Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεδρικό Διάταγμα αλλαγών
  • [02] Για μια θέση στον τελικό
  • [03] Ελπιδοφόρο εμβόλιο
  • [04] Ερίζουν για την Πρωτομαγιά
  • [05] Κληρικοί αποκήρυξαν τον Ειρηναίο
  • [06] Την "έξοδο" βλέπει πρωτοδίκης
  • [07] Ημέρα μνήμης για τα θύματα του ’ουσβιτς
  • [08] Νέα υπόθεση σφετερισμού στα Κατεχόμενα
  • [09] Ισραηλινός στρατιωτικός ...νεοναζιστής!
  • [10] Στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ
  • [11] "Σκληρή" απάντηση στον Πάουντ
  • [12] "Αυτοκρατορικό" συμβόλαιο στο Μουρίνιο
  • [13] ’λλος τα εύσημα, άλλος την πρόκριση
  • [14] Στις 29 Μαΐου τα μπαράζ
  • [15] Έτοιμοι οι Κατσουράνης-Σοάρες
  • [16] Συνεχίζεται η προετοιμασία των Νέων
  • [17] Δύσκολες ημέρες στη Λάρισα
  • [18] Με ένα σμπάρο… τρία τρυγόνια η Κούνεο
  • [19] Πόλο: Πήρε κεφάλι ο Πανιώνιος
  • [20] Στην 8άδα ο Τέντσος
  • [21] "Πρόβα τζενεράλε" για τους μικρούς ’τλαντες
  • [22] Φεστιβάλ τζαζ στην Τεχνόπολη
  • [23] Τα νέα φεγγάρια του Κρόνου
  • [24] Ένας κακόγουστος ληστής
  • [25] Ένα παντελόνι "προδίδει" το θάνατο του Ναπολέοντα
  • [26] Στο σφυρί το τεστ εγκυμοσύνης της Μπρίτνεϊ
  • [27] Χατζάρας: "Στοπ στους πανηγυρισμούς"
  • [28] Mε απουσίες ο Ιωνικός

    [01] Πολιτική

    Στη δομή των Υπουργείων

    Προεδρικό Διάταγμα αλλαγών

    5/5/2005 5:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2005 7:10:38 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Το δρόμο για την αναδιάρθρωση των δομών των Υπουργείων με αποφάσεις του Πρωθυπουργού ανοίγει το Προεδρικό Διάταγμα, που εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με το Προεδρικό Διάταγμα ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο τα σενάρια για πιθανό ανασχηματισμό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ωστόσο σημείωσε ότι, το Π.Δ. δεν συσχετίζεται με αυτά, τα οποία, άλλωστε, όπως υπογράμμισε μόλις πριν λίγες μέρες, διέψευσε ρητά και κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός. Η διαδικασία της κωδικοποίησης διατάξεων για τη συγκρότηση της Κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων ξεκίνησε ήδη από το Μάιο του 2004, πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιά μετά τη συνάντηση του με τον Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε χαρακτηριστικά "δε βλέπω οσονούπω αλλά μέχρι το φθινόπωρο είναι λογικό να γίνει". Ο ίδιος αναφερόμενος στην πιθανότητα μείωσης των Υπουργείων για τη δημιουργία ενός ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, σημείωσε, πως η προοπτική αυτή αναφέρεται στο πρόγραμμα της ΝΔ. Ωστόσο, τόνισε, ότι κάτι τέτοιο είναι θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού.

    Έντονη αντίδραση ΠΑΣΟΚ

    Στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού της Κυβέρνησης αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "είτε με ανασχηματισμό, είτε χωρίς ανασχηματισμό, η κυβέρνηση Καραμανλή θα συνεχίσει να έχει τα ίδια προβλήματα, και να δημιουργεί τα ίδια και χειρότερα προβλήματα για τους Έλληνες πολίτες, με τις λανθασμένες και κοινωνικά άδικες πολιτικές της, την ασυνέπεια, την αναξιοπιστία και την ανικανότητά της".

    Ο κ. Αθανασάκης πρόσθεσε, ότι το μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, ήταν μια από τις βασικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ως αρχηγού της ΝΔ, "η οποία παραμένει στα χαρτιά, ακόμα και με αυτή τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διότι, εκεί, απλώς, εξουσιοδοτείται ο Πρωθυπουργός όταν και αν αποφασίσει".

    [02] Μπάσκετ

    Για μια θέση στον τελικό

    5/5/2005 4:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2005 7:05:37 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στη "μάχη" για τη διεκδίκηση μιας θέσης στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης ρίχνεται την Παρασκευή η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, η οποία θα αντιμετωπίσει την ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ. Οι "πράσινοι" επιστρέφουν στο Final Four, της Ευρωλίγκα μετά από τρία χρόνια και είναι πάλι αουτσάιντερ, όπως στις 5 Μαΐου του 2002 στη Μπολόνια, όταν ενάντια στα προγνωστικά νίκησαν τη γηπεδούχο Κίντερ και κατέκτησαν το τρίτο τρόπαιο στην ιστορία του. Πρώτη φορά το κατέκτησε τον Απρίλιο του 1996 στο Παρίσι και έγινε παράλληλα η πρώτη ελληνική ομάδα που πήρε το κύπελλο. Οι πράσινοι νίκησαν στον τελικό την Μπαρτσελόνα με 67-66. Ο δεύτερος ευρωπαϊκός τίτλος για τον Παναθηναϊκό ήρθε το 2000, όταν οι πράσινοι νίκησαν στον τελικό την αυριανή του αντίπαλο στη Θεσσαλονίκη με 73-67. Η φετινή είναι η έβδομη συμμετοχή των πρωταθλητών Ελλάδας στα τελικά της διοργάνωσης.

    Ομπράντοβιτς: "Η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη"

    Μακάμπι και Παναθηναϊκός είναι παλιοί... γνώριμοι από τη δεκαετία του ΄70, ενώ έχουν συναντηθεί στο παρελθόν και σε δύο τελικούς: το 2000 στον τελικό της Ευρωλίγκα (Θεσσαλονίκη), όπου ο τυπικά φιλοξενούμενος Παναθηναϊκός επικράτησε με 73-67, και το 2001 στον τελικό της Σουπρολίγκα (Παρίσι), όπου -και πάλι ως φιλοξενούμενος- έχασε με 81-67.

    Εκτός από τους δύο τελικούς, η αυριανή αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι η 20η στο θεσμό και η ελληνική ομάδα έχει εννιά νίκες (6 εντός - 3 εκτός) και 10 ήττες (6 εκτός-4 εντός).

    Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου των προπονητών, την χαρακτήρισε ως την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

    "Το μυστικό είναι πάντα το ίδιο. Οι παίκτες πρέπει να παίζουν καλά. Το κίνητρο είναι πάντα το ίδιο. Βρίσκομαι εδώ με τους παίκτες μου και παίξαμε σκληρά όλη τη σεζόν για να βρεθούμε εδώ. Είμαστε χαρούμενοι που θα αντιμετωπίσουμε αύριο την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη", δήλωσε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, απαντώντας σε ερώτηση για το μυστικό της επιτυχίας των πρωταθλητών Ελλάδας, και συνέχισε:

    "Η Μακάμπι είναι μια εξαιρετική ομάδα και η πρωταθλήτρια, επομένως, με το να την αντιμετωπίσουμε, βλέπουμε πόσο καλοί είμαστε. Για μας, θα είναι κάτι πολύ ειδικό να παίξουμε αύριο κόντρα στη Μακάμπι. Νομίζω ότι όλες αυτές οι ομάδες βρίσκονται εδώ για να αγωνιστούν και να νικήσουν. Κανείς δεν βρίσκεται εδώ για να είναι... τουρίστας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄ αυτό. Χωρίς αμφιβολία, η Μακάμπι είναι μια εξαιρετική ομάδα και διαθέτει τεράστια ποιότητα για να παίζει με τον τρόπο που αγωνίζεται. Θα μπορούσα να μιλήσω για τον Πάρκερ, τον Γιασικεβίτσιους, τον Βούιτσιτς, καθώς και για τον Πίνι Γκέρσον, επειδή μια ομάδα είναι ό,τι θέλει ο προπονητής της να κάνει. Ο Πίνι δίνει στους παίκτες του τη δυνατότητα να παίξουν όπως θέλουν και αυτό είναι σημαντικό. Το μπάσκετ δεν είναι μόνο άμυνα ή μόνο επίθεση. Και τα δύο αυτά πράγματα είναι πολύ σημαντικά. Αύριο θα δούμε τι θα γίνει."

    Από την πλευρά των παικτών μίλησε ο Γιάκα Λάκοβιτς εκφράζοντας την επιθυμία του να κατακτήσει ο Παναθηναϊκός το τρόπαιο. "Είναι θαυμάσιο που βρίσκομαι εδώ, αλλά το όνειρό μου δεν είναι μόνο να αγωνιστώ στο Final Four. Το όνειρό μου είναι να κατακτήσω τρόπαια, όλων των ειδών τα τρόπαια. Γι΄ αυτό βρίσκομαι εδώ", τόνισε χαρακτηριστικά ο Σλοβένος γκαρντ και συμπλήρωσε: "Νομίζω ότι η Μακάμπι είναι μια πλήρης ομάδα. Οι παίκτες της είναι σπουδαίοι μέσα και έξω από τη ρακέτα. Πρέπει να είμαστε μια πλήρης ομάδα, παίζοντας παντού καλή άμυνα. Πρέπει να είμαστε παντού, προκειμένου να έχουμε ελπίδες να κερδίσουμε το παιχνίδι. Και θα το κάνουμε αυτό."

    Παρουσίες ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκούς τελικούς

    Έξι φορές έχει συμμετάσχει στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός στο Final Four, της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Το 1994 (Τελ Αβίβ) τερμάτισε στην τρίτη θέση επικρατώντας στον μικρό τελικό με 100-83 της Μπαρτσελόνα. Το 1995 στη Σαραγόσα αναδείχτηκε και πάλι τρίτος επικρατώντας με 91-77 της Λιμόζ στον μικρό τελικό.

    Την πρώτη του ευρωπαϊκή κούπα κατέκτησε το 1996 στο Παρίσι με νίκη 67-66 επί της Μπαρτσελόνα. Το 2000 (Θεσσαλονίκη) διπλασίασε τα τρόπαια επικρατώντας της Μακάμπι με 73-67. Το 2001 στο Παρίσι, ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στη δεύτερη θέση γνωρίζοντας την ήττα στον τελικό της Σουπρολίγκα με 81-67 από την Μακάμπι και τέλος το 2002 στην Μπολόνια, οι «πράσινοι» πανηγύρισαν το τρίτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο επικρατώντας της Κίντερ Μπολόνια με 89-83.

