Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στριμώχνουν τον Ειρηναίο
  • [02] Δημοπρασία διάσημου "έργου-μαϊμού"
  • [03] Έκρυθμη η κατάσταση στο Ουζμπεκιστάν
  • [04] Μαραθώνια κατάθεση
  • [05] Επίθεση σε περιπολικό της αστυνομίας
  • [06] Στον Μπλερ με ...ταλκ
  • [07] Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου
  • [08] Απάντηση Ρεγκούζα για ημιυπαίθριους
  • [09] Με πλεόνασμα η "Αθήνα 2004"
  • [10] Ασταμάτητοι οι "σκληροί του Μαϊάμι"
  • [11] Βυθίστηκε τάνκερ στο Βιετνάμ
  • [12] Επίθεση κατά λεωφορείου των ΜΑΤ

    [01] Κοινωνία

    Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση

    Στριμώχνουν τον Ειρηναίο

    13/5/2005 11:21:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Να παγώσουν οι λογαριασμοί του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε Ελλάδα και Κύπρο ζητά με επιστολή της η Διοικούσα Επιτροπή του Πατριαρχείου ενώ για ιδιοποίηση των 15.000.000 ευρώ, που συγκεντρώθηκαν το φθινόπωρο του 2002 κατά τη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος της εικόνας της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας κατηγορεί τον Ειρηναίο ο αρχιμανδρίτης Κυπριανός Μεϊδόνης, που διετέλεσε επί ένα χρόνο υπεύθυνος της οικονομικής υπηρεσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. "Τα χρήματα αυτά είναι δικά μου και να τα ξεχάσεις", φέρεται να είπε ο Ειρηναίος σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο αρχιμανδρίτης Κυπριανός, ο οποίος, σήμερα, μετά την εκδίωξή του από τον Πατριάρχη, βρίσκεται στην Κύπρο. Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να αποφασίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης ποιον θα μνημονεύσει στο Πατριαρχικό Συλλειτουργό, που θα τελέσει την Κυριακή στο Φανάρι με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ενώ η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την κρίση στα Ιεροσόλυμα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 17 Μαΐου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προσφυγές ετοιμάζει ο Ειρηναίος

    [02] Παράξενα

    Δημοπρασία διάσημου "έργου-μαϊμού"

    13/5/2005 10:59:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Μπορεί ένας πίνακας ζωγραφικής που είναι "μαϊμού", να μην αξίζει τίποτα στην αγορά των έργων τέχνης, όμως ένας πίνακας ζωγραφικής... μαϊμούς φαίνεται ότι προτιμάται από τους συλλέκτες έργων τέχνης. Ο λόγος για έναν πίνακα ζωγραφικής του χιμπαντζή Κόνγκο, τον οποίο ένας από τους πιο γνωστούς οίκους δημοπρασιών, ο οίκος Bonhams, πρόκειται να βγάλει στο σφυρί και μάλιστα δίπλα σε έργα μεγάλων και γνωστών καλλιτεχνών όπως του Ρενουάρ και του Άντι Ουόρχολ. Η τιμή πώλησης του έργου του Κόνγκο, που έχει τίτλο "Αφηρημένο χωρίς τίτλο", ξεκινά από το ποσό των 600 έως 800 δολαρίων. Το ποσό αυτό δε θα πρέπει να θεωρηθεί ιδιαίτερα υψηλό καθώς ο εν λόγω χιμπαντζής είναι ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης στον οποίο έχει "υποκλιθεί" ακόμη και ο Πικάσο. Λέγεται ότι ο διάσημος ζωγράφος ήταν ιδιοκτήτης ενός πίνακα του Κόνγκο, ενώ πίνακες του ιδίου είχαν εκτεθεί και το 1957 σε ειδική έκθεση στο Λονδίνο αποκλειστικά και μόνο με έργα χιμπαντζήδων.

    Το ταλέντο του Κόνγκο ήταν γνωστό ήδη από τη δεκαετία του 50, όταν ο ανθρωπολόγος Ντέσμοντ Μόρις άρχισε να πειραματίζεται με τις καλλιτεχνικές ικανότητες των χιμπαντζήδων.

    Τότε, ο Δρ. Μόρις είχε ανακαλύψει το ταλέντο του Κόνγκο και επέλεξε έναν πίνακά του για την έκθεση στο Λονδίνο.

