Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο γύρος του κόσμου σε 80 …ώρες
  • [02] Τρεις μητροπολίτες ενώπιον της ΔΙΣ
  • [03] Ζητείται …εγγόνι
  • [04] "Ναι" της Βουλής στην κάθαρση
  • [05] Απόπειρα ληστείας
  • [06] Μπαράζ εκρήξεων στη Βαγδάτη
  • [07] Ελπιδοφόρα Σύνοδος
  • [08] Tης... βγήκε η ψυχή
  • [09] "Βραχεία κεφαλή" για Μακεδονικό, ΠΑΟΚ

    [01] Τεχνολογία

    Με μονοθέσιο αεροπλάνο-χωρίς στάση και ανεφοδιασμό Ο γύρος του κόσμου σε 80 ώρες

    2/3/2005 11:28:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC- Reuters

    Μια σύγχρονη εκδοχή του ήρωα του Ιουλίου Βερν, Φιλέα Φογκ, επιχειρεί να ενσαρκώσει ένας 60χρονος Αμερικανός εκατομμυριούχος. Ο Στίβεν Φόσετ ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης τον γύρο του κόσμου με μονοθέσιο αεροπλάνο, χωρίς στάση και χωρίς ανεφοδιασμό. Το πρωτότυπο ελαφρύ αεροσκάφος, GlobalFlyer, με χορηγό την Virgin Atlantic, απογειώθηκε στις 02:50 ώρα Ελλάδας από την Σαλίνα του Κάνσας και θα προσγειωθεί στο ίδιο αεροδρόμιο μετά από 66 έως 80 ώρες. Το αεριωθούμενο σχεδιάστηκε από τον Μπερτ Ρατάν, γνωστό από το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο, SpaceShipOne και το Voyager, το αεροσκάφος που έκανε για πρώτη φορά το γύρο του κόσμου χωρίς στάση και ανεφοδιασμό, με δύο πιλότους. "Έχω λίγο άγχος, αλλά αυτό μάλλον δικαιολογείται από την περίσταση", δήλωσε ο κ. Φόσετ πριν ξεκινήσει το ταξίδι του.

    Σύγχρονος Φιλέας Φογκ

    Μετά από αρκετές εβδομάδες αναβολής λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, το GlobalFlyer απογειώθηκε επιτυχώς. Ήδη, ο κ. Φόσετ πέταξε πάνω από τον Καναδά και κατευθύνθηκε προς τη Βόρειο Αφρική, ενώ αργότερα θα πετάξει πάνω από τη Μέση Ανατολή, την Ινδία, το Πακιστάν, την Κίνα, την Ιαπωνία και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

    Το Global Flyer έχει άνοιγμα πτερύγων 35 μέτρα και μήκος 11, 7 μέτρα. Χωρίς καύσιμα ζυγίζει 1,5 τόνους, ενώ με πλήρες φορτίο δέκα τόνους. Ο κινητήρας είναι ο Williams FJ44-3 ATW. Στο μεγαλύτερο μέρος της πτήσης το σκάφος θα πετά με ταχύτητα 460 χλμ/ώρα, σε ύψος άνω των 15.000 μέτρων.

    Ανά διαστήματα, το αεριωθούμενο θα συνοδεύεται από άλλο σκάφος με επιβάτη τον Ρίτσαρντ Μπράνσον, το περιπετειώδες αφεντικό της Virgin. Ωστόσο, ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες, καθώς δεν θα υπάρχει δεύτερος πιλότος για να τον ξεκουράζει και να του επιτρέπει να κοιμηθεί. Για κάθε ενδεχόμενο πάντως, έχει εφοδιαστεί με αλεξίπτωτο, ενώ θα τρέφεται με μιλκ σέικ διαίτης.

    Η συνολική απόσταση που θα καλύψει το σκάφος είναι περίπου 37.000 χιλιόμετρα. Εκτός από το ρεκόρ συνεχούς πτήσης, ο 60χρονος ελπίζει να καταρρίψει και το ρεκόρ της μεγαλύτερης πτήσης με αεριωθούμενο, που είναι 19.200 χιλιόμετρα και επιτεύχθηκε το 1962 από ένα βομβαρδιστικό Β-52.

    Πάντως, ο κ. Φόσετ έχει αποδείξει και στο παρελθόν πόσο εκκεντρικός και ριψοκίνδυνος είναι: το 2002 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ολοκλήρωσε μόνος το γύρο του κόσμου με αερόστατο, έπειτα από έξι απόπειρες, ενώ σε δύο περιπτώσεις παραλίγο να πεθάνει. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσπαθούσε να καταρρίψει το ρεκόρ υψομέτρου με ανεμοπλάνο, όμως απέτυχε.

