Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανησυχία για τη γρίπη των πτηνών
  • [02] Νέες εξελίξεις στο Γηροκομείο Αθηνών
  • [03] Έτοιμη να φύγει από το Λίβανο η Συρία
  • [04] Διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Κοσόβου
  • [05] Πικρό αντίο για ΠΑΟ
  • [06] Το αλκοόλ βλάπτει σοβαρά τα έμβρυα
  • [07] Διαφήμιση …τριών αστέρων

    [01] Υγεία

    Νέο κρούσμα στο Βιετνάμ Ανησυχία για τη γρίπη των πτηνών

    25/2/2005 10:48:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Την ώρα που το Βιετνάμ επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός ακόμη κρούσματος από τη γρίπη των πτηνών, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός κρύβει ακόμη πολλά μυστικά που πρέπει να μελετηθούν. Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων, Πατρίκ Ντεμποϊζέ, δήλωσε ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα για τη μετάδοση του ιού και ότι θα χρειαστούν πολλές έρευνες για να κατανοηθεί και να μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Η τριήμερη συνάντηση των εκπροσώπων των 28 χωρών, που πραγματοποιήθηκε για το θέμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο Βιετνάμ, έκανε έκκληση για την περαιτέρω οικονομική υποστήριξη των χωρών που μαστίζονται από την ασθένεια, καθώς τον περασμένο χρόνο διατέθηκαν μόνο 18 εκ. δολάρια, από τα 100 εκ. δολάρια που εκτίμησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

    Νέο κρούσμα στο Βιετνάμ

    Στο μεταξύ, εξετάσεις που έγιναν την Πέμπτη σε έναν 21χρονο στο βόρειο Βιετνάμ, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, έδειξαν ότι έχει προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών, ενώ οι γιατροί εκτιμούν ότι ενδέχεται να έχει μολυνθεί και η 14χρονη αδερφή του. Από την αρχή του έτους, στο Βιετνάμ έχουν χάσει τη ζωή τους 13 άτομα από τη γρίπη των πτηνών.

    Πριν δύο ημέρες, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και ο FAO προειδοποίησαν ότι η γρίπη των πουλερικών ενδέχεται να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πανδημία με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εάν δεν αναληφθεί άμεσα δράση.

    Ως μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, η ΠΟΥ προτείνει τα ζώα να βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους και τα πτηνά να ζουν σε κλουβιά προκειμένου να μην έχουν επαφή με πτηνά που ζουν κοντά στις λίμνες, τα οποία θεωρούνται οι κύριοι φορείς της ασθένειας.

    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι πάπιες μπορεί να είναι φορείς της ασθένειας αλλά να μην εκδηλώνουν τα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό οι Αρχές της Ταϊλάνδης, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την ασθένεια, έχουν θανατώσει περίπου 2,7 εκατομμύρια πάπιες που δε ζουν σε πτηνοτροφία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών

    [02] Κοινωνία

    Μετά από νέα προσφυγή του ΔΣ στη Δικαιοσύνη Νέες εξελίξεις στο Γηροκομείο Αθηνών

    25/2/2005 8:00:00 πμ

    Συντάκτης:

    Μετά τα οικονομικά σκάνδαλα και τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση στο Γηροκομείο Αθηνών, το Ίδρυμα βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα, έξι μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Ο νέος πρόεδρος του Ιδρύματος, που εξελέγη τον περασμένο Αύγουστο, αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας, ετέθη αντιμέτωπος με το σύνολο των μελών του Δ.Σ., με αποτέλεσμα τα δικαστήρια να αναλάβουν να δώσουν λύση στη διοικητική κρίση. Στον πρώτο γύρο της δικαστικής αντιπαράθεσης, που ακολούθησε, νικητής ανεδείχθη ο Αρχιμανδρίτης, ο οποίος κατόρθωσε να καθαιρέσει τους αντιπάλους του με αιφνιδιαστικό τρόπο. Στη συνέχεια, διόρισε με προσωρινή διαταγή του προέδρου υπηρεσίας, το σύνολο σχεδόν του Δ.Σ. με πρόσωπα του αμέσου περιβάλλοντός του, ενώ τοποθέτησε στο πλέον νευραλγικό πόστο του Συμβούλου-Ταμία, τον αρχιμανδρίτη Βασίλειο Δρόσο. Ωστόσο, τα καθαιρεθέντα μέλη του Δ.Σ. προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και τελικά δικαιώθηκαν καθώς κατόρθωσαν με δικαστική απόφαση να αναλάβουν εκ νέου τη διοίκηση του πλέον ιστορικού φιλανθρωπικού ιδρύματος της χώρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πόρισμα-καταπέλτης για το Γηροκομείο Αθηνών

