Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμακώνουν τις απεργίες
  • [02] Για τις μεταρρυθμίσεις
  • [03] "Μύθος" οι δίαιτες αποτοξίνωσης;
  • [04] Ο ΣΥΝ κατά του Ευρωσυντάγματος
  • [05] Κυβερνητική για Δημοσίας Τάξης
  • [06] Κλέφτες πολυτελείας
  • [07] Επικίνδυνη μαρμελάδα
  • [08] Αίρεται η ασυλία του Πινοσέτ
  • [09] Ελεύθερος υπό όρους ο Χαραντινάι
  • [10] Συνάντηση Μπους-Ερντογάν αύριο
  • [11] Λουτρό αίματος στο Ιράκ
  • [12] Επίθεση με ρουκέτες
  • [13] "Ειλικρινής ο προϋπολογισμός"
  • [14] Διαψεύδει ο Μοράτι για Αντριάνο
  • [15] Και ο Γιόχανσον υπέρ της Λίβερπουλ
  • [16] Άρχισε το ξεκαθάρισμα ο Γκλειζερ
  • [17] "Αντίο" στον Κωνσταντινίδη
  • [18] Ανανέωσαν Τζόρτζεβιτς και Κουλουχέρης
  • [19] Μπάγιεβιτς: "Μόνο νίκη με Ουκρανία"
  • [20] Με φιλάθλους η ΑΕΚ στον τελικό
  • [21] Προπονήθηκε ο Φέμερλινγκ
  • [22] Παραιτήθηκε ο Ίβκοβιτς
  • [23] Ξιφασκία : Εφτά παρουσίες
  • [24] Τοξοβολία : Πολύ καλή απόδοση
  • [25] Πυγμαχία : Από του χρόνου το Ευρωπαϊκό
  • [26] Άλλος ένας ύποπτος για την "Κραυγή"
  • [27] Τεστ αίματος στο σπίτι
  • [28] Έβγαλε τον ληστή "νοκ άουτ"
  • [29] Έξωση στην Τέχνη
  • [30] Η θλιβερή εικόνα της Χερτζίκοβα
  • [31] "Χρόνια Πολλά" από κοντά
  • [32] "Φυγάδες" από τον Άρη
  • [33] Κινδυνεύουν με τρίμηνη αργία
  • [34] Πρόστιμο 518 εκ. ευρώ από Κομισιόν

    [01] Οικονομία

    Νέα 48ωρη κήρυξε η ΟΤΟΕ

    Κλιμακώνουν τις απεργίες

    7/6/2005 4:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2005 6:47:41 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μαίνονται οι αντιδράσεις των τραπεζοϋπαλλήλων για τις αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα των τραπεζών. Νέα 48ωρη απεργία για την Πέμπτη και την Παρασκευή εξήγγειλε η ΟΤΟΕ, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις της, οι οποίες φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ, μετ εμποδίων έγιναν οι συναλλαγές την Τρίτη, πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας της Ομοσπονδίας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτήριο της Αγροτικής Τράπεζας, στην οδό Πανεπιστημίου και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών, όπου συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τον υφυπουργό, Χρήστο Φώλια. Την ίδια ώρα, τη διενέργεια δημοψηφίσματος στους εργασιακούς χώρους για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις αποφάσισε η ΓΣΕΕ, ενώ η ΑΔΕΔΥ κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα, με αιχμή την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ικανοποίηση για την συμμετοχή

    Η απόφαση για την νέα κινητοποίηση ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ διαφώνησαν για την διάρκεια της απεργίας, ενώ ικανοποιημένη εμφανίστηκε η Ομοσπονδία από τη συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση της Τρίτης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικαλιστών, η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 80% στις τράπεζες που βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ στις ιδιωτικές το ποσοστό κυμάνθηκε από 50% έως 70%, με μεγαλύτερη τη συμμετοχή στην Alpha Bank και πιο περιορισμένη στην Eurobank. Παράλληλα, οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για μαζική συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο.

    Από την πλευρά της, η εργοδοσία δίνει διαφορετικά ποσοστά για την συμμετοχή. Συγκεκριμένα, στην Εμπορική το ποσοστό έφθασε το 50%, ενώ οι πόρτες του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας έκλεισαν με αλυσίδες και λοστούς από συνδικαλιστές, που εμπόδισαν την είσοδο σε όσους εργαζόμενους επιθυμούσαν να εργασθούν. Επίσης, στην Alpha Bank το ποσοστό δεν ξεπέρασε το 30% και όλα τα καταστήματα λειτούργησαν κανονικά.

    Στο μεταξύ, συντονισμό της δράσης με τις ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ και δημοψήφισμα τον Ιούλιο, με το ερώτημα εάν συμφωνούν οι εργαζόμενοι με τις μεταρρυθμίσεις, αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ. Αντίθετος με το δημοψήφισμα δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας και πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης, που κατηγόρησε την ΠΑΣΚΕ για μικροκομματικά παιχνίδια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κλειστές οι τράπεζες

    Σχετικά Links: ΟΤΟΕ

    [02] Οικονομία

    Αύριο η συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή

    Για τις μεταρρυθμίσεις

    7/6/2005 2:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Οι διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την Οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ρήξεις και τομές, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, θα χαρακτηρίσει κρίσιμους τους επόμενους δύο μήνες και θα τονίσει ότι η Κυβέρνηση θα κάνει πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής θα επιμείνει στη συναίνεση, επισημαίνοντας ότι ακόμη και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιδοκιμάζουν τις μεταρρυθμίσεις, ενώ θα εκφράσει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει, όπου δεν υπάρξουν συμφωνίες. Υπέρ της αναγκαιότητας των διαρθρωτικών αλλαγών με κοινωνική, ωστόσο, συναίνεση, αναμένεται να ταχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ η αυριανή συζήτηση απασχόλησε τη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος στη Βουλή. Τέλος, κατά των αλλαγών, που ανατρέπουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αναμένεται να τεθούν ΚΚΕ και ΣΥΝ.

    Διαφορετικές φωνές στο ΠΑΣΟΚ

    Υπό τη σκιά των διαφορετικών απόψεων που εκφράζονται από κορυφαία στελέχη του κόμματος, συνεδρίασαν στη Βουλή οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο βρέθηκε η αυριανή συζήτηση στη Βουλή, ενώ σε συνεχείς συσκέψεις, τόσο στο Καστρί, όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη, επιχειρείται να διαμορφωθεί το πλαίσιο της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, ώστε να αποσαφηνισθούν οι θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέναντι στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, οι αλλαγές στο εργασιακό και το ασφαλιστικό συνεχίζουν να προκαλούν τριβές στο ΠΑΣΟΚ. Με άρθρο του στα "Νέα" της Τρίτης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επανέφερε την πρόταση για άρση της μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κάτι στο οποίο αντιτάχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην ΝΕΤ, επισημαίνοντας ότι έτσι δίνονται ερείσματα στην Νέα Δημοκρατία. Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, τηρεί αποστάσεις από τις απόψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

    Κατά τη συνεδρίαση των συντονιστών, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε ενοχλημένος από τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη. Εξέφρασε την κατανόησή του στις διαφορετικές απόψεις, επεσήμανε, όμως, ότι δεν πρέπει να εκφράζονται για τη δημιουργία εντυπώσεων και τόνισε, πως υπάρχουν αρμόδια όργανα του κόμματος, στα οποία πρέπει να γίνεται πρωτίστως ο διάλογος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανάγκη άμεσων μεταρρυθμίσεων

    Αντιδράσεις για Χρυσοχοΐδη

    Η οικονομία στο επίκεντρο

    [03] Υγεία

    Δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό

    "Μύθος" οι δίαιτες αποτοξίνωσης;

    7/6/2005 3:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Άνευ ουσίας είναι οι δίαιτες αποτοξίνωσης, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, γιατί πως ή άλλως ο οργανισμός μας είναι σχεδιασμένος με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποβάλλει τις τοξίνες από μόνος του. Οι δίαιτες και οι διάφοροι μέθοδοι αποτοξίνωσης δεν είναι καινούριες πρακτικές και οι άνθρωποι τις εφαρμόζουν εδώ και χρόνια. Τώρα, όμως οι επιστήμονες τονίζουν, ότι οι δίαιτες αυτές δεν μπορούν να αποδείξουν, ότι πραγματικά "κάνουν δουλειά". Μάλιστα, επισημαίνουν, πως το μόνο, που προσφέρουν, είναι "άδειες" υποσχέσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αποτοξίνωση "υπόσχεται" διάφορα πράγματα, όπως είναι το καθάρισμα των κυττάρων, η ανανέωση του δέρματος, η καλύτερη λειτουργία των εντέρων και το καθάρισμα του συκωτιού. Προκειμένου να γίνει αυτό, προτείνεται μία περιορισμένη διατροφή, που αποτελείται κυρίως από φρούτα, λαχανικά και πολύ νερό. Η καφεΐνη, το αλκοόλ και βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, απαγορεύονται δια ροπάλου. Γράφοντας στην επιθεώρηση Food Technology, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, τονίζουν, ότι η πιο σωστή συμβουλή είναι μία ισορροπημένη δίαιτα.

