Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ακαταστασία είναι υγεία
  • [02] "Αναστήθηκε" για να ψηφίσει
  • [03] Συμφώνησαν στον επανέλεγχο του βαμβακιού
  • [04] Άρχισε η διάθεση εισιτηρίων για τη συναυλία της ΕΡΤ
  • [05] Εσπασε η συμφωνία για τον "Πήγασο"
  • [06] Διάψευση για κρούσματα εγκεφαλοπάθειας σε ζώα
  • [07] Απεργία της ΟΤΟΕ στις 31 Ιανουαρίου
  • [08] "Έφυγε" ο γλύπτης Γιάννης Παππάς
  • [09] Ανεβάζει τους τόνους το ΠΑΣΟΚ
  • [10] Ο Γίγαντας των αιθέρων
  • [11] Κοινή απόφαση για ηρεμία
  • [12] Στα σαγόνια του …συζύγου
  • [13] Νέα τουρκική πρόκληση ανοιχτά της Σαμοθράκης
  • [14] Πρόωρα στις κάλπες οι Δανοί
  • [15] Ένας φεύγει τέσσερις έρχονται
  • [16] Υψηλοί τόνοι για τον "βασικό μέτοχο"
  • [17] Στο πειθαρχικό Κεχαγιόγλου- Κούγιας
  • [18] Νικοπολίδης the great
  • [19] ULEB: Τρεις πρωτιές και ένας ιδρωμένος...
  • [20] Νέο αιματοκύλισμα στη Γάζα
  • [21] ΠΑΟΚ: Ένας στους δυο παίζει
  • [22] Τα "όπλα" της Κοντολίζα Ράις
  • [23] "Αστακός" η Ουάσινγκτον
  • [24] Τιμητικές διακρίσεις από τον Πρόεδρο
  • [25] Στη Βουλή ο "Βασικός Μέτοχος"

    [01] Υγεία

    Η ακαταστασία είναι υγεία

    18/1/2005 11:59:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC

    Μπορεί οι μαμάδες να βρίσκουν εξαιρετικά απωθητικό ένα άστρωτο κρεβάτι, όπως επισημαίνουν όμως Βρετανοί επιστήμονες την ίδια άποψη έχουν και τα ακάρεα, που θεωρούνται υπεύθυνα για την πρόκληση άσθματος και αλλεργιών. Η έρευνα την οποία διεξήγαγε επιστημονική ομάδα του βρετανικού Πανεπιστήμιου Κίνγκστον έδειξε ότι το ζεστό και ξηρό "μικροκλίμα" ενός ακατάστατου κρεβατιού είναι εξαιρετικά αφιλόξενο για τα λεγόμενα "ακάρεα της οικιακής σκόνης", αυτών των μικροσκοπικών συγγενών της αράχνης που τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα της ανθρώπινης επιδερμίδας. Διαλέξτε: ωραίο κρεβάτι ή υγιεινό κρεβάτι;

    Τα ακάρεα λατρεύουν το "τροπικό" μικροκλίμα ενός στρωμένου κρεβατιού

    Τα ακάρεα (Acari) αποτελούν μια ευρέως διαδεδομένη ομάδα αρθροπόδων τα οποία και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον άνθρωπο ή άλλα θερμόαιμα ζώα και απαντούν σε διάφορα μικροπεριβάλλοντα. Ένα από αυτά είναι το κρεβάτι μας, το οποίο μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 1,5 εκατομμύριο από αυτούς τους δύσμορφους μικροοργανισμούς. Σημειωτέον ότι το κάθε ένα από αυτά εναποθέτει καθημερινά περίπου 20 εκκρίματα, τα οποία θεωρούνται αλλεργιογόνοι παράγοντες. Σε ένα γραμμάριο σκόνης μπορεί να βρίσκονται πάνω από 100.000 τέτοια εκκρίματα.

    Τα ακάρεα αποφεύγουν το φως γι αυτό αναπτύσσονται στο εσωτερικό των μαξιλαριών και των στρωμάτων, ενώ δηλώνουν ανοιχτά την προτίμηση τους στις συνθήκες αυξημένης υγρασίας και ζέστης. Με άλλα λόγια, εκείνες που δημιουργούνται σε ένα κατειλημμένο κρεβάτι τις βρίσκουν ιδανικές.

    Οι επιστήμονες με τη βοήθεια ενός υπολογιστικού μοντέλου μελέτησαν τον τρόπο που οι αλλαγές σε ένα σπίτι επηρεάζουν τον αριθμό αυτών των μικροσκοπικών οργανισμών.

    "Γνωρίζουμε ότι τα ακάερα μπορούν να επιβιώσουν με το νερό που λαμβάνουν από την ατμόσφαιρα μέσω των αδένων που φέρουν στο εξωτερικό του σώματος τους" εξηγεί ο Δρ. Στίβεν Πρετλοβ, εκ των ερευνητών. "Κάτι τόσο απλό όσο το να αφήσουμε το κρεβάτι ανακατεμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στο να φεύγει η υγρασία από τα σεντόνια και το στρώμα, με αποτέλεσμα τα ακάερα να αφυδατώνονται και να πεθαίνουν", προσθέτει.

    Τώρα το επόμενο στάδιο της έρευνας έχει να κάνει με την τοποθέτηση θυλακίων με τα απεχθή αρθρόποδα στα κρεβάτια 36 βρετανικών νοικοκυριών. Οι επιστήμονες, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως η θέρμανση, ο εξαερισμός και η μόνωση, θα μελετήσουν πως οι καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες επιδρούν στην αυξομείωση των πληθυσμών τους.

    Σύμφωνα με τον Πρετλοβ, τα ακάρεα δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε, μπορούμε όμως να τα μειώσουμε σημαντικά. Ως εκ τούτου τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην κατασκευή υγιεινών σπιτιών, ενώ και οι ειδικοί θα μπορούν να δίνουν αποτελεσματικές συμβουλές για ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές περιβάλλον για τους πάσχοντες από άσθμα και αλλεργίες.

    Εξάλλου, μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του ποσού των 700 εκατομμυρίων λιρών που κοστίζει στο βρετανικό κράτος κάθε χρόνο η θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με τα "ακάρεα της οικιακής σκόνης".

    Βέβαια υπάρχει και η απαισιόδοξη άποψη. Αυτή του καθηγητή Αντριου Γουορντλοου της Βρετανικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, ο οποίος τονίζει ότι με την φυσιολογική υγρασία που έχει το κλίμα της χώρας του, λίγο θα πτοηθούν τα ακάρεα από ένα ακατάστατο κρεβάτι.

    [02] Παράξενα

    "Αναστήθηκε" για να ψηφίσει

    18/1/2005 1:10:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Τη μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής της δοκίμασε μία οικογένεια από τη Ρουμανία κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών στη χώρα. Η κόρη τους, που νόμιζαν ότι είχαν κηδέψει πριν ένα χρόνο, επέστρεψε σπίτι της προκειμένου να ψηφίσει. Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2003, όταν μετά την εξαφάνιση της 22χρονης, η οικογένειά της, που μένει στο Πιλντέστι, απευθύνθηκε στην τοπική αστυνομία. Λίγες ημέρες μετά, οι έρευνες της αστυνομίας κατέληξαν στην ανακάλυψη μίας νεκρής κοπέλας που βρέθηκε στην όχθη του ποταμού. Η οικογένεια της κοπέλας κλήθηκε να αναγνωρίσει το πτώμα, κάτι το οποίο έκανε. Τότε, δεν έμενε τίποτα περισσότερο από το να φροντίσουν για την κηδεία της κόρης τους. Η επιστροφή της "αναστημένης" κοπέλας έγινε μέσω ενός ταξί, την παραμονή των εκλογών οπότε και εμφανίστηκε στο σπίτι της.

    "Βρήκα δουλειά και ...έμεινα"

    Μετά το πρώτο σοκ που υπέστησαν οι δικοί της, η 23χρονη πια κοπέλα, τους εξήγησε ότι είχε πάει να επισκεφτεί έναν φίλο της, που έμενε μακριά, και ότι όταν βρήκε εκεί δουλειά, αποφάσισε να μείνει.

    Τώρα, το πρόβλημα είναι ότι, παρά τον υπερβολικό ζήλο της κοπέλας που ήθελε να συμμετάσχει και εκείνη στις εκλογές, ενδεχομένως η ψήφος της να μη μετρήσει καθώς θεωρείται νεκρή.

    Τη λύση θα δώσει η απόφαση του δικαστηρίου το οποίο καλείται να επιβεβαιώσει ότι είναι ζωντανή, την ώρα που η αστυνομία ξαναάνοιξε το φάκελο της υπόθεσης, καθώς πρέπει να βρει την πραγματική ταυτότητα της κοπέλας που βρέθηκε νεκρή.