    Σε εμπρησμό αποδίδεται η φωτιά στο Γηροκομείο Αθηνών

    Έκπτωτο κρίθηκε το Δ.Σ. του Γηροκομείου Αθηνών

    Στα χέρια του Εισαγγελέα το πόρισμα για το Γηροκομείο

    "Κορυφή του παγόβουνου" το Γηροκομείο Αθηνών

    Πόρισμα-σοκ για το Γηροκομείο Αθηνών

    [03] Μ. Ανατολή

    Έτοιμη να φύγει από το Λίβανο η Συρία

    25/2/2005 7:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/2/2005 7:51:32 πμ)

    Συντάκτης:

    Απαντώντας στις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις για αποχώρησή της από το Λίβανο, η Συρία δηλώνει τώρα έτοιμη να αποσύρει τους περίπου 14.000 στρατιώτες της και να συμμορφωθεί με την απόφαση 1559 του ΟΗΕ. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Αλ Μουάλεμ, που ακολούθησαν συνέντευξη του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια με την οποία ζητούσε τη συμμόρφωση της Συρίας με την απόφαση του ΟΗΕ, μέχρι τον Απρίλιο. Στη συνέντευξή του, ο κ. Ανάν είχε ζητήσει την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων προκειμένου στην έκθεση που θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να δηλώσει ότι η Δαμασκός "συμπεριφέρεται ικανοποιητικά και δε θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα". Αργότερα, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φρεντ Έκχαρντ, διευκρίνισε πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, δεν έθεσε τελεσίγραφο ούτε υποστηρίζει προσωπικά την επιβολή κυρώσεων προς τη Συρία.

    "Δεν εκπαιδεύει Ιρακινούς αντάρτες η Συρία"

    Υπενθυμίζεται ότι, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την απόφαση 1559, που έλαβε το Σεπτέμβριο, ζητά την απόσυρση των συριακών δυνάμεων και καλεί τη Δαμασκό να επιτρέψει τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών στον Λίβανο.

    Την ίδια ώρα, πηγές των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας διαψεύδουν τους ισχυρισμούς Ιρακινών ανταρτών ότι εκπαιδεύτηκαν από τις συριακές μυστικές υπηρεσίες. "Απολύτως αβάσιμους και αστήρικτους" χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, επικαλούμενο πηγές των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Αφορμή για τη διάψευση αυτή στάθηκε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση του Ιράκ, στο οποίο εμφανίζονται κάποια άτομα που δηλώνουν πως είναι αντάρτες, και υποστηρίζουν ότι εκπαιδεύθηκαν από τις συριακές μυστικές υπηρεσίες.

    "Η Συρία ενδιαφέρεται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Ιράκ και δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά του θέματα", δήλωσε η πηγή την οποία επικαλείται το συριακό πρακτορείο ειδήσεων.

    [04] Κόσμος

    Στο δεύτερο εξάμηνο του 2005 Διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Κοσόβου

    25/2/2005 9:57:00 πμ

    Συντάκτης:

    Ο διοικητής των Ηνωμένων Εθνών Σόρεν Τζέσεν-Πέτερσεν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς της σερβικής επαρχίας του Κοσόβου, πιθανόν να ξεκινήσουν μέχρι τα τέλη του 2005. Επίσης, οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν σύντομα για το τελικό καθεστώς, από τις οποίες θα εξαρτηθεί εάν το Κόσοβο θα ανεξαρτητοποιηθεί, όπως θέλει η πλειοψηφία των Αλβανών, ή θα παραμείνει τμήμα της Σερβίας. "Εκτιμώ ότι έχουμε μία καλή ευκαιρία για να τηρήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία να οδηγήσει σε συνομιλίες για το καθεστώς στο δεύτερο εξάμηνο του 2005", δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο διοικητής του ΟΗΕ.

