Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απειλές από τον Αττικής
  • [02] Διαδικτυακή επίθεση και αναδίπλωση
  • [03] Κριτική Παπανδρέου για οικονομική πολιτική
  • [04] "Άφαντα" 30 κιλά πλουτώνιο
  • [05] Συνέχεια επαφών Καραμανλή
  • [06] Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μολυβιάτη-Κρατσένκο
  • [07] Σιιτική κυριαρχία στο Ιράκ
  • [08] Επίσκεψη πρόκληση στα Κατεχόμενα
  • [09] Σκληραίνουν τη στάση τους οι ΗΠΑ
  • [10] Οι συστάσεις του Εcofin
  • [11] Πήρε Χοβνανισιάν ο Ολυμπιακός
  • [12] Τρεις αγωνιστικές σε Ασουνσάο - Γκονζάλες
  • [13] "Πρώτη" για Καραγεωργίου
  • [14] Αλεξανδρής: "Επειγόντως ομαδικό πνεύμα"
  • [15] Χόρεψαν "μπλουζ" οι Σπερς
  • [16] Ολοκληρώθηκε το "καρέ" της Τενερίφης
  • [17] Τελευταία δοκιμασία πριν τη γιορτή
  • [18] Παρασκευή και 11...
  • [19] Τα μιτινγκ κάνουν καλό στον αθλητισμό
  • [20] Τα όρια για το Μόντρεαλ
  • [21] Προκριματικά στο πινγκ-πονγκ
  • [22] Κανελλάκης: "Ηρεμία φίλαθλοι"
  • [23] Ποιο πρωτάθλημα;

    [01] Κοινωνία

    Σοβαρές καταγγελίες για ακόμα έναν Μητροπολίτη Απειλές από τον Αττικής

    17/2/2005 5:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Εκκλησία, μία μέρα πριν την κρίσιμη σύγκλιση της Ιεραρχίας. Ο Μητροπολίτης Αττικής, Παντελεήμων που προσήλθε νωρίτερα στην τριμελή επιτροπή, δεν δέχτηκε να υποβάλει την παραίτηση του, κάτι που λέγεται ότι του ζητήθηκε για να διευκολυνθεί η κατάσταση και πέρασε στην αντεπίθεση, απειλώντας ότι αν τελικά καθαιρεθεί θα προχωρήσει σε καταγγελίες για άλλους Ιεράρχες. Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο της Συνόδου, μπαίνει και άλλος ένας Mητροπολίτης, που ανήκει μάλιστα στους πλέον επιφανείς της Ιεραρχίας. Το όνομα του καθώς και οι κατηγορίες που τον βαρύνουν, δεν αποκαλύπτονται. Nωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε η δημοσίευση στο site της Εκκλησίας, κειμένου που κάνει λόγο για "πολιτικο-δημοσιογραφικό θίασο που κατευθύνεται από τους γνωστούς κύκλους" και στρέφεται και κατά δικαστών αλλά και πολιτικών. " Δεν αισθάνομαι μέλος κανενός θιάσου" τόνισε ο Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι το κείμενο θέτει εν αμφιβόλω τη διαδικασία αυτοκάθαρσης στην Εκκλησία.

    Αποστάσεις από την Αρχιεπισκοπή

    Η Αρχιεπισκοπή ξεκαθάρισε ότι το κείμενο δεν απηχεί τις απόψεις της και δεν είχε την έγκριση της.

    "Ούτε η Ιερά Σύνοδος, ούτε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών γνώριζαν την ύπαρξη του κειμένου που καταχωρήθηκε χθες στο newsletter "Πρόναος" και αναδημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο της Εκκλησίας" τόνισε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης.

    Η συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας της εκκλησίας , υπεύθυνος της οποίας είναι ο Παναγ. Δρακόπουλος επέλεξε το συγκεκριμένο κείμενο προβληματισμού και το αναδημοσίευσε στη στήλη Ειδήσεις από την οποία αποσύρθηκε λίγες ώρες μετά την εμφάνιση του.

    Δεν παραιτείται ο Παντελεήμων και απειλεί

    Την ίδια ώρα πυρετώδεις είναι οι διεργασίες για την αυριανή έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας.

    Ο Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων, για τον οποίο, η ΔΙΣ προχώρησε σε σκληρές ποινές, μεταξύ αυτών να μην λειτουργεί και να εγκαταλείψει τη μητροπολιτική οικία προσήλθε σήμερα στη τριμελή επιτροπή και παρακάλεσε να τον αφήσουν να λειτουργεί έστω και σε κάποιες απομακρυσμένες μονές.

    Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8 απείλησε ότι αν τελικά καθαιρεθεί θα προχωρήσει σε καταγγελίες για άλλους Ιεράρχες, γιατί όπως είπε, διαθέτει στοιχεία από την εποχή που ήταν γραμματέας και πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου, τη δεκαετία του 70.

    Παράλληλα, με δεύτερη επιστολή του, που κοινοποίησε προς όλους τους Μητροπολίτες μιλά για υποκινούμενο πόλεμο από κέντρα που είναι σε όλους γνωστά και τα οποία έχουν ως επιχειρησιακή βάση τη Μονή του Αγίου Εφραίμ και τον Μητροπολίτη Νικόδημο Γκατζιρούλη.

    Και καταλήγει στην επιστολή του σημειώνοντας:

    "Η εναντίον μου χρησιμοποιούμενη διάταξις Νόμου, ενθυμίζει άλλας εποχάς σφαγιασμού Ιεραρχών"

    Παγώνουν οι έρευνες για Κουλουσούσα

    Την ίδια ώρα, στην Ιερά Σύνοδο φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης του παραιτηθέντα από το ιδ. γραφείο του αρχιεπισκόπου, Σεραφείμ Κουλουσούσα, αφού όπως ο ίδιος δηλώνει έχει αποσχηματιστει και δεν φοράει πλεον ράσα.

    Μιλώντας στην " Ελευθεροτυπία" ο Κουλουσούσας τονίζει ότι η απόφαση να μην παραμείνει στην Εκκλησία ήταν ηθελημένη και πολύ νόμιμη.

    Ο μέχρι χθες Αρχιμανδρίτης διαψεύδει τα περί δήθεν απόπειρας αυτοκτονίας (δημοσίευμα εφημερίδας Αυριανή), θέμα για το οποίο είχαν ζητηθεί εξηγήσεις από τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο.

    Και αποκαλύπτει ότι στα άμεσα σχέδια του είναι να πάει στο στρατό, να βρει δουλειά και να κάνει οικογένεια.

    Νέες δηλώσεις στήριξης από τον Μητσοτάκη

    Στο μεταξύ, νέες δηλώσεις υπέρ του Αρχιεπισκόπου έκανε σήμερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, εξέφρασε την ελπίδα, στη σύγκλιση της Ιεραρχίας να στηριχθούν οι εισηγήσεις Χριστόδουλου και αναφερόμενος στο θέμα του διαχωρισμού κράτους Εκκλησίας υποστήριξε ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να γίνει αυτό το βήμα.

