Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ραγδαίες εξελίξεις στο δικαστικό σκάνδαλο
  • [02] Αποσύρεται η Β. Κορέα από τις συνομιλίες
  • [03] Έκρηξη με τέσσερις νεκρούς στη Βαγδάτη
  • [04] Πρεμιέρα εκλογών στη Σαουδική Αραβία
  • [05] Νέος γύρος για τις δημοσιογραφικές επαγγελματικές σχέσεις
  • [06] Βία μετά την ιστορική συμφωνία
  • [07] Ήττα για τον ΠΑΟ στην Γερμανία
  • [08] Νίκη "χρυσάφι"
  • [09] Πρόκριση σε βαρύ κλίμα
  • [10] Ανάρμοστες τακτικές από ανακρίτριες
  • [11] Στον ΟΗΕ η στρατολόγηση παιδιών από αντάρτες
  • [12] Πολύνεκρες συγκρούσεις στην Κολομβία
  • [13] Στο Εφετείο Πειραιά η δίκη του Σάμινα

    [01] Κοινωνία

    30 δικαστικοί στο στόχαστρο, 15 προς απόλυση Ραγδαίες εξελίξεις στο δικαστικό σκάνδαλο

    10/2/2005 9:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/2/2005 11:08:54 πμ)

    Συντάκτης:

    Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος λίγες ώρες πριν την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης. Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκε σήμερα ο πρόεδρος Πρωτοδικών Χανίων Ευάγγελος Καλούσης, που συνελήφθη χτες, ενώ επιχειρούσε να εξαργυρώσει πλαστή ταξιδιωτική επιταγή. Ο Καλούσης έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα μαστροπείας. Εξάλλου στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου μπαίνει και μία γυναίκα εισαγγελέας, που φέρεται να είχε σχέσεις με εμπόρους ναρκωτικών. Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι, ο τελικός αριθμός των δικαστών, που θα τεθούν προς οριστική απόλυση από το σώμα θα φτάσει τους 15, τη στιγμή, που άλλοι περίπου 30 συνάδελφοι τους ελέγχονται πειθαρχικά. Στο μεταξύ στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταθέτει σήμερα, ως ύποπτος για δωροδοκία ο πρόεδρος Πρωτοδικών Λεωνίδας Στάθης. Κατηγορείται ότι, πήρε "φακελάκι" 5.000 ευρώ για να βγάλει ευνοϊκή απόφαση σε υπόθεση τροχαίου ατυχήματος.

    [02] Κόσμος

    Επ αόριστον Αποσύρεται η Β. Κορέα από τις συνομιλίες

    10/2/2005 10:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/2/2005 11:22:33 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - Reuters

    Επ αόριστον αποσύρεται η Βόρεια Κορέα από τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, κατηγορώντας ταυτόχρονα την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να ανατρέψει το καθεστώς της χώρας. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, η Πιονγιάνγκ επιθυμεί ακόμη να λυθεί μέσω διαλόγου το θέμα των πυρηνικών όπλων. Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, η Β. Κορέα τονίζει πως οι συνομιλίες δεν έχουν νόημα, μετά από τον χαρακτηρισμό των ΗΠΑ ότι αποτελεί το "τελευταίο προπύργιο της τυραννίας". Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η Β. Κορέα ανακοινώνει δημόσια ότι έχει κατασκευάσει πυρηνικά όπλα "για αμυντικούς σκοπούς".

    "Στόχος του Μπους, η διάλυση της Β. Κορέας"

    "Ήδη έχουμε υλοποιήσει την απόφαση μας να αποχωρήσουμε από τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών και έχουμε κατασκευάσει πυρηνικά για την άμυνά μας απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Μπους, να απομονώσει και να διαλύσει τη Δημοκρατική Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η διαμάχη άρχισε τον Οκτώβριο 2002, όταν οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Β. Κορέα ότι διαχειρίζεται παράνομο πρόγραμμα ουρανίου.

    Από τότε, οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει τρεις γύρους συνομιλιών, μαζί με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τη Ν. Κορέα, δίχως, ωστόσο, να σημειωθεί πρόοδος.

