Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εθνική υπόθεση" η Παιδεία
  • [02] Νέα Άνοιξη για την ΕΡΤ
  • [03] Επιθέσεων συνέχεια...
  • [04] Καταδίκη για τις ενισχύσεις της Ολυμπιακής
  • [05] Σταθερά μπροστά η ΝΔ
  • [06] Ανάπτυξη του δημοσίου με συμμετοχή ιδιωτών
  • [07] Παραπέμπεται σε δίκη ο Παναγιώτης Φούρλας
  • [08] Υψηλό πρόστιμο για το "Aegean Sun"
  • [09] Επίθεση σε σχολείο στο ινδικό Κασμίρ
  • [10] Παραπομπή πρώην μελών του Δ. Σ της ΔΕΚΑ
  • [11] Ο Γκλέιζερ πήρε την Μάντσεστερ
  • [12] Το σκέφτεται για νωρίτερα ο Ζιντάν
  • [13] Παρελθόν ο Ζιοβάνι
  • [14] Έτοιμος και ο Μαλμπάσα
  • [15] Μέλος του Ολυμπιακού και ο Πελέ
  • [16] Ισοφάρισαν Ντάλας και Ιντιάνα
  • [17] Ντέρμπι "αιωνίων"στα πλεϊ οφ της Α1 Ανδρών
  • [18] Δυνατό τεστ των Γυναικών με τις "Πλάβι"
  • [19] Αντιμέτωποι με τους "πάνθηρες" οι διεθνείς
  • [20] Πετυχημένη πρεμιέρα στην άμμο
  • [21] Τον έριξε νοκ άουτ η... ναδρολόνη
  • [22] Κυρίαρχος της πισίνας ο Ολυμπιακός
  • [23] "Έσβησε" ο ρεμπέτης Μιχάλης Γενίτσαρης
  • [24] Παραιτήθηκε ο Παντελής Βούλγαρης
  • [25] Το Ελληνικό Φεστιβάλ τιμά τον Μ. Θεοδωράκη
  • [26] Ρομπότ κλώνοι
  • [27] Αυτό που θέλουν οι γυναίκες
  • [28] Ορκίστηκαν νέοι βουλευτές

    [01] Πολιτική

    Επίσκεψη Καραμανλή στο υπουργείο Παιδείας

    "Εθνική υπόθεση" η Παιδεία

    12/5/2005 12:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων συνέχισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τον κύκλο επισκέψεών του στα Υπουργεία και την ενημέρωσή του από τους αρμόδιους Υπουργούς. "Η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση", τόνισε ο κ. Καραμανλής και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους στόχους που έχουν ήδη εκπληρωθεί, μεταξύ των οποίων η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β Λυκείου, η θέσπιση βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η δημιουργία του νέου ΔΙΚΑΤΣΑ, το οποίο, όπως είπε, θα λειτουργεί με κριτήρια απόλυτης διαφάνειας. Ο κ. Καραμανλής επέκρινε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ καθώς οι αλλαγές που επιχείρησαν δεν έφεραν αποτέλεσμα και έγιναν χωρίς διάλογο και σχεδιασμό, ενώ ανακοίνωσε τους επόμενους στόχους της Κυβέρνησης. Τέλος, επεσήμανε ότι ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία συνεχίζεται και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται έχουν ορίζοντα 20ετίας.

    Τα επόμενα βήματα

    Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα δοθούν 30.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές στα εργαστήρια πληροφορικής των σχολείων και 20.000 στους μαθητές ειδικής αγωγής, ενώ άλλοι 5.500 στους τρεις πρώτους μαθητές κάθε τάξης των Γυμνασίων,

    Επίσης, στο αμέσως προσεχές διάστημα, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θέσπιση συστήματος αξιολόγησης των Πανεπιστημίων, στην ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στην επίλυση λειτουργικών θεμάτων των ΤΕΙ, την ενίσχυση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, καθώς και στην κατάρτιση νέων προγραμμάτων της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

    "Η επένδυση στη γνώση και τη νέα γενιά αφορά το μέλλον του τόπου", είπε ο κ. Καραμανλής. Ωστόσο, πρόσθεσε πως απομένει ακόμη πολύς δρόμος για να γίνει η Ελλάδα μια χώρα παραγωγής γνώσης και κατέληξε: "είμαι αισιόδοξος, γιατί ο στόχος αυτός μας ενώνει όλες και όλους".

    [02] Κοινωνία

    Δηλώσεις Παναγόπουλου για το μέλλον της εταιρείας

    Νέα Άνοιξη για την ΕΡΤ

    12/5/2005 3:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2005 7:11:18 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Μια δεύτερη Άνοιξη για την δημόσια ραδιοτηλεόραση προανήγγειλε ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τον οικονομικό προϋπολογισμό της εταιρείας και το πρόγραμμα εξυγίανσης της κεφαλαιακής της επάρκειας. Η διοίκηση της ΕΡΤ έλαβε σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων από προηγούμενα χρόνια ζημιών, για την εξυγίανση και τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας αλλά και της εικόνας της στο κοινό. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε κ. Χρήστος Παναγόπουλος τόνισε ότι "η εταιρεία θα προχωρήσει σε εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της, αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για την παραγωγή υπηρεσιών και ψηφιακών προγραμμάτων και άνοιγμα σε εμπορικές δραστηριότητες που συνδυάζονται με τον σκοπό της". Βγαίνουμε στην αγορά, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος και στοχεύουμε σε μια δεύτερη Άνοιξη για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

    Στόχος η τεχνολογία και ο πολιτισμός

    Νέα σελίδα γυρίζει στα οικονομικά της η ΕΡΤ με στόχο να μπει τέλος στις ζημιές που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια, οι οποίες, ξεπερνούν τα 119 εκ ευρώ.

    Στην οικονομική εξυγίανση θα συμβάλει και η θυγατρική εταιρεία της ΕΡΤ "Νέα Συνδρομητική Τηλεόραση'', στην οποία θα αξιοποιηθούν το Internet, η ψηφιακή τεχνολογία, το αρχείο, DVD και SMS.

    Επίσης θα αναβιώσει το Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, θα αξιοποιηθούν η χορωδία και τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και θα δημιουργηθούν προγράμματα που έχουν σχέση με τις Τέχνες και το Θέατρο.

    "Η Διοίκηση της εταιρείας θα ζητήσει από την κυβέρνηση την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους προκειμένου να εξυγιανθεί και η ρευστότητά της", δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ.

    Παράλληλα, προωθείται η εντατικοποίηση των ενεργειών στον πολιτιστικό τομέα, η ανανέωση του περιοδικού "Ραδιοτηλεόραση", που θα κυκλοφορήσει στις 27 Μαΐου μαζί με 2 DVD από το πλούσιο αρχείο της ΕΡΤ. Τα αποτελέσματα, προέβλεψε ο κ. Παναγόπουλος, θα είναι ορατά σε ένα χρόνο.

    [03] Ιράκ

    Χωρίς τέλος η βία στο Ιράκ

    Επιθέσεων συνέχεια...

    12/5/2005 1:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2005 6:09:55 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη το πρωί της Πέμπτης σε πολυσύχναστη αγορά κοντά σε τζαμί, στην ανατολική Βαγδάτη. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 84, ενώ καταστράφηκαν πολλοί πάγκοι μικροπωλητών. Σύμφωνα με τις αρχές διεξάγονται έρευνες για το αν η έκρηξη προκλήθηκε από επίθεση αυτοκτονίας. Επίσης, σε διάφορες επιθέσεις ανταρτών στην ιρακινή πρωτεύουσα και στη Σαμάρα, έξι Ιρακινοί, μεταξύ αυτών ένας υποστράτηγος και ένας συνταγματάρχης της αστυνομίας, έχασαν τη ζωή τους. Στο Κιρκούκ, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου εξερράγη τη στιγμή που περνούσε περιπολικό της ιρακινής αστυνομίας. Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Γιαντγκάρ Αμπντάλα, το αυτοκίνητο εξερράγη με τηλεχειρισμό.