    "Κάτι τέτοιο είναι ένας μακρινός στόχος" πρόσθεσε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαδικτυακή επίθεση και αναδίπλωση

    Προχωρά η Ιερά Κάθαρση

    [02] Κοινωνία

    "Ιερά Επίθεση" κατά ΜΜΕ, πολιτικών, δικαστών Διαδικτυακή επίθεση και αναδίπλωση

    17/2/2005 9:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2005 6:14:23 μμ)

    Συντάκτης:

    Κρυφτούλι μέσα στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδας φαίνεται να "παίζει" ένα κείμενο, που με υπογραφή "Ανάλυση της Μονάδας Διαδικτύου" καταφέρεται εναντίον πολιτικών, δικαστών και ΜΜΕ. Από χθες το απόγευμα μπαινοβγαίνει, αλλάζοντας θέσεις, και εν τέλει μετά από 12 και πλέον ώρες, αποσύρεται και τη θέση του παίρνει μια ολιγόλογη ανακοίνωση του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρη Κονιδάρη. «Ούτε η Ιερά Σύνοδος, ούτε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών γνώριζαν την ύπαρξη του κειμένου, που καταχωρήθηκε χθες στο newsletter «Πρόναος» και αναδημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο της Εκκλησίας. Το περιεχόμενο δεν απηχεί τις απόψεις τους, ούτε τυγχάνει της εγκρίσεώς τους", αναφέρεται στη δήλωση, όπου ωστόσο δεν δίνονται απαντήσεις στο πώς και με ποιανού την ευθύνη εντάχθηκε το κείμενο αυτό στην ιστοσελίδα.. Το κείμενο κατά την "πρεμιέρα" του στην ιστοσελίδα εμφανιζόταν στη σελίδα των ειδήσεων, στη συνέχεια αποσύρθηκε και επανεμφανίστηκε στην κατηγορία των newsletter για να αποσυρθεί, ίσως οριστικά, λίγο πριν τις 12 σήμερα το μεσημέρι.

    "...που έπνιξε όχι την Εκκλησία αλλά τα ΜΜΕ"!

    Το κείμενο βάλλει ευθέως εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του περιβάλλοντος του ενώ κατηγορεί για αφασία τους δικαστές!

    "Πως έγινε και όλες οι δικαστικές αρχές, οι κατά νόμον υπεύθυνες να υπερασπίζουν θεσμούς αλλά και απλούς Έλληνες πολίτες από τον διασυρμό, να έχουν πάθει όλες μαζί αφασία;".

    Σε άλλο σημείο εκφράζεται η απορία γιατί "όταν οι σύμβουλοι του τότε Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη αποκαλύφθηκε ότι έπαιξαν στο χρηματιστήριο και επωφελήθηκαν, τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το θέμα το πολύ μια εβδομάδα, και όχι με ολοσέλιδα, μολονότι το περιβάλλον του Πρωθυπουργού κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε στην καταλήστευση του ελληνικού λαού. Εδώ έχουμε επί μήνα ολοσέλιδα για "το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου", μολονότι ούτε ο Γιοσάκης ούτε ο Βαβύλης μετείχαν ποτέ στο περιβάλλον του Προκαθημένου, μολονότι δεν ήσαν ποτέ άνθρωποι, που βρίσκονταν κοντά του"!

    Ενώ το αποκορύφωμα έρχεται όταν ο συντάκτης του κειμένου φτάνει στο σημείο να γράψει: "Άλλα μέλη του πολιτικο-δημοσιογραφικού θίασου, που κατευθύνεται από τους γνωστούς κύκλους, λένε ότι ο χωρισμός θα επιτρέψει στην Εκκλησία να ασχολείται μόνο με τα πνευματικά της καθήκοντα κι όχι με παρεμβάσεις της στην πολιτική. Προσπαθούν λοιπόν να μας πείσουν ότι η Εκκλησία θα ασχολείται μόνο με τη μετά θάνατον ζωή, και θα αφήσει στα χέρια του γνωστού θίασου".

    Και ως επίλογο ας αναφέρουμε το εξής: "Και μέσα σε αυτό τον οχετό λάσπης και βρώμας υπονόμων που έπνιξε όχι την Εκκλησία αλλά τα ΜΜΕ, κανείς δεν επισήμανε με προσοχή την αρετή που επέδειξε ο Αρχιεπίσκοπος, αρνούμενος να καλύψει τον εαυτό του"...

    Μέτρα για αυτοκάθαρση...

    Στο μεταξύ σειρά μέτρων για την αυτοκάθαρση της Εκκλησίας, τα οποία θα εισηγηθεί ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στην έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας, αύριο και μεθαύριο, ενέκρινε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με στόχο να αποτραπούν στο μέλλον φαινόμενα διαφθοράς Ιεραρχών σαν αυτά, που αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα.

    Τα μέτρα περιλαμβάνουν εκσυγχρονισμό της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, συμμετοχή του χαμηλόβαθμου κλήρου και των λαϊκών στη διοίκηση της Εκκλησίας, πληρέστερο έλεγχο των οικονομικών της, χειροτόνηση κληρικών μόνον εφόσον έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, καθιέρωση του πόθεν έσχες για τους ανώτερους κληρικούς αλλά και απαγόρευση στους μητροπολίτες να ζητούν χρήματα για μυστήρια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προχωρά η Ιερά Κάθαρση

    [03] Πολιτική

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου Κριτική Παπανδρέου για οικονομική πολιτική

    17/2/2005 4:04:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η απογραφή των κ.κ Αλογοσκούφη - Καραμανλή καθώς και η δημοσιονομική τους διαχείριση έχουν καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τα προβλήματα διαρκώς εντείνονται. Η ελληνική οικονομία, είπε, είναι υπό επιτήρηση πλέον και αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους.

    Στόχος του ΠΑΣΟΚ η δημιουργία ενός ανοιχτού κόμματος

    Ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε εξάλλου ότι το ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει σύντομα στην εξουσία και έθεσε το ερώτημα εάν η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία. Τόνισε δε πως ένας ανασχηματισμός δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα ουσίας και τα προβλήματα του Έλληνα πολίτη και πως αν γίνει θα εξυπηρετήσει λόγους εντυπωσιασμού και αποφυγής περαιτέρω πίεσης ότι πρέπει κάτι να κάνει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ασκεί υπεύθυνη, σοβαρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση και το κόμμα βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανασυγκρότησης μετά την ήττα στις εκλογές.

    "Το ΠΑΣΟΚ με αφορμή και το συνέδριο, ξανασυνδέεται με την κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα. Στόχος μας είναι ένα ανοιχτό κόμμα με νέο καταστατικό, η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα προέλθει από νέες συλλογικές διαδικασίες αξιολόγησης. Στόχος μας είναι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να ξαναφέρουμε την ελπίδα στη χώρα", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    [04] Κόσμος

    Ανήσυχοι οι ειδικοί "Άφαντα" 30 κιλά πλουτώνιο

    17/2/2005 1:36:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Περίπου 30 κιλά πλουτώνιο, ποσότητα που επαρκεί για την κατασκευή επτά ή οκτώ πυρηνικών βομβών, έχουν εξαφανιστεί από την κυριότερη πυρηνική μονάδα της Βρετανίας, αποκαλύπτεται την Πέμπτη σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τάιμς". Το περιστατικό αυτό "δεν είναι ασυνήθιστο στη διαδικασία καταμέτρησης και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το υλικό έχει εξαφανιστεί", σχολίασε η βρετανική κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Το πλουτώνιο, υλικό ιδιαίτερα ραδιενεργό και τοξικό, λείπει από την πυρηνική μονάδα του Σέλαφιλντ, στη ΒΔ Αγγλία, όπου φυλασσόταν. Πολλοί ειδικοί που ρωτήθηκαν από την εφημερίδα εξέφρασαν την ανησυχία τους. Εντός της ημέρας, η κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε ανακοίνωση για την ορθότητα του δημοσιεύματος.

