Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Θρησκεία καλός μας άγγελος;
  • [02] Στη Μόσχα ο ΠΑΟ
  • [03] Υψηλοί τόνοι για το δημοψήφισμα
  • [04] Ανασφαλείς οι καταναλωτές
  • [05] Μίζες για το "πετρέλαιο αντί τροφίμων"
  • [06] Γαλλικά παράπονα για τον απλοκλεισμό
  • [07] Καλά τα νέα στο "λιμάνι"
  • [08] Απών ο Βοόυτερ
  • [09] Περιμένοντας το ΟΚ για Φίνλει
  • [10] Αύριο απολογείται ο Μπλάκνει
  • [11] Ο Ολυμπιακός βλέπει τελικό
  • [12] Τέλος σεζόν για Ντάγκα

    [01] Υγεία

    Η Πίστη καλός άγγελος της υγείας μας Η Θρησκεία καλός μας άγγελος;

    14/4/2005 10:18:00 μμ

    Συντάκτης:

    Αμερικανοί και Καναδοί επιστήμονες έρχονται μέσα από έρευνες να προσεγγίσουν το θέμα θρησκεία -πνευματικότητα μέσα από μία διαφορετική σκοπιά. Όπως διαπίστωσαν, η πίστη στο Θεό, λειτουργεί ευεργετικά στην υγεία του ανθρώπου, θωρακίζοντας τον από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, αλλά και την κατάθλιψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 2/3 των ιατρικών σχολών των ΗΠΑ έχει εισαχθεί το μάθημα πίστης - πνευματικότητας και οι φοιτητές καλούνται να μάθουν να παίρνουν, πέρα από το ιατρικό ιστορικό ασθενών και ιστορικό πνευματικότητας.

    Αγχολυτικό και ηρεμιστικό

    Έρευνα Καναδών επιστημόνων, η οποία παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας και έγινε σε 68 άτομα με τη νόσο αλτσχάιμερ, έδειξε ότι όσοι πήγαιναν στην εκκλησία ή είχαν ενασχόληση με άλλες θρησκευτικές δραστηριότητες εμφάνιζαν λιγότερα νοητικά προβλήματα .

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσαν ότι οι Αφροαμερικανοί με δυνατή πίστη στο Θεό εμφάνιζαν σε πολύ μικρότερο βαθμό προβλήματα κατάθλιψης από τους άπιστους.

    Σύμφωνα μάλιστα με τον ψυχολόγο του πανεπιστημίου, John Cacioppo, η πίστη στο Θεό, δείχνει να βοηθά τους Αφροαμερικανούς να ξεπεράσουν την περιθωριοποίηση που υφίστανται λόγω χρώματος.

    Από την πλευρά του, ο Dr Harold G Koenig του πανεπιστημίου του Duke, υποστηρίζει ότι η θρησκεία, μέσα από τα μηνύματα της ελπίδας, της ειρήνης και της ηρεμίας που περνά, είναι σε θέση να μειώσει το επιβλαβές για την υγεία των ανθρώπων, άγχος.

    Προηγούμενη μελέτη που έγινε στο ίδιο πανεπιστήμιο, έδειξε ότι οι θάνατοι ηλικιωμένων που πήγαιναν στην Εκκλησία και πίστευαν στο Θεό, ήταν λιγότεροι σε σχέση με κεινους που πίστευαν λιγότερο ή καθόλου.

    Επιπλέον εκείνοι με δυνατή πίστη στο Θεό είχαν μικρότερη πίεση , ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα ενώ εκείνοι που προσεύχονταν (ανεξάρτητα ηλικίας, όλοι οι ενήλικες) και διάβαζαν τη Βίβλο είχαν μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξάρτηση από το αλκοόλ.

    Ενστάσεις

    Την ίδια ώρα πάντως, υπάρχουν και κεινοι που διατυπώνουν αντίθετη άποψη.

    Όπως ο Dr Richard Sloan του πανεπιστημίου του Κολούμπια, ο οποίος υποστηρίζει ότι το να λέμε ότι η θρησκεία κάνει καλό στην υγεία βλάπτουμε εκείνους που δεν πιστεύουν στο θεό, δημιουργώντας τους την εντύπωση ότι η ασθένεια τους οφείλεται στην απουσία ηθικών πιστεύω.

    Διδασκαλία για τη Θρησκεία στις ιατρικές σχολές

    Πάντως και παρά τις ενστάσεις, η Ιατρική, τουλάχιστον στις ΗΠΑ δείχνει να "πιστεύει" τον ρόλο που παίζει στην υγεία η πίστη στα θεία.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα 2/3 των 125 ιατρικών σχολών έχουν πλέον συμπεριλάβει στο πρόγραμμα τους, μάθημα πνευματικότητας θρησκείας. ( το 1992, μόλις τρεις σχολές είχαν εισάγει τέτοιο μάθημα).

    Και σύμφωνα με το Ίδρυμα, John Templeton Foundation, το οποίο χρηματοδοτεί μελέτες για να αποσαφηνισθεί ο ρόλος της θρησκείας στην υγεία του ανθρώπου, υπάρχουν ήδη φοιτητές που μαθαίνουν πως εκτός των γνωστών ιστορικών, να παίρνουν και ιστορικά για τα θρησκευτικά πιστεύω των ασθενών τους.

