Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφέθηκαν όμηροι στο Ιράκ
  • [02] Κλειστή η έξοδος 6 της Αττικής Οδού
  • [03] Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση οι ταραξίες των ΚΤΕΛ
  • [04] Στο πανί η ζωή του... Θεού
  • [05] Έκθεση Φωτογραφίας από παραστάσεις έργων του Ντέιβιντ Μάμετ
  • [06] Εν αναμονή της απόφασης
  • [07] Έγινε δεκτή η παραίτηση Καζάζη
  • [08] Μπλουζάκια σε ρόλο… φορτιστή
  • [09] Δεκτή η προσφυγή Γιανούκοβιτς
  • [10] "Κόβει" κάθε έπαφη ο Σαρόν
  • [11] Την είδε... Κάππος ο Άρης
  • [12] Σε καλό κλίμα η συζήτηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    [01] Ιράκ

    Σύμφωνα με τουρκικό κανάλι Αφέθηκαν όμηροι στο Ιράκ

    14/1/2005 7:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/1/2005 10:47:12 μμ)

    Ελεύθεροι είναι τρεις όμηροι, οι οποίοι είχαν πέσει στα χέρια απαγωγέων στο Ιράκ μαζί με τον Τούρκο επιχειρηματία, Καραμάν Σαντίκογλου, στις 25 Δεκεμβρίου. Όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο πλοίαρχος, Αχμέτ Γιουρτάς, Τούρκος υπήκοος που εργάζεται στον Σαντίκογλου, αφέθηκε ελεύθερος μαζί με τον διερμηνέα του επιχειρηματία και τον Ιρακινό οδηγό του στην περιοχή της παραθαλάσσιας πόλης Ουμ Κασρ, στα σύνορα με το Κουβέιτ. Ο Γιουρτάς, σύμφωνα πάντα με το κανάλι, αναμένεται να επιστρέψει προσεχώς στην Τουρκία, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να αφεθεί ελεύθερος και ο Σαντίκογλου. Ωστόσο, το NTV δεν διευκρίνισε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε επικαλέστηκε κάποια πηγή. Υπενθυμίζεται, πως αίτημα των απαγωγέων είναι η καταβολή λύτρων, ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Δραπέτευσαν κρατούμενοι

    Στο μεταξύ, τουλάχιστον 28 Ιρακινοί κρατούμενοι δραπέτευσαν, όταν το λεωφορείο, που τους μετέφερε από το διαβόητο Αμπού Γκράιμπ σε φυλακή στη Βαγδάτη δέχθηκε επίθεση.

    Πάντως, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ιράκ, οι κρατούμενοι είναι εγκληματίες του κοινού δικαίου και κανένας από τους δραπέτες δε θεωρείται ύποπτος για σοβαρότερα αδικήματα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες απαγωγές στο Ιράκ

    [02] Κοινωνία

    Μέχρι την Κυριακή, λόγω έργων Κλειστή η έξοδος 6 της Αττικής Οδού

    14/1/2005 7:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/1/2005 10:31:36 μμ)

    Προσωρινά, από τις επτά το πρωί, μέχρι τις οκτώ το βράδυ της Κυριακής 16/1, θα παραμείνει κλειστή η έξοδος 6 της Αττικής Οδού, προς τη λεωφόρο Φυλής στην κατεύθυνση προς Ελευσίνα, λόγω εκτέλεσης εργασιών. Οι οδηγοί που επιθυμούν να κινηθούν προς Αγίους Αναργύρους θα πρέπει να εξέλθουν στην αμέσως προηγούμενη κατά σειρά έξοδο, προς λεωφόρο Δημοκρατίας (Νο. 7), ενώ όσοι έχουν προορισμό τη Φυλή και τα Άνω Λιόσια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την έξοδο 5. Επισημαίνεται, ότι η έξοδος 6 στην κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά. Συγνώμη για την ενόχληση και κατανόηση από τους οδηγούς ζητά η εταιρία "Αττική Οδός".