    Σχετικά Links:

    The Times

    [05] Πολιτική

    Με βουλευτές του Συνέχεια επαφών Καραμανλή

    17/2/2005 5:32:00 μμ

    Συντάκτης:

    Συνεχίζει τις επαφές με βουλευτές του κόμματός του ο Πρωθυπουργός. Σήμερα τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν επτά ακόμη προκειμένου να συζητήσουν με τον κ. Καραμανλή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες τους, ενώ έγινε αναφορά και στις τρέχουσες εξελίξεις. Ο κ. Κώστας Γκιουλέκας βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης επεσήμανε στον Πρωθυπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ αναφέρθηκε και στην εκκλησιαστική κρίση εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα λειτουργήσει η αυτοκάθαρση στην εκκλησία. Ο βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τις πλημμύρες που πλήττουν το νομό του και τις ζημιές που έχουν προκληθεί, επεσήμανε δε ότι η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και η γραφειοκρατία αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη, κάτι για το οποίο συμφώνησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

    Το εκκλησιαστικό βρέθηκε στο επίκεντρο

    Στη συνέχεια ο βουλευτής Τρικάλων Νίκος Λέγκας τον ενημέρωσε εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός του, ενώ συζήτησε και για την πορεία του Γ ΚΠΣ.

    Η βουλευτής Μαγνησίας Ζέτα Μακρή από την πλευρά της, τόνισε ότι το παλιό σύνταγμα έλεγε πως ο ανώτατος άρχοντας οφείλει να διαφυλάσσει την επικρατούσα θρησκεία, τώρα που δεν υπάρχει (το παλιό σύνταγμα), η εκκλησία οφείλει να κάνει την αυτοκάθαρσή της.

    Ο βουλευτής Χαλκιδικής Βασίλης Παππάς, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα ανεργίας καθώς και για το θέμα των μεταλλίων Χαλκιδικής.

    Τέλος, ο βουλευτής Καβάλας. Γιώργος Καλαντζής σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε η ιστοσελίδα της αρχιεπισκοπής, τόνισε ότι αν αυτή μίλησε για πολιτικό θίασο, το σίγουρο είναι ότι η αυλαία θα πρέπει λογικά να πέσει αύριο.

    [06] Πολιτική

    Στρατηγικός εταίρος η Ελλάδα στα Βαλκάνια Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μολυβιάτη-Κρατσένκο

    17/2/2005 3:40:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    "Στρατηγικό εταίρο στην περιοχή" χαρακτήρισε την Ελλάδα ο ειδικός απεσταλμένος της ρωσικής κυβέρνησης για τα Βαλκάνια Αλεξάντερ Κρατσένκο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη. Κατά τη συνάντηση, το θέμα του Κοσσυφοπεδίου βρέθηκε στο επίκεντρο, ενώ ο Ρώσος αξιωματούχος διαπίστωσε ταύτιση απόψεων στο θέμα των Βαλκανίων. Ο κ. Κρατσένκο πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τα σημερινά δεδομένα για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να παραμείνει η ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή.

    [07] Ιράκ

    Ψάχνουν "παρτενέρ" για συγκυβέρνηση Σιιτική κυριαρχία στο Ιράκ

    17/2/2005 6:10:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Δόθηκαν το απόγευμα στη δημοσιότητα από την ιρακινή εκλογική επιτροπή τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 30ης Ιανουαρίου στη χώρα. Την πλειοψηφία των εδρών στη νέα ιρακινή Εθνοσυνέλευση εξασφάλισε η σιιτική συμμαχία Ενωμένο Ιρακινό Ψηφοδέλτιο με σε 140 έδρες σε σύνολο 275. Δεύτεροι έρχονται οι Κούρδοι με 75 έδρες, ενώ ο συνασπισμός του προσωρινού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι ακολουθεί με 40 έδρες. Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, αφού εξέτασε για μέρες τα παράπονα, που είχαν προκύψει μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.

    Πυρετός διαβουλεύσεων για το νέο πρωθυπουργό

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Φαρίντ Αγιάρ εξετάστηκαν 47 καταγγελίες από τις οποίες οι περισσότερες επιλύθηκαν. Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ ο Carlos Valenzuela παρατηρητής του Οργανισμού στις εκλογές συνεχάρη όσους έφεραν σε πέρας τη διεξαγωγή τους. "Οι εκλογές δεν ήταν τέλειες, κανείς δεν περίμενε να είναι, ήταν όμως εξαιρετικά επιτυχείς".

    Η Σιιτική Συμμαχία θα πρέπει τώρα να σχηματίσει συνασπισμό με κάποιο από τα άλλα δυο κόμματα προκειμένου να μπορεί να κυβερνήσει, αλλά και να περνά νόμους από την Εθνοσυνέλευση.

    Κάτι τέτοιο σημαίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να κρατήσουν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

    Η πρώτη δουλειά των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης θα είναι η να ορίσουν ένα προεδρικό συμβούλιο το οποίο θα αποτελείται από έναν Πρόεδρο και δυο Αντιπροέδρους.

    Με τη σειρά τους θα ανακοινώσουν το νέο πρωθυπουργό επιλέγοντας μεταξύ αυτών που θα προτείνουν τα κόμματα.

    Οι βουλευτές της Σιιτικής Συμμαχίας έχουν συναντηθεί πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να καταλήξουν ποιον θα προτείνουν ως υποψήφιο πρωθυπουργό.

    Ο μέχρι τώρα Αντιπρόεδρος, Ιμπραήμ Τζααφάρι είναι ένας από τους επικρατέστερους, ωστόσο φαίνεται πως θα δώσει μάχη με τον Ahmed Chalabi, που παλιότερα είχε στενές σχέσεις με το Πεντάγωνο και έχαιρε της αμερικανικής υποστήριξης.

    [08] Κόσμος

    Πραγματοποίησε αμερικανική εμπορική αποιστολή Επίσκεψη πρόκληση στα Κατεχόμενα

    17/2/2005 3:11:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την έντονη δυσαρέσκεια του πολιτικού κόσμου της Κύπρου προκάλεσε η επίσκεψη αποστολής αντιποροσώπων αμερικανικών εταιριών στα Κατεχόμενα με τη συνοδεία του Εμπορικού Ακολούθου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, Ανέρ Καγιανί. Την εμπορική αποστολή, την οποία κατά κύριο λόγο αποτελούν Τούρκοι επιχειρηματίες, εκπρόσωποι αμερικανικών εταιρειών στην Τουρκία υποδέχτηκε ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου Αλί Ερέλ, ο οποίος τη χαρακτήρισε ως μια καλή αρχή και "ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για επιχειρηματικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα". Από την πλευρά τους, η Επιτροπή Νομικών της κυπριακής Βουλής, αλλά και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος καταδίκασαν την επίσκεψη.

    Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Αμερικανό Πρέσβη

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, Λευτέρης Χριστοφόρου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    "Μας εκπλήττει βαθύτατα το ότι αυτή η έκδηλα προκλητική ενέργεια των Αμερικανών επιχειρηματιών πραγματοποιείται με την ανοχή και ίσως και συγκατάθεση της κυβέρνησής σας και τυγχάνει και της δικής σας στήριξης", σημειώνει ο κ. Χριστοφόρου.

    Ο ίδιος τονίζει, ότι με τις δραστηριότητες αυτές προκαλείται το αίσθημα δικαίου του κυπριακού λαού και δεν υποβοηθείται η προσπάθεια για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ, ο διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας Ορακολ, με επιστολή του προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου αναφέρει, ότι η εταιρεία του δεν ενημερώθηκε και ούτε έχει οποιαδήποτε σχέση με την αποστολή του Τούρκου αντιπροσώπου της στα κατεχόμενα.

    [09] Μ. Ανατολή

    Απέναντι στη Συρία Σκληραίνουν τη στάση τους οι ΗΠΑ

    17/2/2005 12:24:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σημάδια αλλαγής στην πολιτική της Δαμασκού ζητούν οι ΗΠΑ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι θα στηρίξει τη Συρία ενάντια "στις απειλές και τις προκλήσεις". "Συρία και Ιράν πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει [απέναντι στη διεθνή κοινότητα]" τόνισε ο Λευκός Οίκος, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα επιστρέψει στη Δαμασκό η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Μάργκαρετ Σκόμπι, που επέστρεψε στη Ουάσινγκτον για "επείγουσες διαβουλεύσεις". Σημειώνεται ότι πριν την αναχώρησή της, η Σκόμπι είχε συνομιλίες με τον ΥΠΕΞ της Συρίας στον οποίο εξέφρασε την "αγανάκτηση των ΗΠΑ" για τη δολοφονία Χαρίρι. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που κατηγόρησε τη Συρία για επιζήμια πολιτική στο χώρο της Μέσης Ανατολής. Στο μεταξύ, στη Δαμασκό μεταβαίνει την Πέμπτη ο Ιορδανός ΥΠΕΞ, Χάνι Μούλκι, για να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Συρία και ΗΠΑ.

    Ένταση μετά τη δολοφονία Χαρίρι

    Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Συρία λόγω της άρνησής της να αποσύρει τους περίπου 14.000 στρατιώτες που διατηρεί στο Λίβανο.

    Από την πλευρά της η Συρία υποστηρίζει ότι είναι παράλογες οι κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της σχετικά με τη δολοφονία του πρώην Λιβανέζου Πρωθυπουργού καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός: "Το να κατηγορείς τη Δαμασκό για μια τρομοκρατική ενέργεια που έχει στόχο την αποσταθεροποίηση τόσο της Συρίας όσο και του Λιβάνου είναι σαν να κατηγορείς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου".

    Κατά την παραμονή του στη Δαμασκό, ο Ιορδανός ΥΠΕΞ θα καλέσει τη συριακή ηγεσία "να αντιμετωπίσει θετικά" την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από τον Λίβανο. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την αποχώρηση της Αμερικανίδας πρεσβευτή χαρακτηρίζοντας "πολύ σημαντικές" τις σχέσεις ΗΠΑ και Μέσης Ανατολής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ράμσφελντ εφ όλης της ύλης

    [10] Οικονομία

    Έδωσε παράταση για τη μείωση του ελλείμματος Οι συστάσεις του Εcofin

    17/2/2005 5:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2005 5:45:47 μμ)

    Συντάκτης:

    Την απόφαση να δώσει περιθώριο στην Ελλάδα για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2006 πήρε σήμερα το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ (Εcofin) υιοθετώντας σχετική σύσταση της Κομισιόν. Υπενθυμίζουμε, ότι το έλλειμμα πρέπει να περιοριστεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Όπως σημείωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε μέλος της ευρωζώνης.

    Να ληφθούν αυστηρά μέτρα

    Επίσης, η χώρα μας θα πρέπει να υποβάλει μέχρι τα τέλη του Μαρτίου το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας στο οποίο θα παρουσιάζονται τα οικονομικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

    Το Ecofin χαιρέτισε τη δεσμεύση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει την προσπάθεια για δημοσιονομική σταθεροποίηση και ζήτησε τα μέτρα, που θα ληφθούν να είναι αυστηρά και όχι προσωρινού χαρακτήρα.

    [11] Ποδόσφαιρο

    Πήρε Χοβνανισιάν ο Ολυμπιακός

    17/2/2005 7:35:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εδώ και καιρό ο Αρμένιος Ζόρα Χοβνανισιάν δοκιμαζόταν από τους "ερυθρολεύκους" στου Ρέντη. Η εισήγηση του "Ντούσκο" ήταν θετική και σήμερα μετά τη συνάντηση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Γιώργου Λούβαρη, με τον πατέρα του δεκαεπτάχρονου μεσοεπιθετικού, "κλείστηκε η συμφωνία". Λίγη ώρα μετά ανακοινώθηκε από την κόκκινη ΠΑΕ η μεταγραφή, οποία όμως δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί τώρα, αλλά το ερχόμενο καλοκαίρι. Η συμφωνία είναι για πέντε χρόνια.

    [12] Ποδόσφαιρο

    Τρεις αγωνιστικές σε Ασουνσάο - Γκονζάλες

    17/2/2005 7:22:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τις υπηρεσίες των Πάουλο Ασουνσάο και Έζιεκίλ Γκονζάλες θα στερηθούν για τις επόμενες τρεις αγωνιστικές οι ΑΕΚ και Παναθηναϊκός αντίστοιχα, μετά την απόφαση του αθλητικού δικαστή να τιμωρήσει τους δυο ποδοσφαιριστές, για το μεταξύ τους επεισόδιο στον πρώτο αγώνα του κυπέλλου Ελλάδος. Η απόφαση των δικαστών ελήφθη μετά από εξέταση του βίντεο του αγώνα. Επίσης, η ΠΑΕ ΑΕΚ και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 10.000 ευρώ η κάθε μία για τη συμπεριφορά των οπαδών τους στον ίδιο αγώνα. Η ΑΕΚ θα στερηθεί τον κορυφαίο μέσο της, στους αγώνες με τον Ηρακλή, Καλλιθέα και Άρη, ενώ ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει τον Αργεντινό μεσοεπιθετικό στους αγώνες με Αιγάλεω, Κέρκυρα και Πανιώνιο.

