Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξήσεις στα φθηνά τσιγάρα
  • [02] Εβδομάδα Εξεταστικής
  • [03] Παρελθόν από την Κέρκυρα ο Αναστόπουλος
  • [04] Αναβάλλεται το Πανιώνιος-Ολυμπιακός
  • [05] Μπάσκετ: Νίκες για Ολυμπιακό και ΑΕΚ
  • [06] Αυξάνονται οι νεκροί από τα τσουνάμι
  • [07] Φαβορί ο Αμπάς
  • [08] "Δικέφαλη" ψυχή

    [01] Οικονομία

    Δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας Αυξήσεις στα φθηνά τσιγάρα

    9/1/2005 7:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την αύξηση κατά 50% της τιμής των φθηνών τσιγάρων μελετά το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας, Αδάμ Ρεγκούζα. Σε σύγκριση με το μέσο όρο των κρατών- μελών της ΕΕ, η χώρα μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα τιμών στα τσιγάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή των τσιγάρων, από 1 ευρώ που είναι σήμερα, θα ανέβει στο 1,5 ευρώ, ενώ με ανάλογο μηχανισμό θα αποτραπεί η αύξηση της τιμής στις υπόλοιπες μάρκες τσιγάρων, πάνω από τα 2,8 ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Ρεγκούζας επεσήμανε και την πρόθεση της Κυβέρνησης να επιβληθεί ΦΠΑ στις νέες οικοδομές το 2006 και διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία για επαναφορά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, γνωστών ως "φρουτάκια".

    Νομοσχέδιο για τα ακίνητα

    Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της Κυβέρνησης να προωθήσει το νομοσχέδιο που αφορά τη νέα φορολόγηση στα ακίνητα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το 2006 και, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα ενισχύσει την αγορά ακινήτων τη φετινή χρονιά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει επιβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα νεόδμητα ακίνητα, δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης κατά 50% στα παλαιά ακίνητα και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

    Ερωτηθείς για το θέμα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ο κ. Ρεγκούζας διέψευσε δημοσιεύματα του Σαββάτου στον Τύπο, υπογραμμίζοντας, ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις προτάσεις και τις προθέσεις της νέας διακυβέρνησης.

    Τέλος, ο υφυπουργός τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του Σάββα Τσιτουρίδη στην Κυβέρνηση, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    [02] Πολιτική

    Την Παρασκευή η έκδοση πορίσματος Εβδομάδα Εξεταστικής

    9/1/2005 7:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στην τελική ευθεία μπαίνουν αυτή την εβδομάδα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για την προμήθεια των αμερικανικών ραντάρ TPQ- 37 και των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων TOR- M1. Αύριο, Δευτέρα, στα γραφεία της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στη Βουλή θα συνεδριάσουν οι δεκατρείς κυβερνητικοί βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή, για να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν, ενώ την Τρίτη θα κατατεθούν στην Επιτροπή οι θέσεις των κομμάτων για τις δυο υποθέσεις. Οι εργασίες θα κορυφωθούν την Παρασκευή, με την έκδοση πορίσματος. Ωστόσο, παραμένει συγκεχυμένο αν θα εκδοθούν περισσότερα από ένα πορίσματα, ενώ ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Γιάννης Τραγάκης, έχει αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Στο μεταξύ, από το Αίγιο όπου βρέθηκε την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για αδιαφάνεια στο χώρο των εξοπλισμών και τόνισε, ότι σύντομα θα αλλάξει ο τρόπος προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων και θα ανακοινωθούν μέτρα για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Απαράδεκτες και βλαπτικές οι συμβάσεις"

    [03] Αθλητισμός

    Παρελθόν από την Κέρκυρα ο Αναστόπουλος

    9/1/2005 8:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τα κακά αποτελέσματα και περισσότερο η σημερινή ήττα της Κέρκυρας εντός έδρας από τον Εργοτέλη, οδήγησαν στην απομάκρυνση του Νίκου Αναστόπουλου από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Οι Φαίακες έχουν πολύ καιρό να πάρουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα και μετά την σημερινή απώλεια, βρέθηκαν στον πάτο της βαθμολογίας. Αυτό για τον "μουστάκια" αλλά και τη διοίκηση της ομάδας, ήταν το "κερασάκι στην τούρτα", αφού τελικά "πλήρωσε" την άσχημη συγκομιδή βαθμών, βλέποντας την πόρτα της εξόδου από την ΠΑΕ. Η επίσημη ανακοίνωση από την ΠΑΕ αναμένεται σήμερα ή αύριο.

