Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντίστροφη μέτρηση
  • [02] Στη Βαρσοβία ο Καραμανλής
  • [03] Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
  • [04] Στην επέτειο της "Σφαγής της Χίου" ο Πρόεδρος
  • [05] Μαζικοί τάφοι στο Ιράκ
  • [06] Η Μπαρτσελόνα πρωταθλήτρια
  • [07] "Πέταξε" βαθμούς η Μίλαν
  • [08] Ανανέωσε με Τσέλσι ο Μακελέλε
  • [09] Στην Α΄Εθνική Λάρισα - Λεβαδειακός
  • [10] To Μαϊάμι στον τελικό
  • [11] Πρωταθλητής ο Αθηναϊκός

    [01] Κοινωνία

    Μνημονεύτηκε την Κυριακή

    Αντίστροφη μέτρηση

    15/5/2005 12:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/5/2005 12:58:31 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Απομονωμένος εμφανίζεται πλέον ο κ. Ειρηναίος, μετά τη χθεσινή επικύρωση από τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα της Πράξης Έκπτωσής του από τον πατριαρχικό θρόνο των Ιεροσολύμων. Η επίσημη ανακοίνωση του Ιορδανού μονάρχη, που θα ανάψει το "πράσινο φως" για την εκλογή τοποτηρητή από την Ιερά Σύνοδο των Ιεροσολύμων, αναμένεται σήμερα ή το πολύ αύριο. Την Τρίτη, συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος στο Φανάρι, όπου θα αποφασισθεί η ημερομηνία σύγκλησης Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου, η οποία με την σειρά της θα αποφανθεί για την τύχη του Ειρηναίου. Πάντως, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, ο κ. Ειρηναίος αναμένεται το πρωί της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη, παρά τη σχετική διάψευση από την εκπρόσωπό του, το απόγευμα του Σαββάτου. Το "θρίλερ" της μετάβασής του θα λήξει το απόγευμα της Κυριακής, οπότε υπάρχει η πτήση των τουρκικών αερογραμμών από το Τελ Αβίβ για Κωνσταντινούπολη. Στο μεταξύ, ως Πατριάρχης Ιεροσολύμων μνημονεύτηκε ο Ειρηναίος και στη σημερινή κυριακάτικη λειτουργία, ενόψει της νεώτερης απόφασης που θα ληφθεί την Τρίτη στο Φανάρι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υπέγραψε ο Αμπντάλα

    [02] Πολιτική

    Συμμετέχει στη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης

    Στη Βαρσοβία ο Καραμανλής

    15/5/2005 6:31:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Για την Βαρσοβία αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να συμμετάσχει στην 3η Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για σειρά ευρωπαϊκών και περιφερειακών θεμάτων σε κατ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο και τους πρωθυπουργούς της Σλοβενίας και της Πορτογαλίας Γιάνες Γιάνσα και Ζοσέ Σόκρατες. Στο μεταξύ για την Παρασκευή 20 Μαΐου έχει προσδιοριστεί το ραντεβού του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση μέσα σ ένα χρόνο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Χαρακτηρίζεται "συνάντηση εργασίας" και στο επίκεντρο της θα βρεθούν θέματα ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις ,αλλά και η κατάσταση στο Ιράκ, όπως επίσης και στο Κοσσυφοπέδιο.

    Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πολωνική πρωτεύουσα

    Οι εργασίες της Συνόδου στην Πολωνία, που πραγματοποιούνται στο βασιλικό κάστρο της Βαρσοβίας, ξεκινούν αύριο και θα διαρκέσουν ένα διήμερο.

    Ο κ. Καραμανλής, που συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, τον Έλληνα αντιπρόσωπο στο Συμβούλιο της Ευρώπης Κωνσταντίνο Γεροκωστόπουλο και άλλους διπλωμάτες, θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα: "Προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Κοινωνία".

    Στο μεταξύ η πολωνική πρωτεύουσα έχει τεθεί από σήμερα σε κατάσταση συναγερμού λόγω των αυστηρών μέτρων ασφάλειας, που έχουν ληφθεί, σε αναμονή των αντιπροσωπειών των 46 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι δύο προηγούμενες Σύνοδοι είχαν γίνει το 1993 στη Βιέννη και το 1997 στο Στρασβούργο.

