Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ελλάδα το Άγιο Φως
  • [02] Το Πάσχα των πολιτικών αρχηγών
  • [03] Πρωταθλητές μετά από μισό... αιώνα
  • [04] Ξανά στο θρόνο τους οι Βαυαροί

    [01] Κοινωνία

    Λαμπρή η υποδοχή του στο "Ελ. Βενιζέλος"

    Στην Ελλάδα το Άγιο Φως

    30/4/2005 7:48:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, την Ανάσταση του Θεανθρώπου και το Άγιο Πάσχα γιορτάζει ο Ελληνισμός. Στις οκτώ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, το αναστάσιμο φως έφθασε από τα Ιεροσόλυμα στη χώρα μας, για να μεταλαμπαδεύσει σε όλους τους Έλληνες το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως. Στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" το Άγιο Φως έγινε δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους μέσα σε κλίμα συγκίνησης και φόρτισης. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Εξαρχεία του Παναγίου Τάφου, στην Πλάκα. Νωρίτερα πάντως στα Ιεροσόλυμα, η τελετή Αφής σημαδεύτηκε από επεισόδια. Αρμένιοι και Αραβόφωνοι ορθόδοξοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον Πανάγιο Τάφο και άρχισαν να εκτοξεύουν απειλές και συνθήματα εναντίον του Πατριάρχη Ειρηναίου.

    Μετ' εμποδίων η Αφή στα Ιεροσόλυμα

    Λίγο πριν ο Πατριάρχης Ειρηναίος, μπει στο ιερό κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου για να βγάλει το Άγιο Φως, ομάδα Αρμενίων κληρικών και προσκυνητών όρμησαν εναντίον του.

    Ακολούθησαν συμπλοκές με τους άνδρες ασφαλείας του Πατριάρχη, ενώ η αστυνομία παρενέβη και απομάκρυνε τους Αρμενίους από τον Πανάγιο Τάφο.

    Λίγα λεπτά μετά τις δυο το μεσημέρι ο Πατριάρχης μπήκε στο ιερό κουβούκλιο και βγήκε , 15 λεπτά αργότερα, με το Αναστάσιμο φως.

    Οι άνδρες της ασφαλείας σήκωσαν στους ώμους τον Πατριάρχη και τον πήγαν από τον Πανάγιο Τάφο μέχρι το καθολικό του Ναού της Αναστάσεως.

    Στην αίθουσα του θρόνου ο κ. Ειρηναίος, παρέδωσε το Άγιο Φως στην ελληνική αντιπροσωπεία για να μεταφερθεί στην Αθήνα.

    Λίγο αργότερα, αναφερόμενος στις επιθέσεις των Αρμενίων, τόνισε ότι όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος οι Αρμένιοι αποπειράθηκαν να βγάλουν το Φως.

    Πρόσθεσε, ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να επιτραπεί.

    "Θα χύσουμε και το αίμα μας ακόμη αν χρειαστεί για να κρατήσουμε τα Πανάγια χώματα" σημείωσε με έμφαση.

    Ερωτηθείς για τα επεισόδια της Μεγάλης Παρασκευής, δήλωσε ότι έγιναν από μία μικρή ομάδα Αράβων.

    Στα Ιεροσόλυμα, βρέθηκαν περίπου 3.000 προσκυνητές, οι οποίοι ταξίδεψαν από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρωσία για να γιορτάσουν το Άγιο Πάσχα ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Μεταφορών, Αναστάσιος Νεράντζης.

    Αργά το απόγευμα, με πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, το Άγιος Φως έφθασε στο "Ελ. Βενιζέλος" όπου έγινε δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους.

    Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε, στην Εξαρχεία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα.

    Οι πρώτες Αναστάσεις

    Στην Αθήνα, η Πρώτη Ανάσταση έγινε, στις εννιά το πρωί στο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.

    Τηρώντας ένα έθιμο που κρατούν πιστά εδώ και χρόνια, οι ενορίτες αναπαράστησαν το σεισμό της Ανάστασης με κροτίδες και τους πολυελαίους που αιωρούνταν.

    Παραδοσιακή όπως κάθε χρόνο η Πρώτη Ανάσταση και στην Κέρκυρα.

    Μόλις οι καμπάνες σήμαναν το χαρμόσυνο νέο, τα κανάτια άρχισαν να πέφτουν βροχή από τα παράθυρα.

    Πρωινή και θορυβώδης η ανάσταση και στη Χίο, σύμφωνα με το βυζαντινό τελετουργικό.