    Πως λειτουργεί ο εγκέφαλος την ώρα της προσευχής;

    Το Ίδρυμα, σκοπεύει σύντομα να πραγματοποιήσει μελέτες και για την αξία της προσευχής και τη λειτουργία του εγκεφάλου, την ώρα που ένας άνθρωπος προσεύχεται.

    Στο πλαίσιο αυτό, θα καταγράψει (με μαγνητικές τομογραφίες) τη λειτουργία του εγκεφάλου την ώρα που κάποιες καλόγριες προσεύχονται.

    [02] Μπάσκετ

    Στη Μόσχα ο ΠΑΟ

    14/4/2005 9:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2005 10:39:50 μμ)

    Με την συμπαράσταση 18.000 χιλιάδων φιλάθλων του, ο Παναθηναϊκός μέσα σε μια ζεστή αλλά όχι ακραία ατμόσφαιρα, κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για το Final-4 της Μόσχας, επικρατώντας για δεύτερη και τελευταία φορά της τουρκικής Έφες Πίλσεν με 84-76,. Εκεί από τις 6 έως τις 8 Μαΐου, θα διεκδικήσει πρώτα από την Μακάμπι και μετά (αν προκριθεί) από μια τις Ταου και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την επιστροφή του στον θρόνο της κορυφαίας ομάδας μπάσκετ της Ευρώπης για εφέτος. Τελευταία φορά που έφτασε σε τελικό και πήρε τον πολύτιμο κύπελλο ήταν το 2001 στην Μπολόνια απέναντι στην Κίντερ με σκορ 89 83. Οι "πράσινοι", έχουν στη συλλογή τους αλλά δυο ευρωπαϊκά κύπελλα. Το πρώτο το πήραν το 1996 στο Παρίσι και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη το 2000. Επίσης μπορούν να υπερηφανεύονται ότι αυτή είναι η έβδομη φορά που συμμετέχουν στα τελικά της Ευρωλίγκας.

    Μουδιασμένο ξεκίνημα εκρηκτική συνέχεια

    Το μουδιασμένο ξεκίνημα των παικτών του Παναθηναϊκού δεν επηρέασε την εκπληκτική ατμόσφαιρα στην κερκίδα του ΟΑΚΑ. Το 9-1 υπέρ των Τούρκων δια χειρός Κουκό και Ντόμερκαντ (κορυφαίος της Εφές στο α΄ μέρος με 12π.) απλώς πείσμωσε περισσότερο τους "πράσινους": Μάικ Μπατίστ και Γιάκα Λάκοβιτς έδωσαν το έναυσμα για σερί 13-0 με το οποίο ο Παναθηναϊκός προσπέρασε, 14-9. Το δεύτερο τρίποντο του Ντόμερκαντ δεν έμεινε ατιμώρητο από τους Κουτλουάι και Αλβέρτη, 22-14, αλλά ο Αμερικανός αύξησε σε τρία τα εύστοχα τρίποντά μειώνοντας σε 17-22 με τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου.

    Το +5 του Παναθηναϊκού έμελλε να είναι η τελευταία φορά που η Εφές ακολουθούσε από απόσταση αναπνοής. Με τον Καλαϊτζή ν΄ αναλαμβάνει το μαρκάρισμα του Σόλομον και τον αρχηγό Αλβέρτη να στήνεται έξω από τη γραμμή των 6.25 και με 3/3 τρίποντα να γράφει το 33-21 οι Τούρκοι βρέθηκαν στο καναβάτσο.

    Λίγο αργότερα με τρίποντη "βόμβα" του Σκεπάνοβιτς ο Παναθηναϊκός έγραψε το 38-23 φτάνοντας την διαφορά στο +15. Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς με εννέα στα δεκατρία εύστοχα τρίποντα έκλεισαν το ημίχρονο στο 48-39 υπέρ τους. Με τον Οκτάι Μαχμούτι να επιμένει στην άμυνα ζώνης, αλλά και τον Ομπράντοβιτς να εμπιστεύεται το ζεστό χέρι των περιφερειακών του, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με τρία ακόμη τρίποντα από Λάκοβιτς, Κουτλουάι και Διαμαντίδη, ανεβάζοντας την διαφορά στο +20, 61-41.

    "Χαλάρωσαν" στο τέλος

    Με τον Οκτάι Μαχμούτι να επιμένει στην άμυνα ζώνης, αλλά και τον Ομπράντοβιτς να εμπιστεύεται το ζεστό χέρι των περιφερειακών του, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με τρία ακόμη τρίποντα από Λάκοβιτς, Κουτλουάι και Διαμαντίδη, ανεβάζοντας την διαφορά στο +20, 61-41.

    Το τέταρτο και μάλιστα αντιαθλητικό φάουλ του Πρκάτσιν στον «Ίμπο» έδωσε στους "πράσινους" δικαίωμα να ξεφύγουν και με +24, 67-43.