    Το μυστικό είναι η σωστή διατροφή

    Όπως τονίζουν ο Ρότζερ Κλέμενς, καθηγητής μοριακής φαρμακολογίας και τοξικολογίας από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και ο Δρ. Πίτερ Πρέσμαν, ενδοκρινολόγος, πολλοί ισχυρίζονται, ότι η αποτοξίνωση τους βοήθησε πραγματικά.

    Μάλιστα, λένε χαρακτηριστικά, πως οι άνθρωποι, που ακολουθούν δίαιτες αποτοξίνωσης αισθάνονται λιγότερα φουσκώματα, έχουν πιο καθαρό δέρμα και δεν υποφέρουν από πονοκεφάλους. Όμως, σύμφωνα με τους κκ. Κλέμενς και Πρέσμαν, τα οφέλη, που βλέπουν στον οργανισμό τους, δεν οφείλονται στη δίαιτα, αλλά στο ότι τρώνε λιγότερο φαγητό, πίνουν περισσότερο νερό, άρα ενυδατώνονται καλύτερα και μείωσαν την καφεΐνη και το αλκοόλ. Δηλαδή, όλα οφείλονται στο ότι βελτίωσαν τη διατροφή τους.

    Επίσης, προσθέτουν πως "οι πνεύμονές μας, τα νεφρά μας, το συκώτι, η γαστροεντερική οδός και το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούν να αφαιρούν ή να εξουδετερώνουν τοξικές ουσίες μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή της κατανάλωσης".

    Επιπρόσθετα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν, πως η αποτοξίνωση θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για ορισμένες ομάδες ανθρώπων, όπως οι έφηβοι, ή οι έγκυες, που δεν πρέπει να αποκλείουν ομάδες φαγητών από τη διατροφή τους.

    Παράλληλα, η Βρετανίδα διαιτολόγος Ούρσουλα Άρενς, εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανικού Συνδέσμου Διαιτολόγων, τονίζει, ότι ουσιαστικά ο όρος αποτοξίνωση είναι ανούσιος και αυτό γιατί όλα τα φαγητά έχουν χημικές ουσίες, με τις οποίες το σώμα μας κάνει χημική ένωση και αποβάλλει από μόνο του όσα δεν θέλει.

    Για αυτό οι διαιτολόγοι επισημαίνουν, πως προκειμένου μία δίαιτα να είναι σωστή και αποτελεσματική πρέπει να βασίζεται σε ισορροπημένη διατροφή, που δεν αποκλείει ομάδες φαγητών και προσφέρει στον οργανισμό τα στοιχεία και τις βιταμίνες, που χρειάζεται.

    Σχετικά Links: Food Technology

    [04] Πολιτική

    Ο ΣΥΝ κατά του Ευρωσυντάγματος

    7/6/2005 5:10:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε δυναμική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα κάλεσαν τους πολίτες στελέχη του ΣΥΝ, στις 16 Ιουνίου, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, προκειμένου, όπως είπαν, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. να πάρουν το μήνυμα πως η νεκρανάσταση του Ευρωσυντάγματος δεν είναι δυνατόν να περάσει. Μάλιστα, ο Αλέκος Αλαβάνος, σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη Βουλή για την επικύρωση της συνταγματικής συνθήκης, επέρριψε ευθύνες και στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως δήλωσε ο ίδιος, κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία, θα καλέσει τον Πρωθυπουργό να μην μεταφέρει το ελληνικό "ναι" στις Βρυξέλλες σε ότι αφορά στην κύρωση του Ευρωσυντάγματος, καθώς, όπως τόνισε, θεωρεί τη διαδικασία μετέωρη αφού δεν προηγήθηκε δημοψήφισμα του ελληνικού λαού.

    [05] Πολιτική

    Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου

    Κυβερνητική για Δημοσίας Τάξης

    7/6/2005 1:50:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο για να ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την μεταολυμπιακή αξιοποίηση της τεχνογνωσίας σε θέματα ασφάλειας, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από την Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Κύρια σημεία του νομοσχεδίου αποτελούν το Συντονιστικό Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, το οποίο θα συνεργάζεται με κυβερνήσεις άλλων χωρών και θα παρέχει συμβουλές και τεχνογνωσία, που αποκτήθηκε κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων για την κάλυψη ανάλογων διοργανώσεων και εκδηλώσεων, η επαναλειτουργία των καμερών ελέγχου κυκλοφορίας, καθώς επισημάνθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί το Σύστημα Ελέγχου Κυκλοφορίας προς όφελος της Τροχαίας και των πολιτών και η δημιουργία Κεντρικού Συμβουλίου Ελέγχου Παραβατικότητας.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης τόνισε ότι θα αξιοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο όλο το υλικό, που έχουμε στα χέρια μας και οι μελέτες, που έχουν γίνει, σημειώνοντας, πως ήδη υπάρχει συνεργασία με ορισμένες χώρες. Επίσης ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του θαλάμου ελέγχου κυκλοφορίας των οχημάτων, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης αλλά και έκτακτα περιστατικά.

    Ακόμη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι θα δημιουργηθεί συμβούλιο ελέγχου της παραβατικότητας ανά νομό, ώστε να αντιμετωπίζει τα επιμέρους προβλήματα, που είναι και διαφορετικά σε κάθε περιοχή και το οποίο θα απαρτίζεται από στελέχη της Αστυνομίας, δικαστικούς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την λειτουργία των καμερών, που είχαν εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είπε ότι έχουν υποβληθεί αιτήσεις στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και όπου έχει δοθεί έγκριση για τη λειτουργία τους, λειτουργούν, ενώ αναμένονται αποφάσεις σε άλλα αιτήματα.

    Ο κ. Βουλγαράκης είπε τέλος ότι, λειτουργούν οι κάμερες για την κυκλοφορία των οχημάτων και εκείνες, που αφορούν το πλαίσιο της ομαλής λειτουργίας της πόλης.

    [06] Κοινωνία

    Σπείρα έκλεβε Jeep της BMW και της Mercedes

    Κλέφτες πολυτελείας

    7/6/2005 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Μπροστά σε μία καλά οργανωμένη επιχείρηση Ρώσων που έκλεβαν και στη συνέχεια πουλούσαν στη χώρα τους πολυτελή αυτοκίνητα, βρέθηκε η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί έχουν ήδη συλλάβει έναν 35χρονο Ρώσο και αναζητούνται τουλάχιστον άλλοι τέσσερις ομοεθνείς του, μεταξύ αυτών και ο εγκέφαλος του κυκλώματος. Η σπείρα, είχε ακριβά γούστα. Υπολογίζεται ότι από το 2002 μέχρι το 2005 οι επιτήδειοι έκλεψαν από διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, 26 τζιπ, μάρκας BMW και ένα Mercedes, αξίας 1.700.000 Ευρώ. Το κύκλωμα ήταν πολύ καλά οργανωμένο με ανθρώπους που ήξεραν πώς να απενεργοποιούν το αντικλεπτικό σύστημα. Στη συνέχεια, φρόντιζαν τα διαδικαστικά προκειμένου να πουλήσουν τα πολυτελή Jeep στη Ρωσία. Η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, βρέθηκε μπροστά στη δράση του κυκλώματος, όταν εντόπισε στο Ωραιόκαστρο και τη Νέα Καλικράτεια Χαλκιδικής, τρία από τα κλεμμένα αυτοκίνητα, που δεν είχαν προλάβει να κάνουν φτερά από τη χώρα μας.