    Ο Χριστός νίκησε τον θάνατο και ο ιερέας στην Αγια Μαρίνα, γεμάτος ενθουσιασμό ραίνει με ροδοπέταλα και βάγια τους πιστούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ένταση κατά την τελετή Αφής

    Πρώτη Ανάσταση...

    Πολεμικό κλίμα...

    [02] Κοινωνία

    Στο Καστελόριζο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Το Πάσχα των πολιτικών αρχηγών

    30/4/2005 8:38:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο Καστελόριζο βρίσκεται από το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για να γιορτάσει την Ανάσταση και το Πάσχα με τους κατοίκους του νησιού. Ο κ. Παπούλιας αναχώρησε αεροπορικώς το πρωί από την ιδιαίτερη πατρίδα του τα Ιωάννινα όπου χθες παρακολούθησε με τους συντοπίτες του την περιφορά του Επιταφίου. Το αεροσκάφος που τον μετέφερε προσγειώθηκε στη Ρόδο και από εκεί με ελικόπτερο σούπερ πούμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του έφτασαν στη Μεγίστη. Την ακολουθία της Ανάστασης θα παρακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.

    Στην Αττική ο Κ. Καραμανλής

    Ο πρωθυπουργός θα κάνει Ανάσταση με την οικογένεια του, στη μονή της Νταού Πεντέλης.

    Ο κύριος Καραμανλής ο οποίος επέλεξε να μείνει στην πρωτεύουσα για τις άγιες αυτές ημέρες θα επισκεφθεί αύριο στρατιωτικές εγκαταστάσεις των τριών Όπλων στην Αττική, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

    Ανάσταση στην Ύδρα θα κάνει με την οικογένειά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου παρακολούθησε στις Σπέτσες την Ακολουθία του Επιταφίου και αύριο θα επισκεφθεί το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μηχανικού στο Ναύπλιο.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί το Πάσχα το αεροδρόμιο της Δεκέλειας στο Τατόι, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος θα περάσει το Πάσχα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Τήνο , όπου θα επισκεφθεί το γηροκομείο.

    [03] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρωταθλητές μετά από μισό... αιώνα

    30/4/2005 9:50:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τέλος στο... στερητικό σύνδρομο του τίτλου, από το οποίο υπέφερε η ομάδα του Λονδίνου και οι οαπδοί της 50 ολόκληρα χρόνια, έβαλε απόψε η Τσέλσι, καθώς δύο αγωνιστικές πριν την λήξη του πρωταθλήματος, οι "μπλε" του Ρομάν Αμπράμοβιτς, επιβλήθηκαν με 2-0 της Μπόλτον και στέφθηκαν πρωταθλητές της πρέμιερ λίγκ. Τα γκολ του τίτλου πέτυχε ο Λάμπαρντ (60` 76'). Έτσι ο Πορτογάλος τεχνικός Ζοσέ Μουρίνιο πρόσθεσε ένα ακόμη τίτλο στην τροπαιοθήκη του. Αντίθετα η προσεχής αντίπαλός της στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λίγκ, έμεινε στο ισοπαλο 1-1 με τη Μίντλεσμπρο. Η 36η αγωνιστική του αγγλικού πρωταθλήματος ολοκλήρώνεται τη Δευτέρα με τη συνάντηση Γουέστ Μπρομ Άρσεναλ, ενώ αύριο αγωνίζονται οι Τσάρλτον-Μάντσεστερ Γ. και Τότεναμ-Αστον Βίλα.

    Έγραψε ιστορία ο Λάμπαρντ

    Το 1955 η Τσέλσι είχε στεφθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος και αυτός ήταν μέχρι σήμερα ο μοναδικός τίτλος πρωταθλήματος που είχε να επιδείξει η λονδρέζικη ομάδα στις εντός συνόρων διοργανώσεις. Από σήμερα όμως η νίκη της ομάδας του Ζοσέ Μουρίνιο με 0-2 επί της Μπόλτον του δικού μας Στέλιου Γιαννακόπουλου, ζευγάρωσε τα βαρύτιμα τρόπαια των "μπλε", δύο αγωνιστικές πριν από τη λήξη της φετινής περιόδου της πρέμιερ λίγκ. Και τα δύο τέρματα της ομάδας του Μουρίνιο επί της Μπόλτον πέτυχε ο Λαμπάρντ στο 60` και το 76`.

    Βαθμό μέσα στο "Άνφιλντ" χάρισε η Λίβερπουλ στη Μίντλεσμπρο, που έδειξε να έχει περισσότερο το μυαλό της στον επαναληπτικό της "4άδας" του Τσάμπιονς Λίγκ με την Τσέλσι. Έτσι οι "ρεντς" βρέθηκαν να χάνουν από πολύ νωρίς 0-1 χάρις σε ένα γκολ του Νέμεθ από το 4, σκορ με το οποίο έληξε το πρώτο ημίχρονο. Στην επανάληψη όμως ο Τζέραρντ ισοφάρισε στο 51 αλλά παρά τις προσπάθειές τους οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν στη συνέχεια του αγώνα να φτάσουν στη νίκη.