    Σχετικά Links:

    GlobalFlyer

    [02] Κοινωνία

    Συνεδρίαση υπό τη σκιά της παραίτησης Θεόκλητου Τρεις μητροπολίτες ενώπιον της ΔΙΣ

    2/3/2005 10:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/3/2005 11:50:29 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Τις καταγγελίες για τον μητροπολίτη Χίου Διονύσιος, τον μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο και τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου Νικηφόρου θέτει επί τάπητος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, στη σημερινή συνεδρίασή της. Συγκεκριμένα στο μικροσκόπιο της ΔΙΣ, της οποίας στόχος είναι να επισπευσθεί η κάθαρση και να κλείσουν όλες οι υποθέσεις ιερωμένων, που εκκρεμούν στα εκκλησιαστικά δικαστήρια, βρέθηκαν οι υπέρογκες καταθέσεις, που κατηγορήθηκε, ότι έχει στις ΗΠΑ ο μητροπολίτης Χίου, αλλά και το ροζ σκάνδαλο με το οποίο εμπλέκεται ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου. Επίσης, αναμένεται να καταθέσει ο μητροπολίτης Ζακύνθου για τα δημοσιεύματα εις βάρος του, που τον φέρουν να έχει αγοράσει έναντι εξευτελιστικού τιμήματος οικία και οικόπεδο από τη Μονή Πάτμου. Την ίδια ώρα η Ιερά Σύνοδος ζητεί εγγράφως από τον τοποτηρητή της Μητρόπολης Αττικής την επίσπευση των ανακρίσεων για την υπόθεση Γιοσάκη, ενώ τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει στην εξέταση και άλλων καταγγελιών, που αφορούν κληρικούς ενώ στις 8 και 9 Μαρτίου θα τελεστούν αγρυπνίες στους ιερούς ναούς όλης της χώρας για την κάθαρση στον χώρο της Εκκλησίας.

    Ενοχές που πρότεινε τον Γιοσάκη

    Στο μεταξύ, χθες στη ΔΙΣ κατέθεσε την παραίτησή του ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος Κουμαριανός, η οποία έγινε δεκτή. Συζητήθηκε επίσης η υπόθεση του μητροπολίτη Παντελεήμονα, που φέρεται να έχει λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ αποφασίστηκε η αποπομπή του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Αρμένη.

    Παράλληλα, χθες κατέθεσε ενώπιον του επιθεωρητή του Αρείου Πάγου, Χρήστου Μπαλτά, ο παραιτηθείς μητροπολίτης, ο οποίος παραδέχτηκε τις σχέσεις του με τον Γιοσάκη, για τον οποίο είπε, ότι μαζί με ανώτατους δικαστικούς και πολιτικούς της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών τον πίεζαν, προκειμένου να μεσολαβήσει στον Αρχιεπίσκοπο για να αναλάβει ο Γιοσάκης τη θέση του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

    Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Θεόκλητος, τόνισε, ότι αισθάνεται ενοχές για το ότι πρότεινε στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο την ανάληψη διοικητικής θέσης στην Αρχιεπισκοπή από τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη. Επίσης, παραδέχθηκε, ότι δάνεισε χρήματα στην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, που είχε ζητήσει ευνοϊκή μεταχείριση για τον Γιοσάκη και ότι μεσολάβησε για να γίνει το ραντεβού του Αρχιεπίσκοπου με ανώτερο δικαστικό.

    Σχετικά με την παραίτησή του, δήλωσε, ότι ήταν δική του πρωτοβουλία και δεν ενήργησε υπό το καθεστώς πίεσης. "Παραιτήθηκα γιατί έσφαλα, γιατί πλήγωσα το κύρος του Αρχιεπισκόπου και το δικό μου" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεόκλητος. Ακόμα, επέμεινε στην άποψή του πως του γίνεται πόλεμος επειδή έχει καλές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατάθεση - βόμβα Θεόκλητου

    Βαρύ κλίμα

    [03] Παράξενα

    Ζητείται εγγόνι

    2/3/2005 9:26:00 πμ

    Συντάκτης:

    "Εγώ πότε θα γίνω γιαγιά;" φαίνεται πως αναρωτιέται μια 64χρονη από την Κίνα, που ενώ ο γιος της είναι παντρεμένος εδώ και 11 χρόνια αρνείται να κάνει απόγονο. Μάταια η Λίου Λαν προσπάθησε να μεταπείσει το σπλάχνο της και τελικά τα "έσπασαν". Ωστόσο, η ίδια δεν το έβαλε κάτω και αποφάσισε να κάνει την επιθυμία της πραγματικότητα μέσω εφημερίδας! Έτσι, έβαλε αγγελία σε μια τοπική εφημερίδα της περιοχής Τσενγκντού, με την οποία αναζητά εγγονάκι. Όπως λέει η ίδια, θέλει να υιοθετήσει μια τριμελή οικογένεια, με ένα μικρό παιδί. Ύστερα από έξι μήνες και αφού της αποδείξουν ότι είναι σωστοί άνθρωποι, θα τους αφήσει να ζήσουν μαζί της και θα γίνει γιαγιά του μικρού. Ήδη, μεγάλος αριθμός οικογενειών έχει απαντήσει θετικά στην αγγελία της, ενώ η 64χρονη τονίζει πως έχει αρκετά χρήματα για να χαρτζιλικώνει το εγγονάκι που θα αποκτήσει.

    [04] Πολιτική

    Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη Δικαιοσύνη "Ναι" της Βουλής στην κάθαρση

    2/3/2005 7:59:00 πμ

    Συντάκτης:

    Υπέρ του νομοσχεδίου για τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ κατά τη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, που έκανε λόγο για απόπειρα τρομοκράτησης των δικαστών. "Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την εμπορευματοποίηση της Δικαιοσύνης και την απαξίωσή της στη συνείδηση των πολιτών", τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας. Μετά από πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, την ερχόμενη Τρίτη θα κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης, για να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα της διαφθοράς, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρότεινε τη συγκρότηση ειδικής εξεταστικής επιτροπής για τη διαπλοκή και τη διαφθορά στην Εκκλησία, τη Δικαιοσύνη και άλλες κρατικές υπηρεσίες.

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

    Μεταξύ άλλων, με το σχέδιο νόμου η δωροδοκία δικαστή μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα και ορίζεται βαρύτατη χρηματική ποινή, πλην της φυλάκισης. Για κακούργημα τιμωρείται επίσης και όποιος εμπλέκεται σε δωροδοκία δικαστή, ενώ ενεργοποιείται ο έλεγχος του "πόθεν έσχες" όλων των δικαστικών λειτουργών.

    Παράλληλα, θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές για τα εγκλήματα της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης και αποκλείεται η αντικατάσταση οιουδήποτε δικαστή έχει κληρωθεί ως μέλος ποινικού δικαστηρίου σε συγκεκριμένη δικάσιμο από άλλο δικαστή, πλην εκείνων που έχουν κληρωθεί ως αναπληρωματικοί.

    Ήδη, από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ είχαν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν στην Ολομέλεια τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα των διατάξεων, ο ΣΥΝ δεν έλαβε το λόγο, ενώ το ΚΚΕ εξέφρασε την εναντίωσή του.

    "Εκπτώσεις σε ζητήματα διαφάνειας και σε ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς δεν γίνονται", τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Κοσμίδης επεσήμανε πως η πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών υπηρετεί ευόρκως και θα πρέπει να προστατευθεί το κύρος της Δικαιοσύνης.

    Ενάντια στο νομοσχέδιο τάχθηκε το ΚΚΕ, με την εισηγήτριά του, Λιάνα Κανέλλη, να κάνει λόγο για εν θερμώ νομοθέτηση και συλλήβδην ενοχοποίηση του δικαστικού σώματος.

    [05] Κοινωνία

    Απόπειρα ληστείας

    2/3/2005 11:01:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δύο Αλβανοί υπήκοοι συνελήφθησαν στον Αυλώνα, γιατί στις 6:30 το πρωί της Τετάρτης αποπειράθηκαν να ληστέψουν το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ της περιοχής. Οι υπάλληλοι αντελήφθησαν τις προθέσεις τους και ειδοποίησαν την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να φτάσουν οι αστυνομικοί και να τους συλλάβουν, τον ένα ελαφρά τραυματισμένο από σφαίρα επειδή αντέδρασε κατά τη σύλληψη, ενώ ο άλλος τραυμάτισε με σιδηρολοστό την καθαρίστρια των ΕΛΤΑ.