    [03] Ιράκ

    Έκρηξη με τέσσερις νεκρούς στη Βαγδάτη

    10/2/2005 8:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/2/2005 9:16:23 πμ)

    Συντάκτης:

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από την έκρηξη, που οφείλεται σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 8:30 τοπική ώρα στην πλατεία Ταχρίρ, πολυσύχναστη εμπορική περιοχή της Βαγδάτης. Σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, στόχος της επίθεσης φαίνεται ότι ήταν αμερικανική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που περνούσε από το σημείο την ώρα της επίθεσης. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση που σημειώνεται στη Βαγδάτη μέσα στην εβδομάδα, καθώς την Τρίτη, 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε έξω από στρατολογικό κέντρο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιθέσεων συνέχεια στο Ιράκ

    [04] Κόσμος

    Πρεμιέρα εκλογών στη Σαουδική Αραβία

    10/2/2005 7:37:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πείραμα δημοκρατίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη στα χρονικά εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται σήμερα, Πέμπτη, στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Περίπου 148.000 Σαουδάραβες αναμένεται να προσέλθουν σε 200 εκλογικά τμήματα, στην επαρχία του Ριάντ, για να πάρουν μέρος στον πρώτο εκ των τριών γύρων των δημοτικών εκλογών. Οι σημερινές εκλογές αποτελούν μέρος των μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση της χώρας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Σημειώνεται ότι, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι άνω των 21 ετών άνδρες, εξαιρουμένων των στρατιωτικών, όμως εξαιρετικά περιορισμένη αναμένεται να είναι η προσέλευση των Σαουδαράβων καθώς από τις 400.000 πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου, μόλις 148.000 εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους.

    Υπό τη σκιά τρομοκρατικών επιθέσεων

    Από τις σημερινές εκλογές, που θα διεξάγονται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από το φόβο επιθέσεων, θα αναδειχθούν τα μισά μέλη των 38 δημοτικών συμβουλίων της περιοχής του Ριάντ, ενώ τα άλλα μισά θα διοριστούν από την κυβέρνηση.

    Τις 104 έδρες των δημοτικών συμβουλίων της επαρχίας του Ριάντ διεκδικούν συνολικά 1.818 υποψήφιοι. Από αυτούς οι 646 διεκδικούν τις επτά έδρες της πρωτεύουσας. Τα 200 εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 8:00 π.μ. τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 5:00 μ.μ.

    Η δεύτερη φάση των εκλογών θα διεξαχθεί στις 3 Μαρτίου, οπότε και θα ψηφίσουν οι κάτοικοι των ανατολικών και νοτιοδυτικών επαρχιών, ενώ στην τρίτη φάση (21 Απριλίου) θα ψηφίσουν οι πολίτες των βόρειων και δυτικών περιοχών.

    [05] Κοινωνία

    Δημόσιος διάλογος στο Ζάππειο Νέος γύρος για τις δημοσιογραφικές επαγγελματικές σχέσεις

    10/2/2005 11:09:00 πμ

    Συντάκτης:

    Αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης εφόσον ζητηθεί θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι αποφάσεις, που θα προκύψουν από την δημόσια συζήτηση, που αφορά τις επαγγελματικές σχέσεις των δημοσιογράφων με το Δημόσιο, με στόχο τον ορισμό του ασυμβίβαστου. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, κατά τη διάρκεια της δεύτερης συζήτησης, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο. Ο Υπουργός σε επιστολή του τονίζει ότι, στόχος του διαλόγου είναι να καταλήξουν από κοινού τα κόμματα και οι δημοσιογραφικές Ενώσεις σε συμπεράσματα περί του πρακτέου.

