Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεισμός στο Αλιβέρι
  • [02] Τρένο με βιοαέριο
  • [03] Botox κατά ημικρανιών
  • [04] Συνάντηση Καραμανλή-Βουλγαράκη
  • [05] Νέα ευκαιρία για τους μετανάστες
  • [06] Αιματηρή έκρηξη στο ινδικό Κασμίρ
  • [07] "Τα βρήκαν" για την βοήθεια
  • [08] Άγγιξε το όριο των 60 δολαρίων
  • [09] Εμπιστοσύνη στο μέλλον του ευρώ
  • [10] "Με το δεξί" Ιταλοί και Ισπανοί
  • [11] Θερμή υποδοχή στην Αλμερία
  • [12] Από την αρχή στα εύκολα
  • [13] "Λίγα τα λεφτά για τον Μπασινά"
  • [14] Πήρε Σίμο η ΑΕΛ
  • [15] "Για πάντα ΠΑΟ" ο Ομπράντοβιτς
  • [16] Τέλος ο Κατσικάρης από την ΑΕΚ
  • [17] Μεσογειακοί : "Χρυσό και ασήμι" στην Κολύμβηση
  • [18] Νανο-χημειοθεραπεία
  • [19] Νέες αποσύρσεις προϊόντων
  • [20] Και Έλληνες στη σφαγή της Σρεμπρένιτσας;

    [01] Κοινωνία

    Μεγέθους 4,2 Ρίχτερ

    Σεισμός στο Αλιβέρι

    24/6/2005 5:25:00 μμ

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο του Νότιου Ευβοϊκού, ανοιχτά του Αλιβερίου, σημειώθηκε στις 17.20 το απόγευμα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές. Τα ξημερώματα δύο ακόμη σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στη Σάμο και τη Νότια Εύβοια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναστάτωση σε Σάμο και Εύβοια

    [02] Τεχνολογία

    Τρένο με βιοαέριο

    24/6/2005 4:15:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Με την τιμή του πετρελαίου να αναρριχάται σε δυσάρεστα ύψη και τις επιστημονικές προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη να γίνονται ολοένα και πιο δυσοίωνες, η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτός από θεωρητικά επιβεβλημένη ως λύση, αναδεικνύεται και ανταγωνιστική. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας, η τιμή των 60 δολαρίων για ένα βαρέλι πετρέλαιο καθιστά αυτομάτως ολοένα και πιο ελκυστική τη λύση της χρήσης "πράσινων" βιοκαυσίμων, όπως το βιοαέριο, στις μεγάλες βιομηχανίες του πλανήτη.

    Οι Σουηδοί, παραδοσιακά στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων σε ζητήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας, έχουν ήδη ανακαλύψει την "πράσινη" δύναμη του βιοαερίου, το οποίο χρησιμοποιούν σε λεωφορεία και αυτοκίνητα, ενώ πριν από λίγες ημέρες παρουσίασαν το πρώτο τρένο στον κόσμο, που κινείται με αυτό το φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο. Σημειώνεται ότι το βιοαέριο παράγεται από την αποσύνθεση των οργανικών αποβλήτων και εκπέμπει πολύ λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τα "παραδοσιακά" καύσιμα.

    Το τρένο διαθέτει δύο κινητήρες που λειτουργούν με βιοαέριο, χωράει 54 επιβάτες και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα διατρέχει μια απόσταση 80 χλμ, στα ανατολικά παράλια της χώρας, από το Λινκεπινγκ έως το Βεαστερβικ. Η μέγιστη ταχύτητα που φτάνει είναι τα 130 χλμ την ώρα και μπορεί να διασχίσει 600 χλμ χωρίς ανεφοδιασμό. Η κατασκευή του από τη Svensk Biogas κόστισε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ και εκφράζονται ελπίδες ότι ίσως μελλοντικά μπορέσει να αντικαταστήσει τα συμβατικά τρένα που λειτουργούν με ντίζελ, ακόμη και τα ηλεκτρικά.

    [03] Υγεία

    Botox κατά ημικρανιών

    24/6/2005 11:52:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Η αλλαντοτοξίνη Α, ευρύτερα γνωστή ως botox φαίνεται πως είναι το "μαγικό μυστικό" που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια ημικρανία. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε χθες σε ιατρικό συνέδριο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, η θεραπεία με ενέσεις botox επέφερε στους πάσχοντες σημαντική υποχώρηση των πονοκεφάλων στο κεφάλι και το πρόσωπο.

    Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρ. Ντέιβιντ Ντόντικ από την Κλινική Μάγιο, η έρευνα επικεντρώθηκε σε ασθενείς που υποφέρουν σχεδόν καθημερινά από επεισόδια ημικρανίας, τα οποία επηρεάζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. "Οι ασθενείς αυτής της κατηγορίας αν και αποτελούν μειονότητα στο σύνολο των περιπτώσεων, ωστόσο απαρτίζουν το 50% των ασθενών που απευθύνονται σε εξειδικευμένες κλινικές" δήλωσε ο δρ. Ντόντικ.