    [03] Κοινωνία

    Οι αγρότες Σερρών και Θεσ/νίκης με το Υπουργείο Συμφώνησαν στον επανέλεγχο του βαμβακιού

    18/1/2005 1:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Ολοκληρώθηκε το απόγευμα, η πολύωρη συνάντηση, που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Μπασιάκο οι εκπρόσωποι των αγροτών από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Τα δυο μέρη συμφώνησαν στον επανέλεγχο των ποσοτήτων βαμβακιού, ενώ οι αγρότες ζήτησαν να ελεγχθούν ουσιαστικά και με διαφάνεια, οι παραδοθείσες στα εκκοκκιστήρια ποσότητες βάμβακος. Αύριο, θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα χωριά προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων. Από την πλευρά του, ο κ Μπασιάκος επανέλαβε, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εθνικές ενισχύσεις. Στο μεταξύ, στους δρόμους αποφάσισαν να βγάλουν τα τρακτέρ την Πέμπτη οι αγρότες της Λάρισας, χωρίς προς το παρόν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό των εθνικού οδικού δικτύου.

    "Δε θα δοθούν κρατικές ενισχύσεις"

    Οι συνδικαλιστές των αγροτών της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, ανέπτυξαν μεταξύ άλλων στον Υπουργό τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο εισόδημά τους φέτος και ζήτησαν να αυξηθεί η τελική τιμή του προϊόντος.

    Ο κ. Μπασιάκος, απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο να δοθούν εθνικές ενισχύσεις, διότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται υψηλά κοινοτικά πρόστιμα, και όπως επεσήμανε η ελληνική οικονομία δεν αντέχει να καταβάλει "αυτά τα πολύ μεγάλα ποσά που πληρώνουμε ήδη για παρελθούσες χρήσεις λόγω κακής εφαρμογής των Κοινοτικών Ρυθμίσεων".

    Όσον αφορά τους ελέγχους για το βαμβάκι ο Υπουργός εξήγησε, ότι θα προκύψουν με διαδικασίες από τις Ενώσεις, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και εν συνεχεία από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Επιδοτήσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι οι εν λόγω διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου κατόπιν σύσκεψης με το σύνολο των Ενώσεων και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών της χώρας

    Στη συνάντηση των αγροτών με τον κ. Μπασιάκο συζητήθηκε ακόμη το μέλλον της γεωργίας και ιδιαίτερα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2006.

    Στους δρόμους οι αγρότες της Λάρισας

    Νωρίτερα, οι αγρότες της Λάρισας αποφάσισαν στη συνεδρίαση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού να βγουν την Πέμπτη με τα τρακτέρ στους δρόμους, χωρίς σε πρώτη φάση να αποκλείσουν την εθνική οδό.

    Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείεται και, όπως τόνισαν ο πρόεδρος της Ένωσης Θανάσης Κοκκινούλης και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Δ.Σ. Χρήστος Σιδερόπουλος, ο αποκλεισμός των δρόμων μπορεί να αποφασισθεί σε μια δεύτερη φάση ανάλογα με τις εξελίξεις, που θα υπάρξουν.

    Τα τρακτέρ θα βγουν σε τρία σημεία του εθνικού οδικού δικτύου: στο Κιλελέρ, στο Μεγάλο Μοναστήρι και στον κόμβο Πλατυκάμπου, στο Μελισσοχώρι. Οι αγρότες της Μαγνησίας θα κατεβάσουν τα τρακτέρ στον κόμβο της Κεφάλωσης, ενώ οι αγρότες των Φαρσάλων έξω από το γήπεδο της πόλης.

    Στο μεταξύ την Πέμπτη, οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας περιμένουν στην πόλη τους το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση που του απηύθυνε χθες ο κ. Θανάσης Κοκκινούλης, προκειμένου, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "να μάθει ο κ Μεϊμαράκης από κοντά την αλήθεια".

    Όσον αφορά τέλος, για το αν οι βουλευτές μπορούν -όπως και στην περίπτωση των εκδηλώσεων για τον Ολυμπιακό- να συμμετάσχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε, ότι "οι βουλευτές είναι πάντα ελεύθεροι να κάνουν εκείνο που θεωρούν, ότι είναι χρήσιμο για τη χώρα".

    Αποφασίζει για κινητοποιήσεις και η Καρδίτσα

    Σύσκεψη συλλόγων και αγροτών πραγματοποιείται σήμερα και στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού (ΕΟΑΣΚ), ώστε να αποφασίσουν για τις κινητοποιήσεις, που προανήγγειλε για τις 31 Ιανουαρίου η ΠΑΣΥ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ομοσπονδία αναμένεται να προτείνει οι αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών από τις 25 Ιανουαρίου.

    Αύριο, την Καρδίτσα επισκέπτεται ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις τους

    [04] Κοινωνία

    Για τη στήριξη των θυμάτων των τσουνάμι Άρχισε η διάθεση εισιτηρίων για τη συναυλία της ΕΡΤ

    18/1/2005 1:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/1/2005 2:06:14 μμ)

    Ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη, η προπώληση των εισιτηρίων για τη μεγάλη συναυλία ανθρωπιάς που διοργανώνει η ΕΡΤ, τα έσοδα της οποίας θα δοθούν στα θύματα των φονικών τσουνάμι στη ΝΑ Ασία. Η συναυλία, τα εισιτήρια της οποίας είναι αξίας 10 και 20 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν δεκάδες γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες, ενώ οι πρόβες θα ξεκινήσουμε μέσα σε λίγες ημέρες. Σημειώνεται ότι η συναυλία αποτελεί μέρος της μεγάλης πρωτοβουλίας της ΕΡΤ που ξεκίνησε με τον Τηλεμαραθώνιο και τη Δημοπρασία Ανθρωπιάς και θα συνεχιστεί με τη δεύτερη δημοπρασία αντικειμένων, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:

    Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, Μεσογείων 432, Αγ. Παρασκευή Στο Κτήριο της ΕΡΤ, Ρηγίλλης 4 και Μουρούζη, Αθήνα Στο περίπτερο της ΕΡΤ, Πλατεία Συντάγματος Στα εκδοτήρια του σταθμού ΗΣΑΠ "Ειρήνη" Σε όλα τα καταστήματα Metropolis και Virgin Megastores

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Θα είμαστε όλοι εκεί"

    [05] Οικονομία

    Προσωπικούς λόγους επικαλέστηκε ο Αγγελόπουλος Εσπασε η συμφωνία για τον "Πήγασο"

    18/1/2005 2:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/1/2005 10:24:01 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Οριστική θεωρείται πλέον η ματαίωση της συμφωνίας εξαγοράς του εκδοτικού ομίλου Πήγασος από τον επιχειρηματία Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Το μεσημέρι ο κ. Γεώργιος Μπόμπολας ενημέρωσε τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου ότι διακόπτονται οι διαπραγματεύσεις, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κ. Αγγελόπουλος με ανακοίνωση που εξέδωσε από τη Λοζάννη. Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι έδωσε το πρωί εντολή στους δικηγόρους του να ενημερώσουν τον κ. Μπόμπολα ότι για προσωπικούς λόγους και με βαθύτατη λύπη του πήρε την απόφαση να μην προχωρήσει περαιτέρω στη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, οι προσωπικοί λόγοι που επικαλείται ο κ. Αγγελόπουλος για την ακύρωση της συμφωνίας είναι η καρδιακή πάθηση από την οποία ταλαιπωρείται εδώ και αρκετά χρόνια και οι θεράποντες ιατροί του τού συνέστησαν ηρεμία και ξεκούραση.

    Στο ταμπλό πάλι η μετοχή

    Αργά το απόγευμα, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπύρος Καπράλος, μετά τις ανακοινώσεις των κ.κ. Μπόμπολα και Αγγελόπουλου, αποφάσισε την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Πήγασος Α.Ε. από τη συνεδρίαση της 19ης Ιανουαρίου 2005. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της εταιρείας ήταν εκτός διαπραγμάτευσης από την 17η Ιανουαρίου.

    Η ανακοίνωση της διακοπής των διαπραγματεύσεων επιβάρυνε το ήδη αρνητικό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πάγωσε" ο Πήγασος

    [06] Υγεία

    Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Διάψευση για κρούσματα εγκεφαλοπάθειας σε ζώα

    18/1/2005 3:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/1/2005 4:07:11 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δεν υπάρχουν κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε κατσίκαι στην Ελλάδα, διαβεβαιώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δημήτρη Παπαδημούλη για τα 12 κρούσματα που κάνει λόγο σε έκθεσή της η Κομισιόν. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αυτά τα 12 κρούσματα αφορούν κρούσματα τρομώδους νόσου, που μεταδίδεται μόνο μεταξύ ζώων και όχι στον άνθρωπο. Παράλληλα, τονίζει ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις τα άρρωστα ζώα θανατώνονται. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ, τα οποία κοινοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004 είχαν σημειωθεί 12 επιστημονικώς διαπιστωμένα κρούσματα σε κατσίκια στην Ελλάδα, οχτώ στην Κύπρο και 26 στη Γαλλία σε σύνολο 17.294 κατσικιών που ελέχθησαν στα κράτη -μέλη της ΕΕ.

