Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νεκρός ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου
  • [02] Αιματηρή επίθεση στη Βηρυτό
  • [03] Αυξήσεις 3,6% στους μισθούς
  • [04] Τρόμος στις Φιλιππίνες
  • [05] Αποφασίστηκε έκτακτη σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου
  • [06] Μεϊμαράκης για εκκλησιαστική κρίση
  • [07] Καταιγίδες και ισχυροί νοτιάδες
  • [08] Εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων
  • [09] "Πυρά" για την ακτοπλοΐα
  • [10] Στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες
  • [11] Ο Κυριακού νέος πρόεδρος της ΕΟΕ
  • [12] Στόχος το Μουντιάλ
  • [13] "Ο Κεντέρης είναι αθώος"
  • [14] Καρατομήθηκε ο Σπυρόπουλος
  • [15] Δύο χρόνια… μέλη!
  • [16] Βατή κλήρωση στην Ευρωλίγκα
  • [17] Σταμάτησε τα... συστημένα ο "Ταχυδρόμος"
  • [18] Τετ α τετ με τον "πρίγκηπα"
  • [19] Εύκολα ο Ολυμπιακός
  • [20] Χωρίς "Τορπίλη" το Παγκόσμιο του 2005
  • [21] Έρωτας μετ' εμποδίων
  • [22] Το μωρό 81 απέκτησε όνομα
  • [23] Η στόφα του πρωταθλητή
  • [24] Νέα δεδομένα στις αεροπορικές αποζημιώσεις
  • [25] Μετάλλιο αθλητικής τιμής ο Μουρίνιο

    [01] Κόσμος

    Σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βηρυτό Νεκρός ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου

    14/2/2005 6:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/2/2005 7:22:08 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters, Associated Press, BBC, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ

    Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, το μεσημέρι της Δευτέρας, και τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν από ισχυρότατη έκρηξη που συγκλόνισε εμπορική περιοχή της Βηρυτού και που είχε ως στόχο την αυτοκινητοπομπή του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο Χαρίρι, ενώ σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και πολλά μέλη της συνοδείας του. Την επίθεση καταδίκασαν οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., η Γαλλία, το Ιράν, η Αίγυπτος και η Συρία. Η έκρηξη, που σημειώθηκε έξω από το πολυτελές ξενοδοχείο St. George η πρόσοψη του οποίου κατέρρευσε, ήταν τόσο ισχυρή που άφησε πίσω της κρατήρα βάθους πολλών μέτρων. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν τουλάχιστον 20 αυτοκίνητα, ενώ έσπασαν τα τζάμια κτηρίων σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Από την επίθεση, τραυματίστηκε σοβαρά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λιβάνου και στενός συνεργάτης της Χαρίρι, Μπαζίλ Φλεϊχάν.

    Πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη

    Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μία άγνωστη ισλαμική οργάνωση, με βίντεο που μεταδόθηκε από το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα. Η οργάνωση που αυτοαποκαλείται "Ομάδα για τη Νίκη και τον Ιερό Πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο ", υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε την επίθεση για να υποστηρίξει τους "Μουτζαχεντίν αδερφούς στη Σαουδική Αραβία" και να εκτελέσει "όσους υποστηρίζουν το καθεστώς αυτό".

    Στο σημείο της έκρηξης, που ήταν τόσο ισχυρή ώστε κατέστρεψε ακόμη και τα θωρακισμένα οχήματα της αυτοκινητοπομπής, έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα που μετέφεραν τους δεκάδες τραυματίες στα νοσοκομεία.

    Η έκρηξη θύμισε στους κατοίκους μέρες του εμφύλιου πολέμου, που ταλάνισε τη χώρα την περίοδο 1975-1990. Η αιματηρή επίθεση σημειώνεται σε μία περίοδο που οι σχέσεις Λιβάνου και Συρίας βρίσκονται σε ένταση, ιδίως μετά και τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης για αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας από το Λίβανο.

    Ο Ραφίκ Χαρίρι παραιτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από περίπου 12 χρόνια που ήταν στην εξουσία. Ο Χαρίρι ήταν το σύμβολο της αναγέννησης του Λιβάνου, μιας χώρας που έβγαινε βαριά πληγωμένη από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο.

    Μετά την παραίτησή του, ο Χαρίρι συντάχθηκε με τις θέσεις της αντιπολίτευσης που ζητούσαν να σταματήσει η Συρία να εμπλέκεται στο Λίβανο, ενώ η παραίτησή του οφειλόταν στις διαφωνίες που είχε με τον φιλο-Σύρο πρόεδρο, Εμίλ Λαχούντ.

    Σύμφωνα με αναλυτές, ο Χαρίρι προγραμμάτιζε να επανέλθει ενεργά στην πολιτική ζωή του Λιβάνου θέτοντας υποψηφιότητα στις εκλογές του Μαΐου

    Διεθνής καταδίκη

    Πρώτος την επίθεση καταδίκασε ο πρόεδρος της Συρίας , Μπασάντ Αλ Άσαντ, την οποία χαρακτήρισε "αποτρόπαια τρομοκρατική πράξη".

    Για "δολοφονική επίθεση" έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, χαρακτήρισε την επίθεση "επαίσχυντη".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καταδίκασε "με τον εντονότερο τρόπο την αποτρόπαιη και βάρβαρη επίθεση".

    "Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά το έγκλημα αυτό", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, όπου σημειώνεται ότι η Γαλλία "ζητεί τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας [...] για να βρεθούν οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας".

    Την καταδίκη της για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον Χαρίρι εξέφρασε και η κυβέρνηση της Τεχεράνης εκφράζοντας υποψίες ότι πίσω από την βομβιστική επίθεση κρύβεται το εβραϊκό κράτος.

    Στο Ριάντ, το σαουδαραβικό υπουργικό συμβούλιο "καταδίκασε με σθεναρότητα" τη δολοφονία Χαρίρι, χαρακτηρίζοντας "εγκληματική ενέργεια" την επίθεση. Σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου διατηρούσε δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, ενώ είχε πάρει και δάνεια για το Λίβανο.

    "Φρικτό έγκλημα" χαρακτήρισε την επίθεση και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, καταδικάζοντας εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής και της Φατάχ τη δολοφονική επίθεση.

    Η προεδρία της Αιγύπτου έκανε λόγο για "τρομερή εγκληματική πράξη" εκφράζοντας την ελπίδα "η εγκληματική αυτή πράξη να μην πλήξει την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Λιβάνου".

    Το Ισραήλ , δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, εκτίμησε ότι πίσω από την επίθεση ενδέχεται να βρίσκεται η Συρία. Μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, ο Σαλόμ εκτίμησε ότι η Συρία, που υποστηρίζει πολλές ένοπλες οργανώσεις, "δε νοιώθει άνετα με την προσεχή διενέργεια εκλογών στο Λίβανο. Και το τελευταίο πράγμα που θα ευχόταν είναι να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει Λίβανο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιματηρή επίθεση στη Βηρυτό

    [02] Κόσμος

    Νεκρός ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Αιματηρή επίθεση στη Βηρυτό

    14/2/2005 1:30:00 μμ

    Πηγή: Reuters - Associated Press - Γαλλικό Πρακτορείο

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το μεσημέρι εμπορική περιοχή της Βηρυτού, κοντά στο λιμάνι της πόλης. Στόχος της επίθεσης που έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο, ήταν η αυτοκινητοπομπή του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος σκοτώθηκε. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και σωματοφύλακες του Χαρίρι, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατό. Την επίθεση καταδίκασε ο Λευκός Οίκος κσι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, χαρακτηρίζοντάς την "αποτρόπαια τρομοκρατική πράξη". Από την έκρηξη, πολλά αυτοκίνητα καταστράφηκαν ενώ παρακείμενα κτήρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η ισχύς της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη που ακούστηκε έξω από την πόλη, ενώ έσπασαν τα τζάμια κτηρίων σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Η έκρηξη σημειώθηκε μπροστά από το ξενοδοχείο St. George, η πρόσοψη του οποίου κατέρρευσε. Επιτόπου, έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα.

    Θύμισε την εποχή του εμφύλιου

    Η έκρηξη, που είναι η ισχυρότερη από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου (1975-1990), σημειώθηκε τη στιγμή που περνούσε από το σημείο η αυτοκινητοπομπή του Χαρίρι. Στο σημείο της επίθεσης σχηματίστηκε κρατήρας διαμέτρου 15 μέτρων, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ενδέχεται να υπήρξαν παραπάνω από ένα παγιδευμένα αυτοκίνητα.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληφορορίες σχετικά με τους δράστες της επίθεσης, ενώ δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη της ευθύνης.

    Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Χαρίρι, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση, μετά από 12 χρόνια στην εξουσία, ενώ είχε συμφωνήσει με την αντιπολίτευση ότι η Συρία θα πρέπει να αποχωρήσει από το Λίβανο, ενόψει και των επικείμενων εκλογών του Μαΐου.

    [03] Οικονομία

    Παρουσιάστηκε η κυβερνητική εισοδηματική πολιτική Αυξήσεις 3,6% στους μισθούς

    14/2/2005 2:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/2/2005 6:55:59 μμ)

    Συντάκτης:

    Αυξήσεις στους βασικούς μισθούς κατά 3,6% για το 2005, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης. Η νέα εισοδηματική πολιτική περιλαμβάνει αυξήσεις για τους συνταξιούχους του Δημοσίου στο 4% και των Ενόπλων Δυνάμεων στο 5,8%, λόγω της προσθήκης επιδομάτων. Οι αυξήσεις σε ΕΚΑΣ και ΟΓΑ κατά 6% είναι υπερδιπλάσιες του πληθωρισμού. Επίσης, η οικονομική παροχή για το 3ο παιδί εξομοιώνεται με εκείνη για το 4ο, από τα 35 στα 47 ευρώ, ενώ η δεύτερη δόση αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος θα καταβληθεί στις 25 Φεβρουαρίου. Οι αυξήσεις είναι στα όρια αντοχής της οικονομίας και του προϋπολογισμού, ωστόσο υπερβαίνουν τις αντίστοιχες προηγουμένων ετών, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί με συνέπεια, σχέδιο οικονομικής πολιτικής για τη σταδιακή υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. Κάτω από τις προσδοκίες των εργαζομένων οι εξαγγελίες, λένε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Επικριτική και η αντιπολίτευση.

    "Εξαντλήσαμε τα όρια αντοχής της οικονομίας"

    Η αύξηση του 3,6% αφορά τους βασικούς μισθούς των εργαζομένων σε Δημόσιο, Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς και τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

    Επίσης, χορηγείται η λεγόμενη προσωπική διαφορά των 176 ευρώ και στους υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1.1.2004 και υπηρετούν σε υπηρεσίες που καταβάλλεται η ανωτέρω προσωπική διαφορά.

    Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου προβλέπεται αύξηση στο 4% και για τους συνταξιούχους των Ενόπλων Δυνάμεων στο 5,8%, λόγω της προσθήκης της τρίτης δόσης του επιδόματος θέσης ευθύνης ή του επιδόματος των 176 ευρώ.

    Στις συντάξεις του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ θα προστεθεί ποσοστό της τάξης του 6%, που αντιστοιχεί σε 8,5 ευρώ και 12 ευρώ. Οι αυξήσεις είναι διπλάσιες του πληθωρισμού, με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κλιμακίων στο ύψος του πληθωρισμού του 2004, είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Όλες οι αυξήσεις αφορούν στο τρέχον έτος και θα καταβληθούν αναδρομικά από τον Μάρτιο.

    Για το 3ο παιδί, το επίδομα σημειώνει αύξηση κατά 34%. "Κάναμε ένα μεγάλο βήμα, όπως είχαμε υποσχεθεί, εξομοιώνοντας εκείνους που έχουν τρία παιδιά με εκείνους που έχουν τέσσερα" είπε ο υπουργός υπενθυμίζοντας την επικείμενη καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε και την έμμεση αύξηση απο 1% έως 5%, που συνεπάγονται για τους οικονομικά ασθενέστερους οι φορολογικές ελαφρύνσεις και η μη καταβολή του ΛΑΦΚΑ.

    Παράλληλα, έκανε λόγο για τα οφέλη που προκύπτουν από τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για στεγαστικά δάνεια από το 5,2% στο 4,9%, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δραστική μείωση του τέλους χαρτοσήμου από το 2,4% στο 0,6%.

    Εξάλλου, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες.

    Συνολικά το κόστος επιβάρυνσης του προϋπολογισμού από τις αυξήσεις υπολογίζεται στα 720 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για το δύσκολο δρόμο που πρέπει να διανύσει η ελληνική οικονομία μέσα στα επόμενα έτη και εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, μιλώντας για προβλήματα διαχείρισης. "Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά στραβά, πορευόμαστε και ζητάμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς και θα χρειαζόμαστε όλο και μεγαλύτερη συναίνεση", κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις συνάντησαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και τις επικρίσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την εισοδηματική πολιτική, δείγμα της αναξιοπιστίας της ΝΔ και έκανε λόγο για πολιτική εξαπάτηση του ελληνικού λαού. "Η ΝΔ εγκαταλείπει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και ανακοινώνει ουσιαστική μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των μισθωτών, ενώ εγκαταλείπει στην τύχη τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους" τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης και πρόσθεσε ότι "το μόνο που καταφέρνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι να εντείνει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για όλους τους Έλληνες πολίτες".

    Για ταξική, αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και οδηγεί στη χειροτέρευση της κατάστασης των εργαζομένων, έκανε λόγο το ΚΚΕ.

    Για αυξήσεις που συνολικά και ειδικότερα στο ΕΚΑΣ και στις αγροτικές συντάξεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, μίλησε ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ κ. Λαφαζάνης. "Η ΝΔ με πρόσχημα τα δημοσιονομικά ελλείμματα, εγκαινιάζει μια νέα πολιτική μακρόχρονης και εξουθενωτικής λιτότητας για μισθούς και συντάξεις" επισήμανε.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος της καταλόγισε υστέρηση από τις απαιτήσεις των καιρών για μια αξιοπρεπή διαβίωση. "Διευρύνει ακόμα περισσότερο τη φτώχεια και την ανέχεια στην ελληνική κοινωνία", επισήμανε σε ανακοίνωση του.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΑΔΕΔΥ που προβλέπει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, καθώς οι αυξήσεις επί του συνόλου των αποδοχών κυμαίνονται σε επίπεδα κάτω του 2,5%.

    Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις προανήγγειλαν κινητοποιήσεις για το τριήμερο 15-18 Μαρτίου και με κυρίαρχα ζητήματα την ακρίβεια, το εισόδημα και την απασχόληση.

    [04] Κόσμος

    Την ευθύνη ανέλαβε παρακλάδι της Αλ Κάιντα Τρόμος στις Φιλιππίνες

    14/2/2005 6:12:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Agence Francaise de Presse - BBC

    Τριπλό τρομοκρατικό χτύπημα, συγκλόνισε, ανήμερα της γιορτής του Αγιου Βαλεντίνου, τις Φιλιππίνες. Από τις εκρήξεις στη Μανίλα και στις πόλεις Τζένεραλ Σάντος και Νταβάο, οι δυο τελευταίες σημειώθηκαν ταυτόχρονα στις 6.30 το απόγευμα τοπική ώρα, σκοτώθηκαν έντεκα άνθρωποι και τραυματίσθηκαν ενενήντα τρεις. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, η οποία έχει δεσμούς συνεργασίας με την Αλ Κάιντα. Μιλώντας σε τοπικό ραδιόφωνο, εκπρόσωπος της οργάνωσης, δήλωσε ότι το τριπλό τρομοκρατικό χτύπημα είναι ένα δώρο προς την Πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο, για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

    Το χρονικό των επιθέσεων

    Οι εκρήξεις στις πόλεις Νταβάο και Τζένεραλ Σάντος σημειώθηκαν στις 6.30 το απόγευμα, τοπική ώρα (12.30 ώραΕλλάδας)

    Η πρώτη βόμβα εξερράγη σε εμπορικό κέντρο της πόλης Τζένεραλ Σάντος και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό τριάντα τριών.

    Ταυτόχρονα, δεύτερη έκρηξη συγκλονίζει λίγο πιο βόρεια την πόλη Νταβάο και σημειώνεται σε σταθμό λεωφορείου. Πέντε άτομα βρίσκουν το θάνατο.

    Μισή ώρα, αργότερα, οι τρομοκράτες δίνουν το τελειωτικό τους χτύπημα, στη Μανίλα και συγκεκριμένα στο προάστιο Μακάτι (εκεί όπου χτυπά η οικονομική ζωή της πόλης).

    Σκοτώνονται τρία άτομα και τραυματίζονται τουλάχιστον εξήντα. Από την έκρηξη, τυλίγονται στις φλόγες δυο λεωφορεία.

    Ανάληψη ευθύνης

    Στις 6.50 και δέκα λεπτά πριν την έκρηξη στη Μανίλα, αναλαμβάνει την ευθύνη των τρομοκρατικών επιθέσεων η οργάνωση Αμπου Σαγιάφ.

    Εκπρόσωπος της με δηλώσεις του, στο ραδιόφωνο DZBB δηλώνει ότι αυτό είναι το δώρο της οργάνωσης στην Πρόεδρο της χώρας Γκλόρια Αρόγιο για τη σημερινή γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

    Και προσθέτει ότι αυτή είναι η απάντηση στις διώξεις από την κυβέρνηση εναντίον των Μουσουλμάνων των Φιλιππινών.

    Δεσμοί με την Αλ Κάιντα

    Η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90 χρηματοδοτούμενη, πιστεύεται από την Αλ Κάιντα με στόχο την εγκαθίδρυση μίας ιρανικού τύπου μουσουλμανικής πολιτείας στο Μιντανάο (νησί των νότιων Φιλιππινών).

    Την τελευταία δεκαετία έχει πλούσια τρομοκρατική δράση , με βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες και απαγωγές.

    Πριν από περίπου ένα χρόνο, είχε πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση σε επιβατηγό πλοίο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 100 άτομα.

    [05] Κοινωνία

    Για τις 18 και 19 Φεβρουαρίου Αποφασίστηκε έκτακτη σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου

    14/2/2005 4:07:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Την έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 18 και 19 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, με μοναδικό θέμα την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης στους κόλπους της Εκκλησίας. Κατά την ενημέρωση, ο κ. Δωρόθεος ανακοίνωσε ότι η ΔΙΣ, κατά τις συνεδριάσεις στο διάστημα 3 έως 8 Φεβρουαρίου, έλαβε μέτρα για τις περιπτώσεις των Μητροπολιτών τα ονόματα των οποίων έχουν αναμειχθεί σε σκάνδαλα. Επίσης, έκανε γνωστό ότι η ειδική 3μελής επιτροπή που έχει συσταθεί για το θέμα, έχει αποστείλει επιστολές στους δημοσιογράφους που παρουσίασαν τις υποθέσεις, προκειμένου να καταθέσουν ό,τι στοιχεία διαθέτουν επί του θέματος.

    Ζητώνται επιπλέον στοιχεία και εξηγήσεις

    Αναφορικά με τον Αρχιμανδρίτη Γιοσάκη, ο κ. Δωρόθεος έκανε γνωστό ότι ήδη διεξάγονται εκκλησιαστικές ανακρίσεις για το θέμα.

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον Μητροπολίτη Αττικής, Παντελεήμονα, ο οποίος έχει τεθεί σε 6μηνη αργία, η ΔΙΣ τον διέταξε να απόσχει από τα διοικητικά και λειτουργικά καθήκοντά του καθώς και να αποχωρήσει από τον Μητροπολιτικό Οίκο. Μάλιστα, αναφερόμενος στο θέμα της αργίας του κ. Παντελεήμονα, ο Μητροπολίτης Σύρου πρόσθεσε ότι ενδέχεται μετά την εκπνοή της να μετατραπεί σε οριστική απομάκρυνση από το θρόνο. Επίσης, του απέστειλε έγγραφο με το οποίο του ζητά να παρουσιάσει τα υπερασπιστικά στοιχεία όσον αφορά τις υποθέσεις των τραπεζικών του καταθέσεων και την ανέγερση παράνομης εξοχικής κατοικίας στην Κερατέα.

    Στη συνέχεια, ο κ. Δωρόθεος είπε ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη εκκλησιαστικές ανακρίσεις για το θέμα του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητου, οι οποίες διεξάγονται από το Μητροπολίτη Ξάνθης, Παντελεήμονα.

    Όσον αφορά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Αυριανή κατά του Μητροπολίτη Τριφυλίας, Στέφανου, ο κ. Δωρόθεος είπε ότι η ΔΙΣ, συνυπολογίζοντας και την προχωρημένη ηλικία του Μητροπολίτη, θα αναμένει τις εξελίξεις από την εκδίκαση της μήνυσης που κατέθεσε ο κ. Στέφανος στην εφημερίδα, για συκοφαντική δυσφήμιση.

    Αναφορικά με το Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, Σπυρίδωνα, ο κ. Δωρόθεος έκανε γνωστό ότι η ΔΙΣ διέταξε τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου για τη μοναστηριακή περιουσία της περιοχής.