    [07] Κοινωνία

    Επικίνδυνη μαρμελάδα

    7/6/2005 6:40:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Να μη καταναλώνουν οι καταναλωτές μαρμελάδα φράουλα "LaMel" σε συσκευασία 450 γραμμαρίων και με ημερομηνία λήξης 31-12-2007, ζητάει ο ΕΦΕΤ με ανακοίνωσή του, ενώ έχει κινήσει όλες τις διαδικασίες για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για αυτές τις περιπτώσεις. Σε συνέχεια των ελέγχων του ΕΦΕΤ στην επιχείρηση παραγωγής μαρμελάδων Μελετιάδης Α.Ε., βρέθηκε δείγμα μαρμελάδας φράουλας, έπειτα από ανάλυση στην Β Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, να περιέχει υψηλά επίπεδα του συντηρητικού βενζοϊκού οξέος.

    Η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη

    Ο ΕΦΕΤ ζήτησε άμεσα από την επιχείρηση την ανάκληση της παρτίδας από την αγορά, ενώ παράλληλα κλιμάκιο επιθεωρητών του διενήργησε έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν ύπαρξη αποθέματος του εν λόγω προϊόντος.

    Επιπλέον, ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε σχετικά την Ε.Ε. μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

    Για το βενζοϊκό οξύ η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη είναι 5 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Κατά συνέπεια ένα παιδί βάρους 20 κιλών που καταναλώνει 50-100 γρ. αυτού του προϊόντος την ημέρα, προσεγγίζει τα όρια της ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης.

    Σχετικά Links: ΕΦΕΤ

    [08] Κόσμος

    Για να δικαστεί για φοροδιαφυγή

    Αίρεται η ασυλία του Πινοσέτ

    7/6/2005 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, Reuters, ΑΠΕ

    Την άρση της ασυλίας του πρώην Χιλιανού δικτάτορα, Αουγκούστο Πινοσέτ, αποφάσισε την Τρίτη το Εφετείο του Σαντιάγο προκειμένου να δικαστεί για φοροδιαφυγή. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο 89χρονος δικτάτορας θα βρεθεί και πάλι ενώπιον της Δικαιοσύνης κατηγορούμενος για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Είναι η πρώτη φορά που ο πρώην δικτάτορας κατηγορείται για υπόθεση που δεν έχει σχέση με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητα, υπόθεση για την οποία είχε και στο παρελθόν αρθεί η ασυλία του, τον περασμένο χρόνο. Συνολικά, είναι η τρίτη φορά που αίρεται η ασυλία του Πινοσέτ, καθώς η χιλιανή νομοθεσία προβλέπει ξεχωριστή άρση της ασυλίας για κάθε δίκη σε βάρος προσώπων που ωφελούνται από το προνόμιο αυτό. Η υπόθεση της φοροδιαφυγής ήρθε στο προσκήνιο μετά την αποκάλυψη μυστικών λογαριασμών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.

    [09] Κόσμος

    Δεν άσκησε έφεση η Ντελ Πόντε

    Ελεύθερος υπό όρους ο Χαραντινάι

    7/6/2005 3:02:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ελεύθερος αναμένεται να αφεθεί ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, καθώς η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα Ντελ Πόντε αποφάσισε σήμερα να μην υποβάλει έφεση κατά της απόφασης, που ελήφθη χθες Δευτέρα από τους δικαστές. "Η κατηγορούσα αρχή δεν θα καταθέσει έφεση", δήλωσε η Φλοράνς Αρτμάν, εκπρόσωπος της Ντελ Πόντε. Τη Δευτέρα το ΔΠΔ ενέκρινε την υπό όρους απελευθέρωση του Χαραντινάι, αλλά ανέστειλε την αποφυλάκισή του εν αναμονή πιθανής έφεσης της Εισαγγελίας εντός 24 ωρών. Το δικαστήριο συνδύασε ωστόσο την απόφασή του με σειρά περιοριστικών όρων, κυρίως την απαγόρευση της ενασχόλησης του Χαραντινάι με την πολιτική.

    Διώξεις, φόνοι, βιασμοί και απάνθρωπες μεταχειρίσεις

    Ο 35χρονος Χαραντινάι είναι ένας από τους πιο υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους,που κατηγορούνται από το ΔΠΔ, μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και την πρώην Πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

    Κατηγορείται για διώξεις, φόνους, βιασμούς και απάνθρωπες μεταχειρίσεις σε βάρος Σέρβων, Αλβανών και Ρομά αμάχων του Κοσόβου κατά τη σύγκρουση στην επαρχία αυτή το διάστημα 1998-1999. Μετέβη στο ΔΠΔ το Μάρτιο αφού παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία μετά την απαγγελία των εις βάρος του κατηγοριών.

    [10] Κόσμος

    Διμερείς σχέσεις και κουρδικό στο επίκεντρο

    Συνάντηση Μπους-Ερντογάν αύριο

    7/6/2005 12:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η αυριανή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς αναμένεται να αποτελέσει βήμα προσέγγισης για την αποκατάσταση των διαταραγμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετά την άρνηση της Τουρκίας να συμπαραταχθεί με τις ΗΠΑ στον πόλεμο στο Ιράκ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί και το κουρδικό ζήτημα, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει από τον Τζορτζ Μπους την ανάληψη δράσης εναντίον των Κούρδων ανταρτών του PKK που πραγματοποιούν επιχειρήσεις από το Ιράκ εναντίον του τουρκικού εδάφους. Επίσης, η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει "μια ευκαιρία για την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία στο πλαίσιο των τουρκικών προσδοκιών για ένταξη στην ΕΕ και για την ενίσχυση της κοινής μας προσπάθειας για την πρόοδο της υπόθεσης της ελευθερίας στο Ιράκ, τη Μέση Ανατολή, την κεντρική Ασία και τον Καύκασο", όπως είχε δηλώσει στα τέλη Μαΐου ο Τούρκος πρωθυπουργός. Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα με την έναρξη της λειτουργίας του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν και ο οποίος δημιουργεί έναν νέο δρόμο για τη μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας Θάλασσας προς τις δυτικές αγορές αποφεύγοντας τη διέλευση από τη Ρωσία και ελαφρύνοντας την κυκλοφορία στα τουρκικά στενά.

    [11] Ιράκ

    Επιθέσεις αυτοκτονίας με 22 νεκρούς

    Λουτρό αίματος στο Ιράκ

    7/6/2005 1:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Νέος κύκλος αίματος την Τρίτη στο Ιράκ. Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 39 τραυματίσθηκαν στην πόλη Χαουίγια, κοντά στο Κιρκούκ, από τετραπλή επίθεση αυτοκτονίας. Σύμφωνα την αστυνομία, τρεις καμικάζι ανατίναξαν τα παγιδευμένα με εκρηκτικά οχήματά τους κοντά σε σημεία ελέγχου, επανδρωμένα με Ιρακινούς αστυνομικούς και στρατιώτες, ενώ η τέταρτη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην είσοδο αμερικανικής στρατιωτικής βάσης. Στο μεταξύ, 28 Ιρακινοί, εκ των οποίων τρεις αστυνομικοί και δύο γυναίκες, τραυματίσθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη συνοικία Σόλα της Βαγδάτης, με στόχο μια αστυνομική περίπολο. Κι ενώ η βία δεν φαίνεται να έχει τέλος, δεκάδες Ιρακινοί κρατούμενοι εξεγέρθηκαν στην ελεγχόμενη από τις αμερικανικές δυνάμεις φυλακή Αμπού Γκράιμπ, στη Βαγδάτη και επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον των δεσμοφυλάκων.

    Εξέγερση στην Αμπού Γκράιμπ

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα επεισόδια στην διαβόητη φυλακή ξεκίνησαν όταν ένας κρατούμενος επιχείρησε να δραπετεύσει το βράδυ της Κυριακής, εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι, αλλά και τη σφοδρή αμμοθύελλα που επικρατούσε στην περιοχή.

    Ο δραπέτης συνελήφθη από τους φρουρούς, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, οι υπόλοιποι κρατούμενοι άρχισαν να πετούν πέτρες στους δεσμοφύλακες.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν έξι κρατούμενοι και τέσσερις δεσμοφύλακες και η τάξη αποκαταστάθηκε με την άμεση επέμβαση των ειδικών δυνάμεων.