    Συγκλονιστικό παιχνίδι πραγματοποιήθηκε όμως στο Σαουθάμπτον, όπου οι "Άγιοι" με τέρμα του Καμαρά στο 80` "λύγισαν" με 4-3 την σθεναρή αντίσταση της Νόριτς και διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες της για παραμονή. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν 0-1 στο 3 με γκολ του Μπέντλεϊ, αλλά οι Όκλεϊ, Κρουτς έδωσαν στο 7 και 20 αντίστοιχα το προβάδισμα στη Σαουθάμπτον με 2-1. Δέκα λεπτά αργότερα, στο 30 ο Χίγκινμποθαμ με αυτογκόλ έφερε το ματς στα ίσα 2-2, αλλά στη συνέχεια ο Λε Σο διόρθωσε στο 39 το σφάλμα του συμπαίκτη του και έβαλε στη θέση του οδηγού τους "Άγιους" με 3-2. Η Νόριτς κατάφερε ξανά να ισοφαρίσει στην εκπνοή του ημιχρόνου με τον Μακένζι, ο οποίος έγραψε το σκορ με το οποίο οι δύο ομάδες κατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια. Στην επιστροφή τους στον αγώνα, η παραγωγικότητα του πρώτου μέρους είχε μείνει στα αποδυτήρια μέχρι και το 80 , όπου ο Καμαρά με το τέρμα που σημείωσε διαμόρφωσε το τελικό 4-3 υπέρ της Σαουθάμπτον, που την βοήθησε να ξεκολλήσει από τον πάτο της βαθμολογίας.

    Στους υπόλοιπους αγώνες είχαμε τα εξής αποτελέσματα:

    Συνοπτικά

    Μπέρμιγχαμ-Μπλάκμπερν 2-1: Μπλέικ 61`, Χέσκι 80` / Στιντ 13`

    Φούλαμ-Εβερτον 2-0: Τζον 15`, ΜακΜπράιντ 39`

    Μάντσεστερ Σ.-Πόρτσμουθ 2-0: Ντίστιν 4`, Φάουλερ 16`

    Νιούκαστλ-Κρίσταλ Πάλας 0-0

    Αύριο με τις αναμετρήσεις Τσάρλτον-Μάντσεστερ Γ. και Τότεναμ-Αστον Βίλα διεξάγεται το δεύτερο πιάτο της 36ης αγωνιστικής, η οποία ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 2/5 με τη συνάντηση Γουέστ Μπρομ-Αρσεναλ.

    Η Βαθμολογία (σε 36 αγώνες)

    Τσέλσι 85 -34αγ

    Άρσεναλ 74 -34αγ

    Μάντσεστερ Γ. 70 -34αγ

    Έβερτον 58 -35αγ

    Λίβερπουλ 55

    Μπόλτον 54 -35αγ.

    Μίντλεσμπρο 51

    Τότεναμ 48 -35αγ.

    Μάντσεστερ Σ. 48

    Αστον Βίλα 47 -35αγ.

    Τσάρλτον 45 -35αγ.

    Μπέρμιγχαμ 42

    Μπλάκμπερν 41

    Νιούκαστλ 40 -35αγ

    Φούλαμ 38 -35αγ

    Πόρτσμουθ 38

    Σαουθάμπτον 31

    Κρίσταλ Πάλας 31

    Γουέστ Μπρομ 30 -35αγ.

    Νόριτς 30

    [04] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ξανά στο θρόνο τους οι Βαυαροί

    30/4/2005 8:48:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τον 19ο τίτλο στην ιστορία της πανηγυρίσε σήμερα η Μπάγερν Μονάχου και οι οπαδοί της. Τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη της κούρσας του γερμανικού πρωταθλήματος η βαυαρική ομάδα πέτυχε το επιβλήτικο 0-4 επί της Καϊζερσλάουτερν στο πλαίσιο της 31ης αγωνιστικής επί της Μπόχουμ, που της χάρισε πρόωρα τον τίτλο. Τα γκολ των σημερινών πρωταθλητών πέτυχαν ο Μπάλακ και ο Μακάϊ με χατ τρικ". Στην πρόωρη κατάκτηση του τίτλου βοήθησε ασφαλώς και η ισοπαλία 3-3 που παραχώρησε η δεύτερη της βαθμολογίας Σάλκε με τη Λεβερκούζεν. Στις άλλες αναμετρήσεις της αγωνιστικής νίκες σημείωσαν οι Μαϊντς, η Βέρντερ Βρέμης και η Χάνσα Ροστόκ. Αύριο την αυλαία της αγωνιστικής ρίχνουν στη Γερμανία οι αναμετρήσεις Βόλφσμπουργκ-Αμβούργο και Ανόβερο-Νυρεμβέργη.

