Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς κόστος η εθελούσια
  • [02] Ναι στις Συμπράξεις
  • [03] Να "την πληρώσει" ο πελάτης
  • [04] Ζώνη αγνότητας υψηλής τεχνολογίας
  • [05] Προχωρά η αυτοκάθαρση στην Εκκλησία
  • [06] Συνάντηση Καραμανλή με ομογενείς δημοσιογράφους
  • [07] Κινητικότητα για το Κυπριακό
  • [08] Κόλαφος για τον Χοντορκόφσκι
  • [09] Ελληνικοί αγώνες στο στοίχημα
  • [10] Ο Ατρόμητος στην Α' Εθνική
  • [11] ΑΕΚ: Ρυθμιστές οι μικροί
  • [12] "Βάζουν ψηλά τον πήχυ" οι "πράσινοι"
  • [13] "Παγκόσμια Ελλάδα" στο Μπιτς Βόλεϊ
  • [14] "Live 8": "Στείλτε τη φτώχια στην ιστορία"
  • [15] Γραφείο-γραμματέας
  • [16] Κότα έφαγε πρόστιμο για οδική παράβαση
  • [17] Αναχώρησαν από τα κατεχόμενα οι Αμερικανοί βουλευτές

    [01] Οικονομία

    Διευκρινήσεις ΟΤΕ - Ρουσόπουλου

    Χωρίς κόστος η εθελούσια

    31/5/2005 4:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/5/2005 6:00:18 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στη σκοπιμότητα της εθελουσίας εξόδου αναφέρεται ανακοίνωση του ΟΤΕ, την ώρα που οι αντιδράσεις για τη συμφωνία διοίκησης - εργαζομένων συνεχίζονται. Όπως επισημαίνεται, το κύριο βάρος για τη χρηματοδότηση θα αναλάβει ο Οργανισμός, ενώ το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ακριβό, αλλά αναγκαίο για να προχωρήσει η αναδιοργάνωση του ΟΤΕ. Στο μεταξύ, τη φιλοσοφία της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του θέματος παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος. Ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε, πως η κρατική επιβάρυνση δεν υπερβαίνει τα 250 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν εν είδη κρατικών μετοχών του Οργανισμού και χαρακτήρισε "εξωπραγματικά και ψευδή" δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υπέρογκο κόστος του κράτους. Την ίδια ώρα, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε εκτάκτως για τη διαμόρφωση της τελικής θέσης του κόμματος, έκρινε ότι η συμφωνία στον ΟΤΕ επιβαρύνει δυσανάλογα το κοινωνικό σύνολο και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις των νέων εργαζομένων.

    "Ακριβό, αλλά αναγκαίο"

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, η συμφωνία αφορά 6.000 εργαζόμενους, σε μεγάλη πλειοψηφία άνω των 50 ετών. Αν κάνουν όλοι χρήση, το κόστος θα ανέλθει σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ, όμως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ηγεσίας του ΟΤΕ, χρήση του δικαιώματος θα κάνουν 4.000 υπάλληλοι.

    Το κύριο βάρος της δαπάνης (80%) θα καλυφθεί από τον Οργανισμό, ενώ το υπόλοιπο 20% από το ελληνικό δημόσιο, μέσω μετοχών του ΟΤΕ που θα μεταβιβαστούν στο ασφαλιστικό ταμείο του Οργανισμού, ΤΑΠ - ΟΤΕ. Το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 37% των μετοχών και θα μεταβιβάσει το 4%, ενώ το κόστος της θα μοιραστεί σε οκτώ χρόνια. Επίσης, όπως επισημαίνεται, η κρατική βοήθεια πρέπει να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες.

    "Ο ΟΤΕ έχει περίπου 16.000 μόνιμους εργαζόμενους, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από τον αναγκαίο, η τεχνολογική εξέλιξη στις τηλεπικοινωνίες επιβάλλει συνεχή μείωση του προσωπικού και, παράλληλα, προσλήψεις ατόμων με νέες ειδικότητες, που ο Οργανισμός σήμερα δε διαθέτει", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση και επισημαίνεται, πως όλες οι δημόσιες εταιρείες τηλεπικοινωνίας στην Ευρώπη έχουν ήδη υποχρεωθεί σε μεγάλες μειώσεις στο προσωπικό τους και αναδιοργάνωση, προκειμένου να επιβιώσουν στην ανταγωνιστική αγορά.

    Διευκρινίσεις, όμως, αναφορικά με τη συμφωνία που υπέγραψε με τη διοίκηση Βουρλούμη και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, έδωσε και η ΟΜΕ - ΟΤΕ, με αφορμή την κριτική που δέχεται από συνδικαλιστές και εργαζόμενους.

    Όπως αναφέρει, με τη συμφωνία, η οποία επικυρώθηκε με συντριπτικό ποσοστό (77%) από το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, το σύνολο των όρων απασχόλησης των νεοπροσλαμβανομένων στον ΟΤΕ παρακολουθούν απολύτως τις υφιστάμενες προβλέψεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού του ΟΤΕ και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

    Χωρίς επιβάρυνση

    Την ίδια ώρα, παντελώς ψευδές χαρακτήρισε ο κ. Ρουσόπουλος σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με όποίο το κόστος της συμμετοχής του δημοσίου στην εθελουσία και στο ασφαλιστικό των Τραπεζών ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Παραπέμποντας σε σχετική δήλωση του Υπουργού Οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, ότι η επιβάρυνση δεν υπερβαίνει τα 250 εκατομμύρια ευρώ και θα πληρωθεί υπό τη μορφή μετοχών του ΟΤΕ, ενώ ανέφερε πως κάθε φορά που η μετοχή ανεβαίνει κατά 1 ευρώ, το κράτος κερδίζει περίπου 185 εκατομμύρια ευρώ.

    Παράλληλα, ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι και κατά το παρελθόν είχαν δοθεί διάφορα κίνητρα για να αποχωρήσουν 8.174 εργαζόμενοι από τον ΟΤΕ και ότι με τον νόμο 2843/2000 ψηφίστηκε η ανάληψη των ελλειμμάτων του ΤΑΠ - ΟΤΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιβαρύνοντας έτσι κάθε χρόνο τον φορολογούμενο με το ποσό των 300 - 400 εκατομμυρίων ευρώ.

    Στο μεταξύ, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, με ομόφωνή απόφασή του, έκρινε ότι η συμφωνία στον ΟΤΕ επιβαρύνει δυσανάλογα το κοινωνικό σύνολο και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις των νέων εργαζομένων και καλεί τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στον Οργανισμό να ευθυγραμμιστούν με την απόφαση του κόμματος

    Σε ανακοίνωση του, το ΚΚΕ κάνει λόγο για "αντεργατική επιχειρησιακή σύμβαση" που υπέγραψε η διοίκηση του ΟΤΕ με την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ και απαιτεί την ακύρωση της.

    Τέλος, ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δημήτρης Παπαδημούλης, καλώντας την να ερευνήσει την υπόθεση και να εκτιμήσει το μέρος του κόστους που θα βαρύνει τον ΟΤΕ και το ταμείο των εργαζομένων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δε θα επιβαρυνθεί το Δημόσιο

    [02] Πολιτική

    Δημοσίου και ιδιωτών από την Κυβερνητική Επιτροπή

    Ναι στις Συμπράξεις

    31/5/2005 2:10:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το πράσινο φως για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για έργα υποδομών και υπηρεσίες ύψους μέχρι 200 εκατ. ευρώ έδωσε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης το νομοσχέδιο θα δώσει περαιτέρω ώθηση, θα διασφαλιστεί η έγκαιρη και σωστή εκτέλεση των έργων και θα απελευθερωθούν πόροι για επενδύσεις σε έργα υποδομής. Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση στο χώρο της Οικονομίας καθώς θα κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια και θα συμβάλει στη μείωση του κόστους κατασκευής των έργων δημοσίου ενδιαφέροντος.

    Καλύτερη ποιότητα έργων

    Με το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης δίνεται η δυνατότητα για συμπράξεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου με στόχο, όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, καλύτερη ποιότητα έργων και υπηρεσιών και προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα ένα πλαίσιο, που ισχύει εδώ και χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Είναι ο τρίτος άξονας, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση και το επενδυτικό νομοσχέδιο.

