Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργία για την Πρωτομαγιά
  • [02] Ελεύθεροι οι όμηροι βουλευτές

    [01] Κοινωνία

    Απεργία για την Πρωτομαγιά

    11/5/2005 12:01:00 πμ

    Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤonline συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με αφορμή τους εορτασμούς για την εργατική Πρωτομαγιά. Με άδεια της ΕΣΗΕΑ, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση μόνο για το θρίλερ της ομηρείας βουλευτών στο Πολυτεχνείο. Με βάση την απόφαση της Ένωσης, η Τετάρτη θα κυλήσει χωρίς εφημερίδες, δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές, ενώ τρίωρη στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί, έχει κηρύξει η ΠΟΣΠΕΡΤ.

    Λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας, δεν θα κινηθούν λεωφορεία, τραμ, ηλεκτρικός και μετρό, ενώ τα τρόλεϊ θα τραβήξουν χειρόφρενο από τις 10 το πρωί μέχρι την 1 το μεσημέρι. Τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές θα πραγματοποιήσουν μόνο μια πτήση ανά προορισμό στο εσωτερικό και ανά χώρα. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα δικαστήρια, ενώ τα σχολεία θα λειτουργήσουν τις δύο πρώτες ώρες το πρωί και κανονικά το απόγευμα. Με προσωπικό ασφαλείας, μόνο για τα έκτακτα περιστατικά, θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία και το EKAB.

    Συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματιστεί από τα εργατικά συνδικάτα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά

    [02] Κοινωνία

    Στο Πολυτεχνείο

    Ελεύθεροι οι όμηροι βουλευτές

    11/5/2005 5:20:00 πμ

    Αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά από πολύωρες διαπραγματέυσεις οι όμηροι - βουλευτές που είχαν εγκλωβιστεί στο Πολυτεχνείο. Το ολονύκτιο θρίλερ στο Πολυτεχνείο με την ομηρεία δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, των Ευάγγελου Βενιζέλου και Χρίστου Βερελή κράτησε επτά ώρες και είχαν αποκλειστεί με άλλα 130 άτομα στο κτήριο του Μετσοβείου Πολυτεχνείου από ομάδα 300 νεαρών. Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά από συμπλοκή ομάδας νεαρών με τους αστυνομικούς συνοδούς των βουλευτών. Ένας εκ των ανδρών της προσωπικής φρουράς ενός βουλευτή πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν 28χρονο ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Με ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου καταδικάζει τον πυροβολισμό για τον οποίο αναφέρει ότι "παραπέμπει στις πρακτικές της χούντας". Από την πλευρά της Κυβέρνησης το θέμα χειρίστηκε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ενώ ο Πρωθυπουργός, που βρίσκεται στο Βουκουρέστι, ενημερωνόταν διαρκώς για τις εξελίξεις. Ο πρύτανης, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, και η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, ήταν σε συνεχή επικοινωνία και όπως δήλωσαν δεν ετέθη θέμα άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου. Με άδεια της ΕΣΗΕΑ τα μέσα ενημέρωσης και η ΕRΤοnline κάλυψαν το γεγονός παρά την απεργία της 11ης Μαΐου.

    Καταδικάζει η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου

    Με ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου καταδικάζει απερίφραστα την είσοδο των ενόπλων της προσωπικής φρουράς των βουλευτών καθώς και τον πυροβολισμό που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 28χρονου.

    "Είναι μάλλον τυχαίο το γεγονός ότι δε θρηνούμε θύματα", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση και προστίθεται:

    "Το γεγονός ότι επήλθε τραυματισμός από όπλο παραπέμπει στις πρακτικές της χούντας. Το Νοέμβριο του 73 ήταν η τελευταία φορά που τραυματίσθηκε κάποιος στο χώρο του Πολυτεχνείου με τέτοιο τρόπο".