    Σκηνές πανικού και οργής

    Ανατολικά της Βαγδάτης

    Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, η επίθεση διαπράχθηκε από καμικάζι που επέβαινε σε αυτοκίνητο πάνω σε κύρια οδό πολυσύχναστης συνοικίας της ανατολικής Βαγδάτης, σε απόσταση 50 μέτρων από σουνιτικό τέμενος και μπροστά σε καταστήματα και πάγκους μικροπωλητών. Οκτώ αυτοκίνητα και ένα λεωφορείο καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σπίτια υπέστησαν μεγάλες ζημιές και οι στέγες ορισμένων οικημάτων κατέρρευσαν, ενώ βιτρίνες καταστημάτων έγιναν θρύψαλα. Σκηνές πανικού αλλά και οργής εκτυλίχθηκαν μετά την επίθεση. Άνδρες συγκεντρώθηκαν στο σημείο της επίθεσης φωνάζοντας "Ο Θεός είναι μεγάλος". Αρκετοί από αυτούς έριξαν πέτρες και βλήματα κατά αμερικανών στρατιωτών που έσπευσαν στην περιοχή, ενώ εκείνοι με τη σειρά τους πυροβολούσαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος.

    Βαγδάτη - Σαμάρα

    Έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών ένας στρατηγός του ιρακινού στρατού και ένα συνταγματάρχης της αστυνομίας, μετά από επιθέσεις ανταρτών στην ιρακινή πρωτεύουσα και στην Σαμάρα. "Ο υποστράτηγος Ιγιάντ Ιμάντ Μέχντι τραυματίστηκε θανάσιμα στις 07.15 (τοπική ώρα) καθώς έβγαινε από το σπίτι του στη συνοικία Τζιχάντ, στη δυτική Βαγδάτη, από ενόπλους αντάρτες που άνοιξαν πυρ εναντίον του", ανέφερε πηγή του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο υποστράτηγος υπέκυψε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Γιάρμουκ. Οι δράστες κατόρθωσαν να διαφύγουν με ένα αυτοκίνητο.

    Ο υποστράτηγος Ιγιάντ Ιμάντ Μέχντι ήταν αρμόδιος για τον θάλαμο επιχειρήσεων του ιρακινού υπουργείου Άμυνας.

    Μία ώρα μετά, ένοπλοι αντάρτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον συνταγματάρχη της αστυνομίας Φάντελ Μοχάμαντ Μουμπάρακ, που εργαζόταν στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο συνταγματάρχης έβγαινε από το σπίτι του στην συνοικία αλ Αμίν τη στιγμή που δέχτηκε την επίθεση. Ο συνταγματάρχης δέχτηκε πολλές σφαίρες και υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Κίντι.

    Στη Σαμάρα, 125 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, δύο στρατιώτες και δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε δύο χωριστές επιθέσεις ενώ βορειότερα, στην περιοχή του Κιρκούκ, ένας πολίτης έχασε τη ζωή του και πέντε τραυματίστηκαν σε επιθέσεις, κυρίως κατά την έκρηξη δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων.

    Την Τετάρτη, δυο πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους και 14 τραυματίστηκαν σε έκρηξη βόμβας, ενώ ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση κατά ανταρτών στο δυτικό Ιράκ.

    Επτά πτώματα σε αποσύνθεση βρέθηκαν στη λίμνη Ταρτάρ, κοντά στη Σαμάρα, αναφέρουν οι αρχές. Σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή, τα πτώματα ανήκουν σε άνδρες που σκοτώθηκαν από πυρά πριν από μια εβδομάδα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολύνεκρες επιθέσεις

    [04] Οικονομία

    Απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    Καταδίκη για τις ενισχύσεις της Ολυμπιακής

    12/5/2005 1:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2005 4:00:03 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Την καταδίκη της Ελλάδας για τις κρατικές ενισχύσεις, που είχαν χορηγηθεί την περίοδο 1998-2002 στην Ολυμπιακή Αεροπορία, αποφάσισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με την απόφασή του το δικαστήριο έκρινε ότι η χώρα μας δεν έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιστροφή αυτών των ενισχύσεων, οι οποίες είχαν κριθεί μη συμβατές με τη λειτουργία της Κοινής Αγοράς. Συγκεκριμένα το ελληνικό Δημόσιο καταδικάστηκε για τη μη επιστροφή 41 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που δόθηκαν για την εθελουσία έξοδο υπαλλήλων της εταιρείας. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι οι πρωτοβουλίες αυτές συνιστούν εκπλήρωση των υποχρεώσεων των κρατών - μελών όσον αφορά την αναζήτηση κρατικών ενισχύσεων. Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο εκτίμησε ότι η προσφυγή της Επιτροπής, ότι δηλαδή το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας δεν είχε εφαρμοστεί και ορισμένοι από τους όρους της εγκριτικής αποφάσεως δεν είχαν τηρηθεί, είναι βάσιμη και ότι η Ελλάδα, μη λαμβάνοντας εμπροθέσμως όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναζήτηση των ενισχύσεων που κρίθηκαν παράνομες και ασυμβίβαστες με την κοινή αγορά, παρέβη τις υποχρεώσεις της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίηση της με τη δικαίωση της προσφυγής της, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας αναμένει τώρα την άμεση συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση.

    Δεν αναστέλλεται η ιδιωτικοποίηση

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς η εξέλιξη αυτή θεωρείται το καλύτερο σενάριο, διότι δεν τίθεται χρονοδιάγραμμα επιστροφής των χρημάτων και δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το υπουργείο Μεταφορών στέλνει non paper προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο οποίο τονίζεται ότι δυσκολεύεται αλλά δεν αναστέλλεται ο διαγωνισμός, που είναι σε εξέλιξη, για την ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, καθώς η καταδικαστική απόφαση αφορά την παλιά εταιρεία και όχι τη νέα.

    Σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, τόνισε οφείλεται στην ολιγωρία της προηγούμενης κυβέρνησης, προσθέτοντας, ότι πρόκειται για μια καταδίκη, που δεν τιμά ούτε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ούτε τον κ. Σημίτη προσωπικά. Πρόσθεσε δε, ότι με σφάλματα και παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης, ποσό που έφθασε το ένα δις ευρώ πήγε "στο βρόντο".

    [05] Πολιτική

    Με 50% καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κ. Καραμανλής

    Σταθερά μπροστά η ΝΔ

    12/5/2005 11:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2005 3:00:09 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Προβάδισμα 4,5 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, καταγράφει το βαρόμετρο του ΣΚΑΪ και της VPRC για το Μάιο. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 43,5% και το ΠΑΣΟΚ 39%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, ο Συνασπισμός με 4% και ο ΛA.Ο.Σ με 3,5%. Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 42 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 60% έναντι 18%, που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ. Στην ερώτηση "ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό" ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει ακριβώς το μισό των προτιμήσεων, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου το 26%. Επίσης, ο πρωθυπουργός είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με ποσοστό 69% και τον ακολουθούν ο Γιώργος Παπανδρέου με 54%, ο Αλέκος Αλαβάνος με 48%, η Αλέκα Παπαρήγα με 46% και ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 36%.