    [13] Ποδόσφαιρο

    "Πρώτη" για Καραγεωργίου

    17/2/2005 6:47:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την πρώτη του γνωριμία με τους παίκτες του ΠΑΟΚ, είχε σήμερα ο Νίκος Καραγεωργίου, που διαδέχθηκε στην τεχνική ηγεσία του" δικέφαλου του Βορρά" τον Αυστριακό Ρολφ Φρίνγκερ. Ο κ. Καραγεωργίου ο οποίος είχε παλαιοτέρα αγωνιστεί με τα χρώματα της φανέλας του ΠΑΟΚ με ιδιαίτερα αξιόλογη καριέρα, ως προπονητής είχε την ίδια επιτυχημένη πορεία αλλάζοντας το αγωνιστικό πρόσωπο της Ξάνθης στην Α΄Εθνική μετατρέποντας την επαρχιακή ομάδα σε πρωταγωνίστρια. Προσερχόμενος στις προπονητικές εγκαταστάσεις της νέας Ευκαρπίας, ο έμπειρος τεχνικός δεν έκρυψε την χαρά του για την επιστροφή του στα "παλιά λημέρια", ζητώντας παράλληλα πίστωση χρόνου από τους φιλάθλους της ομάδας αλλά και την συμπαράστασή τους, στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

    Αύριο η συνέντευξη Τύπου

    "Αισθάνομαι χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτόν το χώρο που υπηρέτησα παλιότερα σαν παίκτης. Θέλω να πιστεύω ότι θα ξαναζήσω εδώ ευχάριστες στιγμές", ήταν τα πρώτα λόγια του καινούργιου προπονητή του "Δικέφαλου", ο οποίος συνέχισε:

    "Δεν είναι ευχάριστο οι ποδοσφαιριστές ν ακούν στη διάρκεια μιας χρονιάς οδηγίες από τρεις διαφορετικούς προπονητές. Χρειάζεται να λειτουργήσουμε όλοι για να πάει καλύτερα ο ΠΑΟΚ. Ο κόσμος της ομάδας θέλω να μου δώσει χρόνο. Θέλω το μικρό καπνό που υπάρχει στην Τούμπα να τον κάνω να είναι φλόγα που να ξεχειλίζει από αισιοδοξία και να έρθουν πίσω τα χαμόγελα στον ΠΑΟΚ".

    Αύριο Παρασκευή στις 13.00 η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα παρουσιάσει και επίσημα τον Νίκο Καραγεωργίου, σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στην αίθουσα Τύπου του γηπέδου της Τούμπας.

    [14] Μπάσκετ

    Αλεξανδρής: "Επειγόντως ομαδικό πνεύμα"

    17/2/2005 6:22:00 μμ

    Συντάκτης:

    Δεν τον ενόχλησε τόσο το αρνητικό αποτέλεσμα, όσο η κακή προσπάθεια του δευτέρου ημιχρόνου των πορτοκαλί, η οποία χαρακτηρίστηκε από την ατομικότητα κάποιων παικτών. Παράλληλα δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος από την απόδοση κάποιων παικτών, στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία που ήθελαν, αλλά όπως είπε " έδειξαν ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν".

    Να εξαλειφθούν οι αδυναμίες

    Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής εξέφρασε πολλά παράπονα μετά το τέλος του παιχνιδιού με τον Άρη και την ήττα στη Θεσσαλονίκη. Ο "τίγρης" τα έψαλε κανονικά στους παίκτες του καθώς δεν του άρεσε καθόλου αυτό που είδε και παράλληλα δήλωσε προβληματισμένος από την εικόνα που αντίκρισε. Μάλιστα έφτασε σε απόγνωση λέγοντας πως "είμαι προβληματισμένος από την εμφάνιση μας στο δεύτερο ημίχρονο, ειδικά όμως από κάποιους παίκτες που πήραν ξανά την ευκαιρία, αλλά έδειξαν ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν και δεν ξέρω τι θα γίνει", ενοχλημένος από το ατομικό πνεύμα που επέδειξε η ομάδα του.

    Μέσα σε όλα αυτά, η ομάδα τα Θεσσαλίας κοιτάει για το πολύ κρίσιμο βαθμολογικά παιχνίδι με τον Απόλλωνα Πάτρας και ο προπονητής της δήλωσε πως θα προσπαθήσει να διορθώσει τις αδυναμίες τις οποίες είδε πως υπάρχουν. Σήμερα πάντως οι παίκτες της Ολύμπια πήραν διήμερο ρεπό και από το Σάββατο θα ξεκινήσουν την προετοιμασία τους για τον αγώνα της άλλης εβδομάδας, καθώς ως γνωστόν δεν υπάρχει πρωτάθλημα αυτό το διήμεροι λόγω του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Άρη.

    [15] Μπάσκετ

    Χόρεψαν "μπλουζ" οι Σπερς

    17/2/2005 11:59:00 πμ

    Συντάκτης:

    Εύκολο έργο είχε στη Νέα Ορλεάνη το Σαν Αντόνιο, καθώς στον αγώνα με τους Χόρνετς το δίδυμο Ντάνκαν (19π)- Τζινόμπιλι (13π) έκανε ότι ήθελε στο παρκέ και οδήγησε την ομάδα των Σπερς σε μία άνετη νίκη με 101-78. Στη συνάντηση του Κλίβελαντ, οι Ατλάντα Χόκς δεν κατάφεραν να περιορίσουν τον εντυπωσιακό ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος φόρτωσε με 28 πόντους το καλάθι των φιλοξενούμενων που έφυγαν ηττημένοι με 111-89. Στον αγώνα του Νιού Τζέρσεϊ ο Τζεϊσον Κίντ με ένα ακόμη τριμπλ νταμπλ (19 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 10 ασίστ) χάρισε τη νίκη στους Νετς με 96-85 επί του Σακραμέντο. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα των αγώνων: Βοστώνη-Μέμφις 90-88, Τορόντο-Σικάγο 115-121, Φιλαδέλφεια-Ντιτρόιτ 75-93, Σάρλοτ-Ντένβερ 94-88, Ιντιάνα-Πόρτλαντ 95-87, Νέα Υόρκη-Μιλγουόκι 108-90, Μαϊάμι-Κλίπερς 113-95, Σιάτλ-Γκόλντεν Στέιτ 110-117.

    [16] Βόλεϊ

    Ολοκληρώθηκε το "καρέ" της Τενερίφης

    17/2/2005 1:11:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ραντεβού στην ιβηρική χερσόνησο, στο φαϊναλ φορ Τσάμπιονς Λίγκ γυναικών της Τενερίφης έδωσαν χθες οι Μπέργκαμο, Νοβάρα (Ιταλία), Κάννες (Γαλλία) που μαζί με την "οικοδέσποινα" θα διεκδικήσουν από 19-20 Μαρτίου το βαρύτιμο τρόπαιο. Η περσινή κάτοχος του τίτλου ομάδα των Καννών, που στο πρώτο ματς με τις Αζέριες είχαν επικρατήσει με 3-0, χθες γνώρισαν "γλυκιά" ήττα με 3-0 (16-25, 25-20, 25-23, 25-20)στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς προκρίθηκαν στην επόμενη φάση. Το παρών όμως στη γιορτή της Τενερίφης θα δώσουν και δύο εκπρόσωποι του ιταλικού βόλεϊ. Η Νοβάρα που επί ιταλικού εδάφους διπλασίασε με 3-0 (25-14, 25-15, 25-16) τις νίκες της επί της ισπανικής Λάς Πάλμας, που στο πρώτο ματς είχε χάσει με 2-3. Τέλος στην επόμενη φάση προκρίθηκε και η ιταλική Μπέργκαμο, παρά την ήττα της στην Τουρκία με 3-1 (15-25, 25-16, 25-20, 25-20) από τη Μπεσίκτας, αφού στην Ιταλία είχε επικρατήσει με 3-0 των αντιπάλων της. Τα ζευγάρια της 4άδας: Νοβάρα-Κάννες, Μπέργκαμο-Τενερίφη.