    Σημειώνεται, πως στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, που έγιναν παγκοσμίως γνωστές μέσα από τις φωτογραφίες με βασανισμούς κρατουμένων από τις συμμαχικές δυνάμεις, κρατούνται σήμερα 3.500 Ιρακινοί, ορισμένοι εκ των οποίων μένουν σε σκηνές, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη διάρκεια της ημέρας.

    [12] Μ. Ανατολή

    Επίθεση με ρουκέτες

    7/6/2005 10:23:00 πμ

    Τρεις αυτοσχέδιες ρουκέτες τύπου Κάσαμ, εξαπέλυσαν ένοπλοι Παλαιστίνιοι εναντίον της μεθοριακής ισραηλινής πόλης Σντερότ. Όπως μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δυο από τις ρουκέτες έπληξαν το κέντρο της πόλης, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε μία κατοικία. Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού και η κόρη της υπέστησαν σοκ και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά την επίθεση. Το Ισραήλ έχει απειλήσει με ανάληψη στρατιωτικής δράσης αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες Κάσαμ εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τη λωρίδα της Γάζας.

    [13] Οικονομία

    "Σαφείς οι δηλώσεις Ρεγκούζα"

    "Ειλικρινής ο προϋπολογισμός"

    7/6/2005 3:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2005 5:36:09 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET 105,8 - NET

    Για προϋπολογισμό - μαϊμού κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, σε σχόλιο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του κόμματος, με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας, Αδάμ Ρεγκούζα, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο κ. Ρεγκούζας "ομολόγησε το σχέδιο και την ατιμία που χρησιμοποιήθηκε για την επίτευξή του". Η ανακοίνωση του υφυπουργού ήταν σαφής, τόνισε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση υπήρξε και ήταν απολύτως ειλικρινής και σε καμία περίπτωση δεν κάνει δημιουργική λογιστική.

    "Μείωση των πλασματικών εσόδων"

    Οι δηλώσεις του υφυπουργού, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι το αποτέλεσμα μιας λανθάνουσας γλώσσας, αλλά η επιβεβαίωση της θέσης του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο της κυβέρνησης να παραδώσει τη δημόσια περιουσία, να απορρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις και να απαξιώσει πλήρως το ασφαλιστικό σύστημα προς όφελος των ολίγων.

    Ευτυχώς το ψεύδος έχει κοντά πόδια, καταλήγει στο σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ.

    Όπως σημείωσε από την πλευρά του ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο κ. Ρεγκούζας αναφέρθηκε στις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2004 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

    Οι προβλέψεις αυτές ήταν υπερβολικές, τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, επεσήμανε δε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση μείωσε τα πλασματικά έσοδα κατά 700 εκατ. ευρώ, ενώ το Μάρτιο, καθώς ήδη είχε ολοκληρωθεί η απογραφή, προχώρησε στη δυσάρεστη αύξηση του ΦΠΑ κατά 1%.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει συζητηθεί σε πλασματική βάση, καθώς όλα τα πλαστά στοιχεία η κυβέρνηση τα ανακοίνωσε και τα διόρθωσε.

    Παράλληλα, δήλωσε ότι τον προηγούμενο μήνα υπήρξε αύξηση των εσόδων, ενώ διευκρίνησε ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ του Υπουργού Οικονομίας και των υφιστάμενων υφυπουργών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυξήθηκαν τα έσοδα του προϋπολογισμού

    Σχετικά Links: ΠΑΣΟΚ

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Διαψεύδει ο Μοράτι για Αντριάνο

    7/6/2005 7:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τις φήμες ότι η Τσέλσι έχει καταθέσει "αστρονομική" πρόταση ύψους σχεδόν 100.000.000 ευρώ για την απόκτηση του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ Αντριάνο, διέψευσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ίντερ, Μάσιμο Μοράτι. Με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα των "νερατζούρι", ο κ. Μοράτι υποστήριξε ότι ουδέποτε έφτασε στα γραφεία της προσφορά της ομάδας του Λονδίνου, ενώ θέλοντας να βάλει τέλος στα σενάρια ξεκαθάρισε ότι, ο Βραζιλιάνος επιθετικός δεν θα παραχωρηθεί: "Διάβασα για την προσφορά, όμως κανείς δεν μας πλησίασε για να συζητήσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Ιντερ υπολογίζει στον παίκτη, τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα παραχωρούσαμε τη νέα σεζόν. Μυθική προσφορά δεν υπάρχει.". Ο ίδιος ο παίκτης με δηλώσεις του πριν λίγο καιρό είχε υποστηρίξει ότι δεν θέλει να φύγει αυτή την στιγμή από τον σύλλογο του Μιλάνο, θέτοντας όμως ως όρο ότι να η ίντερ δεν καταφέρει να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου την επόμενη χρονιά θα ζητήσει μεταγραφή.

    Ενδιαφέρον για Σολάρι

    Πάντως ο Μοράτι, που δέκα χρόνια τώρα ως πρόεδρος της Ίντερ έχει ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση κορυφαίων ποδοσφαιριστών, αλλά εκτός από το κύπελλο UEFA το 1998, δεν κατακτήσει κανένα άλλο τίτλο, αποκάλυψε σήμερα ότι θα τον ενδιέφερε να εντάξει στο δυναμικό της ομάδας του τον μέσο της ρεάλ Σολάρι.

    Ο Αργεντινός άσος, ο οποίος το καλοκαίρι του 2002 αρνήθηκε να "μετακομίσει" στην Ιντερ ως ένα από τα ανταλλάγματα για τη μεταγραφή του Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης, αποτελεί διακαή μεταγραφικό πόθο του Μοράτι.

    "Η περίπτωση του Σολάρι ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ιντερ. Πρόκειται για έναν πολύ σπουδαίο ποδοσφαιριστή, τον οποίο ο σύλλογος παρακολουθεί ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια και πιστεύουμε ότι μπορούμε να στηριχτούμε πάνω του, αντίθετα από τους τόσους άλλους που κάποιοι θέλουν να έρχονται στο Μιλάνο αυτή τη μεταγραφική περίοδο", τόνισε χαρακτηριστικά ο Μοράτι.

    Σύμφωνα με το αφεντικό των "νερατζούρι", η Ιντερ δεν πρόκειται να προβεί σε πολυδάπανες μεταγραφές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο είναι σε θέση να κινηθεί για τον Σολάρι, ο οποίος ανανέωσε το συμβόλαιό του με την "βασίλισσα" για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Και ο Γιόχανσον υπέρ της Λίβερπουλ

    7/6/2005 5:15:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Υπέρ της συμμετοχής της Λίβερπουλ στο Τσάμπιονς Λιγκ τάχτηκε ο πρόεδρος της UEFA, Λέναρντ Γιόχανσον σε σημερινές του δηλώσεις, ενώ μίλησε και εκείνος για τηλεφωνική επικοινωνία με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής για να αποφασισθεί το αν θα δοθεί άδεια στην βρετανική ομάδα. "Ναι είμαι υπέρ... αλλά θέλω τα μέλη της επιτροπής να ξέρουν ότι είναι ελεύθεροι να έχουν τη δική τους άποψη όταν θα ψηφίσουν", είπε ο Γιόχανσον και συνέχισε, "Νομίζω ότι ο πρωταθλητής θα έπρεπε, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα, να έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον τίτλο του". Παράλληλα ο Σουηδός επιβεβαίωσε και τις χθεσινές δηλώσεις του Ουίλιαμ Γκαγιάρ, πως δηλαδή σύντομα θα πραγματοποιηθεί μια τηλεφωνική συνδιάσκεψη με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Συνομοσπονδίας, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι όλοι σύμφωνοι με την συμμετοχή της Λίβερπουλ στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Άρχισε το ξεκαθάρισμα ο Γκλειζερ