    Τέλος, ο κ. Δωρόθεος ανακοίνωσε ότι η 3μελής επιτροπή, που έχει συσταθεί για το θέμα των εκκλησιαστικών σκανδάλων, έχει αποστείλει επιστολές σε δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με το θέμα προκειμένου να παρουσιάσουν ό,τι στοιχεία διαθέτουν, ενώ κάλεσε τους κατηγόρους του Μητροπολίτη Διδυμότειχου, Νικηφόρου, να καταθέσουν τα στοιχεία που έχουν.

    Καταλήγοντας, ο κ. Δωρόθεος δήλωσε ότι η ΔΙΣ διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό ότι παρακολουθεί την υπόθεση της αυτοκάθαρσης της Εκκλησίας και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Δε συζητήθηκε το θέμα Βαβύλη

    Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν ορισμένους ιεράρχες να είναι δυσαρεστημένοι από τη στάση της κυβέρνησης, ο κ. Δωρόθεος τις διέψευσε σημειώνοντας ότι οι ιεράρχες είναι ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην αυτοκάθαρση.

    Τέλος, ο κ. Δωρόθεος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι δε συζητήθηκε το θέμα σχετικά με το εάν κρύβεται σε κάποιο μοναστήρι ο Βαβύλης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υπό το βάρος νέων στοιχείων η ΔΙΣ

    [06] Πολιτική

    Καλεί το Χριστόδουλο να πάρει τολμηρές αποφάσεις Μεϊμαράκης για εκκλησιαστική κρίση

    14/2/2005 12:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα"

    Να πάρει σύντομα τολμηρές αποφάσεις για την κάθαρση στην Εκκλησία καλεί τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ο γραμματέας της Κ.Ε της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης με συνέντευξη του στα ΝΕΑ, ενώ επαναλαμβάνει με έμφαση το μήνυμα του Πρωθυπουργού ότι, η κυβέρνηση έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά και επιμένει αταλάντευτα στην ανάγκη να υπάρξει με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο εξυγίανση παντού. Απαντώντας στα όσα υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ για στενές σχέσεις της ΝΔ με την Εκκλησία, ο κ. Μεϊμαράκης τονίζει ότι, "οι Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμησης είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα χριστιανοί ορθόδοξοι και έχουν έντονη και βαθιά σχέση με την Εκκλησία. Με κανένα κόμμα δεν έχει ταυτιστεί η Εκκλησία και όλοι, μαζί με τους πολίτες είμαστε στο πλευρό της". Ανέφερε ακόμη ότι, ο αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος έχουν το σθένος να πάρουν τις αποφάσεις, που απαιτούνται για το καλό της Εκκλησίας. Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι, "διαψεύδω κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο και όποιος διαδίδει κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον πολιτικά αφελής και ανόητος".

    Χωρίς προβλήματα η συνεργασία Κυβέρνησης - κόμματος

    Τέλος, μιλώντας για τη συνεργασία κυβέρνησης και κόμματος είπε ότι, ουδέποτε υπήρξε προβληματική και σημείωσε ότι, υπήρξαν απόψεις και προτάσεις, που κατατέθηκαν, όταν η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση σχετικά με το ρόλο του κόμματος στη νέα εποχή.

    "Όλα αυτά, συζητήθηκαν στο συνέδριο και αρκετά έχουν ήδη υλοποιηθεί. Το ζητούμενο για όλους , κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης, είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του κυβερνητικού έργου".

    [07] Κοινωνία

    Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων Καταιγίδες και ισχυροί νοτιάδες

    14/2/2005 1:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/2/2005 2:16:33 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Δευτέρας. Όπως ενημερώνει η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, θα σημειωθούν πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, ενώ οι νοτιάδες θα φτάσουν ως και τα 11 μποφόρ. Στην Αττική πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τις πρωινές ώρες της Τρίτης. Παράλληλα, οι νότιοι άνεμοι από τη νύχτα θα ενισχυθούν στα 9 και πιθανώς πρόσκαιρα στα 10 μποφόρ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν το επόμενο τριήμερο στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και πιθανώς σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν την Τρίτη και στην υπόλοιπη χώρα. Ήδη, λόγω των θυελλωδών ανέμων απαγορεύθηκε ο απόπλους από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη γ.γ. Πολικής Προστασίας και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    [08] Κοινωνία

    Οι πρώτες ποινικές διώξεις σε επίορκους δικαστές Εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων

    14/2/2005 11:37:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης της ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία ξεκινά σήμερα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς. Κύκλοι του Αρείου Πάγου παρομοιάζουν την υπόθεση αυτή με τη Λερναία Ύδρα, αφού εμπλέκονται και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι φέρονται ότι, έστηναν δικές για χάρη του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη. Στο μεταξύ συμπληρωματική κατάθεση στο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναμένεται να δώσει σήμερα και ο πρωτοδίκης Λεωνίδας Στάθης, ο οποίος εγκαλείται για δωροδοκία. Εξάλλου αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Ολομέλεια Εφετών προκειμένου να ορίσει ειδικό ανακριτή, ο οποίος θα χειριστεί τις υποθέσεις του παραδικαστικού κυκλώματος, ενώ την Τετάρτη θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον Άρειο Πάγο η πρωτόδικης Παναγιώτα Τσέβη, η οποία έχει παραπεμφθεί με το ερώτημα της απόλυσης. Τέλος, εξελίξεις αναμένονται και στην υπόθεση της εισαγγελέως Άμφισσας που κατά την διάρκεια της θητείας της στην Αθηνά φέρεται ότι, είχε διασυνδέσεις με έμπορους ναρκωτικών.

    Έρευνα σε βάθος

    Τα στοιχεία, που έχει συγκεντρώσει η Δικαιοσύνη, είναι πολύ σημαντικά για τη δράση περίπου 30 δικαστών σε παράνομα κυκλώματα απελευθέρωσης εγκληματιών, διευκόλυνσης κληρικών αλλά και χρηματισμού με σκοπό απαλλακτικές αποφάσεις.

    [09] Οικονομία

    Από τον αρμόδιο συντονιστή του ΠΑΣΟΚ "Πυρά" για την ακτοπλοΐα

    14/2/2005 7:13:00 μμ

    Συντάκτης:

    Δριμεία κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στον τομέα της Ναυτιλίας εξαπέλυσε ο αρμόδιος συντονιστής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξη Τύπου για την ακτοπλοϊκή πολιτική. Ο κ. Παπουτσής ισχυρίστηκε ότι από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής και η αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και κατηγόρησε τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μανόλη Κεφαλογιάννη και Αριστοτέλη Παυλίδη, για ανατροπή του νομοθετικού πλαισίου σε όφελος των εφοπλιστικών εταιριών, διπλή γλώσσα και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. "Πρόκειται για την αποθέωση της υποκρισίας και του λαϊκισμού", τόνισε ο συντονιστής του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματός του στους κατοίκους των νησιών.

    "Κλείνουν το μάτι στις ακτοπλοϊκές"

    Όπως υποστήριξε ο συντονιστής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δεν υλοποιεί το νομοθετικό πλαίσιο και "κλείνει το μάτι στους διαχειριστές των ακτοπλοϊκών εταιρειών καταργώντας όλες τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις του νομοθετικού πλαισίου".

    Μάλιστα, ο κ. Παπουτσής τόνισε πως οι κ.κ. Κεφαλογιάννης και Παυλίδης χρησιμοποιούν άλλη γλώσσα δημόσια και άλλη κατ ιδίαν και προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα από τα μέτρα που απαιτούνται για την ανάπτυξη της ακτοπλοΐας.

    Τέλος, ο συντονιστής του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε των επιλογών των κυβερνήσεων του κόμματός του και κατέληξε: "το ΠΑΣΟΚ με πλήρη αίσθηση ευθύνης για την ανάγκη λειτουργίας του ακτοπλοϊκού δικτύου θα υποστηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια για την κατοχύρωση του εθνικού συμφέροντος και την απρόσκοπτη λειτουργία των συγκοινωνιακών συνδέσεων όλων των νησιών".

    [10] Οικονομία

    Των βουλευτών και ευρωβουλευτών Στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες

    14/2/2005 2:26:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ακίνητα, οικόπεδα και καταθέσεις σε μετρητά περιλαμβάνουν οι δηλώσεις ποθεν έσχες των 300 της Βουλής για το 2003, χρήση έτους 2002, των 25 ευρωβουλευτών και 127 βουλευτών, που δεν είχαν εκλεγεί στις εκλογές του 2000. Εντός των επομένων δύο μηνών αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και τα πόθεν έσχες των ετών 2001 και 2003. Παράλληλα, αναμένεται έως το Πάσχα ο αναδρομικός έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης για τις χρήσεις από το 1990 έως και το 2001, με την οποία θα δοθούν, για πρώτη φορά, στη δημοσιότητα και τα "πόθεν έσχες" του 2002 (χρήση 2001). Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής Γιάννης Τραγάκης ο έλεγχος διενεργήθηκε από ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι δεν διαπίστωσαν, κάτι το άξιο λόγου, με βάση τα δηλωθέντα από τους βουλευτές.

    Το πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών

    Ο νυν πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι, έχει στην κατοχή του:

    Ένα διαμέρισμα στην οδό Μητούδη 18 στη Θεσσαλονίκη 82 τ.μ, που αγόρασε το 1990. Δύο αγροτεμάχια 4.070 και 4.100 τ.μ. στον Άγιο. Ιωάννη Θεολόγο Κύθνου, που αγόρασε το 1992. Με γονική παροχή το 1995, είχε την ψιλή κυριότητα σε ένα διαμέρισμα 213 τ.μ. στην οδό Πλουτάρχου 28, σε ένα διαμέρισμα 222 τ.μ. στην οδό Μπιζανίου 12 στη Φιλοθέη και σε ένα οικόπεδο με διώροφο οικία επιφανείας 509 τ.μ. στη Ραφήνα. Το 1997 απέκτησε δύο αγροτεμάχια (θέση Οσμάν Μπαΐρ, Πρώτη Σερρών) συνολικού εμβαδού 4.250 τμ. Επίσης, το 2000 απέκτησε διαμέρισμα 52 τμ με θέση στάθμευσης στην οδό Γλάδστωνος 16-Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Καραμανλής είχε στην κυριότητά του ένα αυτοκίνητο 1.800 κυβικών, που αγόρασε το 1995.