    Έντονη ήταν η θέληση Πολωνίας να πραγματοποιήσει αυτή τη Σύνοδο Κορυφής κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που λήγει στο πρώτο εξάμηνο του 2005. Και αυτό παρά ορισμένες αντιδράσεις, ότι θα ήταν καλύτερο να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος αφού κατασταλάξει πρώτα η Ε.Ε. με την κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Παρ ότι Συμβούλιο της Ευρώπης και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δύο ανεξάρτητοι οργανισμοί εντούτοις με τις διαδικασίες διεύρυνσης της Ε.Ε., η πλειοψηφία των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανήκουν πλέον στην Ε.Ε., πράγμα που συνεπάγεται μία σχετική εξάρτηση.

    Η τρίτη αυτή Σύνοδος Κορυφής, συμπίπτει με τον εορτασμό των 60 χρόνων από την απελευθέρωση της Ευρώπης από τους Ναζί. Οι Πολωνοί δεν θέλουν να ξεχασθεί ότι, ο Μάιος του 1945 υπήρξε γι΄ αυτούς η αρχή μιας περιόδου διαφορετικής από αυτήν που έζησαν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

    Έτσι στην πιο κεντρική λεωφόρο της πόλης, στην Βelwederska, λίγα μέτρα από την αχανή έκταση, που καλύπτει η ρωσική πρεσβεία, η μουσική από τα μεγάφωνα, που ντύνει την φωτογραφική έκθεση κατά μήκος του πεζοδρομίου, κεντρίζει την προσοχή των περιπατητών.

    Οι φωτογραφίες, είναι πορτρέτα Πολωνών αγωνιστών, που έχασαν τη ζωή τους από τους σοβιετικούς, όταν, μετά την απελευθέρωση της Ευρώπης, η Πολωνία πέρασε στη σοβιετική κυριαρχία. Το κείμενο, που συνοδεύει την έκθεση τονίζει μεταξύ άλλων: "Εάν ο Μάιος του 1945 έδωσε σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης τη χαρά και τη λαϊκή αγαλλίαση για την ελευθερία, για την Πολωνία ήταν αρχή μίας μαύρης εποχής".

    Έτοιμη η ατζέντα

    Η διάρκεια της συνάντησης Καραμανλή - Μπους έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει 30 λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ζητήσει από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ασκήσει την επιρροή του έτσι ώστε το Κυπριακό να μπει σε σωστή τροχιά επίλυσης.

    Ο ίδιος ο κ. Μπους αναμένεται να δεσμευτεί έτσι ώστε και η εκκρεμότητα της ονομασίας των Σκοπίων να βρει αμοιβαίως αποδεκτή διέξοδο. Ο Κώστας Καραμανλής θα ενημερώσει τον Αμερικανό Πρόεδρο για την κατάσταση στο Κόσοβο, όπως αυτή προκύπτει από την καταγραφή, που έκανε ελληνική αντιπροσωπεία, που επισκέφτηκε πρόσφατα την περιοχή αυτή.

    Η προετοιμασία της ατζέντας των θεμάτων προς συζήτηση ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη Βοστόνη αφορά και στις νέες προοπτικές και δυνατότητες για επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων κατά τις συναντήσεις, που θα έχει ο πρωθυπουργός με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες.

    Ο Κώστας Καραμανλής θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ταφτς από το οποίο έχει αποφοιτήσει και όπου υπάρχει έδρα Κωνσταντίνος Καραμανλής τιμής ένεκεν.

    [03] Κοινωνία

    Στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη

    Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

    15/5/2005 1:10:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Με το σύνθημα "50 χρόνια ΕΕΔΥΕ - 60 χρόνια αντιφασιστικής νίκης των λαών. Εμπρός με τους λαούς ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό", ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Γ.Γ. της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, Γρηγόρης Πετρόπουλος, μιλώντας λίγο πριν την έναρξη της πορείας, τόνισε ότι τα οράματα του Γρηγόρη Λαμπράκη είναι σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ. Στη συνέχεια, τα παιδιά του Γρ. Λαμπράκη, Γιώργος και Γρηγόρης, μαζί με τον πρώτο συνοδοιπόρο του, Μπάμπη Παπαδόπουλο, άναψαν συμβολικά τη φλόγα στον Τύμβο του Μαραθώνα, απ όπου έγινε η εκκίνηση των μαραθονοδρόμων. Το 1963, με χιλιάδες κόσμου στο πλευρό του, ο βουλευτής της ΕΔΑ, Γρ. Λαμπράκης, πραγματοποίησε την πρώτη Πορεία Ειρήνης, που διακόπηκε βίαια στο μέσο της διαδρομής, ενώ ο ίδιος συνελήφθη στο Πικέρμι. Η σημερινή πορεία θα τερματιστεί στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Συντάγματος, ενώ, σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει προχωρήσει από το πρωί της Κυριακής η Τροχαία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Σχετικά Links: ΕΕΔΥΕ