    [06] Ιράκ

    Δέκα νεκροί και τριάντα τρεις τραυματίες Μπαράζ εκρήξεων στη Βαγδάτη

    2/3/2005 8:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/3/2005 11:51:39 πμ)

    Συντάκτης:

    Με αιματοκύλισμα ξεκίνησε η σημερινή μέρα στη Βάγδατη. Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στην είσοδο μιας βάσης του ιρακινού στρατού, κοντά στο παλιό αεροδρόμιο Μουτάνα, όπου περίμεναν πολλοί πολίτες για να καταταγούν στις δυνάμεις ασφαλείας. Από την έκρηξη βρήκαν το θάνατο επτά άνθρωποι και άλλοι 30 τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων οι 19 είναι μέλη της εθνοφρουράς και οι 11 πολίτες. Λίγα λεπτά αργότερα, μια δεύτερη ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την ιρακινή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, Αντνάν Αμπντέλ Ραχμάν, η έκρηξη σημειώθηκε σε στρατιωτικό φυλάκιο σε γέφυρα της συνοικίας Τζαντρίγια και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις στρατιώτες και άλλοι έξι να τραυματισθούν. Νωρίτερα, άγνωστοι δολοφόνησαν τον δικαστή Μπαραουΐζ Μαχμούντ, που ασχολούταν με υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον αδερφό του, έξω από την κατοικία τους.

    [07] Κόσμος

    Στο πλευρό Αμπάς η διεθνής κοινότητα Ελπιδοφόρα Σύνοδος

    2/3/2005 12:08:00 πμ

    Συντάκτης:

    Να προχωρήσουν σε πρακτικά βήματα για ένα βιώσιμο και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος συμφώνησαν στο Λονδίνο οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας. Στη Σύνοδο Κορυφής, ζητήθηκε από τους Παλαιστινίους να προχωρήσουν σε σειρά μεταρρυθμίσεων στους τομείς ασφάλειας και μυστικών υπηρεσιών και από τους Ισραηλινούς να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι του οδικού χάρτη. Θετικά αποτιμούν το αποτέλεσμα της Συνόδου, ο Τόνι Μπλερ, η Κοντολίζα Ράις αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Στη σύνοδο καταδικάστηκε και η τρομοκρατική ενέργεια που σημειώθηκε στο Τελ Αβίβ την περασμένη βδομάδα. Στο μεταξύ αργά το βράδυ της Τρίτης, ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το Τελ Αβίβ, η οποία ωστόσο αποσυνδέθηκε αμέσως με το ενδεχόμενο επίθεσης Παλαιστινίων.

    Αισιοδοξία για ειρήνη

    Ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα της Συνόδου, εμφανίσθηκε μετά το πέρας της ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    "Από τη συμφωνία θα επωφεληθούν όχι μόνο ο παλαιστινιακός λαός αλλά και η διεθνής κοινότητα στο σύνολο της" τόνισε ο Τόνι Μπλερ υποστηρίζοντας ότι σήμερα τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανεξάρτητου κράτους.

    Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ, εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλουν τόσο ο Αριέλ Σαρόν όσο και ο Μαχμούντ Αμπάς.

    "Και οι δυο είναι δύο θαρραλέοι άντρες, που έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον" ανέφερε χαρακτηριστικά στεκόμενος ιδιαίτερα στη στάση του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.

    "Μας εντυπωσίασε ο Μαχμούντ Αμπάς, με την στερεότητα των απόψεών του, τη σοφία του, τη βούλησή του" τόνισε.

    Από την πλευρά της η Κοντολίζα Ράις εκτίμησε ότι στο μέλλον ανοίγονται λαμπρές προοπτικές για ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

    Στην σύνοδο συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών 23 χωρών, μεταξύ των οποίων αυτοί των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέ Σολάνα, αξιωματούχοι έξι Διεθνών Οργανισμών και ο νέος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

    Στη Σύνοδο δεν συμμετείχε το Ισραήλ που δήλωσε ωστόσο ότι θα παρακολουθήσει στενά τις εργασίες του.

    Στις Βρυξέλλες ο Αμπάς

    Σήμερα, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την ηγεσία του Βελγίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Μαχμούντ Αμπάς θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους Χαβιέ Σολάνα, τον τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.

    Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Βέλγο πρωθυπουργό Γκί Φέρχοφσταντ.