    Κατείχε επίσης:

    Ανώνυμες μετοχές (23.120) της ΑΚΕΤΕ ΑΕ Κατάθεση ταμιευτηρίου 2.163 ευρώ στην Alpha Bank Κατάθεση ταμιευτηρίου 33.184 ευρώ στην ΕΤΕ Κατάθεση ταμιευτηρίου 44 ευρώ στην Εμπορική. Κατάθεση ταμιευτηρίου 7.184 δολάρια στην Alpha Bank Κατάθεση ταμιευτηρίου 1.236 ευρώ στην Alpha Bank. Κατάθεση ταμιευτηρίου 493 βρετανικές λίρες στην Alpha Bank Κατάθεση ταμιευτηρίου 165 ευρώ στη Eurobank Κατάθεση ταμιευτηρίου 4.637 βρετανικές λίρες στην Alpha Bank (κοινός με Αλέξανδρου Καραμανλή) Κατάθεση ταμιευτηρίου 6.838 δολάρια ΗΠΑ στην Alpha Bank (κοινός με Αλέξανδρου Καραμανλή) Κατάθεση ταμιευτηρίου 56.902 ευρώ στην Alpha Bank (κοινός με Αλίκη Καραμανλή) Κατάθεση ταμιευτηρίου 3.490 δολάρια ΗΠΑ στην Alpha Bank(κοινός με Αλίκη Καραμανλή) Κατάθεση ταμιευτηρίου 163 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (κοινός με Αλέξ. Καραμανλή) Κατάθεση ταμιευτηρίου 1.085 ευρώ στην Άλφα Μπανκ (κοινός με Αλίκη και Γιώργο Καραμανλή) Ομόλογα ΕΤΒΑ αξίας 65.000 ευρώ Ομόλογα Ευρ. Τράπεζας Επενδύσεων αξίας 132.000 δολαρίων ΗΠΑ Λογαριασμός ταμιευτηρίου στην HSBC 3.647 δολάρια ΗΠΑ (κοινός με Αλέξ. Καραμανλή). Μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς αξίας 30.551 ευρώ (κοινός με Αλέξ. Καραμανλή) Σταθερό αμοιβαίο κεφάλαιο Τράπεζας Πειραιώς αξίας 30.467 ευρώ (κοινός με Αλέξ. Καραμανλή) Ομόλογα Ευρ. Τράπεζας Επενδύσεων αξίας 90.000 ευρώ (κοινός με Αλέξ. Καραμανλή) Λογαριασμός ταμιευτηρίου HSBC 4.739 ευρώ (κοινός με Αλέξ. Καραμανλή) Μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο Τράπεζας Πειραιώς αξίας 2.160 ευρώ (κοινός με Αλέξ. Καραμανλή) Λογαριασμός Ταμιευτηρίου στην Τράπεζας Πειραιώς 1.837 ευρώ.

    Τέλος, από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων έλαβε 21 εκατ. δρχ (από ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου) και 9.500 δολάρια ΗΠΑ από ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

    Η σύζυγος του πρωθυπουργού Νατάσσα Παζαΐτη είχε αμοιβαία κεφάλαια της Άλφα Μπανκ αξίας 17.754 ευρώ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, τότε υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε στην κατοχή του ένα οικόπεδο στο Καστρί 640 τμ, εξ ημισείας με τη σύζυγό του, που αγόρασε το 1990 αντί 4,3 εκατ. δρχ. Επίσης, μία υπό ανέγερση κατοικία στο ίδιο οικόπεδο 368 τ.μ. , εξ ημισείας με τη σύζυγό του, με χρήματα από δάνειο α κατοικίας και από μισθούς.

    Είχε ένα αυτοκίνητο 1985 κ.ε., που αγόρασε το 1996 και καταθέσεις σε τράπεζες ύψους 12.546 ευρώ και 2.748 δολαρίων ΗΠΑ. Το εισόδημά του ανήλθε σε 99.657 ευρώ.

    Η σύζυγός του Άντα Παπαπάνου κατείχε επιπλέον, ένα διαμέρισμα 83,5 τμ στην Πάτρα από γονική παροχή και μία κατοικία, εξ ημισείας με αδελφή της, 378,5 τμ από γονική παροχή και ένα αυτοκίνητο 1400 κ.ε. του 1992. Κατείχε αμοιβαία κεφάλαια αξίας 219.609 ευρώ και τραπεζική κατάθεση 2.748 δολ. ΗΠΑ ενώ τα εισοδήματά της ανήλθαν σε 37.542 ευρώ.

    Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε συνολικά εισοδήματα 98.698 ευρώ, εκ των οποίων τα 84.126 ευρώ κατατέθηκαν στο ταμείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς και κατάθεση 248 ευρώ στην ΕΤΕ. Διέθετε εξ αδιαιρέτου με την κόρη της, διαμέρισμα 90 τμ στη Νεάπολη Αθηνών, Αγαθίου 20-22, που αποκτήθηκε το 1981.

    Ο θανών στις 10/10/2002 σύζυγός της Θανάσης Παραρήγας είχε εισόδημα 20.560 ευρώ.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος, τότε ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, δήλωσε εισόδημα 84.148 ευρώ και αποζημίωση από το Ευρωκοινοβούλιο 50.000 ευρώ. Στην κατοχή του δήλωσε το 1/12 ξενοδοχείου, με δύο καταστήματα, στην Τήνο από κληρονομιά, εξοχική κατοικία, εξ ημισείας με τη σύζυγο, 254 τμ στα «Δύο Χωριά» της Τήνου από αποταμίευση, το 1/24 οικοπέδου στο Πασακρωτήρι της Τήνου 1.511 τμ από κληρονομιά, και ένα αυτοκίνητο 1400 κ.ε. του 1995.

    Επίσης είχε δικαίωμα εκμετάλλευσης στο 1/20 μεταλλείου της Τήνου από κληρονομιά. Στις τράπεζες ΕΤΕ και KBC Βρυξελλών είχε καταθέσεις 367.403 ευρώ ενώ διέθετε μετοχές των ΑΛΦΑ (510), ΒΙΟΧΑΛΚΟ (1.750), ΕΠΙΧ. ΑΤΤΙΚΗΣ (600), ΜΙΝΟΑΝ (3.730), ΤΙΤΑΝ (320) και ΕΜΠΟΡΙΚΗ (195) αξίας 33.078 ευρώ.

    Η σύζυγός του κ. Αλαβάνου, Αικατερίνη Χαραλαμπάκη, δήλωσε μία οικία 190 τμ στην Πεντέλη, που αγοράστηκε το 1973 αντί 400.000 δρχ, μία οικία στα Χανιά 180 τμ από γονική παροχή, ένα διαμέρισμα84 τμ, 50% πλήρης, 50% ψιλή κυριότητα, στην οδό Αγ. Μάρκου 36, Αθήνα, από γονική παροχή, μία εξοχική κατοικία στον Πλατανιά Χανίων, 25% πλήρης, 25% ψιλή κυριότητα, 150 τμ από γονική παροχή, τρία αγροτεμάχια 15,8 στρ. στα Χανιά από γονική παροχή, ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες 60 τμ, που αγοράστηκε το 1996 αντί 56.300 ευρώ και ένα παλαιό κτίσμα 35 τμ στο Πετροκεφάλι Ηρακλείου από γονική παροχή.

    Διέθετε επίσης ένα ΙΧΕ 1400 κε του 1989 και ένα ΙΧΕ 1600 κε του 2002. Οι μετοχές της στη ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ (559), στη ΜΙΝΟΑΝ (20) και στην ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ ΔΥΝΑΜΙΚΟ (339) είχαν αξία 13.267 ευρώ, και οι καταθέσεις της στην ΑΤΕ ανήλθαν στα 34.047 ευρώ. Τέλος, το εισόδημά της ήταν 34.766 ευρώ.

    Παπούλιας και Μπενάκη

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, τότε βουλευτής Ιωαννίνων, είχε στην κατοχή του:

    Μία κατοικία 180 τ.μ. στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, που απέκτησε το 1988 αντί 1.044.000 δραχμών. Ένα διαμέρισμα στην οδό Ασκληπιού 169, Αθήνα από γονική παροχή. Μία κατοικία 260 τ.μ. στις Φραγκάδες Ιωαννίνων, που απέκτησε το 1992 αντί 2.068.000 δραχμών. Μία κατοικία 30 τ.μ. στο δήμο Παμβώτιδας, που απέκτησε το 2000 αντί 5,4 εκατ. δραχμών Ένα γραφείο 71 τ.μ. στην οδό Σούτσου 20, Αθήνα, που αποκτήθηκε το 2002 αντί 117.388 ευρώ με δάνειο.

    Στην ΕΤΕ είχε καταθέσεις 34.416 ευρώ.

    Η σύζυγός του Μαρία Πάνου, διέθετε στο Π. Ψυχικό ένα διαμέρισμα 177 τμ , από το 1969 με προικοσύμφωνο, στην οδό Βύσσης 14 στην Αθήνα, το 50% καταστήματος 186 τμ, το 50% γραφείου 164 τμ και έτερο γραφείο 164 τμ, 1962 - προικοσύμφωνο. Στην ΕΤΕ είχε καταθέσεις 5.000 ευρώ ενώ τα εισοδήματά της ανήλθαν στα 99.289 ευρώ.

    Η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, τότε βουλευτής Α Αθηνών, κατείχε:

    Στην οδό Σίνα 58, Αθήνα ένα διαμέρισμα 187 τμ που απέκτησε το 1997 αντί 38,7 εκατ. δρχ. Ένα διαμέρισμα 100 τμ (επικαρπία). Στην Ερμιόνη Αργολίδας είχε μία οικία 153 τμ, 1986 με γονική παροχή. Έναν αγρό 5.490 τμ.

    Διέθετε επίσης ένα ΙΧΕ 1998 κ.ε. που αγόρασε το 2001, και μία ταχύπλοη λέμβο 5,2 μ. που απέκτησε το 1995 αντί 4,1 εκατ. δρχ.

    Η αξία των χρεογράφων ΔΗΛΟΣ, που διέθετε με το σύζυγό της (50%) ανήρχετο σε 23.589 ευρώ. Είχε επίσης καταθέσεις με το σύζυγό της (50%) στην ΕΤΕ (25.491 ευρώ) και στην ΠΙΣΤΕΩΣ (1.954 ευρώ). Στην ΕΤΕ είχε κατάθεση 151.003 ευρώ, στην Dresdner Bank είχε κατάθεση 80.000 ευρώ (50% με το σύζυγό της) και σε SWAPs 127.577 ευρώ. Τα εισοδήματά της ανήλθαν στα 92.189 ευρώ ενώ εισέπραξε και ποσό 56.747 ευρώ ως εφάπαξ λόγω συνταξιοδότησής της από το Πανεπιστήμιο. Ο σύζυγός της Λινός Μπενάκης είχε στην κατοχή του ένα ΙΧΕ 1000 κ.ε. του 1992 και εισόδημα 30.970 ευρώ.