    [04] Κοινωνία

    Εκδηλώσεις μνήμης

    Στην επέτειο της "Σφαγής της Χίου" ο Πρόεδρος

    15/5/2005 6:58:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την ανάγκη για την ενίσχυση της περιφέρειας και τη σύγκλισή της με το κέντρο, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τη Χίο, όπου βρέθηκε σήμερα με αφορμή την επέτειο από τη "Σφαγή της Χίου". Πρόκειται για δεύτερη φορά στα 183 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Χίου, που Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρίσταται στις εκδηλώσεις μνήμης. Το επισήμαναν οι Χιώτες, που υποδέχτηκαν θερμά τον Κάρολο Παπούλια. Για τους 40.000 νησιώτες, που σφαγιάστηκαν εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαρίνα Μελανούς και στο Μνημείο Πεσόντων, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι. Λάτρης της ιστορίας, ο Πρόεδρος Παπούλιας γνωρίζει ότι, το νησί έχει πολλές φορές ολοσχερώς καταστραφεί και αναγεννηθεί. Έτσι, διαπιστώνοντας την ομορφιά και πολιτιστικό πλούτο της σύγχρονης Χίου, δεν έχασε την ευκαιρία να επισημάνει την ανάγκη για ενίσχυση της περιφέρειας. Ο Πρόεδρος ανακηρύχτηκε δημότης Αμανής και δέχτηκε αναμνηστικά δώρα, ενώ μαθητές και μαθήτριες χόρεψαν προς τιμήν του έως και ηπειρώτικους χορούς.

    Θερμή υποδοχή

    "Η γεφύρωση ενός άδικου χάσματος θα πρέπει να αποτελέσει κύριο στόχο και βασική προτεραιότητα όλων μας. Οι δυνατότητες της περιφέρειας είναι πολλές. Αρκεί να τις εκμεταλλευτούμε και να κατανοήσουμε ότι, η Ελλάδα των δύο ταχυτήτων δεν αξίζει στην ελληνική κοινωνία", είπε ο κ. Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την επέτειο της σφαγής και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Μελανιός στα βόρεια του νησιού, όπου τον Απρίλιο του 1822 σφαγιάστηκαν περίπου 10.000 Χιώτες. Συνολικά στη Χίο εξοντώθηκαν την ίδια εποχή περισσότεροι από 42.000 άνθρωποι.

    Ο κ. Παπούλιας έγινε δεκτός με ιδιαίτερα θερμές εκδηλώσεις από τους τοπικούς άρχοντες και τους κατοίκους του νησιού, ενώ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αμανής. Υποσχέθηκε να γίνει συμπαραστάτης των προσπαθειών για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού και να επιστρέψει πολύ σύντομα στη Χίο.

    Εκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις μνήμης παραβρέθηκε ο υφυπουργός Γεωργίας Αλέξανδρος Κόντος.

    [05] Ιράκ

    Θύματα εκτελέσεων

    Μαζικοί τάφοι στο Ιράκ

    15/5/2005 2:52:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Τα πτώματα 34 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και κάποια αποκεφαλισμένα, ανακάλυψαν την Κυριακή οι αρχές στο Ιράκ, σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες. Σε χωματερή της Βαγδάτης, βρέθηκαν οι σωροί 13 ανθρώπων, που είχαν δεχθεί πυρά στο κεφάλι. Σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας, επρόκειτο για άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους γενειοφόροι. Στο Ραμάντι, οι αρχές βρήκαν τα πτώματα 10 Ιρακινών στρατιωτών, ενώ, στην Ισκανταρίγια, ανακαλύφθηκαν τα πτώματα 11 ανθρώπων, τέσσερα από τα οποία ήταν αποκεφαλισμένα.