    Το botox, είναι μια ισχυρή νευροτοξίνη με μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, η οποία αν και είναι περισσότερο γνωστή για τα "αποτελέσματα" της στην κοσμητική ιατρική, ωστόσο η πρωταρχική χρήση της αφορά σπαστικές παραλύσεις ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμη και περιστατικά με σκλήρυνση κατά πλάκας.

    [04] Πολιτική

    Παρουσίαση του ν/σ για τις αγροφυλακές

    Συνάντηση Καραμανλή-Βουλγαράκη

    24/6/2005 11:50:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το νομοσχέδιο για τη σύσταση σώματος αγροφυλακής βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως τόνισε ο κ. Βουλγαράκης, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η πρόταση για την σύσταση της αγροφυλακής ως πρόταση διαλόγου με τους φορείς και την κοινωνία προτού η κυβέρνηση καταλήξει στη σύσταση του συγκεκριμένου σώματος. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παρουσίασε την ολοκληρωμένη πρόταση στον Κώστα Καραμανλή, με λεπτομέρειες για το πως θα συσταθεί, θα λειτουργήσει και κατανεμηθεί στη χώρα, καθώς και για το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

    [05] Κοινωνία

    Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών

    Νέα ευκαιρία για τους μετανάστες

    24/6/2005 6:26:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Με στόχο την απλοποίηση των πολύπλοκων διαδικασιών, που είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν οι μετανάστες στη χώρα μας, κατατέθηκε ένα νέο νομοσχέδιο, στη Βουλή, από τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο. Σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο, παρατείνονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2005 όλες οι άδειες παραμονής, που έχουν λήξει, ενώ οι μετανάστες, που διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα, θα μπορούν να πάρουν 12μηνη προσωρινή άδεια διαμονής, με την προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα χρόνο εργασίας, από την τελευταία είσοδό τους στη χώρα. Επίσης, από 1/1/2006, απλοποιείται η διαδικασία νομιμοποίησης καθώς ενοποιείται η άδεια παραμονής και εργασίας, ενώ "παγώνουν" και οι απελάσεις. Το νομοσχέδιο παρουσίασε, την Παρασκευή, ο κ. Παυλόπουλος σε συνέντευξη Τύπου.

    Άδεια εργασίας Οι αλλοδαποί, οι άδειες των οποίων έληξαν μετά τις 30/6/2004, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση άδειας εργασίας από τη δημοσίευση του νέου νόμου και μέχρι τις 31/10/2005. Ταυτόχρονα, πρέπει να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές για τα 2,5 τελευταία χρόνια δηλαδή συνολικά 375 ένσημα. Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις υποχρεούνται να εκδώσουν την άδεια δύο μήνες μετά την υποβολή της αίτησης, δηλαδή έως το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

    Προσωρινή άδεια

    Οι αιτήσεις για τη χορήγηση της προσωρινής άδειας πρέπει να κατατεθούν στους Δήμους από τον Οκτώβριο έως και το Δεκέμβριο του 2005. Οι εν λόγω μετανάστες θα πρέπει να αποδείξουν, μέσω του διαβατηρίου τους, ότι βρίσκονται στην Ελλάδα για ένα τουλάχιστον χρόνο, ενώ η άδεια αυτή ισχύει και ως άδεια εργασίας και έχει ισχύ για ένα χρόνο. Μετά τη λήξη το διαστήματος αυτού, η ανανέωση της άδειας θα γίνεται με βάση έναν από τους λόγους που προβλέπει ο νόμος.

    Διευκολύνσεις και απλούστευση διαδικασιών

    Παράλληλα, οριοθετείται με σαφήνεια η χορήγηση άδειας για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς και η χορήγηση άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία , ενώ προβλέπεται η δυνατότητα εποχικής εργασίας του μετανάστη στο πλαίσιο ειδικής διαδικασίας μετάκλησής του για ένα χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από έξι μήνες το χρόνο.

    Με το νομοσχέδιο, διευκολύνεται η οικογενειακή επανένωση και προσδιορίζονται τα μέλη της οικογένειας του μετανάστη, για συζύγους που έχουν συμπληρώσει το 18ο χρόνο ηλικίας τους, καθώς και τα κάτω των 18 ετών άγαμα τέκνα τους.

    Επίσης, θεσπίζεται για πρώτη φορά το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος αλλοδαπού, σύμφωνα με σχετική οδηγία της ΕΕ. Η ιδιότητα αυτή αποκτάται εφόσον ο αλλοδαπός διαμένει νόμιμα και συνεχώς για μία 5ετία στην Ελλάδα και εφόσον διαθέτει για τον ίδιο και για την οικογένειά του σταθερούς πόρους και πλήρη ασφάλιση ασθενείας. Κριτήρια με τα οποία εισάγεται ο αλλοδαπός στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, είναι η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας καθώς και στοιχείων της ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.