    Κρίσιμες αποφάσεις

    "Πριν από την έναρξη των συνομιλιών πρέπει να εξετασθούν κάποια δεδομένα, όπως οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και το ανεξάρτητο νομικό σύστημα, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος", τόνισε ο διοικητής της επαρχίας, που έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ, Σόρεν Τζέσεν-Πέτερσεν.

    Ακόμη, παραδέχθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα για να διασφαλισθεί ότι οι μειονότητες έχουν μέλλον στο Κόσοβο.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι ο καθορισμός του μελλοντικού καθεστώτος στο Κόσοβο είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας και ορισμένοι προβλέπουν ότι θα ξεσπάσουν ταραχές εάν δεν ληφθούν αποφάσεις και θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται η κατάσταση της οικονομίας στην περιοχή.

    [05] Ποδόσφαιρο

    Πικρό αντίο για ΠΑΟ

    25/2/2005 12:35:00 πμ

    Συντάκτης:

    Αντίο από την φάση των 16 του Κυπέλλου UEFA είπαν οι "πράσινοι", μετά την ήττα από την Σεβίλλη με 2-0. Μετά από ένα κακό πρώτο ημίχρονο, η ομάδα του Μαλεζάνι, πήγε στα αποδυτήρια με το 0-0 και στην επανάληψη ισορρόπησε. Όμως η αποβολή στο 74 του Εζεκιήλ Γκονζάλες, ίσως του καλύτερου παίκτη του ΠΑΟ, ήταν καταλυτική, αφού Σεβιγιάνοι αντεπιτέθηκαν και στα δέκα τελευταία λεπτά πέτυχαν τα δύο γκολ που τους έδωσαν το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Στο 83 ο Μακουκούλε και στο 92 ο Αντριάνο, ήταν οι σκόρερ της ομάδας της Ανδαλουσίας.

    Είχε τύχη και Γκαλίνοβιτς

    Το πρώτο ημίχρονο, ήταν ένα πραγματικό μαρτύριο για τον Παναθηναϊκό. Οι Σεβιγιάνοι μπήκαν πολύ δυνατά και πήραν τα ηνία, αφού ο ΠΑΟ δυσκολευόταν να κάνει κάτι στην επίθεση. Παράλληλα η κακή ημέρα του Μινχ, έκανε την αριστερή πλευρά των "πράσινων" να "μπάζει" με τον Αράντα να κάνει ότι θέλει.

    Η πρώτη καλή ευκαιρία, μεγάλη, για την Σεβίλλη, ήρθε στο 19, όταν ο Αράντα βγήκε μόνος του στην επίθεση και βρέθηκε μόνος του με τον Γκαλίνοβιτς. Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού αντέδρασε σωστά και έσωσε την εστία του.

    Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν και στο 31 έφτασαν σε μία ακόμα καλή ευκαιρία. Όμως και πάλι ο Κροάτης τερματοφύλακας του ΠΑΟ απέκρουσε το σουτ του Αράντα. Το πρώτο μέρος τελείωσε με δύο καλές φάεις, μία για κάθε ομάδα. Στο 42 η ομάδα της Ανδαλουσίας βρέθηκε με τον Μπαπτίστα μόνο του στη μεγάλη περιοχή, σούταρε, η μπάλα άλλαξε πορεία στον Χεσουλίν, αλλά ευτυχώς για τους "πράσινους" η μπάλα πέρασε άουτ.

    Ψυχρολουσία στο τέλος

    Λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός, μπόρεσε να περάσει στην αντεπίθεση και μάλιστα να χάσει μία καλή ευκαιρία για να προηγηθεί. Κωνσταντίνου και Παπαδόπουλος συνεργάστηκαν, όμως το γυριστό σουτ του τελευταίου, κοντραρίστηκε τελευταία στιγμή από τον Ντάβιτς. Έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην ανάπαυλα με το 0-0.