    Από το 1968, όταν η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων στο Καλλιμάρμαρο με αντίπαλο τη Σλάβια Πράγας -σε 37 δηλαδή χρόνια- το ελληνικό μπάσκετ έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε 20 ευρωπαϊκούς τελικούς. Πιο πρόσφατος ήταν αυτός του Μακεδονικού στο ULEB Cup, όπου ηττήθηκε από τη Λιέτουβος Ρίτας. Στις είκοσι αυτές συμμετοχές, η τύχη χαμογέλασε τις δώδεκα φορές στις ελληνικές ομάδες. Αραγε, ο Παναθηναϊκός θ αυξήσει σε εικοσιμία τις παρουσίες σε τελικό και τους τίτλους σε 13;

    Οι 20 τελικοί για τις ελληνικές ομάδες μπάσκετ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν ως εξής:

    ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ή ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

    21/04/1994 Τελ Αβίβ Μπανταλόνα (Ισπανία)-Ολυμπιακός 59-57

    13/04/1995 Σαραγόσα Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Ολυμπιακός 73-61

    11/04/1996 Παρίσι Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 67-66

    24/04/1997 Ρώμη Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 73-58

    23/04/1998 Βαρκελώνη Κίντερ Μπολόνια (Ιταλία)-ΑΕΚ 58-44

    20/04/2000 Θεσσαλονίκη Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 73-67

    13/05/2001 Παρίσι Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Παναθηναϊκός 81-67

    05/05/2002 Μπολόνια Παναθηναϊκός-Κίντερ Μπολόνια (Ιταλία) 89-83.

    ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ ή ΣΑΠΟΡΤΑ

    04/04/1968 Αθήνα ΑΕΚ-Σλάβια Πράγας (Τσεχία) 89-82

    26/03/1991 Γενεύη ΠΑΟΚ-Σαραγόσα (Ισπανία) 76-72

    17/03/1992 Ναντ Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-ΠΑΟΚ 65-63

    16/03/1993 Τορίνο Αρης-Εφές Πίλσεν (Τουρκία) 50-48

    12/03/1996 Βιτόρια Ταουγκρές (Ισπανία)-ΠΑΟΚ 88-81

    11/04/2000 Λωζάνη ΑΕΚ-Κίντερ Μπολόνια (Ιταλία) 83-76

    17/04/2001 Βαρσοβία Μαρούσι-Σαλόν Σαονέ (Γαλλία) 74-72.

    ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΑΤΣ

    09/03/1994 Θεσσαλονίκη ΠΑΟΚ-Στεφανέλ Τριέστε (Ιταλία) 75-66

    16/03/1994 Τεργέστη Στεφανέλ Τριέστε (Ιταλία)-ΠΑΟΚ 91-100

    26/03/1997 Θεσσαλονίκη Αρης-Τόφας Μπούρσα (Τουρκία) 66-77

    03/04/1997 Προύσα Τόφας Μπούρσα (Τουρκία)-Αρης 70-88.

    CHAMPIONS CUP

    04/05/2003 Αλεξάνδρειο Πρόκομ Τρεφλ (Πολωνία)-Αρης 83-84.

    FIBA EUROPE LEAGUE

    24/04/2004 Καζάν Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-Μαρούσι 87-63.

    ULEB CUP

    19/04/2005 Σαρλερουά Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία)-Μακεδονικός 78-74.

    Πρόγραμμα:

    Παρασκευή, 6 Μαϊου

    Τελετή Έναρξης 17:30 ώρα Ελλάδας

    Ημιτελικοί

    Μακάμπι-Παναθηναϊκός 18:10 ώρα Ελλάδας

    ΤΣΣΚΑ-Ταού 20:40 ώρα Ελλάδας

    Κυριακή, 8 Μαϊου

    Μικρός Τελικός 15:10 ώρα Ελλάδας

    Τελικός 17:40 ώρα Ελλάδας.

    17 χρόνια Final Four οι τελικοί:

    1988: Φίλιπς Μιλάνο-Μακάμπι Τελ Αβίβ 90-84 (Γάνδη)

    1989: Γιουγκοπλάστικα-Μακάμπι Τελ Αβίβ 75-69 (Μόναχο)

    1990: Γιουγκοπλάστικα-Μπαρτσελόνα 72-67 (Σαραγόσα)

    1991: ΠΟΠ ΄84 Σπλιτ-Μπαρτσελόνα 70-65 (Παρίσι)

    1992: Παρτιζάν -Μπανταλόνα 71-70 (Κωνσταντινούπολη)

    1993: Λιμόζ-Μπενετόν Τρεβίζο 59-55 (Αθήνα)

    1994: Μπανταλόνα-Ολυμπιακός 59-57 (Τελ Αβίβ)

    1995: Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 73-61 (Σαραγόσα)

    1996: Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 67-66 (Παρίσι)

    1997: Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 73-58 (Ρώμη)

    1998: Κίντερ Μπολόνια-ΑΕΚ 58-55 (Βαρκελώνη)

    1999: Ζαλγκίρις Κάουνας-Κίντερ Μπολίνια 82-74 (Μόναχο)

    2000: Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ 73-67 (Θεσσαλονίκη)

    2001: ΚΙΝΤΕΡ-Ταουγκρές 3-2 στη σειρά των τελικών (Ευρωλίγκα)

    2001: Μακάμπι Τελ Αβίβ-Παναθηναϊκός 81-67 (Παρίσι), (Σουπρολίγκα)

    2002: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-Κίντερ Μπολόνια 89-83 (Μπολόνια)

    2003: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-Μπενετόν Τρεβίζο 76-65 (Βαρκελώνη)

    2004: Μακάμπι-Σκίπερ Μπολόνια 118-74 (Τελ Αβίβ)

    [03] Υγεία

    Αποτρεπτικό το κόστος για τις φτωχότερες χώρες

    Ελπιδοφόρο εμβόλιο

    5/5/2005 3:12:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Καλά είναι τα νέα, που έρχονται από τον Καναδά, για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι έχουν τη συνταγή να προλάβουν τον "ιό ανθρώπινο παπιλόμα", γνωστό ως HPV, που είναι η γενεσιουργός αιτία του καρκίνου του τραχήλου. Μάλιστα, όπως λένε, τα εμβόλια, που κατασκευάζουν, μπορεί να "νικήσουν ολοκληρωτικά" τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Δυστυχώς, όμως λόγω του υψηλού κόστους, το εμβόλιο προορίζεται μόνο για τις γυναίκες του αναπτυγμένου κόσμου, καθώς για την ώρα δεν είναι προσιτό και στις γυναίκες του τρίτου κόσμου. Οι επιστήμονες από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στο Βανκούβερ, σε ένα διεθνές συνέδριο για την καταπολέμηση του "ανθρώπινου ιού παπιλόμα". "Αυτά είναι πολύ σημαντικά νέα για όσους από μάς εργάζονται στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας" είπε ο δρ. Φερέκνζι, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τον καρκίνο του τραχήλου τη μήτρας. Τα δύο εμβόλια, που αναμένονται τα επόμενα χρόνια στην αγορά.

    100% επιτυχία στα δοκιμαστικά τεστ

    "Είμαστε σε θέση να εξαφανίσουμε τον καρκίνο του τραχήλου. Είναι η πρώτη φορά, που μπορούμε να νικήσουμε ένα καρκίνο πριν τη γένεση του" είπε ο δρ. Φερέκνζι, προσθέτοντας, πως "δύο τύποι του ιού HPV, ο 16 και ο 18, είναι υπεύθυνοι για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

    Την παραγωγή των εμβολίων έχουν αναλάβει δύο "φαρμακευτικοί γίγαντες", οι εταιρείες Merck και GlaxoSmithKline.

    Μάλιστα, η εταιρεία GlaxoSmithKline ανέφερε, πως στα δοκιμαστικά της τεστ, το 100% των γυναικών, που έκανε το εμβόλιο, δεν προσβλήθηκε από τον ιό, ο οποίος θεωρείται ότι αναπτύσσει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

    Και τα δύο εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο τρία, δηλαδή ένα βήμα πριν από την έγκρισή τους από τον παγκόσμιο οργανισμό φαρμάκων.

    Ο δρ Φερένκζι ανακοίνωσε ότι η το εμβόλιο της Merck αυτή τη στιγμή εξετάζεται σε 25000 άνδρες και γυναίκες. Οι άνδρες συμμετέχουν στο πείραμα γιατί πιστεύεται ότι το εμβόλιο προστατεύει από τον ιό HPV, που, εκτός από τον καρκίνο των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ευθύνεται και για τον καρκίνο του πρωκτού και του πέους.

    [04] Κοινωνία

    Αντιπαράθεση Κυβέρνησης - συνδικάτων

    Ερίζουν για την Πρωτομαγιά

    5/5/2005 2:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και εργατικών συνδικάτων εξελίχθηκε η μεταφορά της Πρωτομαγιάς στις 11 Μαΐου και η απόφαση της Κυβέρνησης να μην κηρύξει την εν λόγω ημέρα αργία, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τους σχετικούς νόμους. "Η Πρωτομαγιά είναι και αργία και απεργία", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η Κυβέρνηση πρέπει να κηρύξει αργία ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αγώνες των εργαζομένων. Παράλληλα, υπολόγισε σε 125 εκατομμύρια ευρώ το όφελος για τις επιχειρήσεις από την μη έκδοση της σχετικής απόφασης για την Πρωτομαγιά. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να λειτουργήσει "εθιμικά, ως αυτονόητη" η μεταφορά της αργίας. Για "αυταρχισμό" κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, κατηγορώντας την ότι δεν προχώρησε σε διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα και τάχθηκε υπέρ του ενιαίου εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

    Ξεχωριστές πορείες

    Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων από την εργασία τους για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς δεν συνεπάγεται οικονομικές ή άλλες συνέπειες, ενώ, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, η αργία δεν μεταφέρεται για τον ιδιωτικό τομέα.

    ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που κήρυξαν γενική απεργία την 11η Μαΐου, διοργανώνουν την κεντρική εκδήλωση στο Πεδίο του ’ρεως στις 10.30 το πρωί, ενώ σε ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία, στις 11 στο Σύνταγμα, καλεί τους εργαζομένους το ΠΑΜΕ.

    Τα αιτήματα των συνδικάτων επικεντρώνονται στο ασφαλιστικό, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το ελαστικό 8ωρο και την ανεργία.

    Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απέκλεισε κάθε συζήτηση για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση "θα βρει αντιμέτωπα τα συνδικάτα αν προχωρήσει μονομερώς σε ρυθμίσεις που να επιδεινώνουν τη σημερινή πραγματικότητα".