    "Σημαντική η διαφορά Καραμανλή-Παπανδρέου"

    "Είναι πολύ σημαντικό ότι η διαφορά Καραμανλή-Παπανδρέου ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία είναι μεγαλύτερη από 25 μονάδες" τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, προσθέτοντας, ωστόσο, πως οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν συρρίκνωση της ικανοποίησης. Είπε, όμως, πως είναι κάτι απολύτως

    φυσικό, καθώς "αυτή τη χρονική στιγμή, που η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις".

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, επεσήμανε στη ΝΕΤ 105.8, πως το σημαντικό είναι, ότι η εκροή των ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ είναι μικρότερη, από ότι από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας, πως στα καθημερινά θέματα, η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση περιορίζεται στο 28%.

    Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, τόνισε, ότι οι δημοσκοπήσεις "είναι χρήσιμα εργαλεία, αποτυπώνουν αυτό, που πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες στην παρούσα χρονική στιγμή". Μάλιστα, τόνισε, ότι οι Έλληνες πιστεύουν στην πολιτική της Κυβέρνησης "και το αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προβάδισμα της ΝΔ

    [06] Πολιτική

    Παρουσίαση ν/σ από τον Γ. Αλογοσκούφη

    Ανάπτυξη του δημοσίου με συμμετοχή ιδιωτών

    12/5/2005 3:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τα δώδεκα κεντρικά σημεία του νομοσχεδίου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που έχει σαν στόχο τη δημιουργία υποδομών και την παροχή υπηρεσιών με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, παρουσίασε σήμερα σε ημερίδα του κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Οπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποτελούν κεντρική κυβερνητική επιλογή για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημόσιας ωφέλειας μέσα από την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικού κόστους. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι με την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων η χώρα θα αποκτήσει σωστές και αξιόπιστες υποδομές, ενώ τα έργα που θα εκτελούνται, θα είναι καλύτερης ποιότητας και χαμηλότερου κόστους. "Ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι τελικά ο πολίτης", είπε ο υπουργός Οικονομίας.

    Κύρια σημεία του νομοσχεδίου

    Τα κεντρικά σημεία του σχεδίου νόμου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) είναι τα εξής: Ορίζονται οι δημόσιοι φορείς που μπορούν να εφαρμόζουν τις συμβάσεις σύμπραξης με ιδιωτικούς φορείς, μετά από σύσταση ανωνύμων εταιρειών ειδικού σκοπού. Το αντικείμενο των συμπράξεων είναι η δημιουργία υποδομών και η παροχή υπηρεσιών που ανήκουν στην αρμοδιότητα των δημοσίων φορέων. Ιδιωτικοί φορείς αναλαμβάνουν μέρος των κινδύνων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση, τη διαθεσιμότητα και την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών ή την παροχή υπηρεσίας έναντι ανταλλάγματος που καταβάλλεται εφάπαξ ή τμηματικά από τους δημοσίους φορείς. Τη χρηματοδότηση της υλοποίησης των υποδομών και της παροχής υπηρεσιών την αναλαμβάνουν οι ιδιωτικοί φορείς. Το συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος εκτέλεσης του έργου ή της παροχής της υπηρεσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Συστήνεται διϋπουργική επιτροπή συμπράξεων δημοσίου - ιδιωτικού τομέα, η οποία χαράσσει την κυβερνητική πολιτική για τη δημιουργία υποδομών και την παροχή υπηρεσιών με με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Εξάλλου το σχέδιο νόμου προσδιορίζει με σαφήνεια τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αντισυμβαλομένων, ενώ δεν αποτελούν αντικείμενο της σύμπραξης η άσκηση δημόσιας εξουσίας και γενικά οι δραστηριότητες που κατά το Σύνταγμα ανήκουν αποκλειστικά και άμεσα στο κράτος, πχ. εθνική άμυνα, απονομή δικαιοσύνης, ευθύνη σωφρονισμού και έννομη τάξη.

    [07] Κοινωνία

    Για ελλατωματικά οχήματα της Πυροσβεστικής

    Παραπέμπεται σε δίκη ο Παναγιώτης Φούρλας

    12/5/2005 5:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε δίκη παραπέμπονται, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και νυν γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας, δύο πρώην υπαρχηγοί Αχιλλέας Κοντογιώργος και Αναστάσιος Γαλανόπουλος, καθώς επίσης και ο διοικητής Πόλεως Αθηνών, Στέλιος Στεφανίδης και ο διευθυντής τεχνικών εφαρμογών Γιώργος Παπαγεωργίου. Και οι πέντε κατηγορούνται ότι αν και γνώριζαν τα κατασκευαστικά προβλήματα που είχαν τα οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, δεν τα επέστρεψαν στην κατασκευάστρια εταιρεία ως όφειλαν. Υπενθυμίζεται ότι ένα από αυτά οδήγησε στο θάνατο τους πυροσβέστες Ανδρέα Μπόσινα και Παναγιώτη Σκούρτη τον Ιούλιο του 1999 κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης σε περιοχή της Βούλας.

    [08] Κοινωνία

    Με απόφαση του Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας

    Υψηλό πρόστιμο για το "Aegean Sun"

    12/5/2005 3:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2005 7:19:49 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πρόστιμο, ύψους 5 εκατομμυρίων 200 χιλιάδων ευρώ για αντικανονικότητες και ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας, επιβάλει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στην πλοιοκτήτρια εταιρεία του οχηματαγωγού "Aegean Sun" που προσέγγισε παράνομα το λιμάνι της Αμμοχώστου στην κατεχόμενη Κύπρο. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το πρόστιμο αποτελεί "προειδοποίηση" και σε όποια άλλη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία επιτρέψει σε πλοίο της να προσεγγίσει σε οποιοδήποτε λιμάνι της κατεχόμενης Κύπρου. Στο μεταξύ, ο πλοίαρχος του "Aegean Sun" Στάθης Στυλιανού, ο οποίος δικαζόταν σήμερα στο Αυτόφωρο κατηγορούμενος για αντικανονικότητες και παραλείψεις στον τομέα ασφάλειας του πλοίου, πήρε αναβολή για τον Σεπτέμβριο. Εξάλλου, στον πλοίαρχο ασκήθηκε δίωξη για έλλειψη πιστοποιητικών και παράνομη προσέγγιση σε τουρκοκρατούμενο λιμάνι, ενώ διώκεται και ο πλοιοκτήτης Κώστας Αγαπητός για ηθική αυτουργία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανακρίσεις για το επεισόδιο με το "Aegean Sun"

    [09] Κόσμος

    50 τραυματίες

    Επίθεση σε σχολείο στο ινδικό Κασμίρ

    12/5/2005 2:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2005 3:43:40 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τουλάχιστον 50 άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών 20 μαθητές, μετά από επίθεση με βομβίδα κοντά σε σχολείο στο Σριναγκάρ, θερινή πρωτεύουσα του ινδικού Κασμίρ. Σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, η επίθεση αποδίδεται σε ισλαμιστές αυτονομιστές αντάρτες. Η βομβίδα είχε στόχο όχημα των δυνάμεων ασφαλείας που προχωρούσε με μικρή ταχύτητα κοντά στο δευτεροβάθμιο σχολείο αρρένων Τίντεϊλ Μπίσκοου του Σριναγκάρ. "Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, εκ των οποίων 20 μαθητές, τραυματίσθηκαν από την επίθεση με βομβίδα που πραγματοποιήθηκε από τους αντάρτες", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε δύο ημέρες στο Σριναγκάρ. Η αυτονομιστική εξέγερση που ξεκίνησε το 1989 στο ινδικό Κασμίρ είχε ως τώρα αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

    [10] Οικονομία

    Πολιτικές ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ αποδίδει η Κυβέρνηση

    Παραπομπή πρώην μελών του Δ. Σ της ΔΕΚΑ

    12/5/2005 2:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2005 6:14:36 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πολιτικές ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προς τους πολίτες επενδυτές απέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) και την εμπλοκή της στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου τον Απρίλιο του 2000. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε την εμπλοκή της ΔΕΚΑ πολιτικό ζήτημα και πρόσθεσε ότι η διοίκηση της ΔΕΚΑ εκτελούσε εντολές των πολιτικών της προϊσταμένων. Στο μεταξύ, στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων παραπέμπονται ο πρώην πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών, για την υπόθεση αγοραπωλησίας μετοχών κατά την προεκλογική περίοδο του 2000.