    Σχετικά Links:

    Αττική Οδός

    [03] Κοινωνία

    Ένοχοι οι έξι από τους εννέα Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση οι ταραξίες των ΚΤΕΛ

    14/1/2005 8:03:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένοχοι κρίθηκαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι έξι από τους εννέα νεαρούς, οι οποίοι είχαν συλληφθεί την Πρωτοχρονιά επειδή δημιούργησαν επεισόδια σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ξάνθης. Το δικαστήριο αθώωσε τρεις από τους νεαρούς και καταδίκασε τους υπόλοιπους έξι σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή, για αντίσταση και εξύβριση κατά της αρχής. Όπως κατήγγειλε ο οδηγός του λεωφορείου, οι νεαροί λίγο πριν αναχωρήσουν από τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων "Μακεδονία" μαζί με άλλους 12 επιβάτες για την Ξάνθη, έβαλαν τα πόδια τους στα καθίσματα και έπιναν μπύρες, ενώ, όταν τους έκανε συστάσεις τον εξύβρισαν. Ωστόσο, ο ίδιος ανακάλεσε στο δικαστήριο την έγκλησή του για εξύβριση και απειλή εναντίον του και δήλωσε, ότι οι κατηγορούμενοι πήγαιναν στην Ξάνθη για να παρευρεθούν στην κηδεία φίλης τους.

    [04] Αθλητισμός

    Στο πανί η ζωή του... Θεού

    14/1/2005 7:58:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο σελιλόϊντ πρόκειται να μεταφερθεί σύντομα η ζωή του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, που από χθες, αν και εντελώς αγνώριστος από τον άνθρωπο εκείνο που με τη μπάλα στα πόδια λατρεύτηκε από εκατομμύρια ανθρώπους σα θεός, βρίσκεται στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη νέα κινηματογραφική δουλειά του Ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Ρίζι η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2010. Για το ρόλο του 44χρονου μύθου της στρογγυλής θεάς, θα χρησιμοποιηθούν τρεις διαφορετικοί ηθοποιοί που θα ενσαρκώσουν τη ζωή του "πίμπε ντ όρο" της Αργεντινής σε τρεις διαφορετικές ηλικίες της ζωής του. Τα δικαιώματα της παραγωγής της Globomedia θα καρπωθεί ο ίδιος ο Αργεντινός Θεός, που εδώ και αρκετά χρόνια κάποιες άσχημες καταστάσεις φανέρωσαν δυστυχώς και κάποιες πλευρές της ανθρώπινης φύσης του.

    [05] Πολιτισμός

    Στο Θέατρο Πορεία Έκθεση Φωτογραφίας από παραστάσεις έργων του Ντέιβιντ Μάμετ

    14/1/2005 7:37:00 μμ

    Συντάκτης: Νάντια Γρηγοριάδου

    Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία Θεατρικών Παραστάσεων «Δόλιχος» και το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου διοργανώνουν "Έκθεση φωτογραφίας από παραστάσεις έργων του Ντέιβιντ Μάμετ", που έχουν ανέβει στην Ελλάδα. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 11 Ιανουαρίου μέχρι το τέλος της θεατρικής σεζόν στο χώρο του φουαγιέ του θεάτρου Πορεία τις μέρες των παραστάσεων από τις 5: 30 το απόγευμα. Στόχος της έκθεσης είναι μία όσο το δυνατό συνολική παρουσίαση των έργων του συγγραφέα και των διαφορετικών προσεγγίσεών τους, όπως έχουν αποτυπωθεί μέσα από το φωτογραφικό φακό. Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα συνοδεύονται από προγράμματα και αφίσες από την κάθε παράσταση δίνοντας μία σφαιρική εικόνα της όλης δημιουργίας. Το υλικό παραχώρησαν τα Θεατρικά σχήματα: ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, Θεατρική Εταιρεία Μνήμη, Θεατρική Εταιρία Δόλιχος, Θεατρική Σκηνή, Θεατρικός Οργανισμός Μορφές, Θέατρο Αργώ, Θέατρο Ελυζέ, Θίασος Καθρέφτης, Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα, Ομάδα Θεάτρου Heart, Οργανισμός Θεατρικής Κίνησης.

    Αφορμή για την διοργάνωση της φωτογραφικής έκθεσης αποτελεί η θεατρική παράσταση «Ολεάννα» του Ντέιβιντ Μάμετ που παρουσιάζεται στο Θέατρο Πορεία σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, σκηνικά και κοστούμια της Μαργαρίτας Χατζηϊωάννου και φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη. Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Αλέξανδρος Μυλωνάς και η Γιάννα Παπαγεωργίου. Η «Ολεάννα», ένα έργο αμφιλεγόμενο, γράφτηκε το 1992 και πρωτοπαρουσιάστηκε την ίδια χρονιά σε σκηνοθεσία του Μάμετ σε μια Off Broadway παραγωγή στη Νέα Υόρκη, εγείροντας πλήθος αντιδράσεων. Με αφετηρία τη σεξουαλική παρενόχληση και την πολιτική ορθότητα ο Ντέιβιντ Μάμετ, αφηγείται με την Ολεάννα την τραγική ιστορία της κλιμακωτής σύγκρουσης μεταξύ ενός καθηγητή πανεπιστημίου και μιας φοιτήτριάς του. Η θεατρική παράσταση Ολεάννα συνεχίζει κανονικά τις παραστάσεις της μέχρι την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου , οπότε και την διαδέχεται, στο θέατρο Πορεία, η παράσταση «Lapland» της Ομάδας Χορού Γκριφόν. Την Τετάρτη 9 Μαρτίου η «Ολεάννα» επιστρέφει και παρουσιάζεται εκ νέου στο θέατρο Πορεία για λίγες μόνο παραστάσεις τις ίδιες ημέρες και ώρες.