    Ο Υπουργός Οικονομίας θα δώσει αργότερα στη δημοσιότητα το συνολικό πλαίσιο ενώ υπογράμμισε ότι θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει ποια έργα και ποιες υπηρεσίες θα μπορούν γίνουν με συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε, πως αποτελεί μια σοβαρή διαρθρωτική παρέμβαση, που μαζί με το νόμο για τις αναθέσεις των δημοσίων έργων, για τις μελέτες των δημοσίων έργων , το νόμο για τον ανταγωνισμό, που συζητείται ήδη στη Βουλή και την καθιέρωση εθνικού ωραρίου για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων καθώς και την συμφωνία στον ΟΤΕ δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα πορεία της χώρας στην ανάπτυξη και σε μια νέα εποχή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έτοιμες οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτών

    [03] Οικονομία

    Οι σακούλες στον πελάτη.από το ΣΕΣΜΕ

    Να "την πληρώσει" ο πελάτης

    31/5/2005 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Δέσμη μέτρων για την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού στο λιανεμπόριο προτείνει με υπόμνημα που κατέθεσε στο υπ. Ανάπτυξης ο ΣΕΣΜΕ. Ένα εξ αυτών, αφορά άμεσα τους καταναλωτές, στους οποίους επιδιώκει να φορτώσει το κόστος για τις σακούλες που θα χρησιμοποιούν για τα ψώνια τους. Το μέτρο, επισημαίνουν τα σούπερ μάρκετ, θα γλιτώσει τις επιχειρήσεις τους από ένα κόστος 0,3% που επιβαρύνονται ετησίως. Ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ, προτείνει ακόμα, να περιορισθεί ο αριθμός των καταστημάτων λιανεμπορίου ανά περιοχή, δεδομένου ότι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις επικρατεί κορεσμός.

    Οι υπόλοιπες προτάσεις

    Τα Σούπερ Μάρκετ προτείνουν ακόμα :Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας εμπορίου την αγορά και πώληση αγροτικών - και όχι μόνο προϊόντων Τη δημιουργία κεντρικού διακινητή προϊόντων προκειμένου να μειωθούν τα κόστη logistics Τη δημιουργία κέντρων διακίνησης αγροτικών προϊόντων σε όλες τις μεγάλες πόλεις Εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με τα βιομηχανικά και εμπορικά επιμελητήρια για την ενημέρωση των μελών τους περί ανταγωνισμού και ελαχιστοποίηση φορολογικού κόστους και κόστους διαφήμισης

    Για τους τρεις παραβάτες

    Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση του ο ΣΕΣΜΕ, αναφέρεται και στην πρόσφατη παραπομπή στον Εισαγγελέα των γνωστών αλυσίδων, Ατλάντικ, Βερόπουλος και Carrefour Μαρινόπουλος.

    Για τα Carrefour, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και της μεθόδευσης μιας και οι έλεγχοι έδειξαν ότι το φαινόμενο "άλλες τιμές στα ράφια και άλλες στο ταμείο" διαπιστώθηκε σε δέκα προϊόντα του.

    Αντίθετα για το Ατλάντικ , υπογράμμισε ότι το φαινόμενο διαπιστώθηκε μόνο σε ένα προϊόν ανάμεσα σε 35000 κωδικούς.

    Για την αλυσίδα Βερόπουλος, η οποία κατηγορείται γιατί πουλούσε ένα προϊόν προζυγισμένης συσκευασίας σταθερού βάρους νωπού κοτόπουλου της εταιρείας Μιμίκος με τιμή ανά τεμάχιο και όχι ανά κιλό, ο ΣΕΣΜΕ είναι επιφυλακτικός για το αν πραγματικά υπάρχει δόλος από την επιχείρηση, μιας και η συγκεκριμένη μέθοδος προζυγισμένες συσκευασίες από την εταιρεία παραγωγής) ισχύει σε όλη την αγορά για προσυσκευασμένα κοτόπουλα.

    Απάντηση από την Γραμματεία Εμπορίου

    Απαντώντας στον ΣΕΣΜΕ, η Γραμματεία Εμπορίου του υπ. Ανάπτυξης επισημαίνει ότι "οι παραβάσεις είναι παραβάσεις. Είτε είναι μία, είτε είναι 10, είτε είναι 1.000".

    Για αυτό, καλό θα είναι, τονίζει η Γραμματεία, ο ΣΕΣΜΕ να συστήσει σε όλα τα μέλη του να εφαρμόζουν με συνέπεια τη κείμενη νομοθεσία.

    "Η εποχή όπου η αγορά λειτουργούσε ασύδοτη και χωρίς έλεγχο έχει παρέλθει" καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] Παράξενα

    Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο

    Ζώνη αγνότητας υψηλής τεχνολογίας

    31/5/2005 2:32:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Τελείωσαν τα βάσανα όσων ανδρών ανησυχούν ότι το έτερόν τους ήμισυ τους απατά. Τώρα, η τελευταία λέξη της τεχνολογίας μπορεί να τους βοηθήσει να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, καθώς μια εταιρεία δημιούργησε γυναικεία εσώρουχα με ενσωματωμένο μικροπομπό προκειμένου να ξέρουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται η σύντροφός τους. Τα εν λόγω εσώρουχα διατίθενται σε τέσσερα μοντέρνα σχέδια, από τα οποία μπορεί να διαλέξει ο ενδιαφερόμενος, και υποθέτουμε ότι θα είναι από τις μοναδικές αγορές για τις οποίες θα βάλει αδιαμαρτύρητα βαθιά το χέρι στην τσέπη. Όπως πληροφορούμαστε από το site της εταιρείας, οι τιμές ξεκινούν από 100 δολάρια και φτάνουν μέχρι και τα 1200 για το σετ επτά τεμαχίων. Το όνομα του προϊόντος εξίσου πρωτότυπο με την-εμπνευσμένη από τον Μεσαίωνα-ιδέα καθώς οι κατασκευαστές τού έδωσαν το όνομα γνωστού λουλουδιού και το ονόμασαν "Μη με λησμόνει".

    "Προστατεύστε τις γυναίκες της ζωής σας!"

    Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το διαφημιστικό κείμενο που βρίσκουμε στο site της εταιρείας απ όπου και αντιγράφουμε:

    "Τα εσώρουχα Μη με λησμόνει σας βοηθούν να προστατεύσετε τις γυναίκες της ζωής σας!" τιτλοφορείται το κείμενο που συνεχίζει:

    "Τα Μη με λησμόνει θα παρακολουθούν πού βρίσκεται η κόρη, η σύζυγος ή η σύντροφός σας 24 ώρες την ημέρα, ενώ μπορούν ακόμη να παρακολουθούν τους σφυγμούς τους και τη θερμοκρασία του σώματός τους. Βασισμένοι στην πρωτοποριακή έρευνα που αναπτύχθηκε από τον στρατό των ΗΠΑ, σας φέραμε αυτή την επαναστατική τεχνολογία, που παλαιότερα ήταν στη διάθεση μόνο του στρατού".

    Πώς, όμως, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ξέρει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται "η γυναίκα της ζωής του";

    Μέσω κινητού τηλεφώνου, υπολογιστή χειρός και κομπιούτερ και μάλιστα ταυτοχρόνως, μας ενημερώνουν οι κατασκευαστές και εξηγούν ότι αυτό είναι εφικτό καθώς η παρακολούθηση γίνεται μέσω δορυφόρου.

    Μάλιστα, οι δημιουργοί των εσωρούχων αυτών επιχειρούν να διαλύσουν και τις τελευταίες αμφιβολίες όσων εξακολουθούν, παρά την απελπισία τους, να είναι επιφυλακτικοί ενημερώνοντάς μας ότι η ενσωμάτωση του μικροπομπού έχει γίνει με τόσο διακριτικό τρόπο που η κοπέλα που το φοράει δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβει ότι είναι εκεί!

    Όπως φαίνεται το προϊόν λειτουργεί (;)

    Σύμφωνα πάντα με ό,τι γράφει το site, τα εσώρουχα λειτουργούν καθώς υπάρχουν οι μαρτυρίες δύο "κυρίων" που λένε πόσο ευχαριστημένοι έμειναν από την αγορά των Μη με λησμόνει.

    Η μία περίπτωση αφορά έναν ανήσυχο μπαμπά που, όπως φαίνεται από τα γραφόμενά του, δεν ήθελε να πιστέψει ότι η κορούλα του μεγάλωσε και η δεύτερη ιστορία έχει πρωταγωνιστή έναν απατημένο σύζυγο που έπιασε τη γυναίκα του στα πράσα. Μάλιστα, λέει ότι θα χρησιμοποιήσει ως αποδεικτικά στοιχεία τις παρακολουθήσεις του... εσωρούχου-χωρίς όμως να μας λέει το πώς θα τα δεχτεί το δικαστήριο.

    Εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά για οτιδήποτε γράφεται στο site της εταιρείας καθώς πηγαίνοντας να κάνουμε μια δοκιμαστική παραγγελία, είδαμε ότι υπάρχει ανακοίνωση που μας πληροφορεί ότι προς το παρόν όλα τα κομμάτια έχουν εξαντληθεί.

    Επίσης, δεν ξέρουμε εάν η εταιρεία προτίθεται να βγάλει και ανδρικά σχέδια, ενώ δεν γνωρίζουμε κατά πόσον είναι χρήσιμα καθώς δε μας πληροφορούν εάν καταστρέφεται ο μικροπομπός όταν τα εσώρουχα μπουν στο πλυντήριο.

    Επειδή, δεν έχουμε τη δυνατότητα να διασταυρώσουμε τίποτα από τα παραπάνω, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός η όλη ιστορία να είναι ένα πολύ έξυπνο τρικ με στόχο να καθησυχάσει τις ανδρικές ανασφάλειες που ανάγονται στα μεσαιωνικά χρόνια και τις μεταλλικές ζώνες αγνότητας.