    Με το νέο νομοσχέδιο, καθιερώνεται άδεια διαμονής για την πραγματοποίηση επένδυσης. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε τουλάχιστον 300.000 ευρώ ενώ το 30% των θέσεων εργασίας θα καλύπτεται υποχρεωτικά από Έλληνες. Οι αλλοδαποί που επιθυμούν να πάρουν άδεια για την άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας θα πρέπει να διαθέτουν τραπεζική κατάθεση ύψους τουλάχιστον 60.000 ευρώ.

    Άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους θα χορηγείται στα θύματα εργατικών ατυχημάτων και εγκληματικών πράξεων, σε πρόσωπα που φιλοξενούνται σε ιδρύματα ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Άδειες διαμονής θα χορηγούνται επίσης στα στελέχη επιχειρήσεων, στους σπουδαστές και πνευματικούς δημιουργούς, καθώς και στα θύματα εμπορίας.

    Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται:

    Αλλοδαποί που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα ασφαλίζονται στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς και απολαμβάνουν τα ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα και την ίδια κοινωνική προστασία με τους Έλληνες. Τα ανήλικα παιδιά τους υπάγονται στην υποχρεωτική σχολική φοίτηση. Σε περίπτωση απέλασης παρέχεται δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του υπουργού Δημόσιας Τάξης και πλήρης δικαστική προστασία. Παράλληλα, απαγορεύεται η απέλαση εφόσον ο αλλοδαπός είναι ανήλικος και οι γονείς του διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, είναι γονέας ανηλίκου και έχει την επιμέλειά του ή έχει υπερβεί το 80-ό έτος της ηλικίας του, έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας ή έχει ζητήσει την παροχή ασύλου.

    [06] Κόσμος

    Με έξι νεκρούς και 20 τραυματίες

    Αιματηρή έκρηξη στο ινδικό Κασμίρ

    24/6/2005 7:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τραγικό θάνατο βρήκαν έξι Ινδοί στρατιώτες, όταν το όχημα που τους μετέφερε πέρασε από τουριστικό κοντά στη λίμνη Νταλ την ώρα, που εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ακόμη 20 άτομα μεταξύ των οποίων ένας αλλοδαπός φωτογράφος, ο οδηγός και συνοδηγός του οχήματος. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το αυτονομιστικό κίνημα Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν, που μάχεται για την ένταξη του ινδικού Κασμίρ στο Πακιστάν. Σημειώνουμε, ότι ινδικό Κασμίρ μαστίζεται από μια αυτονομιστική εξέγερση από την οποία επωφελούνται οι μουσουλμάνοι αντάρτες εδώ και πολλά χρόνια. Από το 1947 οπότε έγινε η διαχωρισμός του Κασμίρ το έδαφός του έχει χωριστεί στα δύο, το ένα ινδικό και το άλλο πακιστανικό. Το Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ, ότι υποστηρίζει υλικά τους αντάρτες και τους βοηθά να εισέρχονται παρανόμως πέραν της γραμμής διαχωρισμού, κάτι που αρνείται το Πακιστάν.

    [07] Κόσμος

    Συμφωνία Κυβέρνησης - ανταρτών στη Σρι Λάνκα

    "Τα βρήκαν" για την βοήθεια

    24/6/2005 4:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μετά από πολύμηνες μυστικές διαπραγματεύσεις και αμέτρητα συλλαλητήρια, που προκάλεσαν ακόμα και την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, η Κυβέρνηση της Σρι Λάνκα υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τους αντάρτες Ταμίλ για την διανομή βοήθειας στους επιζώντες από το φονικό τσουνάμι του περασμένου Δεκεμβρίου. Όπως προβλέπεται, η συνολικού ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων βοήθεια θα διανεμηθεί ισότιμα σε όλους τους πληγέντες, μεταξύ των οποίων και οι Ταμίλ, ενώ τον συντονισμό της επιχείρησης θα έχει μια τριμελής επιτροπή, με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, των ανταρτών και των μουσουλμάνων. Νορβηγοί ειρηνιστές ανέλαβαν τον ρόλο του "μεσίτη" και μετέβησαν στην πόλη Κιλινόχτσι, ώστε να υπογράψουν την συμφωνία οι αντάρτες και, έτσι, να τεθεί και επίσημα σε ισχύ. Κι ενώ στη Βουλή ήταν σε εξέλιξη η σχετική συζήτηση, αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές - οπαδούς του κόμματος JVP, που αντιτίθεται στην συμφωνία.

    Εν μέσω αντιδράσεων

    Εκτός από τις πορείες διαμαρτυρίας, το JVP βρήκε έναν πιο έντονο τρόπο αντίδρασης: την περασμένη εβδομάδα, αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση της προέδρου, Τσαντρίκα Κουραματούνγκα, η οποία υποστηρίζει με πάθος την συμφωνία, ως τρόπο ώθησης των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Κυβέρνησης και ανταρτών.

    Έτσι, η κ. Κουρματούνγκα ηγείται μιας μειοψηφικής Κυβέρνησης, ενώ έχει επιδοθεί σε "αγώνα δρόμου", ώστε να βρει τους νέους της πολιτικούς συμμάχους.