    7/6/2005 4:32:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την αποχώρηση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε σήμερα ο σύλλογος, καθώς και δύο ακόμη μελών αυτού, που κατείχαν μη διοικητικές θέσεις. Ο Σερ Ρόι Γκάρντνερ λοιπόν και οι Ίαν Ματς και Τζιμ Ονίλ αποτελούν παρελθόν από την Γιουνάιτεντ και ουσιαστικά τις θέσεις τους παίρνουν τρεις από τους γιους του Μάλκολμ Γκλέιζερ, οι Τζόελ Αβραάμ και Μπράιαν, οι οποίοι από σήμερα είναι τα νέα μέλη του Δ.Σ. χωρίς ωστόσο να έχουν και αυτοί διοικητικές θέσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος κατέχει το 76.2% των μετοχών του διάσημου αγγλικού συλλόγου και το διοικητικό συμβούλιο της Γιουνάιτεντ έχει ήδη συστήσει στους εναπομείναντες μετόχους να αποδεχθούν την προσφορά του 76χρονου Γκλέιζερ για την αγορά των μεριδίων τους.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Αντίο" στον Κωνσταντινίδη

    7/6/2005 6:25:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Εκτός πλάνων του Αλμπέρτο Μαλεζάνι ήταν ο Παντελής Κωνσταντινίδης, έτσι σήμερα ενημερώθηκε από τον Σπύρο Λιβαθηνό πως δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιό του. Ο "σβούρας" όπως ήταν γνωστός λόγω του αγωνιστικού στυλ του έπαιξε στον Παναθηναϊκό τρεις συναπτές σεζόν και το συμβόλαιό του λήγει στις 30 Ιουνίου. Ήταν ένας από τους πρώτους που είχαν κληθεί να συζητήσει το θέμα του συμβολαίου του και στην συνάντηση διαπιστώθηκε πως το υψηλό συμβόλαιό του δεν ήταν δυνατόν να ανανεωθεί μένοντας στα ίδια οικονομικά δεδομένα, έτσι οι δρόμοι των δύο πλευρών χώρισαν. Ο Κωνσταντινίδης ξεκίνησε την καριέρα του στην ΑΕ Φλώρινας, ενώ την περίοδο 1993-94 ανήκε στο δυναμικό της ΑΕΚ. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στην Καβάλα, για να «μετακομίσει» το 1996 και πάλι στην Αθήνα και τον Απόλλωνα Αθηνών. Από το 1998 έως το 2002 έπαιξε στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ. Αποκτήθηκε στις 16 Μαΐου του 2002 από τον Παναθηναϊκό, όμως δεν μπόρεσε ποτέ να αποτελέσει βασικό στέλεχος των "πρασίνων". Η αποδέσμευση του «σβούρα» δεν αποκλείεται να σημαίνει ότι ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι έχει ήδη δρομολογήσει ακόμη μια μεταγραφή για την αριστερή πτέρυγα της ομάδας, όπου αυτή τη στιγμή "επανδρώνουν" μόνο ο Μανώλης Ρουπάκης και ο νεοαποκτηθείς Αντε Σέριτς.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανανέωσαν Τζόρτζεβιτς και Κουλουχέρης

    7/6/2005 5:56:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μέλος μιας εξέχουσας "παρέας" στην ιστορία του Ολυμπιακού γίνεται από σήμερα ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, που ανανέωσε το συμβόλαιό του για δύο ακόμη χρόνια και έτσι θα παραμείνει στην ομάδα του Πειραιά για δέκα αγωνιστικές περιόδους, κάτι που εξάλλου ισχύει και με τον Γιώργο Ανατολάκη εδώ και μερικές ημέρες, αλλά και με τους Λεωνίδα Ανδριανόπουλο, Γιούτσο, Αγγελή, Σιώκο, Ξανθόπουλο και Αμανατίδη. Ο Σέρβος αρχηγός των "Πειραιωτών" υπέγραψε σήμερα το νέο του συμβόλαιο και έτσι κατέρριψε ένα ακόμη ρεκόρ, καθώς είναι ο μοναδικός ξένος ποδοσφαιριστής που καταφέρνει να πιάσει τη δεκαετία συνεχούς παρουσίας στην ομάδα. Από την άλλη βέβαια μάλλον έκπληξη ήταν η ανανέωση του συμβολαίου του Ευθύμη Κουλουχέρη για 1+1 χρόνο, αφού ο αμυντικός που αποκτήθηκε από την Προοδευτική, μπορεί να είναι ήδη δύο χρόνια στην ομάδα, αλλά δεν είχε τον αναμενόμενο χρόνο συμμετοχής.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μπάγιεβιτς: "Μόνο νίκη με Ουκρανία"

    7/6/2005 12:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μιλώντας στην ιστοσελίδα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς "έγραψε" για τον αγώνα με την Τουρκία, για την αναμέτρηση της Τετάρτης με την Ουκρανία και για τις πιθανότητες πρόκρισης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Ο Ντούσκο τόνισε πως η Εθνική θέλει οπωσδήποτε νίκη απέναντι στην Ουκρανία, ενώ με "συνδυασμούς" μπορεί να πάρει ακόμα και την πρώτη θέση και να περάσει απευθείας, γλιτώνοντας την διαδικασία των μπαράζ.

    "Καλή η ισοπαλία, τώρα νίκη"

    Ο Σερβοέλληνας τεχνικός μίλησε πρώτα για τον αγώνα του Σαββάτου και το 0-0 στην Τουρκία. "Ο πρώτος αγώνας δεν ήταν καλός, με χαρακτηριστικά αυτά του πάθους και της δύναμης", ήταν τα λόγια του Ντούσκο, ο οποίος είπε πως το δεύτερο ημίχρονο βελτιώθηκε και από τις δύο ομάδες και το 0-0 ήρθε φυσιολογικά.

    Συνεχίζοντας, μίλησε για τον επικείμενο αγώνα της Ελλάδας με την Ουκρανία και τόνισε πως η νίκη είναι το μόνο αποτέλεσμα που υπάρχει.

    "Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στη δύναμη και οι Ουκρανοί θα έχουν σαφώς λιγότερο άγχος από τους Έλληνες παίκτες. Αισιοδοξώ ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πάρει τους τρεις βαθμούς. Άλλωστε τα έχει καταφέρει στο παρελθόν με πολύ καλύτερες ομάδες".

    Κλείνοντας, τόνισε πως η Ελλάδα "έχει μεγαλύτερη σιγουριά για τη δεύτερη θέση, ενώ αν νικήσει την Ουκρανία θα διεκδικήσει ακόμα και την πρώτη θέση. Στο ποδόσφαιρο όλα είναι πιθανά".

    [20] Μπάσκετ

    Με φιλάθλους η ΑΕΚ στον τελικό

    7/6/2005 5:42:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η παρουσία του Γιάννη Φιλλίπου χθες στον Αθλητικό Δικαστή, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση των επεισοδίων που έγιναν στο κλειστό του Γαλατσίου, κατά τον τελευταίο αγώνα της ΑΕΚ με το Μαρούσι για τα ημιτελικά του πρωταθλήματος, στάθηκε ευεργετική και απόλυτα τυχερή για την Ένωση. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ουσιαστικά απαλλακτική για τον "Δικέφαλο", αφού απέφυγε την ποινή, να παίξει κάποια παιχνίδια στην έδρα του "κεκλεισμένων των θυρών" και τιμωρήθηκε μόνο με 7.000 ευρώ πρόστιμο εκ των οποίων τα 4.000 είναι για τα παραπτώματα των οπαδών της, τα 1.500 για υβριστικά συνθήματα και άλλα 1.500 για τη ρίψη του πλαστικού μπουκαλιού με νερό εντός του αγωνιστικού χώρου. Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η ΑΕΚ θα υποδεχτεί τον Παναθηναϊκό με τον κόσμο στο πλευρό της, στον δεύτερο και τέταρτο (εφόσον χρειαστεί) τελικό των πλέι οφ στην Α1 μπάσκετ των ανδρών.

    Ικανοποίηση στην Ένωση

    Η απόφαση όπως αναμενόταν "σκόρπισε" χαμόγελα ευτυχίας στην διοίκηση και τους παίκτες. Η απουσία του τραυματία Τόμπι Μπέιλι αποτελεί ήδη ένα μεγάλο "πονοκέφαλο" για τον Φώτη Κατσικάρη και, αν, εκτός απ τον Αμερικανό (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου), απουσίαζαν και οι φίλαθλοι, τότε οι ελπίδες της Ένωσης να προβάλει αντίσταση στον πρωταθλητή Ελλάδας θα εκμηδενίζονταν.