    Δηλώσεις Αθανασάκη και Εβερτ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε ότι "πρόκειται για αγορές και μεταβιβάσεις μετοχών μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων, ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την αμιγώς κρατική εταιρεία ΔΕΚΑ Α.Ε., στο πλαίσιο συνταγματικά επιτρεπτών και νόμιμων πολιτικών αποφάσεων. Από τις μεταβιβάσεις αυτές καμία ζημία του Δημοσίου δεν υπάρχει. Και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποδοθεί σε ακέραια και έντιμα διοικητικά στελέχη".

    Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ. Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ.Εβερτ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "η ΔΕΚΑ εγκατέλειψε τελείως το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, προκειμένου να εξυπηρετήσει πολιτικούς σκοπούς, παραπλανώντας τους πολίτες σχετικά με την εθνική οικονομία και την πορεία του Χρηματιστηρίου. Μετά τις εκλογές προέβη σε πώληση των μετοχών, που είχε αγοράσει προεκλογικά, με συνέπεια την πτώση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου και την απαξίωση των μετοχών". Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Αθανασάκη ως ηθικά απαράδεκτες και τόνισε πως φανερώνει την έλλειψη σεβασμού προς το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Παράλληλα συνιστά "στον κ. Αθανασάκη αλλά και σε όσους υπαγόρευσαν την ανακοίνωση να διατηρήσουν τουλάχιστον την ψυχραιμία τους".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατάθεση Εβερτ για ΔΕΚΑ

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Γκλέιζερ πήρε την Μάντσεστερ

    12/5/2005 6:13:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μια νέα εποχή ξεκινά για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σήμερα, με την επίτευξη της συμφωνίας του Μάλκολμ Γκλέιζερ με τους δύο βασικούς μετόχους του συλλόγου Τζον Μάγκνιερ και Τζέι Πι ΜακΜάνους για την εξαγορά του ποσοστού που κατέχουν. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 28.7% και θα φέρει τον Αμερικανό με συνολικό ποσοστό στην ομάδα της τάξης του 56.8. Η νέα εποχή φυσικά είναι αν μη τι άλλο αμφιλεγόμενη και αυτό γιατί οι δύο προηγούμενους προσπάθειες του Γκλέιζερ είχαν αποτύχει να τον κάνουν "αφεντικό" στην ομάδα, λόγω αντιδράσεων από τους οπαδούς αλλά και το διοικητικό συμβούλιο της Γιουνάιτεντ. Ο Γκλέιζερ με την σημερινή συμφωνία θα καταβάλει στους δύο μετόχους τρεις λίρες για κάθε μετοχή και όπως προβλεπόταν και από την αρχική πρόταση, έχει ήδη καταθέσει νέα πρόταση για αγορά του υπόλοιπου πακέτου μετοχών του συλλόγου, αντί του ποσού των 790 εκατομμυρίων λιρών.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Το σκέφτεται για νωρίτερα ο Ζιντάν

    12/5/2005 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ενεργό δράση πριν από το 2007, όταν λήγει το συμβόλαιο συνεργασίας του με τη Ρεάλ Μαδρίτης, δήλωσε ο Ζινεντίν Ζιντάν. Όπως τόνισε ο Γάλλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης "σίγουρα θα αποχωρήσω το 2007 και δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να αποσυρθώ πιο πριν, αλλά θα πάρω την απόφασή μου, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή". Ο Γάλλος άσος, ο οποίος «μετακόμισε» το 2001 στη Μαδρίτη από τη Γιουβέντους, έναντι του ποσού-ρεκόρ για την εποχή των 66 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε πάντως ότι έχει ακόμα όρεξη να παίξει, αν και έχει δηλώσει ιδιαίτερα απογοητευμένος αναφορικά με τη φετινή σεζόν των μερένγκες. "Ο στόχος μας ήταν να κατακτήσουμε το 10ο Κύπελλο Πρωταθλητριών και το πρωτάθλημα. Αποκλειστήκαμε πολύ νωρίς από το Τσάμπιονς Λιγκ, το μόνο που μας έμεινε είναι το πρωτάθλημα και αυτό τώρα είναι πολύ δύσκολο. Σε προσωπικό επίπεδο, δεν είναι μια καλή σεζόν για μένα, αλλά το μόνο που σκέφτομαι αυτή τη στιγμή είναι να τελειώσω, να κάνω διακοπές και να επιστρέψω με την ίδια όρεξη. Την επόμενη χρονιά το κίνητρο θα συνεχίσει να υπάρχει. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν δύσκολα, αλλά αυτό είναι που κάνει το ποδόσφαιρο τόσο σπουδαίο. Δεν μπορείς πάντα να νικάς, ακόμη κι όταν δεν χάνεις το κίνητρό σου".

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρελθόν ο Ζιοβάνι

    12/5/2005 4:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Όλα τα ωραία τελειώνουν. Έτσι φαίνεται πως συνέβη και με τον Ζιοβάνι Ντε Ολιβέρια του Ολυμπιακού, όπου σύμφωνα με τα τελευταία νέα, αποτελεί πλέων παρελθόν από τον σύλλογο του Πειραιά. Αυτό φάνηκε φάνηκε και σλημερα επισήμως γνωστό από τους ερυθρόλευκους, στον οποίο δήλωσαν στον στον Βραζιλιάνο παίκτη ότι δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιο του. Ως εκ τούτου, ο Ζιοβάνι έχει το ελεύθερο να συνεχίσει κάπου αλλού την καριέρα του, με την Σάντος να έχει τον πρώτο και κύριο λόγο για την απόκτηση του.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έτοιμος και ο Μαλμπάσα

    12/5/2005 3:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μόνο ο Σίμος Κρασσάς θα απουσιάσει από το μεγάλο παιχνίδι της 29ης αγωνιστικής ανάμεσα στον ΠΑΟ και την Ένωση. Στο κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδι της Λεωφόρου, ο Φερνάντο Σάντος είδε με ευχαρίστηση τον Νικόλα Μάλμπασα να προπονείται κανονικά χωρίς προβλήματα και να τίθεται στη διάθεση του προπονητή του. Έτσι, ο Σέρβος μέσος θα βρεθεί στην αμυντικό στην αριστερή πτέρυγα της Ένωσης για τον αγώνα της χρονιάς, ενώ θα επιστρέψουν οι Ζούλιο Σέζαρ και Μπρούνο Αλβες, οι οποίοι εξέτισαν την ποινή τους. Ακόμη, ο Κώστας Κατσουράνης θα ηγηθεί της μεσαίας γραμμής (εκτός κι αν ο Σάντος τον τοποθετήσει εκ νέου στο κέντρο της άμυνας), ενώ οι Σέζαρ και Σοάρες θα αποτελέσουν την «γραμμή κρούσης» στην άδεια -λόγω της γνωστής τιμωρίας των «πρασίνων»- Λεωφόρο.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μέλος του Ολυμπιακού και ο Πελέ

    12/5/2005 1:16:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά το Μαραντόνα ένας ακόμη θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Βραζιλιάνος Πελέ βρέθηκε σήμερα το πρωί στην Ελλάδα, προσκεκλημένος γνωστής αθλητικής εταιρείας. Το πρώην δεκάρι της Βραζιλιάς, επισκέφτηκε το Καραϊσκάκη, όπου γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο που έσπευσε να τον υποδεχθεί. Ο παλάιμαχος άσος της "σελεσάο", που δέχθηκε πολλά αναμνηστικά, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία έπλεξε το εγκώμιο των συμπατριωτών του, Ριβάλντο και Ζιοβάνι και γράφτηκε μέλος του Ολυμπιακού. Το απόγευμα θα μεταβεί στα Πηγάδια για να εγκαινιάσει το νέο αθλητικό κέντρο της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη.

