Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πόλεμος" για την λυματολάσπη
  • [02] Τους κόστισε η… χελώνα αηδόνι
  • [03] Καταδικασμένοι σε τουρισμό
  • [04] Αντιδρούν στο ασφαλιστικό ΚΚΕ – ΣΥΝ
  • [05] Δικάζεται δικαστής
  • [06] Για τις αγροτικές επιδοτήσεις
  • [07] Μειώθηκε ο πληθωρισμός
  • [08] Στη Στουτγκάρδη ο Τραπατόνι
  • [09] Ο "χάρτης" του Champions League
  • [10] "Μάγεψε" ο Μαραντόνα
  • [11] "Νέα κεντρικά μπακ" στην Ξάνθη
  • [12] ΠΑΟ : Ανανέωσε ο Κυργιάκος
  • [13] Επιστροφή στα πάτρια εδάφη για Κατσιατόρι
  • [14] "Με το αριστερό" οι Μιχαλόπουλος/Ξενάκης
  • [15] Υδατοσφαίριση : Με στόχο το Παγκόσμιο
  • [16] "Θετική" η Μιτιλινού
  • [17] Επιστροφή στην πατρίδα
  • [18] Οι φίλοι κάνουν καλό στην υγεία
  • [19] "Αλλάζει" ο τουρισμός

    [01] Κοινωνία

    Αρνείται και η Νομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα

    "Πόλεμος" για την λυματολάσπη

    16/6/2005 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σκληραίνει η στάση των δημάρχων της Δυτικής Αττικής μετά την προθεσμία δύο ημερών που έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, για να ξεκινήσει η μεταφορά της λυματολάσπης στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Μετά το "όχι" του Δήμου την Τετάρτη, η πρόταση Σουφλιά απορρίφθηκε και από την Νομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα, που συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης υπό τον Νομάρχη Δυτικής Αττικής, Αριστείδη Αρκουδάρη. Παράλληλα, η Νομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα ζητά από την Κυβέρνηση αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ εκτός Δυτικής Αττικής, ενώ θα συνεδριάσει εκ νέου μετά την εκδίκαση της προσφυγής της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία ζητά την ανάκληση της απόφασης για μεταφορά της λυματολάσπης στη χωματερή Άνω Λιοσίων.

    Απειλούν με νέο "λουκέτο" στον ΧΥΤΑ

    Στο μεταξύ, οι κάτοικοι των Άνω Λιοσίων κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε να στήσει μπλόκο στη λεωφόρο Φυλής, τον κεντρικό δρόμο του Δήμου, στο ύψος της Παναγίας Κανάλας, στις 26 Ιουνίου και στις 30 του μήνα θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

    Ανένδοτη, όμως, είναι και η δημοτική Αρχή. Την Τετάρτη, μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση, όπου πολίτες αντάλλαξαν φραστικά πυρά με τον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος, Βασίλη Γεωργιάδη, το δημοτικό συμβούλιο των Άνω Λιοσίων απέρριψε την πρόταση Σουφλιά και απειλεί με νέο κλείσιμο της χωματερής, αν η Κυβέρνηση δεν παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση του ΧΥΤΑ και την μη δημιουργία νέου στη Φυλή (που θεωρείται επέκταση της ήδη υπάρχουσας χωματερής) μέχρι τις 25 Ιουνίου.

    Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε την Τετάρτη πως η λυματολάσπη θα πηγαίνει στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων έως τον Δεκέμβριο του 2005, γιατί είναι ο μοναδικός που υπάρχει στην Αττική και τόνισε, ότι "από εδώ και πέρα θα εφαρμοστούν τα νόμιμα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    'Όχι" στη λυματολάσπη

    [02] Παράξενα

    Τους κόστισε η χελώνα αηδόνι

    16/6/2005 3:01:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Έχουμε ακούσει για κάθε είδους διενέξεις μεταξύ των αφεντικών και των υπαλλήλων. Για σεξουαλική παρενόχληση έως και παράνομες απολύσεις. Η συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, πρέπει να είναι μοναδική στα δικαστικά χρονικά, όχι μόνο της Βραζιλίας αλλά και παγκοσμίως. Μία τράπεζα της Βραζιλίας αναγκάστηκε από δικαστήριο να πληρώσει πάνω από 7.500 ευρώ σε πρώην γραμματέα της, επειδή το αφεντικό της την εξανάγκασε να έχει πάνω στο γραφείο της μία μικρή πλαστική χελώνα. Το πρόβλημα δεν έγκειται στο ότι η υπάλληλος δεν αγαπά τις χελώνες. Το ζήτημα είναι ότι ο προϊστάμενος της κοπέλας της έδωσε τη χελώνα για να της θυμίζει διαρκώς πόσο αργή είναι στη δουλειά της. Ακόμη, της έδωσε το παρατσούκλι Μάγδα, που είναι το όνομα μιας χαρακτήρα της βραζιλιάνικης τηλεόρασης, γνωστής για τη χαζομάρα της.

    Η γραμματέας δεν άφησε το αφεντικό της ατιμώρητο και προσέφυγε στα δικαστήρια.

    Αποτέλεσμα ήταν ο δικαστής να αναγκάσει την τράπεζα να πληρώσει στην υπάλληλό του, που όπως είναι φυσικό έφυγε από τη δουλειά της, ποσό 7.500 ευρώ.

    Μάλιστα, ο δικαστής αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι τα αστεία στο χώρο εργασίας είναι μία συνηθισμένη πρακτική στη Βραζιλία, απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι να μην προσβάλλουν το άτομο.