    [04] Αθλητισμός

    Αναβάλλεται το Πανιώνιος-Ολυμπιακός

    9/1/2005 8:09:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Οι γνωστοί άγνωστοι που δεν έχουν ίχνος λογικής και ευαισθησίας μέσα τους, δεν πήραν το παραμικρό μάθημα από το "λαμπερό" καλοκαίρι του 2004 και έκαναν το χειρότερο ποδαρικό στο 2005. Οριστικά πλέον και χωρίς να υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει κάτι, ο αγώνας του Πανιωνίου με τον Ολυμπιακό αναβάλλεται, καθώς ο διαιτητής, Σωκράτης Τσίκινης δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να σφυρίξει την σέντρα εν μέσω "πολεμικής" ατμόσφαιρας και συντριμμιών που δημιούργησαν οι λίγοι, αλλά σχεδόν πάντα αποτελεσματικοί στον στόχο τους, ανεγκέφαλοι οπαδοί και των δύο ομάδων.

    Τραγικές εικόνες στην Ν.Σμύρνη

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου στις 17:30 όταν ορισμένοι "ερυθρόλευκοι" οπαδοί θέλησαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο, ενώ άλλοι που είχαν ήδη βρεθεί στις εξέδρες της Νέας Σμύρνης άρχισαν να βρίζουν τον ισχυρό άνδρα του Πανιωνίου, Αχιλλέα Μπέο. Αυτό ήταν και το στοιχείο που οδήγησε στην "έκρηξη", αφού οι "κυανέρυθροι" απάντησαν όχι όμως με υβριστικά συνθήματα αλλά εκσφενδονίζοντας καθίσματα, αντικείμενα και ό,τι άλλο πρόχειρο. Η απουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων άφησε το πεδίο ελεύθερο στους κάφρους και έτσι η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο με αποτέλεσμα το γρασίδι να έχει γεμίσει από τα συντρίμμια της "μάχης" και από "τσαμπουκάδες" που έκαναν βόλτες με ρόπαλα και καρέκλες για πολεμοφόδια.

    Καθυστέρηση και αναβολή

    Η αρχική απόφαση από τον διαιτητή και από τους υπευθύνους της ΕΠΑΕ ήταν ο αγώνα να καθυστερήσει για περίπου 15 λεπτά, ωστόσο ακόμη και μετά από την "τελευταία" αυτή διορία το πεδίο μάχης δεν είχε καθαρίσει, οπότε λίγο πριν τις 20:00 ο κ. Τσίκινης αποφάσισε πως δεν παίρνει την ευθύνη για την διεξαγωγή του αγώνα. Μέσα σε όλα αυτά αξίζει να σημειωθεί και στάση της αστυνομίας, που ακόμη και αν είχε δικαιολογία για την ελλιπή παρουσία των ανδρών της στην Νέα Σμύρνη, λόγω ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, δεν έχει καμία δικαιολογία να προτρέπει για την έστω και καθυστερημένη, διεξαγωγή του αγώνα κάτω από τέτοιες συνθήκες. Η ουσία πάντως είναι πως το 2004 έφυγε και οι "τραμπούκοι" του ελληνικού ποδοσφαίρου φρόντισαν, με τον χειρότερο τρόπο, να μας δώσουν να το καταλάβουμε. Ας ελπίσουμε μόνο να είναι μια τραγική παρένθεση!