    Παράπονα, όμως, εξέφρασε και η μουσουλμανική κοινότητα, ζητώντας την υπογραφή μιας παρόμοιας συμφωνίας με την Κυβέρνηση.

    Σημειώνεται, ότι οι διεθνείς δωρητές απαιτούσαν από τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν για τους μηχανισμούς διανομής πριν από την αποδέσμευση βοήθειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη διανομή.

    [08] Οικονομία

    To αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη

    Άγγιξε το όριο των 60 δολαρίων

    24/6/2005 4:03:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, NET

    Υπό τη σκιά του φόβου για ανεπάρκεια των αποθεμάτων, ο μαύρος χρυσός συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, για δεύτερη ημέρα την Παρασκευή, η τιμή του βαρελιού ξεπέρασε για λίγη ώρα το ψυχολογικό όριο των 60 δολαρίων, ενώ, την Πέμπτη, το βαρέλι έκλεισε στα 59,42 δολάρια. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία του αργού δε θα σταματήσει εδώ καθώς η αυξανόμενη ζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Βασική αιτία θεωρείται η ζήτηση για πετρέλαιο των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Κίνα εισήγαγε 8,2% περισσότερο πετρέλαιο το Μάιο, απ όσο τον αντίστοιχο μήνα του 2004. Σε αριθμούς σημαίνει ότι εισήγαγε 10,41 εκατ. τόνους ή 2,45 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φωτιά πήραν τα καύσιμα

    [09] Οικονομία

    Εκδήλωση του Euro 50 Group

    Εμπιστοσύνη στο μέλλον του ευρώ

    24/6/2005 4:36:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έντονη κριτική σε όσους αμφισβητούν τη χρησιμότητα της ενιαίας νομισματικής πολιτική και του ευρώ, μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ε.Ε., άσκησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Μάλιστα, ο Νίκος Γκαργκάνας χαρακτήρισε την κριτική αυτή ως "λαϊκιστικές ρητορείες", μιλώντας την Παρασκευή σε γεύμα που παρέθεσε στην ομάδα Εuro 50 Group, που αποτελείται από διακεκριμένους οικονομολόγους, ακαδημαϊκούς, τραπεζίτες και πολιτικούς από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία, και η οποία πραγματοποιεί στην Αθήνα την ετήσια συνάντησή της.

    Μεταρρυθμίσεις και αυστηροί κανόνες

    Ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε παράλληλα τη βαθιά του εμπιστοσύνη στο μέλλον του ευρώ , απορρίπτοντας ως παράλογη την πιθανότητα να είναι αμφίβολο το μέλλον της Ευρωζώνης.

    Όπως τόνισε, η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις αγορές και η τήρηση αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων δεν αποτελούν πολυτέλεια για τα μέλη μίας νομισματικής ένωσης, αλλά βασική ανάγκη .

    Εξάλλου, ο ίδιος πρότεινε "περισσότερο ανταγωνισμό σε όλες τις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές

    [10] Αθλητισμός

    "Με το δεξί" Ιταλοί και Ισπανοί

    24/6/2005 11:59:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία ήμερα πριν την αποψινή φαντασμαγορική τελετή έναρξης οι ποδοσφαιριστές άνοιξαν την αγωνιστική αυλαία των 15ων Μεσογειακών Αγώνων. Στην ισπανική Αλμερία οι Ιταλοί επικράτησαν με 3-0 της Λιβύης για τον Α όμιλο, όπου συμμετέχει ακόμη το Μαρόκο, ενώ με το δεξί ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στον Β όμιλο του ποδοσφαιρικού τουρνουά της διοργάνωσης και η οικοδέσποινα ομάδα που επιβλήθηκε 2-0 της Μάλτας. Στον ίδιο ομίλο θα αγωνιστεί και η Τουρκία. Τέλος στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία του Γ ομίλου, όπου μετέχει και η Εθνική μας, Τυνησία και Αλγερία αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2.

    [11] Αθλητισμός

    Θερμή υποδοχή στην Αλμερία

    24/6/2005 11:47:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μέσα σε έντονο συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή εισόδου της ελληνικής αποστολής στο Μεσογειακό Χωριό. Σε ένα αμφιθέατρο ο Δήμαρχος του Μεσογειακού Χωριού, Χουακίν Αγούγια, καλωσόρισε την ελληνική αποστολή και ευχήθηκε καλή επιοτυχία στους αθλητές μας. Μετά από την καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων ακολούθησε η έπαρση της ελληνικής σημαίας και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ενώ η τελετή έκλεισε με τον παραδοσιακό χορό της Ανδαλουσίας, φλαμένγκο από το χορευτικό συγκρότημα ενός τοπικού κολεγίου. Παρών στην τελετη εισόδου της ελληνικής αποστολής στο Μεσογειακό Χωριό ήταν και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μίνως Κυριακού, ο οποίος εξελέγη προχθές και γενικός γραμματέας της ΔΕΜΑ, καθώς και ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κατσιαδάκης.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Από την αρχή στα εύκολα