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισε αναποτελεσματικά τα κυβερνητικά μέτρα για την απασχόληση και την ανεργία και έθεσε ως προτεραιότητα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, ζητώντας να αντληθούν πόροι και από το ιδιωτικό κεφάλαιο, με ευθύνη του Κράτους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Είναι απεργία και όχι αργία

    [05] Κοινωνία

    Νέα ένταση στα Ιεροσόλυμα

    Κληρικοί αποκήρυξαν τον Ειρηναίο

    5/5/2005 11:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2005 7:32:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Βαραίνει το κλίμα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Με επιστολή που επέδωσαν προσωπικά στον Πατριάρχη των Ιεροσολύμων, αλλά και στον Οικουμενικό Πατριάρχη, 11 αρχιερείς και 23 αρχιμανδρίτες, όλοι τους μέλη της Αγιοταφίτικης Κοινότητας, δηλώνουν πως δεν αναγνωρίζουν πλέον τον κ. Ειρηναίο και διακόπτουν κάθε επικοινωνία μαζί του. Μάλιστα, επτά από τους υπογράφοντες κληρικούς είναι μέλη της Ιεράς Συνόδου, στην οποία ο κ. Ειρηναίος προσανατολίζεται να κάνει, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, αλλαγές. Στην επιστολή τους, οι κληρικοί κατηγορούν τον κ. Ειρηναίο για την κρίση που έχει ξεσπάσει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ζητούν την απομάκρυνση ή αποχώρησή του. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από το Φανάρι, ενώ κύκλοι των Ιεροσολύμων εκτιμούν, πως η επιστολή θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο τις εξελίξεις στους Αγίους Τόπους. Το απόγευμα, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση ως απάντηση στην έγγραφη αποκήρυξη του Πατριάρχη Ειρηναίου των ιεραρχών και των αρχιμανανδριτών.

    Ζητούν παραίτηση ή απομάκρυνσή του

    Στην επιστολή των κληρικών επισημαίνεται ότι ο κ. Ειρηναίος είναι προσωπικά υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Πατριαρχείο και κατηγορείται ότι διακατέχεται από "πνεύμα ψευδολογίας, εκκλησιολογικής παρανοήσεως, υποβαθμίσεως και υπολειτουργίας του Συνοδικού συστήματος".

    Παράλληλα, οι υπογράφοντες υποστηρίζουν ότι ο Πατριάρχης υποβιβάζει το κύρος του Πατριαρχείου και "δεν δύναται να εξασκήσει τα καθήκοντά του ως μη βασιζόμενος στην κανονικήν τάξη, τη συνήθεια και το νόμο", ενώ τον κατηγορούν ότι βρίσκεται πίσω από τις πωλήσεις και μακροχρόνιες μισθώσεις γης.

    Όπως τονίζουν, "η μόνη διέξοδος" είναι η αποχώρηση ή απομάκρυνση του κ. Ειρηναίου και ζητούν τη σύγκληση της Μείζονος Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών για την επίλυση του προβλήματος.

    Το απόγευμα, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση για την έγγραφη αποκήρυξη του Πατριάρχη Ειρηναίου, με την οποία χαρακτηρίζει αντικανονικές τις ενέργειες τους και τους θέτει εκτός Αγιοταφικής Αδελφότητας.

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως ακολούθως:

    "Τη Χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου ασφαλώς δεν μπορούν να σκιάσουν οι δόλιες ενέργειες ορισμένων και οπωσδήποτε μειοψηφούντων Αγιοταφιτών που, ξεπερνώντας κάθε Εκκλησιολογική έννοια Δικαίου, καταφέρονται με ανίερο τρόπο κατά του Πνευματικού τους Πατέρα και Πατριάρχη, προσχωρώντας σε αντικανονικές ενέργειες, που τους θέτουν αυτόματα εκτός του Σώματος της Αγιοταφικής Αδελφότητας. Προ άλλης απαντήσεως, υπενθυμίζουμε στους "αντιφρονούντες", και ιδιαίτερα σε όσους από αυτούς είναι μέχρι σήμερα Μέλη της Ιεράς Συνόδου (6 στον αριθμό, έναντι 19 του Συνόλου των Μελών της Ιεράς Συνόδου), ότι ποτέ δεν κατέθεσαν τους σημερινούς τους "προβληματισμούς" ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, ούτε και κατ' αυτή την τελευταία Συνεδρία της 19ης Απριλίου 2005, προτιμήσαντες την οδό της προδοσίας, της αντικανονικότητας και της παρανομίας. Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Ειρηναίος απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των Μελών της Αγιοταφικής Αδελφότητος και της, από Αυτήν, προερχόμενης Ιεράς Συνόδου, η Οποία, ως μόνη αρμόδια Εκκλησιαστική Αρχή, θα αντιμετωπίσει όλα τα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με σύνεση και νηφαλιότητα μέσα στα πλαίσια των Διατάξεων των Ιερών Κανόνων και των Παραδόσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αμέσως μετά την Διακαινήσιμο Εβδομάδα".

    [06] Κοινωνία

    Στην Ολομέλεια για οριστική απόλυση

    Την "έξοδο" βλέπει πρωτοδίκης

    5/5/2005 5:15:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την πρωτοδίκη Ασπασία Μπαστά ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Γιώργος Κάπος. Η Μπαστά παραπέμπεται "για υπηρεσιακή ανεπάρκεια και σοβαρή έλλειψη ήθους, που προσβάλει κατάφορα το κύρος της ίδιας της πρωτοδίκου αλλά και της Δικαιοσύνης, σε σημείο, που την καθιστούν μη χρήσιμη για την υπηρεσία". Στην Μπαστά αποδίδονται καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων από τα πρώτα χρόνια της δικαστικής της σταδιοδρομίας. Επίσης πλαστογράφησε την υπογραφή της προέδρου του τμήματος, που υπηρετούσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, προκειμένου να δημοσιεύσει αποφάσεις, που είχε καθυστερήσει. Ακόμη σε συνεργασία με την πρωτοδίκη Αντωνία Ηλία, η οποία εμπλέκεται στο παραδικαστικό κύκλωμα, έκανε αντικαταστάσεις συναδέλφων της προκειμένου να δικάσει υποθέσεις του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη. Τέλος η Μπαστά κατέθεσε 3.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του Γιοσάκη. Κατά τις μαρτυρικές καταθέσεις της τόσο στα εισαγγελικά όσο και στα πειθαρχικά όργανα του Αρείου Πάγου, η Μπαστά έδωσε διαφορετικές αιτιολογίες για το λόγο κατάθεσης του ποσού των τριών χιλιάδων ευρώ.

    [07] Κόσμος

    Στην Πολωνία ο Αριέλ Σαρόν

    Ημέρα μνήμης για τα θύματα του ’ουσβιτς

    5/5/2005 11:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2005 4:11:46 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    "Ημέρα του Shoah", ονομάζεται η σημερινή για το Ισραήλ, γνωστή με την επίσημη ονομασία "Ημέρα Μνήμης των Μαρτύρων και των Ηρώων του Ολοκαυτώματος". Σε όλες τις περιοχές του Ισραήλ ήχησαν το πρωί σειρήνες και ο κόσμος τήρησε δυο λεπτά σιγή στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στις 10 π.μ., η πλειοψηφία των Ισραηλινών, είτε βρίσκονταν στα αυτοκίνητά τους είτε ήταν πεζοί, ξεχύθηκαν στους δρόμους στο άκουσμα των σειρήνων. Οι επίσημες τελετές άρχισαν το βράδυ της Τετάρτης στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ στην Ιερουσαλήμ, παρουσία του Ισραηλινού Προέδρου Μοσέ Κατσάβ και του Πρωθυπουργού. Ο Αριέλ Σαρόν έφτασε το πρωί στη νότια Πολωνία για να μετάσχει στην επίσημη τελετή, που θα πραγματοποιηθεί για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ’ουσβιτς - Μπίρκεναου. Περίπου 20.000 άνθρωποι έφτασαν σήμερα το πρωί στο ’ουσβιτς για να λάβουν μέρος στην ετήσια "Πορεία των Ζωντανών", η οποία ξεκίνησε πριν από λίγο από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του ’ουσβιτς για να καταλήξει μέσα από τα ερείπια θαλάμων αερίων και κρεματορίων, σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων, στο στρατόπεδο εξόντωσης του Μπίρκεναου. Εκεί θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια τελετή με τη συμμετοχή επισήμων, μεταξύ των οποίων οι Πρωθυπουργοί του Ισραήλ, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

    Η "Πορεία των Ζωντανών"

    "Αναμέναμε 18.000 ανθρώπους και είναι 20.000, που ήρθαν από τουλάχιστον 50 χώρες", δήλωσε ένας από τους διοργανωτές. Μεταξύ αυτών, που μετέχουν στη 18η "Πορεία των Ζωντανών" είναι 2.000 νεαροί Ισραηλινοί και 2.000 Πολωνοί, 2.000 άνθρωποι από τη Γαλλία, 2.000 από τις ΗΠΑ, 1.800 από τον Καναδά, 500 από το Μεξικό, 240 από τη Νότια Αφρική και 200 από την Αυστραλία.

    Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κυρίως εβραίοι, που είχαν μεταφερθεί εκεί από όλες τις χώρες της Ευρώπης από τους Ναζί, εξοντώθηκαν στο ’ουσβιτς - Μπίρκεναου από το 1940 ως το 1945. "Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος όταν βρίσκομαι στην τοποθεσία, όπου συνέβη το χειρότερο", δήλωσε ο Σαρόν σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, που τον μετέφερε στην Πολωνία, η οποία είναι "το μεγαλύτερο κοιμητήριο του εβραϊκού λαού", όπως είπε.

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός είχε δηλώσει την Τετάρτη, το βράδυ σε τελετή στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ ότι "ποτέ πια ο εβραϊκός λαός δεν θα βρεθεί απροετοίμαστος".

    Ο Σαρόν αναμένεται να συναντηθεί με τον Πολωνό ομόλογό του Μάρεκ Μπέλκα, προτού επιστρέψει απόψε στο Ισραήλ.