    [03] Παράξενα

    Διακοπές για... σκληρά καρύδια

    Καταδικασμένοι σε τουρισμό

    16/6/2005 11:36:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, Daily News

    Θέλετε μία διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία; Έχετε βαρεθεί τα συνηθισμένα ξενοδοχεία και θέλετε πιο extreme επιλογές στη διαμονή σας; Αν ναι, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε ένα δωμάτιο στο πρωτότυπο ξενοδοχείο της Σρι Λάνκα, Galle. Γιατί πρωτότυπο; Επειδή, πρόκειται για μια ιστορική φυλακή που χτίστηκε το 1663 κατά τη διάρκεια της ολλανδικής κατοχής στη χώρα. Η φυλακή αποτελεί σήμερα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και με τη "σφραγίδα" της UNESCO, ενώ οι τουρίστες που θα επιλέξουν να μείνουν στα κελιά της φυλακής, όχι μόνο θα πρέπει να ξεχάσουν τις σύγχρονες ανέσεις που προσφέρουν τα ξενοδοχεία, αλλά θα μένουν στην κυριολεξία πίσω από της φυλακής τα σίδερα καθώς τα κελιά δε θα αλλάξουν και πολύ από τις εποχές που φιλοξενούσαν τους κρατουμένους. Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, οι εκκεντρικοί τουρίστες θα είναι υποχρεωμένοι να κυκλοφορούν με στολές φυλακισμένων κατά τη διάρκεια της διαμονής τους!

    Δε σας θυμίζει reality που διαδραματίζεται σε φυλακή;

    Μία από τις βασικές διαφορές, είναι ότι τα κλειδιά του κελιού θα τα έχουν-ευτυχώς!-οι "κρατούμενοι" καθώς ο "δεσμοφύλακας", που μάλλον θα πρόκειται για τον ρεσεψιονίστ, δε θα παίζει το ρόλο του παραδοσιακού φύλακα ενός κλασικού σωφρονιστικού καταστήματος.

    Το παράδοξο είναι ότι η περιοχή του κάστρου Galle είναι μία από τις ακριβότερες στη χώρα καθώς εκεί βρίσκονται μερικά από τα πιο έξοχα δείγματα της αποικιακής αρχιτεκτονικής. Ορισμένα από αυτά είναι τα κτήρια που φιλοξενούσαν τους Ολλανδούς, και αργότερα τους Βρετανούς διοικητές της περιοχής, τα οποία έχουν ήδη μετατραπεί σε μουσεία ή πολυτελή ξενοδοχεία.

    Η μοναδική ομορφιά του Galle Fort έχει, ωστόσο, προκαλέσει πολλές φορές αντιδράσεις καθώς οι ιδιοκτήτες εκτάσεων εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ζήτηση για γη, τις πωλούν με αποτέλεσμα οι νέοι ιδιοκτήτες να χτίζουν μοντέρνες κατασκευές και να καταστρέφουν τη φυσιογνωμία της περιοχής.

    [04] Πολιτική

    Αντιδρούν στο ασφαλιστικό ΚΚΕ ΣΥΝ

    16/6/2005 6:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/6/2005 7:17:25 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την αντίθεση του ΚΚΕ στην νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση για το ασφαλιστικό των τραπεζών εξέφρασε η γενική γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τάχθηκε υπέρ του ενιαίου ταμείου κύριας σύνταξης και επικουρικής ασφάλισης και, για ακόμα μία φορά, υπεραμύνθηκε του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος ασφάλισης. Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για "συνειδητά διασπαστική πολιτική εκ μέρους των κυβερνώντων" και κάλεσε τους εργαζόμενους σε κοινή δράση και ενιαίο αγώνα, προκειμένου να μην ευοδωθεί η αρπαγή, όπως τη χαρακτήρισε, των κατακτήσεων, που προωθείται από την ασκούμενη πολιτική. Τέλος, η γραμματέας του ΚΚΕ άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ. Για την Αξιωματική Αντιπολίτευση είπε πως με τον νόμο Ρέππα άνοιξε τον δρόμο που ακολουθεί σήμερα η Κυβέρνηση, ενώ επέκρινε τον ΣΥΝ ότι ανέχεται και βοηθά την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Στο μεταξύ, στο πλευρό των απεργών τραπεζοϋπαλλήλων βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, που συμμετείχε στην πανεργατική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. "Η Κυβέρνηση με το ένα χέρι παίρνει τη δημόσια περιουσία και τη δίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις. Με το άλλο χέρι παίρνει από τους τραπεζίτες τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία και τα δίνει στο δημόσιο για να τα ξεπληρώσει αυτό, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι", υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος και χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις αγώνα για κάθε πολίτη, ώστε να μην πέσουν στην πλάτη του τα βάρη των τραπεζών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε απεργιακό κλοιό

    [05] Κοινωνία

    Στο εδώλειο η Μουρμπούλια για το Χρηματιστήριο

    Δικάζεται δικαστής

    16/6/2005 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με την κατάθεση του Παναγιώτη Κονταλέξη, προέδρου χρηματιστηριακής εταιρίας και του δικηγόρου Ανδρέα Γιανακόπουλου, συνηγόρου του Ηλία Μπογδάνου συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων η δίκη της πρώην ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, η οποία κατηγορείται για δωροληψία και παράβαση καθήκοντος από τους κατηγορουμένους για την υπόθεση της χειραγώγησης μετοχών, την οποία χειρίστηκε η ίδια ως ανακρίτρια το 2001. Ο Κονταλέξης ανέφερε ότι έδωσε στον δικηγόρο Αθανάσιο Βαρλάμη 161 εκατ. δραχμές προκειμένου να μην προφυλακιστεί για την υπόθεση, για την οποία κατηγορούνταν, ενώ δεν ξέρει αν μέρος των χρημάτων αυτών το έλαβε η κ. Μπουρμπούλια. Για παζάρι στον προθάλαμο του ανακριτικού γραφείου μεταξύ των κατηγορουμένων έκανε λόγο και ο δικηγόρος Ανδρέας Γιανακόπουλος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεν έχουν θέση οι επίορκοι