    24/6/2005 4:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με την Γιανσαντφρέιντ από την Ουαλία, κληρώθηκε να αντιμετωπίσει η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, στον πρώτο προκριματικά όμιλο του τσάμπιονς Λιγκ. Η Λίβερπουλ,ξεκινάει έτσι την υπεράσπιση του τίτλου της, που απέκτησε πριν ένα μήνα, όταν και νίκησε στον τελικό την Μίλαν. Οι "κόκκινοι" του Ράφα Μπενίτεθ, αν προχωρήσουν στον δεύτερο γύρο, (σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνει), θα αντιμετωπίσουν την και σε περίπτωση πρόκρισης θα παίξουν με το νικητή του ζευγαριού Τόρσαβν (Ν. Φερόε)-Κάουνας (Λιθουανία). Από εκεί και πέρα, όπως προέκυψε μετά τη σημερινή κλήρωση στα γραφεία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, η οποία έγινε στη Νιόν, Η Ανόρθωση, κληρώθηκε ν` αντιμετωπίσει στον Α` γύρο τη Ντιναμό Μινσκ (σ.σ. ο πρώτος αγώνας στη Λευκορωσία), ενώ σε περίπτωση πρόκρισης θ` αντιμετωπίσει την τουρκική Τραμπζονσπόρ, πρώτα στο νησί της Αφροδίτης και στη συνέχεια στην Τραπεζούντα. Ο πρώτος προκριματικός γύρος θα γίνει στις 12-13 Ιουλίου και 19-20 Ιουλίου, ενώ ο β` προκριματικός γύρος θα πραγματοποιηθεί 26-27 Ιουλίου και 2-3 Αυγούστου.

    Τα ζευγάρια των πρώτων δύο προκριματικών γύρων

    Α` Προκριματικός Γύρος (12-13 & 19-20 Ιουλίου)

    1. Λίβερπουλ (Αγγλία)-Γιανσαντφρέιντ (Ουαλία)

    2. Χάκα (Φινλανδία)-Πιούνικ Ερεβάν (Αρμενία)

    3. HB Τόρσαβν (Ν. Φερόε)-FBK Κάουνας (Λιθουανία)

    4. Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία)-Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία)

    5. Γκόριτσα (Σλοβενία)-SK Τίρανα (Αλβανία)

    6. Καϊράτ Αλμάτι (Καζακστάν)-Αρτμέντια Μπρατισλάβας (Σλοβακία)

    7. Νέφτσι Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)-Χαφναρφιόρντουρ (Ισλανδία)

    8. Ραμποτνίτσκι (ΠΓΔΜ)-Σκόντο Ρίγα (Λετονία)

    9. Γκλεντόραν (Β. Ιρλανδία)-Σέλμπουρν (Ιρλανδία)

    10. Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία)-Ανόρθωση (Κύπρος)

    11. Σλιέμα Γουόντερερς (Μάλτα)-Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία)

    12. Ντουντελάνζ (Λουξεμβούργο)-Ζρίνσκι Μόσταρ (Βοσνία)

    Β` Προκριματικός Γύρος (26-27 Ιουλίου & 2-3 Αυγούστου)

    Νικητής 3-Νικητής 1

    Νικητής 4-Μπρόντμπι (Δανία)

    Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)-Νικητής 11

    Ντεμπρετσένι (Ουγγαρία)-Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία)

    Νικητής 6-Σέλτικ (Σκωτία)

    Νικητής 5-ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)

    Άντερλεχτ (Βέλγιο)-Νικητής 7

    Βαλερένγκα (Νορβηγία)-Νικητής 2

    Νικητής 8-Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία)

    Νικητής 12-Ραπίντ Βιένης (Αυστρία)

    Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)-Τουν (Ελβετία)

    Μάλμε (Σουηδία)-Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ)

    Νικητής 11-Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    Νικητής 10-Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Λίγα τα λεφτά για τον Μπασινά"

    24/6/2005 6:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πολύ λίγα θεωρεί, για την αξία του Άγγελου Μπασινα, τα λεφτά που δίνει η Μπέρμινχαμ. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Έλληνα παίκτη, του οποίου δεν έγινε γνωστό το όνομα του, εξέφρασε στο BBC, πως "για έναν παίκτη σαν τον Άγγελο το ποσό των400.000 ευρώ είναι πολύ μικρό. Για τόσο λίγα χρήματα, δεν πωλείται". Στη συνέχεια τόνισε "Διάβασα ότι η Μπέρμιγχαμ έβαλε στα ταμεία της 1.75 εκ. λίρες (περίπου 2.6 εκ. ευρώ) από τη μεταγραφή του Ντάρεν Κάρτερ. Ο Αγγελος είναι καλύτερος από τον Κάρτερ και έχει αγωνιστεί σε περισσότερους από 50 αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ". Σ΄ αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η μεταγραφή του 21χρονου Ντάρεν Κάρτερ έχει ολοκληρωθεί (υπάρχει πάντως πρόταση από τη Γουέστ Μπρομ), ενώ φυσικά ο Μπασινάς δεν έχει παίξει σε περισσότερους από 50 αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά σε αρκετά λιγότερους (κάτω από 40).