    [06] Μ. Ανατολή

    Επιθέσεις με βλήματα όλμων Βία μετά την ιστορική συμφωνία

    10/2/2005 9:21:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνεχίζεται ο κύκλος της βίας στη Μ. Ανατολή, λίγες μόλις ώρες μετά την ιστορική και ελπιδοφόρα συμφωνία εκεχειρίας Σαρόν Αμπάς της περασμένης Τρίτης. Ένας 20χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά αγνώστων, που έβαλαν με αυτόματα όπλα από εβραϊκό οικισμό στη Γάζα. Ισραηλινή στρατιωτική πηγή ισχυρίσθηκε ότι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικές βολές επειδή εντόπισαν τέσσερις Παλαιστίνιους που πλησίασαν σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από το τείχος ασφαλείας γύρω από τον οικισμό, και φοβήθηκαν ότι θα επιχειρούσαν κάποια επίθεση. Σε αντίποινα, η Χαμάς εξαπέλυσε επιθέσεις με βλήματα όλμων εναντίον εβραϊκών οικισμών στη νότια Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες. Σε άλλο περιστατικό, ένα μέλος της Χαμάς σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς εκπαιδευόταν στη χρήση βομβών, όπως έγινε γνωστό από πηγές της οργάνωσης.

    [07] Βόλεϊ

    Ήττα για τον ΠΑΟ στην Γερμανία

    10/2/2005 12:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/2/2005 12:54:38 πμ)

    Συντάκτης:

    Μέσα στο "καμίνι" του Φριντριχσχάφεν ο Παναθηναϊκός, έχασε από την τοπική ομάδα και πρωταθλητές Γερμανίας με 3-1 (27-25, 25-20, 25-23, 20-25), αλλά όχι και τις ελπίδες του για πρόκριση. Οι "πράσινοι" πιστεύουν ότι με την βοήθεια του κόσμου τους στον δεύτερο αγώνα θα μπορέσουν να φτάσουν στη πρόκριση όσο και αν αυτό φαντάζει δύσκολο. Παρόλα αυτά οι παίκτες του "τριφυλλιού" πιστεύουν στη δύναμη της έδρας τους.

    Στο πρώτο σετ ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε μουδιασμένα, καθώς η Φριντριχσχάφεν με δυνατό σερβίς δημιούργησε προβλήματα στην πράσινη υποδοχή και πέρασε μπροστά με αποτέλεσμα να ξεφύγουν με 16-12.. Οι "πράσινοι" στη συνέχεια αντέδρασαν, έφτασαν στη ισοφάριση με 22-22 μεταφέροντας το άγχος στους Γερμανούς που τελικά κέρδισαν "στα σημεία" το σετ με 27-25.

    Στο δεύτερο σετ οι γηπεδούχοι με καλό μπλοκ πήραν προβάδισμα με 8-3, 16-12 και τελικά ζευγάρωσαν τα κερδισμένα τους σετ.

    Στο τρίτο σετ το με την είσοδο του Λάππα και επιθέσεις από τη γωνία ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 2-1, 23-25.

    Στο καθοριστικό τέταρτο σετ οι πρωταθλητές Ελλάδας με κάποια... χειρουργικά σφυρίγματα του Ιταλού Τσίντι αλλά και κάποια λάθη δικά τους δεν κατάφεραν να φτάσουν στην ανατροπή και η Φριντριχσχάφεν αναδείχθηκε νικήτρια σε αυτή την πρώτη μάχη με το "τριφύλλι".

    [08] Ποδόσφαιρο

    Με δύο πρόσωπα η Εθνική Νίκη "χρυσάφι"

    9/2/2005 11:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/2/2005 10:32:27 πμ)

    Συντάκτης:

    Μέσα στο παγωμένο από το τσουχτερό κρύο, αλλά γεμάτο Έλληνες φιλάθλους γήπεδο "Καραϊσκάκη", η Εθνική μας κατάφερε να ζεστάνει τις καρδιές μας αλλά και την υπόθεση πρόκριση. Οι τρεις υπερπολύτιμοι βαθμοί που κέρδισαν σήμερα οι Πρωταθλητές Ευρώπης, σίγουρα θα αποδειχτούν χρυσάφι για τη δύσκολη συνέχεια. Η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ με τη νίκη της απέναντι στη Δανία, έφτασε στους 8 βαθμούς και ξαναμπήκε για τα καλά στο "κόλπο" της πρόκρισης. Τα γκολ για την Εθνική μας πέτυχαν ο Ζαγοράκης στο 25 και ο Μπασινάς στο 32΄ με πέναλτι. Για τους Δανούς μείωσε ο Ρόμενταλ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου.