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η Μπαρτσελόνα πρωταθλήτρια

    15/5/2005 5:10:00 μμ

    Το 24ο εφετινό τέρμα του πρώτου σκόρερ στο ισπανικό πρωτάθλημα, Σαμουέλ Ετό, ήταν αρκετό για να επαναφέρει τη Μπαρτσελόνα στο "θρόνο" της πρωταθλήτριας Ισπανίας, ύστερα από έξι χρόνια. Ο Καμερουνέζος διεθνής επιθετικός ισοφάρισε στο 60ο λεπτό το γκολ που είχε δεχθεί η ομάδα του στο 35΄ από τον Αλμπέτο Ριβέρα, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Λεβάντε που έληξε ισόπαλη 1-1. Σε συνδυασμό με το επίσης ισόπαλο αποτέλεσμα της Ρεάλ Μαδρίτης (2-2) στο "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν" της Σεβίλλης, οι "μπλαουγκράνα" κατέκτησαν τον 17ο τίτλο στην ιστορία τους, αφού διατήρησαν τη διαφορά των 6 βαθμών που τους χώριζε από τους "μερένγκες", δύο αγωνιστικές πριν τη λήξη της πριμέρα ντιβιζιόν. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σε περίπτωση ισοβαθμίας η Μπαρτσελόνα έχει εξασφαλίσει το πρωτάθλημα, αφού υπερτερεί της "βασίλισσας" στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

    Αποτελέσματα - Σκόρερ

    Σεβίλη-Ρεάλ Μαδρίτης 2-2

    (18΄ Ράμος, 88΄ Μπαπτίστα - 41΄ αυτ. Ναβάρο, 73΄ Ζιντάν)

    Λεβάντε-Μπαρτσελόνα 1-1

    (35΄ Ριβέρα - 60΄ Ετό)

    Νουμάνθια-Οσασούνα 15/5

    Ρασίνγκ Σανταντέρ-Χετάφε 15/5

    Μαγιόρκα-Αθλέτικ Μπιλμπάο 15/5

    Ρεάλ Σοσιεδάδ-Μάλαγα 15/5

    Σαραγόσα-Λα Κορούνια 15/5

    Βιγιαρεάλ-Αλμπαθέτε 15/5

    Ατλέτικο Μαδρίτης-Μπέτις 15/5

    Εσπανιόλ-Βαλένθια 15/5

    Βαθμολογία (σε 35 αγώνες)

    Μπαρτσελόνα 82-36αγ.

    Ρεάλ Μαδρίτης 76-36αγ.

    Σεβίλη 59-36αγ.

    Βιγιαρεάλ 58

    Εσπανιόλ 56

    Μπέτις 55

    Βαλένθια 53

    Αθλέτικ Μπιλμπάο 51

    Λα Κορούνια 49

    Σαραγόσα 49

    Ατλέτικο Μαδρίτης 48

    Σοσιεδάδ 45

    Χετάφε 45

    Οσασούνα 44

    Μάλαγα 42

    Σαντατέρ 38

    Λεβάντε 36-36αγ.

    Μαγιόρκα 32

    Αλμπαθέτε 27

    Νουμάνθια 24

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Πέταξε" βαθμούς η Μίλαν

    15/5/2005 7:39:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Μίλαν άφησε σήμερα δύο βαθμούς στο Λέτσε και μαζί με αυτούς παραχώρησε στην Γιουβέντους το δικαίωμα να ελέγξει στις δύο τελευταίες αγωνιστικές την μάχη του τίτλου. Η "Κυρία" πήρε εύκολη νίκη με 2-0 από την Πάρμα με ένα γκολ του Ντελ Πιέρο και ένα του Ιμπραϊμοβιτς και πλέον ξέφυγε με πέντε βαθμούς στην από την Μίλαν, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μια νίκη στις δύο επόμενες αγωνιστικές για να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα. Από την άλλη η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι είχε το αριθμητικό πλεονέκτημα από το 73', προηγούταν με 2-1 από το 53', όμως στο 82' ο Βούτσινιτς ισοφάρισε για την Λέτσε και την άφησε τώρα να ελπίζει σε "στραβοπάτημα" της Γιουβέντους. Στην μάχη της τέταρτης θέσης που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ Ουντινέζε και Σαμπντόρια αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1 και παραμένουν ισόβαθμες.