    Σχετικά Links: Bonhams

    [03] Κόσμος

    Κρατούν ομήρους 10 αστυνομικούς

    Έκρυθμη η κατάσταση στο Ουζμπεκιστάν

    13/5/2005 8:27:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2005 10:42:41 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ, REUTERS

    Εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 39 τραυματίστηκαν, από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης στην πόλη Αντιζάν, στο ανατολικό Ουζμπεκιστάν. Ισλαμιστές αντάρτες έχουν καταβάλει φυλακή και το κυβερνείο της πόλης, ενώ κρατούν ομήρους 10 αστυνομικούς. Οι συλληφθέντες αστυνομικοί με δεμένα τα χέρια έχουν μεταφερθεί στο εσωτερικό του κυβερνείου, το οποίο έχουν μετατρέψει σε αρχηγείο τους οι αντάρτες. "Εξήντα κρατούμενους απελευθέρωσαν οι ένοπλοι", αναφέρει ο ανταποκριτής του Reuters. Ακόμη, τρία αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, ενώ στην περιοχή ακούγονται πυροβολισμοί. "Θέλουμε τη μεσολάβηση της Ρωσίας και προσωπικά του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να σταματήσει η αιματοχυσία", δήλωσε στο Reuters, ένας εκ των ηγετικών στελεχών των ανταρτών. Ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Καρίμοφ μετέβη στην πόλη για να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης. Εν τω μεταξύ, νεκρός είναι ο καμικάζι της αποτυχημένης επίθεσης αυτοκτονίας εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας, στην πρωτεύουσα Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν.

    Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους

    Νωρίτερα, οι ένοπλοι που πιστεύεται ότι είναι ισλαμιστές εξτρεμιστές είχαν επιτεθεί σε μονάδα του ουζμπεκικού στρατού, απ όπου πήραν όπλα.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι στρατιώτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και κατέφυγαν σε συγκροτήματα διαμερισμάτων που βρίσκονται κοντά στο στρατόπεδό τους.

    Η πόλη Αντιζάν είναι η μεγαλύτερη περιοχή στο ανατολικό τμήμα του Ουζμπεκιστάν.

    Η πόλη βρίσκεται στην κοιλάδα Φεργκάνα, που συνορεύει με το Κιργιστάν και τα τελευταία χρόνια αναφέρεται έντονη δράση εξτρεμιστών ισλαμιστών στην περιοχή.

    Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν αρκετές ειρηνικές διαδηλώσεις στην Αντιζάν, με αίτημα την απελευθέρωση 23 μουσουλμάνων που δικάζονται με την κατηγορία του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

    Νεκρός ο καμικάζι

    Απέτυχε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, μετέδωσε το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο.

    Σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό, ο καμικάζι σκοτώθηκε από τους φρουρούς πριν προλάβει να ανατινάξει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Ρεγκέβ επιβεβαίωσε ότι "κάτι συνέβη" δίχως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

    [04] Κοινωνία

    Μαραθώνια κατάθεση

    13/5/2005 7:54:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Αρνήθηκε την εμπλοκή της στο παραδικαστικό κύκλωμα, η πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία, μετά τη μαραθώνια κατάθεση της 13,5 ωρών, στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Σανιδά. Η κατάθεση της Ηλία άρχισε την Πέμπτη, 12 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε 1.30 μετά τα μεσάνυχτα σήμερα. Να σημειωθεί ότι είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δικαστικά δεδομένα η διάρκεια της κατάθεσης της πρωτοδίκου.

    [05] Κόσμος

    Δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες

    Επίθεση σε περιπολικό της αστυνομίας

    13/5/2005 10:18:00 πμ

    Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στην πρωτεύουσα Μαχατσκάλα του Νταγκεστάν, στο ρωσικό Καύκασο. Σύμφωνα με αρχές δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες. Η βόμβα εξερράγη τη στιγμή που περνούσε περιπολικό της αστυνομίας στην Λεωφόρο Ακουτσίνσκι. Ένας από τους τρεις αστυνομικούς που επέβαιναν στο περιπολικό υπέστη σοκ. Την περασμένη Τρίτη, σε βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, ενώ τραυματίστηκαν τέσσερις πολίτες. Περισσότεροι από 20 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί στο Νταγκεστάν, που συνορεύει με την Τσετσενία, από τις αρχές του χρόνου.

