Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προθεσμία για λύση
  • [02] Διχασμένοι οι πολίτες
  • [03] Νέο κρούσμα αντιγραφής στις Πανελλαδικές
  • [04] "Έξωση" στον Φαμπιούς
  • [05] Αλλαγές και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα μετά το "Νon"
  • [06] Έφυγε ο Χον Ιδίγορας
  • [07] Θρήνος στη Βηρυτό για τον Σαμίρ Κασίρ
  • [08] Αντίθετη με την αναβολή η Χαμάς
  • [09] "Ρίξτε τις τιμές"
  • [10] Λύγισε από τις απουσίες και τους Πολωνούς
  • [11] Συνελήφθη 12χρονη για κακοποίηση 5χρονου

    [01] Οικονομία

    Κρίσιμες εξελίξεις στο ασφαλιστικό

    Προθεσμία για λύση

    4/6/2005 12:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/6/2005 7:09:53 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Κρίσιμες οι εξελίξεις στο μέτωπο του διαλόγου για το ασφαλιστικό των τραπεζών. Μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με την ΟΤΟΕ, το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε συνεργασία που είχαν το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον κ. Αλογοσκούφη και με τον υπουργό Απασχόλησης κ. Παναγιωτόπουλο. Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, είναι αποφασισμένη στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. "Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί, για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες, αλλά και η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος που είναι τόσο σημαντική για την οικονομία" τόνισε ο Αλογοσκούφης, διευκρινίζοντας πως οι όποιοι κανόνες οριστούν θα είναι ίδιοι για όλους. "Οι διαδικασίες που δρομολογούνται ενισχύουν και ενδυναμώνουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης" δήλωσε και ο κ. Παναγιωτόπουλος. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ, χθες, έκαναν λόγο για ωμό εκβιασμό και εξήγγειλαν 48ωρη απεργία από την ερχόμενη Τρίτη.

    Το ασφαλιστικό στο Μαξίμου

    Ο κ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνεργασία που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι έχει ζητηθεί από τις τράπεζες και την ΟΤΟΕ, να διερευνήσουν μέσα στις επόμενες μέρες, κατά πόσο μπορούν να βρουν κοινά αποδεκτή λύση, αλλά σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διευθετήσει το ζήτημα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε για ενιαίο επικουρικό ταμείο των τραπεζών, στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν όποιες τράπεζες το επιθυμούν, διευκρινίζοντας πως τα δύο τρία του κόστους θα καλυφθούν από τις τράπεζες και το ένα τρίτο από το δημόσιο. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την Αγροτική και την Εμπορική, αλλά υπογράμμισε ότι το δημόσιο έχει αυξημένο ενδιαφέρον, λόγω της συμμετοχής του σε αυτές τις τράπεζες και, ως εκ τούτου, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

    "Άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι, η Κυβέρνηση κινείται με αποσπασματικά μέτρα και χωρίς φυσικά να έχει πλήρη επεξεργασμένα στοιχεία, ή τουλάχιστον δεν δίνει πλήρη στοιχεία", σχολίασε η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό των τραπεζών, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Απασχόλησης.

    "Εμείς πιστεύουμε στην ενιαία αντιμετώπιση του θέματος του ασφαλιστικού των τραπεζών, στη βάση, όμως, μιας αξιόπιστης αναλογιστικής μελέτης. Αυτή η λύση πρέπει να εξασφαλίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το κόστος να μετακινηθεί στο ΙΚΑ και στο κοινωνικό σύνολο", είπε η κ.Ξενογιαννακοπούλου και εξέφρασε την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ σε οποιαδήποτε μονομερή και αυταρχική ρύθμιση.

    Από τη πλευρά του ΣΥΝ τις σημερινές δηλώσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Απασχόλησης για το ασφαλιστικό των τραπεζών σχολίασε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης. "Η Κυβέρνηση προχωρά σε ακραίες, αυταρχικές επιλογές για το ασφαλιστικό των τραπεζών, που προσπαθεί να τις επιβάλει εκβιαστικά και να τις συγκαλύψει με παραπλανητικές μεθοδεύσεις".