    [06] Οικονομία

    Συνεδρίασε το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής

    Για τις αγροτικές επιδοτήσεις

    16/6/2005 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την ανάγκη πλήρους αποσύνδεσης των αγροτικών επιδοτήσεων από την παραγωγή καπνού, λαδιού και σιτηρών επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος. Μιλώντας στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, ο κ. Μπασιάκος τόνισε ότι η επιλογή αυτή είναι προς όφελος των αγροτών, καθώς η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2006, απαιτεί ανταγωνιστικά, ποιοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Με τη θέση του Υπουργού συμφώνησαν το ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι εκπρόσωποι των αγροτών (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ), οι οποίοι ζήτησαν διαφοροποιήσεις σε επί μέρους προϊόντα. Το ΚΚΕ δεν παρέστη στο Συμβούλιο, ενώ η εκρπόσωπος του ΣΥΝ, Ασημίνα Ξηροτύρη, χαρακτήρισε "προβληματική" ολόκληρη την ΚΑΠ. Εκ μέρους του ΣΕΒ, η Φωτεινή Λεγάκη τάχθηκε υπέρ της χαμηλότερης δυνατής σύνδεσης επιδοτήσεων παραγωγής, εκφράζοντας την άποψη πως η πλήρης αποσύνδεση θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη βασικών καλλιεργειών.

    Τέλος του μήνα οι αποφάσεις

    Όπως επεσήμανε ο κ. Μπασιάκος, η Κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν ως το τέλος του μήνα, με στόχο το μέγιστο οικονομικό όφελος για τον αγροτικό κόσμο.

    "Χωρίς ανταγωνισμό δεν έχει μέλλον ο αγροτικός τομέας", τόνισε ο Υπουργός, επισημαίνοντας πως ολική αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς οι αγρότες "δεν θα έχουν κίνδυνο απωλειών, θα πάρουν την επιδότηση και θα συνεχίσουν να καλλιεργούν και να πουλούν τα προϊόντα τους στην αγορά με την εμπορική τους τιμή".

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ζήτησε να ορισθεί στο 10% το ποσοστό της παρακράτησης για την μη εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων καλλιέργειας και στο 3% το δικαίωμα παρακράτησης για το εθνικό απόθεμα δικαιωμάτων υπέρ των νέων αγροτών. Παράλληλα, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αδράνεια και παρελκυστική τακτική και υποστήριξε ότι έπρεπε πρώτα να γνωστοποιήσει τις θέσεις της και μετά να υπάρξουν οι τοποθετήσεις των κομμάτων και των θεσμικών φορέων.

    [07] Οικονομία

    Σύμφωνα με τη Eurostat

    Μειώθηκε ο πληθωρισμός

    16/6/2005 3:18:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σε 3,2% το Μάιο από 3,3% τον Απρίλιο, μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην Ευρωζώνη και τους "25" ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,1% τον Απρίλιο σε 1,9% το Μάιο, ενώ πριν από ένα χρόνο στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός ήταν 2,5% και στους "25" 2,4%. Για το Μάιο τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Σουηδία με 0,2%, τη Φινλανδία με 0,6%, την Τσεχία 0,9% και την Ολλανδία 1,1%, ενώ τα υψηλότερα στη Λετονία με 6,5%%, το Λουξεμβούργο με 3,7%, την Ουγγαρία με 3,5% και την Ελλάδα με 3,2%. Σε σχέση με τον Απρίλιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε στη Γερμανία (από 1,4% σε 1,6%), την Ιταλία (από 2,2% σε 2,3%) και τη Μάλτα (από 2% σε 2,4%), μειώθηκε σε 19 και παρέμεινε αμετάβλητος στην Ιρλανδία (2,2%), το Λουξεμβούργο (3,7%) και τη Μεγάλη Βρετανία (1,9%).

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στη Στουτγκάρδη ο Τραπατόνι

    16/6/2005 12:01:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με τον τίτλο του πρωταθλητή Πορτογαλίας, αποχαιρέτησε ο Ιταλός τεχνικός Τζιοβάνι Τραπατόνι τους οπαδούς της Μπενφίκα, προκειμένου να επιστρέψει στο καμπιονάτο. Στη χώρα του όμως κάποιες ομάδες των οποίων ο Τραπατόνι θα μπορούσε να αναλάβει τα ηνία της τεχνικής τους ηγεσίας, προτίμησαν άλλους συναδέλφους του, όπως έκαναν οι Λάτσιο και Ρόμα. Έτσι μετά από 7 χρόνια, όπου διετέλεσε προπονητής της Μπάγερν Μονάχου, ο Ιταλός προπονητής επιστρέφει στη μπουντεσλίγκα, για να καθίσει στον πάγκο της Στουτγκάρδης. Χθες ο "Τραπ" που παράλληλα είχε και πρόταση από τη νεοφώτιστη στην C1 κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος, Μανφρεντόνια, ολοκλήρωσε τη συμφωνία του με τη γερμανική ομάδα.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο "χάρτης" του Champions League

    16/6/2005 6:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Έτοιμος είναι ο νέος "χάρτης" της διοργάνωσης του Champions League για τη νέα περίοδο, μετά και την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων στην Ουκρανία και την Ρουμανία. Εκεί υπήρξαν κάποιες αλλαγές, μετά την απόφαση της UEFA για την συμμετοχή της Λίβερπουλ από το πρώτο στάδιο. Αυτό σημαίνει πως ο πρώτος προκριματικός όμιλος θα περιλαμβάνει 24 ομάδες (αντί για 22), κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον «υποβιβασμό» της πρωταθλήτριας Σλοβακίας Αρτμέντια Πετρζάλκα, που μέχρι πριν από λίγες ημέρες οργάνωνε τα πλάνα της για τον Β΄ προκριματικό. Παράλληλα, σε περίπτωση που η Λίβερπουλ περάσει τους τρεις γύρους και φτάσει στους ομίλους, αναδιαρθρώνονται τα γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση της 25ης Αυγούστου

    Αναλυτικά

    ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ (13 Σεπτεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2005)