    [06] Κόσμος

    Συνελήφθη γυναίκα για επιστολή που περιείχε σκόνη

    Στον Μπλερ με ...ταλκ

    13/5/2005 9:47:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ενώπιον του δικαστηρίου θα παρουσιασθεί σήμερα μία γυναίκα, που κατηγορείται ότι έστειλε ένα δέμα, που περιείχε άσπρη σκόνη στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Οι κατηγορίες, που αντιμετωπίζει βασίζονται στη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Η Χίδερ Κέναμπι, από το Κέιμπριτσάιρ, συνελήφθη χθες, όταν εντοπίσθηκε στα ταχυδρομεία ένα μικρό δέμα, που είχε παραλήπτη τον Πρωθυπουργό και περιείχε ιατρική ταλκ. Κατηγορείται ότι, έστειλε μία ουσία "με στόχο να δημιουργήσει την εντύπωση ότι, επρόκειτο για επιβλαβή ουσία", σύμφωνα με την αστυνομία, που δεν έδωσε στη δημοσιότητα κανένα άλλο στοιχείο για την υπόθεση. Η κατηγορία, που θα αντιμετωπίσει βασίζεται στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που υιοθετήθηκε μετά τις επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ.

    [07] Ιράκ

    3 νεκροί - 6 τραυματίες

    Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου

    13/5/2005 9:43:00 πμ

    Τρεις Ιρακινοί, δύο στρατιώτες και ένας πολίτης, σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που είχε στόχο στρατιωτικό φορτηγό μεταφοράς προσωπικού στην Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές. Η επίθεση εκδηλώθηκε στις 08.00 (τοπική ώρα), δήλωσε ο συνταγματάρχης Αμπντάλα Τσεμάρι.

    [08] Οικονομία

    Διεύκολυνση συναλλαγών και όχι νομιμοποίηση

    Απάντηση Ρεγκούζα για ημιυπαίθριους

    13/5/2005 10:42:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε ανάγκη διευκόλυνσης των συναλλαγών και όχι σε προσπάθεια πολεοδομικής νομιμοποίησης αποσκοπούν οι φορολογικές ρυθμίσεις για τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, με αφορμή, όπως αναφέρεται, "την επιχείρηση παραπληροφόρησης και τις αυθαίρετες ερμηνείες, που δόθηκαν, ύστερα και από τις σαφείς απαντήσεις στη Βουλή του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Σταύρου Καλογιάννη, σχετικά με τους ημιυπαίθριους χώρους". "Η φορολογική ρύθμιση, που απορρέει από την υπ αριθμ. ΠΟΛ.1073 εγκύκλιο, προήλθε από την ανάγκη διευκόλυνσης των συναλλαγών (μεταβιβάσεις ακινήτων) ύστερα από την εμπλοκή, που υπήρξε στην αγορά αλλά και κατόπιν των αιτημάτων πολιτών, συμβολαιογράφων, μηχανικών και κατασκευαστών, για το ζήτημα αυτό. Ως εκ τούτου, καμία διάσταση απόψεων δεν υπάρχει με το ΥΠΕΧΩΔΕ και το συνάδελφό μου, κ. Καλογιάννη. Η διαδικασία μεταβίβασης των ημιυπαίθριων χώρων δε συνδέεται με τη συμπλήρωση και υποβολή του Ε9 των φορολογικών δηλώσεων". Στην ανακοίνωση ο υφυπουργός Οικονομικών, καταλήγει ότι, "το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ζήτημα από τη φορολογική του άποψη, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ από την καθαρά πολεοδομική".

    Ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε χθες στη Βουλή ότι, οι σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα παρερμηνεύθηκαν καθώς και ότι, η διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομίας ξεκαθαρίζει εντελώς τα πράγματα σε σχέση με τα ερωτήματα, που διατυπώθηκαν. Από την πλευρά του, ο κ. Γείτονας απάντησε ότι, οι δηλώσεις Ρεγκούζα δεν παρερμηνεύτηκαν.

    "Δεν είναι τρελός όλος ο κόσμος. Ήταν κουτοπόνηρες δηλώσεις και έκρυβαν υστεροβουλία. Προφανώς αποκηρύσσετε τις δηλώσεις Ρεγκούζα, διότι ήταν ουσιαστικά προαγωγή σε αυθαιρεσία", τόνισε ο κ. Γείτονας εκφράζοντας την εκτίμηση ότι, οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν "ένα νέο κύμα αυθαιρέτων κατασκευών για να προλάβουν να έχουν αξίωση νομιμοποίησης".