    [07] Οικονομία

    Με αίτημα το ασφαλιστικό Απεργία της ΟΤΟΕ στις 31 Ιανουαρίου

    18/1/2005 4:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/1/2005 4:48:43 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες στις 31 Ιανουαρίου, μετά την απόφαση που έλαβε σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), διεκδικώντας τη συγκρότηση ενιαίου ταμείου τραπεζοϋπαλλήλων. Την απεργία αναμένεται να επικυρώσει την Τρίτη το γενικό συμβούλιο της ομοσπονδίας, εκπρόσωποι της οποίας θα εχουν συναντήσεις την Παρασκευή με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Η ΟΤΟΕ ζητά επίσης να έχει συναντήσεις με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, προκειμένου να υπάρξει επίλυση του ασφαλιστικού ανά τράπεζα. Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Εμπορικής Γιώργο Προβόπουλο και το σύλλογο των εργαζομένων.

    [08] Πολιτισμός

    Σε ηλικία 92 ετών "Έφυγε" ο γλύπτης Γιάννης Παππάς

    18/1/2005 4:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/1/2005 9:18:43 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πλήρης ημερών έφυγε, τη Δευτέρα, από τη ζωή ο γλύπτης και ακαδημαϊκός Γιάννης Παππάς. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη (14.30) από το Α Νεκροταφείο Αθηνών. Γεννημένος το Μάρτιο του 1913, στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιάννης Παππάς εγκαθίσταται με την οικογένειά του στην Αθήνα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και ύστερα από σύντομη παραμονή στην Κέρκυρα. Ολοκληρώνει τις γυμνασιακές σπουδές του στο Γ Γυμνάσιο Αθηνών το 1929 και το Baccalaur&#233;at στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Στη συνέχεια φεύγει για το Παρίσι όπου σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στη Νομική Σχολή και ανοίγει δικό του εργαστήριο. Στη γαλλική πρωτεύουσα φιλοτεχνεί τα πρώτα του έργα, αποκτώντας το 1937 χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση, ενώ κατά το διάστημα 1930-32 σπουδάζει στο εργαστήριο του καθηγητή Jean Boucher.

    Στις αρχές του 40 επιστρέφει στην Ελλάδα και επιστρατεύεται ως απλός οπλίτης, ενώ από 1944 έως το 1952 ζει στην Αλεξάνδρεια υπηρετώντας στην εκεί Ανωτέρα Ναυτική Διοίκηση συνεχίζοντας παράλληλα το έργο και την έρευνά του.

    Από το 1953 ως το 1978 διδάσκει στην Ανωτέρα Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, αρχικά ως καθηγητής των Εργαστηρίων Γλυπτικής, ενώ την διετία 1954-56 αναλαμβάνει υποδιευθυντής και από το 1959 μέχρι το 1969 θα εκλέγεται συνεχώς διευθυντής της Σχολής, περίοδος κατά την οποία η Σχολή εξελίσσεται σε πρότυπο ίδρυμα.

    Παράλληλα, πραγματοποιεί ατομικές εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής.

    Ο Γιάννης Παππάς έχει φιλοτεχνήσει δεκάδες σημαντικούς ανδριάντες, αγάλματα και μνημεία που κοσμούν πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μεταξύ αυτών είναι ο ανδριάντας Ελευθέριου Βενιζέλου στη Βουλή των Ελλήνων, του Ιωάννη Καποδίστρια στην τότε Πάντειο Σχολή και το άγαλμα του Οδυσσέα Ελύτη στην Πλατεία Δεξαμενής.

    Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, από το 1980, ο Γιάννης Παππάς παρουσίασε και ένα σημαντικό συγγραφικό και μεταφραστικό έργο καθώς έχει μεταφράσει από τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά, διάφορα κείμενα ζωγράφων, γλυπτών και συγγραφέων.

    Συλλυπητήρια

    "Ο Γιάννης Παππάς υπηρέτησε την καλλιτεχνική και ευρύτερα πνευματική ζωή του τόπου με ήθος και συνέπεια. Η ζωή και η δράση του θα μείνουν παράδειγμα μιας γενιάς δημιουργών που, μέσα σε συχνά δύσκολες συνθήκες, χάρισαν στην Ελλάδα το σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπό της", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, ο υφυπουργός, Πέτρος Τατούλης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Χρήστος Ζαχόπουλος εξέφρασαν επίσης τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντος. Η κ. Πετραλιά τόνισε, πως "τίμησε τα ελληνικά χρώματα και το έργο του θα μας τον θυμίζει πάντα". Για γλύπτη "μακράς πνοής" έκανε λόγο ο κ. Τατούλης, ενώ ο γραμματέας του ΥΠΠΟ επεσήμανε, ότι το έργο του εκλιπόντος αποτελεί ερέθισμα για τους σύγχρονους και μελλοντικούς ομότεχνούς του.

    [09] Πολιτική

    Κριτική Παπανδρέου στη συνεδρίαση των συντονιστών Ανεβάζει τους τόνους το ΠΑΣΟΚ

    18/1/2005 6:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/1/2005 10:04:26 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Επίθεση εναντίον της Κυβέρνησης σε πέντε μέτωπα εξαπέλυσε την Τρίτη ο Γιώργος Παπανδρέου. Μιλώντας στη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για εσφαλμένες επιλογές στην οικονομία, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις, για το οποίο τόνισε, πως προωθεί το ρουσφέτι, την αυθαιρεσία και τον κομματισμό. Σε σχέση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων και έκανε λόγο για μείωση του αγροτικού εισοδήματος λόγω της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και υπαινίχθη την ύπαρξη κινδύνων για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε και το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, λέγοντας, ότι προωθεί νέες μορφές διαπλοκής και αδιαφάνειας.

    "Προσκαλούμε και προκαλούμε τον κ. Παπανδρέου να φέρει ένα δικό του νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο εάν πραγματικά εννοεί τον αγώνα κατά της διαπλοκής και δεν εξαντλείται μόνο σε μεγάλα και ωραία λόγια", απάντησε στις επικρίσεις ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Απαντώντας στον κ. Ρουσόπουλο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, τον χαρακτήρισε "βασικό υπεύθυνο για το έκτρωμα που παρουσίασε η κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο υποκριτικό και αναποτελεσματικό".

    [10] Τεχνολογία

    Παρουσίαση του Super Jumbo A380 στην Τουλούζη Ο Γίγαντας των αιθέρων

    18/1/2005 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Airbus - BBC

    Όταν η Ευρώπη ενώσει τις δυνάμεις της, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι λαμπρό, καινοτόμο και προπαντός ανταγωνιστικό. Περίτρανη απόδειξη αυτού, το Airbus A-380, το μεγαλύτερο επιβατηγό αεροσκάφος στον κόσμο, με δυνατότητα μεταφοράς μέχρι και 850 επιβατών. Τα αποκαλυπτήρια του "γίγαντα των αιθέρων" έγιναν σήμερα στην Τουλούζη παρουσία των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας της Βρετανίας και της Ισπανίας. Το αεροσκάφος, που αποτελεί την τελευταία τεχνολογική απάντηση της Ευρώπης στο Jumbo 747 της αμερικανικής Boeing, θα κάνει επίσημη πρεμιέρα στους αιθέρες, το 2006 με πτήση της Singapore Airlines. Ένα χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 2007, θα πετάξει μαζί του και η πρώτη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία, η AirFrance-KLM.

    Mε "super-jumbo" ανέσεις!

    Ασυναγώνιστο σε ανέσεις, τo Airbus A380 θα εξασφαλίζει στους επιβάτες 49% περισσότερο ελεύθερο χώρο και 35% περισσότερα καθίσματα από το 747-400.

    Αυτό σημαίνει, ότι τα καθίσματα θα είναι μεγαλύτερα ενώ θα υπάρχει ξεχωριστό μπράτσο για κάθε θέση, μία επίμονη απαίτηση των επιβατών.

    Το αεροσκάφος θα είναι δυο επιπέδων.

    Στο κάτω επίπεδο θα έχει μπάνια, καμπίνες ύπνου για ξεκούραση, δωμάτια για την ανάπαυση του πληρώματος, αίθουσες συνεδριάσεων, γυμναστήριο, ακόμα και αίθουσα παιδικού σταθμού!

    Όλα αυτά τα κομφόρ, θα μπορούν να προσαρμόσουν οι αεροπορικές εταιρείες αν θέλουν φυσικά να αγοράσουν τη lux edition.

    Ο γίγαντας των αιθέρων θα έχει ακόμα, έντονη οικολογική συνείδηση .