    Βαθμοί UEFA

    1. Ρεάλ Μαδρ. (Ισπανία) 131.326 (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΜΙΛΟΥ)

    2. Μίλαν (Ιταλία) 121.191 (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΜΙΛΟΥ)

    3. Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 117.326 (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΜΙΛΟΥ)

    4. Μπάγερν (Γερμανία) 97.166 (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΜΙΛΟΥ)

    5. Αρσεναλ (Αγγλία) 93.864 (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΜΙΛΟΥ)

    6. Πόρτο (Πορτογαλία) 93.740 (Β΄ γκρουπ δυναμικότητας)

    7. Γιουβέντους (Ιταλία) 93.191 (Β΄ γκρουπ δυναμικότητας)

    8. Αϊντχόβεν (Ολλανδία) 84.144 (Β΄ γκρουπ δυναμικότητας)

    9. Λιόν (Γαλλία) 81.325 (Β΄ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ)

    10. Τσέλσι (Αγγλία) 68.864 (Β΄ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ)

    11. Ολυμπιακός (Ελλάδα) 46.714 (Γ΄ γκρουπ δυναμικότητας)

    12. Σάλκε (Γερμανία) 44.166 (Γ΄ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ)

    13. Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) 43.223 (Γ΄ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ)

    14. Λιλ (Γαλλία) 41.325 (Δ΄ γκρουπ δυναμικότητας)

    15. Μπενφίκα (Πορτογαλία) 36.740 (Δ΄ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ)

    16. Φενέρμπαχτσε (Τουρκία) 23.872 (Δ΄ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ)

    * Με κεφαλαία οι ομάδες που θα τοποθετηθούν σίγουρα στα συγκεκριμένα γκρουπ, στην κλήρωση του Αυγούστου. Οι υπόλοιπες θα πρέπει να περιμένουν την έκβαση του Γ΄ προκριματικού γύρου.

    Γ΄ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ (9/10 και 23/24 Αυγούστου 2005)

    Μετέχουν οι 14 νικήτριες του Β΄ προκριματικού και οι:

    ΓΚΡΟΥΠ «ΔΥΝΑΤΩΝ»

    Μάντσεστερ Γ. (Αγγλία) 110.864 (Επικεφαλής ομίλου)

    Ίντερ (Ιταλία) 101.144 (Επικεφαλής ομίλου)

    Παναθηναϊκός (Ελλάδα) 70.714 (Β΄ γκρουπ δυναμικότητας)

    Βιγιαρεάλ (Ισπανία) 58.326 (Β΄ γκρουπ δυναμικότητας)

    Σπόρτινγκ Λισ.(Πορτογαλία) 55.740 (Β΄ γκρουπ δυναμικότητας)

    Μονακό (Γαλλία) 53.325 (Γ΄ γκρουπ δυναμικότητας)

    Αγιαξ (Ολλανδία) 52.144 (Γ΄ γκρουπ δυναμικότητας)

    Μπριζ (Βέλγιο) 50.477 (Γ΄ γκρουπ δυναμικότητας)

    Ρέιντζερς (Σκωτία) 40.477 (Γ΄ ή Δ΄ γκρουπ δυναμικότητας)

    Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία) 40.166 (Δ΄ γκρουπ δυναμικότητας)

    Ρόζενμποργκ (Νορβηγία) 36.666 (Δ΄ γκρουπ δυναμικότητας)

    * Σε παρένθεση η κατάταξή τους στα γκρουπ δυναμικότητας, σε περίπτωση που προκριθούν στους ομίλους

    ΓΚΡΟΥΠ «ΑΔΥΝΑΤΩΝ»

    Σλάβια Πράγας (Τσεχία) 35.223

    Μπέτις (Ισπανία) 34.326

    Βασιλεία (Ελβετία) 33.889

    Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία) 32.930

    Ουντινέζε (Ιταλία) 30.191

    Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 28.200 (Γ` προκριματικός)*************************

    Εβερτον (Αγγλία) 20.864

    * Ανάλογα με την εξέλιξη στον Β΄ προκριματικό, στους «ισχυρούς» ίσως συμπεριληφθούν κάποιες από τις Σλάβια Πράγας, Μπέτις, Βασιλεία, Βίσλα Κρακοβίας.

    Β΄ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ (26/27 Ιουλίου - 3 Αυγούστου 2005)

    Μετέχουν οι 11 νικήτριες του Α΄ προκριματικού και οι:

    ΓΚΡΟΥΠ «ΔΥΝΑΤΩΝ»

    Σέλτικ (Σκωτία) 63.477

    Αντερλεχτ (Βέλγιο) 47.477

    Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) 40.200

    Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία) 38.470

    Παρτιζάν (Σερβία/Μαυρ.) 30.012

    Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) 21.218

    Μπρόντμπι (Δανία) 19.676

    Ραπίντ Βιένης (Αυστρία) 15.209

    ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) 15.118

    Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία) 14.389

    Τραμπζονσπόρ (Τουρκία) 12.872

    Στεάουα Βουκ. (Ρουμανία) 20.101

    Βαλερένγκα (Νορβηγία) 11.666

    * Συν τη Λίβερπουλ που θα περάσει από τον Α΄ προκριματικό

    ΓΚΡΟΥΠ «ΑΔΥΝΑΤΩΝ»

    Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία) 10.981

    Τουν (Ελβετία) 6.889

    Μάλμε (Σουηδία) 5.076

    * Συν οι υπόλοιπες 12 νικήτριες του Α΄ προκριματικού

    Α΄ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ (12/13 Ιουλίου - 20 Ιουλίου 2005)

    ΓΚΡΟΥΠ «ΔΥΝΑΤΩΝ»