    "Παρά τα όσα ελέχθησαν από τους κ. Αλογοσκούφη και Παναγιωτόπουλο, η αλήθεια είναι ότι, με το σχέδιο, που προτείνουν σφαγιάζονται τα ασφαλιστικά κατακτημένα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ χαρίζονται δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες, τα οποία θα επιβαρύνουν το Δημόσιο και το ΙΚΑ", κατέληξε.

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ θα έχει τη Δευτέρα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επι ποδός πολέμου...

    Συλλογική επίλυση

    [02] Πολιτική

    Δείχνει πανελλαδική δημοσκόπηση για την Οικονομία

    Διχασμένοι οι πολίτες

    4/6/2005 4:14:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: Εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ"

    Οι προσλήψεις, ο "βασικός μέτοχος" και η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική αποτελούν τα σημεία τριβής μεταξύ κοινής γνώμης και Κυβέρνησης, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας "Έθνος". Πάντως η αποτίμηση της γενικής πορείας της χώρας κινείται στα ίδια επίπεδα με την προ διμήνου έρευνα της ίδιας εταιρείας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το εκλογικό σώμα εμφανίζεται διχασμένο σε ότι, αφορά τη συμφωνία για την ΟΤΕ καθώς το 41,4% διαφωνεί με την εθελουσία έξοδο των εργαζομένων έναντι 38,4% που συμφωνεί, ενώ το 46,6% συμφωνεί με την άρση της μονιμότητας μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους και το 43,1% διαφωνεί. Επίσης, το 45,7% κρίνει αρνητικά στη συμφωνία στον ΟΤΕ έναντι 35% που την βλέπει θετικά. Τέλος το 55,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι, σηματοδοτεί και γενικότερη αλλαγή στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

    Στα ίδια επίπεδα

    Ειδικότερα:Το 63,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι, η Κυβέρνηση λειτουργεί ρουσφετολογικά στο θέμα των προσλήψεων και μόνο το 24,6% πιστεύει ότι, κινείται αξιοκρατικά.

    Το 47,5% πιστεύει ότι, οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στο "βασικό μέτοχο" έβλαψαν τη χώρα, μόλις το 18,2% πιστεύει ότι, την ωφέλησαν, ενώ το 34,3% των ερωτηθέντων δεν απάντησε στο σχετικό ερώτημα.

    Το 40,9% πιστεύει ότι, η απογραφή στην οικονομία έβλαψε τη χώρα, ενώ το 30,9% πιστεύει ότι, την ωφέλησε. Το 28,1% δεν σχολίασε το θέμα. Στην προηγούμενη έρευνα, προ διμήνου, το 37,8% πίστευε ότι, την έβλαψε, το 35,2% ότι, την ωφέλησε και το 27% δεν είχε απαντήσει στο σχετικό ερώτημα.

    Το 55,9% χαρακτηρίζει χειρότερη την προσωπική οικονομική του κατάσταση σε σχέση με πέρυσι και μόνο το 15,8% δηλώνει ότι, είναι καλύτερη. Ίδια χαρακτηρίζεται από το 27,8% των ερωτηθέντων. Ωστόσο, πριν από ένα δίμηνο, μόνο το 12,2% δήλωνε ότι, είναι σε καλύτερη θέση, σε χειρότερη το 58,6% και ίδια το 29,2%.

    Μόνο το 19,3% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ το 50,6% την αξιολογεί αρνητικά. Το 28,4% έχει ουδέτερη γνώμη.

    Γενικά, το 55,1% θεωρεί ότι, τα πράγματα στη χώρα μας πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, προς τη σωστή το 23,6%, ούτε θετικά ούτε αρνητικά το 20,4%. Στην προηγούμενη έρευνα, το 60,4% δήλωνε ότι, τα πράγματα στη χώρα μας πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση και το 25,3% προς τη σωστή.

    Για ΟΤΕ, εθελουσία, μονιμοποιήσεις

    Πάντως, ο βαθμός ικανοποίησης από την Κυβέρνηση παραμένει στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου 27,7%, ενώ μειώνεται από 19,5% στο 15,2% ο βαθμός ικανοποίησης από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το 49,9% δηλώνει δυσαρεστημένο από την Κυβέρνηση και το 60,8% από την αξιωματική αντιπολίτευση.

    Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση της ΝΔ αυξάνει τη διαφορά της έναντι του ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα "ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για την οικονομική πολιτική της χώρας , μια Κυβέρνηση της ΝΔ με τον κ. Καραμανλή ή μία Κυβέρνηση με τον κ. Παπανδρέου". Η Κυβέρνηση της ΝΔ προηγείται με 8,4 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ (39,4% έναντι 31%), ενώ το Μάρτιο η διαφορά ήταν μικρότερη ( 38,7% έναντι 33,5% αντίστοιχα - διαφορά 5,2 ποσοστιαίων μονάδων).

    Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 60,7% (64,2% το Μάρτιο) και ακολουθούν οι Γιώργος Παπανδρέου με 55,4% (60,1% το Μάρτιο), Αλέκα Παπαρήγα με 38,9% (43% το Μάρτιο), Αλέκος Αλαβάνος 33,6% ( 37,8% το Μάρτιο) και Γιώργος Καρατζαφέρης με 30,2% (33,8% το Μάρτιο).

    Όσον αφορά τη συμφωνία για τον ΟΤΕ, το 55,3% θεωρεί ότι, σηματοδοτεί και γενικότερη αλλαγή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Το 22,8% έχει αντίθετη άποψη.

    Το 45,7% κρίνει τη συμφωνία αρνητική, ενώ το 35% θετική. Το 19,2% δεν λαμβάνει θέση στο ερώτημα.

    Ωστόσο, το 46,6% συμφωνεί με την άρση της μονιμότητας μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους και διαφωνεί το 43,1%. Παράλληλα, το 38,4% τάσσεται υπέρ της συμφωνίας για εθελουσία έξοδο των εργαζομένων και κατά το 41,4%.

    Μόνο το 28,7% θεωρεί ότι, η συμφωνία δημιουργεί εργαζόμενους "δύο ταχυτήτων". Το 33,3% το χαρακτηρίζει αναγκαίο κακό, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο θεωρεί το 17,3%, ενώ ένα ποσοστό 20,7% δεν λαμβάνει θέση στο ερώτημα.

    Τέλος, το 45,3% κρίνει ότι, η συμφωνία στον ΟΤΕ θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για τις άλλες ΔΕΚΟ, το 39,1% απαντά αρνητικά, ενώ το 15,6% τηρεί ουδέτερη στάση.

    Η ταυτότητα της έρευνας

    Η έρευνα διενεργήθηκε από 31 Μαΐου έως 2 Ιουνίου, στο σύνολο της χώρας, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Συμμετείχαν 801 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

    [03] Κοινωνία

    Μαθήτρια έπαιρνε τις απαντήσεις μέσω κινητού

    Νέο κρούσμα αντιγραφής στις Πανελλαδικές

    4/6/2005 4:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέο κρούσμα απόπειρας αντιγραφής σημειώθηκε σήμερα σε εξεταστικό κέντρο στη Μάντρα Αττικής. Μαθήτρια αντιληπτή από τους επιτηρητές εξεταστικού κέντρου να προσπαθεί να πάρει τις απαντήσεις των θεμάτων της Ιστορίας μέσω κινητού τηλεφώνου. Σε έλεγχο, που έγινε από τους καθηγητές διαπιστώθηκε ότι, έφερε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, δηλαδή ακουστικό μικρόφωνο κινητού τηλεφώνου. Το γραπτό της μαθήτριας μηδενίστηκε, η Λυκειακή Επιτροπή Εξετάσεων απέστειλε πρακτικό του συμβάντος στη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας και φυσικά η μαθήτρια αποβλήθηκε από την τάξη. Χωρίς άλλα προβλήματα διεξήχθη η σημερινή μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, κατά την οποία οι υποψήφιοι για τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. διαγωνίστηκαν στην Ιστορία, τη Βιολογία, τη Χημεία - Βιοχημεία και την Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ανάλογα με την κατεύθυνση, που ακολουθούν. Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη με τα Αρχαία Ελληνικά και την Φυσική.