    Θα καταναλώνει κατά 13% λιγότερα καύσιμα σε σχέση με τα άλλα μεγάλα αεροπλάνα που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην κυκλοφορία.

    Θα είναι επίσης περισσότερο οικονομικό, αφού λόγω μεγέθους, θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων επιβατών.

    Η απάντηση της Boeing

    Η απάντηση της αμερικανικής Boeing στην ευρωπαϊκή πρόκληση θα είναι το 7E7 Dreamliner project, το οποίο θα τεθεί στην κυκλοφορία το 2008.

    Η αμερικανική εταιρεία έχει μάλιστα εξασφαλίσει παραγγελίες από τις εταιρείες Continental Airlines και Japan Airlines.

    Όσο για την Airbus, φαίνεται ότι έχει ήδη πουλήσει μέχρι στιγμής 149 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και 22 μεταγωγικά, σε 14 εταιρείες.

    Οι πρώτες παραδόσεις των αεροσκαφών αυτών αναμένεται να γίνουν την άνοιξη του 2006 και η πρώτη εταιρία που θα το παραλάβει είναι η Singapore Airlines ενώ τον επόμενο χρόνο θα παραλάβει και η Air France KLM.

    Το κόστος για τα αεροδρόμια

    Για να υποδεχθούν πάντως, τον γίγαντα των αιθέρων, τα αεροδρόμια θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς θα πρέπει να κάνουν αλλαγές στους σταθμούς τους, επιβίβασης και αποβίβασης.

    Ήδη το αεροδρόμιο Heathrow ανακοίνωσε ότι για να μπορέσει να φιλοξενήσει το Airbus A380 θα ξοδέψει 450 εκατομμύρια στερλίνες.

    Η Ευρώπη μεγαλουργεί

    Το Airbus A380, πέρα από τεχνολογικό θαύμα, συνιστά ακόμα και ένα μήνυμα που στέλνει η Ευρώπη της συνεργασίας και των δυνατοτήτων.

    Για θρίαμβο της Ευρώπης, μίλησαν οι ηγέτες και των τεσσάρων χωρών που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του.

    "Ποτέ η ευρωπαϊκή εμπειρία δεν έφτασε σε τέτοιο επίπεδο και ποτέ δεν δόθηκε στην αγορά ένα προϊόν αυτού του τεχνικού επιπέδου" δήλωσε ο Τόνι Μπλερ ενώ από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουις Θαπατέτο σημείωσε:

    "Τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την Ευρώπη αν είναι ενωμένη"

    Για "αξιοπρόσεκτο εμπορικό και τεχνολογικό επίτευγμα" έκανε λόγο ο Ζακ Σιράκ ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ μίλησε για "μία μεγάλη μέρα για την Ευρώπη, την τεχνολογίας της και των μηχανικών της".

    [11] Αθλητισμός

    Κοινή απόφαση για ηρεμία

    18/1/2005 6:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/1/2005 9:22:43 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος ολοκληρώθηκε μετά από δυόμισι ώρες η κοινή σύσκεψη πολιτικών και κοινωνικών φορέων του Πειραιά με την διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακού, στην οποία έγινε εκτίμηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, μετά την απόφαση της ΕΠΑΕ για τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης. Όπως τονίστηκε από όλες τις πλευρές, μέχρι την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, ημέρα που θα εκδικαστούν οι εφέσεις του Ολυμπιακού του Πανιώνιου, αλλά και του Αχιλλέα Μπέου, θα πρέπει να μην υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις από πλευράς των οπαδών ώστε να μην δημιουργηθούν επεισόδια, ενώ εξέφρασαν την ευχή ότι το Δευτεροβάθμιο Δικαιοδοτικό Όργανο της ΕΠΟ θα δικαιώσει την ομάδα του Ολυμπιακού και δε θα τιμωρήσει τον Σύλλογο για καταδικαστέες πράξεις μεμονωμένων ατόμων.

    Το ψήφισμα αναλυτικά

    "Καλούμε την Πολιτεία και όλες τις ομάδες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα και παροτρύνουμε τα πλατειά στρώματα των φιλάθλων του Ολυμπιακού να απομονώσουν όλους, όσοι με τη συμπεριφορά τους προσβάλλουν την ιστορία και το κύρος του Συλλόγου.

    Εκφράζουμε την ευχή μας ότι το Δευτεροβάθμιο Δικαιοδοτικό Όργανο της ΕΠΟ θα δικαιώσει την ομάδα του Ολυμπιακού και δε θα τιμωρήσει τον Σύλλογο για καταδικαστέες πράξεις μεμονωμένων ατόμων.

    Οι αγώνες και τα Πρωταθλήματα, πρέπει να κρίνονται μέσα στους Αγωνιστικούς χώρους.

    Θεωρούμε ότι κάθε απόπειρα ανάμιξης της πολιτικής με το ποδόσφαιρο είναι επικίνδυνη και απορριπτέα, από όπου κι αν προέρχεται.

    Οι μέχρι σήμερα δραστηριότητες της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ αποδεικνύουν ότι έχει συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση και στην πρόοδο του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου στη Χώρα μας.

    Στηρίζουμε τα βήματα προόδου του Ολυμπιακού, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από τις επενδύσεις, τα έργα υποδομής και τη σύγχρονη οργάνωση του Συλλόγου.

    Ο Ολυμπιακός που είναι ο μεγαλύτερος Αθλητικός Σύλλογος της Χώρας με εκατομμύρια φίλους και οπαδούς, είναι ιδέα, είναι υπεράνω προσώπων και καταστάσεων κι έτσι θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον.

    Καλούμε όλους τους φιλάθλους του Ολυμπιακού σε όλη τη Χώρα να επιδείξουν τον απαιτούμενο αυτοέλεγχο και ψυχραιμία και να μην προβούν σε ενέργειες που δεν συνάδουν με την ιστορία και το κύρος της ομάδας μας".

    Άδικη απόφαση

    Τη σύσκεψη προλόγισε ο Πρόεδρος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, Σωκράτης Κόκκαλης και αφού αναφέρθηκε στο τι προηγήθηκε και στο σκεπτικό της απόφασης τόνισε: " Η ΠΑΕ Ολυμπιακός θεωρεί την απόφαση αυτή εσφαλμένη διότι δεν στηρίχθηκε στα στοιχεία της δικογραφίας και ούτε στα στοιχεία που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία. Γι' αυτό το λόγο καταθέσαμε έφεση στο δευτεροβάθμιο όργανο της ΕΠΟ το οποίο θα συνεδριάσει εντός των επομένων ημερών".

    Στη συνέχεια ο κ. Κόκκαλης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους συγκάλεσε τη σύσκεψη και ζήτησε την βοήθεια των παρευρισκόμενων για να εκδοθεί ένα ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο θα εξέφραζε τη κοινή θέση εκείνων που έχουν λιγότερο ή περισσότερο σχέση με τον Ολυμπιακό.

    Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πειραιά κ. Χρήστος Αγραπίδης, ο οποίος αφού καταδίκασε τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, αλλά και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με βάση τη στάση μερίδας των φιλάθλων του, έστειλε σαφές μήνυμα προς όλους όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την απόφαση: " Ο Ολυμπιακός πρέπει να μείνει έξω από πολιτικές σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις. Το να προσπαθήσουν κάποιοι, απ' όποιο χώρο και αν προέρχονται, να κοντύνουν τον Ολυμπιακό, μπορεί να εξυπηρετεί τους ίδιους αλλά κάνει ζημιά στον Ολυμπιακό. Παρά τα οποία επικοινωνιακά λάθη έγιναν από ορισμένους, θα πρέπει ο Ολυμπιακός να μείνει έξω από αυτά. Έτσι πρέπει και να παραμείνει. Όποιος πειράξει τον Ολυμπιακό θα βρει όλους τους Πειραιώτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, απέναντί του", τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

    "Απ' όποιο κόμμα και αν προερχόμαστε θα πρέπει να σταθούμε δίπλα στο σύλλογο κρατώντας τον Ολυμπιακό έξω από κάθε πολιτική αντιπαράθεση. Ο Ολυμπιακός ανήκει στον κόσμο του και σε κανένα κόμμα. Συμφωνώ και προτείνω, τα σημεία που όλοι θα αποδεχθούμε, να καταγραφούν σε ψήφισμα που θα εκδώσουμε και θα αποστείλουμε στα ΜΜΕ εκφράζοντας την ευχή το δευτεροβάθμιο όργανο να δικαιώσει την ομάδα μας".