    "Έσταζε μέλι" για Ριβάλντο, Ζιοβάνι

    "Σήμερα συναντώνται ο Θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου με τον Θρύλο της Ελλάδας". Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Ολυμπιακού υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στο "Γ. Καραϊσκάκης" το διάσημο Πελέ, στον οποίο το συγκεντρωμένο πλήθος επεφύλαξε αποθεωτική υποδοχή. Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του ο για πολλούς "Θεός της μπάλας", φανερά ευδιάθετος, εξήρε την αξία των συμπατριωτών του που αγωνίζονται στους "ερυθρόλευκους" Ριβάλντο και Ζιοβάνι.

    Για το "Ρίμπο" ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Ολυμπιακός... πρόλαβε τον Ριβάλντο το περασμένο καλοκαίρι, καθώς ο Βραζιλιάνος άσος, αρνήθηκε για χάρη του Θρύλου, πρόταση από την ομάδα της χώρας του, Σάντος. Για τον "Ζιο" ο Πελέ αποκάλυψε ότι ίδιος στο παρελθόν είχε ανακαλύψει το ταλέντο του Ζιοβάνι και είχε βάλει χρήματα για να αποκτηθεί από τη Σάντος.

    Από την πλευρά του ο Ριβάλντο χαρακτήρισε ότι είναι μεγάλη του τιμή το γεγονός ότι φόρεσε τη φανέλα με το Νο 10 στη σελεσάο, όπως και ο Πελέ, ενώ ο Ζιοβάνι ομολόγησε ότι σε όλη του την καριέρα μέχρι σήμερα ο Πελέ αποτέλεσε το ίνδαλμά του και όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να τον μιμηθεί.

    Στο τέλος της εκδήλωσης και αφού υπέγραψε πλήθος αυτογράφων ο διάσημος Βραζιλιάνος έφυγε από το "Γ. Καραϊσκάκης" φορτωμένος με αναμνηστικά και βραβεία, για να μεταβεί στην Ξάνθη. Ο κ. Κόκκαλης του έδωσε αναμνηστικό με τα 7 σερί πρωταθλήματα του Ολυμπιακού, ενώ οι παλαίμαχοι του συλλόγου τον τίμησαν χαρίζοντας του μια φανέλα της ομάδας και ένα Κύπελλο. Στις 18:00 ο Πελέ, που όπως και ο Μαραντόνα έγινε μέλος του πειραϊκού συλλόγου, θα εγκαινιάσει το νέο αθλητικό κέντρο της θρακιώτικης ομάδας στα Πηγάδια.

    Αναμένει στο ακουστικό του ο "Ζιο"

    Δεν ξέρουμε αν τα καλά λόγια του Πελέ στον πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την παραμονή του συμπατριώτη του Ζιοβάνι στον Πειραιά και αυτή τη χρονιά, αλλά το βέβαιο είναι ότι ο "Ζιο" θα περιμένει στο ακουστικό του μέχρι να επιστρέψει ο πρόεδρος από το επαγγελματικό του ταξίδι στις ΗΠΑ. Στο περιθώριο της φιέστας στο Καραϊσκάκη οι δύο άνδρες είχαν ολιγόλεπτη συζήτηση σχετικά με το "φλέγον" θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου κι έτσι η αγωνία του Βραζιλιάνου άσου θα συνεχιστεί για άλλες δύο εβδομάδες.

    [16] Μπάσκετ

    Ισοφάρισαν Ντάλας και Ιντιάνα

    12/5/2005 12:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ρεβάνς για τις ήττες τους στους πρώτους αγώνες του δεύτερου γύρου των πλεϊ οφ του ΝΒΑ πήραν τα ξημερώματα από Ντιτρόιτ και Φοίνιξ οι Ιντιάνα και Ντάλας, που επικράτησαν των αντιπάλων τους ισοφαρίζοντας σε 1-1 τους αγώνες. Στον αγώνα της Δυτικής Περιφέρειας στο Φοίνιξ οι Μάβερικς με κορυφαίους τους Φίνλεϊ που είχε 31 πόντους με πέντε στα έξι τρίποντα και Νοβίτσκι που σημείωσε 23 πόντους και μάζεψε 12 ριμπάουντ, έκαμψαν με 106-108 την αντίσταση των Σανς, που δεν έμειναν όρθιοι παρά τους 30 πόντους του Σουνταμάιρ. Στον αγώνα της Ανατολικής περιφέρειας του "Όμπορν Χιλ" οι "Πεϊσερς" με πρωταγωνιστές τους Ζερμέιν ONιλ (22π) και Ρέτζι Μίλερ (19π) επικράτησαν με 92-83 μέσα στην έδρα των "Πίστονς" και συνεχίζουν την προσπάθειά τους με πλεονέκτημα έδρας. Για τους γηπεδούχους τοπ σκόρερ του αγώνα αναδείχθηκε ο Πρινς με 24 πόντους.

    [17] Μπάσκετ

    Ντέρμπι "αιωνίων"στα πλεϊ οφ της Α1 Ανδρών

    12/5/2005 10:47:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε χθες η 26η και τελευταία αγωνιστικής στην Α1 κατηγορία μπάσκετ, καθώς Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Άρης, ΑΕΚ, Μαρούσι, Μακεδονικός και Πανιώνιος επικράτησαν εύκολα ή δύσκολα των αντιπάλων τους. Το Σάββατο (14 Μαϊου) αρχίζει η πρώτη φάση των πλέι οφ (1-8) που θ αναδείξουν τον πρωταθλητή Ελλάδας 2005, ενώ το δρόμο προς την Α2 ανδρών πήραν Μεντ και Ιωνικός Ν.Φ Αμαλιάδας. Μεταξύ των ζευγαριών των πλεϊ οφ, δεσπόζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ντέρμπι των "αιωνίων", καθώς το "τριφύλλι" με τη νίκη του στην Κυψέλη κατέλαβε την πρώτη θέση, ενώ ο Ολυμπιακός με το διπλό στην Πάτρα κατάφερε να περάσει στα πλεϊ οφ. Τα άλλα τρία ζευγάρια είναι: Μαρούσι-Μακεδονικός, Άρης-ΑΕΚ, Πανιώνιος-ΠΑΟΚ. Στην επόμενη φάση προκρίνεται η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στις δύο νίκες αρχής γενομένης από την έδρα της ομάδας με τη χαμηλότερη θέση της τελικής κατάταξης.