    Αν ήταν παραπάνω;

    Πάντως, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «The Sun», ο προπονητής της Μπέρμινχαμ, Στιβ Μπρους, αποφάσισε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού, ανεβάζοντας στο 1.000.000 ευρώ την πρόταση για τον Μπασινά. Κάτι που αν ισχύει θα προκαλέσει ενθουσιασμό στη διοίκηση των «πρασίνων», αλλά είναι κάτι που μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Κι αυτό γιατί στην πρώτη επαφή που είχε ο Αγγελος Μπασινάς με τους υπευθύνους της ΠΑΕ τον περασμένο μήνα, είχε πάρει τη διαβεβαίωση ότι μια πρόταση γύρω στις 600.000 ευρώ θα ήταν αρκετή για να τού ανοίξει το δρόμο προς το εξωτερικό.

    Τέλος, ακόμα ένα πρόβλημα υπάρχει στον ΠΑΟ, όσον αφορά το θέμα της απόκτησης του Αλοϊζι. . Σύμφωνα με τη Daily Mail, η Πόρτσμουθ αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του Αυστραλού στράικερ επειδή θεωρεί εξαιρετικά υψηλές τις απαιτήσεις των 30.000 λιρών που ζητούσε ως εβδομαδιαίο μισθό. Αυτό σημαίνει βέβαια πως τα λεφτά που ζητάει η Οσασούνα είναι πάρα πολλά,ζητά 1.440.000 λίρες ετησίως, τουτέστιν 2.200.000 ευρώ, κάτι που οι πράσινοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τα δώσουν.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πήρε Σίμο η ΑΕΛ

    24/6/2005 6:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τον Γιώργο Σίμο, απέκτησε η νεοφώτιστη στην Α Εθνική. Ο 27χρονος αμυντικός, ο οποίος είχε μείνει ελεύθερος από την Χαλκηδόνα, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για 1+1 χρόνο και αποτελεί το πέμπτο απόκτημα για την ομάδα του Γιώργου Δώνη. Ο Έλληνας παίκτης στης πρώτες του δηλώσεις, είπε πως είναι πολύ χαρούμενος γιατί θα συνεχίσει την καριέρα του σε μία μεγάλη ομάδα, "με πλούσια ιστορία, εξαίρετους φιλάθλους και έντονη δυναμική. Από τις προτάσεις που είχα προτίμησα αυτή της ΑΕΛ η οποία έχει απαιτήσεις και φιλοδοξίες που καλύπτουν απόλυτα και τις προσωπικές μου βλέψεις. Είμαι έτοιμος να δουλέψω όσο χρειάζεται για να βελτιώνομαι συνεχώς μέσα στην ομάδα, όπως συνέβη τις τρεις προηγούμενες περιόδους στη Χαλκηδόνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρώην ομάδα μου για τα χρόνια που πέρασα ως μέλος της και να ευχηθώ πάντα επιτυχίες". Ο Σίμος γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1978 και ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Πέρασε ως δανεικός από τον Αγιο Νικόλαο, ενώ αγωνίστηκε για 1,5 χρόνο (Ιανουάριος 2001 - Ιούνιος 2002) από τον ΟΦΗ. Από το ξεκίνημα της σεζόν 2002/2003 ανήκε στη Χαλκηδόνα.

    Ίσως τελείωσε

    Από εκεί και πέρα, ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ, Νίκος Λυράκης, τόνισε πως υπάρχει περίπτωση να αποκτηθεί ακόμα ένας παίκτης, με την περίπτωση του Ηλία Καμπά να αποτελεί τον μεγάλο στόχο. Πάντως, αν δεν υπάρξει συμφωνία, το ποιο πιθανό είναι να τελειώσουν "στους πέντε" οι μεταγραφές.

    Η περίπτωση του Κώστα Νεμπεγλέρα δεν απασχολεί την ομάδα της Λάρισας.

    Τέλος, οριστικά παρελθόν αποτελούν ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Παναγιώτης Νούσιας, ο Μπλάζεϊ Γιανκόφσκι και ο Κύπριος Αντώνης Μακρής.

    [15] Μπάσκετ

    "Για πάντα ΠΑΟ" ο Ομπράντοβιτς

    24/6/2005 5:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τυπική ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος η συμφωνία ΠΑΟ-Ομπράντοβιτς. Οι δύο άντρες συναντήθηκαν και μέσα σε λίγη ώρα τα "βρήκαν", ανανεώνοντας το συμβόλαιο του έως το 2008. Έτσι, έγινε πράξη η θέληση του Σέρβου τεχνικού να μείνει στους πράσινους αλλά και των αδελφών Γιαννακόπουλου, που είχαν εκφράσει έμπρακτα την επιθυμία τους να τον "δέσουν" για την επόμενη τριετία. Τριετής ανανέωση συμβολαίου έγινε και στον άμεσο συνεργάτη του Ομπράντοβιτς, Δημήτρη Ιτούδη. Αναλυτικά η ανακοίνωση : "Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την επίτευξη συμφωνίας με τους κ.κ Zelimir Obradovic και Δημήτρη Ιτούδη για την επόμενη τριετία".