    [04] Κόσμος

    Από τα ηγετικά όργανα του Σοσιαλιστικού Κόμματος

    "Έξωση" στον Φαμπιούς

    4/6/2005 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αποκλείσθηκε σήμερα από τα ηγετικά όργανα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, έπειτα από την εκστρατεία του υπέρ του "Όχι" στο γαλλικό δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, αντίθετα με την επίσημη γραμμή του κόμματος. Το Εθνικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ψήφισε σήμερα υπέρ της τοποθέτησης μιας "ομοιογενούς ηγεσίας" εγκρίνοντας τον αποκλεισμό του Λοράν Φαμπιούς, δεύτερου στην ιεραρχία του κόμματος, και των υποστηρικτών του, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του PS Ζιλιέν Ντρε. Η πρόταση του πρώτου γραμματέα Φρανσουά Ολάντ εγκρίθηκε με 167 ψήφους υπέρ, 122 κατά και 17 αποχές. Το Εθνικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης πρόταση για την σύγκληση συνεδρίου στις 18 Νοεμβρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλαγές και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα μετά το "Νon"

    [05] Κόσμος

    Τον αποκλεισμό του Φαμπιους θα ζητήσει ο Ολάντ

    Αλλαγές και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα μετά το "Νon"

    4/6/2005 5:40:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τον αποκλεισμό του Λοράν Φαμπιούς, πρώην πρωθυπουργού και των υποστηρικτών του από τα ηγετικά όργανα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναμένεται να προτείνει σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του PS ο πρώτος γραμματέας Φρανσουά Ολάντ. Ο Φαμπιούς είχε πάρει μέρος στην εκστρατεία υπέρ του "Όχι" στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή του κόμματος. Αυτό δήλωσε λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο διευθυντή του γραφείου Στεφάν Λε Φολ. Εκτός από την αναδόμηση της εθνικής γραμματείας, του εκτελεστικού οργάνου του PS, με τον αποκλεισμό από τις τάξεις του του Λοράν Φαμπιούς και των υποστηρικτών του, ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται επίσης να προτείνει την πρόωρη σύγκληση συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις 18 Νοεμβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπός του κόμματος Ζιλιέν Ντρε. Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε χθες ότι, "είναι φυσικό να υπάρξει μια συνεκτική ηγεσία μέχρι τη διεξαγωγή του επόμενου συνεδρίου", γεγονός, που παραπέμπει στην εκδίωξη του Λοράν Φαμπιούς και των υποστηρικτών του από τα ηγετικά όργανα.

    [06] Κόσμος

    Ιστορικός ηγέτης του βασκικού Μπατασούνα

    Έφυγε ο Χον Ιδίγορας

    4/6/2005 5:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Απεβίωσε την Παρασκευή, μόλις μερικές ημέρες αφ ότου κάλεσε τον διάδοχό του να εκμεταλλευθεί μια ευκαιρία να φέρει "ειρήνη" στην ισπανική Χώρα των Βάσκων ο συνιδρυτής του εκτός νόμου βασκικού αυτονομιστικού κόμματος Έρι Μπατασούνα, Χον Ιδίγορας, από εμφύσημα, σε ηλικία 69 ετών. Ο χαρισματικός πολιτικός, που ίδρυσε το κόμμα, που πλέον καλείται Μπατασούνα και το οποίο το ισπανικό Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια έχουν απαγορεύσει, θεωρώντας το ως την πολιτική πτέρυγα της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, υπέκυψε σε εμφύσημα σε ηλικία 69 ετών. Η ΕΤΑ θεωρείται υπεύθυνη για το θάνατο σχεδόν 850 ανθρώπων στην ένοπλη εκστρατεία της από το 1968 με στόχο της δημιουργίας ενός βασκικού αυτόνομου κράτους στη βόρεια Ισπανία και τη νοτιοδυτική Γαλλία. Η ισπανική Κυβέρνηση πρότεινε τον Μάιο στην ΕΤΑ ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την προϋπόθεση ότι, η οργάνωση θα παραδώσει τα όπλα και θα αυτοδιαλυθεί.

    "Θα δείξει σύνεση"

    Ο σημερινός ηγέτης του Μπατασούνα, ο Αρνάλδο Οτέγι, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και κατηγορείται ότι, ανήκει στην ΕΤΑ, δήλωσε ότι, επισκέφθηκε τον Ιδίγορας στο επιθανάτια κλίνη του πριν μερικές ημέρες και σχεδιάζει να υιοθετήσει την συμβουλή του, που ήταν, όπως είπε, να δείξει "σύνεση". "Είπε ότι, πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτή την ευκαιρία για να βρούμε μια δημοκρατική και ειρηνική λύση. Έδινε πάντα μάχη γι αυτό και οφείλουμε να ολοκληρώσουμε το έργο του", είπε ο Οτέγι, ο οποίος έχει αποφυλακισθεί προσωρινά με εγγύηση, στους δημοσιογράφους.