    Αγγλία : Λίβερπουλ

    Κύπρος : Ανόρθωση

    Σλοβενία : Νόβα Γκόριτσα

    Γεωργία : Ντιναμό Τιφλίδας

    Σλοβακία : Αρτμέντια

    Φινλανδία : Χάκα

    Ισλανδία : Χαφναρφιόρντουρ

    Ιρλανδία : Σέλμπουρν

    Βοσνία : Ζρίνσκι Μόσταρ

    Λετονία : Σκόντο Ρίγκα

    Μολδαβία : Σερίφ Τιρασπόλ

    Λιθουανία : FBK Κάουνας

    ΓΚΡΟΥΠ «ΑΔΥΝΑΤΩΝ»

    ΠΓΔΜ : Ραμποτνίτσκι

    Λευκορωσία : Ντιναμό Μινσκ

    Μάλτα : Σλιέμα Γουόντερερς

    Αρμενία : Πιουνίκ Ερεβάν

    Αλβανία : SK Τίρανα

    Εσθονία : Λεβάντια Ταλίν

    Β. Ιρλανδία : Γκλεντόραν

    Ουαλία : Γιανσαντφρέιντ

    Λουξεμβούργο: Ντουντελάνζ

    Αζερμπαϊτζάν: Νέφτσι Μπακού

    Νήσοι Φαρόε : HB Τόρσαβν

    Καζακστάν : Καϊράτ Αλμάτι

    Οι κληρώσεις

    24 Ιουνίου : Α΄ και Β΄ προκριματικός

    29 Ιουλίου : Γ΄ προκριματικός

    25 Αυγούστου : Φάση ομίλων

    16 Δεκεμβρίου: Φάση των «16»

    17 Μαρτίου : Προημιτελικοί και ημιτελικοι

    ΤΕΛΙΚΟΣ: 17 Μαϊου 2006 στο Παρίσι (Σταντ ντε Φρανς)

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Μάγεψε" ο Μαραντόνα

    16/6/2005 12:18:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την ευκαιρία να θαυμάσουν έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της ιστορίας, τον Αργεντίνο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, είχαν χθες στην Κροατία, οι φίλαθλοι που παρακολούθησαν έναν αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο Νόβι Βινοντόλσκι με ομάδες επίλεκτων Κροατών ποδοσφαιριστών και πρώην αστέρων του παγκόσμιου τένις. Στη συνάντηση που έγινε υπέρ της ενίσχυσης ενός τοπικού ορφανοτροφερίου, ο για πολλούς Θεός της μπάλας, που συνεχίζει την περιοδεία του στην Ευρώπη, "μάγεψε" με τις ενέργειες του συμπαίκτες (Μπόμπαν, Σούκερ) και αντιπάλους, όπως οι γνωστοί πρώην πρωταθλητές του τένις Γκόραν Ιβανίσεβιτς (Κροατία), Τζων Μάκενρο (ΗΠΑ) και Μπόρις Μπέκερ (Γερμανία).

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Νέα κεντρικά μπακ" στην Ξάνθη

    16/6/2005 6:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στα δύο της "άκρα", αριστερά και δεξιά, πήρε δύο βραζιλιάνους παίκτες η Ξάνθη. Συγκεκριμένα, η ομάδα των Ακριτών απέκτησε δύο παίκτες της Β΄ Εθνικής. Ο πρώτος είναι ο παίκτης της Αβάι, Τσικίνιο ή Φρανσίσκο Γκόμεζ Ντε Αντράντε Ζούνιορ, όπως είναι το πλήρες όνομα του, και τον Γουίλιαν Ντε Ματία από τη Φιγκερένσε. Και οι δύο παίκτες αγωνίζονται ως κεντρικοί μπακ, που σημαίνει πως η Ξάνθη ενίσχησε τα άκρα της. Ο πρώτος είναι 25 ετών, αγωνίζεται στι θέση του αριστερού μπακ χαφ και ο δεύτερος στη θέση του δεξιού μπακ χαφ. Και οι δύο υπέγραψαν συμβόλαιο για πέντε χρόνια. Σχετικά με την προετοιμασία της ομάδας για τη νέα αγωνιστική περίοδο, σήμερα ανακοινώθηκε πως θα ξεκινήσει στις 4 Ιουλίου και μέχρι τις 18 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο αθλητικό κέντρο στα Πηγάδια. Στις 19 Ιουλίου η ομάδα θα αναχωρήσει για την Τσεχία και εκεί θα δώσει έξι φιλικά παιχνίδια. Αυτά είναι: Με την Ξαμέροβ (Γ Εθνικής) στις 21/7, με τη Γιάμπλονετς (Α Εθνικής) στις 23/7, με τη Βικτόρια (Β Εθνικής) στις 25/7, με την Πρίμπραμ (Α Εθνικής) στις 27/7, με τη Λίμπερετς (Α Εθνικής) στις 30/7, με την Μπλσάνι (Α Εθνικής) στις 31/7. Όλο αυτό το διάστημα η αποστολή θα διαμένει σε ξενοδοχείο της Πράγας, δίπλα στο οποίο υπάρχει γήπεδο όπου θα προπονείται.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟ : Ανανέωσε ο Κυργιάκος

    16/6/2005 5:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε μονομερή ανανέωση του συμβολαίου του Σωτήρη Κυργιάκου, (έληγε στις 1/7/2005) για ακόμη ένα έτος, προχώρησε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Έτσι, το νέο συμβόλαιο του Έλληνα κεντρικού αμυντικού, ο οποίος αγωνίστηκε για ένα εξάμηνο στην Ρέϊντζερς, λήγει πλέον στις 30 Ιουνίου 2006. Αυτό ανακοινώθηκε και επισήμως σήμερα από την ΕΠΑΕ, μαζί με τις άλλες (μονομερείς) ανανεώσεις συμβολαίων.