    [08] Ποδόσφαιρο

    Tης... βγήκε η ψυχή

    2/3/2005 10:56:00 πμ

    Συντάκτης:

    Στα πέναλτι προκρίθηκε η Άρσεναλ στα προημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας, καθώς επικράτησε με 4-2 της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, στον αποψινό επαναληπτικό του 5ου γύρου. Στο "Μπράμορ Λέιν", η κανονική διάρκεια του αγώνα δεν ανέδειξε νικητή, ενώ και στην παράταση το γκολ δεν ήρθε τελικά για καμία ομάδα. Έτσι από στη διαδικασία των πέναλτι τα "κανόνια" πιο ψύχραιμα, με τον Αλμούνια να σταματά τις προσπάθειες των Κουίν και Χάρλεϊ, πήραν την πρόκριση για την επόμενη φάση, όπου θα αντιμετωπίσει τη Μπόλτον. Στα άλλα χθεσινά ματς η Μπλάκμπερν επιβλήθηκε της Μπέρνλι με 2-1, ενώ η Σαουθάμπτον επικράτησε εκτός έδρας με 3-1 της Μπρέτφορντ. Απομένει ακόμη ένας αγώνας αυτός ανάμεσα σε Νότιγχαμ Φόρεστ-Τότεναμ, που θα διεξαχθεί στις 2/3 και ο νικητής του θα αντιμετωπίσει τη Νιούκαστλ.

    [09] Μπάσκετ

    "Βραχεία κεφαλή" για Μακεδονικό, ΠΑΟΚ

    1/3/2005 11:14:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το πρώτο βήμα για την πρόκρισή τους στην ημιτελική φάση του ULEB Cup πραγματοποίησαν απόψε ο Μακεδονικός και ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη στον πρώτο "εμφύλιο" των "8" με το Μαρούσι, έκανε την έκπληξη καθώς επιβλήθηκε με 92-89 του αντιπάλου της και απέκτησε το πάνω χέρι στην πρόκριση εν όψει του επαναληπτικού της 8ης Μαρτίου στην έδρα της Κοζάνης. Στην Πυλαία αντίστοιχα ο ΠΑΟΚ, επικράτησε με 74-71 της λιθουανικής Λιέτουβος Ρίτας και πήρε έτσι μία άτυπη ρεβάνς, για το συμπολίτη του Άρη, που αποκλείστηκε στην προηγούμενη φάση από τους Λιθουανούς. Παρόλα αυτά το έργο του δικέφαλου του Βορρά σε μία εβδομάδα στον εκτός έδρας επαναληπτικό, αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού η διαφορά των τριών πόντων δεν επιτρέπει στους Θεσσαλονικείς να νιώθουν ασφαλείς. Στους άλους δύο αγώνες τα αποτελέσματα ήταν: Σαρλερουά (Βέλγιο)-Παμέσα Βαλένθια (Ισπανία) 78-86, Χέμοφαρμ (Σερβία/Μαυροβούνιο)- Βέντσπιλς (Λετονία) 99-93.

    Έκανε την έκπληξη ο Μακεδονικός

    Θύμα μίας δυσάρεστης έκπληξης έπεσε χθες στο κλειστό του Αγίου Θωμά το Μαρούσι, καθώς ο Μακεδονικός αναδείχθηκε νικητής του ελληνικού "εμφύλιου" της ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η ομάδα της Κοζάνης από την αρχή, με απόλυτη ευστοχία στα σουτ τριών πόντων και κορυφαίο Ρίματς εκμεταλλεύτηκε το νωθρό ξεκίνημα των αντιπάλων τους, οι οποίοι μέχρι και το τέλος του πρώτου ημιχρόνου αγώνα, βρίσκονταν στη θέση του οδηγού στο σκορ με 42-45.

    Στο β΄ημίχρονο η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, έδειξε αποφασισμένη να φτάσει στην ανατροπή και με κορυφαίους τους Πόποβιτς και Μπλάκνεϊ, κατάφεραν με ένα σερί 8-3 (2 τρίποντα), να πάρουν το προβάδισμα με 56-53 το οποίο διατήρησαν σταθερά μέχρι και το 29 με 64-61.

    Οι φιλοξενούμενοι όμως δεν είχανε πει την τελευταία τους κουβέντα. Ο Ρίματς κατά κύριο λόγο με τα τρίποντα και στη συνέχεια ο Μαϊκλ με τις διεισδύσεις του, εξουδετέρωσαν κάθε αμυντικό σύστημα του Αμαρουσίου και η νίκη με 89-92 κατέληξε σε κοζανίτικα χέρια. Εν τούτοις η διαφορά των τριών πόντων θεωρείται "εύθραυστη" εν όψει του επαναληπτικού στις 8 Μαρτίου στην έδρα του Μακεδονικού, την οποία οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη καλούνται, αν όχι να αυξήσουν, να τη διατηρήσουν σίγουρα ως "κόρην οφθαλμού".