    Τα αποτελέσματα

    Μπολόνια-Μπρέσια 1-2

    (89΄ Μπελούτσι - 48΄ Ντελ Νέρο, 77΄ Στανκεβίτσιους)

    Ιντερ-Λιβόρνο 1-0

    (13΄ Βιέρι)

    Γιουβέντους-Πάρμα 2-0

    (6΄ Ντελ Πιέρο, 23΄ Ιμπραϊμοβιτς)

    Λέτσε-Μίλαν 2-2

    (46΄ Κόναν, 82΄ Βούτσινιτς - 12΄ Καλάτζε, 53΄ Σεβτσένκο)

    Μεσίνα-Κάλιαρι 2-1

    (45΄ πεν. Ντ΄Αγκοστίνο, 87΄ Αμορούσο - 52΄ Αλβάρεζ)

    Παλέρμο-Ρετζίνα 1-1

    (90΄ Μπαρόνε - 37΄ Μέστο)

    Σιένα-Κιέβο 0-1

    (80΄ Σεμιόλι)

    Ουντινέζε-Σαμπντόρια 1-1

    (36΄ Πισάνο - 25΄ Καστελίνι)

    Ρόμα-Λάτσιο 0-0

    Φιορεντίνα-Αταλάντα 0-0

    Βαθμολογία

    Γιουβέντους 82

    Μίλαν 77

    Ιντερ 68

    Ουντινέζε 60

    Σαμπντόρια 60

    Παλέρμο 51

    Μεσίνα 47

    Κάλιαρι 43

    Λιβόρνο 43

    Λάτσιο 42

    Λέτσε 42

    Ρετζίνα 42

    Μπολόνια 41

    Ρόμα 41

    Πάρμα 40

    Σιένα 39

    Κιέβο 39

    Φιορεντίνα 38

    Μπρέσια 38

    Αταλάντα 35

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ανανέωσε με Τσέλσι ο Μακελέλε

    15/5/2005 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στον προγραμματισμό του για τη νέα χρονιά ο Ζοζέ Μουρίνιο, δεν άφησε έξω από τα σχέδιά του τον Κλοντ Μακελελέ. Ο 32χρονος Γάλλος διεθνής αμυντικός μέσος που είχε μεταγραφεί στην Τσέλσι από τη Ρεάλ Μαδρίτης, το 2003 ανανέωσε το συμβόλαιό του με την πρωταθλήτρια Αγγλίας, για ακόμη τρία χρόνια, και όπως όλα δείχνουν θα κλείσει την καριέρα του στην ομάδα του Λονδίνου. Ο ίδιος επιβεβαίωσε την είδηση με δηλώσεις του στο περιοδικό "News of World". "Υπέγραψα στη διάρκεια της εβδομάδας και είμαι πολύ χαρούμενος", δήλωσε ο Μακελελέ, ο οποίος υπογράμμισε ακόμη ότι μέσω της ανανέωσης του συμβολαίου του βλέπει ένα σημάδι αναγνώρισης εκ μέρους της ομάδας του, και πως σκέπτεται να παραμείνει στην Τσέλσι για την υπόλοιπη ζωή του.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στην Α΄Εθνική Λάρισα - Λεβαδειακός

    15/5/2005 7:05:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την άνοδό τους στην Α΄Εθνική κατηγορία μπορούν να πανηγυρίζουν από σήμερα Λάρισα και Λεβαδειακός. Οι δυο ομάδες κατάφεραν να πάρουν το βαθμό της ισνηγυρίουν την ανοδό τουςοπαλίας σε Καστοριά και Ζωγράφου αντίστοιχα και έφτασαν τους 55 και 53 βαθμούς. Η "βυσσινή θύελα " την τελευταία αγωνιστική παίζει με την αδιάφορη Προοδευτική στο Αλκαζάρ, ενώ η Λιβάδια ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις, αφού την 30η αγωνιστική αγωνίζεται με τον Ποσειδώνα Νέων Πόρων, το οποίο σημαίνει ότι ήδη έχει πάρει τους τρεις βαθμούς, αφού η μακεδονική ομάδα έχει αποκλειστεί από το πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα. Το ποιος θα κατακτήσει την τρίτη θέση που οδηγεί στα "μεγάλα σαλόνια", θα το μάθουμε την τελευταία αγωνιστική, και μετά τα ντέρμπι Πανσερραϊκού Ακράτητου ( με 53 βαθμούς και οι δύο), και Νίκης Βόλου- Καστοριάς (51 βαθμούς και οι δυο), με την ομάδα των Σερρών να έχει σαφές προβάδισμα.