    Σχετικά Links: Το site της εταιρείας

    [05] Κοινωνία

    Προχωρά η αυτοκάθαρση στην Εκκλησία

    31/5/2005 6:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την απόφαση να παραπέμψει στο Πρωτοβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο για Αρχιερείς την υπόθεση του μητροπολίτη Πειραιά Καλλίνικου, τον οποίο ιεροψάλτης κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση πήρε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, η προανάκριση έχει ολοκληρωθεί και πιθανόν αύριο να οριστεί και η ημερομηνία σύγκλησης του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου. Παράλληλα, την Πέμπτη ολοκληρώνεται και η προανακριτική διαδικασία για την υπόθεση του πρώην Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητου. Στο μεταξύ έγινε γνωστό, ότι ο μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων έκανε αίτηση εξαίρεσης του μητροπολίτη Καρυστείας κ. Σεραφείμ που έχει αναλάβει την προανάκριση για την υπόθεσή του.

    Επίσης κατά τη συνεδρίαση ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ενημέρωσε τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τις εξελίξεις στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.

    Ακόμη ανακοινώθηκε, ότι θα αποσταλεί σε όλους τους Μητροπολίτες αυστηρή σύσταση για να επιβλέπουν με ιδιαίτερη προσοχή τις περιπτώσεις εκποίησης ακινήτων και μεγάλων εκτάσεων, που ανήκουν σε εφημεριακούς ναούς και να φροντίζουν για την τήρηση της διαφάνειας και της νομιμότητας των διαδικασιών, ώστε "να μην εκτίθεται η Εκκλησία αδίκως, από άγνοια ή και παραπλάνηση".

    [06] Κοινωνία

    Συνάντηση Καραμανλή με ομογενείς δημοσιογράφους

    31/5/2005 4:13:00 μμ

    Πηγή: NET 105,8

    Στην Ελλάδα βρίσκονται αυτές τις ημέρες 40 ομογενείς δημοσιογράφοι που εργάζονται σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Το πρωί της Τρίτης, είχαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τους ζήτησε να βοηθήσουν την Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός τόπος ξένων επενδύσεων. Νωρίτερα, οι δημοσιογράφοι συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσφατο γαλλικό δημοψήφισμα αλλά και στο ρόλο του ως ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, καθώς και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

    Νέα οικονομική πολιτική

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται μια νέα οικονομική πολιτική που ταυτοχρόνως θεραπεύει τις πληγές του χθες και θέτει στέρεες βάσεις για μια καινούρια, καλύτερη προοπτική για ανάπτυξη, αύξηση της παραγωγικής βάσης και αύξηση της απασχόλησης.

    Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ομογενείς δημοσιογράφους για τη συμβολή τους σχετικά με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και σημείωσε "μια χώρα όπως η Ελλάδα, που φιλοδοξεί να είναι στη διεθνή πρωτοπορία, που βάζει συνεχώς και πιο ψηλά τον πήχη των προσπαθειών της, που δεν επαναπαύεται, βρίσκεται πάντα αντιμέτωπη με νέα και μεγάλα διακυβεύματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το βασικό μέτοχο, τόνισε ότι το νομοσχέδιο βοηθάει στη διαφάνεια και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί ο κοινός τόπος με την Ε.Ε., ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του από το παραγόμενο κυβερνητικό έργο.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογράφο που επεσήμανε ότι γίνεται λόγο για αδράνεια της κυβέρνησης, η απάντηση του κ. Καραμανλή ήταν άμεση: "Να μετρήσετε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, έχει γίνει φοβερή δουλειά σε ένα χρόνο, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, είμαι πολύ ευχαριστημένος", ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    [07] Κόσμος

    Συναντήση Πρέντεγκαστ με Τάσσο Παπαδόπουλο

    Κινητικότητα για το Κυπριακό

    31/5/2005 3:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο συναντήθηκε σήμερα ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ. Ο τελευταίος βρίσκεται από χθες στην Κύπρο για να ξεκινήσει κύκλο επαφών προκειμένου να διαπιστώσει, αν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών. Σε δηλώσεις του μετά τη δίωρη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το διάλογο που είχε με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών πολύ παραγωγικό, ενώ πρόσθεσε, ότι συμφωνήθηκε το περιεχόμενό του να παραμείνει εμπιστευτικό.

    Ικανοποίση από τις πρώτες επαφές

    Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτή η δέσμευση για τήρηση του εμπιστευτικού των συνομιλιών ισχύει και για την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε, ότι κάτι τέτοιο επαφίεται στους χειρισμούς του κ. Πρεντεγκάστ για την καλλιέργειας κλίματος, που θα επιτρέπει την έναρξη νέας προσπάθειας.

    Παραγωγική από την πλευρά του χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο Σερ Κίναν Πρέντεγκαστ. Ο ίδιος δεν είπε περισσότερα και σημείωσε, ότι ήλθε για να ακούσει και σε δηλώσεις θα προβεί μετά την ολοκλήρωσή των επαφών του. Ο κ. Πρεντεγκάστ θα συναντηθεί τον Τάσσο Παπαδόπουλο και πάλι αύριο, μετά τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και την Πέμπτη.

    Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, ενώ στις 5 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη.

    Στα σκαριά σχέδιο λύσης από την Άγκυρα

    Την ίδια ώρα σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Κιπρίς η Τουρκία ετοιμάζει νέο σχέδιο λύσης για το Κυπριακό το οποίο θα υποβάλει στο Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών μόλις λάβει την οριστική του μορφή.

    Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη σε συνάντηση κορυφής στην Άγκυρα, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και από την τουρκοκυπριακή πλευρά: οι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Φερντί Σόγιερ και Σερντάρ Ντενκτάς.

    Η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία συναντηθεί και τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ.

    Στο μεταξύ σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε τουρκική Αγγλόφωνη εφημερίδα έδωσε κάποια στοιχεία της βασικής φιλοσοφίας του σχεδίου.

    Συγκεκριμένα σημείωσε, ότι η ουσιαστική αναγνώριση του ψευδοκράτους και των θεσμών του εντάσσεται στο πλαίσιο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Τουρκίας με βάση το Πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης, που έχει υποσχεθεί να υπογράψει προτού αρχίσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

    Επίσης τουρκικό σχέδιο προτείνει μεταξύ άλλων ταυτόχρονη άρση όλων των περιορισμών στο νησί, άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων, καθώς και άρση όλων των απαγορευτικών οικονομικών και άλλων μέτρων και στις δύο πλευρές, "ως πρώτο βήμα για συνολική λύση".

    [08] Κόσμος

    Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών

    Κόλαφος για τον Χοντορκόφσκι

    31/5/2005 2:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/5/2005 6:51:56 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε εννέα χρόνια κάθειρξη καταδίκασε τον Ρώσο πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, δικαστήριο της Μόσχας που τον έκρινε ένοχο για φοροδιαφυγή και απάτη, ενώ ανάλογη ποινή επιβλήθηκε και στον συνεργάτη του, Πλάτον Λέμπεντεφ. "Ο Χοντορκόφσκι και ο Λεμπέντεφ συνέστησαν μια οργανωμένη ομάδα με το στόχο να οικειοποιηθούν παρανόμως περιουσία άλλων και μετά να πουλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία για δικό τους κέρδος", είπε η αρχιδικαστής Ιρίνα Κολεσνίκοβα, προσθέτοντας πως τα επιχειρήματα της υπεράσπισης κρίθηκαν αβάσιμα. Από την πλευρά του, ο ιδρυτής και πρώην διευθυντής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Yukos έκανε λόγο για "κακοδικία", ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισής του ανακοίνωσαν πως θα ασκήσουν έφεση και υποστήριξαν, ότι οι κατηγορίες εναντίον του εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Λίγες ώρες μετά την καταδίκη Χοντορκόφσκι, ο όμιλος Yukos ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αγωγή στο διαιτητικό δικαστήριο της Μόσχας εναντίον του Κρεμλίνου, με την οποία ζητεί την ακύρωση της πώλησης σε δημοπρασία της κύριας θυγατρικής του, "Yuganskneftegaz" και αξιώνει την καταβολή αποζημίωσης μεγαλύτερης των 324 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (11,5 δις δολάρια).

    Έντονες αντιδράσεις

    Η ποινή που επιβλήθηκε ήταν κατά ένα χρόνο μικρότερη από τη μέγιστη ποινή κάθειρξης δέκα ετών, που είχε προτείνει ο Εισαγγελέας.

    Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετώπισαν συνολικά 11 κατηγορίες για οικονομικές απάτες και φοροδιαφυγή, βάσει του ποινικού κώδικα της Ρωσίας. Εναντίον τους απαγγέλθηκαν 7 κατηγορίες και θεωρήθηκαν ένοχοι για έξι από αυτές (κλοπή με σύσταση και συμμορία, απάτη, δολία ανυπακοή σε απόφαση δικαστηρίου και προσωπική φοροδιαφυγή).