    [08] Κόσμος

    Ζητούν έκδοση εντάλματος σύλληψης για Βρετανό

    Νέα υπόθεση σφετερισμού στα Κατεχόμενα

    5/5/2005 5:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2005 6:07:14 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέα υπόθεση σφετερισμού ελληνοκυπριακής περιουσίας από αλλοδαπό στα Κατεχόμενα παίρνει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Η οικογένεια του Γιώργου Ιακώβου από τη Βασίλεια, μερικά χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας, ζήτησε από την αστυνομία την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του Βρετανού Μαρκ ’νγουιν, (Mark Unwin), ο οποίος σφετερίζεται γη στην παραλιακή περιοχή της Βασίλειας και κτίζει πολυτελείς επαύλεις. Όπως καταγγέλθηκε, ο Βρετανός επιχειρηματίας έχει αρχίσει εργασίες για την ανέγερση δώδεκα διαμερισμάτων με πισίνα, τα οποία πωλεί έναντι 90 χιλιάδων λιρών. Η οικογένεια Ιακώβου κατήγγειλε στην Αστυνομία Λεμεσού ότι, ο Βρετανός κτηματομεσίτης σφετερίζεται ελληνοκυπριακές περιουσίες σε δεκάδες κατεχόμενα χωριά της επαρχίας Κερύνειας. Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι, η μαζική καταλήστευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών συνεχίζεται "και αυτά συμβαίνουν επί εποχής του διαλλακτικού Ταλάτ και του διαλλακτικού Ερντογάν". Πρόσθεσε ότι, η διεθνής κατακραυγή για την παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας μεγαλώνει και αυτό οδηγεί τον κ. Ταλάτ σε δηλώσεις ότι, δήθεν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο για τους Τουρκοκύπριους. "Δεν γνωρίζω τι ακριβώς εννοεί ο κ. Ταλάτ, αλλά αν εννοεί ότι, η διεκδίκηση του δικαιώματος ιδιοκτησίας είναι παραβίαση, πλανάται σκόπιμα", είπε ο εκπρόσωπος. Κατέληξε λέγοντας ότι, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη αποτελεί απόφαση του κάθε πολίτη και "η Κυβέρνηση δεν εισηγείται τίποτα, απλώς διατρανώνει την απαίτησή της για εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    [09] Μ. Ανατολή

    Τον συνέλαβε σήμερα η ισραηλινή αστυνομία

    Ισραηλινός στρατιωτικός ...νεοναζιστής!

    5/5/2005 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ως ύποπτος για σχέσεις με νεοναζιστικές οργανώσεις στο εξωτερικό συνελήφθη σήμερα ένας Ισραηλινός στρατιωτικός, κάτοικος του ισραηλινού οικισμού του Αριέλ στη Δυτική Όχθη. Η ανακοίνωση της άνευ προηγουμένου αυτής σύλληψης γίνεται την ώρα, που το Ισραήλ και ο εβραϊκός κόσμος τιμούν τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων, που εξοντώθηκαν από τους Ναζί κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και τη σημερινή "Πορεία των Ζωντανών" στο ’ουσβιτς. "Ο στρατιωτικός, που συνελήφθη σήμερα είχε ένα τατουάζ με αγκυλωτό σταυρό και προέκυψε από έρευνα, που έγινε στο σπίτι του ότι, είχε επαφές με νεοναζιστικές οργανώσεις στο εξωτερικό", δήλωσε ο Μοσέ Πινσί, εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας για τη Δυτική Όχθη, διευκρινίζοντας ότι η αστυνομία τον παρέδωσε στην στρατονομία.

    [10] Οικονομία

    Για το σύστημα κρατικών δαπανών

    Στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ

    5/5/2005 12:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τεχνική βοήθεια για τη διαχείριση των δημοσίων δαπανών θα προσφέρει στη χώρα μας κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έρχεται σήμερα στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη. Σκοπός της επίσκεψης είναι να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των δημοσίων δαπανών, ώστε να προκύψει η μέγιστη δυνατή ωφέλεια για τους πολίτες, σύμφωνα και με την κυβερνητική εξαγγελία για την αντιμετώπιση της σπατάλης στο Δημόσιο. Υπηρεσιακοί παράγοντες θα παρουσιάσουν τις διαδικασίες που εφαρμόζονται για τη διαχείριση των δημοσίων δαπανών, ενώ οι εμπειρογνώμονες, που θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι τις 18 Μαΐου, θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την βελτίωση του συστήματος. Με την αποχώρησή τους από την χώρα μας, οι ξένοι ειδικοί θα παραδώσουν έκθεση για τον περιορισμό της σπατάλης.

    [11] Αθλητισμός

    "Σκληρή" απάντηση στον Πάουντ

    5/5/2005 3:11:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Καταπέλτης" ήταν στην απάντησή του προς τον πρόεδρο της WADA και μέλος της ΔΟΕ, Ντικ Πάουντ, ο Νομικός Σύμβουλος του Κώστα Κεντέρη, Δρ Γρηγόρης Ιωαννίδης αναφερόμενος στην αναμενόμενη απόφαση από το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο, σχετικά με την υπόθεση των Ολυμπιονικών μας, Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου. Ο κ. Ιωαννίδης χαρακτήρισε τον κ. Πάουντ Πάουντ ως "άνθρωπο που βρίσκεται σε μη ελεγχόμενη κατάσταση πανικού", ενώ αναφέρθηκε παράλληλα και για "καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" του πελάτη του. Ο κ. Ιωαννίδης συνέστησε μάλιστα στο μέλος των "Αθανάτων" να είναι περισσότερο προσεκτικός στις εκφράσεις του.

    Σε κατάσταση ομηρίας το Δικαστήριο της Λωζάνης

    Ο κ. Ιωαννίδης απαντώντας τις δηλώσεις του κ. Πάουντ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τον πρόεδρο της WADA ότι τελεί σε κατάσταση πανικού: "Δεν αποτελεί έκπληξη η συνεχιζόμενη αντίδραση ενός ανθρώπου, ο οποίος βρίσκεται σε μη ελεγχόμενη κατάσταση πανικού και παρά τις επισημάνσεις των συναδέλφων του για ψυχραιμία και σοβαρότητα, ο ίδιος συνεχίζει τις παρεμβάσεις στο έργο του Ανεξάρτητου Δικαστηρίου της Λωζάνης, καταπατώντας κάθε έννοια δικαιοσύνης και θέτοντας το Δικαστήριο σε κατάσταση ομηρίας" επεσήμανε μεταξύ άλλων στη γραπτή του δήλωση, ο Νομικός σύμβουλος του Ολυμπιαονίκη Κώστα Κεντέρη. Παράλληλα ο έγκριτος νομικός υποστήριξε ότι "εδώ και καιρό τα ανθρώπινα δικαιώματα του κ. Κεντέρη καταπατούνται και προσβάλλονται οι αρχές τις φυσικής δικαιοσύνης".

    Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η επιχειρηματολογία του κ. Πάουντ χωλαίνει, αφού δεν στηρίζεται σε απτές αποδείξεις αλλά φήμες και εικασίες, ενώ συνέστησε στον "Αθάνατο" να είναι πιο προσεκτικός άλλη φορά με τις εκφράσεις του: "Η έννοια του δικαίου έχει αμαυρωθεί και η γνωστή επιχειρηματολογία των αθλητικών οργανισμών, συνεχίζει να στηρίζεται σε πιθανότητες, φήμες και εικασίες. Ποιες είναι οι αποδείξεις εναντίον μας; Ποια είναι τα στοιχεία; Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς; Ο "αρχηγός" της Γουάντα μιλά "για παραβίαση των κανονισμών περί ελέγχων ντόπινγκ". Έχει απόλυτο δίκαιο. Αυτή η παραβίαση όμως έχει γίνει από την πλευρά της ΔΟΕ και έχει ήδη αποδειχθεί στην ακροαματική διαδικασία. Γνωρίζει ο συνάδελφος, ότι υπάρχει επιστολή του κ. Λακότ (Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ) προς το πρόσωπό μου, στην οποία τονίζεται και πιστοποιείται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για να στηρίξουν τις κατηγορίες εναντίον του κ. Κεντέρη; Συνιστώ στον "αρχηγό" της WADA να είναι πιο προσεχτικός με τις προτάσεις και εκφράσεις του. Σε τελική ανάλυση, δεν πρόκειται να δεχθούμε μαθήματα ηθικής και θεωρίας δικαίου από κάποιον που υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης του Μπεν Τζόνσον".

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Αυτοκρατορικό" συμβόλαιο στο Μουρίνιο

    5/5/2005 1:13:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το "βάλσαμο" στον "πληγωμένο" εγωισμό του Πορτογάλου τεχνικού, Ζοσέ Μουρίνιο, από τον αποκλεισμό της Τσέλσι στον β ημιτελικό του Τσάμπιονς Λίγκ από τη Λίβερπουλ, ήταν η ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το 2010. Ο Ρώσος πρόεδρος της ομάδας, Ρομάν Αμπράμοβιτς, έδειξε ότι εκτίμησε δεόντως τον δεύτερο τίτλο της ομάδας μετά από 50 χρόνια στο αγγλικό πρωτάθλημα και με το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως "έδεσε" τον Πορτογάλο τεχνικό για άλλα 5 χρόνια στο Λονδίνο. Έτσι οι ετήσιες απολαβές του κ. Μουρίνιο αυξήθηκαν κατά 5,5 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που έκανε τον αρχιτέκτονα του φετινού τίτλου της πρέμιερ λίγκ να δηλώσει: "Η καρδιά μου είναι στην Τσέλσι και στους φανταστικούς παίκτες που έχουμε. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο άλλο σύλλογο που θα μπορούσε να με κάνει πιο ευτυχισμένο".

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    ’λλος τα εύσημα, άλλος την πρόκριση

    5/5/2005 12:11:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ένα παλιότερο διαφημιστικό σλόγκαν γνωστής μάρκας ουίσκι, που υποστήριζε ότι "η λάμψη του ηττημένου δίνει δόξα στο νικητή" απεικονίζει ακριβώς το κλίμα και το νόημα των δηλώσεων των τεχνικών της ολλανδικής Αϊντχόβεν και της ιταλικής Μίλαν μετά τη λήξη του δραματικού επαναληπτικού του β ημιτελικού του Τσάμπιονς Λίγκ. Ο Ιταλός προπονητής της Μίλαν Κάρλος Αντσελότι έπλεξε το εγκώμιο της αντιπάλου του και ευχαρίστησε τη Θεά τύχη που στάθηκε στο πλευρό του όταν χρειάστηκε την εύνοιά της. Από την άλλη πλευρά ο Γκους Χίντινγκ, δύσκολα μπορούσε να κρύψει την απογοήτευσή του, που για ένα... καπρίτσιο της μοίρας δεν κατάφερε να πανηγυρίσει την πρόκριση της ομάδας του στον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Ακόμη και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραδέχθηκε σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους του Τύπου στη Ρώμη ότι η Μίλαν στάθηκε πολύ τυχερή".

    Χαμογέλασε πλατιά η Τύχη

    Λίγα λεπτά ήταν αρκετά για να βρεθεί ο τιμονιέρης της Μίλαν, Κάρλος Αντσελότι και οι "ροσονέρι"από την κόλαση του "Φίλιπς Στάντιον" στον παράδεισο του "Ατατούρκ ", με το γκολ του Αμπροζίνι στο 91 του επαναληπτικού της "4άδας" του Τσάμπιονς Λίγκ. Ο κ. Αντσελότι αναγνωρίζοντας την εξαιρετική προσπάθεια της Αϊντχόβεν, ευχαρίστησε την Τύχη του που τον έστειλε στον τελικό της διοργάνωσης. "Το ματς ήταν εκπληκτικό. Πρέπει να αναγνωρίσω στην Αϊντχόφεν την ποιότητα και την αποφασιστικότητα της. Είχε την υπεροχή και μπορούσε να πάρει αυτή την πρόκριση, αλλά εμείς διατηρήσαμε την ψυχραιμία μας και με τη βοήθεια της τύχης θα πάμε στον τελικό. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό και πρέπει να συγχαρώ τους παίκτες μου για την προσπάθεια τους κόντρα σε μια πραγματικά μεγάλη ομάδα" επεσήμανε ο προπονητής της Μίλαν.