    Έπειτα, μίλησε ο νομικός σύμβουλος του Ολυμπιακού, Γιάννης Βούλτσης, ο οποίος είχε χαράξει και την υπερασπιστική γραμμή στην εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, ζητώντας ισονομία κατά την εξέταση της έφεσης και εξέταση των στοιχείων από τους δικαστές.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων οι οποίοι μίλησαν κατά τη σύσκεψη, καθώς κοινή ήταν η τοποθέτηση, ότι η απόφαση ήταν άδικη για τον Ολυμπιακό, ο οποίος όπως τόνισαν θα πρέπει να δικαιωθεί στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή.

    Παράλληλα συνέστησαν ηρεμία προς τους φιλάθλους μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.

    Στο τέλος της σύσκεψης, ο κ. Κόκκαλης κάλεσε τους βουλευτές του Πειραιά που θα το επιθυμούσαν, καθώς και τον δήμαρχο της πόλης, Χρήστο Αγραπίδη, να παρευρεθούν στην εκδίκαση της έφεσης, την προσεχή Δευτέρα.

    Λίγο μετά το τέλος της σύσκεψης, όσο και αν ακούγεται ειρωνικό, το πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΠΑΕ κάλεσε την ΠΑΕ Ολυμπιακός σε απολογία για το πρωί της Πέμπτης (10:00) επειδή κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Ηρακλή, φίλαθλοι των "ερυθρολεύκων" "εκφωνούσαν υβριστικά και απειλητικά συνθήματα κατά της Κυβέρνησης. Επίσης, κατά τη διάρκεια του αγώνα φίλαθλοι της εγκαλούμενης, οι οποίοι βρισκόντουσαν στις θύρες 1 και 9, έκαναν χρήση συνολικά δώδεκα καπνογόνων".

    [12] Παράξενα

    Στα σαγόνια του συζύγου

    18/1/2005 9:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μπορεί τα καβγαδάκια να είναι το "αλατοπίπερο" σε μια σχέση, ωστόσο, κάποιες φορές έχουν καταστροφικά αποτελέσματα. Η συζυγική ζωή ενός ζεύγους από το Ντουμπάι κυλούσε αρμονικά, μέχρι που ο σύζυγος έτυχε να κοιτάξει τα sms της γυναίκας του. Όπως γράφει η εφημερίδα "Gulf News", η σύζυγος ήταν στο μπάνιο, όταν χτύπησε το κινητό της. Ο άνδρας της απάντησε στην κλήση και στη συνέχεια, λίγο από περιέργεια λίγο για να περάσει η ώρα, άρχισε να διαβάζει τα γραπτά μηνύματα. Έκπληκτος, είδε τη σύζυγό του να γράφει sms του στυλ "δεν με ακούει", "δεν του αρέσει το φαγητό που του δίνω" και "τελευταία έχει γίνει πολύ ακατάστατος", τα οποία, υποτίθεται, ότι αφορούσαν το σκύλο του ζεύγους. Όμως, μια λεπτομέρεια ήταν καθοριστική: σκύλος στο σπίτι δεν υπάρχει! Έτσι, ο σύζυγος πείσθηκε ότι τα μηνύματα αφορούν εκείνον και έξαλλος κατέφυγε στο ποτό για να πνίξει τον πόνο του. Όταν επέστρεψε στο σπίτι, αφού είχε πιει λίγο παραπάνω, μάλλον δεν θέλησε να χαλάσει την εικόνα που είχε η σύζυγός του γι αυτόν κι έτσι ..την δάγκωσε!

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, δικαστήριο του Ντουμπάι επέβαλε στον σύζυγο χρηματικό πρόστιμο ύψους 800 ευρώ, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα οδηγεί στον μπόγια!

    [13] Πολιτική

    Προσέγγισαν βραχονησίδα Νέα τουρκική πρόκληση ανοιχτά της Σαμοθράκης

    18/1/2005 9:16:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πρωτοφανής τουρκική πρόκληση είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος", δυο τουρκικές κανονιοφόροι και ένα αντιτορπιλικό προσέγγισαν την περασμένη Πέμπτη, τη βραχονησίδα Ζουράφα, 6 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Σαμοθράκης. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε το περιστατικό δια στόματος του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου. "Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολούθησαν το συμβάν καθ όλη την εξέλιξή του" δήλωσε ο Ευάγγελος Αντώναρος, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε επεισόδιο και ότι "όσες ενέργειες έπρεπε να γίνουν, γίνονται".

    Πυρά από το ΠΑΣΟΚ

    Επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα αλλεπάλληλα περιστατικά τουρκικής προκλητικότητας εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών, ο Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκανε λανθασμένες επιλογές στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με την Τουρκία.

    Όπως είπε, τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε θέσει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινείτο η Τουρκία και το οποίο θα διασφάλιζε τις θέσεις της χώρας μας. Εξαιτίας αυτών, πρόσθεσε, παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα, έξαρση ποσοτική αλλά και ποιοτική των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα τουρκική πρόκληση στα Ίμια

    Απορρίπτουν το επεισόδιο και συνεχίζουν να προκαλούν

    Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια

    [14] Κόσμος

    Στις 8 Φεβρουαρίου Πρόωρα στις κάλπες οι Δανοί

    18/1/2005 9:38:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Δεν θα εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση Ρασμούσεν στη Δανία. Εννέα μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης του, ο πρωθυπουργός και αρχηγός του Φιλελεύθερου κόμματος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση Ρασμούσεν, είναι κυβέρνηση συνασπισμού των Φιλελεύθερων και των συντηρητικών και βρίσκεται στην εξουσία από τον Νοέμβριο του 2001. Τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες προφανώς οδήγησαν τον Δανό πρωθυπουργό να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές, δείχνουν ότι η κυβέρνηση του κεντροδεξιού συνασπισμού της οποίας ηγείται, θα πάρει τη νίκη και σε αυτές τις εκλογές.

    [15] Αθλητισμός

    Ένας φεύγει τέσσερις έρχονται

    18/1/2005 9:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/1/2005 10:28:33 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Χωρίζουν οι δρόμοι Άρη και Μαρικά, μετά την απόφαση των "κιτρινόμαυρων" να λύσουν τη συνεργασία τους με τον Βραζιλιάνο αμυντικό. Ο Μαρικά δέχτηκε να εισπράξει ένα ποσό ως αποζημίωση από τους Θεσσαλονικείς για ν αδειάσει τη θέση του ξένου που κατέχει στο ρόστερ της ομάδας και να καταστεί έτσι εφικτό ν αποκτηθεί από τον Αρη ο Καμερουνέζος Ινόγκ. Ο τελευταίος, υποβλήθηκε σήμερα σε εργομετρικές εξετάσεις, όπως και οι συμπατριώτες του Κουεμάχα, Φομούμποντ και, εφόσον τα αποτέλεσμα δείξουν αύριο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα επικυρωθεί και τυπικά η συμφωνία συνεργασίας μαζί τους. Την Τετάρτη αναμένεται να υπογράψει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης και ο Μίμης Μπενίσκος στον Αρη, μετά τη σχετική συμφωνία που υπάρχει μεταξύ του Αγροτικού Αστέρα, την ομάδα στην οποία ανήκει, και των "κιτρίνων".

    Θύμα τροχαίου ο Χρυσάφης

    Εν τω μεταξύ θύμα τροχαίου ατυχήματος έπεσε το βράδυ της Τρίτης ο ποδοσφαιριστής της ομάδας Γιάννης Χρυσάφης.

    Ο επιθετικός του Αρη, τραυματίστηκε όταν πηγαίνοντας πεζός προς το σπίτι του στη περιοχή της Νέας Κρήνης, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.

    Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου διακομίστηκε, διαπιστώθηκε πως έχει ελαφρά εγκεφαλική διάσειση και θα παραμείνει εκεί τη νύχτα για να διαπιστωθεί αύριο η ύπαρξη πιθανών άλλων τραυμάτων και παρενεργειών.

    Σε αντίθετη περίπτωση, θα πάρει εξιτήριο.

    [16] Πολιτική

    Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο Υψηλοί τόνοι για τον "βασικό μέτοχο"

    18/1/2005 9:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/1/2005 10:16:13 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Άρχισε απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον βασικό μέτοχο, μετά την υπερψήφισή του, την περασμένη εβδομάδα, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. "Απλό κανόνα διαφάνειας, που θεσπίζει αυστηρότερους κανόνες σύμφωνους με το Σύνταγμα και λύνει το πρόβλημα της διαπλοκής" χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Ζώης, έκανε λόγο για "ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης, με ορατές ήδη τις πρώτες συνέπειες", ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης, είπε, πως πρόκειται για "εξάμβλωμα", ασύμβατο με το Σύνταγμα και το κοινοτικό κεκτημένο και ισχυρίστηκε, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τα ΜΜΕ. Τις ενστάσεις του διατύπωσε το ΚΚΕ, ενώ δεκτή έγινε η πρόταση του ΣΥΝ να κηρύσσονται άκυρες οι ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ ιδιοκτητών και αχυρανθρώπων.