    Από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας, που διήρκησε 12 μήνες, οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά και πολιτικοί αναλυτές, έκαναν λόγο για "πολιτική δίκη", ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που καταλόγισαν στο Κρεμλίνο "τέχνασμα" ώστε να ανακτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Yukos, που πλέον ελέγχεται από το ρωσικό Δημόσιο.

    Έντονα αντέδρασαν στην απόφαση του δικαστηρίου και Ρώσοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έκαναν λόγο για "κανιβαλική ετυμηγορία", που έβαλε τέλος σε όλες τις "φιλελεύθερες αυταπάτες" στη Ρωσία.

    Ο 41χρονος Ρώσος πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου σπούδασε χημικός και ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν κατέρρεε το σοβιετικό σύστημα. Η μεγάλη του ευκαιρία ήρθε λίγα χρόνια αργότερα, όταν άρχισε η χαοτική ιδιωτικοποίηση των ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων. Στο απόγειό της, η Yukos παρήγε το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας, ενώ η προσωπική του περιουσία εκτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν συνελήφθη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Περιμένει την ετυμηγορία ο Χοντορκόφσκι

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ελληνικοί αγώνες στο στοίχημα

    31/5/2005 5:06:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε μία από τις πλέον αποδοτικές κινήσεις της νέας της αναπτυξιακής πολιτικής, προέβη η διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ, που με την συγκατάθεση της κυβέρνησης, αποφάσισε σήμερα και κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, την εισαγωγή των αγώνων από το ελληνικό πρωτάθλημα, στο γνωστό παιχνίδι πρόβλεψης "Στοίχημα". Μέχρι σήμερα, η χώρα μας αποτελούσε μοναδικό παράδειγμα ανά την υφήλιο, καθώς μόνο στην Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνονταν οι αγώνες του εθνικού πρωταθλήματος στο ανάλογο κουπόνι στοιχηματισμού. Οι λόγοι ήταν αρκετοί, όπως το ασυμβίβαστο που επικαλούντο κάποιοι, εξαιτίας της διπλής ενεργού συμμετοχής του Σωκράτη Κόκκαλη στην διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός και την εταιρεία που συνέβαλε στην διοργάνωση του παιχνιδιού, αλλά και η έλλειψη αξιοπιστίας του ελληνικού πρωταθλήματος.

    Κέρδη για τον ΟΠΑΠ

    Όπως και να χει, μετά από 4,5 χρόνια η Ελλάδα ακολουθεί τα διεθνώς πεπραγμένα και αρχής γενομένης από τον προσεχή Αύγουστο, οι Ελληνες ποδοσφαιρόφιλοι θα μπορούν να στοιχηματίζουν στην νίκη της αγαπημένης τους ομάδας.

    Στην απόφαση της κυβέρνησης και της ΟΠΑΠ ΑΕ πάντως, υπάρχει μία παράμετρος που διατηρεί ακόμη την χώρα μας σε διαφορετικό επίπεδο απ΄ ότι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο το θετικό είναι πως έγινε η αρχή.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ένας αγώνας από το ελληνικό πρωτάθλημα θα πρέπει να συνδυάζεται με δύο από τα διεθνή πρωταθλήματα (σ.σ. ή τρεις ανάλογα με το αν προσφέρονται σε τριάδες ή τετράδες), προκειμένου να προφυλαχθεί ο παίκτης από ενδεχόμενο "στήσιμο".

    Επί του πρακτέου, πρόκειται για μία κίνηση, που χτυπά στο στομάχι τους μπουκμέικερς οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα στην χώρα μας -και όχι μόνο- καθώς μέχρι σήμερα προσφέρουν πολύ καλύτερες υπηρεσίες.

    Η ουσιώδης διαφορά -και εδώ είναι το μεγάλο όπλο του ΟΠΑΠ- είναι πως δέχεται απεριόριστο ποσό στοιχηματισμού, σε αντίθεση με τους μπουκ, οι οποίοι ανάλογα με την «δυναμική» και το κεφάλαιο που διαθέτουν, ορίζουν κάποια πλαφόν.

    Κατά συνέπεια, ο Οργανισμός είναι σε κάθε περίπτωση κερδισμένος, αφού ο παίκτης θα μπορεί -έστω και υπό αυτές τις συνθήκες- να επιλέξει αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος.

    Έτσι, τεράστια ποσά που μέχρι σήμερα πήγαιναν στην τσέπη των γηγενών ή των μπουκ του εξωτερικού, θα περάσουν στα ταμεία του ΟΠΑΠ, ενώ παράλληλα ευνοημένοι θα είναι και οι πράκτορες του Οργανισμού που θα δουν τον τζίρο τους να ανεβαίνει εντυπωσιακά.

    Αν μάλιστα, ο ΟΠΑΠ που αυτήν την στιγμή θεωρείται από τις κορυφαίες εταιρείες, παγκοσμίως, στο είδος του -ίσως η κορυφαία σε σχέση προσφερόμενης απόδοσης επαλήθευσης σημείου- προβεί και σε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις, όπως η εισαγωγή δυάδων ή ακόμη και μονών αποδεκτών στοιχημάτων, αλλά και ανανέωσης των προσφερόμενων γεγονότων στοιχηματισμού, θα καταστεί πόλος έλξης για πολλούς φανατικούς φίλους του «αθλήματος».

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Ατρόμητος στην Α' Εθνική

    31/5/2005 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και παρουσία πολλών φιλάθλων του Περιστερίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη Τύπου για τη συγχώνευση της Χαλκηδόνας με τον Ατρόμητο. Οι δύο ιστορικές ομάδες έγιναν πλέον μία, με το όνομα της νέας ομάδας να παραμένει Ατρόμητος, όπως και το έμβλημα της ομάδας παραμένει το αστέρι. Το μπλε άσπρο τα χρώματα δηλαδή του Περιστερίου θα κυριαρχούν και στη νέα φανέλα της ενιαίας ομάδας. Προπονητής παραμένει ο Γιώργος Παράσχος, ενώ το δυναμικό της ομάδας θα απαρτίζεται από τους ποδοσφαιριστές της Χαλκηδόνας και θα προστεθούν μόνο κάποιοι νεαροί και ταλαντούχοι παίκτες του Ατρομήτου. Η ομάδα θα αγωνίζεται στο γήπεδο του Περιστερίου, στο οποίο θα γίνουν έργα όλο το καλοκαίρι και θα αποκτήσει νέα μορφή. Το μόνο που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη είναι τα μέλη που θα απαρτίζουν το Δ.Σ., στο οποίο, πάντως, θα βρίσκεται εκτός απρόοπτου ο τελευταίος πρόεδρος του Ατρομήτου, Τάσος Παπανικόλας.

    Ικανοποίηση από την τελική έκβαση

    Κοινή συνισταμένη όλων των δηλώσεων που έκαναν οι πρωταγωνιστές της συγχώνευσης, η ικανοποίηση από την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων:

    "Η αθλητική παράδοση που έχει ο Ατρόμητος παραμένει. Μια ομάδα με πλούσια ιστορία, που ξεκινά το 1923, δεν θα μπορούσε να εξαφανιστεί. Όσοι πέρασαν από την ομάδα, είχαν όλοι καλές προθέσεις. Όμως αυτές, όπως και το φιλότιμο, δεν αρκούν. Είναι μεγάλος ο Ατρόμητος, βαριά η φανέλα του και χρειαζόταν κάποιος... ατρόμητος, για να αναλάβει την τύχη αυτού του συλλόγου. Ένας από τους πιο ξεχωριστούς ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα είναι ο Γιώργος Σπανός. Αυτό το αποδεικνύουν οι επιτυχίες του τα τελευταία χρόνια. Ανήκει στους παράγοντες με σύγχρονη αντίληψη για το ποδόσφαιρο, τον χαρακτηρίζει η νοικοκυροσύνη του και η τελειομανία του. Να σταθεί δίπλα του όλο το Περιστέρι, αλλά όχι μπροστά του. Οι φίλαθλοι του Περιστερίου διψούν για μπάλα και καλό ποδόσφαιρο. Είναι τυχεροί όποιοι βρίσκουν παράγοντες σαν τον Γιώργο Σπανό. Εμείς θα τον στηρίξουμε. Γιώργο, καλώς όρισες και να θυμάσαι πως είναι βαριά η φανέλα", δήλωσε ο Δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, από τους πρωτεργάτες και εμπνευστές αυτής της προσπάθειας.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ατρομήτου, Τάσος Παπανικόλας, που παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες του συλλόγου, έμεινε κοντά στην ομάδα την χρονιά που πέρασε προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμάζευτα: "Είναι σημαντική ημέρα, από τις πιο ιστορικές στιγμές του συλλόγου. Αλλάξαμε σελίδα, μπορεί και τόμο ολόκληρο. Καλωσορίζουμε τον Γιώργο Σπανό. Έχει δείξει ποιος είναι, ένας οραματιστής. Εγώ πρόσφερα τα πάντα μέσα από την καρδιά μου. Για μένα οι φετινοί ποδοσφαιριστές του Ατρόμητου είναι πρωταθλητές. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο, γιατί τήρησε τις υποσχέσεις του".

    Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ατρομήτου, Σπύρος Μαγγίνας, τόνισε μεταξύ άλλων: "Θα είμαστε στο πλευρό της διοίκησης. Ο Γιώργος Σπανός θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας, γιατί είναι το καλύτερο για τον Ατρόμητο".

    Τέλος, ο Γιώργος Σπανός δήλωσε: "Είναι ιστορική ημέρα για δύο ιστορικές περιοχές, όπως η Νίκαια και το Περιστέρι. Η ομάδα θα είναι ο Ατρόμητος, με το αστέρι για σήμα. Ευχαριστώ για την υποδοχή των φιλάθλων, με κάνουν να νιώθω ζεστασιά, σαν να είμαι στο σπίτι μου. Ευχαριστώ τον Τάσο Παπανικόλα γι΄ αυτό το... πρέσινγκ. Ευχαριστώ τον κ. Μαγγίνα και φυσικά τον Δήμαρχο, καθώς η θέση του, ότι το γήπεδο θα γίνει ένα στολίδι για την περιοχή, ήταν καταλυτική για την απόφασή μου. Δεν υπόσχομαι τίτλους, αλλά να είστε όλοι σίγουροι ότι ο Ατρόμητος θα γίνει μια ομάδα, που θα σας κάνει να κυκλοφορείτε με ψηλά το κεφάλι. Θα παίξει σοβαρό ρόλο στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας. Αν είμαστε ενωμένοι, δεν φοβόμαστε τίποτα. Αγκαλιάστε και τους λιγοστούς φιλάθλους της Χαλκηδόνας, που συμπαραστάθηκαν στην ομάδα τόσα χρόνια. Εγώ δεν νιώθω τύψεις γι΄ αυτή τη συγχώνευση. Πιστεύω ότι έκανα το χρέος μου".

    Και κατέληξε: «Από αύριο αρχίζει η δουλειά. Αγάπη, ενότητα για να πάμε μπροστά».

    Στην αίθουσα που δόθηκε η συνέντευξη παρεβρέθηκαν και αρκετοί φίλαθλοι της ομάδας οι οποίοι αφού χειροκρότησαν τους πρωταγωνιστές της συγχώνευσης, παρέδωσαν τιμητική πλακέτα και αναμνηστικά στον πρόεδρο της ΠΑΕ Χαλκηδόνα, Γιώργο Σπανό.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΑΕΚ: Ρυθμιστές οι μικροί

    31/5/2005 3:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/5/2005 5:42:19 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Απόλυτο κυρίαρχο στα διοικητικά της ΑΕΚ, βρήκε η επόμενη ημέρα των εκλογών της Ερασιτεχνικής τον Ντέμη Νικολαΐδη. Η παράταξη του Χρήστου Ζούπα " Κίνηση για την ΑΕΚ", που υποστηρίχθηκε από την "Ένωση 1924" και τον πρόεδρο της ΠΑΕ, κέρδισε τις εκλογές με 195 ψήφους και ποσοστό 40,88% καταλαμβάνοντας έξι έδρες στο διοικητικό συμβούλιο. Αντίθετα ο Δημήτρης Μελισσανίδης, δεν είδε την πρότασή του για γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια να βρίσκει υποστηρικτές μένοντας στις 147 ψήφους που αντιστοιχεί στο 30,82% του εκλογικού σώματος και καταλαμβάνοντας 5 έδρες. Στα ρηχά κινήθηκαν οι υπόλοιποι τρεις συνδυασμοί, με τον Γιάννη Γρανίτσα να φτάνει τις 67 ψήφους που αντιστοιχεί στο 14,05% του εκλογικού σώματος και 2 έδρες, τον κ. Παπασταύρου να παίρνει 48 ψήφους(10,06%) και μία έδρα και τον κ. Ανατολιωτάκη να παίρνει 20 ψήφους (4,19%) και μια έδρα. Παρόλα αυτά οι τρεις τους, θα παίξουν ρυθμιστικό ρόλο στην συγκρότηση του σώματος καθώς ο κ. Ζούπας δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών και θα χρειαστεί τις ψήφους τους για να συγκροτήσει διοίκηση. Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας αυτών των εκλογών είναι και το γεγονός, ότι η όλη διαδικασία κράτησε σχεδόν 12 ώρες. Ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα.

    Μηνύματα ενότητας

    Το τέλος της εκλογικής διαδικασίας βρήκε τους περισσότερους από τους υποψήφιους κουρασμένους, σχεδόν εξαντλημένους από την πολύωρη διαδικασία, αλλά και βαθιά "ενωτικούς", όσον αφορά τις προοπτικές της επόμενης ημέρας.

    "Ο κόσμος έδωσε νίκη στο αύριο και το όραμα και άφησε το παρελθόν που δεν στάθηκα στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα ξαναγεννιέται η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως στο δρόμο που έδειξε ο Ντέμης κι εμείς ακολουθήσαμε. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι", δήλωσε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της "Κίνησης για την ΑΕΚ", Χρήστος Ζούπας, που έστειλε μήνυμα ενότητας σε όλους για το καλό της Ένωσης: "Οι άνθρωποι που εκλέχθηκαν θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για το καλό της ΑΕΚ. Μπορεί να βρεθεί κοινό σημείο μεταξύ όλων όσοι θα συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο".

    Λόγο για ενότητα έκανε από την πλευρά του και ο απερχόμενος πρόεδρος Γιάννης Γρανίτσας: "Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει να είμαστε ενωμένοι. Η Ερασιτεχνική είναι δύσκολη υπόθεση. Είναι ευκαιρία μέσα από μια κυβέρνηση συνασπισμού να έρθουν να δουν τα προβλήματά της. Εκ των υστέρων θα αξιολογηθούν και οι δικές μας προσπάθειες. Δεν έχω δει συγκεκριμένη πρόταση. Πάντως δεν έχει τελειώσει το θέμα του αναπτυξιακού νόμου. Απαιτούμε γήπεδο από την Πολιτεία, που έχει βοηθήσει τους άλλους. Αν είχα κι εγώ τη στήριξη του δημάρχου Πειραιά θα είχα φτιάξει γήπεδο".

    Τέλος με τη σειρά του, ο Δημήτρης Παπασταύρου είπε: "Η πρώτη θέση πήγε στον Ντέμη Νικολαΐδη, η δεύτερη στον Δημήτρη Μελισσανίδη και οι υπόλοιποι είμαστε ρυθμιστές. Δεν είναι καλό που δεν υπάρχει αυτοδυναμία, θα υπάρξουν συμμαχίες. Ελπίζω τα 15 μέλη να φτιάξουν μια καλή διοίκηση για το καλό της ΑΕΚ".

    Το αποτέλεσμα δεν σχολίασε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος αποχώρησε αμέσως μόλις ψήφισε.

    Χωρίς να κάνει δηλώσεις απεχώρησε μετά το τέλος της διαδικασίας και ο Ντέμης Νικολαΐδης. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ ανέμενε με μεγάλη αγωνία τα αποτελέσματα και παρέμεινε στο χώρο των εκλογών μέχρι τις 4:00.

    Σκέψεις και απόψεις της επόμενης ημέρας

    Τα όσα αναγράφουμε παραπάνω αφορούν βέβαια το βράδυ της Δευτέρας.

    Το επόμενο πρωί βρήκε τους παράγοντες της ΑΕΚ στα ραδιόφωνα να κάνουν δηλώσεις επί της διαδικασίας και του αποτελέσματος:

    Τον χορό άνοιξε ο Γιάννης Γρανίτσας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Supersport FM" σχολιάζοντας αρχικά το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και το θέμα της συγκρότησης διοικητικού συμβουλίου ελλείψει πλειοψηφίας: "Υπήρχαν ήπιοι τόνοι εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Το αποτέλεσμα εκφράζει όλες τις τάσεις. Δεν ξέρουμε ακόμη ποιον θα στηρίξουμε, δεν άρχισαν οι διαβουλεύσεις. Φύγαμε στις 5:30 και τους πρότεινα να μην κάνουμε συμβούλιο άμεσα, αλλά, επειδή είναι τεταμένη η κατάσταση, να περιμένουμε λίγες ημέρες να εκτονωθεί και να κάνουμε συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, κάτι που το αποδέχτηκαν. Αυτή η εβδομάδα και οι αρχές της επομένης θα έχουν πολλές διαβουλεύσεις, για να μην πάμε στο συμβούλιο και να ψαχνόμαστε τι θα κάνουμε. Το ποιον θα στηρίξουμε θα εξαρτηθεί, όπως είναι αυτονόητο, από το θέμα του γηπέδου και με ποιον μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο, γιατί, όπως ήρθαν τα πράγματα, είμαστε αναγκασμένοι να συνεργαστούμε και να συνυπάρξουμε. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια κυβέρνηση, αλλά το καλό είναι να είμαστε ενωμένοι όλοι και αυτό θα προσπαθήσω. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Αν μπορέσουμε να πάμε όλοι μαζί και να δούμε από πού μπορούμε να πάρουμε χρήματα, είτε από το Υπουργείο Αθλητισμού, είτε από τα πάρκινγκ, αλλά και τι μπορεί να βρει η ΑΕΚ από δικά της χρήματα και ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουμε. Ποτέ δεν πήγαμε ενωμένοι να στηρίξουμε μια θέση. Αυτή τη στιγμή, αν γίνει αυτό, θα έχουμε 15 ανθρώπους και θα είναι παρούσες όλες οι παρατάξεις και θα πάρουν τις αποφάσεις για το κοινό καλό".