    Χίντινγκ: "Αυτό είναι το ποδόσφαιρο"

    Για τον Ολλανδό ομόλογό του όμως, προπονητή της PSV, Γκους Χίντινγκ το ιταλικό γκολ στην εκπνοή του αγώνα, που "έσβησε" τις βάσιμες ελπίδες πρόκρισης της ομάδας του, αποτέλεσε ένα βαρύ πλήγμα στην υπερηφάνεια του, που δεν ήταν όμως το μόνο: "Είμαι ανάμεσα στην περηφάνια και την απογοήτευση μετά από αυτό το αποτέλεσμα" ξεκίνησε στις δηλώσεις του ο κ. Χίντινγκ και συνέχισε: "Αλλά δεν είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση στην καριέρα μου. Η χειρότερη μου εμπειρία ήταν ως προπονητής της Ολλανδίας, όταν και χάσαμε στον ημιτελικό από την Βραζιλία το 1998. Αξίζαμε την πρόκριση, αλλά η πρόκριση δεν ήρθε. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο και πρέπει να συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα".

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στις 29 Μαΐου τα μπαράζ

    5/5/2005 6:52:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πλούσια σε θεματολογία ήταν η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ και φυσικά το θέμα που ξεχώρισε ήταν ο ορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής των αγώνων μπαράζ, εάν αυτά χρειαστούν μετά το τέλος του πρωταθλήματος. Η ΕΠΟ λοιπόν αποφάσισε πως οι αγώνες μπαράζ θα διεξαχθούν τέσσερις ημέρες μετά την λήξη του πρωταθλήματος, δηλαδή στις 29 Μαΐου. Κατά τα άλλα οι τιμές των εισιτηρίων για τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ’ΡΗ ορίσθηκαν στα 20 και 40 ευρώ, ενώ αποφασίσθηκε την Δευτέρα 9 Μαΐου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Πάτρα μεταξύ της Ομοσπονδίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας και εκπροσώπων των δύο φιναλίστ για τα μέτρα που θα ληφθούν ενόψει του τελικού. Την ίδια ημέρα θα διενεργηθεί και η κλήρωση για την ανάδειξη της -τυπικά-γηπεδούχου ομάδας του αγώνα.

    Περί οικονομικών προβλημάτων

    Ακόμη, στο σημερινό ΔΣ της ΕΠΟ, αποφασίσθηκε να διοργανωθεί συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 12 Μαΐου, στην οποία θα παρουσιαστεί το έργο της Ομοσπονδίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, η ΕΠΟ και οι Ενώσεις-μέλη της. Επίσης, ενώ τα μέλη του ΔΣ όρισαν την διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Ενώσεων-μελών της για την Πέμπτη 9 Ιουνίου και ώρα 10:00 σε αίθουσα της Ε.Ο.Ε.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έτοιμοι οι Κατσουράνης-Σοάρες

    5/5/2005 4:25:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σιγά μην και έχαναν τον αγώνα με τον Ιωνικό. Ο λόγος για τους Κώστα Κατσουράνη και Αλεσάντρο Σοάρες που σήμερα προπονήθηκαν κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα, χωρίς να αισθανθούν ενοχλήσεις και τέθηκαν στη διάθεση του Φερνάντο Σάντος. Μεγάλη βελτίωση παρουσίασε και η κατάσταση του Νίκου Λυμπερόπουλου, ο οποίος ταλαιπωρείται από αμυγδαλίτιδα και συνεχίζει την φαρμακευτική αγωγή. Αύριο το ιατρικό επιτελείο της Ένωσης θα εξετάσει εκ νέου τον Μεσσήνιο επιθετικό και θα αποφανθεί αν μπορεί να αγωνιστεί την Κυριακή.

    Καλύτερα ο Μάλμπασα

    Στο μεταξύ, ο Νίκολα Μάλμπασα γυμνάστηκε σήμερα πιο εντατικά και εφόσον η αποθεραπεία του συνεχιστεί σε ανάλογους ρυθμούς, υπολογίζεται ότι στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα τεθεί στην διάθεση του Σάντος για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, το οποίο ενδέχεται να κρίνει και τον τίτλο του πρωταθλητή.

    Τέλος, η διάθεση των εισιτηρίων για τον αγώνα με τον Ιωνικό συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και, όπως όλα δείχνουν, την Κυριακή το ΟΑΚΑ θα είναι κατάμεστο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εξέδρες των επισήμων θα βρίσκεται και ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Οτο Ρεχάγκελ, με τον βοηθό του, Γιάννη Τοπαλίδη.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Συνεχίζεται η προετοιμασία των Νέων

    5/5/2005 1:53:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΕΠΟ

    Υπό τις οδηγίες του ομοσπονδιακού τεχνικού, Νίκου Νιόπλια η Εθνική Ομάδα Νέων θα ολοκληρώσει με τρεις προπονήσεις στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά (9, 10, 11 Μαΐου), την προετοιμασία της ενόψει των αγώνων της β΄ προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U-19. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα συμμετάσχει στον 5ο όμιλο μαζί με τη διοργανώτρια Αυστρία, τη Σκοτία και τη Σλοβακία και οι αγώνες θα διεξαχθούν την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

    Οι "εκλεκτοί" του Νιόπλια

    Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν από τον εκλέκτορα κ. Νίκο Νιόπλια να πάρουν μέρος στις προπονήσεις είναι οι Ηλίας Ασπρίδης (Ηρακλής), Χρήστος Αραβίδης (Ακράτητος), Σταύρος Ζήνδρος (Καλαμαριά), Στέλιος Ηλιάδης (Καλαμαριά), Αλέξανδρος Κασμερίδης (ΟΦΗ), Δημήτρης Κοιλιάρας (Εργοτέλης), Ευθύμιος Κοτίτσας (Ιωνικός), Στέλιος Κρητικός (Παναθηναϊκός), Κώστας Κωνσταντάκης (ΟΦΗ), Χρήστος Λισγάρας (Ολυμπιακός), Γρηγόρης Μάκος (Πανιώνιος), Γιάννης Μανιάτης (Πανιώνιος), Σωτήρης Μπαλάφας (Αναγέννηση Αρτας), Περικλής Μπουσινάκης (Παναθηναϊκός), Αντώνης Πετρόπουλος (Κερατσίνι), Βασίλης Σαχινίδης (Ιωνικός), Στέφανος Σιόντης (Παναθηναϊκός), Νίκος Σουλίδης (Ηρακλής), Δημήτρης Παντελής (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Σωτηρίου (Πανιώνιος), Θοδωρής Τριποτσέρης (Παναθηναϊκός), Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (ΠΑΟΚ), Γιώργος Πουτουρίδης (Βατανιακός).

    [17] Μπάσκετ

    Δύσκολες ημέρες στη Λάρισα

    5/5/2005 7:46:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με τον Φράνκο Νάκιτς να δίνει κανονικά "το παρών" σήμερα στην προπόνηση (είχε πάρει μία επιπλέον ημέρα άδεια για προσωπικά ζητήματα) συνεχίστηκε η προετοιμασία της Ολύμπιας Λάρισας για τον αγώνα με τον Μακεδονικό, στην Κοζάνη (11/4). Οι "πορτοκαλί" θα ακολουθήσουν ένα ιδιαίτερα σκληρό πρόγραμμα, αφού μετά από απόφαση του Βαγγέλη Αλεξανδρη, δεν θα πάρουν ρεπό μέχρι την ημέρα του αγώνα. Στην συνέχεια ο "τίγρης" θα τους αφήσει τέσσερις ημέρες ελεύθερους και από την μεθεπόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει εντατικές προπονήσεις με όλους τους παίκτες, μέχρι το τέλος Μαΐου. Ο προπονητής της Λάρισας μάλιστα ξεκαθάρισε πως όλοι θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί" χωρίς παρεκκλίσεις.

    [18] Βόλεϊ

    Με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια η Κούνεο

    5/5/2005 3:58:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τέλος στις φήμες που τον ήθελαν την προσεχή αγωνιστική περίοδο να φοράει την φανέλα του Παναθηναϊκού και να συνεργάζεται με το νέο Αργεντίνο τεχνικό του "τριφυλλιού", Χαβιέ Κάρλος Βέμπερ, έβαλε ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ "Τσίμπα", ο οποίος ανανέωσε τη συνεργασία του με την ιταλική Κούνεο. Εκτός όμως από το χρυσό Ολυμπιονίκη της "σελεσάο", Ζιλμπέρτο Γκοντοϊ Φίλιο, όπως είναι το πλήρες όνομα του "Τσίμπα" πακέτο όπως γίνεται συνήθως αποκτήθηκε "πακέτο" και η διεθνής Ρουμάνα σύζυγός του, Κριστίνα Πιρβ, η οποία θα αγωνιστεί στην Κιέρι. Στον πάγκο της ιταλικής ομάδας από τη νέα χρονιά θα κάθεται ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς τεχνικούς, ο Σιλβάνο Πράντι, που αυτή τη χρονιά ήταν επικεφαλής της τεχνικής ηγεσίας της Τρέντο, που αποκλείστηκε από τα πλεϊ οφ του καμπιονάτο.

    [19] Πόλο: Πήρε κεφάλι ο Πανιώνιος

    5/5/2005 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το πρώτο βήμα για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στη βαθμολογία της Α1 κατηγορίας των ανδρών στην υδατοσφαίριση έκανε σήμερα ο Πανιώνιος. Οι "κυανέρυθροι" επικράτησαν της Χίου στο κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης με 11-8 και χρειάζονται άλλη μια νίκη, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έξοδό τους στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου. Τα εννιάλεπτα: 2-3, 3-1, 2-2, 4-2. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ζέκελι (2), Μονιούδης (2), Αφρουδάκης (2), Σάντα (2), Λούδης, Δάνδολος, Καλακώνας. ΧΙΟΣ: Ντούλος (5), Γ. Φουντούλης, Ι. Φουντούλης, Βαφειάδης.

    [20] Στην 8άδα ο Τέντσος

    5/5/2005 2:28:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η κατάκτηση της 8ης θέσης στο χθεσινό 3ο ετάπ του 41ου διεθνούς ποδηλατικού γύρου Τουρκίας από τον Γιώργο Τέντσο, δεν κατάφερε να "διασκεδάσει" τις άσχημες εντυπώσεις που προκάλεσε στα "ελληνικά χρώματα" το λάθος των Τούρκων διοργανωτών, που είχε ως συνέπεια τον αποκλεισμό του διεθνούς Γιώργου Ποτσάκη. Το μηχανικό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Ποτσάκης, όταν έσπασε η αλυσίδα του ποδηλάτου, είχε αντίκτυπο και στους υπόλοιπους Έλληνες ποδηλάτες οι οποίοι σε μια προσπάθειά τους να βοηθήσουν τον συναθλητή τους, έχασαν αρκετό έδαφος στη γενική κατάταξη, αλλά και στη συνολική εικόνα της ελληνικής ομάδας, που στη γενική ομαδική βαθμολογία βρίσκεται στην 7η θέση.