    Πάθος για τη νίκη

    Από το πρώτο λεπτό του αγώνα, το πάθος ξεχείλιζε για τους διεθνείς. Πλήρως συνειδητοποιημένοι ότι η νίκη αποτελεί μονόδρομο μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου "Καραϊσκάκη" με το μάτι τους να γυαλίζει... Ειδικά του Καραγκούνη και του Ζαγοράκη είχε ένα λόγο παραπάνω να γυαλίζει λόγω του ότι έπαιζαν με πυρετό.

    Έχοντας κλείσει τους διαδρόμους προς την εστία του Νικοπολίδη, πιέζοντας σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου, κατάφεραν να ελέγξουν τον ρυθμό του αγώνα και με όπλο τις ξαφνικές αλλά καλά οργανωμένες επιθέσεις να βρίσκοναι κοντά στο γκολ.

    Το πρώτο "αχ" ακούστηκε μόλις στο 14ο λεπτό όταν σε φοβερό σουτ του Καραγκούνη έξω από την περιοχή η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι και κατέληξε άουτ.

    Οι διεθνείς συνέχιζαν να πιέζουν και στο 17 ο Χαριστέας από καλή θέση έπιασε κεφαλιά μετά από κόρνερ του Μπασινά, και έστειλε την μπάλα λίγο έξω από τα δοκάρια του Σόρνσεν.

    Με τη δύναμη που έπαιζαν οι Πρωταθλητές Ευρώπης όλα έδειχαν ότι το γκολ ήταν υπόθεση λεπτών.

    Και όντως δεν άργησε και πολύ. Ήταν το 25΄όταν η Εθνική μας κέρδισε φαουλ λίγο έξω από την περιοχή. Ενώ ακόμα το τείχος των Δανών φτιαχνόταν ο Κολίνα σφύριξε εκτέλεση. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης πήρε φόρα εκμεταλλεύτηκε το κενό των αντιπάλων αμυντικών και με ωραίο σουτ έκανε το 1-0.Αυτό ήταν και το πρώτο γκολ του αρχηγού σε 101 εμφανίσεις του με το εθνόσημο στο στήθος.

    Εφτά λεπτά αργότερα η Εθνική έφτασε σ ένα δεύτερο γκολ. Ακριβώς στο 32 ο Γιαννακόπουλος κυνήγησε μια βαθιά μπαλιά μέσα στην περιοχή των Δανών, κέρδισε την μπάλα αλλά παράλληλα κέρδισε και το πέναλτι από τον Γκράβεσεν που τον τράβηξε από την φανέλα για να τον σταματήσει.

    Το πέναλτι ανέλαβε να χτυπήσει ο σπεσιαλίστας Μπασινάς που δεν αστόχησε γράφοντας το 2-0.

    Και εκεί που όλα έδειχναν ότι η Εθνική θα πάει με σκορ ασφαλείας στα αποδυτήρια ήρθε μια άτυχη στιγμή για να βάλει την Δανία και πάλι στο παιχνίδι.

    Το ρολόι μετρούσε τα τελευταία δευτερόλεπτα των καθυστερήσεων, όταν ο Πέρεζ έβγαλε την σέντρα ο Νικοπολίδης έκανε την άστοχη έξοδο και ο Ρόμενταλ σε κενό τέρμα έκανε το 2-1.

    Φόβος για ισοφάριση

    Πραγματικά "ψυχοβγαλτικό" ήταν το δεύτερο ημίχρονο. Με ανεβασμένη την ψυχολογία από το γκολ δώρο, οι Δανοί πίεσαν για να φτάσουν στην ισοφάριση.

    Για όσους είναι καρδιακοί αυτά τα 45 λεπτά δεν ήταν για να παρακολουθούν την εξέλιξη του αγώνα.