    "Μίλησε" ο νόμος του ισχυρού"

    Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα τερμάτισε στην κανονική περίοδο της Α1 Ανδρών ο Παναθηναϊκός, καθώς χθες άλωσε το κλειστό της Κυψέλης, επικρατώντας του Πανελληνίου με 99-112. Στο Μαρούσι η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη με τη νίκη της 98-72 έδωσε τη χαριστική βολή στον Ιωνικό Ν.Φ Αμαλιάδας, καθώς μαζί με τη ΜΕΝΤ, που ηττήθηκε στη Θεσσαλονίκη με 80-84 από τον Πανιώνιο, υποβιβάστηκαν στην Α2 κατηγορία ανδρών. Στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ο Άρης ξεπέρασε με 80-70 το εμπόδιο του συμμπολίτη του Ηρακλή, ενώ στη μάχη των "Δικεφάλων" κερδισμένη βγήκε η ΑΕΚ που επιβλήθηκε του φιλοξενούμενου ΠΑΟΚ με 77-73. Τέλος ο Ολυμπιακός επικράτησε στην Πάτρα με 90-98 του τοπικού Απόλλωνα και πρόλαβε έστω και την τελευταία στιγμή το τρένο των πλεϊ οφ σε αντίθεση με το Μακεδονικό ο οποίος πραγματοποίησε στην Κοζάνη επίδειξη δύναμης επί της Ολύμπια Λάρισας με 95-88.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 26 αγώνες)

    Β.

    1. Παναθηναϊκός 48

    2. Μαρούσι 45

    3. Αρης 43

    4. Πανιώνιος 42

    5. ΠΑΟΚ 41

    6. ΑΕΚ 41

    7. Μακεδονικός 40

    8. Ολυμπιακός 38

    9. Απόλλων Πατρών 37

    10. Ηρακλής 37

    11. Ολύμπια Λάρισας 35

    12. Πανελλήνιος 34

    13. ΜΕΝΤ 33 Υποβιβάσθηκαν στην Α2

    14. Ιωνικός ΝΦ Αμαλ. 32

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 26 αγώνες)

    Β.

    1. Παναθηναϊκός 48

    2. Μαρούσι 45

    3. Αρης 43

    4. Πανιώνιος 42

    5. ΠΑΟΚ 41

    6. ΑΕΚ 41

    7. Μακεδονικός 40

    8. Ολυμπιακός 38

    9. Απόλλων Πατρών 37

    10. Ηρακλής 37

    11. Ολύμπια Λάρισας 35

    12. Πανελλήνιος 34

    13. ΜΕΝΤ 33 Υποβιβάσθηκαν στην Α2

    14. Ιωνικός ΝΦ Αμαλ. 32

    "Πολυβόλο" ο Οικονόμου

    Με το πέσιμο της αυλαίας της κανονικής περιόδου 2004-05 στην Α1 κατηγορία ο Νίκος Οικονόμου του Πανιωνίου αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με 474 πόντους σε 25 αγώνες. Ο 32χρονος φόργουορντ (2.06, 1973) των κυανέρυθρων είχε μέσο όρο στην κανονική περίοδο 18.96 ανά αγώνα. Στη δεύτερη θέση του πίνακα των σκόρερ ο Παναγιώτης Λιαδέλης του Απόλλωνα Πατρών με 451 πόντους, ενώ τρίτος ο Ντίλαν Πέιτζ της ΜΕΝΤ με 440 πόντους.

    Στις δύο νίκες η πρόκριση

    Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος η πρώτη φάση των πλεϊ οφ θα ξεκινήσει με το κλασσικό ντέρμπι "αιωνίων" ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό καθώς οι "πράσινοι" πρωταθλητές Ελλάδας κατέλαβαν την πρώτη θέση, ενώ μετά τη νίκη του στην Πάτρα επί του Απόλλωνα οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να προκριθούν, έστω και τελευταίοι στα πλέι οφ. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν το Σάββατο 14 Μαϊου, ενώ στην επόμενη φάση θα προκριθεί όποια ομάδα συμπληρώσει πρώτη δύο νίκες. Το παρώτο παινχίδι θα διεξαχθεί στην έδρα της ομάδας που τερμάτισε στη χαμηλότερη θέση της βαθμολογίας, ενώ οι επαναληπτικοί θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 17 Μαϊου) και την Πέμπτη (19 Μαϊου), αν χρειαστεί τρίτος αγώνας, στην έδρα της ομάδας που είχε καταλάβει υψηλότερη θέση στον βαθμολογικό πίνακα στην κανονική περίοδο.

    Όπως αποφασίστηκε από τη διοργανώτρια αρχή δεν θα πραγματοποιηθούν πλέι οφ για κατάταξη των θέσεων 5-8. Οι ηττημένοι της πρώτης φάσης των πλέι οφ θα καταλάβουν την οριστική τους θέση σύμφωνα με την κατάταξη που είχαν στην κανονική περίοδο

    Στη δεύτερη φάση (1-4), όπως και στην τελική φάση (1-2 και 3-4) την πρόκριση θα πάρει η ομάδα που θα φτάσει πρώτη τις τρεις νίκες. Ο πρώτος αγώνας θα γίνεται στην έδρα της ομάδας με την υψηλότερη θέση στην κανονική περίοδο και στη συνέχεια οι έδρες θα εναλλάσσονται μέχρι και τον πέμπτο αγώνα (αν χρειαστεί τέταρτος και πέμπτος).

    [18] Βόλεϊ

    Δυνατό τεστ των Γυναικών με τις "Πλάβι"

    12/5/2005 3:47:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά το επιτυχημένο τεστ στο Κύπελλο Άνοιξης του Μπρνο, όπου η συμμετοχή των διεθνών συνοδεύτηκε με το ασημένιο μετάλλιο, τα κορίτσια του Δημήτρη Ανδρεόπουλου προετοιμάζονται για το σημαντικότερο στόχο τους, που δεν είναι άλλος από τα προκριματικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Ιαπωνίας. Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας τους οι διεθνείς θα δώσουν μία σειρά φιλικών με τη Σερβία/Μαυροβούνιο. Τα ματς αυτά θα διεξαχθούν στις 27, 28 και 29 Μαΐου στις 17:30, στο κλειστό γυμναστήριο της Γλυφάδας.

    [19] Βόλεϊ

    Αντιμέτωποι με τους "πάνθηρες" οι διεθνείς

    12/5/2005 3:40:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για άλλη μια χρονιά οι πάνθηρες της "Κούβας" θα αποτελέσουν το πρώτο δυνατό τέστ της Εθνικής ομάδας ανδρών στο πλαίσιο της προετοιμασίας των διεθνών ενόψει των προσεχών αγωνιστικών τους υποχρεώσεων σε World League και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Τα δύο πρώτα φιλικά με την Κούβα θα διεξαχθούν στις 20, 21 Μαϊου στο κλειστό της Γλυφάδας με ώρα έναρξης 18:30, ενώ το τρίτο στις 23 Μαϊου στο ΣΕΦ (20:00). Όσον αφορά τις αναμετρήσεις με τη Σερβία/Μαυροβούνιο για το World League, τα εισιτήρια θα εκδοθούν την Παρασκευή 20 Μαΐου και θα κοστίζουν 10 ευρώ (γενική είσοδος), ενώ ελεύθερη θα είναι η είσοδος για τα παιδιά μέχρι 16 ετών. Τα εισιτήρια θα διατίθενται από τις 20 του μήνα από τα γραφεία της ΕΟΠΕ και από τις 23/5 από το εκδοτήριο του ΣΕΦ

    [20] Βόλεϊ

    Πετυχημένη πρεμιέρα στην άμμο

    12/5/2005 3:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Με το δεξί" ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους οι διεθνείς της Εθνικής Γυναικών μπιτς βόλεϊ Σφυρή / Καραντάσιου, Τσιαρτσιάνη / Κουτρουμανίδου στο κυρίως ταμπλό του 1ου τουρνουά του ευρωπαϊκού σιρκουί που διεξάγεται από σήμερα και μέχρι τις 15 Μαϊου στην Αλάνια της Τουρκίας. Οι έμπειρες πρωταθλήτριες Έφη Σφυρή και Βάσω Καραντάσιου επικράτησαν με 2-0 (21-16, 21-18) των Γερμναίδων Ντάιστερ/Λέμαν, ενώ πιο δύσκολα η νεοσύστατη ομάδα των Μαρίας Τσιαρτσιάνη και Θάλειας Κουτρουμανίδου επιβλήθηκε με 2-1 σετ (21-18, 20-22, 15-8) των Γαλλίδων Καγιό/Αργιονά. Στο δεύτερο γύρο το έργο των Τσιαρτσιάνη/Κουτρουμανίδου γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, αφού θα βρεθούν αντιμέτωπες το απόγευμα με τις έμπειρες πρωταθλήτριες Ιταλίας, Περότα/Γκατέλι, ενώ οι Σφυρή/Καραντάσιου αναμένεται να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Λετονών Μινούσα/Πουλίνα.