    Θέατρο Πορεία Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου, Πλατεία Βικτωρίας, Τηλέφωνο : 210-8210991

    Σχετικά Links:

    http://www.hellastheatre.gr

    http://www.dolichos.gr

    [06] Αθλητισμός

    Εν αναμονή της απόφασης

    14/1/2005 8:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/1/2005 9:26:04 μμ)

    Με τις απολογίες των νομικών συμβούλων της ΠΑΕ Πανιώνιος, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα, η ακροαματική διαδικασία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης και είχαν ως αποτέλεσμα την αναβολή του αγώνα με τον Ολυμπιακό. Στη συνέχεια, οι τρεις τακτικοί δικαστές που αποτελούν το πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΠΑΕ αποσύρθηκαν, διευκρινίζοντας πάντως ότι θα ασχοληθούν πρώτα με τις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν (27 το σύνολο) και στη συνέχεια θα καταλήξουν σε απόφαση για την αναμέτρηση αυτή. Το γεγονός αυτό καθιστά αμφίβολο το κατά πόσον θα εκδοθεί σήμερα η απόφαση.

    Ζητούν την διεξαγωγή του αγώνα σε 15 ημέρες

    Στις αγορεύσεις τους, οι τρεις νομικοί εκπρόσωποι των "κυανέρυθρων", οι κ.κ. Καραμηνάς, Μπάιμπας και Καϊμακάμης, τόνισαν ότι ο Πανιώνιος δεν φέρει καμία ευθύνη για τα επεισόδια, υποστήριξαν ότι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν βρίσκονταν μόνο στη θύρα 9, αλλά και στη θύρα 7, ενώ υπογράμμισαν ότι η αναβολή του αγώνα έγινε με ευθύνη του διαιτητή της αναμέτρησης, Ηρακλή Τσίκινη, κι ενώ υπήρχαν οι προϋποθέσεις να ξεκινήσει το παιχνίδι.

    "Ποτέ ένας διαιτητής δεν τόλμησε να μην ξεκινήσει ένας αγώνας λόγω συμπλοκών των οπαδών. Αυτά έχουν γίνει κατ εξακολούθηση στο παρελθόν και μάλιστα υπήρχε τραυματισμός ποδοσφαιριστή από επεισόδια αλλά παρόλα αυτά ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά. Όλη την ευθύνη για την αναβολή την έχει αποκλειστικά ο διαιτητής και κανένας άλλος", τόνισε ο κ. Καραμηνάς, που μίλησε πρώτος για λογαριασμό του Πανιωνίου.

    Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Μπάιμπας: "Δεν είναι ευθύνη του Πανιωνίου τα εισιτήρια που πήραν οι φίλοι του Ολυμπιακού στη θύρα 7. Ακόμα δεν υπάρχει κυβερνητικός νόμος για ονομαστικά εισιτήρια και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Ζητούμε την επανάληψη του αγώνα μέσα στις επόμενες 15 ημέρες".

    Η απολογία του Πανιωνίου έκλεισε με την αγόρευση του κ. Καϊμακάμη, που μίλησε για ιστορική απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης: "Με όλα όσα ακούστηκαν πιστεύω πως αποδόθηκε η πλήρης ανυπαρξία των ευθυνών. Έχετε τόλμη να ξεσκαρτάρετε τα πράγματα, να πετάξετε στα σκουπίδια τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και να πάρετε μία ιστορική απόφαση. Η απόφαση σας θα αποτελέσει σταθμό στην αθλητική δικαιοσύνη. Σας καλώ να κλείσετε τα αυτιά σας σε ότι λένε και να κάνετε αυτό που πρέπει".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναβλήθηκε και η δίκη!