    Οι Έλληνες διεθνείς υποχώρησαν αδικαιολόγητα, ενώ το άγχος της νίκης φόρτωσε τα πόδια τους, με αποτέλεσμα οι οργανωμένες επιθέσεις του πρώτου ημιχρόνου να μετατραπούν σε βεβιασμένες κινήσεις που έδιναν την ευκαιρία στους κεντρώους των Δανών να κλέβουν τη μπάλα και να βγάζουν αντεπιθέσεις φωτιά.

    Το παιχνίδι μετατράπηκε σε "ρώσικη ρουλέτα" για την Εθνική μας που αμυνόταν μαζικά για να αποφύγει τις δύσκολα.

    Το καλό είναι ότι στις δύσκολες αυτές στιγμές,ο Αντώνης Νικοπολίδης, για ακόμα μια φορά έδειξε την κλάση του.

    Ο Έλληνας τερματοφύλακας, με σωτήριες αποκρούσεις τόσο στο 77 σε σουτ του Τόμασον όσο και στις καθυστερήσεις του αγώνα ,όταν σταμάτησε τον Μάντσεν που βρέθηκε μόνος του στην μικρή περιοχή, κράτησε ανέπαφη την εστία του και τους πολύτιμους τρεις βαθμούς της νίκης.

    Και αυτό είναι και το σημαντικό οι τρεις βαθμοί, η βαθιά βαθμολογική ανάσα για την Εθνική μας αλλά όπως είπε και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος , μετά το τέλος του αγώνα η αλλαγή ψυχολογίας που θα φέρει στους διεθνείς μας αυτή η νίκη.

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Πιερλουΐτζι Κολίνα (Ιταλία)

    ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Κατσουράνης, Δέλλας-Λούστου, Κρόλντρουπ

    ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Κατσουράνης, Δέλλας, Ζαγοράκης (46΄ Κυργιάκος), Μπασινάς, Γιαννακόπουλος, Καραγκούνης (61΄ Καφές), Χαριστέας, Βρύζας (83΄ Αμανατίδης).

    ΔΑΝΙΑ (Μόρτεν Όλσεν): Σόρενσεν, Πόουλσεν, Κρόλντρουπ, Λούστου (65΄ Νίλσεν), Νίκλας Γένσεν (70΄ Μάντσεν), Πρίσκε, Γκράβεσεν, Ρόμενταλ, Τόμασον, Ντάνιελ Γένσεν, Πέρεζ (46΄ Γιόργκενσεν).

    Νίκη και για την Ουκρανία

    Στον άλλο αγώνα του Ομίλου μας η Ουκρανία επιβλήθηκε 2-0 της Αλβανίας συνεχίζοντας την προέλασή της. Στο "Κεμάλ Στάφα", μια έδρα στην οποία η Ελλάδα υπέστη την ήττα, οι Ουκρανοί του Ολεγκ Μπλαχίν πέρασαν σχετικά εύκολα με γκολ των Ρούσολ (40΄) και Χούσιν (59΄).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Bαθμολογία του Β΄ Ομίλου

    [09] Μπάσκετ

    Πρόκριση σε βαρύ κλίμα

    9/2/2005 11:49:00 μμ

    Συντάκτης:

    Αποφασισμένοι να πάρουν την νίκη και να απαλύνουν τον πόνο του προπονητή τους όσο αυτό είναι δυνατόν, μετά τον θάνατο του πατέρα του, οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πήραν μια απλλικαρίσαι νίκη μέσα στο Πο επί της Ορτέζ και πανηγύρισαν την πρόκριστη στους "16" της Ευρωλίγκα. Οι "πράσινοι" χρειάστηκαν μόλις ένα δεκάλεπτο να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες της αναμέτρησης, αφού στο πρώτο αν και προσπάθησαν δεν κατάφεραν να ξεφύγουν στο σκορ. Στην δεύτερη περίοδο όμως μπήκαν σαφώς πιο αποφασισμένοι να "ξεμπερδεύουν" όσο το δυνατόν γρηγορότερα και θετικότερα, έτσι το τέλος αυτής τους βρήκε να προηγούνται με 20 πόντους διαφορά. Από εκεί και έπειτα ακολούθησε συντήρηση στο προβάδισμα και χωρίς να αγχωθούν ιδιαίτερα οι παίκτες του Ομπράντοβιτς έφτασαν στην νίκη 88-62, που τους εξασφαλίζει την πρόκριση ως δεύτεροι από τον όμιλο. Φυσικά καθ΄ όλη την διάρκεια του αγώνα το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο και στην Ισπανία όπου η Μάλαγα αντιμετώπιζε την Μπενετόν, όμως από ένα σημείο και μετά και από εκεί τα νέα ήταν καλά αφού οι γηπεδούχοι κατάφεραν να πάρουν την νίκη. Τα δύο αυτά αποτελέσματα άφησαν έτσι στην τρίτη θέση τους Ιταλούς. Κορυφαίος των "πρασίνων" ήταν ο Γιάκα Λάκοβιτς με 21 πόντους και το απόλυτο ποσοστό του 100% σε όλα τα σουτ που επιχείρησε.

    Τα δεκάλεπτα: 17-18, 31-51, 52-67, 62-88.

    ΟΡΤΕΖ (Ντιντιέ Γκαντού): Σισέ 9 (1), Μάρτσελιτς 9, Τσάτμαν Μάιαρ 11 (1), Φουτό 3 (1), Νοσού 7, Ντ' Αλμέιντα 3, Ντρόζντοφ 8, Ρούπερτ 8, Λουξ 4, Ρενόντ, Μπλανκότ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Κουτλουάι, Σκεπάνοβιτς 5 (1), Χατζηβρέττας 9, Παπανικολάου 3, Μπάξτερ 10, Αλβέρτης 10 (2), Λάκοβιτς 21 (2), Τσαρτσαρής 10, Καλαϊτζής 4, Μπατίστ 11, Διαμαντίδης 2, Φέμερλινγκ 3

    [10] Κόσμος

    Στο Γκουαντάναμο Ανάρμοστες τακτικές από ανακρίτριες

    10/2/2005 11:35:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έρευνα του Πενταγώνου και νέα απόρρητα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες μουσουλμάνων κρατουμένων για χρησιμοποίηση ανάρμοστης "σεξουαλικής τακτικής" από ανακρίτριες στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο , γράφει την Πέμπτη η "Ουάσινγκτον Ποστ". Τουλάχιστον οκτώ κρατούμενοι είχαν κατηγορήσει τις ανακρίτριες ότι παραβίαζαν τα μουσουλμανικά ήθη σχετικά με την επαφή με τις γυναίκες, καθώς -στη διάρκεια της ανάκρισης - "τους έτριβαν τα σώματά τους και τους θώπευαν προκλητικά", όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

    Προκλητική η στάση τους

    Έρευνα που διέταξε το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε σε γενικές γραμμές αυτές τις καταγγελίες, δήλωσε στην εφημερίδα πηγή του υπουργείου Άμυνας.

    Η έρευνα αυτή, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, επιβεβαίωσε ότι μία ανακρίτρια στη βάση του Γκουαντάναμο φορούσε ένα στενό μπλουζάκι για να μην αισθάνεται άνετα ο μουσουλμάνος κρατούμενος τον οποίο ανέκρινε.

    Σε άλλες περιπτώσεις επίσης, οι ανακρίτριες ακουμπούσαν προκλητικά τους κρατουμένους, τονίζεται στην έρευνα.

    Σε δύο ανακρίτριες έγινε, μάλιστα, επίπληξη για την τακτική αυτή.