    Πρόωρο "αντίο" στους άνδρες

    Ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Μανώλης Ρουμελιώτης, που συνοδεύει τις ελληνικές ομάδες στην Τουρκία, δήλωσε: "Υπήρχε νευρικότητα από όλες τις ομάδες, γιατί ήταν τα πρώτα παιχνίδια. Εμείς φανήκαμε πιο έτοιμοι από θέμα δουλειάς. Η Μαρία (Τσιασρτσιάνη) και η Θάλεια (Κουτρουμανίδου) είχαν καλή τακτική σε όλο τον αγώνα. Η Έφη και η Βάσω ξεκίνησαν με το δεξί και έδειξαν καλά στοιχεία ειδικά στον αμυντικό τομέα, παρά το πρόβλημα που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την Έφη στη μέση".

    Χθες οι ομάδες των Μιχαλόπουλου / Ξενάκη, Κνάπεκ / Μούρτζιου αποκλείστηκαν στα προκριματικά της αντίστοιχης τουρκικής διοργάνωσης. Οι πρώτοι ηττήθηκαν με 2-0 (21-19, 21-15) από τους Νορβηγούς Κέμπερουντ / Σάρλουντ και οι δεύτεροι 2-1 από τους Ισπανούς Γκαρθία / Πινέντα 2-1 (19-21, 21-17, 15-9).

    [21] Τον έριξε νοκ άουτ η... ναδρολόνη

    12/5/2005 2:17:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το ενδεχόμενο να χάσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή πυγμαχίας βαρέων βαρών Wba που κατέκτησε στις 30 Απριλίου είναι ορατό για τον 37χρονο Αμερικανό μποξέρ Τζεϊμς Τούνεϊ. Στον έλεγχο ντόπινγκ που υποβλήθηκε μετά τον αγώνα της Νέας Υόρκης με το συμπατριώτη του Τζον Ρουίθ, όπου κατέκτησε τον τίτλο, στα ούρα του πρωταθλητή των ΗΠΑ βρέθηκαν ίχνη της απαγορευμένης ουσίας ναδρολόνης, κάτιο που επιβεβαιώθηκε και στο δεύτερο δείγμα. Ετσι εκτός από τη ζώνη του πρωταθλητή ο Τούνεϊ ενδέχεται να τιμωρηθεί με χρηματική ποινή 10.000 δολαρίων και αποκλεισμό 90 ημερών.

    [22] Κυρίαρχος της πισίνας ο Ολυμπιακός

    12/5/2005 11:44:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για 7η συνεχόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός κατάφερε να διατηρήσει τα κεκτημένα στην πισίνα, καθώς οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν χθες στο 5ο και τελευταίο τελικό της Α1 Ανδρών με 11-6 του φιναλίστ Εθνικού. Αν και ο αγώνα ξεκίνησε επεισοδιακά, με την προσπάθεια των ερυθρόλευκων οπαδών να εισβάλλουν στο Κολυμβητήριο του Πειραιά χωρίς να έχουν εισιτήριο, στη συνέχεια "τα πνεύματα ήρεμησαν" και ο Ολυμπιακός κυριαρχώντας ολοκληρωτικά επί του αντιπάλου του κατέκτησε τον 19ο τίτλο στην ιστορία του. "Κλειδιά" της νίκης των ερυθρολεύκων που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το πλεονέκτημα του παίκτη παραπάνω ήταν η εμπειρία των παικτών του Βέσελιν Τζούχο και η εξουδετέρωση του φουνταριστού του Εθνικού, Αντώνη Βλοντάκη. Τα εννιάλεπτα του τελικού ήταν 4-2, 1-0, 4-1, 2-3. Τοπ σκόρερ των πρωταθλητών ήταν ο Ντόσκας με 4 τέρματα ενώ ακολούθησαν οι Θωμάκος 2, Χατζηθεοδώρου 2, Θεοδωρόπουλος 2 και Ψύχος. Τα γκολ του Εθνικού σημείωσαν οι Βλοντάκης 2, Μάζης 2, Στελλάτος, Μυλωνάκης

    [23] Πολιτισμός

    Την Παρασκευή η κηδεία του

    "Έσβησε" ο ρεμπέτης Μιχάλης Γενίτσαρης

    12/5/2005 6:16:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    "Έφυγε" από τη ζωή ο μεγάλος ρεμπέτης Μιχάλης Γενίτσαρης, σε ηλικία 88 ετών, από λοίμωξη αναπνευστικού. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή, στον Πειραιά και η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 4 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Πειραιά. Τα συλληπητήρια του προς τους οικείους του εκλιπόντος εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. "Ο Μιχάλης Γενίτσαρης υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή το ρεμπέτικο τραγούδι με αυθεντικότητα. Ο θάνατός του είναι απώλεια για τη λαϊκή μουσική μας που έχασε έναν γνήσιο εκφραστή και εκπρόσωπό της", δήλωσε κ. Καραμανλής.

    Γεννήθηκε το 1917 στην Αγια-Σοφιά, στο "Παλαιό Χωριό" Πειραιά. Έμαθε να παίζει μπουζούκι και μπαγλαμά από πολύ μικρός, ενώ είχε γράψει πολλά τραγούδια.

    Το πρώτο του τραγούδι "Εγώ μάγκας φαινόμουνα να γίνω από μικράκι" έγινε μεγάλη επιτυχία. Το 1935 άρχισε να παίζει επαγγελματικά μπουζούκι και να τραγουδάει. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει πολλοί λαϊκοί τραγουδιστές, όπως οι Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Γαβαλάς, Γκρέυ, Παγιουμτζής, Διονυσίου, Βιτάλη, Αλεξίου, Νταλάρας, Γλυκερία, Μητσιάς κα.

    [24] Πολιτισμός

    "Είμαι στη διάθεση του επόμενου"

    Παραιτήθηκε ο Παντελής Βούλγαρης

    12/5/2005 5:02:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Με επιστολή του προς το Υπουργείο Πολιτισμού, υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του Προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Παντελής Βούλγαρης. Δεκτή έκανε την παραίτηση του σκηνοθέτη, το Υπουργείο Πολιτισμού. "Παρακαλώ η παραίτησή μου να μην τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης. Η απογοήτευσή μου έχει αιτία τον πρωτοφανή πόλεμο που δυστυχώς υποκινεί ή ανέχεται η προηγούμενη διοίκηση του Φεστιβάλ. Η μιζέρια κάποιων είναι πάνω από τις δυνάμεις μου. Αγαπώ βαθιά το σινεμά, τον κόσμο του, το Φεστιβάλ και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι ιδέες και οι προτάσεις μου θα είναι στη διάθεση του επόμενου. Όποιος κι αν είναι του εύχομαι καλό κουράγιο", αναφέρεται στην επιστολή του σκηνοθέτη.