    Ο Ιδίγορας, που είχε από καιρού αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική λόγω της κατάστασης της υγείας του, είχε εκλεγεί στο ισπανικό Κοινοβούλιο και το βασκικό περιφερειακό κοινοβούλιο αρκετές φορές. Είχε επίσης αρκετές φορές φυλακισθεί για τους δεσμούς του με το ένοπλο βασκικό αυτονομιστικό κίνημα, την τελευταία φορά το 1997, όταν είχε απελευθερωθεί για λόγους υγείας. Είχε επιζήσει απόπειρας αυτοκτονίας σε ξενοδοχείο της Μαδρίτης το 1989, που είχε κοστίσει τη ζωή ενός άλλου μέλους του Κοινοβουλίου και του κόμματος Έρι Μπατασούνα, του Χοσού Μουγκουρούσα.

    Γεννημένος το 1936, ο Ιδίγορας εργάσθηκε στη μεταλλουργική βιομηχανία από τα 15 του και ήταν ενεργός στο συνδικαλιστικό κίνημα και σε παράνομες οργανώσεις επί Φράνκο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Έρι Μπατασούνα το 1978 και ηγετικό του στέλεχος.

    [07] Μ. Ανατολή

    Κηδεύτηκε ο δολοφονημένος Λιβανέζος δημοσιογράφος

    Θρήνος στη Βηρυτό για τον Σαμίρ Κασίρ

    4/6/2005 6:13:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με δάκρυα στα μάτια δημοσιογράφοι μετέφεραν στους ώμους το φέρετρο του Σαμίρ Κασίρ, του συναδέλφου τους, που δολοφονήθηκε την Πέμπτη στη Βηρυτό, ακολουθούμενοι από ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων, που συγκεντρώθηκε στην Πλατεία των Μαρτύρων στο κέντρο της Βηρυτού για να παρακολουθήσει την κηδεία. Γυναίκες πετούσαν λουλούδια στο φέρετρο, καθώς η πομπή κατευθυνόταν προς τα γραφεία της εφημερίδας Αν Νάχαρ, στην οποία εργαζόταν ο Σαμίρ Κασίρ, επί της κεντρικής πλατείας της λιβανικής πρωτεύουσας, όπου κηδεύτηκε και ο δολοφονημένος πρώην πρωθυπουργός Ραφίκ αλ Χαρίρι. Ένα τεράστιο πορτραίτο του Λιβανέζου δημοσιογράφου, επικριτή του συριακού καθεστώτος και των άλλων αυταρχικών καθεστώτων του αραβικού κόσμου, είχε απλωθεί στην πρόσοψη της έδρας της εφημερίδας, μπροστά από την οποία συγκεντρώθηκαν η οικογένεια, οι συνάδελφοι, οι φίλοι και οι φοιτητές του δολοφονημένου δημοσιογράφου, ο οποίος δίδασκε Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο Σαιν Ζοζέφ της Βηρυτού.

    "Πρώτος στόχος η ανατροπή του Λαχούντ"

    Παρόντες επίσης οι συνάδελφοί του στην Αν Νάχαρ, ο πρύτανης του λιβανικού τύπου Γάσαν Τουένι, ο ηγέτης του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουάλιντ Τζουμπλάτ, ο Σάαντ Χαρίρι, ο Αμίν Τζεμαγιέλ και ο Νασίμπ Λαχούντ.

    Ανάμεσα στο πλήθος και μια αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης για να τιμήσει "εκείνον, που μας συντρόφευε στη μάχη μας και για να πούμε ότι, ο αγώνας για την ανεξαρτησία του Λιβάνου και τις ελευθερίες στη Συρία θα συνεχισθεί".

    Ο Σαμίρ Κασίρ είχε δώσει βήμα από τις σελίδες της εφημερίδας του στη συριακή αντιπολίτευση. Μετά τη δολοφονία του η λιβανική αντιπολίτευση επέρριψε για μία ακόμη φορά την ευθύνη στο "πολιτικο-στρατιωτικό λιβανο-συριακό σύστημα".