    Κρίνοντας το αποτέλεσμα σε σχέση με το καυτό ζήτημα του γηπέδου, ο κ. Γρανίτσας επεσήμανε: "Οι ψήφοι είναι 9 υπέρ της Νέας Φιλαδέλφειας και 6 κατά, αν θεωρήσουμε ότι η άλλη πλευρά είναι κατηγορηματικά κατά. Εγώ έχω την αίσθηση, μετά τις κουβέντες που έκανα και μετά την ψηφοφορία και με τον Ζούπα και τον Νικολαΐδη, πως δεν είναι κατηγορηματικοί να φύγουν από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Λένε ως φεύγουν από τη Νέα Φιλαδέλφεια, αν δεν μπορεί να γίνει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η πλειοψηφία, το 60% θέλει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, το 40% δεν είναι πλειοψηφία. Πολλοί από τους συμβούλους ήταν κατηγορηματικοί υπέρ της Νέας Φιλαδέλφειας. Δεν μπορεί να γίνει εύκολα ποδοσφαιρικό γήπεδο αλλού, γιατί θα προκύψουν τεράστια προβλήματα, τα οποία θα τα εξηγήσω στο συμβούλιο".

    Δηλώσεις για τις αρχαιρεσίες στην ερασιτεχνική ΑΕΚ, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι στην Ένωση έκανε και ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ καιυποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του κ. Μελισσανίδη, κ. Κώστας Γενεράκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ: "Ομολογώ ότι δεν περίμενα αυτό το αποτέλεσμα. Υπήρξε βραδύτητα στις χθεσινές αρχαιρεσίες, με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να φύγουν, περίπου εκατό, με αποτέλεσμα να μην ψηφίσουν, καθώς η ώρα της ψηφοφορίας ήταν περασμένη. Όλοι αυτοί ήταν δικοί μας σχεδόν 100%. Ήταν ηλικιωμένοι και δεν μπορούσαν να περιμένουν. Πάντως, θρίαμβος δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει εκλογική αυτοδυναμία. Υπάρχει διαφορά ενός συμβούλου. Δεν μπορεί να διοικηθεί η ερασιτεχνική χωρίς συνεργασία. Το συμβούλιο θα πρέπει να είναι συναινετικό στο θέμα της σύνθεσης, αλλά και στο γηπεδικό. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω ένα συμβούλιο αλαλούμ και μόνο για προσωπικές θέσεις. Δεν πρέπει να γίνει απολυταρχικά κάτι. Πρέπει να υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Δεν μπορεί, δηλαδή, οι υπόλοιποι τέσσερις, οι δύο του Γρανίτσα, ο Παπασταύρου και ο Ανατωλιοτάκης, που θέλουν Νέα Φιλαδέλφεια, να συνεργαστούν. Ένα σχήμα που έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες μπορεί να προχωρήσει. Δεν ξέρω τις προθέσεις του Μελισσανίδη. Δεν έχω μιλήσει ακόμη μαζί του. Η θέση η δική μου είναι ότι δεν πρέπει να πάρει απόφαση εν θερμώ. Είτε θετικά είτε αρνητικά. Θέλω να δω τα πράγματα ενωτικά. Βρισκόμαστε σε ένα συμβούλιο για την ΑΕΚ. Ο Ντέμης Νικολαϊδης πέτυχε στη διαδικασία της πορείας της ΠΑΕ ΑΕΚ. Είναι ένας ηγέτης που πέτυχε απόλυτα στο έργο του".

    Ανανέωσαν Χιώτης -Κόντης- Ανακοίνωσε Αλεξόπουλο

    Μέσα σε όλα αυτά η ΠΑΕ ΑΕΚ, έφτασε και σε συμφωνία με δυο παίκτες των οποίων τα συμβόλαια είχαν λήξει, ενώ ανακοίνωσε και επίσημα την απόκτηση του Γιώργου Αλεξόπουλου.

    Ο λόγος για τους Διονύση Χιώτη και τον Χρήστο Κόντη, που συμφώνησαν με την διοίκηση να ανανεωθούν τα συμβόλαια τους, και απομένει η επίσημη ανακοίνωση. Ο τερματοφύλακας της Ενωσης θα υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας με ετήσιες απολαβές 200.000 ευρώ, ενώ ο έμπειρος αμυντικός θα φορά την φανέλα της ΑΕΚ για την επόμενη περίοδο, έναντι περίπου 150.000 ευρώ.

    Σήμερα εξάλλου ανακοινώθηκε και επίσημα η μεταγραφή του Γιώργου Αλεξόπουλου.

    Ο έμπειρος άσος προορίζεται για το κέντρο της άμυνας στην νέα ΑΕΚ που θα χτίσει ο Φερνάντο Σάντος και η μεταγραφή του είχε ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

    Τότε είχε προκύψει και ενδιαφέρον της Πόρτσμουθ, όμως η ΠΑΕ ΑΕΚ ξεκαθάρισε στον 28χρονο παίκτη ότι τον θέλει ενόψει της νέας χρονιάς.

    Ο Αλεξόπουλος που αγωνιζόταν στο Αιγάλεω, ενώ στο παρελθόν είχε παίξει στον Παναθηναϊκό και τον Ηρακλή, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, ενώ μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕΚ, τόνισε: "Όνειρό μου και στόχος μου ήταν να ξαναπαίξω σε μια μεγάλη ομάδα και η ΑΕΚ μου δίνει αυτή τη δυνατότητα. Είμαι πολύ ευτυχισμένος και χαρούμενος για την μεταγραφή μου στην ΑΕΚ. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να βοηθήσω την ομάδα να εκπληρώσει τους στόχους της".

    Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν και οι μεταγραφές των Βιενλίνσκι και Σαπάνη, ενώ οι προσπάθειες για την απόκτηση των Μπάρκογλου -κατά κύριο λόγο- και Πετκάκη θα ...αποδώσουν, εφόσον οι απαιτήσεις του Αιγάλεω και του Απόλλωνα Καλαμαριάς είναι σε λογικά πλαίσια.

    Άλλωστε, όπως επεσήμανε πρόσφατα και ο Ντέμης Νικολαϊδης, το μπάτζετ της ομάδας θα μείνει σε χαμηλά επίπεδα, ωσότου αποπληρωθούν τα χρέη της ΠΑΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νικολαϊδης, το "μεγάλο αφεντικό"

    [12] Βόλεϊ

    "Βάζουν ψηλά τον πήχυ" οι "πράσινοι"

    31/5/2005 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Να αναλάβει ξανά τα σκήπτρα του ελληνικού βόλεϊ, τα οποία σήμερα κρατά στα χέρια του ο νταμπλούχος Ηρακλής, θα προσπαθήσει από την επόμενη κιόλας αγωνιστική περίοδο ο Παναθηναϊκός. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια του πράσινου ΤΑΑ θα είναι τρεις ξένοι παίκτες παγκόσμιας κλάσης, οι διεθνείς Βραζιλιάνοι "Ντάντε" Γκιμαράες Σάντος ντο Αμαράλ (30/09/1980, ακραίος), Ελγκάρτεν Μαρτσέλο "Μαρτσελίνιο" (09/11/1974, πασαδόρος), ο διεθνής της Βενεζουέλας και πρώην παίκτης του Ολυμπιακού Ερναρντο Γκόμεζ (30/07/82, διαγώνιος), η απόκτηση των οποίων ανακοινώθηκε και επίσημα από την "πράσινη" διοίκηση. Παράλληλα μετά από ένα χρόνο θητείας στα γήπεδα του καμπιονάτο με τη φανέλα της Gioia del Colle, στο τριφύλλι επέστρεψε ως β πασαδόρος ο Θανάσης Ψάρρας, ενώ πρόταση για δέυτερο λίμπερο και ακραίο έχει γίνει και στον Πάνο Δημητρακάκο της ΑΕ Νίκαια.