    Ο νομικός σύμβουλος της "κιτρινόμαυρης" ΚΑΕ, Σωκράτης Λαμπρόπουλος, αναφερόμενος στην απόφαση επεσήμανε τη σημασία που έπαιξε η πρωτοβουλία του προέδρου του "Δικέφαλου", Γιάννη Φιλίππου, να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία χθες: "Ήταν καταλυτική η παρουσία του Γιάννη Φιλίππου στον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα. Πάντα μαλώνει με όλους στο γήπεδο για την επιβολή τάξης, ενώ ποτέ δεν έχει διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία. Αυτή τη φορά ήθελε να προστατέψει τους οπαδούς της ΑΕΚ, που ποτέ δεν έχει χαϊδέψει, γιατί... αδικήθηκαν. Η ΑΕΚ δικαιώθηκε βάση του άρθρου 20 παράγραφος 1 κι αυτό επειδή κρίθηκε πως τα επεισόδια δεν ήταν δυσφημιστικά. Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 20, τιμωρείται μόνο με πρόστιμο. Όσο για τους τραυματισμούς οπαδών του Αμαρουσίου, δεν τους αμφισβητούμε. Η αλήθεια είναι, όμως, πως δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο ιατρείο του γηπέδου, οπότε μπορεί να τους χτύπησε κάποιος στο δρόμο κι αυτό είναι ευθύνη της αστυνομίας, όχι της ΑΕΚ."

    [21] Μπάσκετ

    Προπονήθηκε ο Φέμερλινγκ

    7/6/2005 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ευχάριστα ήταν τα νέα του ιατρικού δελτίου την Τρίτη για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η θεραπευτική αγωγή που ακολούθησε χθες ο Πάτρικ Φέμερλινγκ, για τους πόνους που ένιωσε στο ταλαιπωρημένο γόνατό του, έφερε αποτέλεσμα και σήμερα έδωσε το "παρών" στην πρωινή προπόνηση του Παναθηναϊκού, "βγάζοντας" όλο το πρόγραμμα κανονικά. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Σέρβος τεχνικός θα τον συμπεριλάβει κανονικά στην αποστολή για τον πρώτο τελικό με την ΑΕΚ, γεγονός που τον χαροποίησε ιδιαίτερα.

    Βγήκε από την ενττική ο Στεφάνου

    Ευχάριστα ήταν τα νέα και για τον γενικό διευθυντή της "πράσινης" ΚΑΕ, Τάσο Στεφάνου, που σήμερα βγήκε από την εντατική, μετά την εγχείρηση τριπλού μπάι πας, στην οποία υπεβλήθη. Όταν μεταφέρθηκε στο δωμάτιό του, το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν το στατιστικό του πέμπτου ημιτελικού με τον Πανιώνιο και ρώτησε αν μπορεί να παρακολουθήσει από την τηλεόραση του νοσοκομείου το συνδρομητικό κανάλι, για να μην χάσει τον πρώτο τελικό με την ΑΕΚ.

    Στο μεταξύ, το ιδιωτικό συμφωνητικό του Ιμπραϊμ Κουτλουάι με την Ούλκερ δεν αναμένεται να σταθεί εμπόδιο στην παραμονή του Τούρκου διεθνή στον Παναθηναϊκό. Το ποσό που απαιτείται να λάβει η τουρκική ομάδα από τον σούτινγκ γκαρντ των «πρασίνων» κρίνεται χαμηλό και ο μάνατζέρ του διαβεβαίωσε πως ο «Ίμπο» επιθυμεί να παραμείνει στον πρωταθλητή Ελλάδας και φέρεται διατεθειμένος να πληρώσει τα χρήματα από την... τσέπη του, χωρίς να επιβαρύνει την ΚΑΕ.

    [22] Μπάσκετ

    Παραιτήθηκε ο Ίβκοβιτς

    7/6/2005 6:25:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η κατάκτηση του νταμπλ Ρωσίας δεν κρίθηκε ως ικανοποιητική συγκομιδή τίτλων από τη διοίκηση της ΤΣΣΚΑ, για να συνεχίσει την συνεργασία της με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Βλέπεται καλοί οι εγχώριοι τίτλοι, αλλά ο διακαής πόθος της διοίκησης της ρωσικής ομάδας ήταν ο τίτλος της Ευρωλίγκα, ειδικά από την στιγμή που το Final Four, γινόταν μέσα στη Μόσχα. Προλαβαίνοντας λοιπόν την όποια κίνηση της διοίκησης και αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης του, ο Σέρβος τεχνικός υπέβαλε αμέσως μετά τον αγώνα με την Ντιναμό Μόσχας, την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή. "Ήταν το τελευταίο μου παιχνίδι στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ" δήλωσε ο "Ντούντα" μετά την χθεσινή κατάκτηση του ρωσικού πρωταθλήματος και πρόσθεσε: "Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση και τους φιλάθλους για τη στήριξη τους και πρέπει να απολογηθώ για την κακή παρουσία μας στο Final Four της Ευρωλίγκα."

    Ομπράντοβιτς - Μεσίνα υποψήφιοι

    Τα σενάρια αντικατάστασής του είναι πολλά, αλλά τα ονόματα δύο υποψηφίων που βρίσκονται πιο ψηλά στη σχετική λίστα είναι αυτά των Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Έτορε Μεσίνα.

    Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού έχει δηλώσει επανειλημμένως πως στην Αθήνα αισθάνεται σαν στο σπίτι του και -εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου- αναμένεται να ανανεώσει το καλοκαίρι με τον πρωταθλητή Ελλάδας.

    Ο Ιταλός Έτορε Μεσίνα συγκεντρώνει, λοιπόν, τις περισσότερες πιθανότητες για τον πάγκο της ΤΣΣΚΑ, κάτι που ενισχύουν και οι προχωρημένες επαφές της Μπενετόν Τρεβίζο με τον ομοσπονδιακό προπονητή της εθνικής Ελλάδας και του Αμαρουσίου, Παναγιώτη Γιαννάκη.

    [23] Ξιφασκία : Εφτά παρουσίες

    7/6/2005 3:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Εφτά αθλητές και αθλήτριες θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Αλμερία (25-27/6). Η ΕΟΕ πραγματοποίησε τις επιλογές με αποκλειστικό κριτήριο τη βαθμολογική θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη, με προοπτική το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τέλος δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή στο ξίφος ασκήσεως γυναικών, αφού η σπάθη γυναικών δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Μεσογειακών Αγώνων.

    Οι αθλητές που θα πάρουν μέρος

    ΣΠΑΘΗ: Κώστας Μανέτας, Μάριος Μπασματζιάν

    ΞΙΦΟΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ: Γιώργος Καραπάνος

    ΞΙΦΟΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑΣ: Γιώργος Αμπάλοφ, Αλέξανδρος Κοντογιάννης, Γιάννα Χρήστου, Δήμητρα Μαγκανουδάκη

    [24] Τοξοβολία : Πολύ καλή απόδοση

    7/6/2005 3:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2005 3:51:02 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με τρία πανελλήνια ρεκόρ συνδυάστηκε η πολύ καλή παρουσία σημαδεύτηκε ο FITA ανοιχτού χώρου ανδρών και γυναικών που διεξήχθη στην Κόνιτσα με την επωνυμία «Χρυσός Στόχος». Στο σύνθετο τόξο η Βασιλική Σπιθουράκη (Α.Ο.Π.Α.) σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 60μ. με επίδοση 331/360 (η προηγούμενη άνηκε στην Ελένη Ιωάννου με 327/360), ενώ η Ελληνίδα αθλήτρια πέτυχε το πανελλήνιο ρεκόρ και στα 70μ. με επίδοση 317/360 (η προηγούμενη επίδοση άνηκε στην Ελένη Ιωάννου με 313/360). Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Δημήτρης Σαββίδης (Αχαιοί), ο οποίος σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με επίδοση 1336/1440 (η προηγούμενη επίδοση άνηκε στον Καλαδάμη με 1334/1440).

    Οι τρεις πρώτοι νικητές ανά κατηγορία

    Ολυμπιακό τόξο: Άνδρες: 1.Απόστολος Νάνος (Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρία) 1265/1440, 2. Κωνσταντίνος Γιάντσιος (Τετραπτερυλλίς) 1217/1440, 3. Ευθύμιος Αλέπης (Τετραπτερυλλίς) 1208/1440. Γυναίκες: 1. Εύη-Αννίτα Άτλα (Τετραπτερυλλίς) 1272/1440, 2. Χριστίνα Ξυδά (Τετραπτερυλλίς) 1226/1440, 3. Ελπίδα Ρωμάντζη (ΣΚ.Ο.Α.Α.Π.Θ.) 1208/1440.