    [05] Αθλητισμός

    Μπάσκετ: Νίκες για Ολυμπιακό και ΑΕΚ

    9/1/2005 8:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ολοκληρώθηκε η 11η ημέρα της Α1 Μπάσκετ με τους αγώνες Ολυμπιακός-Πανελλήνιος και Ηρακλής-ΑΕΚ. Οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν με 86-78 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας της ομάδας της Κυψέλης, έχοντας πρώτους σκόρερ τους Μέισον και Γκούλιας που σημείωσαν από 17 πόντους. Τα δεκάλεπτα: 20-23, 51-44, 71-64, 86-78. Ο "δικέφαλος" με τη σειρά του, παίζοντας πολύ καλά και ειδικά στο β μέρος, επικράτησε άνετα του Ηρακλή εκτός έδρας με 41-58 και διατηρήθηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας πίσω από τον Παναθηναϊκό.

    [06] Κόσμος

    Ξεπέρασαν τους 156.000 Αυξάνονται οι νεκροί από τα τσουνάμι

    9/1/2005 8:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Δύο εβδομάδες μετά από την τεράστια καταστροφή στη ΝΑ Ασία και ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό των χωρών επλήγησαν, έχει ξεπεράσει τις 156.000, ενώ πάνω από 20.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Την μακάβρια πρωτιά στη λίστα των θυμάτων κατέχει η Ινδονησία, με 104.055 νεκρούς, 10.088 αγνοούμενους και 659.142 εκτοπισμένους. Την ίδια ώρα, μετεωρολόγοι προειδοποιούν, ότι η Σρι Λάνκα μπορεί να πληγεί από κυκλώνα μέσα στο επόμενο 24ωρο, ενώ από τις Μαλδίβες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε, πως εννέα νησιά του αρχιπελάγους θα είναι στο εξής ακατοίκητα και 14 ήδη εκκενώθηκαν. Στο μεταξύ, η ανθρωπιστική βοήθεια από όλο τον κόσμο, που καταφθάνει στις πληγείσες περιοχές, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

    Μακάβρια λίστα

    Τα παλιρροϊκά κύματα που προκλήθηκαν από το σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 156.237 ανθρώπων και την εξαφάνιση χιλιάδων άλλων στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, που εκδόθηκε την Κυριακή στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

    Μετά την Ινδονησία, η Σρι Λάνκα θρηνεί 30.718 νεκρούς και αναζητά 4.939 ανθρώπους, που φέρονται ως αγνοούμενοι. Επίσης, 512.690 άνθρωποι στεγάζονται σε καταυλισμούς, ενώ σε 16.236 ανέρχονται οι τραυματίες.

    Στην Ινδία, έχασαν τη ζωή τους 10.022 άνθρωποι, ενώ άλλοι 5.617 που αγνοούνται θεωρούνται επίσημα νεκροί. Στην Ταϊλάνδη, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε σήμερα, ότι ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 5.305, αλλά λόγω μη αξιόπιστων αρχικών εξετάσεων των πτωμάτων πολλαπλασίασε επί δέκα τον αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν και των οποίων αγνοείται η χώρα προέλευσης. Στο εξής, 1.792 νεκροί θεωρούνται Ταϊλανδοί, 1.329 ξένοι και 2.184 (έναντι 211 προηγουμένως) θεωρούνται απροσδιόριστης προέλευσης. Ο αριθμός των αγνοουμένων "έπεσε" ελαφρά στους 3.445, εκ των οποίων οι 2.322 Ταϊλανδοί και οι 1.123 ξένοι.

    Στις Μαλδίβες, η κυβέρνηση κάνει λόγο για 82 νεκρούς, 26 αγνοούμενους και σχεδόν 13.000 εκτοπισμένους, ενώ στη Μαλαισία οι νεκροί είναι 68 και πολλοί αγνοούνται στο τουριστικό νησί Πενάνγκ και το γειτονικό κρατίδιο Κένταχ.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Μιανμάρ, Σόε Ουίν, η χώρα μετρά 59 θύματα και 3.200 άστεγους, ενώ σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους του Μπαγκλαντές, ένας πατέρας και το παιδί του σκοτώθηκαν σε ναυάγιο τουριστικού σκάφους.

    Από την μανία του παλιρροϊκού κύματος δεν ξέφυγε ούτε η Αφρική. Στη Σομαλία, τουλάχιστον 298 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 17.000 οικογένειες εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές. Στην Τανζανία, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι πνίγηκαν, ενώ στην Κένυα ένας άνδρας πνίγηκε κοντά στη Μομπάσα.