    Στην επικήδεια ομιλία του ο σύντροφός του στο Κίνημα της Δημοκρατικής Αριστεράς Ελίας Αταλάχ είπε ότι, "ο λόγος του Σαμίρ Κασίρ θα επιβιώσει και θα σπάσει τον κλοιό των δικτατορικών καθεστώτων".

    "Πρώτος στόχος είναι η ανατροπή του Εμίλ Λαχούντ (του Προέδρου του Λιβάνου), που είναι επικεφαλής της διαβολικής μηχανής", είπε.

    [08] Μ. Ανατολή

    Ο Πρόεδρος Αμπάς ανέβαλε τις βουλευτικές εκλογές

    Αντίθετη με την αναβολή η Χαμάς

    4/6/2005 5:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/6/2005 6:59:53 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Καταδίκασε την απόφαση του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς για την επ αόριστον αναβολή της διεξαγωγής των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών η οργάνωση Χαμάς χαρακτηρίζοντας την "μονομερή". "Η απόφαση του κ. Αμπάς για την αναβολή είναι μονομερής. Δεν συμβουλεύθηκε τα παλαιστινιακά κινήματα. Αυτή η απόφαση δείχνει ότι, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι σοβαρή ως προς τις δεσμεύσεις της. Κινδυνεύει να προκαλέσει χάος και να δώσει την αρνητική εντύπωση για το παλαιστινιακό έθνος διότι έρχεται τη στιγμή, που οι Αμερικανοί και το Ισραήλ πληθαίνουν τις εκκλήσεις τους για την αναβολή των εκλογών". Ο Μαχμούτ Αμπάς εξέδωσε σήμερα στη Ραμάλα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ακυρώνει το προηγούμενο διάταγμα, το οποίο προσδιόριζε την 17η Ιουλίου ως ημέρα διεξαγωγής των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών. "Μια νέα ημερομηνία θα ορισθεί με διάταγμα έπειτα από διαβουλεύσεις με τις παλαιστινιακές οργανώσεις και την υιοθέτηση νέου εκλογικού νόμου από το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Οι εκλογές του Ιουλίου θα ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση, στην οποία θα συμμετείχε η Χαμάς από τη συγκρότηση της Παλαιστινιακής Αρχής βάσει των συμφωνιών του Όσλο το 1993. Έπειτα από τις πρόσφατες επιτυχίες της στις δημοτικές εκλογές η Χαμάς προσδοκούσε ανάλογες επιδόσεις και στις βουλευτικές εκλογές και ήταν αντίθεση με την προοπτική της αναβολής τους.

    Για την αναβολή ο Πρόεδρος Αμπάς επικαλέστηκε την ανάγκη προσαρμογής στο νέο εκλογικό νόμο, που ψηφίστηκε από το παλαιστινιακό Κοινοβούλιο. Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Αμπάς δεν ανακοίνωσε νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών. Η παλαιστινιακή εκλογική επιτροπή είχε κατ επανάληψη επισημάνει την ανάγκη αναβολής των εκλογών, ώστε αυτές να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

    Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η αναβολή ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς. Η τελευταία υπολογίζει ιδιαίτερα στις βουλευτικές εκλογές προκειμένου "να δείξει την πραγματική της δύναμη". Μάλιστα, οι εκπρόσωποί της είχαν κατ επανάληψη κατηγορήσει την Φατάχ ότι, επιθυμεί αναβολή των εκλογών για την εξυπηρέτηση των δικών της εκλογικών φιλοδοξιών.

    [09] Οικονομία

    Ο πολίτης ρυθμιστικός παράγοντας της αγοράς

    "Ρίξτε τις τιμές"

    4/6/2005 5:24:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μήνυμα προς τις επιχειρήσεις του εμπορίου και της μεταποίησης να ρίξουν τις τιμές, απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, από το βήμα της διημερίδας που διοργάνωσε το ΚΕΠΚΑ με θέμα "Ακρίβεια -Ποιότητα: Μύθος και πραγματικότητα". "Ξανακερδίστε την εμπιστοσύνη του Έλληνα καταναλωτή. Στηρίξτε τον και θα σας στηρίξει" είπε ο κ. Σιούφας, προσθέτοντας ότι το παιχνίδι της πώλησης κερδίζεται πλέον με στρατηγικές κέρδους για όλους: "το κέρδος του καταναλωτή είναι κέρδος για τον έμπορο", τόνισε.

