά επιστρέφει στην πατρίδα του, καθώς συμφώνησε με τη Βαλερένγκα και θα φορά για ένα χρόνο τη φανέλα της νορβηγικής ομάδας. «Υπήρχε ενδιαφέρον για μένα από πολλές ομάδες, ωστόσο αυτή η μεταγραφή ήταν κάτι που το ήθελα» δήλωσε ο Φλο.

    [23] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Που θα παίξει ο Φίγκο;

    5/7/2005 6:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δεν έχει αποφασίσει ακόμα ο Λουίς Φίγκο, για το που θα συνεχίσει την καριέρα του. Ο Πορτογάλος μέσος, σύμφωνα με πληροφορίες της ισπανικής εφημερίδας «As», κοιτάει όλες τις προτάσεις που έχει από Ισπανία, Αγγλία και Ελλάδα από τον Ολυμπιακό, δείχνοντας περισσότερη έμφαση στη Λίβερπουλ, την Έβερτον αλλά και τη Νιουκάστλ. Ο 33χρονος παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, δεσμεύεται βάσει συμβολαίου με τους «μερένγκες» μέχρι το 2006, όμως σε περίπτωση που θελήσει να φύγει από το «Μπερναμπέου» η διοίκηση των Μαδριλένων δεν θα φέρει αντίρρηση.

    Το "Λιμάνι" τον θέλει

    Πολλοί είναι οι μνηστήρες, αλλά ακόμα δεν ξέρει ούτε ο ίδιος που θα καταλήξει. Η πρόταση του Ολυμπιακού δεν υπάρχει επίσημα, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν πως αγγίζει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Συν το γεγονός βέβαια πως θα αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, αποτελεί ένα επιπλέον συν.

    Από εκεί και πέρα, η Λίβερπουλ φαίνεται να είναι πιο κοντά από τις άλλες ομάδες της Αγγλίας. Ο προπονητής των Πρωταθλητών Ευρώπης είναι δηλωμένος θαυμαστής του έμπειρου άσου και παράλληλα με μια πιθανή αποχώρηση του Στίβεν Τζέραρντ, ο δρόμος θα ανοίξει διάπλατα. Ωστόσο, τροχοπέδη αποτελεί το γεγονός πως τα περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ που εισέπραττε στην Ρεάλ ο Φίγκο είναι πολλά και θα πρέπει να δώσει πολλά λεφτά, κάτι που δεν θέλει να διαθέσει η ομάδα του αγγλικού Λιμανιού. Όπως και να χει πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας ή το αργότερο στα μέσα της επόμενης, ο Φίγκο θα έχει καταλήξει και θα αρχίσει προετοιμασία με την νέα του ομάδα ή τους νυν συμπαίκτες του στην Ρεάλ Μαδρίτης.

    [24] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στη Μίλαν ο Βιέρι

    5/7/2005 6:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην αιώνια αντίπαλο Μίλαν, θα συνεχίσει την καριέρα του, ο Κριστιάν Βιέρι. Ο Ιταλός στράικερ, που έμεινε ελεύθερος από την Ίντερ, προτίμησε να μείνει στην Ιταλία, παρά τις προτάσεις που είχε και από άλλους συλλόγους της Ισπανίας, της Αγγλίας, από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας αλλά και τον Ολυμπιακό. Ο "μπόμπο" συμφώνησε με τους «ροσονέρι» για διετή συνεργασία και υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο, που έχει ισχύ μέχρι το 2007.

    [25] Κοινωνία

    Προέλευσης Φιλιππίνων

    Αποσύρεται σάλτσα σόγιας

    5/7/2005 6:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την άμεση ανάκληση της σάλτσας σόγιας Datu Puti Soy Sauce, η οποία διατίθεται σε γυάλινο μπουκάλι 750 ml και είναι προέλευσης Φιλιππίνων, ζητά ο Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, μετά την ενημέρωση του από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Στη σάλτσα, εντοπίστηκε πάνω από τα επιτρεπτά όρια που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η ουσία 3-μονοχλωροπροπανο-1,2-διόλης (3-MCPD), η οποία μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στην υγεία, μόνο αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ΕΦΕΤ διενεργεί ελέγχους για την περιεκτικότητα της ουσίας αυτής σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, όπως σε σάλτσες διαφόρων τύπων. Η συγκεκριμένη σάλτσα σόγιας έχει αριθμό παρτίδας AI02421 και ημερομηνία ανάλωσης 31/12/2006. Στην Ελλάδα διακινείται από την εταιρεία Asiana Ltd με έδρα την Αθήνα.

    [26] Κοινωνία

    Συνάντηση του νέου Έξαρχου με τον Υφ. Εξωτερικών

    "Η Ελλάδα στηρίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων"

    5/7/2005 5:15:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με το νέο Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, Αρχιεπίσκοπο Γεράσων Θεοφάνη, συναντήθηκε, την Τρίτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Παναγιώτης Σκανδαλάκης. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Θεοφάνης ανακοίνωσε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και του τοποτηρητή Ιεροσολύμων να προχωρήσουν στη διαδικασία εκλογής νέου Πατριάρχη, ενώ, από την πλευρά του, ο κ. Σκανδαλάκης επανέλαβε τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας στην Αγιοταφική κοινότητα. "Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το θεσμό και όχι για πρόσωπα", τόνισε ο κ. Σκανδαλάκης. Στο μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τον Ειρηναίο έως ότου ληφθεί μια οριστική απόφαση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 July 2005 - 16:56:26 UTC