    Οι παίκτες

    Θανάσης Παλαιολόγος ΠΑΕ Λάρισα 1/7/2005-30/6/2006

    Ζήσης Ζιάγκας ΠΑΕ Λάρισα 1/7/2005-30/6/2006

    Φώτης Κηπουρός ΠΑΕ Λάρισα 1/7/2005-30/6/2006

    Γιώργος Πάσιος ΠΑΕ Λάρισα 1/7/2005-30/6/2006

    Παναγιώτης Μπαχράμης ΠΑΕ Λάρισα 1/7/2005-30/6/2006

    [13] Βόλεϊ

    Επιστροφή στα πάτρια εδάφη για Κατσιατόρι

    16/6/2005 4:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά από τη θητεία της στην ισπανική Τενερίφη, όπου στέφθηκε πρωταθλήτρια το 2004 η Ιταλίδα πασαδόρος Μαουρίτσια Κατσιατόρι, επιστρέφει στη χώρα της. Η πρώην διεθνής άσος της "σκουάντρα ατζούρα", αρνήθηκε την πρόταση της Διναμό Μόσχας και είπε ναι στη νεοφώτιστη ομάδα της Serie A, Αρτσάνο. Στην απόφαση της Ιταλίδας άσου, έπαιξε καθοριστικό ρόλο το γεγονός ότι η νέα της ομάδα βρίσκεται πολύ κοντά στη Νάπολι, την πόλη όπου έζησε μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρες. Μέσα στις επόμενες μέρες μάλιστα θα γίνει και η επίσημη παρουσία της από την Αρτσάνο.

    [14] Βόλεϊ

    "Με το αριστερό" οι Μιχαλόπουλος/Ξενάκης

    16/6/2005 12:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με ήττα ξεκίνησαν τους αγώνες τους στο κυρίως ταμπλό του 3ου Όπεν τουρνουά μπιτς βόλεϊ ανδρών του παγκόσμιου σιρκουί οι διεθνείς Θανάσης Μιχαλόπουλος και Μάνος Ξενάκης (Νο 32) στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Η ελληνική ομάδα στην πρώτη της φετινή συμμετοχή σε αγώνες των "32" του τουρνουά World Tour 2005 "έπεσε" πάνω στους Βραζιλιάνους πρωταθλητές και Νο 1 του τουρνουά Ρικάρντο/Εμάνουελ, οι οποίοι επικράτησαν με 2-0 (21-18, 21-17) των διεθνών μας, στη σημερινή πρεμιέρα των αγώνων. Το απόγευμα οι Μιχαλόπουλος/Ξενάκης θα αντιμετωπίσουν στο ταμπλό των ηττημένων τους Νορβηγούς Χόρεμ/Πέτερσεν και η ηττημένη ομάδα θα καταλάβει την 25η θέση του τουρνουά.

    Πρώτη ήττα για Καραντάσιου/Αρβανίτη

    Στο ταμπλό των ηττημένων του Γκστάαντ θα αγωνιστούν όμως και οι διεθνείς Καραντάσιου/Αρβανίτη (Νο 8), που σήμερα ηττήθηκαν με 2-0 (21-17, 21-18) από τις Ελβετίδες Κουν/Σβερ (Νο 9), στο πλαίσιο των αγώνων του 4ου όπεν Τουρνουά του Παγκόσμιου σιρκουί Γυναικών. Το απόυεμα θα αντιμετωπίσουν τις επίσης Ελβετίδες Ερνί / Τρουσέλ (Νο 10) και σε περίπτωση νίκης θα προκριθούν στην 16άδα ενώ αν ηττηθούν θα αποκλειστούν, κατακτώντας την 17η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το διεθνές δίδυμο των Κουτρουμανίδου/Αρβανίτη κατέλαβε την 25η θέση στη διοργάνωση.

    [15] Υδατοσφαίριση : Με στόχο το Παγκόσμιο

    16/6/2005 7:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μόνο ένα πράγμα υπάρχει στο μυαλό των Ελληνίδων Διεθνών. Να "πάρουν" την πρόκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας. Μόλις μία εβδομάδα μετά την πρόκρισή της από τον Ε΄ προ-προκριματικό όμιλο της Αθήνας, τα κορίτσια του Δημήτρη Ανδρεόπουλου θα τεθούν αντιμέτωπα της Πολωνίας (Παρασκευή), Γερμανίας (Σάββατο) και Σερβίας/Μαυροβουνίου (Κυριακή). Οι δύο πρώτες ομάδες αυτών των αγώνων θα προκριθούν απευθείας στη τελική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος (Οκτώβριος 2006, Ιαπωνία), ενώ η ομάδα που θα καταλάβει την τρίτη θέση θα έχει ακόμη μία ευκαιρία, αφού θα λάβει μέρος σε έναν όμιλο πλέι οφ τον Αύγουστο.

    Δύσκολοι αντίπαλοι

    Η δυναμικότητα των αντιπάλων της ελληνικής ομάδας είναι δεδομένη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα έχει εύκολες αντιπάλους, καθώς πρόκειται για πολύ δύσκολο όμιλο στον προκριματικό.

    Η Πολωνία -πρώτος αντίπαλος της Ελλάδας- ήταν 8η στην κατάταξη του περυσινού παγκοσμίου γκραν πρι (όπως ονομάζεται η αντίστοιχη με το γουόρντ λιγκ διοργάνωση των γυναικών), ενώ έχει ήδη προκριθεί στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, το οποίο θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στην Κροατία.

    Η διοργανώτρια του τουρνουά, Γερμανία, έχει λάβει μέρος σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων, χωρίς πάντως να πρωταγωνιστήσει σε κάποια από αυτές. Πέρυσι έφτασε, όπως άλλωστε και η εθνική Ελλάδας, στην 9η θέση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, επιτυγχάνοντας δύο νίκες (με Κούβα και Αγιο Δομίνικο) και γνωρίζοντας τρεις ήττες στον προκριματικό όμιλο. Ακόμη, ήταν 6η στο παγκόσμιο γκραν πρι 2004, ενώ το 2003 στην ίδια διοργάνωση κατέλαβε την 7η θέση. Στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Κροατίας θα παίξει με τις Πολωνία, Αζερμπαϊτζάν, Ρουμανία, Σερβία/Μαυροβούνιο και Κροατία.