    Άρωμα Βραζιλίας στο "τριφύλλι"

    Τη στιγμή που όλες οι ομάδες αγωνιούν σχετικά με το αν η ΕΟΠΕ θα επικυρώσει την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας της Λίγκας Α1 Ανδρών για τη συμμετοχή τριών ξένων ή τεσσάρων κοινοτικών στο φετινό πρωτάθλημα ή θα δώσει το δικαίωμα στις ομάδες για την απόκτηση και 4ου ξένου, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα την απόκτηση των τριών ξένων του. Πρόκειται για δύο διεθνείς Βραζιλιάνους και έναν ακόμη διεθνή της Βενεζουέλας

    Ο 25χρονος διεθνής Βραζιλιάνος "Ντάντε" Γκιμαράες Σαντος ντο Αμαράλ (2.01μ) της Μόντενα, είναι το νέο φετινό απόκτημα της ομάδας. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας, που γεννήθηκε στις 30/9/80 στην Ιτουμπιάρα αγωνίζεται στη Μόντενα από το 2002-2005, ενώ στο παρελθόν έπαιξε στις βραζιλιάνικες Μίνας (2001-2002, πρωταθλητής κόσμου), Σουζάνο (2000-2001) και Τρεζ Κοράκες (1999-2000) είναι από σήμερα "πράσινος" και με τη βούλα για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Συμπαίκτης του Ντάντε στη "σελεσάο" είναι και ο έτερος ξένος άσος του "τριφυλλιού", ο 31χρονος Μαρτσέλο Ελγκάρτεν "Μαρτσελίνιο" (1.83μ), που πέρυσι δεν είχε δώσει το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Πρόκειται για το δεύτερο φετινό πασαδόρο των "βερντεόρο", μετά το "αντίο" του θρυλικού Μαουρίτσιο Λίμα από την εθνική. Πέρυσι, υπό τις οδηγίες του νέου τεχνικού του "τριφυλλιού" του Αργεντίνου Κάρλος Ξαβιέρ Βέμπερ, ο Μαρτσελίνιο με συμπαίκτη το νυν άσο του Ολυμπιακού Μάρκος Μιλίνκοβιτς είχε στεφθεί πρωταθλητής Βραζιλίας με την Ουνισούλ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο "Ντάντε" μαζί με το Μαρτσελίνιο είναι ο πέμπτος Βραζιλιάνος, που θα φορέσουν τη φανέλα του Παναθηναϊκού, μετά τους Αρούντα Εντουάρντο "Πεζάο" (2000-2001), "Αντρέ" Νασιμέντο και Κλέμπερ ντε Ολιβεϊρα Τζούνιορ (2002-2003).

    Άλλαξε "στρατόπεδο" ο Γκόμεζ

    Τον τρίτο ξένο του τριφυλλιού, τον 23χρονο διεθνή της Βενεζουέλας Ερνάντο Γκόμεζ (1.95μ), τον γνωρίσαμε ως το "βαρύ πυροβολικό" του Ολυμπιακού.

    Φέτος όμως ο "Χάρι", όπως είναι το παρατσούκλι του από έναν γορίλα στην πατρίδα του, για την φοβερή του δύναμη, αλλά και τα τεράστια άκρα του, μετά από μία χρονιά στο "χαλαρό" πρωτάθλημα της Ιαπωνίας, αποφάσισε να περάσει στην απέναντι όχθη του φιλέ και να φορέσει τη μπλούζα του "αιωνίου".

    Το' πε και το κανε ο Ψάρρας

    Εκτός όμως από τους ξένους, με το τριφύλλι στο στήθος θα αγωνιστούν φέτος ο διεθνής ακραίος Θοδωρής Μπάεφ, μόλις λήξει το συμβόλαιό του με τον Ηρακλή (31 Ιουθνίου) και ο πασαδόρος Σάκης Ψάρρας, που επέστρεψε πλουσιότερος σε εμπειρίες από το ιταλικό πρωτάθλημα. Ο πρώην πασαδόρος της Τζοϊα ντελ Κόλε, που αύριο θα μεταβεί στην γειτονική χώρα για ολιγοήμερες διακοπές μαζί με τη σύζυγό του Νταίζη, σε δηλώσεις του στην ertonline τόνισε τα εξής: "Είχα πει ότι θα επιστρέψω στον Παναθηναϊκό και τήρησα το λόγο μου. Το βέβαιο είναι ότι από την πρώτη ημέρα κιόλας θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό απέναντι στον Μαρτσελίνιο και νομίζω ότι πιο ωφελημένος από αυτό το είδος συναγωνισμού θα βγει ο Παναθηναϊκός".

    Αντίθετα με τους παραπάνω παρελθόν αποτελεί ο μέχρι χθες πασαδόρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Λιβαθινός, τον οποίο η διοίκηση του ΤΑΑ τον ευχαρίστησε για τη συνεπή προσφορά του κατά τα χρόνια που αγωνίστηκε με το «τριφύλλι» μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας.

    [13] Βόλεϊ

    "Παγκόσμια Ελλάδα" στο Μπιτς Βόλεϊ

    31/5/2005 3:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με όπλο τις πολύ καλές εμφάνισης της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Μπιτς Βόλεϊ, οι Ελληνικές ομάδες βρίσκονται στη δεκάδα της Παγκόσμιας κατάταξης. Συγκεκριμένα, μετά την παρουσία τους στα τουρνουά της Κίνας και της Ιαπωνίας, το δίδυμο των Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη βρίσκεται 5η θέση, έχοντας συγκεντρώσει 400 βαθμούς. Λίγο πιο κάτω, στην 8η θέση είναι οι Μαρία Τσιαρτσιάνη και η Θάλεια Κουτρουμανίδου με 320 βαθμούς. Στην Κίνα, οι Καραντάσιου/Αρβανίτη πήραν την 7η θέση και οι Τσιαρτσιάνη/Κουτρουμανίδου την 17η. Αντίστοιχα, στην Ιαπωνία, οι Καραντάσιου/Αρβανίτη ήταν έβδομες και οι Τσιαρτσιάνη/Κουτρουμανίδου πέμπτες. Όσο για την παγκόσμια κορυφή, αυτή αποτελεί "βραζιλιάνικη υπόθεση. Στην κορυφή βρίσκονται οι Φράνκα / Φελιζμπέρτα (760 βαθμούς) και ακολουθούν οι Άνα Πάουλα / Σαϊλίν (720 βαθμούς) και οι Αντριάνα Μπεχάρ / Σέλντα (680 βαθμούς).

    [14] Πολιτισμός

    Στις 2 Ιουλίου στο Hyde Park του Λονδίνου

    "Live 8": "Στείλτε τη φτώχια στην ιστορία"

    31/5/2005 1:49:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC-Reuters-Associated Press

    Το πρώτο "Live Aid", οι μεγάλες συναυλίες που έγιναν με πρωτοβουλία του Bob Geldof στο Wembley του Λονδίνου και στο JFK της Φιλαδέλφεια στις 13 Ιουλίου του 1985, άφησαν ιστορία, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα στο δράμα των αφρικανικών χωρών, αλλά και 100 εκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση τους. Φέτος έπειτα από πολλές συζητήσεις και σκέψη η ιστορία ετοιμάζεται να επαναληφθεί με κινητήριο μοχλό για άλλη μια φορά τον ακούραστο Geldof. Ο λόγος για τη συνέχεια του "Live Aid" που όμως θα ονομάζεται "Live 8" και θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου στο Hyde Park του Λονδίνου. Η όλη προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας "Make Poverty History" (Κάντε τη φτώχια Iστορία) που διεξάγει εδώ και καιρό ο Ιρλανδός τραγουδιστής, με σαφώς πιο φιλόδοξο στόχο πέρα από τη συγκέντρωση πόρων: την άσκηση πίεσης στα πλούσια κράτη ώστε να προχωρήσουν σε παραγραφή των χρεών των αναπτυσσόμενων χωρών. Εξ ου και η ημερομηνία της συναυλίας που επελέγη ώστε να προηγηθεί της συνάντησης της ομάδας του G8 στη Σκωτία. Περισσότερες λεπτομέρειες για το μεγάλο γεγονός, αλλά και για τα ονόματα που θα ανέβουν στη σκηνή του "Live 8" αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη.

    Με το βλέμμα στην Αφρική

    "Αυτό που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια σε λίγες εβδομάδες παίρνει και πολιτική διάσταση. Είναι κάτι παραπάνω από μία ευκαιρία για τα αγόρια και τα κορίτσια με τις κιθάρες να μετατοπίσουν επιτέλους τον άξονα αυτού του κόσμου" δήλωσε ο Geldof.

    Αρωγό στην προσπάθεια του βρήκε τη βρετανική κυβέρνηση και μάλιστα τον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ που έχει ξεκινήσει περιοδεία στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου (Ουάσινγκτον, Παρίσι, Βερολίνο, Μόσχα) με στόχο να πείσει τους εταίρους του να ανεβάσουν το πρόβλημα των αφρικανικών χωρών ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του Ιουλίου. Επιχειρηματολογώντας ότι "η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος που τα τελευταία 30 χρόνια όχι μόνο δεν έκανε βήματα προς τα εμπρός, αντιθέτως πήγε πίσω" λέει πως η στιγμή για την παροχή βοήθειας είναι "τώρα ή ποτέ" και ζητά από τις πλούσιες χώρες να αυξήσουν τα κονδύλια νίσχυσης κατά 25 δισ. δολάρια ετησίως και να προχωρήσουν σε πλήρη παραγραφή των χρεών, ιδέες οι οποίες αμφότερες βρίσκουν αντίθετες τις ΗΠΑ.