    Το πάρτι του Μακαϊ

    Σε προσωπική υποθεση του Μακάϊ, εξελίχθηκε ο φετινός τίτλος της μπουντεσλίγκα, καθώς ο άσος της ομάδας του Μονάχου με χατ τρικ έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της Μπάγερν Μονάχου με 0-4 επί της Καϊζερσλάουτερν, εκμεταλλευόμενη παράλληλα και την παραχώρηση ισοπαλίας 3-3 της Σάλκε στην Μπάγερν Λεβερκούζεν.

    Στον αγώνα της 31ης αγωνιστικής του γερμανικού πρωταθλήματος στο Καϊζερσλάουτερν, ο Μπάλακ στο 19 έδωσε το προβάδισμα στους Βαυαρούς με 0-1 επί της τοπικής ομάδας. Στη συνέχεια όμως ο Ρόϊ Μακάϊ έβαλε την προσωπική του... σφραγίδα στο 19ο τίτλο της γερμανικής ομάδας με τρία τέρματα (35΄, 48΄, 68), που δίκαια τον έχρισαν "πρόσωπο του αγώνα".

    Αντίθετα η Σάλκε, που μέχρι σήμερα ήλπιζε, ότι έστω και στην τελευταία στροφή του πρωταθλήματος θα προσπεράσει τη Μπάγερν Μονάχου, δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της φιλοξενούμενης Λεβερκούζεν, η οποία απέσπασε ισοπαλία 3-3 από τη γηπεδούχο. Η Σάλκε αν και βρέθηκε να χάνει με 0-1 από το 23 χάρις στο γκολ του Φράιερ, κατάφερε με δύο τέρματα του Λίνκολν (30, 38) και ένα του Σάντ (41) να πάρει προβάδισμα με 3-1 και να χριστεί φαβορί για τη νίκη. Στη συνέχεια όμως η «ομάδα της ασπιρίνης» απάντησε με τα γκολ του Μπερμαπτόφ (56) και του Βόρονιν (64), που διαμόρφωσε το τελικόν 3-3, που «ψαλίδισε» τις ελπίδες των γηπεδούχων.

    Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 31ης αγωνιστικής είχαμε τα εξής αποτελέσματα:

    Μπόχουμ-Μάιντς 2-6:26΄Λόκβεντς, 80΄ Ζντέμπελ / 6΄ Άουερ, 60΄ Τουρκ, 65 Γκέρμπερ, 68 Ντα Σίλβα, 78΄ Βάιγκελτ, 84 Κάσεϊ

    Φράιμπουργκ-Ντόρτμουντ 2-2:11΄ Σανού, 84΄ Κούλιμπαλι / 37΄ Έβερτον, 40΄ Κόλερ

    Βέρντερ Βρέμης-Αρμίνια Μπίλεφελντ 3-0:43 Μάγκνιν, 53΄Μπορόφσκι, 78΄Κλόζε

    Χάνσα Ροστόκ-Χέρτα Βερολίνου 2-1: 45΄ Σεμπαστιάν, 70΄ Λίτμανεν / 74΄ Μπαστουρκ

    Γκλάντμπαχ-Στουτγκάρδη 2-0: 17 Νέβιλ, 24΄ Σβέρκος

    Αύριο την αγωνιστική ολοκληρώνουν οι αναμετρήσεις Βόλφσμπουργκ-Αμβούργο και Ανόβερο-Νυρεμβέργη

    Η Βαθμολογία (σε 31 αγώνες)

    Μπάγερν Μονάχου 68

    Σάλκε 57

    Στουτγκάρδη 55

    Βέρντερ Βρέμης 53

    Χέρτα Βερολίνου 53

    Αμβούργο 50-30αγ

    Λεβερκούζεν 50

    Ντόρτμουντ 46

    Βόλφσμπουργκ 41-30αγ

    Καϊζερσλάουτερν 39

    Αρμίνια Μπίλεφελντ 39

    Ανόβερο 38-30αγ

    Μάιντς 37

    Νυρεμβέργη 35-30αγ

    Γκλάντμπαχ 34

    Μπόχουμ 29

    Χάνσα Ροστοκ 29

    Φράιμπουργκ 18


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 30 April 2005 - 20:50:15 UTC