    Ο κ. Σιούφας είπε ακόμη πως είναι μύθος ότι οι κυβερνήσεις μόνες τους μπορούν να ελέγξουν και την ακρίβεια και την κακή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι βασικός ρυθμιστικός παράγοντας της αγοράς είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής, που αποτελεί το ανάχωμα ενάντια στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ρωτήθηκε και για το θέμα της μετακύλισης του κόστους της σακούλας στον καταναλωτή τόνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Μάλιστα με αφορμή την αυριανή παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τόνισε ότι το μόνο που θα κουβέντιαζε το υπουργείο με τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ θα ήταν η αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας από χάρτινη.

    [10] Βόλεϊ

    Λύγισε από τις απουσίες και τους Πολωνούς

    4/6/2005 5:48:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η Εθνική ομάδα πλήρωσε τις πολλές απουσίες της και τους τραυματισμούς της, καθώς οι διεθνείς παρά την προσπάθειά τους, επέστρεψαν άπραγοι από το Λοτζ της Πολωνίας, όπου και σήμερα ηττήθηκαν στη "Σάλα Μοζίρ" με 3-0 (26-24, 25-17, 27-25) από την Πολωνία, που ολοκληρώνοντας τους αγώνες της στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής τουβ Γ΄ ομίλου βρέθηκε δίκαια στην κορυφή, μετά από 4 αγώνες στο φετινό World League.

    Η ομάδα του Κώστα Χαριτωνίδη αν και ξεκίνησε πολύ καλά πιέζοντας τους Πολωνούς στο σερβίς, αλλά στο μισό του παιχνιδιού οι γηπεδούχοι κατάφεραν με πολύ καλό μπλοκ και ασταμάτητο για άλλη μία φορά το Μάριους Βλάζλι, να κάμψουν την αντίσταση της Εθνικής και να προηγηθούν με 26-24, 1-0. Το δεύτερο σετ, παρά τις συνεχείς αλλαγές του ομοσπονδιακού μας τεχνικού, το παιχνίδι εξελίχθηκε σε παράσταση για ένα ρόλο και οι γηπεδούχοι διπλασίασαν τα κερδισμένα τους σετ με 25-17. Στο τέλος η βελτίωση των «ελληνικών χρωμάτων» σε όλες σχεδόν τις γραμμές δε στάθηκε αρκετή να αποτρέψει την ήττα, αφού η ομάδα του Λοθάνο παρέμεινε αήττητη επικρατώντας με 27-25, 3-0.

    Αδιαπέραστο το μπλοκ των γηπεδούχων

    Η Εθνική, όπως και στο χθεσινό αγώνα, ξεκίνησε πολύ δυναμικά και με δυνατό σερβίς του Ν. Ρουμελιώτη, δημιούργησε πολλά προβλήματα στην πολωνική υποδοχή, αποκτώντας προβάδισμα με 8-3. Στη συνέχεια οι Πολωνοί προσπάθησαν να αντιδράσουν αλλά παρά τις ευφάνταστες επινοήσεις του Ζαγκούμνι δεν απέφυγαν τα λάθη και η διαφορά διατηρήθηκε στο 10-5. Το μονοδιάστατο παιχνίδι του Ζαγκούμνι με τον ταλαντούχο Βλάζλι έφερε τους γηπεδούχους σε απόσταση βολής από την Ελλάδα, καθώς μείωσαν σε 13-11 αλλά η αποτελεσματικότητα του Ν. Ρουμελιώτη, κράτησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο 16-14. Η είσοδος του Σιμάνσκι στη θέση του βελτίωσε το πολωνικό μπλοκ το οποίο για πρώτη φορά σήμερα έφερε με 16-16 το παιχνίδι στα ίσα. Η μάχη στη συνέχεια ήταν εξαιρετικά αμφίρροπη, καθώς οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι χέρι στο σκορ από το 18-18 μέχρι το 24-43, αλλά τελικά το πρώτο σετ έγειρε με 26-24, από ένα λάθος του Λάππα.