    [09] Οικονομία

    Με πλεόνασμα η "Αθήνα 2004"

    13/5/2005 12:01:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με θετικό πρόσημο κλείνει το ταμείο της η "ΑΘΗΝΑ 2004". Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργανωτικής Επιτροπής, ο ισολογισμός της εταιρείας παρουσιάζει καθαρό πλεόνασμα που φτάνει τα 7.021.116 ευρώ, τα οποία θα αποδοθούν στο δημόσιο. Τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την Οργανωτική Επιτροπή αποτέλεσαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα που έφτασαν τα 578 εκ. ευρώ και αμέσως μετά οι χορηγίες με 536 εκ. ευρώ. Η μεγαλύτερη πηγή εξόδων ήταν η τεχνολογία με 338 εκ. ευρώ και ακολούθησαν οι λειτουργίες αγώνων με 309. εκ. ευρώ. Το πλεόνασμα οφείλεται τόσο στην έγκαιρη μετατροπή σε ευρώ των εσόδων που προβλέπονταν σε δολάρια, προ της διολίσθησης του δολαρίου, όσο και στον περιορισμό των δαπανών στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας. Το ελληνικό δημόσιο συμμετείχε με ποσοστό 13,5 % στον προϋπολογισμό της "Αθήνα 2004", όπως είχε καθοριστεί στο φάκελο διεκδίκησης. Με τη δημοσιοποίηση του απολογισμού της, η Επιτροπή ουσιαστικά κλείνει τον κύκλο ζωής της, αφού το μόνο που απομένει είναι η τοποθέτηση των εκκαθαριστών.

    [10] Μπάσκετ

    Ασταμάτητοι οι "σκληροί του Μαϊάμι"

    13/5/2005 10:47:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το αήττητο του Μαϊάμι συνεχίστηκε και στην Ουάσιγκτον, όπου οι Χιτ χωρίς τον τραυματία Σακίλ Ο Νιλ τριπλασίασαν με 95-102

    τις νίκες τους επί των "Ουίζαρντς" σε ισάριθμους αγώνες της β φάσης της ανατολικής περιφέρειας των πλεϊ οφ του ΝΒΑ. Το επόμενο παινχίδι θα διεξαχθεί στις 14/5. Στη Δυτική περιφέρεια ελαφρύ προβάδισμα όμως απέκτησε και το Σαν Αντόνιο που κέρδισε στο νήμα 92-91 το Σιάτλ και προηγείται πλέον με 2-1 νίκες επί των Σουπερσόνικς. Η ομάδα του Σιάτλ θα έχει μία ακόμη ευκαιρία να ισοφαρίσει στην επόμενη αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί στις 15 Μαϊου.

    [11] Κόσμος

    Μετά τη σφοδρή σύγκρουση με δεξαμενόπλοιο

    Βυθίστηκε τάνκερ στο Βιετνάμ

    13/5/2005 7:37:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Βιετναμέζικο τάνκερ βυθίστηκε την Πέμπτη, μετά τη σύγκρουσή του με άλλο υπό λιβεριανή σημαία, πλοίο. Από το δεξαμενόπλοιο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Petrovietnam, διέρρευσαν τόνοι πετρελαίου, στις νότιες ακτές του Βιετνάμ. Στο σημείο του ναυαγίου, περίπου 135 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της πόλης βουνγκ Τάου, έχει προκληθεί πετρελαιοκηλίδα. Τα 16 μέλη του πληρώματος του δεξαμενοπλοίου διασώθηκαν. Το υπό λιβεριανή σημαία τάνκερ δεν υπέστη ζημιές.

    [12] Κοινωνία

    Επίθεση κατά λεωφορείου των ΜΑΤ

    13/5/2005 12:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2005 12:59:48 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αναστάτωση και πάλι αργά τη νύχτα στην περιοχή των Εξαρχείων όταν νεαροί επιτέθηκαν σε κλούβα της αστυνομίας κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Όλα ξεκίνησαν ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όταν 50 κουκουλοφόροι κατέβαιναν την οδό Χαριλάου Τρικούπη και στον αριθμό 50 άρχισαν να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών. Από τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί, χάρη στην άμεση αντίδραση των ανδρών των ΜΑΤ που έκαναν χρήση χημικών. Για περίπου 10 λεπτά επικράτησε ένταση στην περιοχή και οι ταραξίες έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Λίγη ώρα αργότερα και με την εμφάνιση κι άλλων αστυνομικών, οι νεαροί εξαφανίστηκαν στα στενά των Εξαρχείων. Στις 12:10 άγνωστοι τηλεφώνησαν σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και είπαν ότι η επίθεση έγινε από αναρχικούς. Η επίθεση ακολουθεί τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο, τα ξημερώματα της Τετάρτης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έρευνα για τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 May 2005 - 8:54:11 UTC