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 21-26, 42-45, 64-67, 89-92.

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Πόποβιτς 11 (3), Στιούαρτ 15 (1), Σέκουλιτς 8, Μπουντούρης 2, Σπανούλης 17, Στεφανίδης, Μπλάκνεϊ 23 (2), Σμίλιανιτς 6, Τζόουνς 4, Καράγκουτης 3 (1).

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Μάικλ 24 (1), Παπαμακάριος 5 (1), Χάτσον 13, Λουκόφσκι 14 (1), Τσάνακ 10, Πέτρουλας, Χίζνιακ 4, Ρίματς 22 (4).

    Γκαγκαλούδης ο "λυτρωτής"

    Ο Γιάννης Γκαγκαλούδης τράβηξε 21 απέναντι στους Λιθουανούς Λιέτουβος Ρίτας και ο ΠΑΟΚ επικράτησε στο πρώτο ματς της Πυλαίας, αλλά για να κερδίσει στις 8 Μαρτίου εκτός έδρας την παρτίδα θα πρέπει να δείξει ένα καλύτερο πρόσωπο, αφού οι συνθήκες στην πατρίδα του Σαμπόνις, θα είναι σίγουρα πολύ πιο δύσκολες.

    Οι Λιθουανοί, που πριν από λίγες εβδομάδες απέκλεισαν το Άρη στη φάση των "16" της διοργάνωσης, πίστεψαν ότι έχουν πάρει τον αέρα των ομάδων της Θεσσαλονίκης, αλλά μετά το αρχικό καλό τους ξεκίνημα βρέθηκαν από κάτω.

    Η υπεροπλία των Λιθουανών στη ρακέτα- ελέω της απουσίας του Μπασμίνοφ- έδωσε ένα προβάδισμα στους φιλοξενούμενους με 8-14. Στη συνέχει όμως οι "ασπρόμαυροι" ισοφάρισαν και με ενορχηστρωτή τον Γκαγκαλούδη πέρασαν μπροστά στο ημίχρονο με 37-32.

    Στην επανάληψη οι Λιθουανοί προσπάθησαν να επαναφέρουν την τάξη και όχι μόνο "ροκάνισαν" σταδιακά τη διαφορά, αλλά με κορυφαίο το Γιασάιτις πέρασαν και μπροστά στο σκορ με 51-52. Ο Βασιλειάδης ισοφάρισε σε 63-63 και από κει και πέρα το παιχνίδι ήταν... ακατάλληλο για καρδιακούς. Ο Γκαγκαλούδης έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του με 69-65, αλλά με ένα τρίποντο ο Λουκάουσκις έφερε τη Λιέτουβος σε απόσταση αναπνοής, 69-68. Η ομάδα του Μπάνε Πρέλεβιτς, ανέβασε ταχύτητα και ξέφυγε προς στιγμήν με 72-69, αλλά και πάλι ο "δαιμόνιος" απόψε Γιασάιτις με δύο ελεύθερες βολές, μείωσε στον πόντο 72-71, προκαλώντας ταραχή στους γηπεδούχους. Τότε όμως μίλησε η καρδιά του Γκαγκαλούδη, ο οποίος πήρε πάνω του την τελευταία επίθεση του αγώνα και ευστοχώντας σε ένα σουτ λίγο μέσα από τα 6.25 έδωσε στην εκπνοή τη νίκη στην ελληνική ομάδα με 74-71.

    Τα δεκάλεπτα: 14-14, 37-32, 51-54, 74-71.

    ΠΑΟΚ (Μπάνε Πρέλεβιτς): Βασιλειάδης 6, Ταμίρ 14 (4), Κορωνίδης 5 (1), Μέι 6 (1), Νίλσεν 14, Γκαγκαλούδης 21 (3), Μάγλος 2, Βασιλόπουλος 6 (1).

    ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ (Τόμο Μάχοριτς): Γιαβτόκας 6, Στελμάχερς 8, Γιασαίτις 16 (2), Σλέζας 10 (2), Μουγεζίνοβιτς 10, Λουκάουσκις 11 (1), Τσουκίνας, Κουζμίνσκας 2, Ντελινινκάιτις 6 (1), Εϊνίκις 2.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 March 2005 - 9:57:48 UTC