    [07] Αθλητισμός

    Έγινε δεκτή η παραίτηση Καζάζη

    14/1/2005 8:28:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με μία λιτή ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού το "πράσινο" ΤΑΑ έκανε δεκτή την παραίτηση του προπονητή, που μετά από επτά χρόνια έδωσε τέλος στα πέτρινα χρόνια του "τριφυλλιού" και επανέφερε τους "πράσινους" στο θρόνο του πρωταθλητή, Στέλιου Καζάζη. Χρέη προπονητή, μέχρι να βρεθεί ο διάδοχος του κ. Καζάζη θα εκτελεί στην ομάδα ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του, Παναγιώτης Λακασάς, ο οποίος θα καθήσει στον αυριανό αγώνα με το Ρέθυμνο.

    Το κείμενο της ανακοίνωσης

    "Το ΤΑΑ Παναθηναϊκός ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας του με τον προπονητή κ. Στέλιο Καζάζη. Η διοίκηση έκανε δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε ο προπονητής χθες (13/1) αμέσως μετά την επιστροφή της ομάδας από τη Βιέννη. Η διοίκηση του ΤΑΑ ευχαριστεί τον κ. Καζάζη για τις υπηρεσίες που προσέφερε στον σύλλογο καθ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας τους".

    [08] Τεχνολογία

    Η νανοτεχνολογία υπόσχεται... Μπλουζάκια σε ρόλο φορτιστή

    14/1/2005 7:52:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters

    Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά ίσως είναι θέμα πεντε-δέκα ετών μέχρι να δούμε στα ράφια των μαγαζιών κινητής τηλεφωνίας να φιγουράρουν μπλουζάκια, δίπλα στους τόσο οικείους μας φορτιστές. Πάνω-κάτω αυτό μας λένε Καναδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, χωρίς την παραμικρή διάθεση για αστεία, αφού εφηύραν μια εξαιρετικά εύκαμπτη, πλαστική ηλιακή κυψέλη η οποία είναι πέντε φορές πιο αποδοτική στη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, από αυτές που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην αγορά. Είναι τόσο εύκαμπτη, που υπό τη μορφή ενός φιλμ μπορεί να τοποθετηθεί ή ακόμα και να ψεκαστεί, πάνω σε ύφασμα, χαρτί ή διάφορα άλλα υλικά μετατρέποντας τα ουσιαστικά σε φορητούς ενεργειακούς μετατροπείς, που ίσως στο μέλλον θα μπορούσαν να τροφοδοτούν κινητά τηλέφωνα και laptops.

    Οι υπέρυθρες ακτίνες στην υπηρεσία της ηλεκτρικής ενέργειας

    Το υλικό με το οποίο κατασκεύασαν οι επιστήμονες αυτές τις νέες κυψέλες είναι τόσο ευέλικτο, που μπορεί ακόμα και να διαλυθεί μέσα σε υγρό χωρίς να χάσει στις ιδιότητες του. Υπό τη μορφή μπογιάς θα μπορεί να τοποθετηθεί στις επιφάνειες τοίχων ή τζαμιών, να ψεκαστεί σε ρούχα, ή να τυπωθεί σε χαρτί. Για παράδειγμα, τα αυτοκίνητα που κινούνται με υδρογόνο, βαμμένα με αυτό το υλικό θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για να ενισχύουν τη μπαταρία τους, ενώ άλλες συσκευές από τα κινητά έως τους φορητούς αναπαραγωγείς MP3 θα ανεξαρτητοποιηθούν από τις μπαταρίες, καθώς θα είναι σε θέση να επαναφορτίζουν εαυτούς, αρκεί ο ιδιοκτήτης τους να κάνει μια βόλτα στη λιακάδα.

    Κι άμα έχει συννεφιά; "Η υπέρυθρη ακτινοβολία δεν εκμηδενίζεται από τα σύννεφα. Πρόκειται για θερμότητα και τα πάντα, ακόμα και οι άνθρωποι και τα ζώα, εκπέμπουν θερμότητα. Έτσι και με την υπέρυθρη ακτινοβολία. Μπορεί να δώσει κάποια ενέργεια, ακόμα κι όταν γύρω μας βλέπουμε σκοτάδι ", εξηγεί ο Σέιρτζεντ.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας της ομάδας του πάντως δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Materials και ο Σέιρτζεντ βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδότη .

    "Αν μπορέσουν αυτές οι κυψέλες να γίνουν πιο οικονομικές και οι πιθανές εφαρμογές πιο ποικίλες τότε θα έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική επανάσταση στον τομέα της βιομηχανίας" σχολίασε ο πρόεδρος της Καναδικής Επιτροπής Ηλιακής Ενέργειας.

    Πάντως οι διαχειριστές των venture capitals της Γουόλ Στρίτ ήδη βρίσκουν την ιδέα ενός ηλιακού φορτιστή για laptop, ο οποίος θα μπορούσε να τυλιχθεί σε ρολό, όπως μια εφημερίδα δηλαδή, πολύ ελκυστική.

    Άλλη μία πρόγευση ενός θαυμαστού, νέου κόσμου.

    [09] Κόσμος

    Μετατίθεται η ορκωμοσία του Γιουσένκο Δεκτή η προσφυγή Γιανούκοβιτς

    14/1/2005 8:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συμφώνησε να εξετάσει προσφυγή του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας. Έτσι, με την απόφαση αυτή μετατίθεται για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, το νωρίτερο, η ορκωμοσία του νικητή των εκλογών Βίκτορ Γιουσένκο, καθώς το δικαστήριο μπορεί να διαθέσει έως και πέντε ημέρες για την εξέταση της προσφυγής. Η ομάδα του πρώην πρωθυπουργού προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της 26ης Δεκεμβρίου, που έδωσαν τη νίκη στον αντίπαλό του Βίκτορ Γιούσενκο, με οκτώ μονάδες διαφορά. Ωστόσο, παρόλο, που το δικαστήριο συμφώνησε στην εξέταση της προσφυγής, ο Γιανούκοβιτς γνωρίζει, πως δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας, απλά είναι ο τελευταίος νομικός ελιγμός του φιλορωσικού στρατοπέδου προκειμένου να καθυστερήσει η ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον φιλοδυτικό Γιουσένκο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κωλυσιεργεί ο Γιανουκόβιτς

    [10] Μ. Ανατολή

    Μέχρις ότου λάβουν μέτρα οι Παλαιστίνιοι "Κόβει" κάθε έπαφη ο Σαρόν

    14/1/2005 9:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/1/2005 10:09:42 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τη διακοπή κάθε επίσημης επαφής με την Παλαιστινιακής Αρχή και το νέο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς διέταξε απόψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, με αφορμή τη χθεσινή επίθεση Παλαιστινίων στο πέρασμα Κάρνι της Λωρίδας της Γάζας, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι Ισραηλινοί και δυο Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν άλλοι πέντε άνθρωποι. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε, ότι το μέτρο της αναστολής των επαφών θα ισχύει μέχρις ότου η παλαιστινιακή ηγεσία λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να τερματιστούν οι επιθέσεις κατά των Ισραηλινών. Παράλληλα δόθηκε ελευθερία χειρισμού στις ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να αντιμετωπιστούν εκεί οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι. Στο μεταξύ, μετά από την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός απομόνωσε τη Λωρίδα της Γάζας. από τον υπόλοιπο κόσμο. Η επίθεση στο Κάρνι είναι η πιο αιματηρή μετά τις παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές της 9ης Ιανουαρίου, που τις κέρδισε ο Μαμούντ Αμπάς, υποστηρικτής του τέλους της ένοπλης ιντιφάντα.

    Αντίθετοι οι Παλαιστίνιοι

    Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος υπουργός, υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις, Σάεμπ Ερεκάτ, επέκρινε το "πάγωμα" των επαφών, που αποφάσισε ο Σαρόν.

    "Απορρίπτουμε αυτό το πάγωμα των επαφών, που αποφασίστηκε από το Ισραήλ καθώς και τις κριτικές που απευθύνθηκαν στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ενώ αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του αύριο Σάββατο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερεκάτ.

    "Το καλύτερο μέσο για να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία δεν είναι να παγώνουμε τις επαφές αλλά αντίθετα να τις ξαναρχίζουμε", πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος υπουργός.

    Kαταδικάζουν Αμπάς, ΕΕ, ΟΗΕ

    Στο μεταξύ, την επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν τρεις οργανώσεις: η Χαμάς, οι Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα, της ένοπλης πτέρυγας της Φατάχ, καταδίκασε ο Μαχμούντ Αμπάς τονίζοντας, ότι τέτοιου είδους ενέργειες δε συμβάλλουν στην ειρηνευτική διαδικασία.