    Αποδεκτή πρόταση του ΣΥΝ

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, μέχρι το καλοκαίρι η κυβέρνηση θα έχει καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα αφορά στη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης. Επίσης, ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε, ότι ήδη οι αρμόδιοι έχουν επαφές με χώρες της ΕΕ και χειρίζονται το ζήτημα "με πολλή προσοχή, σύνεση και μελέτη".

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, η Λιάνα Κανέλλη ανέφερε, ότι η κυβέρνηση άφησε γιγάντιες τρύπες στο νομοσχέδιο και υποστήριξε, πως παραμένει η δυνατότητα να εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης εταιρείας κάποιος αχυράνθρωπος

    Την ανάγκη θέσπισης κανόνων για τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος πρότεινε και τη δημιουργία ελληνικού παρατηρητήριου οπτικοακουστικών και ραδιοτηλεοπτικών μέσων στο ΕΣΡ, ενώ αυστηρότερες ρυθμίσεις για τα παρένθετα πρόσωπα ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης. Παράλληλα, ο βουλευτής επανέφερε την πρόταση του κόμματός του να κηρύσσονται άκυρες οι ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ ιδιοκτητών και αχυρανθρώπων, η οποία, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, γίνεται αποδεκτή.

    Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε, πως το νομοσχέδιο προωθεί νέες μορφές διαπλοκής. Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, που κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να φέρει το δικό του νομοσχέδιο και να μην εξαντλείται σε "μεγάλα και ωραία λόγια".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Βουλή ο "Βασικός Μέτοχος"

    Ψηφίστηκε επί της αρχής ο βασικός μέτοχος

    Στο 1% ο βασικός μέτοχος

    [17] Κοινωνία

    Για αναξιοπρεπή συμπεριφορά Στο πειθαρχικό Κεχαγιόγλου- Κούγιας

    18/1/2005 9:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για αναξιοπρεπή συμπεριφορά παρέπεμψε τους δικηγόρους, Σάκη Κεχαγιόγλου και Αλέξη Κούγια ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός. Ο κ. Κεχαγιόγλου παραπέμπεται για παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγόρων, επειδή σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε το όνομά του ως εμπλεκόμενο στο παραδικαστικό κύκλωμα. Ο κ. Κούγιας καλείται να δώσει εξηγήσεις, διότι σε τηλεοπτική εκπομπή έκανε λόγο για κυκλώματα χρηματιζόμενων ομοφυλοφίλων δικηγόρων και δικαστών, τα οποία επιτυγχάνουν την ευνοϊκή μεταχείριση κατηγορουμένων. Σημειώνεται, ότι ο κ. Κούγιας πρόσφατα καταδικάστηκε αμετάκλητα από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο σε προσωρινή παύση δύο μηνών, για ανάρμοστη συμπεριφορά, που ανάγεται στην ενέργειά του να πηδήξει τα κάγκελα για να μπει σε τηλεοπτικό σταθμό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διευρύνεται η έρευνα για παραδικαστικό κύκλωμα

    [18] Αθλητισμός

    Νικοπολίδης the great

    18/1/2005 9:59:00 μμ

    Πέμπτος καλύτερος γκολκίπερ του κόσμου αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας της εθνικής Ελλάδας και του Ολυμπιακού, Αντώνης Νικοπολίδης Οι εμφανίσεις του διεθνή πορτιέρο στην Πορτογαλία, οδήγησαν τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου, στο να αναγνωρίσει την πολύτιμη προσφορά του αλλά και την συμβολή του, στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού τροπαίου. Σύμφωνα με τη λίστα της IFFHS για τους καλύτερους τερματοφύλακες του 2004, ο Νικοπολίδης βρίσκεται, μπροστά ακόμα και από τερματοφύλακες της κλάσης των Καν, Κανιθάρες, Βίτορ Μπαΐα κ.α.

    Η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

    1. Μπουφόν (Γιουβέντους) 185 2. Τσεχ (Τσέλσι) 125 3. Ντίντα (Μίλαν) 78 4. Κασίγιας (Ρεάλ Μαδρίτης) 75 5. Νικοπολίδης (Ολυμπιακός) 64 6. Καν (Μπάγερν Μονάχου) 39 7. Αμποντανσιέρι (Μπόκα Τζούνιορς) 31 8. Βίτορ Μπαΐα (Πόρτο) 29 9. Ενάο (Όνσε Κάλδας) 29 10. Κανιθάρες (Βαλένθια) 23

    [19] Αθλητισμός

    ULEB: Τρεις πρωτιές και ένας ιδρωμένος...

    18/1/2005 10:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/1/2005 11:15:17 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι τρεις από τους τέσσερις εκπρόσωπού μας στο κύπελλο ULEB, τέλειωσαν τις υποχρεώσεις τους με νίκες, τερματίζοντας στην πρώτη θέση των ομίλών τους, ενώ ο Άρης ηττήθηκε στη Μόσχα από την Ντιναμό και περιμένει τώρα τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων για να δει αν θα προκριθεί ως καλύτερη τρίτη ομάδα των ομίλων. Την αρχή έκανε ο ΠΑΟΚ που είχε ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση και το παιχνίδι με την Μπούντουτσνοστ, είχε απλά διαδικαστικό χαρακτήρα. Τη σκυτάλη πήρε ο Μακεδονικός που δεν δυσκολεύτηκε απέναντι στην αυστριακή Κάπφενμπεργκ, να πάρει τη έβδομη νίκη στη διοργάνωση. Τέλος το Μαρούσι χρειάστηκε ένα εκτός ισορροπίας τρίποντο του Όλιβερ Πόποβιτς στο τελευταίο δευτερόλεπτο για να πάρει την πολύτιμη γι αυτόν νίκη απέναντι στα Γκραν Κανάρια και να προκριθεί ως πρώτο στην επόμενη φάση. Η κλήρωση θα γίνει την Παρασκευή.

    ΠΑΟΚ-Μπούντουτσνοστ 92-75

    Με τον Μουλαομέροβιτς να επιστρέφει μετά από 10ημερη αποχή λόγω ανεμοβλογιάς και να πετυχαίνει εννέα πόντους σε διάστημα οκτώ λεπτών, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει προβάδισμα τεσσάρων πόντων (24-20), σκορ με το οποίο τελείωσε η πρώτη περίοδος. Ο Κροάτης πλέι μέικερ, ήταν ο πρωταγωνιστής και του δεύτερου 10λέπτου, οπότε η ελληνική ομάδα αποφάσισε να ρισκάρει ακόμη περισσότερο έξω από τη γραμμή των 6,25μ. και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό του 57% από την πρώτη περίοδο (4/7) έπεσε στο 50% στη δεύτερη (8/16 με τον "Μούλα" να ευστοχεί σε 2/3 προσπάθειες), με αποτέλεσμα η διαφορά να "σκαρφαλώσει" +6 (40-34). Όμως οι Βούκσεβιτς και Πάγιοβιτς με οκτώ και επτά πόντους αντίστοιχα (ήταν άποντοι στο πρώτο μέρος) επανέφεραν την ισορροπία στον αγώνα, το ημίχρονο του οποίου ολοκληρώθηκε ισόπαλο 43-43.

    Οι φιλοξενούμενοι στο 23` πήραν για πρώτη φορά προβάδισμα στο σκορ με 46-45, όμως χάρη σε ένα ξέσπασμα των παικτών του ΠΑΟΚ, η διαφορά από το -1 έφτασε στο +8 (60-52) στο 28`, στο +10 (63-53) στο 29` και στο +12 (67-55) με την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου. Οι γηπεδούχοι, αποφάσισαν να δώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τυπική διαδικασία στο τελευταίο μέρος και μέσα σε τέσσερα λεπτά έκαναν σερί 13-4 και «εκτόξευσαν» τη διαφορά στο +21 (80-59) στο 35` η οποία ήταν υπεραρκετή για να τους χαρίσει και τη νίκη.

    Τα δεκάλεπτα: 24-20, 43-43, 67-55, 92-75

    ΠΑΟΚ: Βασιλειάδης 11 (1), Βασιλόπουλος 9 (2), Γκαγκαλούδης 5 (1), Μέι 9 (1), Ταμίρ 7 (1), Μάγλος 5, Μανωλόπουλος 9 (1), Πασσαλίδης, Νίλσεν 16 (2), Μουλαομέροβιτς 21 (4).

    ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ: Βούκσεβιτς 15 (1), Ντάσιτς 4, Πάγιοβιτς 9 (1), Ρακόσεβιτς 4, Μάρας 5, Κολίγεβιτς 3, Πόποβιτς, Μπούλαγιτς, Βράνες 7, Μαριάνοβιτς 10, Στέβοβιτς 6 (1), Μίνιτς 12.