    Προηγούνται οι "γείτονες"

    Έτσι η πρόκριση του πρωταθλητή μας Τέντσου στην πρώτη 8άδα με χρόνο 4 ώρες 41.23 που τον έφερε στην 14η θέση της γενικής ατομικής κατάταξης με 11 ώρες 20.19, δεν πανηγυρίστηκε δεόντως, αφού ο επόμενος διεθνής μας ο Νίκος Καλουδάκης με 11 ώρες 23.30 βρέθηκε στη 21η θέση. Ακόμη πιο πίσω, στην 49η θέση ακολούθησε ο Βασίλης Σβεντζούρης ενώ οι Αλέξανδρος Μαυρίδης και Γρηγόρης Μελισσής καταλαμβάνουν την 51η και 52η θέση αντίστοιχα. Επικεφαλής της βαθμολογίας βρίσκεται ο Σβέντσισλαβ Τσανλίεφ της βουλγαρικής Μπουργκάς Σπορτ (11 ώρες 15.31), ενώ τον ακολουθεί ο Σεργκέι Τρεντγιάκοφ από το Καζακστάν (11 ώρες 15.32). Στη γενική ομαδική βαθμολογία προηγείται η Λάσα Πρίζα Τουρκίας με 33 ώρες 47.39, ενώ η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση με 34 ώρες 18.30.

    [21] "Πρόβα τζενεράλε" για τους μικρούς ’τλαντες

    5/5/2005 2:08:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ένα δυνατό τεστ ενόψει των αγωνιστικών υποχρεώσεων των διεθνών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ’ρσης Βαρών εφήβων-νεανίδων, της Νοτίου Κορέας (Μπουσάν, 15-26 Μαϊου), θα αποτελέσει το πανελλήνιο πρωτάθλημα ’ρσης Βαρών εφήβων-νεανίδων Α`κατηγορίας. Το σημαντικό αυτό αθλητικό ραντεβού θα φιλοξενηθείς στις Σέρρες από αύριο 6 Μαϊου έως την Κυριακή 8 Μαϊου. Στους αγώνες θα πάρουν μέρος περίπου 180 αθλητές και αθλήτριες από 41 σωματεία.

    Το πρόγραμμα των αγώνων

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΜΑΙΟΥ

    Πανελλήνιο εφήβων-νέων

    10:00 Κατηγορία 56κ.

    12:00 Κατηγορία 62κ.

    14:00 Κατηγορία 77κ.

    18:00 Κατηγορία 85κ.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΙΟΥ

    10:00 Κατηγορία 94κ.

    12:00 Κατηγορία 105κ.

    14:00 Κατηγορία +105κ.

    Πανελλήνιο νεανίδων-γυναικών

    16:00 Κατηγορίες 48κ., 53κ.

    18:00 Κατηγορίες 58κ., 63κ.

    20:00 Κατηγορία 69κ.

    ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΙΟΥ

    10:00 Κατηγορίες 75κ., +75κ.

    [22] Πολιτισμός

    Από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου

    Φεστιβάλ τζαζ στην Τεχνόπολη

    5/5/2005 4:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2005 4:43:06 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Το πέμπτο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ, θα φιλοξενήσει από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Η μουσική αυτή γιορτή έχει καθιερωθεί ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού και αποτελεί μια από τις σημαντικές στιγμές καλλιτεχνικής συνεργασίας της Ενωμένης Ευρώπης, καθώς συμμετέχουν 18 χώρες, μέλη της Ε.Ε. Στην ευρωπαϊκή γιορτή της τζαζ είναι όλοι καλεσμένοι, καθώς η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, στις 31 του μηνός θα δοθούν δύο συναυλίες. Την Τετάρτη 1η, την Πέμπτη 2 και την Κυριακή 5 Ιουνίου θα δοθούν από τρεις συναυλίες και από τέσσερις την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουνίου.

    Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

    Τρίτη 31/5:

    21:30 22:30 GRAND OPENING

    Το "άνοιγμα" του πέμπτου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τζαζ στην Αθήνα ανατίθεται στην Jazz Upstairs Big Band , με guest τραγουδίστρια την Εύη Σιαμαντά.

    23:00 00:00 "Bernardo Sassetti Trio" (Πορτογαλία)

    Bernardo Sassetti (πιάνο), Carlos Barretto (μπάσο), Jo&#227;o Salgueiro (ντραμς.

    Τετάρτη 1/6:

    21:00 - 22:00 "Teachers Groove" (Εσθονία)

    Siim Aimla (σαξόφωνο), J&#252;rmo Eespere (πλήκτρα), Raul Vaigla (ηλεκτρικό μπάσο), Petteri Hasa

    (ντραμς)

    22:00 - 23:00 "Virtual J@zz Reality" (Πολωνία)

    Piotr Iwicki (πλήκτρα, πιάνο, sampling), Mariusz Fazi Mielczarek (σαξόφωνο, φλάουτο),

    Tomasz Jaworski (ηλεκτρικό μπάσο), Adam Lewandowski (ντραμς).

    23:00 - 00:00 "Gramski Beat" (Δανία)

    Jeppe Gram (ντραμς), Ned Ferm (σαξόφωνο), Mads Hyhne (τρομπόνι), Nicolai Munch-Hansen (μπάσο)

    Πέμπτη 2/6:

    21:00 - 22:00 "Pacora Trio" (Σλοβακία)

    Stano Paluch (βιολί), Marcel Comendant (τσέμπαλο), Robert Ragan (κοντραμπάσο)

    22:00 - 23:00 "Greg Lamy Quartet" (Λουξεμβούργο)

    Greg Lamy (κιθάρα), Paul Wiltgen (ντραμς), Emmanuel Duprey (πιάνο), Jean-Danielle Botte (μπάσο)

    23:00 - 00:00 "Takis Barberis Group" (Ελλάδα)

    Τάκης Μπαρμπέρης (κιθάρες, ηλεκτρικό σιτάρ), Florian Mikuta (πλήκτρα), Γιώργος Γεωργιάδης (ηλεκτρικό και ακουστικό μπάσο), Γιάννης Αγγελόπουλος (τύμπανα και samples)

    Παρασκευή 3/6:

    20:00 - 21:00 "Vlado Kreslin & Mati Bogovi" (Σλοβενία)

    Vlado Kreslin (φωνητικά, ακουστική κιθάρα), Miro Tomassini (ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά), Iztok Cergol (ακορντεόν, σαξόφωνο, βιολί), Davor Klari&#269; (πλήκτρα, φωνητικά), Benjamin Pirnat (μπάσο), Ga&#353;per Per&#353;l (ντραμς).

    21:00 - 22:00 "Daniel Karlsson & Pan Pan" (Σουηδία)

    Daniel Karlsson (πιάνο), Magnus Broo (τρομπέτα), Karl-Martin Almqvist (τενόρο σαξόφωνο), Fredrik Jonsson (κοντραμπάσο), Jon F&#228;lt (ντραμς)

    22:00 - 23:00 "Eric Vloeimans & Harmen Fraanje Duo" (Ολλανδία)

    Erik Vloeimans (τρομπέτα), Harmen Fraanje (πιάνο)

    23:00 - 00:00 "Kvalda Quartet" (Φιλανδία)

    Aili Ikonen (φωνητικά), Hanne Pulli (ντραμς), Antti Kujanp&#228;&#228; (πιάνο), Jori Huhtala (μπάσο)

    Σάββατο 4/6:

    20:00 - 21:00 "Labutis Jazz Quartet" (Λιθουανία)

    Vytautas Labutis (σαξόφωνο), Olegas Molokojedovas (πιάνο), Eugenijus Kanevicius (μπάσο), Gediminas Laurinavicius (ντραμς, κρουστά)

    21:00 - 22:00 "Giovanni Palombo Acoustic Trio" (Ιταλία)

    Giovanni Palombo (κιθάρα), Francesco Lo Cascio (βιμπράφωνο), Feliciano Zacchia (ακορντεόν, πιάνο)

    22:00 - 23:00 "David Dor&#367;&#382;ka Trio" (Τσεχία)

    David Doruzka (κιθάρα), Jaromir Honzak (κοντραμπάσο), Lukasz Zyta (ντραμς)

    23:00 - 00:00 "Szabolcs Olah Quartet" (Ουγγαρία)

    Szabolcs Olah (κιθάρα), Daniel Mester (σαξόφωνο), Marton Soos (μπάσο), Balint Majtenyi (ντράμ ς).

    Κυριακή 5/6:

    21:00 - 22:00 "Javier Vercher" (Ισπανία)

    Javier Vercher (σαξόφωνο), Albert Sanz (πιάνο), Paco Charlin (μπάσο), Nacho Arimany (κρουστά)

    22:00 - 23:00 "Jef Neve Trio" (Βέλγιο)

    Jef Neve (πιάνο), Piet Verbist (κοντραμπάσο), Teun Verbruggen (ντραμς)

    23:00 - 00:00 "LHijazCar" (Γαλλία)

    Nicolas Beck (κοντραμπάσο), Gregory Dargent (ούτι), Etienne Gruel (κρουστά), Fabien Guyot (κρουστά), Jean-Louis Marchand (κλαρίνο)

    [23] Τεχνολογία

    Ανακάλυψαν 12 νέους δορυφόρους

    Τα νέα φεγγάρια του Κρόνου

    5/5/2005 2:23:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Η πλανητική οικογένεια του Κρόνου μεγάλωσε, καθώς οι αστρονόμοι ανακάλυψαν 12 "νέα" μέλη, σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Πρόκειται για 12 νέα φεγγάρια, που ανεβάζουν τον αριθμό των δορυφόρων του Κρόνου στους 46. Τα φεγγάρια αυτά είναι μικρά, ανομοιόμορφα και βρίσκονται μακριά από τον πλανήτη. Μάλιστα, χρειάζονται περίπου δύο χρόνια να ολοκληρώσουν την τροχιά γύρω από τον Κρόνο. Όλα, εκτός από ένα, κάνουν τον κύκλο του πλανήτη από την αντίθετη φορά, σε σχέση με τους μεγαλύτερους δορυφόρους. Με τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα, ο πλανήτης με τα περισσότερα φεγγάρια είναι ο Δίας, που έχει 63 και ακολουθούν ο Κρόνος με 46, ο Ουρανός με 27 και ο Ποσειδώνας με 13.