    Σε μια εβδομάδα τα τρόφιμα

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC o επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, Τζιμ Μόρις, μέσα στις επόμενες επτά ημέρες θα μπορέσουν να έχουν τρόφιμα όλα σχεδόν τα θύματα των τσουνάμι.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ολοκληρώνει την περιοδεία του στις χώρες που επλήγησαν με επίσκεψη στις Μαλδίβες, δυτικά της Σρι Λάνκα.

    Η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας εξακολουθεί να παραμένει έντονη. Στην Ελλάδα, ανοιχτοί θα είναι και αύριο οι λογαριασμοί των τραπεζών για τον Μαραθώνιο Ανθρωπιάς που ξεκίνησε η ΕΡΤ. Επίσης, στις 24 Ιανουαρίου, η δημόσια ραδιοτηλεόραση διοργανώνει ανοικτή δημοπρασία αλληλεγγύης με αντικείμενα συλλεκτικής ή ιδιαίτερης αξίας, σε κεντρικό ξενοδοχείο και στις 26 του μήνα συναυλία στο κλειστό του Ολυμπιακού Σταδίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η Ευρώπη συντονίζει τις κινήσεις της

    [07] Μ. Ανατολή

    Έκλεισαν οι κάλπες στην Παλαιστίνη Φαβορί ο Αμπάς

    9/1/2005 9:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μετ εμποδίων, αλλά σε ήρεμο κλίμα, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιάσερ Αραφάτ στα παλαιστινιακά εδάφη. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ της Κυριακής, ενώ τα οριστικά θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Σύμφωνα, πάντως, με τα έξιτ πολς, από τους επτά συνολικά υποψήφιους, ο επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), Μαχμούντ Αμπάς, είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, ενώ ακολουθεί ο Μουσταφά Μπαργούτι. Ο Αμπάς, υποψήφιος της Φατάχ και εκλεκτός του Αραφάτ, έχει υποσχεθεί, πως θα αναθερμάνει την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ, μετά από πολλά χρόνια αιματοχυσίας. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να καθορίσει η προσέλευση στις κάλπες, που εκτιμάται γύρω στο 60%, αφού οι σκληροπυρηνικές παλαιστινιακές οργανώσεις απείχαν από τις εκλογές.

    Άνετο προβάδισμα

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συντριπτική νίκη του Αμπάς, ο οποίος έχει υποσχεθεί να συνεχίσει τον αγώνα του Αραφάτ για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, χωρίς βίαια μέσα.

    Σύμφωνα με τα έξιτ πολς, το ποσοστό του επικεφαλής της ΟΑΠ κυμαίνεται από 66% μέχρι 70%, ενώ ο Μπαργούτι εκτιμάται, πως θα συγκεντρώσει περίπου 20%. Οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να λάβουν μονοψήφιο ποσοστό.

    Ωστόσο, οι δεσμεύσεις του 69χρονου Αμπάς επισκιάζονται από τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, που αγνοούν τις εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός, αλλά και από την εξάπλωση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

    Μάλιστα, μια δημοσκόπηση έδειξε, πως οι Παλαιστίνιοι είναι διχασμένοι για το εάν θα πρέπει να συνεχίσουν ή να σταματήσουν την εξέγερση, αλλά είναι πρόθυμοι να αφήσουν τον Αμπάς να προσπαθήσει να σταματήσει τη σύγκρουση με το Ισραήλ.