    Έκτοτε και μέχρι 3.25 πριν το τέλος, ο Παναθηναϊκός επαναπαύθηκε, χαμήλωσε ταχύτητα και στο 37 βρέθηκε προ δυσάρεστης έκπληξης. Ο Ντούσαν Κέτσμαν ροκάνισε σιγά-σιγά τη διαφορά και με το πρώτο καλάθι του Σόλομον, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης μείωσε σε 67-74.

    Ο Φέμερλινγκ αστόχησε σε δύο βολές και ο Σόλομον έγραψε το 69-74, αφυπνίζοντας τους φιλάθλους των "πρασίνων". Ο Παναθηναϊκός έδειξε, όμως τη δέουσα σοβαρότητα, όταν ο Κουκό υπέπεσε σ επιθετικό φάουλ, το πέμπτο του.

    Ένα φόλοου του Τσαρτσαρή κι ένα δίποντο του Λάκοβιτς έδωσαν αέρα εννέα πόντων, 80-71, 34΄΄ πριν τη λήξη. Το τρίποντο του Ντόμερκαντ, 82-76, δεύτερα πριν τη λήξη δεν άλλαξε τίποτα και οι "πράσινοι" περίμεναν ν΄ ακουστεί η κόρνα της λήξης, η κόρνα της... πρόκρισης!

    Τα δεκάλεπτα: 22-17, 48-39, 72-52, 84-76

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 11 (3), Καλαϊτζής 2, Παπανικολάου, Λάκοβιτς 22 (3), Μπατίστ 7, Φέμερλινγκ 7, Χατζηβρέττας, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 6 (1), Σκεπάνοβιτς 8 (2), Σάκοτα, Ξανθόπουλος, Κουτλουάι 15 (3), Μπάξτερ 2.

    ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ (Οκτάι Μαχμούτι): Αρσλάν 5 (1), Σόλομον 12 (2), Πρκάτσιν 10, Άμπι 8, Νίκολιτς 2, Πεκέρ 2, Κέτσμαν 15 (2), Κουκό 5, Ντόμερκαντ 17 (3), Ντεμίρ, Σαχάν.

    Έβδομη φορά σε Final-4

    Στον ημιτελικό της 6ης Μαΐου, ο Πανθηναϊκός θα συναντήσει την περυσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μακάμπι Τελ Αβίβ. Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά που οι «πράσινοι» θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ισραηλινή ομάδα Final-4: Η πρώτη ήταν το 2000 στον τελικό της Θεσσαλονίκης, όταν ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης επικρατώντας με 73-67.

    Τη δεύτερη, όμως φορά και μόλις έναν χρόνο αργότερα, η ομάδα του Τελ Αβίβ απάντησε στον Παναθηναϊκό επικρατώντας των "πρασίνων" με 81-67 στον τελικό της Σουπρολίγκα (FIBA) στο Παρίσι (2001). Την επόμενη σεζόν, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και οι παίκτες του απέκλεισαν την Μακάμπι με 83-77 στον ημιτελικό της Μπολόνια (2002) και στέφθηκαν πρωταθλητές με νίκη επί της οικοδέσποινας Κίντερ στον τελικό.

    Έξι φορές έχει συμμετάσχει στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός στο φάιναλ φορ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

    Το 1994 (Τελ Αβίβ) τερμάτισε στην τρίτη θέση επικρατώντας στον μικρό τελικό με 100-83 της Μπαρτσελόνα.

    Το 1995 στη Σαραγόσα αναδείχτηκε και πάλι τρίτος επικρατώντας με 91-77 της Λιμόζ στον μικρό τελικό.

    Την πρώτη του ευρωπαϊκή κούπα κατέκτησε το 1996 στο Παρίσι με νίκη 67-66 επί της Μπαρτσελόνα.

    Το 2000 (Θεσσαλονίκη) διπλασίασε τα τρόπαια επικρατώντας της Μακάμπι με 73-67.

    Το 2001 στο Παρίσι, ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στη δεύτερη θέση γνωρίζοντας την ήττα στον τελικό της Σουπρολίγκα με 81-67 από την Μακάμπι.

    Τέλος το 2002 στην Μπολόνια, οι «πράσινοι» πανηγύρισαν το τρίτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο επικρατώντας της Κίντερ Μπολόνια με 89-83.

    Αναλυτικά, οι έξι συμμετοχές του Παναθηναϊκού σε φάιναλ φορ:

    Τελ Αβίβ 1994 Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 100-83 (Μ. Τελ.) 3ος Σαραγόσα 1995 Παναθηναϊκός-Λιμόζ 91-77 (Μ. Τελ.) 3ος Παρίσι 1996 Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 67-66 (Τελικός) 1ος Θεσ/νίκη 2000 Παναθηναϊκός-Μακάμπι 73-67 (Τελικός) 1ος Παρίσι 2001 Παναθηναϊκός-Μακάμπι 67-81 (Τελικός) 2ος Μπολόνια 2002 Παναθηναϊκός-Κίντερ 89-83 (Τελικός) 1ος

    *Το 2001 στο Παρίσι οι "πράσινοι" συμμετείχαν στον τελικό της Σουπρολίγκα της FIBA, καθώς για πρώτη φορά διεξήχθησαν δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

    Μικρά-μικρά από το ΟΑΚΑ

    Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα παίκτες, τεχνικό τιμ, διοίκηση και φίλαθλοι έγιναν ένα τραγουδώντας τον ύμνο του Παναθηναϊκού.