    Τα μυστήρια του διαστήματος

    Τα φεγγάρια αυτά εντοπίστηκαν πέρυσι από το τηλεσκόπιο Subaru στη Χαβάη, αλλά οι επιβεβαιωτικές παρατηρήσεις έγιναν τον περασμένο μήνα από το τηλεσκόπιο Gemini North επίσης στη Χαβάη.

    Ο Ντέιβ Τζιούιτ, από το πανεπιστήμιο της Χαβάης, ένας από τους αστρονόμους, που εντόπισε την ύπαρξή τους, δήλωσε στο BBC ότι ο εντοπισμός τους ήταν μέρος μίας λεπτομερούς έρευνας για τους εξώτερους πλανήτες, προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα η καταγωγή τους.

    Οι νέοι δορυφόροι πιθανότατα δημιουργήθηκαν στην κύρια αστεροειδή ζώνη ανάμεσα στον ’ρη και τον Δία και διασκορπίστηκαν από τη βαρύτητα του Δια.

    Όπως τονίζει ο κ. Τζιούιτ, "η ερώτηση-κλειδί είναι, πως πιάστηκαν από τον Κρόνο, κάτι, που δεν μπορεί να εξηγηθεί από τα σύγχρονα μέσα".

    Επίσης, υπογραμμίζει, ότι οι νέες ανακαλύψεις θα βοηθήσουν τη γνώση μας για τα δορυφορικά συστήματα και θα βοηθήσει να καταλάβουμε, πως τόσο μικρά και ανομοιόμορφα σώματα "πιάνονται" από τη βαρύτητα των μεγαλύτερων πλανητών.

    [24] Παράξενα

    "Έβγαζε μάτι"

    Ένας κακόγουστος ληστής

    5/5/2005 3:45:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μία από τις αγαπημένες στήλες των περιοδικών μόδας είναι η "αστυνομία μόδας", που "συλλαμβάνει", του επώνυμους, που προβαίνουν σε στιλιστικά ατοπήματα. Αν ο θεσμός αυτός υπήρχε και στην πραγματικότητα, σίγουρα θα πήγαινε "μέσα" σιδεροδέσμιο έναν ’γγλο, ο οποίος εκτός από την μπλε στολή φορτοεκφορτωτή λιμανιού, που έφερε το λογότυπο "Εγκληματίας", φορούσε επίσης ένα παντελόνι με πράσινα καρό και κοντό πανωφόρι. Καθώς, λοιπόν, ο θεσμός αυτός δεν υπάρχει, τη σύλληψη του άνδρα με τις ασυνήθιστες στιλιστικές ανησυχίες, ανέλαβε η αστυνομία. Όχι δεν έφταιγε το πράσινο καρό, έφταιγε το ότι τα ρούχα, που φόραγε είχαν κλαπεί την προηγούμενη, από ένα μαγαζί στο Μπέντφορντ της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Κάπου στην πόλη λοιπόν, το έμπειρο μάτι του καταστηματάρχη "πέτυχε" τον άνδρα. Όπως είπε ο 36χρονος καταστηματάρχης Νιλ Πρίμετ, ο τρόπος με τον οποίο ο άνδρας είχε συνδυάσει τα ρούχα, τον σόκαρε. "Δεν μπορούσα να πιστέψω, ότι ο τύπος αυτός φορούσε όλα όσα είχε αρπάξει χωρίς καν να νοιαστεί να τα ταιριάξει μεταξύ τους", δήλωσε, ο καταστηματάρχης, λάτρης της καλαισθησίας και του εκλεπτυσμένου γούστου (παρ όλα αυτά πουλούσε πράσινα καρό παντελόνια). "Δεν πίστευα στα μάτια μου. Ήταν τόσο κακόγουστα ντυμένος. Αναγνωρίζω πάντα τα ρούχα του καταστήματός μου γιατί δεν πωλούνται σε πολλά μέρη", πρόσθεσε ο Πρίμετ που παρακολούθησε τον κλέφτη και κάλεσε την αστυνομία, η οποία ανέλαβε τα υπόλοιπα. Ο κακόγουστος ληστής συνελήφθη για διάρρηξη καταστήματος, αλλά αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος υπό όρους έως τις 13 του μηνός.

    [25] Παράξενα

    Δεν πρόκειται για δολοφονία

    Ένα παντελόνι "προδίδει" το θάνατο του Ναπολέοντα

    5/5/2005 11:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2005 4:59:30 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Αναμφισβήτητα υπήρξε μία από τις πιο ισχυρές ιστορικές προσωπικότητες. Ο λόγος για τον μέγα στρατηλάτη Ναπολέοντα, ο θάνατος του οποίου συνεχίζει να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον των ιστορικών και των επιστημόνων. Ο Μέγας Ναπολέων πέθανε στις 5 Μαΐου 1821 σε ηλικία 52 χρόνων στο νησί της Αγίας Ελένης στο νότιο Ατλαντικό, όπου είχε εξοριστεί μετά την ήττα του στο Βατερλό. Για το θάνατό του έχουν ακουστεί πολλές εκδοχές, καρκίνος του στομάχου, δολοφονία, υπερβολικός ζήλος των γιατρών και υπερβολική φαρμακευτική αγωγή. Πάντως, μέχρι τώρα ο καρκίνος του στομάχου, θεωρείται η πιο πιθανή αιτία θανάτου του Ναπολέοντα, γεγονός, που ενισχύουν οι τελευταίες ανακαλύψεις των ειδικών. Η λύση λοιπόν για δεκαετίες ερευνών πάνω στο θέμα, δεν είναι άλλη παρά τα ρούχα, που φορούσε στην εξορία ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Σύμφωνα, λοιπόν, με Ελβετούς επιστήμονες, πριν το θάνατό του ο μέγας στρατηλάτης είχε χάσει αρκετά κιλά, γεγονός, που αποδεικνύει, ότι υπέφερε από καρκίνο του στομάχου. Πως το κατάλαβαν αυτό, απλά μέτρησαν τη μέση των παντελονιών, που φόραγε όταν έφτασε στο νησί για Αγίας Ελένης και τη μέση των παντελονιών, που φόραγε λίγο πριν το θάνατό του.

    H απώλεια κιλών δείγμα του καρκίνου

    Τη νέα έρευνα διεξήγαγε μία ομάδα επιστημόνων από το τμήμα ανατομικής παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βασιλείας στην Ελβετία και του Ινστιτούτου ιατρική ιστορίας του πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

    Αντικείμενο μελέτης τα 12 παντελόνια, που φόρεσε ο Ναπολέων στα έξι χρόνια, που έμεινε εξόριστος στο νησί.

    Η μέση του φαρδύτερου παντελονιού ήταν 110 εκ. ενώ η μέση των παντελονιών, που φορούσε στο τέλος ήταν 98 εκ. κάτι, που δείχνει, πως είχε χάσει αρκετά κιλά.

    Για του λόγου το αληθές, οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις αρκετών ασθενών, που πάσχουν από καρκίνο του στομάχου, και όλοι τους τελευταίους έξι μήνες είχαν χάσει από 11 έως 15 κιλά.

    Όσον αφορά την ποσότητα αρσενικού, που βρέθηκε στα μαλλιά του, οι Ελβετοί επιστήμονες το αποδίδουν στην αγάπη του για το κρασί, καθώς εκείνη την εποχή, οι οινοποιοί χρησιμοποιούσαν το αρσενικό για να στεγνώνουν τα βαρέλια τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρσενικό κρατούσε ο Ναπολέων

    [26] Ζωής ...σΤάσεις

    Για φιλανθρωπικούς σκοπούς

    Στο σφυρί το τεστ εγκυμοσύνης της Μπρίτνεϊ

    5/5/2005 1:19:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που τα προσωπικά αντικείμενα των διασήμων "χτυπάνε" κόκκινο στια δημοπρασίες. Πριν περάσει πολύς καιρός από τότε, που είχε δημοπρατηθεί μία τσίχλα την οποία είχε πετάξει σε κάποιον αμερικανικό δρόμο η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, τώρα στη διάθεση των θαυμαστών της είναι και το τεστ εγκυμοσύνης, που (υποτίθεται) χρησιμοποίησε προσφάτως. Το τεστ, που έχει την ένδειξη "θετικό", βρέθηκε στο καλάθι αχρήστων του μπάνιου σε ένα ξενοδοχείο του Λος ’ντζελες, όπου έμεινε πριν λίγους μήνες η ξανθιά σταρ με τον σύζυγό της Κέβιν Φέντερλιν. Το τεστ αρχικά πωλήθηκε στον καναδικό ραδιοσταθμό New Hot 89.9 και από εκεί έφτασε στα χέρια του διαδικτυακού καζίνο GoldenPalace.com, γνωστό από τις δημοπρασίες, που διοργανώνει στο eBay. Όπως λένε λοιπόν οι υπεύθυνοι του GoldenPalace.com, τα έσοδα από τη δημοπρασία θα πάνε σε δύο αμερικάνικα φιλανθρωπικά ιδρύματα για παιδιά. Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της δημοπρασίας.

    Η διάσημη τραγουδίστρια παντρεύτηκε τον χορευτή Κέβιν Φέντερλιν τον περασμένο Σεπτέμβριο και πριν από λίγο καιρό ανακοίνωσε, πως κυοφορεί τον καρπό του έρωτά τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πελαργός "καλεί" Britney

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χατζάρας: "Στοπ στους πανηγυρισμούς"

    5/5/2005 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μπορεί ο ’ρης να προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά στο μυαλό του τεχνικού επιτελείου της ομάδας, υπάρχουν μόνο οι δυο επόμενες αναμετρήσεις με τον Πανιώνιο και τον Ηρακλή, από τα αποτελέσματα των οποίων θα κριθεί αν η ιστορική ομάδα παραμείνει στην Α' εθνική. Ο Γιώργος Χατζάρας, προσπαθεί να βγάλει από την σκέψη των παικτών του τον αγώνα με την Ξάνθη και ρίχνοντας τους τόνους, ζήτησε την πλήρη αυτοσυγκέντρωση και αφοσίωση όλων στον στόχο που έχει τεθεί από την αρχή της χρονιάς, που δεν είναι άλλος από την σωτηρία της ομάδας. Αυτό τουλάχιστον τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου, θέλοντας να βάλει μια άνω τελεία στους πανηγυρισμούς και να προσγειώσει όλους που αγαπάνε τον ’ρη στην ωμή πραγματικότητα.