    Σύνθετο τόξο: Άνδρες: 1. Δημήτρης Σαββίδης (Αχαιοί) 1336/1440, 2. Θανάσης Μπακιρλής (Σκοπευτικός Όμιλος Ελευσίνας) 1297/1440, 3. Σωτήρης Καραπιπέρης (Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία) 1286/1440. Γυναίκες: 1. Βασιλική Σπιθουράκη (Α.Ο.Π.Α.) 1312/1440, 2. Χαρά Παρασκευά (Φιλοκτήτης) 1279/1440, 3. Πόλυ Τζανόγλου (Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία) 1272/1440.

    [25] Πυγμαχία : Από του χρόνου το Ευρωπαϊκό

    7/6/2005 2:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Χωρίς Έλληνα πυγμάχο θα συνεχιστεί το 3ο Πρωτάθλημα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τον Βαλέριο Χαρτσιλάβα, ο οποίος τραυματίστηκε στην προπόνηση και δεν πήρε μέρος στη διοργάνωση στην κατηγορία των 69κ, και ο Μανώλης Αρμάγος δεν θα αγωνιστεί στην διοργάνωση. Ο Έλληνας πυγμάχος του Αίολου Θεσσαλονίκης στα 81κ, ηττήθηκε από Άγγλο Τόνι Τζέφρις, με διακοπή από το διαιτητή στον α` γύρο και έτσι πήρε άδοξο τέλος η συνέχεια για την Ελλάδα.

    Τα αποτελέσματα της 3ης ημέρας (πρώτοι οι νικητές)

    51 κιλά

    Βιτσέντσο Πικάρντι (Ιταλία)-Σοφιάν Τακούστ (Γαλλία) 37-24

    Ρζάνια Αντρζέι (Πολωνία)-Ρούντολφ Ντίντι (Σλοβακία) μεγάλη διαφορά σημεία γ` γύρος

    Ντον Μπροντχαρστ (Αγγλία)-Νταβίντ Ολτουάνι (Ουγγαρία) 31-26

    57 κιλά

    Βασίλε Σάντου (Ρουμανία)-Μάρκους Αμπραμόφσκι (Γερμανία) μεγάλη διαφορά σημεία γ` γύρος

    Μουχάμετ Κατ (Τουρκία)-Αλεξάντρς Ζούραβλοβς (Λετονία) μεγάλη διαφορά σημεία γ` γύρος

    75 κιλά

    Ρονάλντ Γκραβίλ (Ρουμανία)-Αμπντελκαντέρ Μπουχένια (Γαλλία) μεγάλη διαφορά σημεία γ` γύρος

    Ομέρ Αϊντογκάν (Τουρκία)-Μάριο Ντούρο (Ισπανία) 35-25

    Γκάρι Μπαρ (Αγγλία)-Αντράς Νάγκι (Ουγγαρία) +42-42

    81 κιλά

    Μάριο Σιβόλιγα (Κροατία)-Τέρβελ Πούλεβ (Βουλγαρία) 20-15

    Τόνι Τζέφρις (Αγγλία)-Μανώλης Αρμάγος (ΕΛΛΑΔΑ) διακοπή διαιτητή α` γύρος

    Ιστβάν Ζούτς (Ουγγαρία)-Νίλσεν Αντερς Χάγκερ (Δανία) μεγάλη διαφορά σημεία β` γύρος

    Κένεθ Έγκαν (Ιρλανδία)-Γιλντιρίμ Ταρχάν (Τουρκία) εγκατάλειψη β` γύρος

    +91 κιλά

    Κούμπρατ Πούλεβ (Βουλγαρία)-Γκρεργκόρζ Κιέσα (Πολωνία) 30-11

    Κσάμπα Κούρτουτζ (Ουγγαρία)-Ανταμ Νταουρμπέκοβς (Λετονία) 38-30

    Κούρμπαν Γκουνεμπακάν (Τουρκία)-Ίβιτσα Μπακούριν (Κροατία) 47-35

    Ρομπέρτο Καμαρέλε (Ιταλία)-Μπερτίνο Κλάους (Δανία) μεγάλη διαφορά σημεία γ` γύρος

    [26] Πολιτισμός

    Ακόμα ψάχνουν την "Κραυγή" και τη "Μαντόνα¨"

    Άλλος ένας ύποπτος για την "Κραυγή"

    7/6/2005 1:29:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την προσωρινή κράτηση για ενός άνδρα, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την κλοπή της "Κραυγής" και της "Μαντόνας" του Νορβηγού ζωγράφου Edvard Munch, διέταξαν τη Δευτέρα οι νορβηγικές αρχές. Πρόκειται για τον πέμπτο ύποπτο, ο οποίος θεωρείται, ότι συμμετείχε στην κλοπή. Ο άνδρας θα παραμείνει, πίσω από τα σίδερα για τέσσερις εβδομάδες. Από τους πέντε υπόπτους, που έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα ο ένας θεωρείται ότι είναι ο εγκέφαλος της ληστείας, που έγινε στις 22 Αυγούστου, όταν δύο ένοπλοι μασκοφόροι εισέβαλαν στο Μουσείο Edvard Munch στο Όσλο και έκλεψαν τους δύο πίνακες. Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο, που οδηγούσε ένας συνεργός τους. Σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται τους συνηγόρους των συλληφθέντων, όλοι τους αρνούνται ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση. Οι πίνακες, η αξία των οποίων φτάνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

    [27] Υγεία

    Θα κυκλοφορήσει στα τέλη του μήνα

    Τεστ αίματος στο σπίτι

    7/6/2005 4:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μέσα σε 20 λεπτά, με ένα επαναστατικό τεστ αίματος, ο ασθενής θα μπορεί να ξέρει με ακρίβεια την αιμοσφαιρίνη του αίματός του. Το συγκεκριμένο τεστ, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα κυκλοφορήσει στα τέλη Ιουνίου, κοστίζει 20 ευρώ, θα συνταγογραφείται από τα ασφαλιστικά ταμεία και μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ασθενή στο σπίτι. Το τεστ δείχνει αν κάποιο άτομο εμφανίζει αναιμία και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτη, καρκίνο, μεσογειακή αναιμία, έϊτζ, όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση και τις έγκυες γυναίκες που χρειάζονται συχνές εξετάσεις αίματος. Επιπλέον, θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών όπου δεν υπάρχουν μικροβιολογικά κέντρα.

    [28] Παράξενα

    Έκατσε και περίμενε

    Έβγαλε τον ληστή "νοκ άουτ"

    7/6/2005 12:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2005 1:53:04 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τι κι αν οι γιατροί κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου, ότι το υπερβολικό βάρος βλάπτει σοβαρά την υγεία. Τι κι αν η μόδα μας θέλει όλους να χωράμε σε τρία νούμερα; Σε μερικές περιπτώσεις το επιπλέον βάρος σώζει ζωές, αποδεδειγμένα. Αν δεν ήταν 130 κιλά μία 41χρονη Ρωσίδα, αυτή τη στιγμή θα είχε μείνει απένταρη, ενώ θα ήταν πολύ πιθανό να υπέφερε και από σωματικά τραύματα. Ενώ η 41χρονη νοικοκυρά ήταν στο σπίτι της, τρεις άγνωστοι άνδρες εισέβαλλαν και υπό την απειλή όπλου προσπάθησαν να της αφαιρέσουν τα χρήματά της. Γνωρίζοντας την σαφή υπεροχή της στα κυβικά έπεσε πάνω στον ένα ληστή, τον έριξε κάτω και κάθισε πάνω του. Τρομοκρατημένοι οι δύο "συνάδελφοί" του έφυγαν αμέσως από το σπίτι. Η γυναίκα παρέμεινε καθισμένη πάνω στον ληστή για μία ώρα περίπου, μέχρι, που επέστρεψε στο σπίτι η κόρη της και τηλεφώνησε στην αστυνομία. Τα όργανα της τάξης πήγαν στο σπίτι της γυναίκας και συνέλαβαν τον 20χρονο κλέφτη, ο οποίος "τη γλίτωσε" μόνο με μερικές μελανιές και πρήξιμο στα κάτω άκρα!