    "Σ΄ εσάς αξίζει αυτή η νίκη, σας ευχαριστώ μέσα απ την καρδιά μου," είπε προς τους φιλάθλους αρπάζοντας το μικρόφωνο ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ, Θανάσης Γιαννακόπουλος.

    Μία τεραστίων διαστάσεων απλωμένη ελληνική σημαία έκανε τον γύρο του ΟΑΚΑ πάνω στα χέρια των αφηνιασμένων φιλάθλων του Παναθηναϊκού

    Όταν στις αρχές της δεύτερης περιόδου, φίλαθλοι ανάρτησαν πανό με επιγραφή υβριστικό στα τούρκικα περιεχόμενο, ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Παύλος Γιαννακόπουλος έσπευσε στην κερκίδα και τους ζήτησε να το εξαφανίσουν

    Μικρό πεισόδιο δημιουργήθηκε ανάμεσα στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τον προπονητή της Εφές, Οκτάι Μαχμουτί, όταν ο τελευταίος ζήτησε να δοθεί αντιαθλητικό φάουλ στον Καλαϊτζή πάνω στον Σόλομον στα μισά της δεύτερης περιόδου

    Ένας φίλαθλος ντυμένος τσολιάς και κρατώντας την ελληνική σημαία έτρεχε γύρω από τον αγωνιστικό χώρο υπό τις επιδοκιμασίες των 18.000 θεατών

    Κωνσταντίνου και Μπασινάς αποθεώθηκαν από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού στο διάλειμμα του ημιχρόνου

    Στον Πρκάτσιν επιτέθηκαν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού μέσα στο παρκέ με τη λήξη, αλλά τα χειρότερα απεφεύχθησαν.

    [03] Πολιτική

    Αυλαία την Παρασκευή με τους πολιτικούς αρχηγούς Υψηλοί τόνοι για το δημοψήφισμα

    14/4/2005 9:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2005 11:36:45 μμ)

    Συντάκτης:

    Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται την Παρασκευή, στο ελληνικό κοινοβούλιο, η συζήτηση για την κύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να μην γίνει ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένου ότι τάσσονται υπέρ του Ευρωσυντάγματος. Ωστόσο, το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που κατέθεσαν Αξιωματική Αντιπολίτευση, ΚΚΕ, και Συνασπισμός στάθηκε αφορμή για συζήτηση σε υψηλούς τόνους.

    Τοποθετήσεις

    "Ζηλεύουμε τους Γάλλους πολίτες και όλους όσοι θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τη γνώμη τους και να πάρουν θέση με την ψήφο τους" τόνισε από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Ντίνος Βρεττός και πρότεινε να υπάρξει διακομματική συμφωνία ώστε από τώρα και στο εξής όλες οι αναθεωρήσεις του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και οι διευρύνσεις να περνούν από ελληνικό δημοψήφισμα.

    Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αρνείται την προσφυγή σε δημοψήφισμα εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας ότι "αν τώρα προσφύγουμε σε δημοψήφισμα, θα υπάρξει συνταγματική νομιμοποίηση αυτής της συνταγματικής συνθήκης που θα την καταστήσει ισχυρότερη και από το εθνικό μας Σύνταγμα".

    Από την πλευρά του ο Ορέστης Κολοζώφ του ΚΚΕ αμφισβήτησε το κύρος της συνταγματικής συνθήκης.

    " Η πλειοψηφία του ισπανικού λαού, δεν πήγε καθόλου να ψηφίσει και μόλις το 35% συμφωνεί με τη Συνθήκη αυτή. Και όμως, η Συνθήκη επικυρώνεται από την Ισπανία και λέμε ότι έχει κύρος! Ποιο κύρος έχει;" διερωτήθηκε.

    Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα χαρακτήρισε το πρώτο δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Συνθήκη, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη .

    Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) επεσήμανε τους κινδύνους μιας περιορισμένης προσέλευσης στις κάλπες (όπως έγινε στην Ισπανία) και του «αποπροσανατολισμού της δημόσιας συζήτησης, με πολλούς που μπορεί, καταψηφίζοντας το συγκεκριμένο κείμενο, να εκφράζουν αντιρρήσεις στις πολιτικές του κ. Σιράκ, στην παγκοσμιοποίηση, στα μεταλλαγμένα, στους μουσουλμάνους μετανάστες.

    Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, υπεραμύνθηκε των διατάξεων του Ευρωσυντάγματος.

    Όπως τόνισε, η Συνταγματική Συνθήκη θα δώσει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να θέτουν ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τα οποία θα πρέπει να νομοθετήσει.

    Συλλαλητήριο για το δημοψήφισμα

    Στο μεταξύ, τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ζήτησαν με συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν αργά το απόγευμα, μέλη του Συνασπισμού και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ.

    Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια και το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με πορεία προς τη Βουλή.