    [16] Μπάσκετ

    Τέλος ο Κατσικάρης από την ΑΕΚ

    24/6/2005 4:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/6/2005 6:09:04 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πρώην, πλέον, προπονητής του Δικέφαλου είναι ο Φώτης Κατσικάρης. Ο Έλληνας τεχνικός συναντήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα με τον γενικό διευθυντή της ομάδας Δημήτρη Φιλίππου για τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν, αλλά δεν συμφώνησαν και στη συνέχεια αποφάσισε να παραιτηθεί. Η ΚΑΕ αναφέρει στην ανακοίνωση της : Η διοίκηση της ΑΕΚ θέλει να ευχαριστήσει τον Φώτη Κατσικάρη για τη μέχρι τώρα προσφορά του". Από την άλλη, ο ο Κατσικάρης, ευχαρίστησε τους ανθρώπους της ομάδας "για τη συνεργασία και τον κόσμο της Ένωσης"

    Ασυμφωνία χαρακτήρων

    Ήταν έκπληξη το γεγονός του τέλους της παραμονής του Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο της Ένωσης. Ο χαμηλός προϋπολογισμός και τα οικονομικά προβλήματα της Ένωσης, ήταν ο λόγος που προκάλεσε της λήξη τη λήξη της συμφωνίας. Ο πρόεδρος της ομάδας του Δικέφαλου απεδέχθη την παραίτηση του Έλληνα Τεχνικού και τον ευχαρίστησε για την επταετή συνεργασία τους.

    Μετά από αυτό, ο Έλληνας τεχνικός δήλωσε : "Μετά από εφτά χρόνια παραμονής μου στο προπονητικό επιτελείο της ομάδας και έπειτα από τη συνάντηση μου με τον γενικό διευθυντή της ΚΑΕ ΑΕΚ, κ. Δημήτρη Φιλίππου, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς. Κατόπιν τούτου, δεν ήταν δυνατό να παραμείνω στην ομάδα. Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη τον πρόεδρο και τη διοίκηση της ΑΕΚ. Προσπάθησα δύο χρόνια τώρα να προσφέρω τα πάντα και, όπως είπα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα την ΑΕΚ, στόχος της είναι να κάνει πάντα πρωταθλητισμό. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους της ομάδας για τη συνεργασία και ιδιαίτερα τον κόσμο της Ενωσης, που για 14 ολόκληρα χρόνια με περιέλαβε με αγάπη. Εύχομαι στην ΑΕΚ πάντα επιτυχίες και να βρίσκεται ψηλά, εξάλλου η ΑΕΚ είναι για μένα ένα ξεχωριστό κομμάτι στη ζωή μου".

    Πλέον, βασικότερος υποψήφιος για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ είναι ο Ντράγκαν Σάκοτα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν επαφές και με τους Παναγιώτη Γιαννάκη, Λευτέρη Κακιούση και Μπάνε Πρέλεβιτς.

    [17] Μεσογειακοί : "Χρυσό και ασήμι" στην Κολύμβηση

    24/6/2005 5:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το πρώτο Ελληνικό μετάλλιο στους 15ους Μεσογειακούς Αγώνες είχε χρώμα χρυσό και το δεύτερο ασημένιο. Συγκεκριμένα, ο Αριστείδης Γρηγοριάδης, με επίδοση 25 δεύτερα 62 εκατοστά πήρε την πρώτη θέση στον τελικό των 50 μέτρων ύπτιο, αφήνοντας στη δεύτερη τον Ισπανό Νταβίντ Ορτέγκα (25.81) και στην τρίτη τον Αιγύπτιο Αχμέντ Χουσείν (25.86).Λίγη ώρα μετά, από την Κολύμβηση ήρθε και το δεύτερο μετάλλιο, αυτή τη φορά ασημένιο. «Δράστης» της νέας ελληνικής επιτυχίας ο Ρωμανός Αλυφαντής, στα 100μ. πρόσθιο, ο οποίος στον τελικό κατέκτησε τη δεύτερη θέση με επίδοση 1 λεπτό 01.57, που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία Ανδρών. Την προηγούμενη πανελλήνια επίδοση κατείχε ο ίδιος, με 1:02.74, από τις 13 Ιουνίου στο μίτινγκ «Mare Nostrum» που διεξήχθη στη Ρώμη. Το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα πήρε ο Γάλλος Χιούζ Ντιμπόσκ με 1:01.24, ενώ την τρίτη θέση κατέκτησε ο Σλοβένος Εμίλ Ταχίροβιτς.

    Ήρθε και το χάλκινο

    Το πρώτο χάλκινο μετάλλιο για την Ελλάδα στους 15ους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλμερία ήρθε από την Αγγελική Εξάρχου στην κολύμβηση. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέκτησε την 3η θέση στα 100μ. πρόσθιο των γυναικών, αφού στον τελικό του αγωνίσματος κάλυψε την απόσταση σε 1 λεπτό, 11 δευτερόλεπτα και 69 εκατοστά. Την πρώτη θέση κατέκτησε η Αν Λε Παραντέν (Γαλλία) με 1:10.79, ενώ δεύτερη ήταν η Ισπανίδα Σάρα Πέρεθ με 1:11.36.