    Η Σερβία/Μαυροβούνιο είναι γνωστή στον Έλληνα προπονητή, Δημήτρη Ανδρεόπουλο, και τις διεθνείς αθλήτριες, που βρίσκονται στη Δρέσδη, αφού μόλις πριν από λίγες εβδομάδες βρέθηκαν αντίπαλες σε δύο φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας στο κλειστό της Γλυφάδας. Η Σερβία/Μαυροβούνιο έδωσε τον πρώτο αγώνα πρόκρισης για το παγκόσμιο τον Ιανουάριο, στο Σέφιλντ της Αγγλίας, όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Εξασφάλισε την πρόκρισή της για τον όμιλο της Δρέσδης την περασμένη Δευτέρα, όταν τερμάτισε πρώτη και αήττητη στον προ-προκριματικό όμιλο που διεξήχθη στο Ζάγκρεμπ, κερδίζοντας κατά σειρά τις Τσεχία με 3-0, Κροατία 3-0 και Σλοβακία με 3-1 σετ.

    Στην παγκόσμια κατάταξη, με βάση τα αποτελέσματα σε όλες τις διοργανώσεις:

    ** Η Γερμανία κατέχει την 9η θέση, με 52 βαθμούς.

    ** Η Πολωνία τη 10η θέση, με 45 βαθμούς.

    ** Η Ελλάδα την 13η θέση, με 25 βαθμούς.

    ** Η Σερβία/Μαυροβούνιο την 28η θέση, από 40η που ήταν πέρυσι, με 3,50 βαθμούς, επειδή τώρα άρχισε να εμφανίζεται και πάλι στο παγκόσμιο στερέωμα των Γυναικών.

    [16] "Θετική" η Μιτιλινού

    16/6/2005 7:29:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Θετική σε διουρητική ουσία βρέθηκε η Αποστολία Μιτιλινού. Η νεαρή τζουντόκα, η οποία είχε δηλωθεί να πάρει μέρος στην κατηγορία των -52 κιλών στους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλμερία, βρέθηκε θετική (σ.σ. το πρώτο δείγμα) στον έλεγχο που διενεργήθηκε προ δεκαημέρου με αφορμή τη σπουδαία διοργάνωση η οποία θα αρχίσει στην ισπανική πόλη στις 23 Ιουνίου. Η Μιτιλινού ανήκει στον Πανελλήνιο Γ.Σ. και στο τελευταίο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθη το Δεκέμβριο του 2004 στο κλειστό του Χολαργού, είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στην κατηγορία των -48 κιλών.

    Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη και ενώ αναμένεται η εξέταση του δεύτερου δείγματος, η Μιτιλινού θ` αποκλειστεί από τη Μεσογειακή ομάδα ενώ κανείς δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής αν θα υπάρξει αντικατάστασή της από την ομάδα των γυναικών. Εφόσον υπάρξει πάντως, τη θέση της Μιτιλινού στην ομάδα θα πάρει η Βασιλική Σωτηροπούλου, επίσης του Πανελληνίου Γ.Σ., αφού τ` όνομά της έχει δηλωθεί στη λίστα «ασφαλείας» που καταθέτει κάθε ομοσπονδία στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έτσι εκτός απροόπτου την γυναικεία Μεσογειακή ομάδα τζούντο θα συγκροτήσουν οι Μαρία Καραγιαννοπούλου (-48κ.), Βασιλική Σωτηροπούλου (-52κ.), Ιουλιέτα Μπουκουβάλα (-57κ.), Ερυφίλη Πουλοπούλου (-63κ.), Αλεξία Κουρτελέση (-70κ.), Βαρβάρα Ακριτίδου (-78κ.), Ελένη Πάτσιου (+78κ.).

    [17] Πολιτισμός

    Στο υπουργείο Πολιτισμού αγαλματίδιο Κούρου

    Επιστροφή στην πατρίδα

    16/6/2005 6:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το χάλκινο αγαλματίδιο Κούρου, που ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Βαθέος Σάμου, επαναπατρίστηκε από το Λονδίνο και παραδόθηκε από τη μορφωτική σύμβουλο της πρεσβείας της Ελλάδας στη βρετανική πρωτεύουσα, Βικτώρια Σολομωνίδου, στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για αρχαϊκό αγαλματίδιο ανδρικής μορφής, το οποίο προέρχεται από το Ηραίο Σάμου, είναι ύψους περίπου 11 εκατοστών και έχει καταγραφθεί στους καταλόγους του Μουσείου με αριθμό ευρετηρίου "Samos B.89", ενώ η αφαίρεσή του από το Μουσείο τοποθετείται στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το αγαλματίδιο είχε αγοραστεί από το Βρετανό αρχαιοπώλη και πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Αρχαιοπωλών, Τζέιμς Ιντ, ο οποίος παρέδωσε τον Κούρο στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου, μόλις έμαθε τον τόπο προέλευσής του. Τώρα, το αγαλματίδιο ετοιμάζεται να ταξιδέψει για το "σπίτι" του, την Σάμο.

    Κατά την τελετή παραλαβής, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά συνέδεσε την επιστροφή του Κούρου με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα ετοιμάζεται ένα νέο μουσείο που θα περιμένει την τοποθέτηση των Μαρμάρων.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Χρήστος Ζαχόπουλος, η διευθύντρια της ΚΑ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μαρία Μαρθάρη, αλλά και ο κ. Εντ, που τόνισε πως "η διαδικασία διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού πρέπει να γίνεται με νόμιμα μέσα".