    Από την πλευρά του ο Geldof έχει αποδείξει με πολλούς τρόπους μέσα στην πάροδο των χρόνων την προσήλωση του στον αγώνα για την εξάλειψη της φτώχιας στην πολύπαθη αφρικανική ήπειρο. Και το "Live 8" είναι άλλη μια ευκαιρία. Τα ονόματα που έχουν ακουστεί για το line up της συναυλίας στο Hyde Park είναι πολλά μεταξύ αυτών οι U2, Coldplay, Madonna, Robbie Williams, Paul McCartney, Oasis και Scissor Sisters, ενώ φημολογείται και επανασύνδεση για την περίσταση των Spice Girls. Ανάλογες συναυλίες στο πλαίσιο της καμπάνιας αναμένεται να διοργανωθούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου με πρώτη την Ουάσιγκτον.

    [15] Τεχνολογία

    Ο εργασιακός χώρος του μέλλοντος

    Γραφείο-γραμματέας

    31/5/2005 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: CNN

    Ένα σούπερ-γραφείο που θα αντιλαμβάνεται πότε μπαίνουμε στο χώρο εργασίας μας, θα καταλαβαίνει εάν έχουμε κέφια ή όχι και θα ακούει τις εντολές που θα του δίνουμε προφορικά, μας υπόσχονται ότι θα έχουμε, μέχρι το 2020, οι εταιρείες ανάπτυξης προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Μικροσκοπικοί δέκτες και οθόνες που θα είναι ενσωματωμένοι στα έπιπλα του γραφείου μας ίσως να είναι τα μοναδικά στοιχεία που θα κάνουν τη διαφορά και τα οποία θα είναι επιφορτισμένα με τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για να έχουμε εμείς μια ευχάριστη ημέρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες και ερευνητές που πειραματίζονται πάνω σε αυτό το σούπερ-γραφείο, οι αισθητήρες του θα αντιλαμβάνονται την ψυχική μας διάθεση και θα αλλάζουν ανάλογα το χρώμα και το σχέδιο στις ειδικές ταπετσαρίες και τους πίνακες του χώρου. Το χρώμα στους τοίχους θα υποδεικνύει και εάν έχουμε όρεξη να μιλήσουμε με τους συναδέρφους μας ή εάν προτιμούμε να δουλέψουμε απερίσπαστοι.

    Σε αυτό το μελλοντικό και σχεδόν απίστευτο σενάριο πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίζει ο υπολογιστής μας, ο οποίος θα έχει πολλές περισσότερες δυνατότητες από τις σημερινές. Έτσι, εκτιμάται ότι στο μέλλον θα επικοινωνούμε περισσότερο με το κομπιούτερ μας μέσω ομιλίας παρά μέσω του πληκτρολογίου και του ποντικιού μας. Την υπόθεση αυτή έρχεται να ενισχύσει η πεποίθηση ότι μέχρι το 2020 η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας θα δώσει στους υπολογιστές τη δυνατότητα να επεξεργάζονται πιο γρήγορα την ομιλία απ ότι οι άνθρωποι.

    Όλοι αυτοί οι πειραματισμοί ξεκίνησαν το 2001 όταν η ΙΒΜ και η εταιρεία επίπλων Steelcase αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ξεκινήσουν μια φιλόδοξη μελέτη με την ονομασία Bluespace.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το γραφείο του μέλλοντος θα μοιάζει πολύ με το γραφείο στο οποίο εργαζόμαστε σήμερα, αλλά θα συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά.

    Πρωταρχικός στόχος των κατασκευαστών είναι η αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και ο κατά το δυνατόν περιορισμός της διάσπασης της προσοχής τους. Έτσι, προσανατολίζονται προς τη δημιουργία ειδικών συστημάτων που θα μπορούν να διαχειρίζονται τις μεγάλες ποσότητες emails που κατακλύζουν τον υπολογιστή ενός εργαζόμενου και τον διακόπτουν συχνά-πυκνά από τη δουλειά του.

    Μέχρι στιγμής όλα αυτά βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας και, όπως φαίνεται, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή αρκετά χρόνια μέχρι να έχουμε τη δυνατότητα να καθίσουμε σε ένα τέτοιο γραφείο.

    [16] Παράξενα

    Αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους

    Κότα έφαγε πρόστιμο για οδική παράβαση

    31/5/2005 1:02:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Όλα ξεκίνησαν όταν η μαύρη Πολωνική κοτούλα, που ζει στην πολιτεία της Καλιφόρνια και ακούει στο όνομα Οφηλία, αποφάσισε να εξερευνήσει την περιοχή γύρω από το κοτέτσι της και να δει τι υπάρχει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Όπως φάνηκε όμως από την έκβαση της ιστορίας, αυτή η τόσο απλή βόλτα της Οφηλίας δημιούργησε προβλήματα και φασαρίες στη γειτονία της. Όταν ο σερίφης της περιοχής αντιλήφθηκε ότι η κότα διέσχισε το δρόμο έκοψε πρόστιμο αξίας 45 δολαρίων στους ιδιοκτήτες της επειδή στην Καλιφόρνια απαγορεύεται η διέλευση των δρόμων από οικόσιτα ζώα. Το θέμα έφτασε στα δικαστήρια καθώς οι ιδιοκτήτες της Οφηλίας, Λινκ και Ελένα Μουρ, θεώρησαν ότι έφαγαν το πρόστιμο άδικα και ανέθεσαν την υπόθεση στους δικηγόρους τους.

    Οι δικηγόροι των Μουρ, με ένα δικονομικό τέχνασμα, κατάφεραν να γλιτώσουν τους ιδιοκτήτες από το πρόστιμο ισχυριζόμενοι ότι η Οφηλία δεν είναι οικόσιτο ζώο αλλά κατοικίδιο. Οι νόμοι της Καλιφόρνια απαγορεύουν μόνο στα οικόσιτα ζώα και όχι στα κατοικίδια να διασχίζουν το δρόμο κι έτσι η Οφηλία αφέθηκε ελεύθερη και χωρίς ...περιοριστικούς όρους.

    Πίσω, όμως, από την ιστορία αυτή φαίνεται ότι υποκρύπτονται άλλες αιτιάσεις. Οι Μουρ ισχυρίζονται ότι τους επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή οι ίδιοι διαμαρτύρονταν συχνά ότι ο σερίφης του Κεντ, όπου ζουν, δεν κάνει αρκετά προκειμένου να σταματήσουν όσους οδηγούν στο πεζοδρόμιο.

    "Τα τελευταία δυόμισι χρόνια κανείς δεν κατάφερε να εμποδίσει τα παιδιά από το να κάνουν ποδήλατο στη μέση του δρόμου ή τους σκύλους των γειτόνων να τρέχουν ελεύθεροι, αλλά όταν η κότα μας το έσκασε και διέσχισε το δρόμο έγινε μέγα θέμα", λένε οι Μουρ.

    Το γραφείο του σερίφη έχει απορρίψει τις κατηγορίες, αλλά οι Μουρ είναι έτοιμοι να κάνουν μήνυση για παρενόχληση στον σερίφη.

    [17] Κόσμος

    Αναχώρησαν από τα κατεχόμενα οι Αμερικανοί βουλευτές

    31/5/2005 4:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/5/2005 5:26:20 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Νωρίς το σήμερα το μεσημέρι αναχώρησαν από τα κατεχόμενα οι τρεις Αμερικανοί βουλευτές, που έφθασαν χθες μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Οι βουλευτές συναντήθηκαν σήμερα με τον Τουρκοκύπριο "πρωθυπουργό" Φερντί Σαμπίτ Σωγιέρ, τον "υπουργό" Εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς, αλλά και τον Ραούφ Ντενκτάς. Μετά τη σημερινή συνάντησή τους με το Σωγιέρ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Έντουαρντ Γουίντφιλντ δήλωσε, πως αποκόμισε την εντύπωση πως ο κ Παπαδόπουλος, "θέλει να ξεφορτωθεί όσο περισσότερους εποίκους μπορεί, με σκοπό να διοικεί ολόκληρη την Κύπρο". Μάλιστα, συνέστησε στον Κύπριο Πρόεδρο "να γίνει περισσότερο ευέλικτος και να προωθήσει με πιο ειλικρινή τρόπο την επανένωση της Κύπρου". Επέκταση των δηλώσεων του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σκληρή απάντηση της κυπριακής πλευράς

    Ο ίδιος επεσήμανε, ότι είναι λανθασμένη η προσέγγιση για τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι αυτό που χαρακτηρίζουν απομόνωση είναι απότοκο της συνεχιζόμενης κατοχής.

    Παράλληλα, ο κ Χρυσοστομίδης εκτίμησε, ότι οι επισκέψεις Αμερικανών επισήμων στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου δε θα συνεχισθούν προσθέτοντας χαρακτηριστικά: "ακόμα και η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να παραβαίνει εύκολα τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου".

    Επανέλαβε, τέλος, ότι η επίσκεψη αυτή των τριών Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου συνιστά περιφρόνηση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και παραβίαση της οδηγίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία οι διάφορες επισκέψεις πρέπει να γίνονται μέσω της νομίμου οδού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 31 May 2005 - 16:55:15 UTC