    [18] Τεχνολογία

    Νανο-χημειοθεραπεία

    24/6/2005 4:18:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Μια νέα πρόταση για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της χημειοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο, ρίχνουν στο τραπέζι οι επιστήμονες. Η πρωτοποριακή συνδρομή αναζητήθηκε στον τομέα των πιθανών εφαρμογών της νανοτεχνολογίας και τα πρώτα συμπεράσματα, από τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, υπήρξαν ελπιδοφόρα. Την έρευνα διεξήγαγαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι οποίοι χρησιμοποίησαν νανοσωματίδια στα οποία "προσκόλλησαν" το φάρμακο.

    Ειδικότερα, ένωσαν τη φαρμακευτική ουσία με ένα συνθετικό μακρομόριο, ένα έντονα διακλαδισμένο πολυμερές το οποίο ονομάζεται dendrimer. Για να το κατευθύνουν καλύτερα στο στόχο ένωσαν φολικό οξύ, καθώς και κάποιους παράγοντες χρωστικής για να μπορέσουν να οπτικοποιήσουν τη διαδικασία.

    Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες τους. Η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής χημικής ουσίας κατά των καρκινικών όγκων αυξήθηκε σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα περιορίστηκαν οι δυσάρεστες παρενέργειες. Τα πρόσφατα ευρήματα, μπορεί να μοιάζουν βγαλμένα από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, δίνουν όμως το έναυσμα για περαιτέρω μελέτες με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα περάσει στην κατηγορία των ιάσιμων ασθενειών.

    [19] Κοινωνία

    Νέες αποσύρσεις προϊόντων

    24/6/2005 6:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την απόσυρση του προϊόντος "Σαλάτα Βουδαπέστης Primo", συσκευασίας 2 Kg με αριθμό παρτίδας 154 και ημερομηνία λήξης 17 Αυγούστου 2005 ζήτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων έπειτα από τον εντοπισμό του μικροβίου της λιστέριας. Επίσης ζητά να γίνει απολύμανση των χώρων και του εξοπλισμού της επιχείρησης υπό την εποπτεία του, καθώς και να ενημερωθούν Ευρωπαϊκή Ένωση, τρίτες χώρες και καταναλωτικό κοινό σχετικά. Σημειώνουμε, ότι λιστέρια είχε εντοπιστεί σε καπνιστό μπέικον της ίδιας εταιρίας, το οποίο είχε διατεθεί και χρησιμοποιηθεί στο Ίδρυμα Περίθαλψης χρονίως πασχόντων του Ασύλου Ανιάτων. Στο μεταξύ από την αγορά αποσύρεται και το προϊόν "Tυροτρέλλα", τυράκι Emmental Kerrygold Ιρλανδίας που περιέχει δώρο-παιχνίδι, μετά από τραυματισμό παιδιού στη Θεσσαλονίκη. Το δώρο-παιχνίδι, που περιέχει κοφτερή μεταλλική λάμα με την οποία μπορεί εύκολα να τραυματιστούν μικρά παιδιά. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ζήτησε άμεσα από την εταιρεία διανομής του προϊόντος στην Ελλάδα (ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε) να αναστείλει προσωρινά την πώλησή του και να αποσύρει όλες τις ποσότητες που έχει διαθέσει με το συγκεκριμένο παιχνίδι για προληπτικούς λόγους, διαδικασία, που έχει ήδη ξεκινήσει.

    [20] Κοινωνία

    Και Έλληνες στη σφαγή της Σρεμπρένιτσας;

    24/6/2005 5:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για τη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών στη σφαγή της Σρεμπρένιτσας το καλοκαίρι του 1995, παρήγγειλαν οι δικαστικές αρχές. Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Ανδριανόπουλου, η κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα το έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον χιλιάδων Βοσνίων μουσουλμάνων, καθώς και την ενδεχόμενη ανάμειξη Ελλήνων πολιτών σε αυτή. Ο Αναστάσης Παπαληγούρας τόνισε ότι, στην περίπτωση που διαπιστωθεί εμπλοκή Ελλήνων πολιτών, θα ασκηθούν σε βάρος τους ποινικές διώξεις. Από την πλευρά του, ο κ. Ανδριανόπουλος επεσήμανε ότι υπάρχουν φωτογραφίες, αλλά και συνεντεύξεις Ελλήνων που πολέμησαν στη Σρεμπρένιτσα, και ζήτησε να ελεγχθεί εάν συμμετείχαν σε σφαγή αμάχων. Στο μεταξύ, οι αρχές της Βοσνίας συνέλαβαν επτά υπόπτους για συμμετοχή στη σφαγή, της οποίας αρχιτέκτονες θεωρούνται ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, και ο πρώην στρατιωτικός αρχηγός του Ράτκο Μλάντιτς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 24 June 2005 - 16:51:23 UTC