    [25] Πολιτισμός

    Στις 22-23 Μαΐου στο Ηρώδειο

    Το Ελληνικό Φεστιβάλ τιμά τον Μ. Θεοδωράκη

    12/5/2005 5:00:00 μμ

    Τα 80 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη τιμά το Ελληνικό Φεστιβάλ με τη συναυλία-παράσταση "Τα τραγούδια του Έρωτα και της Αγάπης", που ανεβαίνει στο Ηρώδειο στις 22-23 Μαΐου. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν οι συντελεστές της παράστασης επεσήμαναν, ότι η τελευταία "αναδεικνύει το πολυσύνθετο και πολύπλευρο της δημιουργικής πνοής του και γίνεται ένας ύμνος στην ολότητα του έργου του, όπου για πρώτη φορά συνυπάρχει ο λαϊκός και ο συμφωνικός χαρακτήρας του με τους αντίστοιχους ερμηνευτές". Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την ιδέα αυτής της παράστασης την οποία είχε η κόρη του Μαργαρίτα. "Η προβολή του συμφωνικού έργου μου αποτέλεσε προσπάθεια της ζωής μου. Διέπρεψα ως λαϊκός συνθέτης, δημιούργησα τη Μικρή Ορχήστρα Αθηνών, με 40 εθελοντές μουσικούς, όπου, όμως, τα 7-8 όργανα δεν επαρκούσαν για την ερμηνεία του "Άξιον Εστί".

    Συντελεστές

    Καλλιτεχνική επιμέλεια Επιμέλεια & Σκηνοθεσία οπτικού υλικού: Μαργαρίτα Θεοδωράκη

    Συμμετέχουν:

    Νένα Βενετσάνου

    Δημήτρης Μπάσης

    Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

    Σόνια Θεοδωρίδου

    Ζάχος Τερζάκης

    Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης"

    Χορωδία της ΕΡΤ (Δ/νση Αντώνης Κοντογεωργίου)

    Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

    Σολίστ: Τατιάνα Παπαγεωργίου

    Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Πυλαρινός

    [26] Τεχνολογία

    Όταν η τεχνολογία αντιγράφει τη βιολογία

    Ρομπότ κλώνοι

    12/5/2005 12:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μια νέα γενιά ρομπότ, που θα έχουν τη δυνατότητα της αναπαραγωγής φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, κάνοντας, ήδη, τα πρώτα βήματα. Το σχέδιο τους είναι να κατασκευάσουν ένα ρομπότ, που θα αποτελείται από εκατοντάδες ίδια τμήματα τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αυτοεπισκευάζονται, να εξελίσσουν τεχνικά τον εαυτό τους ή ακόμη και να κατασκευάζουν μικρούς ρομποτικούς βοηθούς, όταν τους έχουν ανάγκη. Προς το παρόν έχουν δημιουργήσει ένα προσχέδιο της μεγαλόπνοης αυτής τους ιδέας. Πρόκειται για ένα υποτυπώδες είδος ρομπότ, που αποτελείται από τρεις ή τέσσερις κινητούς κύβους. Κάθε ένας από αυτούς διαθέτει κωδικοποιημένο το σχέδιο του ρομπότ, ηλεκτρικές συνδέσεις, που του επιτρέπουν να επικοινωνεί με τα γειτονικά του τμήματα, καθώς και μαγνήτες για να παραμένει ενωμένο με αυτά. Έχοντας τη δυνατότητα να κινούνται και να περιστρέφονται μπορούν σε λιγότερο από ένα λεπτό να συναρμολογούν σωστά τα τμήματα ενός νέου ρομπότ, που είναι πιστό αντίγραφα του εαυτού τους.

    Οι εφαρμογές της εφεύρεσης

    Τα νέα αυτά αντίγραφα θα μπορούν εκ νέου να κλωνοποιήσουν τον εαυτό τους.

    Όπως σημειώνει, ο επικεφαλής της έρευνας Hod Lipson, το παρόν μοντέλο δεν είναι παρά μόνο το προσχέδιο της τελικής ιδέας, που έχει κατά νου η επιστημονική ομάδα.

    Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι η εφεύρεση τους θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα των διαστημικών εξερευνήσεων, λόγω της δυνατότητας της αυτοεπισκευής.

    "Αν στείλουμε ένα ρομπότ σε ένα από τα φεγγάρια του Δία και παρουσιάσει κάποια τεχνική βλάβη τότε η αποστολή τερματίζεται εκεί. Άρα είναι προτιμότερο ένα ρομπότ, που έχει τη δυνατότητα να ανασυγκροτηθεί και να επισκευάσει τη ζημιά, που υπέστη", ώστε να συνεχίσει το έργο του.

    Σημαντική επίσης, κατά τον Lipson θα είναι η συμβολή των νέων ρομπότ στα ορυχεία και τις πυρηνικές εφαρμογές.

    [27] Ζωής ...σΤάσεις

    Για να είναι ευτυχισμένες

    Αυτό που θέλουν οι γυναίκες

    12/5/2005 3:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ένα από τα πιο συχνά παράπονα των ανδρών προς τις γυναίκες συζύγους ή συντρόφους τους είναι, πως δεν ξέρουν τι θέλουν για να είναι ευτυχισμένες. Κι όμως απάντηση υπάρχει, όπως, αποδεικνύει το γερμανικό περιοδικό Woman, το οποίο πρόσφατα διεξήγαγε έρευνα αναζητώντας εκείνα τα στοιχεία, που συνθέτουν την ευτυχία των γυναικών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το μυστικό βρίσκεται στην υγεία και τη φιλία. Το 98% στο σύνολο των γυναικών, που ερωτήθηκαν δήλωσαν, ότι πετούν στον έβδομο ουρανό, όταν οι δυο αυτοί τομείς της ζωής τους ευημερούν. Σημαντικό ρόλο επίσης στη βελτίωση της προσωπικής τους ευτυχίας διαδραματίζει η διατήρηση μιας σταθερής σχέσης ή η απόκτηση οικογένειας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός, ότι το 73% των ερωτηθεισών εμφανίστηκαν ικανοποιημένες από τη ζωή τους. Ωστόσο, περισσότερες από τις μισές γυναίκες, που πήραν μέρος στην έρευνα απάτησαν, ότι αν μπορούσαν να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή θα ήταν πάρα πολλά εκείνα, που θα επέλεγαν να αλλάξουν.

    [28] Πολιτική

    "Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος"

    Ορκίστηκαν νέοι βουλευτές

    12/5/2005 6:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2005 7:11:27 μμ)

    Πηγή: NET

    Ενώπιον της προέδρου της Βουλής, ορκίστηκαν την Πέμπτη βουλευτές η Παρθένα Φουντουκίδου και ο Αχιλλέας Καραμανλής της ΝΔ, και ο Χάρης Τσιόκας του ΠΑΣΟΚ, αλλάζοντας τη δύναμη των κομμάτων στο Κοινοβούλιο ως εξής: ΝΔ 165 έδρες (από 164), ΠΑΣΟΚ 114 (από 115), ΚΚΕ 12, ΣΥΝ 6 και αναξάρτητοι 3. Σε δήλωσή του, ο Αχ. Καραμανλής αναφέρει οτι η ορκωμοσία του εκφράζει σεβασμό προς το δικαστήριο και κάνει λόγο για απροκάλυπτη κομματική εκμετάλλευση της απόφασης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Για το θέμα, ο Γιώργος Πασχαλίδης ανακοίνωσε την απόφασή του να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα τροποποίησης του εκλογικού νόμου, όταν ρωτήθηκε για το πώς θα υπολογίζονται στο μέλλον οι λευκές ψήφοι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δικαστικό πραξικόπημα η απόφαση, λέει ο Παπανδρέου


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 May 2005 - 16:56:43 UTC