    [17] Βόλεϊ

    Τελευταία δοκιμασία πριν τη γιορτή

    17/2/2005 12:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μετά την κάτοχο του τίτλου, ρωσική πρωταθλήτρια Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ, την ιταλική Σίσλεϊ Τρεβίζο, και τη βελγική Νόλικο Μαασέϊκ, που "σφράγισαν" τα διαβατήριά τους για τη φάση των "6" του Τσάμπιονς Λίγκ ανδρών, χθες άλλες τρεις ομάδες, οι Τουρ, Παρί (Γαλλία) και η Φρίντριχσχάφεν (Γερμανία) προκρίθηκαν στην επόμενη φάση της κορυφαίας διασυλλόγικής διοργάνωσης. Στο τελευταίο στάδιο πριν από το φαϊναλ φορ της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει ο Κυπελλούχος Ελλάδας Ηρακλής, θα μονομαχήσουν για την τετράδα τα εξής ζευγάρια: Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ- Σίσλεϊ Τρεβίζο, Νόλικο Μαασέϊκ- Φρίντριχσχάφεν. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν από 1-2-3 Μαρτίου, ενώ οι επαναληπτικοί από 8-9-10 Μαρτίου.

    Τα αποτελέσματα των επαναληπτικών

    Πιατσέντσα (Iταλία) Τουρ (Γαλλία) 3-2 (31-29, 25-27, 25-21, 18-25, 15-9) (1-3) Παρί (Γαλλία)-Μπερλίν (Γερμανία) 3-2 (20-25, 25-22, 25-23, 23-25, 16-14) (3-1) Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ (Ρωσία)- Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία) 2-3 (25-16, 25-15, 21-25, 24-26, 11-15) (3-0) Σίσλεϊ Τρεβίζο (Iταλία) ΧοτβόλεϊΒιέννης (Αυστρία) 3-1 (25-23, 25-23, 22-25, 25-22) (3-1) Νόλικο Μαασέϊκ (Bέλγιο) Γιαστρεζέμπσκι (Πολωνία) 3-1 (25-20, 22-25, 25-20, 25-18) (3-0) ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-Φρίντριχσχάεφν (Γερμανία) 3-1 (25-22, 20-25, 25-23, 25-23) (1-3 πόντοι, 185-193)

    * Σε παρένθεση τα σκορ των πρώτων αγώνων

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το δέκα το κακό...

    Πέρασαν Μπέλγκοροντ, Τρεβίζο και Μαασέϊκ

    [18] Βόλεϊ

    Παρασκευή και 11...

    17/2/2005 7:13:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την Παρασκευή 11 Μαρτίου και στις 21.00 το βράδυ θα διεκδικήσει ο Ολυμπιακός τη συμμετοχή του στον τελικό του Τοπ Τιμς Καπ, το final-four, του οποίου θα διεξαχθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι "ερυθρόλευκοι" θα αντιμετωπίσουν την τσεχική Ντούκλα Λίμπερετς. Νωρίτερα (18:30), στον έτερο ημιτελικό θα αναμετρηθούν οι ολλανδικές Νεσελάντε Ρότερνταμ και Όμνιγουορλντ Αλμέρε. Ο τελικός θα διεξαχθεί την επόμενη ημέρα (18:00), ενώ ο μικρός τελικός θα ξεκινήσει δύο ώρες νωρίτερα (16:00). Αναφορικά με τις τιμές των εισιτηρίων, αυτές ορίστηκαν ως εξής: 15 ευρώ το καθημερινό, 25 ευρώ για τις δύο ημέρες και 5 ευρώ φοιτητικό-αθλητικό. Η ΕΟΠΕ σε συνεργασία με τον Ολυμπιακό, θα ανεβάσει από τη Δευτέρα ένα site που θα έχει ειδήσεις και πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά τη διοργάνωση που θα γίνει 11-12 Μαρτίου στο ΣΕΦ.

    [19] Τα μιτινγκ κάνουν καλό στον αθλητισμό

    17/2/2005 4:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2005 5:07:10 μμ)

    Συντάκτης:

    Την ανάγκη να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να διατηρηθούν τα δυο μεγάλα μιτινγκ που διοργανώνει κάθε χρόνο ο ΣΕΓΑΣ, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας κλασικού αθλητισμού, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα η Ελληνική Ομοσπονδία, με αφορμή το διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου "Αθήνα 2005" που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη για τη χώρα μας, μετά και από την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, καθώς όπως εξήγησε με αγώνες τέτοιου βεληνικούς και την παρουσία μεγάλων ονομάτων, θα διατηρηθεί ζεστό το ενδιαφέρον των φιλάθλων για το άθλημα, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και οικονομικά οφέλη από την πώληση των δικαιωμάτων στη τηλεόραση, αλλά και από τις διαφημίσεις.

    "Σε καλό δρόμο οι χορηγίες"

    Και επειδή η αυτονομία της Ομοσπονδίας, εξαρτάται κατά πολύ εκτός των κρατικών χορηγιών και από τα έσοδα που θα έχει μέσω της διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών γεγονότων, ο κ. Σεβαστής αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα των χορηγιών από ιδιώτες.

    " Οι προσπάθειές μας για την ύπαρξη χορηγών για την ομοσπονδία και για την μεταολυμπιακή περίοδο βρίσκονται σε καλό δρόμο. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το πρόγραμμά μας, είμαστε σε συζήτηση και με κάποιους ακόμη χορηγούς και πιστεύω ότι στην ολοκλήρωση αυτών των συζητήσεων και των συμφωνιών θα μπορούμε να ανακοινώσουμε το αποτέλεσμα των χορηγικών δεδομένων για την ομοσπονδία την επόμενη τετραετία που πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα διεθνή μίτινγκ της ομοσπονδίας αλλά και τα υπόλοιπα που συνεργαζόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο".

    Τέλος αναφερόμενος στο μίτινγκ της Κυριακής, ο κ. Σεβαστής αφού ευχήθηκε τα καλύτερα στους αθλητές που θα λάβουν μέρος, στάθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία που σύναψε η Ομοσπονδία με την ΕΡΤ για την μετάδοση των αγώνων, ευχαριστώντας όλους τους διοικητικούς παράγοντες, της κρατικής τηλεόρασης που με τη στάση τους έδειξαν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τον κλασικό αθλητισμό.

    "Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές στην πορεία τους για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και πιστεύω ότι την ερχόμενη Κυριακή θα έχουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα αθλητική συνάντηση και για τους Έλληνες φιλάθλους και όσους έρθουν στο στάδιο και όσους παρακολουθήσουν τους αγώνες από την τηλεόραση. Είναι γνωστό ότι ο ΣΕΓΑΣ έκλεισε τετραετή συμφωνία με την κρατική τηλεόραση με πολύ καλούς όρους και θέλω με την ευκαιρία αυτή ότι και αυτή την τετραετία η κρατική τηλεόραση θα είναι κοντά στο άθλημά μας, προβάλλοντας τις μεγάλες διοργανώσεις του", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

    Από πλευράς των αθλητών το «παρών» έδωσαν ο Ντράγκουτιν Τόπιτς από τη Σερβία/ Μαυροβούνιο, που στους Βαλκανικούς Αγώνες πέρασε τα 2.31 κερδίζοντας στο ύψος και ο Λούης Τσάτουμας που φέτος έχει βελτιώσει το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με 8.15.