    Το πόθεν έσχες των πρώην

    Ποσά σε καταθέσεις, που φτάνουν τα 110.624 ευρώ, όπως επίσης και σε ομόλογα 157.374 ευρώ, δηλώνει το 2002 ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος δηλώνει βουλευτική αποζημίωση και εισοδήματα, 186.619,9 ευρώ. Από τόκους καταθέσεων και αποδώσεις χρεογράφων, ο κ. Σημίτης εισπράττει 10.012 ευρώ, ενώ από επιστροφή φόρου εισοδήματος λόγω νέας εκκαθάρισης της βουλευτικής αποζημίωσης για τα οικονομικά έτη 1998-2001, ο πρώην πρωθυπουργός εισπράττει 25460 ευρώ. Η σύζυγός του, Δάφνη, δηλώνει εισόδημα 5.503 ευρώ και από τόκους καταθέσεων και αποδόσεις χρεογράφων, 9972 ευρώ.

    Το ζεύγος Σημίτη, το 2002, πώλησε κατάστημα 34,68 τ.μ. επί της οδού Κοδριγκτώνος, έναντι 70.432 ευρώ και μεταβίβασε εταιρικό μερίδιο στην εταιρεία «Έκφραση ΕΠΕ» αντί 1467 ευρώ, ενώ μεταβίβασε με γονική παροχή στην κόρη τους Μαριλένα και οικόπεδο στην Πεντέλη.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, έχει καταθέσει το έτος 2002, 52.957 ευρώ σε χρεόγραφα και δηλώνει εισοδήματα 117132 ευρώ.

    Ο κ. Μητσοτάκης, διαθέτει 17.305 μετοχές στον «Κήρυκα» των Χανίων, καθώς και 260 μετοχές στην εταιρεία «Ενημέρωση-Εκδοτική Α.Ε.», η οποία ωστόσο, δεν λειτούργησε. Η σύζυγός του, Μαρίκα Μητσοτάκη, αντίστοιχα, έχει καταθέσει 16.029 ευρώ σε χρεώγραφα, ενώ έχει είκοσι μετοχές της Eurobank, τριάντα μετοχές της ΕΤΕΒΑ, εννέα μετοχές της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, και τριάντα οκτώ μετοχές της Metrolife Α.Ε.

    Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, δηλώνει για το έτος 2002, εισοδήματα ύψους 101.777 ευρώ, ενώ σε σχέση με τις προηγηθείσες δηλώσεις του 2000, παρατηρείται μια μεταβολή στα περιουσιακά του στοιχεία: Το Δεκέμβριο του 2001, ο κ. Κωνσταντόπουλος αγόρασε διαμέρισμα-κατοικία 132 τ.μ., στο Ψυχικό, αντί 146.235.240 δρχ , ποσόν που καταβλήθηκε από τον ίδιον (25 εκ. δρχ.) και από στεγαστικό δάνειο της Γενικής Τράπεζας, ενώ περιήλθε στην κυριότητά του, αγροτεμάχιο στην Ολυμπία, από εξ αδιαθέτου διαδοχή γονέων. Επίσης, ο τότε πρόεδρος του ΣΥΝ, το Νοέμβριο του 2001, αγόρασε αυτοκίνητο 1800 κυβικών, μάρκας Audi.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, δηλώνει για το έτος 2002, χρεόγραφα ύψους 71053 ευρώ και 780 δολαρίων ΗΠΑ, 2333 μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων «ΔΗΛΟΣ Blue Chips» αγορασθέντα αντί 20 εκ. δρχ. και 675 μετοχές της Alpha Bank αντί 4 εκ. δρχ. Ο κ. Κακλαμάνης, δηλώνει ότι στηρίζει οικονομικά τις αγορές αυτές, με τα εισοδήματά του των προηγουμένων ετών, ενώ ως εισόδημα δηλώνει τη βουλευτική του αποζημίωση και τη σύνταξή του από το Ταμείο Νομικών. Τέλος, η σύζυγός του, Αθηνά-Άννα, έχει το έτος 2002, καταθέσεις ύψους 1265 ευρώ στην Εμπορική Τράπεζα.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, δηλώνει για το έτος 2002, εισοδήματα ύψους 165.263 ευρώ, συν 5.280 ευρώ αποδιδόμενα στην «ιδιόχρηση γραφείου». Επίσης, ο κ. Τσοβόλας, δηλώνει την κατοχή χρεογράφων 249071 ευρώ στις Τράπεζες, Εθνική, Εργασίας και Eurobank, με ποσά αποκτηθέντα από τη δικηγορία, τη βουλευτική του σύνταξη και την εκμετάλλευση μισθωμάτων. Το έτος 2002, βρίσκει τον Δημήτρη Τσοβόλα να έχει προσθέσει στην περιουσία του του 2000, γραφείο στην οδό Πατησίων 148,8 τ.μ., που αγοράστηκε το 2001 αντί 88.080 ευρώ και έχει δοθεί η υψηλή του κυριότητα στην κόρη του. Σημειώνεται ότι η σύζυγος του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Αικατερίνη Τσοβόλα, δηλώνει εισόδημα 4259 ευρώ και κατοχή χρεογράφων των Τραπεζών, Εθνική και Πειραιώς, ύψους 3648 ευρώ, ενώ το έτος 2002, έδωσε με γονική παροχή, διαμέρισμα εμβαδού 83 τ.μ. στην Άρτα, στο γιο της Κωνσταντίνο.

    [11] Ο Κυριακού νέος πρόεδρος της ΕΟΕ

    14/2/2005 7:02:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ο Μίνως Κυριακού είναι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Στη σημερινή εκλογική διαδικασία για την συγκρότηση σε σώμα της νέας Ολομέλειας, ο κ. Κυριακού, μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του πρόεδρου, έλαβε 23 ψήφους, ενώ υπήρχαν δύο "λευκά" και ένα άκυρο. Ο κ. Κυριακού, διαδέχεται τον Λάμπη Νικολάου ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ΕΟΕ από το 1985 έως το 1993 και από το 1997 έως σήμερα.

    [12] Ποδόσφαιρο

    Στόχος το Μουντιάλ

    14/2/2005 6:47:00 μμ

    Συντάκτης:

    Δύο διοργανώσει σε διάστημα δύο ετών έχει αναλάβει η πατρίδα του Ότο Ρεχάγκελ και η Εθνική μας έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή στην μία και κυνηγά την παρουσία στην άλλη. Ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσε η FIFA στην Φρανκφούρτη με αντικείμενο την διοργάνωση του Κυπέλλου Συνομοπσονδιών, επεσήμανε πως είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα που θα δώσει το παρόν στους αγώνες του καλοκαιριού, σημείωσε όμως ιδιαιτέρως πως πρωταρχικός στόχος είναι η παρουσία στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. "Είναι τιμή μας που θα συμμετάσχουμε σε μια τέτοια διοργάνωση, στην οποία στόχος όλων των ομάδων είναι η κατάκτηση του τίτλου", σχολίασε ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης, και συνέχισε, "Για μας, πάντως, προέχουν οι αγώνες που θα δώσουμε στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Είναι σημαντικό που θα δώσουμε το πρώτο παιχνίδι μας στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών εναντίον της Βραζιλίας, ωστόσο θέλω να επισημάνω ότι στην Ελλάδα ασχολούμαστε περισσότερο με την πρόκριση στο Μουντιάλ και με τους τέσσερις αγώνες που θα δώσουμε μέχρι να παίξουμε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Η νίκη μας επί της Δανίας διατηρεί τις πιθανότητες πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006".

    [13] "Ο Κεντέρης είναι αθώος"

    14/2/2005 6:31:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός αλλά και σίγουρος για την αθωώτητα του πελάτη του εμφανίστηκε ο δικηγόρος του Ολυμπιονίκη Κώστα Κεντέρη, Γρηγόρης Ιωαννίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο ΑΠΕ. Ο κ. Ιωαννίδης που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του αθλητή ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες που βαρύνουν τον αθλητή έχουν καταρριφθεί, κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, τονίζοντας ότι την 12η Αυγούστου υπήρξε τρομερό παρασκήνιο και απίστευτες πιέσεις προς τους αθλητές. Ο Έλληνας δικηγόρος, αποκάλυψε επίσης, ότι δέχθηκε απειλητικά τηλεφωνήματα τα οποία βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει αν σχετίζονται με την υπόθεση, αλλά και ότι θα αναλάβει την υπεράσπιση και της Μισέλ Κόλινς στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο, στο οποίο η Αμερικανίδα σπρίντερ έχει προσφύγει μετά την οκταετή ποινή αποκλεισμού της, για χρήση αναβολικών.

    Οι κατηγορίες έχουν καταρριφθεί

    "Ο κ. Κεντέρης δεν είναι ένοχος", ξεκαθάρισε από την αρχή της συνέντευξης ο κ. Ιωαννίδης, τονίζοντας ότι αυτή η πίστη του για την αθωότητα του πελάτη του, ήταν και η κύρια αιτία που τον οδήγησε να αναλάβει την υπόθεση. "Όταν μελέτησα τα στοιχεία της υπόθεσης είδα ότι έχουν γίνει σοβαρές παραβάσεις εκ μέρους της ΔΟΕ και της IAAF και διαπίστωσα την αδικία σε βάρος του κ Κεντέρη. Αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισα να αναλάβω την υπόθεση. Είμαι πεπεισμένος για την αθωότητά του βάσει των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας και τα οποία ακόμη συγκεντρώνουμε.", υποστήριξε στο ΑΠΕ ο Έλληνας δικηγόρος, ο οποίος σε ερώτηση για το τροχαίο που είχε ο αθλητής το βράδυ της 12ης Αυγούστου δεν θέλησε να σχολιάσει το γεγονός για να μην παρέμβει στο ανακριτικό έργο: "Δεν θέλω να σχολιάσω το θέμα του τροχαίου. Δεν θέλω να κάνω παρέμβαση στο ανακριτικό έργο της δικαιοσύνης. Άλλωστε έχει ήδη ασκηθεί πειθαρχική δίωξη και θα οριστεί και ημερομηνία για τη δικάσιμο".