    Η αγωνιστική άνοδος του Μινχ στο δεύτερο μέρος, βοήθησε πολύ τον ΠΑΟ να είναι πιο αποτελεσματικός στην άμυνα. Μάλιστα στο 56 οι "πράσινοι" έχασαν πολύ καλή ευκαιρία με τον Γκονζάλες, με το σουτ του από την περιοχή να φεύγει λίγο άουτ.

    Αμέσως η Σεβίλλη απάντησε με τον Αντονίτο να στέλνει άουτ την κεφαλιά που δοκίμασε. Στο 61 ο Γκέκας πήρε τη θέση του Παπαδόπουλου και φρέσκαρε λίγο την επίθεση του.

    Μέχρι το 74 λεπτό οι "πράσινοι" κρατούσαν καλά, όμως ο Γκονζάλες, ο κορυφαίος του ΠΑΟ, αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη και φυσικά κόκκινη για σκληρό μαρκάρισμα.

    Η Σεβίλλη ανέβηκε και στο 83 έφτασε στο γκολ με τον Μακουκούλα, ο οποίος μόνος στο ύψος του πέναλτι δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 1-0. Οι Ανδαλουσιανοί συνέχισαν να πιέζουν και στις καθυστερήσεις ο Αντριάνο έκανε το 2-0 και έδωσε την πρόκριση στους Ισπανούς.

    [06] Υγεία

    Επηρεάζει τον εγκέφαλο και το σωματικό τους βάρος Το αλκοόλ βλάπτει σοβαρά τα έμβρυα

    25/2/2005 11:25:00 πμ

    Συντάκτης:

    Σοβαρότατα προβλήματα στο έμβρυο φαίνεται ότι προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ από τις μητέρες, όπως έδειξε έρευνα Αυστραλών επιστημόνων. Πειράματα που έγιναν σε πρόβατα, έδειξαν ότι ποσοστό αλκοόλ της τάξης του 0,1% στο αίμα για τρεις ημέρες, είναι αρκετό για να καταστρέψει τον εγκέφαλο του εμβρύου, ενώ δρα καταλυτικά και όσον αφορά το βάρος του. Η τελευταία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα παλαιότερων ανάλογων ερευνών που έχουν γίνει και έδειξαν ότι το αλκοόλ εμποδίζει την ανάπτυξη των εμβρύων. Σε παρόμοια έρευνα, που διεξήχθη πρόσφατα στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι μία στις 10 ανωμαλίες που παρουσιάζονται στα έμβρυα οφείλονται στο αλκοόλ. Μετά και τα τελευταία ευρήματα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εάν οι έγκυες "ξεχάσουν" το αλκοόλ και το τσιγάρο, θα σημειωθεί σημαντική διαφορά στην υγεία των νεογέννητων.

    [07] Ζωής ...σΤάσεις

    J.Lo, Beyonce και Beckham για αναψυκτικό Διαφήμιση τριών αστέρων

    24/2/2005 11:55:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τι κοινό έχουν δύο τραγουδίστριες και ένας άσσος των γηπέδων; Μπορούν η Jennifer Lopez και η Beyonce να κρατήσουν μακριά από τον νεογέννητο τρίτο του γιο τον David Beckham; Η απάντηση έρχεται μέσα από το διαφημιστικό γνωστού αναψυκτικού, όπου οι δύο καλλονές του τραγουδιού ντύνονται Σαμουράι και επιστρατεύουν όλη την πολεμική τους τέχνη, για να εμποδίσουν τον Beckham να φτάσει στο μαιευτήριο και την αγαπημένη του σύζυγο, Victoria. Με κλωτσιές και άλλα συναφή κόλπα, οι δύο τραγουδίστριες κάνουν ό,τι μπορούν, ακολουθώντας τις οδηγίες του σκηνοθέτη Ταρσήμ Σίννγκ, μέχρι που εμφανίζεται και ο τρίτος Σαμουράι Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του διαφημιστικού, Lopez και Beyonce τράβηξαν τα βλέμματα όλων με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις τους, ενώ ο David δήλωσε: "αυτές οι δύο κοπέλες είναι απίστευτες. Τις γνωρίζει όλος ο κόσμος και η συνεργασία μας ήταν μια απίστευτη εμπειρία για μένα".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 February 2005 - 9:58:11 UTC