    "Ανεπιφύλακτα" καταδίκασε την επίθεση και η λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ, αναφέροντας στη σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε, πως "η επίθεση αυτή έγινε, ενώ υπάρχει μια πραγματική ελπίδα για μια επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας. Η προεδρία της ΕΕ καλεί τα μέρη να μην επιτρέψουν σε τέτοιες τρομοκρατικές πράξεις να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη, μέσω διαπραγματεύσεων, μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης, και να δείξουν αυτοσυγκράτηση". Επίσης, η προεδρία της ΕΕ καλεί τις παλαιστινιακές αρχές "να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν τέτοιες πράξεις στο μέλλον".

    Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνταν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουγιάριτς, ο γενικός γραμματέας καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση και "ελπίζει, ότι αυτό το φοβερό επεισόδιο δε θα θέσει υπό αμφισβήτηση τα θετικά μέτρα, που ελήφθησαν πρόσφατα από τα δυο μέρη. Ο ίδιος καλεί τη νέα παλαιστινιακή διοίκηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραπέμψει στη δικαιοσύνη αυτούς που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν την επίθεση αυτή".

    Επίσης, "υπογραμμίζει, ότι η βία δεν μπορεί να προσφέρει λύση στην σύγκρουση και μόνο η διαπραγμάτευση μπορεί να οδηγήσει στην ειρήνη".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απομόνωσαν τη Λωρίδα της Γάζας οι Ισραηλινοί

    [11] Αθλητισμός

    Την είδε... Κάππος ο Άρης

    14/1/2005 9:13:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Προ των πυλών του Άρη Θεσσαλονίκης βρίσκεται ο 26χρονος αμυντικός της ΑΕΚ Στάθης Κάππος. Ο νεαρός άσος που έκανε το ντεμπούτο στην Α Εθνική με τη φανέλα της Καλαμάτας, έχει συμφωνήσει σχεδόν σε όλα με τη νέα του ομάδα, που δεν αποκλεέιται στις επόμενες μέρες να ανακοινώσει και επίσημα την απόκτησή του. Έτσι ο Κάππος θα αποτελέσει το τρίτο μετεγγραφικό απόκτημα των "κιτρίνων", μετά τον Κώστα Νεμπεγλέρα και τον Αφρικανό Εκουέμε. Πάντως οι παραπάνω παίκτες δεν θα είναι οι τελευταίοι, που θα διαβούν την πόρτα της ομάδας της Θεσσαλονίκης, καθώς χθες δοκιμάστηκαν δύο ακόμη παίκτες από το Καμερούν, οι Φέρντιναντ Μαέμπλ Παρσέιντ και Σάμουελ Ινόγκ και σήμερα από το μικροσκόπιο του Χατζάρα περνούν και οι συμπατριώτες τους Ντόρζ Ροστάντ Κονεμάχα και Ευγένιος Εϊαχ Φομούμποντ.

    [12] Πολιτική

    Στην έδρα του ΟΗΕ Σε καλό κλίμα η συζήτηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    14/1/2005 10:53:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασαν αναφορικά με τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, οι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ μετά τις συνομιλίες, που διεξήχθησαν σήμερα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη. Ο ειδικός μεσολαβητής του διεθνούς Οργανισμού, Μάθιου Νίμιτς, τόνισε, ότι "δεν υπάρχουν χρονικά όρια στις συνομιλίες", αλλά εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί, ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν επ αόριστο, τονίζοντας ότι "θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα". Όσον, αφορά στη συνάντηση, τόνισε, πως "έγινε πολύ καλή συζήτηση". Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, σημείωσε ότι "η συζήτηση ήταν ευχάριστη. Ο καθένας υποστηρίζει τις απόψεις του. Ανταλλάξαμε ιδέες και θα δούμε. Κάθε φορά γίνονται μικρά ή μεγάλα βήματα".

    "Ελπίζουμε να λύσουμε τις διαφορές"

    Από την πλευρά του, ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, Νίκολας Ντιμιτρόφ, αν και δήλωσε ότι "είχαμε καλές συνομιλίες", εντούτοις αναγνώρισε ότι "υπάρχουν ορισμένες κοινές θέσεις μεταξύ των χωρών, αλλά επίσης και διαφορές, τις οποίες ελπίζουμε ότι θα λύσουμε". Σε ερώτηση αν σημειώθηκε πρόοδος, υπογράμμισε, ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει επί της ουσίας.

    Οι συνομιλίες διήρκεσαν μιάμιση ώρα και το κλίμα ήταν θετικό. Η νέα συνάντηση ορίστηκε για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 January 2005 - 21:52:27 UTC