    Όσον αφορά την δίωξη του πελάτη του εκ μέρους της ΔΟΕ, κάνει λόγο για ουσιαστικά διαδικαστικά λάθη, από τους εποπτικούς οργανισμούς με σκοπό τη δίωξη του Κεντέρη: "Το βράδυ της 12ης Αυγούστου, έγιναν λάθη ουσιαστικά και διαδικαστικά. Λάθη έγιναν κυρίως από την πλευρά των εποπτικών οργανισμών στην προσπάθειά τους να εκδιώξουν τον κ Κεντέρη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες", υποστήριξε συμπληρώνοντας πως η ΔΟΕ μέχρις στιγμής, αγνοεί αίτημά του, για τη επίδοση κάποιων εγγράφων που αποδεικνύουν τις παραβάσεις "Έχω ζητήσει κάποια σημαντικά έγραφα από τη ΔΟΕ τα οποία πιστεύω ότι αποδεικνύουν κάποιες παραβάσεις που έχουν γίνει το βράδυ της 12ης Αυγούστου και μέχρι στιγμής με αγνοεί"

    Αμέσως μετά απάντησε σε ερωτήσεις για την στην ουσία της υπόθεσης και τις υπερασπιστικές θέσεις του, απέναντι στις κατηγορίες:

    "Προς το παρόν έχουμε αποδείξει ότι δεν υπάρχει άρνηση, κάτι το οποίο έχει παραδεχθεί και ο κ Βαλασιάδης, ενώ για το θέμα των Non Show έχουμε αποδείξει ότι το δεύτερο και το τρίτο σε Σικάγο και Αθήνα δεν ευσταθούν. Έχουμε αποδείξει ήδη με έγγραφα ότι η IAAF ήταν ενήμερη για τα Whereabouts του κ Κεντέρη. Εμείς έχουμε αποδείξει πλέον ότι ο κ Κεντέρης δεν είχε ειδοποιηθεί, οπότε τα 60 λεπτά της ειδοποίησης που αναφέρει ο κανονισμός ξεκινούν από τη στιγμή που θα ειδοποιηθεί ο αθλητής όχι πιο πριν. Η ειδοποίηση μέσω τρίτου ατόμου γίνεται μόνο όταν ο αθλητής είναι ανήλικος. Σε κάθε άλλη περίπτωση η κλήση είναι καθαρά προσωπική".

    Όσον αφορά, το τι θα γίνει εάν καταδικαστεί ή αθωωθεί ο πελάτης του και τις πιθανότητες που υπάρχουν ανάλογα την απόφαση, να προσφύγει αυτός ή η IAΑF στο Αθλητικό Διαιτητικό δικαστήριο της Λωζάνης απάντησε:

    "Δεν έχουμε σκεφθεί την περίπτωση προσφυγής στο δικαστήριο της Λωζάνης αλλά υπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα. Ουσιαστικά θα πάρουμε την απόφασή μας όταν εκδοθεί η απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής και δούμε το σκεπτικό της. Αν προσφύγει η IAAF θα είναι πολύ δύσκολο να αντικρούσει τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν γνωρίζουμε τα στοιχεία της IAAF, αλλά βασιζόμενη στο δικό της κατηγορητήριο δεν μπορεί να το στηρίξει. Το κατηγορητήριο της IAAF δεν στηρίζεται ούτε σε περιστασιακές ενδείξεις και αν η υπόθεση πάει στη Λωζάνη τότε φυσικά εκεί και οι δύο πλευρές θα αναλωθούν σε ερμηνεία των νέων κανονισμών. Αυτό που ήδη έχουμε κάνει και στην Δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ κατά την ακροαματική διαδικασία. Νομίζω ότι η ερμηνεία των νέων κανόνων δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιτυχίας στην IAAF. Αυτή είναι μία τολμηρή πρόβλεψη την οποία βασίζουμε στη σωστή και έγκριτη ερμηνεία των κανόνων".

    Επίσης δεν ξέχασε να αναφερθεί ούτε στον πρόεδρο της WADA, Ντικ Πάουντ, ο οποίος σε δηλώσεις του στην Αθήνα λίγο πριν τα Χριστούγεννα, έδειξε να είναι σίγουρος για την καταδίκη των αθλητών. "Ο κ Πάουντ είχε δηλώσει ότι οι αθλητές θα τιμωρηθούν. Εξέφρασε μια σιγουριά για το αποτέλεσμα της υπόθεσης και αυτό δείχνει τον τρόπο που οι διεθνείς οργανισμοί χειρίζονται υποθέσεις ντόπινγκ. Για να το πω απλά αυτό σημαίνει αποφασίζουμε και διατάσσουμε".

    Ο κ Ιωαννίδης μίλησε και για κάποια απειλητικά τηλεφωνήματα που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες: "Δέχθηκα απειλητικά τηλεφωνήματα πριν από περίπου δέκα ημέρες, που έλεγαν ότι αν δεν κλείσεις το στόμα σου θα έχεις πρόβλημα. Οι άγνωστοι είχαν αγγλική προφορά. Δεν έχω έχθρα με κάποιον και δεν μπορώ να πω αν σχετίζονται οι απειλές με την υπόθεση. Πάντως έχω καταγγείλει το γεγονός στη βρετανική αστυνομία".

    Τέλος ο Έλληνας δικηγόρος αποκάλυψε ότι μετά από αίτημα των δικηγόρων της Μισέλ Κόλινς, θα αναλάβει την υπεράσπιση της 33χρονης Αμερικανίδας σπρίντερ ενώπιον του Δικαστηρίου της Λοζάννης για την έφεση που έχει καταθ'εσει για να αρθεί ο οκταετής αποκλεισμός της: "Η Μισέλ Κόλινς είναι η πρώτη αθλήτρια στον κόσμο που έχει δεχθεί τόσο αυστηρή ποινή χωρίς να έχει βρεθεί θετική σε κάποιο έλεγχο. Οι δικηγόροι της μου ζήτησαν να την εκπροσωπήσω στην έφεση που κατέθεσε στο δικαστήριο της Λοζάννης, αλλά αναγκάστηκα να μην δεχθώ λόγω φόρτου εργασίας".

    [14] Ποδόσφαιρο

    Καρατομήθηκε ο Σπυρόπουλος

    14/2/2005 4:43:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΕΠΟ, ΑΠΕ

    Εκτός των πινάκων της ΚΕΔ, τέθηκε από την Δευτέρα ο Γιάννης Σπυρόπουλος, του Συνδέσμου Διαιτητών Φθιώτιδας, ο οποίος την Κυριακή διηύθυνε την αναμέτρηση πρωταθλήματος ανάμεσα στον Ηρακλή και τον ΠΑΟΚ. Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ, προχώρησε σε αυτή την ενέργεια μετά τις έντονες αλλά και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες του "Δικέφαλου του βορρά", καθώς ο εν λόγω διαιτητής του αρνήθηκε πέναλτι σε φάση που ο Καπετάνος βρήκε (εις διπλούν) τη μπάλα με το χέρι στη μεγάλη περιοχή του Ηρακλή. Η ΚΕΔ, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε επίσης να τεθούν στη διάθεση της Επιτροπής, ο βοηθός διαιτητή του αγώνα Ολυμπιακός-Ξάνθη, Α. Πασχαλίδης (Θεσσαλονίκης) και η βοηθός διαιτητή του αγώνα Παναθηναϊκός-Απόλλωνας Καλαμαριάς Ι. Κωνσταντινίδου (Πειραιά).

    Δριμεία ανακοίνωση της ΕΠΟ

    Με αφορμή εξάλλου σχόλια που έγιναν σε αθλητική τηλεοπτική εκπομπή ιδιωτικού σταθμού, στην ενότητα σχολιασμού των αμφισβητούμενων φάσεων της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, και οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας ως "έμμεσες, πλην σαφείς, απόπειρες, δημόσιου χαρακτήρα και προφανώς κατευθυνόμενες από ενδιαφερόμενους για την ''αναβάθμισή'' της, να εμπλακεί η ελληνική διαιτησία στις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος", η ΕΠΟ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι "κάθε συζήτηση, δημόσια ή ιδιωτική, για την επάνοδο της ελληνικής διαιτησίας ''στις περιόδους των δέκα επιτροπών και των είκοσι υπευθύνων'' είναι μάταιη και καλόν είναι όσοι ορέγονται τις αλήστου μνήμης αυτές περιόδους να αντιληφθούν πως ανάλογες επάνοδοι δεν είναι δυνατόν να συμβούν".

    Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, "η ελληνική διαιτησία υπάγεται, όπως συμβαίνει στο σύνολο των εθνικών ομοσπονδιών-μελών της FIFA, στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η διαχείριση των θεμάτων της ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ΚΕΔ/ΕΠΟ)".

    Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι "τα όποια, υπαρκτά πάντα, προβλήματα εμφανίζονται κατά περιόδους στην απόδοση των διαιτητών των πινάκων όλων των κατηγοριών αντιμετωπίζονται από την ΚΕΔ/ΕΠΟ στο πλαίσιο των σχετικών κανονισμών και με ποινές σημαντικά σκληρότερες από ό,τι η διεθνής πρακτική επιβάλλει".

    Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι η κριτική κατά της διαιτησίας, με αφορμή πραγματικά περιστατικά και λάθη διαιτητών και βοηθών διαιτητών, είναι πάντα καλοδεχούμενη και ποτέ δεν την αρνήθηκε κανείς σε κανένα, όμως "... δεν μπορεί να εκπορεύεται από θέσεις που οδηγούν, ευθέως και παρά τις όποιες ''διαβεβαιώσεις'' περί του αντιθέτου, στη συντήρηση της διάκρισης ''ανδρών και γυναικών'', με τις γυναίκες διαιτητές και βοηθούς διαιτητές να αντιμετωπίζονται ως ''πολίτες δεύτερης κατηγορίας''. Όταν μάλιστα αυτό συμβαίνει από ''τηλεοπτικούς αναλυτές επίμαχων φάσεων'' αποκτά ευρύτερες και πλέον αρνητικές διαστάσεις".

    [15] Ποδόσφαιρο

    Δύο χρόνια μέλη!

    14/2/2005 7:27:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ο ενιαίος, μαζικός και αδιάσπαστος Ολυμπιακός συμπληρώνει σήμερα δύο χρόνια από την δημιουργία του και το κοντέρ όσον αφορά τα μέλη του συλλόγου έχει φτάσει στις 74.917. Ο αριθμός είναι ήδη πολύ μεγάλος, ωστόσο ο στόχος παραμένει μεγαλεπήβολος και δεν είναι άλλος από τις 100.000, που έθεσε ο Σωκράτης Κόκκαλης από εκείνη την ημέρα κιόλας. Σε αυτά τα δύο χρόνια, πολλές από τις εξαγγελίες έχουν υλοποιηθεί, όπως οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ και της ΚΑΕ, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι εκλογές για την στελέχωση του 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

    [16] Μπάσκετ

    Βατή κλήρωση στην Ευρωλίγκα

    14/2/2005 4:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/2/2005 7:42:47 μμ)

    Συντάκτης:

    Γλυκό ήταν το χέρι σήμερα των υπευθύνων της ULEB, για τις ομάδες του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Η κλήρωση της δεύτερης φάσης έφερε τους δυο εκπροσώπου μας στην Ευρωλίγκα, σε βατούς Ομίλους με την τύχη να χαμογελάει περισσότερο στην ΑΕΚ και λιγότερο στον Παναθηναϊκό. Ο πρωταθλητής Ελλάδας έπεσε στον ΣΤ΄ όμιλο και θα τεθεί αντιμέτωπη με την Κλιμάμιο Μπολόνια (Ιταλία), την Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) και την Ταουγκρές (Ισπανία), ενώ η κληρωτίδα "έριξε" τους "κιτρινόμαυρους" στον Ζ΄ όμιλο, όπου θα αντιμετωπίσουν τις Εφές Πίλσεν, Μπενετόν Τρεβίζο και Πρόκομ Τρεφλ.