    Απαντούν στην έκκληση για συναίνεση

    Νωρίτερα, από τη συζήτηση στη Βουλή, δεν έλειψε και η κριτική για την κυβερνητική πολιτική.

    Πυρά στην κυβέρνηση με αιχμή τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θυσιάζει τα πάντα στην Ευρώπη προκειμένου να γίνει δεκτός ο νόμος για το βασικό μέτοχο.

    Από την πλευρά του ο Χρήστος Πρωτόπαπας, απάντησε στην έκκληση του Γ. Αλογοσκούφη για συναίνεση στην οικονομική και κοινωνική πολιτική.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η κυβέρνηση ζητά συναίνεση όχι γιατί θέλει το διάλογο αλλά γιατί βρίσκεται σε πανικό μετά τους αποτυχημένους χειρισμούς της σε σειρά θεμάτων και κυρίως στην Οικονομία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνέχιση της συζήτησης για το Ευρωσύνταγμα

    [04] Κοινωνία

    Εντείνονται οι έλεγχοι εν όψει Πάσχα Ανασφαλείς οι καταναλωτές

    14/4/2005 7:44:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ανασφάλεια για την ποιότητα των προϊόντων διατροφής που βρίσκουν στα ράφια σούπερ μάρκετ και μαγαζιών αισθάνονται οι Έλληνες καταναλωτές, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για όσπρια που βαφτίζονται ελληνικά, ενώ είναι εισαγωγής. Έρευνα της ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού FLASH έδειξε ότι το 61,3% των καταναλωτών αισθάνονται ανασφαλείς για την ποιότητα τροφίμων και ζητούν σε ποσοστό 97,6% προστασία από τους φορείς (αυστηρότερη νομοθεσία, ελέγχους και πρόστιμα στους παραβάτες). Εν όψει του Πάσχα, ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τις συναρμόδιες ελεγκτικές αρχές προγραμματίζει συστηματικούς και εντατικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία μαζικής διακίνησης και πώλησης τροφίμων.

    Επικερδείς οι "ελληνοποιήσεις"

    Παράλληλα με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους και να ελέγχουν τις σφραγίδες καταλληλότητας στα αμνοερίφια αλλά και τις ημερομηνίες λήξης στα αυγά και τα σοκολατένια αυγά.

    Την ίδια ώρα, η έρευνα της ΚΑΠΑ Research καταδεικνύει ότι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό καταναλωτών (71,3) εκτιμά ότι πληρώνει ακριβά για προϊόντα χαμηλής ποιότητας ενώ το 61,3% δηλώνει έτοιμο να συμμετάσχει σε μποϊκοτάζ τιμών.

    Στο μεταξύ, σημαντικά κέρδη στους επιτηδείους φαίνεται ότι αποφέρουν οι ελληνοποιήσεις προϊόντων που είναι εισαγωγής.

    Για παράδειγμα: Η χονδρική τιμή της πατάτας Αιγύπτου είναι 45 λεπτά το κιλό ενώ η ελληνική 52.

    Η διαφορά 7 λεπτών το κιλό γίνεται 700 Ευρώ στον τόνο με αποτέλεσμα κάποιοι όταν βαφτίζουν τη συγκεκριμένη πατάτα ελληνική να βάζουν παράνομα στην τσέπη τους 700 Ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίσθηση που υπάρχει στους Έλληνες καταναλωτές είναι ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι ασφαλέστερα (81,5% σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ Research) γεγονός που προφανώς εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Όσπρια αγνώστου προελεύσεως

    [05] Κόσμος

    Κατηγορίες εναντίον τριών για δωροδοκία Μίζες για το "πετρέλαιο αντί τροφίμων"

    14/4/2005 9:10:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - Reuters

    Για δωροδοκία εκατομμυρίων δολαρίων στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν κατηγορούνται τρεις άνθρωποι, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ. Στο εδώλιο θα βρεθούν ο Τεξανός επιχειρηματίας, Ντέιβιντ Τσάμερς, ο Βρετανός έμπορος πετρελαιοειδών, Τζον Έρβινγκ, και ο Βούλγαρος πολίτης που κατοικεί στις ΗΠΑ, Λούντμιλ Ντιονίσιεβ. Μάλιστα, οι δύο τελευταίοι συνελήφθησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα ζητήσουν την έκδοση του Τσάμερς. Τα χρήματα που δόθηκαν για μίζες προορίζονταν για ανθρωπιστική βοήθεια προς τον λαό του Ιράκ, αφού, σύμφωνα με το πρόγραμμα "πετρέλαιο αντί τροφίμων" του ΟΗΕ, η κυβέρνηση Χουσεΐν, στην οποία είχε επιβληθεί εμπάργκο, μπορούσε να πουλά μαύρο χρυσό στη διεθνή κοινότητα έναντι τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού.

    "Λάδωμα" σε λογαριασμούς του Σαντάμ

    Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, οι κατηγορούμενοι, που αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 62 ετών, "έπαιζαν καθοριστικό ρόλο" στη διαμόρφωση της τιμής του μαύρου χρυσού που πουλούσε το Ιράκ, με βάση το πρόγραμμα του ΟΗΕ.