    [18] Υγεία

    Οι φίλοι κάνουν καλό στην υγεία

    16/6/2005 4:19:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ίσως να μην έχουμε εκτιμήσει όσο θα έπρεπε την παρουσία ενός καλού φίλου στις κακές και τις καλές μας στιγμές. Μπορεί η συντροφιά τους να μας βοήθησε σε κάποια δύσκολη κατάσταση και χάρη σε αυτούς να ξεπεράσαμε ορισμένα προβλήματα, όμως οι φίλοι αποδεικνύονται πολύ πιο χρήσιμοι και ωφέλιμοι και μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με έρευνες Αυστραλών επιστημόνων, οι καλοί φίλοι που έχουμε στο πλευρό μας, μας βοηθούν να ζούμε περισσότερο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν όταν μελέτησαν 1.500 ηλικιωμένα άτομα και εξέτασαν πώς επηρεάζεται η κοινωνική ζωή και η υγεία τους όταν έχουν παρέες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η επαφή που έχουν τα ηλικιωμένα άτομα με παιδιά και συγγενείς είχε μικρή ωφέλιμη επίδραση στην υγεία. Αντίθετα, όσοι είχαν καλούς και στενούς φίλους, στατιστικά, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

    Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως λένε οι επιστήμονες, το άτομο επιλέγει τους φίλους του, κάτι που δεν μπορεί να κάνει με τους συγγενείς του. Το ενθαρρυντικό είναι ότι τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι θετικές επιπτώσεις παρατηρούνται ακόμη και όταν το άτομο έχει περάσει δύσκολες στιγμές όπως είναι ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι φίλοι μας ενθαρρύνουν να προσέχουμε την υγεία μας περισσότερο, ενώ η παρέα τους μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε στιγμές άγχους και κατάθλιψης. Επίσης, μας κάνει καλό η κουβεντούλα αλλά και το αίσθημα ότι είμαστε σημαντικοί για τους άλλους.

    Για το λόγο αυτό αποδίδουν μεγάλη σημασία στο χτίσιμο νέων φιλικών σχέσεων, καθώς οι φίλοι των ηλικιωμένων, πεθαίνουν με αποτέλεσμα οι μεγαλύτεροι άνθρωποι να μένουν μόνοι. Γι αυτό εκτιμούν ότι οι καλές παρέες ενδέχεται να λειτουργούν και θεραπευτικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης και τονίζουν τη σημασία των καλών φιλικών σχέσεων για όλον τον πληθυσμό.

    [19] Κοινωνία

    Αισιόδοξα μηνύματα

    "Αλλάζει" ο τουρισμός

    16/6/2005 4:34:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Μείωση της γραφειοκρατίας, δημιουργία Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και κατάθεση νομοσχεδίου για τον ιαματικό τουρισμό, προανήγγειλε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Για μια "πολύ ενδιαφέρουσα φετινή χρονιά" έκανε λόγο ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα μηνύματα που λαμβάνονται από τα γραφεία ΕΟΤ του εξωτερικού είναι αισιόδοξα και δείχνουν σταθεροποίηση και αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, αναμένεται για φέτος αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 7,5% σε σχέση με πέρυσι. "Στόχος είναι η ανακούφιση της αγοράς, η διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και η βελτιστοποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος", κατέληξε ο Υπουργός Τουρισμού.

    Βελτιώσεις και αλλαγές

    Σε μια σειρά ανακοινώσεων προέβη οκ. Αβραμόπουλος για την βελτιστοποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Συγκεκριμένα ο Χάρης Κοκκώσης, από γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, αναλαμβάνει καθήκοντα ειδικού γραμματέα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης (για θέματα σχεδιασμού). Στη θέση του στον ΕΟΤ αναλαμβάνει ο κ.Φωτεινόπουλος, που κατείχε τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου. Παράλληλα, ο Βασίλης Ριζάς αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Για την ανάγκη συνένωσης των τουριστικών φορέων υπό ενιαία "ομπρέλα", έκανε λόγο ο κ. Αβραμόπουλος. ώστε να δοθεί ένα τέλος στην εικόνα κατακερματισμού του τουριστικού κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο ανοίγει μια περίοδο συνεννόησης και διαλόγου για τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα τουριστικών επιχειρήσεων, με τελικό στόχο να αποκτήσει τη μορφή Τουριστικού Επιμελητηρίου, ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενου από τον ΕΟΤ, με μέλη τους φορείς του ελληνικού τουρισμού.

    Με την λειτουργία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), ο κ.Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι αυτό μετεξελίσσεται σε φορέα νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, ώστε να αποτελέσει τον πλέον αξιόπιστο πολιτειακό φορέα. "Στόχος είναι το ινστιτούτο να επεκταθεί και σε στατιστικά θέματα σημαντικά για την καταγραφή των τουριστικών δεδομένων", τόνισε ο ίδιος.

    Όσον αφορά τα τρέχοντα θέματα τουριστικής πολιτικής, ο κ.Αβραμόπουλος δήλωσε ότι κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και άλλες ρυθμίσεις που απασχολούν τους επαγγελματίες του τουρισμού. Για πρώτη φορά θεσμοθετούνται τα Spa, για τα οποία υπάρχει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο.

    Ακόμη, προωθείται η άρση του κορεσμού των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ στα πλαίσια της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού υπάρχει συνεργασία του Υπουργείου με την Εκκλησία της Ελλάδας και για εκμισθώσεις ακινήτων της εκκλησίας για τουριστικούς σκοπούς.

    Παράλληλα, κλιμάκια ελέγχου έχουν συσταθεί με στόχο την καταπολέμηση των φαινομένων αισχροκέρδειας, στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, τα οποία διενεργούν αυστηρούν ελέγχους σε επιχειρήσεις, λιμάνια κ.α. Σε πανελλήνια κλίμακα, ενώ έχουν σταλεί και εγκύκλιοι για την τήρηση των κανόνων υγιεινής, ασφάλειας κλπ.

    Την Παρασκευή, ο κ. Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί την Κύπρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογο του, προκειμένου να υπάρξει ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και στο επίπεδο του τουρισμού. Τις επόμενες ημέρες ο Υπουργός Τουρισμού θα πραγματοποιήσει ταξίδι στην Κίνα, όπου θα εγκαινιάσει το νέο γραφείο του ΕΟΤ στο Πεκίνο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 16 June 2005 - 16:51:43 UTC