    "Νιώθω πάντα πολύ καλά στην Αθήνα και πάντα αγωνίζομαι καλά εδώ. Είναι επιθυμία του Θεού πιστεύω να κάνω καλά άλματα στην Ελλάδα", δήλωσε ο Τόπιτς, που έκανε και μια πρόγνωση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Μαδρίτης όσον αφορά το αγώνισμά του: "Πιστεύω ότι το 2.32 με την πρώτη προσπάθεια είναι ικανό να σε βάλει στο βάθρο. Ο Στέφαν Χολμ είναι τραυματισμένος, αλλά υπάρχουν πολλοί καλοί αθλητές. Το 2.34 είναι σίγουρα μετάλλιο. Ξέρω ότι είμαι σε κατάσταση να το πετύχω ελπίζω ότι θα έρθει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα".

    Ο Λούης Τσάτουμας από την πλευρά του τόνισε: "Θέλω να καλέσω όλο τον κόσμο του κλασικού αθλητισμού να έρθει την Κυριακή στην Παιανία. Αξίζει, θα είναι πολλοί γνωστοί αθλητές από όλο τον κόσμο που θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Οι περισσότεροι κυνηγούν τα όρια για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και ελπίζω να είναι όλοι εκεί», ενώ αναφερόμενος στη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι με ένα άλμα 8.20- 8.25 έχεις ένα σίγουρο μετάλλιο. Από εκεί και πέρα έχω κάνει πολύ καλή προσπάθεια φέτος, έχω σημειώσει 8.15 βρίσκομαι σε πολύ καλό δρόμο. Είχα κάποια άλματα λίγο άκυρα αλλά μεγαλύτερα από το 8.15 και πιστεύω ότι την ημέρα του τελικού στη Μαδρίτη θα είμαι πολύ καλά'.

    [20] Τα όρια για το Μόντρεαλ

    17/2/2005 7:07:00 μμ

    Συντάκτης:

    Οριστικοποιήθηκαν σήμερα από την FINA, τα όρια για την συμμετοχή των αθλητών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης ανδρών-γυναικών του Μόντρεαλ (17-31 Ιουλίου). Οι κολυμβητές έχουν περιθώριο μέχρι την 29 Μαΐου για να δώσουν τα καλύτερο εαυτό τους και να διεκδικήσουν μια θέση στους βατήρες των κολυμβητηρίων του Καναδά, καθώς αυτή την ημέρα έδωσε ως καταληκτική ημερομηνία, η Παγκόσμια Ομοσπονδία υγρού Στίβου. Χωρίς όρια πηγαίνουν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα οι κολυμβητές που μετείχαν σε τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Ευνοημένοι από ελληνικής πλευράς είναι οι Σπύρος Γιαννιώτης (400, 1500μ. ελεύθερο), Γιάννης Κοκκώδης (400μ. μικτή ατομική), Νέρι Νιαγκουάρα (100μ. ελεύθερο) και Βασιλική Αγγελοπούλου (400μ. μικτή ατομική). Αυτοί καλύπτουν τη μία από τις δύο θέσεις στα προαναφερόμενα αγωνίσματα. Απευθείας πηγαίνει και η ομάδα 4χ200μ. ελεύθερο των ανδρών (8η στους Ολυμπιακούς Αγώνες), στην οποία θα μετάσχουν κολυμβητές που θα πετύχουν τις τέσσερις καλύτερες επιδόσεις (200μ. ελεύθερο). Ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχών θα είναι 10 κολυμβητές-τριες ανά χώρα.

    Τα όρια έχουν ως εξής:

    Αγώνισμα Aνδρες Γυναίκες

    50μ. ελεύθερο 22.53 25.68

    100μ. ελεύθερο 49.68 55.98

    200μ. ελεύθερο 1.49.91 2.01.17

    400μ. ελεύθερο 3.51.73 4.12.33

    800μ. ελεύθερο 8.02.00 8.39.00

    1500μ. ελεύθερο 15.19.00 16.27.76

    50μ. ύπτιο 25.93 29.30

    100μ. ύπτιο 55.80 1.02.61

    200μ. ύπτιο 2.00.50 2.14.38

    50μ. πεταλούδα 24.23 27.30

    100μ. πεταλούδα 53.70 59.84

    200μ. πεταλούδα 1.58.80 2.12.34

    50μ. πρόσθιο 28.27 32.00

    100μ. πρόσθιο 1.02.09 1.10.33

    200μ. πρόσθιο 2.14.98 2.31.00

    200μ. Μ.Ατομική 2.02.37 2.16.76

    400μ. Μ.Ατομική 4.19.50 4.47.26

    4χ100μ.ελεύθερο 3.18.79 3.42.84

    4χ200μ.ελεύθερο 4χ100μ.Μ.Ομαδική - 3.39.80 8.08.85 4.08.72

    [21] Προκριματικά στο πινγκ-πονγκ

    17/2/2005 6:14:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με την προκριματική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος ατομικών αγωνισμάτων ανδρών-γυναικών θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο η αγωνιστική δραστηριότητα στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Αγώνες θα διεξαχθούν στην Αττική (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας), στη Μακεδονία (Θεσσαλονίκη), στην Πελοπόννησο (Πάτρα), στη Μυτιλήνη και στη Θράκη (Κομοτηνή). Στα προκριματικά θα πάρουν μέρος περίπου 600 αθλητές και αθλήτριες. Aπ' ευθείας στην τελική φάση, η οποία θα γίνει στις 14-15 Μαΐου (άγνωστος ακόμη ο τόπος διεξαγωγής), έχουν ήδη προκριθεί οι 16 πρώτοι άνδρες και γυναίκες του ελληνικού πίνακα αξιολόγησης. Στο πρωτάθλημα δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής (σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους) οι αθλητές και οι αθλήτριες οι οποίοι αγωνίζονται σε πρωταθλήματα του εξωτερικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα αγωνίσματα του απλού ανδρών, απλού γυναικών, διπλού ανδρών, διπλού γυναικών και διπλού μικτού.

    [22] Ποδόσφαιρο

    Κανελλάκης: "Ηρεμία φίλαθλοι"

    17/2/2005 7:20:00 μμ

    Συντάκτης:

    Για όλους και για όλα μίλησε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ιωνικός, Χρήστος Κανελλάκης. Περισσότερο στάθηκε στα άσχημα των τελευταίων ημερών και τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ των φιλάθλων της ομάδας και του προπονητή, Βαγγέλη Βλάχου, μετά την ισοπαλία με το Αιγάλεω. Ο κ. Κανελλάκης συνέστησε ψυχραιμία και να σταθούν όλοι οι φίλαθλοι στο πλευρό της ομάδας. Παράλληλα μίλησε και για τα πρόστιμα που "τρώει η ομάδα" για τα υβριστικά συνθήματα και έκλεισε μιλώντας για τον επικείμενο αγώνα με την Κέρκυρα.

    "Πολύ βρίζουμε"

    Ο μεγαλομέτοχος των "μπλε" για την ένταση που δημιουργήθηκε, είπε πως απλά ήταν μία κακή στιγμή και πως αυτό που προέχει είναι "είναι η σωτηρία της ομάδας και όχι η δημιουργία πρόσθετων προβλημάτων. Είναι αδιανόητο, εμείς να παλεύουμε με κάθε τρόπο για το καλό της ομάδας και να αντιμετωπίζουμε προβλήματα εκ των έσω".