    Οι κάλπες άνοιξαν την Κυριακή στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) και έκλεισαν στις 21:00 ώρα Ελλάδας, μετά από δίωρη παράταση που έδωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή, λόγω προβλημάτων. Περίπου 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ τη διαδικασία επιβλέπουν πάνω από 800 ξένοι παρατηρητές, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παράταση στις παλαιστινιακές εκλογές

    [08] Αθλητισμός

    "Δικέφαλη" ψυχή

    9/1/2005 9:42:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πολύτιμη νίκη πήρε η ΑΕΚ στο μεγαλύτερο παιχνίδι της 14ης αγωνιστικής της Α εθνικής, καθώς με ένα γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου στο 85, επικράτησε του Παναθηναϊκού και έφτασε τους 30 βαθμούς και την κορυφή της βαθμολογίας. Ο "Δικέφαλος" μπορεί να μην παρουσίασε ποδόσφαιρο υψηλής ποιότητας ή να έχασε τρομερές ευκαιρίες για μεγαλύτερη νίκη, είχε όμως πάθος και θέληση για το "τρίποντο" και το απέδειξε όταν την στιγμή που όλοι περίμεναν ένα ακόμη "μηδενικό" ντέρμπι, βγήκε μπροστά και πέτυχε έστω και περιπετειωδώς το υπερπολύτιμο γκολ. Το αποτέλεσμα ασφαλώς αδικεί τους φιλοξενούμενους "πρασίνους" που στις λεπτές ισορροπίες όπως συμβαίνει σε κάθε ντέρμπι, μάλλον υπερτερούν, υστέρησαν όμως σε τύχη, καθώς η Θεά γύρισε την πλάτη της στον Κωνσταντίνου που στο 67 σημάδεψε το δοκάρι του Χιώτη. Ανάμικτες οι εντυπώσεις από τα νέα αποκτήματα των δύο ομάδων.

    Φτωχό Α' μέρος

    Το πρώτο ημίχρονο έστω και οριακά, ανήκει στον Παναθηναϊκό που είχε μια δύο καλές στιγμές σε αντίθεση με την ΑΕΚ που τις φορές που προσπάθησε να φτάσει με αξιώσεις στην αντίπαλη εστία, οι παίκτες της συνελήφθησαν σε θέσεις οφ σάιντ. Για τους "πράσινους" πάντως το παιχνίδι ξεκίνησε με ευκαιρία όταν μόλις στο 7' ο Κωνσταντινίδης έβγαλε μια σέντρα αλλά η κεφαλιά του Κωνσταντίνου πέρασε άουτ. Λίγο αργότερα ο Λυμπερόπουλος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα όμως πολύ πριν ο Βασσάρας είχε υποδείξει πως πήρε την μπάλα με το χέρι και είχε σταματήσει την φάση, με αποτέλεσμα να του δείξει και την κίτρινη κάρτα. Πίεση ουσιαστικά δεν υπήρχε από καμία ομάδα πολύ δε περισσότερο ασφυκτική και εκείνα που κυριαρχούσαν ήταν τα λάθη στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Κατά διαστήματα μόνο οι ομάδες παρουσίαζαν κάποιες εκλάμψεις και εκμεταλλεύονταν κάποιο αντίπαλο λάθος και τουλάχιστον στο πρώτο μέρος αυτό το έκανε περισσότερο ο Παναθηναϊκός. Σε μια απο αυτές τις φάσεις μάλιστα ο Κωνσταντίνου πρωταγωνίστησε στην δεύτερη καλή στιγμή της ομάδας του, όταν στο 18' και πάλι με κεφαλιά έστειλε την μπάλα και πάλι άουτ!

    Παθητικός ρόλος της ΑΕΚ

    Ο Σάντος είχε επιλέξει να προσέξει πολύ την άμυνά του, κάτι που φάνηκε και με την χρησιμοποίηση του Κατσουράνη στην θέση του στόπερ, στέλνοντας τον Μόρα λίγο πιο ψηλά και αυτό μοιραία έφερε την "Ένωση" σε παθητικό ρόλο. Η ανάπτυξή της περιορίστηκε αισθητά και αυτό ήταν κάτι που φάνηκε πολύ μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αφού το πρώτο σουτ της ομάδας έγινε μόλις στο 36' και ήταν ένα χλιαρό από τον Λυμπερόπουλο. Στο 44' πάντως η μπάλα κατέληξε ξανά στα δίχτυα του Παναθηναϊκού, όμως ο Σοάρες που την έστειλε έστω και οριακά ήταν σε θέση οφ σάιντ.