    Όπως διευκρίνισε ο δικηγόρος, Ντέιβιντ Κέλεϊ, οι κατηγορούμενοι μετέφεραν τα χρήματα, που κανονικά έπρεπε να κατατεθούν σε λογαριασμό του ΟΗΕ για να αγοραστεί η ανθρωπιστική βοήθεια, σε λογαριασμούς εταιριών και τραπεζών που είχαν σχεδιαστεί και ελέγχονταν από την κυβέρνηση Σαντάμ.

    Στο σκάνδαλο φέρεται να εμπλέκεται και ένας Νοτιοκορεάτης, ο Τόγκσαν Παρκ, που κατηγορείται για συνομωσία στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αφού λειτουργούσε ως ανεπίσημος εντολοδόχος της τότε κυβέρνησης του Ιράκ.

    Σημειώνεται, πως ανεξάρτητη έρευνα του ΟΗΕ για το σκάνδαλο στο "πετρέλαιο αντί τροφίμων" βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά της αναμένονται στα μέσα του 2005. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο γιος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κότζο, εναντίον του οποίου πάντως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ, πρόσφατα, η τριμελής επιτροπή που ερευνά την υπόθεση αθώωσε τον Κόφι Ανάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Καθαρός" ο Ανάν

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Γαλλικά παράπονα για τον απλοκλεισμό

    14/4/2005 8:20:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Λιόν, Ζαν Μισέλ Ολά, αναφερόμενος στον αποκλεισμό της ομάδας του από την συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ, χθες το βράδυ από την Αιντχόβεν. Ο Γάλλος στάθηκε όπως ήταν φυσικό στην απόφαση του διαιτητή Κιμ Μίλτον Νίλσεν να μην καταλογίσει πέναλτι σε ανατροπή του Νίλμαρ από τον Γκόμεζ μέσα στην περιοχή. Η φάση έγινε στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης και ο Ολά θεωρεί πως εκεί η ομάδα του έχασε το εισιτήριο για τα ημιτελικά. "Είμαστε πληγωμένοι γιατί νιώθουμε ότι αποκλειστήκαμε άδικα. Είδαμε ξανά τη φάση αργά το βράδυ και είμαστε σίγουροι ότι ήταν πέναλτι. Αν είχε καταλογιστεί, θα γιορτάζαμε όλη τη νύχτα", είπε ο Ολά που άφησε και αιχμές για ιδιαίτερη μεταχείριση των παικτών της Αιντχόβεν από τον διαιτητή. "Μίλησα με τον πρόεδρο της Αϊντχόβεν και του είπα πως θεωρώ περίεργο να συνομιλεί ο αρχηγός της ομάδας του, Μαρκ Φαν Μπόμελ, με τον διαιτητή καθ΄όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Επίσης, εξεπλάγημεν όταν είδαμε τον εμπορικό διευθυντή της Αϊντχόβεν και τον υπεύθυνο επικοινωνίας να επισκέπτονται τα αποδυτήρια του διαιτητή, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της UEFA» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ειρωνικά: «Αυτό σημαίνει να προωθείς σωστά έναν μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο. Κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι καινούριο στα γήπεδα όπου διεξάγονται διοργανώσεις της UEFA".

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Καλά τα νέα στο "λιμάνι"

    14/4/2005 9:05:00 μμ

    Συντάκτης:

    Επιστροφή στα καλά νέα περιλάμβανε το σημερινό πρόγραμμα για τον Ολυμπιακό, καθώς ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είδε τους Ιεροκλή Στολτίδη και Γιάννη Ταραλίδη να συμμετέχουν κανονικά στην προπόνηση, χωρίς μάλιστα να νιώσουν καθόλου ενοχλήσεις. Επιπλέον κανονικά γυμνάστηκε και ο Γκαμπριέλ Σούρερ έπειτα από πολύ καιρό μάλιστα, ενώ ελαφρύ τρέξιμο ξεκίνησαν ορισμένοι από τους υπόλοιπους τραυματίες, όπως ο Βενετίδης, ο Γεωργιάδης και ο Πατσατζόγλου. Παράλληλα διαπιστώθηκε πως την επόμενη εβδομάδα θα είναι σε θέση να ξεκινήσει προπονήσεις και ο Παντελής Καφές. Μετά το τέλος της προπόνησης, οι «ερυθρόλευκοι» και η τεχνική ηγεσία της ομάδας πήγαν σε ψαροταβέρνα του Μικρολίμανου, για να δειπνήσουν όλοι μαζί, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα, που έχει γίνει ιδιαίτερα βαρύ μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό.