    Από εκεί και πέρα χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση του προπονητή της ομάδας, όμως τόνισε πως όλα έγιναν στην ένταση του αγώνα. " Δεν έχουμε την πολυτέλεια να υπάρχουν δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις μέσα στους κόλπους της ομάδας. Αντίθετα, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι σα γροθιά"

    Στη συνέχεια μίλησε για τις ύβρεις που ξεστομούν οι φίλαθλοι της ομάδας της Νίκαιας αλλά και τα πρόστιμα που πληρώνει ο σύλλογος για αυτό κάθε εβδομάδα. "Με έκπληξη διαπιστώνω πως δεν υπάρχει εβδομάδα που να μην πληρώνουμε πρόστιμα, ακόμη και για εκτός έδρας αγώνες, όπως αυτός με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Τον τελευταίο καιρό έχουμε πληρώσει 15.000 ευρώ σε πρόστιμα για ύβρεις των οπαδών μας προς τους διαιτητές. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι πως μπορεί μία ΠΑΕ να διδάξει τρόπους συμπεριφοράς στον όχλο; Πως είναι δυνατόν να είναι υπεύθυνη μια ΠΑΕ για τις ύβρεις των οπαδών της, όταν οι ίδιοι οπαδοί βρίζουν εμάς τους ίδιους, τους προπονητές, του παίκτες κ.λ.π.; Εμένα ποιος με αποζημιώνει, όταν στα διάφορα γήπεδα βρίζουν χυδαία τη μητέρα μου; Νομίζω πως είναι καιρός η ΕΠΑΕ, όλες οι ΠΑΕ μαζί, να δούμε αυτό το ζήτημα"

    "Τελικός ο αγώνας με την Κέρκυρα"

    Κλείνοντας, ο κ. Κανελλάκης μίλησε και για τον αγώνα του Ιωνικού με την Κέρκυρα στο νησί των Φαιάκων για το Πρωτάθλημα. "Το γεγονός π[ως και οι δύο ομάδες έχουν τον στόχο της παραμονής, κάνει το παιχνίδι πολύ σημαντικό και είναι σαν τελικός. Θα πάμε στην Κέρκυρα να παίξουμε σε μια φιλόξενη έδρα, απ ό,τι έχουμε δει σε όλους τους αγώνες που έγιναν μέχρι τώρα στο νησί των Φαιάκων, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος. Πρέπει να αγωνιστούμε με ψυχραιμία, σοβαρότητα και αυτοπεποίθηση, προκειμένου να πετύχουμε τον αντικειμενικό μας σκοπό, που είναι η νίκη, ή , στη χειρότερη περίπτωση, η ισοπαλία. Ωστόσο, τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και το Σάββατο το βράδυ θα δούμε τι θα έχουμε πετύχει».

    Στον αγωνιστικό τομέα, οι ποδοσφαιριστές του Ιωνικού προπονήθηκαν σήμερα στο γήπεδο της Βάρης και το ίδιο θα κάνουν και αύριο το πρωί, ενώ στη συνέχεια η αποστολή θα αναχωρήσει για την Κέρκυρα. Τα μοναδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βαγγέλης Βλάχος είναι οι τραυματίες, Γκούτμαν και Ζίφκοβιτς και ο τιμωρημένος, Κινγκ.

    [23] Ποδόσφαιρο

    Ποιο πρωτάθλημα;

    17/2/2005 5:50:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δυο παίκτες που έχουν φέτος ταλαιπωρηθεί πολύ από τραυματισμούς, διάλεξε σήμερα η ΠΑΕ για να παραβρεθούν στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί η ΑΕΚ, πριν από αγώνα πρωταθλήματος. Δεν είναι άλλοι από τους Λεωνίδα Καμπάνταη και Ιβάν Ρούσεφ, που απατώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αναφέρθηκαν στον αγώνα με τον Πανιώνιο, την επερχόμενη συνάντηση με τον Ηρακλή, στον προπονητή τους Φερνάντο Σάντος αλλά και την υπόθεση τίτλος, που για ακόμα μια φορά τόνισαν ότι δεν αποτελεί στόχο της ομάδας.

    Κυνηγάμε την ουσία

    Πρώτος μίλησε ο Λεωνίδας Καμπάνταης, ο οποίος, αναφερόμενος στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Πανιώνιο, που έτυχε ιδιαίτερης κριτικής λόγω της μέτριας εμφάνισης της Ένωσης, τόνισε μεταξύ άλλων: "Δεν συμβαδίζουν ο εφησυχασμός με τον Φερνάντο Σάντος. Απλώς, στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο δεν βρεθήκαμε σε καλή μέρα, όμως έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Θέλαμε να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει απογοήτευση. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα με υψηλούς στόχους, μεγάλη ιστορία και αντιμετωπίζει κάθε παιχνίδι με την ίδια σοβαρότητα. Σκοπός μας, όσο και αν έχει γίνει κουραστικό να το λέμε, είναι να φτιάξουμε καλή ομάδα και όχι να πάρουμε το πρωτάθλημα. Σύμφωνα με τη βαθμολογία έχουμε τις δυνατότητες να φτάσουμε ψηλά".

    Σχετικά με τον τραυματισμό του, αυτό που είπε ήταν: "Όταν κάνεις πρωταθλητισμό, οι τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα. Τώρα βρίσκομαι σε καλή κατάσταση και μπορώ να βοηθήσω και πάλι την ομάδα. Θεού θέλοντος και αν αγωνιστώ, ελπίζω να σκοράρω απέναντι στον Ηρακλή".

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ιβάν Ρούσεφ, ο οποίος επίσης ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς: "Είναι αλήθεια πως είχα πολλές περιπέτειες με τραυματισμούς, αλλά το τελευταίο διάστημα έχω δουλέψει σκληρά και είμαι έτοιμος να προσφέρω και πάλι στην ομάδα μου. Δουλεύουμε πολύ σκληρά στις προπονήσεις με τον κ. Σάντος, που είναι μεγάλος δάσκαλος".

    Για το... πολυσυζητημένο θέμα του τίτλου, ο Καμπάνταης είπε: "Πρώτος μας στόχος σε κάθε αγώνα είναι να μη δεχόμαστε γκολ. Για τη φετινή ΑΕΚ σημασία έχει η ουσία και αυτό σημαίνει πως κυνηγάμε τη νίκη ακόμη και με... μισό μηδέν. Ξεκινώντας την προετοιμασία δεν περιμέναμε να φτάσουμε ως εδώ. Η ΑΕΚ έχει μάθει να ανατρέπει τα προγνωστικά. Με τη βοήθεια των φιλάθλων πιστεύω ότι έχουμε τα φόντα να μείνουμε μέχρι τέλους στη διεκδίκηση του τίτλου".

    Από τη δική του μεριά, ο Ρούσεφ απευθύνθηκε στους φιλάθλους της ΑΕΚ: "Θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας στο παιχνίδι με τον Ηρακλή, γιατί μας δίνει μεγάλη δύναμη με την παρουσία του και εμείς από την πλευρά μας υποσχόμαστε πως θα κάνουμε τα πάντα για να φτάσουμε στη νίκη".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 February 2005 - 17:55:53 UTC