    Ευνοϊκά διασταυρώματα

    Οι αγώνες για τη φάση των "16" της Ευρωλίγκα θα διεξαχθούν το διάστημα 23 Φεβρουαρίου-31 Μαρτίου. Οι ομάδες, θα παίξουν εντός και έκτος με τους άλλες τρεις ομάδες του ομίλου (round-robin) και στους προημιτελικούς θα προκριθούν οι δύο πρώτοι.

    Εκεί οι τέσσερις ομάδες που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις των ομίλων θα αντιμετωπίσουν αυτές που τερμάτισαν στη δεύτερη θέση με τα ζευγάρια να διασταυρώνονται ως εξής: Δ1-Ε2, Ε1-Δ2, ΣΤ1-Ζ2, Ζ1-ΣΤ2.

    Σύμφωνα με αυτά αν ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ προκριθούν στους "8" θα παίξουν είτε με τον πρώτο, είτε με τον δεύτερο (μπορεί και μεταξύ τους δηλαδή) των δικών τους ομίλων, κάτι που σημαίνει ότι αποφεύγουν την ΤΣΣΚΑ, την Μακάμπι, την Μπαρτσελόνα και τη Σιένα!

    Οι ομάδες που θα φτάσουν πρώτες τις δύο νίκες (best of three) προκρίνονται στο φάιναλ φορ, το οποίο θα διεξαχθεί 6-8 Μαϊου στη Μόσχα.

    Αισιόδοξοι οι Ομπράντοβιτς και Κατσικάρης

    Αισιόδοξοι για την πορεία των ομάδων τους στην φάση των "16", εμφανίστηκαν μετά την κλήρωση τόσο ο προπονητής του Παναθηναϊκού Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όσο και της ΑΕΚ, Φώτης Κατσικάρης, δηλώνοντας ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, πιστεύουν στις δυνατότητες των παικτών της.

    "Όλες οι ομάδες που βρίσκονται στους 16 είναι δύσκολες, οπότε σε όποιον όμιλο και να "πέφταμε" θα είχαμε ανάλογο έργο. Εμείς από την πλευρά μας πιστεύουμε στις δυνατότητες της δικής μας ομάδας και θα δώσουμε την μάχη μας να πάρουμε μία από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου, ώστε κατόπιν στο χιαστί να διεκδικήσουμε την πρόκριση μας στο φάιναλ φορ της Μόσχας. Πιστεύω πως με την βοήθεια του κόσμου μας στα παιχνίδια που έχουμε να δώσουμε, θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε τον στόχο μας.", τόνισε ο προπονητής του Παναθηναϊκού

    Από την πλευρά του, ο προπονητής της ΑΕΚ, Φώτης Κατσικάρης, με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ χαρακτήρισε πρόκληση τη φάση των "16" της Ευρωλίγκα και έχρισε φαβορί για την πρόκριση τις Εφές Πίλσεν και Μπενετόν Τρεβίζο.

    "Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για μας," τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας τεχνικός που αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάθε μια από τις τρεις αντιπάλους. "Θα παίξουμε με κάποιες από τις κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης. Η Μπενετόν και η Εφές έχουν τον πρώτο λόγο αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την έκπληξη. Άλλωστε και στην πρώτη φάση των ομίλων, κανείς δεν περίμενε ότι θα προκριθούμε. Η Εφές είναι πολύ καλή ομάδα με καλό προπονητή. Η Μπενετόν ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, αλλά τώρα είναι όλοι υγιείς ενώ ενισχύθηκε και με τον Μπλούδενταλ. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε την Πρόκομ, η οποία μπορεί να κάνει τη ζημιά. Κάθε ομάδα αξίζει σεβασμό. Εμείς θα είμαστε συγκεντρωμένοι στο στόχο μας, οι οπαδοί μας πιστεύουν στην ομάδα και θα είμαστε ανταγωνιστικοί για να τους δικαιώσουμε."

    Οι όμιλοι:

    Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) Τσιμπόνα (Σερβία/Μαυροβούνιο) Ούλκερ (Τουρκία) Σιένα (Ιταλία)

    Ε΄ ΟΜΙΛΟΣ ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) Μπαρτσελόνα (Ισπανία) Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) Σκαβολίνι Πέζαρο (Ιταλία)

    ΣΤ΄ ΟΜΙΛΟΣ Κλιμάμιο Μπολόνια (Ιταλία) ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) Ταουγκρές (Ισπανία)

    Ζ΄ ΟΜΙΛΟΣ Εφές Πίλσεν (Τουρκία) Μπενετόν Τρεβίζο (Ιταλία) ΑΕΚ Πρόκομ Τρεφλ (Πολωνία)

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το πρόγραμμα των αγώνων

    Οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού

    Οι αντίπαλοι της ΑΕΚ

    [17] Μπάσκετ

    Σταμάτησε τα... συστημένα ο "Ταχυδρόμος"

    14/2/2005 2:58:00 μμ

    Συντάκτης:

    Αντίο στα καλάθια είπε στα 41 του χρόνια ο θρυλικός "ταχυδρόμος" του ΝΒΑ, Κάρλ Μαλόουν, ο οποίος μετά από 19 αγωνιστικές στο φετινό πρωτάθλημα, ανακοίνωσε την οριστική του απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Στην εκδήλωση, που διεξήχθη στο "Ντέλτα Σέντερ" του γηπέδου της Γιούτα Τζαζ, ο θηριώδης αθλητής που αναδείχθηκε δύο χρονιές (1997, 1999) MVP του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος και θεωρείται μεταξύ των 50 καλυτέρων παικτών στην ιστορία του ΝΒΑ, "κρέμασε τη φανέλα" του, χωρίς να έχει κατακτήσει ποτέ στην καριέρα του κάποιο δαχτυλίδι πρωταθλητή ή να καταφέρει να "σπάσει" το ρεκόρ του κορυφαίου τοπ σκόρερ όλων των εποχών Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπαρ, αφού με 36.928 πόντους έμεινε δεύτερος στη λίστα των τοπ σκόρερ του ΝΒΑ.

    [18] Βόλεϊ

    Τετ α τετ με τον "πρίγκηπα"

    14/2/2005 12:40:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ο Πειραιάς και ο Ολυμπιακός θα είναι ο πρώτος σταθμός του προσεχούς υπερατλαντικού ταξιδιού του ομοσπονδιακού τεχνικού της Αργεντινής Φαμπιάν Αρμόα στην Ευρώπη, στις 21 Φεβρουαρίου, όπου θα έχει επαφές με παίκτες που αγωνίζονται στα φιλέ της Γηραιάς Ηπείρου. Ο κ. Αρμόα κατά την παραμονή του στην Αθήνα, αναμένεται να έχει συζητήσεις με τον ερυθρόλευκο διεθνή Μάρκος Μιλίνκοβιτς, ο οποίος πριν από λίγερς μέρες είχε ανακοινώσει, ότι σκέπτεται να σταματήσει από τη μπιανκοσελέστε, όπως εξάλλου και ο Χόρχε Ελγκέτα, που στην τελευταία του χρονιά στην Α1 Ανδρών στέφθηκε Κυπελλούχος με τη φανέλα της ΑΕ Νίκαια. Αμφότεροι πάντως οι διεθνείς της Αργεντινής μαζί με το Βραζιλιάνο ακραίο Ντιρσέου του Ολυμπιακού θα αγωνιστούν τον Απρίλιο στο πρωτάθλημα του Πουέρτο Ρίκο.

    Η λίστα των εκλεκτών της "μπιανκοσελέστε"

    Την ευκαιρία να δει από κοντά και να συζητήσει με τους διεθνείς παίκτες της Αργεντινής, που αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα έχει από τις 21 Φεβρουαρίου εκλέκτορας της "μπιανκοσελέστε", Φαμπιάνο Αρμόα. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού του θα είναι η Ελλάδα, προκειμένου να συναντηθεί με τον αρχηγό της Αργεντινής και διεθνή διαγώνιο του Ολυμπιακού, Μάρκος Μιλίνκοβιτς, σε μία προσπάθειά του να μεταπείσει τον "πρίγκηπα" να αποσυρθεί από την "μπιανκοσελέστε", όπως είχε δηλώσει πρόσφατα.

    Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι ο Μάρκος Μιλίνκοβιτς συμπεριλαμβάνεται μαζί με άλλους 21 συμπατριώτες του στη λίστα των 22 εκλεκτών για τους αγώνες του World League, όπου θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο. Αντίπαλος της Αργεντινής στους ομίλους θα είναι η Ελλάδα, η Πολωνία και η Σερβία & Μαυροβούνιο.

    Μεταξύ των διεθνών που κλήθηκαν εκτός του Μιλίνκοβιτς βρίσκονται ακόμη τέσσερις αθλητές (Μεάνα, Νταραϊντού, Μπιντεγκεϊν, Πάτι)που θήτευσαν στο παρελθόν στο ελληνικό πρωτάθλημα: Αναλυτικάοι 22 εκλεκτοί του κ. Αρμόα: Πασαδόροι: Κάο, Μπερνασκόνι, Γκονζάλεθ, Φεράρο, Διαγώνιοι: Μιλίνκοβιτς, Σόλτις, Τσάβεζ, Νταραϊντούμ Ντομίνγκεζ, Γκαρσία Ακραίοι: Μπιντεγκεϊν, Φιλάρντι, Τζιάνι, Τορτσέλο, Πάτι, Κεντρικοί: Αρόγιο, Γιάκομπσεν, Περάλτα, Πορποράτο, Σπαγιτς, Λίμπερο: Γκονζάλες Αλέξις, Μεάνα.