    Στο β σετ η ομάδα του Λοθάνο προηγήθηκαν, οι διεθνείς μας κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 6-6 αλλά και πάλι το «ερυθρόλευκο» μπλοκ ήταν αυτό που έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους με 8-6. Λίγο αργότερα ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Χαριτωνίδης, αποφάσισε να «ανακατέψει την τράπουλα» περνώντας στη θέση του Τσακιρόπουλου το Σμαραγδή και αντί του έτερου άσου του Παναθηναϊκού Ηλία Λάππα, τον προερχόμενο από τραυματισμό Χρύσανθο Κυριαζή, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού οι Πολωνοί έφτασαν πρώτοι στο 16-13. Η αναγκαστική αλλαγή του Βασίλη Κουρνέτα στη συνέχεια, που έδωσε τη θέση του στον Τσέργα, σήμανε και την αρχή του τέλους της Εθνικής, που παραδόθηκε άνευ όρων στην ανωτερότητα των γηπεδούχων, οι οποίοι ζευγάρωσαν τα κερδισμένα τους σετ 2-0 με 25-17.

    Στο τελευταίο σετ, η Εθνική παρατάχθηκε με το βασικό της σχήμα στο τερέν αποφασισμένη να παίξει «το τελευταίο της χαρτί» για να διατηρηθεί «ζωντανή». Ο Ηλίας Λάππας με αποφασιστικούς πόντους αλλά και βελτιωμένο μπλοκ προηγήθηκε με 8-5, αλλά γρήγορα οι Πολωνοί εκμεταλλευόμενοι τα αποτελεσματικά τους σερβίς ισοφάρισαν σε 9-9 και 13-13. Μετά από μία εκπληκτική φάση διαρκείας, όπου βγήκαν απίστευτες άμυνες ένθεν κι ένθεν οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 14-13. Η συνέχεια ήταν αμφίρροπη και οι δύο ομάδες με πόντο του Χατζηαντωνίου βρέθηκαν ισόπαλες 19-19 και 25-25. Μία επίθεση όμως του Βλάζλι και ένα μπλοκ άουτ διαμόρφωσαν το τελικό 3-0, με 27-25.

    Πολωνία (Λοθάνο): Ζαγκούμνι, Βλάζλι, Ιγκνατσακ, Καντζίεβιτς, Γκρούτσκα, Γκόλας, λίμπερο ο Γκάτσεκ, Σιμάνσκι

    Ελλάδα (Χαριτωνίδης): Κουρνέτας, Μπάεφ, Τσακιρόπουλος, Χατζηνατωνίου, Λάππας, Ν. Ρουμελιώτης, λίμπερο ο Δημητρακόπουλος, Σμαραγδής, Τσέργας, Κυριαζής

    [11] Κόσμος

    Ο μικρός έφερε σημάδια κακοποίησης στο λαιμό

    Συνελήφθη 12χρονη για κακοποίηση 5χρονου

    4/6/2005 4:51:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ενώπιον της αγγλικής Δικαιοσύνης για άσκηση βίας σ' ένα 5χρονο παιδί θα οδηγηθεί ένα 12άχρονο κορίτσι. Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή η αστυνομία είχε συλλάβει την Τετάρτη πέντε παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών για απόπειρα δολοφονίας του Άντονι Μπράουν, πέντε ετών, ο οποίος βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης χαμένος σε δασώδη περιοχή της κοινότητας Ντιούσμπερι "σε κατάσταση βαθιάς θλίψης" και με "σοβαρά τραύματα", σύμφωνα με την αστυνομία. Το αγοράκι, που έφερε σημάδια κακοποίησης στο λαιμό, εισήχθη στο νοσοκομείο αλλά επέστρεψε την Τετάρτη στο σπίτι του. Η 12χρονη θα δικαστεί στις 10 Ιουνίου για άσκηση βίας και παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης. Το 1993, ο Τζέιμς Μπέλγκερ, δύο ετών, απήχθη από δύο παιδιά δέκα ετών ενώ βρισκόταν με τη μητέρα του σε εμπορικό κέντρο κοντά στο Μάντσεστερ. Το πτώμα του, που έφερε σημάδια κακοποίησης, βρέθηκε δύο ημέρες αργότερα. Τα δύο παιδιά - δολοφόνοι καταδικάστηκαν σε ισόβια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 4 June 2005 - 16:52:06 UTC