    Στην ανακοίνωση της η Σύγκλητος τονίζει ότι "είναι μάλλον τυχαίο το γεγονός ότι δεν θρηνούμε θύματα". Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι " το γεγονός ότι επήλθε τραυματισμός από όπλο παραπέμπει στις πρακτικές της χούντας. Το Νοέμβριο του 73 ήταν η τελευταία φορά που τραυματίσθηκε κάποιος στο χώρο του Πολυτεχνείου με τέτοιο τρόπο".

    Οι πρακτικές αυτές θα βρουν απέναντί τους "όχι μόνο τη Σύγκλητο αλλά και συνολικά το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα" αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: "αυτονόητο θεωρούμε τον εντοπισμό αλλά και την παραδειγματική τιμωρία του δράστη της δολοφονικής επίθεσης".

    "Η μαζικοποίηση των εκδηλώσεων της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε αυτού του είδους τις πρακτικές", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Τραυματισμός νεαρού από σφαίρα

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν περίπου 40 νεαροί οι οποίο είχαν μπει στο Πολυτεχνείο στις 9.00 μ.μ., επιτέθηκαν στους συνοδούς αστυνομικούς των δύο βουλευτών οι οποίοι βρίσκονταν με τα αυτοκίνητα των πρώην υπουργών μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου.

    Σημειώνεται ότι οι βουλευτές καθώς και οι περίπου 150 παρευρισκόμενοι βρίσκονταν στο Πολυτεχνείο για την εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου.

    Οι νεαροί προξένησαν φθορές στα αυτοκίνητα με καρέκλες, ξύλα και πέτρες και χτύπησαν τους δύο αστυνομικούς. Τότε ο ένας από τους αστυνομικούς, πιθανότατα ο συνοδός του κ. Βερελή, σύμφωνα με αξιωματικούς, πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο με αποτέλεσμα μια σφαίρα να τραυματίσει στο δεξί πόδι έναν 28χρονο.

    Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Λαϊκό Νοσοκομείο συνοδευόμενος από τον πρώην βουλευτή, Φοίβο Ιωαννίδη. Εκεί διαπιστώθηκε ότι φέρει διαμπερές τραύμα και νοσηλεύεται φρουρούμενος.

    Στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες και ο συνοδός του κ. Βερελή.

    Αμέσως μετά το επεισόδιο οι νεαροί μαζί και με άλλους που έφθασαν στο Πολυτεχνείο άρχισαν να βάζουν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, ενώ εμπόδισαν τους άλλους παρευρισκόμενους να βγουν από το Ίδρυμα.

    Στο Πολυτεχνείο κατέφθασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση δακρυγόνων και στη συνέχεια αποτραβήχτηκαν στους γύρω δρόμους. Σημειώνεται ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιμένουν στη μη άρση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

    Αρκετή ώρα αργότερα, οι νεαροί εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν τα γεγονότα καθώς και το όνομα του συνοδού που τραυμάτισε τον 28χρονο. Σημειώνεται ότι ο κ. Βερελής, κατόπιν αιτήματος των νεαρών, κατονόμασε τον συνοδό που πυροβόλησε. Στην ανακοίνωση επιρρίπτονται ευθύνες στους βουλευτές που, όπως αναφέρεται, έβαλαν τους ένοπλους συνοδούς στο χώρο του Ιδρύματος. Οι νεαροί υπογράφουν ως "Αναρχικοί Σύντροφοι μέσα από το χώρο του Πολυτεχνείου".

    Τα αιτήματα που προβάλουν οι νεαροί προκειμένου να αποχωρήσουν από το κτήριο είναι να ανακοινωθεί το όνομα του αστυνομικού που πυροβόλησε, να εκδοθεί από την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου ανακοίνωση που θα περιγράφει και θα καταδικάζει το επεισόδιο και να τους επιτραπεί η αποχώρηση χωρίς συνέπειες.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, βρίσκεται στο Πακιστάν και από πλευράς Υπουργείου την υπόθεση χειρίζεται ο υφυπουργός, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος έχει ζητήσει η παρουσία της αστυνομίας να είναι όσο γίνεται πιο διακριτική προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 11 May 2005 - 8:50:49 UTC