    [19] Βόλεϊ

    Εύκολα ο Ολυμπιακός

    14/2/2005 7:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/2/2005 7:52:34 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στη συνάντηση με την οποία ολοκληρώθηκε η 16η αγωνιστική στην Α1 Ανδρών, ο Ολυμπιακός νίκησε τον Πανελλήνιο με 3-0 σετ και εξακολουθεί να παραμένει η μοναδική ομάδα στο "κατόπι" του πρωτοπόρου Ηρακλή. Η νίκη των "ερυθρολεύκων" κατακτήθηκε πιο εύκολα από ότι αναμενόταν, αν αναλογιστούμε την εφετινή δυναμικότητα του Πανελληνίου, που σήμερα όμως δεν κατάφερε να προβάλλει αντίσταση σχεδόν σε κανένα σημείο της αναμέτρησης. Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, και με άψογη λειτουργία σε όλους τους τομείς έφτασε σε μια άνετη επικράτηση.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 16ης ημέρας:

    Α.Ε. Νίκαια-Ρέθυμνο 3-0 (25-14, 25-19, 28-26) Ηρακλής-Εθνικός Αλεξ/λης 3-1 (25-15, 25-21, 24-26, 25-15) Ορεστιάδα-Μίλωνας 3-1 (25-18, 17-25, 25-22, 25-22) Ε.Α. Πατρών-Παγκράτι 3-0 (25-21, 32-30, 29-27) Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-3 (25-20, 23-25, 15-25, 25-20, 12-15) Ολυμπιακός-Πανελλήνιος 3-0 (25-11, 25-16, 25-22)

    [20] Χωρίς "Τορπίλη" το Παγκόσμιο του 2005

    14/2/2005 2:39:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στο βωμό των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008, θα θυσιάσει ο Αυστραλός Ολυμπιονίκης Ίαν Θόρπ τον τίτλο του Παγκόσμιου πρωταθλήματος 2005 του Καναδά (17-31 Ιουλίου). Ο κορυφαίος κολυμβητής αποφάσισε να μην δώσει το παρών στο μεγάλο ραντεβού της πισίνας, προκειμένου να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο άνθρωπος- "Τορπίλη", που με 11 μετάλλια είναι ο πολυνίκης των παγκόμσιων πρωταθλημάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, κατέκτησε τέσσερα μετάλλια, εκ των οποίων δύο χρυσά, στα 200 και 400 μέτρα ελεύθερο.

    [21] Παράξενα

    Εκεί που η αγάπη είναι αμαρτία Έρωτας μετ' εμποδίων

    14/2/2005 12:34:00 μμ

    Συντάκτης:

    Κάποιοι αδημονούν για τον ερχομό της και την ξεχωρίζουν από όλες τις άλλες γιορτές του χρόνου. Κάποιοι άλλοι τη χαρακτηρίζουν ως ευκαιρία εμπορικής εκμετάλλευσης και περιμένουν πως και πώς να περάσει. Όσες όμως διαφορές και αν προκαλεί η μέρα των ερωτευμένων στον Δυτικό κόσμο, το σίγουρο είναι πως κανείς δεν πρόκειται να βρεθεί στη φυλακή επειδή δηλώνει πιστός του Αγίου Βαλεντίνου. Το ίδιο όμως δεν ισχύει σε όλες περιοχές της Γης. Στη Σαουδική Αραβία η 14η Φεβρουαρίου ανάγεται σε ένα πραγματικό σαφάρι των ασεβών και ανήθικων υποστηρικτών της γιορτής των ερωτευμένων. Στο στόχαστρο πρώτοι και καλύτεροι μπαίνουν οι ανθοπώλες στους οποίους απαγορεύεται ρητά να πωλούν κόκκινα τριαντάφυλλα.

    Ο παράνομος Άγιος Βαλεντίνος

    Ομάδες της Επιτροπής για την Προώθηση της Αρετής και την Καταστολή της Ανηθικότητας χτενίζουν ένα προς ένα τα ανθοπωλεία του Ριάντ, της πρωτεύουσας του βασιλείου με σκοπό να ανακαλύψουν εκείνους, που παρανομούν και συστρατεύονται με τον ξενόφερτο και επικίνδυνο, όπως τον θεωρούν Άγιο.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή η γιορτή των ερωτευμένων αντίκειται στις μουσουλμανικές αρχές και παραδόσεις και αποτελεί ζωντανό κίνδυνο διάβρωσης των ηθών.

    Αρκετοί καταστηματάρχες σταματούν τις παραγγελίες των ανθέων της αμαρτίας μια εβδομάδα πριν τις 14 Φεβρουαρίου, ώστε να αποφύγουν τους μπελάδες. Μάλιστα, φροντίζουν να ξεφορτωθούν για σιγουριά και όποιες κόκκινες κάρτες έχουν στο κατάστημα για να μη δημιουργηθούν εις βάρος τους υπόνοιες.

    Επειδή, όμως, ο φτερωτός θεός δε γνωρίζει εμπόδια, σύνορα και απαγορεύσεις αρκετοί ριψοκίνδυνοι ανθοπώλες προμηθεύονται κρυφά κόκκινα τριαντάφυλλα, για να εξυπηρετήσουν τους ερωτευμένους, που δεν αντέχουν να απέχουν από τη γιορτή.

    Μάλιστα, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, που οι τολμηροί ανθοπώληδες κάνουν χρυσές δουλειές τη 14η Φεβρουαρίου με τις παράνομες παραδόσεις.

    Γιατί ο έρωτας δεν ανήκατε μόνο μάχαν, αλλά και νόμον.

    [22] Κόσμος

    Βρήκε τους γονείς του το βρέφος από τη Σρι Λάνκα Το μωρό 81 απέκτησε όνομα

    14/2/2005 7:30:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: CNN

    Χρειάστηκε να περάσουν δυο μήνες για το μόλις τεσσάρων μηνών αγοράκι που έχασε εξαιτίας των τσουνάμι, ότι πολυτιμότερο υπάρχει στη ζωή Τους γονείς του. Το βρέφος, που εδώ και οκτώ βδομάδες, είχε όνομα το "νούμερο 81", βρήκε τελικά τους αληθινούς του γονείς και την ταυτότητα του, χάρη στη μέθοδο του DNA. Το δράμα του μικρού αγοριού από τη Σρι Λάνκα, είχε αποτελέσει μήλον της έριδας για εννιά ζευγάρια που διεκδικούσαν την κηδεμονία του, ισχυριζόμενοι ότι ήταν οι αληθινοί του γονείς.

    Βρήκε τους γονείς του μετά από δυο μήνες

    Η επιστήμη έδωσε τη λύση στον δικαστικό αγώνα εννέα ζευγαριών στη Σρι Λάνκα, που διεκδικούσαν το μωρό με το νούμερο 81.

    Χάρη στη μέθοδο του DNA, o 81ος ασθενής που έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο Καλμουνάι, ο μικρός Abhilash, βρήκε τους αληθινούς του γονείς και την χαμένη ταυτότητα του.

    Το δράμα του βρέφους είχε βρεθεί στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, με τα εννιά ζευγάρια να ισχυρίζονται ότι το μωρό είναι δικό τους.

    Οι αρχές του νοσοκομείου είχαν προσλάβει ειδικό φρουρό να βρίσκεται έξω από το δωμάτιο του, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη απαγωγή.

    Κάτι που επιχείρησε μάλιστα και ο αληθινός του πατέρας (όπως προέκυψε μετά το DNA) προσπαθώντας να πάρει πίσω αυτό που τόσο άδικα του στέρησαν τα τσουνάμι.

    Ευτυχώς, η επιστήμη τον γλίτωσε από τις νομικές συνέπειες της πράξης του και έδωσε τέλος στο δράμα μίας οικογένειας που συγκλόνισε όλον τον κόσμο.

    [23] Ποδόσφαιρο

    Η στόφα του πρωταθλητή

    14/2/2005 6:31:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μόνο νίκες έχει να επιδείξει η Ρεάλ Μαδρίτης από την στιγμή που ανέλαβε τις τύχες της ο Βαντερλέι Λούξεμπούργκο και αυτό είναι ένα από τα καλύτερα ρεκόρ ανάμεσα σε αρκετούς προπονητές που έχουν περάσει από τον πάγκο της "Βασίλισσας". Ο Λουξεμπούργκο εντόπισε την θεαματική αυτή αλλαγή στην απόδοση της ομάδας στην στόφα του πρωταθλητή που διαθέτει, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως για τον τίτλο θα πρέπει να "πολεμήσουν" όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα. "Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα", δήλωσε ο Λουξεμπούργκο και πρόσθεσε, "Δείξαμε το πνεύμα του πρωταθλητή με το να ξεπεράσουμε το «εμπόδιο» ενός αντιπάλου που διέθετε μεγάλο κίνητρο. Συνεχίζουμε να είμαστε δεύτεροι, αλλά διατηρήσαμε ζωντανές τις ελπίδες μας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Εάν θέλουμε να βρεθούμε στην κορυφή της βαθμολογίας, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να πολεμήσουμε και αυτό έχουμε κάνει".

    [24] Κοινωνία

    Εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας Νέα δεδομένα στις αεροπορικές αποζημιώσεις

    14/2/2005 6:28:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αλλάζει το καθεστώς των αποζημιώσεων που υποχρεούται να καταβάλλουν στους επιβάτες οι αεροπορικές εταιρίες σε περίπτωση ακύρωσης ή καθυστέρησης μιας πτήσης, για την οποία ευθύνεται η εταιρία και όχι τα καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με νέα κοινοτική οδηγία, που θα ισχύσει από την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, η εταιρεία θα πρέπει είτε να επιστρέψει τα χρήματα του εισιτηρίου ή να μεταφέρει τον επιβάτη στον προορισμό του το συντομότερο. Αν η καθυστέρηση είναι από 2ώρες και πάνω, ο επιβάτης θα έχει δικαίωμα δωρεάν γευμάτων και δωρεάν τηλεφωνημάτων για να ειδοποιήσει τους οικείους του. Επίσης, αν η πτήση πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο. Με βάση τα νέα δεδομένα, οι αποζημιώσεις θα κυμαίνονται από 250 μέχρι 600 ευρώ ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα ο νόμος προστάτευε τους επιβάτες μόνο σε περίπτωση έκδοσης υπεράριθμων εισιτηρίων.

    [25] Ποδόσφαιρο

    Μετάλλιο αθλητικής τιμής ο Μουρίνιο

    14/2/2005 6:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εκτός από όλες τις υπόλοιπες τιμές που έχει γευτεί μέχρι τώρα και πρόκειται να γευτεί στο μέλλον, ο Ζοσέ Μουρίνιο σύντομα πρόκειται να δεχθεί και μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις, αφού η κυβέρνηση της πατρίδας του θα τον βραβεύσει για την κατάκτηση τόσο του κυπέλλου UEFA με την Πόρτο, όσο και του Τσάμπιονς Λιγκ. Η τελετή θα λάβει χώρα την Τετάρτη στην κατοικία του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας και όπως είναι πιθανό το μετάλλιο αθλητικής τιμής θα φορέσει στον Μουρίνιο ο ίδιος ο Πέδρο Σάντα Λόπες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 February 2005 - 17:56:26 UTC