    [29] Παράξενα

    Έξωση στην Τέχνη

    7/6/2005 4:56:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την έξωση μίας γυναίκας ιδιοκτήτριας 43 κατσικών διέταξε δικαστήριο του Σάαρμπουργκ, κωμόπολη. Η γυναίκα, διπλωματούχος ψυχολόγος δήλωσε στο δικαστήριο, πως εκτός από φιλόζωη είναι και ανεξάρτητη καλλιτέχνιδα και είχε εντάξει τα ζώα στην καθημερινότητά της, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός έργου που το τιτλοφορεί "Capra libre (ελεύθερη κατσίκα) και η γελαδάρισσα", ιδέα που εμπνεύστηκε, όπως η ίδια διευκρίνισε, από τη διδασκαλία του Γερμανού γλύπτη Γιόζεφ Μπόις. Η ενοικιάστρια, που κλήθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2004, να αφήσει το οίκημα στο οποίο διέμενε, κατάφερε και πήρε προθεσμία έως τις 31 Μαΐου. Τελικά, όμως υπέκυψε στις πιέσεις του δικαστηρίου και δέχτηκε να αποχωριστεί το κοπάδι της αφήνοντας τα ζώα να ζήσουν στο φυσικό τους χώρο, μια μέρα πριν από την έξωσή της. Τουλάχιστον κράτησε το σπίτι...

    [30] Ζωής ...σΤάσεις

    Πάσχει από νευρική ανορεξία

    Η θλιβερή εικόνα της Χερτζίκοβα

    7/6/2005 11:30:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σκιά του εαυτού της είναι πλέον η Εύα Χερτζίκοβα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοντέλα της δεκαετίας του 90. Η πρόσφατη εμφάνιση της στο φεστιβάλ των Κανών, επιβεβαίωσε τις φήμες, που την θέλουν να πάσχει από νευρική ανορεξία, την ασθένεια της σύγχρονης εποχής, που μοιάζει με αργό θάνατο και για την οποία ενοχοποιείται η βιομηχανία της μόδας. Οι φωτογραφίες της, που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο προκαλούν σοκ. Δείχνουν την Τσέχα καλλονή αγνώριστη. Αποστεωμένη, με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και χωρίς την παλιά της λάμψη. Όσοι τις βλέπουν μένουν άφωνοι, αλλά όχι εξαιτίας των τέλειων αναλογιών της. Η ίδια επιμένει να διαψεύδει ότι είναι ανορεξική, αλλά η εικόνα είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

    Xιλιάδες τα θύματα

    Δυστυχώς, η Εύα Χερτζιγκοβα δεν είναι η μοναδική, που πέφτει θύμα της ασθένειας. Στην ίδια παγίδα αναζήτησης του "τέλειου" έχουν πέσει δεκάδες άλλα διάσημα μοντέλα, όπως η Κειτ Μος αλλά και η Κάρεν Μούλντερ και ακολουθώντας το παράδειγμά τους χιλιάδες μικρά κορίτσια, που καταλήγουν να καταστρέφουν τον εαυτό τους.

    [31] Κοινωνία

    Στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

    "Χρόνια Πολλά" από κοντά

    7/6/2005 7:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στο Φανάρι, μεταβαίνει την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος για να ευχηθεί για πρώτη φορά, προσωπικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την ονομαστική του εορτή που είναι το Σάββατο. Ο κ. Χριστόδουλος θα συνοδεύεται από τους μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμονα, Σπάρτης Ευστάθιο και τον πρωτοσύγκελο της αρχιεπισκοπής πατέρα Θωμά Συνοδινό.

    [32] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Φυγάδες" από τον Άρη

    7/6/2005 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Παράνομα έμεναν στην χώρα εδώ και αρκετές ημέρες οι Φομούμπον, Ινόγκι και Κουεμάχα, καθώς η ΠΑΕ Άρης δεν είχε φροντίσει να τους ανανεώσει τις κάρτες Βίζα. Έτσι οι τρεις ποδοσφαιριστές κατά την αναχώρησή τους για την πατρίδα τους, αφού τα συμβόλαιά τους έληξαν και δεν ανανεώθηκαν, διαπιστώθηκε στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", πως παρέμεναν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν ανανεώσει το δικαίωμά τους για αυτό. Τους παίκτες επισκέφθηκε παράγων του Αρη στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου για να διευκολύνει την αναχώρηση τους από την Ελλάδα.

    [33] Κοινωνία

    Οι ιερείς που συλλειτούργησαν με τον Ειρηναίο

    Κινδυνεύουν με τρίμηνη αργία

    7/6/2005 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Συνεχίζεται το σίριαλ της υπόθεσης με τον Ειρηναίο. Την Τρίτη, οι τέσσερις Αγιοταφίτες ιερείς που είχαν λειτουργήσει μαζί του, σε ναό κοντά στη Ραμάλα, δεν προσήλθαν για να απολογηθούν στην Ιερά Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και τώρα οι τέσσερις ιερείς είναι αντιμέτωποι με την ποινή τρίμηνης αργίας. Πάντως, οριστική απόφαση για το θέμα αναμένεται να λάβει η Σύνοδος, στη συνεδρίασή της την προσεχή Δευτέρα. Χτες, η ιορδανική κυβέρνηση ζήτησε από τον Ειρηναίο να επιστρέψει το διπλωματικό ιορδανικό διαβατήριο, που του είχε χορηγηθεί όταν ανέβηκε στον Πατριαρχικό θρόνο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αφαίρεσε το διαβατήριο από τον Ειρηναίο

    [34] Οικονομία

    Για παρατυπίες στα δημόσια έργα

    Πρόστιμο 518 εκ. ευρώ από Κομισιόν

    7/6/2005 5:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2005 7:14:34 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Πάνω από 510 εκ. ευρώ ζητά πίσω η Κομισιόν από την Ελλάδα για παρατυπίες στην εκτέλεση έργων την περίοδο 2000-2004. Η επιστροφή των χρημάτων, ή αλλιώς "δημοσιονομική διόρθωση", θα γίνει σε διάστημα τεσσάρων ετών και υιοθετήθηκε μετά από εισήγηση της αρμόδιας σε θέματα περιφερειακής πολιτικής επιτρόπου Ντάνουτα Χούμπνερ. Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με τις ελληνικές Αρχές για τη μελλοντική διαχείριση των συμβάσεων δημοσίων έργων στη χώρα μας. Παράλληλα, οι ελληνικές Αρχές ανέλαβαν να επιφέρουν διορθώσεις για παρατυπίες σε ορισμένα έργα ύψους περίπου 220 εκ. ευρώ, ποσό που θα μεταφερθεί σε άλλα έργα μέσα στην τετραετία. Η κ. Χούμπνερ χαιρέτισε "τις σημαντικές προσπάθειες των τελευταίων μηνών" που κατέβαλαν οι ελληνικές Αρχές "προκειμένου να θέσουν τα θεμέλια για μια μελλοντική εταιρική σχέση εμπιστοσύνης". Ικανοποιημένος για την εξέλιξη εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Στο 1,5 δις ευρώ το αρχικό ποσόν των διορθώσεων

    Από το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται για τη συνεδρίαση του EcoFin, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ικανοποιημένος για την απόφαση της Κομισιόν να προσδιορίσει στα 518 εκ. ευρώ τις δημοσιονομικές διορθώσεις, τονίζοντας ότι το ποσόν αυτό αντιστοιχεί μόλις στο ένα τρίτο των αρχικών προθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανέρχονταν στα 1,5 δις ευρώ.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η διόρθωση θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα τεσσάρων ετών, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.

    Η κ. Χούμπνερ είπε, επίσης, ότι η Επιτροπή δε θα αναστείλει τις ενδιάμεσες πληρωμές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στην Ελλάδα.

    Η δημοσιονομική διόρθωση των 518 εκ. ευρώ αφορά συμβάσεις δημοσίων έργων για τις οποίες η πρόσκληση υποβολής προσφορών ή η διαχείριση δεν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    Σημειώνεται ότι, οι ελληνικές Αρχές έχουν αναλάβει να εναρμονίσουν πλήρως την εθνική νομική βάση για τις δημόσιες συμβάσεις με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ έχουν ενισχύσει τις διαδικασίες διαχείρισης και ελέγχου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

    Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα εξασφαλιστεί το σταθερό πλαίσιο που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωση του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (2000-2006) αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης περιόδου προγραμματισμού που ξεκινά το 2007.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 7 June 2005 - 16:57:51 UTC