    Μαρούσι-Γκραν Κανάρια 80-79

    Οι δύο Αμερικανοί του Αμαρουσίου, Ρόντρικ Μπλάκνεϊ και Λάρι Στιούαρτ πήραν τις περισσότερες πρωτοβουλίες στην επίθεση στο πρώτο δεκάλεπτο. Με τον πρώτο να μετρά επτά πόντους και τον δεύτερο πέντε πόντους, το Μαρούσι προηγήθηκε με 18-15, αλλά μέχρι το 10 η Γκραν Κανάρια κατάφερε να ισοφαρίσει, 25-25, με κορυφαίους του Κλάιν Τζέισον και Μοράν.

    Οι Ισπανοί μπήκαν δυνατά στο δεύτερο δεκάλεπτο και προσπέρασαν, 39-33, την ελληνική ομάδα. Ο Μπάλντο Βίκτορ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των φιλοξενούμενων και η άμυνα των παικτών του Παναγιώτη Γιαννάκη έδειχνε ολιγωρία στο μαρκάρισμά του. Η παρουσία του Σέκουλιτς μέσα στη ρακέτα και ο επιθετικός οίστρος του Μπλάκνεϊ επέτρεψαν στο Μαρούσι να αμβλύνει την ψαλίδα της διαφοράς μέχρι το ημίχρονο , 49-45 υπέρ των Ισπανών.

    Η άμυνα του Αμαρουσίου συνέχισε να είναι αναποτελεσματική στην τρίτη περίοδο με τον Χερναντέθ Σονσέκα να αναδεικνύεται ήρωας της Γκραν Κανάρια σε αυτό το διάστημα. Η διαφορά εκτοξεύθηκε ακόμη και στους +14, 61-47 στο 26 για τους Ισπανούς. Την πλέον κρίσιμη στιγμή, ο Βασίλης Σπανούλης έδωσε το έναυσμα για ανάκαμψη και το Μαρούσι πλησίασε απειλητικά, 58-63 στο 30 με δύο εύστοχες βολές του έμπειρου Νίκου Μπουντούρη.

    Μάχη σώμα με σώμα έγινε στις αρχές της τέταρτης περιόδου. Μία ακόμη φορά μίλησε ο αρχηγός, όταν με το τέταρτο εύστοχο τρίποντό του έδωσε προβάδισμα, 69-68, στο Μαρούσι για πρώτη φορά από την πρώτη περίοδο. Το Μαρούσι κατάφερε να προηγηθεί με 77-74, αλλά ο Κιζ πήρε την Γκραν Κανάρια στους ώμους του στα τελευταία λεπτά και ευστοχώντας στη μία βολή -εσκεμμένα- «έγραψε» το 79-77 υπέρ της ομάδας του ελπίζοντας πως οι συμπαίκτες του θα πάρουν το ριμπάουντ και θα σφραγίσουν τη νίκη, κάτι που δεν συνέβη.

    Το Μαρούσι πήρε την κατοχή της μπάλας και σαν από μηχανής θεός ο Όλιβερ Πόποβιτς, πέταξε την μπάλα έξω από τη γραμμή των 6.25... κι αυτή προσγειώθηκε μέσα στο διχτάκι.

    Τα δεκάλεπτα: 25-25, 45-49, 58-63, 80-79

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Σπανούλης 18 (4), Μπλάκνεϊ 14 (1), Στιούαρτ 9 (1), Σέκουλιτς 8, Πόποβιτς 11 (3), Σμίλιανιτς, Καράγκουτης 10, Καϊμακόγλου 2, Τζόουνς 6, Μπουντούρης 2

    ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ: Κλάιν Τζέισον 17 (5)Μπάλντο Βικτόρ 14 (1), Κιζ 8 (1), Μοράν 7 (1), Χερναντέθ-Σονσέκα 16, Ουντόκα 4, Καμπς 7, Λαμπρόπουλος 6

    Μακεδονικός-Κάπφενμπεργκ 76-48

    Ο Μακεδονικός είχε τον έλεγχο του αγώνα και το προβάδισμα στο σκορ σε όλη τη διάρκεια του και δεν επέτρεψε τους Αυστριακούς να πιστέψουν ότι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο στο παιχνίδι, πέρα από μια αξιοπρεπή εμφάνιση.

    Στο 16ο οι "πράσινοι" προηγήθηκαν για πρώτη φορά με δέκα πόντους (33-23), διαφορά που στο 30ό άγγιξε τη μέγιστη τιμής της τους τριαντα τέσσερις πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 25-14, 45-37, 66-32, 76-48

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Καφκής 2, Γκιζογιάννης 6 (2), Χαραλαμπίδης, Δαλιάρης 4, Πέτρουλας 8 (2), Παπαμακάριος 15 (1), Λουκόφσκι 14 (1), Ρίματς 6, Χάτσον 8, Τσάνακ 4, Σπανούλης 9 (1)

    ΚΑΠΦΕΝΜΠΕΡΓΚ: Ρόμπινσον 19 (2), Γουόσανκ 2, Κολμάιερ 12, Κούγκερλ 2, Κνμπαλ 4, Βουλέτα 2, Σουλιάνοβιτς 4, Χόλις 3.

    Ντιναμό Μόσχας-Άρης 84-77

    Παρότι πάλεψε το παιχνίδι ο Άρης δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη στη παγωμένη Μόσχα από την Ντιναμό με 84-77 στη Μόσχα. Την πρώτη θέση του ομίλου κατέκτησε η Ντιναμό και τη δεύτερη η Λουκόιλ Ακαντέμικ που προκρίθηκαν άμεσα. Ο Άρης αν και οι αρχικές ενδείξεις έδειχναν ότι δεν θα προκριθεί τελικά κατάφερε και πέρασε ως καλύτερος τρίτος.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 25-14, 45-37, 63-58, 84-77

    Ντιναμό Μόσχας: Γκριρ 22 (4), Λαβρίνοβιτς 2, Παπαδόπουλος 6, Κουμπράκοφ 9 (1), Λάνγκτον 9 (3), Τουρκσάν 16 (2), Ντομάνι 8, Λικχολίτοφ 9, ΜακΝτόναλντ 3 (1).

    Αρης: Κόλινς 20 (2), Καραποστόλου 6 (2), Ασημακόπουλος 8 (2), Μεσεριάκοφ 18 (4), Καστλ 2, Πάντιους 12, Χαριτόπουλος 7, Φάρμερ 2, Στακ 2.

    [20] Μ. Ανατολή

    Ανέλαβε την ευθύνη η Χαμάς Νέο αιματοκύλισμα στη Γάζα

    18/1/2005 10:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Επίθεση Παλαιστίνιου καμικάζι αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Γάζα, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Γκους Κατίφ, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και άλλοι έξι να τραυματισθούν σοβαρά. Μάλιστα, η κατάσταση ενός από τους τραυματίες χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς "απελπιστική". Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το ένοπλο τμήμα της παλαιστινιακής ριζοσπαστικής ισλαμικής οργάνωσης, Χαμάς, τονίζοντας, πως ένα μέλος της έγινε μάρτυρας. Λίγες ώρες μετά το συμβάν, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καλεί τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να αναλάβει "άμεση δράση" εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, ώστε "να αποφευχθεί η επικίνδυνη χειροτέρευση της κατάστασης". Στο μεταξύ, παύση των επιθέσεων στο εσωτερικό του Ισραήλ ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση Ταξιαρχίες Μαρτύρων του αλ Ακσά, μετά την απόφαση να τοποθετηθούν ηγετικά στελέχη της σε ανώτερα αξιώματα των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Μέρος της Αρχής οι Ταξιαρχίες του Αλ Άκσα"

    [21] Αθλητισμός

    ΠΑΟΚ: Ένας στους δυο παίζει

    18/1/2005 10:55:00 μμ

    Την πρώτη του εμφάνιση σε προπόνηση του ΠΑΟΚ έκανε την Τρίτη ο Μάρτσιν Μίετσελ. Ο Πολωνός επιθετικός είχε την ευκαιρία να γνωριστεί με τον νέο προπονητή του Ρολφ Φρίνγκερ και τους συμπαίκτες του αλλά δεν έλαβε μέρος στην προπόνηση καθώς η θλάση από την οποία υποφέρει δεν του άφησε περιθώρια να βάλει 'φόρμα και παπούτσια". Ο Μίετσελ εξετάστηκε από τον γιατρό της ομάδας που διαπίστωσε ότι το πρόβλημα του διεθνή επιθετικού δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί και του συνέστησε να συνεχίσει την αποθερπεία. Ο Πολωνός είχε τραυματιστεί στο παιχνίδι του Ηρακλή με την Κέρκυρα, επόμενη αντιπάλου του ΠΑΟΚ, στις 5 Δεκεμβρίου. Αν όλα πάνε καλά τότε πιθανώς να αγωνιστεί στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Αντίθετα, ο Αιγύπτιος Μέγκαχεντ είναι σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας και αύριο θα πάρει μέρος σε εσωτερικό δίτερμα προσαρμογής με την ομάδα. Ο παίκτης θα είναι μάλλον στην αποστολή και ενδεχομένως να κάνει πρεμιέρα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