    Σέρρες και Ακράτητος για την τρίτη θέση

    Στην Καστοριά η τοπική ομάδα αν και καλύτερη από την Λάρισα δεν μπόρεσε να πάρει την νίκη, καθώς η Θεσσαλική ομάδα αφού πρώτα κατάφερε να αντεπεξέλθει της πίεσης, έκλεισε το πρώτο ημίχρονο προηγούμενη με 0-1. Το γκολ ο Θωμάς Κυπαρίσσης στο 44.

    Στο δεύτερο ημίχρονο η ακριτική ομάδα μπήκε δυνατά, είχε τον έλεγχο του αγώνα αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να ισοφαρίσει δέκα λεπτά πριν το τέλος με τον Άγγο.

    Στον Πύργο, ο Πανσερραϊκός δεν δυσκολεύτηκε να πάρει την νίκη απέναντι στον Πανηλειακό με 1-4. Τώρα περιμένει την τελευταία αγωνιστική όπου θα πρέπει στις Σέρρες να κερδίσει τον Ακράτητο για να πανηγυρίσει την άνοδο του στην Α΄Εθνική.

    Το ίδιο αποτέλεσμα θέλει όμως και ο Ακράτητος που μοιράζεται την τρίτη θέση με τον Πανσερραϊκό. Σήμερα η ομάδα των Άνω Λιοσίων μάζεψε ακόμα τρεις βαθμούς στον Κορυδαλλό επικρατώντας της Προοδευτικής με 0-1 χάρη σε ένα γκολ του Σέζαρεκ.

    Αποτελέσματα -Σκόρερ

    Καστοριά Λάρισα 1-1

    ( 80 Άγγος - 44 Κυπαρίσης)

    Πανηλειακός Πανσερραϊκός 1-4

    ( 8 Γούρμος 9, 15 Ζιάκας, 61 πεν. Κύρου)

    Προοδευτική Ακράτητος 0-1

    ( 32 Σέζαρεκ,)

    Παναχαϊκή Νίκη Βόλου 0-0

    Ηλυσιακός Λεβαδειακός 0-0

    Ατρόμητος Αθηνών Ολυμπιακός Βόλου 0-3

    (40, 76 Σαϊτιώτης, 50 Μπουντούρης)

    Απόλλωνας Εθνικός Αστέρας 0-1

    ( 13 Οκάνου)

    Ποσειδώνας Ν.Π. - Καλαμάτα 0-2 (χωρίς αγώνα)

    Βαθμολογία - Επόμενη αγωνιστική

    1. Λάρισα 55

    2. Λεβαδειακός 53

    . Πανσερραϊκός 53

    . Ακράτητος 53

    5. Καστοριά 51

    . Νίκη Βόλου 51

    7. Ολυμπιακός Βόλου 50

    8. Πανηλειακός 43

    . Καλαμάτα 43

    10. Προοδευτική 40

    11. Εθνικός Αστέρας 39

    12. Παναχαϊκή 37

    13. Απόλλων Αθηνών 33

    . Ηλυσιακός 33

    15. Ποσειδών Ν. Πόρων -9

    16. Ατρόμητος Αθ. -28

    * Ο Ποσειδώνας Ν.Π. και ο Ατρόμητος Αθηνών έχουν ήδη υποβιβαστεί.

    To πρόγραμμα της 30ης αγωνιστικής

    Λάρισα - Προοδευτική

    Λεβαδειακός - Ποσειδώνας Ν.Π.