    [11] Κόσμος

    Στη Σρι Λάνκα Στον ΟΗΕ η στρατολόγηση παιδιών από αντάρτες

    10/2/2005 11:05:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η στρατολόγηση παιδιών - στρατιωτών από τους αντάρτες Ταμίλ στη Σρι Λάνκα καταγγέλθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα εξετάσει στις 23 Φεβρουαρίου έκθεση για το θέμα αυτό που υπέβαλε ο Γ.Γ. Κόφι Αναν και πιθανόν να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων. Η έκθεση με τίτλο "Παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις" επισημαίνει πως η οργάνωση "Τίγρεις του Ταμίλ Ιλάμ" έχουν στρατολογήσει από το 2001 περισσότερα από 4.700 παιδιά, ηλικίας μέχρι έντεκα ετών. Η έκθεση αυτή δημοσιοποιήθηκε μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των ανταρτών ότι απελευθέρωσαν 23 παιδιά στρατιώτες. Εξάλλου, η UNICEF κατηγορεί τους Ταμίλ ότι μετά τα καταστροφικά τσουνάμι στρατολόγησαν τουλάχιστον 40 παιδιά.

    Απαραίτητη η λήψη μέτρων

    "Οι Ταμίλ στρατολογούν με τη βία παιδιά. Τα απαγάγουν από τα σχολεία ή κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών, χτυπώντας τους δασκάλους και τους γονείς που προβάλουν αντίσταση", επισημαίνεται στην έκθεση.

    Ο Αναν προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να ληφθούν "μέτρα εκεί όπου είναι απαραίτητα".

    Στην έκθεση διευκρινίζεται πως την περασμένη χρονιά, στρατολογήθηκαν περισσότερα από 1.000 παιδιά, πολλά από αυτά κορίτσια, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF. Από τα 4.700 παιδιά που στρατολογήθηκαν από τον Απρίλιο του 2001, τα 2.900 αφέθηκαν ελεύθερα.

    Σχετικά Links:

    UNICEF

    [12] Κόσμος

    Μεταξύ ανταρτών και στρατού Πολύνεκρες συγκρούσεις στην Κολομβία

    10/2/2005 8:07:00 πμ

    Συντάκτης:

    Τριάντα ένας νεκροί και οκτώ αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός συγκρούσεων που έγιναν την Τετάρτη στη βόρεια Κολομβία μεταξύ δυνάμεων του στρατού και μαρξιστών ανταρτών. Η επίθεση των ανταρτών ξεκίνησε όταν στρατιωτική περίπολος εντόπισε αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) στη ζούγκλα της Ουράμπα, στα βορειοδυτικά της χώρας. Είκοσι στρατιώτες και έντεκα αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ακολούθησαν, ενώ οκτώ ακόμη στρατιώτες αγνοούνται. Πρόκειται για την πιο αιματηρή σύγκρουση από το 2002, οπότε και ο πρόεδρος της χώρας, Αλβάρο Ουρίμπε, ανέλαβε τα καθήκοντά του. Μάλιστα, αυτό το χτύπημα των ανταρτών, που είναι το τρίτο μέσα στον τελευταίο μήνα, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Ουρίμπε ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα βάλει τέλος στην 40χρονη δράση των ανταρτών.

    [13] Κοινωνία

    Για την αποφυγή επεισοδίων Στο Εφετείο Πειραιά η δίκη του Σάμινα

    9/2/2005 11:51:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την απόφαση η δίκη των υπευθύνων για το πολύνεκρο ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα να γίνει στο Εφετείο Πειραιά και όχι στο Εφετείο Αιγαίου με έδρα τη Σύρο ανακοίνωσε με βούλευμα το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο έκανε δεκτή τη σχετική πρόταση του αντιεισαγγελέα Βασίλη Μαρκή. Αιτία για αυτή την αλλαγή, όπως επισημαίνεται, ήταν το γεγονός, ότι ο μεγάλος αριθμός των συγγενών των θυμάτων, των τραυματιών και των δικηγόρων μπορεί να δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, μέσα και έξω από τη δικαστική αίθουσα του δικαστηρίου στην Ερμούπολη οι οποίες πιθανόν να μην είναι δυνατό να ελεγχθούν. Για το ναυάγιο του Σάμινα παραπέμπονται να δικαστούν σε βαθμό κακουργήματος ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος και σε βαθμό πλημμελήματος οκτώ άτομα. Το μοιραίο Σάμινα είχε προσαράξει στις βραχονησίδες Πόρτες το Σεπτέμβριο του 2000 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 80 άτομα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 February 2005 - 9:57:17 UTC