    Παρέλαβε τα εισιτήρια του κυπέλλου

    Στο μεταξύ, ο Ολυμπιακός παρέλαβε σήμερα τα 2.400 εισιτήρια, για τον πρώτο ημιτελικό αγώνα Κυπέλλου με την ΑΕΚ, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ. Η διάθεσή τους θα γίνει ως εξής: 1.400 εισιτήρια θα διατεθούν στους οργανωμένους φιλάθλους, 200 εισιτήρια θα διατεθούν σε υποχρεώσεις της ΠΑΕ και τα υπόλοιπα 800 εισιτήρια θα διατεθούν σε κατόχους διαρκείας στις θύρες VIP, 31, 33 (τμήμα 132), 14, 15, 11, 12, 16 και 17. Η διάθεση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, στο εκδοτήριο του γηπέδου Καραϊσκάκη, που βρίσκεται έξω από τη θύρα 17, με την επίδειξη της κάρτας μέλους, της κάρτας διαρκείας και της Αστυνομικής Ταυτότητας. Η τιμή είναι 20 ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός και με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης, κάθε εισιτήριο θα είναι αυστηρά προσωπικό και θα αναγράφεται ονοματεπώνυμο και Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας. Σε περίπτωση μη ταύτισης των στροιχείων, κατά τον έλεγχο των Αστυνομικών Δυνάμεων, δε θα είναι δυνατή η είσοδος στο ΟΑΚΑ. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα ναυλώσει συρμούς του ΗΣΑΠ για τη μεταφορά των φιλάθλων της, με αφετηρία το σταθμό του Πειραιά, τερματισμό στον σταθμό Νερατζιώτισας και επιστροφή. Η ώρα αναχώρησης του πρώτου συρμού θα είναι στις 3:30 μ.μ.

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απών ο Βοόυτερ

    14/4/2005 8:03:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χωρίς τον Νόρντιν Βόουτερ θα παραταχθεί ο Παναθηναϊκός το Σάββατο στον αγώνα με τον Εργοτέλη, στο πλαίσιο της 26ης ημέρας του πρωταθλήματος Α΄ εθνικής. Ο Ολλανδός μέσος δοκίμασε να μπει σήμερα ξανά στον κανονικό ρυθμό προπονήσεων μετά από απουσία δύο ημερών, όμως αισθάνθηκε και πάλι ενοχλήσεις στο δεξί πόδι και αποχώρησε, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπολογίζεται από τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι για το ματς του "Παγκρήτιου". Το ίδιο ισχύει και για τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε, που συνεχίζει να πονάει στο δικέφαλο, ενώ απών θα είναι και ο Μίλτος Σαπάνης, ο οποίος σήμερα ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα.

    Περί μεταγραφών

    Στο μεταξύ ο Σπύρος Λιβαθηνός σε δηλώσεις του σε χθεσινοβραδινή εκπομπή, έδωσε ένα στίγμα της τακτικής που ακολουθεί ο Παναθηναϊκός στον τομέα των μεταγραφών και επεσήμανε πως στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχουν αρκετοί καλοί ποδοσφαιριστές που είναι νέοι και συνεπώς ενδιαφέρουν τους "πρασίνους". "Οι μεταγραφές εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους", τόνισε ο Σπύρος Λιβαθηνός και συμπλήρωσε, "Αν πάρουμε το πρωτάθλημα, τότε με διαφορετική διάθεση, πολύ πιο ευχάριστη, θα δει ο ιδιοκτήτης την ενίσχυση της ομάδας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Εμείς κοιτάμε, κάνουμε προεργασία και είμαστε η πρώτη ελληνική ομάδα που κινείται σε συγκεκριμένους στόχους 3-4 μήνες πριν απ τις άλλες. Αυτό έχει γίνει τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Θα θέλαμε πολύ να είμαστε 6 μήνες με 1 χρόνο μπροστά απ τους άλλους, αλλά αυτό στην ελληνική αγορά δεν είναι εύκολο να συμβεί. Υπάρχουν καλοί παίκτες στην ελληνική αγορά. Ο Καπετάνος είναι καλός παίκτης, ο Λαγός το ίδιο, ο Ηλιάδης της Καλαμαριάς, ο Λιαπάκης του Αιγάλεω. Ο Μάντζιος είναι μέσα σε αυτούς που βλέπουμε, δε μπορώ να πω αν έχει κλείσει. Μας ενδιαφέρουν οι νέοι παίκτες και θέλουμε να έχουμε πολλές λύσεις, γιατί βλέπετε πως με μία-δύο ατυχίες μπορεί να ξεμείνεις. Οι ελληνικές ομάδες αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν οικονομικά όπως οι ευρωπαϊκές και να αγοράζουν παίκτες με 10 εκ. ευρώ, πρέπει να κινούνται μεθοδικά".

    [09] Μπάσκετ

    Περιμένοντας το ΟΚ για Φίνλει

    14/4/2005 7:56:00 μμ

    Στην Αθήνα ταξίδεψε σήμερα ο Μορίς Φίνλει, προκειμένου να περάσει από αντι-ντόπινγκ έλεγχο και ιατρικές εξετάσεις, ώστε να εκδοθεί το δελτίο του και να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του με την Ολύμπια Λάρισας εναντίον του Ιωνικού ΝΦ Αμαλιάδα την Κυριακή. Ο νεοαποκτηθείς Αμερικανός γκαρντ της Ολύμπιας επέστρεψε το απόγευμα στη Λάρισα, όπου πήρε κανονικά μέρος στην προπόνηση της ομάδας. Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής έμεινε ικανοποιημένος από την εικόνα του Φίνλεϊ στη χθεσινή φιλική αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ και περιμένει μεγάλη βοήθεια από τον παίκτη, ώστε να πάρει η θεσσαλική ομάδα τους δυο βαθμούς κόντρα στον Ιωνικό και να κάνει το πιο σημαντικό βήμα για την παραμονή στην κατηγορία.