    Προέχει η σωτηρία ης ομάδας

    "Είναι ευχάριστη η πρόκριση στον τελικό, πανηγυρίσαμε, αλλά μέχρι εδώ. Δεν θέλω ο υπερβολικός ενθουσιασμός να μας οδηγήσει σε λάθος μονοπάτια", σημείωσε αρχικά ο Γιώργος Χατζάρας και συνέχισε: "Ο ’ρης μπορεί να περιμένει τον τελικό. Μέχρι να έρθει η στιγμή γι αυτόν έχουμε να διανύσουμε δύσκολο δρόμο. Πρέπει ν αφήσουμε τους πανηγυρισμούς και να συγκεντρωθούμε στο πρωτάθλημα όπου μας περιμένουν δύσκολα παιχνίδια. Το μυαλό όλων πρέπει να είναι στο πρωτάθλημα. Η ομάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Μπορεί να τα πήγαμε θαυμάσια στο Κύπελλο δεν είχαμε όμως την ανάλογη πορεία στο πρωτάθλημα. Οι λόγοι είναι πολλοί γι αυτό και δεν θέλω να τους εξηγήσω τώρα. Θα έρθει η ώρα που θα μπορέσουμε να κάνουμε ταμείο. Ούτε θέλω να σταθώ σε γεγονότα που έχουμε όλη τη χρονιά. Έχουμε χάσει ανέλπιστα κάποια παιχνίδια και εκείνο που έβλεπα ήταν να μας κυνηγάει η κατάρα του άρθρου 44. Ήταν δικαιολογημένοι αυτοί που έχασαν τα χρήματα τους από την υπόθεση".

    Ο προπονητής του ’ρη στάθηκε με έμφαση στο ότι: "Δεν σκεφτόμαστε τίποτα άλλο πέρα από το παιχνίδι της Κυριακής με τον Πανιώνιο και το μεθεπόμενο με τον Ηρακλή. Όσοι δουλεύουμε σε αυτό το μεγάλο σύλλογο, από το πόστο του ο καθένας, προσπαθούμε να προσγειώσουμε τους πάντες και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι αυτά τα παιχνίδια είναι σημαντικά για να πετύχουμε το στόχο που βάλαμε στην αρχή του πρωταθλήματος. Κανείς δεν σκέφτεται τον τελικό. Αυτός απέχει πολύ. Κάνω έκκληση σε όλους να μην έχουμε έπαρση. Είναι κακό να υπάρχει αυτή για τον άνθρωπο και τις ομάδες. Χρειάζεται να είμαστε προσγειωμένοι, με λογική και όλα θα πάνε κατ ευχή. Δεν θέλω να φορτώσουμε επιπλέον την ομάδα πέρα από αυτά που μπορεί να κάνει. Αποδείξαμε όσες φορές δεν πήγαμε με έπαρση ότι είχαμε περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε κάτι καλό. Δεν είναι προπονητικός ραγιαδισμός αυτό, αλλά ποδοσφαιρική λογική και ανθρώπινη πράξη. Πιστεύω ότι αν όλα πάνε κατ ευχή η χρονιά, αν σκεφτούμε πως ξεκινήσαμε και πως θα τελειώσουμε , όπως πιστεύουμε δηλαδή ότι θα την τελειώσουμε, θα είναι μια καλή χρονιά. Αυτή δεν φαίνεται όμως τώρα. Πρέπει να περιμένουμε τις τελευταίες αγωνιστικές, ιδίως τις δύο επόμενες".

    Στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο ο Γιώργος Χατζάρας κατέστησε σαφές ότι ο ’ρης : "Θέλει τη νίκη. Καμία ομάδα δεν πάει για να χάσει ή να πάρει ένα βαθμό σε έναν αγώνα της. Στα παιχνίδια πάντα κατεβαίνουμε για να κερδίσουμε. Όλα τα παιχνίδια τα έχουμε παλέψει. ’λλες φορές τα καταφέραμε, άλλες όχι".

    Ερωτηθείς για το διαφορετικό πρόσωπο που παρουσίασαν οι "κίτρινοι" μέχρι τώρα στις υποχρεώσεις τους στο Κύπελλο και το πρωτάθλημα, ο Έλληνας τεχνικός έδωσε την εξήγηση του.

    "Είδαμε πράγματι ότι είχαμε δύο πρόσωπα. Ένα καλό στο Κύπελλο, εκεί που δεν είχε βάρος ο ποδοσφαιριστής. Δεν θα μας έλεγε κανείς τίποτα αν δεν προκρινόμασταν στον τελικό. Για το πρωτάθλημα η κατάσταση είναι πιο πιεστική και έχουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο. Είμαστε, όμως, αυτήν τη στιγμή σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Έχουμε αντιληφθεί τα πάντα. Δεν μας ενδιαφέρει τις έχουμε κάνει στα μέχρι τώρα μας παιχνίδια, αλλά τι θα κάνουμε στα εναπομείναντα της χρονιάς. Αυτός είναι ο στόχος μας και εκεί έχουμε επικεντρωθεί".

    Ο Γιώργος Χατζάρας ρωτήθηκε αρκετές φορές για τον ημιτελικό με την Ξάνθη. "Δεν θέλω να ξανασυζητήσω το παιχνίδι της Ξάνθης. Αυτή η ομάδα έδειξε τεράστια ψυχικά αποθέματα και έκανε κάτι που όλοι θεωρούσαν ακατόρθωτο. Ηταν μια περίπτωση που έπρεπε να αποδράσουμε από την τρύπα της βελόνας με λίγες πιθανότητες και το κατορθώσαμε. Αυτό μας δίνει την ελπίδα ότι στα επόμενα τρία τέσσερα παιχνίδια ότι μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα", είπε και κατέληξε:

    "Ο στόχος μας φέτος δεν ήταν να βγούμε στην Ευρώπη ή να πάμε στον τελικό του Κυπέλλου. Στόχος ήταν να σωθούμε, να έχουμε ένα κορμό στην ομάδα, διοικητικά να είμαστε καλά, ν αποκτήσει την αξιοπιστία της ξανά η ομάδα. Αυτήν τη στιγμή μας έκατσε κάτι μεγάλο επειδή το ποδόσφαιρο είναι τρελό. Όλες οι θέσεις, δε, στο πρωτάθλημα, αυτές για την πρωτιά, αυτές που οδηγούν στην Ευρώπη και αυτές του υποβιβασμού, είναι ανοικτές. Όλα θα κριθούν στο τέλος. Στην αρχή της χρονιάς λέγαμε να πάρουμε 26- 27 βαθμούς για να είναι σωμένη παρτίδα. Και αυτό με δεδομένο τα προηγούμενα πρωταθλήματα. Φέτος, όμως, το πρωτάθλημα είναι ιδιόμορφο. Είναι πρωτοφανές να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τίποτα στη βαθμολογία. Πεποίθηση μου είναι ότι θα τελειώσει το πρωτάθλημα και ο ’ρης θα είναι στην κατηγορία. Δεν φοβόμαστε κάτι ιδιαίτερο. Αυτό που με απασχολεί είναι να βγάλει η ομάδα το θετικό πρόσωπο που έδειξε ότι έχει".

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Mε απουσίες ο Ιωνικός

    5/5/2005 4:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2005 7:29:28 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Οριστικά νοκ άουτ, τέθηκαν οι ’ριαν Μπεκιάι (για πρώτη φορά εφέτος δεν θα υπερασπιστεί την εστία του Ιωνικού) και Φερέιρα Κινγκ. Οι δύο ποδοσφαιριστές δεν μπόρεσαν ούτε και σήμερα να προπονηθούν και δεν θα βρίσκονται στη διάθεση του Βαγγέλη Βλάχου για το εκτός έδρας ματς με την Ένωση, κάτι που θα ισχύσει και για τον τιμωρημένο Λεονάρντο Λετιέρι. Ωστόσο, στο στρατόπεδο του Ιωνικού, υπάρχει η αίσθηση ότι ο αγώνας του ΟΑΚΑ αποτελεί πρόκληση για τους παίκτες οι οποίοι καλούνται να δείξουν τις δυνατότητές τους σ` ένα ματς με τεράστιο ενδιαφέρον, τόσο για τις ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή, όσο και για αυτές που βρίσκονται στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα.

    Οργή για το νέο πρόστιμο

    Εν τω μεταξύ την έντονη αντίδραση των ανθρώπων του Ιωνικού προκάλεσε το νέο χρηματικό πρόστιμο, που επέβαλε ο αθλητικός δικαστής στην ομάδα. Η ΠΑΕ απάντησε με ανακοίνωση εκφράζοντας την οργή της, ενώ δηλώσεις έκανε και ο ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ιωνικός, Χρήστος Κανελλάκης:

    "Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στην ΠΑΕ Ιωνικός, το νέο πρόστιμο ύψους 4.000 ευρώ που της επέβαλλε το τριμελές δικαιοδοτικό όργανο της ΕΠΑΕ, για συνθήματα οπαδών στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Φαίνεται ότι μόνο στο γήπεδο της Νεάπολης ακούγονται διάφορα συνθήματα και ο αθλητικός δικαστής βρήκε τη λύση για να επικρατήσει «αθλητικός πολιτισμός» στα γήπεδα της χώρας μας, εξαντλώντας την ευαισθησία του και την αυστηρότητά του στην ομάδα μας. Οι άνθρωποι του Ιωνικού δεν μπορούν να καταλάβουν πως γίνεται να τιμωρείται συνεχώς μια ΠΑΕ στο γήπεδο της οποίας δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό επεισόδιο, ενώ όλη η φίλαθλη Ελλάδα βλέπει τι γίνεται σε άλλα γήπεδα", αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΑΕ, ενώ ο κύριος Κανελλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Αμφιβάλω αν οι κύριοι που βγάζουν αυτές τις αποφάσεις έχουν πάει ποτέ στη ζωή τους σε γήπεδο. Γιατί αν είχαν πάει θα ήξεραν τι ατμόσφαιρα επικρατεί στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Μάλλον οι κύριοι αυτοί έχουν μπερδέψει τα γήπεδα με τις μπουάτ. Και επειδή τα γήπεδα δεν είναι ούτε μπουάτ, ούτε θέατρα, ούτε κινηματογράφοι θα πρέπει η ΕΠΑΕ να τους εξηγήσει τι ατμόσφαιρα επικρατεί στα γήπεδα όλης της χώρας και πως οι οπαδοί όταν βρίσκονται στις κερκίδες λειτουργούν με τη λογική του όχλου.

    Εμείς ως ΠΑΕ κάνουμε συνεχώς συστάσεις από τα μεγάφωνα του γηπέδου να σταματήσουν τα συνθήματα, αλλά εις μάτην. Μπορούν να μας πουν οι κύριοι αθλητικοί δικαστές πως μπορούμε να επιβάλλουμε σιγή στους οπαδούς που βρίσκονται στις εξέδρες; Να προμηθευτούμε τσιρότα και να προσλάβουμε ιδιωτικό στρατό να εφορμήσει στις κερκίδες και να κλείνει τα στόματα των παρισταμένων; Ελεος πια?

    Περιμένω από τους αθλητικούς δικαστές να δείξουν την ίδια ευαισθησία και να μου επιδικάσουν ανάλογα ποσά όταν οι φίλαθλοι σε όλα τα γήπεδα της χώρας βρίζουν εμένα, τη μητέρα μου και την οικογένειά μου".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 5 May 2005 - 16:58:49 UTC