    [22] Κόσμος

    Θα κινηθεί στο πλαίσιο της διπλωματίας Τα "όπλα" της Κοντολίζα Ράις

    18/1/2005 10:51:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το πλαίσιο που θα κινηθεί η αμερικανική διπλωματία, από τη μέρα που θα αναλάβει καθήκοντα ως επικεφαλής του State Department, ανέλυσε η Κοντολίζα Ράις, μιλώντας ενώπιον ειδικής επιτροπής της Γερουσίας, που θα επικυρώσει το διορισμό της. Απαντώντας σε πολλά και καυστικά ερωτήματα που της τέθηκαν από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η Αφροαμερικανή διάδοχος του Κόλιν Πάουελ, δεσμεύθηκε ότι θα ενισχυθούν οι δεσμοί συνεργασίας με χώρες που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και με τις οποίες υπήρχαν τριβές, όπως η Γερμανία και ότι θα προσπαθήσει σκληρά ώστε να βρεθεί λύση στο Παλαιστινιακό. Δεσμεύθηκε ακόμα για ειλικρινείς και εποικοδομητικές σχέσεις με την Κίνα παρά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες.

    Την πίεσαν για το Ιράκ

    Κατά την ακροαματική διαδικασία, η Κοντολίζα Ράις, πιέστηκε ιδιαίτερα από τους Γερουσιαστές Joseph R. Biden και τον Τζον Κέρι για το Ιράκ.

    Και οι δυο, επεσήμαναν το γεγονός ότι ο Τζορτζ Μπους αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στο Ιράκ τη στιγμή που οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτήν την προοπτική.

    Η Κοντολίζα Ράις, υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολούθησε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι απρόβλεπτες καταστάσεις και γεγονότα έκαναν την υπόθεση Ιράκ, πολύ πιο δύσκολη.

    "Βγάζει νύχια" σε Κούβα Βενεζουέλα

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις που ανέπτυξε για την Κούβα και τη Βενεζουέλα, οι οποίες έθεσαν εαυτούς εκτός της Παναμερικανικής Ζώνης Ελεύθερων Ανταλλαγών , αποφασίζοντας τη δημιουργία μίας εναλλακτικής Μπολιβαρικής Ζώνης της Αμερικανικής Ηπείρου.

    Η σχέση των Τσάβες και Κάστρο "μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία κι εμένα με ανησυχεί πολύ", τόνισε κάνοντας σαφή τη σκλήρυνση της αμερικανικής στάσης έναντι των δυο χωρών.

    [23] Κόσμος

    Ενόψει της ορκωμοσίας Μπους "Αστακός" η Ουάσινγκτον

    18/1/2005 11:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: NET- Reuters

    Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται η Ουάσινγκτον, ενόψει της ορκωμοσίας του Τζορτζ Μπους. Η πόλη θυμίζει στρατόπεδο, με 6.000 αστυνομικούς, 7.000 άνδρες του στρατού και μυστικό αριθμό πρακτόρων να έχουν καταλάβει καίρια πόστα. Παράλληλα, υψηλής τεχνολογίας συστήματα παρακολούθησης έχουν τοποθετηθεί σε σημεία- κλειδιά, ενώ διευρύνθηκε η ζώνη απαγορευμένων πτήσεων και ελικόπτερα της αστυνομίας ελέγχουν εξονυχιστικά κάθε κίνηση. Αν και οι αρχές δεν έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για επίθεση την ημέρα της ορκωμοσίας, εντούτοις, δεν αποκλείουν χτύπημα της Αλ Κάιντα. Εκτός, όμως, από τα μέτρα ασφαλείας, πυρετώδεις είναι και οι προετοιμασίες της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ για τις τριήμερες εκδηλώσεις, που θα πλαισιώσουν την ορκωμοσία του συζύγου της. Μάλιστα, αναλυτές επισημαίνουν "στροφή" προς το σοφιστικέ στο ντύσιμο της Λώρας Μπους, διαβλέποντας μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση της δύναμής της. Πάντως, δεν λείπουν και οι επικρίσεις για το υπερβολικό κόστος της τελετής, που υπολογίζεται σε περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια.

    [24] Κοινωνία

    Σε επιφανείς προσωπικότητες Τιμητικές διακρίσεις από τον Πρόεδρο

    18/1/2005 11:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Για την προσφορά τους στις επιστήμες, τα γράμματα και τις τέχνες βράβευσε δεκατέσσερις διακεκριμένους Έλληνες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο. Μεταξύ των βραβευθέντων ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Μανώλης Ρούκουνας, οι λογοτέχνες, Γαλάτεια Σαράντη και Νάνος Βαλαωρίτης, αλλά και άνθρωποι που συνέβαλαν καθοριστικά στην προετοιμασία και την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ο Μάρτων Σίμιτσεκ και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Μάλιστα, ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε δίκαιο τον έπαινο για τους κ.κ. Σίμιτσεκ και Παπαϊωάννου, λέγοντας, πως "δικαιούται βράβευσης το έργο της Γιάννας Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, που με την άρτια διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ανύψωσε την Ελλάδα".

    Οι βραβευθέντες

    Πιο αναλυτικά, ο κ. Στεφανόπουλος απένειμε:

    Τον Ανώτατο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στους: Εμμανουήλ Ρούκουνα, ομότιμο καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκό, πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Νικόλαο Κονομή, ομότιμο καθηγητή κλασσικής φιλολογίας ΑΠΘ, ακαδημαϊκό και Γαλάτεια Σαράντη, λογοτέχνη, ακαδημαϊκό.

    Τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στους: Νικόλαο Χουρμουζιάδη, ομότιμο καθηγητή ΑΠΘ, Αθανάσιο Φωκά, καθηγητή μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, Πέτρο Θέμελη, καθηγητή κλασσικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αθανάσιο Τσαντάρη, καθηγητή Γεωπονίας στο ΑΠΘ, πρόεδρο του Κέντρο Διάσωσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης.

    Τον Χρυσό Σταυρό της Τιμής στους: Μάρτων Σίμιτσεκ, εντεταλμένο σύμβουλο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", Δημήτρη Παπαϊωάννου, διευθυντή Τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", Ζακ Μπουσάρ, καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιου Μόντρεαλ, Καναδά και Νάνο Βαλαωρίτη, λογοτέχνη- ποιητή, ομότιμο καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.

    Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα στους: Σαπφώ Μαζαράκη, εκπαιδευτικό, διευθύντρια του Αρσακείου Τιράνων, Στέφανο Ταμβάκη, επιχειρηματία, τέως πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας και Μαντλέν Σίκενταντς, επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στη Νυρεμβέργη.

    [25] Οικονομία

    Στη Βουλή ο "Βασικός Μέτοχος"

    18/1/2005 9:20:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ,ΝΕΤ 105,8

    Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα το απόγευμα το νομοσχέδιο για το "βασικό μέτοχο". Χθες η Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής με έκθεση της έδωσε "πράσινο φως" για την ψήφιση του. Αν και διατυπώνει κάποιες επιφυλάξεις για τη συμβατότητα του νομοσχεδίου σε σχέση με το εσωτερικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, επισημαίνει ότι όταν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος δικαιολογούνται ρυθμίσεις σαν αυτές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

    "Με βάση το νέο νόμο, αν κάποιος επιχειρηματίας έχει το οποιοδήποτε ασυμβίβαστο, θα πρέπει να ρυθμίσει τις επιχειρηματικές του υποχρεώσεις" δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πώληση του ομίλου "Πήγασος Εκδοτική", ενώ ο γραμματέας της ΝΔ κ. Μεϊμαράκης παρατήρησε ότι για "πρώτη φορά ένα νόμος πριν ψηφισθεί έχει συνέπειες".

    Όσον αφορά στις ενστάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση της Βουλής οι κυριότερες από αυτές αφορούν στο τεκμήριο που επιβαρύνει τους συγγενείς όσων δραστηριοποιούνται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σε εταιρίες που συνάπτουν συμβάσεις με το δημόσιο. Επίσης, διαπιστώνεται ασάφεια στην πρόβλεψη για την ακύρωση σύμβασης εάν διαπιστωθεί παραβίαση του ασυμβίβαστου. Τέλος, εκφράζεται προβληματισμός σχετικά με τη συμβατότητα του σχεδίου νόμου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να δρομολογηθεί σχέδιο νόμου που θα αποτρέπει τη συγκέντρωση αρκετών ΜΜΕ στα χέρια ενός επιχειρηματία, ενώ εντός του έτους θα δοθούν και οι άδειες λειτουργίας για ΜΜΕ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 January 2005 - 21:57:42 UTC