    Πανσερραϊκός - Ακράτητος

    Νίκη Βόλου - Καστοριά

    Ολυμπιακός Βόλου - Παναχαϊκή

    Εθνικός Αστέρας - Πανηλειακός

    Καλαμάτα - Απόλλων

    Ατρόμητος - Ηλυσιακός

    [10] Μπάσκετ

    To Μαϊάμι στον τελικό

    15/5/2005 5:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στον τελικό της ανατολικής περιφέρειας προκρίθηκε το Μαϊάμι, που ξεπέρασε με... συνοπτικές διαδικασίες την αντίσταση της Ουάσινγκτον και θα αντιμετωπίσει το νικητή του έτερου ημιτελικού της περιφέρειας, ανάμεσα στο Ντιτρόιτ και την Ιντιάνα. Στον τελευταίο αγώνα, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, η Χιτ νίκησε τους Ουΐζαρντς στην Ουάσινγκτον με 99-95, χάρις στην εξαιρετική απόδοση που έπιασαν οι παίκτες της στο "μαγικό" τρίτο 12λεπτο, διάστημα στο οποίο πέτυχαν 40 πόντους και δέχθηκαν 25, ανατρέποντας την -ούτως ή άλλως εύθραυστη- διαφορά των τεσσάρων πόντων με την οποία είχαν βρεθεί να χάνουν μετά την παρέλευση των πρώτων δύο περιόδων. Ετσι, το Μαϊάμι προηγήθηκε 87-76 και παρά τη φιλότιμη προσπάθεια της Ουάσινγκτον στο 4ο 12λεπτο κράτησε τη νίκη, έκανε το 4-0 και, πλέον, ονειρεύεται... τον τελικό του ΝΒΑ. Εκπληκτικός ο Ντουέιν Ουέιντ, σημείωσε 42 πόντους για τους νικητές, την προσπάθεια των οποίων συνέδραμε επίσης αποφασιστικά και ο Ντέιμον Τζόουνς (19 πόντοι). Από την άλλη πλευρά, προσπάθησαν οι Γκιλμπέρτ Αρίνας (25 πόντοι) και Μπρένταν Χέιγουντ (18 πόντοι).

    Σκόρερ

    Ουάσινγκτον-Μαϊάμι 95-99

    Ουάσινγκτον: Χιούζ 15, Αρίνας 25, Τζέιμισον 10, Τζέφρις 4, Χέιγουντ 18, Ντίξον 15, Ράφιν 2, Μπλέικ 2, Πίλερ 4.

    Μαϊάμι : Ουέιντ 42, Ντ. Τζόουνς 19, Ασλεμ 8, Ε. Τζόουνς 13, Ντόλεατς 8, Μπάτλερ 5, Λέτνερ 4.

    [11] Πρωταθλητής ο Αθηναϊκός

    15/5/2005 5:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Αθηναϊκός πανηγύρισε με νίκη την κατάκτηση του εφετινού πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 ανδρών. Η ομάδα του Γιώργου Κρανάκη σε αγώνα για την 22η και τελευταία ημέρα επικράτησε 23-22 του Κιλκίς και για πρώτη φορά στην ιστορία της στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας. Στο μεταξύ, στα μπαράζ για την παραμονή στην κατηγορία, ο Γ.Σ. Κορωπίου θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα κατακτήσει την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα της Α2 (πιθανότατα ο Κύδωνας), ενώ ο Αρχέλαος Κατερίνης θα αναμετρηθεί με τον τρίτο της Α2 κατηγορίας (Βριλήσσια ή ΠΑΟΚ). Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν 21 ή 22 Μαΐου και οι δεύτεροι το επόμενο Σαββατοκύριακο.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    ΑΣΕ Δούκα-Γ.Σ. Κορωπίου 44-25

    Αρχέλαος Κατερίνης-Πανελλήνιος 17-35

    Φίλιππος Βέροιας-Ιωνικός Ν.Φ. 31-30

    ΒΑΟ-Ηλιούπολη 32-33

    Απόλλων Καλ.-Διομήδης Άργους 24-32

    Αθηναϊκός-Κιλκίς 23-22

    ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Αθηναϊκός 40

    - - - - - - - - - - - - - -

    Φίλιππος Βέροιας 36

    Πανελλήνιος 36

    ΓΑΣ Κιλκίς 28

    - - - - - - - - - - - - - -

    Διομήδης Αργους 25

    Ιωνικός Ν.Φ. 23

    ΑΣΕ Δούκα 23

    Ηλιούπολη 15

    Απόλλων Καλαμαριάς 14

    ΒΑΟ 12

    - - - - - - - - - - - - - -

    Γ.Σ. Κορωπίου 10

    Αρχέλαος Κατερίνης 2


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 May 2005 - 16:52:11 UTC