    Δυναμική είσοδος της ΑΕΚ

    Στην επανάληψη η "Ένωση" μπήκε πιο δυνατά και έδειξε διάθεση να κάνει σωστά όσα προσπαθούσε στο πρώτο ημίχρονο. Σημαντική ασφαλώς ήταν και η αλλαγή του Κωνσταντινίδη με τον Κρασσά που έδωσε μια φρεσκάδα στην μεσαία γραμμή και μια άνεση στον Βλάνταν Ίβιτς να πάρει πρωτοβουλίες. έτσι μέχρι το 50' ο αδελφός του μάνατζερ της ΑΕΚ, μέχρι το 50' δοκίμασε δύο φορές το πόδι του, όμως και τις δύο ο Γκαλίνοβιτς επενέβη σωστά. Οι καλές φάσεις έλειψαν και πάλι, όμως από το 60' και έπειτα ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ισορροπήσει τον αγώνα και στο 67' ήρθε η μεγαλύτερη ευκαιρία στο ματς. Ο Κωνσταντίνου μέσα στην περιοχή, είδε την μπάλα να του στρώνεται και πάνω στην κίνηση έπιασε ένα δυνατό σουτ, για να δει την μπάλα να σταματά στο δοκάρι του Χιώτη. Δύο λεπτά αργότερα δε και ουσιαστικά στην ίδια φάση αφού η μπάλα δεν έφυγε από την περιοχή της ΑΕΚ ο Άντερσον σέντραρε και ο Κύπριος με νέα κεφαλιά προσέθεσε ένα ακόμη άουτ στο ενεργητικό του.

    Το φύλαγε για το τέλος

    Τα εκρηκτικά δεκάλεπτα συνεχίστηκαν για τις δύο ομάδες και εκείνο του Παναθηναϊκού που σταμάτησε λίγο μετά το 70', ήταν η σειρά του "Δικεφάλου" να πάρει τα ηνία. Ανέβηκε πιο ψηλά στο γήπεδο και έκανε και κάποιες προσπάθειες να φτάσει στην περιοχή του Παναθηναϊκού, ενώ εξαιρετικά πολύτιμη ήταν και η συμβολή του νεαρού Κυριακίδη που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα κιτρινόμαυρα, χωρίς ίχνος άγχους και με πολύ καθαρό μυαλό. Και ενώ όλα συνέτειναν σε ένα ακόμη ανούσιο από πλευράς τερμάτων, ντέρμπι, ήρθε μια σύγχυση στα καρέ του Γκαλίνοβιτς στο 85' και ο Λυμπερόπουλος που βρέθηκε μόνος του απέναντι σε άδεια εστία δεν αστόχησε. Κρασσάς και Σοάρες δεν κατάφεραν να κάνουν σουτ, υπό την πίεση των αμυντικών του Παναθηναϊκού και μετά από μερικές κόντρες η μπάλα στρώθηκε στον Λυμπερόπουλο για να ανοίξει το σκορ. Μέχρι το 90' οι δύο ομάδες είχαν από μια ακόμη καλή στιγμή. Στο 90' ο Μινχ έκανε μια παράλληλη με την εστία, σέντρα, αλλά κανείς δεν βρέθηκε στην πορεία της μπάλας και δύο λεπτά αργότερα σε παρόμοια φάση ο Μπούρμπος βρήκε με έξυπνο τρόπο τον Κρασσά, όμως εκείνος από κοντά αστόχησε, απογοητευτικά.

    Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας Κίτρινες κάρτες: Λυμπερόπουλος, Παπαδόπουλος, Γκονζάλες, Μπασινάς ΑΕΚ: Χιώτης, Μπρούνο Άλβες, Κωστένογλου, Μόρας (65` Κυριακίδης), Κόντης, Ίβιτς (76` Μπούρμπος), Κατσουράνης, Πάουλο Ασουνσάο, Σοάρες, Κωνσταντινίδης Σ. (46` Κρασσάς), Λυμπερόπουλος. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Μορίς, Γκούμας, Βίντρα (89` Χαραλαμπίδης), Μινχ, Γκονζάλες, Μπασινάς, Κωνσταντινίδης Π. (61` Σκάτσελ), Άντερσον (80` Μάριτς), Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 January 2005 - 21:51:51 UTC