    [10] Μπάσκετ

    Αύριο απολογείται ο Μπλάκνει

    14/4/2005 7:49:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ενώπιον του Αθλητικού Δικαστή θα παρουσιαστεί την Παρασκευή ο Ρόντρικ Μπλάκνεϊ για να δώσει εξηγήσεις για την περιεκτικότητα μικρής ποσότητας ινδικής κάνναβης, η οποία ανιχνεύθηκε στο αίμα του, μετά από το αντι-ντόπινγκ που υποβλήθηκαν οι παίκτες του Αμαρουσίου στο τέλος του αγώνα με τον Ηρακλή. Ο Αμερικανός πλέι μέικερ θα ισχυριστεί ότι ήταν παθητικός καπνιστής, προσκομίζοντας και συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες αποδεικνύουν τα όσα υποστηρίζει. Αν οι εξηγήσεις του δεν κριθούν επαρκείς τότε κινδυνεύει με ποινή αποκλεισμού 40 ημερών, που θα ξεκινήσουν να μετρούν από την ημέρα της δειγματοληψίας.

    Παρότι χθες ο Παναγιώτης Γιαννάκης χρησιμοποίησε τον "Μου Μου" για οκτώ λεπτά στο φιλικό με τον Ολυμπιακό, η απουσία του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη το Σάββατο, στον αγώνα με τον Πανιώνιο στο κλειστό του Αγίου Θωμά.

    Ο Παναγιώτης Γιαννάκης θα στερηθεί επίσης των υπηρεσιών του Σμίλιανιτς και του Καράγκουτη. Ο τελευταίος μετέβη χθες στο κλειστό του Αμαρουσίου με πατερίτσες (μετεγχειρητικό στάδιο) και παρακολούθησε τη φιλική αναμέτρηση με τους "ερυθρολεύκους".

    Ο Σμίλιανιτς θα αρχίσει προπονήσεις τη Δευτέρα και -όπως όλα δείχνουν- θα είναι ετοιμοπόλεμος για την αναμέτρηση με την Ολύμπια Λάρισας τη Μεγάλη Τετάρτη, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής.

    [11] Βόλεϊ

    Ο Ολυμπιακός βλέπει τελικό

    14/4/2005 8:14:00 μμ

    Ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό της Α1 ανδρών βρίσκεται από σήμερα ο Ολυμπιακός. Οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν εύκολα του ΠΑΟΚ στην Θεσσαλονίκη, με τον Γιώργο Λυκούδη να κάνει νικηφόρο ντεμπούτο στον πάγκο της ομάδας του Πειραιά. Την ίδια ώρα, ο Ηρακλής δεν άφηνε κανένα περιθώριο στον πρωταθλητή Παναθηναϊκό να αμφισβητήσει την εφετινή του παντοδυναμία, και με ένα άνετο 3-1 σετ έδινε την ευκαιρία, στους "ερυθρόλευκους", να βρεθούν ακόμα πιο κοντά στον τελικό, αφού βρίσκονται οχτώ βαθμούς μπροστά από τον "αιώνιο αντίπαλο". Πλέον, ο Ηρακλής μετρά 25 νίκες σε 25 αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα (συν το 3 στα 3 στο Κύπελλο) και εξακολουθεί να παραμένει η μοναδική αήττητη ομάδα στην Ελλάδα.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τέλος σεζόν για Ντάγκα

    14/4/2005 8:31:00 μμ

    Εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος του χρόνου, θα παραμείνει ο Βαγγέλης Ντάγκας που μετά τις εξετάσεις που έκανε διαπιστώθηκε ότι, ο αμυντικός της Χαλκηδόνας έχει υποστεί ρήξη στον αριστερό ορθό κοιλιακό μυ, και θα πρέπει για τον επόμενο ενάμιση μήνα να ακολουθήσει ειδική θεραπευτική αγωγή, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στο χειρουργείο, κάτι που θα αποφασιστεί ύστερα από τις τελικές εξετάσεις. Θυμίζουμε πως εδώ και καιρό έχει τεθεί εκτός αγωνιστικής δράσης και μέχρι το τέλος της περιόδου ο Χρήστος Μικές, ενώ τραυματίες είναι και οι Φαμπιάν Παβέλα, Γιώργος Σίμος, Αλεν Ραγκουέλ, οι οποίοι ακολούθησαν και σήμερα ατομικό πρόγραμμα και θα χάσουν το κυριακάτικο παιχνίδι με τον Ιωνικό. Στο μεταξύ, απολογήθηκε προφορικά ο Σένσο Μόγιο για την καθυστερημένη κατά δέκα μέρες επιστροφή του στην Αθήνα, από την πατρίδα του. Η τιμωρία του αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο και το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει βαρύ πρόστιμο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 April 2005 - 21:06:00 UTC